Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Harmonier

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Vad kan bedömas utifrån follikelns storlek efter cykeldagarna

  Follikelstorlek efter cykeldag

  Kvinnors kropp kan förändras under menstruationscykeln. En indikator på de pågående förändringarna kan vara en växande follikel, som är en hålighet i äggstocken där ägget mognar. Vid födseln innehåller äggstockarna hos flickan ungefär 1-2 miljoner folliklar, i början av reproduktionsåldern förblir de cirka 300-500.

  Lite teori

  Folliklar kallas speciella formationer i äggstockarna, som består av en första ordningens oocyt (omoget ägg) och flera omgivande lager av specialceller som omger den. De är de viktigaste strukturella formationerna av de kvinnliga könskörtlarna, som utför endokrina och reproduktiva funktioner.

  Folliklar är fortfarande lagda i utero. De är baserade på oogonias, de primära groddkimcellerna som migrerar till den grova äggstocken under den sjätte graviditeten. Efter meiotisk uppdelning och spridning bildas första ordningens oocyter från dessa föregångare. Dessa omogna groddceller täcks med kubiskt epitel och bildar de så kallade primordiala folliklarna. De kommer att vara i vilande tillstånd fram till den sexuella utvecklingen av flickan..

  Därefter förvandlas primordiala folliklar därefter till preantral, antral och preovulatorisk. Denna process kallas follikulogenes. Normalt slutar det med ägglossning - frisläppandet av ett moget och klart för befruktningsägg. I stället för follikeln bildas en endokrin aktiv corpus luteum.

  När befruktningen börjar kvarstår den under verkan av korionisk gonadotropin. Progesteronet som han producerar hjälper till att förlänga graviditeten. I alla andra fall reduceras corpus luteum, vilket inträffar före menstruation. Den åtföljande skarpa sjunkningen i nivån av progesteron provoserar också uppkomsten av menstruation med avstötning av det växande körtel (funktionellt) skiktet i endometrium.

  En situation är möjlig när en mogen follikel inte har ägglossning. Samtidigt kan den fortsätta öka i storlek och förvandlas till en follikulär cysta med ett reducerat ägg. Sådana formationer kan vara enkla och gradvis absorberbara. Men ibland kvarstår cyster under lång tid och deformerar ytan på organet. I det här fallet talar de om polycystiskt äggstocksyndrom. En sådan diagnos är prognostiskt ogynnsam för befruktningen, den åtföljs vanligtvis av ihållande dishormonella störningar och infertilitet..

  Hur många folliklar i äggstockarna?

  Inte alla invecklade intrauterina folliklar i äggstockarna bevaras vid puberteten och utvecklas därefter. Cirka 2/3 av dem dör och löser. Denna naturliga process kallas apoptos eller atresia. Det börjar omedelbart efter att lägga gonaderna och varar livet ut. En tjej är född med ungefär 1-2 miljoner primulära folliklar. I början av puberteten är deras genomsnittliga mängd 270-500 tusen. Och under hela reproduktionsperioden har bara cirka 300-500 folliklar ägglossning hos en kvinna.

  Summan av alla folliklar som kan vidareutvecklas kallas äggstocksreserv. Varaktigheten av en kvinnas reproduktionsperiod och perioden av klimakteriet, antalet produktiva (uppstår med ägglossning) menstruationscykler och i allmänhet förmågan att bli gravid.

  Processen med progressiv utarmning av äggstocksreserven i äggstockarna observeras i genomsnitt efter 37-38 år. Detta innebär inte bara en minskning av kvinnans förmåga att bli gravid naturligt utan också början på en naturlig minskning av nivån på grundläggande könshormoner. Upphörandet av utvecklingen av folliklar i äggstockarna innebär början av klimakteriet. Det kan vara naturligt, tidigt och iatrogen..

  För tidig utmattning av äggstockarna främjas av rökning och alkoholisering, arbete i farliga industrier, bestrålning av bäckenorganen (inklusive strålbehandling), kemoterapi. Av stor vikt är också inflammatoriska sjukdomar med skador på äggstocksvävnaden..

  Definitionen av äggstocksreserv är den viktigaste studien för diagnostiserad kvinnlig infertilitet. Det är nödvändigt att bedöma utsikterna för konservativ behandling, sannolikheten för en naturlig graviditet, genomförbarheten av att inkludera en kvinna i protokollet med stimulering av hyperovulation.

  Som regel, om DF har mognat i en av äggstockarna, bör ägglossning förväntas, men ibland "systemfel" och denna betydande process som bestämmer möjligheten till befruktning är försenad eller helt frånvarande.

  För att bekräfta problemet kan du använda snabbtest för att bestämma ägglossningen. Men den mest exakta diagnostiska metoden är follikulometri. Med sin hjälp kommer läkaren att bestämma i äggstockarna närvaron av celler som är redo för vidare utveckling och utvärdera deras tillstånd.

  Genom att snabbt identifiera problemet kan du starta den nödvändiga terapin som stimulerar ägglossningsprocessen. Implementering av medicinska rekommendationer och övervakning av din egen hälsa är de viktigaste stegen mot moderskap.

  Folliculogenesis viktiga punkter

  Folliculogenesis består av flera stadier (faser).

  Fasen för omvandling av den premordiella follikeln till preantral

  Denna process börjar från pubertetsmomentet, är gonadotropinberoende och tar mer än fyra månader. I detta fall sker en aktiv tillväxt av oocyten. På ytan visas zona pellucida (glänsande skal), som består av fyra arter av speciella komplexa glykoproteiner syntetiserade av ett moget ägg. Och själva follikeln ökar i storlek och får ett yttre bindvävsmembran. Nu kallas det preantral eller primärt. I denna fas kan upp till 10-15 folliklar finnas närvarande samtidigt..

  Antral follikelbildningsfas

  Oocyten fortsätter att öka i storlek, och de epitelceller som finns runt oocyten multiplicerar aktivt och börjar utsöndra vätska. I detta fall genomgår follikeln en strukturell förändring - ett hålrum och hormonaktiva granulosa-celler förekommer i den, de yttre och inre epitelmembranen bildas.

  Detta steg kännetecknas också av början av folliklarnas endokrina funktion. Cellerna i dess inre membran utsöndrar androgener, som omvandlas i det granulära skiktet till östrogener. Under en cykel kan en kvinna bilda flera antrala folliklar. Men nästa steg går vanligtvis bara en dominerande bubbla, resten reduceras. Med samtidig mognad av flera folliklar finns det en sannolikhet för multipel graviditet.

  Graaf bubbla bildningsfas

  Mängden follikulär vätska ökar gradvis, den skjuter hela epitelet och ägget till periferin. Follikeln växer snabbt och börjar sticka ut genom äggstockens yttre skal. Ägget i det ligger på periferin på den så kallade ägghaugen. Cirka två dagar före ägglossningen ökar mängden utsöndrat östrogen avsevärt. Denna feedbackprincip startar frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket utlöser ägglossningsprocessen. På ytan av Graaf-bubblan verkar lokalt utsprång (stigma). Det är på denna plats som follikeln ägglossar (skurar).

  Som ett resultat av ägglossningen sträcker sig ett ägg klart för befruktning bortom äggstocken och kommer in i bukhålan. Här fångas hon av villierna på äggledarna och fortsätter sin naturliga migration mot spermierna.

  Hur man utvärderar "riktigheten" av follikulogenes?

  Fasikulogenesens stadier har ett tydligt samband med dagarna i äggstocks-menstruationscykeln. Dessutom beror de inte på kvinnans ålder och ras, utan på hennes endokrina status.

  Tillväxten och utvecklingen av follikeln regleras primärt av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen. Det börjar produceras endast när puberteten börjar. Vid ett visst stadium kontrolleras follikulogenes dessutom av könshormoner, som produceras av cellerna i väggen i själva utvecklingssäcken.

  Eventuell hormonell obalans kan störa äldningsprocessen och ägglossningen. Samtidigt ger bestämningen av hormonnivån inte alltid läkaren all nödvändig information, även om det tillåter dig att identifiera viktiga endokrina störningar. Därför är diagnosen störningar i follikulogenesprocessen det viktigaste stadiet i en kvinnas undersökning vid graviditetsplaneringen och vid identifiering av orsakerna till infertilitet.

  I det här fallet är läkaren intresserad av hur mycket follikeln växer och om den når stadiet av Graaf-bubblan. Var noga med att övervaka om ägglossning inträffar och om en gul kropp med tillräcklig storlek bildas. Med anovulatoriska cykler bestäms den maximala storleken på utvecklande folliklar.

  En tillgänglig, informativ och samtidigt tekniskt okomplicerad metod är follikulometri. Detta är namnet på follikulär mognadsmätning med hjälp av ultraljud. Det utförs på poliklinisk basis och kräver ingen särskild utbildning för kvinnor. Follikulometri är en dynamisk studie. Flera upprepade ultraljudssessioner krävs för att pålitligt övervaka förändringar i äggstockarna..

  I processen med follikulometri bestämmer en specialist antalet, platsen och diametern på mogna folliklar, övervakar bildningen av en dominerande vesikel, bestämmer storleken på follikeln före ägglossningen. Baserat på dessa data kan den mest gynnsamma dagen i cykeln förutsägas bli gravid naturligt.

  Med IVF-protokoll gör en sådan övervakning möjlighet att utvärdera svaret på hormonterapi, att sätta ett datum för administrering av läkemedel för att stimulera ägglossning och efterföljande punktering av äggceller. Den viktigaste parametern för follikulometri är storleken på follikeln per cykeldag..

  Normer för follikulogenes

  Follikulometri utförs på vissa dagar av cykeln, vilket motsvarar de viktigaste stadierna för follikulogenes. Uppgifterna erhållna under upprepade studier jämförs med medelstandarderna. Vilken storlek follikel ska vara på olika dagar av ovarie-menstruationscykeln? Vilka fluktuationer anses vara acceptabla?

  Den normala follikelstorleken på olika cykeldagar för en kvinna i åldern 30 år med en 28-dagars cykel som inte tar orala preventivmedel och inte genomgår behandling med hormonstimulering av ägglossning:

  • På 1-4 dagar av cykeln hittas flera antrala folliklar, som vardera inte överstiger 4 mm i diameter. De kan finnas i en eller båda äggstockarna. Deras antal beror på kvinnans ålder och hennes äggstocksreserv. Normalt, om i båda äggstockarna inte mer än 9 antrala folliklar mognar samtidigt.
  • På den femte dagen av cykeln når de antrala folliklarna en storlek på 5-6 mm. Deras utveckling är ganska enhetlig, men redan i detta skede är atresia av vissa vesiklar möjlig.
  • På dag 7 bestäms den dominerande follikeln, dess storlek i genomsnitt 9-10 mm. Det är han som börjar utvecklas aktivt. De återstående vesiklarna kommer gradvis att minska medan de kan upptäckas i äggstockarna och under ägglossningen.
  • Den 8: e dagen av cykeln når storleken på den dominerande follikeln 12 mm.
  • På dag 9 växer bubblan till 14 mm. Det definierar tydligt follikelhåligheten.
  • 10 dagar - storleken når 16 mm. De återstående bubblorna fortsätter att minska..
  • På dag 11 ökar follikeln till 18 mm.
  • 12 dagar - storleken fortsätter att växa på grund av follikelhåligheten och når 20 mm.
  • Dag 13 - Graaf bubbla med en diameter på 22 mm (detta är den minsta follikelstorleken för ägglossning i den naturliga cykeln). Stigma är synlig vid en av dess stolpar.
  • Dag 14 - ägglossning. Follikeln spricker vanligtvis och når 24 mm i diameter.

  Avvikelser från dessa normativa indikatorer nedåt är prognostiskt ogynnsamma. Men vid utvärderingen av resultaten av follikulometri bör längden på kvinnans naturliga cykel beaktas. Ibland inträffar tidig ägglossning. I detta fall når follikeln den önskade storleken under 8-12 dagar av cykeln.

  Follikelstorlek i IVF

  Med IVF-protokoll är ägglossning droginducerad och planerad.

  Follikeln är en del av äggstocken, som är omgiven av bindväv och består av ett ägg. Follikeln innehåller kärnan i oocyten - "kärnblåsan". Oocyten är belägen inuti glykoproteinskiktet omgiven av granulosa-celler. Granulosa-cellerna själva är omgivna av ett källarmembran, runt det är celler - theca.

  Gynnsamma dagar för befruktningen

  Du bör ha ett konstant sexliv. Sexuell kontakt rekommenderas var tredje dag. Detta är nödvändigt för ansamling av mer mobila former av spermier och utträde vid utlösning av rätt mängd. Deras genomsnittliga livslängd är 3-5 dagar, så på detta sätt kan du inte missa den mest gynnsamma dagen för befruktningen.

  Fertila betraktas 5 dagar före ägglossningen, dagen för ägglossningen och en efter den. Ägget kan låta en spermier inne i det upp till 24 timmar efter frigöring. Efter befruktning sker implantation efter 7-10 dagar. Det fortsätter utan uppenbara tecken, men i vissa fall är implantationsblödning och mindre dragande smärta i nedre del av buken möjlig. Bekräfta graviditetens början efter en försening med hjälp av blodprover för hCG, undersökning av läkare och ultraljud.

  Interna processer för follikulär evolution

  Den primordiala follikeln består av en oocyt, en stromalcell, en follikulär cell. Follikeln i sig är nästan omöjlig, dess storlek är i genomsnitt 50 mikron. Denna follikel läggs före födseln. Det bildas på grund av bakterieceller, de kallas också oogony. Utvecklingen av ursprungliga folliklar bidrar till puberteten.

  En enkelskikts vanlig follikel består av basalplast, en follikulär cell som bildar ett transparent membran, och en flerskikts primär follikel består av ett transparent membran, inre cell, granulosa-celler. Under puberteten börjar follikelstimulerande hormon (FSH) produceras. Oocyten växer och omges av några få lager granulosa-celler.

  Kaviteten (antrum) follikeln består av en kavitet, ett inre skikt av Teka, ett yttre lager av Teka, granulosa-celler och ett kavitet som innehåller follikulär vätska. Granulosa-celler börjar redan producera progestiner. Diametern för den antrala follikeln är i genomsnitt 500 mikron. Den gradvisa mognaden av follikeln med bildandet av dess lager ger upphov till produktion av kvinnliga könshormoner, inklusive östrogen, östradiol och androgen. Tack vare sådana hormoner förvandlas denna follikel till ett tillfälligt organ i det endokrina systemet.

  En mogen follikel (grafens vesikel) består av det yttre skiktet av teca, det inre skiktet av teca, hålrummet, granulosa-celler, strålande krona, äggbärande tuberkel. Nu ligger ägget ovanför det äggbärande knölet. Volymen av follikelfluid ökar 100 gånger. Den mogna follikelns diameter varierar från 15 till 22 mm.

  Vilken storlek ska follikeln vara?

  Det är omöjligt att entydigt besvara denna fråga, eftersom indikatorer för follikelstorlek under menstruationscykeln förändras. Folliklar bildas helt i genomsnitt femton år. Deras storlek bestäms endast med hjälp av ultradiagnostik..

  Vi kommer att noggrant analysera normen för follikelstorlek enligt dagarna i menstruationscykeln.

  I den första fasen av menstruationscykeln (1 - 7 dagar eller början av menstruationen) bör folliklarna inte överstiga 2-7 mm i diameter.

  Den andra fasen i menstruationscykeln (8-10 dagar) kännetecknas av tillväxten av folliklar, huvudsakligen når deras diameter 7-11 mm, men en follikel kan växa snabbare (det kallas vanligtvis dominerande). Dess diameter når 12 - 16 mm. På den 11-15: e dagen av menstruationscykeln bör den dominerande follikeln normalt öka med 2-3 mm varje dag, vid toppen av ägglossningen bör den nå en storlek på 20–25 mm i diameter, varefter den spricker och frigör ägget. Under tiden försvinner andra folliklar bara.

  Detta är bilden av follikelväxt. Detta upprepas varje månad fram till graviditeten. För en mer tydlig och förståelig definition ger vi dig en tabell enligt vilken du kan förstå om dina folliklar mognar normalt.

  belopp

  Du kan ta reda på den exakta mängden i bilagorna med hjälp av ultraljud och en vaginal sond. Så läkaren bestämmer inte bara mängden utan också deras tillväxt. Deras reproduktionsgrad gör att vi kan förstå äggets beredskap för befruktning.


  Ibland är det viktigt att veta hur många folliklar som finns i äggstocken.

  Numret beskrivs på följande sätt:

  1. 16-30 - optimalt skick.
  2. 7-16 - låg kvantitet.
  3. 4-6 - 50/50 risk för befruktning.
  4. mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet är 90%.

  Som förberedelse för IVF bör en kvinna självständigt stimulera mognad genom att ta hormonella läkemedel. Därför kan 4-6 mogna objekt visas under undersökningen. Den mogna follikeln bestäms av dagar och storlek, om det finns en avvikelse, utförs in vitro-befruktning.

  Vad är en dominerande follikel

  Den dominerande follikeln anses vara en follikel som är redo för framgångsrik ägglossning. Med naturlig ägglossning sticker den ut för sin storlek. Som vi sa tidigare, även om alla folliklarna börjar växa, men bara en av dem (i sällsynta fall - flera) växer till storlekarna 22 - 25 mm. Det är han som betraktas som dominerande.

  Generativ funktion som en prioritering. Låt oss se vad det är.

  Det finns två komponenter för äggstocksfunktionen..

  Generativ funktion är ansvarig för tillväxt av folliklar och mognad av ett ägg som kan befruktas. Hormonell funktion är ansvarig för steroidogenes, som förändrar livmoderns slemhinnor, hjälper till att inte avvisa fosterägget och reglerar hypothalam-hypofyssystemet. Det är allmänt accepterat att den generativa funktionen är en prioritering, så när den misslyckas förlorar den andra sin förmåga.

  Tomt follikelsyndrom

  För närvarande beskrivs två typer av detta syndrom: sant och falskt. Utmärker deras nivå av hCG. Vi kan säga att tack vare IVF-tekniken undersökte forskare under mikroskop fenomenet när follikeln är "tom".

  Enligt statistik förekommer detta syndrom i kvinnor under 40 år i 5 till 8% av fallen. Ju äldre kvinnan, desto högre är antalet tomma folliklar. Och detta är inte längre en patologi, utan en norm. Tyvärr är det omöjligt att noggrant och omedelbart diagnostisera detta syndrom. För att göra detta är det nödvändigt att eliminera ovarieskador (strukturens avvikelse), brist på reaktion på ovarier mot stimulering, för tidig ägglossning, hormonsvikt, defekter (patologier) i follikulär utveckling, för tidig äggstocksåldring. Det är därför det inte finns någon sådan diagnos som en "tom follikel".

  Men forskare har funnit orsakerna som följer utvecklingen av syndromet. Nämligen: Turnersyndrom, fel tid för administrering av hCG-hormonet, fel dos av hCG, fel IVF-protokoll, fel teknik för insamling och tvättning av materialet. Som regel samlar en kompetent reproduktolog noggrant in anamnesis innan den ställer denna diagnos.

  Populära artiklar:

  Polycystiskt ovariesyndrom

  Annars kallas det Stein-Leventhal-syndrom. Det kännetecknas av en kränkning av äggstocksfunktionen, frånvaron (eller förändrad frekvens) av ägglossning. På grund av denna sjukdom mognar inte folliklarna i en kvinnas kropp. Kvinnor med denna diagnos lider av infertilitet, brist på menstruation. Ett alternativ är möjligt när menstruation är sällsynt - 1-3 gånger per år. Denna sjukdom påverkar också kränkning av hypothalamisk-hypofysfunktioner. Och detta, som vi skrev tidigare, är en av funktionerna för att äggstockarna fungerar korrekt.

  Behandlingen här kan fortsätta på två sätt. Det är operationellt och medicinskt (konservativt). Den kirurgiska metoden involverar ofta resektion med avlägsnande av det mest skadade området i äggstocksvävnaden. Denna metod leder i 70% av fallen till återställande av den vanliga menstruationscykeln. För en konservativ behandlingsmetod används hormonella läkemedel (Klostelbegit, Diana-35, Tamoxifen, etc.) huvudsakligen, vilket också hjälper till att reglera menstruationsprocessen, vilket leder till snabb ägglossning och en önskad graviditet.

  Generativ funktion som en prioritering

  På insidan är den mogna follikeln fodrad med stratifierat epitel, och det är i det (i det förtjockade området, det äggbärande knölet) som det mogna ägget kan befruktas. Som nämnts ovan är den normala follikelstorleken 18-24 mm. I början av menstruationscykeln observeras ett utsprång (som liknar en tuberkel) på ytan av äggstocken.

  Vidare tunnas väggarna i follikeln avsevärt, vilket leder till att det brister. Så, en gul kropp visas på platsen för graffbubblan - en viktig kirtel för intern sekretion.

  På grund av ett antal hormonella störningar kan detta gap finnas frånvarande, och därför ägget inte lämnar äggstocken och ägglossningsprocessen inte inträffar. Detta ögonblick kan vara den främsta orsaken till infertilitet och dysfunktionell blödning i livmodern.

  Follikulometri: definitioner, möjligheter

  Under namnet folliculometry är det vanligt att förstå övervakningen av en kvinnas reproduktionssystem under menstruationscykeln. Denna diagnostiker låter dig känna igen ägglossning (oavsett om det var eller inte), bestämma exakt dagen, observera dynamiken i follikelmognad under menstruationscykeln.

  Övervaka dynamiken i endometrium. För denna diagnos används en sensor och en skanner (det är vanligare att vi kallar detta för ultraljud). Denna procedur är absolut identisk med ultraljudsförfarandet i bäckenet.

  Follikulometri föreskrivs för kvinnor för att bestämma ägglossning, utvärdera folliklar, för att bestämma cykeldagen, förbereda sig för befruktning i tid, för att bestämma om en kvinna behöver stimulera ägglossningen, för att minska (i vissa fall öka) sannolikheten för multipel graviditet, för att bestämma orsakerna till frånvaron av en regelbunden menstruationscykel, identifiering av sjukdomar i bäckenorganen (fibroider, cystor), för att kontrollera behandlingen.

  Denna procedur kräver inte strikt förberedelse. Det rekommenderas endast under genomförandet av dessa studier (vanligtvis utförs ultraljud mer än en gång) för att utesluta livsmedel som ökar uppblåsthet (läsk, kål, brunt bröd). Forskning kan genomföras på två sätt: transabdominalt och vaginalt..

  Värden på norm och patologi för follikulär utveckling

  Normindikatorer både efter dag och under ägglossning, beskrivs ovan (se ovan). Låt oss prata lite om patologi. Den huvudsakliga patologin är bristen på follikelväxt.

  Anledningen kan vara:

  • i hormonell obalans,
  • polycystisk äggstock,
  • dysfunktion i hypofysen,
  • inflammatoriska processer i bäckenorganen,
  • STD,
  • neoplasmer,
  • svår stress (frekvent stress),
  • bröstcancer,
  • anorexi,
  • tidig menopaus.

  Baserat på praxis skiljer hälsoarbetare en grupp som hormonella störningar i en kvinnas kropp. Hormoner hämmar tillväxt och mognad av folliklar. Om en kvinna har en mycket liten kroppsvikt (plus att det fortfarande finns STD-infektioner), inser kroppen själv att den inte kommer att kunna bära barnet och tillväxten av folliklarna stannar.

  Efter normaliseringen av vikt och behandling av könssjukdomar börjar kroppen den korrekta tillväxten av folliklar och sedan återställs menstruationscykeln. Under påfrestningar släpper kroppen hormoner som bidrar till antingen missfall eller stunting av folliklar..

  Efter en fullständig känslomässig återhämtning börjar kroppen själv stabilisera..

  Funktioner i follikelfasen


  Den follikulära fasen inträffar varje gång i början av månadscykeln. Det huvudsakliga hormonet för denna period är FSH, som ansvarar för att stimulera folliklarna, samt tillhandahålla lansering och underhåll av bildandet av ovarieelement. Varaktigheten av follikelfasen kan variera mellan 7 och 22 dagar. Förutom den aktiva utvecklingen av folliklar, kännetecknas denna fas också av separering och tillbakadragande av död livmodersmältbildning.
  Kort karaktärisera follikelfasen kan vara tre processer:

  • rengöring av livmoders väggar;
  • follikulär utveckling och tillväxt;
  • komprimering av det uppdaterade lagret av endometrium i livmodern.

  Stimulering av ägglossning

  Genom stimulering är det vanligt att förstå ett komplex av hormonterapi, vilket hjälper till att uppnå befruktning. Tilldelas kvinnor med en diagnos av infertilitet för IVF. Infertilitet ges vanligtvis om graviditet inte inträffar inom ett år med regelbunden sexuell aktivitet (utan skydd). Men det finns också kontraindikationer för stimulering: brott mot äggledarnas patency, deras frånvaro (förutom IVF-förfarandet), om det inte är möjligt att genomföra en full ultraljud, låg follikelfrekvens, manlig infertilitet.

  Stimulering i sig sker med hjälp av två scheman (de kallas vanligtvis protokoll).

  Det första protokollet: öka minimidoserna. Syftet med detta protokoll är mognad av en follikel, vilket eliminerar multipel graviditet. Det anses vara skonsamt eftersom ovariell hyperstimulering praktiskt taget utesluts vid användning. Vid stimulering med läkemedel enligt detta schema når follikelstorleken vanligtvis 18 - 20 mm. När denna storlek uppnås administreras hCG-hormonet, vilket möjliggör ägglossning inom två dagar.

  Andra protokollet: sänka höga doser. Detta protokoll föreskrivs för kvinnor med låg follikulär tillförsel. Men det finns också krav för det, som betraktas som obligatoriska indikationer: ålder över 35 år, tidigare äggstocksoperationer, sekundär amenoré, FSH över 12 IE / l, ovarievolym upp till 8 kubikmeter. Vid stimulering av detta protokoll är resultatet redan synligt den 6-7: e dagen. Med detta protokoll är risken för hyperstimulering av äggstockarna hög.

  Kontrollera ultraljudsundersökning. Denna studie utförs vanligtvis transvaginalt. Syftet med studien är bekräftelse av ägglossning. Denna ultraljud bör normalt visa att det inte finns någon dominerande follikel, men det finns en corpus luteum. Det kan finnas lite fri vätska bakom livmodern. Ultraljud utförs strängt 2 till 3 dagar efter den föreslagna ägglossningen, för om du är sen kan du inte se corpus luteum och samma vätska.

  avvikelser

  Som regel förekommer avvikelser i form av atresi eller uthållighet. I det första fallet kännetecknas överträdelsen av bevarandet av follikelns integritet, en snabb minskning och överväxt till en cysta. Följande punkter bör tillskrivas tecknen på ett sådant tillstånd:

  • brist på corpus luteum;
  • låg progesteron;
  • brist på vätska bakom livmodern.

  Tillsammans med atresi uppträder amenorré och blödning 3-4 gånger per år och liknar vanlig menstruation. I närvaro av sådan dysfunktion kan graviditet och tal inte gå.

  Sjukdomen utvecklas under puberteten och kan fungera som ett resultat av hormonellt misslyckande. Efter det finns problem med menstruation, amenorré och polycystic. Men det farligaste är infertilitet..

  Persistens innebär inte en sprängning av en follikel som redan är mogen. Dess storlek, cirka 24 mm, varar i en vecka, varefter menstruationen börjar. I vissa fall kanske de inte är - då erhålls en cysta från bubblan. Här kommer symtomen att vara följande:

  • låg progesteron;
  • ökad mängd östrogen;
  • försening / överflöd av menstruation;
  • invarians av storleken på follikeln med regelbunden ultraljuddiagnos;
  • brist på corpus luteum och vätska nära livmodern.

  Vilken storlek behövs för befruktningen?

  Normen för befruktningen är storleken på follikeln under ägglossningen - 18-25 mm. Om verkliga indikatorer går över dessa gränser är sannolikheten för befruktning minimal. I fallet då denna avvikelse observeras från cykel till cykel krävs en medicinsk undersökning. I avsaknad av snabb behandling, blir resultatet infertilitet.

  endometrium (endometrial förlängning) + folliklar (stimulering av ägglossning) + ägg + implantation

  endometrium och folliklar

  Normer för bukdjocklek
  1 - 2 dag av cykeln - 0,5 - 0,9 cm
  3-4 dagars cykel - 0,3-0,5 cm
  5 - 7 dag i cykeln - 0,6 - 0,9 cm
  8 - 10 dag av cykeln - 0,8 - 1,0 cm
  11-14 cykeldag - 0,9 - 1,3 cm
  15 - 18 cykeldag - 1,0 - 1,3 cm
  19 - 23 dag i cykeln - 1,0 - 1,4 cm
  24 - 27 dagars cykel - 1,0 - 1,3 cm

  Tjockleken på endometriet för befruktningen bör vara i genomsnitt cirka 7 mm eller mer, naturligtvis fanns det fall av graviditet med en endometrium på 5 mm, men i sådana fall behövs stöd i form av duphaston eller strammas under några veckor av graviditeten, många skrev att när de blev gravida med låg enometri de föreskrevs vaginalt infoga Utrozhestan, eftersom det absorberas snabbare i livmoderskiktet och därmed hjälper till att stärka endometrium.

  För att bygga upp endometrialskiktet ordineras vanligtvis hormoner som innehåller östradiol av läkare - detta Proginova(tabletter), Femonston(tabletter som innehåller östradiol och en liten mängd progesteron), Divigel - doserad gel i påsar på 0,5 g och 1 g (gnuggas i nedre del av magen, nedre delen av ryggen, skinkorna, absorberas och absorberades genom huden i blodet)
  Folkmetoder för att bygga endometrium -

  Gormel - geomeopati

  Gynecochel - homeopati

  Med 5 d.ts. brygga hallonbladen och dricka i den första fasen som te.

  I den första fasen äts färska ananas, vissa är konserverade, men de innehåller mindre naturliga vitaminer. Flickorna som skrev att ananas hjälpte dem sa att de åt det mycket och färskt och resultatet var betydande jämfört med andra cykler.

  Follikelns diameter på
  * 10: e dag av cykeln - 10 mm,
  * den 11: e dagen - 13,5 mm,
  * den 12: e dagen - 16,6 mm,
  * den 13: e dagen - 19,9 mm,
  * den 14: e dagen - 21 mm - topp ägglossning

  Avvikelse från normen är också normen. - Follikeln kan växa tidigt, upp till 10-12 d.t., eller kanske vice versa sent, efter 14 d.t., är sådana fall inte sällsynta.

  Flera cykler per år (1-2) av ägglossning kanske inte är, och detta är normen.

  Om ägglossningen inte observeras under flera cykler i rad, bör du gå till läkaren och donera blod till de hormoner som är ansvariga för tillväxten av follikeln, dessa är hormonerna Lg + FSH, Prolactin och sköldkörtelhormoner. I fallet då behandlingen inte hjälper till att återställa ägglossningen, använder de sig till stimulering av ägglossningen, främst taleter Klostilbegit. I detta fall ytterligare stöd för tillväxten av endometrium och stöd för den andra fasen, liksom en injektion hcg (korionisk gonadotropin) (läkemedel: Gonakor; Putrid; Profazi; Horagon;). Den erforderliga doseringen väljs efter läkares bedömning (vanligtvis cirka 5000-10000 enheter). med en dominerande follikel.

  Det finns också dyrare läkemedel för att stimulera ägglossning, men de förskrivs främst för stimuleringar i Eco-protokoll eller under konstgjord insemination.
  Vissa stimuleringsscheman är

  1 krets -:

  Klostilbegit med 5 d.ts. 9d.c (i vissa fall från 3d.c till 7d.c)

  Proginova eller Divigel. I vissa fall föreskrivs inte stöd för endometrial tillväxt..

  HCG-injektion, vanligtvis 5000 enheter. eller 10 000 enheter. I vissa fall förskrivs injektioner i flera stadier efter läkares bedömning, till exempel injektioner på 1500 enheter varannan dag fram till ägglossning.

  Dufaston eller utrozhestan. I vissa fall förskrivs progesteroninjektioner.

  2 krets -:

  Puregon, menogon, Gonal-f - gonadatropiska läkemedel (gonadotropiner - hormoner som produceras i den främre hypofysen i hjärnan som stimulerar tillväxt och mognad av folliklar i äggstockarna).

  Till skillnad från de första stimuleringsschemanna är det andra mjuka hormoner, dvs clostilbegit undertrycker tillväxten av endometrium i de flesta fall, då kräver inte Gonal-f och andra läkemedel samtidigt användning av östrogen, endast enligt indikationer.

  Gonal-f, till exempel, är en injektion i magen, en injektionsspruta, där du kan lägga en dosering av en injektion. Varje dos föreskrivs av en läkare. Under den vanliga cykeln kan 500 enheter med (+ -) total dosering räcka och i Eco-protokoll två gånger mer.

  Storleken på livmodern, äggstockarna:

  Det tros att den övre gränsen för normal storlek på en icke-gravid livmodern är:

  Livmodern längd - 70mm

  Livmoderbredd - 60 mm

  Livmoderns livmoders storlek - 42mm

  Normalt har äggstockarna följande storlekar:

  Bredd - 25 mm

  Längd - 30 mm

  Tjocklek - 15 mm.

  Fosteräggstorlek efter vecka

  3 veckor - 0,1-0,2 mm.

  4 veckor - överstiger inte 0,5 mm

  5 veckor - 1,5 mm.

  9: e veckan - 13-17 mm.

  10 veckor - 27-35 mm.

  11 veckor - 55 mm.

  12 veckor - 70-90mm.

  13: e veckan - 10,5 cm.

  14 veckor - 12,5-13 cm.

  15 veckor - 93-103 mm.

  16: e veckan - 16 cm.

  17: e veckan - 15-17 cm.

  18 veckor - 20,5 cm.

  19 veckor - 20-22 cm.

  20 veckor - 25 cm.

  21 veckor - 25 cm.

  22 veckor - 27-27,5 cm.

  23 veckor - cirka 30 cm.

  24 veckor - cirka 30 cm.

  25 veckor - 31 cm.

  26 veckor - 32,5-33 cm.

  27 veckor - 34 cm.

  28 veckor - 35 cm.

  29 veckor - 36-37 cm.

  30 veckor - cirka 37,5 cm.

  31 veckor - 38-39 cm.

  32 veckor - 40 cm.

  33 veckor - cirka 42 cm.

  34 veckor - cirka 42 cm.

  35 veckor - cirka 45 cm.

  36 veckor - 45-46 cm.

  37 veckor - 48 cm.

  38 veckor - cirka 50 cm.

  39 veckor - cirka 52 cm.

  40 veckor - cirka 55 cm. medelvikt 3000-3500 kg.

  Men även vid födseln kan barnet väga 4000 kg eller mer, allt beror på fysiologin.

  Implantation


  Om du talar om det faktum att implantation vanligtvis sker den 7-10: e dagen efter ägglossningen, måste du veta att tidig och sen implantation sällan inträffar. Sannolikheten för implantation beroende på DPO presenteras i listan:

  * 3-5 dpo - 0,68%
  * 6 dpo - 1,39%
  * 7 dpo - 5,56%
  * 8 dpo - 18,06%
  * 9 dpo - 36,81%
  * 10 dpo - 27,78%
  * 11 dpo - 6,94%
  * 12 dpo - 2,78%


  Vid implantationstillfället är hCG lika med 2nmol, sedan 4nmol, 8nmol, 16nmol, 32nmol - och endast i detta fall när hgch överstiger 25nmol, kommer testerna att visa den andra graviditetsremsan.

  Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

  Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

  I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

  Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

  DF - dominerande follikel

  DF - dominerande follikel

  En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

  Hur förändras follikelstorlekar beroende på cykeldagen

  Tillväxten och utvecklingen av follikeln och den ytterligare ägglossningsperioden för ägget som bildas i den är de huvudsakliga processerna som skapar den normala funktionen hos den kvinnliga kroppens reproduktionssystem. Tack vare dem förbereder kroppen sig för den efterföljande befruktningen och graviditeten. Bristen på denna mekanism är en av de viktigaste orsakerna till infertilitet. Endast på grund av IVF kan follikeln stimuleras helt så att dess funktioner fungerar in vivo. För att förstå den kvinnliga kroppens funktion är det viktigt att veta hur follikeln växer under cykeldagarna.

  Tillståndet hos den kvinnliga kroppen är mycket beroende av menstruationscykeln

  Vad det är

  Follikeln är en del av äggstockarna, som omges av vävnader i bindestrukturen och skyddar äggen. Komponenten har en oocytkärna - en boll för det framtida embryot. Oocyten skyddas av ett speciellt membran skapat av starka granulosa-celler. Dessa celler är omgivna av ett tunt cellfritt membranmembran..

  Könsceller avsedda för befruktning finns i en flickas kropp redan före hennes födelse, det vill säga folliklar bildas i livmodern. Deras initiala nummer är cirka 10 tusen, men till att börja med kan de inte uppfylla befruktningen, eftersom de fortfarande måste gå igenom processerna för uppdelning och utveckling. För att skydda ägget när det bildas skapar kroppen ett speciellt lager av överhuden runt ägget.

  belopp

  Du kan ta reda på den exakta mängden i bilagorna med hjälp av ultraljud och en vaginal sond. Så läkaren bestämmer inte bara mängden utan också deras tillväxt. Deras reproduktionsgrad gör att vi kan förstå äggets beredskap för befruktning.

  Ibland är det viktigt att veta hur många folliklar som finns i äggstocken.

  Numret beskrivs på följande sätt:

  1. 16-30 - optimalt skick.
  2. 7-16 - låg kvantitet.
  3. 4-6 - 50/50 risk för befruktning.
  4. mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet är 90%.

  Vid tidpunkten för ultraljud detekteras oftast 4 till 5 enheter. 2-3 folliklar visualiseras mindre ofta..

  Som förberedelse för IVF bör en kvinna självständigt stimulera mognad genom att ta hormonella läkemedel. Därför kan 4-6 mogna objekt visas under undersökningen. Den mogna follikeln bestäms av dagar och storlek, om det finns en avvikelse, utförs in vitro-befruktning.

  Vilka processer inträffar i hålrummet

  Folliklar läggs i könen på en flicka i livmodern. Deras grund är oogonia - de ursprungliga groddcellerna som migrerar in i äggstockarna i embryosäcken vid 6 veckors graviditet.

  Folliklar läggs under mognadstiden för fostret i livmodern

  Efter överföring av genetiskt material till barnet och tillväxt av bindväv, bildas första radens oocyter. Dessa sämre och omogna groddceller täcks med epitelvävnad och skapar de så kallade vilande folliklarna. De kommer att fortsätta att existera i sovande tillstånd tills pubertets ögonblick.

  Utvecklingsprocessen för denna komponent i äggcellen slutar med ägglossning. I stället för follikeln bildas ett endokrint gult organ.

  Vilken storlek är normal

  Med varje menstruation ökar folliklarna under menstruationsdagarna. Upp till sju dagar når deras volym gränserna 2-6 millimeter. Från och med dag 8 observeras en kraftig ökning av den dominerande. Dess värde varierar runt 15 mm. De återstående föremålen förlorar gradvis massan och dör. Dag 11-14 upptäcks en ökning av antalet folliklar. Storleken på en sexuellt mogen cell når ofta 2,5 cm.

  Storleken vid olika menstruationsperioder anges i tabellen.

  CykeldagI millimeter
  4-5Fram till 6
  6-7Upp till 8
  Vid 8Upp till 9
  Vid 911-12
  1013,5-14
  elvafemton
  12-1318-19
  1420,5-24
  femton22-24

  Vad är storleken på ägglossningen?

  Den dominerande komponenten i det embryonala ägget innan det bryter igenom når sin maximala storlek. I medicinsk praxis anses en diameter på 18 till 24 millimeter vara ett normalt värde. Med sådana volymer fylls bubblan med cirkulationsvätska och vatten från kroppen.

  Maximal storlek uppnås med ägglossning

  Om objektet i fråga förblir i en minimivolym och inte når maximalt, är effektiv ägglossning nästan omöjlig. I detta fall är follikeln helt enkelt tömd och kommer ut med menstruation.

  Tyvärr garanterar till och med att uppnå optimala storlekar inte skyddande film.

  Begreppet follikulometri

  För att bestämma kvaliteten på funktionen av det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen och identifiera inkonsekvenser med normen, använder läkare en mängd olika diagnostiska metoder. Ett av de mest populära och viktiga sätten är follikulometri. Proceduren är en av de mest effektiva bland de andra, eftersom den hjälper till att hitta kritiska fel och öka chansen för en fullständig befruktning.

  Förfarandet är en säker ultraljudsundersökning för att bestämma graden av follikelväxt. Processen genomförs vid tidpunkten för menstruationscykeln, vilket ger en garanti för en detaljerad diagnos och identifiering av egenskaperna hos kvinnlig reproduktion..

  Om det är nödvändigt att beräkna den gynnsamma tiden för befruktning, är det tillrådligt att påbörja undersökningen en vecka före den förväntade ägglossningen för att bestämma graden av folliklar och hitta den dominerande.

  Hur storleken förändras och vad den betyder

  Storleken på follikulära enheter varierar beroende på utvecklingstiden. Endast minimala avvikelser från normen är tillåtna..

  När du har sett den här videon kommer du att lära dig om perioderna med follikelmognad:

  Tabellen visar dagarnas egenskaper.

  DagscykelDiameter i mmKarakteristisk
  1-44Bildade 9 preovulära enheter. Ägg fylls med vätska..
  5-65-6Utbytet av svaga molekyler.
  6-79-10Dominant utveckling.
  812Tillväxten fortsätter.
  914Kavitet bildas.
  10sextonYtterligare minskning av döda bubblor.
  elvaartonBubblor fortsätter att bildas.
  12tjugoKavitetsförstoring.
  tretton22Minsta volym för ägglossning.
  1424Kaviteten öppnas, den optimala befruktningstiden.

  Vid terapeutisk behandling av kvinnlig infertilitet genom in vitro-befruktning utförs ovariell stimulering. Specialister utför en injektion med korionisk gonadotropin, sedan avlägsnas mogna bakterieceller med en nål. Mogna komponenter måste nå 18–22 mm för att kunna utföra IVF-proceduren.

  Vad är en tom follikel

  Tomma folliklar är ett tillstånd där ett moget element inte har aktiva ägg. Ganska ofta bestäms denna diagnos felaktigt som ett resultat av felaktig insamling av biologiskt material, samt vid tidpunkten för dålig kvalitet i in vitro-befruktningstekniken. Den vanligaste orsaken till komplex patologi är en genetisk predisposition, men ett tomt ägg kan bildas under störningar och fysiska skador..

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Dufaston recensioner med klimakteriet, videorecension dufaston recensioner av kvinnor efter 45 år

  Hur den kvinnliga kroppen fungerar?Varje månad börjar en kvinna en ny cykel. Den består av två faser: den första och den andra....

  Hur man skiljer graviditet från PMS. Vad är skillnaderna och skillnaden?

  Vad är premenstruellt syndrom (PMS)?PMS är en förkortning för "premenstruellt syndrom." Detta är ett komplex av negativa symtom som förekommer i en kvinna före menstruation....

  Vad är det bästa läkemedlet att dricka vid premenopaus?

  Relaterade och rekommenderade frågor5 svarSidsökVad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan....