Hur kan jag stoppa blödningar från livmodern hemma

Klimax

Livmoderblödning är en lång och riklig utsläpp av blod från livmodern. Livmoderblödning är ett allvarligt symptom som inte bara kan indikera förekomsten av gynekologiska sjukdomar. Med denna typ av blödning är det mycket viktigt att ge kvinnan första hjälpen i tid och diagnostisera den verkliga orsaken till blödningen..

Menstruation anses vara normal blödning i livmodern, som bör ske cykliskt, med ungefär lika stora intervaller. Vanligtvis är dessa intervall cirka 25-30 dagar. Menstruationsflödet bör inte pågå mer än 6 dagar, annars anses det vara en patologi. För menstruations oregelbundenheter måste du rådfråga en läkare. En erfaren specialist kan undertrycka utvecklingen av sjukdomen i knoppen, utan att vänta på sin högdagstid, när konsekvenserna redan är irreversibla.

Orsaker till blödning i livmodern

Var kommer livmodersblödning ifrån och vad är dess orsak, låt oss försöka ta reda på det.

 1. En av de vanligaste orsakerna till blödning av livmodern är en mängd olika gynekologiska sjukdomar. Dessa är endometrios, adenomys, fibroider, cysturrupturer, olika livmoderskador, tumörer av alla slag och andra sjukdomar i livmodern och bilagor.
 2. Ofta är livmodersblödning förknippad med fel kurs under graviditet och förlossning. Blod frisätts i stora mängder under ektopisk graviditet och olika fosterpatologier. Livmoderblödning uppstår vid eventuella skador under förlossningen, under placenta previa och dess frigöring, samt under ett felaktigt utfört kejsarsnitt. Om delar av fostret eller morkakan förblir i livmodern efter en abort, kan detta leda till inflammation och blödning..
 3. Livmoderblödning kan också vara en konsekvens av icke-gynekologiska sjukdomar. Dessa inkluderar hypertoni, åderförkalkning, dysfunktion i sköldkörteln, sjukdomar förknippade med blodkoagulation. Livmoderblödning kan också orsakas av prolaps av urinröret..
 4. Vissa infektionssjukdomar orsakar också blödningar i livmodern - mässling, sepsis, tyfoidfeber och influensa..
 5. Inflammatoriska sjukdomar - vaginit, endometrit, erosion, cervicit, endocervikos kan också orsaka kraftiga blödningar.

orsaker till blödning under graviditeten

Vikasol

Läkemedlet är en syntetisk analog av vitamin K. Den finns i form av tabletter och en lösning för intramuskulär administration. Vikasol är involverad i syntesen av naturliga koagulationsfaktorer. Läkemedlet är ganska effektivt och används ofta av gynekologer i kampen mot livmodersblödning..

Överskridande av doseringen kan leda till ett överskott av vitamin K, hemolytisk anemi (nedbrytning av röda blodkroppar) och en tendens till trombos. Allergier är en sällsynt biverkning. Att använda Vikasol utan att först konsultera en läkare är mycket avskräckt..

Beroende på tillverkaren kommer priset i apotek för piller att börja på 20 rubel. Vicasol-ampuller kostar i genomsnitt 80-100 rubel.

Symtom på blödning i livmodern

Det är mycket viktigt att förstå om blödningen är normal eller patologisk. Om volymen utsöndrat blod har ökat dramatiskt och hygienprodukter helt enkelt inte klarar av - detta är en god anledning att omedelbart kontakta en läkare. Normalt frisätts cirka 60-80 ml blod under menstruationen. Om du måste byta kuddar eller tamponger var en och en halv till två timme, är blödningen ganska riklig.

Om blödningen varar mer än 6 dagar är detta också en avvikelse från normen. Livmodersblödning efter sex, flera "perioder" per månad, blödning efter klimakteriet, samt tjock och viskös urladdning kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom.

Biverkningar kan uppstå på grund av blödning hos en kvinna - järnbristanemi, minskad hemoglobin, yrsel, feber, andnöd, blekhet. Ofta känner patienten sig överväldigad och svag, aptitlös.

Dicinon

Läkemedlets aktiva substans är ethamylat. Befintliga former av medicin: lösning för intramuskulär och intravenös administration, tabletter. Den aktiva komponenten har följande effekter:

 1. BLODS. Etamsylat stimulerar bildandet och aggregeringen (sedimentation på skadade områden i kärlväggen) av blodplättar.
 2. Angioprotective: läkemedlets aktiva substans hjälper till att stärka blodkärlen, minska kapillärbräcklighet och permeabilitet.

Dicinon är ett av läkemedlen för förebyggande, eliminering av livmodersblödning under tung menstruation och på grund av kirurgiska ingrepp. Biverkningar liknar Tranexam, men de är färre och de är sällsynta:

 • dyspeptiskt syndrom (illamående, halsbränna, en känsla av tyngd i magen);
 • allergiska reaktioner;
 • CNS-skada (huvudvärk, yrsel, stickande känsla i nedre extremiteter).

Det genomsnittliga priset för 10 tabletter är 40 rubel. Lösningen för intravenös administration är något dyrare - från 500 rubel.

Första hjälpen för uterinblödning

Livmoderblödning är inte ett trasigt knä eller en rinnande näsa. I detta fall är självmedicinering mycket farligt. Om du eller din nära och kära har blödning i livmodern bör du omedelbart rådfråga en läkare. Om patientens tillstånd inte tillåter att gå till en medicinsk institution är det nödvändigt att ringa en ambulans och ge första hjälpen till patienten.

Inte i något fall!

 1. Med uterusblödning kan du inte sätta upp en värmdyna eller andra värmande föremål på magen. Det kan påskynda inflammation..
 2. Du kan inte göra vaginal douching - det kan förvärra blödningen.
 3. Du bör inte ta ett bad, särskilt varmt. Och du kan inte ta något läkemedel utan en läkares anvisningar.

Medan ambulansen är på väg, måste patienten ligga ner och inte göra plötsliga rörelser. Förse patienten med sängstöd och fullständig vila. Under dina fötter måste du sätta en rulle eller kudde. Lägg något kallt på underlivet, till exempel is från en frys eller fryst kött som tidigare har lindats i trasa. Detta kommer att minska blodkärlen och minska blödningen något. Det är nödvändigt att förse patienten med en riklig drink, för med blod förlorar en person mycket vätska. Te med socker kommer att fylla på glukoslagrar i kroppen, och rosenkapsavkok kommer att öka blodkoagulationen.

hur man bestämmer graviditet utan ett test hemma

Hur man förhindrar utveckling av komplikationer

Livmoderblödning är ett naturligt resultat av progressiv endometrios. För att undvika utvecklingen av komplikationer behöver du:

 • Diagnostisera snabbt sjukdomen. Rådfråga en läkare om de första symtomen på endometrios uppträder - smärta i nedre buken, menstruations oregelbundenhet, infertilitet;
 • Genomgå behandling med hänsyn till svårighetsgraden och förekomsten av processen. Under operationen kan du ta bort fokusen och minska risken för blödning. Hormonterapi hämmar tillväxten av heterotopi och hämmar utvecklingen av sjukdomen;
 • Övervaka sjukdomsförloppet. Gör en ultraljudssökning varje år och kolla in en gynekolog, även om det inte finns några klagomål.

Denna taktik förhindrar blödning av livmodern - en av de farligaste komplikationerna av endometrios..

En intressant video om blödning av livmodern: tecken och orsaker till onormal urladdning, behandlingsmetoder

Typer och behandling av livmodersblödning relativt patientens ålder

 1. Blödning från livmodern kan vara hos en nyfödd tjej under de första veckorna av livet. Detta är helt normalt och beror på en förändring av den hormonella bakgrunden. Sådan blödning kräver inte behandling.
 2. Livmoderblödning kan börja före puberteten (under de första 10 åren av livet). Sådana blödningar är förknippade med inflammation och svullnad i äggstockarna, som börjar producera ökade mängder hormoner. Ofta tar flickans föräldrar detta för tidig pubertet, men det är inte så. I detta fall bör du kontakta en specialist och genomgå en undersökning.
 3. Livmoderblödning som uppstår under puberteten hos en flicka (12-15 år) kallas juvenil. Men detta är inte menstruation, utan blödning - du måste kunna skilja den. Orsaken till livmodersblödning vid denna ålder kan vara infektioner, virussjukdomar, ofta förkylningar, fysisk aktivitet, felaktig och obalanserad näring och nervstock. För att behandla sådana blödningar är det viktigt att identifiera den verkliga orsaken till obalansen..
 4. Den vanligaste blödningen i livmodern förekommer i reproduktionsåldern. Under puberteten kan kvinnor uterinblödning utlöses av olika orsaker. Blödning kan öppna på grund av infektioner, liksom på grund av användning av felaktigt utvalda orala preventivmedel. Blödning är ofta en följd av abort och missfall. Under graviditeten kan blödningar öppnas från placenta previa, cystisk drift. Blödning under födelseprocessen är farligast eftersom en kvinna kan förlora mycket blod. Under postpartum kan blödningar öppna på grund av rester i livmodern i bitar av morkakan.
 5. Livmoderblödning kan uppstå under klimakteriet, och detta är en ganska vanlig förekomst. Blödning vid ung ålder kan vara en följd av hormonella förändringar, men ibland är det ett symptom på olika tumörer, inklusive maligna. Därför är det mycket viktigt att konsultera en läkare i tid - onkologiska sjukdomar behandlas perfekt i tidiga utvecklingsstadier. Detta gäller särskilt postmenopausal tid, då menstruationen har slutat helt.

När krävs kirurgi?

Om läkaren inte vet hur man stoppar blödning med endometrial hyperplasi med medicinsk behandling, eller snarare ger denna interventionsmetod inte den önskade effekten, kan läkaren förskriva en operativ behandlingsmetod. För detta bedövas patienten, och med hjälp av curetten avlägsnas endometriumets ytskikt.

Ibland används metoden "frysning", när de skadade områdena i endometriumet dör under påverkan av kyla, och sedan cellerna tas ut.

Vissa läkare rekommenderar cauterisering med en laser eller specialinstrument som värms upp till hög temperatur. Därefter lämnar de skadade cellerna ut livmodern naturligt, och slemhinnan återställs.

Kan ett fullständigt avlägsnande av livmodern förskrivas? Denna metod för intervention tillhandahålls, men endast med mycket komplexa, atypiska former. Oftast föreskrivs denna behandlingsmetod till patienter under klimakteriet, eftersom sannolikheten för att utveckla en cancertumör ökar avsevärt. Om det inte finns några förändringar i äggstockarna, lämnas de kvar på plats.

Hur man stoppar livmodersblödning med medicinering

Endast en läkare kan förskriva mediciner som kan stoppa blödning. Vi beskriver de viktigaste medicinerna som används för kraftig blödning och tar också hänsyn till principerna för deras handling.

 1. Etamsylat eller Dicinon.
  Dessa läkemedel har liknande exponeringsprinciper. Detta läkemedel främjar produktionen av tromboplastin och påverkar blodkärlets permeabilitet. Detta leder till ökad blodkoagulation och minskar blödningen avsevärt. Läkemedlet administreras intramuskulärt.
 2. Aminokapronsyra.
  Detta läkemedel förhindrar spontan upplösning av blodproppar, vilket hjälper till att gradvis minska intensiteten av blödning. För att stoppa blödning av livmodern kan läkemedlet användas under strikt medicinsk övervakning. Aminokapronsyra tas oralt eller intravenöst.
 3. Oxytocin.
  Detta är en välkänd hormonell medicin som används under förlossningen för att stimulera muskler i livmodern. Oxytocin administreras intravenöst med glukos, och blödningen slutar på grund av minskad muskelton. Men att ta detta läkemedel bör observeras med stor försiktighet - det har många kontraindikationer.
 4. Vikasol (vitamin K).
  Brist på vitamin K leder till dålig blodkoagulation, så Vikasol används som ersättning för bristen på detta vitamin. Men detta läkemedel är svårt att använda i akutåtgärder för att stoppa blödning, eftersom effekten av att ta läkemedlet inträffar inte tidigare än 10 timmar. Vikasol föreskrivs ofta för personer som är benägna till kraftiga blödningar.
 5. Kalciumglukonat.
  Om kroppen saknar kalcium ökar vaskulär permeabilitet, förvärras blodkoagulationen. Kalciumglukonat är inte en akut åtgärd för att stoppa blödning av livmodern, men det kan användas som ett läkemedel för att förbättra blodkärlets tillstånd.

hur man tar orala preventivmedel

Vad man ska göra först

Först måste en kvinna kontakta en ambulans. En akutundersökning behövs av den blivande modernen och patienter med ett försämrat tillstånd. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan vänta en minut.

Blödning från livmoderhålet är ett larm. Reaktionen på den bör vara omedelbar. Endast en läkare kan bedöma graden av hot, samt bestämma ytterligare åtgärder.

Med uterusblödning skiljer de förbjudna handlingarna:

 • applicera en varm värmedyna;
 • skölj;
 • ta ett varmt bad;
 • användning av läkemedel för att minska livmodern på egen hand.

Alla dessa åtgärder kan förvärra en kvinnas tillstånd, så du måste komma ihåg den tillåtna proceduren:

Kvinnan behöver säng vilaDu måste ligga på sängen och lätt höja benen böjda vid knäna. Det är tillåtet att lägga en kudde under dem. Denna åtgärd är nödvändig för att utesluta blodflödet från vitala organ. Även på detta sätt kan du förhindra svimning och komplikationer..
Längst ner i buken kan du fästa en värmedyna med isDetta kommer att minska blodkärlen och minska blödningen. Det är viktigt att inte sätta kallt direkt på huden så att det inte blir frostskada. Kylningen ska inte vara mer än 15 minuter. Efter det tar du en fem minuters paus.
Dricker mycket vätska för att kompensera för vätskeförlust från kroppenDet är tillåtet att dricka vatten, söt te och drycker med rosmarmer. Vatten förhindrar uttorkning. Som ett resultat av att man dricker sött te får vävnader och nervceller i hjärnan näring. Rosehip innehåller C-vitamin för att stärka väggarna i blodkärlen.

hormoner

Hemostatiska suppositorier för blödning av livmodern används inte. Bland de mediciner som en läkare kan förskriva för att stabilisera tillståndet utsöndras hormoner.

Gynekologen måste välja en enfas oral preventivmedel.

Bland dem är:

Den första dagen när blodet börjar måste du dricka 3 till 6 tabletter. Du måste ta dem tills urladdningen är helt stoppad..

Vidare tas läkemedlen i en dos som reduceras med en tablett. När hon gör en tablett genomförs intaget i 3 veckor.

Dessutom kan gestagener användas för behandling av blödning..

Bland dem är:

Deras handling observeras senare. Läkemedel föreskrivs dock inte för kvinnor som lider av anemi. Mottagningen utförs på liknande sätt som monofasiska preventivmedel. Endast en dosreduktion görs efter 2-3 dagar per tablett.

Det är värt att komma ihåg att sådan behandling inte är lämplig för alla patienter. Hormoner förskrivs unga kvinnor som inte har fött barn och inte riskerar att utveckla tumörer i livmodern. Det är också värt att komma ihåg att införande sker senast inom tre månader efter diagnostisk curettage, i frånvaro av endometrial patologier.

Mediciner

Läkaren kan ordinera olika mediciner för att stoppa blödningen. De tas oralt eller som en injektion..

 • Inuti kan du ta Aminocaproic acid upp till fem gånger om dagen. Det är också tillåtet att tränga in det i en ven i form av droppar. Det hämmar de blodförtunnande processerna i kroppen. På grund av förmågan att öka koagulerbarheten används inte läkemedlet för DIC.
 • Dicinon kan administreras intramuskulärt. Det finns också som tabletter som tas fyra gånger om dagen. Läkemedlet innehåller natriumethamylat, som snabbt slutar blödning. Verktyget ökar nivån på blodplättar i blodet och deras aktivitet. Det kan användas under lång tid, eftersom det inte leder till ökad blodkoagulation.
 • Om riklig blödning observeras förskrivs Tranex i fyra dagar 3-4 gånger om dagen. Det har en uttalad hemostatisk effekt och har också antiinflammatoriska, antihistamin och antitumöregenskaper. Vid samtidig administrering med andra hemostatiska läkemedel finns det risk för blodproppar.
 • Vikasol kan tas intramuskulärt eller oralt i tre dagar.
 • Ascorutin tas inom en vecka, vilket normaliserar tillståndet för fartygens väggar.
 • Oxytocin används för att öka toner i livmodern. Läkemedlet administreras intramuskulärt eller i form av droppar under en vecka. Det hormonella medlet är tillverkat av nötkreaturens hypofys. Läkemedlet stimulerar livmodersammandragningar, skär blodkärl. Det kan inte användas med högt blodtryck, tromboflebit och patologi i hjärt- och njurarna. Det är strängt förbjudet att använda oxytocin för livmodermyom.

Folkrecept för att stoppa blödning av livmodern

Hemmedicinrecept kan användas som en extra åtgärd för att stoppa blödning av livmodern. Många medicinalväxter har kraftfulla antiinflammatoriska och hemostatiska egenskaper. För att förbereda ett avkok, måste du ta några matskedar av växten, hälla dem i en burk, häll kallt kokande vatten och täck tätt.

Gräs kan tas färskt eller torkat. Om du brygger bär eller bark, måste du använda en termos för att hålla buljongen längre. När buljongen är tillräckligt infunderad måste den filtreras och tas flera gånger om dagen i ett halvt glas. Här är en lista över örter och växter som kan hjälpa till med kraftiga blödningar i livmodern..

 • Bladen och stjälkarna av nässlor;
 • Viburnum bark;
 • Vattenpeppar;
 • Rölleka;
 • Fräken;
 • Shepherd's bag;
 • Highlander är foul;
 • Rhodiola rosea;
 • Jordgubbsrotrot (tinktur eller flytande extrakt);
 • pepparmint;
 • Gurkafransar;
 • Hallonblad.

Vid uterusblödning rekommenderas att dricka rönsaft utspädd med myntte. Du måste också laga till omogna apelsiner och äta dem med skalet. Omogen kokt apelsin har en uttalad sammandragande effekt, vilket hjälper till att stoppa blödningar i livmodern.

hur man lindrar smärta under menstruationen utan piller

Förebyggande metoder

För att förhindra risken för återfall av livmodersblödning är det viktigt att följa några förebyggande regler:

 • Det är nödvändigt att normalisera läget för vila och arbete. Maten ska vara balanserad. Efter behandlingen måste du undvika nervstress och stress..
 • I de två första menstruationscyklerna efter avslutad blödning måste du ta antiinflammatoriska läkemedel Mefenaminsyra tre gånger om dagen, 50 mg vardera, Nimesulide två gånger om dagen, 100 mg vardera.
 • När menstruationen inträffar måste du ta Aminocaproic acid, vilket förhindrar risken för blödning.
 • En kvinna visas hormonbehandling med östrogen-progestogener, progestogener i tre till sex månader. Om läkemedlen inte normaliserar tillståndet kan det antas att orsaken till blödning inte upptäcks eller att hormonerna är felaktigt valda.
 • Från den femte dagen i cykeln bör folsyra tas i 10 dagar. Därefter, från dag 16, förskrivs C-vitamin i ett gram under 10 dagar. Två månader måste en kvinna dricka E-vitamin, multivitaminer och preparat med järn och zink i kompositionen.
 • För att stabilisera nervsystemet rekommenderas det att ta tinkturer av valerian, Novopassit.
 • Det är viktigt att spela sport: simning, fitness, löpning, dans, yoga.

Att följa enkla regler hjälper till att undvika upprepade blödningar från livmodern och förbättra kvinnokroppens tillstånd betydligt..

Förebyggande av livmodersblödning

Livmoderblödning är ett allvarligt symptom som du måste reagera på omedelbart. För att inte stöta på ett sådant problem som blödning i livmodern måste du besöka en gynekolog var sjätte månad. Sådana förebyggande åtgärder av läkaren hjälper dig att upptäcka sjukdomen i dess mycket embryo. Som ni vet är behandlingen av alla sjukdomar i ett tidigt stadium av dess utveckling mest effektiv.

För att förbättra den hormonella bakgrunden måste du förbättra ditt livskvalitet. Ät rätt och balanserat. Föredra naturliga produkter - mer grönsaker och frukt, kött, spannmål. Undvik stekt, fet, kryddig, salt och sockerrik mat.

Gå in för sport och hitta alla möjligheter för fysisk aktivitet. Undvik olika stressiga situationer eller försök att behandla dem lättare. Observera regimet för arbete och vila, inte överbelasta kroppen.

Som läkemedelsprofylax efter kraftig blödning föreskriver läkaren vanligtvis ett komplex av restaureringsläkemedel. Det inkluderar antiinflammatoriska läkemedel, hemostatiska läkemedel, vitaminer, lugnande medel samt långvarig hormonbehandling..

Att identifiera den verkliga orsaken till livmodersblödning, snabb respons och korrekt behandling kommer att rädda dig från detta problem för alltid. Titta på din kropp, och då kommer din kvinnliga hälsa att tacka dig med tacksamhet.

Vilka kontraindikationer kan vara

Den vanligaste kontraindikationen för användning av tabletter och injektioner för behandling av blödning är ökad känslighet och intolerans mot läkemedlets komponenter. Sådana läkemedel ska inte heller tas under följande förhållanden:

 • trombos;
 • njursvikt;
 • tromboflebit;
 • nedsatt blodcirkulation i hjärnan;
 • hyperkoagulation;
 • tromboembolism;


Vid trombos med användning av hemostatiska läkemedel måste man vara extremt försiktig

 • åderbråck.

Vissa av ovanstående läkemedel kan inte användas under graviditet och amning.

Behandling

Att stoppa blödning av livmodern är en av de viktigaste behandlingspunkterna. I de flesta fall är det ett livshotande tillstånd. Hjälp hemma kanske inte alltid leder till ett positivt resultat.

. De viktigaste anvisningarna för behandling:

 • stoppa pågående blodförlust;
 • fyll på volymen vätska;
 • fastställa patologin som orsakade detta symptom;
 • förhindra återfall.

Första hjälpen

Livmoderblödning kan börja helt plötsligt. Du måste veta åtgärder för att stoppa eller minimera blodförlusten hemma innan du tillhandahåller kvalificerad vård..

 1. Lägg kvinnan upprätt med benen uppåt.
 2. Applicera kyla på buken.
 3. Drick mycket vatten för att återställa förlorad vätska.
 4. Använd hemostatiska medel om lämplig medicinsk kunskap finns tillgänglig..

Genom att tillhandahålla första hjälpen till en kvinna hemma ökar chansen att rädda ett liv och återställa funktionshinder.

förberedelser

Läkemedel hjälper till att stoppa förlusten av blod från livmodern hemma. Detta är det enklaste sättet att hjälpa till.

. Följande läkemedel används för behandling:

 • hemostatiska läkemedel;
 • hormoner
 • infusionsmedel för att återställa volymen cirkulerande blod (OCC);
 • stimuleringsmedel för livmodersammandragningar;
 • eliminera anemi.

Du måste veta exakt vilka piller som hjälper till att stoppa blodet och inte orsaka allvarliga skador. Se först till din läkare.

Hormonalt stopp av uterusblödning utförs på följande sätt:

 • progesteron - medan du tar det, minskar blödningen gradvis;
 • kombinationsmedel (COC). Lämplig för återhämtning och reglering av cykeln. Det tar några dagar att stoppa blodförlusten.
  . Oftare används för att förhindra återfall;
 • oxytocin. En analog av det hypotalamiska hormonet har en direkt effekt på livmodern, orsakar muskelsammandragningar
  . Mer vanligt förekommande i obstetrisk praxis.

Kirurgiskt ingrepp

Om det konservativa tillvägagångssättet är ineffektivt, används kirurgiska hjälpmedel för att stoppa blödningen. Det är nödvändigt att tänka på allvarlig ingripande med pågående blödning, försämring, upp till chock, kraftigt reducerat hemoglobin (70 g / l)

. Det är omöjligt att genomföra sådana manipulationer hemma.

Som kirurgiskt stopp kan man använda:

 • hysteroskopisk endometrial ablation;
 • diagnostisk curettage;
 • uterus borttagning.

Finns det några biverkningar och kontraindikationer?

I instruktionerna för varje homeostatisk läkemedel noteras kontraindikationer förknippade med ökad känslighet för komponenter, vaskulära och blodpatologier:

 • trombos;
 • tromboflebit;
 • maligna blodsjukdomar;
 • akut hjärtinfarkt;
 • ökad blodkoagulation.

Läkemedel som inte kan förskrivas till personer med njursjukdomar (insufficiens, pyelonefrit), urolithiasis:

 • Ascorutin;
 • "Tranescam";
 • Vattenpeppar extrakt.

Biverkningar som kan orsaka hemostatiska läkemedel under menstruation och onormala blödningar i livmodern:

 • halsbränna;
 • huvudvärk;
 • allergi;
 • ansiktsrödhet;
 • yrsel;
 • illamående;
 • diarre;
 • takykardi.

Lär dig hur man skiljer menstruation från blödning.

Livmoderblödning - orsaker och symtom, hur man stoppar. Dicinon för blödning i livmodern

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Vad är livmodersblödning?

Orsaker till blödning i livmodern

Orsakerna till livmodersblödning kan vara olika. Ofta orsakas de av sjukdomar i livmodern och bilagor, såsom myom, endometrios, adenomyos), godartade och maligna tumörer. Blödning kan också uppstå som en komplikation av graviditet och förlossning. Dessutom finns det dysfunktionella uterinblödningar - när, utan synlig patologi från könsorganen, är deras funktion försämrad. De är förknippade med ett brott mot produktionen av hormoner som påverkar könsorganen (störningar i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet).

Mycket mindre ofta kan orsaken till denna patologi vara de så kallade extragenitala sjukdomarna (inte relaterade till könsorganen). Livmoderblödning kan uppstå vid leverskada, med sjukdomar förknippade med blödningsstörningar (till exempel von Willebrands sjukdom). I detta fall, utöver livmodern, är patienter också oroliga för näsblödningar, blödande tandkött, blåmärken med mindre blåmärken, långvarig blödning med snitt och andra symtom.

Symtom på blödning i livmodern

Det huvudsakliga symptomet på denna patologi är utsläpp av blod från slidan..

Till skillnad från normal menstruation kännetecknas livmodningsblödning av följande egenskaper:
1. En ökning av volymen blod som utsöndras. Normalt frisätts 40 till 80 ml blod under menstruationen. Med blödning i livmodern ökar volymen blod som förloras och uppgår till mer än 80 ml. Detta kan bestämmas om det finns ett behov av att byta hygienprodukter för ofta (var 0,5 - 2 timme).
2. En ökning av blödningens varaktighet. Normalt, under menstruationen, varar urladdningen från 3 till 7 dagar. Vid uterusblödning överstiger blodutsöndringen sju dagar.
3. Brott mot utsläppets regelbundenhet - i genomsnitt är menstruationscykeln 21-35 dagar. En ökning eller minskning av detta intervall indikerar blödning.
4. Blödning efter samlag.
5. Postmenopausal blödning - i en ålder då menstruationen redan har slutat.

Följaktligen kan följande symtom på uterusblödning särskiljas:

 • Menorrhagia (hypermenorrhea) - överdriven (mer än 80 ml) och långvarig menstruation (mer än 7 dagar), deras regelbundenhet upprätthålls (uppstår efter 21-35 dagar).
 • Metrorragi - oregelbunden fläckning. Uppträder oftare mitt i cykeln och är inte särskilt intensiva.
 • Menometorragi - långvarig och oregelbunden blödning.
 • Polymenorré - menstruation som förekommer oftare än efter 21 dagar.

På grund av förlusten av ganska stora mängder blod är järnbristanemi (en minskning av mängden hemoglobin i blodet) ett mycket vanligt symptom på denna patologi. Det åtföljs ofta av svaghet, andnöd, yrsel, blekhet i huden..

Typer av livmodersblödning

Beroende på tidpunkten för händelse kan blödning av livmodern delas in i följande typer:
1. Blödningar i livmodern under den nyfödda perioden är smala fläckar från slidan som förekommer oftast under den första veckan av livet. De har samband med det faktum att det under denna period sker en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden. Passera på egen hand och kräver inte behandling.
2. Blod i livmodern under det första decenniet (före puberteten) är sällsynt och är associerat med tumörer i äggstockarna som kan utsöndra en ökad mängd könshormoner (hormonaktiva tumörer). Således kallas falsk pubertet.
3. Juvenil livmodersblödning - förekommer i åldern 12-18 år (puberteten).
4. Blödning under reproduktionsperioden (åldrarna 18 till 45 år) - kan vara dysfunktionell, organisk eller förknippad med graviditet och förlossning.
5. Blod i livmodern i klimakteriet - på grund av nedsatt produktion av hormoner eller sjukdomar i könsorganen.

Beroende på orsaken delas uterinblödningen upp i:

 • Dysfunktionell blödning (kan vara ägglossande och anovulatorisk).
 • Organisk blödning - förknippad med patologi för könsorganen eller systemiska sjukdomar (t.ex. blodsjukdomar, lever, etc.).
 • Iatrogen blödning - uppstår som ett resultat av att man tar icke-hormonella och hormonella preventivmedel, blodförtunnare, på grund av installation av intrauterina enheter.

Juvenil livmodersblödning

Behandling, beroende på tillstånd, kan vara symtomatisk - använd följande medel:

 • hemostatiska läkemedel: dicinon, vicasol, aminokapronsyra;
 • livmoderkontraherande medel (oxytocin);
 • vitaminer;
 • järnberedningar;
 • fysioterapeutiska förfaranden.

Om det inte finns tillräcklig symptomatisk behandling, stoppas blödningen med hjälp av hormonella läkemedel. Curettage utförs endast med allvarliga och livshotande blödningar.

För att förebygga upprepade blödningar föreskrivna kurser med vitaminer, fysioterapi, akupunktur. Efter att blödningen har stoppats ordineras östrogen-progestogenmedel för att återställa den normala menstruationscykeln. Av stor vikt under återhämtningsperioden är härdning och träning, god näring, behandling av kroniska infektioner.

Reproduktionsblödning

Under reproduktionsperioden finns det många skäl som orsakar blödning i livmodern. I grund och botten är detta dysfunktionella faktorer - när en överträdelse av den korrekta produktionen av hormoner inträffar efter abort, mot bakgrund av endokrina, infektionssjukdomar, stress, förgiftning, tar vissa mediciner.

Under graviditeten, i de tidiga stadierna, kan livmodersblödning vara en manifestation av ett missfall eller en ektopisk graviditet. I de senare stadierna av blödning på grund av placenta previa, cystisk drift. Under förlossning är blödning av livmodern särskilt farlig, mängden blodförlust kan vara stor. En vanlig orsak till blödning under förlossningen är placentabbrott, atoni eller livmoderhypotoni. Under postpartumperioden uppstår blödningar beroende på delar av membranen som finns kvar i livmodern, livmoderhypotoni eller blödningsstörningar.

Ofta kan orsakerna till blödning i livmodern i fertil ålder vara olika sjukdomar i livmodern:

 • myom;
 • livmodern endometrios;
 • godartade och maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • kronisk endometrit (uterusinflammation);
 • hormonaktiva ovarietumörer.

Graviditet och förlossningsblödning

Under den första halvan av graviditeten inträffar livmodersblödning när det finns ett hot om abort, eller när en ektopisk graviditet avslutas. Dessa tillstånd kännetecknas av smärta i nedre del av buken, försenad menstruation samt subjektiva tecken på graviditet. I alla fall, om det är blödning efter det att graviditeten har fastställts, är det brådskande att söka medicinsk hjälp. I de första stadierna av en spontan missfall med snabb start och aktiv behandling kan graviditet sparas. I de senare stadierna finns det behov av curettage.

En ektopisk graviditet kan utvecklas i äggledarna, livmoderhalsen. Vid de första tecken på blödning, åtföljd av subjektiva graviditetssymtom mot bakgrund av till och med en liten försening i menstruationen, är det brådskande att söka medicinsk hjälp.

Under andra hälften av graviditeten är blödning en stor fara för mamma och fosterets liv, så de behöver akut läkare. Blödning inträffar när placenta previa (när moderkakan inte bildas på livmoderens bakre vägg, men helt eller delvis blockerar ingången till livmodern), lossning av den normalt placerade morkaken eller när livmodern brister. I sådana fall kan blödning vara inre eller yttre och kräver en akut kejsarsnitt. Kvinnor som löper risk för dessa tillstånd bör övervakas noggrant..

Under förlossning är blödning också förknippad med presentation eller frigöring av moderkakan. Under postpartum är vanliga orsaker till blödning:

 • minskad livmodern och dess förmåga att kontrahera;
 • delar av morkaken kvar i livmodern;
 • blödningsstörningar.

I fall där blödning har inträffat efter utskrivning från modersjukhuset är det nödvändigt att ringa ambulans för akut sjukhusvård.

Livmoderblödning med klimakteriet

Dysfunktionell blödning i livmodern

Mycket ofta är dysfunktionell blödning resultatet av artificiella eller spontana aborter.

Dysfunktionell uterusblödning kan vara:
1. ägglossning - förknippad med menstruation.
2. Anovulatorisk - uppstår mellan menstruation.

Vid ägglossningsblödning uppstår avvikelser i varaktighet och volym av blod som utsöndras under menstruationen. Anovulatorisk blödning är inte förknippad med menstruationscykeln, förekommer oftast efter en försening i menstruationen, eller mindre än 21 dagar efter den senaste menstruationen.

Ovariell dysfunktion kan orsaka infertilitet, missfall, därför är det oerhört viktigt att konsultera en läkare i tid om det finns någon kränkning av menstruationscykeln.

Genombrott uterinblödning

Livmoderblödning orsakad av att ta hormonella preventivmedel kallas genombrott. Sådan blödning kan vara mindre, vilket är ett tecken på en period av anpassning till läkemedlet.

I sådana fall bör du rådfråga en läkare för att granska dosen av det läkemedel som används. Oftast, om genombrottsblödning har dykt upp, rekommenderas det att tillfälligt öka dosen av läkemedlet som tas. Om blödningen inte slutar eller blir mer omfattande bör en ytterligare undersökning utföras, eftersom orsaken kan vara olika sjukdomar i reproduktionssystemets organ. Blödningar kan också uppstå när livmoderens väggar skadas av en intrauterin enhet. I detta fall ska du ta bort spiralen så snart som möjligt..

Vilken läkare ska jag kontakta för blödning i livmodern?

Om uterusblödning inträffar, oavsett kvinnans eller flickans ålder, bör du kontakta en gynekolog (registrera dig). Om livmodersblödning började hos en flicka eller ung flicka rekommenderas att kontakta en barngynekolog. Men om det av någon anledning är omöjligt att komma till sådant, bör du kontakta den vanliga gynekologen hos kvinnokonsultationen eller privata kliniken.

Tyvärr kan livmodersblödning vara ett tecken på inte bara en långvarig kronisk sjukdom i de inre könsorganen hos en kvinna, där en rutinundersökning och behandling är nödvändig, utan också symtom på en nödsituation. Nödläge innebär akuta sjukdomar där en kvinna behöver akut kvalificerad medicinsk vård för att rädda sitt liv. Och om sådan hjälp med nödblödning inte tillhandahålls kommer kvinnan att dö.

Följaktligen är det nödvändigt att konsultera en gynekolog i en poliklinik för blödning av livmodern när det inte finns några tecken på en nödsituation. Om blödning av livmodern kombineras med tecken på en nödsituation, bör du omedelbart ringa en ambulans eller, med din egen transport, komma till närmaste sjukhus med en gynekologisk avdelning så snart som möjligt. Tänk på när blödning av livmodern bör betraktas som en nödsituation.

Först och främst bör alla kvinnor veta att blödning av livmodern i något stadium av graviditeten (även om graviditeten inte bekräftas, men det är en försening på minst en vecka) bör betraktas som ett akut tillstånd, eftersom blodutsöndring, som regel, provoceras farligt för fostret och framtiden. mödrar med tillstånd som abrupt placenta, missfall, etc. Och under sådana förhållanden bör en kvinna förses med kvalificerad hjälp för att rädda sitt liv och, om möjligt, för att bevara det bärande fostrets liv.

För det andra bör livmodningsblödning, som började under eller under en tid efter samlag, betraktas som ett tecken på en nödsituation. Sådan blödning kan bero på graviditetspatologi eller allvarliga könsskador under tidigare samlag. I en sådan situation är det viktigt att hjälpa en kvinna, för i hennes frånvaro kommer blödningen inte att stanna, och kvinnan kommer att dö av blodförlust oförenligt med livet. För att stoppa blödningen i en liknande situation är det nödvändigt att suturera alla tårar och skador i de inre könsorganen eller att avbryta graviditeten.

För det tredje, livmodersblödning, som visar sig vara riklig, minskar inte med tiden, kombineras med svår smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen, orsakar en kraftig försämring av välbefinnande, blanchering, minskat tryck, hjärtklappning, ökad svettning och eventuellt svimning. Ett vanligt kännetecken på ett akut tillstånd med livmodersblödning är det faktum att en kvinnas välbefinnande försämras, när hon inte kan utföra enkla vardagliga och vardagliga handlingar (hon kan inte stå upp, vrida huvudet, det är svårt för henne att tala, om hon försöker sitta i sängen, faller omedelbart osv.) och ligger bokstavligen i ett lager eller till och med medvetslös.

Vilka tester och undersökningar kan en läkare förskriva blödningar i livmodern?

Trots att uterusblödning kan utlösas av olika sjukdomar används samma undersökningsmetoder (tester och instrumentell diagnostik) när de dyker upp. Detta beror på det faktum att den patologiska processen med uterusblödning är lokaliserad i samma organ - livmodern eller äggstockarna.

Vidare utförs i det första steget olika undersökningar för att bedöma livmoders tillstånd, eftersom den vanligaste blödningen i livmodern beror på patologin hos detta specifika organ. Och endast om, efter undersökningen, inte livmoderpatologi upptäcktes, används metoder för att undersöka äggstockarnas arbete, eftersom blödning i en sådan situation orsakas av en överträdelse av äggstockens reglerande funktion. Det vill säga äggstockarna producerar inte den nödvändiga mängden hormoner i olika perioder av menstruationscykeln, och därför uppstår blödning som ett svar på hormonell obalans.

Så med uterusblödning föreskriver läkaren först följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Koagulogram (indikatorer för blodkoagulationssystemet) (post);
 • Gynekologisk undersökning (registrering) och undersökning i speglarna;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrera).

Ett komplett blodantal är nödvändigt för att bedöma graden av blodförlust och om en kvinna har utvecklat anemi. Med ett generellt blodprov kan du också identifiera om det finns inflammatoriska processer i kroppen som kan orsaka dysfunktionell blödning i livmodern.

Med koagulogrammet kan du utvärdera hur blodkoagulationssystemet fungerar. Och om parametrarna för koagulogrammet inte är normala, bör kvinnan konsultera och genomgå nödvändig behandling med en hematolog (registrera).

Gynekologisk undersökning gör det möjligt för läkaren att känna med sina händer olika neoplasmer i livmodern och äggstockarna, för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process genom att ändra organens konsistens. Och undersökning i speglarna gör att du kan se livmoderhalsen och slidan, identifiera neoplasmer i livmoderhalskanalen eller misstänka livmoderhalscancer.

Ultraljud är en mycket informativ metod som gör att du kan identifiera inflammatoriska processer, tumörer, cyster, polypper i livmodern och äggstockarna, endometrial hyperplasi samt endometrios. Det är faktiskt att ultraljud kan upptäcka nästan alla sjukdomar som kan orsaka blödning i livmodern. Men tyvärr räcker inte användningen av ultraljud för en slutlig diagnos, eftersom denna metod endast ger en orientering i diagnosen - till exempel med ultraljud är det möjligt att identifiera livmoderfibroider eller endometrios, utan att fastställa den exakta platsen för tumören eller ektopiska foci, bestämma deras typ och utvärdera organets tillstånd och omgivande vävnader - det är omöjligt. Således tillåter ultraljud som sagt att du bestämmer typen av befintlig patologi, men för att klargöra dess olika parametrar och ta reda på orsakerna till denna sjukdom måste andra undersökningsmetoder användas.

När en gynekologisk undersökning kommer att utföras, undersökning i speglarna, ultraljud och ett allmänt blodprov och ett koagulogram görs beror det på vilken patologisk process som upptäcktes i könsorganen. Baserat på dessa undersökningar kan läkaren förskriva följande diagnostiska procedurer:

 • Separat diagnostisk curettage (registrera dig);
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Magnetisk resonansavbildning (registrera dig).

Så om endometrial hyperplasi, livmoderhalskanal eller endometrial polypper eller endometrit upptäcks, föreskriver läkaren vanligtvis en separat diagnostisk curettage följt av histologisk undersökning av materialet. Histologi gör det möjligt att förstå om det finns en malign tumör eller malignitet hos normala vävnader i livmodern. Förutom curettage kan läkaren förskriva hysteroskopi, under vilken livmodern och livmoderhalskanalen undersöks från insidan med en speciell anordning - ett hysteroskop. I detta fall utförs hysteroskopi vanligtvis först och sedan curettage.

Om myom eller andra tumörer i livmodern upptäcktes, föreskriver läkaren hysteroskopi för att undersöka organkaviteten och se neoplasma med ögat.

Om endometrios upptäcktes, kan läkaren förskriva magnetisk resonansavbildning för att klargöra placeringen av ektopiska foci. Dessutom kan läkaren med upptäckt endometrios förskriva ett blodprov för innehållet av follikelstimulerande, luteiniserande hormoner, testosteron för att klargöra orsakerna till sjukdomen.

Om cystor, tumörer eller inflammation i äggstockarna upptäcktes utförs inga ytterligare undersökningar eftersom de inte behövs. Det enda som en läkare kan förskriva i detta fall är en laparoskopisk operation (registrera) för att ta bort neoplasmer och en konservativ behandling för den inflammatoriska processen.

I fallet, enligt resultaten av ultraljud (registrering), gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna, ingen patologi för livmodern eller äggstockarna upptäcktes, antas dysfunktionell blödning på grund av obalans i hormonbalansen i kroppen. I en sådan situation föreskriver läkaren följande test för att bestämma koncentrationen av hormoner som kan påverka menstruationscykeln och utseendet på livmodersblödning:

 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av triiodothyronin (T3);
 • Blodtest för tyroxinnivå (T4);
 • Blodtest för närvaro av antikroppar mot tyroperoxidas (AT-TPO);
 • Blodtest för närvaro av antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå (registrera);
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD) (registrera dig).

Behandling av uterusblödning

Behandling av livmodersblödning syftar främst till att stoppa blödning, fylla på blodförlust samt eliminera orsaken och förebyggande. De behandlar all blödning på ett sjukhus, för Först och främst är det nödvändigt att utföra diagnostiska åtgärder för att fastställa deras orsaker..

Metoder för att stoppa blödning beror på ålder, deras orsaker, svårighetsgraden av tillståndet. En av de viktigaste metoderna för kirurgiskt stopp av blödning är separat diagnostisk curettage - det hjälper också till att identifiera orsaken till detta symptom. För detta skickas skrotning av endometrium (slemhinnan) för histologisk undersökning. Curettage utförs inte med juvenilblödning (endast om svår blödning inte stannar under påverkan av hormoner och hotar livet). Ett annat sätt att stoppa blödningen är hormonell hemostas (användning av stora doser av hormoner) - östrogena eller kombinerade orala preventivmedel (icke-ovlon, rigevidon, mercilon, marvelon).

Följande mediciner används under symptomatisk terapi:

 • hemostatiska läkemedel (vicasol, dicinon, aminokapronsyra);
 • livmoderkontraherande medel (oxytocin);
 • vid låga hemoglobinvärden - järnpreparat (maltofer, fenuls) eller blodkomponenter (nyfryst plasma, erytrocytmassa);
 • vitaminer och vasokonstriktorer (ascorutin, vitamin C, B6, PÅ12, folsyra).

Efter att blödningen har stoppats förhindras deras förnyelse. I händelse av dysfunktion är detta en kurs av hormonella läkemedel (kombinerade orala preventivmedel eller gestagener), installation av en hormonproducerande intrauterin enhet (Mirena). Om en intrauterin patologi upptäcks behandlar de kronisk endometrit, endometriala polyper, livmoderfibroider, adenomyos, endometrial hyperplasi.

Hemostatiska medel som används för livmodern
blödning

Dicinon för blödning i livmodern

Dicinon (etamsylat) är ett av de vanligaste läkemedlen som används för uterinblödning. Det tillhör gruppen av hemostatiska (hemostatiska) läkemedel. Dicinon verkar direkt på väggarna i kapillärerna (de minsta kärlen), minskar deras permeabilitet och bräcklighet, förbättrar mikrosirkulationen (blodflödet i kapillärerna) och förbättrar också blodets koagulerbarhet på platserna för skador på små kärl. Det orsakar emellertid inte hyperkoagulering (ökad bildning av blodproppar) och försvårar inte blodkärlen.

Läkemedlet börjar verka inom 5-15 minuter efter intravenös administrering. Effekten varar 4-6 timmar.

Dicinon är kontraindicerat i följande fall:

 • trombos och tromboembolism;
 • maligna blodsjukdomar;
 • överkänslighet mot läkemedlet.

Metoden för applicering och dos bestäms av läkaren i varje specifikt fall av blödning. Vid menorrhagi rekommenderas det att man tar dicinon i tabletter, från och med den femte dagen i den påstådda menstruationen och slutar den femte dagen i nästa cykel.

Vad man ska göra med långvarig blödning i livmodern?

Vid långvarig blödning av livmodern är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. Om det finns tecken på svår anemi, måste du ringa en ambulans för att stoppa blödningen och ytterligare övervakning på sjukhuset.

De viktigaste tecknen på anemi:

 • svår svaghet;
 • yrsel;
 • sänka blodtrycket;
 • ökad hjärtrytm;
 • blekhet i huden;
 • svimning.

Folkrättsmedel

Som ett folkemedicin för behandling av livmodersblödning används avkok och extrakt av röd yarrow, vattenpeppar, herdepåse, nässlor, hallonblad, hemoptys och andra medicinalväxter. Här är några enkla recept:
1. Infusion av rödört: 2 teskedar torrt gräs häll ett glas kokande vatten, insister 1 timme och filtrera. Ta 4 gånger om dagen, 1/4 kopp infusion före måltider.
2. Infusion av gräs i en herde påse: 1 matsked torrt gräs hälls med ett glas kokande vatten, insisterade i 1 timme, förpackas och filtreras sedan. Ta 1 matsked 3-4 gånger om dagen före måltiderna.
3. Infusion av dioica nässlor: 1 matsked torkade löv hälls med ett glas kokande vatten, kokt i 10 minuter på låg värme, kyldes sedan och filtrerades. Ta 1 matsked 4-5 gånger om dagen.

Användning av folkrättsmedel är endast tillåtet efter att ha konsulterat en läkare, eftersom livmodersblödning är ett symptom på olika sjukdomar, ofta ganska allvarliga. Därför är det oerhört viktigt att hitta orsaken till detta tillstånd och börja behandlingen så snart som möjligt.

Författare: Pashkov M.K. Koordinator för innehållsprojekt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsperioder är inuti, men utanför är bara en daub.

Jag vet säkert att menstruationsblod redan sitter inne i mig. Det var sex på morgonen med sin man - en vän blev helt blodig, flödade en gång på benen vid utgången
...

Bastemperatur före menstruation

Värden på basaltemperatur före menstruationBastemperatur före menstruation: varför mäta det? Låt oss först förstå definitionen av termen. Vi vet alla väl att den normala temperaturen i armhålan bör vara 36,6 ° C....

Magen gör ont, men min period är borta - vad kan den prata om?

Magen gör ont, men min period är borta - är det normalt? Doktorns svarOm du ställer denna fråga till en gynekolog, kommer han inte att kunna ge dig ett tydligt svar omedelbart....