Det nedre buken gör ont innan menstruationen: de främsta orsakerna till smärta

Blödning

Menstruation är en naturlig process i kroppen, kännetecknad av den normala funktionen av kvinnans reproduktiva system. Men varje kvinna upplever smärta i intensitet och varaktighet före menstruationen. Ömhet i nedre del av buken kan vara mindre och kan orsaka allvarligt obehag, vilket inte tillåter en kvinna att fullständigt utföra någon aktivitet.

De främsta orsakerna till smärta

Orsakerna till smärta i nedre del av buken kan vara olika. Endast en kvalificerad specialist kan förskriva nödvändiga undersökningar för att fastställa exakta skäl..

Om en vecka före menstruationen eller omedelbart före starten börjar ont i buken väldigt dåligt och outhärdligt eller värkande, bör besöket hos läkaren inte skjutas upp. Detta motiveras av det faktum att ömhet är ett nöjd tecken på att något är fel i en kvinnas kropp.

En snabb behandling och implementering av gynekologens rekommendationer förhindrar eventuella komplikationer och upprätthåller reproduktionsfunktionen.

Den här artikeln diskuterar de vanligaste orsakerna till smärta innan menstruationen..

Algomenorré som den vanligaste orsaken till smärtsam menstruation

Algomenoré är en vanlig gynekologisk abnormitet som kännetecknas av en menstruationsstörning och en smärtsam menstruationsförlopp. Algomenorré förekommer i nästan varje sekund kvinna.

Denna kränkning manifesterar sig i periodiska smärta i nedre del av magen före början av menstruationen. Smärta i nedre buken kan vara olika i intensitet och varaktighet. En kvinna har en känsla av att smärta omfattar tarmarna. Algomenoré börjar i de flesta fall en vecka före menstruationens början och kan fortsätta under menstruationscykeln. Arten av smärtan som är karakteristisk för algomenorré kan beskrivas som kramp, dragning, värk.

Skillnad mellan primär och sekundär algomenorré:

  Primär algomenorré uppstår som ett resultat av en kränkning av utflödet av menstruationsblod och krampaktig sammandragning av livmodern. På frågan varför primär algomenorré uppträder kan man svara på detta sätt: livmoderens felaktiga placering (till exempel dess avvikelse posteriort), endokrina sjukdomar, intrauterin preventivmedel (spiraler etc.), ett ökat antal prostaglandiner.

Förutom smärta i nedre del av buken kan en kvinna uppleva svaghet, illamående, huvudvärk och depressivt humör. Intensiteten hos smärta med algomenorré påverkar som regel negativt kvinnans prestanda, välbefinnande, humör.

I detta avseende är det viktigt att veta varför algomenorré förekommer. Orsakerna till denna menstruationsdysfunktion är olika. I de allra flesta fall är algomenorré en samtidig sjukdom som förekommer vid andra gynekologiska sjukdomar - såsom endometrit, inflammatoriska processer i livmoderhålan, uterusinflammation, infektionssjukdomar i könssystemet..

Behandlingen bör syfta till att eliminera den underliggande orsaken. Efter detta kommer det att vara möjligt att minska manifestationerna av algomenorré.

Buksmärta före menstruationen: andra orsaker

Varför det annars kan finnas smärta i nedre del av buken kommer att diskuteras senare. Om nedre del av buken drar och värker en vecka före menstruationens början, indikerar detta att något är fel med kroppen.

De vanligaste orsakerna, utöver algomenorré, som resulterar i ömhet före menstruation:

 • Lutealbrist på grund av låga progesteronnivåer.

I det här fallet verkar den nedre buken konstant, magen verkar brista, det kan förekomma vidhäftningar i livmoderhålet och i tarmen.

Innan menstruationen minskar mängden progesteron och östrogen i en kvinnas kropp kraftigt, vilket resulterar i en minskning av nivån av endorfiner. Ett sådant skarpt hormonsprång kan inte märkas av kroppen. Detta är svaret på frågan varför kvinnor före kritiska dagar rapporterar smärta i nedre buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, melankoli eller irritabilitet, och i vissa fall till och med tarmstörningar.

PMS anses vara ett annat vanligt skäl till att smärta kan uppstå innan kritiska dagar börjar. I motsats till vad man tror att premenstruellt syndrom främst påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd är detta inte så. PMS påverkar ett mycket större påverkan: en kvinnas aptit ökar, uppblåsthet och tarmdysfunktion observeras och magen dras. En kvinna kan uppleva huvudvärk, brist på luft, högt blodtryck, dåsighet.

 • Bäckenskador.

I detta fall drar buken, smärta i nedre del av buken kännetecknas av en krampaktig karaktär. Det kan vara kramper i tarmen.

Smärta före menstruation kan vara en följd av inflammatoriska processer i bäckenorganen till följd av hypotermi eller infektionssjukdomar. Smärtsamma känslor är lokaliserade i nedre del av buken. Buken kan skada mycket dåligt, med smärta och kramper..

Hos kvinnor med menstruations oregelbundenhet kan ägglossning inträffa för sent, även före den förväntade starten av menstruationen. Därför kan nedre buken skada på grund av sen ägglossning.

I vissa fall kan kvinnor inte hitta rätt smärta. Det är ofta svårt att förstå om magen eller tarmen gör ont. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan smärta före menstruation och smärta i tarmen..

Premenstruella smärta kännetecknas av smärtsamma, dragande, värkande känslor i nedre del av buken. Den nedre buken värker hela tiden eller med jämna mellanrum (hos alla kvinnor på olika sätt).

När tarmarna lider är smärtorna huvudsakligen krampaktig. Vid smärta i tarmen kan buken svälla, brusas, gas.

Smärta före menstruation och försening

Ibland möter kvinnor en situation då magen gör ont innan början av kritiska dagar, men det finns inga perioder. En sådan försening kan orsakas av följande skäl:

Först måste du bestämma närvaron eller frånvaron av graviditet. Om graviditeten bekräftas, kan nedre del av buken dra på grund av den ökade tonen i livmodern. I alla fall kommer det inte att vara besvärligt att besöka en läkare, eftersom smärta i nedre del av magen och livmodern under graviditeten kan förvandlas till ett hot om missfall.

Om det inte finns någon graviditet, kan nedre del av buken skada innan menstruation på grund av ovarial dysfunktion, uterusinflammation, äggstocksmärta med menstruations oregelbundenhet.

Acykliska smärta före menstruation

Innan menstruationen kan buken skada som ett resultat av blodstasis eller åderbråck i bäckenområdet, med cystit, urolithiasis. Sådana smärta kallas acykliska och förbinder dem inte med menstruationscykeln..

Acykliska smärtor är vanligtvis kortlivade och oregelbundna. De är ofta förknippade med problem inte inom gynekologi utan på andra områden. Ändå är det viktigt att skilja mellan smärta och fastställa dess orsaker, så att vid behov få behandling i tid.

Varför drar nedre buken innan menstruationen

Representanter för det klara könet är ofta obekväma innan menstruationen börjar. Till exempel har de ofta magvärk före menstruation. Ett liknande symptom förekommer hos nästan 55% av mogna kvinnor. För att förstå om detta tillstånd är normalt eller patologiskt måste du ta reda på orsakerna till dess förekomst..

Under menstruationen avvisas en del av slemhinnan som foder livmodern. Processen har en viss frekvens, som kallas menstruationscykeln. Normalt varar det 28-30 dagar, gynekologer tillåter en liten förskjutning - från 25 till 34 dagar.

I början av menstruationen tar menstruationscykeln dess kurs, syftar till att förbereda den kvinnliga kroppen för befruktning och ytterligare bära fostret.

Menbakterierna är vanliga

Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

 1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
 2. Ingen allmän sjukdom observerades.
 3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

Premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom är en kombination av flera symtom som förekommer hos ett antal företrädare för det svagare könet strax före menstruationens början. Patogenesen för detta tillstånd är inte väl förstått, det finns teorier om det psykosomatiska och autoimmuna ursprunget till PMS. Dess symtom inkluderar:

 • rita smärta i nedre buken;
 • menstruationsmigrän;
 • mild illamående
 • intolerans mot vissa livsmedel;
 • smärta i området av mjölkkörtlarna;
 • hyperthirsty.

Så, PMS är ett av orsakerna till att nedre buken drar före menstruationen, och också varför magen börjar skada.

I en kvinnas kropp inträffar inte bara känslomässiga utan också fysiologiska brister, åtföljda av mycket obehagliga manifestationer. För många börjar bröstet och buken skada medan andra upplever morgonsjukdom. Emotionella symptom är dock ofta ännu mer betydelsefulla..

Kvinnor som lider av premenstruellt syndrom blir irritabla och tårar, och med brist på hormoner kan PMS utvecklas till psykos, vilket kräver sjukvård och läkemedelsbehandling..

Om det ofta före menstruationen börjar nedre del av buken dra eller inguinalområdet värker, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologier i det endokrina systemet och tumörprocessen i hypofysen.

Svår smärta 3-5 dagar före menstruationen

Svår smärta under menstruationen, som manifesterar sig omedelbart före menstruationen, är ett tillfälle att tänka på det faktum att du kan behöva träffa läkare. En av orsakerna till att magen gör ont innan menstruationen är en inflammation i de kvinnliga könsorganen, vars konsekvenser kan vara deras förlust av huvudfunktionen för att bära fostret. Andra patologiska processer, inklusive smittsamma, kan också initiera förekomsten av obehag av stark och dragande natur..

Myom

Myom är en godartad tumör i livmoderns muskelvägg. Det är mycket vanligt bland medelålders kvinnor, särskilt de som använder p-piller. Patologi har formen av en eller flera noder lokaliserade i olika områden av organet:

 • i halsen (en sådan tumör kallas cervikal);
 • tjockare myocyter på väggen (intermuskulär);
 • områden intill det peritoneala integumentet (subperitoneal);
 • nedre delen av sidoribben (samtrafik);
 • närmare livmoderhålet, faller ibland ner i slidan eller i livmoderhalsen (submucosa).

Uterin fibroids kännetecknas av följande manifestationer: det finns ömhet i den inguinala delen av buken, tyngd känns i nedre del av buken, svår uterinblödning öppnas eller menoragi utvecklas (tung menstruation varar upp till en vecka).

Således, om magen gör ont allvarligt före menstruationen, bör du analysera ditt tillstånd och söka läkarhjälp, eftersom smärta kan vara det första tecknet på livmoderfibrer..

Endometrial patologi

Ganska ofta förekommer sjukdomar i livmoderns endometrium. En av de vanligaste är hyperplasi - det finns en överväxt av skiktet, vars huvudfunktion är produktion av slemutsekret. I värsta fall börjar hans celler skjuta ut i livmoderhålet, i vilket fall kvinnan diagnostiseras med "endometrios".

Läkare diagnostiserar endometrios genom ultraljud och hysteroskopi. Kvinnor har emellertid ett antal symtom som får henne att vända sig till en gynekolog. Dessa inkluderar:

 • svår smärta före menstruation;
 • riklig och lång (mer än sju dagar) reglering;
 • stickningar i nedre del av buken;
 • bestrålning av smärta i sakral och ländryggen, liksom i skinkorna och låren.

Förutom ovanstående manifestationer, kan en kvinna störas varje månad av trånga smärta i nedre del av buken, och en vecka före påstådd menstruationsintrång öppnas ofta blödningar. Allt detta hotar infektionens penetration genom det skadade slemhinnan i organet, vilket kan orsaka sepsis och den efterföljande förlusten av livmoders reproduktiva funktion.

Urogenitala sjukdomar

Smärta före menstruation är ett symptom på en sjukdom i urogenitala organ, varav den vanligaste är cystit - en inflammatorisk process i urinblåsan som utvecklas till följd av infektion i väggen av patogena mikroorganismer..

Andra sjukdomar i könsdelssfären kännetecknas som regel av inflammatoriska processer i livmoderhålet. Patologier kan uppstå:

 • på den inre ytan av själva organet, i sitt muskelskikt. Kombinerad inflammation är också möjlig;
 • på en eller båda sidorna av äggledaren;
 • i äggstocken (enkel och bilateral inflammation);
 • bäcken bukhinnan.

Enligt den moderna nomenklaturen kallas denna grupp av sjukdomar inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Lokalisering av smärta

Buksmärta kan följa en kvinna under hela menstruationscykeln. Det finns både fysiologiska och patologiska orsaker till obehagliga upplevelser. För att skilja en grupp från en annan är det nödvändigt att korrekt beskriva smärtsyndromet. En extremt viktig indikator för detta är dess lokalisering..

buk

Buken före menstruationen gör vanligtvis ont i den direkta projektionen av livmodern. Smärtan är skarp och akut, ibland kan den vara pulserande, tråkig eller krampaktig. I detta fall är orsakerna till det aktuella tillståndet troligen fysiologiska. Att smutta på magen kan bero på intensiva sammandragningar av organet under avstötning av en del av endometriet. Så om det före menstruationen gör ont i nedre del av buken, men det inte finns några symtom på allmän sjukdom, behöver du inte oroa dig.

Fransyska

Innan menstruationen gör ont i korsryggen på grund av strålning av smärta från utskjutningen av livmodern. Anledningen är de anatomiska egenskaperna hos organets position. Livmodern innan menstruationen ökar och kan komprimera nervändarna i angränsande organ, påverka nerverna härrörande från sakral- och ländryggen.

Crotch-området

Innan menstruationen upplever många kvinnor smärta i perineum och könsorgan. Skälen kan vara både fysiologiska (de som diskuterades ovan) och patologiska. Det senare inkluderar:

 • traumatiska effekter på könsorganen på grund av diagnostiska procedurer eller abort;
 • dåligt suturerade tårar efter förlossningen;
 • användning av felaktiga hygienprodukter (tamponger);
 • urogenitala sjukdomar.

För att klargöra orsakerna bör du kontakta en erfaren specialist.

Effektiva smärtstillande medel

Många kvinnor är oroliga för svaret på frågan om vad de ska göra om magen gör ont innan menstruationen. Förutom allmänna rekommendationer finns det ett antal läkemedel som hjälper till att hantera smärta. Följande läkemedel används vid dragande smärta i nedre del av buken före menstruation:

Se till att kontakta din gynekolog innan du använder dessa produkter. Läs noggrant bruksanvisningen och övervaka läkemedlets dosering.

Hur många dagar före menstruationen börjar nedre buken att skada

Normalt bör en frisk kvinna inte ha någon smärta innan menstruationen, men sällan har någon dessa dagar går helt smärtfritt. Vid mindre matsmältningsstörningar, hormonstörningar, en säsongsmässig minskning av immunitet, uppstår fortfarande obehagliga känslor. Du kan inte uppmärksamma dem om smärtan inte är en konstant följeslagare av menstruation, men för troens skull är det bättre att gå till läkaren och kontrollera reproduktionssystemets tillstånd.

Hur många dagar före menstruationen börjar magen att skada

Premenstruellt syndrom manifesterar sig som ett resultat av en felaktig funktion i det endokrina, centrala nervsystemet. Som ett resultat fungerar ämnesomsättningen inte som den alltid gör, och en kvinna upplever olika sjukdomar:

 • huvudvärk;
 • illamående;
 • uppblåsthet;
 • depression eller aggressivt beteende.

Ofta före menstruationen, bröstet förstoras och gör ont, uppstår andnöd eller hjärtsvikt. Dessa symtom uppträder vanligtvis en vecka före den förväntade menstruationen. Kanske en tidigare känsla av obehag - omedelbart efter ägglossningen, som inträffar i mitten av cykeln. Om en kvinnas cykel varar 28 dagar, inträffar ögonblicket av ägglossning dag 14. Vid denna tidpunkt rivs follikelns väggar och ägget klart för befruktning lämnar det. Under denna period kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken.

Cirka 10% av flickorna i fertil ålder upplever mycket stark smärta, och inte bara buken gör ont, utan även korsryggen, magen, huvudet, benen.

Om en vecka före menstruationen dras nedre buken, men smärtan är liten och uppträder varje gång på samma gång med samma intensitet, kan detta bero på funktionella störningar och kroppsfunktioner. Behandling av liknande symptom kräver inte.

Orsaker till smärta i nedre del av buken före menstruation

Det finns flera skäl som orsakar smärta i nedre del av buken före menstruation. Dessa är egenskaperna hos det endokrina systemet, särskilt balansen mellan östrogen och progesteron. I sin tur stimulerar de produktionen av endorfiner - naturliga glädjehormoner, som i deras kemiska komponent är opiater. När mängden progesteron minskar efter ägglossningen producerar kroppen inte endorfiner. Tillsammans med en minskning av progesteron kan en kvinna ha brist på östrogen, så negativa symptom ökar.

Naturliga orsaker som kräver korrigering inkluderar också:

 • kränkning av diet och brist på spårämnen - kalium och magnesium;
 • ständiga stressiga situationer i livet;
 • brist på sömn.

Fastställa orsaken kommer att hjälpa det ögonblick då smärtan började plåga kvinnan. Det räcker med att komma ihåg efter vilka händelser smärtorna blev särskilt allvarliga. Därefter måste du fastställa den dagliga rutinen och näringen. Det bör komma ihåg att en organisme som är under konstant stressförhållanden förbrukar mer kalorier, vitaminer och mineraler. Om du inte justerar kosten i tid kan den svara med sjukdomen..

Medfödda missbildningar av livmodern som orsak till premenstrual smärta

Av förlossningssystemets födelsedefekter finns en bicorn, sadel, fördubblad och underutvecklad livmoder.

När du fördubblar ett organ är det vanligtvis normalt, det andra är rudimentärt. Graviditet förekommer i ett normalt organ. Det finns fall då båda livmodern utvecklas normalt. Detta kan bestämmas med hjälp av ultraljud. Båda menstruationerna på samma gång, men dåligt blodflöde från rudimentet orsakar utsträckning av vävnader och smärta.

Detta är ett farligt tillstånd, eftersom graviditet i rudimenthornet betraktas som ett ektopiskt ämne och kan orsaka vävnadsbrott. Läkarna rekommenderar att du tar bort den. Hotet om missfall är också högre än hos kvinnor med en normal struktur, så en gravid kvinna observeras från de första dagarna efter befruktningen.

Hypoplasia är en medfödd "nedbrytning" i kroppen, vilket leder till frånvaro av menstruation hos en vuxen flicka. Ibland kan detta orsaka oregelbundna perioder med långa pauser. Om det finns en underutvecklad vagina tillsammans med underutvecklingen av livmodern, kan en tumör i nedre del av buken förekomma - hematokolpos. Ökande, det upptar hela bäckenområdet. Anledningen är omöjligt med utflödet av menstruationsblod. Hematokolpos avlägsnas kirurgiskt, eftersom det orsakar svår bristande smärta och kan orsaka sepsis.

Med medfödd aplasi - frånvaron av livmodern och slidan, eller endast livmodern, hos flickor, mot bakgrund av normalt bildade sekundära sexuella egenskaper, finns det ingen menstruation. Samtidigt, varje månad känner de smärta i nedre del av buken, bröst är grova, humörförändringar, eftersom äggstockarna är väl utvecklade och utsöndrar könshormoner.

Inflammatoriska processer i reproduktionsorganen

Med inflammatoriska processer i bäckenorganen kan hälsan innan menstruationen förvärras dramatiskt. Detta beror på förändringar i tillströmning och utflöde av blod, vaskulär obstruktion. Om menstruationen alltid har gått normalt eller med minimala avvikelser, känns smärtan mycket starkare med inflammation.

Inflammation uppstår av flera skäl:

 • infektion;
 • brist på sexuell tillfredsställelse;
 • abort;
 • infektionens penetration i bukhålan från livmodern och utvecklingen av pelvioperitonit.

Kanske penetrering av mikrober från tarmarna eller bilagan. I detta fall krävs kirurgisk ingripande och desinfektion av inre organ.

Inflammatoriska processer i äggstockarna är sällsynta. Oftast börjar de på platsen för en sprängande follikel. Efter en abort kan äggledarna påverkas, varvid varje femte kvinna därefter får problem att bli gravid på grund av en vidhäftningsprocess. Ibland påverkar processen muskelvävnaden i livmodern, som åtföljs av ödem på grund av dålig mikrosirkulation. Behandlingen utförs med antibakteriella, antiinflammatoriska och restaurerande läkemedel..

Godartade tumörer

På grund av hormonell obalans i livmoderväggen uppstår ibland nodulära tätningar - fibroider. De kännetecknas av plats - i muskelskiktet, utanför livmodern, i hålrummet, i livmoderhalskanalen. Förekomsten av fibroider kan misstänkas av följande symtom:

 • menstruationen blir rikare och varar mer än en vecka;
 • bäckensmärta;
 • nedsatt urinering eller tarmrörelse på grund av tarmar eller urinblåsan;
 • bukförstoring.

Små fibroider kan behandlas konservativt med hormonella läkemedel. Om tumören snabbt växer i storlek, eller om en kombination av endometrios med myom äger rum, föreslås kirurgiskt avlägsnande..

Fibromatösa tillväxter i livmoderslimhinnan uppstår på grund av traumatiska manipulationer - aborter, diagnostisk curettage, ofta födsel. Ett karakteristiskt tecken på fibrom är svår smärta under menstruation och kraftig blödning. Behandlingen utförs med konservativa eller kirurgiska metoder beroende på hur patienten mår..

Om tumören stör ett normalt sexuellt liv eller kräver ständig användning av potenta smärtstillande medel är det bäst att ta bort den. En komplikation av fibrom kan vara missfall eller infertilitet..

infektioner

Med oregelbundet sexliv och ofta förändrade partner, om hygienregler inte följs, kan infektion komma in i slidan och därifrån in i livmodern och rören. Detta orsakar lokal inflammation och svullnad. Innan menstruationen intensifieras smärtan. Organen i urinsystemet, nedre tarmen är involverade i den inflammatoriska processen.

Den patologiska processen kan provocera:

 • svampinfektioner - candida, mycoplasmas;
 • klamydia, om kroppens immunitet är låg;
 • trichomonas;
 • gonokocker;
 • herpesvirus;
 • ureaplasmas;
 • cytomegalovirus.

Infektiösa processer åtföljs av vaginal urladdning, värkande eller dragande smärta, feber, allmän sjukdom. Virala infektioner kan inte behandlas med antibiotika, så alla åtgärder syftar till att stärka kroppen - ta vitaminer, normalisera näring och vattenregim, behandla kroniska sjukdomar som minskar immuniteten.

Bakterieinfektioner behandlas med antibiotika. Efter kursen måste du göra ett kontrolltest för att se till att det inte finns några bakterier i könsorganen. Svampdödande läkemedel verkar endast på en viss mikroflora, så ibland förskrivs flera typer av läkemedel.

Ångestsymtom

Följande symptom kan inte ignoreras:

 • Kraftig blödning under menstruationen. Detta kan indikera förekomsten av tumörer, inklusive malign, endometrios, blödande polypper. Regelbunden blodförlust kan orsaka anemi, och detta är ett problem för hela kroppen..
 • Ritningssmärta i nedre del av magen före menstruation kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet om det fanns oskyddat samlag under ägglossningen, eller om en kvinna planerar en graviditet. Det är nödvändigt att göra ett hCG-test eller verifiera förekomsten av ett embryo med hjälp av ultraljud. Enheten visar om zygoten är korrekt placerad eller om operation krävs.
 • Efter en abort kan problem med din period uppstå. Om aborten genomförs under ohälsosamma förhållanden, orsakar den infektion i bukhinnan, vilket leder till dess inflammation. I det här fallet är det nödvändigt att genomföra bukkirurgi och en rad åtgärder för att lindra russymtom. Vid det första tecknet måste du träffa en läkare.
 • Även i ung ålder finns det fall av livmoderhalscancer. Ett av de första symtomen är smärta efter samlag och fläckar. Om detta händer måste du undersökas av en läkare eller donera blod till tumörmarkörer i något specialiserat laboratorium.

Oroliga symtom ökar plötsligt eller snabbt. I det här fallet kan du inte tveka att gå till läkaren.

Hur du hjälper dig själv med PMS

För behandling av premenstruellt syndrom använder kvinnor ofta läkemedel. Med svår smärta dricker de potenta läkemedel, vilket påverkar leverens och njurens funktioner.

Det är värt att försöka regelbundet använda kunskapen om traditionell medicin, baserat på intag av örter och avgifter. Vissa av dem innehåller ämnen som liknar östrogen, så de kan normalisera hormoner före och efter menstruationen..

Örter rekommenderas för kvinnor och flickor:

 • Nässlor - innehåller en uppsättning användbara ämnen - vitaminer, hemostatiska ämnen. Det har antiinflammatorisk effekt, lindrar menstruationssmärta. Det rekommenderas att dricka från mitten av cykeln till slutet av menstruationen.
 • Oregano - används för att försena utvecklingen av inre könsorgan och smärta i nedre del av buken.

Örtbehandling bör utföras regelbundet, det är lämpligt att börja administreringsförloppet innan smärtan börjar - 1 till 2 veckor före menstruationen.

Varför gör ont i magen innan menstruationen

Smärta, även känd som dysmenorré eller intermittent smärta, sträcker sig från tråkig och irriterande till svår och allvarlig.

Menstruationskramper börjar vanligtvis efter ägglossningen, när ägget lämnar äggstockarna och rör sig genom äggledaren. Smärta uppstår i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Vanligtvis startar det 1-2 dagar före menstruationen och varar från 2 till 4 dagar.

Smärta som endast är förknippad med menstruationsprocessen kallas primär dysmenorré..

Om spasmodisk smärta orsakas av ett specifikt medicinskt problem, såsom endometrios, livmoderfibrer eller bäckeninflammation, kallas detta sekundär dysmenorré..

Snabbfakta om menstruationsvärk

Här är några viktiga punkter om menstruationssmärta. Mer information i huvudartikeln..

 • Menstruationskramper är smärta i nedre del av buken, före och under menstruationen.
 • Smärta kan variera från mild till svår.
 • Känslomässig stress kan öka sannolikheten för menstruationskramper..
 • Andra symtom inkluderar illamående, kräkningar, svettningar, yrsel, huvudvärk och diarré.
 • Menstruationskramper kan behandlas med receptfria läkemedel, födelsekontroll och vissa hemläkemedel..

Behandling

OTC-läkemedel finns tillgängliga för att behandla de flesta fall av menstruationskramper..

Anti-prostaglandiner minskar kramper i livmodern, underlättar blodflödet och lindrar obehag.

Dessa läkemedel kan också innehålla smärtstillande medel som ibuprofen eller naproxen. Dessa är typer av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

NSAID används också separat för att minska menstruationssmärta..

 • Om en kvinna är en bra kandidat kan läkaren förskriva hormonella preventivpiller för att förhindra ägglossning och minska svårighetsgraden av menstruationssmärta.
 • De fungerar genom att tunnare livmoderslimhinnan, där prostaglandiner bildas. Det minskar kramper och blödningar..
 • I vissa fall kan p-piller användas kontinuerligt utan avbrott i 4-7 dagar i månaden, som vanligtvis observeras. I det här fallet kommer det inte bli någon blödning alls.
 • Andra typer av födelsekontroll, inklusive vissa typer av hormonell IUD, vaginalringar, lappar och injektioner, kan bidra till att minska kramper..
 • Om anfallen orsakas av en underliggande sjukdom, såsom endometrios eller fibroids, kan kirurgi för att ta bort onormal vävnad vara nödvändigt..

Förebyggande

Åtgärder som kan minska risken för menstruationskramper inkluderar:

 • äter frukt och grönsaker och begränsar intaget av fett, alkohol, koffein, salt och godis
 • regelbunden träning
 • stressminskning
 • att sluta röka

Yoga eller akupunktur och akupressur hjälp, men mer forskning behövs.

Om det första behandlingsalternativet inte fungerar i 2-3 månader, bör patienten återvända till läkaren. En mer invasiv typ av terapi kan finnas tillgänglig eller ytterligare studier kan krävas..

symtom

Menstruationskramper betyder vanligtvis tråkig, bankande spasmodisk smärta i nedre del av buken, precis ovanför bäckenbenet.

Andra symtom kan inkludera följande:

 • smärta i nedre rygg och lår
 • illamående och kräkningar
 • svettas
 • svaghet och yrsel
 • diarré eller lös avföring
 • förstoppning
 • svullnad
 • huvudvärk

Om symtomen gradvis försämras eller börjar över 25 år rekommenderas att du konsulterar en läkare.

orsaker

Ungefär en gång var 28 dag, om det inte finns något spermier som befruktar ägget, dras livmodern ihop för att fördriva sitt slemhinna.

Hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner utlöser denna process..

 • Prostaglandiner är kemikalier som bildas i livmoderns foder under menstruationen. De orsakar muskelsammandragningar och kramper, vilket liknar arbetssmärtor. De kan också bidra till illamående och diarré..
 • Sammandragningarna förhindrar flödet av blod till slemhinnan i livmodern eller endometrium. Det kan också bero på höga nivåer av leukotriener under menstruationen..

Huskurer

Vissa icke-medicinska alternativ som kan ge lättnad. Till exempel:

 • blötläggning i en badtunna
 • applicera värme, t.ex. varmvattenflaskor, på nedre del av buken
 • perkutan elektrisk nervstimulering (TENS)

Sov inte med värme, eftersom det kan orsaka brännskador. Innan du köper en TENS-enhet ska du jämföra märken och produktrecensioner.

 • Forskare vid Imperial College London har upptäckt att ingredienserna i kamomillte kan hjälpa till att lindra menstruationsvärk genom att slappna av livmodern..
 • I en annan studie har kinesiska växtbaserade läkemedel visat sig hjälpa till att minska menstruationskramper, men författarna krävde mer forskning..
 • Vissa dietalternativ kan hjälpa, inklusive örter och vitamintillskott. Några exempel är lavendel, fänkål och pyknogenol. De har väldigt liten risk..
 • En studie tyder på att ingefära pulver kan hjälpa om det tas under de första 3-4 dagarna av menstruationscykeln..

Om du bestämmer dig för att använda växtbaserade eller ytterligare metoder, var försiktig. Food and Drug Administration (FDA) reglerar inte kvaliteten och renheten för örter och kosttillskott.

Att få tillräckligt med vila och sömn och regelbunden träning kan också hjälpa..

Riskfaktorer

De som är mer benägna att menstruationssmärta inkluderar de kvinnor som:

 • under 20 år
 • upplevt puberteten vid 11 års ålder
 • upplever menorragi eller kraftiga blödningar under menstruationen
 • födde aldrig

Förhållanden som kan förvärra menstruationskramper

Flera underliggande medicinska tillstånd är också förknippade med menstruationskramper..

De inkluderar:

 • Endometrios: vävnaden som leder livmodern utvecklas utanför livmodern.
 • Livmoderfibroider: icke-cancerösa tumörer och tillväxter i livmoderväggen.
 • Adenomyos: vävnaden som leder livmodern växer in i livmoderns muskelväggar.
 • Bekkeninflammation (PID): en sexuellt överförd infektion orsakad av en bakterie.
 • Cervikalstenos: livmoderhalsen är liten och begränsar menstruationsflödet.

Enligt forskare vid Northwestern University i Chicago, Illinois, är kvinnor med försenad sömnfas-syndrom mer benägna att rapportera oregelbundna menstruationscykler och premenstruella symtom, samt menstruationssmärta.

Orsaker och behandling av smärta i nedre del av buken före menstruation

Regelbundna processer som sker varje månad i den kvinnliga kroppen ska inte åtföljas av svår smärta. I isolerade fall förknippas obehag med fysiologiska egenskaper, men oftast är det resultatet av inflammatoriska processer. Vad man ska göra om menstruationen tidigare var smärtfri och på sistone var det oacceptabla smärta?

Vilka är de fysiologiska orsakerna till smärta?

Systematiskt i kvinnokroppen finns det skarpa hormonstörningar förknippade med de naturliga processerna i menstruationscykeln. Som ett resultat av detta, även i avsaknad av avvikelser i funktionen av bäckendelen av reproduktionssystemet, anses krampande smärta i nedre del av magen före menstruation som ett normalt naturfenomen. De fysiologiska faktorerna för uppkomsten av obehagliga uppfattningar är:

 • ökad smärtkänslighet;
 • bildandet av ödem under påverkan av hormoner;
 • brist på endorfiner, naturliga smärtstillande medel;
 • tarmöversvämning som ett resultat av att äta stora mängder mat, provocera ut livmodern, förhindra dess normala sammandragning;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • känslomässig överbelastning, stress.

Under menstruationsperioden utför livmodern aktiva kontraktila rörelser och utövar tryck på nervreceptorerna intill organet. Därför har nästan alla kvinnliga representanter en smärta i nedre buken innan menstruationen.


Smärta uppstår vid livmodersammandragningar

I kvinnans kropp inträffar varje månad en process under vilken kroppen börjar förbereda sig för befruktningen, för detta ändamål inträffar vissa förändringar i den, vilket skapar de mest bekväma förutsättningarna för en framgångsrik befruktning av ägget. 2 veckor efter början av menstruationscykeln börjar ägglossningen, under vilken den dominerande follikeln brister, och ägget, som är klart för spermbefruktning, flyttar in i äggledaren. Sedan rör sig den kvinnliga reproduktionscellen djupare in i livmodern, där den förväntar sig att träffas med hanen och fästa vid slemhinnan i endometrium.

Om cellen inte har befruktats, avvisas ägget efter en viss tid med påverkan av olika faktorer av livmodern tillsammans med slemytan. Detta leder till uppkomsten av ett öppet blödande sår som läker under flera dagar. Det är denna process som orsakar dragande smärta i livmodern.

Hur man kan bli av med obehag

Dagar med menstruationsblödning kan äga rum under mer bekväma förhållanden. För att göra detta måste du ta läkemedel som blir ett slags prostaglandinblockerare. De vanligaste läkemedlen är:

De kan inte bara minska smärta utan också lindra inflammation. Om en flicka har en benägenhet för blödning eller dålig blodkoagulation, är användningen av dessa läkemedel strängt förbjuden.

Undvik användning av läkemedel för personer som lider av högt blodtryck, eftersom de bidrar till minskningen av blodkärlen och ökar blodtrycket. Det är också värt att ge upp smärtstillande medel för kvinnor med tarmsjukdomar och magsår. För svår smärta bör du rådfråga en specialist som kommer att förskriva läkemedlet med hänsyn till kroppens fysiologiska egenskaper.

Om magen gör ont innan menstruationen, och det inte finns någon önskan att ta mediciner, kan örtte och olika infusioner ersätta dem. De säljs fritt på apotek. När du väljer en samling är det värt att uppmärksamma kompositionen. Te ska innehålla smärtstillande, antiinflammatoriska och lugnande örter. Dessa inkluderar:

Jämfört med andra medicinalväxter är dessa mest effektiva. Ta en läkande avkok måste börja några dagar innan menstruationen börjar.

Med svår smärta i nedre del av buken kan en varm varmare hjälpa. Det kan slappna av muskler och minska obehag avsevärt. Det är viktigt att se till att värmen från enheten är så bekväm som möjligt. Det kan också vara ett förebyggande av smärta..

Prevensionsmedel kan befria en kvinna med hormonella störningar från obehagliga känslor. Det är strängt förbjudet att förskriva och köpa läkemedel på egen hand..

Endast en specialist kan förskriva ett läkemedel efter en visuell undersökning och diagnos. Hormonala läkemedel förskrivs rent individuellt.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen är ett naturligt och välgrundat fenomen. Det är nödvändigt att söka hjälp av specialister vid starka akuta, outhärdliga upplevelser, som kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar eller könsinfektioner..

Vilka symtom bör varna?

Kort före de kritiska dagarna upplever många kvinnor smärta av olika skäl, av vilka många har ganska allvarliga symtom och kan vara en indikator på kroppens funktionsfel. Så till exempel är kramper ofta ett tecken på skada, infektion, hypotermi eller sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Arten av smärtsyndromet säger mycket, ofta är det smärta som hjälper till att upptäcka en sjukdom som inte tidigare har diagnostiserats. Till exempel "algomenorrhea", en gynekologisk abnormitet som kännetecknas av krampande smärta och är en störning i den kvinnliga kroppens menstruationsfunktion.

Det finns flera typer av smärta av denna typ, här är de vanligaste av dem:

 • Skärande smärta
 • Karakteristisk värkande
 • spricker
 • kramp
 • Spasm
 • Dra känsla

Arten av smärtan är ofta ett tydligt tecken på en viss störning i den kvinnliga kroppen. Men enligt gynekologer kan varje kvinna värka i magen före menstruationen - denna karakteristiska smärta är inte ett symptom på någon sjukdom.

Vanligtvis har kvinnor dålig ont i magen den första dagen av menstruationen. Smärtsamma manifestationer kan uttryckas i varierande svårighetsgrad:

 • i mild form - de kännetecknas av kort varaktighet, normal tolerans utan förlust av prestanda och användning av smärtstillande medel;
 • i genomsnittlig form - komplicerat av förekomsten av illamående, frossa, impotens, ökad irritabilitet, ofta urinering, en minskning av allmän ton;
 • i svår form - algomenorré uttrycks av intensiteten i manifestationer, spridning av smärta i bröstet, korsryggen, huvudet, åtföljt av negativa tecken i form av en störning i pulsrytmen, diarré, kräkningar, förlust av medvetande, fullständig förlust av prestanda.

När magen gör ont 5 dagar före menstruation och mindre, med tanke på förändringen i den hormonella naturen under denna period, kan situationen korrigeras oberoende utan medicinsk hjälp. I avsaknad av patologier innebär behandling av buksmärta före menstruation användning av mediciner och andra terapimetoder.

För att stoppa magvärk före menstruation rekommenderas:

 • användning av krampläkemedel, smärtstillande medel, lugnande medel;
 • speciell gymnastik;
 • massage förfaranden;
 • vila, god sömn;
 • intag av vitaminkomplex;
 • avslappnande bad med eteriska oljor eller medicinalväxtskydd;
 • vägran att använda tamponger;
 • akupunktur.

Känslor som värmer, drar, ibland kan sticka i sidan. Det gör vanligtvis ont i nedre del av buken närmare vänster eller höger sida. Ibland kan det ge åt sidan eller korsryggen.

När behöver jag träffa en läkare? Larmande symtom:

 • smärtan varar mer än en dag, mediciner hjälper inte;
 • svår attack - smärtan är skarp och skarp;
 • vaginal blödning under en period då det inte bör finnas en period;
 • feber;
 • illamående och kräkningar;
 • allmän svaghet, dåsighet, suddigt medvetande;
 • matsmältningsstörningar och tarmrörelser.

När du inte kan oroa dig

Hos kvinnor förekommer hormonella förändringar ofta, de är instabila och instabila, deras nivå förändras ofta. En vecka före menstruationen uppstår ofta obehag.

Under menstruationen ökar hastigheten av progesteron avsevärt, vilket beror på tarmarna.

Om det finns problem med tarmen inträffar gasbildning, förstoppning, kanske magvärk.

Nästan alla tjejer, kvinnor upplever premenstruellt syndrom:

 1. Huvudvärk.
 2. Depression möjligt.
 3. Irritation.
 4. Illamående.
 5. Smärta i nedre buken.
 6. sömnighet.
 7. Snabb utmattbarhet.

Liknande symtom provoseras av svullnad i livmodern, så kroppen signalerar att du kan bli gravid ett barn. Alla de beskrivna tecknen indikerar inte sjukdomar, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Dessutom har kroppen ett fel i vatten-saltbalansen.

Vilka är de patologiska orsakerna

Förutom fysiologiska manifestationer på grund av en förändring av nivån på regleringen av menstruationscykeln, kan orsaken till buksmärta innan menstruationen vara patologisk.

De vanligaste faktorerna som påverkar utvecklingen av algomenorré är:

 • onormal placering av livmodern;
 • konsekvenser av kirurgi;
 • adnexit;
 • genital endometrios;
 • inflammatoriska processer i könsorganet;
 • myom;
 • cancrar.


Endometrios orsakar också smärta.
Vid könsinfektioner, utöver det faktum att patienten har svår magsmärta före menstruationen, förekommer följande störande symtom:

 • migrän;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • depressivt tillstånd;
 • illamående;
 • känsla av klåda, sveda i slidan;
 • fetid urladdning.

De skyldiga till att ett tillstånd börjar när magen gör ont, som före menstruationen, kan vara:

 • herpes;
 • chlamydia
 • Gardnerella;
 • mykoplasmos;
 • candidiasis;
 • trikomonasinfektion;
 • syfilis.


Ofta är smärta associerad med könssjukdomar, såsom klamydia.
Att snabbt kontakta en specialist är viktigt, eftersom de uppkommande smärtsamma upplevelserna kan vara ett symptom på livmoderfibrer - en godartad tumör. Denna bildning är sammanflätade myocyter, som sammandras orsakar obehag och skärande smärta. Myomas finns i olika delar av livmodern:

 1. Cervical tumör - denna myom finns i livmoderhalsen;
 2. Intramuskulär tumör - utvecklas i livmoderväggens muskelvävnad;
 3. Submuköst myom - kan uppstå i vaginalkanalen, hålrummet eller livmoderhalsen;
 4. Samverkande - i den nedre delen av livmoderens sidoribb;
 5. Bukfibroider - på utsidan av livmodern.

Alla typer av godartade tumörer, livmoderfibroider orsakar dragande smärta. Samtidigt ökar smärta och obehag i början av regula och i mitten av menstruationscyklerna. En godartad tumör kan behandlas. Om en fibroid upptäcks i förväg kan den kasseras med medicinering. I sällsynta fall är tumören inte behandlingsbar och måste tas bort genom operation.

Diagnos av mycket svår smärta, hur man bestämmer orsaken till att outhärdlig buksmärta dök upp

Att klargöra orsakerna till premenstrual smärta kan vara en grundlig undersökning. För att fullborda den kliniska bilden måste läkaren ha information:

 1. om arten, regelbundenheten, intensiteten hos smärtsyndromet;
 2. förekomsten av samtidigt symtom;
 3. de preventivmedel som används av patienten;
 4. om tidigare diagnoser om tidigare inflammatoriska gynekologiska sjukdomar och metoder för deras terapi upptäcktes;
 5. om arten av tidigare utförda manipulationer och kirurgiska ingripanden (diagnostisk curettage, hysteroskopi, abort, förloppet under postpartumperioden).

Laboratoriestudier inkluderar:

 1. allmän och biokemisk analys av blod, urin, vaginal utstryk, skrapa från ytan av livmoderhalsen;
 2. bakteriekultur, enzymbunden immunosorbentanalys, PCR-metod för att bestämma patogener av infektioner i närvaro av skäl att smärta kan vara resultatet av en infektionssjukdom.

Tillståndet i livmodern, bilagor, äggledarna kan bedömas utifrån resultaten av ultraljuddiagnostik, vilket hjälper till att identifiera tecken på inflammatoriska processer, liksom närvaron av neoplasmer i dessa organ (cyster, fibromer, fibroider). Vid ultraljudsundersökningen kan läkaren bedöma äggledarnas tillstånd, identifiera förträngningen av livmoderhalskanalen, förekomsten av ärrvävnad och vidhäftningar. Om gynekologen inte finner någon anledning att förklara förekomsten av ett starkt smärtsamt premenstruellt syndrom, rekommenderas kvinnan att besöka andra läkare (endokrinolog, gastroenterolog, neurolog). Du måste vara tålamod eftersom implementeringen av diagnostiska procedurer kan ta en eller två månader, men du kan inte dra tillbaka, eftersom det här är det enda sättet att identifiera smärtkällan innan menstruationen börjar.

Smärta i nedre buken under ägglossningen

Varför det annars kan finnas smärta i nedre del av buken kommer att diskuteras senare. Om nedre del av buken drar och värker en vecka före menstruationens början, indikerar detta att något är fel med kroppen.

De vanligaste orsakerna, utöver algomenorré, som resulterar i ömhet före menstruation:

 • Lutealbrist på grund av låga progesteronnivåer.

I det här fallet verkar den nedre buken konstant, magen verkar brista, det kan förekomma vidhäftningar i livmoderhålet och i tarmen.

 • Endorfiner minskar.

Innan menstruationen minskar mängden progesteron och östrogen i en kvinnas kropp kraftigt, vilket resulterar i en minskning av nivån av endorfiner. Ett sådant skarpt hormonsprång kan inte märkas av kroppen. Detta är svaret på frågan varför kvinnor före kritiska dagar rapporterar smärta i nedre buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, melankoli eller irritabilitet, och i vissa fall till och med tarmstörningar.

PMS anses vara ett annat vanligt skäl till att smärta kan uppstå innan kritiska dagar börjar. I motsats till vad man tror att premenstruellt syndrom främst påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd är detta inte så. PMS påverkar ett mycket större påverkansområde:

 • Bäckenskador.

I detta fall drar buken, smärta i nedre del av buken kännetecknas av en krampaktig karaktär. Det kan vara kramper i tarmen.

Smärta före menstruation kan vara en följd av inflammatoriska processer i bäckenorganen till följd av hypotermi eller infektionssjukdomar. Smärtsamma känslor är lokaliserade i nedre del av buken. Buken kan skada mycket dåligt, med smärta och kramper..

Hos kvinnor med menstruations oregelbundenhet kan ägglossning inträffa för sent, även före den förväntade starten av menstruationen. Därför kan nedre buken skada på grund av sen ägglossning.

I vissa fall kan kvinnor inte hitta rätt smärta. Det är ofta svårt att förstå om magen eller tarmen gör ont. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan smärta före menstruation och smärta i tarmen..

Premenstruella smärta kännetecknas av smärtsamma, dragande, värkande känslor i nedre del av buken. Den nedre buken värker hela tiden eller med jämna mellanrum (hos alla kvinnor på olika sätt).

När tarmarna lider är smärtorna huvudsakligen krampaktig. Vid smärta i tarmen kan buken svälla, brusas, gas.

Smärtsyndrom manifesterar sig vanligtvis några dagar före de kritiska dagarna, samtidigt som huvudet kan börja skada kan stämningen försämras. Allt detta åtföljer premenstruellt syndrom - vilket händer hos varje kvinna innan regula börjar. Med tiden uppstår PMS-problem i kroppen, inklusive hud, hår och psykologiskt tillstånd. I detta fall betraktas smärta under denna period som en normal process, oftast kännetecknad av tarmdysfunktion, dragkänslor, värkande känsla.

Drar nedre buken som under menstruationen - detta tillstånd är inte främmande för nästan någon tjej eller kvinna.

När en smärtsam känsla uppträder under kritiska dagar är detta ganska normalt, eftersom utmatningen från livmoderns inre skikt är kopplad till aktiva sammandragningar av hennes kropp.

Detta är essensen av smärta. Men om det finns en dragkänsla både under menstruationen och i mitten av cykeln, så blir detta redan en farlig omständighet.

Skälen till sådana tecken kan vara mycket olika - från PMS till gynekologiska avvikelser och graviditetens början.

Det faktum att dragande smärta bara är en del av sjukdomens symptomkomplex är obestridligt, det är nödvändigt att lyssna på ditt eget och tillstånd.

Således kan ett antal troliga gynekologiska faktorer för att dra smärta lägre än buken klassificeras som:

 • inflammation som sprider sig i livmodern eller dess processer;
 • myom;
 • endometrios;
 • tvinnade cyster på äggstockarna;
 • ektopisk graviditet;
 • förekomsten av blod i äggstocken (apoplexi).

Alla dessa tillstånd behöver snabb diagnos och behandling, i motsatt situation kan det sannolikt förvärra tillståndet och hota konsekvenserna för kvinnors hälsa.

Om den kritiska sidan gör ont under buken under kritiska dagar, kan förekomsten av en inflammatorisk process i bilagorna inte diskonteras..

Menstruation är också ett incitament för förvärring eller initial utveckling av sjukdomen..

Smärtsyndrom manifesterar sig i sakrum, inre lår, korsrygg, i vissa avsnitt i rektum.

Ibland kan patologi bestämmas i båda bilagorna. Det kan emellertid kännas vidare på höger sida om den patologiska processen är mer intensiv inom detta område.

Hans distinkta beskrivningar:

 • i menstruation, mer slem, är utseendet på pus inte uteslutet;
 • trötthet, dåsighet känns;
 • ingen aptit;
 • det finns nervositet och irritabilitet.

Själva smärtsamma upplevelser, trots att de är ganska känsliga, och ändå, i jämförelse med vad som händer med andra patologier, är inte så betydelsefulla och intensiva.

Platsen för den myomatösa noden i ett visst område i livmodern kan också bli en smärtfaktor under menstruationen på höger sida under buken.

Vanligtvis svarar denna neoplasma på det kvinnliga könshormonet..

Under menstruationen minskar deras närvaro, men omedelbart efter kritiska dagar börjar ökningen.

Livmodersammandragningar, som ger frisättning från det föråldrade inre skiktet, oroar fibroider och nervändar i närheten.

Själva neoplasmen skapar hinder för organets amplituder. Detta är orsaken till klagomål att under och efter menstruationen finns en smärtsam känsla lägre än buken till höger, mängden utsläpp ökar under menstruationen, vilket slutar med en långvarig salva.

endometrios

Ofta gör ont i nedre del av magen med en sådan patologi som endometrios. Denna sjukdom står för 10% av alla episoder av gynekologiska avvikelser. I alla representanter för det svagare könet är det reproduktiva organet fodrat från insidan med ett inre skikt - endometrium.

Endometrios sjukdom kännetecknas huvudsakligen av överdriven tillväxt av skiktet och dess utgång bortom gränsen till livmoderslimhinna. Från denna avvikelse utsätts kvinnor i åldersgruppen 30-50 år ofta.

Följande orsaker till endometrios upprättas:

 • förlust av det optimala förhållandet av producerade hormoner (ett högre innehåll av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner);
 • genetiskt beroende;
 • sänka kroppens försvar;
 • metaplasia (överväxt av en vävnadsstruktur till en annan).

De avgörande faktorerna för denna patologi är:

 • En historia av abort;
 • Skadlig miljö;
 • Brist på järn;
 • Viktökning;
 • Förekomsten av kronisk inflammation i köns- och reproduktionssystemen;
 • Användning av intrauterina enheter.

Endometrios har inte stabila kliniska symtom. De vanligaste tecknen är smärta, vaginal urladdning, illamående, kräkningar, försvagning av kroppen, misslyckad reproduktionsaktivitet.

Smärta med denna sjukdom sprider sig i nedre delen av ryggen eller nedre delen av buken. Det kan manifestera sig mer under kritiska dagar. En ökning av smärta är också troligt efter tarmrörelser och samlag..

Detta händer också: det finns ingen menstruation och ett graviditetstest visar ett negativt svar, men smärtsamma känslor försvinner inte, det finns ingen blödning.

I en sådan situation, att förlora den dyrbara tiden som krävs för att donera biomaterial till studien av hCG, och med dess positiva resultat blir graviditet utanför livmodern ganska troligt.

Implantation av ägg utanför livmoderhålan är tyvärr ett ofta och mycket hotande fenomen..

 • Det mest grundläggande symptom som kan vittna om detta är svår smärta. Om det syns från höger sida - ett tecken på att fosterägget är fäst i motsvarande rör i livmodern. Den smärtsamma känslan som framkallas av denna avvikelse, kramp, resonerar i inguinal zon, rektum, vagina och livmoderhalskanalen.
 • Ett annat tecken är att kritiska dagar med en ektopisk graviditet nästan alltid dyker upp senare än kalendertiden. Därför, om det är en fördröjning, före menstruationens ankomst, gör det ont på höger sida (liksom under menstruationsperioden), krävs akut ingripande av kirurgen.

Det finns också sekundära symtom som uppstår under ektopisk graviditet:

 • blekhet i huden;
 • yrsel;
 • ökad hjärtrytm;
 • lågt blodtryck.

Cystor i äggstockarna utvecklas som vanligt i fertil ålder. I fallet när neoplasmen har ett ben är det fullt möjligt att linda cysten runt sin egen kropp. Denna process provocerar en smärtsam känsla i buken från sidan där själva äggstocken är belägen.

Denna avvikelse kan inträffa när som helst, men under menstruation, intra-bukspänning och tryckökning, vilket skapar vissa förutsättningar för förekomsten av denna avvikelse.

Särskilt beskrivna i honom:


ömhet skarp, outhärdlig, kan orsaka svimning;

 • förekomsten av illamående, kräkningar;
 • kroppstemperaturen ökar;
 • blodtrycket minskar, pulsen blir ofta;
 • vissa patienter har en störning i avföring och urinfunktion;
 • kallsvett uppstår.
 • Orsaker till dragande smärta före menstruation

  Ritningssmärta i nedre del av magen uppträder både en vecka före menstruation och tidigare, omedelbart efter ägglossningen, eller orsakar ångest ett par dagar före blödning. Vissa kvinnor bestämmer början av menstruationen just på grund av dålig hälsa och sömnlöshet..

  Om magen på kritiska dagar ständigt gör ont, kan detta förklaras av de anatomiska egenskaperna hos de inre könsorganen. PMS orsakar smärta i bröstet, buken och korsryggen, en kvinna blir irriterad, försvagad eller tårfull och noterar svullnad i ansiktet och lemmarna.

  hormoner

  Om en vecka före menstruationen drar nedre del av buken så mycket att obehaget blir outhärdligt, för en början kan du försöka ändra din livsstil - överge dåliga vanor, gå ofta i frisk luft, granska din kost.

  Förloppet för många processer i den kvinnliga kroppen beror på produktionen av hormoner. Den andra halvan av cykeln kännetecknas av en kraftig ökning av progesteronnivåerna. Hormonell obalans orsakar inte bara PMS utan också tarmproblem:

  • Förstoppning.
  • gasbildning.
  • Minskad peristaltik.

  Algodismenorea

  Om obehaget inte försvinner när du byter till en hälsosam livsstil måste du undersökas av en gynekolog och fastställa faktum av algodismenorea. Detta är en kränkning av menstruationsfunktionen med svår smärta i nedre del av buken, i korsbenet eller nedre delen av ryggen. Deras karaktär är värkande, dra eller krampa.

  Orsaker till primär algodismenorea:

  1. Endokrina störningar.
  2. Användning av en intrauterin enhet.
  3. Uterine Underutveckling.
  4. Fel placering av könsorganet.
  5. Fysisk / mental överarbetning.

  Sekundär algodismenorré utvecklas under påverkan av gynekologiska sjukdomar som förvärvats med åldern. En vecka eller tidigare före menstruationen börjar den nedre buken hos kvinnor att värka av skäl som:

  • Historik om bukoperation.
  • Genital kirurgi.
  • Nervös irritabilitet eller depression.
  • Oregelbundet sexliv.
  • Sexuell missnöje.
  • En mängd psykiska störningar.

  Fysiologiska skäl

  Känslan av tyngd i buken och dess lilla ökning orsakar vätska, som ansamlas i kroppen före menstruation. Dragsmärtorna i buken provoseras också av livmodern, mer exakt, det faktum att det ökar strax före blödning.

  Ägglossning

  Vid sen ägglossning känns obehag i nedre del av buken tydligt i vänster eller höger sida, beroende på var ägget befinner sig. Lätt blödning inträffar vid tidpunkten för follikelbrott, men blod kommer in i bukväggen och orsakar lokal irritation.

  Äggstocksmärta är inte patologisk. De är en funktion i det kvinnliga reproduktionssystemets funktion..

  Acyklisk smärta

  Acykliska smärtor är alltid långvariga och deras utseende är inte förknippat med ägglossning.

  Det är inte möjligt att eliminera obehag med smärtstillande medel av skälen till att nedre del av magen gör ont en vecka före menstruation mot bakgrund av allvarliga patologier:

  1. Cystit.
  2. Myom.
  3. endometrios.
  4. Vidhäftande avvikelser.
  5. Bäckenstockning.
  6. Urolithiasis sjukdom.
  7. Åderbråck som ligger i bäckenet etc..

  Trast

  När magen värmer långsamt en vecka före menstruationen är det nödvändigt att titta på vaginalutflödet. Normalt är de ett multikomponentämne:

  • Slem.
  • Glykogen.
  • bakterier.
  • lactobacilli.
  • Dött epitel.
  • Hemligheten med bartholinkörtlar.

  Normal urladdning är klar eller vitaktig, deras konsistens är slemhög, och volymen är obetydlig, upp till 5 ml per dag. Det finns ingen obehaglig lukt. Under ägglossningen blir glykogennivån maximalt.

  Urogenital candidiasis (vanligtvis används som trast) gör att utsläppet är vitt och curdled och luktar foul. Svampen orsakar klåda och sveda i ljumsken, obehag vid urinering. Labia ser röda och svullna ut.

  Den främsta orsaken till trast är svag immunitet. Könssvamp kombineras ofta med HIV-infektion, diabetes och sexuellt överförda sjukdomar..

  Graviditet

  En ökning av livmoderonusen i tidig graviditet orsakar dragande smärta i nedre buken. En kvinna kanske ännu inte vet att hon snart kommer att bli mamma, och i väntan på sina perioder märker hon en försämring av sin hälsa. Först avskriver hon obehag för PMS, men senare diagnostiserar läkaren graviditeten.

  Vid en ektopisk graviditet kan smärta också plåga en kvinna. Om äggledarnas lumen är för smal, hittar det befruktade ägget inte ett sätt att tränga igenom livmodern och är fäst vid rörets vägg. Från nedre del av buken strålar smärta till ändtarmen.

  Med illamående, värkande smärta i nedre del av magen, yrsel, svaghet och i närvaro av episoder av medvetslöshet är det brådskande att konsultera en gynekolog. Ett växande embryo provocerar ett brott i röret, sepsis och döden. En operation hjälper till att förhindra sorgliga konsekvenser..

  När smärtorna är månatliga

  Förekomsten av smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationen tar ofta en konstant form. I fall där detta inträffar på grund av fysiologiska avvikelser, särskilt hos flickor före förlossningen, oroa dig inte. Men regelbundna manifestationer av buksmärta före menstruationen kan indikera förekomsten av infektioner, inflammation eller avvikelser.


  Om smärtan kvarstår måste du undersökas

  Vad du ska göra för att eliminera kramper

  Vid svår smärta ska du rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och vid behov föreskriva ytterligare diagnostik i form av ett blodprov eller ultraljud. Om allvarliga patologier upptäcks föreskrivs hårdvaruforskningsmetoder - MR eller CT, laparoskopi eller hysteroskopi. Effektiv behandling väljs efter en noggrann diagnos.

  Om din mage gör ont innan din period på grund av naturliga fysiologiska processer, kan du försöka eliminera obehaget på egen hand hemma. För detta används mediciner från olika grupper..

  • Spasmolytika. De eliminerar snabbt muskelkramper i livmodern. Sådana läkemedel skickas ut utan recept, men innan du tar dem måste du läsa instruktionerna noggrant. PMS rekommenderar läkemedel som finns tillgängliga i form av tabletter eller rektal suppositorier..
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel i denna grupp lindrar snabbt smärta, bekämpar inflammation. Du kan eliminera obehagliga symtom med hjälp av tabletter där den aktiva substansen är paracetamol, ibuprofen, diklofenak. Kom ihåg att dessa läkemedel har allvarliga kontraindikationer, och se till att du konsulterar din läkare innan du tar det. Följ strikt den rekommenderade doseringen..

  Du kan återställa normal hälsa före menstruationen och eliminera obehag utan medicinering. För att göra detta är det ibland tillräckligt att göra en lätt övning, applicera en varm värmedyna i magen, göra en lätt massage, berika dieten med många användbara vitaminer och mineraler. Alla dessa åtgärder kan endast utföras om du är säker på att du är helt frisk..

  Månadsvis blödning av kvinnor åtföljs ofta av obehag och buksmärta. Detta är ganska normalt om sjukdomen är mindre och inte påverkar livskvaliteten för mycket. Kom ihåg att du måste besöka en gynekolog minst två gånger om året. Detta skyddar dig från utvecklingen av farliga patologier och gör att du kan upprätthålla reproduktiv hälsa..

  Menstruationskramper i buken är en vanlig förekomst som plågar många kvinnor. Den vanligaste orsaken till obehag är muskelkontraktioner i livmodern, men det finns undantag från regeln när obehag blir ett symptom på en allvarlig sjukdom. Om smärtorna i nedre del av buken före menstruationen förstärks, och tillståndet förvärras från månad till månad, måste du konsultera en specialist och ta reda på orsaken till kramp.

  Premenstruellt syndrom

  PMS uppträder cirka 3-4 dagar före det initiala regleringsstadiet. Först och främst påverkar premenstruellt syndrom en kvinnas psykologiska hälsa och leder till en förändring av humör: orimlig aggressivitet, ångest, depression, sömnlöshet, irritabilitet, tårfullhet. Men andra obehagliga fenomen kan uppstå:

  • Förekomsten av huvudvärk
  • Illamående före menstruation och aptitlöshet
  • Ömhet i brösten
  • Gastrointestinala störningar
  • Buksmärtor

  Gynekologer anser premenstruellt syndrom som en störning, eftersom det direkt är ett tecken på otillräcklig syntes av endorfin. Om en kvinna får lite "lyckohormon" under en längre tid, kan premenstruellt syndrom utvecklas till en allvarlig psykisk sjukdom - menstruationspsykos, som inte kan behandlas med medicinering och kommer att leda till slutenvårdsförfaranden som involverar en psykiater eller psykolog. Det är därför experter rekommenderar att samråda med

  Användbar video

  Mycket ofta har kvinnor en nedre del av buken en vecka före menstruationen, långt ifrån alla vet vad detta obehag betyder och om det är möjligt att bli av med det. Det bör undersökas om det kan antas att manifestationen av sådana symtom är en följd av gynekologisk patologi, eller är detta ett normalt naturligt tillstånd där det absolut inte finns någon anledning att uppleva. Smärta i nedre buken minskar avsevärt livskvaliteten hos kvinnan, vilket förhindrar henne från att arbeta normalt och göra vardagliga aktiviteter. För att lindra detta tillstånd måste du veta om förekomsten av vissa metoder som eliminerar dessa smärtsamma manifestationer.

  När man ska träffa en läkare

  Det finns fall som kvinnor har magont, som före menstruationen, men det är faktiskt ett tecken på gynekologiska störningar eller sjukdomar i matsmältningssystemet. Med regelbundna allvarliga manifestationer, även om det inte finns någon negativ försvagning av negativa symtom i liggande läge, bör du rådfråga en läkare. Ett tillstånd när höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen är farligt för en kvinna, eftersom det antyder en risk för blindtarmsinflammation.

  Om magen gör ont innan menstruationen med försenad menstruation kan detta indikera en cykelstörning eller en ektopisk graviditet..

  När obligatorisk medicinsk konsultation krävs

  Om en kvinna först märkte konstiga förändringar i kroppen innan menstruationen, som inte var där förut, måste hon gå till kliniken och berätta för gynekologen om vad som oroar sig.

  Det finns ett antal allvarliga omständigheter, och alla kräver omedelbar medicinsk rådgivning:

  1. Smärta stör mig i mer än sju dagar.
  2. Kroppstemperaturen ökade.
  3. Efter en smärtsam PMS finns det många perioder.
  4. Inom en cykel kommer kritiska dagar flera gånger med korta pauser.
  5. Svimning före menstruation.
  6. Graviditet misstänkt.
  7. Tidigare var varje menstruation smärtfri.

  De huvudsakliga orsakerna till att patienten har nedre del av buken en vecka innan menstruationen klargörs under undersökningen. Detta är antingen en latent infektion som påverkar reproduktionssystemet, eller en allvarlig sjukdom eller komplikation efter födseln.

  Dessutom kan dragkänslorna i buken i förkant av kritiska dagar förklaras med en ärftlig predisposition.

  Hur är diagnosen

  Vid en situation där magen gör ont och är sjuk innan menstruationen är det nödvändigt att ta medicinsk hjälp. Efter inspektionen kommer specialist att rekommendera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna för att identifiera den verkliga orsaken till avvikelserna.


  Ultraljud rekommenderas

  Listan över möjliga undersökningsformer:

  • gynekologisk ultraljud;
  • allmän blodanalys;
  • Datortomografi;
  • urinprov;
  • Ultraljud i matsmältningskanalen, njurarna;
  • MRI
  • smeta för infektioner;
  • hysteroskopi.

  Ett tillstånd där nedre del av magen gör ont på höger innan menstruationen kräver en brådskande undersökning för att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Symtomatisk behandling

  Om nedre del av magen gör ont eller höger innan menstruationen, bör du definitivt rådfråga en gynekolog för att utesluta de patologiska orsakerna till dysmenoré. Om detta är din naturliga beteende och inte en följd av sjukdom, kommer du att visas symtomatisk terapi som specifikt syftar till att eliminera, minska smärta.

  För detta föreskrivs följande läkemedel till patienter:

  • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  • Myotropa antispasmodika.
  • Kombinerad smärtmedicinering. Sådana läkemedel innehåller lika stora mängder NSAID, smärtstillande medel, svaga psykostimuleringsmedel, kramplösande komponenter. Dessa läkemedel, enligt statistik, hjälper till att lindra smärta hos 71% av patienterna..

  Men du bör inte förskriva NSAIDs själv. Dessa medel tynnar ju blodet, vilket ökar menstruationsblödningen. Läkaren bör förskriva ett sådant läkemedel till patienten utifrån hennes kroppstillstånd.

  En vecka före menstruationen gör ont i nedre del av buken. Hur hanterar du detta? Örtmedicin har framgångsrikt använts som en tilläggsbehandling. I synnerhet komplexa homeopatiska läkemedel, kosttillskott. För att lindra manifestationerna av dysmenoré, applicera:

  • Ryggvärk äng.
  • Hypericum perforatum.
  • Mejram.
  • Vitex är heligt.
  • Rosemary officinalis.

  Algomenorrhea

  Om svår smärta börjar dyka upp kort före början av kritiska dagar och detta händer varje gång under PMS är detta ett tecken på algomenorré. Denna störning förekommer hos hälften av kvinnorna. Oftast förekommer symtomen på denna sjukdom i den kvinnliga kroppen 7 dagar före regleringens början. Smärta kännetecknas av sammandragningar, värkande känsla, magen börjar dra.

  Denna störning är inte en allvarlig sjukdom, men de obehagliga upplevelserna till följd av dess förekomst har en mycket negativ effekt på en kvinnas psykologiska tillstånd, därför rekommenderar experter att bekämpa manifestationerna av uppkommande smärta genom konventionella smärtstillande medel.

  Algomenoré är en vanlig gynekologisk abnormitet som kännetecknas av en menstruationsstörning och en smärtsam menstruationsförlopp. Algomenorré förekommer i nästan varje sekund kvinna.

  Denna kränkning manifesterar sig i periodiska smärta i nedre del av magen före början av menstruationen. Smärta i nedre buken kan vara olika i intensitet och varaktighet. En kvinna har en känsla av att smärta omfattar tarmarna. Algomenoré börjar i de flesta fall en vecka före menstruationens början och kan fortsätta under menstruationscykeln. Arten av smärtan som är karakteristisk för algomenorré kan beskrivas som kramp, dragning, värk.

  Skillnad mellan primär och sekundär algomenorré:

  1. Primär algomenorré uppstår som ett resultat av en kränkning av utflödet av menstruationsblod och krampaktig sammandragning av livmodern. På frågan varför primär algomenorré uppträder kan man svara på detta sätt: livmoderens felaktiga placering (till exempel dess avvikelse posteriort), endokrina sjukdomar, intrauterin preventivmedel (spiraler etc.), ett ökat antal prostaglandiner.
  2. Sekundär algomenorré förekommer ofta på grund av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller efter gynekologiska operationer (inklusive abort). Vid sekundär algomenorré kan feber, smärta i ryggen, uppblåsthet observeras.

  Förutom smärta i nedre del av buken kan en kvinna uppleva svaghet, illamående, huvudvärk och depressivt humör. Intensiteten hos smärta med algomenorré påverkar som regel negativt kvinnans prestanda, välbefinnande, humör.

  I detta avseende är det viktigt att veta varför algomenorré förekommer. Orsakerna till denna menstruationsdysfunktion är olika. I de allra flesta fall är algomenorré en samtidig sjukdom som förekommer vid andra gynekologiska sjukdomar - såsom endometrit, inflammatoriska processer i livmoderhålan, uterusinflammation, infektionssjukdomar i könssystemet..

  Behandlingen bör syfta till att eliminera den underliggande orsaken. Efter detta kommer det att vara möjligt att minska manifestationerna av algomenorré.

  Menbakterierna är vanliga

  Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

  Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

  1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
  2. Ingen allmän sjukdom observerades.
  3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

  Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

  Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

  Acykliska smärta före menstruation

  Innan menstruationen kan buken skada som ett resultat av blodstasis eller åderbråck i bäckenområdet, med cystit, urolithiasis. Sådana smärta kallas acykliska och förbinder dem inte med menstruationscykeln..

  Acykliska smärtor är vanligtvis kortlivade och oregelbundna. De är ofta förknippade med problem inte inom gynekologi utan på andra områden. Ändå är det viktigt att skilja mellan smärta och fastställa dess orsaker, så att vid behov få behandling i tid.

  Det händer att magen gör ont av skäl som inte är relaterade till premenstruellt syndrom. Acyclisk smärta - orsakerna till att cirkulationssystemet inte fungerar, det kan uppstå på grund av åderbråck eller med blodstagnation. Detta syndrom kan elimineras genom att använda mediciner, det har inte någon cyklisk karaktär, det kan manifestera sig och inte visa sig på flera år.

  Relaterad artikel: PMS-smärta

  Finns det något förebyggande

  När du drar under buken innan menstruationen börjar, är det nödvändigt att följa enkla instruktioner för att undvika detta:

  • Träna före din period. Simma och sträck korsryggen;
  • Uteslut överätning. En stor vikt väcker ett smärtsyndrom;
  • Andas djupt i ren luft, konsumerar vitaminer, eliminera rökning och alkohol.

  Stark, växande smärta kan helt enkelt inte tolereras på något sätt. För första tecken är det bäst att konsultera en läkare.

  Om en kvinna har lägre buksmärta innan menstruationen, måste hon besöka en gynekolog regelbundet för att undvika utveckling av allvarliga sjukdomar. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, uppfylla rätt näringsdiet i kombination med måttlig fysisk aktivitet och god vila kommer att lindra negativa tecken och hjälpa till att återställa en kvinnas hälsa och välbefinnande..

  Varför gör nedre buken ont innan menstruation: orsaker och metoder för behandling

  Smärtsam menstruation är inte ett sällsynt problem alls. Enligt medicinsk statistik noterar 30-60% av gynekologiska patienter av det totala antalet kvinnor i fertil ålder det. Dessutom åtföljs 10% av smärta av en betydande försämring av välbefinnande och till och med funktionsnedsättning.

  Syndromet för smärtsamma perioder har sitt namn - algodismenorea (eller helt enkelt dysmenorré). Varför nedre buken var sjuk innan menstruationen, kommer vi att berätta ytterligare. Och överväga också effektiva sätt att hantera dysmenorré.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Menstruation hos män

  Men omedelbart efter att befruktningen har inträffat får barnet två typer av sexuella dominanter. Den som kommer att utvecklas mer som ett resultat kommer att sejla.Hos män är det främsta reproduktiva organet penis....

  Tecken på orgasm

  Nöjet med sex är en sak, och orgasm är en annan. Den första hänvisar mer till känslor, och den andra är ett fysiologiskt fenomen. Sann orgasm har objektiva tecken. Experter säger att det är omöjligt att simulera dem....

  Varför, istället för menstruation, brun daub

  Varje kvinna vet att menstruationen i sin normala form är röd, något mörkare än vid normal blödning. När menstruationen tar slut är det en minskning av antalet sekret och de mörknar....