Folliklar i äggstockarna. Hur farligt är det?

Harmonier

Först måste du ta reda på vad de ökända folliklarna i äggstockarna är och hur de kan påverka en kvinnas hälsa. Till att börja med kommer vi att genomföra ett litet utbildningsprogram inom fysiologi.

Äggstockarna är en kvinnors parade könsorgan. De är belägna i bäckenområdet. Deras funktion är generativ. Enkelt uttryckt är äggstockarna ansvariga för utveckling och mognad av kvinnliga groddceller. Dessutom producerar de könshormoner och är endokrina körtlar. Detta organ består av bindväv (vetenskapligt - stroma) och kortikalt ämne. Folliklarna i äggstockarna mognar där. Äggstocksfunktionen är strikt cyklisk.

Vad är folliklar?

Varje follikel består av ett ägg som är omgivet av ett lager epitelceller och två lager bindväv. De går alla igenom flera utvecklingsstadier: primordial, preantral (eller primär), antral (respektive sekundär) och preovulatory (tertiär). I det ursprungliga stadiet är storleken på follikeln 50 mikron; dess utveckling kan avbrytas tills flickans pubertet. Vi använder nästa steg, en hålighet bildas i vilken follikelvätskan finns. När de mognar producerar folliklarna i äggstockarna androgener, som penetrerar follikulärmembranet och förvandlas till östrogener. Omedelbart före ägglossningen av follikeln

ökar betydligt i storlek; ungefär 24 timmar före starten börjar en ökad frisättning av östrogen, vilket stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon. Follikelväggen rivs och ägget går utanför - det är ägglossning.
Genom nästan hela kvinnans liv bildas folliklar av en kontinuerlig ström. Av dessa har 99, 9 procent inte ägglossning, vi kan säga att de dör. Inom medicin kallas denna process ”atresia”. En, högst två eller tre folliklar ägglossas.

Det är möjligt att förstå att folliklar i äggstockarna började utvecklas genom oocyttillväxt. Återupptagandet av meios förekommer inte. Men bildningen av cytoplasmiska produkter börjar, som sedan konsumeras

Ovariella folliklar: normal mängd, behandling av follikulogenesinsufficiens

I kvinnors reproduktionsorgan upprepas komplexa processer regelbundet, varför födelsen av ett nytt liv blir möjligt. Ägget utvecklas inuti kapseln, som skyddar det från skador, ger näring. Antalet och kvaliteten på folliklarna i äggstockarna beror på om befruktningen kan inträffa, hur den hormonella bakgrunden förändras och vilka hälsokomplikationer som kan uppstå. Det finns metoder för att bestämma storlek, kvantitet, mognad för sådana kapslar, bestämma chanserna för graviditet.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliklar är säckar med omogna ägg. Varje kvinna har sin äggstockstillförsel av ägg, som är avslappnad under perioden med embryonal utveckling, från och med 6 veckor. Bildningen av folliklar i äggstockarna slutar vid tidpunkten för födseln. Deras totala antal i äggstockarna kan vara 500 tusen eller mer, men bara 300-500 folliklar mognar helt under hela reproduktionsperioden (i genomsnitt 35 år), resten dör.

De har två huvudroller: att skydda ett moget ägg från yttre påverkan och generera östrogen.

I den första fasen av cykeln, under påverkan av FSH (follikelstimulerande hormon i hypofysen), börjar tillväxten av flera folliklar på en gång. Kapseln med starka väggar skyddar ägget tills det når full mognad, vilket inträffar i mitten av cykeln. Vätskevolymen ökar gradvis medan väggarna är sträckta. Vid ägglossningen, när ägget är klart för befruktning, spricker kapseln, vilket ger det möjlighet att gå ut och flytta in i äggledaren, där det finns ett möte med spermier.

I varje cykel når vanligtvis endast en follikel (dominerande) full mognad. Resten producerar intensivt östrogener som är ansvariga för utvecklingen av endometrium, bildandet av de kvinnliga bröstkörtlarna och många andra processer.

Folliklarna i äggstockarna är fyllda med en vätska som innehåller proteiner, salter och andra element som är nödvändiga för utveckling av ägg.

Follikel-typer

Följande typer av folliklar skiljer sig:

Dominant är den huvudsakliga follikeln i äggstocken, når mognad, riva under ägglossningen. Oftast är det den enda. Mycket mindre ofta visas de på båda sidor samtidigt. Detta sker till exempel vid behandling av infertilitet genom att stimulera ägglossning. I detta fall är födelsen av tvillingar möjlig.

Beständig. De säger om dess utseende, om kapseln inte spricker, dör ägget i den. En sådan cykel kallas anovulatorisk. Befruktning är inte genomförbar..

Antral. Detta är namnet på de få folliklarna som börjar växa i början av varje cykel under påverkan av FSH. När en av dem blir dominerande slutar resten växa och dö.

Vad är antalet antrala folliklar?

Beror graviditetens början hos en kvinna på antalet antrala folliklar i äggstockarna?.

Normalt bör de vara från 11 till 26. I detta fall är sannolikheten för ägglossning 100%. Chansen för befruktningen maximeras.

Deras innehåll i äggstockarna på mer än 26 indikerar ofta närvaron av en kvinna med polycystic. Men hon kan bli gravid och normalt föda ett barn endast efter ett fullständigt botemedel. Andra orsaker till denna avvikelse kan vara endokrina störningar, stress, en kraftig förändring av kroppsvikt (viktminskning eller fetma).

Om antalet är 6-10 är sannolikheten för ägglossning 50%. I fallet när det finns mindre än 6 är befruktningen på ett naturligt sätt för en kvinna omöjlig. I detta fall kan endast artificiell insemination (IVF) hjälpa..

Om det inte finns några folliklar i äggstockarna alls talar de om början av en tidig klimakterium och slutlig infertilitet. En kvinna kommer dock att kunna föda om ett befruktat donerat ägg transplanteras i hennes livmoder.

Räkning görs med hjälp av en transvaginal ultraljudsgivare. Forskning genomförs på en 2-3 dagars cykel. Förändringar i hormonell bakgrund, förekomst av sjukdomar i livmodern och äggstockarna (polycystos, endometrios) kan påverka denna indikator..

Om en kvinna har en avvikelse som indikerar omöppningen av befruktning är detta inte en mening. Situationen kan förändras under nästa månad även utan någon behandling, om till exempel stress orsakade misslyckandet av den hormonella bakgrunden. Med en bestående infertilitet behöver en kvinna undersökning och eventuellt stimulering av ägglossning med hjälp av speciella mediciner.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, om allt är normalt, under påverkan av FSH, börjar utvecklingen av nya folliklar i äggstockarna (follikulogenes). Processen utvecklas enligt följande:

 1. Från den första till den 4: e dagen av cykeln (genomsnittlig varaktighet på 28 dagar) ökar storleken på de antrala folliklarna i genomsnitt till 4 mm.
 2. Från 5 till 7 dagar växer de med en hastighet av 1 mm / dag.
 3. På dag 8 blir en av dem den viktigaste, fortsätter att öka med en hastighet av 2 mm / dag, och resten regresserar och försvinner.
 4. På dag 14 (tid för ägglossning) är storleken på den dominerande follikeln 24 mm.

Vad är follikulometri, vad är det för?

För att bestämma antalet och storleken på folliklarna, för att kontrollera deras utveckling, används transvaginal ultraljud (med hjälp av en vaginal sensor). Denna metod kallas follikulometri. Under den första halvan av cykeln studeras tillståndet i endometrium och ägg, och i den andra undersöks hur folliklar utvecklas i äggstockarna efter ägglossningen..

Metoden används för att undersöka kvinnor som lider av olika menstruationsstörningar eller infertilitet. Med det kan du exakt bestämma dagen för ägglossning, fastställa vilken dag befruktningen är mest trolig, kontrollera en multipel graviditet, fastställa orsaken till cykelstörningar och arten av hormonell brist, övervaka utvecklingen av behandlingen av äggstocksjukdomar.

För att få en fullständig bild utförs studien upprepade gånger på olika cykeldagar.

Samtidigt används andra diagnostiska metoder, såsom ett blodprov för innehållet av homoner (FSH, LH, östradiol, progesteron, anti-Muller-hormon), bäcken-ultraljud för att bestämma storleken på äggstockarna och upptäcka olika sjukdomar i livmodern och bihangarna. Vid behov utförs en punktering för att välja och studera vätskan i kapseln.

Obs: På samma sätt avlägsnas ägget innan IVF-proceduren utförs. Ursprungligen utförs ovariell stimulering för att erhålla flera ägg av hög kvalitet.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Orsaken till en kvinnas infertilitet är ofta bristen på ägglossning i cykeln, när follikeln växer till en viss storlek och sedan inte går sönder. I framtiden kan följande processer inträffa:

 1. Atresia - stunting och efterföljande minskning av den dominerande follikeln i äggstocken. Om en kvinna har detta konstant, är hon infertil, medan hon kanske inte har någon menstruation, men liknande blödningar 2-3 gånger per år.
 2. Uthållighet. Follikeln växer, men spricker inte, förblir i äggstocken tills cykelns slut är oförändrad och dör sedan.
 3. Bildningen av en follikulär cyste. Den oexploderade follikeln rinner över med utsöndringsvätska, dess vägg är sträckt, bildar en bubbla 8–25 cm stor. Under flera cykler kan cysten lösa sig eftersom follikeln gradvis minskar och dör..
 4. Luteinisering är bildandet av corpus luteum i den oexploderade äggstocksfollikeln. Detta händer om för många LH produceras i hypofysen. Anledningen är en kränkning av hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem. I detta tillstånd har en kvinna som har en normal cykel och menstruation infertilitet.

Orsakerna till kränkningar kan vara sjukdomar i sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet, användning av hormonella preventivmedel. Anovulatoriska cykler observeras ofta hos ungdomar i början av puberteten, liksom hos kvinnor under premenopaus med en kraftig fluktuation i tillståndet av hormonella nivåer.

Varning: För att eliminera en sådan patologi bör du inte i något fall använda folkrättsmedel. Du bör inte försöka orsaka ett brott i follikeln konstgjord med gymnastik eller ökad fysisk aktivitet. Alla dessa åtgärder är inte bara värdelösa, utan kan också orsaka stor skada på kroppen, orsaka en fullständig störning i cykeln, bidra till bildandet av cyster..

Video: Orsaker till uppkomsten av anovulatoriska cykler, hur behandlingen utförs

Reglering av follikulär mognad

Målet med behandlingen är att återställa menstruationscykeln och bli av med infertilitet. Detta uppnås genom att stimulera ägglossningen, reglera processen för mognad av folliklar i äggstockarna..

Stimulering av ägglossning

Det utförs för att minska antalet anovulatoriska cykler och öka sannolikheten för graviditet. Kontraindikation är fullständig utarmning av äggstocksbeståndet (början av tidig menopaus) samt hindring av äggledarna.

Läkemedel används (till exempel klomifen), som tas enligt ett strikt definierat schema. I den initiala fasen av cykeln stimuleras produktionen av östradiol och follikulär tillväxt, och därefter avbryts läkemedlet plötsligt, vilket ökar LH-produktion och bristning av follikulära kapsel.

För att förhindra bildandet av cystor görs en injektion av pregnin- eller gonacorpreparat innehållande hCG-hormon, som hämmar tillväxten av follikelmembranet..

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av antrala folliklar i äggstockarna utförs terapi för att normalisera den hormonella bakgrunden (reglering av produktionen av FSH, LH, östrogen, prolaktin och progesteron).

Behandlingen utförs med hjälp av kombinerade orala preventivmedel. Beroende på arten av avvikelserna används preparat som innehåller östrogener (östradiol), progesteron (duphaston) eller en blandning därav (angelica, climonorm).

Clostilbegit används också. Det reglerar östrogennivåer genom att verka på östrogenreceptorer i äggstockarna. Beroende på dos kan läkemedlet också försvaga eller förbättra produktionen av hypofyshormoner..

Är det möjligt att öka antalet antrala folliklar

Antalet folliklar beror bara på innehållet i kroppen av anti-Muller-hormonet (AMH), som produceras av cellerna i äggstockarna, oavsett den allmänna hormonella bakgrunden. Det är omöjligt att öka hormonproduktionen med läkemedel eller på annat sätt. Det beror bara på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Om hennes hälsoproblem och befruktningsproblem uppstår på grund av brist på antrala folliklar i äggstockarna (och följaktligen ägglossningar), kan du bara öka chansen för deras framgångsrika mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta används läkemedel som innehåller biologiskt aktiva substanser, såväl som vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel och blodcirkulationsförbättrande medel..

Folliklar: funktioner, utveckling, deltagande i befruktningen

Det kvinnliga reproduktiva systemet är unikt och oundvikligt. Trots en så liten storlek är hon ansvarig för skapandet och födelsen av ett nytt liv. Kvinnans reproduktiva system består av flera funktionella organ där de så kallade "livsvesiklarna" - follikeln mognar. De ligger i flickans kropp när hon fortfarande är i livmodern. Vad är folliklar och vad är deras syfte?

Follicle och dess funktioner

Vad är folliklar? Detta är en av komponentdelarna i bilagorna, där mognad och beredning av ägg för befruktning äger rum. Follikeln består av ett lager epitelceller och ett dubbelt skikt av bindväv.

Huvudfunktionen för dessa vesiklar är att tillhandahålla pålitligt skydd av ägget från skadliga effekter som negativt påverkar dess funktionalitet. Att vara i ett sådant skyddande skal, ägget går igenom alla mognadsstadier. Och på hur tillförlitligt skyddat ägget beror på dess tidiga mognad och följaktligen möjligheten till graviditet.

Reproduktionssystemet för flickor utvecklas i livmodern, i själva verket som follikelapparaten själv. I detta skede läggs ett visst antal embryonala vesiklar, av vilka några kommer att dö innan puberteten, medan andra kommer att förbli i ett tillstånd av en slags sömn.

Som nämnts tidigare har några av de celler som är inneboende i flickors kroppar inte tid att mogna under hela reproduktionsperioden. Under de första 12 månaderna upplöses en del av folliklarna - denna process inom medicinen kallas atresia. Detta fenomen beror på effekten av moderhormoner på kroppen av ett nyfött barn..

Under övergångsperioden återupptas mognad av bakterieceller, vilket åtföljs av början av den första menstruationscykeln.

Normalt follikelantal

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor, räknade vi ut. Hur många av dem är inneboende i den kvinnliga kroppen?

Normalt kan i bilagorna läggas 50 till 200 tusen celler. Men inte alla kommer att vara redo för befruktningen..

Varje månad utvecklas antrala folliklar i bilagorna. De första dagarna efter menstruationen kan antalet vara 2-7 stycken. Närmare mitten av cykeln i bilagorna kommer det redan att finnas 1, mindre ofta - 2, av den dominerande follikeln och 5 - mindre i storlek. Och före ägglossningen, som inträffar i mitten av menstruationscykeln, mognar en eller två dominerande folliklar, där ägget är redo för befruktning. Andra antralceller regresserar gradvis.

Avvikelser från normen: orsaker och faror

En patologisk abnormitet betraktas som ett otillräckligt antal embryonala celler, liksom deras överflöd. Om antalet antrala folliklar i bifogorna överstiger märket på 10 stycken, kallas sådana äggstockar "multifollikulära" i medicinen. Om det finns ett stort antal små celler i ultraljudsundersökningen i äggstockarna, talar vi troligen om en sjukdom som polycystic.

Patologi kan utvecklas mot bakgrund av stressiga situationer och senare gå tillbaka till det normala, och på mycket kort tid. Terapi indikeras om det patologiska tillståndet provocerades:

 • hormonell obalans;
 • en kraftig förändring av kroppsvikt: viktminskning eller viktökning;
 • tar analfabeter hormonella preventivmedel.

Den andra situationen provoceras också med problem på bakgrund av hormonell obalans - brist på follikulära celler. Deras antal övervakas i de flesta fall genom ultraljud den 7: e dagen av menstruationscykeln..

Om under undersökningen i bilagorna finns:

 • 17-16 embryonala celler - naturlig befruktning är möjlig;
 • 4-6 - sannolikheten för befruktning är låg;
 • mindre än 4 - det finns ingen risk för graviditet naturligt.

Dominant follikel

Det finns två huvudtyper av embryonala celler: antral och dominerande. Den dominerande follikeln är den mest utvecklade cellen som råder över sina "kusiner" både i storlek och tillväxthastighet. I mitten av menstruationscykeln mognar flera embryonceller. Den dominerande i detta skede når en storlek på 14 eller fler millimeter. Utvecklingen av resten under denna period avbryts.

Under ägglossning i en av bilagorna inträffar en ökning av den dominerande cellen, mindre ofta är två DF: er möjliga. Hans / deras storlek under denna period av cykeln når 19-23 mm. Vid mognad av två DF samtidigt finns det en risk för multipel graviditet.

Oavsett vilken bilaga utvecklingen av DF sker i, går den alltid igenom följande steg:

 • uppkomsten av antralceller;
 • utveckling och tillväxt;
 • mognad av DF;
 • början av ägglossning - utgången av DF från äggstocken.

Om alla stadier har gått utan avvikelser, och det mogna ägget har lämnat vesikeln, kan graviditet uppstå.

Ihållande follikel

En follikulär ovariecyst är en vanlig patologisk abnormitet i en kvinnas reproduktionssystem. Utvecklingen av detta tillstånd inträffar vid uppkomsten av en "beständig" follikel.

Överträdelser observeras när en dominerande embryoncell, som mognat till önskat tillstånd, av någon anledning bryter i äggstocken. I detta fall förblir ägget inuti, ägglossningen saknas och vätska börjar samlas i den embryonala vesikeln, som senare förvandlas till en neoplasma.

Oftast är utseendet på en "beständig" cell förknippad med en hormonell obalans: till exempel i fall av ett överskott av testosteron. Om ett sådant patologiskt tillstånd i en kvinnas kropp inträffar med märkbar regelbundenhet, är det mer troligt att infertilitet kan fastställas..

Terapi i närvaro av ett sådant problem innebär regleringen av den hormonella bakgrunden, som uppnås med hjälp av specialläkemedel.

Brist på folliklar

Frånvaron av folliklar är en avvikelse från normala värden. En sådan patologi kan bero på början av tidig menopaus eller dysfunktion av bilagorna. Som i alla andra fall föreskrivs hormonbehandling för att återställa reproduktionssystemets fulla funktion.

Det första som kan indikera förekomsten av ett liknande problem är ett fel i menstruationscykeln. Om det åtminstone finns någon form av systematik för flera cykler i rad, är det vettigt att kontakta en specialist.

I slutet av publikationen sammanfattar vi:

 1. En follikel är en cell som utvecklas inuti äggstockarna. Dess huvudfunktion är att upprätthålla tillförlitligheten för utveckling och mognad av ägget i det.
 2. Om follikeln inte mognar, kommer ägglossning inte att ske och följaktligen är graviditet omöjligt.
 3. Ett ägg klart för befruktning mognar i DF, vilket är överlägset i utvecklingshastigheten och storleken på dess ”motsvarigheter”. Om det inte finns där i flera cykler, är det vettigt att söka hjälp från en läkare. Det kan vara en patologisk abnormitet i reproduktionssystemet.

Vet du något om funktionerna i dessa celler? Du kanske har hört intressanta fakta om folliklar?

Låt oss försöka förstå varför folliklarna i äggstockarna på ultraljudet är små och inte utvecklas

Det största problemet som en kvinna står inför där små folliklar fastställs är oförmågan att bli gravid. Den lilla follikeln har inte ägglossning, som ett resultat inträffar inte graviditet. Patologi kan utvecklas inte bara hos medelålders kvinnor utan också hos unga flickor.

Utvecklingsstadier

Folliklar i äggstockarna består av ofullständigt mogna oocyter omgiven av ett lager epitelceller. Det finns flera lager av skyddande bindväv på toppen, så de ser ut som en påse.

Den slutliga mognaden av oocyten sker efter dess befruktning. Därför är huvudfunktionen för en sådan påsbubbla att skydda oocyten och förse den med bekväma förhållanden.

Folliklar läggs i flickans kropp under perioden för intrauterin utveckling. Varje flicka i kroppen har samtidigt från 50 000 till 200 000 stycken.

Efter puberteten, om befruktning inträffar, lämnar det befruktade ägget äggledarna från sitt skydd. Om befruktning inte inträffar lämnar det oförgiftade ägget kroppen under menstruationen tillsammans med det avvisade epitelet.

Ursprunglig

Ursprungliga vesiklar bildas i en flicka långt före hennes födelse. De har en diameter på 50 mikron. Som ett resultat av apoptos dör de flesta av dem.

Preantral

Från puberteten omvandlas de återstående primulära folliklarna till preantrala folliklar. Deras diameter är redan 200 mikron. Kärnan börjar växa, som är täckt med olika ämnen. En kavitet med follikulär vätska visas.

antral

Follikeln växer till 500 mikron. Östrogen kommer in i follikulär hålighet.

preovulatoriska

Nästan mogna folliklar växer till 20 mm. Oocyten ligger på en äggbärande kulle. 24 timmar före ägglossningen börjar en sådan follikel att producera östrogen, och produktionen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossningen, börjar. Ett utsprång bildas i väggen, som sedan bryter och genom luckan kommer oocyten ut. Sperm på ägget orsakar graviditet.

Varje månad mognar flera folliklar och de mest utvecklade av dem blir dominerande. I början av cykeln på ultraljud kan du se flera små bubblor på 6-8 mm.

I mitten av cykeln växer 1-2 större och något mindre. Patologi är bara ett tillstånd när en kvinna i någon fas av cykeln kan se mer än 10 små folliklar på ultraljudssökningen, som finns på periferin.

Vidare kan processen utvecklas på två sätt:

 1. Bland de små folliklarna börjar dock en i mitten av cykeln öka och blir dominerande. Den normala processen fortsätter..
 2. Ingen växer, den dominerande visas inte, ägget mognar inte, befruktning inträffar inte. Hos en kvinna ackumuleras en ökad koncentration av testosteron i kroppen. Allt detta kan leda till infertilitet..

Vilka är de normala storleken på olika dagar i cykeln?

Follicle mäts under en speciell studie - follikulometri. Follikulometri måste utföras flera gånger i rad på vissa dagar av cykeln. De erhållna uppgifterna jämförs med normen för 28-dagarscykeln:

 • 1: a-4: e dagen - överskrid inte 4 mm.
 • 5: e - nå 5-6 mm.
 • 7: e - en dominerande av 9-10 mm bestäms.
 • 8: e - dominerande når 2 mm.
 • 9 - 14 mm.
 • 10 - 16 mm dominerande. Resten börjar minska.
 • 11 - 18 mm.
 • 12 - 20 mm.
 • 13 - 22 mm.
 • 14: e ägglossning: follikelborrarna växte till 24 mm.

När man jämför resultaten av follikulometri med normala indikatorer är det nödvändigt att ta hänsyn till varaktigheten på kvinnans naturliga cykel.

Varför är de små?

De skyldiga till detta tillstånd är ofta hormonella störningar i kroppen. Som ett resultat av FSH-brist mognar den inte förrän Graaf-bubblan är klar, och ökad LH-syntes ökar antalet manliga androgener, vilket hämmar deras utveckling.

Det finns flera skäl som orsakar follikelutveckling:

 • födelsekontroll när läkemedlet väljs felaktigt. Detta händer ofta när en kvinna själv väljer preventivmedel utan hjälp av en läkare. Detta fenomen är reversibelt - efter avslutande av läkemedel efter ett par cykler återställs en kvinnas förmåga att bli gravid;
 • inflammatoriska äggstocksjukdomar;
 • sköldkörtelpatologi;
 • överdriven produktion av prolaktin (hormonlaktion);
 • endokrina systemsjukdomar;
 • ärftliga faktorer.

Spänningar, överarbete, hormonfluktuationer, klimatförändringar, rökning, arbete i farligt arbete - många faktorer kan påverka denna process. Utöver patologiska skäl kan bildandet av små folliklar ge:

 • överdriven fysisk aktivitet;
 • strikta dieter;
 • snabb viktminskning eller omvänt överdriven viktökning;
 • negativa ekologier;
 • strålterapi.

Polycystisk äggstock

Om en ultraljud visar ett dussin små folliklar som inte växer, talar vi om polycystiska äggstockar. Folliklar är inte cyster, eftersom de med stimuleringen kan börja växa.

Det är nödvändigt att skilja mellan verklig polycystisk och polycystisk äggstocksbild på ultraljud. Äggstockarna ändrar sitt utseende beroende på yttre faktorer varje månad, så denna bild kan också visas hos en frisk kvinna på grund av vissa tillfälliga omständigheter..

Vanligtvis har kvinnor som lider av äkta polycystisk sjukdom klagomål på infertilitet, sällsynta menstruationer, övervikt, fet hud, akne och oönskad hårväxt. Syndromet har en annan svårighetsgrad..

PCOS behandlas med medicinering och i svåra fall kirurgiskt.

Multifollikulära äggstockar

Med samtidig mognad av mer än 8 folliklar kallas äggstockarna multifollikulära. Detta är inte en diagnos, utan ett fenomen som beskrivs med ultraljud. Fenomenet beror på ärftliga faktorer eller otillräcklig utsöndring av LH. Starka fluktuationer i en kvinnas vikt kan orsaka brott mot sekretionen. Det speciella med fenomenet är att ingen av de växande folliklarna i komplexa fall når den dominerande storleken och ägglossningen inträffar inte.

Om orsaken till fenomenet var en kränkning av LH-sekretion, kräver detta tillstånd behandling. I andra fall är detta antingen en variant av normen eller ett symptom på polycystik.

Hur man stimulerar tillväxt?

Follikelväxtstimulering utförs under villkoret:

 • äggledarnas tålamod;
 • bra spermogramdata;
 • normalt prolaktin.

Den vanligaste stimuleringen är hormonterapi..

1: a typ

Från den 2-5: e dagen av cykeln förskrivs clostilbegit eller clomid - mediciner som aktiverar produktionen av hormoner i hypofysen och hypotalamus. Kursen varar i 5 dagar.

Vidare tar kvinnan progesteron i läkemedlen Duphaston eller Utrozhestan för att normalisera funktionerna i corpus luteum. Om den dominerande inte upptäcks under denna cykel genom follikulometri, ökar doseringen för nästa cykel.

2: a typ

På den 2-3: e dagen av cykeln förskrivs gonadotropiner - menogon, puregon, körde för att simulera den naturliga utvecklingen av folliklar. Om de börjar växa föreskrivs hCG för ägglossning i mitten av cykeln. Därefter tas progesteron..

3: e typ

Från den 2-5: e dagen av cykeln förskrivs clostilbegit i 5 dagar, sedan för en vecka - gonadotropiner. När follikeln växer till önskad storlek administreras hCG och från den 16: e dagen - progesteron.

Behandling

Mycket ofta återställs ett tillstånd där små folliklar diagnostiseras av sig själv efter 1-2 cykler. Om återhämtning inte sker föreskrivs behandling. Behandling av detta tillstånd beror på orsaken till tillståndet..

Om en kvinna tog preventivmedel måste de avbrytas. Om det visar sig att orsaken till patologin är systemiska sjukdomar, är behandling av huvudpatologin nödvändig.

Grunden för läkemedelsbehandling är användning av hormonella läkemedel. I vissa fall kan läkaren rekommendera kirurgisk ingripande - äggstockskodning (eliminering av underutvecklade strukturer). Med snabb behandling av patologi återställs ovariefunktionen helt.

Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Varför behövs folliklar i äggstockarna??

Friska folliklar

Storleken på friska folliklar i äggstockarna varierar beroende på fas i menstruationscykeln och kvinnans ålder. Hos flickor har de nästan samma diameter - ungefär 1-2 mm, ibland mindre. När puberteten börjar uppträder skillnader och de största folliklarna sticker ut, de växer till 24 mm. Efter klimakteriet kvarstår skillnaderna, men deras tillväxt stannar. Möjlig gradvis nedbrytning av vävnaden och en minskning av äggcells kapacitet.

Hur många folliklar i en frisk patient blir kända redan före hennes födelse. Det totala antalet är flera hundra tusen vid läggningen av könskörtlarna, då minskas antalet till flera tusen. Nya bubblor uppstår inte, bara deras storlek förändras. Detta lämnar ett intryck på en kvinnas reproduktionsfunktion - när en mutagen faktor som påverkar hennes könskörtlar ökar risken för alltid.

Generativ funktion

Normalt är äggstockens strukturella enhet ett slags förvar för ett omoget ägg. Var och en av dem innehåller en reproduktionscell som ger dess näring och säkerhet. Och det är folliklarna som svarar på förekomsten av könshormoner i blodet och stimulerar utvecklingen av ägg. Deras aktivitet regleras av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner utsöndrade av hypofysen..

Under påverkan av FSH bör folliklarna i äggstockarna aktivt ta upp näringsämnen och växa. Tillsammans med dem slutför ägget sin mognad. Alla folliklar är känsliga för hormonet, men i mitten av cykeln frigörs en dominerande en, vilket hämmar utvecklingen av resten.

Utvecklingen av omogna folliklar stoppar, regression kan förekomma, men mognad kan återupptas under nästa cykel.

LH verkar endast på den mogna follikeln. Under dess verkan brister membranet och ägglossningen sätts in - ägget går in i bukhålan och förbereder sig för befruktningen. En gul kropp bildas på platsen för follikeln - detta är en instabil formation som finns i cirka 2 veckor om graviditet inte inträffar. Efter att det regresserar igen, förvandlas till en vit kropp, som inte längre utför några funktioner.

Hormonell funktion

Normala folliklar utsöndrar hormoner som orsakar förändringar i livmodern och regleras själva av hypofysen. Mognande folliklar utsöndrar östrogener, som ger den första fasen av menstruationscykeln. Corpus luteum på platsen för den dominerande vesikeln frigör progesteron, vilket leder till den andra fasen av cykeln. Låga nivåer av båda hormonerna sammanfaller med menstruationen.

Reglering av hormonell funktion sker med metoden för negativ feedback. Vad betyder det? Ju högre nivå av hypofyshormoner, desto högre nivå av äggstockshormoner, men ju högre koncentration av könshormoner, desto lägre är produktionen av reglerande. Genom en sådan komplex mekanism skapas cykliska fluktuationer i deras koncentration..

Follikulära sjukdomar

Den vanligaste patologin i könskörtlarna är en cyste. Detta är ett litet hålrum fyllt med en vätska som inte uppfyller funktionen hos ett organ. Follikulär hålighet kan uppstå på grund av hormonella störningar som orsakade äggets död. En enda neoplasma fortsätter vanligtvis utan symtom..

Flera formationer i äggstockarna kallas polycystiska. Ett sådant tillstånd kan påverka inte bara könsorganen, utan också njurarna och levern. Vanligtvis finns det fler skador i vänster äggstock. Med en liknande sjukdom lider båda funktionerna - den hormonella bakgrunden och förmågan att bli gravid störs.

Atresi och nedbrytning av äggkärl hos postmenopausala kvinnor är normen. Men om ett liknande fenomen uppstår i reproduktionsåldern - detta är en patologi som måste behandlas.

För detta används hormonella läkemedel, livsstilsförändringar etc..

Endometrios är ett annat vanligt tillstånd. Kärnan är att i äggstockarna finns celler i livmoderns inre skikt. De uppfyller inte sina ursprungliga funktioner och stör äggstockarna. Orsaken till dessa tillstånd är endometrios och livmoderfibroider..

Den farligaste klassen av sjukdomar är tumörer. Enligt statistik förekommer de ofta i rätt äggstock. Godartade tumörer stör hormonell bakgrund och förmågan att bli gravid, malig - hotar patientens liv.

Konstgjord ägglossning

Utgången av ägget från follikeln åtföljs inte av några symtom, patienten kan inte bestämma detta ögonblick entydigt, därför finns det många sätt att beräkna ägglossning med indirekta tecken. Den mest exakta av de som kan utföras hemma är en testremsa. De säljs på apotek, ibland med ett graviditetstest. Reager på hormonella förändringar.

Den mest exakta metoden för att bestämma beredskapen för befruktningen är ultraljud. Det "ser" det frigjorda ägget exakt och hjälper till att bestämma tidpunkten för när utgången inträffade. För större noggrannhet görs flera undersökningar med ett intervall på 3 dagar - detta gör att du kan utvärdera utvecklingen av folliklar i dynamik.

Stimulering av superovulation i IVF kan leda till allvarliga komplikationer från det kardiovaskulära systemet, andningsorganen och matsmältningsorganen..

Detta tillstånd kallas hyperstimuleringssyndrom och kan vara livshotande. Normalt utsätts kroppen inte för så många hormoner..

Med anovulatoriska cykler och förberedelse för IVF finns det ett behov av konstgjord ägglossning. För att göra detta används hormonella preparat som stimulerar mognad av flera ägg på en gång, vilket ökar sannolikheten för befruktning.

Multifollikulära äggstockar, d.v.s. organ där flera folliklar har mognat samtidigt kan uppstå oberoende. I det här fallet finns det en risk för befruktning av heterogena tvillingar. Det tros att tendensen till multipel ägglossning ärvs, men detta är inte bevisat.

Vad är folliklar i äggstockarna: norm, kvantitet och funktion hos ett strukturellt element

Mekanismen för en kvinnas reproduktionssystem består av regelbundna återkommande processer. Tack vare dem är befruktningsprocessen möjlig. Utvecklingen av ägget, som börjar delas efter insemination, sker i en kapsel som skyddar det från skada på follikeln.

Follikeln är ett strukturellt element i äggstocken, som består av ett ägg och två lager bindväv. Antalet folliklar och mognad avgör om en kvinna kan bli gravid. Under cykeln och vid olika åldrar förändras folliklarnas norm. Om avvikelser från normala värden inträffar är detta förenat med utvecklingen av infertilitet eller bildandet av en cyste. För att bestämma chanserna för att en kvinna blir gravid är det nödvändigt att undersöka folliklarna och se till att de mognar normalt och i önskad mängd.

Folliklarnas roll och funktion

Varje kvinna har ett visst antal ägg lagt redan under embryonperioden. När en flicka föds slutar folliklarna i äggstockarna att bildas. Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna? Antalet kan nå 500 tusen eller mer under hela reproduktionsåldern ungefär 300-500 stycken fullt mogna. Alla andra folliklar dör. Vid åldern 18-36 år mognar cirka 10 element gradvis i varje månad. Vid ägglossningen kvarstår en follikel, som frigör ägget, redo för befruktning.

Follikelns huvudfunktioner:

 • skydda ägget från förstörelse,
 • stimulering av östrogensyntes.

Follikelstimulerande hormon i den inledande fasen av cykeln stimulerar tillväxten av flera folliklar. Mogningen av äggkapseln avslutas i mitten av cykeln. Väggarna i follikeln sträckes under påverkan av en ökning i volym vätska fylld med salter, proteiner och andra ämnen som är nödvändiga för utvecklingen av ägget.

När ägglossningen inträffar brister kapseln, ägget går in i äggledaren. Där kan hon befruktas av en spermier. Till slut uppstår mognad i endast en follikel per cykel. Andra är aktivt involverade i syntesen av östrogen..

Hur och med vad ska man behandla bukspottkörteln under en förvärring? Läs bra information.

Ta reda på orsakerna till ökad progesteron under graviditeten och om funktionerna i korrigering av avvikelse från den här artikeln..

Typer av konstruktionselement

Flera typer av folliklar fungerar i äggstockarna:

Den dominerande follikeln är den viktigaste. Han når bara mognad och brister under ägglossningen. Som regel händer det i en kopia. Det finns fall då dominerande folliklar utvecklas från två sidor. Då har kvinnan en chans att få tvillingar.

En ihållande follikel i äggstocken indikerar att det har förekommit ett fel i utvecklingen av den dominerande. Blockerar äggets utgång från kapseln. Med tiden kan detta leda till cyster på äggstockarna. Om en ihållande follikel har utvecklats inträffar inte ägglossning (anovulatorisk cykel), en kvinna kan inte bli gravid.

Antral är flera folliklar som under påverkan av FSH började bildas i början av varje cykel. En av dem blir en dominerande, medan de andra försvinner. Chansen för att en kvinna blir gravid beror på antalet antrala folliklar. Om de inte alls är det, talar de om början av klimakteriet eller infertiliteten.

Normalt belopp

Det normala antalet element beräknas utifrån menstruationscykelfasen. I början av var och en av dem börjar FSH processen att stimulera follikulär tillväxt. Det kallas follikulogenes..

På dagarna 1-4 av cykeln (en cykel på 28 dagar tas för räkning) växer de antrala folliklarna till 4 mm i genomsnitt. 5-7 dagar, deras tillväxt är 1 mm / dag. Vid dag 8 sticker den dominerande ut. Den växer med 2 mm per dag. I andra folliklar börjar regression, som slutar i döden. Vid tidpunkten för ägglossningen ökar den dominerande till 24 mm.

När det gäller antalet folliklar visualiseras 6-10 stycken hos kvinnor i reproduktiv ålder upp till 6-7 dagar. Då återstår bara den dominerande. För att kunna bli gravid måste du ha minst en högkvalitativ dominerande, redo för ägglossning och äggsläpp.

Orsaker och symtom på avvikelser

Äggstockarna bör ha 6-10 folliklar per cykel. Om de blir mer eller mindre, talar vi om avvikelser. Om antalet element är mer än 10 kallas äggstockarna multifollikulärt. Detta kan upptäckas med hjälp av ultraljud.

Detta fenomen är inte alltid patologiskt. Multifollikulära äggstockar finns hos kvinnor som har upplevt svår stress, överarbetning. I sådana situationer krävs inte behandling, du behöver bara eliminera den provocerande faktorn.

Orsakerna till det ökade antalet folliklar kan vara:

 • tar några preventivmedel,
 • sköldkörtelsjukdom,
 • överskott av prolaktin i blodet,
 • endokrin dysfunktion,
 • plötsliga svängningar i vikt.

På en lapp! Om ett reducerat antal folliklar upptäcks relativt normen, kan en möjlig orsak vara en minskning av hormonnivåerna. Om folliklarna är mindre än 4, minskar chansen för att en kvinna blir gravid avsevärt.

Utvecklingsstörningar

Med utvecklingen av huvudfollikeln kan olika störningar uppstå:

 • follikeln mognar inte,
 • mognar men spricker inte,
 • det finns flera dominanter i 1 äggstock.

Om den dominerande inte mognar kan kvinnan vara infertil. Orsakerna till problemet är:

 • tidig menopaus,
 • ovariell dysfunktion,
 • problem med ägglossning,
 • brist på östrogensyntes,
 • endokrina systemsjukdomar,
 • inflammatoriska processer i könsorganet,
 • störningar i hypofysen.

Follikeln kan mogna till slutet av cykeln, men inte spricka vid ägglossningen. I detta fall kan ägget inte gå ut och befruktas. Avvikelse kallas persistent hormon. Om den dominerande förblir intakt, börjar menstruationen en månad senare. Vilken orsak som orsakade en sådan avvikelse kan endast sägas av en specialist genom att utföra en ultraljudsskanning och utvärdera funktionen hos follikulära apparater.

I vissa fall, under behandlingen av infertilitet hos en kvinna med hjälp av hormoner, ökar antalet avsevärt, i stället för 1 i äggstocken kan 2 folliklar mogna. De element som borde ha regresserat under påverkan av droger börjar växa. Det finns fall av samtidig eller med ett litet avbrott i befruktningen av två ägg. Under sexuellt samlag med olika partners på kort tid kan barn i en född tvilling ha olika fäder.

Hur höjer man en testosteronnivå och vad är normen enligt ålder? Vi har ett svar!

Symtomen på falsk gynekomasti hos män och egenskaperna för behandlingen av sjukdomen skrivs på denna sida..

Följ länken https://fr-dc.ru/vnutrennaja-sekretsija/shhitovidnaya/hronicheskij-tireoidit.html och lära dig metoderna för behandling av subakut sköldkörtel sköldkörtel..

Avvikelseskorrigeringsmetoder

För att återställa menstruationscykeln och bota infertilitet, med avvikelser i utvecklingen av folliklar, krävs ofta behandling.

Stimulering av ägglossning

Det är tillåtet att utföra kvinnor i fertil ålder. Om äggstocksförsörjningen är helt uttömd är det kontraindicerat för att stimulera ägglossningen.

Clomiphen föreskrivs enligt en klar dosregim. I början av cykeln stimuleras östradiolsyntes, follikeln växer. Sedan stoppas läkemedlet plötsligt, luteiniserande hormonet frigörs, follikelkapseln brister.

För att förhindra bildning av cyster görs Gonacor- eller Pregnin-injektioner med hCG. De hämmar utvecklingen av follikelskalet.

Minskade antral folliklar

Deras ökning kräver stabilisering av hormonbalansen (reglering av syntesen av FSH, prolaktin, östrogener). Effektivt i detta fall är kombinerade orala preventivmedel. Med tanke på avvikelserna kan läkaren förskriva läkemedel med hormoner, till exempel Dufaston (progesteron), Estradiol, Angelique (kombinerat läkemedel).

Om det är omöjligt att bli gravid på grund av follikulär brist, är det möjligt att öka chansen för deras mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta ändamål utförs komplex behandling med hjälp av vitaminkomplex, antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för att stimulera blodcirkulationen.

En kvinnas reproduktiva hälsa beror på antalet folliklar och mognad. Om det finns avvikelser från normen, oavsett vilken riktning, är det nödvändigt att normalisera follikelapparaten. Det är viktigt att återställa din hälsa under övervakning av en läkare och utföra alla hans möten.

Mer användbar information om folliklarnas funktioner i äggstockarna kan hittas i följande video:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Jag vill ha och sticka: varför toppen av libido faller på kritiska dagar?

Under kritiska dagar upplever många kvinnor en stark sexdrift. Varför händer detta och hur man hanterar det?På olika dagar i cykeln ändrar kvinnor nivån på könshormoner: östrogen, progesteron, testosteron och andra....

Anledningar till att menstruationen varar i två dagar

Vissa kvinnor tror att när menstruationen går i två dagar är detta normalt. Det kan finnas situationer då en sådan varaktighet är en variant av normen eller ett av tecken på graviditet, men ofta kan en kort menstruationsperiod bli en manifestation av olika patologier....

Akne under ägglossning orsaker och behandlingsmetoder

Varje kvinna är mycket känslig för tillståndet i hennes hud, så problem med överhuden orsakar alltid en hel del negativa känslor. Det är inte alltid lätt att bota problemområden på kort tid, och efter att man har pressat akne kan andra allvarligare problem uppstå....