Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

Harmonier

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
Amenorré - beskrivning

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

DF - dominerande follikel

DF - dominerande follikel

En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

Follikelstorlek efter cykeldag

En av de viktiga indikatorerna på den kvinnliga kroppens förmåga att bli gravid är storleken på follikeln under cykeldagarna, värdenas överensstämmelse med normerna. Diagnos av avvikelser utförs med hjälp av ultraljud, baserat på de erhållna resultaten, hormonbehandling, IVF föreskrivs.

Platserna för folliklarna på äggstocken

Follikulogenesfaser

Under skalet på äggstockarna är omogna, primära, sekundära och tertiära folliklar - de innehåller ett ägg, är nödvändiga för att den endokrina och reproduktiva systemen ska fungera normalt.

Follikulär mognad hos kvinnor i fertil ålder är en kontinuerlig process, slutar efter början av klimakteriet, under utvecklingen av cellen går igenom flera stadier.

Ursprunglig scen

Nollstadiet inträffar under graviditeten, bakteriecellerna i bakteriecellerna migrerar in i de bildande äggstockarna i ungefär mitten av två månader. Före förlossningen når antalet små primordiella follikulära föreningar 1,5 miljoner, innan de börjar puberteten är de i sovande tillstånd.

Det första stadiet i graviditeten

Storleken på follikulära element i detta skede är 50 μm, även med hjälp av ultraljud är det svårt att se dem.

Primärsteg (preantral)

Ursprungliga follikulära föreningar omvandlas till preantrala, deras antal minskar till 300 tusen, storleken ökar till 200 mikron, processen startar samtidigt med pubertets början.

På ytan av follikelelementet bildas ett skal av 4 typer av komplexa föreningar, en yttre film visas, samtidigt är 10–15 bubblor i detta stål.

Reserven bestämmer reproduktionsålderns varaktighet

Äggstocksreserv - det totala antalet follikulära element som kan fortsätta växa avgör varaktigheten för en kvinnas reproduktionsålder.

Sekundär (antral) scen

En kraftig ökning av folliklar observeras, storleken når 500 mikron, östrogennivåerna ökar, antalet epitelceller ökar, follikulära vätskor bildas

Inuti follikelelementet bildas ett hålrum med hormonellt aktiva celler, ett membran av epitelet bildas i utsidan av vesikeln.

Follikelväxt observerades

Vanligtvis bildas flera antrala vesiklar, men 1-2 folliklar går till nästa utvecklingsstadium.

Tertiär (preovulatory) fas, bildandet av Graaf-bubblan

Storleken på follikulärelementet är 20 mm, vätskemängden ökar, epitelet och äggskiftet förflyttas till det perifera området, ytterväggen på äggstocken sticker ut och ett ägg bildas.

Cirka 48 timmar före ägglossningen ökar östrogennivåerna kraftigt, luteiniserande hormon frisätts och ett moget ägg frisätts..

Efter slutet av det preovulatoriska steget brister den mogna follikeln, ägget kommer in i livmoderhålet och när det är anslutet till spermatozoa kan befruktning uppstå. För att beräkna tidpunkten för ägglossningens början är det nödvändigt att subtrahera 14 från antalet dagar i menstruationscykeln, förutsatt att den månatliga regelbundna.

Follikelstorlek når 2 centimeter

Om ägglossningen inte har inträffat bildas en cystisk follikulär bildning från Graaf-bubblan - den kan gå ut tillsammans med menstruationsblod, eller förbli i äggstocken, bilda till en cysta.

Viktigt! Brott mot follikulogenes är en av orsakerna till kvinnlig infertilitet, kroppen har inte ägg redo för befruktning.

Hur man lär sig om nedsatt follikulogenes?

För att se hur processen med bildning av folliklar inträffar, för att bedöma sannolikheten för ägglossning, ultraljudsövervakning utförs, follikulometri utförs tre gånger under en cykel.

Ultraljud av äggstockarna, beroende på menstruationscykelns varaktighet:

 • standard, regelbunden cykel på 28 dagar - undersökningen genomförs 10.15, 20 dagar efter början av ägglossningen;
 • regelbunden lång eller kort cykel - 14, 10, 5 dagar före menstruationens början;
 • oregelbunden cykel - 5 dagar efter menstruationens slut, utifrån resultaten, upprättar läkaren en individuell plan för ytterligare undersökningar.

Under ultraljud bestämmer en specialist närvaron av ett dominerande follikelelement, dess storlek, utvärderar tillstånd och tjocklek på endometrium, graden av slitage på äggstockarna, mängden follikulär vätska.

Tecken på avslutande av ägglossningsprocessen vid ultraljud är närvaron av en mogen follikel, gradvis förstörelse av dess väggar, en minskning i storlek, bildandet av ett corpus luteum.

Viktigt! Rökning, alkoholmissbruk, arbete i farligt arbete, ofta bestrålning av bäckenorganen, kroniska gynekologiska inflammatoriska processer - alla dessa faktorer påskyndar äggstockarnas åldringsprocess, leder till minskad eller fullständig dämpning av reproduktionsfunktionerna.

Huvudtyperna av follikulogenesstörningar

Olika avvikelser i utvecklingen av follikulära element leder till utvecklingen av en kronisk anovulatorisk cykel, störningar i follikulogenes påverkar en kvinnas fysiska och psykomotiska tillstånd negativt.

Persistens är villkoret när ägget inte bildas.

Typer av överträdelser:

 • regression - tillväxten av den dominerande follikeln stoppar abrupt, den kollapsar, bryts inte, ägglossningen inträffar inte;
 • uthållighet - på grund av otidig öppning av follikelelementet bildas inte ägget;
 • cysta - bildad på grund av ansamling av follikulär vätska med otidig öppning av follikeln i äggstockarna, neoplasmen är godartad, löser sig ibland på egen hand;
 • polycystisk sjukdom - ett betydande överskott av antalet follikulära föreningar i periferin, vilket förhindrar mognad av den dominerande follikeln, början av ägglossningen är omöjlig;
 • luteinisering - corpus luteum bildas, men follikeln spricker inte, patologi uppstår mot bakgrund av hormonell obalans, onormal struktur i äggstockarna.

Enstaka folliklar kan inte helt utvecklas till önskad storlek, patologi uppstår mot bakgrund av hungriga dieter, överdriven fysisk ansträngning, med klimakteriet, hormonell obalans, fetma.

Även med normal tillväxt av follikulära element, ägglossning inträffar inte alltid, en sådan patologi förekommer normalt hos kvinnor i fertil ålder högst 1-2 gånger under året.

Follikelstorleksnormer efter cykeldag

Storleken på follikulära element på olika dagar av cykeln är olika, små avvikelser är tillåtna beroende på ålder, varaktigheten av intervall mellan menstruation.

Tabell över normala follikelstorlekar under en 28-dagars cykel

CykeldagFollikulära elementdiameter (mm)tillägg
1-44Normalt finns det 9 antrala follikulära element i en eller båda äggstockarna..
5-65-6Atresia av svaga vesiklar observeras..
6-79-10En dominerande follikel bildas..
812
914En follikulär kavitet bildas
10sextonInaktiva bubblor minskar i storlek.
elvaarton
12tjugoDen follikulära kaviteten ökar märkbart.
tretton22Minsta storlek för ägglossning utan stimulering av äggstockarna.
1424Follikeln spricker, ägglossningen inträffar.

Stimulera äggstockarna för behandling

Vid behandling av infertilitet med IVF utförs ovariell stimulering - en injektion av hCG ges, därefter extraheras mogna ägg med en punktering. Den optimala follikelstorleken för en framgångsrik procedur är 18–22 mm.

Viktigt! Vid tidig ägglossning når folliklarna den önskade storleken på 8-12: e dagen av menstruationscykeln.

Den normala tillväxten och mognaden i folliklarna säkerställer att ägglossningen börjar i rätt tid, eventuella avvikelser i processen påverkar de kvinnliga kroppens bördiga funktioner negativt. För att fastställa orsaken till patologin utförs follikulometri flera gånger under cykeln, vilket gör att du kan upprätta ett effektivt behandlingsprogram.

Vad är folliklar i äggstockarna: norm, kvantitet och funktion hos ett strukturellt element

Mekanismen för en kvinnas reproduktionssystem består av regelbundna återkommande processer. Tack vare dem är befruktningsprocessen möjlig. Utvecklingen av ägget, som börjar delas efter insemination, sker i en kapsel som skyddar det från skada på follikeln.

Follikeln är ett strukturellt element i äggstocken, som består av ett ägg och två lager bindväv. Antalet folliklar och mognad avgör om en kvinna kan bli gravid. Under cykeln och vid olika åldrar förändras folliklarnas norm. Om avvikelser från normala värden inträffar är detta förenat med utvecklingen av infertilitet eller bildandet av en cyste. För att bestämma chanserna för att en kvinna blir gravid är det nödvändigt att undersöka folliklarna och se till att de mognar normalt och i önskad mängd.

Folliklarnas roll och funktion

Varje kvinna har ett visst antal ägg lagt redan under embryonperioden. När en flicka föds slutar folliklarna i äggstockarna att bildas. Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna? Antalet kan nå 500 tusen eller mer under hela reproduktionsåldern ungefär 300-500 stycken fullt mogna. Alla andra folliklar dör. Vid åldern 18-36 år mognar cirka 10 element gradvis i varje månad. Vid ägglossningen kvarstår en follikel, som frigör ägget, redo för befruktning.

Follikelns huvudfunktioner:

 • skydda ägget från förstörelse,
 • stimulering av östrogensyntes.

Follikelstimulerande hormon i den inledande fasen av cykeln stimulerar tillväxten av flera folliklar. Mogningen av äggkapseln avslutas i mitten av cykeln. Väggarna i follikeln sträckes under påverkan av en ökning i volym vätska fylld med salter, proteiner och andra ämnen som är nödvändiga för utvecklingen av ägget.

När ägglossningen inträffar brister kapseln, ägget går in i äggledaren. Där kan hon befruktas av en spermier. Till slut uppstår mognad i endast en follikel per cykel. Andra är aktivt involverade i syntesen av östrogen..

Hur och med vad ska man behandla bukspottkörteln under en förvärring? Läs bra information.

Ta reda på orsakerna till ökad progesteron under graviditeten och om funktionerna i korrigering av avvikelse från den här artikeln..

Typer av konstruktionselement

Flera typer av folliklar fungerar i äggstockarna:

Den dominerande follikeln är den viktigaste. Han når bara mognad och brister under ägglossningen. Som regel händer det i en kopia. Det finns fall då dominerande folliklar utvecklas från två sidor. Då har kvinnan en chans att få tvillingar.

En ihållande follikel i äggstocken indikerar att det har förekommit ett fel i utvecklingen av den dominerande. Blockerar äggets utgång från kapseln. Med tiden kan detta leda till cyster på äggstockarna. Om en ihållande follikel har utvecklats inträffar inte ägglossning (anovulatorisk cykel), en kvinna kan inte bli gravid.

Antral är flera folliklar som under påverkan av FSH började bildas i början av varje cykel. En av dem blir en dominerande, medan de andra försvinner. Chansen för att en kvinna blir gravid beror på antalet antrala folliklar. Om de inte alls är det, talar de om början av klimakteriet eller infertiliteten.

Normalt belopp

Det normala antalet element beräknas utifrån menstruationscykelfasen. I början av var och en av dem börjar FSH processen att stimulera follikulär tillväxt. Det kallas follikulogenes..

På dagarna 1-4 av cykeln (en cykel på 28 dagar tas för räkning) växer de antrala folliklarna till 4 mm i genomsnitt. 5-7 dagar, deras tillväxt är 1 mm / dag. Vid dag 8 sticker den dominerande ut. Den växer med 2 mm per dag. I andra folliklar börjar regression, som slutar i döden. Vid tidpunkten för ägglossningen ökar den dominerande till 24 mm.

När det gäller antalet folliklar visualiseras 6-10 stycken hos kvinnor i reproduktiv ålder upp till 6-7 dagar. Då återstår bara den dominerande. För att kunna bli gravid måste du ha minst en högkvalitativ dominerande, redo för ägglossning och äggsläpp.

Orsaker och symtom på avvikelser

Äggstockarna bör ha 6-10 folliklar per cykel. Om de blir mer eller mindre, talar vi om avvikelser. Om antalet element är mer än 10 kallas äggstockarna multifollikulärt. Detta kan upptäckas med hjälp av ultraljud.

Detta fenomen är inte alltid patologiskt. Multifollikulära äggstockar finns hos kvinnor som har upplevt svår stress, överarbetning. I sådana situationer krävs inte behandling, du behöver bara eliminera den provocerande faktorn.

Orsakerna till det ökade antalet folliklar kan vara:

 • tar några preventivmedel,
 • sköldkörtelsjukdom,
 • överskott av prolaktin i blodet,
 • endokrin dysfunktion,
 • plötsliga svängningar i vikt.

På en lapp! Om ett reducerat antal folliklar upptäcks relativt normen, kan en möjlig orsak vara en minskning av hormonnivåerna. Om folliklarna är mindre än 4, minskar chansen för att en kvinna blir gravid avsevärt.

Utvecklingsstörningar

Med utvecklingen av huvudfollikeln kan olika störningar uppstå:

 • follikeln mognar inte,
 • mognar men spricker inte,
 • det finns flera dominanter i 1 äggstock.

Om den dominerande inte mognar kan kvinnan vara infertil. Orsakerna till problemet är:

 • tidig menopaus,
 • ovariell dysfunktion,
 • problem med ägglossning,
 • brist på östrogensyntes,
 • endokrina systemsjukdomar,
 • inflammatoriska processer i könsorganet,
 • störningar i hypofysen.

Follikeln kan mogna till slutet av cykeln, men inte spricka vid ägglossningen. I detta fall kan ägget inte gå ut och befruktas. Avvikelse kallas persistent hormon. Om den dominerande förblir intakt, börjar menstruationen en månad senare. Vilken orsak som orsakade en sådan avvikelse kan endast sägas av en specialist genom att utföra en ultraljudsskanning och utvärdera funktionen hos follikulära apparater.

I vissa fall, under behandlingen av infertilitet hos en kvinna med hjälp av hormoner, ökar antalet avsevärt, i stället för 1 i äggstocken kan 2 folliklar mogna. De element som borde ha regresserat under påverkan av droger börjar växa. Det finns fall av samtidig eller med ett litet avbrott i befruktningen av två ägg. Under sexuellt samlag med olika partners på kort tid kan barn i en född tvilling ha olika fäder.

Hur höjer man en testosteronnivå och vad är normen enligt ålder? Vi har ett svar!

Symtomen på falsk gynekomasti hos män och egenskaperna för behandlingen av sjukdomen skrivs på denna sida..

Följ länken https://fr-dc.ru/vnutrennaja-sekretsija/shhitovidnaya/hronicheskij-tireoidit.html och lära dig metoderna för behandling av subakut sköldkörtel sköldkörtel..

Avvikelseskorrigeringsmetoder

För att återställa menstruationscykeln och bota infertilitet, med avvikelser i utvecklingen av folliklar, krävs ofta behandling.

Stimulering av ägglossning

Det är tillåtet att utföra kvinnor i fertil ålder. Om äggstocksförsörjningen är helt uttömd är det kontraindicerat för att stimulera ägglossningen.

Clomiphen föreskrivs enligt en klar dosregim. I början av cykeln stimuleras östradiolsyntes, follikeln växer. Sedan stoppas läkemedlet plötsligt, luteiniserande hormonet frigörs, follikelkapseln brister.

För att förhindra bildning av cyster görs Gonacor- eller Pregnin-injektioner med hCG. De hämmar utvecklingen av follikelskalet.

Minskade antral folliklar

Deras ökning kräver stabilisering av hormonbalansen (reglering av syntesen av FSH, prolaktin, östrogener). Effektivt i detta fall är kombinerade orala preventivmedel. Med tanke på avvikelserna kan läkaren förskriva läkemedel med hormoner, till exempel Dufaston (progesteron), Estradiol, Angelique (kombinerat läkemedel).

Om det är omöjligt att bli gravid på grund av follikulär brist, är det möjligt att öka chansen för deras mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta ändamål utförs komplex behandling med hjälp av vitaminkomplex, antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för att stimulera blodcirkulationen.

En kvinnas reproduktiva hälsa beror på antalet folliklar och mognad. Om det finns avvikelser från normen, oavsett vilken riktning, är det nödvändigt att normalisera follikelapparaten. Det är viktigt att återställa din hälsa under övervakning av en läkare och utföra alla hans möten.

Mer användbar information om folliklarnas funktioner i äggstockarna kan hittas i följande video:

Hur förändras follikelstorlekar beroende på cykeldagen

Tillväxten och utvecklingen av follikeln och den ytterligare ägglossningsperioden för ägget som bildas i den är de huvudsakliga processerna som skapar den normala funktionen hos den kvinnliga kroppens reproduktionssystem. Tack vare dem förbereder kroppen sig för den efterföljande befruktningen och graviditeten. Bristen på denna mekanism är en av de viktigaste orsakerna till infertilitet. Endast på grund av IVF kan follikeln stimuleras helt så att dess funktioner fungerar in vivo. För att förstå den kvinnliga kroppens funktion är det viktigt att veta hur follikeln växer under cykeldagarna.

Tillståndet hos den kvinnliga kroppen är mycket beroende av menstruationscykeln

Vad det är

Follikeln är en del av äggstockarna, som omges av vävnader i bindestrukturen och skyddar äggen. Komponenten har en oocytkärna - en boll för det framtida embryot. Oocyten skyddas av ett speciellt membran skapat av starka granulosa-celler. Dessa celler är omgivna av ett tunt cellfritt membranmembran..

Könsceller avsedda för befruktning finns i en flickas kropp redan före hennes födelse, det vill säga folliklar bildas i livmodern. Deras initiala nummer är cirka 10 tusen, men till att börja med kan de inte uppfylla befruktningen, eftersom de fortfarande måste gå igenom processerna för uppdelning och utveckling. För att skydda ägget när det bildas skapar kroppen ett speciellt lager av överhuden runt ägget.

belopp

Du kan ta reda på den exakta mängden i bilagorna med hjälp av ultraljud och en vaginal sond. Så läkaren bestämmer inte bara mängden utan också deras tillväxt. Deras reproduktionsgrad gör att vi kan förstå äggets beredskap för befruktning.

Ibland är det viktigt att veta hur många folliklar som finns i äggstocken.

Numret beskrivs på följande sätt:

 1. 16-30 - optimalt skick.
 2. 7-16 - låg kvantitet.
 3. 4-6 - 50/50 risk för befruktning.
 4. mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet är 90%.

Vid tidpunkten för ultraljud detekteras oftast 4 till 5 enheter. 2-3 folliklar visualiseras mindre ofta..

Som förberedelse för IVF bör en kvinna självständigt stimulera mognad genom att ta hormonella läkemedel. Därför kan 4-6 mogna objekt visas under undersökningen. Den mogna follikeln bestäms av dagar och storlek, om det finns en avvikelse, utförs in vitro-befruktning.

Vilka processer inträffar i hålrummet

Folliklar läggs i könen på en flicka i livmodern. Deras grund är oogonia - de ursprungliga groddcellerna som migrerar in i äggstockarna i embryosäcken vid 6 veckors graviditet.

Folliklar läggs under mognadstiden för fostret i livmodern

Efter överföring av genetiskt material till barnet och tillväxt av bindväv, bildas första radens oocyter. Dessa sämre och omogna groddceller täcks med epitelvävnad och skapar de så kallade vilande folliklarna. De kommer att fortsätta att existera i sovande tillstånd tills pubertets ögonblick.

Utvecklingsprocessen för denna komponent i äggcellen slutar med ägglossning. I stället för follikeln bildas ett endokrint gult organ.

Vilken storlek är normal

Med varje menstruation ökar folliklarna under menstruationsdagarna. Upp till sju dagar når deras volym gränserna 2-6 millimeter. Från och med dag 8 observeras en kraftig ökning av den dominerande. Dess värde varierar runt 15 mm. De återstående föremålen förlorar gradvis massan och dör. Dag 11-14 upptäcks en ökning av antalet folliklar. Storleken på en sexuellt mogen cell når ofta 2,5 cm.

Storleken vid olika menstruationsperioder anges i tabellen.

CykeldagI millimeter
4-5Fram till 6
6-7Upp till 8
Vid 8Upp till 9
Vid 911-12
1013,5-14
elvafemton
12-1318-19
1420,5-24
femton22-24

Vad är storleken på ägglossningen?

Den dominerande komponenten i det embryonala ägget innan det bryter igenom når sin maximala storlek. I medicinsk praxis anses en diameter på 18 till 24 millimeter vara ett normalt värde. Med sådana volymer fylls bubblan med cirkulationsvätska och vatten från kroppen.

Maximal storlek uppnås med ägglossning

Om objektet i fråga förblir i en minimivolym och inte når maximalt, är effektiv ägglossning nästan omöjlig. I detta fall är follikeln helt enkelt tömd och kommer ut med menstruation.

Tyvärr garanterar till och med att uppnå optimala storlekar inte skyddande film.

Begreppet follikulometri

För att bestämma kvaliteten på funktionen av det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen och identifiera inkonsekvenser med normen, använder läkare en mängd olika diagnostiska metoder. Ett av de mest populära och viktiga sätten är follikulometri. Proceduren är en av de mest effektiva bland de andra, eftersom den hjälper till att hitta kritiska fel och öka chansen för en fullständig befruktning.

Förfarandet är en säker ultraljudsundersökning för att bestämma graden av follikelväxt. Processen genomförs vid tidpunkten för menstruationscykeln, vilket ger en garanti för en detaljerad diagnos och identifiering av egenskaperna hos kvinnlig reproduktion..

Om det är nödvändigt att beräkna den gynnsamma tiden för befruktning, är det tillrådligt att påbörja undersökningen en vecka före den förväntade ägglossningen för att bestämma graden av folliklar och hitta den dominerande.

Hur storleken förändras och vad den betyder

Storleken på follikulära enheter varierar beroende på utvecklingstiden. Endast minimala avvikelser från normen är tillåtna..

När du har sett den här videon kommer du att lära dig om perioderna med follikelmognad:

Tabellen visar dagarnas egenskaper.

DagscykelDiameter i mmKarakteristisk
1-44Bildade 9 preovulära enheter. Ägg fylls med vätska..
5-65-6Utbytet av svaga molekyler.
6-79-10Dominant utveckling.
812Tillväxten fortsätter.
914Kavitet bildas.
10sextonYtterligare minskning av döda bubblor.
elvaartonBubblor fortsätter att bildas.
12tjugoKavitetsförstoring.
tretton22Minsta volym för ägglossning.
1424Kaviteten öppnas, den optimala befruktningstiden.

Vid terapeutisk behandling av kvinnlig infertilitet genom in vitro-befruktning utförs ovariell stimulering. Specialister utför en injektion med korionisk gonadotropin, sedan avlägsnas mogna bakterieceller med en nål. Mogna komponenter måste nå 18–22 mm för att kunna utföra IVF-proceduren.

Vad är en tom follikel

Tomma folliklar är ett tillstånd där ett moget element inte har aktiva ägg. Ganska ofta bestäms denna diagnos felaktigt som ett resultat av felaktig insamling av biologiskt material, samt vid tidpunkten för dålig kvalitet i in vitro-befruktningstekniken. Den vanligaste orsaken till komplex patologi är en genetisk predisposition, men ett tomt ägg kan bildas under störningar och fysiska skador..

Antalet folliklar i äggstockarna är normalt under cykeldagarna

Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna: normala och avvikelser

För att graviditeten ska ske snabbt och enkelt måste kvinnliga organ fungera som urverk. Folliklarna i äggstockarna (de kallas också graafovy vesiklar) är den främsta länken i ursprungskedjan för ett nytt liv. Deras viktiga uppgift är att upprätthålla äggets integritet under dess utveckling och mognad. Det är från dessa "bubblor" som kvinnliga celler som är redo för befruktning kommer ut. Dessutom hjälper follikulära element det kvinnliga hormonet östrogen att utsöndras..

Kvinnornas reproduktiva system börjar utvecklas i livmodern. Från denna ålder till början av puberteten bildas ett visst antal folliklar, vars antal kommer att variera beroende på cykelstadiet.

Vad det är

För att förstå vad folliklar är, måste du känna till de strukturella egenskaperna hos kvinnliga organ.

Graffianblåsor finns i äggstockarna, vars funktion är att producera könshormoner. Inuti varje follikelelement finns ett ägg. Som ni vet är det tack vare henne att befruktningen inträffar.

Follikeln "skyddar" ägget från skador med hjälp av flera lager: epitelceller och bindväv. Denna struktur gör att ägget kan utvecklas utan skada innan ägglossningen.

Månadsförändringar observeras i struktur, storlek och antal folliklar. Låt oss undersöka hur graafbubblor deltar i befruktningen..

 • Flera små "vesiklar" börjar utvecklas i äggstockarna;
 • En av dem (dominerande) börjar växa snabbt;
 • Alla återstående element blir tvärtom mindre och dör efter kort tid;
 • För närvarande fortsätter den mest "starka" follikeln att växa;
 • Hormonella brister provoserar brott i follikeln;
 • Ägglossning inträffar;
 • Moget ägg tränger igenom livmoderns rör.

Vidare finns det två möjliga scenarier:

 • Om ägget möter spermierna under ägglossningsperioden kommer befruktning att ske, det vill säga befruktning;
 • Om det ödesdigra mötet inte inträffar lämnar ägget livmodern tillsammans med döda partiklar av epitelet.

Utvecklingsstadier

Folliklar uppstår i äggstockarna hos en flicka i livmodern - även när hon växer i sin mammas mage. Aktiv utveckling sker under pubertets pubertet och slutar med början av klimakteriet. Ju närmare en kvinna närmar sig klimakteriet, desto snabbare sker den naturliga processen för utarmning av element..

Tänk på de viktigaste stadierna i utvecklingen av graafbubblor för att bättre förstå specificiteten i deras "arbete".

 1. Förstadiet. Folliklar av denna typ börjar bildas hos flickor även i embryonstillståndet under den sjätte graviditeten. Och när hon föddes innehåller äggstockarna cirka 1-2 miljoner follikulära element. Samtidigt får de inte ytterligare utveckling och förväntar sig pubertet. Vid denna tidpunkt minskas antalet avsevärt. Denna bestånd kallas äggstocksreserv. Under denna period börjar ägget bara mogna i follikel-epitelet. Ytterligare skydd ges av två skal bestående av bindväv. Med varje cykel (efter puberteten) börjar utvecklingen av många primordiella folliklar, som gradvis ökar i storlek.
 2. Preantral scen. Follikulär mognad påskyndas eftersom hypofysen börjar producera follikelstimulerande hormon. Omogna ägg täcks med ett membran. Samtidigt börjar syntesen av östrogen i epitelceller..
 3. Antral scen. "Injektion" i utrymmet för celler i en speciell vätska börjar, som kallas follikulär. Det innehåller redan östrogen som kroppen behöver..
 4. Preovulatory scen. Från follikulärmassan börjar en "ledare" stå ut: follikeln, som kallas dominerande. Det är den som innehåller den mest follikulära vätskan, som i slutet av mognaden ökar hundra gånger. I detta fall når östrogennivån sitt maximala värde..

Inom det dominerande rör sig ett moget ägg till det äggbärande knölet. Och resten av follikulära element dör.

Folliklar på ultraljud

För att spåra rätt utveckling och tillväxt av follikulära element används ultraljuddiagnostik.

Endast vissa dagar är lämpliga för forskning. Faktum är att det är omöjligt att bestämma förekomsten av element hela veckan från början av kritiska dagar.

På åttonde - 9: e dagen av cykeln på skärmen kan du tydligt se utvecklingen av små "bubblor".

Så här ser de antrala folliklarna på ultraljud

Studien gör att du kan bestämma mognaden för den dominerande follikeln, som oftast utvecklas i en enda äggstock. Det finns dock ofta fall då två dominanter mognade, både i höger och i vänster äggstock. I det här fallet är chansen stor att en kvinna kan bli gravid på ett säkert sätt. Och troligen kommer hennes glädje att vara dubbelt: två barn kommer att föds.

Ledaren känns igen av ultraljud i rund form och ökad storlek - en mogen "bubbla" når 20-24 mm.

Normalt belopp

Under kvinnors fertil ålder syntetiserar äggstockarna ett specifikt antal folliklar. Hur många av dem som kommer att vara exakt beror på egenskaperna hos kvinnans kropp. Det finns emellertid vissa standarder som avgör riktigheten i processen. Om diagnostiska tester på ultraljud avslöjade några avvikelser från normala värden, kan vi prata om follikulära störningar. De måste behandlas..

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna hos en frisk kvinna? Dessa siffror kommer radikalt att variera beroende på utvecklingsstadiet för elementen..

Det antas att det normala antalet folliklar bör vara följande:

 • På 2-5 dagar efter cykelstart - 11-25 stycken;
 • Från den åttonde dagen bör en gradvis försvinnning av element spåras, och bara en "bubbla" fortsätter att öka i storlek;
 • Vid den 10: e dagen av cykeln är normen en tydlig ”ledare”, de återstående elementen blir mindre.

En annan indikator på de korrekta naturliga follikulära processerna är storleken på den dominerande "bubblan", som också beror på vissa cykliska dagar. Läs den detaljerade artikeln om follikelstorlek efter cykeldagar..

Avvikelser från normen

Tänk på vilka avvikelser från normala indikatorer som finns och vad det är kopplat till..

Ökad kvantitet

Det händer att antalet folliklar överskattas, men de har normal storlek (2-8 mm). Sådana äggstockar kallas multifollikulära. Detta är dock inte alltid en patologi, ibland är det en variant av den fysiologiska normen, men som fortfarande kräver en läkares övervakning.

Om folliklarna växer (storlek 10 mm eller mer), om processen påverkar både höger och vänster äggstock, om äggstockarna själva är förstorade och folliklarna är större än 26-30, diagnostiseras utvecklingen av polycystos.

Sjukdomen motsvarar inte dess namn, eftersom en cysta inte bildas på äggstocken. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av ett stort antal element som ligger i periferin av äggstockarna..

Detta antal folliklar tillåter inte "ledaren" att mogna, vilket påverkar ägglossningen och därmed graviditeten.

Det bör noteras att sådana förändringar inte alltid orsakas av patologi och kräver behandling. Om en kvinna har upplevt allvarlig stress eller överdriven mental eller fysisk stress, kan hennes prestationer överskridas. Men efter en kort tid kommer situationen att återgå till det normala..

Obligatorisk behandling kräver polycystic, vilket orsakas av sådana faktorer:

 • Patologi för det endokrina systemet;
 • Övervikt;
 • Snabb och drastisk viktminskning;
 • Felaktigt utvalda preventivmedel.

En otillräcklig mängd

Vad betyder frånvaron av follikulära element för kroppen? I det här fallet kan kvinnan inte bli gravid ett barn, och läkare kommer att diagnostisera infertilitet. Orsakerna till denna patologi är olika. Endast en behörig läkare kan identifiera dem efter en detaljerad undersökning.

Om få folliklar är fixerade orsakas deras minskning oftast av en förändring av den hormonella bakgrunden.

Enstaka folliklar i äggstockarna minskar risken för befruktning ibland. För att klargöra antalet element, tillämpa ytterligare forskning. Oftast analyseras situationen med en vaginal sensor, som exakt kan "beräkna" antalet element.

Vilka är chansen för befruktning som ges av enstaka folliklar:

 • Från 7 till 10. Sannolikheten för graviditet minskar;
 • Från 4 till 6. Sannolikheten för graviditet är låg;
 • Mindre än 4. En kvinna kan inte bli gravid.

Uthållighet

En allvarlig patologi, i vilken utvecklingsprocessen dominerar ”blockerar” resultatet av ett ägg som är klart för befruktning. Om denna situation utvecklas varje månad kommer det att leda till att en riktig cyste utvecklas. Det spelar ingen roll om denna process sker i vänster eller höger äggstock: ägglossning kommer inte att äga rum.

Sjukdomen kräver obligatorisk behandling med hormonella läkemedel. I detta fall består kursen av flera steg. Utan lämplig terapi väntar en kvinna på infertilitet.

Behandling

Äggstockarnas korrekta funktion påverkas av många faktorer relaterade till livsstil:

 • Felaktig näring;
 • Okontrollerad långvarig användning av droger;
 • Påfrestning
 • Överdriven fysisk och emotionell stress.

Ibland räcker det för att minimera dessa faktorer, och tacksamma äggstockar börjar fungera perfekt. Därför, innan du planerar graviditet, är det lämpligt att uppmärksamma din livsstil.

Det är också viktigt att upprätthålla ett månatligt schema för menstruationscykeln. Vid den minsta misstanken om avvikelser från normen måste du genomgå en undersökning och få råd från en gynekolog.

Orsakerna till follikulära problem kan vara många och först och främst hormonella störningar. De är förknippade med funktionsfunktion i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna eller bukspottkörteln, och ibland hela detta komplex.

Tillsammans med resultaten från ultraljudstudier kommer analyser som bestämmer mängden kvinnliga könshormoner att förstå orsaken till follikulära förändringar (i båda fallen kommer testlistan att vara annorlunda).

Ibland föreskriver läkare också ytterligare ultraljudsundersökningar eller röntgenundersökningar. Till exempel ultraljud av sköldkörteln, hjärnans MR, etc..

Baserat på de uppgifter som erhållits förskrivs mediciner som gör att du kan normalisera nivån för vissa hormoner i en viss fas av cykeln. Det är inte alltid hormonella läkemedel, ibland finns det tillräckligt med vitaminer och tabletter som stimulerar blodcirkulationen. I sällsynta fall indikeras kirurgisk ingripande (till exempel äggstocksresektion).

Hur många folliklar ska finnas i äggstocken?

Kvinnors hälsa är till stor del beroende av tillgången på folliklar i äggstockarna. Detta lager kallas äggstockar, och det är det som begränsar reproduktionsperioden i en kvinnas liv. Så snart det inte finns några folliklar redo för mognad i äggstockarna, inträffar klimakteriet.

Vad är mängden?

Moderna verkligheter är sådana att kvinnor inte har bråttom att föda barn, och föredrar att först få en utbildning, uppnå en viss social status och tjäna pengar. Och moderskap skjuts upp för senare. Men naturen kan inte luras, och efter 35 år börjar antalet bakterieceller i äggstockarna snabbt tappas. Hur många folliklar som finns kvar i gonaderna beror faktiskt på om en kvinna kan bli gravid naturligt.

Antalet folliklar läggs även när flickan befinner sig i moders livmoder: under graviditetens första trimester har de kvinnliga fostret äggstockar med ett stort utbud av ursprungliga folliklar, som var och en har primära oocyter. Deras antal är en rekord för en kvinnas liv och uppgår till 2 miljoner.

En del av folliklarna dör, och en flicka föds med ett lager på cirka 500 tusen bakterieceller. Sjukdomar, ekologi och andra faktorer leder till det faktum att ungefär 250 tusen oocyter kvar i puberteten i äggstockarna. Cirka 450-500 celler tilldelas en kvinna för hela fertil ålder.

Så snart flickan når pubertetsperioden, mognar en follikel varje månad i äggstockarna och ett ägg släpps. Ett sådant fenomen som dubbel ägglossning (när mer än ett ägg mognar och lämnar) är ganska sällsynt.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Processen för follikulär mognad kallas folliculogenesis. Det börjar efter varje menstruation. Under påverkan av follikelstimulerande hormon börjar flera folliklar på olika äggstockar växa på en gång. Men det förblir ensamt, och det kallas dominerande. Det är i det att ägget mognar, vilket är avsett att gå ut i denna menstruationscykel. De återstående folliklarna bleknar, deras tid har ännu inte kommit.

Om befruktningen inträffar avbryts mogningen av nya folliklar tills postpartum. Om befruktningen inte har inträffat, dör ägget efter ägglossningen i en och en halv dag, det utsöndras tillsammans med menstruationsblödning och cykeln upprepas igen. I varje frisk kvinnas liv finns det anovulatoriska cykler när follikeln inte mognar eller oocyten inte går ut. Det är omöjligt att bli gravid ett barn i sådana cykler. Normalt är antalet 1-2 per år, men efter 36 år kan antalet anovulatoriska cykler uppgå till 5-6 per år, så det blir svårare att bli gravid med ett barn med ålder.

Antalet folliklar fylls inte, uppdateras inte, men minskar stadigt med ökande kvinnlig ålder. Grönbeståndet tar gradvis slut.

Hur mycket som behövs för graviditet?

För att bli gravid behöver en kvinna bara ett ägg. Det är hur mycket vanligtvis mognar i en cykel. Vid dubbel ägglossning kommer två oocyter upp från folliklarna, och då är sannolikheten för en multipel graviditet hög, medan barnen kommer att vara olika och, eventuellt, heteroseksuella - tvillingar.

I IVF-behandlingscykeln, när du behöver få fler oocyter för att öka chanserna för en framgångsrik procedur, stimuleras ägglossningen artificiellt med hormonella läkemedel. Under deras insats, under stimulering i äggstockarna, mognar mer än 3-5 oocyter. Ägg erhålls genom follikelpunkning efter att folliklarna själva har nått önskad storlek..

Mognande funktioner

Medan menstruationen äger rum, börjar en kvinna i äggstockarna redan mogna flera folliklar från hennes äggstocksreserv. Om du gör en ultraljud av äggstockarna under denna period, kommer det till höger och vänster äggstockar att finnas flera små förstorade folliklar (antral) upp till 4 mm i diameter vardera. I detta skede kan det finnas upp till nio stycken, och de handlar alla om samma sak. Vid den sjätte dagen i follikelcykeln blir den mindre på grund av att vissa började den omvända utvecklingen.

Den dominerande follikeln är ledande inom tillväxthastigheter, det bestäms av ultraljuddiagnostik på den 7: e dagen av cykeln. Samtidigt finns antrala folliklar fortfarande i en äggstock bredvid, men de är redan märkbart mindre och snart upphör de att vara synliga alls. På den nionde dagen i menstruationscykeln är ett hålrum synligt i den dominerande follikeln, inom vilken ägget mognar och utvecklas i näringsvätskan. Vid den 12-13: e dagen når follikeln sin maximala storlek 20-24 mm. Under denna period inträffar vanligtvis en ökning av nivån av luteiniserande hormon, under påverkan av vilket bubblans membran brister och ägget lämnar follikeln, ägglossning inträffar.

Ett ägg finns alltid i en follikel, det kan inte finnas en annan kvantitet.

Åldersfunktioner

Det är nödvändigt att behandla äggstocksreserven med försiktighet och inte försena födelsen av de förstfödda under lång tid, eftersom efter 35 år blir hastigheten för utarmning av reserven snabbare. Vid 30 års ålder har en kvinna bara 10% av sin ursprungliga äggstocksreserv, som hon har vid födseln, vid 40 år, inte mer än 3%. Vid 45 år har en kvinna mindre än 1% av folliklarna. Om deras utarmning är snabb, kan klimakteriet inträffa i denna ålder.

När man bestämmer sig för när det är dags att födda barn, bör man inte glömma inte bara antalet folliklar utan också kvaliteten. Under åren har kvinnor mer och mer kroniska sjukdomar, miljöfaktorer, dåliga vanor, ohälsosam kost, mediciner påverkar kroppen, och som ett resultat, efter 40 år, lämnar äggens kvalitet mycket att önska. Även om ägglossningen sker regelbundet, mognar folliklarna normalt, befruktningen kan inte ske på grund av äggens genetiska material dålig kvalitet. Dessutom ökar också riskerna för att bli ett barn med kromosomala patologier.

Det farligaste för tillståndet i äggstocksreserven är en konstant och långvarig kontakt med en kvinna med giftiga ämnen..

Och det är inte nödvändigt att röka eller ta droger, ibland är doserna av gifter och gifter låga, till exempel när man arbetar med lack och färger, när man arbetar i farliga industrier. Små doser stör i allmänhet inte kvinnans tillstånd, hon känner inte kronisk förgiftning och märker inte vilka förödande förändringar som inträffar i hennes gonader..

När det gäller rökning och alkohol verkar det sägas och skrivas tillräckligt. Och därför vill jag bara lägga till ett talesätt, som ibland används av genetiker som hävdar att hennes mormor bestämmer en kvinnas hälsa. Om du röker eller dricker när du bär din dotter, kommer hennes äggstocksförsörjning att vara lägre än hos andra nyfödda flickor, och hennes fertilitet kommer att minska. Men de allvarligaste konsekvenserna kan uppstå hos din barnbarn - i tredje generationen kommer hon troligen att ärva en liten mängd folliklar, som hotar henne med reproduktionsproblem och en tidig menopaus.

Äggstocksreserven kan snabbt tappas vid kroniska inflammatoriska processer av vilken lokalisering som helst, eftersom det finns en möjlighet till autoimmuna reaktioner. Äggstockskirurgi minskar också follikulärreserv. Äggstockarna tappas mycket snabbt med hormonstimulering av ägglossning, med IVF, när du behöver få ett stort antal ägg på kort tid.

Hur man bestämmer balansen?

Vad är din äggstocksreserv, måste du ta reda på i vissa situationer: om det finns klagomål om infertilitet, om en kvinna har behandlats för cancer med kemoterapi och nu planerar att bli gravid ett barn, som förberedelse för IVF.

Men av enkel nyfikenhet kan en kvinna väl gå till kliniken och utvärdera hennes äggstocksreserv. Follikulometri hjälper till med detta - en typ av ultraljud, där tillstånd och kvantitet, storlek och antal folliklar på olika dagar av menstruationscykeln utvärderas i dynamik, med början från slutet av menstruationen.

Det visas också att ge blod till hormoner:

på en 2-3 dagars cykel gör ett blodprov för FSH;

samtidigt - på inhibin B;

på valfri dag i cykeln - på AMG.

Nedbrytning av reserven kan indikeras av en ökning av nivån av FSH, en minskning av inhibin B och låga nivåer av hormonet AMH.

Är det möjligt att öka beståndet?

Tyvärr finns det inget sätt att öka antalet folliklar. Men varje kvinna har makten att korrekt använda sin äggstocksreserv och göra allt för att bevara det. Du måste leda en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor, flytta mer, äta rätt.

Med tiden måste du behandla alla inflammatoriska sjukdomar och inte med folkläkemedel utan på läkarmottagningen. Om din reserv redan är uttömd, men du verkligen vill bli mamma, måste du dra fördel av IVF-kapaciteten. Läkaren kommer att avgöra om cykeln är normal, föreskriva ett protokoll där hormonstimulerande medel kommer att användas för att bli gravid.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Normen för antalet folliklar i äggstockarna hos kvinnor i reproduktiv ålder

En kvinnas förmåga att bli gravid och bära bestäms av antalet folliklar i äggstocken. Den väntande modern måste ha en uppfattning om de processer som äger rum i fortplantningsorganen. Att veta hur mycket folliklar som ska finnas i äggstockarna är normalt, gör att hon får läkarvård i rätt tid i händelse av fara.

Vad det är

Folliklar är de strukturella komponenterna i äggstocken, som består av ett ägg och två lager bindväv. Antalet av dessa element beror på kvinnans ålder. En pubertetsflicka har cirka 300 000 folliklar redo att producera ägg. I en kvinna 18-36 år gammal mognar cirka 10 element var 30: e dag. I början av cykeln kan 5 strukturella komponenter mogna samtidigt, sedan 4 och sedan 3. Vid ägglossningen finns det bara en.

Du behöver inte oroa dig

Normalt bestäms antalet folliklar i äggstockarna av cykeldagarna. Om det finns flera folliklar efter ett par dagar efter menstruationens slut i äggstockarna, är detta normalt.

Mitten av cykeln kännetecknas av utseendet på 1-2 element, vars storlek är något annorlunda än resten. Sedan börjar ett moget ägg komma ut från den största follikeln. Storleken på detta element låter dig kalla det dominerande.

Förklara antalet folliklar i äggstockarna med hjälp av ultraljud i bilagorna. Denna procedur utförs med hjälp av en vaginal sond. Så specialist tar reda på antalet antrala folliklar, vars storlek varierar mellan 2-8 mm. Deras antal tolkas på följande sätt:

 • 16-30 - normen;
 • 7-16 - låg nivå;
 • 4-6 - låg sannolikhet för befruktning;
 • mindre än 4 - sannolikheten för infertilitet.

Daglig storlek

Med varje kritisk dag ökar volymen folliklar per dag. Upp till 7 dagar varierar deras storlek mellan 2-6 mm. Från den 8: e observeras en aktiv tillväxt av den dominerande follikeln. Dess storlek når 15 mm. De återstående elementen minskar gradvis och dör. Den 11-14 dagen observeras en ökning av folliklarna. Volymen på det mogna elementet når ofta 2,5 cm.

Avvikelse från normen

Det är viktigt att veta vilken nivå av folliklar som anses vara en avvikelse från normen. Mer än 10 element kallas multifollikulära. Ibland under studien finns många nivåer av miniatyrvesiklar. Detta fenomen kallas polyfolicitet..

Om mer än 30 element under studien hittas, diagnostiseras en kvinna med polycystic. Denna patologi är ett hinder för bildandet av en dominerande follikel. Ägglossning och befruktning blir samtidigt tveksam. Om sjukdomen utvecklas mot bakgrund av stress eller känslomässig överbelastning utförs inte behandling. Medicinsk hjälp behövs när polycystic provoceras:

 1. Dramatisk viktminskning.
 2. En snabb uppsättning extra kilo.
 3. Endokrina patologier.
 4. Felaktigt val av OK.

Den follikulära komponenten kan antingen vara frånvarande helt eller stoppa i dess utveckling. Ofta finns det en försening i dess bildning eller en försening av mognad.

Om antalet folliklar förändras i en mindre riktning har kvinnan också problem med befruktningen. För att ta reda på den exakta orsaken föreskriver läkaren en ultraljudsskanning. Det utförs när follikelapparaten är i antrumstadiet. Detta observeras på 6-7: e dagen av cykeln. Den främsta provokatören för att minska antalet folliklar är en minskning av hormonhalterna.

Utvecklingen av en dominerande och ihållande follikel

Ofta sker ojämn utveckling av folliklar i äggstockarna. Hos vissa kvinnor upptäcks förekomsten av dominerande element i båda organen. Om de underrättade samtidigt antyder detta att en kvinna kan bli gravid tvillingar. Men detta observeras inte ofta.

Du måste ljuda larmet när en ihållande follikel upptäcks. Detta indikerar ofta felaktig utveckling av den dominerande, vilket förhindrar att ägget kommer ut. Med tiden visas en cysta på denna bakgrund.

Persistens inträffar till vänster eller höger. Den främsta provokatören är den ökade produktionen av manligt hormon. Felaktig behandling leder till infertilitet.

De huvudsakliga orsakerna till frånvaron

När det inte finns folliklar i äggstockarna kan det vara ett hormonellt fel. Andra faktorer som provocerar bristen på follikelutveckling inkluderar:

 • naturlig tidig klimakterium;
 • fel i organ;
 • kirurgisk tidig klimakterium;
 • minskad östrogenproduktion;
 • hypofysestörningar;
 • närvaron av en inflammatorisk process.

Förekomsten av enstaka element

Vissa kvinnor har diagnosen ovariellt utarmningssyndrom. Mot bakgrund av upphörandet av organens funktion kan en kvinna inte bli gravid och fostra ett barn. Enstaka folliklar utvecklas dåligt, ägglossningen saknas. Detta leder till en tidig menopaus. Den främsta orsaken till detta tillstånd är överdriven fysisk aktivitet. I riskgruppen ingår professionella idrottare och kvinnor som utför manligt arbete. Andra skäl inkluderar klimakteriet, ett kraftigt hopp i vikt upp, hormonell obalans. Ofta observeras detta fenomen hos kvinnor som följer en mycket strikt diet..

En snabb behandling hjälper många kvinnor. Du kan förhindra utvecklingen av en farlig sjukdom genom att beräkna din menstruationskalender. Om cykeln är oregelbunden och ofta vilse, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man känner igen tidiga tecken på graviditet på dag 23 i cykeln?

Starten av menstruationscykeln betyder början på början av menstruationen. Detta naturliga fenomen uppstår på grund av avstötning av det inre skiktet i livmodern.....

Känsla av förkylning i magen

22 november 2016, 12:34 0 23,968En känsla av förkylning i magen uppstår på grund av utvecklingen av en inflammatorisk process i magen. Kyla i magen är ett symptom på gastrit....

Behandling av livmoderfibrer i Moskva

Uterin fibroids - en sjukdom som främst förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder. En av manifestationerna av patologin är en kränkning av menstruationscykeln. Menstruation med uterusfibroider är långvarig, riklig....