Vem behöver en analys för klimakteriet, och vilka studier som genomförs under denna period

Intim

Vem behöver en analys för klimakteriet, och vilka studier som genomförs under denna period

Fördelar och nackdelar med hormonersättningsterapi

Hos 51% av kvinnorna diagnostiseras en allvarlig menopaus, där följande symtom observeras:

 • värmevallningar, oftare på kvällen eller på natten;
 • svettas
 • takykardi, hoppar i blodtrycket;
 • humörsvängningar;
 • minskad libido;
 • vaginal torrhet;
 • urininkontinens.

Med en minskning av gonadernas funktion ökar risken för åderförkalkning, hjärta- och kärlsjukdomar och tidig osteoporos. Vegetativa störningar påverkar kvinnors beteende, förvärrar hennes relation med andra.

Hos 33% är menopausesymtomen milda, ytterligare 16% uppvisar milda symtom. Därför behöver de flesta kvinnor gynekologisk hjälp och hormonella läkemedel, som under klimakteriet lindrar tillståndet. Nackdelen med terapi är ett stort antal kontraindikationer som måste beaktas för att minska risken för komplikationer.

Förebyggande av tidig menopaus

En förändring av den hormonella bakgrunden har en dålig effekt på välbefinnandet, så många kvinnor börjar tänka i förväg om förebyggande av symptom på klimakteriet.

Tyvärr är det omöjligt att påverka utvecklingen av ärftliga sjukdomar och en genetisk predisposition, men förebyggande av tidig menopaus kommer aldrig att vara överflödigt.

Sådana åtgärder inkluderar:

 1. Rätt behandling av inflammation i den kvinnliga delen.
 2. Regelbundna besök hos terapeuten och gynekologen. Detta ger tid att upptäcka och stoppa utvecklingen av neoplasmer och obehagliga sjukdomar..
 3. Hälsovård från tidig ålder (fysisk träning, hälsosam kost, utomhusaktiviteter).
 4. Oskyddat samlag.

Det är viktigt att förstå att klimakteriet inte är en sjukdom eller patologi, det är bara nästa steg i varje kvinnas liv. Menopausalt syndrom hjälper till att överleva mediciner, varefter hormonella förändringar och humörsvängningar inte längre irriterar.

Varför ta tester

Alla manifestationer av klimakteriet hos kvinnor vid 50 års ålder är uteslutande associerade med hormonella störningar orsakade av vissnande av kvinnans kropps reproduktionsfunktion. Men inte alltid är frånvaron av menstruation ett tecken på början av klimakteriet, för att bestämma orsaken till ett eller annat symptomatologi är det nödvändigt att kontrollera nivån på könshormoner i blodet. Kvinnor med klimakteriet har exakta normer och jämför med resultaten av studierna kan du dra lämpliga slutsatser.

Vägledd av resultaten av hormontester kan en gynekolog förskriva hormonersättningsterapi och därmed betydligt lindra symtomen på klimakteriet för en kvinna.

Tänk nu på vilka test du behöver göra på en kvinna under klimakteriet:

 • på nivån av FSH i blodet. I början av klimakteriet minskar värdet på hormoner som produceras av äggstockarna och FSH ökar. Denna analys låter dig bestämma förekomsten av kränkningar i syntesen av östrogen;
 • på nivån av östradiol. Om resultatet är kraftigt reducerat och signifikant skiljer sig från normen, kan detta inte bara visa början av klimakteriet, men också att det finns en hög risk för komplikationer i detta skede (osteoporos, åderförkalkning kan utvecklas);
 • till nivån på LH. Om klimakteriet har gått in i den aktiva fasen ökar innehållet i detta hormon;
 • på progesteron. Dess innehåll i blodet minskas gradvis. Och de första 2-3 åren av klimakteriet kan detta hormon vara helt frånvarande i en kvinnas kropp.

Kvinnans menstruationscykel är nära besläktad med nivån på könshormoner i kroppen, så du måste tydligt veta på vilken dag du kan ta detta eller det blodprovet för hormoner:

 • på FSH ges LH den 4: e-5: e dagen av cykeln;
 • vid övergången till östradiol den 19-22 dagen i cykeln;
 • för progesteron - den 18-21: e dagen av cykeln.

De viktigaste typerna av forskning

För att fastställa närvaron av klimakteriet passerar de oftast tre analyser för innehållet:

I vissa fall föreskriver gynekologen dessutom diagnostiska manipulationer för att bestämma halten av andra hormoner (testosteron, progesteron, prolaktin, östrogen), det är också viktigt att bestämma sköldkörtelhormonerna.

Reglerna för förberedelser för leverans av hormoner finns i artikeln.

Typer av läkemedel för klimakteriet

3 basdosregimer för hormonersättningsterapi har utvecklats och tillämpats:

 • monoterapi med östrogener eller gestagener;
 • en kombination av östrogener med progestogener;
 • en kombination av östrogen androgener.

Läkemedel för hormonbehandling, som endast innehåller östrogener, kan endast användas hos kvinnor med en borttagen livmoder. Detta beror på den proliferativa effekten av det kvinnliga hormonet och en ökad risk för att utveckla endometrial cancer. Med myom eller endometrios stimulerar rena östrogener också utvecklingen av patologi..

Estrofem tabletter används som innehåller 2 mg östradiol. Dessa klimakteriet förskrivs till kvinnor efter 50 år dagligen från vilken dag som helst. Men med en bevarad livmoder och menstruation dricker de sig från den femte dagen av cykeln.

Tabletter från uttalade värmevallningar under klimakteriet kan användas i kontinuerligt eller cykliskt läge. Gynekologer föreskriver ofta kombinerade orala preventivmedel till patienter under 50 år som ett förberedelsesteg för HRT. De hjälper till att reglera cykelstörningar, skyddar mot graviditet och förbättrar det allmänna välbefinnandet. De optimala läkemedlen under denna period är trefas COC: er Klayra, Triregol.

Sedan 50 år har menopausetabletter ersatts av kombinerade piller baserade på naturligt östrogen och kompletterat med en gestagenkomponent. Följande typer av progestiner är effektiva:

 • levonogrestrel;
 • cyproteronacetat;
 • norgestrel;
 • medroxyprogesteronacetat;
 • noretisteronacetat.

När man använder hormonersättningsterapi för komplicerad klimakteriet väljs läkemedlet individuellt. I den första fasen av cykeln tar en kvinna piller som endast innehåller estardiol, och i den andra dess kombination med progestins. Kombinationen av östrogener med androgener används sällan på grund av det stora antalet biverkningar..

Med klimakteriet kan örthormoner användas, som inkluderar fytoöstrogener. Dessa är naturliga molekyler som liknar kvinnliga hormoner i struktur och effekter i kroppen. De viktigaste klasserna av ämnen inkluderar:

 • lignaner - isolerade från skalens grödor, innehållande ris, nötter, frukt, frön, växtfibrer;
 • isoflavonoider - finns i sojabönor, granatäpplen, dadlar, solrosfrön, rödklöver, könsmetabolismen i tarmen förvandlas till ämnen med östrogen aktivitet;
 • cumestans - finns i nötter, frön och fiberrika grönsaker.

Läkare föreskriver kvinnliga piller för klimakteriet baserat på växtbaserade komponenter om patienten vägrar att ta hormoner eller ett stort antal absoluta kontraindikationer för HRT. Oftast används läkemedel i form av tabletter eller droppar Klimonorm, Qi-Klim. Det är gjort på basis av extraktet av tsimitsifuga, melbosia och raponticin.

I kategorin kosttillskott för klimakteriet med en svag hormonliknande effekt används följande:

 • Menofors - som en del av B-vitaminer, askorbinsyra, järn, zink, kalium, fosfor, koppar, flavonoider och eterisk eterisk olja, har tillskottet inte östrogen aktivitet;
 • Serelis är ett patenterat läkemedel med en obevisad verkningsmekanism, innehåller inte fytoöstrogener, men den innehåller växtpollenekstrakt och E-vitamin;
 • Mensa - tillägg baserat på ett komplex av vitaminer E, C, grupp B och spårelement med tillsats av isoflavonoider.

Är hirsutism hos kvinnor alltid en patologi??

Hur kan man skilja terminalhår från fluffigt? Människokroppen är täckt med fluffigt hår från födseln. De är tunna, korta, mjuka, nästan färglösa. Fluffigt hår liknar fluff och växer även i områden där hårväxt beror på androgenens nivå. Sådana zoner kallas androgenberoende..

När en person växer upp förändras hans hormonella bakgrund och terminalhår börjar dyka upp. De är ljust pigmenterade, tuffa och längre än pistolhår.

Som jag sa ovan är förekomsten av terminalhår i androgenberoende zoner viktig för kvinnor. Tyvärr tror många av våra landsmän att hårväxt på underbenen och underarmarna är ett tecken på hirsutism, och börjar en lång, värdelös sökning efter sjukdomar.

Vilka zoner är androgenberoende?

Androgenberoende zoner inkluderar ansiktshud (ovanför överläppen och hakan), nacke, bröst (mellan bröstkörtlarna), rygg (övre delen), buken (övre delen), axlar.

Tillväxten av terminalhår i nedre del av magen och ryggen, liksom nära bröstvårtorna, anses felaktigt som en patologi, medan detta är den absoluta normen.

Men även tillväxten av terminal hår i adrogenberoende zoner indikerar inte alltid hirsutism hos kvinnor. För att bestämma den uppenbara patologin finns det en speciell visuell Ferryman-Gollway-skala.

Nedan ser du en bild som visar hur man beräknar denna indikator. Välj den lämpligaste bilden för dig på varje rad och räkna poäng.

En indikator på denna skala som inte överstiger 8 poäng betraktas som normen. I detta fall kan hårväxt förklaras med en ärftlig predisposition där det finns medfödd överkänslighet mot androgener.

Vanligtvis observerades samma hårväxt i den föregående generationen längs den kvinnliga linjen. Att tillhöra vissa etniska grupper ökar också denna indikator. Till exempel är kvinnor från kaukasiska nationaliteter mer "håriga" än européer.

Om en kvinnas hirsutism uttalas och detta bekräftas av Ferryman-Hollway-skalan (mer än 8 poäng), är det nödvändigt att ta reda på orsaken till hirsutism.

Hirsutism i sig utgör inte något hot utan snarare bara obehag från den estetiska sidan. Men det är ett tecken på andra farligare endokrina sjukdomar..

Orsakerna till hirsutism hos en kvinna kan vara:

 • Polycystiskt äggstocksyndrom (den vanligaste orsaken till hirsutism)
 • Hyperkortik (sjukdomar som uppstår med en ökning av kortisol)
 • Medfödd dysfunktion i binjurebarken (VCD)
 • Fetma och diabetes
 • Climax (östrogennivåerna minskar, androgeneffekter börjar dyka upp på denna bakgrund)
 • Tumörer i äggstockarna och binjurarna
 • Ärftlig eller familj hirsutism
 • Intag av vissa läkemedel (glukokortikoider, anabola, cyklosporin, interferon)
 • Idiopatisk hirsutism (orsaken till hårsäckarnas höga känslighet för androgener eller den ökade aktiviteten hos enzymet som gör testosteron till en aktiv form är okänt)

I sällsynta fall observeras en ökning av hårtillväxt som ett tecken på överdriven prolaktin och med hypotyreos.

Följ länkarna till redan skrivna artiklar på bloggen för att lära dig mer om dessa sjukdomar..

Om du hittar tecken på betydande hirsutism bör du alltid kontakta specialister för att klargöra orsakerna till hirsutism för att inte missa en allvarlig sjukdom. Metoder för att behandla hirsutism hos en kvinna som läs i nästa artikel.

Jag rekommenderar också att du läser en artikel om osteoporos, som är mycket vanligt hos kvinnor i klimakteriet. Hur du förhindrar denna sjukdom, läs nu.

Med värme och omsorg, endokrinolog Dilara Lebedeva

När laboratoriediagnostik behövs

Laboratoriediagnostik bör utföras i premenopausalstadiet, när symptomen på klimakteriet inte uttalas, men de första förändringarna i kroppens arbete har redan börjat. Hormonstest för klimakteriet kan ge all information om dessa förändringar..

Gå till gynekologen och testa kvinnliga hormoner med klimakteriet efter manifestationen av följande symtom:

 • oregelbundna perioder;
 • oväntade blödningar i livmodern;
 • svår ledvärk;
 • yrsel, allmän svaghet och smärta i huvudet;
 • onormal vaginal urladdning;
 • värmeattacker och överdriven svettning.

Hur man bestämmer början av klimakteriet i tid?

I varje kvinnas liv i en viss ålder kommer en ganska svår tid, förknippad med den naturliga hormonella omstruktureringen av kroppen. Detta är den fysiologiska perioden, mot bakgrund av allmänna åldersrelaterade förändringar i kroppen, processer i det reproduktiva systemet dominerar, kännetecknat av avslutningen av den första reproduktiva och sedan menstruationsfunktionerna. Det kallas klimakteriet, från den grekiska trappan, trappa.

Vilka är stadierna i klimakteriet??

Menopaus uppdelad i tre huvudstadier.

Premenopaus - perioden fram till den sista menstruationen börjar vanligtvis efter 40-50 år och varar i genomsnitt 15-18 månader. Vid denna tidpunkt försvinner äggstocksfunktionen gradvis, ägglossningen stannar och befruktningen blir problematisk, men samtidigt är skyddet fortfarande nödvändigt. Det finns en gradvis ökning av intervall mellan perioder, en minskning av deras varaktighet och en minskning av blodförlust. Premenopaus varar från början av oregelbundna perioder till den sista perioden.

Kvinnor under denna period kan ha symtom på klimakteriet: huvudvärk, värmevallningar (det vill säga plötslig rodnad i ansikte, nacke, bröst, nacke, åtföljd av en känsla av värme; detta tillstånd varar 2-3 minuter, oftare på kvällarna), hjärtklappning, humörsvängningar torrhet i slemhinnorna i slidan, ofta urinering, trötthet, minskad sexuell aktivitet. Tidvattnet varar i genomsnitt 1-2 år, högst 5 år.

I premenopaus minskar produktionen av kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron) och mängden follikelstimulerande hormon (FSH) ökar. Nivån av manliga könshormoner, som också finns hos kvinnor, minskar ibland smidigare, så hyperandrogenism (övervägande av manliga hormoner) kan uppstå. Detta tillstånd leder till en ökning av kroppsvikt (ökning kan vara 5-8 kg på kort tid och det kan vara svårt att bli av med den).

Menopaus är året efter den sista menstruationen. I genomsnitt inträffar klimakteriet i åldern 50-53 år. Under denna period noteras en hög nivå av FSH, risken för att utveckla osteoporos och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, diabetes och fetma ökar.

Postmenopaus börjar ett år efter den senaste menstruationen. FSH-nivåer under denna period är fortfarande förhöjda. En ökning av FSH i blod och urin är ett laboratorietecken på uppkomsten. Alla symptom på klimakteriet försvinner vid denna tidpunkt.

Hur kan jag bestämma början av klimakteriet?

Tidpunkten för början av klimakteriet är mycket beroende av individuella egenskaper, så det är bäst att konsultera en gynekolog-endokrinolog. Varje kvinna, oavsett ålder, bör besöka en gynekolog var sjätte månad.

Kvinnor under klimakteriet fortsätter emellertid fortfarande att arbeta, och att ständigt ta test för att fixa ökningen av FSH är obekvämt. För att bekvämt kontrollera början av klimakteriet finns det en allmänt tillgänglig metod som låter dig bestämma premenopaus hemma.

Frautest menopause är ett klimakterietest som utförs av ett företag som är känt för graviditets- och ägglossningstest. Principen för klimakterietest baseras på att bestämma en långsiktig ökning av nivån av FSH i urinen.

När man ska göra ett klimakteriet?

FSH-nivåer varierar under hela cykeln, så två test bör göras med veckointervall för att ställa en diagnos. Positiva resultat från 2-3 test indikerar början av premenopaus.

Om menstruationen inträffar oregelbundet i 3-5 månader, kan det första testet utföras varje månad i månaden, och det andra testet kan också göras på en vecka.

Hur man utvärderar resultatet?

De positiva resultaten av 2-3 tester som genomförts med en veckoperiod indikerar att du är i ett premenopausalt tillstånd och det är dags för dig att kontakta en gynekolog-endokrinolog.

Om det finns menopausesymtom och testresultaten är negativa, måste testet upprepas efter två månader.

Om det inte finns symptom på klimakteriet och testresultaten är negativa, måste du upprepa testet efter 6-12 månader.

I vissa fall kan det första testet visa ett positivt resultat och det andra negativt. Detta anses vara normen, eftersom nivån på FSH kan variera avsevärt. Återprovning måste göras efter 2 månader.

Vissa kvinnor är rädda för klimakteriet på grund av rädsla för det okända. De är rädda för det nya tillståndet under perioden med hormonella förändringar i kroppen, de vet inte vad som kommer att följa. Det vanliga levnadssättet är trasigt. Det är mycket viktigt i denna ålder att förstå problemen med denna period och att korrigera ditt tillstånd i tid, med hjälp av prestationerna i modern vetenskap - för att självständigt göra ett test och vid behov konsultera en läkare.

Dela med vänner

Betyg av de bästa hormonpillerna för klimakteriet

Hormonala läkemedel av en ny generation med klimakteriet tillhör drogen av typen etrogen-gestagen, men med en grundläggande ny verkningsmekanism. Dessa inkluderar Tibolon och dess analoger Livial, Ladybon. Kostnaden för läkemedel från 1000 till 2800 rubel.

Tabletternas komponenter påverkar hypothalam-hypofyssystemet, orsakar en minskning av nivån av LH och FSH, som stimulerar funktionellt inaktiva äggstockar. En ytterligare positiv effekt är en förbättring av kalciummetabolismen, en minskning av risken för osteoporos, normalisering av libido, autonoma störningar och humör.

Bland klimakteriet som verkligen hjälper inkluderar Kliogest. Detta är en östrogenprogestogen, som kan tas utan avbrott. Förpackning med 28 tabletter.

En god effekt ges av hormonella piller som kan användas för kvinnor efter 40 år och senare under klimakteriet baserat på naturligt östradiolvalerat. Dessa inkluderar:

 • Klimen - priset är 1085 rubel;
 • Climonorm - från 670 till 830 rubel;
 • Tsikloproginova - priset cirka 850 rubel;
 • Divina - pris 645-750 rubel.

De bästa icke-hormonella läkemedlen för kvinnor med klimakteriet är Klimonorm och Qi-Klim.

Hur man gör progesteroninjektioner för menstruation med försening och klimakteriet

Progesteron (gestagen) är ett kvinnligt könshormon som produceras hos kvinnor och män i binjurebarken. Hos kvinnor stiger dess nivå under graviditeten, eftersom det inte bara är binjurarna utan också corpus luteum i äggstocken och morkakan som är involverade i produktionen av progesteron. Inte konstigt att detta hormon också kallas graviditetshormon..

Vilken effekt har progesteron på den kvinnliga kroppen? I vilka fall föreskrivs progesteron vid injektioner, hur kan det hjälpa till i klimakteriet, om det kan eliminera tunga perioder och om det finns risk för biverkningar?

Progesteronets funktioner i den kvinnliga kroppen

I en kvinnas liv finns det två perioder då hennes kropp slutar producera progesteron.

 • Detta hormon produceras inte i kroppen under de första två åren efter början av menstruationen..
 • Gestagen upphör att produceras under klimakteriet.

Normen av progesteron hos kvinnor och flickor

Aktiv progesteronproduktion utförs av corpus luteum, som bildas i äggstocken redan före befruktningen. När ägget befruktas, produceras hormonet fram till den 16: e graviditeten. Om det inte fanns någon befruktning upphör produktionen av progesteron i samband med döden av corpus luteum. Det är under denna period som menstruationen börjar.

Hormonnivåerna kan variera kraftigt beroende på menstruationscykeln..

 • Den första fasen är follikulär. Under denna period växer graden av gestagen aktivt och når den högsta frekvensen vid ägglossningen. Vid graviditet blir koncentrationen av hormonet i blodet ännu högre, vilket skapar gynnsamma förhållanden för ett befruktat ägg. Om ägglossningen inte åtföljs av graviditet, sjunker hormonnivån till dess ursprungliga värde.
 • Den andra fasen, luteal, som varar minst 10 dagar, inträffar när ägget befruktas. För närvarande arbetar hormonet med att förbereda livmoderhålan för dräktighet. Med en minskning av varaktigheten av denna fas har livmodern i livmodern inte tid att förbereda sig och därför kan inte graviditet uppstå.

Låg progesteron i de tidiga stadierna av graviditeten leder till missfall. Anledningen till detta är fosteräggets oförmåga att få fotfäste i livmoderhålet. Av denna anledning förskrivs ofta progesteroninjektioner, vilket bidrar till att skapa en gynnsam miljö för ett befruktat ägg.

Betagen av gestagen för det kvinnliga reproduktionssystemet är ovärderligt. Exponering för ägglossning gör att ett befruktat ägg får fotfäste på livmoderväggen. Med sin tillräckliga produktion minskar intensiteten för sammandragningar av musklerna i livmodern, vilket minimerar risken för avstötning av fosterägget. Under graviditeten förbereder progesteron mjölkkörtlarna för mjölkproduktion..

Gestagen koncentrationsstandarder

Könshormonnivån hos kvinnor kan variera beroende på olika faktorer. Därför ges normerna för dess koncentration i kvinnors blod i olika faser av menstruationscykeln med hänsyn till dessa fluktuationer.

 1. Den första follikulära fasen - graden av gestageninnehåll varierar mellan 0,32-2,25 ml / l.
 2. Den andra luteala fasen - 6,95-56,63 ml / l.
 3. Vid klimakteriet och efter klimakteriet - cirka 0,64 ml / l.

Huvudfaserna i menstruationscykeln

Under graviditeten är nivån av progesteron lika med följande indikatorer:

 • under de första tre månaderna av graviditeten varierar graden av gestagenkoncentration mellan 8,9-468,5 ml / l;
 • under de kommande tre månaderna är den 71,5-303,2 ml / l;
 • under sista trimestern - 88,7-771,5 ml / l.

Progesteroninjektionsfall

Kvinnor måste ofta ta itu med problem orsakade av könsdysfunktion, särskilt i klimakteriet.

Som regel beror alla på otillräcklig produktion av progesteron, vilket kan leda till utveckling av infertilitet, början av tidig menopaus eller oförmågan att fostra barn. Förmågan att påverka ägglossningen gör att progesteroninjektionen är en assistent för den vackra halvan av mänskligheten när det gäller att hitta lyckan i moderskapet och lindra det svåra kvinnliga ödet som är förknippat med menstruationscykeln, liksom dess upphörande.

Detta läkemedel har följande indikationer:

 • amenorré - perioder då menstruationen är helt frånvarande;
 • anovulatorisk cykel där äggstocken inte lämnar ägget;
 • infertilitet eller oförmåga att uthärda graviditet;
 • smärtsam menstruation;
 • smärtsam menstruation orsakad av underutveckling av könsorganen;
 • otillräcklig progesteronproduktion, vilket analys visade;
 • ECO;
 • klimakteriet.

progesteron

Dosen och varaktigheten av progesteronbehandlingen bör bestämmas av din läkare. Självmedicinering med hormonella läkemedel är inte tillåtet, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Detta läkemedel finns i ampuller i en koncentration av 1% eller 2,5% av den aktiva substansen per 1 ml av innehållet i ampullen. Man bör komma ihåg att injektionslösningen är en oljesubstans, därför måste den administreras intramuskulärt eller subkutant i en uppvärmd form.

 • Med blödning förskrivs gestagen i en mängd av 5-15 mg. Ett kännetecken för användningen av läkemedlet är att det efter administration av livmoderkaviteten ska administreras till 18-20 dagar. Annars injektioner görs med fortsatt blödning, vars varaktighet kan öka med 3-5 dagar.
 • Blödning åtföljd av anemi bör behandlas först efter att hemoglobinnivån har återställts. Injektioner kan administreras endast 6-8 dagar efter blodtransfusion.
 • För att behandla blödningar orsakade av underutveckling av könsorganen används progesteron och östrogen. I detta fall introduceras östrogen först, vilket möjliggör normalisering av livmoderns funktion. Därefter introduceras progesteron 5 ml varje dag eller 10 mg varannan dag.
 • Överflödiga perioder, åtföljda av smärtsamma upplevelser, behandlas med progesteron 6-8 dagar före påföljande menstruation. Dagliga injektioner tas i en dos av 5 mg eller 10 mg varannan dag.
 • På samma sätt görs injektioner med klimakteriet.
 • Med hot om spontan abort förskrivs progesteron i en dos av 10-25 mg varje dag eller varannan dag.

I båda fallen bör injektionsförloppet inte överstiga 8 dagar.

Hur man injicerar

Hur gör man progesteroninjektioner så att injektionen inte är så smärtsam? Först måste proceduren följas under proceduren.

Trots att injektionen kan administreras antingen subkutant eller intramuskulärt är det den andra metoden som är att föredra eftersom den kan minska smärta. Vid subkutan administration observeras hematomer och tätningar mycket ofta, men att göra en sådan injektion själv är lättare än intramuskulärt.

För att undvika obehagliga konsekvenser och öka läkemedlets effektivitet måste det hållas vid rumstemperatur före administrering. Om kristaller är synliga i lumen i ampullen, bör de värmas i ett vattenbad tills ämnena är helt upplösta och sedan kyls under naturliga förhållanden.

Funktioner för användning av progesteron med försenad menstruation

Menstruationscykeln kan brytas hos varje kvinna i reproduktiv ålder. Om det inte finns några perioder kan det innebära närvaron av en gynekologisk sjukdom eller en oplanerad graviditet. Men efter injektioner av progesteron kommer menstruationen, och efter samma injektioner kan en efterlängtad graviditet uppstå.

Det bör komma ihåg att progesteron undertrycker ägglossning, därför görs progesteroninjektioner för menstruation i den andra fasen av menstruationscykeln.

Du bör inte använda användningen av hormonella läkemedel och injicera progesteron med en försening av menstruationen, om det är från 3 till 5 dagar. I det här fallet är det bättre att använda alternativa behandlingsmetoder. Om förseningen är en månad eller mer, bör menstruationen gå efter några injektioner.

Lista över gestagen droger

För närvarande produceras olika läkemedel som innehåller en artificiell analog av hormonet.

 • Progesteron 2,5%. Utgivningsmetod - ampuller, tabletter, gel och vaginalkapslar.
 • Utrozhestan finns i form av tabletter och vaginalkapslar.
 • Duphaston är ett hormonellt läkemedel som finns i tablettform.
 • Crinon - Vaginal Gel.
 • Ingesta - ampuller för intramuskulär injektion.

Det bör komma ihåg att den okontrollerade användningen av hormonella läkemedel inte bara påverkar ägglossningen, det visas inte ens med klimakteriet, eftersom det leder till uppkomsten av okontrollerad aptit och i framtiden - till viktökning. Dessutom kan dåsighet, allergiska reaktioner och venös insufficiens uppstå efter progesteron.

Kroppens reaktion på hormonella förändringar

För varje kvinna är hennes personliga nivå av progesteron, östradiol, prolaktin och andra hormoner normal, och hormonsvikt åtföljs av en betydande avvikelse från deras normala värde.

Kvinnliga hormoner med klimakteriet, eller snarare skillnader i nivå, leder till följande förändringar i kroppen:

 • en minskning av testosteron leder till ansamling av fett i bröstet och buken, samt till en minskning av bentätheten. Normen för detta hormon i blodet är 70 ng / dl, under klimakteriet sjunker indikatorn till 40 ng / dl;
 • östradiol under klimakteriet kan variera från 9,7-82 pg / ml;
 • progesteronnivå låter dig bedöma livmoders tillstånd. Dess norm är 0,64 nmol / L. Problem med produktionen av progesteron leder till funktionsfel i menstruationscykeln;
 • prolaktin under klimakteriet reduceras avsevärt, medan det inte finns något särskilt symptom på en förändring i nivån på detta hormon. Dess norm bör för närvarande vara 25-400 mU / l. Prolaktinnivåerna sjunker årligen;
 • nivån av LH och FSH med tillkomsten av klimakteriet ökar i en femfaldig storlek och uppgår till cirka 40 mIU / ml.

Den viktigaste processen i den kvinnliga kroppen är metabolism, som styrs av hormoner. Olika kroppssystem deltar i den, men dess huvuduppgift är att tillföra näringsämnen till olika vävnader, vilket säkerställer att hela organismen fungerar normalt.

Under klimakteriet förändras den hormonella bakgrunden avsevärt, och dessa förändringar påverkar i första hand metabolismen negativt. Beroende på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, kan tecken på dessa förändringar verka mer eller mindre uttalade, men sådana reaktioner i kroppen kommer att förekomma hos nästan varje kvinna:

 • nivån av kvinnliga könshormoner minskar, och detta påverkar inte bara förmågan att bli gravid, utan också på hjärnans aktivitet. Arbetsschemat för vissa av dess platser, särskilt hypofysen och hypotalamus, som deltar i produktionen av könshormoner, förändras. På grund av förändringar i överkroppens cirkulationssystem kan det bli värmevallningar i ansiktet, nacken och dekolleté, yrsel, illamående, överdriven svettning och plötsliga tryckfall.
 • i kroppen störs också balansen i mineraler, vilket medför en minskning av benvävnadens och tändernas täthet;
 • en minskad mängd hormoner i klimakteriet leder till problem med sköldkörteln, produktionen av tyroxin upphör att undertryckas, ökar ångest och ökar pulsfrekvensen;
 • könshormoner är också ansvariga för binjurens normala funktion, under klimakteriet, hormonella störningar leder till funktionsfel i detta organ och, som ett resultat, orsakar en ökning av blodtryck och hjärtsmärta;
 • hormonella förändringar påverkar det centrala nervsystemets funktion, vilket orsakar orimlig rädsla, irritabilitet, tårfullhet och humörsvängningar.

Undersökningsresultat

Enligt resultaten av undersökningen kommer läkaren att göra antaganden om vad som ger hormonella störningar i kroppen.

estradiol

En minskning av östradiol är ett viktigt tecken på klimakteriet. I detta fall är det önskvärt att känna till nivån före klimakteriet för att bedöma graden av minskning i koncentrationen i blodet. Beroende på den individuella hormonella bakgrunden är det en minskning till 73-77 pmol / l.

Det bör noteras att priserna är lägre hos kvinnor som röker och följer en vegetarisk näringsstil..

främjas

I händelse av att en undersökning avslöjade en ökad nivå av hormonet kan detta förklaras med närvaron av:

 • tumörer i äggstocken, cystor;
 • fibromyomas;
 • neoplasmer i bröstkörteln, binjurarna, hypofysen;
 • sjukdomar i levern, sköldkörteln.

En ökning av follikelstimulerande hormon (FSH) i hypofysen är resultatet av en minskad känslighet hos äggstockarna för dess verkan och utrotningen av deras hormonella aktivitet. Ju lägre östradiol, desto högre är FSH. Normen är en ökning till 20-133 mU / ml. Efter fyra år från den sista menstruationen når hans indikator inte längre 16-52,5 mUu / ml.

främjas

Om studien fann högre koncentrationer av follikelstimulerande hormon, väcker detta en misstanke angående:

Hur man väljer hormonpiller för HRT

Piller för klimakteriet från värmevallningar och andra symtom väljs individuellt beroende på svårighetsgraden av tillståndet, samtidigt sjukdomar, vilket kan vara en kontraindikation för behandling.

I det första steget visas de första tecknen på klimakteriet när det gäller klimakteriet från det autonoma nervsystemet och könsorganen. En förlängning av cykeln kan inträffa, dess fel på grund av brist på ägglossning och underlägsenhet i den andra fasen. Ofta finns det kraftiga blödningar i mitten av cykeln. Om en kvinna har allvarliga tecken på klimakteriet bör HRT börja börja för att minska risken för allvarliga komplikationer.

Med livmodern bevarad föreskriver läkaren inte bara östrogener. Om du vill ta Estrofem kompletteras det med alla progestogentabletter:

 • didrosterone;
 • levonorgestrel;
 • medroxygiposterone;
 • progesteron.

Ibland används dessa tabletter som monoterapi om en fibroid diagnostiseras eller endometrios..

Underskott

Skälen till de låga nivåerna av progesteron i kroppen är följande faktorer:

 • hormonella störningar;
 • patienter med endokrina körtlar;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet, med ett infektiöst ursprung;
 • brist på ägglossning under cykeln.

Symtom på hormonbrist är:

 • akne och inflammatoriska utslag på huden orsakade av ökat arbete i talgkörtlarna;
 • tunga och smärtsamma perioder;
 • onaturligt täta och smärtsamma bröst;
 • obehag under samlag på grund av uttorkning av vaginalväggarna;
 • mentala och emotionella störningar;
 • sömnlöshet.

Bristbehandling

För att hantera progesteronhopp i klimakteriet och efter klimakteriet måste hormonersättningsläkemedel tas. Accept av syntetiska hormoner är endast tillåtet efter tillstånd av den behandlande läkaren. Effektiviteten av behandling med brist på hormon ökar om patienten följer följande rekommendationer:

 • undviker stress, försöker eliminera effekterna av stressande effekter, konsulterar med en psykolog;
 • engagerad i genomförbar fysisk träning (med klimakteriet, optimal simning, simning, jogging);
 • äter ordentligt och fullt, inkluderar inte salthalt, rökt kött, kryddor, konserver i kosten, observerar dricksregimen;
 • stöder en frisk siffra, undviker uppkomsten av övervikt;
 • får tillräckligt med sömn, vilar helt, överarbetar inte;
 • utesluter dåliga vanor;
 • minimerar användningen av alkoholhaltiga och tonic drycker, söt soda.

Testregler

Med klimakteriet förskrivs hormonella läkemedel för daglig användning. Med sparad menstruation under den första halvan av 9-12 dagars cykel, dricker en kvinna östradiolvalerat, efter slutet av 10-12 dagar föreskrivs en kombinationsmedicin.

Tabletter bör drickas vid samma tid på dagen, det rekommenderas inte att ändra tillträdet. Det är optimalt att göra detta på morgonen, som normalt sammanfaller en sådan regim med naturliga djurrytmer.

För att resultatet av testerna för hormoner i klimakteriet ska vara så exakta som möjligt måste följande regler följas:

 • gå över hungrig;
 • dagen före staketet bör du inte överarbeta och ge upp din kropp till tung fysisk ansträngning;
 • dagen före leverans behöver du inte röka och dricka alkohol, samt ha sex;
 • undvika stress och emotionell skakning;
 • ett par dagar före leveransen måste du sluta dricka de hormoner som föreskrivits tidigare. Det exakta datumet för avslutande bör överenskommas med läkaren;
 • Om du behöver kontrollera hormonnivån i dynamiken, bör du ta en analys i samma laboratorium så att samma reagens och metoder används.

Regler för bloddonation för klimakteriet

Hormonal diagnos av klimakteriet är en ganska exakt metod, men för att få tillförlitliga resultat måste du följa reglerna för bloddonation. Dessa inkluderar:

 • morgontid (upp till 11 timmar);
 • en paus i äta minst 8 och högst 12 timmar (dricksvatten är tillåtet i den vanliga mängden);
 • fysisk och emotionell stress bör undvikas per dag;
 • Du kan inte undersökas för akuta infektioner, omedelbart efter skador eller allvarliga sjukdomar;
 • i tre dagar behöver du inte ändra ätstilen, starta en diet och en rik måltid (till exempel en högtid) rekommenderas inte;
 • alkohol bör uteslutas minst en dag och röka - tre timmar före analys.

Ett stort inflytande på hormonnivåerna utövas av läkemedel. Därför överenskommas möjligheten att använda läkemedel, vitaminer, preventivpiller för en vecka med gynekologen.

Indikationer för användning av hormonpiller

HRT föreskrivs för kortvariga och långvariga indikationer, som inkluderar:

 • autonoma störningar;
 • vasomotoriska störningar;
 • kosmetiska avvikelser;
 • psykoterapeutiska problem.

Långtidsindikationer för HRT inkluderar:

 • urogenitala och sexuella störningar;
 • förebyggande av hjärtsjukdomar;
 • minskad risk för osteoporos;
 • Alzheimers sjukdomsförebyggande.

Kvinnor som inte har menopausesymtom föreskrivs inte HRT.

Det är förbjudet att ta hormonella tabletter för HRT, om en kvinna har följande kontraindikationer:

 • en historia med livmoder, bröst eller nyligen diagnostiserad;
 • blödning av okänt ursprung;
 • endometrial hyperplasi som inte har behandlats;
 • tendens till trombos, tidigare tromboembolism;
 • nyligen hjärtinfarkt, stroke;
 • högt blodtryck;
 • svår leversjukdom;
 • fermentopathy;
 • allergisk mot läkemedlets komponenter.

Med försiktighet föreskrivs HRT för gallstensjukdom, myom, migrän, epilepsi, astma eller trombos. Börja inte behandlingen för första gången för kvinnor över 65 år eller använd bara tabletter för att förebygga hjärtattack och stroke.

Kontraindikationer för utnämningen av hormoner

Användning av läkemedel som innehåller östrogen och progesteron rekommenderas inte om:

 • individuell intolerans mot komponenter;
 • livmodersblödning av okänt ursprung;
 • tumörer i bröstkörteln, livmodern;
 • leversjukdomar (undersökning krävs för att utesluta hepatit, leversvikt);
 • tendens till ökad trombos - överförd trombos av djupa vener i benet, lungartärerna, förändringar i koagulogrammet.


Livmoderblödning av okänt ursprung Relativa kontraindikationer inkluderar:

 • fibromyoma;
 • endometrios;
 • epilepsi;
 • familjedisposition för tumörprocesser i bröstkörtlarna, livmodern, trombos;
 • gallgångar stenar.

I sådana fall bedömer läkaren risken för att ta och frånvaro av behandling.

Hormonnivåer - transkriptanalys

Om en kvinna inte roterar i medicinska kretsar, kommer testresultaten för henne att vara den vanliga uppsättningen av nummer och ikoner, särskilt om hon har genomgått många studier, och sådana utskrifter har hon samlat en hel hög. Det är bäst att konsultera en läkare för dekryptering, men först utvärdera om den här eller den indikatorn är normal är hemma. Du kan fortfarande inte göra utan ett besök hos läkaren, eftersom bara en specialist kan förskriva adekvat behandling baserat på resultatet av testerna.

För olika hormoner är normen hos kvinnor under klimakteriet följande:

 • prolaktin bör normalt vara 107-290 mcg / l;
 • tyrotropisk substans kommer normen att vara 0,2-3,2 mMe / l, värdet bör inte förändras mycket med tiden;
 • follikelstimulerande hormon eller FSH-nivå bör vara 24-84 enheter, medan FSH-normen är 54 enheter med en tillåten fluktuering på 30 enheter. rundresa;
 • luteiniserande hormon - i genomsnitt bör hastigheten vara 43 enheter. med en tolerans på 30 enheter i båda riktningarna;
 • progesteron med klimakteriet är ganska svårt att fastställa. För närvarande minskar progesteron till 1 nM / L;
 • intensiteten av symtomen under denna period beror på östrogennivån i klimakteriet, så läkaren måste förskriva en analys för östradiol. Den tillåtna normen för östradiol hos kvinnor under klimakteriet är 8-82 enheter. Ju lägre värde, desto ljusare tecken på klimakteriet. Om östradiol med klimakteriet är högre än 82 enheter, kan detta påskynda utvecklingen av godartade tumörer, njursvikt och provocera allmän trötthet.

LH / FSH-förhållandet är ganska informativt för specialisten. Denna indikator mäts i procent och i klimakteriet bör förhållandet mellan FSH och LH vara i intervallet 0,35-0,75 enheter. Ju lägre värde, desto sämre är symtomen..

Detta är en ungefärlig tolkning av testerna, bara läkaren kan läsa resultaten korrekt.

symtom

Du kan bestämma hormonfel genom följande symtom:

 1. Snabb minskning av libido;
 2. Snabb utmattbarhet;
 3. Ofta förändrade, progressiva emotionella utbrott (från tårfullhet till aggression och vice versa);
 4. Minskning av intellektuella förmågor, slöhet, dåsighet;
 5. Viktökning upp till 20 kg eller mer.;
 6. Förekomsten av osteoporos, som är ett tecken på metaboliska störningar och urlakning av kalcium från kroppen;
 7. Utseendet på många papillomer och hårighet i ansiktet.

Om du hittar ett eller flera av ovanstående symtom, måste du snarast konsultera en läkare för att identifiera den allmänna bilden av hälsotillståndet och för att utveckla nödvändiga åtgärder för att eliminera misslyckandet.

Möjliga biverkningar

Tabletter för HRT förhindrar inte helt ägglossning, undantaget är läkemedlet Tibolon. Därför kan en kvinna med oskyddat sexuellt samlag bli gravid. Se till att använda preventivmedel under denna period, eftersom att bära ett barn åtföljs av ett stort antal risker och komplikationer.

Biverkningar manifesteras oftare under de första månaderna av terapin, senare passerar de utan särskild behandling. Illamående, matsmältning kan observeras. Om det finns riskfaktorer under det första behandlingsåret, är det stor sannolikhet för trombos.

Om du använder hormoner i tabletter kan du gå ner i vikt, om du äter rätt, minska det totala kaloriintaget, flytta mycket. Men oftare återhämtar sig kvinnor under denna period på grund av en minskning av basisk ämnesomsättning. Akne, ökat hudfett och ökad hårväxt på armar och ben kan uppstå med en kombination av östrogen och androgen.

Studier visar att med HRT i mer än 5 år ökar risken för bröstcancer. Därför är en förutsättning att du använder en kombination av östrogen och progestogen vid långvarig behandling.

Funktionerna hos hormoner i en kvinnas kropp

Hormonerna som säkerställer reproduktionsorganens normala funktion inkluderar:

 1. FSH (follikelstimulerande hormon). Det produceras av hypofysen. Äggens utveckling i äggstocksfollikeln kontrolleras av FSH.
 2. LH (luteiniserande hormon). Det är nödvändigt för follikelns brott och ett äldre ägg. Syntesen av hormonet utförs av hypofysen.
 3. Progesteron. Dess bildning sker i binjurarna. Hormonet i mitten av fasen av cykeln förbereder kroppen på en möjlig graviditet.
 4. Östrogen. Det produceras av äggstockarna och binjurarna. Reglerar endometrial tillväxt. Väsentligt för follikelbildning i äggstocken.
 5. Prolaktin. Hypofyshormon. Kontrollerar spridningen av kanalerna i bröstkörtlarna, utan vilka amning är omöjligt.

Alla hormonella processer regleras av hypotalamus. Det är denna del av hjärnan som ger signalen vilket hormon och vid vilket ögonblick som ska öka eller minska..

Vad kan ersätta tabletter

Hormonala tablettberedningar för kvinnor efter 50-60 år tolereras inte alltid väl, och fytoöstrogenens effektivitet är inte tillräckligt hög. Därför kan andra hormonleveransmetoder användas för att minska symptomen på klimakteriet..

plåster

Östrogen transdermala plåster har fördelar jämfört med andra medel. De måste limmas på huden 1 gång i veckan i 3 veckor, varefter de tar en paus i 7 dagar. Läkemedlet Klimara är populärt, kostnaden är 890-1130 rubel. Efter applicering på huden släpps 50 μg östrogen dagligen, vilket kommer in i blodomloppet och upprätthåller en konstant koncentration av hormonet i blodet..

Hormonella lappar är indicerade för de tidiga symptomen på klimakteriet, när en kvinna har autonoma störningar, torrhet i vaginal och urinering. Under denna period kan du klara dig utan piller.

Hormongeler används vid milt klimakterium. Till försäljning finns läkemedlen Estrozhel och Divigel. HRT börjar med en minimidos på 1 g gel, som appliceras på den torra huden i buken, axlarna, korsryggen eller en av skinkorna. Du måste smeta produkten på samma gång, en avvikelse på mer än 12 timmar kan leda till hormonfel. För kvinnor efter 65 års ålder rekommenderas inte gel.

Hormonala suppositorier med klimakteriet innehåller endast östrogenkomponenten. Monoterapi är effektivt hos kvinnor med symtom på vaginal torrhet, urogenitala störningar. Men att ständigt använda ljus rekommenderas inte. Behandlingen börjar med val av dos. Först läggs ett suppositorium dagligen tills en terapeutisk effekt uppnås. Efter att ha minskat symptomen och förbättrat det intima livet, reduceras doseringen gradvis. Oftast räcker det att använda ljus en gång i veckan..

Överskott

Hög progesteron i klimakteriet kan orsaka allvarliga problem i kroppen. Följande faktorer är provokatörer av högt hormon i klimakteriet:

 • livmodersblödning;
 • ihållande menstruations oregelbundenhet;
 • njursvikt;
 • hormonell medicinering.

Överdriven progesteron i klimakteriet manifesterar sig:

 • Fetma
 • purulenta utslag på huden;
 • snabb överarbetning;
 • emotionell obalans.

Överskottsbehandling

En kraftig förändring av progesteron hos postmenopausala kvinnor är ett allvarligt och farligt fenomen som inte kan ignoreras. Hormonet återgår till normala värden genom Tamoxifen och andra antiöstrogenläkemedel. Accept av dessa läkemedel är endast tillåtet efter utnämning av en läkare. En gynekolog kan skicka patienten till en endokrinolog för en ytterligare undersökning. Före behandling är det viktigt att bekräfta att höga hormonnivåer inte beror på befruktningen..

För att återlämna progesteron till en normal kvinna bortsett från hormonbehandling:

 • minimera proteinrik mat som stimulerar hormonsyntes i kosten;
 • ta örtte och infusioner som hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden.

Normer av hormoner under klimakteriet - FSH, östradiol, progesteron

Den mest "inflytelserika" gruppen av hormoner i den kvinnliga kroppen är östrogener, särskilt östradiol. Det är de som bidrar till utvecklingen av det reproduktiva systemet i tonåren, stödjer hennes arbete under hela kvinnan och ansvarar för cykliska processer i reproduktionsorganen. Tillsammans med symptomen som orsakas av klimakteriet finns det tecken på en akut brist på östrogen i kroppen:

 • huden tappas, tunnare och rynkor uppträder. Under en kort period kan antalet brister i huden kraftigt öka, papillom, mullvad, skalning, mikrokrackor uppträder;
 • hoppar i blodtrycket, huvudvärk uppträder, kärlen är krampaktig, vilket orsakar försämrad koordination av rörelse och illamående. Värmevallningar förekommer särskilt på natten;
 • hjärnfunktionen försämras, vilket orsakar dåligt minne, snabb trötthet och nedsatt prestanda;
 • på grund av brist på östrogen, försämras kroppens absorption av kalcium och dess snabba utlakning blir benen mer ömtåliga;
 • hjärtfrekvensen accelererar.

Under klimakteriet är det mycket viktigt att känna till nivån på östradiol i blodet, eftersom en betydande minskning av den förbättrar symptomen på klimakteriet. Detta hormon produceras av äggstockarna och folliklarna, i mindre utsträckning av fettvävnad. Med utrotningen av äggstockens funktioner försöker kroppen fylla på östradiol genom att öka fettlagret som kan producera det. Detta blir orsaken till kvinnans ökning av kroppsvikt under klimakteriet. Det finns andra tecken på en minskning av östradiol:

 • en känsla av torrhet i slidan och obehag, eftersom detta hormon ansvarar för utsöndring av slem av livmoderhalsen och väggarna i slidan;
 • sjunkande bröstkorg och blir slapp;
 • minskad libido;
 • blodkolesterolet sjunker och det blir mer visköst;
 • vätskan lämnar kroppen snabbare, detta manifesteras i ökad svettning och ofta urinering;
 • processen för vävnadsreparation reduceras;
 • kvinnans känslomässiga tillstånd förvärras, otillräckliga reaktioner på vad som händer, skarpa humörsvängningar och oförutsägbart beteende kan uppstå.

Med klimakteriet anses nivån på högst 82 pg / ml vara normen för östradiol i blodet. Om testresultatet är högre, finns det faktorer i kroppen som provocerar en ökning av östradiol. Dessa kan inkludera följande patologier:

 • maligna neoplasmer och cyster:
 • myomatösa noder;
 • kränkning av sköldkörteln;
 • leverpatologi;
 • bröstcancer.

Symtom på en hög östradiolnivå kan vara följande:

 • svullnad
 • skallighet;
 • generell svaghet;
 • problem med matsmältning och assimilering av mat;
 • sömnproblem;
 • smärta i bröstkörtlarna;
 • gynekologisk blödning.

Med ett lågt östradiolvärde kan ersättningsterapi utföras, eftersom en minskning av nivån till 6-9 pg / mg leder till en försämring av klimakteriebesvär och en allmän försämring av kvinnans hälsa.

Om alla förändringar i kroppen under klimakteriet lämnas till slumpen, kan du få problem inte bara i könsområdet utan också patologier i hjärt- och endokrina system, samt påskynda utvecklingen av onkologiska formationer. Genom att kombinera medicinsk vård med korrekt näring kan en aktiv och korrekt livsstil betydligt bromsa och fördröja åldrandet av den kvinnliga kroppen och förbättra livskvaliteten i allmänhet.

Menopaus är en naturlig process för dämpning av reproduktionsfunktionen hos varje kvinna, förknippad med en minskning av mängden hormoner som produceras i kroppen..

För varje representant för det klara könet åtföljs sådana hormonella förändringar av olika symtom, men i alla fall en försämring av det allmänna tillståndet och en förvärring av kroniska sjukdomar som fanns före.

I den här artikeln kommer vi bara att beskriva vilka hormoner som ska testas för klimakteriet en kvinna behöver för att säkerställa dess början och välja rätt läkemedel för att lindra symtomen under denna period.

Listan över diagnostiska åtgärder som krävs för kvinnor efter fyrtio år


Diagnostiska åtgärder för kvinnor efter 40

Testen för klimakteriet som kvinnor behöver genomgå är:

 1. Lipidkontroll. Detta blodprov gör att du kan diagnostisera störningar i processerna för fettmetabolism, vilket påverkar bildandet av åderförkalkning och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Bestämningen av mängden lipoproteiner med hög och låg densitet spelar också en viktig roll. Detta förklaras av det faktum att med en ökning av kolesterol och en minskning av lipoproteiner blir det nödvändigt att anpassa kosten, ändra den vanliga livsstilen och i vissa fall till och med ta hormonella läkemedel.
 2. Bestämning av nivåerna av sköldkörtelhormon. Ofta är orsaken till menstruationsstörningar en kränkning av sköldkörtelns funktion. Det är därför, för att eliminera sådana problem, är det nödvändigt att kontrollera sköldkörtelstimulerande hormon och tyroxin.
 3. Test av blodsocker. Denna undersökning ingår i listan över obligatoriska test som måste ges om det finns störningar i kroppens funktion. Detta är särskilt sant för kvinnor under den pre-menopausala perioden. En undersökning genomförs för att utesluta förekomsten av typ 2-diabetes mellitus, hjärta och kärlsjukdomar hos patienten.

Eftersom över tid observeras förändringar i benets tillstånd, de blir spröda och spröda, det blir nödvändigt att göra en röntgenundersökning av bentätheten. Denna undersökning utförs av specialanordningar som minimerar strålningsdosen. Det bör noteras att denna undersökning är mycket exakt och gör att du kan avgöra i vilket stadium osteoporos är.

Listan över de listade undersökningarna är inte så stor, men efter att ha gått dem kan du få mycket information om patologiska och fysiologiska förändringar i kroppen. Och deras tidiga diagnos förhindrar övergången av patologiska tillstånd till en kronisk form och hjälper till att eliminera dem i de första utvecklingsstadierna.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till oregelbundna perioder och behandling av menstruations oregelbundenhet

Det är svårt att träffa en kvinna, speciellt nu, som minst en gång inte har haft en funktionsfel eller oregelbunden menstruation....

Hur man upptäcker graviditetens början under menstruationen?

Graviditet under menstruationen är ett sällsynt fenomen, men det kan hända. Inte all blödning under denna period kan betraktas som menstruation....

Kort menstruation: orsaker och diagnos

Menstruation följer en kvinna under större delen av hennes liv. Först började i tonåren, de fortsätter till klimakteriet. Långa pauser är möjliga på grund av graviditet och amning....