Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Ansvarsfrihet

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.
Amenorré - beskrivning

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Folliklarnas roll i kvinnliga äggstockarna

Folliklar i äggstockarna är nödvändiga för kvinnors reproduktionsfunktion. Ägglossning - utsläpp av ett ägg för efterföljande befruktning - är omöjligt utan deras deltagande. Den vanliga menstruationsförloppet indikerar i de flesta fall avsaknaden av oegentligheter i deras arbete. Misslyckande med deras funktion uppstår i patologier i köns- eller endokrin sfär.

Beskrivning

Folliklar finns i varje bilaga av en kvinna. Alla kan inte vara operativa samtidigt. Deras mognad inträffar gradvis under varje menstruationscykel.

Strukturera

Follikeln är en oocyt - en sfärisk cell. Dess ursprungliga storlek överstiger inte 25 mikron. Det skyddas av ett dubbelt skikt av bindväv och omges av epitelceller. I mitten är kärnan och kärnblåsan, från vilken ägget utvecklas. Den senare i moget tillstånd anses vara den största cellen i kroppen. Follikulär vätska i strukturen i ovariefollikeln bildas i början av dess tillväxt. En sådan vesikel är mycket troligt att brista i den nuvarande menstruationscykeln..

Destination

Follikeln är nödvändig för att skydda ägget från yttre påverkan. Han ger henne gynnsamma utvecklingsvillkor. Med nästan fullständig mognad av den kvinnliga cellen och med början av tillväxten av bubblan i den första fasen av cykeln, producerar dess vätska östrogen. När den senare når toppvärden, ökar nivån av luteiniserande hormon kraftigt - det stimulerar membranets brott för att frigöra ägget. Detta inträffar i mitten av cykeln när follikeln i äggstocken har mognat och kallas ägglossning. På detta slutar bubblans funktioner.

Vidare används resterna av membranet för att bilda corpus luteum, som reglerar förloppet för den sista fasen av menstruationscykeln.

Olika typer av folliklar skiljer sig i mognadsgrad. Detta bestämmer dess diameter och sannolikheten för ett brott i den nuvarande menstruationscykeln..

Ursprunglig

Primordial är en bubbla som är i vila. Detta är den primära formen för hans utveckling - det är i det här tillståndet han bor mestadels i bilagorna till en kvinna. Det innehåller ett omoget ägg och ökar inte i storlek. Tillväxten är möjlig i efterföljande menstruationscykler..

Primär eller preantral

Utvecklas från det ursprungliga. Dimensionerna på primärsäcken ökar något jämfört med den tidigare fasen av dess utveckling. Detta inträffar i början av menstruationscykeln. Sådana vesiklar innehåller en liten mängd vätska, men kan producera könshormoner.

Sekundär eller antrum

Under denna utvecklingsperiod produceras vätska som omger ägget aktivt. Allt fler könshormoner produceras. Antrala vesiklar med en diameter av 7-11 mm bildas den 8-9: e dagen av månadscykeln. Med klimakteriet minimeras antalet sådana folliklar i äggstocken, ibland är de helt frånvarande.

Tertiär eller preovulatorisk eller mogen

Denna typ kallas oftast den dominerande, eller graaffbubblan, och anses vara toppen av utvecklingen. Den når 18-22 mm i diameter, oftast är en eller två av dessa folliklar i samma äggstock. En graafbubbla bildas efter cykelens 14-16: e dag. Dess kavitet innehåller en stor volym follikulär vätska. Den senare producerar den maximala mängden östrogen, vilket bidrar till bristning av membranet för frigörandet av ägget.

Den dominerande follikelns roll

Graafbubblans funktionalitet avgör sannolikheten för ägglossning. För att hans skal ska brista måste han producera den maximala mängden östrogen. Den senare stimulerar hypofysen, som producerar luteiniserande hormon, som utlöser ägglossningsprocessen. Under dess inflytande bildas stigma på bubblan - det utskjutande området där ägget ligger. Det är på detta ställe som skalet går sönder.

Ägglossningsögonblicket är den mest gynnsamma tiden för befruktningen. Det varar bara några dagar, och ägget i sig anses vara livskraftigt bara en dag.

En dominerande follikel bildas i vänster eller höger äggstock. Hos de flesta kvinnor betraktas rätt bihang som mer aktiv - det är han som också ansvarar för produktionen av könshormoner, implementeringen av reproduktionsfunktionen. Äggstockarna kan arbeta växelvis - i det här fallet, i en menstruationscykel, ägglossning inträffar i det vänstra organet, och i det nästa - i höger.

Hos vissa kvinnor bildas två eller flera dominerande folliklar i en äggstock samtidigt. Detta tillstånd är inte en patologi när de bryts vid rätt tidpunkt. Flera påsar som ägglossar samtidigt ökar risken för multipel graviditet. Detta tillstånd är troligt med en kvinnas individuella egenskaper, stimulering av ägglossning med droger eller efter avskaffande av orala preventivmedel. Ibland utvecklas två eller flera dominerande folliklar i olika äggstockar.

Normen för antalet folliklar i bilagan

Båda bilagorna innehåller ett stort antal urblåsa vesiklar. Vid födelsen har flickor cirka 1-2 miljoner. I processen för sexuell utveckling dör många av dem under påverkan av följande faktorer:

 • miljöpåverkan - dåliga miljöförhållanden;
 • förloppet av smittsamma, virala och andra sjukdomar i kroppen eller könsdelar;
 • minskad immunitet;
 • tidigare kirurgiska ingrepp;
 • ta medicin;
 • obalanserad näring;
 • naturligt hormonellt fel under sexuell utveckling.

Som ett resultat, normalt, hos en frisk kvinna i början av reproduktionsperioden, kvarstår cirka 250-500 tusen vesiklar. Deras lilla antal indikerar allvarliga sjukdomar eller närvaron av andra patologier i kroppen.

Normen för antalet folliklar i äggstockarna, beroende på dagen från början av cykeln:

 • 2-5 dagar - upp till 10-14 stycken;
 • 6-10 dag - 5-7 stycken;
 • 11-14 dag - 1-3 stycken.

I premenopaus finns bara några få små folliklar i äggstockarna, som ofta regresserar.

Omedelbart efter blödningens slut upptäcks endast de primära vesiklarna. Några av dem reduceras, resten blir sekundära. I början av ägglossningen återstår bara en påse, mindre ofta - några få bitar redo att brista. Bubblor med mindre diameter regresseras. Graafbubbla skiljer sig från resten i stor storlek redan från 9-11 dagar av cykeln.

Under graviditet är folliklar i äggstockarna normalt frånvarande. Detta tillstånd kan fortsätta till slutet av amningen. Detta beror på den naturliga upphängningen av bilagorna - kroppen förhindrar början av befruktningen, vilket kan skada den nuvarande graviditeten och mata barnet. Därför kan preventivmedel inte behövas under amning. Men menstruationen kan återupptas 6-8 månader efter leveransen, även med fortsatt mjölkproduktion.

Möjliga avvikelser

Oftast inträffar överträdelser i processen med follikulogenes när de endokrina organen misslyckas och under gynekologiska sjukdomar. Detta manifesteras av frånvaron av ägglossning, avvikelse från antalet bubblor från normen etc..

Uthållighet

Persistens - frånvaron av brott i säcken vid den tid som föreskrivs för ägglossning. Detta tillstånd kan förekomma hos friska kvinnor, men inte oftare än 1-2 gånger per år. Persistens orsakat av hormonell misslyckande, frekvent stress, bihangsjukdomar.

Alla patologier i bilagorna innebär utveckling av hormonell obalans och en funktionsfunktion i mognad av folliklar i äggstockarna.

En månatlig upprepning av sjukdomen kräver en diagnos av funktionaliteten i könsområdet. Frånvaron av ett gap innebär omotivering. Om den inte behandlas är uthållighet full av utvecklingen av infertilitet..

Överskott av norm

Detta tillstånd kallas ovariell multifollikularitet. Detta anses inte vara en sjukdom. Många folliklar i äggstocken, vars utveckling slutar med ägglossning, kräver inte behandling i frånvaro av symtom på en kvinnas reproduktionsfunktion.

I vissa fall kan multifollikularitet leda till utveckling av polycystiska bilagor. Detta inträffar i frånvaro av ägglossning eller bristning av bara några få säck. I det senare fallet kvarstår persistenta folliklar i äggstocken och degenererar till cyster. Ovariell follikulos hos kvinnor behöver hormonbehandling.

Brist på

Med fullständig frånvaro av vesiklar i någon av bilagorna är befruktning omöjlig. Samtidigt kan menstruationen fortsätta med normal regelbundenhet eller inte inträffa under flera månader. Det främsta skälet till att det inte finns några folliklar i äggstockarna är hormonsvikt. I svåra fall diagnostiseras dysfunktion i bilagorna. Den farligaste komplikationen av en sådan patologi är den tidiga början av klimakteriet, och som ett resultat fullständig infertilitet.

Med ett litet antal folliklar i äggstockarna är det möjligt att bli gravid, men med lägre sannolikhet. Om de är otillräckliga för ägglossning kommer fertilisering inte att äga rum. Patologi kan korrigeras genom att ta mediciner som påskyndar tillväxten av vesiklar. En sådan behandling, även med ett litet antal folliklar i äggstockarna, ökar sannolikheten för en graafbubbla i samma cykel, men vid ett senare tillfälle.

Hos postmenopausala kvinnor är folliklar i äggstockarna frånvarande, och under början minskar antalet.

Folliculogenesis-korrigering

Bildningen av dominerande vesiklar kan kontrolleras med konstgjorda medel. För detta används speciella läkemedel med det innehåll av hormoner som behövs för kvinnan.

Stimulering av ägglossning

Denna metod för behandling används av patienter som vill påskynda början av graviditeten. Indikationer för stimulering:

 • små folliklar i äggstockarna med ultraljud under flera cykler;
 • uthållighet
 • brist på ägglossning;
 • brist på den första fasen av cykeln - närvaron av hormonell brist;
 • äggstocksutmattning, där folliklarna inte växer.

Denna metod är kontraindicerad hos kvinnor med hinder i äggledarna och risken för för tidig menopaus. Om det finns många folliklar i äggstockarna, kan stimulering leda till polycystic.

I denna teknik används mediciner som innehåller östrogen. De accepteras från 5 till 12 dagar efter cykeln. Behandlingsregimen kan ändras beroende på patientens individuella egenskaper. Att använda dessa läkemedel hjälper till att öka antalet folliklar i äggstockarna, påskynda deras tillväxt och stimulera den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner. Deras abrupt avbokning 1-3 dagar innan den förväntade ägglossningen ökar kraftigt nivån av luteiniserande hormon, under påverkan av vilket ägget släpps.

Under behandlingen övervakas tillväxten av folliklar i äggstocken med ultraljud. För att göra detta mäts deras diameter var 1-3: e dag. Med avvikelser i utvecklingen förändras läkemedlets dosering. Med risken för cystabildning föreskrivs mediciner som bromsar tillväxten av urinblåsan.

Kvantitetsminskning

Ett stort antal antralblåsor indikerar en kränkning av produktionen av follikelstimulerande hormon, östrogen, prolaktin eller progesteron. För att minska antalet folliklar i båda äggstockarna är det nödvändigt att ta mediciner som kontrollerar deras koncentration i blodet. Oftast ordineras kombinerade orala preventivmedel för detta ändamål..

Eventuella hormoninnehållande läkemedel förskrivs strikt enligt resultaten från analyser av hormonhalten.

Ökning i kvantitet

Terapi för att öka antalet folliklar i äggstockarna är nödvändigt endast om de är otillräckliga eller helt frånvarande. Med regelbunden ägglossning är behandling inte nödvändig. Annars ökar risken för att utveckla polycystic.

Ett patologiskt litet antal vesiklar kräver en diagnos av hormonnivåer. Om det kränks föreskrivs lämpliga läkemedel. Efter återställande av tilläggens normala funktion återgår antalet antrala och mogna folliklar i äggstockarna till det normala.

Varför bryts inte

Bristning av bubblan kan vara frånvarande med hormonell misslyckande. Oftast i detta fall är follikulogenesen praktiskt taget inte nedsatt. Skalet för äggets utgång spricker inte med en liten bubbelstorlek eller en kränkning av nivån på följande hormoner:

 • östradiol;
 • luteiniserande;
 • follikelstimulerande;
 • 17-OH-progesteron;
 • prolaktin.

Påsen kan inte rivas under inflammatoriska och smittsamma processer i könsorganen.

Den normala ägglossningen återställs efter justering av kvinnans hormonella bakgrund.

Möjliga patologier - orsaker, diagnos, behandling

Avvikelser i bilagornas funktionalitet kan uppstå av flera skäl. Detta underlättas av patologin för det reproduktiva och andra system och vissa externa faktorer:

 • hormonell obalans, inklusive sjukdomar i endokrina organ;
 • inflammation i bilagorna;
 • förekomsten av könsorganinfektioner;
 • kronisk stress, trötthet;
 • tidigare kirurgiska ingrepp;
 • ta vissa mediciner;
 • ålder över 50 år - början av klimakteriet, en minskning av folliklarna i äggstockarna;
 • dåliga miljöförhållanden;
 • återhämtning efter graviditet och amning.

Det är möjligt att misstänka ett fel i bilagorna inte bara genom att cykeln fungerar utan också av andra symptom:

 • viktförändring - utmattning eller fetma;
 • manlig kroppshår;
 • håravfall på huvudet;
 • försämring av hud och naglar;
 • smärta i nedre buken;
 • humörsvängningar;
 • patologisk vaginal urladdning;
 • intermenstrual uterinblödning.

Akut smärta med låg intensitet i vänster eller höger sida i mitten av cykeln är ett tecken på en sprängande follikel i äggstocken - början av ägglossningen.

För att fastställa orsakerna till kränkningar av follikulogenesprocessen krävs följande typer av diagnostik:

 • blodprover för hormonella nivåer;
 • förhör av patienten - identifiera menstruationens regelbundenhet, deras art, möjliga symtom på patologier;
 • gynekologisk undersökning - en bedömning av tillståndet hos inre organ, typ av utsläpp;
 • vattpinne från slidan - en studie av lokal mikroflora, förekomsten av infektiösa mikroorganismer;
 • Bäcken ultraljud - en detaljerad undersökning av de inre könsorganen, tillståndet i folliklarna i äggstockarna, bestämning om deras storlekar motsvarar normen beroende på dagen för menstruationscykeln.

Alla läkemedel förskrivs strikt enligt analysresultaten. Följande typer av läkemedel behövs för att behandla bilagor och återställa ägglossningen:

 • hormonella, inklusive orala preventivmedel - normaliserar den hormonella bakgrunden och den vanliga menstruationscykeln;
 • antiinflammatorisk - eliminera fokus på inflammation, få dig att må bättre;
 • antibakteriell - nödvändig i närvaro av könsorganinfektioner;
 • absorberbar - används för att eliminera cyster som uppstod under uthållighet;
 • vitaminkomplex - reglerar menstruationscykeln, mättar kroppen med användbara ämnen.

Om alla behandlingsmetoder är ineffektiva och åtminstone en follikel i äggstocken är närvarande, används IVF-befruktning, och ett givarägg kan användas för dess implementering.

Dessutom föreskrivs patienten fysioterapikurser - detta förbättrar den lokala blodcirkulationen, återställer bilagans funktion. Folkläkemedel hjälper till att öka folliklarna i äggstockarna. För detta ändamål är örter som påverkar en kvinnas hormonella bakgrund lämpliga - salvia, bor livmodern, röd pensel.

Sjukdomsprevention

För att ägglossningen ska vara regelbunden och komma i tid måste en kvinna övervaka sin egen hälsa. Efterlevnad av reglerna hjälper till att undvika sjukdomar i könsområdet:

 • besök hos gynekolog var sjätte månad;
 • full leverans av tester för att diagnostisera kroppen en gång om året;
 • intag av vitaminkomplex 1-2 gånger per år;
 • balanserad diet;
 • regelbundet sexliv;
 • avslag på dåliga vanor;
 • ta medicin endast enligt instruktion av en läkare;
 • måttlig fysisk aktivitet 2-4 gånger i veckan.

Regelbunden intimitet har en positiv effekt på en kvinnas känslomässiga tillstånd och förbättrar bilagornas funktion, eftersom vid samlaget släpps könshormoner.

Det viktigaste för kvinnors hälsa folsyra, vitamin E, C, grupp B, magnesium. Deras normala nivå förhindrar cykelfel, eliminerar smärtsam menstruation.

Sannolikheten för befruktning beror på utvecklingen av folliklar i bilagorna. Med en kränkning av bubblans mognad minskar risken för graviditet avsevärt. För att upprätthålla follikulogenes och könshälsa måste alla förebyggande åtgärder följas. Vid de första symtomen på ett eventuellt misslyckande bör du rådfråga en gynekolog.

Du måste veta hur många folliklar som ska vara i äggstocken för att bli gravid

Antalet folliklar i en kvinnas äggstockar bestämmer chansen för befruktning, efterföljande barnfödelse. Den framtida modern kommer inte att skada att lära sig att förstå denna fråga. Den kunskap som erhållits hjälper henne att bättre förstå hennes kropp och de processer som sker i den, samt öka sannolikheten för befruktningen.

Vad är en follikel??

Så kallade utbildning i form av en bubbla eller säck. Dessa element, som finns i äggstockarna, hjälper till att organisera reproduktionsprocessen. Deras direkta syfte är bildandet av äggceller inuti dem..

Follikulärsäckar läggs i flickor långt före deras födelse. Men de börjar utföra sina funktioner bara från pubertets ögonblick.

Varje månad mognar ett ägg i ett av elementen. Mot slutet av cykeln slits den dominerande formationen. Framsteget av den kvinnliga reproduktionscellen genom äggledaren börjar.

Funktion styrs av hormoner. Östrogen hjälper ägget att utvecklas och progesteron ansvarar för processerna som äger rum efter ägglossningen. Follikeln efter att ägget har frigjorts från det omvandlas till corpus luteum, det växer efter befruktningen eller försvinner vid menstruation.

Efter hur mycket ägglossning om den är mogen?

Om en kvinna har en regelbunden menstruationscykel med en frekvens på 28 dagar, ägglossning inträffar i mitten - 14 dagar från början av menstruationen. Beroende på detta datum mognar det dominerande elementet.

Det händer på följande sätt:

 1. Inför ägglossningen sväller ytterväggen på säck.
 2. Stigma sticker gradvis ut ur det - en form som liknar en bröstvårtor i form.
 3. Vätska rinner genom den i en halvtimme.
 4. Efter ett par minuter brister stigmatiseringen.
 5. Det inre innehållet i follikeln verkar pressas ut och tar ägget med sig.

I allmänhet sväller follikelsäcken 2-3 dagar före ägglossningen under påverkan av follikelstimulerande hormoner.

Mängden i äggstocken hos en kvinna

Deras antal beror på vilken dag i menstruationscykeln som för tillfället är:

 1. Några dagar efter de månatliga follikelsäckarna i äggstockarna mycket - från 16 till 30, och detta är lika med normen.
 2. På cykelns 10-14 dag utsöndras 1-2 dominerande element, vilket är mycket större än resten av folliklarna.
 3. Vid ägglossningen återstår det ett av de största, från vilka ett moget ägg kommer ut.

Det antas att en kvinna har en viss marginal - antalet follikelsäckar och ägg läggs före födseln och under hela livet ökar det inte. Det kallas äggstocksreserv..

Med ålder och under påverkan av alkohol, nikotin och gynekologiska patologier minskar det, så du måste vara försiktig med din hälsa länge innan du planerar för graviditet.

Vanligt

Bestånden av folliklar har sin egen norm. Det beror på den framtida moderns ålder. Under tonåren har flickor upp till 300 000 follikelsäckar som kan producera ägg.

Normalt bör en kvinna ha cirka 20 under en menstruationscykel. Dessa är de så kallade antralementen med en diameter på 2-8 mm. Deras mängd kan bestämmas med hjälp av ultraljud, som utförs med hjälp av en vaginal sond.

Om 7 till 16 enheter upptäcks finns det fortfarande risk för graviditet. Om det finns 4-6 follikelsäckar, är chansen att bli befruktad mycket få.

Med patologi

Varje avvikelse från normen är lika med patologin. Om det finns mindre än 4 antrumformationer i äggstockarna, diagnostiseras infertilitet. I det här fallet måste en kvinna som vill bli gravid stimulera ägglossning och ytterligare förfaranden.

Om antalet follikulära säck överstiger 30 är detta ett tecken på polycystiska.

Det förekommer under påverkan av följande faktorer:

 1. Felaktiga preventivpiller.
 2. Lång stress.
 3. Som ett resultat av hormonstörningar.
 4. Efter en kraftig förändring av kroppsvikt upp eller ner.

Detta betyder inte cystabildning, men närvaron av många folliklar kan störa mogningen av det dominerande elementet..

Hur mycket som behövs för befruktningen?

För en framgångsrik graviditet måste ägget vara fullt moget och säkert lämna follikelsäcken - detta gör befruktningsprocessen möjlig.

För att det ska äga rum behövs minst ett dominerande element, 100% redo för början av ägglossning, innan spermierna smälter samman med ägget.

Ibland störs arbetet i äggstockarna och folliklarna i dem utvecklas inte. Då är ägglossning in vivo omöjlig, och medicinen räddas. Den blivande moren föreskrivs hormonstimulering. Under påverkan av droger aktiverar en kvinna utvecklingen av ägget i 1-2 follikulära säckar.

Om det efter detta inte är möjligt att bli gravid på vanligt sätt är det nödvändigt att utföra in vitro-befruktning. Stimulera sedan utvecklingen av 3-4 dominerande folliklar för att öka chanserna för graviditet.

Vilken storlek ska vara?

Under menstruationscykeln observeras en ökning av follikelsäckarna varje månad.

De växer på ett visst sätt:

 • På dag 7 är deras mått 2-6 mm.
 • Från dag 8 aktiveras tillväxten av det dominerande elementet till 1,5 cm.
 • De återstående formationerna minskar samtidigt i storlek, dör gradvis.
 • Under intervallet mellan 11 och 14 dagar ökar storleken på follikeln i vilken ägget mognar ännu mer tills det når 20-25 mm.

Detta är dess optimala storlek..

Att beräkna måtten själv är inte i kraft av varken du eller läkaren. Detta är endast möjligt med specialutrustning. Det enda sättet att bestämma utvecklingsstadiet för dessa element och platsen för deras lokalisering i äggstocken.

Studien görs den 8-10: e dagen av menstruationscykeln med intervaller på 2 dagar, tills dagen för början av ägglossningen blir klar.

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna: normala och avvikelser

För att graviditeten ska ske snabbt och enkelt måste kvinnliga organ fungera som urverk. Folliklarna i äggstockarna (de kallas också graafovy vesiklar) är den främsta länken i ursprungskedjan för ett nytt liv. Deras viktiga uppgift är att upprätthålla äggets integritet under dess utveckling och mognad. Det är från dessa "bubblor" som kvinnliga celler som är redo för befruktning kommer ut. Dessutom hjälper follikulära element det kvinnliga hormonet östrogen att utsöndras..

Kvinnornas reproduktiva system börjar utvecklas i livmodern. Från denna ålder till början av puberteten bildas ett visst antal folliklar, vars antal kommer att variera beroende på cykelstadiet.

Folliklar, allmän vy

Ovariecykeln består av två faser - follikulär och luteal. Vi är intresserade av det första.

Follikeln innehåller ett ägg som omges av ett lager epitelceller och två lager bindväv. Det beror på hur väl ägget skyddas och om det kan bevaras, om en kvinna kan bli gravid och fostra ett barn. Således är den huvudsakliga funktionella betydelsen av dessa strukturer att ge ägget skydd mot de negativa effekterna av olika faktorer, vilket är mycket viktigt under graviditeten. Mognad av en sådan formation utförs per månad.

En annan, inte mindre viktig funktion av sådana formationer är produktionen av hormonet östrogen. Hos kvinnor bildas folliklarna kontinuerligt under hela livet. Av dessa dör 99,9%, inte ägglossning. Och bara en, sällan 2-3 folliklar genomgår ägglossning.

Vad är mängden?

Moderna verkligheter är sådana att kvinnor inte har bråttom att föda barn, och föredrar att först få en utbildning, uppnå en viss social status och tjäna pengar. Och moderskap skjuts upp för senare. Men naturen kan inte luras, och efter 35 år börjar antalet bakterieceller i äggstockarna snabbt tappas. Hur många folliklar som finns kvar i gonaderna beror faktiskt på om en kvinna kan bli gravid naturligt.

Antalet folliklar läggs även när flickan befinner sig i moders livmoder: under graviditetens första trimester har de kvinnliga fostret äggstockar med ett stort utbud av ursprungliga folliklar, som var och en har primära oocyter. Deras antal är en rekord för en kvinnas liv och uppgår till 2 miljoner.

En del av folliklarna dör, och en flicka föds med ett lager på cirka 500 tusen bakterieceller. Sjukdomar, ekologi och andra faktorer leder till det faktum att ungefär 250 tusen oocyter kvar i puberteten i äggstockarna. Cirka 450-500 celler tilldelas en kvinna för hela fertil ålder.

Så snart flickan når pubertetsperioden, mognar en follikel varje månad i äggstockarna och ett ägg släpps. Ett sådant fenomen som dubbel ägglossning (när mer än ett ägg mognar och lämnar) är ganska sällsynt.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Dominanta folliklar och deras roll

Den dominerande follikeln är det största och mest mogna elementet som skyddar ett ägg klart för befruktning. Innan ägglossningen kan han uppnå två centimeter. Ligger vanligtvis i höger äggstock.

Att nå ett tillstånd av mognad och vara under påverkan av hormoner, den dominerande follikeln går sönder, en ägglossningsprocess inträffar. Ägget rör sig snabbt till äggledarna. Om det dominerande elementet inte mognar kommer det inte att ägglossning ske.

Antalet och normen för folliklar i äggstockarna

Folliklar i äggstockarna räknas baserat på den dag menstruationscykeln börjar. Om flera folliklar upptäcks ett par dagar efter menstruationens slut anses detta inte vara en avvikelse.

Mitten av cykeln kommer att markeras av ett eller två element som är överlägsna i storlek än resten. I slutet av cykeln förblir bara en stor. Ett ägg borde komma ut ur det, som då är klart för befruktning. Klyftan i själva utbildningen manifesteras i början av menstruationscykeln..

orsaker

Medan läkarna inte kan ange en enda anledning till att flera folliklar visas.

Det finns emellertid etiologiska faktorer mot vilka patologi utvecklas:

 1. Hypofyssjukdom Ökad produktion av luteiniserande hormon provoserar en hög produktion av androgener i äggstockarna och tillväxthormonet.
 2. Insulinresistens. Cellens resistens mot hormonet leder till att det ackumuleras i blodet. Detta leder till frisättning av luteiniserande och androgena hormoner i stora mängder. De bidrar till överdriven follikelväxt..
 3. Ökad produktion av manliga könshormoner.
 4. Överdriven aktivitet av enzymer i äggstockarna. Det höga innehållet i vissa enzymer och det låga innehållet i andra introducerar en obalans i den enzymatiska ordningen. Detta leder till överproduktion av manliga könshormoner och utseende av cyster.
 5. Genetisk predisposition. Polycystisk sjukdom ärvs inte, men närvaron av direkta släktingar med en sådan sjukdom ökar risken för.

Avvikelser från normen

Om den kvantitativa sammansättningen i folliklarnas äggstock överstiger 10 anses detta vara en kränkning. Diagnosera en sådan patologi är endast möjlig genom ultraljud. Dessutom förändras deras antal inte under cykeln. Under ultraljud noteras ett stort antal små bubblor. I händelse av att antalet ökar flera gånger diagnostiseras en kvinna med polycystic. Polycystic kännetecknas av bildandet av flera follikulära formationer i periferin.

I vissa fall kräver emellertid underutvecklingen av follikulära element speciell terapi. Dessa inkluderar följande:

 • om orala preventivmedel valts felaktigt;
 • med förekomsten av endokrina problem;
 • när man får övervikt eller omvänt dramatisk viktminskning.

Om folliklarna i äggstocken är högre än normalt betyder detta inte nödvändigtvis att polycystisk sjukdom har utvecklats eller är en signal om någon sjukdom. Det är troligt att orsaken till detta var överarbetande, stress, konstant känslomässig överbelastning. I detta fall normaliseras antalet efter den första ägglossningen..

Eftersom fetma kan provocera ett follikelfel och leda till obalans i processerna för äggstocksfunktion, rekommenderas kvinnor att övervaka sin kost och vara uppmärksam på fysisk aktivitet.

Varje kvinna måste regelbundet besöka en gynekolog-endokrinolog. Detta gör det möjligt att snabbt upptäcka patologi och snabbt börja behandla den..

För att fastställa varför folliklar i äggstockarna bildas med avvikelser, är det bara en gynekolog som kan ha godkänt vissa tester och en speciell undersökning.

Förebyggande

För att en kvinna inte ska utveckla denna patologi är det bättre att följa vissa rekommendationer från läkare:

 1. Det är nödvändigt att äta rätt. Följ inte strikt diet, eftersom plötsliga hopp i vikt leder till hormonell obalans.
 2. Alla virusinfektioner måste behandlas i tid..
 3. Det är viktigt att utesluta effekten av radioaktiv strålning. Om arbetet är relaterat till kemikalier måste det ändras.
 4. Eventuella mediciner bör tas endast med tillstånd och under övervakning av en läkare..
 5. Det är viktigt att utesluta överdriven psyko-emotionell och fysisk stress som negativt påverkar bildandet av folliklar.
 6. Reglerna för att ta hormonella mediciner bör följas..
 7. En kvinna måste regelbundet undersökas av en gynekolog.
 8. Det är nödvändigt att utesluta orimlig och felaktig stimulering av äggstockarna.

Endast rätt förebyggande av enstaka folliklar hjälper till att undvika utvecklingen av den presenterade patologin, samt säkerställa normal reproduktionsfunktion. Den ytterligare prognosen (om patienten kan bli gravid) beror på hennes allmänna tillstånd och korrektheten för den valda behandlingen.

Ihållande follikel

Frågan om vad som är en bestående follikel ställs av dem som har diagnostiserats med detta. Patologi innebär att bildandet av det dominerande elementet inträffade som det borde till det ögonblick då det var tänkt att brista. Detta hände inte och ägget kommer följaktligen inte ut. Oavsett var utseendet på en bestående follikel på höger äggstock eller vänster diagnostiserades, ägglossning inträffar inte. Orsaken till sjukdomen kan ligga i hormonstörningar hos en kvinna, i de fall då det manliga hormonet finns i överflöd. Om du inte ingriper i en sådan process i rätt tid, utesluts inte utvecklingen av infertilitet.

I det första skedet tas mediciner som undertrycker manliga hormoner i kroppen.

Det andra steget innebär introduktion av hormoner intramuskulärt. Dessutom är det nödvändigt att utföra massageprocedurer, laserterapi, ultraljudseffekter på bäckenorganen.

FAQ

Denna process varar bara 9 dagar (plus eller minus en). Under förutsättning att en kvinnas hormonella bakgrund är stabil, ägglossning inträffar den 14: e dagen av cykeln.

Med hormonell störning kan för många folliklar hittas i äggstocken, eller tvärtom, för få. Ibland har den ingen könsorgan..

Alla dessa fenomen påverkar kvinnans reproduktionsfunktion negativt.

En minskning av follikeln på ägglossningsdagen leder till att ägget inte kan lämna det. En kvinna kan inte bli gravid. En ökning av graaffbubblan indikerar en stor sannolikhet för en cystisk process. Det påverkar också befruktningen negativt.

I detta fall talar de om dess uthållighet. Detta fenomen anses vara patologiskt och kräver korrigering..

Olika tvillingar framgår av det faktum att inte ett utan två ägg släpps från äggstocken.

Follikeln är det viktigaste strukturella elementet i äggstocken. Sannolikheten för en äggcell och chansen att en kvinna blir gravid beror på deras antal och utveckling. Misstämningen av dess storlek och kvantitet med normen är en patologi. Sådana kvinnor bör behandla infertilitet.

Brist på folliklar

Ibland händer det emellertid att follikulära strukturer på äggstockarna är helt frånvarande. Anledningen till detta ligger i den tidiga början av klimakteriet eller funktionsfel i äggstockarnas funktion. I detta fall föreskriver läkaren hormonbehandling. Du kan ta reda på om det finns ett liknande problem genom oegentligheter i menstruationscykeln..

Folliklar i kroppen av det rättvisare könet bör producera en viss mängd. I händelse av att de bildas mer eller mindre, betraktas detta alltid som en avvikelse. Ibland kan det sluta med utvecklingen av infertilitet. Därför, inför en oegentlighet i menstruationscykeln, bör en kvinna omedelbart kontakta en läkare för att fastställa orsaken och förskriva nödvändig behandling.

Folliklar är strukturella komponenter i gonaderna hos kvinnor. Ett av dessa element, kallad dominerande, under ägglossningen släpper ett moget ägg för befruktningen. Med den normala strukturen i follikeln, liksom dess tidiga mognad, kan en kvinna bli gravid. Eventuella avvikelser från normen kan leda till utveckling av cyster i äggstocken eller till och med infertilitet. Det finns många orsaker som kan orsaka dessa störningar, så om du får ovanliga symtom bör du genast söka läkarhjälp.

Vad man ska göra om mognad inträffar, men det finns ingen ägglossning

För att förstå hur follikeln spricker måste du observera vad som händer tidigare. Det händer så att inget kommer ut ur kapseln. Sedan finns det sannolikheten för en follikulär cysta. Skälen till dess bildning är följande:

 • övermättnad av kroppen med östrogen;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • ständig förändring av sexpartner;
 • överdriven alkoholkonsumtion;
 • obalanserad kost, inklusive försvagande dieter;
 • aborter
 • påfrestning.

Ibland räcker det att koppla av och äta hälsosam mat i din kost för att ett ägg ska bli fritt. För att upprätthålla en balanserad mängd hormoner förskrivs mediciner. Särskilt under andra hälften av cykeln föreskriver läkare progesteron. Förresten, det avbryts inte vid framgångsrik befruktning.

Enligt läkare kan tillväxten av follikeln redan betraktas som goda nyheter. För att ägget ska komma ut, måste utrymmet dock öppnas. Det finns speciella mekanismer för detta. Ibland måste man ta till användning av mediciner.

Funktioner och syfte med folliklar

Follikeln är ett omogt ägg som omges av ett lager av epitelceller och ett dubbelt skydd av bindväv. Dess huvuduppgift är att skydda groddcellen från negativa effekter av olika faktorer. Det är just dessa element som bestämmer rätt mognad av ägget och dess befruktning, och följaktligen förmågan att bli gravid och fostra ett barn. De är också utformade för att producera kvinnligt hormon - östrogen..

Hos kvinnor utvecklas reproduktionssystemet och follikulära apparater under perinatal period, och i detta skede upprättas ett konstant antal folliklar, som förblir oförändrade under hela livet (30 - 50 tusen).

Det finns flera stadier av follikulär utveckling i äggstockarna:

 • Bildandet av flera små omogna celler.
 • På dag 5 låter en ultraljudssökning se upp till tio antrala folliklar i äggstockens periferi (deras storlek varierar från 2 till 4 mm).
 • Efter sju dagar ökar deras storlek till 6 mm, vilket gör det möjligt att överväga ett nätverk av kapillärer baserat på dem.
 • På åttonde dagen bestäms dominerande folliklar som fortsätter att växa och utvecklas..
 • Ungefär den 10: e dagen gör ultraljud det möjligt att identifiera den dominerande follikeln, som har den största storleken (cirka 15 mm), medan resten blir hälften så mycket.
 • Två veckor senare når den dominerande en storlek på 25 mm. För närvarande sker en aktiv produktion av det kvinnliga hormonet - östrogen, under vilket inflytande membranet påverkas (vilket gör att ägget går utanför) och ägglossningen sker dag 15-16.
 • Ägget kommer in i äggledarna. Som ett resultat av hennes möte med spermierna inträffar befruktning. Annars, under menstruationen, lämnar hon livmodern tillsammans med epitelet.

Åldersfunktioner

Det är nödvändigt att behandla äggstocksreserven med försiktighet och inte försena födelsen av de förstfödda under lång tid, eftersom efter 35 år blir hastigheten för utarmning av reserven snabbare. Vid 30 års ålder har en kvinna bara 10% av sin ursprungliga äggstocksreserv, som hon har vid födseln, vid 40 år, inte mer än 3%. Vid 45 år har en kvinna mindre än 1% av folliklarna. Om deras utarmning är snabb, kan klimakteriet inträffa i denna ålder.

När man bestämmer sig för när det är dags att födda barn, bör man inte glömma inte bara antalet folliklar utan också kvaliteten. Under åren har kvinnor mer och mer kroniska sjukdomar, miljöfaktorer, dåliga vanor, ohälsosam kost, mediciner påverkar kroppen, och som ett resultat, efter 40 år, lämnar äggens kvalitet mycket att önska. Även om ägglossningen sker regelbundet, mognar folliklarna normalt, befruktningen kan inte ske på grund av äggens genetiska material dålig kvalitet. Dessutom ökar också riskerna för att bli ett barn med kromosomala patologier.

Det farligaste för tillståndet i äggstocksreserven är en konstant och långvarig kontakt med en kvinna med giftiga ämnen..

Och det är inte nödvändigt att röka eller ta droger, ibland är doserna av gifter och gifter låga, till exempel när man arbetar med lack och färger, när man arbetar i farliga industrier. Små doser stör i allmänhet inte kvinnans tillstånd, hon känner inte kronisk förgiftning och märker inte vilka förödande förändringar som inträffar i hennes gonader..

När det gäller rökning och alkohol verkar det sägas och skrivas tillräckligt. Och därför vill jag bara lägga till ett talesätt, som ibland används av genetiker som hävdar att hennes mormor bestämmer en kvinnas hälsa. Om du röker eller dricker när du bär din dotter, kommer hennes äggstocksförsörjning att vara lägre än hos andra nyfödda flickor, och hennes fertilitet kommer att minska. Men de allvarligaste konsekvenserna kan uppstå hos din barnbarn - i tredje generationen kommer hon troligen att ärva en liten mängd folliklar, som hotar henne med reproduktionsproblem och en tidig menopaus.

Äggstocksreserven kan snabbt tappas vid kroniska inflammatoriska processer av vilken lokalisering som helst, eftersom det finns en möjlighet till autoimmuna reaktioner. Äggstockskirurgi minskar också follikulärreserv. Äggstockarna tappas mycket snabbt med hormonstimulering av ägglossning, med IVF, när du behöver få ett stort antal ägg på kort tid.

Normöverträdelser

Vad är normen för folliklar i äggstocken? Överskott eller brist på dessa element är en kränkning. Om det finns mer än tio omogna oocyter i en äggstock och denna siffra förblir oförändrad under hela cykeln, kan vi prata om att överskrida normen (endast ultraljud kan avslöja detta). Beroende på antalet element som detekterats under ultraljudsundersökningen kan följande slutsats göras:

 • inom området från sju till sexton - det finns många folliklar i äggstocken och sannolikheten för befruktning är hög;
 • från fyra till sex - en liten sannolikhet för graviditet;
 • mindre än fyra - sannolikheten för befruktning är praktiskt taget frånvarande.

Detta indikerar emellertid inte alltid någon patologi och kan orsakas av stress, ångest eller överarbetande. I detta fall normaliseras antalet folliklar i äggstockarna efter den första ägglossningen. Terapi utförs om överträdelserna orsakas av följande skäl:

 • fel val av preventivmedel;
 • nedsatt sköldkörtelfunktion;
 • snabb viktökning eller viktminskning;
 • fel i det endokrina systemet;
 • högt prolaktin i kroppen.

Ovanstående överträdelser kan upptäckas med hjälp av diagnostiska procedurer..

Otillräckligt antal eller frånvaro av bakterieceller kan orsakas av hormonell misslyckande eller tidig menopaus. Vanligtvis övervakas detta problem den sjunde dagen i menstruationscykeln. I detta fall förskrivs hormonella läkemedel för att behandla en kvinnas reproduktionsfunktion..

Sammanfattningsvis kan vi skilja två befintliga alternativ för utveckling av follikeln:

 • Menstruationscykelns förlopp med en dominerande i vänster eller höger äggstock.
 • Dess frånvaro, som ett resultat - ägget mognar inte, det finns en kränkning av menstruationscykeln. I detta fall är befruktning omöjlig.

Diagnos av sjukdomen

Till och med den dominerande follikeln kan ha oregelbunden form. Detta kan också hindra befruktningen, eftersom ägget inte kan bildas normalt. För att göra en noggrann diagnos bör vissa studier göras:

 1. Extern undersökning, under vilken patientens klagomål registreras. Dessutom bör läkaren veta när de första tecknen dök upp, vilka faktorer som väckte dem, enligt kvinnan, om symptomen förändrats över tid. Specialisten behöver också data om tidigare patologier, kirurgiska ingripanden, skador, människoliv.
 2. Studie av menstruationsfunktion. Här behöver du data om den första menstruationen, cykelns varaktighet och dess regelbundenhet.
 3. Undersökning av patienten på fåtöljen. Läkaren bestämmer förändringen i bröstkörtlarna eller yttre könsorgan, specifika symtom.
 4. Ultraljud I detta fall bestäms en minskning av tjockleken på endometrium, storleken på äggstockarna, frånvaron av folliklar i dem.
 5. Blodtest för koncentration av könshormoner.
 6. laparoskopi.
 7. karyotypering.
 8. Echosalpingography.

För ytterligare behandling av patologi är ingripandet av en gynekolog-endokrinolog nödvändig. Den presenterade patologin är nästan alltid förknippad med en förändring i hormonnivån, därför måste den nedsänkta funktionaliteten hos det endokrina systemet först elimineras.

Dominant follikel

I mitten av cykeln mognar vanligtvis flera folliklar och resten upplöses. Dominant är det största och mest utvecklade skyddselementet. Det skyddar ett ägg klart för befruktning. Direkt under ägglossningen i höger eller vänster äggstock kan den nå en storlek på flera centimeter. Under påverkan av hormoner brister det, till följd av att ägget släpps och rusar till äggledarna, vilket innebär att det finns möjlighet till graviditet.

I sällsynta fall förekommer samtidig mognad av dominanter i båda äggstockarna. Detta gör det möjligt att bli gravid tvillingar.

Det finns också en reserv av folliklar som är redo för befruktning. De kallas antral. Som förberedelse för befruktning in vitro bestämmer specialister hur många folliklar som bildas, och utifrån dessa data förutsäger sannolikheten för graviditet.

Hur mycket som behövs för graviditet?

För att bli gravid behöver en kvinna bara ett ägg. Det är hur mycket vanligtvis mognar i en cykel. Vid dubbel ägglossning kommer två oocyter upp från folliklarna, och då är sannolikheten för en multipel graviditet hög, medan barnen kommer att vara olika och, eventuellt, heteroseksuella - tvillingar.

I IVF-behandlingscykeln, när du behöver få fler oocyter för att öka chanserna för en framgångsrik procedur, stimuleras ägglossningen artificiellt med hormonella läkemedel. Under deras insats, under stimulering i äggstockarna, mognar mer än 3-5 oocyter. Ägg erhålls genom follikelpunkning efter att folliklarna själva har nått önskad storlek..

Brott mot utvecklingen av folliklar

Eventuella kränkningar i utvecklingen av folliklar leder till allvarliga konsekvenser, upp till infertilitet. Följande avvikelser kan bidra till detta:

 • follikulära äggstockarna;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • otillräcklig produktion av det kvinnliga hormonet - östrogen;
 • endokrina systemstörningar;
 • problem med ägglossning;
 • dysfunktion i hypofysen;
 • för tidig menopaus (kirurgisk eller naturlig);
 • stress, depression, nervstress.

En mycket viktig punkt är också tillståndet hos den dominerande follikeln, som kan vara frånvarande, inte når den erforderliga storleken, vara sen med mognad eller inte utvecklas alls.

Behandlingsmetoder

Endast en specialist kan avgöra varför en överträdelse har inträffat, samt föreskriva en effektiv och säker behandling. Behandlingen väljs individuellt för varje fall och kan inkludera:

 • eliminering av cystisk bildning;
 • normalisering av den hormonella bakgrunden;
 • stimulering av ägglossning;
 • cykelåtervinning;
 • eliminering av patologier i det endokrina systemet;
 • normalisering av metaboliska processer.

I de flesta fall är hormonell medicinering tillräcklig för att lösa problemet. Läkemedlet ”Klostilbegit” föreskrivs alltmer för artificiell stimulering av ägglossningen. Kirurgi används endast i speciella fall.

Ihållande folliklar

Vid åldersrelaterade förändringar eller i tonåren inträffar ofta en kränkning av folliklarapparatens aktivitet, kallad uthållighet. De viktigaste symtomen på sjukdomen är menstruations oregelbundenhet, tungt menstruationsflöde, blödning. I detta fall utvecklas follikeln tillbaka i äggstockarna, vilket kan leda till bildande av en cyste. För att förhindra att cysten spricker föreskrivs hormonbehandling. Med betydande tumörstorlekar är hormonbehandling ineffektiv och kirurgisk ingripande krävs. Fenomenet med uthållighet åtföljs av:

 • hormonella störningar;
 • förtjockning av endometrial slemhinna;
 • endometrial avstötning;
 • klämma livmodern;
 • smärta i nedre del av magen, åtföljt av blodig utflöde eller blödning.

Ultraljud av äggstockarna för diagnos av infertilitet

För kvinnor som genomgår reproduktiv terapi är äggstockscanningar ett effektivt verktyg för behandling av infertilitet. Ägglossningsfel eller dysfunktion är den främsta orsaken till infertilitet bland många. Efter att ha ställt rätt diagnos bestämmer läkaren hur man ska öka chanserna för en kvinna att bli gravid.

Äggstocken är det organ som oftast skannas med ultraljud. Fastställande av äggstocksstatus och övervakning av folliklar är det första steget i bedömningen av infertilitet. Det kan vara förknippat med tillväxten av en dominerande follikel utöver den preovulatoriska diametern och den efterföljande bildningen av en stor anovulatorisk follikelcyst.

Äggstocken visualiseras av dess:

 • Morfologi - normal, polycystisk eller multicystisk.
 • Anomalier - cyste, dermoid, endometrios, tumör och andra.
 • Förändringar i utvecklingen av folliklar vid övervakning av ägglossning, för att bevisa ägglossning, bildning och funktion av corpus luteum.

Vid behandling av infertilitet är det viktigt att veta när man ska vänta på ägglossning för att bestämma det gynnsamma befruktningsstunden. Genom att skanna i väntan på ägglossning - follikulometri, kan läkaren bestämma när fosterets ägg ägglossas. Daglig ultraljud bestämmer den växande follikeln, som ska visualiseras som en svart bubbla på enhetens skärm.

Primordial follikulos

Äggstocksreserven (lager av ägg hos kvinnor) läggs i livmodern. Det primära utvecklingsstadiet av den skyddande follikeln är primordial. I detta fall är äggens embryon belägna på insidan av äggstockarna och skyddas av granulosa-celler. Denna bild ses tills menstruationens början. Puberteten kännetecknas av:

 • produktion av ett hormon som stimulerar utvecklingen av follikeln:
 • tillväxt av äggkärnan under verkan av follikelstimulerande hormon;
 • mognad av äggets skyddande membran;
 • månadsvis utveckling av flera reproduktionssäckar.

Preovulatorisk follikel

I det sista stadiet av mognaden är ägget klart för befruktning. I detta fall är follikeln nästan helt fylld med vätska, dagen innan ägglossningen äger rum, östrogenproduktionen ökar och följande fenomen observeras:

 • stimulerad frisättning av lutein, vilket bidrar till början av ägglossningen;
 • den förekommande follikeln bildar ett utsprång på dess vägg, på det ställe som senare inträffar ett genombrott (ägglossning);
 • efter början av ägglossningen aktiveras progesteronproduktion, vilket förhindrar endometrial avstötning;
 • ett corpus luteum bildas och bildar därefter ett nätverk av fartyg och bidrar till utseende och utveckling av morkaken.

Varför spricker han inte

Det händer också att kvinnor måste undra varför follikeln inte spricker. Det finns flera skäl till detta. Svaret på denna fråga kan vara för tjocka kapselväggar eller ett eller annat hormonellt problem.

Om den gula kroppen som beskrivs ovan bildas innan follikeln spricker, kallas den för neovulering. I detta fall kan den dominerande follikeln utvecklas normalt. Men senare - det här är en neovulerande follikel, en corpus luteum bildas och bristning inträffar inte. Därför kan en ägg inte utvecklas i bukhålan, vilket innebär att graviditet också blir omöjlig..

Nästa utvecklingsstadium är uthållighet. Med uthållighet bestäms också en dominerande follikel, som normalt utvecklas till önskad storlek, men det finns ingen bristning. Samtidigt fortsätter en sådan persistent follikel att existera under hela cykeln. Det är värt att notera dess vissa särdrag, nämligen: en ihållande neovulerande follikel kan fortsätta även efter menstruation.

Persistensen av en oexploderad follikel har karakteristiska tecken, inklusive frånvaron av en corpus luteum, en ökad nivå av östrogen, en minskad nivå av progesteron (som i den första fasen) och frånvaron av fri vätska i det angränsande utrymmet.

Follikulära äggstockar

Uttrycket "follikulära äggstockar" används av ultraljudspecialister för att beskriva äggstockarnas funktioner. Som regel indikerar denna diagnos inte förekomsten av patologi, men om dessa tecken åtföljs av andra symtom krävs en ytterligare undersökning. Samtidigt, i stroma i äggstocken finns det ett större antal oöppnade ägg än det borde vara. Höger och vänster follikulära äggstockar ser desamma ut. Tecken på flera folliklar:

 • närvaron av anovulatoriska cykler som ett resultat av uppkomsten av en cyste eller icke-åldrande av en dominerande follikel;
 • infertilitet;
 • oregelbunden menstruation ökar menstruationscykeln vanligtvis till 50 dagar.

Symtom under ultraljud:

 • förstorade äggstockar;
 • äggstockarnas ekogenicitet är mindre än livmoderns ekogenicitet;
 • det finns mer än tjugo antrala kimceller; deras diameter överstiger inte 9 mm; de är belägna diffust i stroma;
 • tunna mantel av den dominerande follikeln.

Ett liknande fenomen kan diagnostiseras hos friska kvinnor, liksom hos patienter som lider av polycystic. Därför kan inte begreppet "follikulära äggstockar" fungera som en oberoende diagnos. Om patienten utvecklar cyster finns det ett polycystiskt syndrom.

Du kan åtgärda problemet med hjälp av hormonell korrigering, vilket inte bara sätter cykeln tillbaka till det normala, utan också gör det möjligt att bli gravid utan hinder. Behandlingen utförs av en gynekolog-endokrinolog och syftar till att normalisera produktionen av följande hormoner:

Om att ta hormoner inte ger resultat, kommer ägglossning att stimuleras. Patienten injiceras med läkemedel för att öka bakterieceller, en ultraljudstudie utförs varannan dag, och när toppen av deras tillväxt uppnås, injiceras kvinnan med hCG för att förstöra follikelmembranet och släppa ägget. Samtidigt hög sannolikhet för multipel graviditet.

Hos gravida kvinnor påverkar follikulära äggstockarna absolut inte lagret. Men efter förlossningen kan anovulatoriska cykler upprepas igen. Om du vill planera en annan graviditet kan du börja ta hormoner igen och bli gravid ett barn. Det är värt att notera att med detta syndrom är det nödvändigt att analysera den hormonella bakgrunden och, om avvikelser upptäcks, normaliserar nivån på alla hormoner som är ansvariga för äggmognadsprocessen och bevarande av graviditet.

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Tillfälliga faktorer som leder till ett stort antal folliklar

Om det finns många "vesiklar" i bilagorna, talar vi om multifollikularitet. Ibland diagnostiseras en kvinna med follikulära äggstockar. En gynekolog kan misstänka en patologi under undersökningen. Det bekräftas av ultraljud.

Det är inte värt att ignorera det upptäckta problemet, eftersom det inte alltid orsakas av ofarliga skäl. Endast en gynekolog kan utföra en noggrann diagnos, förklara vad det betyder när det finns många folliklar i äggstocken och förskriva behandling. Ibland innebär ett stort antal "vesiklar" i bilagorna att en kvinna har polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS), vilket ofta föregås av multifollikularitet.

PCOS åtföljs av hormonell obalans och andra symtom (uppkomsten av akne, oregelbunden eller frånvarande menstruation, fetma hos män av typen, etc.). Eftersom ägglossning inte förekommer eller sällan inträffar med denna sjukdom, diagnostiseras en kvinna med infertilitet..


Laparotomi ärr

Innan man diskuterar varför många folliklar mognar i äggstocken under en patologivariant, är det nödvändigt att förstå vilka tillfälliga faktorer som kan utlösa ett sådant tillstånd, vilket inte är ett tecken på någon störning i kroppen..

Så, mångfalden av folliklar i äggstockarna kan också vara en variant av normen. I vissa fall kan detta orsakas av tidigare eller tolererat stressande tillstånd, långvarig mental stress och emotionell överbelastning. Under sådana förhållanden återgår antalet så kallade säckar till det normala efter nästa ägglossningsfas.

Följande skäl kan dock leda till ett tillstånd där det finns många folliklar i äggstocken:

 • intag av felaktigt utvalda orala preventivmedel;
 • kränkning av sköldkörteln;
 • pubertetsprocess;
 • ärftlig predisposition;
 • höga prolaktinnivåer, inklusive amning;
 • kraftig urladdning eller viktökning;
 • metabolisk störning.

Så det kan hävdas att det finns många folliklar i äggstocken och detta kan betraktas som en patologisk process om mer än 10 säckar finns i varje bihang. Och detta kan tillskrivas en variant av patologin om patienten:

 • ett liknande tillstånd kvarstår under lång tid;
 • ingen ägglossning eller det förekommer ganska sällan;
 • sköldkörteln eller hypofysen störs;
 • det finns kraftiga fluktuationer i vikt upp eller ner;
 • oegentligheter under menstruationscykeln observeras;
 • befruktning inträffar inte inom 6-12 månader med regelbundet sex utan användning av preventivmedel och under förutsättning av partnerens reproduktiva hälsa.

När, under förutsättning av ovanstående förhållanden, ett stort antal vesiklar med ägglossningar observeras i äggstockarna, talar experter om multifollicarity. Att betrakta ett sådant tillstånd som ofarligt är inte alltid korrekt, eftersom det kan indikera utvecklingen av polycystiskt äggstocksyndrom. För att förklara vad det här betyder - många folliklar i äggstocken, kan diagnosen som anges ovan vara.

Den senare utvecklas mot bakgrund av hormonella störningar och andra kliniska tecken, inklusive manifestationen av akne, en oregelbunden menstruationscykel eller fullständig frånvaro av menstruation, fetma, etc. Eftersom ägglossning inte förekommer med denna patologi eller är extremt sällsynt, diagnostiseras patienter med termen "infertilitet" i medicinen. Bekräfta att den angivna diagnosen tillåter ett antal diagnostiska studier.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Normen för folliklar i äggstocken

Om det uppstår en onormal utveckling av follikulära apparater, genomgår kvinnan en regelbunden undersökning för ultraljud. Den verkliga bilden jämförs och antalet folliklar är normalt. Med avvikelser - ökar eller minskar - en patologi inträffar - omöjligheten av befruktning, en kvinna börjar behandlas. Hur många folliklar ska finnas i äggstocken? Med reproduktiv ålder beror det på cykeldagarna:

 • på sjätte, sjunde - från 6 till 10 stycken;
 • från den åttonde till den tionde - en dominerande dyker upp - resten dör av.

Follikelväxttabell - daglig storlek

Diagrammet för dess tillväxt kan visualiseras i form av en tabell.

CykeldagKvantitet och karakteristik
1 till 4Flera folliklar utvecklas, var och en med en storlek på högst 4 mm.
5Enhetlig utveckling med atresi av flera folliklar.
7Definitionen av en dominerande follikel förekommer. Alla andra är helt reducerade..
812 mm
914 mm
1016 mm
elva18 mm
1220 mm
tretton22 mm
1424 mm. I detta skede finns ägglossning.

Follikulär mognad

Folliculogenesis - processen för tillväxt och mognad av follikeln under gynnsamma förhållanden slutar med ägglossning och befruktning. Det är inte alltid bra. Vid utvecklingsstörningar utförs övervakning och analys med hjälp av ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av det dominerande elementet. Om långsam mognad observeras sker ägglossning inte, föreskrivs behandling. Under nästa cykel spåras resultaten. Så du kan öka graden av mognad, uppnå en efterlängtad graviditet.

Follikelstorlek efter cykeldag

Varje månad under menstruationen sker en gradvis tillväxt av folliklar under dagen. Följande process observeras:

 • fram till den sjunde dagen är bubblans storlek i intervallet 2 till 6 millimeter;
 • med början från den åttonde sker en förstärkning av tillväxten av dominerande formation till 15 mm;
 • resten minskar och dör;
 • från 11 till 14 dagar av cykeln är det en daglig ökning;
 • moget element kan ha en storlek upp till 25 mm.

Många folliklar i äggstocken - vad betyder det

Avvikelse från normen i riktning mot ökning betraktas som en patologi. Ett stort antal folliklar i äggstockarna - mer än 10 stycken kallas multifollikulära. Med ultraljud observeras ett stort antal små vesiklar, som kallas follikulära äggstockar eller polyfollikularitet. När antalet ökar flera gånger diagnostiserar de polycystic.

Denna situation betyder inte bildandet av en cyste, kännetecknad av närvaron av flera follikulära element i periferin. Detta kan störa utvecklingen av dominerande utbildning, ägglossning och befruktning. Sådana problem kan orsakas av stress eller nervösa störningar, kan snabbt återgå till det normala. Behöver behandlingsposition orsakad av:

 • felaktigt urval av orala preventivmedel;
 • endokrina problem;
 • viktökning;
 • kraftig viktminskning.

Få folliklar i äggstockarna

En kvinna kan inte bli gravid för att avgöra varför hon föreskrivs att göra ett ultraljud. En sådan studie inträffar under den antrala fasen av follikelapparatens aktivitet - på den sjunde dagen i menstruationscykeln. När det upptäcks att det finns mycket få folliklar i äggstockarna är det möjligt att situationen utlöses av en minskning av hormonnivån. Analys utförs med hjälp av en vaginal sond. Om folliklarna i äggstockarna under undersökningen är i mängden av:

 • från 7 till 16 - det finns en chans till befruktning;
 • från 4 till 6 - chansen att bli gravid är liten;
 • mindre än 4 - ingen chans till befruktning.

Två dominerande folliklar i en äggstock

Under behandlingen av infertilitet med hormoner sker en ökning av deras koncentration, i stället för en, två dominerande folliklar mognar i en äggstock. Mindre vanligt förekommer detta på vänster sida. De element som skulle stoppa deras utveckling under påverkan av hormoner börjar växa. Befruktning av två ägg kan ske samtidigt eller med en kort tidsperiod. Detta kommer att leda till födelse av tvillingar. Om en kvinna har haft samlag med olika män på kort tid är det möjligt att fäder skiljer sig åt barn.

Varför follikeln inte mognar - orsaker

Nedsatt utveckling har mycket allvarliga problem - vilket leder till infertilitet. Varför växer inte follikeln? Det kan finnas många skäl till detta:

 • tidigt början menopaus - naturlig eller kirurgisk;
 • störning av äggstockarna;
 • förekomsten av ägglossningsproblem;
 • låg östrogenproduktion;
 • endokrina störningar;
 • inflammation i bäckenorganen;
 • hypofyspatologi.

Avbrott i mognad orsakar: stressande situationer, förekomst av depression, nervös belastning. En viktig roll spelas av tillståndet av follikelkomponenten själv, den kan:

 • frånvarande;
 • stanna under utvecklingen;
 • inte uppnå nödvändiga dimensioner;
 • sent med mognad;
 • inte utvecklas alls;
 • försena formationsmomentet.

Stimulering av ägglossning

Ägglossning kan stimuleras med folkläkemedel, terapeutiska leror och mediciner. Bland mediciner är Klostilbegit särskilt populärt. Detta läkemedel gör det snabbt möjligt för en kvinna att bli gravid. Det är relativt billigt och lätt att använda. Ursprungligen utvecklades Klostilbegit som ett preventivmedel, men effekten var tvärtom. Förutom Clastilbegit kan din läkare rekommendera Puregon..

Viktigt: du kan inte förskriva mediciner för dig själv, läkaren måste förskriva en hormonell läkemedelsregim, det kan skilja sig åt hos olika kvinnor. Det måste komma ihåg att det är möjligt att stimulera ägglossning med läkemedel bara 5-6 gånger under en livstid, annars kan utmattning av äggstockarna uppstå och graviditet kommer aldrig att inträffa

Ett annat läkemedel som stimulerar ägglossningen är Gonal. Detta är en ampull med pulver för injektion. Nackdelen med läkemedlet är det höga priset och många biverkningar. Värdighet är ett mycket effektivt botemedel.

Ägglossning kan också stimuleras med vitaminer

Det viktigaste vitaminet som en kvinna behöver är folsyra. Dessutom kommer C, E, A och B-vitaminer att vara användbara för detta, men bara att ta vitaminer räcker inte, en integrerad strategi är viktig och vitaminer är ett viktigt och användbart tillägg. Lerterapi och akupunktur är också bra sätt att stimulera ägglossning.

Det viktigaste är att hitta bra specialister inom detta område.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation efter IVF: när de börjar, särskilt blödningar och orsaker till försening

Det artificiella insemineringsförfarandet kan misslyckas. Därför är kvinnor intresserade av vilka perioder efter IVF bör förväntas, liksom de möjliga orsakerna till förseningar, smärtsam urladdning och andra störningar....

Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar.....

Varför gör äggstocken ont efter ägglossningen, under och före ägglossningen?

Detta tillstånd, när äggstocken gör ont efter ägglossningen, under eller före den, anses vara ganska normal. Detta symptom uppstår under olika patologiska processer, därför är det inte nödvändigt att bli förvånad över dess förekomst....