Varför får ont i magen under menstruationen?

Intim

Smärtsamma perioder är vanliga hos ungdomar och unga flickor. De tenderar att bli mindre smärtsamma när en kvinna blir äldre. I de flesta fall är orsaken till att det gör ont under menstruationen inte klart. I vissa fall, vanligtvis hos kvinnor i åldrarna 30-40 år, orsakar problem med bäckenet smärta.

Några andra frågor relaterade till menstruation? Allt om förseningen av menstruationen här. Och om bruna sekret - här.

Vem har smärtsamma perioder?

De flesta kvinnor lider av någon form av smärta under menstruationen. Hon är ofta mild, men hos ungefär var tionde kvinna är smärtan tillräckligt allvarlig för att störa hennes dagliga aktiviteter. Smärtan kan vara så allvarlig att det är omöjligt att ens gå till skolan eller arbeta.

Läkare kallar buksmärta med menstruationsdysmenorré.

Dysmenoré inträffar när det inte finns några speciella problem med livmodern eller bäckenet. Det finns ofta hos ungdomar och kvinnor i 20-årsåldern.
Sekundär dysmenorré är smärta som orsakas av problem med livmodern eller bäckenet. Det är mindre vanligt och mer troligt att det förekommer hos kvinnor i 30- och 40-talen.

Vad som orsakar smärta under menstruationen?

Anledningen till att magen gör ont vid menstruationen är inte tydlig. Vanligtvis går allt bra med livmodern.

Det tros att kroppskemikalier som kallas prostaglandiner växer i livmoderns foder. Prostaglandiner hjälper henne att minska och ta bort livmodern i livmodern under menstruationen. Kvinnor som har en nedre buksmärta under menstruationen kan ha för många prostaglandiner, eller livmodern kan också vara känslig för dem, vilket minskar blodtillförseln till livmodern och leder till smärta.

Vilka är symtomen på dysmenorré?

Det huvudsakliga symptomet är krampande smärta i bukhålan. Ofta är den första menstruationen den mest smärtlösa.

Men smärta under menstruationen kan uppstå först efter 6-12 månader efter den första menstruationen.

 1. Kan spridas till korsryggen eller benen.
 2. Vanligtvis börjar den första menstruationsdagen, men kan börja ett par dagar tidigare.
 3. Varar vanligtvis 12-24 timmar, men ibland 2-3 dagar.
 4. Kan ändra intensitet under olika cykler.
 5. Har en tendens att bli mindre allvarlig när du blir äldre eller efter att du födde.

Hur man diagnostiserar dysmenorré?

I många fall (särskilt hos ungdomar) är symtomen så typiska att hon med säkerhet kan diagnostiseras av läkaren endast när han frågar om dina symtom. Läkaren kommer förmodligen också att undersöka den främre sidan av bukhålan för att se till att allt är normalt..

Tester och interna (bäcken) undersökningar är vanligtvis nödvändiga endast om symtomen är ovanliga. I detta fall är diagnosen dysmenoré inte säker.

Vilka är behandlingsalternativen för dysmenoré?

De flesta kvinnor med smärtsamma perioder lider av mild smärta som de kan läka hemma..

Men om smärtan blir svårare och stör dagliga aktiviteter, kontakta en läkare..

Det är omöjligt att säga entydigt varför magen gör ont innan menstruationen, därför är det bättre att se till att allt är i ordning med din hälsa.

Hur man kan bli av med buksmärta under menstruationen hemma

Smärta den första dagen av menstruationen kanske inte tillåter dig att gå i skolan eller arbeta och kan avbryta dagliga aktiviteter. För vissa kvinnor börjar muskelkramper i nedre del av buken, under magsområdet en dag eller två innan deras menstruation börjar, och de varar under de första två eller tre dagarna av menstruationen.

Om du lider av svår smärta som begränsar dina handlingar, kontakta din läkare för att se till att detta är normalt. För måttlig smärta kan du använda några hemläkemedel som bör ge lättnad..

Värme

En värmedyna placerad direkt på smärtområdet kan vara mycket användbar för att lindra kramper under menstruationen, inte värre än att ta ibuprofen eller acetaminophen. Koppla av i ett varmt bad kan också minska smärtan..

Att smutta på varma drycker som örtte eller varm kakao kan hjälpa, men du bör inte dricka vanligt kaffe eftersom det kan förvärra kramper..

Avslappning

Stress och ångest kan få dig att dra åt dina muskler, vilket ökar svårighetsgraden av kramper under din period. Om du lär dig att slappna av kan du uppleva mindre smärta..

Vi rekommenderar att du lär dig att meditera eller delta i yogakurser för att lära kroppen att koppla av vid behov..

Djupa andningsövningar kan också leda till lättnad..
Du kan hjälpa magmusklerna att slappna av genom att massera nedre buken med fingertopparna medan du ligger på ryggen..

Diet

Ät inte mycket mat som får dig att äta för mycket och välj ofta och lätta måltider istället. Ta med spannmålsprodukter i måltiden och låt saltskakaren vara i fred. Salt kan orsaka vattenhållning i kroppen, vilket kan göra anfallen starkare. Överdriv inte med godis, det är bättre att äta mycket färsk frukt och grönsaker.

tillsatser

Fråga din läkare om kosttillskott om du lider av smärtsamt premenstruellt syndrom. Potentiellt fördelaktiga kosttillskott inkluderar kalcium, magnesium och vitamin B6..

Flytta mer

Att gå ner i vikt om du är överviktig kan minska smärtan i kramper i menstruationen.

Regelbunden kaloriförbränning hjälper dig att hantera din vikt och dagliga promenader är mycket fördelaktiga..

Men prata med din läkare innan du startar ett nytt program för fysisk aktivitet, eftersom det är bäst att inte förskriva det själv..

Varför gör ont i magen under menstruationen

Primär och sekundär algodismenorea

Sekundär algodismenorea betyder de fall av smärtsam menstruation när smärtsyndromet utvecklas som ett av symtomen på en annan sjukdom, särskilt:

kränkning av den normala anatomiska platsen för de inre könsorganen (böjt och böjning av livmodern);

kronisk infektion i bäckenorganen (kronisk adnexit, salpingit, oophorit, endometrit, cervicit);

submukösa uterusfibroider;

medfödda missbildningar av livmodern och könsorganen;

synechia (vidhäftningar) i livmoderhålan etc..

I de fall där en grundlig undersökning inte avslöjade en sjukdom som kan orsaka smärta under menstruationen, pratar de om primär algodismenorré - det vill säga en funktionell patologi, vars huvudtecken är buksmärta under menstruationen.

Primär algodismenorré utvecklas som regel 1-2 år efter den första menstruationen (det vill säga efter upprättandet av en normal ägglossningscykel). Predisponerande faktorer för utvecklingen av denna patologi inkluderar:

irritabilitet i nervsystemet.

Primär algodismenorré är den vanligaste orsaken till smärtsamma perioder

Hur är detta normalt??

En kvinnas reproduktionsförmåga tillhandahålls av cykliska fluktuationer i reproduktionssystemets tillstånd, medan de mest betydande förändringarna sker i det funktionella lagret av livmoderns epitel (endometrium).

Endometriumet upplever sin storhetstid i mitten av menstruationscykeln, vilket ger möjlighet till implantation (engraftment) av ett befruktat ägg i livmoderhålan och efterföljande utveckling av graviditet.

Om befruktning inte har inträffat, "åldras" endometriumet, medan specifika ämnen - prostaglandiner - ackumuleras i dess celler. Vidare förkastas det föråldrade endometriumet, och prostaglandiner, som är kraftfulla stimulanter för kontraherlig aktivitet hos livmodermusklerna, kommer in i det intercellulära utrymmet, livmoderhålet och menstruationsblodet.

Under påverkan av prostaglandiner dras livmodermusklerna samman, vilket resulterar i att avsnitten av det avvisade endometriumet tillsammans med menstruationsblodet förvisas från livmoderhålet. Normalt är denna process absolut smärtfri, eftersom en del av prostaglandinerna som kommer in i det intercellulära utrymmet är uppdelat, livmoderns kontraktila aktivitet är relativt låg och för att stoppa obehagliga känslor har kroppen tillräckligt med sina egna ”naturliga” smärtstillande medel - endogena opiater (endorfiner och enkefaliner).

Väsentliga, spasmogena och psykogena primära algodismenorré

Tre former av primär algodismenorrhea skiljer sig, beroende på den underliggande mekanismen för utveckling av smärtsyndromet: väsentlig, spasmogen och psykogen.

Väsentlig algodismenorré är förknippad med otillräcklig produktion av endogena (egna) smärtläkemedel - endorfiner och enkefaliner. Som ett resultat sjunker smärttröskeln och kvinnan känner smärta som hon inte borde känna. Essential algodismenorea utvecklas ofta hos tunna känslomässiga labila flickor med en tendens till depression.

Spasmogen algodismenorré är förknippad med ökad styrka av sammandragningar av myometrium (livmodermuskel). I sådana fall fortsätter menstruationen som en "minifödelse." Smärtsyndromet kännetecknas av ökad intensitet, smärta strålar till korsbenet och korsryggen som under förlossningen.

Spasmogen algodismenorré kan vara förknippad med en kränkning av den normala uppdelningen av områden i det avvisade myometriumet, såväl som med ärftliga egenskaper hos det kvinnliga reproduktiva systemet.

Psykogen algodismenorea utvecklas hos misstänkta flickor och kvinnor. Den huvudsakliga mekanismen för förekomst av patologi är självhypnos (förväntan på smärta i en viss fas av menstruationscykeln).

Primär algodismenorré - Normal eller sjukdom?

Periodisk smärta varje månad tar 1-2 dagar av ett fullständigt liv, vilket i sig är onormalt. Dessutom bör man tänka på att smärta är en vakthund i kroppen, vilket informerar oss om att det måste vidtas brådskande åtgärder för att bevara liv och hälsa.

Så till exempel spasmogen algodismenorrhea är farligt i förhållande till utvecklingen av en så allvarlig sjukdom som endometrios, och psykogen algodismenorrhea skapar grunden för utvecklingen av andra funktionsstörningar i centrala nervsystemet.

Den låga nivån av endogena opiater som är karakteristiska för essentiell algodismenorrhea indikerar en tendens till depression, medan smärtsam menstruation tappar nervsystemet ännu mer, vilket skapar förutsättningarna för utveckling av denna allvarliga mentala störning.

Därför, även i fall där smärtsamma perioder har blivit vanligt för dig, bör du söka råd från en gynekolog som hjälper dig att bli av med denna patologi.

Endometrios är den vanligaste orsaken till buksmärta under menstruation med sekundär algodismenorré

Endometrios - en onormal fördelning av områden i det funktionella livmoderns epitelet utöver slemhinnan i dess kavitet, nämligen till livmoderhängen (adenomyos), till ytan av bukhinnan och till det serösa (yttre) membranet i bäckenorganen..

Förekomsten av endometrios hos kvinnor i reproduktiv ålder är 15-70% (forskare förklarar det stora datagapet genom svårigheterna att diagnostisera patologi).

Mekanismen för utveckling av endometrios är fortfarande inte helt förstått. Teorin enligt vilken foci för endometrios uppstår som ett resultat av att manstruerat blod kastas genom äggledarna i bukhålan och efterföljande ”ingraftment” (implantation) av endometrium på ytan av äggstockarna och bukhinnan är mest populär..

Abnormalt belägna områden i endometriumet genomgår samma cykliska förändringar som epitel i livmoderkaviteten. Under menstruationsblödning avvisas det ektopiskt placerade endometriumet och inre blödningar inträffar i bukhålan. Detta leder till utveckling av reaktiv inflammation, vilket orsakar svår smärta under menstruationen.

Ofta är buksmärta under menstruationen det enda symptomet på endometrios, vilket i 30-40% av fallen leder till infertilitet. Det finns bevis för att även små områden i ett ektopiskt beläget endometrium minskar en kvinnas reproduktionsförmåga med 10-15%. En annan allvarlig komplikation av endometrios är vidhäftningar i bukhålan.

Smärta i buken under menstruationen som är förknippad med en kränkning av utflödet av menstruationsblod

Smärtsamma perioder med kränkning av livets livslängd

Den näst vanligaste orsaken till sekundär algodismenorré är en kränkning av livmoderns normala placering. Bland sådana patologier är hyperanteflexi (uterusinböjning) vanligast..

Normalt mellan kroppen och livmoderhalsen finns det en stöt vinkel som är öppen framåt. Med hyperanteflexion böjs livmoderns kropp framåt och vinkeln blir akut. Som regel är buksmärta under menstruationen det enda symptomet på livmodersöverskott.

Det bör noteras att denna patologi avsevärt minskar kvinnans förmåga att bli gravid, eftersom livmodern böjer inte bara komplicerar utflödet av blod från livmoderhålet, utan också skapar svårigheter för spermis rörelse i äggledarna.

I den överväldigande majoriteten av fallen är uterusinböjning en medfödd patologi, benägen att självläka (om en kvinna ändå lyckas bli gravid, korrigerar hyperaneflexi sig själv spontant och efter förlossningen är smärta i buken under menstruationen mycket mindre störande eller till och med helt försvinner).

Något mindre vanligt är den bakåtgående böjningen av livmodern - retroflexion, som ofta kombineras med en förskjutning av livmodern mot ändtarmen (retroavvikelse). Denna patologi uppstår på grund av svaghet i livmoderns ligamentapparat. Därför är medfödd retroavvikelse vanligare hos tunna flickor med ärftlig bindvävssvaghet. Dessutom kan denna patologi utvecklas som en komplikation av svår förlossning, försvagande sjukdomar och även efter plötslig viktminskning..

Hyperanteflexi, retroavvikelse och andra typer av störningar i livmoderns normala placering kan uppstå som en komplikation av en allvarlig gynekologisk patologi, såsom:

kroniska infektiösa och inflammatoriska processer i bäckenorganen;

tillväxt av bäckentumören.

Smärtsamma perioder med syneki i livmoderkaviteten

Syneki (vidhäftningar i livmoderhålan) kan komplicera utflödet av menstruationsblod och orsaka buksmärta under menstruationen. Mekanismen för utveckling av denna patologi är fortfarande inte helt förstås. Den överväldigande majoriteten av forskarna tror att syneki uppstår till följd av trauma och efterföljande sammansmältning av det djupt belägna basskiktet i livmoderns epitel.

Ofta är smärta i nedre del av buken det enda symptomet på denna patologi, som i överväldigande majoritet av fallen leder till infertilitet eller allvarliga komplikationer under graviditet och förlossning (missfall i de tidiga stadierna av graviditeten, för tidig födelse, samt kränkningar av placentabindning, vilket leder till allvarliga komplikationer under förlossningen).

Förekomst av syneki kan misstänkas i fall där det finns följande riskfaktorer:

historia om en missad graviditet eller ofullständig abort;

upprepade missfall (syneki finns hos 5-40% av sådana patienter);

överförda intrauterina manipulationer (medicinska aborter, curettage av livmoderhålan);

kirurgiska operationer i livmodern (myomektomi, konisering av livmoderhalsen) i anamnesis;

överförd postpartum endometrit;

användning av intrauterin preventivmedel.

Smärtsamma perioder med medfödda missbildningar

Medfödda missbildningar av könsorganen som hindrar flödet av menstruationsblod är relativt sällsynta (1-2 fall per 10 000) och representerar en heterogen grupp - från atresi (obstruktion) av jomfruhinnen till grova avvikelser i livmoderns struktur (enhorns livmodern med ett rudimentärt horn som inte kommunicerar med könsorgan.

Ofta finns medfödda missbildningar av de inre könsorganen hos helt friska flickor, så läkare rekommenderar att man besöker en konsultation med en gynekolog omedelbart efter den första menstruationen..

Primär algodismenorré utvecklas som regel ett år efter den första menstruationen, så en smärtsam menarche (första menstruationen) bör varna.

Varför gör ont i magen under menstruationen med infektiösa och inflammatoriska processer i bäckenorganen

En annan orsak till smärtsam menstruation är kroniska infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Faktum är att blod är ett utmärkt medium för bakterier, därför orsakar menstruationsblödning en förvärring av en trög smittsam och inflammatorisk process, vilket orsakar smärta i buken under menstruationen.

Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen (PID) är en stigande infektion, det vill säga spridningen av den infektiösa inflammatoriska processen från könsorganen i livmoderhålet (endometritis), äggledarna (salpingit) och äggstockarna (adnexit).

Riskgruppen för PID inkluderar kvinnor som har genomgått intrauterina ingripanden (spontana och inducerade aborter, diagnostisk curettage, installation av en intrauterin enhet), samt som leder till en ohälsosam livsstil (en av de vanligaste orsakerna till PID är sexuellt överförda infektioner).

Dessutom kan kroniska infektions- och inflammatoriska processer utvecklas hos kvinnor efter en svår födelse som postpartum-komplikation (akut endometrit).

PID är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig infertilitet. Dessutom kan en kronisk smittsam process i bäckenorganen också orsaka andra komplikationer (kronisk bäckensmärksyndrom, ektopisk graviditet, självhäftande sjukdom).

Varför gör magen ont vid menstruation med submukös livmodermyom?

Submukösa (submukösa) livmoderfibroider - en godartad hormonberoende tumör som växer från muskellagret i livmodern, som är belägen nära slemhinnan och deformerar konturerna i livmoderhålan under dess tillväxt.

En tumör som deformerar livmoderhålan ökar den totala ytan på det avvisade endometriet och ökar därför mängden utsöndrade prostaglandiner, vilket bidrar till utvecklingen av svår smärta. Dessutom kan submukos myom påverka utflödet av menstruationsblod, i sådana fall är buksmärta under menstruationen särskilt allvarlig och kan vara spastisk till sin natur..

Submuköst myom kan misstänkas av svår menstruationsblödning (tunga perioder hos patienter i riskzonen (nolliparösa kvinnor 30-45 år) är alltid misstänkta i detta avseende).

Tillväxten av submukösa fibroider leder till infertilitet, eftersom det skapar svårigheter för implantering av ett befruktat ägg i livmoderhålet. En av de mest formidabla komplikationerna av patologin är födelsen av en submukös nod (utvisningen av noden på benet från livmoderkaviteten), under vilken livmodern kan bli.

Varför gör ont i magen under menstruationen när du använder den intrauterina enheten

Buksmärta under menstruation orsakas endast av icke-hormonella intrauterina preventivmedel (IUD). Faktum är att principen för deras handling är att öka syntesen av prostaglandiner. Icke-hormonell IUD skyddar på ett tillförlitligt sätt mot befruktningen, men de har så obehagliga biverkningar som kraftiga blödningar och smärta under menstruationen.

Algodismenorea med icke-hormonell IUD är inte i sig en indikation för spiralekstraktion. Buksmärta under menstruationen kan helt försvinna med tiden (som regel händer detta i slutet av det första året med användning av IUD).

Metoden för kontroll av reproduktion kan dock ändras på kvinnans begäran. Så till exempel orsakar hormonell IUD inte sådana komplikationer. Dessutom rekommenderas de för kvinnor med tung och smärtsam menstruation, eftersom användningen av hormonspiralen gör att du kan bli av med dessa obehagliga symtom.

Var och när ska jag ställa frågan "Varför gör ont i magen under menstruationen"

Baserat på det ovanstående bör det dras slutsatsen att frågan "Varför gör ont i magen under menstruationen" bör ställas vid en personlig konsultation med en gynekolog.

Som du kan se, är buksmärta under menstruationen ofta det enda symptomet på patologier som leder till infertilitet, såsom endometrios, uterusinflammation, submukösa livmoderfibroider, infektionssjukdomar i bäckenorganen, etc. I sådana fall kan bara läkaren bestämma orsaken till patologin och föreskriva rätt behandling. efter en grundlig undersökning.

I fall där buksmärta under menstruationen orsakas av funktionella störningar (primär algodismenorré, användning av en icke-hormonell intrauterin enhet), är det nödvändigt att konsultera en specialist som kommer att berätta hur du kan lindra smärta.

Nätverket för medicinska centra LECU är specialiserat på obstetrik och gynekologi, och därför vänder du dig till oss, du är garanterad att få till kvalificerade specialister.

LECU har den senaste moderna utrustningen för att genomföra alla nödvändiga studier på europeiska standarder (från kolposkopi till MR av bäckenorganen).

När du vänder mig till någon av de centra som jag behandlar med frågan "Varför gör ont i magen under menstruationen" kommer du inte att spendera för mycket tid, eftersom alla våra centra är belägna i praktiska transportväxlar (i Moskva nära tunnelbanestationer).

För våra kunders bekvämlighet har tematiska typer av expressdiagnostik skapats för en dag till en rabatt, till exempel:

Jag vill bli mamma;

Varje klient i nätverket av medicinska centra LECU får ett bonuskort som gåva, vilket gör att du kan betala för tjänster med ackumulerade poäng. Dessutom får alla våra patienter möjlighet att använda de användbara onlinetjänsterna "Doktor på samtal" och "Personlig medicinsk assistent".

Varför får ont i magen under menstruationen

En gång kommer det ett ögonblick då menstruationen först börjar, och sedan följer varje månad absolut varje flicka. Vissa kvinnor märker inte några betydande förändringar under denna period, men det finns också de som ständigt upplever smärta och obehag under menstruationen. Det finns olika skäl till varför magen gör ont under din period..

Orsaker till smärta

Så för att förstå varför nedre del av magen gör ont under menstruationen och också för att hitta orsaken till att dålig hälsa under menstruationen är en ständig följeslagare måste du identifiera orsakerna. Det viktigaste och vanligaste inkluderar följande:

 1. På grund av det faktum att ett speciellt smärtsyndrom förvärras under de första dagarna av menstruationen kan ett av orsakerna vara algomenorré, vilket också kan orsaka svaghet under menstruationen.
 2. Graviditet. Under graviditeten upplever många kvinnor ofta akut smärta under menstruationen, eller snarare på de dagar då menstruationen bör gå.
 3. Livmodssjukdomar. För att exakt bestämma livmodersjukdomen som orsakade svår smärta under menstruationen måste du definitivt rådfråga en läkare. Vanligtvis orsakar sådana sjukdomar allvarlig sjukdom, allmän svaghet, obehag i vänster eller höger nedre del av magen.
 4. Ektopisk graviditet. Extremt farlig orsak till smärta, för att hantera det måste du definitivt kontakta en medicinsk institution.
 5. Tarmsjukdomar. Vid tarmsjukdom kan smärtan vara mycket allvarlig, men den kan lindras med medicinering. Av denna anledning kan överdriven gasbildning, uppblåsthet förekomma, buken börjar svälla och i vissa fall till och med öka i storlek. Tarmsjukdomar kan allvarligt skada kroppen, så du bör vara särskilt uppmärksam på dem, vet var det gör ont och noga övervaka dessa upplevelser..

Smärta före menstruation

Smärta före menstruation är ett vanligt fenomen som drabbar ett ganska stort antal kvinnor. De är ofta ett av tecken på PMS. Om de smärtsamma upplevelserna före menstruationen inte är så uttalade, finns det ingen anledning till oro. Det är dock värt att kontakta en specialist om symtom som tillkommer:

 • kräkningar, illamående, svår yrsel, kan också kraftigt vrida magen;
 • feber;
 • urladdning med en obehaglig färg, lukt;
 • huvudvärk, migrän, suddigt medvetande, dåsighet.

Om bröstvårtor gör ont innan menstruation, det finns stickningar i bröstet, illamående eller svår huvudvärk uppstår, kan graviditet misstänkas.

Om graviditet är helt uteslutet kan orsaken till dessa symtom vara allvarliga sjukdomar, till exempel:

 • appendicit;
 • urolithiasis sjukdom;
 • sjukdomar associerade med urinröret;
 • cystit;
 • cysta;
 • äggstocksjukdom;
 • livmoderhalsen;
 • äggledarsjukdom;
 • endometrios.

Obehag under och efter menstruation

Den främsta orsaken till smärta under menstruationen är algomenorrhea (algomenorrhea syndrom). Nästan alla flickor står inför detta syndrom, det utgör inte någon allvarlig fara, men det finns andra, mycket allvarligare orsaker till akut smärta. En av dessa orsaker är livmoderfibrer, som kännetecknas av mycket kraftiga blödningar, ovanliga för normal menstruation. Cyst i äggstockarna är en annan orsak till svår smärta under menstruationen, som kännetecknas av akut smärta på sidan av den inflammerade äggstocken..

Oftast är smärta efter menstruation ett kvarstående symptom på algomenorré, i sådana fall kan det pågå från två dagar till en vecka. Om, efter menstruationen, börjar mycket stark och långvarig smärta, kan detta vara ett av tecken på endometrios. Brott mot den inre mikrofloran kan också orsaka smärta efter menstruationen.

Orsaken till smärta efter menstruation som inte är relaterad till gynekologi är inflammation i urinblåsan. Cystit, som kännetecknas av smärta under urinering, är också möjligt..

Således blir det klart varför dålig hälsa under menstruationen är en ganska ofta följeslagare. När allt kommer omkring är det ibland extremt svårt att utstå smärta och obehag.

Hur man minskar smärta

Vid eventuella oegentligheter i menstruationscykeln är allvarliga komplikationer möjliga, så du bör aldrig ignorera atypiska symtom för menstruation. Du bör inte skjuta upp att gå till läkaren i den långa lådan, eftersom möjliga komplikationer kan inkludera blodförgiftning, anemi, rupturer i väggarna i kroppen etc..

För att lindra tillståndet och förbättra humöret under menstruationsperioden är det värt att undvika all slags stress, ägna mer tid till vila.

Du kan dricka lugnande drycker, som grönt te eller med mynta. Det är också värt att lägga till vitaminer och vitamintillskott till din dagliga kost..

Det är nödvändigt att minska antalet salta livsmedel och rätter under menstruationen. Från fysisk aktivitet kan du göra yoga, sträcka musklerna försiktigt. För tunga och långa träningspass (till exempel i gymmet) bör vara kvar för bästa tid. Om du bor i varmt vatten under lång tid (i ett bad medan du tar en dusch) kan det också öka obehaget, så du bör ta varma bad och tvätta med varmt eller kallt vatten.

Varför gör ont i magen under menstruationen

De flesta kvinnliga ansikten upplever smärta under menstruationen. Ofta föregås detta tillstånd av hög känslomässig labilitet, allmän svaghet och irritabilitet. Smärta under menstruationen manifesterar sig den första dagen och följer med den under hela menstruationen. Som regel förändras bara smärtans intensitet. Detta symptom beror inte på antalet år och kvinnors reproduktiva prestanda. Det finns ett stort antal orsaker till att magen gör ont vid menstruationen. Detta beror på kroppens svar på hormonella förändringar. Fysiologisk smärta under menstruationen ger vanligtvis inte betydande obehag och begränsar inte den vanliga livsrytmen. Men om smärta påverkar livskvaliteten krävs specialistrådgivning..

Varför gör ont i magen under menstruationen?

Smärta i nedre del av buken under menstruation med måttlig intensitet är fysiologisk. Vanligtvis uppträder symtom den första dagen och försvinner på egen hand på kort tid. Uttalade smärtsamma känslor är en patologi, därför är det viktigt att förstå orsaken till svår smärta i nedre del av buken.

När magen kan skada

Beroende på dagen för menstruationscykeln, skiljer sig flera perioder när algodismenorrhea visas:

 1. Smärtan uppträder i förväg av menstruationen, cirka 2-3 dagar före början av fläcken. Detta är det så kallade premenstruella syndromet, som är karakteristiskt för ungdomar och flickor under 18 år. Den främsta orsaken till uppkomsten av sådana symtom är en förändring i produktionen av könshormoner;
 2. Smärta kommer under fläckperioden. Detta beror på den ökade produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner. De orsakar ganska smärtsamma sammandragningar av musklerna i livmodern under de första två dagarna av menstruationen;
 3. Smärta i nedre del av magen efter menstruation verkar på grund av normalisering av den hormonella bakgrunden hos kvinnor i reproduktiv ålder.

Orsaker till smärtsam menstruation

Algodismenorea kan delas in i flera typer:

 • Primär, som visas med tillkomsten av menarche och vanligtvis inte är förknippad med patologi;
 • Sekundär är en konsekvens av många gynekologiska sjukdomar;
 • Organiskt manifesterar sig i fall av reproduktionssystemets patologi;
 • Funktionell - smärtintensiteten beror på koncentrationen av könshormoner som är ansvariga för början av menstruationen.

Orsaker till smärtsamma perioder i nullform

Hos unga flickor förekommer smärta under menstruationen mycket oftare än hos kvinnor i reproduktiv ålder. Detta beror på bildandet av en hormonell bakgrund. Efter att ha utvecklat en regelbunden menstruationscykel och normaliserat hormonnivån stannar smärtan eller blir mindre intensiv.

Tonårsflickor upplever också smärtsamma perioder på grund av humörförändringar, känslomässig labilitet och förekomsten av ogynnsamma psykomotiska tillstånd. Ibland med allvarlig stress kan menstruation uppstå tidigare.

Konstitutionella särdrag påverkar också smärtans uppträdande under menstruationen. För alltför tunna flickor är smärtsyndromet mer uttalat. Ibland är låg kroppsvikt resultatet av infantilism eller underutvecklingen av reproduktionssystemet. Livmoderhypoplasi och dålig utveckling av muskelelement, dåligt sträckta under menstrual överflöd, leder till irritation av nervändarna och förekomsten av smärta.

Smärta mekanism

Känslan av smärtsamma symtom och obehag under menstruationen beror på en minskning av livmoderns muskler. När blodproppar och fragment av exfolierad endometrium ackumuleras i livmoderhulen, finns det ett behov av att snabbt frigöra livmoderhåligheten från dem. Muskelfibrerna i livmoderväggen börjar sammandras kraftigt och innehållet evakueras. I detta fall kan obehaglig smärta i nedre del av buken uppstå. Ju mer muskelsammandragning, desto högre är sannolikheten för smärta.

Det finns en hypotes om att menstruationssmärta är en konsekvens av en ökning av nivån av prostaglandiner i endometrium och plasma. Prostaglandiner är komplexa kemiska föreningar som har en uttalad biologiskt aktiv effekt. De stimulerar och förbättrar mytriumens kontraktila funktion.

Med en hög koncentration av prostaglandiner krymper livmodern under menstruationen för intensivt, vilket provocerar en överträdelse av blodtillförseln till vissa delar av muskelskiktet och svår menstruationssmärta.

Orsaker till primär algodismenor

Normal menstruation åtföljs av smärta med låg intensitet på kvällen och den första dagen av menstruationen. När det gäller svårighetsgrad bryter smärtsamma symptom inte med den vanliga livsrytmen och begränsar inte en kvinnas dagliga aktivitet. Om din mage gör ont mycket under menstruationen, bör du tänka på din hälsa och ta reda på orsaken till smärtan..

Det finns flera huvudskäl:

 1. Mekaniska faktorer för uppträdande av smärta visas med svårigheter i utflödet av menstruationsblod från livmoderhålet. Detta tillstånd observeras med avvikelser i utvecklingen av organ i reproduktionssystemet, medfödd brist i livmodern eller livmoderhalsen, en felaktig placering av organet i bäckenhålet;
 2. Neuropsykiska orsaker kan orsaka svår smärta under menstruationen. Detta beror på en minskning av tröskeln för känslighet i ett instabilt känslomässigt tillstånd;
 3. Endokrina faktorer är förknippade med en kränkning av den inre regleringen av kroppen, i samband med vilken produktionen av prostaglandiner förändras, vilket påverkar intensiteten hos livmoderkontraktioner;
 4. Brott mot vaskulär ton, närande organ i bäckenet. Ischemiska processer i kärlen som matar livmoderkaviteten leder till spasmer i livmoderartärerna och venerna och stör indirekt produktionen av prostaglandiner;
 5. Konstitutionella orsaker manifesteras av infantilism eller underutveckling av könsorganen, hypoplasi i livmodern eller dess muskelskikt.

Sekundära orsaker till smärta under menstruationen

Sådan algodismenorea är en följd av närvaron av samtidig patologi från det reproduktiva systemet. Det förekommer hos kvinnor efter 30-40 år. De viktigaste sjukdomarna åtföljs av smärta under menstruationen:

 • Intern och extern genital endometrios;
 • Myom;
 • Inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • Omfattande vidhäftningsprocess i bäckenhålet;
 • Nyligen genomförd kirurgisk behandling;
 • Förekomsten av infiltrat i bäckenet;
 • Cystor på äggstockarna;
 • Komplicerad förlossning;
 • Skada på livmoderhalsen under curettage;
 • Aborthistoria;
 • Intrauterin enhet installation.

Störning av de inre organen är också orsaken till smärta i nedre del av buken. Sköldkörtelpatologi, dess hyperfunktion förbättrar aktiveringen av prostaglandin.

Att ta vissa mediciner orsakar smärta under menstruationen. Bland läkemedlen påverkar följande grupper uppkomsten av smärta:

 • Kombinerade orala preventivmedel;
 • Antitumörmedel;
 • cytostatika;
 • Sköldkörtelhormoner.

För att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen hjälper en noggrant insamlad medicinsk historia ibland..

Förekomsten av vissa sjukdomar ökar sannolikheten för smärta:

 1. Stein-Leventhal-syndrom, eller närvaron av cyster på äggstockarna;
 2. Vanlig missfall;
 3. Kronisk adnexit;
 4. avitaminosis;
 5. Livmoderpolypper;
 6. Maligna tumörer;
 7. Progesteronbrist;
 8. Brist på kalcium eller magnesium;
 9. Genetisk predisposition.

Buksmärta under menstruation: funktioner

Magen under menstruationen gör ont på olika sätt. Av natur kan smärta vara av flera typer:

 • Kramper med bestrålning till sakralregionen;
 • Slutande med lokalisering i nedre del av buken;
 • Lokal på kort sikt;
 • Förkrossande.

Vid tiden delas smärtsyndromet in på kort och lång sikt. Den fysiologiska menstruationsperioden kännetecknas av uppträdande av smärta under de första två dagarna av menstruationen. Ibland blir smärtan akut, intensiv och konstant. I sådana fall måste du vara försiktig med din hälsa och kontakta en läkare för hjälp. Detta kan vara en manifestation av akuta tillstånd som kräver omedelbar behandling..

Vid den årliga observationen av en gynekolog bestämmer han typen av algodismenorea. Smärta under menstruationen kompenseras om det inte har någon tendens till framsteg och okompenserad. I detta fall ökar smärtans art och intensitet varje år.

Symtom och smärts natur

Den huvudsakliga manifestationen av obehagliga symtom under menstruationen är smärta i nedre del av buken av en krampande natur, värkande eller bristande, ibland med strålning i ändtarmen, urinblåsan eller området i hängorna.

Förutom smärta under menstruationen noterar kvinnor följande symtom:

 • Ofta förändring av humör;
 • Irritabilitet;
 • Ätstörning (bulimi eller brist på aptit);
 • Depression;
 • Dåsighet eller sömnlöshet;
 • Intolerans mot lukt;
 • Smak perversion;
 • Illamående och kräkningar;
 • Ökad svettning;
 • tidvatten;
 • hypertermi;
 • Torr mun;
 • Lemmarnas fumhet;
 • Huvudvärk och yrsel;
 • svimning;
 • Allmän omotiverad svaghet;
 • Svullnad i ansiktet och benen;
 • Klåda i huden.

Vegetativa manifestationer av smärta under menstruationen kännetecknas av matsmältningsbesvär och uppblåsthet, uppblåsthet, flatulens, ökad peristalt och ökad urination.

Vid en sjukdom i könsorganen får symptomen vissa funktioner, eftersom det samtidigt med uppträdandet av smärta i nedre del av buken, tecken på en samtidig sjukdom.

Tilldela en viss riskgrupp, som inkluderar kvinnor, utvecklingen av smärta under menstruationen där det mest troligt är:

 • Den tidiga åldern när den första menstruationen började;
 • Menstruella oregelbundenheter;
 • En period av menstruationsblödning som varar upp till 7 dagar eller mer;
 • Aktiv eller passiv rökning;
 • Ofta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen.

Allvarlig smärta förhindrar en kvinna från att göra det vanliga arbetet, vilket så småningom leder till nervös utmattning, nedsatt minne och asteniskt tillstånd. Allt detta stör ett fullständigt liv, leder till problem på jobbet och i interpersonliga relationer. Därför är smärtsam menstruation inte bara ett hälsoproblem utan också en allmänhet.

Intensiv smärta i nedre del av buken under menstruationen kräver medicinsk korrigering. Att ta smärta hjälper till att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller krampläkemedel. För att snabbt eliminera obehagliga symptom väljs dosen individuellt av läkaren efter undersökning och för att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen.

Svår smärta under menstruationen: när man ska se en läkare

Obehagliga känslor i nedre del av magen ger en kvinna besvär varje månad. Ibland förändras smärtans natur eller andra, mer allvarliga symtom förenas, när de uppstår måste du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Infektionen och uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen manifesteras av följande symtom:

 • Ökning i temperatur till subfibrila siffror;
 • Långvarig smärta av konstant värkande eller krampande karaktär, lokaliserad i nedre del av buken;
 • En riklig mängd menstruation, utom blödningen från föregående cykel;
 • Brott mot allmän hälsa, som manifesteras av svaghet, ökad trötthet, huvudvärk;
 • En riklig mängd urladdning efter menstruationens slut;
 • Klåda och svullnad i mjuka vävnader i de yttre könsorganen;
 • Smärta under samlag.

Om sådana tecken finns, måste du konsultera en gynekolog så snart som möjligt, identifiera fokus på inflammation och korrigera det patologiska tillståndet.

Närvaron av smärta under menstruation med hög intensitet, som åtföljer hela menstruationsperioden, kan vara orsaken till utvecklingen av en godartad tumör i livmodern eller adenomyos. För att differentiera sjukdomen kan specialistkonsultation och ytterligare undersökningsmetoder inte undvikas..

Endometriosis manifesteras av närvaron av smärta under menstruationen med en tendens att öka dess intensitet med varje efterföljande cykel.

Ibland uppträder smärtan efter menstruationen. Karaktären domineras av värkande eller tråkig smärta i nedre del av buken med bestrålning i urinblåsan eller ändtarmen. En sådan klinisk bild med karakteristisk utflöde från könsorganen indikerar närvaron av en kvinnas sjukdomar såsom vulvit eller äggstocksinflammation.

Ett visst mönster avslöjades mellan livets rytm, en kvinnas arbetsförhållanden och förekomsten av smärta i nedre buken. Det har visat sig att ökad fysisk aktivitet och svåra arbetsförhållanden eller hög fysisk aktivitet ökar uppkomsten av algodismenorea.

Kvinnor med belastad ärftlighet bör särskilt noggrant övervaka deras hälsa, eftersom i denna kategori av patienter ökar chansen för smärtsam menstruation med hög intensitet.

Om det inte finns några extra ovanliga upplevelser, men det var svår smärta under menstruationen, är detta också en viktig signal för att besöka en klinik specialiserad på menstruationssmärta.

Vad du ska göra om magen gör ont mycket under menstruationen

Det minsta obehag under menstruationen, manifesteras av svår smärta i nedre del av buken, kräver särskild uppmärksamhet och en noggrann undersökning. Ibland föreslår en kvinna att obehagliga symptom är en variant av normen eller tror att smärtan kommer att försvinna vid barnets födelse. Denna åsikt är felaktig och inte alltid korrekt, särskilt om smärtan tenderar att intensifieras.

För att eliminera smärtsyndromet räcker det inte att ta en tablett med bedövningsmedel eller krampläkemedel. Detta kommer bara att lindra smärta under en kort tid. Det är viktigt att hitta orsaken och agera på det på alla möjliga sätt..

Innan diagnos och behandling påbörjas kommer det att vara användbart att följa några principer för en hälsosam livsstil:

 • Skill tydligt mellan arbete och vila;
 • Genomgå inte allvarlig stress och nervös belastning;
 • Uteslut tung tung mat från kosten före menstruationen;
 • Sluta röka och dricka alkoholhaltiga drycker;
 • Begränsa användningen av kaffe och starkt te;
 • Ät säsongsgrönsaker och frukt, naturliga juicer;
 • Under höst-vinterperioden, ta en kurs med vitaminterapi;
 • Uteslut hårt fysiskt arbete;
 • Undvik hypotermi;
 • Förhindra adynamia.

Efter dessa enkla rekommendationer kan du uppnå goda resultat i kampen mot smärta.

Varje menstruation åtföljs av symtom med varierande intensitet, så det är viktigt att oberoende hålla en dagbok med observationer, där du kan registrera förändringar i ditt välbefinnande, smärta och urladdning. Detta hjälper läkaren att korrekt formulera diagnosen och anpassa läkemedelsbehandling..

Lindring av en smärtaattack

För att lindra smärta under menstruationen kan du använda en oberoende metod för att lindra den. Ibland hjälper följande metoder:

 1. Sätt en varm värmedyna på nedre del av buken;
 2. Gör en lätt massage av buken i medurs riktning;
 3. Ligg på magen, sträck benen under dig och försök slappna av så mycket som möjligt;
 4. Ta en varm dusch;
 5. Gå till Pilates- eller yogakurser.

Om ovanstående metoder är ineffektiva och smärtan inte försvinner utan bara intensifieras kan du ta en piller med ett antispasmodiskt eller icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel för att lindra symtomen. Den här metoden påverkar inte direkt orsaken till smärtan utan eliminerar helt enkelt obehaget.

Det är viktigt att förstå att smärta under menstruationen inte alltid är fysiologisk, så du måste gå igenom alla diagnostiska undersökningsmetoder. Detta inkluderar insamling av klagomål och anamnese, en gynekologisk undersökning, ett allmänt blodprov för att identifiera möjlig inflammation, en bedömning av en kvinnas hormonella bakgrund och en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Dessa diagnostiska metoder låter dig identifiera alla typer av utvecklingsavvikelser och befintliga samtidiga sjukdomar. Den höga nivån av specialister i den högsta kategorin vid European Clinic och Center for Family Planning and Reproduction kommer att korrigera problemet med smärta i nedre del av buken under menstruationen, och undersökning av högteknologisk medicinsk utrustning hjälper till att utesluta eller identifiera patologin i bäckenorganen. En medicinsk institution har specialiserat sig på behandling av livmoder fibroids sedan 2002, vilket är en av orsakerna till smärta under menstruationen. Kliniken är utrustad med all nödvändig diagnostisk utrustning för behandling av fibroider genom metoden för embolisering av livmoderns artärer, och de operativa läkarna förbättrar ständigt sin medicinska kompetens och utbyter erfarenhet med utländska kollegor.

YouTube-video: Embolisering av livmoderartärerna på Yusupov-sjukhuset

Priser för behandling i Moskva

Boka en tid hos en gynekolog omedelbart utan att skjuta upp det befintliga problemet för senare. Priset på konsultationen vid Centrum för familjeplanering och reproduktion kan klargöras på webbplatsen. European Clinic är specialiserat på kvinnors och reproduktionshälsa och är det ledande medicinska centrumet för gynekologi i Moskva. Samtidigt kan du konsultera om möjliga metoder för att lösa det befintliga problemet och boka tid via telefon. För att få en mer exakt bild av kostnaden för att diagnostisera orsakerna till smärta i nedre del av magen under menstruation och behandling av fibroider, kan du fråga en gynekolog online. Klinikpersonalen kommer att tillhandahålla medicinsk vård av hög kvalitet i en så känslig fråga, så att i framtiden inte möter komplikationer av ömhet under menstruationen.

 1. Savitsky G. A., Ivanova R. D., Svechnikova F. A. Rollen för lokal hyperhormonemi i patogenesen för ökningen av massan av tumörnoder i livmodermyom // Obstetrics and Gynecology. - 1983. - T. 4. - S. 13-16.
 2. Sidorova I.S. Uterin fibroids (moderna aspekter av etiologi, patogenes, klassificering och förebyggande). I boken: Uterin fibroids. Ed. ÄR. Sidorova. M: MIA 2003; 5-66.
 3. Meriakri A.V. Epidemiologi och patogenes av uterusfibroider. Sib Honey Journal 1998; 2: 8-13.
 4. Bobrov B.Yu. Livmoderemboli-sering vid behandling av livmoderfibroider. Det aktuella läget i frågan // Journal of Obstetrics and Women's Disneys. 2010. Nr2. S. 100-125
 5. B. Yu. Bobrov, S. A. Kapranov, V. G. Breusenko et al. Embolisering av livmoderns artärer: en modern syn på problemet. ”Diagnostisk och interventionell radiologi” volym 1 nr 2/2007

Varför gör smärta i nedre buken under menstruationen

Cirka 70% av kvinnorna upplever smärta i nedre del av buken under menstruationen, från puberteten till klimakteriet. Smärta under menstruationen kan uppstå före menstruationens början och efter att de har avslutats kan de ha en annan svårighetsgrad. I klinisk gynekologi anses inte alltför stark buksmärta med menstruation hos nolliparösa kvinnor vara normal. Detta beror på anatomiska och fysiologiska faktorer. Om en tjej upplever lite obehag och smärta med låg intensitet före och under de första dagarna av menstruationen, är detta symptom inte en anledning till oro.

Om smärtan under menstruationen är mycket intensiv, extremt akut och åtföljs av ytterligare patologiska symtom, fungerar detta som ett allvarligt skäl för att kontakta en gynekolog och genomföra en undersökning. Det händer ofta att smärta under menstruationen kombineras med svaghet, matsmältningsbesvär (diarré, kräkningar) och yrsel. Detta indikerar förekomsten av avvikelser i det endokrina, reproduktiva systemet eller nervsystemet, problem med blodkärl. Ta reda på det exakta skälet till att magvärk under menstruationen gör att du kan välja taktik för behandling och underlätta en kvinnas välbefinnande under menstruationen.

Beroende på intensitet kan smärta i nedre del av buken vara antingen en normal fysiologisk process eller signalera allvarliga problem: hormonella störningar, medfödda avvikelser, inflammatoriska patologier, tumörer.

Kliniska symtom på smärtsam menstruation

Inom medicin kallas smärta i nedre del av magen i början eller efter menstruationen algodismenorea. Detta syndrom kännetecknas av smärta som är lokaliserade i nedre bäckenet och på sidorna i äggstocken. Smärtsyndromet kan ha en dragande verkande eller krampande natur. Enligt medicinsk statistik lider kvinnor som har magbesvär under menstruationen också av andra åkommor:

 • tarmstörningar (diarré) - 79%;
 • matsmältningsstörningar (kräkningar) - 80%;
 • huvudvärk - 13%;
 • yrsel - 24%;
 • förlust av medvetande - 15%.

I de flesta fall har kvinnor en nedre del av buken före menstruationen, 12-16 timmar före början av menstruationen. Vanligtvis gör ont i magen mycket under menstruationen den första dagen och dag 2-3, intensiteten av smärta och sidosymtom avtar eller försvinner helt. Smärta i nedre del av magen under menstruationen kan ha en annan karaktär - syning, värk, ryckningar, krampaktig.

Förutom skillnaden i hur nedre buken gör ont under menstruationen, kännetecknas smärtsyndromet av varaktighet och återkomst. Hos många kvinnor ges smärta i korsryggen, ändtarmen, inguinalområdet, urinblåsan. Menstruationssmärta orsakar ofta emotionell nöd och depression.

I klinisk praxis kännetecknas smärtsam menstruation med intensitetsgrad:

 • Mild grad av algodismenorea - kännetecknas av kort varaktighet, måttlighet. Med denna grad av smärta förlorar en kvinna inte sin förmåga att arbeta, detta påverkar inte hennes psyko-emotionella tillstånd och tas lätt bort med lätta smärtstillande medel. Hos de flesta kvinnor uppstår en svag grad av algodismenorré efter förlossningen, när livmodersammandragningar blir mindre märkbara. Trots de minimala kliniska symtomen och en mild grad är det fortfarande nödvändigt att ta reda på orsakerna till smärtsyndromet.
 • Den genomsnittliga graden av algodismenorea - smärta kompletteras av generell svaghet, frossa, urinering, illamående, uppblåsthet, frossa. Med en genomsnittlig grad är det redan svårt att göra utan smärtstillande medel. Dessutom åtföljs ofta smärta av störningar i det känslomässiga tillståndet - irritabilitet, överkänslighet mot dofter och ljud. En kvinnas prestanda reduceras avsevärt. Faran för en måttlig grad av algodismenorea är att smärta kan intensifieras och utvecklas.
 • Svår grad av algodismenorrhea - kännetecknas av svår, intensiv smärta i nedre del av magen med återgång till nedre rygg och inguinal region. Smärtsyndrom åtföljs ofta av feber, svaghet, feber, hjärtklappning, bröstsmärta och matsmältningsbesvär. I detta tillstånd kan en kvinna inte arbeta normalt och lider ofta av depressiva störningar. Orsaken till svår algodismenorea är oftast smittsamma och inflammatoriska processer i bäckenområdet eller medfödda patologier i reproduktionsorganen..

Varför gör ont i magen under menstruationen

Algodismenorea är indelat i två typer - primär och sekundär.

Primär Algodismenorea

Den primära typen inkluderar smärtsam menstruation hos flickor, med början från puberteten, och inom 3-4 år efter början av menstruationen. Oftast diagnostiseras primär algodismenorré hos flickor i asthenisk kroppsbyggnad, som kännetecknas av magerhet. Det psykologiska tillståndet påverkar också utvecklingen av smärta under menstruationen, känsliga, lätt exciterande, känslomässigt instabila flickor påverkas.

Anatomiskt smärtsam menstruation hos unga icke-kvinnliga kvinnor orsakas ofta av sådana patologier:

 • Hormonella störningar enligt den andrenergiska eller parasympatiska typen. I det första fallet noteras ökad utsöndring av adrenalin, noradrelin, doparmin, vilket leder till hormonell obalans. Ett särdrag i denna typ av algodismenorea är huvudvärk, förstoppning, ökad hjärtfrekvens, sömnlöshet, cyanos i extremiteterna och blekhet i ansiktet. Med den parasympatiska typen av algodismenorea stiger innehållet i serotonin, vilket leder till uppträdande i matsmältningen (illamående, diarré), en minskning i hjärtfrekvens och kroppstemperatur, svullnad i extremiteter och ansikte manifesteras ofta, övervikt och allergiska reaktioner är möjliga.
 • Medfödda missbildningar i bindvävnaden - ofta orsakar smärtsamma perioder hos unga flickor genetiskt av spridning av livmoders bindväv (dysplasi). Denna sjukdom kännetecknas av sådana störningar som skoliose, platta fötter, åderbråck, patologier i matsmältningssystemet, närsynthet. Dessa sjukdomar utlöses ofta av brist på magnesium under tillväxten av kroppen, i de flesta fall finns i flickor med bräcklig kroppsbyggnad.
 • Medfödda avvikelser i livmodern - kinks, missbildningar (tvåhorn, livmodern med två håligheter) leder till svårigheter med utflödet av blod från livmoderhulen under menstruationen. Detta väcker smärta orsakad av överdrivna sammandragningar av livmodern.
 • Sjukdomar i nervsystemet - smärta i detta fall beror på ökad känslighet för smärta och emotionell instabilitet.

Oavsett orsakerna till smärtsam menstruation hos unga flickor och kvinnor med nollben, med måttlig och hög intensitet av smärta, måste du konsultera en gynekolog och genomgå en omfattande undersökning. Att identifiera orsakerna till primär algodismenorré gör det möjligt att bli av med många allvarliga problem som kan uppstå i mogenare ålder.

Sekundär Algodismenorea

Diagnosen sekundär algodismenorré görs i fallet när magen gör ont vid menstruation hos kvinnor som redan har barn eller har gått över tröskeln för 30-årsjubileumet. I måttlig och svår grad uppträder smärtsam menstruation hos en tredjedel av kvinnorna som föder. Detta påverkar det allmänna tillståndet och prestandan negativt. Förutom smärta åtföljs sekundär algodismenorré också av andra patologiska symtom. De flesta kvinnor diagnostiseras med alltför tungt menstruationsflöde, liksom sådana störningar:

 • matsmältningsstörningar - flatulens, illamående, kräkningar;
 • vegetativa-vaskulära störningar - yrsel, medvetenhetsförlust, huvudvärk, migrän, domningar i extremiteterna, ökad hjärtfrekvens, arytmi;
 • psyko-emotionella störningar - ökad irritabilitet, en kraftig förändring av humör, överdriven känslighet för dofter, förändring av smaklökar;
 • endokrina metaboliska störningar - allvarlig orsakslös svaghet, värkande och ledvärk, kliande hud.

Orsaken till sekundär algodismenorré kan vara inflammatoriska patologier i bäckenorganen, icke-inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga fortplantningsorganen, skada på livmodern efter förlossning, operation eller curettage. En vanlig orsak till smärta under menstruationen är patologiska förändringar i livmoderslimhinnan - tillväxten av endometrium i muskelvävnad (adenomyos) eller utanför det inre hålrummet (endometrios). Dessutom är sekundär algodismenorré hos vuxna och kvinnor som föder barn ofta ett symptom på tumörsjukdomar - fibroider, livmoderfibroider.

Smärtsamma perioder hos kvinnor som föder kan vara ett tecken på ett antal allvarliga patologier i det reproduktiva (reproduktiva) eller det endokrina systemet och även ha en tumörmekanism för utveckling. Om till och med mild algodismenorré visas, är det nödvändigt att konsultera en läkare, genomgå en serie diagnostiska procedurer och studier för att ta reda på dess orsak och genomföra behandling. Dessutom, under tidig graviditet, gör ont i buken som under menstruationen, vilket beror på svullnad och utbredning av livmodersbanden och tidvatten av blod till livmoderkroppen. I detta fall är samråd med en gynekolog också nödvändig..

Video: Smärta under menstruationen. Vad ska man göra? Hälsa. (2017/01/22)

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att färga hår under menstruationen eller inte?

Under den period då överskottet endometrium lämnar kvinnans kropp, en kraftfull hormonell frisättning och omstrukturering av arbetet i många inre organ och system....

Varför uppstår zhor före menstruationen och hur man kan övervinna den

Varför ökar aptitenExperter förklarar att ökad aptit för menstruation enbart bestäms av fysiologiska egenskaper, så att du inte behöver leta efter vad du ska göra från zhor innan menstruationen, du behöver bara lära dig att hantera dessa oemotståndliga gastronomiska önskemål och inte motstå dem....

Endometrit

Endometritis är en inflammatorisk process i vävnaderna i det inre livmoderhålet. Orsaken till sjukdomen är penetrationen i livmoderhåendet hos olika infektiösa patogener - svampar, bakterier och virus....