Hormonersättningsterapi för klimakteriet

Ansvarsfrihet

Åldersrelaterade förändringar som inträffar i kroppen av en kvinna som går in i klimakteriet glädjar ingen. Huden blir torr och slapp, rynkor visas i ansiktet. Brist på könshormoner framkallar tryckökningar, minskad sexlyst. Hormonersättningsterapi hjälper till att hantera manifestationerna av klimakteriet..

Vilka hormoner räcker inte för klimakteriet

Hormoner under klimakteriet minskar till en kritisk nivå, varefter kvinnan slutar menstruera. I det sista stadiet av klimakteriet upphör de i allmänhet att sticka ut, på grund av att ovariefunktionen försvinner. En minskning av nivån av könshormoner leder till många metaboliska störningar, vilket provocerar sådana fenomen som illamående, tinnitus och högt blodtryck.

Det finns tre faser av klimakteriet: premenopaus, klimakteriet, postmenopaus. Deras process med fallande hormonnivåer förenar dem. Under den första halvan av menstruationscykeln dominerar östrogen (kvinnlig homon), i den andra - progesteron (hane). Premenopaus kännetecknas av brist på östrogen, vilket leder till en oregelbunden månadscykel. Under klimakteriet sjunker progesteronnivån, som koordinerar tjockleken på livmoderns endometrium. I postmenopaus stoppar hormonproduktionen helt, äggstockarna och livmodern minskar i storlek..

Hormonterapi för klimakteriet

Förändringar som inträffar i den kvinnliga kroppen under klimakteriet manifesteras enligt följande:

 • humörsvängningar;
 • sömnlöshet, ångest;
 • hudens elasticitet och fasthet reduceras;
 • kroppsvikt och förändringsställning;
 • osteoporos utvecklas;
 • urininkontinens;
 • prolaps av bäckenorganen;
 • utveckling av åderförkalkning, diabetes;
 • störning av nervsystemet.

Hormonersättningsterapi för klimakteriet hjälper till att upprätthålla hälsan. Genom att eliminera ovanstående symtom inträffar en allmän föryngring av kroppen, en förändring i figuren, förhindrande av atrofi av könsorganen. Emellertid har hormonersättningsbehandling under klimakteriet sina nackdelar. Vid långvarig användning kan det provocera hjärtinfarkt, öka risken för stroke. Dessutom bidrar homosubstitutionsterapi till intravaskulär koagulering..

Är hormonersättningsterapi säkert för klimakteriet

Inte alla kan dricka hormonella läkemedel under klimakteriet. Först tillsätter läkaren en undersökning med en terapeut, gynekolog, kardiolog, hepatolog och flebolog. Hormonersättningsterapi för klimakteriet är kontraindicerat om en kvinna har följande sjukdomar:

 • livmodersblödning av okänt ursprung;
 • maligna tumörer i de inre könsorganen eller bröstkörtlarna;
 • njur- eller leversvikt;
 • närvaron av adenomyos eller endometrios i äggstockarna;
 • allvarligt stadium av diabetes;
 • ökad blodkoagulation;
 • brott mot lipidmetabolismen;
 • förvärring av förloppet av mastopati, bronkialastma, epilepsi, reumatism;
 • överkänslighet mot hormonersättningsläkemedel.

Hormonala läkemedel för klimakteriet

Hormonala läkemedel väljs för klimakteriet av en ny generation, beroende på tillståndets varaktighet och svårighetsgrad, samt patientens ålder. Hormonersättningsterapi (HRT) behövs av kvinnor vars menopaus är allvarlig. Förskriv läkemedel parenteralt eller oralt. Beroende på störningar i klimakteriet väljs hormonersättningsterapi individuellt.

fytoöstrogener

Under klimakteriet sjunker östrogennivån i den kvinnliga kroppen kraftigt, så dåligt kolesterol börjar bildas, fettmetabolismen försämras och immuniteten försvagas. För att undvika dessa symtom föreskriver läkare naturliga fytohormoner med klimakteriet. Användningen av dessa läkemedel stör inte hormonbalansen, men lindrar symtomen. Tillskott med växtämnen är analoger av naturliga hormoner som inte säljs till ett högt pris. Fytoöstrogener innefattar:

 1. Klimadinon. Den aktiva ingrediensen är tsimifugi-racimosekstrakt. Med sin hjälp minskar tidvattenens intensitet, elimineras bristen på östrogen. Terapi varar i regel tre månader. Läkemedlet tas en tablett dagligen.
 2. Femicaps. Det bidrar till normalisering av östrogen, korrigerar det psykologiska tillståndet, förbättrar mineral- och vitaminbalansen. Innehåller sojalecitin, vitaminer, magnesium, passionflower, primrose. Drick tabletter 2 kapslar per dag. Läkare förskrivar medicinering i minst tre månader.
 3. Remens. Skadlöst homeopatiskt medel. Det har en generell förstärkande effekt på den kvinnliga kroppen, eliminerar bristen på östrogen. Innehåller sepia, lahezis, tsififugi-extrakt. 2 kurser på tre månader tilldelas.

Bioidentiska hormoner

Under hormonersättningsterapi med klimakteriet förskrivs bioidentiska hormonläkemedel. De är en del av tabletter, krämer, geler, plåster, ljus. Intaget av dessa hormoner utförs i 3-5 år, tills de sekundära manifestationerna i klimakteriet försvinner. Populära bioidentiska hormonersättningsläkemedel som säljs till ett överkomligt pris:

 1. Femoston. Kombinationsläkemedel som förlänger en kvinnas ungdom. Innehåller östradiol och didrogesteron, som är identiska med naturliga. Dessa hormoner ger terapi för psyko-emotionella och autonoma symtom. Tilldelas 1 tablett / dag.
 2. Jeanine. Ett läkemedelskombinationsläkemedel som undertrycker ägglossning gör implantering av ett befruktat ägg omöjligt. Det används inte bara för preventivmedel. Under klimakteriet förskrivs läkemedlet för östrogenintag för att lindra klimakteriets symtom.
 3. Dufaston. Det är ett derivat av progesteron. Motstår en negativ effekt på östrogen endometrium, minskar risken för onkologi. Det appliceras enligt en individuell behandlingsplan 2-3 gånger om dagen.

Östrogenpreparat för kvinnor

I gynekologi används syntetiska östrogentabletter för att underlätta livet under klimakteriet. Kvinnliga hormoner styr produktionen av kollagen, stimulerar nervsystemet. Läkemedel som innehåller östrogen:

 1. Climonorm. Det fyller östrogenbrist, ger behandling av slemhinnorna i könsorganet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Applicera en tablett om dagen enligt schemat: 21 dagar, efter - en veckolång paus och kursen upprepas.
 2. Premarin. Det underlättar manifestationen av menopausalt syndrom, förhindrar uppkomsten av osteoporos. Cyklisk användning - 1, 25 mg / dag i 21 dagar, efter - en paus på 7 dagar.
 3. Ovestin. Återställer vaginalt epitel, ökar resistens hos könsorganet mot inflammatoriska processer. Förskriv 4 mg dagligen i 3 veckor. Terapiförloppet eller dess förlängning bestäms av läkaren.

Hur man väljer hormonella piller för klimakteriet

Om en kvinna inte har hälsoproblem i klimakteriet, är hormonersättningsläkemedel inte nödvändigt. HRT utförs endast efter att ha konsulterat en läkare, eftersom läkemedel har biverkningar. Fall av individuell intolerans och allergiska reaktioner är ofta. De säkraste är växtbaserade och homeopatiska läkemedel. Men de hjälper inte alla patienter, därför krävs kliniska indikationer och läkarkonsultationer.

Alla hormonella läkemedel kan köpas i apotekskedjan till olika priser eller köpas i onlinebutiken (beställ från katalogen). I den senare versionen kommer mediciner att kosta billigt. Priserna för fytoöstrogener sträcker sig från 400 rubel (Klimadinon tabletter 60 st.) Till 2400 sidor. (Femicaps kapslar 120 st.). Kostnaden för läkemedel med östrogen varierar från 650 rubel (Klimonorm dragee 21 st.) Till 1400 sid. (Ovestin 1 mg / g 15 g grädde).

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Hormonersättningsterapi för klimakteriet

Bristen på hormoner som produceras av äggstockarna kan kompenseras av hormoner som tillförs kroppen från utsidan..

Detta är den viktigaste betydelsen av hormonersättningsterapi.

Syftet med denna behandling är att befria kvinnan från obehagliga manifestationer av menopausalt syndrom och förhindra utvecklingen av samtidiga sjukdomar.

Näring och fysisk aktivitet ger ovärderlig hjälp till kroppen. Men i klimakteriet kanske detta inte räcker. Detta gäller särskilt för kvinnor med tidig fysiologisk eller kirurgisk menopaus. I sådana fall blir hormonersättningsterapi helt enkelt nödvändig..

Hormonterapi kan hantera konsekvenserna av brist på östrogen under lång tid efter att äggstockarna slutligen upphör att fungera. Och även om hormonersättningsterapi (HRT) inte avbryter atrofiska förändringar, kommer det att drastiskt minska graden av deras början. HRT kommer inte bara att upprätthålla det tidigare tillståndet av östrogenberoende vävnader utan kan också kunna återställa dem.

Varje kvinna har sin egen individuella reaktion på hormoner, deras dosering, schema, typ av hormoner och metoder för att använda dessa läkemedel, så du bör välja en metod för att ta hormonella läkemedel som är rätt för henne. Du måste försöka, söka och samtidigt noggrant övervaka kroppens reaktioner och sensationer.

Eventuella problem eller problem som uppstår när du tar hormoner bör diskuteras med din läkare. När allt kommer omkring är målet med hormonersättningsterapi inte att kvinnan säkert kommer att ta hormoner, utan att hon kommer att må bättre och upprätthålla denna goda hälsa under många år.

Det är viktigt att veta hur gestagen skiljer sig från progesteron och navigera i det här problemet. Progesteron produceras i kroppen och gestagen skapas konstgjort..

Hormonersättande läkemedel är piller som innehåller östrogener i olika kombinationer med gestagen.

Det finns läkemedel som endast innehåller östrogener, till exempel ovestin (i form av suppositorier och grädde för aktuell användning, i form av tabletter för systemisk användning).

Andra läkemedel inkluderar en kombination av rena östrogener med piller som innehåller både östrogener och en gestagen: climonorm, femoston, divtren, clinogest, etc..

Tredje läkemedel består av tabletter som innehåller både progestogen och östrogen: en individ.

Det finns läkemedlet livial (tibolon). Ämnena i den uppvisar egenskaperna östrogen, progestogen och svag androgen, beroende på vävnadernas behov. En unik uppsättning hormoner tillåter användning av detta läkemedel i den så kallade vävnadsspecifika terapin.

Livial kan endast uppvisa olika hormonella egenskaper i de organ och vävnader där det finns brist och inte påverkar andra strukturer. Livial orsakar aldrig abstinensblödning, endometrial hyperplasi och har den egenskapen att hämma tillväxten av cancertumörer i bröstkörtlarna. Dessutom är detta läkemedel väl lämpat för förebyggande och behandling av osteoporos i alla åldrar..

Hormonterapi är det enda effektiva sättet att stoppa benförlust och förhindra osteoporos efter klimakteriet..

Tidig startad och kompetent utförd under övervakning av en specialist HRT kommer inte bara på ett tillförlitligt sätt att skydda benen från förstörelse, men i de flesta fall kommer det att hjälpa till att stärka och dra åt benvävnaden. Statistik visar att användningen av hormonersättningsterapi minskar risken för frakturer med två gånger.

Hormonterapi skyddar kvinnor från sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Enligt statistik lever kvinnor som tar hormoner längre och risken för hjärtsjukdom minskas med nästan hälften.

Ett sådant skydd är resultatet av östrogenens förmåga att höja nivån av HDL-kolesterol med hög täthet (”bra” kolesterol, vilket hjälper till att skydda blodkärlsväggar från blodproppar och samtidigt minska nivån av lågdensitet lipoprotein (LDL) - ”dåligt” kolesterol.

Östrogener ökar blodcirkulationen och utvidgar blodkärlen, och gör också blodkärlen starkare och mer elastiska, vilket i sin tur minskar risken för stroke. Hormonterapi, som förhindrar torkning av innerväggarna i slidan och minskar storleken, gör att den kan bibehålla sin form, elasticitet och hjälper till att återställa det inre skiktet och därmed ta bort smärtproblemet under sex. HRT återställer pH-nivån i slidan, förhindrar införandet av patogena bakterier och skyddar dess naturliga mikroflora.

Hormonterapi stöder styrkan och densiteten i muskelvävnad, hjälper till att upprätthålla ungdomlig hud och friskt hår..

Det kan effektivt lindra muskelsmärta, liksom andra smärtor som kan börja med klimakteriet. Hormonterapi, som skyddar blodkärlen, kommer att minska risken för att utveckla senil skleros. Det är också viktigt att östrogenåtervinning kan lindra stress och förhindra depressiva tillstånd..

Om en kvinna med början av klimakteriet visar sig börja ta hormoner kommer detta naturligtvis bara att gynnas om det inte finns några kontraindikationer. Konstgjord återställning av hormonnivåerna är helt säkert när hormonersättningsterapi används korrekt, det vill säga i de erforderliga doserna och enligt ett tydligt schema..

Östrogen i sig är inte cancerframkallande och orsakar inte cancer. Om vi ​​till exempel pratar om urinröret, är sannolikheten för cancer hos kvinnor som genomgår hormonbehandling (östrogener i kombination med progesteron) mycket lägre än hos dem som inte tar hormoner. I detta fall kommer östrogener inte bara att orsaka cancer utan kommer också att hjälpa till att skydda mot det..

Sannolikheten för att bröstcancer tar hormoner

När det gäller sannolikheten för bröstcancer var resultaten från studier i detta ämne motstridiga och felaktiga. Specialister kunde inte tydligt identifiera den ökade risken för att utveckla bröstcancer från att ta hormonella läkemedel..

Det har emellertid sagts mer än en gång att östrogener stimulerar celldelning och reproduktion. Naturligtvis kommer de att orsaka uppdelning av cancerceller om de finns i kroppen vid östrogenintaget. Men - och det finns vetenskapliga bevis för detta - om en kvinna som genomgår hormonbehandling börjar bröstcancer är prognosen i ett tidigt skede mycket bättre än en kvinna som inte tar hormoner.

Faktum är att östrogener får cancerceller att multiplicera snabbare, men sådana artificiellt multiplicerade celler är mindre patogena och farliga, och läkare har möjlighet att snabbt upptäcka dem och ta bort dem i ett skede när cancern fortfarande är behandlingsbar. Detta indikerar återigen att hormonersättningsterapi bör utföras under övervakning av en specialist..

Det är nödvändigt att ta östrogener samtidigt med gestagen. Gestagen (en syntetisk analog av progesteron) - ett hormon som orsakar avskiljning av växtväxta endometriala vävnader, måste tas parallellt med östrogen om kvinnan har en livmodern. Annars kan de orsaka endometrial hyperplasi - överdriven spridning av celler i livmoderslimhinnan. Hyperplasi är inte cancer, men den kan hitta alla tecken på ett prekanceröst tillstånd. Om hyperplasi inte behandlas kommer det att skapa förutsättningar för förekomsten av en cancerös tumör hos disponerade kvinnor.

När en tillräcklig mängd progesteron tas varje månad i kombination med en minsta dos östrogen, observeras inte överdriven förtjockning av vävnaden, vilket kan leda till cancer. Bland moderna läkemedel finns det olika alternativ för införande av gestagen i HRT. Valet av läkemedel bestäms av vilket symptom på klimakteriet som råder.

Perioden och varaktigheten av hormonersättningsterapi beror på vilka mål kvinnan strävar efter att börja ta hormoner.

Hormonersättningsterapi för klimakteriet: fördelar och nackdelar

Under klimakteriet återuppbyggs kvinnans kropp. Äggstockarna slutar producera östrogener, och detta påverkar inte bara kvinnans reproduktionssystem utan också hela kroppen. Hormonersättningsterapi för klimakteriet gör det enklare att överföra detta steg, förlänga ungdomar och bli av med obehagliga symtom. Men är en sådan behandling helt säker? Innan behandlingen påbörjas måste du rådfråga din läkare, väga för- och nackdelar, se till att det inte finns några kontraindikationer.

Hur hormonersättningsterapi

Menopaus är en naturlig period i en kvinnas liv som är förknippad med en utarmning av follikulärlager i äggstockarna. I genomsnitt inträffar klimakteriet under 50–55 år.

I äggstockarna upphör östrogen att producera, känsligheten för follikelstimulerande hormon (FSH) i hypofysen minskar. På grund av detta upphör menstruationen, försvinner reproduktionsfunktionen. Östrogenreceptorer finns inte bara i könsorganen, så hela kroppen lider under klimakteriet. Det största antalet östrogenreceptorer finns i följande organ och system:

 • urogenitala kanaler;
 • hjärta och blodkärl;
 • ben;
 • centrala nervsystemet.

Östrogenbrist leder till förändringar i alla dessa organ. Principen med hormonersättningsterapi (HRT) är att ersätta äggstockarnas förlorade hormonfunktion. Återställning av normala östrogennivåer skyddar östrogenberoende organ från patologiska förändringar.

fördelar

Den främsta fördelen är att användningen av HRT minskar manifestationerna av klimakteriet. Vasomotoriska och psykoterapeutiska symtom stoppas, risken för att utveckla osteoporos och frakturer minskas, sannolikheten för hjärt- och kärlkomplikationer - hjärtinfarkt, stroke minskas.

Att lindra de tidiga symptomen på klimakteriet

Under klimakteriet lider 80% av kvinnorna av vasomotoriska och känslomässiga-psykologiska symtom.

 1. Vasomotoriska symtom: värmevallningar, överdriven svettning, huvudvärk, svängningar i blodtrycket.
 2. Emotionella-psykologiska symtom: irritabilitet, nedsatt minne och uppmärksamhet, tårfullhet, depression, ångest.

Tidiga symptom minskar avsevärt en kvinnas livskvalitet. Hormonersättningsterapi kan minska dessa symtom efter 2-3 månader från början av medicinen. I de flesta fall försvinner symtomen helt, mindre ofta minskar de bara..

Förebyggande av urogenitala sjukdomar

En speciell plats bland symptomen på klimakteriet upptas av urogenitala sjukdomar. Kärnan i deras utveckling är också en minskning av östrogennivåer i blodet. Vagina, urinrör och blåsan är mycket känsliga för östrogennivåer. Östrogenbrist kan leda till följande symtom:

 • torr vaginalslemhinna;
 • brännande och klåda i slidan;
 • ömhet under samlag;
 • urininkontinens;
 • prolaps av slidan, livmodern.

HRT hjälper till att förhindra utvecklingen av urogenitala sjukdomar. Både lokala och systemiska läkemedel kan användas. Men med urogenitala störningar indikeras ofta lokala preparat - vaginala suppositorier, grädde, salva. Användningen av östrogeninnehållande läkemedel gör att du kan återställa den normala strukturen i slemhinnan i slidan och urinblåsan och förhindrar också utvecklingen av infektion och inflammation.

Osteoporos förebyggande

Osteoporos är en annan frekvent följeslagare av klimakteriet. Benförlust ökar med en kvinnas ålder. Östrogenbrist spelar en viktig roll i benförstörelse.

HRT låter dig bromsa resorptionen av benvävnad, det vill säga minska hastigheten för dess förlust. Terapi bör förskrivas så tidigt som möjligt eftersom förlorad benvävnad inte längre återställs.

Östrogenterapi kan inte bara bromsa utvecklingen av osteoporos, utan också minska frekvensen av frakturer. Effekten varar så länge kvinnan tar hormonella läkemedel.

Hjärtskyddande effekt

Förekomsten av hjärtsjukdomar ökar med åldern. Särskilt ofta hos kvinnor under klimakteriet uppstår följande kardiovaskulära problem:

Östrogener har en positiv effekt på hjärtat och blodkärlen. De återställer funktionen hos det vaskulära endotelet, sänker blodtrycket, ökar hjärtens kontraktila funktion. Dessutom beror den skyddande effekten på påverkan av östrogen på kolesterolmetabolismen - med HRT minskas risken för att utveckla åderförkalkning..

nackdelar

HRT är inte en helt säker behandling. Om den används fel kan terapi göra mer skada än nytta. Östrogenbehandling är förknippad med en hög risk att utveckla bröst- och endometriecancer, trombotiska komplikationer.

Risken för trombos och tromboemboli

Mot bakgrund av konstant intag av östrogeninnehållande läkemedel ökar risken för trombos och tromboemboli betydligt. Faktum är att östrogener bidrar till hyperkoagulation, det vill säga ökad blodviskositet.

Kvinnor med en kardiovaskulär patologi, tromboshistoria och tromboemboli, akut tromboflebit har 3-4 gånger högre risk att utveckla komplikationer.

Pulmonal tromboembolism (lungemboli) är ett farligt tillstånd som man bör vara rädd när man förskrivar HRT. Med lungemboli kommer en blodpropp in i lungartärerna och leder till deras blockering..

Bröstcancer

Det vanligaste skälet för att vägra HRT är rädslan för att utveckla bröstcancer. Och denna rädsla har verkligen en grund. Det har visat sig att ju längre östrogenbehandling som används, desto större är risken för bröstcancer.

HRT är dock inte den enda riskfaktorn. Övervikt, alkohol, rökning, sen klimakterium påverkar utvecklingen av cancer inte mindre än HRT.

Innan hormonterapi utnämns måste en kvinna genomgå en undersökning för att utesluta brösttumörer (palpation, ultraljud, mammografi). Alla kvinnor som tar HRT bör undersökas regelbundet..

Endometrial hyperplasi

En annan malign sjukdom som är förknippad med HRT är endometrial cancer. Detta beror på att östrogener orsakar proliferativa förändringar i endometrium..

Substitution av östrogenmonoterapi (utan progesteron) ökar risken för att utveckla hyperplastiska processer och endometriecancer med mer än fem gånger. Därför visas kvinnor med en konserverad livmoder terapi med kombinerade läkemedel som innehåller östrogener och progestiner. Risken för att utveckla endometriecancer under kombinationsterapi ökar också, men mindre signifikant - 0,8-1,2 gånger.

Hur man gör rätt val

Att starta HRT eller inte är ett svårare beslut för en kvinna. Det finns inga enstaka rekommendationer som passar alla utan undantag. Riskerna och fördelarna med sådan behandling måste vägas. De viktigaste indikationerna för HRT inkluderar:

 • osteoporos;
 • hög risk för hjärt-komplikationer (hjärtinfarkt, stroke);
 • Alzheimers sjukdom;
 • uttalade förändringar i urogenitalkanalen.

Förekomsten av dessa sjukdomar motiverar utnämningen av HRT. Användningen av hormoner kommer att minska manifestationerna av osteoporos, urogenitala sjukdomar, även en sådan behandling har en hjärtskyddande effekt. I dessa fall kommer HRT att göra mer gott än skada..

Men inte i alla fall är HRT användbart. Det finns vissa kontraindikationer för användning av östrogen:

 • djup ventrombos;
 • tromboembolism;
 • leversjukdom
 • blödning i vaginal och livmoder;
 • maligna tumörer i bröstkörteln;
 • endometriala cancer.

Innan HRT utses är det nödvändigt att genomgå en undersökning. Det innehåller följande diagnostiska metoder:

Gynekologisk historia och gynekologisk undersökning

En gynekolog bestämmer symptomen på klimakteriet (värmevallningar, torrhet och klåda i slidan, urininkontinens, etc.).

Undersökning utförs också i speglarna, kolposkopi, onkocytologisk undersökning, undersökning av bröstkörtlarna. Gynekologisk undersökning syftar till att identifiera kontraindikationer för HRT - tumörformationer i bröstet och livmodern, blödning från livmodern.

Studien av somatisk historia

Närvaron av somatiska sjukdomar där användning av östrogen är kontraindicerat avslöjas. Till exempel, en historia av leversjukdom, en historia av trombos och tromboflebit, försämrad fettmetabolism.

Vid behov föreskrivs ytterligare test: biokemiskt blodprov, koagulogram.

Ultraljudsundersökning av bäckenorganen

Först och främst uppmärksammas endometriumets tjocklek.

Det utförs för att detektera neoplasmer i bröstkörtlarna..

Förberedelser för hormonersättningsterapi med klimakteriet

HRT kan utföras i form av systemisk, lokal eller kombinationsterapi. Huvudkomponenten i behandlingen är östrogen. Läkemedel väljs individuellt, de bör förskrivas av en läkare. Valet av läkemedel beror på kvinnans ålder, menopausens varaktighet, närvaron av samtidig patologi.

Systemterapi

För systemterapi förskrivs piller som innehåller östrogen. Låga doser av östrogen föreskrivs som motsvarar nivån av endogen östradiol.

Isolerad östrogenadministration är förknippad med en hög risk att utveckla endometrial hyperplasi och cancer, och risken för trombos och gallstensjukdom är också flera gånger högre..

I detta avseende används ofta kombinerade preparat innehållande östrogener och progesteron. Kombinerade läkemedel för systemisk användning inkluderar:

Hos postmenopausala kvinnor förskrivs kombinerade läkemedel kontinuerligt för att undvika cyklisk menstruation. Följande läkemedel används:

 • Kliogest (2 mg östradiol, 1 mg noretisteronacetat);
 • Livial (2,5 mg tibolon).

Östrogenmonoterapi föreskrivs endast till kvinnor med avlägsnad livmoder. För substitutionsterapi med rena östrogener används:

Det finns en ny klass av moderna läkemedel - selektiva modulatorer av östrogenreceptorer. De har en effekt som liknar effekten av östrogen på ben och det kardiovaskulära systemet, men påverkar inte andra vävnader. Det vill säga biverkningar på livmodern och bröstkörtlarna utesluts, risken för endometrial hyperplasi och cancer ökar inte. Huvudrepresentanten för denna grupp är Raloxifene..

Lokal terapi

Behandling kan omfatta användning av inte bara systemiska, utan också lokala läkemedel. Läkemedel i form av salvor, geler, vaginala suppositorier kan förskrivas..

Lokal terapi hjälper till med urogenitalt syndrom - torrhet i vaginalslemhinnan, ömhet och klåda, urininkontinens.

Vaginal suppositorier eller Ovestin gel, östrogenkräm ordineras. Kompositionen för lokala beredningar inkluderar estriol, som återställer pH och mikroflora i slidan, slemhinnans normala struktur. I detta fall leder lokala läkemedel inte till endometrial spridning eller andra biverkningar som ingår i systemterapi. Lokal terapi föreskrivs i underhållsläge under mer än 6 månader.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Behandling av klimakteriet (menopaus) hos kvinnor. Hormonersättningsterapi (HRT), mediciner, tabletter, suppositorier, lappar för att lindra symtomen i klimakteriet. Hormonfri behandling, folkrättsmedel. Hur man lindrar klimakteriet?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Många tror att klimakteriet inte kräver behandling, eftersom detta är en normal fysiologisk process, inte en patologi. Men klimakteriet är ett svårt "steg" i varje kvinnas liv och påverkar absolut alla områden i en kvinnas liv. Avsaknaden av könshormoner påverkar hälsa, psyko-emotionellt tillstånd, utseende och självförtroende, sexliv, relationer med nära och kära och till och med arbetskraft och livskvalitet i allmänhet. Därför behöver varje kvinna under denna period hjälp från både medicinsk personal och pålitligt stöd och stöd från släktingar.

Hur man lindrar klimakteriet?

Menopausebehandling - hormonersättningsterapi (HRT)

Modern medicin tror att menopausen, trots fysiologin, bör behandlas hos många kvinnor. Och den mest effektiva och adekvata behandlingen för hormonella störningar är hormonersättningsterapi. Det vill säga, avsaknaden av sina egna könshormoner kompenseras med hormonella läkemedel.

Hormonersättningsterapi har redan framgångsrikt använts i stora mängder över hela världen. Så i Europa får mer än hälften av kvinnor som går in i klimakteriet. Och i vårt land får endast 1 av 50 kvinnor en sådan behandling. Och allt detta beror inte på att vår medicin på något sätt ligger bakom, utan från de många fördomar som gör att kvinnor vägrar den föreslagna hormonbehandlingen. Men många studier har visat att en sådan klimakterapi inte bara är effektiv utan också absolut säker..
Faktorer som effektiviteten och säkerheten hos hormonella läkemedel för behandling av klimakteriet beror på:

 • Aktualitet för utnämning och avbokning av hormoner;
 • använder vanligtvis små doser av hormoner;
 • korrekt valda läkemedel och deras doser, under övervakning av laboratorietester;
 • användning av läkemedel som innehåller naturliga könshormoner identiska med de som produceras av äggstockarna, och inte deras analoger, endast liknande i deras kemiska struktur;
 • adekvat bedömning av indikationer och kontraindikationer;
 • regelbunden medicinering.

Hormonterapi i klimakteriet: fördelar och nackdelar

De flesta människor är oskäligt akta sig för behandling med hormoner, alla har sina egna argument och rädsla för detta. Men för många sjukdomar är hormonbehandling den enda vägen ut. Grundprincipen är att om kroppen saknar något måste den kompletteras med förtäring. Så med en brist på vitaminer, mineraler och andra användbara ämnen, försöker en person medvetet eller till och med på undermedveten nivå att äta mat med ett högt innehåll av saknade ämnen, eller tar dosformer av vitaminer och mineraler. Det är samma sak med hormoner: om kroppen inte producerar sina egna hormoner av någon anledning, måste de fyllas på med främmande hormoner, för med någon hormonskift lider mer än ett organ och process i kroppen..

De vanligaste fördomarna när det gäller behandling av klimakteriet med kvinnliga hormoner:
1. "Climax är normalt, och hans behandling är onaturlig," som om alla våra förfäder upplevde det - och jag kommer att överleva. På senare tid var problem med klimakteriet ett stängt och "skamligt" ämne för kvinnor, nästan som sexuellt överförda sjukdomar, så det var ingen fråga om behandlingen. Men kvinnor under klimakteriet led alltid. Och glöm inte att kvinnorna på den tiden skiljer sig märkbart från moderna kvinnor. Den senaste generationen åldrades mycket tidigare, och de flesta tog detta faktum för givet. Numera strävar alla damer efter att se bättre och yngre ut. Intaget av kvinnliga hormoner lindrar inte bara symtomen på klimakteriet, utan också förlänger ungdomarna i både utseendet och kroppens inre tillstånd.
2. "Hormonala läkemedel är inte naturliga." Nya trender mot "syntetik", för en hälsosam livsstil och örtpreparat. Så de hormonella läkemedlen som tas för att behandla klimakteriet, även om de produceras genom syntes, är naturliga, eftersom de i sin kemiska struktur är helt identiska med östrogener och progesteron, som produceras av en ung kvinnas äggstockar. Samtidigt absorberas naturliga hormoner som extraheras från växter och djurblod, även om de liknar östrogen, dåligt på grund av skillnader i struktur..
3. "Hormonbehandling är alltid överviktig." Climax manifesteras ofta i övervikt, så att med korrigering av den hormonella bakgrunden kan en ökning av kroppsvikt undvikas. För detta är det viktigt att ta inte bara östrogen utan också progesteron i en balanserad dos. Dessutom har många studier visat att könshormoner inte ökar risken för fetma utan snarare. Medan växthormoner (fytoöstrogener) inte kommer att bekämpa övervikt.
4. "Beroende utvecklas efter hormonterapi." Hormoner är inte droger. Förr eller senare inträffar en minskning av könshormoner i en kvinnas kropp, men de måste fortfarande leva utan dem. Och hormonterapi med könshormoner saktar bara ner och underlättar början av klimakteriet, men utesluter inte det, det vill säga menopaus inträffar ändå.
5. "Från hormoner kommer håret att börja växa på oönskade platser." Ansiktshår växer hos många kvinnor efter klimakteriet, och detta beror på en brist på kvinnliga könshormoner, så att ta HRT kommer att förhindra och försena denna process.
6. "Hormoner dödar levern och magen." Bland biverkningarna av östrogen och progesteronläkemedel finns det faktiskt punkter beträffande levertoxicitet. Men mikrodoserna av hormoner som används för HRT påverkar vanligtvis inte levern, problem kan uppstå när man tar läkemedel på bakgrund av leverpatologier. Du kan komma runt de toxiska effekterna på levern genom att ändra tabletterna till geler, salvor och andra dosformer som appliceras på huden. HRT irriterar inte magen..
7. "Hormonersättningshormonersättningsterapi ökar risken för cancer." Bristen på könshormoner i sig ökar risken för cancer och deras överskott. Korrekt valda doser av kvinnliga könshormoner normaliserar den hormonella bakgrunden och reducerar därmed denna risk. Det är mycket viktigt att inte använda östrogenterapi ensam - progesteron neutraliserar många av de negativa effekterna av östrogen. Det är också viktigt att avbryta HRT i tid, en sådan behandling efter 60 år är verkligen cancer i förhållande till livmodern och bröstkörtlarna.
8. "Om jag tolererar klimakteriet väl, varför behöver jag HRT?" En logisk fråga, men huvudmålet för den hormonella behandlingen av klimakteriet är inte så mycket att lindra tidvattnet som att förhindra utvecklingen av sjukdomar som är förknippade med klimakteriet, som osteoporos, psykiska störningar, hypertoni och åderförkalkning. Det är dessa patologier som är mer oönskade och farliga..

Det finns fortfarande nackdelar med hormonterapi vid klimakteriet. Felaktigt utvalda, nämligen höga doser av östrogenpreparat, kan faktiskt skada.

Möjliga biverkningar av att ta höga doser av östrogen:

 • utvecklingen av mastopati och en ökad risk för bröstcancer;
 • smärtsam menstruation och svårt premenstruellt syndrom, brist på ägglossning;
 • kan bidra till utvecklingen av godartade tumörer i livmodern och bilagorna;
 • trötthet och emotionell instabilitet;
 • svullnad
 • ökad risk för att utveckla gallstensjukdom;
 • uterusblödning på grund av utvecklingen av uterus hyperplasi;
 • ökad risk för hemorragiska slag.
Andra möjliga biverkningar av HRT som inte är förknippade med höga doser av östrogen:

 • bröstkomprimering;
 • spotting från vagina som inte är förknippad med menstruationscykeln;
 • ökad flatulens i tarmen (flatulens);
 • när man bara använder östrogenpreparat utan progesteron, eller vice versa, är viktökning möjlig.
Men korrekt föreskriven HRT reducerar avsevärt risken för att utveckla alla biverkningar. Den negativa effekten av östrogen neutraliseras genom att kombinera det med progesteron. Därför föreskrivs i de flesta fall hormonersättningsterapi i form av dessa två hormoner. Monoterapi med ett läkemedel indikeras vanligtvis efter att livmodern har tagits bort..

I vilket fall som helst bör ersättningsterapi utföras under övervakning av en läkare. Om det upptäcks en ökad risk för att utveckla en eller annan biverkning granskas dos, schema, administreringssätt för hormoner och lämpligheten för ytterligare användning av HRT.

Indikationer för hormonersättningsterapi (HRT) med klimakteriet

 • Eventuell patologisk menopaus (efter avlägsnande av livmodern, äggstockarna, strålning och kemoterapi);
 • tidig menopaus under 40-45 års ålder;
 • allvarlig klimakterium;
 • förekomsten av komplikationer och utvecklingen av sjukdomar förknippade med klimakteriet: hypertoni, åderförkalkning, osteoporos, polycystisk äggstock, urininkontinens, svår torrhet i vaginalen och så vidare;
 • önskan att förbättra livskvaliteten under klimakteriet.

Förberedelser för klimakteriet för hormonersättningsterapi (tabletter, suppositorier, krämer, geler, salvor, plåster)

LäkemedelsgruppLista över drogerAnvändningsfunktioner *
De bästa kombinerade hormonella läkemedlen i den nya generationen: östrogen + progesteronPiller och drageer:
 • Clemen;
 • Climonorm;
 • Angelique
 • Climodien;
 • Femoston;
 • Divina
 • Pausogest;
 • Aktiva;
 • Revmelide;
 • Kliogest;
 • Cykel-Proginova;
 • Ovidon och andra.
Dessa läkemedel finns vanligtvis i blåsor för 21 tabletter eller drageer, var och en av dem har sitt eget serienummer, enligt vilket de måste drickas omväxlande. Var och en av dessa tabletter har sin egen dos av läkemedel. Doser anpassade till de naturliga svängningarna av hormoner beroende på faserna i menstruationscykeln.

Efter den 21: e dagen, ta en paus i 7 dagar och starta sedan ett nytt paket.

Angelique, Femoston, Pausogest, Actitvel, Revmelid och Kliogest finns i förpackningar med 28 tabletter, varav några är placebo, det vill säga inte innehåller hormoner (detta är en paus). Dessa piller tas dagligen och ständigt..

Produkter med bara östrogentabletter:
 • Estrofem;
 • Estrimax;
 • Premarin;
 • Microfollin;
 • Triaclim
 • Esterlan.
Förberedelser för ersättning för klimakterium menopaus som endast innehåller östrogener används vanligtvis om livmodern tas bort. Med ett bevarat livmoder krävs ett ytterligare intag av progestiner, det kan vara ett intrauterint system, en kräm eller en lapp.

Östrogener i form av tabletter tas dagligen utan avbrott. Om menopaus inte har inträffat börjar de den 5: e dagen av menstruationscykeln.

Vaginala suppositorier, krämer och geler:
 • Ovestin Cream;
 • Ornion Cream;
 • Ovipol Clio;
 • Colpotrophin;
 • östriol;
 • Estrokad;
 • Estronorm och andra.
Vaginala suppositorier, krämer och geler som innehåller östrogen används för att behandla vaginal atrofi och om det finns problem med urinröret i samband med klimakteriet. Läkemedel administreras en gång per dag vid sänggåendet. Börja med maximal dos och minska sedan gradvis. Behandlingsförloppet med lokala östrogener är vanligtvis kort, i genomsnitt 1-3 månader. När du använder dem krävs avbokning av att ta östrogen i form av tabletter.
Geler och salvor för applicering på huden:
 • Estrogel;
 • Divigel
 • DERMESTRIL;
 • Menorest;
 • Octodiol;
 • Proginova.
patchar:
 • Klimara
 • Estraderm;
 • Menostar
 • Estramon;
 • Лоlora.
Subkutana implantat med östrogen
Gelén appliceras dagligen en gång per dag på huden i buken i axlarna och ländryggen (där det mest uttalade fettlagret) med hjälp av en speciell applicator. Om gelén appliceras korrekt absorberas den helt i huden efter 2-3 minuter.

Plåstret är en mycket bekväm form av HRT, eftersom den används en gång i veckan. Det är limmat till torr, ren hud i området längs ryggraden eller i skinkorna. Vid byte limmas en ny lapp på en annan plats. Du kan simma med denna lapp, men det är nödvändigt att undvika överhettning - det kan avskalas.

Subkutana implantat sys av en läkare under huden i 6 månader. Från detta implantat i fettvävnaden och sedan i blodet frigörs en liten mängd hormon dagligen i små doser..

Transdermala östrogener har flera fördelar jämfört med tablettformer av hormonet:

 • lätt att dosera och ändra läkemedlets dos;
 • hormonet absorberas gradvis;
 • mikrodoser av hormonet används;
 • östrogener kommer in i blodet från fettvävnad, förbi levern, där läkemedlet delvis förstörs;
 • upprätthåller en balans mellan olika typer av östrogen, som är mer fysiologiskt än när man tar piller;
 • risken för biverkningar från användning av östrogen minskar;
 • det bästa alternativet för HRT i närvaro av kontraindikationer för östrogenbehandling;
 • kostnaden för sådana former av hormonella läkemedel skiljer sig inte särskilt från tabletter.
Men för att minska risken för biverkningar på livmodern och bröstkörtlarna måste geler med östrogener också kombineras med progestiner. Gelbehandlingsregimen kan vara kontinuerlig eller cyklisk. I en cyklisk behandling tas progesteroner endast inom 14-25 dagar från starten av cykeln med kontinuerlig administrering av östrogen.
Preparat som endast innehåller progestogener (progesteron)tabletter:
 • Utrozhestan;
 • Iprozhin;
 • Dufaston;
 • progesteron;
 • Norkolut.
Vaginalgeler och suppositorier:
 • Krynon;
 • Prajisan;
 • Progestogel;
 • Utrozhestan ljus;
 • Progesteron gel.
Intrauterint hormonsystem
Progesteronpreparat för menopausersättningsterapi används i kombination med östrogener. Vanligtvis föreskrivs de i cykler, från 14 till 25 dagar av cykeln. Schema, varaktighet och dos väljs strikt individuellt.

Progestiner används inte i frånvaro av en livmodern.

Progesteron för hormonersättningsterapi för klimakteriet används vanligtvis i form av tabletter, mindre vanligt i form av intravaginala medel och hudplåster..

Men nyligen, för att kompensera för progesteronbrist vid behandling av klimakteriet, används alltmer intrauterina hormoner (system) som är installerade i livmoderhålet. Ett sådant system frisätter periodiskt progesteronmikrodoser i livmodern. Detta är en mycket bekväm form eftersom den är inställd på 5-10 år. Tidigare användes en sådan spiral endast som ett effektivt preventivmedel..

* HRT-regimen, läkemedel och deras doser väljs av gynekologen strikt individuellt, beroende på klimakteriet, laboratoriedata och tillståndet i kroppen som helhet. Självmedicinering är oacceptabelt och kan starkt skada!

Kontraindikationer för hormonersättningsterapi (HRT) med klimakteriet

 • Cancer i gynekologiska organ eller bröstkörtlar, inklusive tidigare överförd;
 • livmodersblödning;
 • en tendens till ökad trombos: stroke och hjärtattacker, trombos i kärlen i de nedre extremiteterna, tromboembolism, blodkoagulationsstörning enligt laboratoriedata;
 • svår förlopp av arteriell hypertoni (HRT är möjligt efter att blodtrycket har kontrollerats);
 • allvarlig leverskada (akut viral hepatit, skrump, leversvikt);
 • individuell intolerans mot droger;
 • svår förlopp av åderbråck i nedre extremiteter;
 • autoimmuna patologier (systemisk lupus erythematosus, sklerodermi, autoimmun tyroiditis, etc.).
Frågan om möjligheten till behandling med könshormoner i närvaro av följande sjukdomar avgörs individuellt:
 • myom;
 • endometrios;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet (migrän, epilepsi);
 • kolelitiasis;
 • mastopati och livmoders förstadier, patendos, bröstkörtlar.

Hur och hur mycket man ska behandla klimakteriet med hormonella läkemedel?

Hormonala läkemedel måste tas korrekt:

 • hormonpiller och suppositorier tas regelbundet samtidigt, enligt schemat som föreskrivs av din gynekolog eller endokrinolog;
 • kvinnliga könshormoner kan ordineras dagligen eller cykliskt (21 dagars inträde och 7 dagar ledigt, under vilka blodiga utsläpp som liknar menstruation kan förekomma);
 • det är tillrådligt att inte glömma att ta läkemedlen, om det inte saknas mer än 12 timmar, ska läkemedlet tas i den vanliga dosen och nästa dos ska tas vid den vanliga tiden;
 • Du kan inte plötsligt och oberoende avbryta HRT, endast under övervakning av en läkare;
 • det rekommenderas inte att ta kvinnliga hormoner för livet, det vill säga det är nödvändigt att vägra dem i tid (enligt läkarens rekommendationer);
 • under hormonersättningsterapi är det nödvändigt att regelbundet observeras av en gynekolog, 1-2 gånger per år, genomgå de nödvändiga laboratorietesterna, ultraljud.
När börjar du ta kvinnliga könsdelar?

Hur länge ersättningsterapi kommer att pågå bestäms individuellt. Du kan börja ta kvinnliga hormoner vid första uppkomsten av östrogenbrist, vilket är vad de gör i de flesta fall. Men modern forskning och kliniska prövningar har visat att det är mer effektivt att börja ta könshormoner så tidigt som 30-35 år som preventivmedel. Och med förändringar i analysen av blod för hormoner till förmån för början av klimakteriet, ersätts preventivmedelsdoser med doser av ersättningsterapi.

Hur mycket man ska ta HRT?

Terapin kan pågå i 1-3 år, det vill säga under perioden med livliga kliniska manifestationer av klimakteriet under klimakteriet. Men HRT kommer att vara effektivare med ett längre intag, 10 eller fler år. Tidigare trodde man att HRT inte skulle genomföras i mer än 5 år, men nu har kliniska studier lyft denna begränsning. Vissa kvinnor tar kvinnliga hormoner för livet. Men ändå tror experter att HRT är bättre att avbryta vid 60 års ålder för att förebygga cancer.

Tibolon (Ledibon, Livial, Wellledien) - ett alternativ till HRT

Tibolone är ett hormon som är en anabola steroider, det vill säga det påverkar många målceller och receptorer som är känsliga för kvinnliga könshormoner och androgener. Många studier, klinisk erfarenhet och recensioner av kvinnor har visat att Tibolon är ett alternativ till hormonersättningsterapi.

Tibolone ersätter inte de saknade hormonerna, men tar delvis deras funktioner, det vill säga den har delvis östrogen, progesteron och androgen aktivitet.

Tibolone, som HRT, tas dagligen en gång per dag.

Vad agerar Tibolon?

 • Centrala och autonoma nervsystemet - därmed förhindrar läkemedlet utvecklingen av värmevallningar, huvudvärk, svaghet, dåligt humör, depression och andra symtom som är associerade med nervsystemet och kvinnors psyko-emotionella tillstånd. Tibolone påverkar produktionen av hormoner i nervsystemet, inklusive LH, FSH, endorfiner och andra "lyckohormoner".
 • Benvävnad - förhindrar utveckling av osteoporos.
 • Genitourinary system - eliminerar torrhet i vaginal, urinering problem.
 • Sexuellt liv - ökar en kvinnas intresse för sex, förbättrar orgasm, eliminerar obehag under samlag. Detta uppnås genom att öka testosteron i blodet, nivån av "lyckohormoner", vilket eliminerar torr vagina.
 • Fettmetabolism - bekämpar övervikt, sänker kolesterol.
 • Hud - förhindrar snabb hudåldring och andra problem i samband med kvinnlig skönhet.
 • Endometrium - Tibolone fungerar som progesteron, det vill säga det minskar risken för att utveckla endometrial hyperplasi, uterusblödning och livmodersvulster. Även om diskussioner fortfarande pågår om detta har många studier visat att Tibolon tvärtom ökar risken för att utveckla livmodercancer.
 • Bröstkörtlar - läkemedlet neutraliserar de negativa effekterna av östrogen, vilket minskar risken för att utveckla mastopati, körtelhyperplasi och bröstcancer.

Fördelar med Tibolone jämfört med hormonersättningsterapi:

1. Tibolone påverkar receptorer som är känsliga för testosteron - detta är den största fördelen med läkemedlet, HRT påverkar inte androgener, en brist uppstår också efter klimakteriet. Även om testosteron är ett manligt hormon, spelar det en stor roll i en kvinnas liv och hälsa. Därför fördelarna med Tibolone jämfört med HRT:

 • mer effektiv i förebyggandet av osteoporos;
 • har en mer uttalad effekt för att förbättra en kvinnas humör och sexliv;
 • bättre hanterar hjärt-kärlproblem;
 • eliminerar svaghet, inklusive muskler;
 • bromsar viktökningen.
Samtidigt orsakar Tibolon inte fenomen förknippade med ett överskott av testosteron hos en kvinna (maskulinitet, grov röst, hårväxt på oönskade platser, etc.).
2. Underlättar många manifestationer av klimakteriet samt HRT. Recensioner av kvinnor om läkemedlet - positiva.
3. Orsakar inte svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.
4. Låg risk för biverkningar i form av blödning i livmodern.
5. Läkemedlet är väl etablerat för behandling av kirurgisk menopaus efter att livmodern och äggstockarna har tagits bort..

Nackdelar med Tibolon:

 • Enligt bruksanvisningen har ett större antal kontraindikationer.
 • Ej föreskriven före klimakteriet, inte lämplig för tidig och långvarig användning av läkemedlet.
 • Otillräckliga studier har utförts avseende risken för endometrial cancer och bröstcancer. I jämförelse med att ta HRT och utan att ta hormoner, enligt rapporter, ökar Tibolon risken för att utveckla dessa tumörer.
 • Enligt anvisningarna för läkemedlet har Tibolon ett brett spektrum av möjliga biverkningar, men i de flesta fall tolereras läkemedlet väl.

Tidig klimakterium: är det värt att ta hormoner (yttrande från läkare i medicinsk vetenskap) - video

Climax: vad är det, vad är dess orsaker? Symtom, diagnos och behandling med hormoner (rekommendationer från en gynekolog-endokrinolog) - video

Icke-hormonella läkemedel som tagits med klimakteriet för att lindra symtomen. Hormonfri behandling

Modern medicin tror att den mest effektiva och säkra behandlingen för klimakteriet är hormonersättningsterapi, den kommer att hantera symtomen, förbättra kvaliteten på det intima livet, förhindra utvecklingen av olika patologier i samband med klimakteriet och ungdomarna kommer att förlängas. Men inte alla kvinnor är redo och kan ta hormoner under lång tid. Detta är en psykologisk barriär och misstro mot läkare och den ekonomiska situationen och hälsotillståndet eller förekomsten av kontraindikationer. Men detta bör inte bli ett skäl för att vägra behandling av klimakteriet och förbättra livskvaliteten under denna svåra period.

Hormonfri behandling inkluderar användning av växtbaserade läkemedel, symptomatisk behandling och traditionell medicin. För att få resultatet krävs ett integrerat tillvägagångssätt, eftersom ingen av dessa metoder eliminerar den enda orsaken till klimakteriet - bristen på könshormoner, men en sådan behandling kan ganska effektivt hjälpa en kvinna att hantera många problem.

Effektiva växtbaserade läkemedel som hjälper till vid klimakteriet - fytoöstrogener, homeopati och kosttillskott

Många av er har hört sådant som växthormoner, fytohormoner eller fytoöstrogener. Dessa är ämnen som utvinns från växter, som i sin kemiska struktur liknar kvinnliga könshormoner, nämligen östrogener. Ett stort antal studier har visat att växthormoner inte helt kan ersätta de naturliga kvinnliga hormonerna, men enligt läkarnas och deras patienter har tidstest visat att fytoöstrogener verkligen hjälper en kvinna att hantera många manifestationer av klimakteriet. Fytohormoner finns också i de flesta kosttillskott och homeopatiska medel som rekommenderas för klimakteriet..

En lista över de bästa och mest populära växtbaserade läkemedel som används vid klimakteriet:

En drogHandlingsmekanismProgramfunktioner
Estrowel
Kosttillskott
 • Den innehåller baljväxter fytoöstrogener (tsimitsifugi), som liknar mycket naturliga hormoner;
 • innehåller en växtkomponent som liknar progesteron;
 • stimulerar produktionen av dess hormoner;
 • normaliserar balansen mellan könshormoner, förhållandet östrogen-progesteron-testosteron;
 • innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler, inklusive kalcium, fosfor, folsyra, B-vitaminer;
 • innehåller aminosyror som lindrar många symtom på klimakteriet.
Som ett resultat underlättar det nästan alla manifestationer av klimakteriet, förhindrar utvecklingen av sjukdomar associerade med den.
Dosen av Estrovel väljs endast av läkaren. Behandlingsförloppet är högst 12 månader, då krävs en paus, i genomsnitt 2 månader.

Effekten observeras inte omedelbart, men efter flera månader för att ta läkemedlet. Kanske en kombination med HRT.

Används får inte för livmoderfibroider och andra tumörer som är förknippade med östrogen.

Remens (droppar och tabletter)
homeopatisk botemedel
 • Innehåller soja fytoöstrogener;
 • påverkar produktionen av könshormoner på nivån i centrala nervsystemet (hypothalamus och hypofysen);
 • har en antiinflammatorisk effekt på könssystemet.
Som ett resultat minskar Remens intensiteten i manifestationerna av klimakteriet, förhindrar utvecklingen av vaginit och torrhet i vaginalen, normaliserar en kvinnas känslomässiga tillstånd.

Remens förhindrar inte viktökning.

Effekten inträffar efter ett par månaders användning av läkemedlet. Inte alla kvinnor rapporterar lindring av klimakteriet. Kan kombineras med HRT.

Läkemedlet tolereras vanligtvis bra men matsmältningsproblem kan uppstå..

Enligt vissa rapporter ökar Remens risken för att utveckla cancer i livmodern, bihängor och bröstkörtlar (ytterligare studier krävs).

Inoclim
Kosttillskott
 • Innehåller fytoöstrogener-extrakt av cimicifuga, vitaminer, spårämnen, aminosyror och Omega-3-komplex;
 • påverkar inte livmoders endometrium, förhindrar utveckling av endometrial hyperplasi och blödning av livmodern, kan användas för livmodermyom.
Läkemedlet minskar intensiteten på symptomen på klimakteriet, har en svag effekt på förebyggandet av sjukdomar associerade med klimakteriet.
De är livsmedelstillsatser, tolereras väl, har inga biverkningar, med undantag för möjliga allergiska reaktioner på läkemedlets komponenter.

Det finns praktiskt taget inga kontraindikationer, de används med försiktighet vid hormonella tumörer.

Det tar ett långt, regelbundet intag av läkemedlet flera gånger om dagen, bundet till en måltid (mer i bruksanvisningen).

Climadinone
Feminin
homeopatisk botemedel
Innehåller fytoöstrogener som rödklöver extrakt.

Något förbättrar en kvinnas tillstånd under klimakteriet.

Climaxan
homeopatisk botemedel
Innehåller soja fytohormoner. Minskar manifestationen av klimakteriet. Lämplig för användning under den pre-menopausala perioden, dvs före klimakteriet.
Energi
Kosttillskott
Innehåller fytoöstrogener extraherade från rötterna i pueraria, vitaminer, spårämnen och laktobaciller.

Lindrar klimakteriets symtom, förbättrar ämnesomsättningen.

Klimalanin
Kosttillskott
Den innehåller beta-alanin, som reglerar hudkärlernas funktion.

Förhindrar och lindrar värmevallningar under klimakteriet.

Läkemedlet används i korta kurser på 7-14 dagar.

Det tolereras väl, har inga kontraindikationer.

Ovariamine
Kosttillskott
Den innehåller proteiner från äggstockarna hos kor och grisar: könshormoner av animaliskt ursprung, vitaminer och mineraler.

Läkemedlet främjar produktionen av östrogen, minskar nivån av FSH. Lämplig för användning under den pre-menopausala perioden, lindrar symptomen på klimakteriet.

Läkemedlet används i korta kurser på 10-15 dagar, endast enligt instruktion av en läkare.

Behandling av värmevallningar med klimakteriet. Hur man lindrar svettningar?

Den mest effektiva och bästa behandlingen för värmevallningar i klimakteriet är hormonersättningsterapi, mot vilken de praktiskt taget inte förekommer. Underlättar manifestationerna av värmevallningar fytoöstrogener som finns i homeopatiska läkemedel och biologiska aktiva tillsatser.

Men om en kvinna inte bestämde sig för att ta hormoner eller de är kontraindicerade, kommer en hälsosam livsstil och några enkla regler att hjälpa till att hantera tidvattnet och underlätta dem.

Hur man lindrar värmevallningar och svettas i klimakteriet?

1. Ta reda på vilka faktorer som bidrar till utvecklingen av en attack, om möjligt undvik deras negativa effekter (tufft rum, känslomässig spänning, etc.).
2. Måttlig fysisk aktivitet hjälper till att öka humöret, hantera depression, hålla din kropp i god form, vilket förhindrar och lindrar värmevallningar.
3. Korrekt näring, uteslutning från kosten för kryddig, rökt och kryddig mat, vilket kan utlösa en attack av ökad svettning.
4. Att dricka mycket vatten hjälper dig att inte känna dig uttorkad efter tidigare attacker..
5. Det är nödvändigt att normalisera din arbetsdag och vila. Överdriv inte det när du gör hushållssysslor. Hälsosam sömn, promenader i frisk luft, utomhusaktiviteter - det bästa botemedel mot många åkommor, nyckeln till gott humör och psykologisk komfort.
6. Att göra saker du älskar, hobbyer, handarbete lugnar också och minskar tidvattnet..
7. Lindra klimakteriet och hjälpa positiva känslor.
8. Det är tillrådligt att ersätta syntetiska kläder och underkläder med naturliga tyger, eftersom syntetiskt material stör värmeöverföringen i huden och kan utlösa upphettningen av värmevallningar. Dessutom måste du klä dig efter vädret, undvika överhettning. Närvaron av knappar, blixtlås eller fästelement på kläder hjälper till att klä av sig snabbare vid högvatten, detta underlättar tillståndet.
9. Luftkonditionering och ventilation inomhus underlättar även tidvattnet.
10. Du måste ta en dusch oftare, ökad svettning ger inte färskhet och själva proceduren hjälper till att slappna av..

Vad gör man om en attack börjar på en offentlig plats, på jobbet, vid ett möte och i andra ”obekväma situationer”?

 • Innan viktiga händelser, presentationer, förhandlingar, är det nödvändigt att ta växtbaserade lugnande medel med en mild effekt - detta kommer att förhindra stress och minska känslomässig spänning..
 • Innan sådana händelser kan du inte rusa, springa bort - mot bakgrund av ytterligare känslomässiga påfrestningar kan en tidvattenattack inte undvikas.
 • Om du känner att tidvattnet är på väg att börja, försök att ta några djupa andetag och andas ut, lugna ner, tänk på något väldigt trevligt.
 • En flaska vatten och en fläkt, som kommer att finnas, kommer att hjälpa till att hantera attacken..
 • Gå om möjligt ut i frisk luft eller öppna ett fönster..
 • Tja, och viktigast av allt: fokusera inte på vad andra säger - den kvinnliga publiken kommer att förstå, och den manliga publiken kommer inte att märka.
Antidepressiva och lugnande medel som ordinerats av din läkare hjälper också till att lindra värmevallningar. Om det finns högt blodtryck, kommer blodtryckskontroll att hjälpa till att förebygga attacker.

Alternativ medicin kan hjälpa till tidvattnet, som beskrivs nedan.

Hur man stoppar livmodersblödning med klimakteriet?

Det finns många orsaker till blödning i livmodern i klimakteriet:

 • hormonella förändringar;
 • ta mediciner, inklusive de som används för hormonersättningsterapi;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • hotet om missfall;
 • endometrios, livmoderfibroider, cyster i äggstockarna och andra tumörliknande formationer av livmodern och bihangarna;
 • livmoderhalsen;
 • cancer och grejer.
Grunden för principen att stoppa blödning från livmodern är att identifiera orsaken och eliminera den. Till exempel, om det finns en cyste eller tumör, hjälper kirurgisk behandling.

Hur som helst är livmodningsblödning ett farligt tillstånd som kräver läkarvård och ibland akut medicinsk vård. Självmedicinering och traditionell medicin i detta fall är kontraindicerade och farliga för kvinnors hälsa.

Metoder som används för att stoppa blödning av livmodern:

 • hemostatiska läkemedel: Vikasol, aminokapronsyra, Dicinon;
 • läkemedel som ökar livmodern: Oxytocin och dess analoger;
 • järnpreparat för återställande av blodförlust: Ferrum Lek, Sorbifer, Actiferrin och andra;
 • om läkemedelsbehandling inte hjälper, kan de genomföra curettage, vilket i sin tur kommer att stoppa blödningen och göra det möjligt att studera endometriet ytterligare;
 • vid kronisk livmodersblödning, när de orsakas av hormonella störningar, föreskrivs hormonbehandling med läkemedel som innehåller Tibolone, gestagener (Progesteron) och androgener (Testosteron).

Förberedelser för behandling av vaginal torrhet

1. Hormonpreparat som innehåller östrogen:

 • hormonersättningsterapi i form av kombinationstabletter;
 • transdermala geler och plåster som innehåller östrogen: Divigel, Klimara och andra;
 • östrogener i form av vaginala suppositorier och krämer: Ovestin, Estriol, Ovipol Clio m.fl..

2. Växtsuppositorier som lindrar inflammation och återställer vaginalslemhinnan:
 • Feminela;
 • Vagical
 • Cicatridine.
3. Oljor för vaginal torrhet:
 • vaginala suppositorier med E-vitaminolja;
 • Kokosolja;
 • olivolja;
 • havtornsolja och andra.
4. Smörjgeler (ett smörjmedel som hjälper till att eliminera torrhet och obehag i slidan under samlag). De kan köpas på apotek, de presenteras i ett stort sortiment, olika i sammansättning, tillverkare, pris, kan ha olika smaker och arom.

Men förutom läkemedel för att bekämpa torrhet är det mycket viktigt att ordentligt ta hand om det intima området, detta kommer att hjälpa till att undvika inflammatoriska processer, klåda och obehag i slidan.
Intim hygien:

1. Medel för intim hygien med klimakteriet är mycket viktigt inte bara för att eliminera torrhet utan också för att dagligen förebygga olika inflammatoriska processer i slidan. Det finns också en hel del av dem i butikshyllor och apotek. Det här är geler, dagliga kuddar, servetter. En kvinna i klimakteriet bör tvättas minst två gånger om dagen, samt efter sexuellt samlag.

Grundläggande krav för intima hygienprodukter:

 • produkten bör innehålla mjölksyra, som normalt finns i vaginalslemet och bestämmer syra-basbalansen;
 • bör inte innehålla alkalier och tvållösningar;
 • bör inkludera antibakteriella och antiinflammatoriska komponenter;
 • gel för tvätt bör inte ha konserveringsmedel, färgämnen, aggressiva dofter;
 • gelén får inte orsaka irritation och klåda hos en kvinna;
 • dagliga trosskydd ska inte färgas och smaksättas, får inte bestå av syntetiska material och ska inte skada det känsliga intima området.
2. Rätt urval av underkläder:
 • det ska vara bekvämt, inte vara smalt;
 • består av naturliga tyger;
 • bör inte bleka och fläcka huden;
 • bör alltid vara ren;
 • ska tvättas med hushålls tvål eller doftfritt pulver, varefter tvätten ska sköljas väl.
3. Förebyggande av sexuellt överförda sjukdomar: monogam, användning av kondomer och kemiska preventivmetoder (Farmateks m.fl.).

Vitaminer för klimakteriet

Med klimakteriet i en kvinnas kropp inträffar förändringar i många system, organ och processer. Avsaknaden av könshormoner innebär alltid en nedgång i ämnesomsättningen. Vitaminer och spårelement är en sådan katalysator för många biokemiska processer i varje människas kropp. Det vill säga, de påskyndar metaboliska processer, deltar också i syntesen av sina egna könshormoner och ökar försvaret, underlättar manifestationen av klimakteriet, värmevallningar och förbättrar toleransen mot hormonterapi. Därför behöver en kvinna efter 30 år, och särskilt efter 50 år, helt enkelt fylla på lager med användbara ämnen.

Ja, många vitaminer och mineraler kommer till oss med mat, de är de mest användbara och absorberas bättre. Men under klimatperioden räcker detta inte, därför är det nödvändigt att få vitaminer på andra sätt - det är läkemedel och biologiskt aktiva tillsatser (BAA).

I de flesta fall föreskrivs en kvinna multivitaminkomplex, som omedelbart innehåller alla grupper av vitaminer och viktiga spårelement, och allt detta är balanserat för dagliga behov. Valet av sådana läkemedel och biologiska aktiva ämnen är mycket stort, för varje smak och budget kan de vara i form av kapslar, tabletter, sirap, lösningar. Några av dem är utformade specifikt för kvinnor efter 40 år:

 • Hypotrilon;
 • Doppel Hertz Active Menopause;
 • Woman 40 Plus;
 • Orthomol Femin;
 • Qi-Klim;
 • Hypotrilon;
 • Feminal
 • Estrowel;
 • Klimadinon Uno och andra.
Vitaminer är nödvändiga för en kvinna under klimakteriet hela tiden, så de måste användas regelbundet eller på kurser under hela klimakteriet..

Vilka vitaminer och spårämnen är viktigast i klimakteriet?

1. Vitamin E (tokoferol) är ett vitamin för ungdom och skönhet. Främjar produktion av egna östrogener. Det förbättrar också hudens, hårets och naglarnas tillstånd. Förutom intag bör vitamin E ingå i hudvårdsprodukter..
2. Vitamin A (retinol) - är också nödvändigt för alla kvinnor. Det har många positiva effekter på kroppen:

 • antioxidanteffekt, frigör kroppsvävnader från skadliga fria radikaler;
 • simulerar äggstockarna och produktionen av egna östrogener;
 • en positiv effekt på huden: förhindrar utveckling av rynkor, lindrar inflammation, hudvårdsprodukter med retinoider (retinolderivat);
 • minskar risken för att utveckla bröstcancer, livmodern och bihangar, samt tarmar, särskilt när de behandlas med hormonella läkemedel.
3. D-vitamin3 - förbättrar absorptionen av kalcium i benen och förhindrar också åldrande av huden. Naturligt vitamin D bildas av verkan av solljus på huden..
4. C-vitamin (askorbinsyra) är den mest kraftfulla antioxidanten, liksom ett stimulerande immunitet..
5. Vitaminer i grupp B - underlättar signifikant manifestationen av klimakteriet, förbättrar nervsystemets funktion, kämpar mot dåligt humör, stress och depression, minskar anfallet av värmevallningar. De har också en positiv effekt på de inre könsorganen, förhindrar utveckling av cancer, har en gynnsam effekt på huden..
Folinsyra (vitamin B9) deltar i syntesen av sina egna östrogener och är nödvändig för alla kvinnors liv i alla åldrar.
6. Magnesium - påverkar positivt kvinnors nervsystem och känslomässiga tillstånd.
7. Kalcium, fosfor och bor - är nödvändiga för att förebygga och behandla osteoporos.

Andra symtomatiska läkemedel vid behandling av klimakteriet

I närvaro av vissa symptom eller sjukdomar förknippade med klimakteriet krävs läkemedel som lindrar symtomen eller underlättar sjukdomsförloppet.

osteoporos:
 • profylax;
 • bensmärta och andra symtom;
 • bentäthetsreduktion.
Kalciumpreparat:
 • Kalcium D3 NyCOM;
 • Vitrumskalcium;
 • Natekal D3;
 • eventuella multivitaminkomplexberedningar och kosttillskott.
Biofosfonater - läkemedel som förhindrar avlägsnande av kalcium från benvävnaden:
 • Bonviva;
 • Optinate;
 • alendronat;
 • Bivalos;
 • Fosamax;
 • Osteogenon.
Psyko-emotionella störningar:
 • Irritabilitet och nervositet;
 • sömnstörning;
 • tearfulness;
 • farhågor;
 • depression och grejer.
Vegetativ-vaskulär dystoni:
 • huvudvärk och yrsel;
 • kortvarig förlust av medvetande;
 • hoppar i blodtrycket;
 • hjärtklappning och grejer.
Lugnande medel (lugnande medel) och antidepressiva medel för klimakteriet:
 • extrakt av valerian, tinktur av moderwort, pion, hagtorn;
 • Sedavit;
 • Ny Passit;
 • Fitosed - örtpreparat;
 • Valocordin;
 • Kaliumbromid;
 • Corvalol;
 • Fenibut (Noofen, Bifren);
 • alora;
 • fenazepam;
 • glycin;
 • Afobazole;
 • Adaptol och många andra.
Beredningar av magnesium- och B-vitaminer:
 • Magne B6;
 • Magnesiumsulfat;
 • Neurovitan;
 • Neurorubin;
 • Multivitaminkomplex.

Med klimakteriet är det också nödvändigt att kontrollera blodtrycket, diabetes mellitus, ta läkemedel som sänker kolesterol i blodet, piller, blodförtunnare och andra sätt att korrigera sjukdomar i samband med klimakteriet..

Menopaus hos kvinnor: essensen av fenomenet, ålder, symtom, behandling av sjukdomar, hormonbehandling, droger - video

Behandling av folkrättsmedel vid klimakteriet

Traditionell medicin är rik på olika sätt som hjälper en kvinna att överleva klimakteriet. Och de flesta av folkrecepten består av naturliga ingredienser som innehåller fytoöstrogener, spårämnen och vitaminer samt andra biologiska aktiva komponenter. Naturen är också rik på örter som lugnar nervsystemet, vilket hjälper till med spolning, stress, neuros, psykos och depression..

Gräsrödklöver - ett lager av fytoöstrogener

 • Underlättar manifestationen av värmevallningar;
 • förbättrar sexlysten och berikar sexlivet;
 • förbättrar sömnen, har en lugnande effekt;
 • förhindrar utveckling av rynkor, förbättrar hår- och nageltillväxten.
Vid behandling av klimakteriet, använd en infusion av rödklöver, för detta ta 2 msk. torka örter, häll 200,0 ml kokande vatten och insistera i en termos i 8 timmar. Ta 50 ml per dag på tom mage, 30 minuter före måltid.

Tall livmodern - ett recept för blödning

Tall livmodern är en giftig växt som kan hjälpa, men den kan också skada. Denna ört kan inte tas på länge och utan en läkares rekommendation. Dess huvudsakliga åtgärd är att stimulera produktionen av progesteron, så att bor livmodern vanligtvis används för uterinblödning, en oregelbunden menstruationscykel, och också för att minska den negativa effekten på endometriumet när man tar läkemedel som innehåller östrogen.

Färdiga alkohol tinkturer används, de tas 30 droppar 3 gånger om dagen mellan måltiderna. Eller förbered infusioner, för detta tar de 1 msk. l örter i livmodern livmodern, fyll den med 200,0 ml kokande vatten och insistera i 15 minuter. Du måste ta en sådan infusion av 1 msk. l 3 gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är inte längre än 4-8 månader.
Mer om livmodern

Clary salvia

 • Innehåller fytoöstrogener, reglerar hormonbalansen;
 • föryngrar huden, förbättrar hårväxten;
 • lindrar värmevallningar;
 • verkar på svettkörtlar och eliminerar överdriven svettning;
 • har en lugnande effekt, förbättrar humöret;
 • lindrar huvudvärk;
 • hjälper till att stoppa blödning av livmodern.
De visste hur man skulle bli av med avsaknaden av kvinnliga hormoner med hjälp av salvia i det forna Egypten, även då märkte kvinnor dess underbara egenskaper för odling och bevarande av ungdomar och skönhet.

Alternativ behandling av klimakteriet med salvia ger olika metoder för användning:

 • växtbaserade infusioner och tinkturer;
 • kryddor för kött;
 • örtteer och avgifter;
 • salviaolja, växtbaserade infusioner, extrakt i hudvårdsprodukter;
 • salvia eteriska oljor för aromaterapi;
 • medel för intim hygien för att bekämpa vaginal torrhet;
 • Menofors tabletter.
Men du kan inte överdriva det, för i stora doser och vid långvarig användning kan salvia vara giftigt för matsmältningssystemet.
Sage Detaljer

Tinktur av röd borste

 • Innehåller fytoöstrogener, normaliserar hormonbalansen;
 • ökar immuniteten;
 • lindrar värmevallningar;
 • gynnsam effekt på nervsystemet och kvinnans mentala tillstånd, lugnar;
 • påskyndar ämnesomsättningen och bidrar till viktminskning;
 • bekämpar svaghet och trötthet;
 • förbättrar minnet och uppmärksamheten;
 • förbättrar tillståndet i vaginalslemhinnan;
 • ett förråd med användbara spårelement.
Du kan köpa en tinktur av en röd borste på ett apotek eller förbereda den själv. För hemmamatlagning, ta 50 gram torrt gräs och fyll det med 500,0 ml vodka. Det hela insisteras på en mörk sval plats i en månad.

Ta tinktur på 1 msk. l 3 gånger om dagen en halvtimme före måltiderna. Ta inte gräs före sänggåendet.

Den röda borsten har många kontraindikationer, därför måste du konsultera din läkare innan du använder den.
Läs mer om den röda borsten

Förutom dessa örter används många andra botemedel vid klimakteriet i folkmedicinen:

 • dill (fänkål);
 • pion;
 • grönsaks- och fruktjuicer;
 • hagtorn;
 • malört;
 • nässla;
 • valnötter;
 • kunglig gelé och mycket mer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation efter förlossning

Lästid: min.Förlossning är kroppens fysiologiska tillstånd, varefter menstruationen inte börjar under en tidsperiod för varje kvinna individuellt. Efter ett barns födelse ställer varje kvinna en läkare en fråga: ”Och när börjar perioderna?...

Hur man stoppar kraftiga blödningar under menstruationen

Menstruation är olika för alla kvinnor. Funktionerna i förordningen inkluderar mängden frigjord blod. Vissa har magra menstruationer, medan andra är rikliga....

Menstruation med en obehaglig lukt - de viktigaste orsakerna, sätt att bli av

Den obehagliga lukten efter menstruation, såväl som under deras kurs, kan bli en föregångare av allvarliga problem förknippade med hälsan för hela organismen och reproduktionssystemet, som en del av den....