Dominant och ihållande follikel - tillväxtdiagram, follikelstorlek före ägglossning

Blödning

Follikeln är en strukturell komponent i den kvinnliga könsorganen, som består av ett ägg och omgivande vävnader.

Dess uthållighet uppträder när kapselbrottet inte upptäcks och ägget inte kan komma in i livmoderhålet. Den dominerande follikeln är den som mycket snart kommer att ge ägget ut i livmoderhålet.

Att veta vad follikel handlar om hjälper dig att planera din graviditet och hitta problem med befruktningen.

Vad är folliklar

I den kvinnliga kroppen uppstår unika follikulära mognadsprocesser. De är avslappnade under perioden med embryonal utveckling. Deras ungefärliga antal i livmodern är cirka 500 tusen.

I början av puberteten minskar antalet till 40 tusen, men inte alla är fullt mogna. Under hela reproduktionsperioden mognar 500 märkliga äggsäckar. Resten deltar dock gradvis, det vill säga blekna.

Processen för åldrande ur biologisk synvinkel är extremt komplex. Ett stort antal faktorer påverkar det. Det börjar i den första fasen av den kvinnliga cykeln. För att denna process ska fortsätta normalt krävs follikelstimulerande hormon..

Cirka 10 påsar med oocyter mognar på en gång, men bara en av dem kommer att vara dominerande. Ett ägg kommer ut ur det på dag 14.

Ungefär den sjunde dagen i cykeln kan ultraljud visualisera kapselns tillväxtprocess med oocyten. Storleken på var och en är några millimeter.

En daglig ultraljud undersöker ytterligare tillväxt. När man når 2 cm i diameter spricker follikeln, reproduktionscellen frigörs och kommer in i äggledaren. Med en normal månadscykel inträffar detta 13-15 dagar. Detta kan åtföljas av följande symtom:

 • viss ömhet i nedre del av buken;
 • mängden slem från de kvinnliga könsorganen ökar;
 • bastemperaturen sjunker;
 • ökning av mängden luteiniserande blodhormon.

I en månads cykel mognar en follikel i den kvinnliga kroppen. Sällan förekommer 2 av dem, vilket inte anses vara en patologi. Dessutom ökar frisättningen av flera ägg avsevärt chansen att bli gravid.

Dessa typer av folliklar skiljer sig:

Primordial kallas annars vila. De är lokaliserade i den underkapsliga zonen. De är de minsta. Cellerna har en platt struktur.

Primär väcks annars. De är något mer primordiala. Runt ägg är ett membran bildat av proteinsubstanser..

Sekundära folliklar är något större. De har ett flerskiktsepitel och flera små kammare fyllda med vätska. Runt det växer ett skal inne i äggstocken - theca. Det förekommer i äggstocken tidigare än theca, och det är genom den som den sekundära kapseln identifieras.

Slutligen är den tertiära follikeln (eller graafvesikel) mogen. Han har uppnått den största utvecklingen. Han börjar trycka på ytan på äggstocken. Dess dominerande volym upptas av en hålighet (kapsel) fylld med vätska och innehåller en oocyt. Omgiven av flödet.

Vad är en ihållande follikel

En ihållande follikel utvecklas när kapselbrott inte uppstår. Ägget blir då kvar i det eftersom det inte kommer in i livmoderhålet.

Denna process är patologisk, eftersom befruktning inte kan förekomma i närvaro av uthållighet. En kvinna har svårigheter med graviditet.

Kapseln kan existera i äggstocken i cirka 10 dagar. Efter denna period börjar en ny menstruation. I vissa fall har en kvinna en försening och den kan pågå till och med en och en halv månad.

Ovariekapslar upplöses på egen hand utan att ta ytterligare läkemedel. Ibland utvecklas en ovariecyst, och den kräver behandling.

I blodet hos kvinnor med ihållande kapslar i äggstocken ökar mängden östrogen, nivån av progesteron minskar. Tecken på ägglossning passerar på grund av att corpus luteum rör sig in i det så kallade livmoderummet bakom.

Om äggstockskapslarna existerar under lång tid finns det förseningar i månadscykeln. När menstruationen visas frigörs en stor mängd blod.

Notera! Fortplantningsaktivitet är förknippad med hormonbalansen. På grund av det faktum att den hormonella bakgrunden störs, utvecklas uthållighet.

Om en ihållande follikel upptäcks kan graviditet endast planeras under övervakning av en läkare. För detta bestämmer gynekologen den dominerande kapseln. Detta är möjligt med hjälp av ultraljud.

Det görs på åttonde dagen i cykeln. På dag 12 skapas de mest lämpliga förutsättningarna för befruktningen. För detta tilldelas ytterligare en ultraljud.

Den tredje tentamen är planerad till dag 18. Specialisten kontrollerar för ägglossning. En kvinna bör noga övervaka kroppens tillstånd. Efter 10 dagar är ett graviditetstest tillåtet..

Vad är en dominerande follikel

Varje månad ökar flera äggkapslar i äggstocken. Sedan stannar deras tillväxt, bara en eller mycket sällan - två fortsätter att öka. Han är dominerande. Resten regresserar gradvis.

Varje dag växer storleken på den dominerande follikeln med flera millimeter. Inför ägglossningen når den i storlek upp till 18 - 20 mm. Under dessa förhållanden kommer en oocyt ut ur den, helt redo att acceptera en spermier och bilda en zygot.

Vid ultraljud kan den dominerande follikeln ses från den femte dagen. Mindre ofta ser de honom på åttonde dagen. För närvarande är det betydligt bättre än andra väskor.

Denna tillväxt beror på den aktiva effekten av follikelstimulerande hormon. Om det inte räcker i blodet når det inte de nödvändiga värdena och minskar till och med. I detta fall utvecklas en ovariecyst. Efter ägglossningen växer corpus luteum i äggstocken.

Intressant! Den dominerande follikeln finns oftast i höger äggstock. I dag är det inte känt exakt vad detta fenomen är förknippat med. Ofta kan corpus luteum hittas precis i rätt äggstock. Det antas att detta fenomen beror på aktiveringen av nervsystemet.

normer

Hur många folliklar ska finnas i äggstocken

Mängden av alla sovande oocyter fastställs av naturen vid stadiet av embryonal utveckling. Det är karakteristiskt att det före puberteten minskar avsevärt. Ett ägg släpps varje månad.

Antalet kapslar med oocyter bestäms av cykeldagen. Det kan finnas flera på några dagar efter menstruationen. På den femte dagen kan det vara upp till 10, och detta är också normen. När allt kommer omkring kommer bara en follikel att vara dominerande.

avvikelser

I frånvaro av en dominerande follikel går ägget inte ut. Detta händer till följd av hormonell obalans och vissa patologier:

 • minskad produktion av follikelstimulerande hormon och ökad utsöndring av luteiniserande hormon;
 • regression på grund av hormonell obalans (inklusive på grund av en ökning av insulininnehållet);
 • närvaron av en ihållande process;
 • närvaron av en övermoden säck;
 • bildandet av en follikulär cyste, som växer på platsen för en dominerande follikel (dimensioner överstiger 2,5 cm under ultraljudundersökning);
 • polycystisk äggstock;
 • patologisk luteinisering, när utan ägglossning, växer corpus luteum på dominansplatsen.

Notera! Med uthållighet brister follikulär membran. Ägget kan gå ut i bukhålan. Graviditet förekommer inte i dessa fall.

Alla störningar i äggstocksutvecklingen kräver en grundlig instrumentell undersökning. Läkare föreskriver en kvinnas hormonanalys, eftersom orsaken till avvikelser kan vara hypofysdysfunktioner, endokrina sjukdomar.

Ökad kvantitet

Om äggstockarna har mer än 10 folliklar kallas de multifollikulära. Polyfollikularitet utmärks också, det vill säga när ett betydande antal vesiklar upptäcks vid ultraljud. Med en ökning av antalet flera gånger bestäms diagnosen polycystos.

Om follikulära element är spridda över periferin av äggstocken, blir det trångt. Detta påverkar dominans och alla processer som bidrar till befruktningen..

Denna patologi utvecklas på grund av stress och efter en kort tid. Behandling av ett problem utförs om:

 • multifollikularitet orsakas av problem med funktionen av de endokrina körtlarna;
 • det finns en kraftig viktminskning eller viktökning;
 • det fanns misslyckanden med att välja orala preventivmedel.

En otillräcklig mängd

Follikelfel utlöses av hormonella problem. Du kan ta reda på problemet med ultraljud den sjunde dagen. Om det är mindre än 6, är sannolikheten för befruktning försumbar. Slutligen, om det finns mindre än fyra, inträffar praktiskt taget inte graviditet.

I vissa fall har kvinnor inga folliklar alls. Förekomsten av problem med den kvinnliga kroppen signaleras av fullständig frånvaro av menstruation. Om de inte är mer än tre veckor måste du snarast besöka en gynekolog.

Varför follikeln inte mognar

Det kanske inte mognar på grund av förekomsten av sådana skäl:

 • kvinnlig könsdysfunktion;
 • funktionella störningar i det endokrina systemet;
 • tumörer i hypofysen, hypotalamus;
 • inflammatoriska patologier i bäcken;
 • stress, nervös instabilitet eller depression;
 • tidig början av klimakteriet.

I dessa situationer kan äggstockarna inte ha några folliklar alls. Det händer ofta att det inte når tillräcklig storlek så att ett ägg kan komma ut ur det.

Follikelväxttabell - daglig storlek

Diagrammet för dess tillväxt kan visualiseras i form av en tabell.

CykeldagKvantitet och karakteristik
1 till 4Flera folliklar utvecklas, var och en med en storlek på högst 4 mm.
5Enhetlig utveckling med atresi av flera folliklar.
7Definitionen av en dominerande follikel förekommer. Alla andra är helt reducerade..
812 mm
914 mm
1016 mm
elva18 mm
1220 mm
tretton22 mm
1424 mm. I detta skede finns ägglossning.

Utvecklingsstadier

Under utvecklingen går follikeln genom flera stadier (faser).

Tidig fas

Flera folliklar växer. Efter att ha nått en av dem (dominerande) upp till 24 mm i diameter, ägglossning inträffar.

Luteal fas

Intervallet mellan ägglossningen och början av en ny cykel kallas lutealfasen (eller corpus luteumfasen). Efter att graafbubblan brister börjar den samla fett och pigment. Så corpus luteum utvecklas. Det producerar progesteron, androgener, esradiol.

Dessa ämnen aktiverar mognad av endometrium. Livmodern förbereder sig för att implantera en befruktad oocyt. Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att utsöndra progesteron tills moderkakan når en viss storlek och börjar producera den själv..

Om graviditet inte inträffar förstörs corpus luteum. Nivåerna av östrogen och progesteron minskar gradvis, vilket bidrar till början av en ny månadscykel.

Mer om Antral Glands

Dessa är körtlar som med stor sannolikhet förvandlas till en primuliell follikel. I framtiden har han en chans att utvecklas till en dominerande, från vilken ägget senare kommer ut.

Potentiellt har alla anteralkörtlar en chans att mogna till en full oocyte. Men det kan inte finnas mer än 500 sådana kvinnor under hela livet. Vid 50 års ålder bleknar en kvinnas månatliga cykel gradvis och hennes reproduktionsfunktion upphör.

Vad ultraljud visar

Äggkapslar kan lätt hittas på skärmen under ultraljuddiagnostik från den femte dagen av cykeln. Därefter ökar deras dimensioner. På den 7: e dagen av cykeln kan du se vilken som är dominerande.

Undersökning avslöjar ett tomt follikelsyndrom. Detta innebär att äggstocken inte kan ge köns körtlarna. En sådan kvinna behöver bli av med infertilitet.

Ultraljud är helt säkert för kroppen..

FAQ

Hur många dagar mognar follikeln

Denna process varar bara 9 dagar (plus eller minus en). Under förutsättning att en kvinnas hormonella bakgrund är stabil, ägglossning inträffar den 14: e dagen av cykeln.

Vad kan gå fel

Med hormonell störning kan för många folliklar hittas i äggstocken, eller tvärtom, för få. Ibland har den ingen könsorgan..

Alla dessa fenomen påverkar kvinnans reproduktionsfunktion negativt.

Om storleken inte uppfyller standarderna

En minskning av follikeln på ägglossningsdagen leder till att ägget inte kan lämna det. En kvinna kan inte bli gravid. En ökning av graaffbubblan indikerar en stor sannolikhet för en cystisk process. Det påverkar också befruktningen negativt.

Om follikeln inte spricker

I detta fall talar de om dess uthållighet. Detta fenomen anses vara patologiskt och kräver korrigering..

Var kommer tvillingarna ifrån

Olika tvillingar framgår av det faktum att inte ett utan två ägg släpps från äggstocken.

Intressant! Det finns fakta när tvillingar föddes från två män. Detta händer om en kvinna hade sex med olika män och ägget och spermierna slogs samman på olika dagar..

Follikeln är det viktigaste strukturella elementet i äggstocken. Sannolikheten för en äggcell och chansen att en kvinna blir gravid beror på deras antal och utveckling. Misstämningen av dess storlek och kvantitet med normen är en patologi. Sådana kvinnor bör behandla infertilitet.

Hur follikeln växer och utvecklas: faser i processen, storlekar per cykeldag fram till ägglossning

Tillväxten av follikeln och den efterföljande ägglossningen av ett ägg som har mognat i det är de viktigaste processerna som säkerställer att det kvinnliga reproduktionssystemet är klart för befruktningen. Brott mot denna naturliga mekanism är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. Och alla IVF-program inkluderar ett steg för att stimulera follikulär tillväxt för att inducera hyperovulation.

Beroende på vilket protokoll som används utförs det med en biologisk mor eller en äggdonator. I detta fall är follikulometri obligatorisk för att övervaka antalet mogna folliklar, deras storlek och beredskap för ägglossning.

Lite teori

Folliklar kallas speciella formationer i äggstockarna, som består av en första ordningens oocyt (omoget ägg) och flera omgivande lager av specialceller som omger den. De är de viktigaste strukturella formationerna av de kvinnliga könskörtlarna, som utför endokrina och reproduktiva funktioner.

Folliklar är fortfarande lagda i utero. De är baserade på oogonias, de primära groddkimcellerna som migrerar till den grova äggstocken under den sjätte graviditeten. Efter meiotisk uppdelning och spridning bildas första ordningens oocyter från dessa föregångare. Dessa omogna groddceller täcks med kubiskt epitel och bildar de så kallade primordiala folliklarna. De kommer att vara i vilande tillstånd fram till den sexuella utvecklingen av flickan..

Därefter förvandlas primordiala folliklar därefter till preantral, antral och preovulatorisk. Denna process kallas follikulogenes. Normalt slutar det med ägglossning - frisläppandet av ett moget och klart för befruktningsägg. I stället för follikeln bildas en endokrin aktiv corpus luteum.

När befruktningen börjar kvarstår den under verkan av korionisk gonadotropin. Progesteronet som han producerar hjälper till att förlänga graviditeten. I alla andra fall reduceras corpus luteum, vilket inträffar före menstruation. Den åtföljande skarpa sjunkningen i nivån av progesteron provoserar också uppkomsten av menstruation med avstötning av det växande körtel (funktionellt) skiktet i endometrium.

En situation är möjlig när en mogen follikel inte har ägglossning. Samtidigt kan den fortsätta öka i storlek och förvandlas till en follikulär cysta med ett reducerat ägg. Sådana formationer kan vara enkla och gradvis absorberbara. Men ibland kvarstår cyster under lång tid och deformerar ytan på organet. I det här fallet talar de om polycystiskt äggstocksyndrom. En sådan diagnos är prognostiskt ogynnsam för befruktningen, den åtföljs vanligtvis av ihållande dishormonella störningar och infertilitet..

Hur många folliklar i äggstockarna?

Inte alla invecklade intrauterina folliklar i äggstockarna bevaras vid puberteten och utvecklas därefter. Cirka 2/3 av dem dör och löser. Denna naturliga process kallas apoptos eller atresia. Det börjar omedelbart efter att lägga gonaderna och varar livet ut. En tjej är född med ungefär 1-2 miljoner primulära folliklar. I början av puberteten är deras genomsnittliga mängd 270-500 tusen. Och under hela reproduktionsperioden har bara cirka 300-500 folliklar ägglossning hos en kvinna.

Summan av alla folliklar som kan vidareutvecklas kallas äggstocksreserv. Varaktigheten av en kvinnas reproduktionsperiod och perioden av klimakteriet, antalet produktiva (uppstår med ägglossning) menstruationscykler och i allmänhet förmågan att bli gravid.

Processen med progressiv utarmning av äggstocksreserven i äggstockarna observeras i genomsnitt efter 37-38 år. Detta innebär inte bara en minskning av kvinnans förmåga att bli gravid naturligt utan också början på en naturlig minskning av nivån på grundläggande könshormoner. Upphörandet av utvecklingen av folliklar i äggstockarna innebär början av klimakteriet. Det kan vara naturligt, tidigt och iatrogen..

För tidig utmattning av äggstockarna främjas av rökning och alkoholisering, arbete i farliga industrier, bestrålning av bäckenorganen (inklusive strålbehandling), kemoterapi. Av stor vikt är också inflammatoriska sjukdomar med skador på äggstocksvävnaden..

Definitionen av äggstocksreserv är den viktigaste studien för diagnostiserad kvinnlig infertilitet. Det är nödvändigt att bedöma utsikterna för konservativ behandling, sannolikheten för en naturlig graviditet, genomförbarheten av att inkludera en kvinna i protokollet med stimulering av hyperovulation.

Folliculogenesis viktiga punkter

Folliculogenesis består av flera stadier (faser).

Fasen för omvandling av den premordiella follikeln till preantral

Denna process börjar från pubertetsmomentet, är gonadotropinberoende och tar mer än fyra månader. I detta fall sker en aktiv tillväxt av oocyten. På ytan visas zona pellucida (glänsande skal), som består av fyra arter av speciella komplexa glykoproteiner syntetiserade av ett moget ägg. Och själva follikeln ökar i storlek och får ett yttre bindvävsmembran. Nu kallas det preantral eller primärt. I denna fas kan upp till 10-15 folliklar finnas närvarande samtidigt..

Antral follikelbildningsfas

Oocyten fortsätter att öka i storlek, och de epitelceller som finns runt oocyten multiplicerar aktivt och börjar utsöndra vätska. I detta fall genomgår follikeln en strukturell förändring - ett hålrum och hormonaktiva granulosa-celler förekommer i den, de yttre och inre epitelmembranen bildas.

Detta steg kännetecknas också av början av folliklarnas endokrina funktion. Cellerna i dess inre membran utsöndrar androgener, som omvandlas i det granulära skiktet till östrogener. Under en cykel kan en kvinna bilda flera antrala folliklar. Men nästa steg går vanligtvis bara en dominerande bubbla, resten reduceras. Med samtidig mognad av flera folliklar finns det en sannolikhet för multipel graviditet.

Graaf bubbla bildningsfas

Mängden follikulär vätska ökar gradvis, den skjuter hela epitelet och ägget till periferin. Follikeln växer snabbt och börjar sticka ut genom äggstockens yttre skal. Ägget i det ligger på periferin på den så kallade ägghaugen. Cirka två dagar före ägglossningen ökar mängden utsöndrat östrogen avsevärt. Denna feedbackprincip startar frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket utlöser ägglossningsprocessen. På ytan av Graaf-bubblan verkar lokalt utsprång (stigma). Det är på denna plats som follikeln ägglossar (skurar).

Som ett resultat av ägglossningen sträcker sig ett ägg klart för befruktning bortom äggstocken och kommer in i bukhålan. Här fångas hon av villierna på äggledarna och fortsätter sin naturliga migration mot spermierna.

Hur man utvärderar "riktigheten" av follikulogenes?

Fasikulogenesens stadier har ett tydligt samband med dagarna i äggstocks-menstruationscykeln. Dessutom beror de inte på kvinnans ålder och ras, utan på hennes endokrina status.

Tillväxten och utvecklingen av follikeln regleras primärt av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen. Det börjar produceras endast när puberteten börjar. Vid ett visst stadium kontrolleras follikulogenes dessutom av könshormoner, som produceras av cellerna i väggen i själva utvecklingssäcken.

Eventuell hormonell obalans kan störa äldningsprocessen och ägglossningen. Samtidigt ger bestämningen av hormonnivån inte alltid läkaren all nödvändig information, även om det tillåter dig att identifiera viktiga endokrina störningar. Därför är diagnosen störningar i follikulogenesprocessen det viktigaste stadiet i en kvinnas undersökning vid graviditetsplaneringen och vid identifiering av orsakerna till infertilitet.

I det här fallet är läkaren intresserad av hur mycket follikeln växer och om den når stadiet av Graaf-bubblan. Var noga med att övervaka om ägglossning inträffar och om en gul kropp med tillräcklig storlek bildas. Med anovulatoriska cykler bestäms den maximala storleken på utvecklande folliklar.

En tillgänglig, informativ och samtidigt tekniskt okomplicerad metod är follikulometri. Detta är namnet på follikulär mognadsmätning med hjälp av ultraljud. Det utförs på poliklinisk basis och kräver ingen särskild utbildning för kvinnor. Follikulometri är en dynamisk studie. Flera upprepade ultraljudssessioner krävs för att pålitligt övervaka förändringar i äggstockarna..

I processen med follikulometri bestämmer en specialist antalet, platsen och diametern på mogna folliklar, övervakar bildningen av en dominerande vesikel, bestämmer storleken på follikeln före ägglossningen. Baserat på dessa data kan den mest gynnsamma dagen i cykeln förutsägas bli gravid naturligt.

Med IVF-protokoll gör en sådan övervakning möjlighet att utvärdera svaret på hormonterapi, att sätta ett datum för administrering av läkemedel för att stimulera ägglossning och efterföljande punktering av äggceller. Den viktigaste parametern för follikulometri är storleken på follikeln per cykeldag..

Normer för follikulogenes

Follikulometri utförs på vissa dagar av cykeln, vilket motsvarar de viktigaste stadierna för follikulogenes. Uppgifterna erhållna under upprepade studier jämförs med medelstandarderna. Vilken storlek follikel ska vara på olika dagar av ovarie-menstruationscykeln? Vilka fluktuationer anses vara acceptabla?

Den normala follikelstorleken på olika cykeldagar för en kvinna i åldern 30 år med en 28-dagars cykel som inte tar orala preventivmedel och inte genomgår behandling med hormonstimulering av ägglossning:

 • På 1-4 dagar av cykeln hittas flera antrala folliklar, som vardera inte överstiger 4 mm i diameter. De kan finnas i en eller båda äggstockarna. Deras antal beror på kvinnans ålder och hennes äggstocksreserv. Normalt, om i båda äggstockarna inte mer än 9 antrala folliklar mognar samtidigt.
 • På den femte dagen av cykeln når de antrala folliklarna en storlek på 5-6 mm. Deras utveckling är ganska enhetlig, men redan i detta skede är atresia av vissa vesiklar möjlig.
 • På dag 7 bestäms den dominerande follikeln, dess storlek i genomsnitt 9-10 mm. Det är han som börjar utvecklas aktivt. De återstående vesiklarna kommer gradvis att minska medan de kan upptäckas i äggstockarna och under ägglossningen.
 • Den 8: e dagen av cykeln når storleken på den dominerande follikeln 12 mm.
 • På dag 9 växer bubblan till 14 mm. Det definierar tydligt follikelhåligheten.
 • 10 dagar - storleken når 16 mm. De återstående bubblorna fortsätter att minska..
 • På dag 11 ökar follikeln till 18 mm.
 • 12 dagar - storleken fortsätter att växa på grund av follikelhåligheten och når 20 mm.
 • Dag 13 - Graaf bubbla med en diameter på 22 mm (detta är den minsta follikelstorleken för ägglossning i den naturliga cykeln). Stigma är synlig vid en av dess stolpar.
 • Dag 14 - ägglossning. Follikeln spricker vanligtvis och når 24 mm i diameter.

Avvikelser från dessa normativa indikatorer nedåt är prognostiskt ogynnsamma. Men vid utvärderingen av resultaten av follikulometri bör längden på kvinnans naturliga cykel beaktas. Ibland inträffar tidig ägglossning. I detta fall når follikeln den önskade storleken under 8-12 dagar av cykeln.

Follikelstorlek i IVF

Med IVF-protokoll är ägglossning droginducerad och planerad.

Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
Amenorré - beskrivning

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Follikelstorlek efter cykeldag

En av de viktiga indikatorerna på den kvinnliga kroppens förmåga att bli gravid är storleken på follikeln under cykeldagarna, värdenas överensstämmelse med normerna. Diagnos av avvikelser utförs med hjälp av ultraljud, baserat på de erhållna resultaten, hormonbehandling, IVF föreskrivs.

Platserna för folliklarna på äggstocken

Follikulogenesfaser

Under skalet på äggstockarna är omogna, primära, sekundära och tertiära folliklar - de innehåller ett ägg, är nödvändiga för att den endokrina och reproduktiva systemen ska fungera normalt.

Follikulär mognad hos kvinnor i fertil ålder är en kontinuerlig process, slutar efter början av klimakteriet, under utvecklingen av cellen går igenom flera stadier.

Ursprunglig scen

Nollstadiet inträffar under graviditeten, bakteriecellerna i bakteriecellerna migrerar in i de bildande äggstockarna i ungefär mitten av två månader. Före förlossningen når antalet små primordiella follikulära föreningar 1,5 miljoner, innan de börjar puberteten är de i sovande tillstånd.

Det första stadiet i graviditeten

Storleken på follikulära element i detta skede är 50 μm, även med hjälp av ultraljud är det svårt att se dem.

Primärsteg (preantral)

Ursprungliga follikulära föreningar omvandlas till preantrala, deras antal minskar till 300 tusen, storleken ökar till 200 mikron, processen startar samtidigt med pubertets början.

På ytan av follikelelementet bildas ett skal av 4 typer av komplexa föreningar, en yttre film visas, samtidigt är 10–15 bubblor i detta stål.

Reserven bestämmer reproduktionsålderns varaktighet

Äggstocksreserv - det totala antalet follikulära element som kan fortsätta växa avgör varaktigheten för en kvinnas reproduktionsålder.

Sekundär (antral) scen

En kraftig ökning av folliklar observeras, storleken når 500 mikron, östrogennivåerna ökar, antalet epitelceller ökar, follikulära vätskor bildas

Inuti follikelelementet bildas ett hålrum med hormonellt aktiva celler, ett membran av epitelet bildas i utsidan av vesikeln.

Follikelväxt observerades

Vanligtvis bildas flera antrala vesiklar, men 1-2 folliklar går till nästa utvecklingsstadium.

Tertiär (preovulatory) fas, bildandet av Graaf-bubblan

Storleken på follikulärelementet är 20 mm, vätskemängden ökar, epitelet och äggskiftet förflyttas till det perifera området, ytterväggen på äggstocken sticker ut och ett ägg bildas.

Cirka 48 timmar före ägglossningen ökar östrogennivåerna kraftigt, luteiniserande hormon frisätts och ett moget ägg frisätts..

Efter slutet av det preovulatoriska steget brister den mogna follikeln, ägget kommer in i livmoderhålet och när det är anslutet till spermatozoa kan befruktning uppstå. För att beräkna tidpunkten för ägglossningens början är det nödvändigt att subtrahera 14 från antalet dagar i menstruationscykeln, förutsatt att den månatliga regelbundna.

Follikelstorlek når 2 centimeter

Om ägglossningen inte har inträffat bildas en cystisk follikulär bildning från Graaf-bubblan - den kan gå ut tillsammans med menstruationsblod, eller förbli i äggstocken, bilda till en cysta.

Viktigt! Brott mot follikulogenes är en av orsakerna till kvinnlig infertilitet, kroppen har inte ägg redo för befruktning.

Hur man lär sig om nedsatt follikulogenes?

För att se hur processen med bildning av folliklar inträffar, för att bedöma sannolikheten för ägglossning, ultraljudsövervakning utförs, follikulometri utförs tre gånger under en cykel.

Ultraljud av äggstockarna, beroende på menstruationscykelns varaktighet:

 • standard, regelbunden cykel på 28 dagar - undersökningen genomförs 10.15, 20 dagar efter början av ägglossningen;
 • regelbunden lång eller kort cykel - 14, 10, 5 dagar före menstruationens början;
 • oregelbunden cykel - 5 dagar efter menstruationens slut, utifrån resultaten, upprättar läkaren en individuell plan för ytterligare undersökningar.

Under ultraljud bestämmer en specialist närvaron av ett dominerande follikelelement, dess storlek, utvärderar tillstånd och tjocklek på endometrium, graden av slitage på äggstockarna, mängden follikulär vätska.

Tecken på avslutande av ägglossningsprocessen vid ultraljud är närvaron av en mogen follikel, gradvis förstörelse av dess väggar, en minskning i storlek, bildandet av ett corpus luteum.

Viktigt! Rökning, alkoholmissbruk, arbete i farligt arbete, ofta bestrålning av bäckenorganen, kroniska gynekologiska inflammatoriska processer - alla dessa faktorer påskyndar äggstockarnas åldringsprocess, leder till minskad eller fullständig dämpning av reproduktionsfunktionerna.

Huvudtyperna av follikulogenesstörningar

Olika avvikelser i utvecklingen av follikulära element leder till utvecklingen av en kronisk anovulatorisk cykel, störningar i follikulogenes påverkar en kvinnas fysiska och psykomotiska tillstånd negativt.

Persistens är villkoret när ägget inte bildas.

Typer av överträdelser:

 • regression - tillväxten av den dominerande follikeln stoppar abrupt, den kollapsar, bryts inte, ägglossningen inträffar inte;
 • uthållighet - på grund av otidig öppning av follikelelementet bildas inte ägget;
 • cysta - bildad på grund av ansamling av follikulär vätska med otidig öppning av follikeln i äggstockarna, neoplasmen är godartad, löser sig ibland på egen hand;
 • polycystisk sjukdom - ett betydande överskott av antalet follikulära föreningar i periferin, vilket förhindrar mognad av den dominerande follikeln, början av ägglossningen är omöjlig;
 • luteinisering - corpus luteum bildas, men follikeln spricker inte, patologi uppstår mot bakgrund av hormonell obalans, onormal struktur i äggstockarna.

Enstaka folliklar kan inte helt utvecklas till önskad storlek, patologi uppstår mot bakgrund av hungriga dieter, överdriven fysisk ansträngning, med klimakteriet, hormonell obalans, fetma.

Även med normal tillväxt av follikulära element, ägglossning inträffar inte alltid, en sådan patologi förekommer normalt hos kvinnor i fertil ålder högst 1-2 gånger under året.

Follikelstorleksnormer efter cykeldag

Storleken på follikulära element på olika dagar av cykeln är olika, små avvikelser är tillåtna beroende på ålder, varaktigheten av intervall mellan menstruation.

Tabell över normala follikelstorlekar under en 28-dagars cykel

CykeldagFollikulära elementdiameter (mm)tillägg
1-44Normalt finns det 9 antrala follikulära element i en eller båda äggstockarna..
5-65-6Atresia av svaga vesiklar observeras..
6-79-10En dominerande follikel bildas..
812
914En follikulär kavitet bildas
10sextonInaktiva bubblor minskar i storlek.
elvaarton
12tjugoDen follikulära kaviteten ökar märkbart.
tretton22Minsta storlek för ägglossning utan stimulering av äggstockarna.
1424Follikeln spricker, ägglossningen inträffar.

Stimulera äggstockarna för behandling

Vid behandling av infertilitet med IVF utförs ovariell stimulering - en injektion av hCG ges, därefter extraheras mogna ägg med en punktering. Den optimala follikelstorleken för en framgångsrik procedur är 18–22 mm.

Viktigt! Vid tidig ägglossning når folliklarna den önskade storleken på 8-12: e dagen av menstruationscykeln.

Den normala tillväxten och mognaden i folliklarna säkerställer att ägglossningen börjar i rätt tid, eventuella avvikelser i processen påverkar de kvinnliga kroppens bördiga funktioner negativt. För att fastställa orsaken till patologin utförs follikulometri flera gånger under cykeln, vilket gör att du kan upprätta ett effektivt behandlingsprogram.

Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

DF - dominerande follikel

DF - dominerande follikel

En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

Follikelstorlek efter cykeldag och metoder för att mäta den

Follikelbildning

Även med flickans intrauterin utveckling, bildas embryonala, omogna groddceller, som kommer att bli grunden för den framtida bördiga funktionen. Till en början finns det flera miljoner av dem, men när barnet föddes kvar finns cirka 400-500 tusen gameter i hennes äggstockar. Täckt med ett skikt av kubiskt epitel kallas de premordiala folliklar och "tupplur" till början av puberteten.

Egentligen är follikeln några lager av bindväv och epitelvävnad som omger det växande ägget. Vid frisläppning måste den nå vissa parametrar, så storleken på follikeln före ägglossningen är så viktig.

Under den första halvan av menstruationscykeln, av de många folliklarna i äggstocken, börjar man växa och mogna snabbare än andra - den dominerande.

Detta fenomen förekommer växelvis i varje äggstock, d.v.s. vila och återställande av follikulär tillväxt av en bilaga tar två månatliga cykler. I sällsynta fall mognar någonsin två dominerande folliklar i en äggstock, eller båda äggstockarna är aktiva, ägglossning är möjlig med frisläppandet av två ägg och då finns det en chans att bli en tvillingmor.

För att spåra utvecklingen av follikulogenes utförs ultraljuddiagnostik i den första fasen av menstruationscykeln, när storleken på den dominerande follikeln börjar bestämmas, och direkt i ägglossningsperioden när den brister. Den här proceduren låter dig identifiera patologiska förändringar och justera dem under följande cykler.

Follikelbildning bildas i processen med överväxt av ägg av flera lager bindväv och epitel. I början av menstruationscykeln börjar flera små folliklar utvecklas i äggstockarna, som inte överstiger flera millimeter. Vid ägglossningen släpps endast en av de mest utvecklade från äggstocken - den dominerande follikeln.

Follicle: vad det är, hur det utvecklas?

Vad är en follikel och vad är skillnaden mellan den och ett ägg? Äggen är kvinnliga gameter, och follikeln är ett komplex som består av ett ägg och den omgivande äggstocksvävnaden. Epitelet som omger ägget utsöndrar östrogener, som stimulerar tillväxten av follikeln. Äggen läggs i flickans kropp under de första veckorna av hennes intrauterin utveckling, och bildningen av folliklar inträffar när flickan redan är mogen och hennes period bör börja.

Vad påverkar storleken

För att ägglossningen ska äga rum måste ägget vara tillräckligt utvecklat och hållbart. Detta kan endast uppnås om follikeln i äggstocken är mogen och får den önskade storleken. När utvecklingen sker i enlighet med normen, utvecklas ägget i det också i rätt riktning.

Men eftersom kvinnlig reproduktionsfunktion påverkas av olika negativa effekter kan all psyko-emotionell stress och utvecklingen av stressiga situationer ha en negativ effekt på sexuell funktion. Därför, om paret är redo för den kommande graviditeten, är det nödvändigt att försöka skydda den väntande modernen från obehagliga händelser och att glädja henne mer.

P-piller kan också orsaka kränkningar och orsaka en negativ inverkan på könsorganens funktion. I det här fallet, särskilt med en analfabetisk inställning till denna fråga och ett felaktigt valt preventivmedel, kan processerna för äggmognad störas.

En signal för detta är ett tillstånd där en kvinna känner smärta i nedre del av magen, utseendet på anfall av illamående, yrsel och förekomsten av tidigare olämpligt urladdning. Vid identifiering av sådana fall krävs brådskande samråd med en specialist som föreskriver de nödvändiga undersökningarna och metoderna för hormonjustering.

Överträdelser av sköldkörteln är också en av orsakerna till brott i utvecklingen av follikeln. Otillräcklig mängd eller överskott av sköldkörtelhormon som produceras av sköldkörteln påverkar negativt kvinnors reproduktionsförmåga.Det stör störningen och mognaden av folliklar i äggstockarna, samt ytterligare befruktning, överdrivna nivåer av hormonet prolaktin.

Det mesta av det bör utvecklas under amning eller under graviditet. Men i vissa situationer ökar mängden oavsett omständigheterna, och kroppen tar felaktigt detta som en signal för närvaron av graviditet. Ny befruktning i detta skede är som sådan inte nödvändig, och äggstockarnas arbete av denna anledning avbryts också.

Således kommer ägglossning att inträffa eller inte beror på vilken storlek den dominerande follikeln har nått (nedan kallad DF). Som nämnts ovan kan detta bestämmas genom follikulometri under ultraljud i bukhålan. Optimal för ägglossning är en follikel med en diameter på 25-26 mm. En förskjutning av denna indikator till endera sidan kan indikera ett möjligt problem. Till exempel antyder den otillräckliga storleken på den förstorade cellen att ägget inte är moget och inte är redo att lämna sin plats.

Vilken storlek ska follikeln vara??

När puberteten började (14-15 år) slutför han sin utveckling helt. Det anses normalt om under follikelfasen, när menstruationscykeln börjar, mognar flera folliklar i båda äggstockarna, varav endast en når en betydande storlek, varför den erkänns som dominerande.

Den dominerande follikeln, vars dimensioner ökar i genomsnitt med 2-3 mm varje dag, när ägglossningen når sin normala diameter (18-24 mm).

I början av dess utveckling är indikatorn i "norm" -status storleken på follikeln i diameter på 15 mm. Som tidigare nämnts ökar den med 2-3 mm per dag.

Många kvinnor är intresserade av frågan: "Vad är storleken på follikeln under ägglossningen?" Normalt anses det - cirka 18-24 mm. Sedan visas corpus luteum. I detta fall höjs nivån av progesteron nödvändigtvis i blodet.

En enda ultraljud berövas förmågan att bygga en fullständig bild av follikelns utveckling (mognad), eftersom det är särskilt viktigt att övervaka varje enskilt steg.

1. Atresia - involvering av en neovulerande follikel. För att vara exakt, efter utbildningen utvecklas den till en viss punkt, och fryser sedan och regresserar, därigenom ägglossning inträffar inte.

2. Persistens - bevarandet av viruset, när det fortfarande är funktionellt aktivt, i cellerna i vävnads- eller kroppskulturer utöver den period som är karakteristisk för akut infektion. I detta fall bildas follikeln och utvecklas, men dess brist inträffar inte, varför det luteiniserande hormonet inte ökar. Denna form av anatomisk formation kvarstår till slutet av cykeln..

3. Follikulär cysta - en typ av funktionell bildning lokaliserad i äggstockens vävnad. I denna situation brister inte den neovulerade follikeln, den fortsätter att existera och oftast ackumuleras vätska i den, och därefter bildas en cyste större än 25 mm.

4. Luteinisering - bildandet av corpus luteum, som ibland bildas utan brott i follikeln, som därefter också utvecklas. Denna situation är möjlig om det har skett en tidigare ökning av värdet på LH eller skada på äggstockens struktur.

Från de allra första dagarna av nästa cykel med hjälp av ultraljud kan du märka att i äggstockarna finns flera antrala anatomiska strukturer som övervägs, som därefter kommer att växa. Deras ökning beror på påverkan av speciella hormoner, varav de dominerande är follikelstimulerande hormon (FGS) och östradiol.

Antrala folliklar i äggstockarna, vars storlek är obetydlig, bör enligt normens vittnesbörd finnas i båda könskörtlarna i en mängd som inte överstiger nio stycken. Som regel är de i diameter högst 8-9 mm. Därefter är det de antrala folliklarna under påverkan av motsvarande hormoner som ger upphov till en så viktig anatomisk formation som den dominerande follikeln, vars dimensioner i diameter överstiger dem 2,5 gånger.

Den genomsnittliga menstruationscykeln är 30 dagar. Ungefär den tionde dagen visar den dominerande hela uppsättningen antrala folliklar.

Ofta uppstår en fråga för patienter: "Vilken storlek ska follikeln vara i detta skede?" Under den första sessionen med follikulometri skiljer den sig praktiskt taget inte i storlek från resten (12-13 mm). Det är värt att komma ihåg att denna diagnostiska ultraljudundersökning gör att du kan bestämma storleken på folliklarna efter cykeldagen.

Vid den första möten kan specialisten exakt säga hur många dominerande folliklar som redan har bildats. Oftast är det den enda (i höger eller vänster äggstock). Men i fallet då patienten genomgår en speciell kurs med ovulationstimulering, kan det emellertid finnas flera sådana folliklar, vilket naturligtvis resulterar i en multipel graviditet under förutsättning att två eller flera dominerande anatomiska formationer mognar.

Den andra sessionen hålls efter tre dagar. I sin kurs: läkaren:

 • bekräftar närvaron av en dominerande follikel;
 • bestämmer storleken på follikeln enligt menstruationscyklerna;
 • fixar (om detta sker) den omvända utvecklingen av follikeln.

Specialisten undersöker noggrant båda äggstockarna hos en kvinna. Om du spårar storleken på folliklarna under cykeldagarna är den i den andra sessionen i diameter 17-18 mm. Det är redan cirka 13 dagar.

Vid den tredje sessionen (transvaginal ultraljud) kan du se att storleken på follikeln före ägglossningen (toppen av dess värde) tog ett värde lika med 22-25 mm. Detta indikerar den överhängande (under de närmaste timmarna) dess brott, som ett resultat av vilket ett moget ägg kommer att passera in i bukhålan och sedan tränga in i äggledaren.

Det finns också fall då den dominerande follikeln växer i en annan takt, på grund av vilken mer än tre sessioner av denna ultraljud kan krävas. Om patienten upprepade gånger har registrerat sin regression, föreskriver läkaren som regel hennes dagliga follikulometri (från 9-10 dagar av cykeln). Detta kommer att avslöja regressionens början och sedan fastställa orsaken till detta fenomen..

Så det är värt att påminna om att det är möjligt att bestämma storleken på en follikel genom cykler under en diagnostisk ultraljudundersökning - follikulometri. Det tillåter inte bara att kontrollera löptiden för mognad av den dominerande anatomiska bildningen, utan också identifiera orsakerna till avvikelser som hämmar denna reproduktionsprocess (om någon).

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning 8-10 dagar efter menstruationens slut. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande förfaranden (en eller två), utförda dagarna 12-14 i cykeln, bekräftar dess tillväxt och mognad - direkt bevis på ägglossningens tillvägagångssätt.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudövervakning 4-5 dagar före dess beräknade mitt i cykeln. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst är det möjligt att bestämma dagen för ägglossning på en ultraljud under 2-3 sessioner.

Innan du pratar om follikeln motsvarar storleken bör du veta att detta värde i många avseenden är individuellt, även om den genomsnittliga statistiken fortfarande finns. Det är med dem resultaten av mätningar enligt resultaten av follikulometri jämförs.

Om en kvinna inte tar hormonella läkemedel, inte passerar behandling just nu med användning av hormonstimulering av ägglossning, är normerna som följer.

 • 1 - 4 dag i cykeln (menstruation pågår) - flera mognande folliklar hittas, var och en av dem är högst 4 mm. Sådana folliklar, kallad antral, kan vara belägna i en äggstock, och i två på en gång - du behöver inte vara rädd. Normalt uppgår sådana folliklar till högst 9.
 • 5-6 dagar i menstruationscykeln (menstruationen är över) - folliklarna har vuxit till 5-6 millimeter. Deras antal förblev detsamma eller minskade på grund av att vissa av bubblorna slutade utvecklas av naturliga skäl..
 • Den sjunde dagen i cykeln gör det möjligt att isolera den dominerande follikeln bland alla växande; den skiljer sig från de andra i storlek och når 9-10 mm i diameter. Det är för honom att utvecklas vidare. De återstående bubblorna försvinner gradvis.
 • 8 dagar i menstruationscykeln - storleken på den dominerande follikeln når i genomsnitt 12 mm.
 • 9: e dagen av cykeln - den dominerande follikeln når en storlek på 13-14 mm, ultraljudsläkaren kan redan visuellt identifiera ett hålrum med ett utvecklande ägg i den.
 • 10: e dagen av kvinncykeln - storleken når 15-16 mm.
 • 11 dagar i menstruationscykeln - ett kraftigt hopp inträffar, den dominerande follikeln ökar till 17-18 mm.
 • På den 12: e dagen av kvinncykeln börjar follikeln att öka det inre hålrummet, dess dimensioner når 19-20 mm i diameter.
 • På den 13: e dagen av cykeln upptäcker läkaren stigma, vilket indikerar beredskapen för bubblan att brista. Diametern når 22 mm, vilket anses vara den minsta storleken för en cykel som inte är förknippad med intaget av hormoner, med stimulering, det vill säga i den naturliga cykeln.
 • Ägglossning - follikeln spricker vanligtvis vid ett värde av 24 mm.

Med IVF kallas ägglossning vanligtvis med medicinering, det planeras i förväg. Läkarnas uppgift är i detta fall att få hyperovulation, det vill säga flera stora och mogna ägg. Storleken på folliklarna i detta fall kan variera upp eller ner. Oberoende ägglossning är inte tillåten, och när stigma upptäcks samlas ägg in genom punktering under anestesi och ultraljudkontroll för att befrukta dem i laboratoriet.

Efter ägglossningen upphör storleken på follikeln att registreras; från det ögonblicket utvärderar läkarna storleken på corpus luteum som bildats på platsen för den brustna follikeln. Detta är nödvändigt för att bedöma dess livskraft, för att förutsäga graviditetsförloppet, egenskaperna för den andra fasen av cykeln med dess otillräcklighet.

Läkaren för ultraljuddiagnostik berättar mer detaljerat om follikulometri i videon nedan.

För att övervaka förändringar i äggstockarna under hela cykeln används en undersökning för att utvärdera utvecklingsdynamiken. För att normal ägglossning ska äga rum är det nödvändigt att ha en, mindre ofta två tillgängliga folliklar, normen för befruktningen, som kommer att motsvara en storlek på minst 18 millimeter och inte överstiga 24 millimeter.

Om storleken inte uppfyller standarderna

Storleken på follikeln per cykeldag beror på längden på menstruationscykeln (nämligen dess första fas). Ju längre det är, desto långsammare mognar ägget, och desto mindre är det på en viss dag. Till exempel på 10: e dagen av follikelcykeln kan 10 mm betraktas som en relativ norm om månadscykeln är 35 dagar. Men med en cykel på 28 dagar - detta är inte normen.

Om cykeln tvärtom är kort, kommer follikeln att mogna snabbare och når sin maximala storlek med 11-12 dagar.

Därför bör de normer som vi anger nedan inte tas som absoluta. Mycket beror på dina individuella egenskaper. Men för en guide kommer de att vara användbara. Så här är normerna för en frisk kvinna med en 28-dagars menstruationscykel.

 • Från 1 till 4 dagar av cykeln på ultraljud kan du märka flera antrala folliklar som är 2-4 mm stora.
 • 5 dagar - 5-6 mm.
 • 6 dagar - 7-8 mm.
 • 7 dagar - 9-10 mm. Den dominerande follikeln bestäms, resten "släpar" efter den och växer inte längre. I framtiden kommer de att minska i storlek och dö av (den här processen kallas atresia).
 • 8 dagar - 11-13 mm.
 • 9 dagar - 13-14 mm.
 • 10 dagar - 15-17 mm.
 • 11 dagar - 17-19 mm.
 • 12 dagar - 19-21 mm.
 • 13 dagar - 22-23 mm.
 • 14 dagar - 23-24 mm.

Så från denna tabell kan man se att normal tillväxt är cirka 2 mm per dag, början från dag 5 av MC.

Detta tillstånd kräver ytterligare undersökning (särskilt måste du ta reda på hormonnivån) och medicinsk korrigering. Gynekologer använder ofta hormonella läkemedel, men detta är inte alltid fallet. I vissa fall finns det tillräckligt med vitaminer, läkemedel som förbättrar blodcirkulationen, örtmedicin, fysioterapi.

Ibland är anovulation (brist på ägglossning) associerad med naturliga orsaker:

 • Stress, överarbete, brist på sömn;
 • Otillräcklig näring (strikta dieter, särskilt fettfria);
 • Fetma eller extrem tunnhet;
 • Hårt fysiskt arbete eller utmattande sportträning.

Om dessa faktorer utesluts finns det en chans att ägglossningen kommer att återvända.

När follikeln spricker, i vilken storlek äger ägglossningen sig? Detta händer vanligtvis på dagarna 12-16 i menstruationscykeln. Med en cykel på 28 dagar sker ägglossningen ungefär 14 dagar (plus eller minus två dagar). Med en cykel på 30 dagar - på dag 15.

Vid ägglossning är follikelns storlek 24 mm. Minsta siffra är 22 mm.

För att follikeln ska brista är den koordinerade verkan av olika hormoner i kvinnans kropp nödvändig. Nämligen - östradiol, LH, FSH. Efter ägglossning kommer progesteron också in i processen..

Hur förstår jag att ägglossningen har skett? Följande metoder hjälper dig:

 • Follikulometri (en typ av ultraljud). Idag är det det mest pålitliga sättet;
 • Test för ägglossning. De är ganska sanna och enkla att använda, men de är inte helt exakta;
 • Basal temperatur I det här fallet är det nödvändigt att bygga ett BT-schema: metoden är noggrann, inte alltid pålitlig, men prisvärd.

Vissa upplever irritation och trötthet. Andra, tvärtom, en kraftig kraft och sexuell energi.

Ägget har nu 12-24 timmar att träffa spermierna. Om detta inte händer regresserar det igen, och efter 12-14 dagar kommer perioder.

CykeldagFollikelns diameter (mm)
1-4Upp till 4
55-6
78-9
812
914
10sexton
12tjugo
tretton22
1424 (ägglossning)

Närvaron av 6–10 antrala folliklar under varje cykel är normal, men hos vissa kvinnor kan det finnas mer eller mindre. 12 och fler celler som växer under en cykel återfinns i ovariell hyperfunktion eller är resultatet av hormonstimulering före IVF.

Med ovariesvikt i äggstocken finns det mindre än 6 antrala folliklar fram till deras frånvaro. Skälen till detta tillstånd:

 • fysiologisk (minskning av kvinnlig fertilitet med ålder, med amning);
 • medfödd underutveckling av äggstockarna (på grund av kromosomavvikelser eller i strid med fostrets utveckling);
 • hormonell obalans (med hypo- och hypertyreos, okontrollerat intag av orala preventivmedel);
 • undernäring, anorexi;
 • påfrestning;
 • inflammation;
 • infektion;
 • bestrålning.

Om ultraljudsundersökningen visade onormalheter skickas kvinnan för ytterligare undersökningar, inklusive:

 • bestämning av nivån på könshormoner i blodet (östradiol, luteotropiskt hormon, FSH);
 • blodprov för prolaktin;
 • undersökning av vaginal smet.

Baserat på resultaten bestämmer läkaren orsaken och fortsätter till behandlingen. De flesta ägglossningsstörningar svarar bra på terapi med metoder som är lämpliga för varje fall..

På ett annat sätt är dess induktion. Detta är ett komplex av olika typer av medicinska manipulationer, vars syfte är graviditetens början. Det är efterfrågat inom ramen för modern gynekologi i relation till kvinnlig infertilitet, på grund av många skäl..

Till att börja med är det värt att tolka begreppet infertilitet - ett tillstånd där en kvinna under 35 år inte kan bli gravid i 12 månader, under förutsättning av ett aktivt sexuellt liv, liksom par (en kvinna äldre än 35 och en man 40) där graviditet inte uppstår vitare sex månader.

Drug Ovulation Stimulation

Under stimulering av ägglossning inom medicinen förstår vi helheten av procedurer som utförs på en medicinsk institution, deras mål är början av graviditet med infertilitet. Infertilitet avser en situation där en kvinna i reproduktiv ålder inte blir gravid under året med regelbundet sex utan skydd.

Det är omöjligt även för en gynekolog att självständigt bestämma storleken på den dominerande follikeln; endast en specialist kan göra dessa mätningar med specialutrustning. Endast på detta sätt kan vi bestämma i vilka av äggstockarna dessa processer inträffar och i vilket utvecklingsstadium de är. Vid vissa avvikelser.

Storleken på follikeln är av stor betydelse i de metoder som används om par har problem att bli gravida. I dessa fall kräver proceduren ett fullt ägg, helt klart för befruktning. För att göra detta, i början av behandlingen, används hormonella preparat, som de stimulerar tillväxten av folliklar, som alla blir dominerande.

Ju större antal, desto större är chansen för en framgångsrik graviditet. Därefter, med en punktering, tas ägget och befruktas in vitro. Därefter överförs det till livmodern och utvecklingen övervakas. I fallet då embryot inte lyckades slå rot upprepas hela proceduren med reservembryon.

Till en början är follikulära förändringar osynliga och alla celler ökar enhetligt i diameter, och får 3 mm per dag och når gradvis 12-13 mm. Men redan från den 10: e dagen kan en follikel redo att bli dominerande erkännas från bilagorna från bilagorna - den är något större än de andra. Efter 3 dagar är diametern på den dominerande follikeln 17 millimeter, och med ägglossning når den maximala storleken på follikeln som är klar att brista 25 mm.

Denna process stimuleras av lutropin (LH), vars nivå når en topp vid ägglossningen och sedan börjar den andra fasen - luteal.

Orsakerna till eventuella follikulogenesstörningar kan vara:

 • ätstörningar - hypovitaminos, undernäring osv.;
 • fetma och metaboliskt syndrom;
 • kroniska eller betydande samtidiga påfrestningar;
 • långvarig användning av hormonella läkemedel, inklusive P-piller;
 • dysfunktion i sköldkörteln;
 • hormonberoende tumörer;
 • autoimmuna systemiska sjukdomar;
 • höga prolaktinnivåer under amning.

Att övervaka din hälsa och cykliska månatliga cykler hjälper en kvinna att identifiera kränkningar i tid och undvika infertilitet.

Genom att veta vilken storlek en follikel bör vara redo för ägglossning, med hjälp av ultraljud, kan du spåra dess bildning och planera befruktningen.

Naturen beordrade att cirka 450-500 groddceller skulle tilldelas en kvinna för livet. Detta innebär att från början av puberteten till klimat i denna reserv bör vara tillräckligt för att säkerställa månatlig menstruation och befruktning av avkommor. Därför mognar 1 dominerande follikel i en majoritet av fallen, i en cykel hos en kvinna som inte tar hormoner. Om två sådana "vesiklar" finns i samma äggstock eller olika, finns det chanser att flera graviditeter.

Det finns situationer då en dominerande follikel inte räcker. Dessa inkluderar stödjande reproduktionstekniker, såsom IVF. För att läkarna ska kunna utföra befruktning på laboratoriet och göra överföring av embryon till livmoderhålet krävs mer än ett ägg. Därför genomförs i IVF-protokollet hormonstimulering av äggstockarna. Efter att ha tagit vissa droger i en kvinna i follikelfasen hittas 3, 4, 5 och mer dominerande folliklar. Ju mer de lyckas bli, desto högre är chansen att bli gravid med hjälp av reproduktologer.

Måtten på den dominerande bubblan spelar en stor roll. Om för antrala folliklar som utvärderas med ultraljud i början av cykeln, är en sådan indikator som kvantitet viktigare, då för en dominerande follikel är kvalitet också viktig. Den dominerande vesikeln börjar bestämmas i genomsnitt den sjunde dagen i menstruationscykeln (om den räknas från den första menstruationsdagen). Dessutom kan dess dimensioner vara ganska individuella, men det finns också genomsnittliga statistiska normer genom vilka du kan spåra utvecklingsdynamiken efter cykeldagarna:

Diameterbord "dominerande"

Naturligtvis beror mycket på de individuella egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, men follikulometri (en typ av ovarial ultraljud) kommer att hjälpa till att svara på huvudfrågan, är det värt att vänta på ägglossning i denna cykel. Dimensioner är också viktiga för att övervaka effektiviteten i hormonbehandling om en kvinna genomgår det..

Enligt en statistik på 15 mm kommer ägglossning att ske först efter 4-5 dagar, men i praktiken är allt möjligt, eftersom bubblans tillväxthastighet kan bromsa ner, accelerera, och den kan till och med sluta utvecklas på vilken dag av cykeln som helst..

Dagliga tillväxthastigheter presenteras för kvinnor som inte får hormonbehandling, med en vanlig standardcykel på 28 till 30 dagar..

En liten follikel kan orsaka stora problem för en kvinna, eftersom kvinnor i patologiska förhållanden inte bara kan bli gravid ett barn, utan också uppleva olika besvär på grund av kränkningar av hennes menstruationscykel.

Här är de vanligaste problemen..

Persistens - den dominerande bubblan visas i tid, är väl definierad, växer normalt. Men på dagen för den påstådda ägglossningen brister det inte. Om follikeln inte spricker, dör oocyten inuti efter några dagar. Befruktning är omöjlig. Skälen för att den dominerande follikeln inte spricker kan vara olika, men de är vanligtvis baserade på en otillräcklig nivå av LH-hormonet. Follikeln fortsätter att bestämmas på äggstocken på höger eller vänster, och före nästa menstruation försenas den. Ofta bildas en cysta från en ihållande follikel.

 • Cystisk bildning - en vätskekavitet bildas vanligtvis till följd av hormonell misslyckande, efter en abort, användning av akut hormonell preventivmedel efter hjärnan, samt i fall av cirkulationsstörningar i äggstocksvävnaderna. Follikulära cyster är godartade; rusning för hjälp från en kirurg krävs inte. I 95% av fallen löser de vanligtvis på egen hand, utan hjälp av läkare och utan behandling under flera menstruationscykler. Komplikationer av cyster kan vara farliga - tårar och vridning av benen. I detta fall uppstår akut kirurgisk smärta, blödning från könsorganen, en kvinna kan behöva hjälp av en kirurg. Med en follikulär cysta kan dimensionerna hos den dominerande vesikeln vara högre än normalt - 26, 27, 29 eller mer millimeter. Fall av cyster med en diameter på cirka 80 mm är kända..
 • Luteinisering är en situation där corpus luteum börjar bildas innan brottet i själva follikulära membranet inträffar, det vill säga tills ägglossningens ögonblick. I detta fall börjar progesteronsekretion inuti den dominerande, ytterligare mognad av follikeln blir omöjlig, ägglossning inträffar inte, befruktning är omöjlig. Behandlingen är hormonell.

Atresia är en störning av follikulogenes där den dominerande follikeln, som har nått ett visst stadium, inte växer, processen för mognad av oocyten stannar inuti den (ägget mognar inte). Det betyder också att en kvinna inte kan bli gravid ett barn i denna cykel. Om atresia blir kronisk pratar de om ihållande infertilitet. Frågan om det är lämpligt att stimulera ägglossning med hormonella läkemedel eller om IVF.

Moderna verkligheter är sådana att kvinnor inte har bråttom att föda barn, och föredrar att först få en utbildning, uppnå en viss social status och tjäna pengar. Och moderskap skjuts upp för senare. Men naturen kan inte luras, och efter 35 år börjar antalet bakterieceller i äggstockarna snabbt tappas. Hur många folliklar som finns kvar i gonaderna beror faktiskt på om en kvinna kan bli gravid naturligt.

Antalet folliklar läggs även när flickan befinner sig i moders livmoder: under graviditetens första trimester har de kvinnliga fostret äggstockar med ett stort utbud av ursprungliga folliklar, som var och en har primära oocyter. Deras antal är en rekord för en kvinnas liv och uppgår till 2 miljoner.

För att bli gravid behöver en kvinna bara ett ägg. Det är hur mycket vanligtvis mognar i en cykel. Vid dubbel ägglossning kommer två oocyter upp från folliklarna, och då är sannolikheten för en multipel graviditet hög, medan barnen kommer att vara olika och, eventuellt, heteroseksuella - tvillingar.

I IVF-behandlingscykeln, när du behöver få fler oocyter för att öka chanserna för en framgångsrik procedur, stimuleras ägglossningen artificiellt med hormonella läkemedel. Under deras insats, under stimulering i äggstockarna, mognar mer än 3-5 oocyter. Ägg erhålls genom follikelpunkning efter att folliklarna själva har nått önskad storlek..

Det är nödvändigt att behandla äggstocksreserven med försiktighet och inte försena födelsen av de förstfödda under lång tid, eftersom efter 35 år blir hastigheten för utarmning av reserven snabbare. Vid 30 års ålder har en kvinna bara 10% av sin ursprungliga äggstocksreserv, som hon har vid födseln, vid 40 år, inte mer än 3%. Vid 45 år har en kvinna mindre än 1% av folliklarna. Om deras utarmning är snabb, kan klimakteriet inträffa i denna ålder.

När man bestämmer sig för när det är dags att födda barn, bör man inte glömma inte bara antalet folliklar utan också kvaliteten. Under åren har kvinnor mer och mer kroniska sjukdomar, miljöfaktorer, dåliga vanor, ohälsosam kost, mediciner påverkar kroppen, och som ett resultat, efter 40 år, lämnar äggens kvalitet mycket att önska. Även om ägglossningen sker regelbundet, mognar folliklarna normalt, befruktningen kan inte ske på grund av äggens genetiska material dålig kvalitet. Dessutom ökar också riskerna för att bli ett barn med kromosomala patologier.

Det farligaste för tillståndet i äggstocksreserven är en konstant och långvarig kontakt med en kvinna med giftiga ämnen..

När det gäller rökning och alkohol verkar det sägas och skrivas tillräckligt. Och därför vill jag bara lägga till ett talesätt, som ibland används av genetiker som hävdar att hennes mormor bestämmer en kvinnas hälsa. Om du röker eller dricker när du bär din dotter, kommer hennes äggstocksförsörjning att vara lägre än hos andra nyfödda flickor, och hennes fertilitet kommer att minska. Men de allvarligaste konsekvenserna kan uppstå hos din barnbarn - i tredje generationen kommer hon troligen att ärva en liten mängd folliklar, som hotar henne med reproduktionsproblem och en tidig menopaus.

Äggstocksreserven kan snabbt tappas vid kroniska inflammatoriska processer av vilken lokalisering som helst, eftersom det finns en möjlighet till autoimmuna reaktioner. Äggstockskirurgi minskar också follikulärreserv. Äggstockarna tappas mycket snabbt med hormonstimulering av ägglossning, med IVF, när du behöver få ett stort antal ägg på kort tid.

Follikelstorlek

Follikulometri är indicerat för kvinnor som har problem med naturlig befruktning och menstruations oregelbundenhet. Även under undersökningen kan du bestämma:

 • exakt datum för ägglossning;
 • felaktig funktion av bilagorna;
 • terapiens effektivitet.

Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

 • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
 • atresia - patologisk underutveckling av DF;
 • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
 • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

Följderna av follikulometri är följande:

 1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
 2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
 3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

Denna parameter används ofta av gynekologer för att bestämma en kvinnas beredskap och förmåga att bli gravid.

Om follikeln under ägglossningen inte når den önskade storleken, utvecklas inte groddcellen i rätt takt, och när den möter spermierna kan den inte ge upphov till ett nytt liv.

För att bestämma follikelns storlek och dess tillväxthastighet används follikulometri-metoden..

1 Under den första veckan i en kvinnas menstruationscykel är storleken från 2 till 6 mm, men det är för tidigt att prata om att bestämma den dominerande follikeln i detta skede.

2 Från och med dag 8-10 i cykeln kan läkaren urskilja en dominerande follikel.

Den ökar i storlek upp till 12-15 mm och fortsätter att växa med en hastighet av 2-3 mm per dag, vilket kan spåras i dynamik.

3 När ägget har passerat alla utvecklingsstadier i follikeln kommer det att ha en storlek på cirka 24 mm.

Under ägglossningen spricker den och släpper en cell som är redo för befruktning.

Follikulometri utförs med hjälp av en ultraljudssökning. De första mätningarna utförs i det stadium då en dominerande follikel utsöndras..

Därefter bestäms dynamiken för att öka storleken, för vilken diagnosen upprepas med en period av 2 dagar. Om ägglossningen inte sker, fortsätter undersökningen tills menstruationens början.

En kvinna måste vara tålamod och förbereda sig för upprepade besök i diagnosrummet för att få användbar information om hennes reproduktionssystemets hälsa.

1 Tillväxten av follikeln börjar inte under laktogena amenoré - det vill säga medan mamman ammar. Hon har ingen menstruation och hon kan inte bli gravid (men inte alla gör det).

2 Hämning av follikulär utveckling kan uppstå på grund av problem med sköldkörteln, vilket påverkar många viktiga processer i kroppen, liksom metabolism.

3 Användningen av orala preventivmedel, det vill säga p-piller, påverkar kvinnans hormonella bakgrund. Som ett resultat kan äggstockens förmåga att producera friska groddceller minska..

När allt kommer omkring är ett nödvändigt tillstånd för framgångsrik befruktning samlag, som kommer att inträffa under den tidsperioden, medan ägget fortfarande kan befrukta spermierna som har nått det.

Dess livskraft är ungefär 36 timmar, efter en cells död kan en kvinna bli gravid endast under nästa ägglossningsperiod.

Å andra sidan lockar livslängden för en kvinnlig reproduktionscell flickor med en fysiologisk eller kalendermetod för preventivmedel.

I detta fall är målet det motsatta, det vill säga att graviditet börjar undvikas. Liksom i föregående fall måste en kvinna noggrant övervaka sin menstruationscykel.

När ägglossningen sker inom 2-3 dagar måste du utesluta sexuella relationer eller använda andra preventivmetoder vid denna tidpunkt.

För att undvika en oönskad graviditet är det dessutom bättre att spela det säkert och utesluta oskyddat samlag ett par dagar före det förväntade ägglossningsdatumet och inom 1-2 dagar efter den vänstra cellens död.

Den kvinnliga kroppen har många unika egenskaper, som inkluderar mekanismen för reproduktionssystemets funktion.

Till och med i moders livmoder läggs ett visst antal folliklar i flickans kropp, som är ungefär femhundra tusen.

Endast cirka fyrtiotusen folliklar återstår för att uppnå puberteten i äggstockarna, men inte alla är avsedda att mogna och släppa ett ägg vid ägglossningen.

Under hela sitt liv mognar kvinnor helt i storleksordningen femhundra folliklar, medan resten genomgår en process av atresi (dör ut under utveckling).

För att en kvinnas reproduktionssystem ska fungera utan fel krävs ett visst antal folliklar där äggmognad inträffar..

Om den produceras i otillräckliga volymer utvecklas inte små vesiklar helt, ägglossning inträffar inte - och en kvinna kan inte bli gravid.

Sådana tillfälliga indikatorer är alarmerande och skrämmande. Är det möjligt att få tid för ett sådant intervall att ha tid att genomföra en handling, att bli gravid ett barn? Det är där anatomi räddas. Fortplantningssystemet hos kvinnor är utformat så att spermier kan förvaras i det under lång tid medan de förblir aktiva.

Om paret vill få avkommor bör sexuell aktivitet vara regelbunden (minst 3 gånger i veckan). Ett spermier som kommer in i den kvinnliga kroppen kommer att vara "levande" i minst 5 dagar. Med ägglossning vid 40 år eller 20 år är processen identisk: ägget lever i 12 timmar, men ett spermier som har kommit in i reproduktionsorganen väntar på det.

Fertilitetschansen tredubblas.

Det finns flera "MEN"

Om du vill bli föräldrar måste du ta hänsyn till de ögonblick som uppstår under befruktningen. Förvänta dig inte att befruktning sker omedelbart. Detta är inte möjligt av flera skäl:

 • spermier celler rör sig snabbt. Men de måste gå långt tills de når målet - rören där ägget är. Omedelbart efter samlag är detta inte möjligt;
 • Spermierna kan inte "fånga" ägget direkt. Han behöver ungefär tid att bryta igenom skyddsfilmen, hitta en svag plats för penetration;
 • efter att spermierna kommer in i en kvinnas kropp tar det tid för mognad. Livstiden för oocyter och spermier är densamma;
 • om parets ålder är mer än 36 år, kan befruktningen uppstå under förutsättning att spermierna är minst och inte mer än en dag före ägglossningen.

Det är möjligt att göra beräkningar när ägglossningen sker. Det finns tricks för att hjälpa till med detta. Men det är omöjligt att förutsäga från vilket äggstock ett ägg kommer ut. Dessutom påverkas befruktningen dåligt: ​​inflammatoriska processer från båda parterna, nervspänningar, stressande situationer. Den hormonella bakgrunden, både kvinnor och män, spelar en stor roll.

Intressant fakta! Ofta under ägglossningsperioden kan blodiga, rosa utsläpp observeras. Detta är inte en menstruation och anses inte som ett menstruationssvikt..

Befruktning av ägg kallas en heroisk berättelse om en enda spermier. Ja, det är verkligen en hel historia för den mikroskopiska världen.

Befruktning - det största mysteriet där det fortfarande finns olösta - alla mekanismer förstås inte helt.

Hon går in i äggledarnas område, där hon förväntar sig ett möte med spermier. Resultatet är befruktning.

Genom att känna till tidpunkten för början av ägglossning kan du öka risken för graviditet och även planera det ofödda barns kön.

För att en graviditet ska äga rum är det mycket viktigt att veta hur lång tid denna process tar, dess varaktighet, vad är en förväntad livslängd för ett ägg?

Ägget är den största och längsta levande cellen i den kvinnliga kroppen. Det är efter hennes befruktning som en efterlängtad graviditet inträffar.

Den innehåller många olika näringsämnen. Detta är nödvändigt så att fostret har något att äta innan befruktningen börjar tas i drift.

Den framtida kvinnan, även i livmodern, får sin uppsättning ägg för livet. När en kvinna når puberteten dör den ena delen av dem, och den andra får möjlighet att mogna under påverkan av könshormoner. Under den kvinnliga kroppens livstid mognar cirka 400 ägg redo för befruktning.

Processen för äggmognad:

 1. I kroppen hos varje frisk kvinna i fertil ålder växer flera folliklar i äggstockarna varje månad med början av en ny menstruationscykel.
 2. Närmare mitten av cykeln växer en av dem ytterligare, resten stannar;
 3. Den dominerande follikeln växer till en storlek på 15-20 mm;
 4. I slutet av follikelfasen i menstruationscykeln, brister follikeln och kasserar det bildade ägget;
 5. Cellen kommer in i äggledaren och fortsätter att röra sig mot livmodern;
 6. Om det inträffar med en spermcell, inträffar befruktning, cellen förvandlas till en zygot och graviditet inträffar;
 7. Om befruktningen inte har inträffat dör ägget och utsöndras från kroppen med menstruationsblödning. Och follikulär tillväxt börjar igen.

Om det under denna period var öppen kontakt - graviditet är möjligt. De första tecknen på framgångsrik befruktning kan bara ses efter implantation. Det händer 7-10 dagar efter ägglossningen (mindre ofta tidigare eller senare än denna period).

Dess huvudsakliga symtom:

 • implantationsblödning;
 • BT sjunker under 1 dag med 0,2-0,4 grader;
 • ritningssmärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen.

De flödar i sina säckar och kännetecknas av multiplikationen av granulära eller granulära celler som fyller hela kaviteten.

Därefter producerar de granulära cellerna vätska, skjuter dem isär och sprider dem, samtidigt som de riktas mot de perifera delarna av follikeln (processen att fylla den inre kaviteten med follikulär vätska).

Under tillväxt under den första halvan av menstruationscykeln efter bildandet av en bubbla med vätska, follikeln börjar växa aktivt, den kvinnliga reproduktionscellen i sig rör sig till periferin, follikeln sticker ut ovanför äggstockens yta och kan därför ses och fixeras under ultraljudsundersökning av gonaderna.

Ett par dagar före ägglossningen registreras en toppkoncentration av östrogen i kvinnans kropp, vilket provocerar den aktiva produktionen av luteiniserande hormon, vilket skulle leda till brott i follikeln. Under påverkan av hormonet blir follikelmembranet ojämnt, ett utsprång, kallat stigma, bildas på det. Det är på denna plats, när tiden kommer, en paus inträffar.

För att förstå vilken fas av denna process en kvinna är i, gör läkare ett blodprov för FSH och LH. Men utan follikulometri (ultraljud av äggstockarna) kan idén om folliklarnas storlek inte vara tillförlitlig och korrekt. Vanligtvis under en cykel måste du besöka en ultraljudsläkare flera gånger för att bedöma tillväxten av folliklar i dynamik.

Medan menstruationen äger rum, börjar en kvinna i äggstockarna redan mogna flera folliklar från hennes äggstocksreserv. Om du gör en ultraljud av äggstockarna under denna period, kommer det till höger och vänster äggstockar att finnas flera små förstorade folliklar (antral) upp till 4 mm i diameter vardera. I detta skede kan det finnas upp till nio stycken, och de handlar alla om samma sak. Vid den sjätte dagen i follikelcykeln blir den mindre på grund av att vissa började den omvända utvecklingen.

Den dominerande follikeln är ledande inom tillväxthastigheter, det bestäms av ultraljuddiagnostik på den 7: e dagen av cykeln. Samtidigt finns antrala folliklar fortfarande i en äggstock bredvid, men de är redan märkbart mindre och snart upphör de att vara synliga alls. På den nionde dagen i menstruationscykeln är ett hålrum synligt i den dominerande follikeln, inom vilken ägget mognar och utvecklas i näringsvätskan. Vid den 12-13: e dagen når follikeln sin maximala storlek 20-24 mm. Under denna period inträffar vanligtvis en ökning av nivån av luteiniserande hormon, under påverkan av vilket bubblans membran brister och ägget lämnar follikeln, ägglossning inträffar.

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

Gynekologer använder ultraljud för att mäta folliklar. Ultraljud låter dig bestämma deras antal och se vilken storlek folliklarna har nått, och även vad är deras plats i äggstockarna. Transvaginal ultraljud är att föredra, eftersom det ger en exakt bild av de processer som äger rum i äggstockarna.

Vad är din äggstocksreserv, måste du ta reda på i vissa situationer: om det finns klagomål om infertilitet, om en kvinna har behandlats för cancer med kemoterapi och nu planerar att bli gravid ett barn, som förberedelse för IVF.

Men av enkel nyfikenhet kan en kvinna väl gå till kliniken och utvärdera hennes äggstocksreserv. Follikulometri hjälper till med detta - en typ av ultraljud, där tillstånd och kvantitet, storlek och antal folliklar på olika dagar av menstruationscykeln utvärderas i dynamik, med början från slutet av menstruationen.

Det visas också att ge blod till hormoner:

på en 2-3 dagars cykel gör ett blodprov för FSH;

samtidigt - på inhibin B;

på valfri dag i cykeln - på AMG.

Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

 • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
 • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
 • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
 • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
 • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

 • mindre än 5 - infertilitet;
 • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
 • 8-15 - graviditet är möjligt;
 • 16-30 - normen;
 • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

Processen för follikulär mognad kallas folliculogenesis. Det börjar efter varje menstruation. Under påverkan av follikelstimulerande hormon börjar flera folliklar på olika äggstockar växa på en gång. Men det förblir ensamt, och det kallas dominerande. Det är i det att ägget mognar, vilket är avsett att gå ut i denna menstruationscykel. De återstående folliklarna bleknar, deras tid har ännu inte kommit.

Om befruktningen inträffar avbryts mogningen av nya folliklar tills postpartum. Om befruktningen inte har inträffat, dör ägget efter ägglossningen i en och en halv dag, det utsöndras tillsammans med menstruationsblödning och cykeln upprepas igen. I varje frisk kvinnas liv finns det anovulatoriska cykler när follikeln inte mognar eller oocyten inte går ut. Det är omöjligt att bli gravid ett barn i sådana cykler. Normalt är antalet 1-2 per år, men efter 36 år kan antalet anovulatoriska cykler uppgå till 5-6 per år, så det blir svårare att bli gravid med ett barn med ålder.

Den dominerande follikelns roll

Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

Det finns tre tillväxtstadier:

Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

Det är nödvändigt att bekräfta ägglossning genom transvaginal ultraljud. Detta är lika viktigt som själva övervakningen. Det har redan nämnts vilken storlek follikeln är före ägglossningen (18-24 mm i diameter), men även om den erforderliga storleken uppnås kan kapseln kanske inte gå sönder, och det mogna ägget kommer inte in i bukhålan. Ultraljudskontroll utförs 2-3 dagar efter det förväntade ögonblicket av ägglossningen.

Vid denna session kommer läkaren att kontrollera äggstockarnas tillstånd för tecken på fullständig ägglossning:

 • det finns ingen dominerande follikel;
 • det finns en gul kropp;
 • det finns lite vätska i utrymmet bakom livmodern.

Det är viktigt att notera att om en specialist utför en uppföljande ultraljud under en senare period, kommer han inte att upptäcka någon vätska eller corpus luteum..

I slutändan kommer det att vara användbart att åter besvara frågan: "Vad är storleken på follikeln under ägglossningen?" Denna dominerande anatomiska bildning vid tidpunkten för ägglossningen mognar till storlekar som är ungefär 18 - 24 mm i diameter. Det är värt att komma ihåg att storleken på endometrium och folliklar varierar beroende på dagen för menstruationscykeln.

Är det möjligt att öka beståndet?

Tyvärr finns det inget sätt att öka antalet folliklar. Men varje kvinna har makten att korrekt använda sin äggstocksreserv och göra allt för att bevara det. Du måste leda en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor, flytta mer, äta rätt.

Med tiden måste du behandla alla inflammatoriska sjukdomar och inte med folkläkemedel utan på läkarmottagningen. Om din reserv redan är uttömd, men du verkligen vill bli mamma, måste du dra fördel av IVF-kapaciteten. Läkaren kommer att avgöra om cykeln är normal, föreskriva ett protokoll där hormonstimulerande medel kommer att användas för att bli gravid.

Follikulometri video

Detta är en ultraljuddiagnostisk studie där övervakning av utvecklingen och tillväxten av folliklar finns tillgänglig. Oftast använder kvinnor som lider av infertilitet eller menstruations oregelbundenhet det. Den behandlade manipulationen tillåter oss att spåra dynamiken i ägglossningen genom ultraljud.

I början av menstruationscykeln blir det möjligt att övervaka processen för endometrial tillväxt och i en senare period utvecklingen av follikeln. Så du kan bestämma den exakta storleken på folliklarna efter cykeldagen.

Denna diagnostiska studie gör att du kan:

 • fastställa början av ägglossning exakt till specifika dagar;
 • bestämma storleken på follikeln före ägglossningen;
 • analysera prestanda hos follikulära apparater;
 • planera barnets kön;
 • fastställa integriteten i faserna i menstruationscykeln;
 • beräkna den optimala dagen för att bli gravid;
 • övervaka förloppet med multipel graviditet;
 • diagnostisera menstruations oregelbundenhet;
 • utvärdera patientens individuella hormonella bakgrund;
 • övervaka framstegen med lämplig behandling.

Vad är ultraljuds follikulometri:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande substans i douglasutrymmet bakom livmodern. Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation beskrivs i den här artikeln. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Om follikeln inte spricker

  Det händer att en follikel som når 22-24 mm i diameter inte spricker utan förvandlas till en follikulär cysta. Detta beror på en brist på vissa hormoner i kroppen. Detta tillstånd kan bestämmas med ultraljud.

  Ibland är cysten singel och den "upplöser" sig själv. Om detta inte händer, försöker de först eliminera det medicinskt. Och bara om den är stor och inte minskar i storlek, använder de sig till kirurgisk ingripande.

  Ibland finns det många sådana cyster. De deformerar äggstockarna och stör deras korrekta funktion. Detta tillstånd kallas polycystiskt äggstocksyndrom och kräver behandling..

  Om det visar sig att den dominerande follikeln i äggstocken mognar, men inte spricker, kan läkare använda hormonella läkemedel. Till exempel hCG-injektion för ägglossning.

  Var kommer tvillingarna ifrån

  Den "huvudsakliga" follikeln bestäms ungefär den 7-10: e dagen av cykeln. Alla andra krymper och dör naturligt. Men ibland händer det att det finns två ”ledare” på en gång. I den naturliga cykeln (det vill säga utan användning av hormoner för att stimulera ägglossning) händer detta ganska sällan - hos en kvinna av tio, och inte varje månad.

  Det händer att två dominerande folliklar i olika äggstockar (eller i en - detta är också möjligt) ägglossning, det vill säga, brister. Och då finns det en chans att båda äggen befruktas. Så, tvillingar med olika tvillingar kommer att föds.

  Till skillnad från tvillingar (när ett ägg befruktas av två spermier) är tvillingarna inte samma, inte på ena ansiktet. De kan vara heteroseksuella eller av samma kön och liknar varandra, som vanliga bröder och systrar.

  Så, rätt tillväxt av den dominerande follikeln och efterföljande ägglossning är levande tecken på kvinnors hälsa. Och eventuella kränkningar bör varna dig (och din läkare), men inte skrämma. I de flesta fall behandlas sådana avvikelser framgångsrikt.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vitaminer för kvinnor efter dagcykel

  För att uppnå goda resultat är det nödvändigt att kombinera vitaminer för menstruation hos kvinnor. Färdiga kosttillskott som innehåller ett komplex av ämnen för normalisering av menstruationscykeln finns tillgängliga för försäljning.....

  Finns det någon anledning till oro med gul vaginal urladdning och varför de visas

  Gul utsöndring hos kvinnor är en av de vanligaste klagomålen i receptionen hos en gynekolog. I de flesta fall manifesteras smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i könsområdet på detta sätt....

  Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

  Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium....