Fuktighetskräm för vaginal torrhet i klimakteriet - grädde, gel, suppositorier, folkrecept

Ansvarsfrihet

Uppkomsten av åldersrelaterade förändringar i en kvinnas kropp åtföljs av obehag och obehagliga symtom, varav en är vaginal torrhet i klimakteriet.

Att tolerera sådana manifestationer är inte bara inte nödvändigt, utan till och med skadligt för hälsan. För närvarande finns det många verktyg och metoder för att hantera ett problem och förbättra ditt livskvalitet..

Orsaker till obehag

Starten av klimakteriet kännetecknas av en förändring av kvinnans hormonella bakgrund. Östrogener producerade av kroppen reglerar livmoderhalsens slemproduktion och vaginalt epitel. Naturlig mikroflora och utsöndrad utsöndring bidrar till ett bekvämt tillstånd och hämmar bakteriens utveckling.

Med åldern minskar östrogenproduktionen, lite hemlighet produceras, och obehag börjar bry sig inte bara under samlag, utan också i ett lugnt tillstånd. Torrhet i det intima området är ett oönskat tillstånd för den kvinnliga kroppen.

Det resulterande obehag kan leda till allvarliga problem:

 • Utvecklingen av candidiasis och andra infektioner;
 • Epitelskada;
 • Övergång av infektioner till organ i närheten;
 • Sexuell smärta.

Medel mot torrhet vid klimakteriet

Vid lokala manifestationer av klimakteriet bör behandlingen innehålla lämpliga hygienprodukter och läkemedel som direkt påverkar obehagsområdet.

Intim hygien

Med klimakteriet är vikten av intim hygien inte mindre betydande än i ung ålder. Under denna period rekommenderas att man lämnar den vanliga tvålen, eftersom det bara förvärrar obehaget. För att tvätta de yttre könsorganen, bör speciella fuktighetskräm för intim hygien användas som uppfyller följande krav:

 • De innehåller mjölksyra, extrakt från medicinska örter, D-panthenol, naturliga vegetabiliska oljor;
 • Neutralt pH.

Implementering av hygienisk vård (tvätt med ett lämpligt rengöringsmedel) är en nödvändig men otillräcklig åtgärd i kampen mot torrhet i intima områden. Ytterligare förberedelser för fuktgivande är speciella ljus, geler och krämer.

Viktig! Valet av nödvändigt läkemedel utförs av en gynekolog individuellt för varje patient.

Förberedelserna för denna grupp har en lätt konsistens och en transparent färg. Det är nödvändigt att applicera gelén på slemhinnan, fördela jämnt med hjälp av den anslutna anordningen. Det rekommenderas att använda dessa medel innan sexuellt samlag och i intervall på kurser med mer mättad terapi..

I klimakteriet förskrivs ofta läkare sådana hormoninnehållande läkemedel:

Klimara med östradiol.

Främjar vävnadsregenerering och syremättnad i organ.

Återställer vaginalslemhinnan. Innehåller Estradiol.

Fuktar epitelvävnader, stärker dem och normaliserar funktionen.

Den mest populära gelén, som innehåller klorhexidin, mjölksyra och en hormonell komponent (estriol). Läkemedlets verkan syftar till att eliminera obehagliga sensationer och återställa en sund pH-balans.

En gel med en hormonell komponent är det mest föredragna alternativet för klimakteriet. Om det inte finns någon möjlighet att förvärva dessa läkemedel kan homeopatiska medel användas. Till exempel Ginokomfort och Mogtavit.

Förändringar i slemhinnan i slidan uppstår på grund av en minskning av östrogennivåer, så hormoninnehållande produkter är mest effektiva.

Kräm från torrhet i den intima zonen har följande effekt:

 • Återställer mikrofloraen;
 • Normaliserar musklerna i urinröret och vagina.

Kräm för hygien av intima områden med klimakteriet införs med hjälp av en speciell spets (som är fäst vid läkemedlet) så jämnt som möjligt på väggarna. Det ska användas efter hygienprocedurer på labia och slemhinnor..

Viktig! Återställning av vävnadselasticitet fungerar som en profylax av organprolaps.

De mest populära läkemedlen inkluderar:

Estriol med östrogen.

Förbättrar utsöndring, normaliserar pH.

Innehåller estriol. Bland de användbara egenskaperna är förbättrad blodcirkulation, återställande av epitelets elasticitet, förstärkning av lokal immunitet.

Utvärdera med östradiol.

Utformad för att göra utsöndringssystemet normalt. Användningen av produkten hjälper till att återställa smörjning under klimakteriet, och klåda på intima platser försvinner.

ljus

Principen för stearinljusverkan är densamma som för krämer och geler. Skillnaden är en mer långvarig åtgärd: från administration till gradvis upplösning.

I klimakteriet utförs behandling med hormonella suppositorier genom att införa dem i slidan. Denna effekt är mest föredragen för åldersrelaterad atrofi av vaginalslemhinnan.

Bland de väl beprövade ljusen:

Läkemedlet har en komplex effekt, inklusive förebyggande av dysplasi och bakteriella infektioner. Skapar den nödvändiga pH-balansen, återställer slemhinnan.

Vilket normaliserar utsöndring och förbättrar syremetabolismen..

Ljus Ovipol Clio.

Som normaliserar pH, ökar lokal immunitet, lindrar torrhet.

Folkrecept

Torra slemhinnor kan i vissa fall behandlas med alternativa recept utöver huvudterapin..

Bad med moderwort.

Matlagning:

 • Gröna gräs (60 gram) hälls i 0,5 liter kokande vatten;
 • Gryta på ugnen i 3 minuter;
 • Insistera en halvtimme;
 • Filtrera;
 • Lägg buljong till det stillasittande badet.
Oljepinne.

Olivolja tas som grund för beredningen av tamponger. Det är skilt med E-vitamin i oljeform. Kompositionen blötläggs i en steril bomullstopp och placeras i slidan i 5 minuter.

Kalendula avkok för douching.

Matlagning:

 • Torrt gräs (30 gram) hälls med ett glas kokande vatten;
 • Insistera en kvarts timme.

Det rekommenderas att applicera upp till 5 gånger i veckan eller varannan dag.

Användningen av läkemedel mot vaginal torrhet gör att du kan normalisera utsöndringen och fungerar som ett förebyggande av många sjukdomar.

Fuktgivare för intim hygien med klimakteriet

Det oundvikliga symptom på klimakteriet är torrhet i det intima området. Detta beror på att östrogenproduktionen minskas kraftigt, eftersom äggstockarna upphör att fungera som tidigare. Hormonet självt stöder utsöndringen av slidan. Med hjälp av specialverktyg, som kommer att diskuteras senare, är det möjligt att utföra ytterligare hydrering så att det inte finns någon dysbios i slidan, såväl som infektion och utveckling av sjukdomar i könsorganen och urinröret, utvecklingen av candidiasis. Situationen kan förvärras av svår klåda och sveda. Därför måste ett sådant problem som vaginal torrhet lösas.

Hur man eliminerar torrhet i slidan?

För att inte ta till att ta olika mediciner kan du bli av med problemet genom att följa några regler:

 • Välj noggrant en intim hygienprodukt (av något slag) så att en allergisk reaktion inte uppstår.
 • Drick mer renat vatten, och det är lämpligt att utesluta mineralvattnet från att dricka helt.
 • Var uppmärksam på din näring. Ät mer mat som innehåller vitaminer, och socker och fett bör reduceras till ett minimum..
 • Byt underkläder regelbundet. Det är önskvärt att det är tillverkat av naturliga tyger (bomull etc.)
 • Regelbundet sex är ett annat sätt att upprätthålla god hydrering. Men samlag bör vara kul, inte irritation, smärta och obehag. Använd speciella smörjmedel - smörjmedel för att undvika dessa problem. Det är önskvärt att denna produkt inte innehåller färgämnen, smaker och andra tillsatser.

Om problemet fortfarande stör dig, tveka inte att rådfråga en läkare med denna fråga för en omfattande behandling och urval av rätt läkemedel..

Den vanligaste behandlingsplanen är användning av hormonersättningsterapi för klimakteriet (nedan kallat HRT). HRT-preparat eliminerar överdriven torrhet, återställer den hormonella bakgrunden, återställer det tidigare tillståndet i slemhinnan, som var före klimakteriet.

Dessa inkluderar läkemedel för oral administrering (tabletter) och lokala preparat (suppositorier, geler, krämer och hormonell salva för klimakteriet). Med ett kategoriskt förbud mot hormonella läkemedel eller en negativ inställning från kvinnan själv till dem, kan läkaren förskriva fytopreparationer och homeopatiska medel för dig.

Handlingen av krämer för den intima zonen

Kräm för torrhet i den intima zonen med klimakteriet - ett verktyg som eliminerar känslan av konstant obehag och fuktar slemhinnorna i den intima zonen.

Verktyget innehåller den nödvändiga dosen av hormonet östrogen för att normalisera muskeltonen i slidan och själva mikrofloran. När du använder den reduceras risken för livmodersprolaps avsevärt, och vävnaden återgår elasticitet och fasthet.

Innan du köper, konsultera din gynekolog och kontrollera om det finns några kontraindikationer. Naturligtvis bör läkemedlet endast förskrivas av en läkare. För att produkten du köpte ska ge ett effektivt resultat måste du strikt följa alla tillämpningsregler. För att göra detta, läs instruktionerna, var uppmärksam på artikeln "kontraindikationer" och "biverkningar".

Hur man använder liknande krämer?

Att rengöra huden och slemhinnorna är en mycket viktig och obligatorisk beredningspunkt innan applicering. Det vill säga du måste tvätta noggrant med gelén för intim hygien, men använd inte vanlig tvål - det kan till och med torka huden ännu mer. Kom ihåg att tvätta händerna också. Efter att kremen applicerats på handen och fördelat jämnt över det intima området - labiaen och grenen. Beloppet för en procedur diskuteras med läkaren.

Vilka krämer kan användas för att fukta vagina?

Nedan är en lista över de mest kända klimakterier för klimakteriet för klimakteriet som rekommenderas av läkare:

 • "Vagizil." Krämen eliminerar obehag helt och hållet, utan att det är ett läkemedel, vilket innebär att det fritt kan köpas på apotek utan recept från läkare. Dess verkan är bildandet av en tunn film som skyddar mot negativa faktorer från utsidan, samt återställande av störd mikroflora i reproduktionsorganen.
 • Feminel. En enorm fördel med detta läkemedel är allergivänlighet. Det innehåller proteiner av mjölk och dess syror, samt extrakt av sheasmör. Denna kräm är fokuserad på intensiv hydrering av den intima zonen och slemhinnorna i slidan och lindrar irritationen. Feminel appliceras på torr och ren hud..
 • "Vagilak." En annan intim kräm för klimakteriet, tillverkad på vattenbasis utan fett. Ökar elasticiteten i vaginalvävnader och täcks inte med en film.

Kom ihåg att vilken kräm som helst måste uppfylla kvalitetsstandarder (var uppmärksam på detta) och då kommer den enkelt och mycket effektivt att ta bort de obehagliga känslorna av torrhet i slidan.

Geler och salvor för intima områden

Geler för att fukta det intima området har en struktur mycket lättare än krämer och de är transparenta. De appliceras på det yttre området i vagina och, tack vare specialkomponenter, kommer gelerna in i slemhinnorna.

Följande är spridda och mest effektiva:

 • "Dermistrile" baserat på estriol. Genom att applicera produkten på vagina regenererar de aktiva komponenterna omedelbart epitelet i denna zon och fuktar det.
 • Divigel. Huvudkomponenten är också estriol, som, som nämnts ovan, återfuktar och återställer. Det appliceras på ytan av vulva.
 • Klimar-lapp - ett läkemedel som förbättrar blodcirkulationen och blodtillförseln i vävnaderna i vagina, vilket direkt påverkar förbättringen av sekretion.
 • "Ovestin", som inkluderar både estriol och klorhexidin och mjölksyror, ger den mest effektiva omfattande återställningen av vaginalslemhinnan. Obehag försvinner och tillhörande klåda och brännande också.

Geler appliceras dagligen under vattenprocedurer före sänggåendet. Efter en månads regelbunden användning är det nödvändigt att minska dosen (injicera 2-3 gånger per vecka).

Observera att var och en av ovanstående geler innehåller små doser av hormoner. Om du är förbjuden att använda hormonella läkemedel av skäl som venös trombos, diabetes mellitus, leversjukdom, njursjukdom, dåligt upptag av fett, tumörer i livmodern och äggstockarna, kan du köpa homeopatiska geler:

 • "Montavit." Verktyget återställer inte produktionen av naturlig utsöndring, utan ersätter det. Kompositionen inkluderar klorhexidin, som fungerar som ett antiseptiskt medel.
 • Ginocomfort. Mjuknar och återställer vaginalslemhinnan.

Vissa oljor kan också rädda dig från torrhet i slidan, nämligen kokosnöt, havtorn och olivolja.

Andra behandlingar för torrhet

Preparat som suppositorier är snabbverkande och behåller sin effekt under lång tid. De sätts direkt in i slidan och löses upp där, verkar på livmoderhalsen och i kontakt med den.

Många kvinnor är rädda för att använda ljus för att inte skada endometriet, eftersom östrogenet i ett sådant läkemedel förbättrar dess tillväxt. Men rädslan är ogrundad: alla läkemedel av detta slag skadar inte på något sätt livmoderns slemhinna. De mest effektiva läkarna överväger sådana ljus:

 • Estrocard. Basen är estriol, som verkar för att återställa slemhinnan och inte tjockleken, samt öka utsöndringen.
 • Ovestin i form av ljus eller grädde. Kompositionen innehåller samma estriol tillsammans med andra komponenter. De verkar för att återställa hormonbalans och mikroflora i slidan. Tack vare honom bibehålls den önskade surheten i slidan.
 • Ortho-ginest. Detta läkemedel låter dig utveckla en hemlighet som väggarna i slidan och livmoderhalsen. Kontraindikationer för ett sådant läkemedel: graviditet, livmodersblödning, överkänslighet, trombos, maligna tumörer.
 • Läkemedlet Estriol testas också genom införandet i slidan. Det stimulerar produktionen av slem i det intima området och tar bort känslan av torrhet, såväl som svår klåda och sveda under klimakteriet..

Under den första behandlingsmånaden som läkaren har ordinerat för dig administreras sådana suppositorier en gång om dagen. Efter det vaginala preparatet har tagits en gång i veckan. Alla ovanstående ljus innehåller hormoner, och om deras användning är strängt förbjudet för dig, använd växtbaserade ljus för att återställa komforten i en kvinnas intima zon. De inkluderar naturliga örter och extrakt som återställer slemhinnan. Dessa inkluderar:

 • Kalendula baserad vaginal. Läkemedlet är allergiframkallat, före användning är det värt att undersöka hela kompositionen och indikationerna för användning. Det kan vara irritation i det intima området. Applicera inuti (före administrering, fukta själva ljuset med vatten, helst kokt) upp till tre gånger om dagen.
 • Cicatridine. Basen för detta läkemedel använder hyaluronsyra och växtkomponenter: aloe vera, kalendula och teträd. Läkemedlet hjälper till att förbättra elasticiteten i vaginalvävnaderna och eliminerar torrhet. Precis som Vagical kan de framkalla en allergisk reaktion. Kanske är kroppens beroende av drogen. Det appliceras en gång på natten.

Hur man väljer ett kvalitetsverktyg för att fukta det intima området?

Ovanstående geler, suppositorier, salvor och krämer har sin effekt inte bara på att eliminera torrhet utan också på att minska risken för bakteriella sjukdomar och sänka vaginalväggarna. Därför behöver du bara rätt val av rätt verktyg.

Hittills har marknaden ett stort sortiment av produkter, deras prispolitik varierar mycket beroende på sammansättning och tillverkare. Glöm inte att konsultera din personliga gynekolog, han hjälper dig att utarbeta kompetent behandling, välja rätt läkemedel och så småningom eliminera problemet. Men när du köper, se till att produkten är sammansatt för att ta hand om det intima området. Produkten ska helst uppfylla följande punkter:

 1. En av huvudkomponenterna bör vara monoblocksyra, som upprätthåller balansen i mikroflora..
 2. Innehåller naturliga extrakt av oljor och örter.
 3. Dofter och dofter bör vara helt frånvarande. Kom ihåg: endast naturliga ingredienser som ger en lätt, nästan omöjlig aroma.
 4. Var allergivänlig.
 5. Innehåller E-vitamin.
 6. Innehåller en viss mängd fett.
 7. Färgämnen är inte välkomna. Köp inte produkter som innehåller dem.
 8. Om din hud är mycket känslig, välj de produkter som innehåller aloe vera-extrakt.

Nu förstår du att du inte ska tåla konstant obehag, särskilt när det finns överkomliga och effektiva medel. Detta måste bekämpas.

Fuktgivare för intim hygien med klimakteriet

Vaginal torrhet är ett oundvikligt tecken på klimakteriet. Många kvinnor uppmärksammar inte detta faktum och försöker ta itu med det, men att uthärda torrhet är onaturligt och farligt. För att eliminera sådana obehagliga symtom finns det speciella fuktighetsgivare.

Hur man väljer ett medel för intim hygien för en kvinna över 50 år

Med början av klimakteriet i den kvinnliga kroppen minskar produktionen av hormonet östrogen gradvis, vilket medför vissa konsekvenser. Ofta åtföljande klimakterium är torra slemhinnor och vaginal smärta. Orsakerna till sådana sjukdomar är stress, att ta antibiotika, dåliga vanor, brist på sex etc. Torr vagina försvagar immunsystemet, vilket ökar risken för att utveckla inflammatoriska sjukdomar. För att förbättra tillståndet är det nödvändigt att välja rätt fuktighetskräm för intim hygien med klimakteriet.

Vad bör vara en del av verktyget

När kvinnor köper fuktkräm för att ta hand om ett känsligt område måste kvinnor vara särskilt uppmärksamma på vad som ingår i produkten. Hon måste:

 • innehåller mjölksyra, som gör det möjligt att upprätthålla den optimala balansen mellan mikrofloraen;
 • ha D-panthenol, havtornsolja, örttextrakt;
 • vara pH-neutral
 • innehåller inte aromatiska ämnen, dofter;
 • inkludera högt fettinnehåll;
 • har antibakteriell substans och E-vitamin.

En intim tvål för hygien måste vara flytande så att polymererna i den inte orsakar irritation och är lättare att tvätta med vatten. Kräm för att fukta det intima området bör inte innehålla färgämnen. Produkten har som regel en delikat delikat doft på grund av närvaron av naturliga ingredienser (salvia eller kamomill-extrakt). För känslig hud, som är benägen att irritera, är det nödvändigt att välja ett botemedel med aloe vera.

Vilka läkemedel för torrhet i den intima zonen är bättre

Den moderna marknaden för vårdprodukter inkluderar ett stort antal artiklar, som alla har sina egna indikationer och applikationsfunktioner. Dessutom kommer priset att variera mycket beroende på tillverkaren. Här är några av de mest populära och populära fuktighetsgivarna för intim hygien vid klimakteriet:

Lindrar smärta vid sexuell kontakt. Hjälper till att eliminera vaginal torrhet.

Det har en kraftfull fuktgivande effekt. Främjar produktion av naturligt smörjmedel.

Det används endast efter en läkarundersökning. Innehåller östradiol, vilket eliminerar torrhet.

Kremen från torrhet i det intima området fungerar försiktigt, tar hand om vaginalslemhinnan perfekt.

Lindrar snabbt brännande känsla. Normaliserar mikroflora.

Fett

Med klimakteriet rekommenderar läkare att du inte slutar ha sex. Regelbundet sexliv kommer att hjälpa till att hålla vaginalväggarna i god form. Till och med några dagar av avhållsamhet från intimitet kan bidra till förekomsten av torrhet och sprickor i slidan, vilket gör det smärtsamt för en kvinna att ha sex. Du kan hantera problemet med ett smörjmedel (konstgjorda smörjmedel), som har en låg pH-nivå. Följande fetter är mest populära på marknaden:

Icke-hormonellt läkemedel. Kompenserar enkelt för bristen på naturlig vaginal utsöndring.

Glädje. Intim gel smörjning för klimakteriet

Fuktar intensivt och regenererar intensivt slemhinnor. Det har läkande egenskaper..

Flutschi Origina. Gelfett

Fuktar vagina länge. Underlättar mycket glidning.

Torra preparat för salva av salvan

Med början av klimakteriet i en kvinnas kropp inträffar alla typer av förändringar. De gäller nästan alla organ och system. Men särskilt ofta orolig för den ökade torrheten i slidan med klimakteriet. Detta komplicerar inte bara sexlivet och leder till en minskning av libido, utan också försvagar lokal immunitet, vilket ökar risken för att utveckla inflammatoriska sjukdomar.

För att förbättra kvinnors tillstånd och förebygga sjukdomar måste du välja rätt icke-hormonella läkemedel för aktuell användning. Det kan vara grädde, ljus eller gel. Du måste också ansvarsfullt närma valet av hygienprodukter för det intima området.

Orsaker till problemet

Alla symptom som uppstår under klimakteriet är associerade med hormonell obalans. Detta påverkar inte bara negativt arbetet i organ och system, utan ökar också utvecklingen av åldersrelaterade förändringar. I detta avseende är det viktigt att välja rätt kräm för hudvård. Men samtidigt faller medel för hygien i den intima zonen ofta uppmärksamma. Som ett resultat finns det torrhet, ökad känslighet i slemhinnan och en hög risk att utveckla sjukdomar. Kvinnor har sådana klagomål som brännande, klåda, ofta irritation efter samlag. Om de inte elimineras i tid bildas sjukdomar, vilket innebär att behandling kommer att behövas.

Torra slemhinnor uppstår som ett resultat av tunnare och atrofi av membranet under påverkan av en minskad nivå av hormoner. Dessutom genereras smörjmedlet som bör släppas normalt i en minimal mängd. Som ett resultat ger sexuellt samlag smärta. Ett liknande tillstånd kan uppstå inte bara i klimakteriet, men också efter sjukdomar. I det här fallet kan du naturligtvis använda smörjmedel, grädde eller fuktgivande ljus. Men de agerar endast lokalt utan att eliminera orsakerna till patologin. För att eliminera vulvovaginal atrofi måste du välja rätt medel som kan stoppa denna process.

Med tanke på att torra slemhinnor både kan vara ett tecken på klimakteriet hos kvinnor och ett symptom på patologi, är det viktigt att se en läkare när den dyker upp och utesluta sjukdomen. Först därefter blir det möjligt att hämta intima hygienprodukter och läkemedel som atrofi behandlas med. I detta fall är kräm-, gel- eller vaginal suppositorier endast en tillsats.

Behandling av vaginal torrhet kan utföras både med lokala läkemedel och med allmänna medel. I vissa fall kan östrogen krävas..

Felsökningsmetoder

Först och främst är det viktigt att betona att alla tillstånd som uppstått i klimakteriet endast bör elimineras i samband med en läkare, även om detta är valet av en intim hygienprodukt. Därför bör läkemedel, inklusive suppositorier och grädde, endast användas enligt instruktion av en specialist. Dessutom kan vissa produkter, såsom vaginala suppositorier och geler, innehålla hormoner. De kan också användas endast efter samråd och uteslutning av kontraindikationer, särskilt hormonberoende tumörer..

Först av allt, när torra slemhinnor inträffar, måste du försöka bli av med problemet utan några mediciner. För att göra detta är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Välj det mest lämpliga sättet för intim hygien. Detta gäller tvål, gel eller spray. Det är inte möjligt att utesluta en specifik produkt för alla kvinnor, eftersom det alltid finns en risk för en allergisk reaktion.
 • Fuktighetsgivare bör föredras.
 • Var noga med att använda smörjmedel som utesluter slemhinneskada.
 • Det är viktigt att anpassa näringen. Kosten bör innehålla tillräckligt med vitaminer och minimalt fett och socker.
 • Du måste dricka så mycket rent vatten eller mineralvatten som möjligt utan gas.
 • I avsaknad av effekt kan du välja folkrecept, örtpreparat, homeopatiska suppositorier. Om det inte finns någon speciell effekt från dem väljs hormonbehandling för kvinnor.

Behandling med hormoninnehållande läkemedel utförs endast efter en noggrann undersökning under strikt medicinsk övervakning.

Val av funktioner

Slemhinnens tillstånd beror direkt på hormonnivån. Den minsta förändringen i deras nivå påverkar omedelbart skeden i slidan. Men utöver detta kan hos kvinnor alla typer av kränkningar inom detta område uppstå som ett resultat av att man använder felaktigt utvalda medel för intim hygien. Även utan tecken på klimakteriet kan detta leda till torrhet och klåda. För att göra rätt val måste följande regler följas:

 • När torra slemhinnor dyker upp måste du se en läkare. Endast han kan avgöra orsaken till obehag..
 • För den intima zonen används bara de medel som är avsedda för detta. Du behöver inte experimentera med ansiktsskum eller applicera kroppsgel.
 • Varje kräm, gel eller suppositorium bör ha ett neutralt pH, eftersom alkaliska eller sura produkter kan påverka slemhinnan negativt hos kvinnor.
 • Obligatoriska komponenter i alla produkter bör vara lugnande och fuktgivande ingredienser. Hormoner, mjölksyra, hyaluronsyra, aloe, panthenol och växtextrakt kan också användas..
 • Innan behandlingen påbörjas måste du kontrollera känsligheten för verktyget. I det här fallet måste du köpa allergivänliga läkemedel.
 • En gel eller grädde ska inte bara återfukta, utan också bidra till återställande av normal mikroflora i slidan samt eliminera irritation och påskynda sårläkning.

När du väljer ett botemedel för kvinnor kan du vara uppmärksam på recensioner, men ändå måste det slutliga beslutet fattas tillsammans med läkaren. Dessutom är det i vissa fall parallellt nödvändigt att utföra behandling med apoteksläkemedel.

Regler för användning av krämer och geler

För att den valda produkten ska ge en uttalad effekt är det nödvändigt att följa reglerna för dess användning strikt. När det mest lämpliga läkemedlet för kvinnor har valts, måste du noggrant studera instruktionerna innan du påbörjar behandlingen.

Om du eliminerar kontraindikationer och markerar möjliga biverkningar för dig själv kan du gå vidare till användningen av:

 • Innan produkterna appliceras är det viktigt att utföra hygienprocedurer för det intima området med användning av pH-neutrala produkter;
 • händer måste också rengöras noggrant;
 • det rätta verktyget appliceras på handflatan;
 • jämnt fördelat över huden och slemhinnan i labia och perineum;
 • för att behandlingen inte bara ska vara extern, måste du använda spetsen för att injicera den nödvändiga mängden läkemedel i slidan.

Användningsfrekvensen, liksom mängden salva för en procedur och kursens varaktighet, bestäms individuellt av läkaren.

Således kan vi dra slutsatsen att behandlingen av torrhet kan utföras med olika metoder, men i alla fall krävs alla typer av krämer och geler för topisk applicering..

Mest populära rättsmedel

Den moderna marknaden för läkemedel och vårdprodukter innehåller ett stort antal artiklar. Var och en av dem har sina egna egenskaper för användning och indikationer. Dessutom varierar priset på dem inom ett mycket brett sortiment. Här är bara några av de mest använda produkterna för kvinnor att behandla torrhet:

 • Gel Bliss. Eliminerar irritation i det intima området, återfuktar och främjar produktionen av naturlig smörjning. Tack vare dess användning minskas symtomen som stör kvinnor under klimakteriet. Sammansättningen är helt säker och orsakar inte en allergisk reaktion.
 • Estriol-kräm har en positiv effekt på syra-basbalansen. På grund av detta förbättras den egna produktionen av smörjmedel. Aktiva komponenter har en positiv effekt på lokal immunitet och förhindrar utveckling av infektion. Det är särskilt viktigt att grädden främjar produktionen av hormoner, vilket eliminerar orsaken till torrhet.
 • Divigel är ett hormonellt läkemedel och används endast efter en läkarundersökning. Innehåller östradiol. På grund av dess användning elimineras klåda, torrhet, förbränning och produktionen av smörjmedel ökar. Efter kursen visas en känsla av komfort och lokal immunitet ökar. Kompositionen är säker och orsakar ingen negativ reaktion.

Redan med hjälp av de listade medlen är det möjligt att eliminera problemet med torra slemhinnor, särskilt om du samtidigt justerar näringen och noggrant följer personlig hygien. Om tillståndet förvärras kommer det att kräva utnämning av hormonella läkemedel i tabletter och injektioner för att stabilisera hormonnivån.

Från videon kommer du att lära dig varför torrhet visas i det intima området och hur man hanterar det:

Orsaker till obehag

Den främsta orsaken till torrhet är en minskning av utsöndring av väggarna i slidan, vilket säkerställer ett optimalt kondition av könsorganen och är ett naturligt smörjmedel. Om äggstockarna hela tiden utsöndrar rätt mängd hormoner och utsöndringar hos ungdomar, slutar deras arbete fullständigt under postmenopausal period.

Med tiden försvinner torrheten i det intima området med klimakteriet inte utan förvärras bara, så att kontakta en gynekolog är oundvikligt.

Förutom huvudorsaken till utvecklingen av ett obehagligt symptom finns det också sådana faktorer:

 1. Försämring av blodflödet - med åldern förvärras blodcirkulationen i slidan, varifrån den minskar, och slemhinnan blir tunnare.
 2. Att bära syntetunderkläder är ett så vackert material, men det är bättre för en äldre kvinna att bära underkläder av naturligt tyg.
 3. Rökning - en dålig vana provoserar en försämring av blodtillförseln till alla slemhinnor och organ.
 4. Tar olika droger - kvinnor i åldrarna 45-55 år blir ofta sjuka, så de tar regelbundet alla mediciner som stör kroppen.

Torrhet förekommer ibland hos unga flickor. När ett sådant symptom visas måste du definitivt träffa en läkare.

Vad som orsakar torrhet utan behandling

Att lita på det faktum att kroppen genom åren kommer att vänja sig till förändringar och obehag i det intima området med klimakteriet kommer att sluta, det finns ingen mening. Med tiden förvärras problemet bara, vilket orsakar andra gynekologiska problem.

Utan snabb behandling leder kolpit till sådana komplikationer:

 • Svamppatologier som uppträder på grund av en förändring i slidan i slidan till alkaliska;
 • Förekomsten av huvudvärk, svår svaghet och konstant trötthet;
 • Utvecklingen av sjukdomar i urinröret, urininkontinens, smärta vid tömning av urinblåsan och tunnningen av dess väggar;
 • Erosion.

Torrhet uppträder ofta på grund av förekomsten av patologier som inte visar sig under en lång tid.

Lista över sjukdomar som orsakar sjukdomar:

 1. Venereala sjukdomar.
 2. Maligna eller godartade neoplasmer.
 3. Diabetes.
 4. Bakteriell vaginos.
 5. Herpes.
 6. Autoimmuna patologier.
 7. Livmoder och cervikala fibroider.
 8. endometrios.

Dessutom leder bristen på regelbunden sexuell aktivitet till att tillståndet av hormonbalans förvärras. Detta påverkar negativt patientens välbefinnande och hennes livskvalitet..

Hur torrhet verkar - ytterligare symtom

En känsla av torrhet i slidan är huvudsymptomen på kolpit. Det är omöjligt att ignorera patologin, den påminner alltid sig själv med betydande obehag och distraherar från dina favorit saker och andra aktiviteter. Om du börjar ditt tillstånd kommer klåda i labia minora och svår förbränning snart att inträffa. Även efter en dusch försvinner dessa symtom inte, och om de försvinner, inte så länge..

Att ignorera problemet förvärrar det allmänna välbefinnandet..

Patienten klagar över huvudvärk, svår trötthet, förlust av arbetsförmåga. Klåda i det intima området förstärks bara, och med tillsats av svampinfektioner observeras en obehaglig lukt. Med torrhet hjälper olika krämer bra, därför är det bättre att konsultera en läkare direkt än att uthärda obehag.

Behandlingsmetoder

Torrhet bör endast behandlas av en läkare, särskilt om brännande och klåda har anslutit sig. Även när en kvinna planerar att använda folkmetoder krävs fortfarande en gynekologkonsultation. Under klimakteriet med torrhet i det intima området föreskriver läkaren läkemedel som innehåller kvinnliga hormoner. Dessutom måste du använda olika salvor och geler som eliminerar de återstående obehagliga symtomen.

Behandlingen är alltid lokal, består av läkemedel som innehåller östrogener. Det är nödvändigt att använda mjukgörare och fuktighetskräm som förbättrar skeden i skeden.

Läkaren föreskriver en omfattande behandling med suppositorier, krämer och smörjmedel, ibland med hormonersättningsterapi. Med vaginal torrhet är det viktigt att återställa den hormonella bakgrunden och eliminera obehagliga symtom.

Fuktgivande geler

För att normalisera sexlivet och eliminera smärta under sex används en gel för att fukta det intima området.

Smörjmedel smörjer och fuktar vagina, vilket minskar obehag.

Sådana geler förskrivs ofta:

 • Montavit - preparatet innehåller hydroxietylcellulosa. Komponenten ersätter produktivt naturligt smörjmedel, så det används ofta före sex;
 • Gynocomfort - innehåller kamomillxtrakt, panthenol och andra aktiva ingredienser. Gelén har en antiinflammatorisk effekt, utlöser regenerering av celler och vävnader i slemhinnan, eliminerar dränering, brännande, klåda, sprickor;
 • Gynophyte - ett läkemedel skapat på basis av hydroxietylcellulosa och glycerin. Eliminerar förbränning och torrhet, används omedelbart innan sexuellt samlag.

Innan proceduren måste du tvätta händerna, tvätta dig själv och applicera gelén på vulvans slemhinna samt öppningen av slidan. Det rekommenderas att använda en speciell applikator för att inte smitta.

Hormonella geler

Om vaginalslemhinnan är för svag ordineras hormonbehandling. Hormonella geler hjälper bra, eftersom de innehåller östrogen. Det är en regelbunden brist på detta hormon som leder till torkning med klimakteriet. I fall av obalans föreskrivs följande läkemedel:

 1. Ovestin - en gel med en unik sammansättning påverkar effektivt försvagade slemhinnor. Produkten innehåller mjölksyra, estriol och klorhexidin. Komponenterna desinficerar perineum och utlöser dess regenereringsprocesser. Efter applicering försvinner klåda, sveda och andra obehagliga symtom.
 2. Dermestril - huvudkomponenten är hormonet estriol, som toner i slidan och slemhinnan, lindrar obehag och aktiverar optimal hydrering.
 3. Klimara - förbättrar blodcirkulationen i vävnaderna i slidan och livmodern, varför slemhinnans sekretionsfunktion förbättras.
 4. Divigel - läkemedlet består av hormonet estriol, som återställer slemhinnan, fuktar det och lindrar alla obehagliga symtom.

Terapi med hormonella geler innebär att de introduceras i slidan före sänggåendet. Förfarandena utförs dagligen, och efter 30 dagar reduceras dosen till 1-2 applikationer per vecka.

Tillsammans med gelerna före sex måste du använda fuktgivande smörjmedel som kommer att lindra torrhet och förbättra det sexuella liv som krävs för god hälsa och ungdom.

krämer

Om gelterapi inte ger resultat, föreskriver läkaren grädde till kvinnan.

Eftersom kremen för intim hygien med klimakteriet är ett hormonellt läkemedel, är det bara en läkare som ska välja det.

Lista över rättsmedel vid klimakteriet som lindrar dränering:

 • Vagilak - en fuktighetskräm som ökar slemhinnans elasticitet;
 • Feminel - inkluderar Sheasmör och mjölkproteiner, som perfekt tar bort den inflammatoriska processen och irritationen i perineum;
 • Vagisil - produkten har inte bara en fuktgivande effekt utan bildar också en speciell skyddsfilm som förhindrar irritation..

Kräm för torrhet i den intima zonen hjälper till att eliminera inflammation, ta bort irritation, läka små sprickor och sår.

Vissa produkter innehåller kvinnliga hormoner, därför måste du konsultera din gynekolog innan du använder den.

Vaginala suppositorier

För att återställa slemhinnan och eliminera dränering under klimakteriet är det nödvändigt att använda vaginala suppositorier.

Följande ljus förskrivs vanligtvis:

 1. Climactol-Antican - läkemedlet gäller inte hormoner. Eliminerar obekväm känsla och inflammation och återställer också slemhinnans struktur.
 2. Estriol-suppositorier innehåller hormoner som tar bort symtom och återställer mikroflora.
 3. Ovestin - hormonella suppositorier som används för att behandla mikroknäckor och eliminera torrhet.

Vissa mediciner har kontraindikationer, så du måste se en läkare före användning.

Alternativ medicin

Förutom läkemedelsbehandling kan folkmedicin användas, de mest populära inkluderar:

 • För smörjning använd oljor och salvor från naturliga örter. För en kvinna är olivolja och kalendula salva, som säljs på apotek, användbara. Om du använder dem regelbundet föryngring av vävnader och läkning av sår;
 • Örtbehandling - några av dem ökar östrogennivåer, till exempel vitex, ginseng, tsimitsifuga och angelica. De finns på apoteket, men kan inte användas tillsammans med andra läkemedel.

För att påskynda resultatet är det viktigt att undvika stress och träning. Motion stimulerar hela kroppen och hjälper till att bekämpa depression.

Varför finns det ett problem?

Där torr slemhinnor kommer ifrån, oroar denna fråga många patienter, för med utseendet på detta klimakteriet är många av dem tvingade att överge sexuell aktivitet. Vaginal obehag uppstår mot bakgrund av minskad produktion av könshormoner under menostas. I fertil ålder fungerar alla system i kvinnans kropp så att hon kan bli mamma. Hormoner är involverade i alla metaboliska processer och ger inte bara förmågan att bära, utan också möjligheten till lätt befruktning.

För detta produceras ett speciellt smörjmedel i könsorganen och deras väggar är täckta med ett tätt slemhinna. Med början av klimakteriet inträffar globala förändringar. Kroppen behöver inte längre tänka på befruktningen, men eftersom smörjmedlet upphör att produceras i de tidigare volymerna blir slemhinnan tunnare och sexuellt samlag ger inte längre nöje. För närvarande märker patienten en betydande minskning av libido, vilket negativt påverkar sexuella relationer med en partner.

Parallellt med tunnningen av slemhinnan ökar risken för bakterier och infektioner som kommer in i livmodern genom mikrosprickor i slidan. Detta kan provocera olika inflammatoriska sjukdomar som kräver en lång och komplex behandling. Idag finns det flera metoder för att eliminera obehag i slidan, men vanliga smörjmedel i menostas kommer inte att vara så effektiva som möjligt. Under denna period är det nödvändigt att välja speciella läkemedel som eliminerar hormonbrist.

Viktig! Kontakta de läkare för de första symptomen på klimakteriet. Specialisten kommer att undersöka och förskriva ett effektivt botemedel för att lindra symtomen..

Sätt att eliminera obehag

Det bör observeras omedelbart att salvor, tvål eller suppositorier från skalning och klåda under klimakteriet inte är hormonella, du måste välja först efter undersökning av en gynekolog. Torra klimakteriet kräver ofta hormonbehandling och därför är det nödvändigt att undersöka förekomsten av hormonberoende tumörer innan man köper läkemedlet. Men behandling kräver inte alltid mediciner. Ofta kan patienter avsevärt förbättra sitt tillstånd genom att bara ändra menyn och schemat för sexuellt liv.

Experter säger att fuktgivande det intima området under klimakteriet bör vara en daglig ritual. Obehag och förbränning i könsorganen hos kvinnor och deras behandling för klimakteriet börjar med renhet. För att göra detta måste du välja en fuktgivande tvål och andra produkter för personlig hygien. Det finns ingen universalprodukt som passar absolut alla, valet bör göras baserat på personliga känslor. Med sexuell intimitet är intim smörjning med klimakteriet nödvändig. Smörjmedel underlättar samlag och eliminerar risken för mikrosprickor i könsorganen.

Dessutom kan dieten och dricksplanen påverka slemhinnens tillstånd. Det rekommenderas att inkludera så många grönsaker, frukt, örter, nötter och skaldjur som möjligt. Avslag under denna period rekommenderas från sött, rökt, saltat och stekt. Var också uppmärksam på hur mycket och vad du dricker. Vägrar starkt te och kaffe, drick mer rent vatten, missbruk inte kolsyrade drycker. Ha kön oftare, långa pauser i sexlivet påverkar negativt slemhinnens tillstånd.

Om dessa åtgärder inte har gett resultat kan du försöka använda homeopatiska medel för obehag i det intima området med menostas eller recept för alternativ medicin. Om de också var ineffektiva kommer läkaren att välja lokal eller allmän hormonterapi som hjälper till att hantera obehag och återställa glädjen i sexlivet..

Hur man väljer ett medel för intim hygien för en kvinna över 50 år?

Oftast med början av menostas uppstår frågan för patienter, vilken gel för personlig hygien är bättre och hur man väljer det för att lindra tillståndet. När du väljer en fuktgivande produkt för daglig hygien bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess sammansättning. Kräm för att återfukta könsorganen med klimakteriet bör innehålla följande komponenter:

 • Hydroxipropinsyra;
 • Extrakt från medicinska örter;
 • Naturliga fetter;
 • Antiseptiska ämnen;
 • Tocopherolacetat.

Dessa komponenter eliminerar perfekt obehag i det intima området, förhindrar tillväxt av bakterier och har en sårläkande effekt. Det är viktigt att tvålen måste vara i flytande form, först då kan du undvika irritation och oönskade reaktioner. Det bör noteras att produkten inte bör innehålla färgämnen och kemiska dofter. För mycket känslig hud måste du välja ett läkemedel med aloe vera-extrakt.

Viktig! Köp hygienprodukter endast i apotekskedjor. Tvål bör indikera att det används för menostas.

De bästa drogerna för torrhet i den intima zonen

Läkemedelsmarknaden erbjuder kvinnor över 50 ett brett utbud av personliga vårdprodukter. Om du förlorar valet är det bättre att konsultera en specialist som väljer de mest effektiva hygienprodukterna. De mest populära sätten att intervjua medelåldersa damer i vårt land är:

 • Gels smörjmedel för kvinnor med klimakteriet. Vagilak, Bliss, Divigel, Lactacid, Ginofit. Alla har en kraftfull fuktgivande effekt och kan användas i klimakteriet. Divigel har syntetiska hormoner i sin sammansättning och det kan endast användas efter en fullständig undersökning av en gynekolog. Kostnaden för fuktighetskräm för intim hygien för kvinnor i klimakteriet varierar från 150 till 700 rubel.
 • Smörjmedel för kvinnor med klimakteriet. Montavit, Delight, Flutschi Origina. När du använder dessa smörjmedel ger sexlivet återigen glädje och trevliga känslor. Smörjmedel bidrar till lätt glidning, eliminerar skalning och klåda i slidan under klimakteriet och förhindrar uppkomsten av mikrokrackor. Priset på smörjmedel varierar från 150 till 400 rubel.
 • Krämer för skalning av könsorganen i klimakteriet. Vagisil, Feminel, Vagilak. Dessa salvor återfuktar väggarna i slidan och skapar en skyddande film på dem. Preparaten innehåller ämnen som lindrar irritation och ökar elasticiteten i slemväggarna i slidan. Med vilken kräm du kan eliminera torrheten i den intima zonen i ditt fall, kontakta en gynekolog-endokrinolog, eftersom varje dam i denna period kräver individuell behandling. Endast en specialist kommer att kunna välja en kräm för personlig hygien med klimakteriet, som kommer att vara effektiv just för dig. Priset på salvor varierar från 100 till 500 rubel.
 • Suppositorier för menostas. Estriol, Ovestin, Feminella Hialosoft. Dessa ljus under lång tid återställer den naturliga smörjningen av könsorganen, vilket förhindrar skador på slemhinnans väggar, eliminerar effektivt torrhet, brännande och klåda i könsorganen hos kvinnor. Priset på ljus varierar från 900 till 2000 rubel.

Viktig! Med klimakteriet bör alla läkemedel med torrhet i det intima området, salvor, suppositorier eller geler väljas av den behandlande läkaren!

Hur man använder fuktighetskräm för det intima området

Det är mycket viktigt för klimakteriet att utföra hygienprocedurer på morgonen och på kvällen, och ännu bättre efter varje besök på sanitetsrummet. Kom ihåg att de viktigaste reglerna för användning av krämer och geler är att tillämpa dem endast efter tvätt och endast med rena händer. Varje läkemedel har sina egna bruksanvisningar, varefter du kan förbättra tillståndet i vaginalslemhinnan avsevärt. Överväg proceduren för applicering av en fuktighetskräm:

 1. Skölj grenen innan du applicerar salvan.
 2. Skölj grenen noggrant efter rent tvätt med rent vatten och klapp det torrt med en handduk..
 3. Vaginalkräm eller gel med torrt könsdelarområde ska endast matas in med en speciell spets.
 4. Sprid grädden över hela könsorganen.

Biverkningar och kontraindikationer

Vanligtvis tolereras fuktighetskräm under menostas väl av patienter. Den enda kontraindikationen för icke-hormonella suppositorier och salvor är individuell intolerans. Om du använder en salva, gel eller smörjmedel, känner en brännande känsla, klåda eller rodnad, bör du överge detta läkemedel och rådfråga din gynekolog.

Råd om hur du väljer en produkt måste också erhållas i närvaro av följande patologier:

 • Ökat plasmasocker;
 • Vaskulär patologi;
 • Blodkoagulationsstörningar;
 • Tumorsjukdomar.

Bland de möjliga biverkningarna noterar tillverkarna ofta:

 • Bröstsmärta;
 • Huvudvärk;
 • Hästkapplöpning;
 • Illamående.

Men dessa manifestationer är vanligare när man använder hormonella läkemedel. Syntetisk hormonfri homeopati orsakar sällan biverkningar. Om du upplever obehag, kontakta en gynekolog.

Viktig! Du kan inte använda hormoner på egen hand i klimakteriet, till och med lokala åtgärder. De bör endast utses av en specialist.

Gamla recept mot vaginal torrhet

Många folkrättsmedel för torra könsorgan under klimakteriet kan mildra problemet eller bli helt av med det med korrekt behandling. Du kan använda dem som en oberoende behandling med folkliga läkemedel eller som en del av komplex terapi, men bara efter att ha konsulterat en läkare. Människor kämpar med symptomen på klimakteriet med hjälp av bad, douching och te. Följande decoctions anses vara de mest effektiva recept:

 • Nässlor buljong. För att förbereda den behöver du ett nässlöblad 60 gr., Kamomill och veronica 50 gr., Calendula 30 gr. och oregano 20 gr. Blanda alla ingredienser och häll en halv liter kokande vatten. Lägg sedan buljongen i ett vattenbad och sjuda i 10-15 minuter. Efter kylning filtreras infusionen. Ta te bör vara 100 ml. 1 per dag. Behandlingsförloppet är 12 dagar. Receptet lindrar irritation i slemhinnorna med klimakteriet och återställer den naturliga mikrofloraen i slidan..
 • Ett avkok av kalendula. För att förbereda en medicinsk infusion bör du ta 30 gr. kalendula och häll från 1 kopp kokande vatten. Täck buljongen och låt svalna vid rumstemperatur. Använd som douching en gång om dagen före sänggåendet 5 gånger i veckan. Efter proceduren rekommenderas det att använda ljus för att fukta slidan..
 • Ett avkok av bor livmodern. Samlingen förbereds från bor livmodern och moderkortet, som måste tas i 50 gram. Råmaterial hälls i 400 ml. vatten och koka i 5-7 minuter. Efter kylning och silning, ta infusionen ½ kopp 3 gånger om dagen före måltiderna. Behandlingsförloppet är 2 veckor.
 • Avkok av moderwort. För att förbereda produkten bör du ta moderwort 60 gr. och häll den i 500 ml. kokande vatten. Lägg blandningen i ett vattenbad och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt infusionen till badet efter kylning i en mängd av 1 kopp per 2 liter vatten. Sådana bad måste göras en gång i veckan. För större effekt rekommenderas det att använda speciella geler.

De viktigaste orsakerna till problemet

Med torrhet i intima områden slutar naturlig smörjning att sticka ut. Vagina förlorar sin jämnhet och elasticitet. Detta beror på en gradvis minskning av ovariefunktionen. De slutar producera hormonet östrogen, och det är han som är ansvarig för många aspekter av kvinnors hälsa.

När allt är i ordning med östrogen i kroppen orsakar inte tillståndet i slemhinnan i den intima zonen oro. Om hormonets volym minskar inträffar tunnning, liksom torkning av slidan. Orsakerna till slemhinnestörningar:

 • Brott mot blodflödet i de inre könsorganen. Av denna anledning får väggarna i slidan inte tillräckligt med näring, de blir tunna och torra.
 • Stress och nervösa nedbrytningar. Förutom den skadliga effekten på hela organismen som helhet provoserar de också torrhet i den intima zonen med klimakteriet.
 • Rökning. Användningen av tobaksvaror tappar blodet med syre och det kommer inte in i könsorganet i rätt mängd.
 • Mediciner Kvinnor i åldersgruppen i klimakteriet tar ofta olika mediciner. Deras biverkningar kan vara förlust av fukt i slemhinnorna, inklusive slidan.
 • Fel urval av hygienprodukter. Syntetiska underkläder, färgämnen och parfymer i hygienprodukter förvärrar torrheten.
 • Intimt liv. Ofta har postmenopausala kvinnor inte tillräckligt med känslor under intimitet. Brist på sensualitet gör sexmekaniskt och minskar smörjning.

Symtom på torra intima membran

Du kan känna förändringarna i tillståndet hos de inre könsorganen genom följande tecken:

 • Brinnande och klåda i slidan. Ingen samtidigt urladdning observeras..
 • Svårighet att urinera. Att gå på toaletten "för lite" åtföljs av smärta i urinröret.
 • Obehag under sex. Fett under klimakteriet är mindre än vanligt, vilket kan leda till vaginal mikrotrauma och obehag under samlag.

Förändringar i skeden i vagina hos postmenopausala kvinnor inträffar inte omedelbart utan gradvis. Den förändrade hormonella bakgrunden påverkar inte bara könsorganet utan också kroppens återstående organ. Sömnlöshet, svettning, yrsel, överdriven trötthet under klimakteriet är förutom obehagliga symtom i slidan.

Metoder för att diagnostisera tillståndet i vaginalslemhinnan

Ofta misstänker en kvinna inte vad som är förknippat med ökad torrhet i könsorganen. För att förhindra global försämring måste du vara extremt försiktig med din hälsa. Du bör inte missa ett enda oroande symptom och vid de första tecknen på ångest är det nödvändigt att se en läkare.

För en noggrann diagnos samlar gynekologen upp en anamnesis och räknar ut när symptomen dök upp och vad som orsakade dem. Det är ofta möjligt att bestämma förhållandet mellan torrhet i vaginal och klimakteriet redan vid intervjun av patienten.

Nästa diagnosstadium är en instrumentell undersökning, nämligen:

 1. Inspektion på speglarna. Det gör det möjligt att upptäcka förekomsten av torrhet, utsöndringar, mikrokrackar. Inflammatoriska processer och tillhörande sjukdomar kan också upptäckas. Vagina med klimakteriet är särskilt mottaglig för patogener.
 2. Kolposkopi. Proceduren utförs med hjälp av en speciell enhet - ett kolposkop. Det förstorar flera gånger bilden av det vaginala membranet. Med denna inspektion kan du identifiera nyanser som inte syns under en rutininspektion.

För mer information måste du klara tester. De kan vara antingen allmänna eller speciella.

Lista över tester för att bestämma vaginans tillstånd under klimakteriet

Allmänna analyserSpecialanalyser
· Allmän blodanalys;· Ta en smet från den bakre vaginala fornixen.
· Blodkemi.· Ta en smet från livmoderhalskanalen
· Allmän urinanalys;

Analyser ger en mer fullständig bild av tillståndet hos de kvinnliga könsorganen.

Hur man behandlar?

En utvald behandling bör inte bara lösa torrproblemet utan också eliminera orsaken till obehagliga symtom. Terapi kan vara både läkemedel och folkmassor.

Det rekommenderas att genomföra behandlingen av torrhet i den intima zonen under klimakteriet med följande medel: hormonell och icke-hormonell terapi, intag av vitaminer och fysisk aktivitet, behandling med folkläkemedel.

Hormonala droger

Dessa inkluderar vaginala suppositorier. De mest populära hormonella läkemedlen som eliminerar torrhet:

 • Ortho-ginest. Med hjälp av dessa suppositorier för klimakteriet kan du enkelt återställa mikrofloraen i vaginalslemhinnan och livmoderhalsen.
 • Ovestin. Det rekommenderas att använda ovestin suppositorier med klimakteriet för att återställa hormonell bakgrund och mikroflora i vaginalväggarna.
 • Estrokad. Förbättrar vaginal utsöndring, stimulerar produktionen av naturlig smörjning.

Nästan alla suppositorier från torrhet i slidan innehåller ämnet estriol. Det förbättrar östrogenproduktionen och därigenom främjar hydrering av slidan.

I gynekologi används icke-hormonella suppositorier i stor utsträckning. De föreskrivs vid intolerans för en kvinna mot hormoner av en viss typ. Dessa inkluderar Feminela och Vagical.

Ett bra alternativ till hormonella läkemedel är homeopatiska medel. Dessa inkluderar cyklodinon (Klimadinon) och cyklatridin. Hyaluronsyran i deras sammansättning påskyndar regenereringen av slemhinnevävnader.

Geler och salvor mot torrhet

Ett annat effektivt botemedel anses vara en gel för torrhet under klimakteriet. Geler bör användas före sänggåendet genom att placera applikatorn, smord med produkten, i slidan. Följande läkemedel anses vara populära:

Samma effekt har en intim kräm och salva, liksom fuktgivande oljor med olika vitaminer. Placerad i slidan flyter sådana medel nerför väggarna och fuktar dem. I denna lista är läkemedlet Ginokomfort väl etablerat. Det innehåller tea tree och malva olja. Den innehåller också panthenol, kamomill och mjölksyra..

Sexualitet spelar en viktig roll i frågorna om fuktighet av intima platser. Regelbundna sexaktiviteter bidrar till produktion av smörjning och förbättrar kvinnors hälsa. Om vagina av någon anledning inte fuktas kommer gel-smörjmedel att rädda. Speciellt effektiva smörjmedel för klimakteriet - Uslada och Montavit. De har inte bara fuktgivande, utan också antiseptisk effekt..

Glöm inte normaliseringen av mikrofloraen i vaginalslemhinnan med fuktighetskräm. För att upprätthålla pH-nivån är beredningar i form av tabletter (Ecofemin) och salvor (calendula) lämpliga. Den probiotiska effekten av dessa läkemedel kommer att förbättra effekten av viktiga läkemedel. Fysioterapeutisk behandling och intag av vitaminer är inte mindre användbara för vaginal torrhet. Vitamin A och E har en bra läkande och fuktgivande effekt och finns i stora mängder i Aevit- och Aquital-preparat. Fysisk aktivitet bör fokuseras på att förbättra blodflödet i musklerna i bäckenet. Den mest effektiva träningen av denna typ är att lyfta bäckenet från en benägen position..

Traditionell medicin vid behandling av vaginal torrhet

Recept av traditionell medicin är mycket relevant när man handlar med fuktgivande.

Det är nödvändigt att vidta vissa folkläkemedel strikt som föreskrivs av läkaren. Självmedicinering är oacceptabelt.

Speciellt för kvinnor som upplever torrhet och brännskada i vagina rekommenderas följande folkrättsmedel:

 1. Daglig tvätt med ett avkok av kamomill och en snöre. 5 matskedar kamomill och 2 matskedar av en sträng tas per liter kokt vatten. Insistera i cirka 10 minuter.
 2. Användningen av havtorn. Tillgänglig i form av olja kommer havtorn att ha en positiv effekt på slemhinnan. En bomullspinne fuktas fritt med havtornsolja och placeras i slidan i 20 minuter.

Örtbehandling är också acceptabel. Sådana växter rekommenderas särskilt:

 • Nässla. Växtens blad i mängden 2 matskedar krossas och bryggs i kokt vatten. Den resulterande buljongen tas 2-3 gånger om dagen.
 • Tall livmodern och mamman. Ta en sked av varje växt för en avkok. Häll kokande vatten med två glas och insistera i ungefär en timme. Ta läkemedlet i små doser under dagen. Mottagandet av sådana medel bör inte vara ofta - en gång i veckan räcker det.

Förebyggande av torrhet

Obehagliga symptom som torrhet och förbränning kan undvikas. Det räcker att följa enkla förebyggande regler:

 • En speciell plats bör upptas av intim hygien med klimakteriet. Tvätt bör vara skonsam. Bättre att inte använda irriterande medel för intim hygien, begränsa användningen av tvål.
 • Rätt val av toalettpapper. Det ska vara mjukt, vitt, utan färgämnen och dofter..
 • Bär underkläder av hög kvalitet. Det är värt att föredra produkter tillverkade av naturliga tyger. Byt linne regelbundet.
 • Avslag på aggressiva tvättmedel. Pulver, sköljningar, balsam är bättre att inte använda. Du måste tvätta kläder med den mest enkla kompositionen.

Livet efter klimakteriet slutar inte, som vissa kvinnor felaktigt tror. Under denna period är det mycket viktigt att inte bli deprimerad. Det måste ta tid att förhindra torrhet i vaginal och andra symtom på klimakteriet. Optimal behandling och kompetent vård garanteras för att förbättra ditt välbefinnande. En positiv inställning hjälper dig att enkelt överföra besväret med klimattillståndet.

Regler för ansökan

Innan du använder någon icke-hormonell medicinering för torra slemhinnor måste du först konsultera en specialist och sedan, baserat på hans rekommendationer, redan välja det lämpligaste läkemedlet för behandling.

Du får bland annat inte glömma reglerna för personlig hygien och korrekt val av medel för sådana förfaranden. Låt oss mer noggrant överväga orsakerna till denna sjukdom, hur man väljer rätt verktyg för hygien och återfuktande vaginalområdet och en lista över krämer och smörjmedel för klimakteriet.

Orsaker till torrhet i slidan

Under hela kvinnornas liv före klimakteriet inträffar viktiga processer såsom produktion av speciell smörjning med vaginal epitel och livmoderhalscancer i deras kropp från könssystemet..

Slemvätskan som produceras av det kvinnliga reproduktiva systemet är nödvändigt för att eliminera torrhet i det intima området, skydda mot patogener och ge en bekväm känsla i slidan. Processerna för produktion och utsöndring av vaginal smörjning påverkas direkt av östrogennivåer.

När början av klimakteriet börjar kvinnor uppleva hormonella förändringar i kroppen, vilket leder till en minskning av östrogennivåer, vilket hjälper till att minska utsöndringen av epitel och livmoderhalsen, vilket i sin tur leder till bildning av torrhet och sedan till klåda eller brännande.

Climax betraktas som en naturlig process som äger rum i varje representant för den vackra halvan av mänskligheten. Men trots denna faktor är det inte värt att utstå alla dess manifestationer utan att göra något. Trots allt kan obehag som uppstår vid bildning av torrhet på slemytorna i det intima området med klimakteriet inte bara uppstå under samlag, utan också i vila. Detta kan orsaka konsekvenser som:

 • slemhinneskada med förekomst av mikrokrackar;
 • utveckling av candidiasis;
 • bildning av andra patologiska processer av en infektiös karaktär, vilket leder till skador på angränsande organ och vävnader.

För att eliminera obehagliga symtom och eliminera de möjliga konsekvenserna av torrhet i slidan är det nödvändigt att använda läkemedel med ett fuktgivande spektrum av verkan.

Hur man väljer rätt hygienisk och fuktighetskräm?

När du köper fuktighetskräm för hygienisk vård av vaginalområdet med klimakteriet måste du vara noga med vad denna produkt består av och vilka aktiva ingredienser som ingår i den. Det bör innehålla:

 • den optimala mängden mjölksyra, vilket bidrar till att upprätthålla en optimal nivå av mikroflora balans;
 • innehållet av extrakt av medicinska växter, D-panthenol och havtornolja;
 • närvaron av en stor mängd fett;
 • surhetsgraden bör vara neutral;
 • grupp E-vitamin och antibakteriell komponent.

Vidare bör sammansättningen av medel för intim hygien inte vara några aromatiska komponenter och parfymer. Tvål för klimakteriet hos kvinnor bör krävas i flytande form, så att alla polymerföreningar i kompositionen lätt kan tvättas bort, och denna hygieniska procedur orsakar inte irritation.

Kräm från torrhet i intima områden bör inte innehålla olika färgämnen i dess sammansättning. För kvinnor med en hög känslighet i huden och slemhinnorna rekommenderas det att välja medel för hygien och fukta vagina med innehållet i aloe vera-extrakt.

Fuktgivande geler mot vaginal torrhet

I hyllorna på den moderna farmakologiska marknaden finns ett stort antal fuktighetskräm för att eliminera torrhet i området för intima zoner hos kvinnor som är i klimakteriet..

Varje läkemedel har sina egna egenskaper och indikationer för användning. Dessutom varierar prispolicyn för olika produkter utformade för att ta hand om det intima området beroende på kvalitet och tillverkare. Tänk på de mest populära fuktgivande beredningarna som krävs för intima hygieniska förfaranden i klimakteriet:

 1. Gel avsedd för att utföra intima hygienprocedurer "Bliss", bestående av extrakt av medicinalväxter baserade på olja, germaben, glycerin och andra hjälpämnen. Det har en mild och ömtålig effekt på slemytorna i den intima zonen och bidrar till återställande och skydd av skadade områden. Det aktiverar också de naturliga processerna för utsöndring av naturligt smörjmedel och dess frisättning. Läkemedlets kostnad varierar mellan 160-180 rubel.
 2. Gel "Vagilak" som innehåller mjölksyra som den huvudsakliga aktiva substansen. Gelén har en fuktgivande effekt på den intima zonen, hjälper till med torrhet i slemhinnorna i slidan, eliminerar alla smärtsymtom, ökar livskvaliteten för en kvinna, särskilt hennes sexuella sida. Kostnaden för detta verktyg kan uppgå till 680 rubel.
 3. "Lactacid" gel, som innehåller mjölksyra och hjälper till att stödja den naturliga sura miljön i det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket påverkar den naturliga tillväxten av laktobaciller och förbättrar kroppens skyddande egenskaper. Det är helt allergivänligt, icke-irriterande. Priset för detta läkemedel når 250 rubel.
 4. "Divigel" är ett östrogeninnehållande läkemedel som används för svår torrhet i vaginala slemhinnor. Bidrar till kompensationseffekter på östrogenbrist och eliminering av torrhet. Utnämnd endast efter samråd med en specialist. Läkemedlets kostnad kan uppgå till 650 rubel.

Förutom fuktgivande geler, rekommenderar många experter att kvinnor använder olika smörjmedel (konstgjord smörjning) för att förbättra kvaliteten på sexuellt liv. I själva verket är sexuell aktivitet i klimakteriet ett slags förebyggande av förekomst av torrhet på slemhinne.

För att eliminera obehag under samlag rekommenderas det att smörja de intima områdena med ett av följande smörjmedel:

 • Intim smörjning med klimakteriet "Delight", vilket bidrar till den läkande effekten och aktiv fuktgivande av slemytan i kvinnans kropps intima område.
 • Gel "Montavit", som är ett icke-hormonellt läkemedel som bidrar till en effektiv aktivering av de naturliga processerna för produktion av smörjande slem.
 • Flutsch Original intim smörjgel som förbättrar glid under samlag, har skyddande egenskaper och främjar aktiv hydrering.

Krämbaserad fuktighetskräm

Under klimakteriet rekommenderas alla kvinnor att inte bara använda medel för intim vård av könsorganen, utan också regelbundet använder specialiserade salvor eller krämer för att hela tiden fukta ytorna i det intima området. Det är bättre att köpa sådana läkemedel efter samråd med en specialist..

För att stimulera de naturliga processerna med naturlig smörjning rekommenderar många läkare att använda krämbaserade preparat med innehåll av syntetiska hormoner. Följande läkemedel bidrar till eliminering av obehagliga symtom i könsområdet:

 1. "Vagilak." Detta preparat innehåller mjölksyra, som hjälper till att återställa den optimala nivån av laktobaciller, förbättra vaginal mikroflora, eliminera torrhet och förhindra utvecklingen av dysbios. Kräm "Vagilak" hjälper också till att öka slemhinnans elasticitet, regenerera skadade områden och förbättra den sexuella sidan av en kvinnas liv.
 2. Kräm för att fukta slemhinnorna i slidan "Vagizil". Den krämiga strukturen för detta läkemedel hjälper till att fukta, mjukgöra och lindra irritation i de känsliga områdena i en kvinnas intima område. Förhindrar förekomst av obehaglig lukt från slidan och hjälper till att återställa elasticiteten i vävnaderna i könsorganen.
 3. "Feminel" - en kräm som innehåller mjölksyra i huvudkompositionen. Hjälper till att lindra irritation, eliminera torrhet och alla resulterande obehagliga symtom. Den har en delikat konsistens, kvarstår inte på kläder efter applicering.

För att uppnå önskat resultat på användning av fuktighetskräm, geler eller salvor är det nödvändigt att använda dem korrekt och följa nödvändiga regler för personlig hygien.

Låt oss överväga mer detaljerat hur man använder medel för att intimt ta hand om tillståndet hos slemytorna i könssystemet.

Fuktgivande teknik

Under klimakteriet och efter klimakteriet måste kvinnor noga övervaka könsorganens hygieniska tillstånd. Det ska tvättas, minst två gånger om dagen. Fuktgivande beredningar rekommenderas att användas dagligen, vilket kan appliceras efter någon vattenbehandling (bad, pool eller bastu eller dusch). Applicera grädden enligt följande schema:

 1. Hygienisk behandling av de yttre könsorganen utförs initialt med neutral flytande tvål.
 2. Det rekommenderas att tvätta könsdelarna med antingen rinnande rent vatten, och om detta inte är möjligt är det bättre att använda kylt kokt vatten.
 3. Torka händerna ordentligt efter tvätt..
 4. Pressa sedan en liten mängd grädde i den ledande handens handflata och fördela jämnt över hela vaginaytan och använd spetsen på krämröret och placera en liten mängd läkemedel inuti vagina.

Ett sådant schema för användning av fuktgivare hjälper till att uppnå önskat resultat mycket snabbt..

Det är viktigt att komma ihåg att användningen av krämer som innehåller syntetiska hormoner är oönskad om en kvinna har en predisposition för utvecklingen av sådana patologier som diabetes mellitus, onkologiska neoplasmer eller nedsatt funktionalitet i det kardiovaskulära systemet..

Alla läkemedel som är utformade för att förbättra tillståndet hos slemytor i de intima områdena hos kvinnor i klimakteriet har inga uppenbara biverkningar. Men trots detta, innan du använder dem, måste du konsultera en specialist, eftersom mot bakgrund av att använda läkemedlet i den intima zonen kan slemhinnens tillstånd bli värre, på grund av den individuella intoleransen hos de aktiva komponenterna. I sådana fall är det nödvändigt att välja ett annat behandlingsschema och läkemedel som endast innehåller extrakt av medicinalväxter.

Intressant video om detta ämne:

Orsaker till obehag

Starten av klimakteriet kännetecknas av en förändring av kvinnans hormonella bakgrund. Östrogener producerade av kroppen reglerar livmoderhalsens slemproduktion och vaginalt epitel. Naturlig mikroflora och utsöndrad utsöndring bidrar till ett bekvämt tillstånd och hämmar bakteriens utveckling.

Med åldern minskar östrogenproduktionen, lite hemlighet produceras, och obehag börjar bry sig inte bara under samlag, utan också i ett lugnt tillstånd. Torrhet i det intima området är ett oönskat tillstånd för den kvinnliga kroppen.

Det resulterande obehag kan leda till allvarliga problem:

 • Utvecklingen av candidiasis och andra infektioner;
 • Epitelskada;
 • Övergång av infektioner till organ i närheten;
 • Sexuell smärta.

Medel mot torrhet vid klimakteriet

Vid lokala manifestationer av klimakteriet bör behandlingen innehålla lämpliga hygienprodukter och läkemedel som direkt påverkar obehagsområdet.

Intim hygien

Med klimakteriet är vikten av intim hygien inte mindre betydande än i ung ålder. Under denna period rekommenderas att man lämnar den vanliga tvålen, eftersom det bara förvärrar obehaget. För att tvätta de yttre könsorganen, bör speciella fuktighetskräm för intim hygien användas som uppfyller följande krav:

 • De innehåller mjölksyra, extrakt från medicinska örter, D-panthenol, naturliga vegetabiliska oljor;
 • Neutralt pH.

Implementering av hygienisk vård (tvätt med ett lämpligt rengöringsmedel) är en nödvändig men otillräcklig åtgärd i kampen mot torrhet i intima områden. Ytterligare förberedelser för fuktgivande är speciella ljus, geler och krämer.

Viktig! Valet av nödvändigt läkemedel utförs av en gynekolog individuellt för varje patient.

Förberedelserna för denna grupp har en lätt konsistens och en transparent färg. Det är nödvändigt att applicera gelén på slemhinnan, fördela jämnt med hjälp av den anslutna anordningen. Det rekommenderas att använda dessa medel innan sexuellt samlag och i intervall på kurser med mer mättad terapi..

I klimakteriet förskrivs ofta läkare sådana hormoninnehållande läkemedel:

Klimara med östradiol.

Främjar vävnadsregenerering och syremättnad i organ.

Återställer vaginalslemhinnan. Innehåller Estradiol.

Fuktar epitelvävnader, stärker dem och normaliserar funktionen.

Den mest populära gelén, som innehåller klorhexidin, mjölksyra och en hormonell komponent (estriol). Läkemedlets verkan syftar till att eliminera obehagliga sensationer och återställa en sund pH-balans.

En gel med en hormonell komponent är det mest föredragna alternativet för klimakteriet. Om det inte finns någon möjlighet att förvärva dessa läkemedel kan homeopatiska medel användas. Till exempel Ginokomfort och Mogtavit.

Förändringar i slemhinnan i slidan uppstår på grund av en minskning av östrogennivåer, så hormoninnehållande produkter är mest effektiva.

Kräm från torrhet i den intima zonen har följande effekt:

 • Återställer mikrofloraen;
 • Normaliserar musklerna i urinröret och vagina.

Kräm för hygien av intima områden med klimakteriet införs med hjälp av en speciell spets (som är fäst vid läkemedlet) så jämnt som möjligt på väggarna. Det ska användas efter hygienprocedurer på labia och slemhinnor..

Viktig! Återställning av vävnadselasticitet fungerar som en profylax av organprolaps.

De mest populära läkemedlen inkluderar:

Estriol med östrogen.

Förbättrar utsöndring, normaliserar pH.

Innehåller estriol. Bland de användbara egenskaperna är förbättrad blodcirkulation, återställande av epitelets elasticitet, förstärkning av lokal immunitet.

Utvärdera med östradiol.

Utformad för att göra utsöndringssystemet normalt. Användningen av produkten hjälper till att återställa smörjning under klimakteriet, och klåda på intima platser försvinner.

ljus

Principen för stearinljusverkan är densamma som för krämer och geler. Skillnaden är en mer långvarig åtgärd: från administration till gradvis upplösning.

I klimakteriet utförs behandling med hormonella suppositorier genom att införa dem i slidan. Denna effekt är mest föredragen för åldersrelaterad atrofi av vaginalslemhinnan.

Bland de väl beprövade ljusen:

Läkemedlet har en komplex effekt, inklusive förebyggande av dysplasi och bakteriella infektioner. Skapar den nödvändiga pH-balansen, återställer slemhinnan.

Vilket normaliserar utsöndring och förbättrar syremetabolismen..

Ljus Ovipol Clio.

Som normaliserar pH, ökar lokal immunitet, lindrar torrhet.

Folkrecept

Torra slemhinnor kan i vissa fall behandlas med alternativa recept utöver huvudterapin..

Bad med moderwort.

Matlagning:

 • Gröna gräs (60 gram) hälls i 0,5 liter kokande vatten;
 • Gryta på ugnen i 3 minuter;
 • Insistera en halvtimme;
 • Filtrera;
 • Lägg buljong till det stillasittande badet.
Oljepinne.

Olivolja tas som grund för beredningen av tamponger. Det är skilt med E-vitamin i oljeform. Kompositionen blötläggs i en steril bomullstopp och placeras i slidan i 5 minuter.

Kalendula avkok för douching.

Matlagning:

 • Torrt gräs (30 gram) hälls med ett glas kokande vatten;
 • Insistera en kvarts timme.

Det rekommenderas att applicera upp till 5 gånger i veckan eller varannan dag.

Användningen av läkemedel mot vaginal torrhet gör att du kan normalisera utsöndringen och fungerar som ett förebyggande av många sjukdomar.

Hur man eliminerar torrhet i slidan?

För att inte ta till att ta olika mediciner kan du bli av med problemet genom att följa några regler:

 • Välj noggrant en intim hygienprodukt (av något slag) så att en allergisk reaktion inte uppstår.
 • Drick mer renat vatten, och det är lämpligt att utesluta mineralvattnet från att dricka helt.
 • Var uppmärksam på din näring. Ät mer mat som innehåller vitaminer, och socker och fett bör reduceras till ett minimum..
 • Byt underkläder regelbundet. Det är önskvärt att det är tillverkat av naturliga tyger (bomull etc.)
 • Regelbundet sex är ett annat sätt att upprätthålla god hydrering. Men samlag bör vara kul, inte irritation, smärta och obehag. Använd speciella smörjmedel - smörjmedel för att undvika dessa problem. Det är önskvärt att denna produkt inte innehåller färgämnen, smaker och andra tillsatser.

Om problemet fortfarande stör dig, tveka inte att rådfråga en läkare med denna fråga för en omfattande behandling och urval av rätt läkemedel..

Den vanligaste behandlingsplanen är användning av hormonersättningsterapi för klimakteriet (nedan kallat HRT). HRT-preparat eliminerar överdriven torrhet, återställer den hormonella bakgrunden, återställer det tidigare tillståndet i slemhinnan, som var före klimakteriet.

Dessa inkluderar läkemedel för oral administrering (tabletter) och lokala preparat (suppositorier, geler, krämer och hormonell salva för klimakteriet). Med ett kategoriskt förbud mot hormonella läkemedel eller en negativ inställning från kvinnan själv till dem, kan läkaren förskriva fytopreparationer och homeopatiska medel för dig.

Handlingen av krämer för den intima zonen

Kräm för torrhet i den intima zonen med klimakteriet - ett verktyg som eliminerar känslan av konstant obehag och fuktar slemhinnorna i den intima zonen.

Verktyget innehåller den nödvändiga dosen av hormonet östrogen för att normalisera muskeltonen i slidan och själva mikrofloran. När du använder den reduceras risken för livmodersprolaps avsevärt, och vävnaden återgår elasticitet och fasthet.

Innan du köper, konsultera din gynekolog och kontrollera om det finns några kontraindikationer. Naturligtvis bör läkemedlet endast förskrivas av en läkare. För att produkten du köpte ska ge ett effektivt resultat måste du strikt följa alla tillämpningsregler. För att göra detta, läs instruktionerna, var uppmärksam på artikeln "kontraindikationer" och "biverkningar".

Hur man använder liknande krämer?

Att rengöra huden och slemhinnorna är en mycket viktig och obligatorisk beredningspunkt innan applicering. Det vill säga du måste tvätta noggrant med gelén för intim hygien, men använd inte vanlig tvål - det kan till och med torka huden ännu mer. Kom ihåg att tvätta händerna också. Efter att kremen applicerats på handen och fördelat jämnt över det intima området - labiaen och grenen. Beloppet för en procedur diskuteras med läkaren.

Vilka krämer kan användas för att fukta vagina?

Nedan är en lista över de mest kända klimakterier för klimakteriet för klimakteriet som rekommenderas av läkare:

 • "Vagizil." Krämen eliminerar obehag helt och hållet, utan att det är ett läkemedel, vilket innebär att det fritt kan köpas på apotek utan recept från läkare. Dess verkan är bildandet av en tunn film som skyddar mot negativa faktorer från utsidan, samt återställande av störd mikroflora i reproduktionsorganen.
 • Feminel. En enorm fördel med detta läkemedel är allergivänlighet. Det innehåller proteiner av mjölk och dess syror, samt extrakt av sheasmör. Denna kräm är fokuserad på intensiv hydrering av den intima zonen och slemhinnorna i slidan och lindrar irritationen. Feminel appliceras på torr och ren hud..
 • "Vagilak." En annan intim kräm för klimakteriet, tillverkad på vattenbasis utan fett. Ökar elasticiteten i vaginalvävnader och täcks inte med en film.

Kom ihåg att vilken kräm som helst måste uppfylla kvalitetsstandarder (var uppmärksam på detta) och då kommer den enkelt och mycket effektivt att ta bort de obehagliga känslorna av torrhet i slidan.

Geler och salvor för intima områden

Geler för att fukta det intima området har en struktur mycket lättare än krämer och de är transparenta. De appliceras på det yttre området i vagina och, tack vare specialkomponenter, kommer gelerna in i slemhinnorna.

Följande är spridda och mest effektiva:

 • "Dermistrile" baserat på estriol. Genom att applicera produkten på vagina regenererar de aktiva komponenterna omedelbart epitelet i denna zon och fuktar det.
 • Divigel. Huvudkomponenten är också estriol, som, som nämnts ovan, återfuktar och återställer. Det appliceras på ytan av vulva.
 • Klimar-lapp - ett läkemedel som förbättrar blodcirkulationen och blodtillförseln i vävnaderna i vagina, vilket direkt påverkar förbättringen av sekretion.
 • "Ovestin", som inkluderar både estriol och klorhexidin och mjölksyror, ger den mest effektiva omfattande återställningen av vaginalslemhinnan. Obehag försvinner och tillhörande klåda och brännande också.

Geler appliceras dagligen under vattenprocedurer före sänggåendet. Efter en månads regelbunden användning är det nödvändigt att minska dosen (injicera 2-3 gånger per vecka).

Observera att var och en av ovanstående geler innehåller små doser av hormoner. Om du är förbjuden att använda hormonella läkemedel av skäl som venös trombos, diabetes mellitus, leversjukdom, njursjukdom, dåligt upptag av fett, tumörer i livmodern och äggstockarna, kan du köpa homeopatiska geler:

 • "Montavit." Verktyget återställer inte produktionen av naturlig utsöndring, utan ersätter det. Kompositionen inkluderar klorhexidin, som fungerar som ett antiseptiskt medel.
 • Ginocomfort. Mjuknar och återställer vaginalslemhinnan.

Vissa oljor kan också rädda dig från torrhet i slidan, nämligen kokosnöt, havtorn och olivolja.

Andra behandlingar för torrhet

Preparat som suppositorier är snabbverkande och behåller sin effekt under lång tid. De sätts direkt in i slidan och löses upp där, verkar på livmoderhalsen och i kontakt med den.

Många kvinnor är rädda för att använda ljus för att inte skada endometriet, eftersom östrogenet i ett sådant läkemedel förbättrar dess tillväxt. Men rädslan är ogrundad: alla läkemedel av detta slag skadar inte på något sätt livmoderns slemhinna. De mest effektiva läkarna överväger sådana ljus:

 • Estrocard. Basen är estriol, som verkar för att återställa slemhinnan och inte tjockleken, samt öka utsöndringen.
 • Ovestin i form av ljus eller grädde. Kompositionen innehåller samma estriol tillsammans med andra komponenter. De verkar för att återställa hormonbalans och mikroflora i slidan. Tack vare honom bibehålls den önskade surheten i slidan.
 • Ortho-ginest. Detta läkemedel låter dig utveckla en hemlighet som väggarna i slidan och livmoderhalsen. Kontraindikationer för ett sådant läkemedel: graviditet, livmodersblödning, överkänslighet, trombos, maligna tumörer.
 • Läkemedlet Estriol testas också genom införandet i slidan. Det stimulerar produktionen av slem i det intima området och tar bort känslan av torrhet, såväl som svår klåda och sveda under klimakteriet..

Under den första behandlingsmånaden som läkaren har ordinerat för dig administreras sådana suppositorier en gång om dagen. Efter det vaginala preparatet har tagits en gång i veckan. Alla ovanstående ljus innehåller hormoner, och om deras användning är strängt förbjudet för dig, använd växtbaserade ljus för att återställa komforten i en kvinnas intima zon. De inkluderar naturliga örter och extrakt som återställer slemhinnan. Dessa inkluderar:

 • Kalendula baserad vaginal. Läkemedlet är allergiframkallat, före användning är det värt att undersöka hela kompositionen och indikationerna för användning. Det kan vara irritation i det intima området. Applicera inuti (före administrering, fukta själva ljuset med vatten, helst kokt) upp till tre gånger om dagen.
 • Cicatridine. Basen för detta läkemedel använder hyaluronsyra och växtkomponenter: aloe vera, kalendula och teträd. Läkemedlet hjälper till att förbättra elasticiteten i vaginalvävnaderna och eliminerar torrhet. Precis som Vagical kan de framkalla en allergisk reaktion. Kanske är kroppens beroende av drogen. Det appliceras en gång på natten.

Hur man väljer ett kvalitetsverktyg för att fukta det intima området?

Ovanstående geler, suppositorier, salvor och krämer har sin effekt inte bara på att eliminera torrhet utan också på att minska risken för bakteriella sjukdomar och sänka vaginalväggarna. Därför behöver du bara rätt val av rätt verktyg.

Hittills har marknaden ett stort sortiment av produkter, deras prispolitik varierar mycket beroende på sammansättning och tillverkare. Glöm inte att konsultera din personliga gynekolog, han hjälper dig att utarbeta kompetent behandling, välja rätt läkemedel och så småningom eliminera problemet. Men när du köper, se till att produkten är sammansatt för att ta hand om det intima området. Produkten ska helst uppfylla följande punkter:

 1. En av huvudkomponenterna bör vara monoblocksyra, som upprätthåller balansen i mikroflora..
 2. Innehåller naturliga extrakt av oljor och örter.
 3. Dofter och dofter bör vara helt frånvarande. Kom ihåg: endast naturliga ingredienser som ger en lätt, nästan omöjlig aroma.
 4. Var allergivänlig.
 5. Innehåller E-vitamin.
 6. Innehåller en viss mängd fett.
 7. Färgämnen är inte välkomna. Köp inte produkter som innehåller dem.
 8. Om din hud är mycket känslig, välj de produkter som innehåller aloe vera-extrakt.

Nu förstår du att du inte ska tåla konstant obehag, särskilt när det finns överkomliga och effektiva medel. Detta måste bekämpas.

Vaginal anatomi

För att förstå mekanismerna för uppkomsten av obehagliga sensationer måste du känna till de fysiologiska processerna som förekommer i könsdelarna hos kvinnor..

Vagina är ett ihåligt organ format som ett rör. Ovanifrån kommunicerar det med livmoderhåligheten genom livmoderhalsen. Nedan kommunicerar med miljön genom västern. Ingången till slidan vid födelsen stängs av jomfruhinnen.

Orgelväggen har en fyrskiktsstruktur:

 1. Slemhinnor - täcker den inre ytan.
 2. Submucosal - ett litet lager fiber som separerar slemhinnan från de underliggande skikten. Innehåller blodkärl och fettvävnad.
 3. Muskellager - har fibrer belägna i längdriktningen och cirkulärt. Gör upp det mesta av orgelväggen.
 4. Advent, yttre lager - består av bindväv som är nödvändig för att begränsa organet från andra strukturer.

Var och en av de listade väggskikten har sin egen funktion, men för att förstå mekanismen för förekomst av obehagliga sensationer av den intima zonen hos kvinnor, är det värt att analysera fysiologin i vaginalslemhinnan mer detaljerat.

Slemhinna

Hela den inre ytan av vagina är fodrad inifrån med ett skiktat skivepitel. Denna struktur utgör det inre skiktet - slemhinnan. Epitelet samlas i många veck, vilket är nödvändigt för att ändra formen och storleken på slidan.

Epitelet innehåller ett stort antal slemkörtlar. Dessa strukturer är nödvändiga för produktion av vitaktigt slem. Slime utför flera funktioner:

 1. Bakteriedödande, skyddande. Det är nödvändigt för bildandet av rätt mikroflora i slidan. Den svagt sura reaktionen på grund av innehållet av mjölksyra ger de nödvändiga förutsättningarna för förekomsten av laktobaciller och förhindrar spridning av patogena mikrober.
 2. Sexuell funktion. Slem innehåller en stor mängd glykogen. Detta ämne utför en trofisk (näringsmässig) funktion för spermier som passerar genom slidan. Det är därför slemutsöndring ökar under sex..
 3. Produktion. Med slem avlägsnas ett epitel från slidan, som inte kan fullgöra sin funktion, mikroorganismer, blod, endometriederivat och andra icke-livskraftiga vävnader.

Förändringar i produktion och utsöndring av slem inträffar under påverkan av hormoner i den kvinnliga kroppen, därför förändras sekretens natur hos kvinnor med ålder:

 • Hos flickor under puberteten, på grund av otillräcklig mängd östrogen, är slemutsöndring minimal. Den kommer inte in i den yttre miljön och är belägen på epitelets yta.
 • Tilldelningarna börjar dyka upp 1 år före den första menstruationen, ökar med åldern.
 • Ytterligare förändringar i mängden slem beror på fasen av menstruationscykeln. I den första fasen är urladdningsvolymen minimal, slemhinnan, färgen är frånvarande.
 • Under ägglossningen ökar mängden, viskositeten ökar, färgen kan nå en beige nyans.
 • Under den andra halvan av cykeln blir urladdningen krämig, mild.
 • Under klimakteriet minskar mängden slem gradvis tills dess frånvaro. Detta orsakar obehagliga symtom, som torrhet, klåda, sveda.

Vissa förändringar i egenskaperna hos vaginalslem är också karakteristiska för graviditetsperioden. På grund av den ökade blodcirkulationen i organen i det reproduktiva systemet vid denna tidpunkt ökar mängden slem. Cervikalt slem förbinder dem, vars volym gradvis ökar fram till födelsetid.

Efter förlossningen flödar lochia ur könsorganen - fysiologiskt utskott efter födseln. Deras volym minskar inom 4-6 veckor efter graviditeten.

Vaginal torrhet: orsaker

Av ovanstående kan vi dra slutsatsen att den enda fysiologiska faktorn för torrhet i det intima området kan vara klimakteriet. Om klåda, sveda, en känsla av torrhet manifesteras hos kvinnor under andra perioder av livet, kan orsakerna vara:

 1. Dysfunktion, brist på äggstockar.
 2. Hypoestrogenism - brist på kvinnliga könshormoner.
 3. endometrios.
 4. Infektioner i reproduktionssystemet.
 5. Immunsystemstörningar.
 6. Brott mot nervreglering som uppstår under påverkan av stress, depression, funktioner i det autonoma nervsystemet.
 7. Anatomiska och fysiologiska egenskaper, en tendens till minskad sekretion av körtlar.
 8. Mediciner: kemoterapi, antihistaminer, antidepressionsläkemedel.
 9. Rökning.

De listade faktorerna, tillsammans eller separat, kan orsaka klåda, sveda, torrhet i slidan. Utseendet på sådana symtom bör vara ett tillfälle att konsultera en gynekolog.

Med klimakteriet

Med början från den pre-menopausala perioden (45–50 år) minskar östrogennivån, det huvudsakliga kvinnliga könshormonet, gradvis och stadigt hos kvinnor. Detta leder till omstrukturering av hela organismen, och särskilt könsorganen.

Menstruationens intensitet och varaktighet minskar tills de är frånvarande - klimakteriet. Samtidigt visas ett tillstånd som torrhet i vaginal.

Minska mängden vaginalslem, alkalisering av kavitet i penis, ökad sårbarhet hos epitelet - faktorer för penetration i slemhinnan hos patogena mikroorganismer: bakterier, virus, svampar.

Dessa mikrober kan bli en provocerande faktor för förekomsten av sjukdomen atrofisk vaginit.

Detta tillstånd manifesteras av följande symtom: brännande, klåda, torrhet i den intima zonen, smärta under samlag, blödning av slemhinnan, ökad lust att urinera. Infektion kan fånga stora områden i slemhinnan och även involvera angränsande organ: urinröret, livmoderhalsen, urinblåsan.

En gel som innehåller östrogen kan behandla klåda och torrhet orsakad av denna orsak..

Efter förlossningen

Som angivits ovan, efter avslutandet av graviditeten i flera veckor, lämnar lochia - postpartum utsläpp - vagina. De är emellertid inte en fullskalig vaginalslem, dess mängd efter avslutad graviditet reduceras fysiologiskt.

Detta beror på flera faktorer: en minskning av östrogennivåer, skada på en stor del av epitelet under barnets passage genom födelseskanalen, och därför tunnning av slemhinnan.

Läkarna bestämde den period under vilken torrhet, obehag under samlag, ökad blödning och till och med klåda är fysiologisk efter graviditeten - 2 månader. Om symtomen kvarstår längre, urineringssjukdomar följer dem, bör du rådfråga en läkare för att förskriva behandling. Dessa symtom kan indikera en infektion..

Torra sex

Känslan av torrhet, klåda, smärta i slidan vid samlag hos kvinnor kan bero på ovanstående skäl.

Oftast inträffar sådana manifestationer vid infektionssjukdomar i vaginalslemhinnan eller hormonella förändringar.

Om du är under 45 år måste du kontrollera orsakerna till obehagliga symtom. En generell analys av blod och urin, samt en smet på mikrofloraen, kommer att hjälpa till att eliminera en infektionssjukdom.

Ett blodprov för hormonell status avgör om det finns en minskning av östrogennivåer. Ytterligare behandling beror på de erhållna resultaten..

Behandling

En gynekolog bör ta itu med torrhet, klåda och sveda i slidan. Han kommer att genomföra en omfattande undersökning av kvinnan och identifiera orsaken till symtomen. Behandling av de listade manifestationerna av sjukdomen är indelad i etiotropisk (eliminering av orsaken) och symptomatisk (kontroll över symtomens svårighetsgrad).

Behandlingen av infektionssjukdomar bör inledas med normalisering av könshygien, den behandlande läkaren kan föreslå reglerna för användning av specialläkemedel.

Medel för lokal tillämpning

Vaginalgel, olja, suppositorier, grädde, salva och andra intima hygienprodukter tillhör ofta gruppen av symtomatiska medel, men några av dem innehåller antibakteriella läkemedel eller hormoner som eliminerar orsaken till sjukdomen..

Återställ vaginalslemhinnan, eliminera obehag som klåda och torrhet - det här är uppgifterna för läkemedlen i denna grupp.

Det är nödvändigt att förstå hur dessa fonder fungerar och under vilka förhållanden det är tillrådligt att använda dem. Behandling med vilket läkemedel som helst är en ansvarsfull process som kräver råd från en erfaren specialist.

Fett

Vad ska man göra om torrhet och klåda bara förekommer under sex? Om du är orolig för symtomen på det intima området under samlag kan en lösning vara smörjning.

Det här verktyget är mest lämpligt att använda för dem som inte har andra manifestationer av sjukdomen, med enskilda kännetecken för minskad vaginal slemutsöndring. Intim gel, icke-hormonell fuktighetskräm - den bästa lösningen på dessa problem hos kvinnor.

Grädde och smör

Om hormonbehandling är kontraindicerad, eller preparat som innehåller östrogen orsakar biverkningar, kan en kräm, salva eller olja som fuktar slemhinnan hjälpa. Oljan innehåller vanligtvis naturliga ingredienser som stimulerar frisläppandet av vaginalslem..

Det finns specialoljor för massage av intima muskler, som syftar till att förbereda könsorganen för födelseprocessen.

Att göra sådana övningar före förlossningen är mycket användbart, det förhindrar oönskade konsekvenser från det intima området.

Kontakta en specialist för att välja rätt olja för att lösa intima problem.

Organ för att normalisera funktionerna i vagina finns ofta i gelform. Denna form kombinerar fördelarna med lokal användning och en långvarig effekt..

Gelén kan innehålla antibakteriella och antiseptiska medel. Exempel på sådana läkemedel är Ginofit, Ginokomfort, Floragin Gel, Vagilak.

En gel som innehåller östrogen hjälper till att behandla hormonella störningar under klimakteriet: Östrogen, Divigel.

Innan du använder gelén, bör du rådfråga din läkare för att bestämma kontraindikationer och möjliga biverkningar..

En gel, olja, salva eller annan feminin hygienprodukt bör endast användas om det finns lämpliga indikationer, som specialisten kommer att hjälpa till att förstå. Det är gynekologen som borde behandla vaginala sjukdomar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till bröstsvullnad hos kvinnor

Det kvinnliga bröstet är ett mycket känsligt organ som svarar till och med på en liten förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Nästan alla kvinnor märker regelbunden svullnad i bröstkörtlarna under ägglossning och menstruation....

En daub istället för menstruation i tidig graviditet

I en vuxen kvinnas liv finns det åtminstone en gång en sådan olägenhet som en rödbrun daub, som ofta visas under graviditeten. Termen "daub" bör förstås som svag, inte rikligt med fläckar från vaginalpassagen....

Varför slutade menstruationen? Fysiologiska och patologiska orsaker

Menstruationscykeln är en indikator på kvinnors hälsa, en återspegling av hennes reproduktionssystem. Eventuella avvikelser i hans rytm, utseendet på oregelbunden menstruation måste nödvändigtvis varna kvinnan....