Endometrial storlek efter cykeldagar

Klimax

Under kvinnans menstruationscykel genomgår livmodern förändringar under påverkan av kvinnliga könshormoner. De viktigaste förändringarna sker i livmoderns livmodersystem. Det finns en fullständig omstrukturering av dess struktur, förberedelse för en eventuell graviditet och menstruation.

endometrium

Strukturen i livmodern representeras av tre lager: inre (endometrium), mitt (myometrium) och extern (perimetri). Det inre slemhinnan i livmodern består normalt av två nivåer av epitelet: funktionellt och basalt. Många blodkärl genomsyrar det. Under påverkan av hormoner genomgår livmoderns inre foder förändringar i strukturen och ändrar dess tjocklek. Syftet med dessa omvandlingar är att förbereda livmodern för implantering av embryot under befruktningen. Processen att återuppbygga och ändra membranets tjocklek sker under hela menstruationscykeln. Kan spåras med livmoderns M-eko.

På ett annat sätt kan denna studie kallas ultraljudsundersökning av livmoderhålan och dess struktur. Funktionsprincipen är att en speciell sensor avger en ultraviolett ström som tränger igenom livmodern, reflekteras från dess strukturer och svarssignaler registreras på enhetsskärmen som en bild. Det viktigaste bedömda tecknet är tjockleken på skikten i endometrium. Normalt passerar slemhinnan genom tre faser under cykeln:

 • Den inledande eller fasen av blödning (början av cykeln).
 • Medium eller proliferativ (tillväxt- och omstruktureringsfas).
 • Ultimat eller sekretoriskt.

Var och en av dem har flera perioder, varje fas och dag motsvarar en specifik tjocklek på endometriumet på cykeldagarna. Om M-ekot är normalt kan vi dra slutsatsen om den hormonella balansen i kroppen och den normala förloppet i en kvinnas liv.

Överväg specifika förändringar i innerfodret och folliklarna i faser och dagar..

Blödningsfas

Som ni vet börjar den cykliska perioden hos en kvinna alltid den första dagen av menstruationsblödning. Denna blödning förknippas med avstötning av det funktionella lagret i endometriemembranet. Denna tidsperiod varar i genomsnitt från fem till sju dagar, inkluderar två perioder: stadiet för desquamation (avslag) och regenerering. Legetjocklek enligt cykeldagarna i den första fasen:

 • I avstegningssteget, på den första och andra dagen av cykeln, är förtjockningen från 0,5 centimeter till 9 mm. På M-ekot ser vi hypoechoicity av slemhinnan (minskning i densitet), eftersom ett skikt går förlorat. Tillsammans med blödning.
 • I stadiet för återhämtning eller regenerering, som inträffar den tredje till femte dagen, visar epitelet den minsta höjden respektive dagar, endast 3 mm (den tredje dagen) och 5 (på den femte).

Spredningsfas

Spredningssteget börjar från dag 5 och varar upp till 14-16 dagar. Endometriet växer, återuppbyggs, förbereder sig för ägglossning, befruktning och äggimplantation. Tre perioder, inklusive olika perioder:

 • Från den femte till den sjunde dagen av fasen (tidigt proliferativt stadium) - på M-ekot är livmoderns epitel normalt hypokoiskt (densiteten reduceras), dess höjd är från 5 till 7 mm. På den sjätte dagen - 6, på den sjunde omkring 7 millimeter.
 • Under den mellersta proliferativa perioden förändras slemhinnan enligt följande: det tjocknar, växer. På dag 8, redan 8 mm hög. Detta steg slutar på dag 10, epitelet når ett värde av 1 centimeter (10-12 millimeter).
 • Från 10 dagar till 14 är spridningssteget avslutat. Det inre fodret i livmodern vid denna punkt är normalt i höjd från 10 till 12-14 mm (når nästan 1,5 centimeter). Skiktets densitet ökar, vilket manifesteras av en ökning av ekogeniciteten. Dessutom börjar mognad av folliklar i ägget. På dag 10 är follikeln 10 mm i diameter, dag 14-16 är den redan upp till 21 mm.

Sekretorisk fas

Denna tidsperiod är den längsta och viktigaste. Det går från 15 dagar till 30 (med en normal cykellängd). Det kan också vara tidigt, mitten och sent. Strukturen förändras avsevärt:

 • Från 15 till 18 dagar börjar tidig omstrukturering. Slemskiktet växer långsamt, gradvis. I genomsnitt är värdena olika. Tjockare från 12 till 14–16 mm. På M-ekot ser ut som ett lager i form av en droppe. Längs kanterna, hyperechoic, och i centrum minskas densiteten.
 • Den genomsnittliga sekretionsperioden löper från 19 till 24 dagar. Endometriemembranet tjocknar till maximalt 1,8 centimeter, det bör inte vara mer än detta värde. Medelvärdet för en viss tid är från 14 till 16 mm.
 • Slutligen fortsätter det sena sekretionssteget från 24 dagar till början av nästa första fas. Minskar gradvis skalets storlek till cirka 12 mm eller något lägre. Det speciella är att det var vid denna tidpunkt som den högsta tätheten i slemlagret, vi ser den hyperekoiska delen av livmodern.

Med en försening

När en flicka har en försening i menstruationen (blödningens början) förlängs hennes cykliska period. Den vanligaste orsaken är hormonsvikt. Anledningar till detta: stress, ätstörningar: inte så mycket diet som vitaminer, gynekologiska sjukdomar, endokrina sjukdomar och så vidare.

Med en fördröjning inträffar inte produktionen av nödvändiga hormoner, livmoderns epitel kvarstår i den mängd som var i sekretionsfasen (från 12 till 14 tiondels centimeter) och minskar inte dess höjd till det önskade värdet. Det finns inget avslag, inte börja menstruation.

Endometrium före menstruation

Innan menstruationen är slemhinnan i sekretionsperioden. Det är ungefär 12 mm (1,2 centimeter) i storlek. Under påverkan av östrogen och progesteron uppstår en effekt på det funktionella skiktet, och det avvisas. Endometriemembranet, som förlorar en av nivåerna, tunnas till 3-5 mm.

Förändringar i endometriumets tjocklek presenteras i tabellen:

Endometrial normer efter cykeldagen

Kvinnornas reproduktiva system är en komplex mekanism där varje organ tydligt måste uppfylla sin funktion. Livmoderns vikt kan inte underskattas, det ofödda barnet utvecklas i det. För att en kvinna skulle kunna utföra sin reproduktionsfunktion, var hennes hälsa i ordning, uppdateras det inre slemskiktet i livmodern (endometrium) varje månad. Endast ett friskt lager kan skapa förutsättningar för barnets utveckling. I den här artikeln kommer vi att förstå vad tjockleken på endometrium bör vara beroende på cykeldagarna, det är viktigt för en kvinna att veta, eftersom endast med ett friskt inre slemlager kan ett befruktat ägg fixas i det.

Endometrial struktur

Endometriet bidrar till implementeringen av mekanismen i menstruationscykeln. En annan av hans uppgifter är att tillhandahålla de mest lämpliga förutsättningarna för att fixera ett befruktat ägg i livmodern, dess fulla utveckling och få allt som behövs från mammans kropp.

 1. basal - ett lager direkt intill livmoderväggarna;
 2. funktionellt - ytskiktet som avvisas under menstruationen. Basskiktet garanterar fullständig återställning fram till början av nästa cykel.

Den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund är ansvarig för tjockleken och strukturen hos det inre slemskiktet. Det ökar varje månad - detta händer under den andra fasen av månadscykeln. Processen för dess blodförsörjning intensifieras också. Detta indikerar att organet är redo att ta emot ett fosterägg. Avslag på funktionellt lager inträffar när en kvinna inte är gravid - menstruationen börjar.

Utvecklingsstadier av endometrium

Processen med cykliska förändringar i livmodern i en kvinnas kropp sker varje månad. Storleken på endometriet varierar beroende på stadiet i månadscykeln. Det finns en uppdelning av menstruationscykeln i faser:

 1. stadie av blödning - desquamation;
 2. fasförändringar i basalområdet - spridning;
 3. funktionell ytväxt - utsöndring.

I det första steget börjar avvisningsprocessen, det övre (funktionella) skiktet avlägsnas. Först inträffar exfoliering, sedan börjar återställningsprocessen. Ett nytt lager börjar aktivt utvecklas från cellerna i basalskiktet.

I det andra steget växer det funktionella lagret, vävnaderna växer. Endast tre steg som han passerar varje månad - tidigt, mitten, sent.

I det tredje steget utvecklas blodkärl och körtlar. Slemhinnan tjocknar, detta bidrar till dess svullnad. Processen är också uppdelad i tre steg - tidigt, mitten, sent. Inom gynekologi finns det genomsnittliga normindikatorer för storleken på livmoderslimhinnan.

Hur och varför man mäter tjockleken på slemskiktet

Det är omöjligt att ta reda på tjockleken på endometriet vid en rutinundersökning av en gynekolog. Specialisten föreskriver en ultraljudsskanning, utformad för att utföras på vissa dagar av menstruationscykeln. I processen ser läkaren livmoders tillstånd, kan upptäcka neoplasmer som finns i organet, faktorer som påverkar tjockleken och densiteten hos endometrium. Undersöker slemhinnans struktur.

Kvinnor som möter problemet med befruktning, infertilitet, måste känna till dessa indikatorer. Ultraljud föreskrivs på ägglossningsdagarna. Tjockleksindikatorerna ändras dagligen under månadscykeln. Specialister har ungefär medelvärden som kan visa i vilket skick kvinnans reproduktionsfunktion är, vilka problem är det.

En speciell tabell har utvecklats som har sådana indikationer; enligt den kan en specialist se hur mycket patientens indikatorer skiljer sig från de ungefärliga normindikatorerna. Det bör noteras att en avvikelse, patologi betraktas som en stor skillnad mellan tillgängliga och genomsnittliga indikatorer, från vilka experter stöter.

Normtabell

Endometrial utvecklingsfasCykeldag (utvecklingsstadium)Tjockleksindikator (mm)
BlödningDesquamation - 1-2 dagars cykel5-9
Förnyelse - 3-4 dagar2-5
SpridningTidigt stadium - 5-7 dagars cykel3-7
Det genomsnittliga steget är 8-10 dagar7-10
Sent stadium - 11-14 dagar10-14
UtsöndringTidig scen - 15-1810-16
Mellansteg - 19-2310-18
Sent scen - 24-2710-17

Sannolikheten för en framtida graviditet beror på storleken på endometrium. Därefter kommer vi att förstå hur många millimeter som ska vara dess tjocklek, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för befruktning.

Normer för faserna i menstruationscykeln

Endometriet växer i enlighet med cyklernas faser. Ultraljud låter dig spåra indikatorer, det föreskrivs vid olika perioder av menstruationscykeln, eftersom tjockleken på slemskiktet skiljer sig i cyklernas faser. Resultaten av studien gör det möjligt för specialist att utvärdera organets inre tillstånd. Beroende på vilken storlek endometrialskiktet kommer att göra, ställer specialisten en diagnos. Det finns en genomsnittlig indikator som anses vara normen, men i varje enskilt fall kan den skilja sig åt.

Blödningsfas

Början av den cykliska perioden hos en kvinna sammanfaller med den första menstruationsdagen. Blödning inträffar som ett resultat av frigörandet av det funktionella lagret. Det kan pågå i 4-7 dagar. Scenen är uppdelad i två perioder:

Avstötning är 1-2 dagars menstruation, endometriet når 5-9 mm. Under 3-5 dagar börjar den regenererande processen. Det inre skiktet börjar växa och visar en tjocklek på minst 3 mm.

Proliferativ fas

Spredningsfasen börjar på dag 5 av cykeln. Dess varaktighet är upp till 14-16 dagar. Det endometriotiska skiktet är förstorat. I den andra fasen av cykeln finns det tre perioder:

 1. tidigt - från 5 till 7 dagar av cykeln. På den femte dagen är skiktets tjocklek 5-7 mm, den sjätte dagen - 6 mm, den sjunde dagen - 7 mm;
 2. medium - under denna period börjar endometriet att växa aktivt, kondenseras. På dag 8 är dess storlek 8 mm. Slutet på scenen faller på den 10: e dagen av cykeln, storlek 10-12 mm;
 3. slutlig - detta steg slutför spridningsperioden, det varar från 10 till 14 dagar av cykeln. Tjockleken på det funktionella lagret ökar, höjden på livmoderens innerfoder når 10-12 mm. Processen för mognad av folliklar i ägget börjar. Folliklarnas diameter den 10: e dagen - 10 mm, den 14-16 dagen - cirka 21 mm.

Sekretorisk

Denna period är viktig för den kvinnliga kroppen. Det varar från den 15 till den 30: e dagen. Det är uppdelat i ett tidigt, mitten, sent stadium. För närvarande förändras strukturen i den inre livmoderslimhinnan avsevärt.

 1. Tidig omstrukturering varar från 15 till 18 dagar. Gradvis sker processen för tillväxt av slemlagret långsamt. Värdena kan variera i genomsnitt 12-16 mm.
 2. Den genomsnittliga perioden varar från 19 till 24 dagar i cykeln. Tjocklekenormen är upp till 18 mm. Det inre skiktet tjocknar. Normalt bör en kvinna inte överskrida denna indikator. I genomsnitt kan den vara 14-16 mm.
 3. Det sena stadiet börjar den 24: e dagen av cykeln, slutar den första dagen i en ny fas. En gradvis minskning av skalet observeras, tjocklekenormen under denna period är i genomsnitt upp till 12 mm, det är möjligt att storleken blir lägre. Under denna period är slemskiktet täta.

Norm med en försening

Med en försening i menstruationen förlängs dess cykliska period. Ofta utlöser detta ett hormonellt misslyckande. Faktorer som stressiga situationer, undernäring, endokrina problem, gynekologiska sjukdomar kan inte uteslutas.

Under förseningsprocessen produceras inte de nödvändiga hormonerna i kroppen, storleken på livmoderns epitel kvarstår på sekretionsfasnivån. Medelvärdet är 12-14 mm. Denna indikator minskar inte, avstötningsprocessen inträffar inte, menstruation.

Tjocklek före menstruation

Endometriumet före menstruationen är i sekretionsfasen. Dess ungefärliga storlek är 1,2 cm. Östrogen och progesteron verkar på det funktionella lagret och väcker avstötning. I processen för avstötning tunnas endometriemembranet med cirka 3-5 mm, en av dess nivåer förloras.

Under graviditet

Om ägget inte befruktas, exfolierar det funktionella lagret under menstruationen. Om en kvinna blir gravid, förblir den normala tjockleken på endometrielskiktet under de första dagarna på samma nivå. Efter några veckor stiger siffran till 20 mm. Efter en månad av graviditeten kan en ultraljudssökning avslöja ett litet fruktägg..

Om en kvinna står inför en försening, och graviditetstester visar ett negativt resultat, kan du ta reda på det genom ökningen av slemhinnan, 2-3 veckor efter att embryot är fixerat på livmoderns väggar.

Vad man ska göra med en tjockleksmatchning

En missanpassning i tjockleken på endometriet upptäcks av läkaren under en ultraljudssökning. Det observeras ofta under graviditeten, slemhinnan är fullvuxen med kärl. Vid den andra graviditetsveckan växer skiktet till 2 eller fler centimeter. Eventuella förändringar i tjocklek kan vara patologiska. Det finns två typer av överträdelser:

 • endometrial hypoplasia - läkemedel med en stor mängd östrogen används för terapi. Små mängder aspirin föreskrivs också. Väl etablerad i behandlingen av blöjpatologi, akupunktur, fysioterapi. Experter noterar stimulering av endometrial tillväxt när man använder salvia;
 • hyperplasi - hormonella läkemedel används som läkemedelsterapi. Kirurgisk ingripande (curettage) av ett alltför stort slemskikt är inte uteslutet. I de svåraste fallen erbjuds en kvinna avlägsnande av livmodern. Kombinationsterapi (curettage och hormonella läkemedel) visar höga resultat.

Slemskiktet genomgår de största förändringarna under menstruationen, kvinnliga könshormoner bidrar till detta. Om det inte finns någon obalans i hormonbalansen fortsätter menstruationen utan avvikelser.

I klimakteriet

Climax blir en orsak som provocerar förändringar i slemhinnens tillstånd, en minskning av endometrialskiktet (ibland atrofi) och upphörandet av menstruationen. Normen för skiktet i klimakteriet är 5 mm. Om indikatorn överskrids finns det risk för att utveckla patologier.

Endometrium när du tar COC

Användningen av COC har blivit vanligt i en modern kvinnas liv. Men få människor vet vad som händer med kroppen när de tar preventivmedel och hur de förhindrar befruktningen. För att förstå detta måste du förstå hur p-piller fungerar:

 1. Under ägglossningen flyttar ett moget ägg in i äggledaren, där befruktning sker med kärnvätska. Prevensionsmedel hämmar mognadsprocessen, så ägget är i sovande tillstånd och ägglossning inträffar inte.
 2. Genom att använda preventivmedel blir slemet i livmoderhalsen för tjockt, vilket förhindrar spermier från att komma in i livmodern. Därför, även i fall där en kvinna glömmer att ta ett p-piller, är risken för att bli gravid extremt låg, även om ägglossning har inträffat.
 3. Den dåliga peristaltis på äggledarna orsakade av preventivmedel minskar risken för att spermvätska kommer in i ägget.
 4. COC: er har en direkt effekt på endometrium. I ett normalt tillstånd kommer fosterägget ut i livmodern, fästs vid endometriet. Efter menstruationen, under den första halvan av menstruationscykeln, återställs endometriumet. Under den andra halvan av cykeln växer den aktivt, vilket säkerställer en framgångsrik fixering av ägget på livmodersväggar. Men under påverkan av preventivmedel hämmas återställningen av slemlagret - befruktning blir omöjlig, även om det hände, har fosterägget inte möjlighet att få fotfäste.

Vid vilken tjocklek skrapas

Endometriet är två lager - funktionellt, basalt. Det är det funktionella lagret och kärlen under som kvinnan ser när menstruationen går. Om befruktning inte inträffar, exfolierar detta skikt och lämnar sig under menstruationen, blod uppträder som ett resultat av brott i blodkärlen. Med hyperplasi, en ökning av skiktet, dess celler.

När endometrialskiktet når 26 mm, dess struktur förändras, aktiv celldelning inträffar, är det nödvändigt att göra curettage, vilket hjälper till att eliminera den starka blödningen som följer med menstruationen. Detta förhindrar bildandet av maligna celler, och hormonbehandling minskar risken för återfall..

Patologi

Bland de vanligaste patologierna i endometrium noterar experter två - hypoplasia och hyperplasi. Båda patologierna har olika egenskaper och behandlingsmetoder..

hyperplasi

Endometrial hyperplasi är en patologi i vilken processen är en förtjockning av det övre (funktionella) lagret i livmoderslimhinnan upp till (26 mm), kompaktering och strukturella förändringar. Hyperplasi stör, tillåter inte att ett befruktat ägg i livmodern får fotfäste, fostret har inte möjlighet att utvecklas.

Patologi provoserar ofta en funktionsfel i menstruationen, dess varaktighet, utsöndringsintensiteten kränks. Ofta provocerar det utvecklingen av anemi, en kvinna observerar en blodcirkulation under perioden mellan menstruation av olika intensiteter. Ett förstorat endometrialt lager blir ofta rotorsaken till uppträdandet av polyper, andra neoplasmer.

hypoplasi

Det tunnade endemiska membranet tillåter inte en kvinna att förverkliga reproduktionsfunktionen - att bli mamma. Hypoplasia förhindrar att ägget fixeras på livmoderväggen. Ägget får inte den nödvändiga näringen, som tillhandahålls av blodkärlsystemet, varför fostret dör efter en tid efter bildningen. Den tunna slemhinnan blir ofta orsaken till utvecklingen av inflammatoriska, smittsamma processer i livmodern, eftersom det blir mindre skyddat från penetrering av olika mikroorganismer. Hypoplasia orsakar ofta dålig utveckling av de yttre könsorganen, ektopisk graviditet.

Processen att ändra endometrium är en av de viktigaste i en kvinnas kropp. Det går korrekt genom alla perioder, om den hormonella balansen är normal. När de första avvikelserna uppträder bör försämring av välbefinnande rådfråga en läkare. Att upprätthålla din hälsa är en viktig uppgift som varje kvinna bör vara tillräckligt uppmärksam på..

Follikelstorlekar efter cykeldag

Folliklar är en del av en kvinnas gonader, det vill säga deras integrerade komponent. Dessa är speciella formationer där omogna groddceller är under tillförlitligt skydd. Follikelns uppgift är att skydda oocyterna, och när det är dags, att säkerställa äggets säkerhet under mognad och utgång på ägglossningsdagen.

Hur sker tillväxt??

Folliklar ges till en kvinna vid födseln. Nyfödda flickor har i äggstockarna från 500 tusen till en miljon primulära folliklar, av vilka storleken är försumbar. När puberteten börjar startar flickan den månatliga kontinuerliga follikulogenesprocessen, som kommer att pågå under hela hennes reproduktiva liv och endast slutar med början av klimakteriet..

För en kvinnas hela liv tilldelas cirka 500 groddceller, de mognar en i varje menstruationscykel, och på ägglossningsdagen lämnar tillflyktbubblan, som har nått sin maximala storlek. Efter ägglossning inom 24-36 timmar är befruktning möjlig. För att bli gravid behöver du bara en follikel och ett ägg.

När puberteten börjar börjar flickan producera ett hormon som ansvarar för follikulär tillväxt. Det kallas FSH - follikelstimulerande hormon. Det produceras av den främre hypofysen. Under dess påverkan börjar primodiella vesiklar att växa, och redan under nästa ägglossning blir några av dem först preantral, och sedan antrum, inuti det finns ett hålrum fyllt med vätska.

Antrala folliklar i början av den kvinnliga cykeln kan vara från 5 till 25. Deras antal gör det möjligt för läkare att förutsäga hur kapabel en kvinna är av självuppfattning, om graviditet är möjligt utan stimulering och läkares hjälp. Normen är från 9 till 25 bubblor. Om en kvinna visar sig ha mindre än 5 folliklar av antrumtypen, fastställs diagnosen infertilitet, där IVF med givarägg visas.

Antrala folliklar växer i ungefär samma takt, med samma hastighet, men snart börjar en ledare att bildas och växer snabbare än andra - denna bubbla kallas dominerande. Resten bromsar ner och genomgår omvänd utveckling. Och den dominerande fortsätter att växa, i den håligheten med vätskan i vilken ägget mognar expanderar.

I mitten av cykeln når follikeln stora storlekar (från 20 till 24 mm), med dem spricker den vanligtvis under påverkan av hormonet LH. Ägget blir tillgängligt för befruktning de närmaste 24-36 timmarna.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Den tidigare follikeln, eller snarare resterna av dess membran, grupperas i en ny formation - corpus luteum, som producerar progesteron. Om befruktningen inte har inträffat, dör corpus luteum efter 10-12 dagar och progesteronproduktionen minskar kraftigt före menstruationen. Under graviditeten fortsätter corpus luteum att fungera till slutet av första trimestern.

I avsaknad av graviditet följer ett nytt stadium av follikulogenes samma mönster från den första dagen av cykeln, det vill säga från början av nästa menstruation. Om en kvinnas kropp fungerar bra, det finns inga problem med den hormonella bakgrunden, då ägglossning sker varje månad. Giltiga är 1-2 anovulatoriska cykler per år. Med åldern ökar antalet cykler utan follikulär mognad och ägglossning till 5-6 per år, men detta är normalt, eftersom kvinnans genetiska material åldras och follikulärreserven är uttömd.

Det är omöjligt att fylla på det - naturen gav inte en sådan möjlighet, och därför är det viktigt att övervaka din hälsa och ta hand om ägglossningsreserven.

Resize

Det är svårt att säga vilka storlekar follikeln normalt ska ha i ett eller annat stadium av dess utveckling. Uppgifterna som finns i tabellerna är endast ungefärliga, de tar inte hänsyn till en viss kvinnas individualitet. Med varje dag i cykeln förändras vesiklarnas storlek, eftersom follikulogenesprocessen är kontinuerlig och konstant.

I början av cykeln överstiger follikelstorlekarna inte 2-4 mm. Men med tillväxt blir diametern för de antrala folliklarna större och antalet folliklar själva minskar. Efter 8 dagar från början av cykeln utsöndras vanligtvis en dominerande follikel, och sedan fixeras endast dess storlek tills ägglossningen.

Follikelstorlekstabell efter dag.

Cykeldag

Follikelstorlek

Ändringar

Det är möjligt att bestämma antalet antrala folliklar.

Antalet antralblåsor börjar minska..

Den dominerande follikeln sticker ut.

Det finns en tillväxt av en dominerande follikel

Inuti den dominerande follikeln är det möjligt att bestämma håligheten med oocyten.

Kaviteten inuti follikeln expanderar.

En tuberkel bildas på follikelns yta, follikeln själv närmar sig äggstocksmembranet så nära som möjligt.

Bestämmer stigma på ytan av follikeln.

21-22 mm (giltigt 23-24 mm)

Follikeln är redo för ägglossning.

Det är inte alls nödvändigt att cykelns 10–11 dag i ett särskilt fall är tillväxten av den dominerande vesikeln 11–18 mm, eftersom allt är ganska individuellt, men follikelstorleken används fortfarande för att förutsäga ägglossningsperioden. Till exempel kommer en kvinna med en follikelstorlek på 16 mm fortfarande att erbjudas att vänta på ägglossning, eftersom storleken på bubblan inte antyder att brottet kommer att inträffa mycket snart.

Och det är också viktigt att överskrida storleksnormerna: om follikeln är större än 25 mm (26-27, 30-34 mm och så vidare) den 7: e 9: e dagen av cykeln eller under någon annan period före ägglossningen, kommer läkaren sannolikt att föreslå cystik utbildning än normal ägglossningscykel.

Viktig! Dessa standarder är relevanta för kvinnor som inte får hormonbehandling. Med stimulering av ägglossning kan storlekarna variera.

Hur man kontrollerar?

Det är naturligtvis omöjligt att självständigt mäta folliklar. Det enda sättet att göra detta är att besöka en läkare och göra follikulometri. Detta är en typ av ultraljudundersökning (ultraljud), där tillståndet hos en kvinnas äggstockar observeras i dynamik. Den första ultraljuden görs vanligtvis omedelbart efter menstruationens slut, vanligtvis på den 7-8: e dagen av cykeln finns det alla möjligheter att uppskatta antalet antral vesiklar. Sedan görs en ultraljudsskanning flera gånger med regelbundenhet i 2-3 dagar, för att inte kunna missa ägglossningsdagen.

En ultraljudsläkare, baserat på genomsnittsstorleken på follikeln, kommer att berätta när det är bättre att stimulera ägglossningen, när det är bättre att förskriva proceduren för borttagning av ägg genom äggstockning i IVF-protokollet, och även med förtroende kommer att kunna säga om det var ägglossning i allmänhet under den aktuella cykeln.

Follikulometri krävs för att fastställa karaktären och orsakerna till infertilitet, samt för att bestämma huruvida stimuleringen är lämplig..

Vid den första proceduren kan en kvinna bli förvånad över att höra att en hel del folliklar mognar i äggstockarna. För antral - detta är helt normalt. En oroande situation är när sådana bubblor antingen är för många eller för få. Om det är 26 eller fler misstänker läkaren polycystiskt äggstocksyndrom, där befruktning är omöjlig utan föregående behandling.

Om det finns mindre än 5 antralblåsor (enkel follikel, 2, 3, 4 folliklar), betyder det att kvinnan är infertil, därför växer folliklar inte ens med stimulering - IVF och stimulering av ovariefunktionen utförs inte i detta fall. Acceptabel IVF med en givarococyt.

Den optimala mängden för befruktning utan problem anses vara 11-25 folliklar. Det är denna mängd som indikerar en normal follikelförsörjning och fertilitetsnivå. Med en mängd av 6-10 talar de om en reducerad follikulär reserv, en kvinna kan stimuleras.

Orsaker till follikulogenesstörningar

Förfarandena för follikulogenes fortsätter under ledning av hormonell bakgrund och beror på koncentrationen och förhållandet mellan hormonerna FSH, östradiol, luteiniserande hormon, progesteron, testosteron, prolaktin. Och därför kan varje avvikelse i den endokrina åtföljande orsaka en kränkning av folliklarnas mogna process, vilket kommer att leda till att mognaden går antingen för långsamt eller snabbt. I det första fallet är sen ägglossning möjlig, i det andra - tidigt. Någon av dem är inte för gynnsam för en normal befruktning.

Brott mot follikulogenes är olika. Till exempel, med uthållighet finns det ingen bristning av follikulärmembranet. Detta fenomen är vanligtvis förknippat med otillräckliga nivåer av hormonet LH. I detta fall mognar ägget, dör och follikeln fortsätter att finnas på ytan av gonaden i några veckor till. Detta orsakar ett fel i menstruationscykeln, befruktning under denna period är omöjlig.

Med luteinisering av follikeln börjar corpus luteum utvecklas tidigare än brott inträffar, så ägglossningen inte heller inträffar. Och om follikeln inte mognar till önskad storlek och plötsligt stoppar dess utveckling, talar de om folliklarnas atresi. I alla fall är ägglossningsprocessen nedsatt - en kvinna kan inte bli gravid ett barn.

Skälen till att follikelutvecklingen försämras är många. Det finns tillfälliga faktorer, efter eliminering av vilken cykeln återställs, och en kvinna kan bli en mamma utan hjälp av läkare.

Det finns mer allvarliga skäl som kräver obligatorisk behandling, hjälp av reproduktologer, embryologer och andra specialister som kan ge en kvinna lyckan med moderskap även i helt till synes hopplösa fall..

Tillfälliga kränkningar kan orsaka:

 • överdriven fysisk aktivitet, professionell sport;
 • hobby för mono-dieter, kraftig viktminskning eller gå upp mycket vikt på en kort tidsperiod;
 • kronisk stress, emotionell instabilitet, känslor;
 • arbeta på ett företag med hög arbetsnivå (med färger, lack, nitrater, på en nattskift, under starka vibrationer och förstärkt elektromagnetisk strålning);
 • resor och flyg, om de är förknippade med en förändring av klimat och tidszoner;
 • tillbakadragande av orala preventivmedel;
 • överförs under de nuvarande månaderna av sjukdomen med feber.

Ofta märker kvinnor inte någon kränkning av follikulär mognad alls, eftersom vi inte alltid lägger vikt vid försenad menstruation eller mer riklig utflöde.

Bland de patologiska orsakerna till nedsatt follikulär mognad kan olika sjukdomar och tillstånd där den endokrina bakgrunden störs noteras:

 • patologi i hypofysen, hypothalamus;
 • dysfunktion i äggstockarna;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen och bäckenorganen;
 • skador på äggstocksvävnaden, konsekvenserna av kirurgi;
 • kränkning av sköldkörteln, binjurebarken.

Hormonfel föregås ofta av förlossning och abort, dåliga vanor, långvarig användning av antibiotika, antidepressiva medel, antikoagulantia.

Vad ska man göra?

Vid nedsatt follikulär tillväxt och ägglossning används vanligtvis hormonbehandling. Hemläkemedel, traditionell medicin (bor livmodern, salvia och andra) kan inte lösa problemet som finns på metabolisk nivå, öka utbudet av folliklar eller bygga upp endometrium, hjälpa till att växa folliklar.

För att påskynda deras tillväxt och uppnå en mogen follikel och full ägglossning hjälper läkemedel med innehållet av FSH. De förskrivs av en läkare i en strikt individuell dos (”Klostilbegit”, ”Klomifen” och andra). Vid vilken hastighet folliklar växer per dag kontrollerar follikulometri. När tillväxten når de önskade parametrarna administreras en injektion av hCG 10000, varefter ägglossningen börjar efter 24-36 timmar.

Läkemedel som stimulerar follikelväxt kan inte förskrivas på egen hand och tas okontrollerat. Detta kan leda till mycket sorgliga konsekvenser..

Om tillväxt inte inträffar ens med den rekommenderade hormonbehandlingen, rekommenderas IVF med givareocyter, eftersom det inte finns något annat sätt att få mogna ägg, hur man stimulerar hyperaktivitet i äggstockarna.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Vilka är endometri normerna för cykeldagarna

I det kvinnliga reproduktiva systemet utför varje organ sina funktioner. Huvudrollen i bildandet av en behaglig atmosfär för utvecklingen av embryot spelas av endometrium - det inre slemskiktet i livmodern. I början är det härifrån som fosterägget får syre och näringsämnen. De cykliska förändringarna som sker i den under påverkan av hormoner säkerställer äggets mognad och kvalitet..

Slemhinnans tjocklek gör det klart i vilket tillstånd endometrialskiktet är, om det finns patologier och när är den bästa tiden att bli gravid. Det är viktigt för en kvinna att veta vad tjockleken på endometrium ska vara beroende på cykeldagarna, eftersom det beror på detta om det befruktade ägget kan konsolidera.

Om endometrium

Endometriet är det inre slemskiktet i livmodern, på vilket implementeringen av mekanismen för menstruationscykeln beror. Dessutom ger det optimala förutsättningar för fästning av ett befruktat ägg i livmodern, dess normala utveckling och erhållande av nödvändig näring från mammans kropp.

Den inre slemhinnan består av två lager:

 1. Basal - det är intill livmoderväggarna.
 2. Funktionell - ytskiktet som avvisas varje månad under menstruationen.

Tack vare basalen återställs det funktionella lagret innan nästa menstruation börjar. Den hormonella bakgrunden är ansvarig för tjockleken och strukturen i endometrium. Slemhinnan växer varje månad under den andra fasen av cykeln. Vid denna tidpunkt ökar blodtillförseln till endometrium, vilket innebär att livmodern är redo att fixera fosterägget. Det funktionella lagret avvisas om kvinnan inte är gravid och menstruationen börjar.

Utvecklingsstadier

Storleken på endometriet beror på stadiet i månadscykeln, det är indelat i faser:

 • Inledande - steg av blödning eller desquamation;
 • Proliferation - förändringar i basalområdet;
 • Sekretorisk - tillväxt av det funktionella lagret.
 1. I det första steget avvisas ytskiktet (funktionellt) och utsöndras tillsammans med blod och slem. Först exfolierar endometriet, sedan börjar återhämtningen, och en ny utvecklas från basalceller.
 2. I den andra fasen växer ytskiktet och vävnaden växer. Totalt finns det tre steg som det passerar varje månad - tidigt, mitten och sent.
 3. I början av det tredje steget utvecklas körtlar och blodkärl, slemhinnan förtjockas på grund av svullnad. Processen är indelad i tre steg - tidigt, mitten och sent. Gynekologer beräknar medelvärdena för normen för endometriet.

Behov och metoder för att mäta tjocklek

För att ta reda på tjockleken räcker det inte med en undersökning på en gynekologisk stol.

En kvinna tilldelas en ultraljudsskanning (M-eko), som utförs på vissa dagar av cykeln. I processen studerar läkaren slemhinnans struktur, dess tjocklek och densitet och kan också se neoplasmer.

Om en kvinna har stött på ett problem som infertilitet, är det viktigt för henne att känna till dessa indikatorer. Ultraljud föreskrivs under ägglossningen, antalet förändras varje dag under hela menstruationscykeln. Inom gynekologi finns det medelvärden som du kan ta reda på vilka problem som finns och i vilka tillstånd reproduktionsfunktioner.

Enligt en särskilt utvecklad tabell kan gynekologer se hur mycket patientens data skiljer sig från den ungefärliga normen. Om det finns en stor skillnad mellan de erhållna indikatorerna och de genomsnittliga indikatorerna, diagnostiseras patologi eller avvikelse.

Normtabell

Innan menstruationen är endometriet i sekretionsperioden och har en storlek på cirka 12 mm. Progesteron och östrogen verkar på slemhinnan, varför det avvisas. Det endometriala membranet förlorar en nivå och tunnas ut till 3-5 mm.

Tjocklek Storlekstabell:

Spridning

Utsöndring

FasnamnCykeldagBukt i tjockleken

Blödning

1-2 - desquamation5-9
3-4 - förnyelse2-5
5-7 - tidigt stadium3-7
8-10 - mellansteg7-10
11-14 - sent stadium10-14
15-18 dag - tidigt stadium10-16
19-23 dag - mellansteg10-18
24-27 dagar - sent stadium10-17

Storleken på folliklarna under dagarna av menstruationscykeln:

CykeldagFollikelns diameter
10 dagar10 mm
11 dagar13,5 mm
12 dagar16,6 mm
13 dagar19,9 mm
14 dagar21 mm

Befruktningens sannolikhet beror på slemlagrets diameter. För att förhållandena ska vara så gynnsamma som möjligt är det nödvändigt att veta dess tjocklek.

Tabellen visar de genomsnittliga data som motsvarar den normala menstruationscykeln - 28 dagar. Beroende på hur länge patientens cykel varar kommer indikatorerna att variera.

Endometrial fasberoende hastigheter

Det funktionella lagret i endometriumet växer i enlighet med menstruationscykelfasen. En ultraljudsundersökning föreskrivs under olika perioder, eftersom tjockleken på endometrium varierar i faserna av cykeln. Resultaten gör det klart om det finns avvikelser eller inte. Diagnosen beror på slemhinnens storlek. Det finns en genomsnittlig indikator som anses vara normal, men antalet kan variera i varje enskilt fall..

Blödningsfas

Cykeln börjar den första dagen i din period. Det funktionella lagret kommer ut och blödning inträffar, som varar upp till 7 dagar. Scenen är indelad i en period med avslag och regenerering. Avstötning sker på 1-2 dag av menstruationen, det inre slemskiktet i livmodern når 5-9 mm. Förnyelse börjar på 3-5 dagar, endometrium börjar växa och har en minsta tjocklek på 3 mm.

Proliferativ fas

Fasen börjar på dag 5 och varar till 14-16 dagar. Under denna period ökar endometrialskiktet. I den andra fasen finns det tre perioder:

 1. En tidig period som börjar på dag 5 och slutar på dag 7 i cykeln. Slemhinnans tjocklek är 5-7 mm.
 2. Den genomsnittliga perioden när endometriet aktivt växer och kondenseras. På åttonde dagen är storleken på det funktionella lagret 8 mm; scenen avslutas den tionde dagen. Diameter - 10-12 mm.
 3. Den sista perioden eller spridningen faller på 10-14 dagar. För närvarande ökar det funktionsskikts tjocklek och höjden är 10-12 mm.

I den sista fasen börjar mognad av folliklar, dess diameter på dag 10 är 10 mm, 14-16 - cirka 21 mm.

Sekretorisk

Sekretionsperioden är viktig för en kvinnas kropp, som faller den 15-10: e dagen av cykeln. Det händer tidigt, mitten och sent. I detta skede förändras endometriumets struktur. I det tidiga stadiet (15-18 dagar) växer slemskiktet gradvis. Måtten kan variera, ungefärliga siffror är 12-16 mm.

Medelperioden (19-24 dagar) åtföljs av en förtjockning av livmoderslimhinnan. Normen för endometriumtjockleken bör inte överstiga 18 mm. Medeltalet är 14-16 mm. På den 24: e dagen av menstruationscykeln börjar det sena stadiet, det slutar den första dagen i en ny fas.

Skalet minskar gradvis, normalt är tjockleken upp till 12 mm, men vanligtvis är indikatorerna lägre. Under denna period är endometriet tätare än i de tidigare..

Normal under fördröjning

Med förseningar blir den cykliska perioden längre, vilket orsakar en hormonell obalans. Ofta orsakas sådana problem av stress, undernäring, gynekologisk patologi eller störningar i det endokrina systemet. Under förseningen produceras inte de nödvändiga hormonerna och slemhinnan upprätthåller en storlek som motsvarar sekretionsfasen. Medeltalet är 12-14 mm. På grund av detta slits inte endometriumet, menstruationen börjar inte och storleken minskar inte.

Tjocklek före menstruation

Endometriumet före menstruationen är i utsöndringsstadiet, dess ungefärliga tjocklek är 12 mm. På grund av effekterna av östrogen och progesteron på ytskiktet avvisas det. Vid denna punkt blir skalet tunnare, tappar en nivå och har en storlek på 3-5 mm.

Under graviditet

Om befruktningen inte äger rum, kommer kvinnokroppen att bli av med onödig endometrium.

I nästa menstruationscykel byggs den upp igen, så att den varar tills klimakteriet. Om embryot kvarstår fortsätter det funktionella lagret att utvecklas och växa. Normal tjocklek i första trimestern är 20 mm. Efter 30 dagar kan en ultraljud detektera ett litet fosterägg.

Vidare slutar slemhinnan att utvecklas och blir en del av moderkakan.

Det finns situationer när hon inte vill delta i utvecklingen av fostret, då föreskrivs speciella mediciner som är nödvändiga för att öka och underhålla skiktet. Om detta inte görs är ett missfall och problem med att förse det framtida barnet näringsämnen.

Avvikelseåtgärder

Vid ultraljud kan läkaren upptäcka ett missförhållande i tjockleken på det inre slemskiktet. Detta observeras under graviditet, membranet ökar kraftigt och överväxlingar med kärl (spiralartärer). Vid den andra veckan växer endometriet till 2 cm eller mer. Förändringar orsakas ofta av olika patologier. Läkare skiljer två huvudsakliga kränkningar:

 • Hyperplasi - sjukdomen kännetecknas av en ökning av tjocklek och patologisk spridning av endometrium. I början når värdena 10 mm eller mer. Brott utvecklas med myom, endometrios, cystiska sjukdomar, kroniska inflammatoriska patologier osv.;
 • Hypoplasi - ett lägre värde upptäcks vid en ultraljud, upp till 3 mm. Avvikelse inträffar med inflammatoriska sjukdomar.

Hypoplasi är ofta medfødt, utvecklingen av hormoner anses vara otillräcklig sekretion. I sådana fall föreskrivs hormoner som innehåller östrogen, gynekologisk massage, behandling i sanatorier med mineralvatten, hirudoterapi. Hyperplasi kräver curettage och efterföljande användning av födelsekontroll.

I klimakteriet

Under klimakteriet bör slemhinnan inte växa. Normen för endometrium är 4-5 mm. Gradvis försvinner det funktionella lagret, menstruationen är frånvarande. Om en ultraljudsundersökning avslöjade en storlek upp till 6 mm, uppmanas kvinnan att observeras.

Under flera månader ska skalet inte växa om antalet ändras, behandlingen indikeras, eftersom risken för cancer är ökad.

När du tar COC

Hos en patient som tar hormonella preventivmedel har endometrium ett tillstånd som liknar klimakteriet..

Sådana läkemedel hämmar ovariefunktionen, de producerar inte hormoner som är involverade i tillväxt..

När man tar preventivmedel inträffar sådana förändringar:

 1. Läkemedlet hämmar äggmognad, det är inaktivt, så ägglossning inträffar inte.
 2. Om du dricker preventivmedel blir slemet i nacken mycket tjockt, varför spermierna inte kan tränga igenom livmodern.
 3. Hormoner i COC: er ger dålig peristaltis av äggledarna. Sannolikheten för att spermier penetrerar till ägget är minimal.
 4. Under påverkan av COC: er återgår inte slemskiktet, därför kommer befruktning inte att ske. Även om befruktningen är framgångsrik kan fosterägget inte fästa vid livmoderns väggar.

Om du tar orala preventivmedel kommer tjockleken på endometrium inte att överstiga 4 mm.

Curettage tjocklek

Som redan nämnts består det inre slemhinnan i livmodern av basala och funktionella skikt. Under menstruationen förkastas ytan och utsöndras. Blodigt utflöde uppstår på grund av brott i blodkärlen. Hyperplasi innebär en ökning av skiktet och cellerna. När den når 26 mm förändras strukturen, celler delar sig aktivt. I sådana situationer är det nödvändigt att göra en curettage, vilket hjälper till att eliminera blödning under menstruationen. Tack vare proceduren kan onkologi undvikas, och att ta hormoner minskar risken för återfall..

Patologiska avvikelser

Oftast diagnostiseras patologier såsom hypoplasi och hyperplasi. Båda sjukdomarna kännetecknas och behandlas olika..

hyperplasi

Endometrial hyperplasi är en förtjockning (upp till 26 mm) av det funktionella lagret i slemhinnan, dess komprimering och strukturella förändringar. Sjukdomen tillåter inte ägget att fästa sig till livmodern, så fostret kan inte utvecklas normalt. Den patologiska processen orsakas ofta av hormonella störningar, en kvinna klagar över oregelbunden menstruation, dess intensitet och varaktighet förändras. Patienten utvecklar anemi, det finns en blodig daub mellan menstruationen.

En ökning av endometriet provocerar ofta utseende på polypper eller andra godartade tumörer.

hypoplasi

Sjukdomen manifesteras genom tunnning av slemhinnan, varför en kvinna inte kan bli mamma. Hypoplasi tillåter inte att det befruktade ägget får fotfäste på livmoderns väggar, det får inte näring från blodkärlen, som ett resultat dör fostret ett tag efter bildandet.

Patologi orsakar ofta smittsamma och inflammatoriska processer i livmoderhålet, eftersom det är dåligt skyddat. På grund av hypoplasi finns det dålig utveckling av de yttre könsorganen och en ektopisk graviditet.

Om den hormonella bakgrunden är normal passerar endometriet alla perioder korrekt. När en kvinna noterar en försämring av välbefinnandet och förekomsten av avvikelser, måste du se en läkare. God intim hälsa är nyckeln till ett lyckligt moderskap i framtiden.

Räknare "Endometrial tjocklek efter cykeldagar"

Beräknaren för ultraljud i endometriumet hjälper till att bedöma dynamiken för förändringar i endometriumets tjocklek under menstruationscykeln, beroende på dess varaktighet.

De första dagarna efter ägglossningen når tjockleken på endometrium normalt 9-15 mm. I slutet av cykeln når detta värde 20 mm.

När graviditeten börjar när embryot utvecklas fortsätter endometriet att växa. En ökning av endometriumtjockleken i de tidiga stadierna av graviditeten (2-3 veckor från befruktningen), när ägget ännu inte är visualiserat, kan tjäna som ett indirekt tecken på graviditet.

Kalkylator

Follikulär fas
1-2 dagars cykel5 - 9 mm
3-4 dagars cykel3 - 5 mm
5 - 7 dagars cykel6 - 9 mm
8 - 10 dagars cykel8 - 10 mm
11-14 dagars cykel9 - 13 mm
Corpus luteum-fas
15-18 dag cykel10 - 16 mm
19-23 Dagscykel10 - 21 mm
24 - 28 dagars cykel10 - 18 mm

Hej! Snälla hjälp mig att ta reda på det! Vid 22 dm var hon på en ultraljudsscanning: endometrium 10mm, livmodern 53/37/50. Slutsats: adenomyos i kombination med livmodermyom, livmoderhals endometrios. Igår borde vara m (31 dts), det är de inte. Testet är rent. Bt mer än 37 redan den fjärde dagen (innan inte uppmätt). Idag, på en ultraljudssökning av en annan läkare: 32 DMC, livmodern 52/38/51, m-eko 6,7 mm, mitt i 15 mm med typiskt blodflöde. Diagnos: kronisk endometrit, syneki i livmoderhålet. Jag förstår ingenting, två slutsatser på tio dagar av skillnad!

God eftermiddag! Jag var på ultraljud vid 10 dmts, tjockleken på endometrium var 4 mm, slutsatsen var endometrial hypoplasia, jag hade en 35 dagars cykel (det har alltid varit så här), beräknat på din plats enligt grafen för endometrial tillväxt efter cykeldagar, det verkar vara normalt (3-11 dag av cykeln: 3 -5 mm). Berätta, snälla, finns det ett problem med endometriumtjockleken, som läkaren skrev i slutsatsen, har jag det eller inte? tacka!

God kväll! Ultraljud, åttonde endometrium 3.2. Faliculum till höger 11mm, till vänster 9mm. Finns det en chans till befruktning?

god eftermiddag!
Berätta för mig
Endometrium 1,18 cm och det står vad som ska utvecklas enligt cykeldagen
Vilken dag i cykeln kan det vara?
Försena 15 dagar
HCG

På den 10: e dagen av menstruationscykeln 15 mm. Måste jag göra en curettage? 2 månader sedan den 10: e dagen var 22. Jag är efter att ha fött.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Den nedre buken drar som under menstruationen - normen eller ett alarmerande symptom?

Ofta talar kvinnor när de besöker en gynekolog som klagomål om att de har nedre buken. En dragande manifestation kan vara ett tecken på många sjukdomar....

När frånvaron av ägglossning anses vara en normal variant, och vilka tecken tyder på ett fel i reproduktionssystemet?

Processen genom vilken ett moget ägg lämnar äggstocken kallas ägglossning. Omedelbart efter detta börjar nedräkningen - befruktningsfönstret, den tid under vilken framgångsrik befruktning är möjlig (vanligtvis 12-24 timmar)....

Träning under menstruation: är det möjligt att spela sport?

Enligt resultaten från studier som gjordes vid University of Sports of Vancouver, anges det att kvinnor perfekt kan tåla sportbelastningar under menstruationen och de får en stor effekt av dem....