Duphastons utnämning för endometrial hyperplasi: patientrecensioner, behandlingsregimer

Intim

Senaste uppdatering av artikel 07.12.2019

Uterin endometrial hyperplasia (HPE) är en av de patologiska gynekologiska tillstånden när onormal spridning av livmoderens inre skikt observeras. Deras främsta anledning anses vara en störd hormonbalans, som manifesteras av överdrivna mängder östrogen och otillräcklig volym progesteron. För att bromsa processen för spridning av endometriala vävnader använder man medel som kan korrigera hormonella avvikelser. Duphaston med endometrial hyperplasi används för att anpassa nivån av progesteron till de nödvändiga indikatorerna.

Orsaker och metoder för att behandla sjukdomen

Sjukdomen förekommer av olika skäl. Det kan förekomma i premenopaus (före tiderna av klimakteriet), och hos ungdomar och i reproduktiv ålder. Endometriet börjar växa patologiskt på grund av:

 • brist på progesteron på grund av individuella egenskaper hos kroppen, genetiska störningar;
 • åldersrelaterad minskning av antalet kvinnliga hormoner (i premenopausal ålder och i klimakteriet ökar risken för endometrial hyperplasi);
 • sjukdomar i det endokrina systemet och inte bara äggstockarna: riskgruppen inkluderar patienter med diabetes mellitus och övervikt;
 • kvinnliga könsoperationer.

Det är viktigt att veta att endometrial hyperplasi (GPE) är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet. Denna kränkning förhindrar barnets befruktning och bärande. Därför, om patienten vill bli mamma, måste hon definitivt bli av med problemet.

Konsekvenserna av curettage

Gynekologer rekommenderar att följa följande regler för de kommande två veckorna efter operationen:

 1. Sexuell avhållsamhet.
 2. Ta inte ett bad eller gå till bastun, uteslut värmestress på kroppen.
 3. Använd inte sprutor eller svampar.
 4. Undvik träning.
 5. Ta inte blodförtunnare som Heparin eller Aspirin.
 6. Kontroll tre månader efter proceduren med bloddonation för hormoner.

Vad är Duphaston?

Duphaston är ett progestogen. Dess sammansättning ligger nära naturligt kvinnligt progesteron. Läkemedlets aktiva substans kallas dihydrogesteron. Verktyget påverkar selektivt det drabbade endometriumet. Detta minskar avsevärt sannolikheten för oönskade behandlingseffekter..

Duphaston har en minimal effekt på patientens hjärta och blodkärl. Det har inte östrogen effekt. Det leder inte till akne (akne), patologisk hårväxt (hirsutism) och några andra problem.

Påverkar inte nervsystemet, såväl som blodets sammansättning. Därför kan Duphaston förskrivas till de flesta kvinnor som lider av endometrial hyperplasi.

Man bör komma ihåg att behandling bör utföras under övervakning av en behörig gynekolog. Självmedicinering med hormonella läkemedel är farligt för hälsan.

analoger

De absoluta analogerna av Duphaston är Duphaston och Dydrogesterone. Dessa läkemedel skiljer sig bara från originalet, eftersom de innehåller samma aktiva ingrediens. Deras effekt, liksom indikationer med kontraindikationer, är helt identiska.

Regulon vid behandling av endometrial hyperplasi

Rekommenderar Regulon att hämma produktionen av gonadotropiner. På grund av detta blir ägglossning omöjlig, tätheten i livmoderhalscentralen ökar, processerna inuti endometriumet förändras, vilket förhindrar penetrering av spermier i livmoderhulen.

Indikationer och kontraindikationer för användning

Bruksanvisning Duphaston beskriver exakt i vilka fall Duphaston behövs. Vanligtvis är detta en hormonell funktionsfel hos en kvinna. Vi listar när du ska dricka Duphaston:

 • med endometrios (problem med endometrium, inklusive hyperplasi);
 • för behandling av infertilitet provocerad av brist på luteiner;
 • med vanliga missfall eller med hot om missfall, om orsaken är progesteronbrist hos modern;
 • om en kvinna lider av menstruations oregelbundenhet - dysmenorré;
 • när sekundär amenorré förekommer är det komplex med östrogenmedel;
 • hos patienter med dysfunktionell blödning av livmodern.

Det finns dock patienter för vilka det är oönskat att ta detta läkemedel. Han kan skada dem. Dessa är patienter med:

 • leversjukdomar;
 • allergier mot aktiva eller hjälpämnen, en tendens till kliande hud;
 • fet.

Första steget

I början av behandlingen är huvudmålet att stoppa blödningen. Följaktligen används i det initiala skedet de så kallade kombinerade orala preventivmedlen ofta. I avsaknad av förbättringar tilldelas en kvinna en diagnostisk curettage av livmoderslimhinnan.

Diagnostisk curettage är separat och terapeutisk. Med separat curettage tas vävnadsprover av livmoderslimhinna och livmoderhalskanalen. Med terapeutisk diagnostisk curettage avlägsnas godartade tumörer under proceduren.

För att stoppa blödningen administreras hemostatiska läkemedel till patienten. Ibland krävs införande av blodersättningar och mediciner som förbättrar vatten-saltbalansen. Patienten rekommenderas också behandling med vitaminer i grupperna B och C.

Sammansättning och form av frisläppande

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i denna gestagen nämns ovan: det är dihydrosteron (0,01 g). Effekten av verktyget tillhandahålls emellertid på grund av hjälpkomponenter. Vi listar dem:

 • majsstärkelse (0,014 g);
 • hypromellos (0,0028 g);
 • mjölksockermonohydrat (laktos) - 0,1111 g;
 • magnesiumstearat (sju hundra mikrogram);
 • kolloidal kiseldioxid (0,0014 g).

Läkemedlet är i form av tabletter, belagda med en skyddande beläggning. Skalet på varje tablett består av polyetylenglykol 400, hypromellos och titandioxid. Skalens totala massa är 0,004 g.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra uppträdande av inte bara polyper, utan också av andra gynekologiska neoplasmer, och inte heller för att låta patologin som redan tycks växa, behöver du:

 • för att förhindra att minst en gång om året besöker en gynekolog;
 • i rätt tid ordna hormonella störningar i kroppen;
 • om det upptäcks några avvikelser i reproduktionssystemets arbete, registrera dig för en konsultation med en gynekolog;
 • skydda dig själv noggrant utan att planera en graviditet;
 • använda kondom under samlag med en intermittent partner;
 • eliminera defekter som bildas efter födseln i slidan och i livmoderhalsen;
 • Om akyklisk blödning inträffar, kontakta genast en läkare.

Om en kvinna redan har polypper, bör du omedelbart börja behandlingen, vilket läkaren anser vara den mest lämpliga. Om du tar Dufaston efter att du har tagit bort endometrialpolymen i framtiden är det nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog och lyssna känsligt på din kropp.

Hur man använder hyperplasi

Om gynekologen rådde att behandla endometrial hyperplasi med Dufaston, måste du läsa doseringsanvisningarna noggrant. Om den dos som föreskrivs av läkaren skiljer sig från standarden är det nödvändigt att följa det medicinska receptet. Patienten bör vara väl bekant med det innan han tar det första p-piller. Det är också viktigt att beakta patientens ålder.

I reproduktiv ålder

Kvinnor mellan 15 och 45 år bör ta Duphaston med hänsyn till den underliggande sjukdomen. Det finns emellertid standarddoser. Oftast är detta en tablett dagligen eller en tablett på morgonen och kvällen (2 tabletter per dag).

Vanligtvis tas läkemedlet från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln eller från 16 till 25 dagar av cykeln. Schemat väljs individuellt (läkaren tar hänsyn till alla funktioner i en kvinnas hälsa).

Gestagenbehandling tillåts bevara graviditetens början. Men det är kontraindicerat för ammande mödrar.

I klimakteriet

Om en kvinna är från 45 till 53 år, måste hon använda läkemedlet i stora doser. Hon kommer att behöva 2 eller 3 tabletter dagligen. Behandlingsregimen under cykeldagar är liknande.

Diagnostik

1. Transvaginal ultraljud är en mycket informativ och prisvärd metod för tidig diagnos av hyperplasi hos körteln.

ÅldersperiodM-ekovärdeTecken på en störning i endometristrukturen
Barnsödande perimenopausemer än 16mm- Ekogeniciteten hos livmoderslimhinnan är heterogen: ekopositiv och
eko-negativa inneslutningar.

- Konturer i bukledet ojämnt.

Postmenopausemer än 5 mm

Om funktionerna i behandlingen av körtelhyperplasi vid en äldre ålder, läs i detalj i artikeln: Endometrial hyperplasi i klimakteriet.

Enligt resultaten av ultraljud är det omöjligt att göra en noggrann diagnos av hyperplasi hos körteln, för att skilja den från cancer.

Den mest pålitliga metoden för diagnos av könsslingor i endometrial hyperplasi är en histologisk undersökning av endometrialprov erhållna under curettage av livmoderslimhinnan.

Rutinmässig curettage av livmodern rekommenderas före den förväntade menstruationen.

Emergency curettage av livmodern är både en diagnostisk och en terapeutisk procedur som stoppar blödning av livmodern.

Transvaginalt ultraljud - den mest prisvärda tidiga diagnosmetoden.

Ultraljud utvärderar tillståndet i endometriumet utifrån storleken och strukturen på mittersta uterinekoet (M-eko).

/ för en 28-dagars menstruationscykel /

Den första dagen i cykeln är den första menstruationsdagen.

Cykla dagarNORMA M-eko
Medelvärde i mmTillåtet värde i mm
1 - 75,03,0 - 8,0
8-147,03,0 - 12,0
15-219,06,5 - 13,0
22 - 2810,06,0 - 15,0
Perioden efter klimakterietVärde M-eko NORM
Mindre än 5 århögst 5,0 mm
5 år eller merhögst 4,0 mm
Hållbar4,0 mm utan visualisering

Vi rekommenderar att du läser i detalj: Menopausal endometrial hyperplasi

 • Det är inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt skilja på en hyperplastisk process från endometrial cancer.
 • Det går inte att fastställa den morfologiska varianten av sjukdomen.
 • Ultraljudsdata sammanfaller med den histologiska diagnosen i endast 77% av fallen.

Ultraljudsskanning antyder eller avvisar bara faktumet med hyperplasi, visar en plan för ytterligare undersökningar av patienten.

hysteroskopi

En metod för att diagnostisera en sjukdom med hjälp av en speciell optisk enhet. Hysteroskopet sätts in i livmoderhålan genom vaginal åtkomst genom livmoderhalskanalen.

Sammanfall av den hysteroskopiska diagnosen med den histologiska ≈82%

Curettage av livmoderslimhinnan med efterföljande histologisk undersökning är den mest exakta typen av diagnos av endometrial hyperplasi.

Operationen för fraktionerad curettage av endometrium utförs med obligatorisk hysteroskopisk kontroll.

Endast en omfattande histologisk undersökning av endometrieprover kan bekräfta eller motbevisa diagnosen endometrial hyperplasi med en noggrannhet på 100%.

Listan över obligatoriska diagnostiska procedurer för patienter med hyperplasi inkluderar också:

 • Bestämning av hormonnivån i blodet.
 • Smet "för cytologi" (kalpocytologisk studie av celler i vaginal urladdning).
 • Infektionsstudie.

Recensioner av läkare och patienter

Kvinnor som har ordinerats Dufaston är alltid angelägna om att läsa läkemedelsrecensioner på Internet. Detta är korrekt, eftersom en patient med endometrial hyperplasi får en allmän uppfattning om den kommande terapin. Men anser inte kommentarer på Internet som den ultimata sanningen: behandling handlar alltid individuellt. Men här är kvinnors åsikter om medicinen:

 1. Dufaston - min frälsning! Återställde menstruationscykeln, befriad från neoplasmer (som vissa läkare till och med kallade en cysta)
 2. Räddade barnet och det här är viktigt, allt annat är bara bagateller.
 3. Det finns en känsla av oändlig tacksamhet!

Vissa kvinnor klagar dock över biverkningar. För att undvika sådana problem måste du gå till läkaren och välja dosering av läkemedlet med honom. Då kommer tabletterna bara att ha nytta. Och endometrios, missfall, cykelstörningar kommer att förbli i det förflutna.

Det är dock viktigt att veta att läkarna också är positiva till detta progestogen. Så, Dr. Moskovkina åh, det är därför hon ofta ordinerar det till kvinnor som lider av hormonella problem.

Hon noterar dock att läkemedlet har biverkningar och att det inte i något fall bör förskrivas utan rekommendation från en specialist.

skyltar

Huvudtecknet för alla typer av denna patologi är oregelbunden och icke-cyklisk blodig urladdning. De förekommer vanligtvis mellan menstruationen eller efter en försening. Utsläppet är inte rikligt, smetande. Överskott av östrogen i en kvinnas kropp kan leda till infertilitet, medan endometrial hyperplasi inte kommer att manifestera sig.

Endometrial hyperplasi diagnostiseras (curettage och recensioner kommer att diskuteras nedan) efter en gynekologisk undersökning, ultraljud i bäcken och hysteroskopi (undersökning av livmodern med en speciell anordning). Skrapning av hysteroskopi undersöks för att bestämma typen av hyperplasi..

Terapi för endometrial hyperplasi är nödvändig för alla, oavsett ålder och skadegrad. Hysteroskopi och curettage är de mest effektiva metoderna för behandling och diagnos. Nedan kommer vi att prata specifikt om curettage. Endometrial hyperplasi enligt granskningar efter menopaus kan förekomma.

Som en del av HRT

Eventuell hormonell obalans är full av konsekvenser. Därför är det viktigt för en kvinna under klimakteriet att normalisera balansen mellan östrogener och progestiner. Annars, med övervägande av östrogener, ökar risken för uppkomsten av hormonberoende sjukdomar i livmodern flera gånger.

I detta fall föreskriver läkaren kombinerad hormonersättningsterapi. Denna HRT-behandling lindrar inte bara klimakteriets symtom, utan skyddar också mot sjukdomar i reproduktionssystemet. Dessutom föreskrivs en kombination av östrogen och progesteron efter avlägsnande av äggstockarna.

Behandling av endometrial hyperplasi med duphaston

Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd i det inre livmoderhålet, kännetecknat av förtjockning och spridning av slemhinnan. Denna sjukdom kräver en integrerad strategi och dess behandling..

Processen där behandlingen sker består av vissa sammanhängande stadier. Inom varje steg används läkemedel som väljs individuellt beroende på typen av hyperplasi.

Komplexet av terapeutiska åtgärder består av fyra på varandra följande steg, som var och en spelar en specifik roll. I det första steget är det viktigt att stoppa blödningen. I det andra steget genomförs hormonbehandling med läkemedel. Det tredje steget normaliserar cykeln. Under det sista fjärde steget genomgår patienten systematiska undersökningar, och vid behov upprepar läkemedelsbehandlingen.

Läkemedel som bidrar till normalisering av endometrium kan delas in i tre stora grupper.

 • Kombinerade orala preventivmedel. Dessa är enfasiga och trefasiga läkemedel som måste tas under lång tid, cirka sex månader.
 • Ren gestagener. Långvarig användning av sex månader eller mer rekommenderas..
 • Antiöstrogener. Dessa läkemedel är avsedda att användas inom sex månader.

Första steget

I början av behandlingen är huvudmålet att stoppa blödningen. Följaktligen används i det initiala skedet de så kallade kombinerade orala preventivmedlen ofta. I avsaknad av förbättringar tilldelas en kvinna en diagnostisk curettage av livmoderslimhinnan.

Diagnostisk curettage är separat och terapeutisk. Med separat curettage tas vävnadsprover av livmoderslimhinna och livmoderhalskanalen. Med terapeutisk diagnostisk curettage avlägsnas godartade tumörer under proceduren.

För att stoppa blödningen administreras hemostatiska läkemedel till patienten. Ibland krävs införande av blodersättningar och mediciner som förbättrar vatten-saltbalansen. Patienten rekommenderas också behandling med vitaminer i grupperna B och C.

Andra fasen

I det andra steget av korrektion av hyperplasi används hormonella läkemedel. Läkemedel i denna grupp förhindrar förtjockning och spridning av endometrium. Det finns ett brett urval av läkemedel för hormonterapi, valda individuellt för varje patient baserat på historik och laboratorietester. Progesteronpreparat, till exempel Duphaston eller Utrozhestan, ger god effekt..

Duphaston är ett modernt effektivt läkemedel som innehåller hormonet progesteron. Denna medicinering måste tas för att öka nivån av progesteron i kroppen. Duphaston är inte karakteristiskt för androgena och östrogena effekter. Läkemedlet används vid många tillstånd, som kännetecknas av brist på progesteron i kroppen. Duphaston används ofta vid behandling av hyperplasi i livmoderslimhinna och infertilitet. Duphaston har också en positiv effekt på cykelstörningar och blödningar i samband med dysfunktion..

Duphaston är ett syntetiskt läkemedel som används för hormonersättningsterapi. Den har en tablettform med huvudämnet, som har det vetenskapliga namnet dydrogesteron. Trots dess syntetiska ursprung liknar duphastons verkningsmekanism den naturliga. Läkemedlet har ingen biverkning, till skillnad från andra liknande syntetiska läkemedel, om den tas korrekt.

Duphaston påverkar positivt det inre skiktet i livmodern, samtidigt som det förhindrar spridningen på grund av den höga nivån av östrogen. Läkemedlet förhindrar inte graviditet. I detta avseende kan det användas vid planering av graviditet och för att bevara det..

Duphaston har en kort absorptionsperiod i blodet, varefter det absorberas i mag-tarmkanalen. Efter en tid utsöndras läkemedlet av njurarna med urin..

Vid korrigering av hyperplasitillståndet i livmoderslimhinnan bör Dufaston tas i en dos av 10 milligram tre gånger om dagen. Detta läkemedel tas inte hela cykeln utan bara från den femte till den tjugofemte dagen.

Varje terapeutiskt läkemedel har en biverkning, annars skulle det helt enkelt inte vara effektivt. Av biverkningarna av duphaston kan vissa oönskade reaktioner i nervsystemet noteras, såsom huvudvärk eller migrän, sömnlöshet och svaghet. Manifestationerna av det hormonella systemet, som manifesteras av känsligheten hos bröstvårtorna och livmodersblödning av en genombrott karaktär, är inte uteslutna. När du tar duphaston är individuell intolerans och allergi möjlig. I sådana fall rekommenderas inte bruk av Duphaston..

Funktioner vid behandling med Duphaston och Norkolut med endometrial hyperplasi

Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd där en onormal spridning av livmoderlagret uppstår. Det främsta skälet för att starta denna process är hormonobalans: brist på progesteron och en överdriven östrogenkoncentration. Det är möjligt att avbryta patologiska förändringar med hjälp av mediciner som korrigerar den hormonella bakgrunden..

Norkolut och Duphaston med endometrial hyperplasi bidrar till normaliseringen av progesteronnivåer, därför används de ofta i behandlingsprocessen.

Vad är den här patologin??

Endometrial hyperplasi är en godartad tumör i endometrium (det inre skiktet i livmodern), vilket leder till dess förtjockning och ökar i storlek. Anledningen till denna process är en ökning av antalet stromala och körtelelement som finns i endometriet.
Endometrier finns i många former:

 1. Körteln (utvidgning av körtelvävnad).
 2. Glandular cystic.
 3. adenomatös Detta är en prekancerös patologi. I cirka 10 procent av fallen utvecklas det till en malig tumör..
 4. Fiberformiga och körtelformiga fibrösa polyper av endometrium. Detta är den vanligaste typen av hyperplasi. De förvandlas sällan till maligna men kan orsaka endometriecancer..

Nedan överväger vi vad de skriver om granskningarna av skrapningsproceduren.

Endometrial hyperplasi är en patologi som är vanlig i alla åldersgrupper hos kvinnor. Oftast förekommer dock denna patologi under puberteten eller klimakteriet, när kardinal hormonella förändringar i kroppen inträffar.

Hyperplasi-mekanism

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att förstå orsakerna till sjukdomen fullt ut. Förökningen av hyperplastiska patologier sker på grund av hyperestrogenism (ökad östrogenproduktion av någon anledning, till exempel polycystisk äggstock). För normal, cyklisk tillväxt och peeling under menstruationen av det inre skiktet i endometrium är det nödvändigt att upprätthålla en hormonell balans.

Behandling av sjukdomen bör riktas till:

 • försvagning av utvecklingen av hyperplasi, chanserna för en regression;
 • minskning i nivån av kraftig blödning i livmodern, förebyggande av uppkomsten av anemiska fenomen;
 • eliminering av smärta;
 • onkologisk patologi förebyggande.

Hormonell obalans provocerar utvecklingen av patologi. Därför syftar inte terapi på att normalisera nivån på hormoner, som Norkolut effektivt klarar av..

Vad är bra Dufaston?


Duphaston och Norkolut för behandling av endometrial hyperplasi
Dydrogesteron är för närvarande det säkraste och väl tolererade syntetiska progestogenet. I sin struktur och egenskaper ligger det nära naturligt progesteron. Dess höga progestogenaktivitet är specifik: den riktas selektivt till endometrium. Det är därför de oönskade biverkningarna i samband med att du tar Dufaston är försumbara.

Egenskaper, systemeffekterDufastonNorkolut
produceradfrån progesteronfrån testosteron
Östrogen effektNejJa
KortikosteroideffektNejJa
Androgen aktivitet och relaterade effekter: akne, håravfall, seborré, hirsutism.NejJa
Anabolisk effekt: inklusive viktökningNej / Mycket sällsyntJa
Perifert ödemNej / Mycket sällsyntOfta
Effekt på lipidmetabolismenNejNegativ
Effekter på det kardiovaskulära systemetMinimumNegativ
Effekt på koagulationssystemetNejÖkar trombosrisken
Effekt på blodsockerNejJa
Effekt på leverfunktionenMinimumNegativ
Effekt på nervsystemetNejMåttligt negativt
ÄgglossningssuppressionNejJa
Menstruella oregelbundenheterNej / Dosering justeradkanske
Preventiv effektNejJa
Graviditet påverkanBidrar till bevarandeOmfattar

Duphaston, tillsammans med andra progestogener (Norkolut, Provera, 17a-OPK, etc.), i farmaceutiska doser, hämmar effektivt östrogenberoende endometrial tillväxt. Men på grund av dess höga specificitet tolereras den väl. Medan de oönskade effekterna av de "gamla" progestogenerna (huvudvärk, illamående, engorgement i bröstkörtlarna, ödem, viktökning, förvärring av åderbråck etc.) hämmar deras användning avsevärt.

Duphaston är tillåtet för patienter med olika somatiska patologier, inklusive hypertoni, diabetes, åderförkalkning, fetma, kolelitiasis, njursjukdom, åderbråck, sköldkörtelsjukdomar.

Beskrivning av läkemedlet Norkolut

Läkemedlet tillhör läkemedel från gruppen av gestagener. Progestogener är viktiga och nödvändiga hormoner för den normala utvecklingen av menstruationscykeln hos kvinnor, äggmognad och graviditet. Den aktiva substansen är noretisteron i en dos av 5 mg. Det verkar på slemhinnan i livmodern (endometrium) och bidrar till dess övergång eller omstrukturering från den proliferativa fasen (proliferation) till den sekretionsfasen. Samma sekretoriska fas i normen i en kvinnas kropp inträffar före menstruation (under det andra decenniet av cykeln). Vid användning av detta läkemedel återställs rätt menstruationscykel.

Progestogener förbereder livmodern för graviditet, reglerar arbetet i livmoderhalsens körtlar: ändra slemutsöndringen, det blir mer viskös, tjock. Norethisteron hämmar mognad av folliklar och har därmed en preventiv effekt och förhindrar ägglossning. Norethisteron hämmar också amning, därför kan det användas för detta ändamål..

Indikationer för utnämning

Läkemedlet används endast enligt instruktion av en läkare. Det föreskrivs som regel under den andra halvan av menstruationscykeln (från 15-16 till 25 dagar). De viktigaste indikationerna är:

 1. Premenstruellt syndrom.
 2. Blödning utanför ägglossningen.
 3. Dysmenorré (kränkning av cykelns varaktighet).
 4. endometrios.
 5. Myomatiska tillväxter (tumörer).
 6. Hyperplasi (proliferation) av slemhinnan.
 7. Upphörande av amning.
 8. Preventiv effekt.

Läkemedlet ordineras av läkaren, beroende på sjukdomen som behöver behandling. Du kan ge exempel på huvudsyften:

 • Med PMS (premenstruellt syndrom) och dysmenorré föreskrivs det från den sextonde till tjugofemte dagen av cykeln, det kan förskrivas tillsammans med östrogen.
 • Med livmodermyom förskrivs det från den sjätte till tjugofemte dagen på högst sex månader.

Kontra

När du tar något läkemedel, inklusive progestogener, är det viktigt att komma ihåg kontraindikationer. Norkolut föreskrivs inte på följande villkor:

 • En flickas pubertet.
 • Maligna tumörer i bröstkörtlarna och livmodern.
 • Graviditet.
 • Gulsot.
 • Akuta leversjukdomar, inklusive tumörsjukdomar av både malign och godartad natur.
 • Njursvikt och lever.
 • Tendens till trombos (tromboflebit, trombos, emboli).
 • Köns- och urinvägsblödning.
 • Fetma.
 • Herpetisk infektion.

Det används också med försiktighet vid bronkialastma och arteriell hypertoni, epilepsi, kramper, migrän, diabetes mellitus, hepatit.

Biverkningar av läkemedlet

De viktigaste biverkningarna av läkemedlet är huvudvärk, dyspepsi (illamående, kräkningar), fläckar från både könsorganen och urinvägarna. Allergiska reaktioner som klåda och utslag är möjliga. Bröstspänning noteras.

Vid långvarig användning, utseendet på ödem och en ökning av kroppsvikt, utveckling av trombos och tromboemboli är möjliga.

Kompatibilitet

Du måste komma ihåg det här läkemedlets interaktion med andra ämnen. Använd inte drogen med alkohol och cigaretter. Det är omöjligt med alkohol eftersom belastningen på levern ökar. Det rekommenderas inte att kombinera användningen av Norkolut eller andra progestogener med antikoagulantia (Heparin, Warfarin), glukokortikosteroider (Prednisolon, Dexametason), barbiturater (Phenobarbital) och rifampicin.

skyltar

Huvudtecknet för alla typer av denna patologi är oregelbunden och icke-cyklisk blodig urladdning. De förekommer vanligtvis mellan menstruationen eller efter en försening. Utsläppet är inte rikligt, smetande. Överskott av östrogen i en kvinnas kropp kan leda till infertilitet, medan endometrial hyperplasi inte kommer att manifestera sig.

Endometrial hyperplasi diagnostiseras (curettage och recensioner kommer att diskuteras nedan) efter en gynekologisk undersökning, ultraljud i bäcken och hysteroskopi (undersökning av livmodern med en speciell anordning). Skrapning av hysteroskopi undersöks för att bestämma typen av hyperplasi..

Terapi för endometrial hyperplasi är nödvändig för alla, oavsett ålder och skadegrad. Hysteroskopi och curettage är de mest effektiva metoderna för behandling och diagnos. Nedan kommer vi att prata specifikt om curettage. Endometrial hyperplasi enligt granskningar efter menopaus kan förekomma.

Patienter om Norkolut

Betydligt fler åsikter och diskussioner om läkemedlets effektivitet för olika kvinnliga problem kan höras från patienterna själva. Läkemedlet "Norkolut" -granskningar för endometrial hyperplasi uppskattas som mycket effektiva, vilket snabbt stoppar livmodersblödning. Det kan tas av kvinnor i reproduktiv ålder, och med klimakteriet som redan har börjat. Det finns granskningar av ett litet antal patienter med livmoderfibrer, där de säger att sjukdomen, enligt deras åsikt, inte påverkar bakgrunden av "Norkolut" och slutade utvecklas..

Många kvinnor, som föreskrivs av de behandlande läkarna, tog medicinering för cystor i äggstockarna (follikulära, endomerthoidformationer) och fick positiva resultat. Dessutom, vid behandling med detta läkemedel, kan kvinnor i fertil ålder inte oroa sig för preventivmedel.

Av de minus av Norkolut som ofta nämns av kvinnor, kan man nämna en påtaglig ökning av kroppsvikt och ganska ofta humörsvängningar.

Progestogenläkemedel är mycket populära inom gynekologisk praxis. De mest kända av dem är Norkolut, Duphaston, Utrozhestan, Escapel, Postinor, Proginova, Depo-provera och andra. Du kan inte använda dessa läkemedel på egen hand, bara enligt anvisningar från en läkare. En av de viktigaste förskrivna läkemedlen är Norkolut och Dufaston..

Hur du tar Duphaston med endometrial hyperplasi

 • Insida i form av piller.
 • 1 tablett Duphaston innehåller 10 mg didrogesteron.
 • I en standardförpackning av Duphaston - 1 blister. 20 tabletter i en blisterförpackning.

Behandling av endometrial hyperplasi individuellt. Han föreskrivs av en läkare efter en diagnostisk curettage av livmoderslimhinnan och histologisk undersökning av endometrialprover.

Enligt vilket schema, drick Dufaston med endometrial hyperplasi - läkaren föreskriver!

Duphaston 10 mg per dag (1 tablett per dag) eller 20 mg per dag (1 tablett två gånger om dagen). Ta: - från den 16: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln. eller - från den femte till den 25: e dagen av cykeln.

Detta prima-läge bevarar kvinnors menstruations- och reproduktionsfunktion.

Dufaston-behandlingen kan fortsätta under graviditeten. Under amning rekommenderas inte läkemedlet.

Duphaston 20 mg per dag (1 tablett 2 gånger om dagen) eller 30 mg per dag (1 tablett 3 gånger om dagen). Ta: - från den femte till den 25: e dagen av cykeln; eller - från den 16 till den 25: e dagen av cykeln.

Kontraindikationer och biverkningar

Någon medicin, oavsett hur effektiv den är, har kontraindikationer för användning. För Dufaston är dessa:

 • Individuell intolerans mot läkemedlets komponenter.
 • Närvaro av Dubin-Johnson syndrom.
 • Amningstid.

Försummelse av varningar och bristande efterlevnad av läkarnas rekommendationer kan leda till följande negativa konsekvenser:

 • Magont.
 • Nedsatt leverfunktion.
 • Paroxysmal huvudvärk.
 • Anemi.
 • Livmoderblödning.
 • Ömhet i brösten.
 • Allergiska reaktioner i form av hudutslag, klåda, i allvarliga fall, Quinckes ödem.
 • Sänker blodtrycket.

Om oönskade manifestationer upptäcks, bör läkemedlet avbrytas eller doseringen justeras..

Kontraindikationer för att ta Duphaston

 • Individuell intolerans.
 • Drog allergi.
 • Medfödd leversjukdom: Dabin-Johnson, Rotorsyndrom.

/ baserat på material från St. Petersburg Medical Academy of Postgraduate Education /

Resultaten av 6-månadersbehandling med Duphaston hos 30 patienter i åldern 38 till 52 år med enkel typisk endometrihyperplasi.

Sex av dem hade tidigare behandlats för denna sjukdom med COC och Norkolut. Dessa läkemedel avbröts på grund av brist på effekt (2 personer), på grund av biverkningar (4 personer).

SjukdomAntal personer
Överviktelva
Fetma 1 grad4
Fetma 2 grader2
Nedsatt glukostolerans2
IHD med högt blodtryck4
gallsten3
Diffuse giftiga strumpor4
Åderbråck6
Myomtretton
endometrios3

Hormonterapi föreskrevs till patienter efter diagnostisk curettage av livmoderslimhinnan och identifiering av den morfologiska formen av hyperplasi..

Dufaston-effekt / enligt resultaten av kontroll-ultraljud och histologi /Antal patienter / totalt 30 /Notera
Positiv: inga tecken på GE upptäckt.25Det noteras: - En minskning av ömhet, longitud och intensitet i menstruationen.
- Minskat ödem.

- Negativa dynamiska förändringar i vävnaden i äggstockarna, myometrium upptäcktes inte.

Ingen positiv dynamik2- Inga förändringar i endometrium och äggstockar detekterades.
- Ingen tillväxt av myomnoder.

- Klagomål om systemiska negativa effekter, inga förändringar i blodantal har rapporterats.

Spotting fläckar efter den första cykeln att ta läkemedlet3- Utsläppen stoppades inte genom att ändra dosen av läkemedlet.
- Patienterna hänvisas för ytterligare forskning och behandling..

Slutsats: Vid behandling av enkel typisk endometrial hyperplasi har Dufaston visat sig vara ett effektivt läkemedel med hög antiproliferativ aktivitet, med en neutral effekt på kolhydrat- och fettmetabolism och minimala biverkningar. Det kan användas av patienter med olika somatiska patologier. Duphaston är inte indicerat för behandling av progestinresistenta former av endometrial hyperplasi.

Curettage (curettage of the endometrium) är ett vanligt förfarande inom gynekologi. Det är ett invasivt ingripande i strukturen hos de kvinnliga könsorganen. Under denna manipulation tar läkaren bort det funktionella lagret i slemhinnan med ett speciellt verktyg utan att påverka andra vävnader. Vid nästa menstruation återställs endometriet på egen hand.

Men i sällsynta fall händer det att endometrial hyperplasi utan curettage (recensioner finns tillgängliga) botas.

Rengöring av livmoderhålan utförs i syfte att diagnostisera eller behandla olika gynekologiska sjukdomar. Därför är procedurerna indelade i medicinska och diagnostiska. Det senare alternativet används i närvaro av följande symtom:

 1. Oregelbunden månadscykel.
 2. Tung och långvarig menstruationsblödning.
 3. Menorrhagia (blödning mellan perioder).
 4. Algomenorré (smärta under menstruationen).
 5. Infertilitet.
 6. Malign misstank.

Ofta finns det godartade tillväxter av slemhinnan (fokal eller diffus). Därför är curettage med endometrial hyperplasi, enligt recensioner, mycket vanligt. Det är viktigt för kvinnor som väntar på bekräftelse av sin diagnos..

För terapeutiska ändamål används curettage inte bara för hyperplasi, utan också för andra patologier, nämligen:

 1. Submukösa (submukosala) fibroider.
 2. endometrit.
 3. Polypper av kroppen och livmoderhalsen.
 4. Fryst eller ektopisk graviditet.
 5. Födelse med patologi.
 6. Missfall.

Ovanstående förhållanden kan botas genom curettage. Denna procedur utförs bland annat som en av metoderna för att avsluta en oönskad graviditet. Och även om andra metoder, såsom vakuumsugning eller medicinsk abort, används mer nu, men detta förfarande är fortfarande relevant.

Det är viktigt att komma ihåg att endometrial curettage-procedur för menopausal hyperplasi, enligt recensioner, har kontraindikationer. Till exempel, vid akuta infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i slidan och livmoderhalsen, bör proceduren överges, eftersom det kan orsaka livmoderskada. Ett undantag är fallet med försenad morkaka under förlossningen..

Handlingsmekanism från Duphaston

Den aktiva substansen i Dufaston är dydrogesteron, den tillhör samma grupp av progestogener som den föregående. Skillnaden mellan dydrogesteron är att den i sin natur är mycket nära den naturliga progestogenen. Detta läkemedel påverkar inte blodkoagulationssystemet och påverkar inte innehållet av kolesterol och dess derivat i blodet.

När det tas oralt absorberas läkemedlet och verkar endast lokalt på endometriet, vilket gör att spridningsfasen ersätts av en sekretorisk (som norkolut). Men en viktig egenskap är att läkemedlet inte påverkar mognad av folliklar, inte påverkar äggstockarna och amning, och därför inte påverkar befruktningen, inte har en preventiv effekt. Läkemedlet bidrar till graviditet under behandlingen.

Regler för användning av Duphaston

Indikationer för användning med detta läkemedel är mycket lika de som för Norkolut. Förhållanden orsakade av progestogenbrist är:

Det används som hormonbehandling för den naturliga början av klimakteriet eller kirurgi. Eftersom HRT (hormonersättningsterapi) endast används i kombination med östrogen.

Läkemedlet är korrekt förskrivet vid olika tider av cykeln och i olika doser, beroende på sjukdomen som måste behandlas. Mestadels under den andra halvan av cykeln. Endast i närvaro av blödning förskrivs läkemedlet under 5 till 12 dagar för att stoppa dem. Om läkemedlet används som hormonersättningsterapi, är det obligatoriskt under alla tjugonåtta dagar (någon har 30 eller mer).

Oönskad effekt av läkemedlet

Vid användning av Dufaston noterades åtgärder från det hematopoietiska systemet, immunsystemet, centrala nervsystemet, hepatobiliär, reproduktiv, hud och subkutan vävnad. De är sällsynta, men har fortfarande en plats att vara. Några av dem:

Kontra

Inga specifika instruktioner ges. Endast med överkänslighet mot de komponenter som utgör läkemedlet kan det inte användas.

Det rekommenderas inte för användning vid maligna tumörer (tumörer) och intolerans mot laktos och galaktos, som är en del av läkemedlet.

Förberedelse och genomförande av förfarandet

Som med alla invasiva ingrepp, måste endometrial hyperplasi förberedas noggrant. Det första att komma ihåg är att proceduren utförs på vissa dagar i menstruationscykeln, vilket hjälper till att minska blödningen. Den andra är att en mångfacetterad undersökning av en kvinna är nödvändig, inklusive:

 1. Allmän analys av blod och urin.
 2. Vaginal mikroskopi (smetning).
 3. Baksådd av sekret.
 4. Blodtest för biokemi samt hormoner.

En sådan undersökning är nödvändig för att identifiera patologier som följer hyperplasi, eftersom de kan störa curettage eller leda till postoperativa komplikationer. Innan proceduren måste en kvinna följa följande villkor:

 1. Vägrar att ta medicin.
 2. Avstå från sexuell aktivitet.
 3. Sluta använda intima hygienprodukter, inklusive vaginala suppositorier och tabletter. Konsekvenserna av curettage av endometrial hyperplasi och recensioner är av intresse för många.

Sluta ta medicin två veckor innan proceduren, de återstående villkoren uppfylls flera dagar före manipulationen. 12 timmar före operationen bör du vägra att ta mat och vätska, det vill säga att du bör komma till proceduren på tom mage.

Det viktigaste som oroar patienten innan ingreppet är faktiskt hur det utförs. Curettage hos patienter utförs i det gynekologiska operationssalen. Eftersom denna manipulation är mycket smärtsam måste patienten injiceras i anestesi med hjälp av intravenös anestesi. Om proceduren utförs efter förlossning eller missfall, krävs inte anestesi, eftersom livmoderhalsen kommer att vara ganska utvidgad.

I det inledande skedet öppnas en cervikalkanal med hjälp av en speciell metalldilator. Därefter finns en direkt curettage av slemhinnan med en kurett (kirurgisk sked). Ibland används en vakuumavsugare för detta ändamål. Men innan du introducerar det, är det nödvändigt att kontrollera platsen och längden på livmoderhålan, eftersom böjning är möjlig.

Helst utförs operationen under kontroll av ett hysteroskop, men det blinda alternativet är också möjligt. Hysteroskopet visar en bild på monitorn, som tydligt visar vilka områden som kräver curettage. En biopsi kan också tas samtidigt för vidare utredning. Endometrial hyperplasi kan kräva en procedur i två stadier - först skrapas livmoderhålan och sedan livmoderhalskanalen. Curettage med endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor och recensioner kommer att övervägas nedan.

Vilket läkemedel är bättre?

Det exakta svaret på frågan kan inte entydigt ges. Varje läkemedel har sina egna indikationer och kontraindikationer, fördelar och nackdelar. Beslutet fattas av den behandlande läkaren.

Fördelarna med Duphaston är att den kan användas under graviditet och amning, den undertrycker inte ägglossningen och med den förmågan att bli gravid. Fördelarna med Norkolut är tvärtom att det har en preventiv effekt och det kan och bör förskrivas till en tjej som inte planerar en graviditet.

Norkolut dämpar amning, men Duphaston gör det inte. Men Duphaston ska inte förskrivas under amning, eftersom det har egenskapen att penetrera in bröstmjölken. Norkolut har ett större antal kontraindikationer än Duphaston, vilket också måste beaktas vid utnämningen. Duphaston kan användas som hormonersättningsterapi.

Läkemedlet Norkolut är billigare och billigare för köparen än Dufaston.

Båda läkemedlen tillhör samma grupp, har liknande indikationer för användning. Deras utnämning måste kontaktas strikt individuellt. Denna fråga avgörs endast av den behandlande läkaren, barnläkare-gynekolog efter att ha genomfört nödvändiga undersökningar..

Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd där en onormal spridning av livmoderlagret uppstår. Det främsta skälet för att starta denna process är hormonobalans: brist på progesteron och en överdriven östrogenkoncentration. Det är möjligt att avbryta patologiska förändringar med hjälp av mediciner som korrigerar den hormonella bakgrunden..

Norkolut och Duphaston med endometrial hyperplasi bidrar till normaliseringen av progesteronnivåer, därför används de ofta i behandlingsprocessen.

Konsekvenserna av curettage

Under curettage avlägsnas ytskiktet i endometriumet, och det är därför en viss tid krävs för dess regenerering. Som regel är detta en snabb process som kan jämföras med varaktighet med vanlig menstruation. Emellertid skadar denna procedur fortfarande slemhinnan, därför är paroxysmal smärta i nedre del av magen och blodiga utflöde möjliga..

Ursprungligen är urladdningen koagelliknande, sedan blodig, blodliknande, och efter en och en halv vecka slutar de, och allt återgår till det normala. Om smärtan är intensiv och oroar en kvinna under den postoperativa perioden, är antiinflammatoriska läkemedel som Ibuprofen möjliga. Andra behandlingsalternativ efter curettage med endometrial hyperplasi med klimakteriet, enligt recensioner, krävs inte.

Finns det några kontraindikationer för medicinen??

Progestogen "Norkolut" -granskningarna av endometrial hyperplasi är mestadels positiva. Men det finns många kontraindikationer för denna medicinering. Det är oacceptabelt att använda under graviditet, med maligna tumörer i de kvinnliga könsorganen och bröstkörteln, med olika leverproblem, med nedsatt njurfunktion. Då ska du inte förskriva det i närvaro av tromboemboli, tromboflebit i det akuta stadiet, med en predisposition för utvecklingen av trombos.

"Norkolut" med endometrial hyperplasi kan inte tas mot bakgrund av fetma, med infektion med herpes, i närvaro av en historia av överförd kolestas hos gravida kvinnor. Kontraindikation för att ta "Narcolut" kan betraktas som pubertet och individuell intolerans.

Endometrial hyperplasi, curettage: recensioner av läkare

Under operationen är skador på livmodern, brott med kyvett, dilator eller sond, möjliga. Detta kan hända på grund av inkompetent manipulation eller på grund av bristen på ett hysteroskop. Med tiden kommer dessa skador att läka, vidhäftningar kan förekomma på sin plats, vilket mycket väl kan orsaka att embryot inte fixeras på livmoderväggen och följaktligen infertilitet.

Behandling av endometrial hyperplasi efter curettage, enligt recensioner, bör vara omfattande.

Efter en framgångsrik procedur rekommenderas en kvinna att vara uppmärksam på sin hälsa, så att kroppen kan återhämta sig helt.

Patienternas åsikt om detta förfarande är ganska tvetydigt. Många noterar att vid endometrial hyperplasi inträffar återfall en tid efter curettage. I denna situation är det nödvändigt att förstå vikten av terapin som följer operationen, för att livmodern i själva livmodern med endometrial hyperplasi, enligt recensioner, inte botar, utan bara tar bort symtomen.

Vårdpersonalens åsikt om Norkolut

Yttranden från specialister om läkemedlet kan inte kallas entydigt positiva eller negativa.

Varje läkare styrs av sina preferenser när han väljer ett läkemedels- och behandlingsprogram för sin patient. Norkolut används ofta vid behandling av endometrios, men det är för tidigt att bedöma dess effektivitet vid livmodermyom: det finns inte tillräckligt med information.

När det gäller läkemedlet "Norkolut" med endometrial hyperplasi, är läkarnas recensioner mestadels positiva. Mot bakgrund av dess användning minskar livslängdsblödningens längd och intensitet. Dessutom förklarade Norkolut sig som ett effektivt verktyg för att kalla menstruation i händelse av menstruations oregelbundenheter. Redan den sjätte dagen, som regel, det önskade resultatet.

Konsekvenserna av curettage

Gynekologer rekommenderar att följa följande regler för de kommande två veckorna efter operationen:

 1. Sexuell avhållsamhet.
 2. Ta inte ett bad eller gå till bastun, uteslut värmestress på kroppen.
 3. Använd inte sprutor eller svampar.
 4. Undvik träning.
 5. Ta inte blodförtunnare som Heparin eller Aspirin.
 6. Kontroll tre månader efter proceduren med bloddonation för hormoner.

Dufaston: recensioner med endometrios om läkemedlet och dess effektivitet

Endometrios är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna hittills, kännetecknad av terapiets varaktighet och komplexitet. Problemet är att patologin är helt hormonberoende, och detta komplicerar behandlingen, vilket kräver både avlägsnande av patologiska foci och justering av den hormonella bakgrunden, vilket påverkar utvecklingen av processen. Hormonterapi orsakar alltid oro för patienter, av vilka många kategoriskt vägrar att ta sådana läkemedel. Men samtidigt måste du förstå att sjukdomen leder till nedsatt reproduktionsfunktion, vilket innebär att du inte kan göra utan behandling. Svårigheter kan undvikas genom att välja det mest skonsamma läkemedlet, till exempel kan du i dag höra en hel del positiva recensioner om Duphaston, som gynekologer aktivt förskrivar kvinnor med denna diagnos..

Viktig fråga

Inte mindre spännande för en kvinna som har överlevt curettage, frågan är den ytterligare möjligheten att bli gravid ett barn. Tyvärr kan ingen ge ett konkret svar på det. Ingen specialist kommer att garantera framtida graviditet. Det beror på kroppens enskilda egenskaper, på framgången för proceduren, av anledningen till manipulationen.

Är det en curettage nödvändig med endometrial hyperplasi? Recensioner bekräftar att det finns ett alternativ. Om detta ytterligare.

Med flera återfall av hyperplasi kan drastiska åtgärder vidtas. Om patienten inte har för avsikt att föda längre kan vi prata om fullständigt avlägsnande av slemhinnan i slemhinnorna. I särskilt svåra fall kan livmodern, äggstockarna och hängorna tas bort helt. Terapin i detta fall kommer att vara lång och komplicerad, eftersom sådana åtgärder påverkar den hormonella balansen i en kvinnas kropp.

För att undvika framtida hälsoproblem bör endast erfarna läkare anförtros en curettage. I detta fall måste en kvinna strikt följa alla rekommendationer under perioden före och efter operation..

Orsaker och behandlingar för hyperplasi

Den hyperplastiska processen i endometrium utvecklas av olika skäl och diagnostiseras hos kvinnor i alla åldersgrupper. Samtidigt genomgår kärl- och fibrösa vävnader ett antal förändringar. Detta händer under påverkan av följande faktorer:

 • brist på progesteronhormon, provocerat av individuella egenskaper hos kroppen eller en ärftlig predisposition;
 • åldersrelaterade hormonella förändringar (klimakteriet och början av klimakteriet);
 • patologi för det endokrina systemet;
 • nyligen genomförda kirurgiska ingrepp i reproduktionssystemets organ.

Terapi innebär att utföra uppgifter som:

 • undertryckande av den patologiska processen;
 • bot av sjukdomen;
 • lindring av smärta;
 • normalisering av menstruationscykeln;
 • förebyggande av maligna tumörer.

I processen med konservativ terapi används hormonella mediciner. Det kan vara orala preventivmedel, gonadotropiner, antiöstrogener.

Ibland används folkrättsmedel för att behandla hyperplasi, så vi rekommenderar att du läser ytterligare information om detta ämne..

Patologiutveckling

Under den normala förloppet av menstruationscykeln, under påverkan av östrogen, inträffar en förändring i livmoderskiktet. Detta är nödvändigt för att göra det lättare för ett fosterägg att implantera i det. Könsorganet bygger upp endometriet. Det blir tjockare och får en lös struktur som förbättrar blodcirkulationen. Om ägget inte fixeras under påverkan av progesteron förstörs det funktionella lagret och lämnar de kritiska dagarna.

Vid framgångsrik implantation av fosterägget, stimulerar progesteron den fullständiga mogningen av endometrium. Om ett hormonellt fel inträffar i kroppen börjar vävnaderna i könsorganet att växa onormalt och kollapsar inte vid rätt tidpunkt. Som ett resultat av detta inträffar en kränkning av den månatliga cykeln, fläckning visas utanför regleringsperioden och överdrivna perioder observeras efter en försening. Betydande blodförlust leder till utveckling av anemi, som åtföljs av yrsel och svaghet. Ofta i början av den patologiska processen blir det omöjligt att bli gravid.

Curettage med endometrial hyperplasi med klimakteriet

Recensioner bekräftar att när hormonet östrogen samlas i kvinnans kropp med en samtidig minskning av progesteron kan det leda till en så farlig sjukdom i klimakteriet som endometrial hyperplasi. I riskgruppen ingår det rättvisa könet, som hade långa, tunga perioder före klimakteriet, med fibroider, inflammation i endometrium eller formationer i bröstet. Behandlingen består av följande steg:

 • diagnostisk curettage;
 • analys av material från livmodern;
 • sedan väljer gynekologen de hormoner som är nödvändiga för att stoppa hyperplasi;
 • curettage av hittade avvikelser i livmodern, en laser används på vissa platser för celltillväxt;
 • hormonella och kirurgiska former av exponering kombineras;
 • om det finns ett återfall av sjukdomen, ta bort organet och sedan återigen genomföra en hormonkurs.

Hur fungerar dessa läkemedel??

En frisk kvinnas menstruationscykel består av två faser som cykliskt förändrar varandra. Den första fasen beskrivs med östrogen mättnad, ägglossning sker i mitten av cykeln och en gul kropp bildas i äggstocken på platsen för den brustna follikeln, vilket indikerar början av den andra fasen. Corpus luteum producerar progesteron, nödvändigt för transformation av endometrium eller förlängning av graviditet.

Gynekologiska patologier, tillsammans med en ökning av östrogenproduktionen, leder till brist på ägglossning respektive till brist på progesteron (corpus luteum bildas inte). Endometriet fortsätter att växa utan att gå in i sekretionsfasen, och därmed utvecklas hyperplastiska processer och blödning. Mot bakgrund av hyperestrogenism förekommer också endometrios och myomatos.

Sår på labia

Yarina med folsyra

I fokusen på endometrios, slutar endometriet, när man tar Norkolut eller Duphaston, att växa intensivt och får en normal struktur, smärta och volym av blodförlust minskar.

Eftersom otillräcklig produktion av progesteron av corpus luteum under graviditeten leder till blödning och risken för missfall, använder den använda dydrogesteron dig att rädda fostret.

Duphaston eller Norkolut med endometrial hyperplasi främjar inträde av det inre livmoderskiktet i den andra fasen av cykeln, dess överdrivna tillväxt undertrycks. I detta fall blir endometriumet tre-lager, som det borde vara i den andra fasen.

Alternativ

Förutom curettage av livmoderhålan används även andra typer av terapi. Den viktigaste av dem är konservativ korrigering med läkemedelsanvändning. Dessa är först och främst hormonella preparat, vars effekt syftar till att återställa östrogen-progesteronbalansen i kroppen. De viktigaste läkemedlen som används i detta fall är:

 1. "Microlute" och "Provera" (progestogener och progestins).
 2. "Mercilon", "Jess", "Divina" (östrogen-progestogen).
 3. Fareston, Novofen (antiöstrogenläkemedel).
 4. Danol, Nemestran (gonadotropinhämmare).
 5. Decapeptil, Buserelin (generisk gonadorelin).

De listade läkemedlen kan förskrivas som en oberoende typ av behandling eller som underhålls- och rehabiliteringsbehandling efter curettage. I det senare alternativet är det möjligt att uppnå den största effekten från behandlingen. Förutom dessa läkemedel kan immunmodulerande medel, antioxidanter och andra läkemedel som syftar till att upprätthålla den normala kroppen förskrivas. Men ändå är behandlingen av endometrial hyperplasi med curettage, enligt recensioner, mer effektiv.

Det är en nödvändig åtgärd vid diagnos och behandling av många gynekologiska sjukdomar, inklusive patologiska tillstånd i endometrium. Förfarandet är relativt enkelt, men det kräver högkvalitativ utförande, högt kvalificerad specialist som utför den, noggrann förberedelse och noggrann inställning till din kropp under rehabiliteringsperioden. Allt detta hjälper till att undvika problem i framtiden och kommer att bidra till en positiv trend i behandlingen..

analoger

Norkolut är en effektiv behandling för endometrios. Den har många analoger som liknar egenskaperna (sammansättning, indikationer, behandlingsregim).

Det rekommenderas kategoriskt inte att söka en ersättning för läkemedel som föreskrivs av den behandlande läkaren på egen hand - endast en specialist kan göra detta med hänsyn till patologins individuella egenskaper.

Populära analoger av Norkolut:

Vad är Norkolut?

 • gelatin;
 • majsstärkelse;
 • laktos nomohydrat;
 • kolloidalt kisel.

Tabletterna har inte en bitter eftersmak eller specifik lukt. En gång i mag-tarmkanalen upplöses läkemedlet snabbt och tränger igenom blodet. Dess maximala koncentration uppnås efter 1-2 timmar från administreringstidpunkten.

Tillbakadragande av läkemedlet börjar efter 3 timmar och slutar helt efter 10 timmar. Den huvudsakliga utsöndringsvägen (upp till 70% av läkemedlet) är genom levern. Nästan 25% utsöndras i avföringen, och resten med urin..

Norkolut är ett östrogen, därför har det östrogena och androgena effekter. Hos kvinnor i fertil ålder orsakar läkemedlet övergången till den proliferativa fasen av livmoderslimhinnan till sekretoriet.

Norkolut instruktion gör det klart att läkemedlet är mycket effektivt vid olika gynekologiska sjukdomar

Läkemedlet kan emellertid hämma sekretionen av hypofysen gonadotropin. Därför är mognad av folliklar och början av ägglossning omöjlig. Myometriumaktiviteten, på grund av påverkan av noretisteron, reduceras avsevärt. Dess minskning varnas.

Tabletterna ska förvaras vid en temperatur av 15... 30 ° C. Den maximala lagringstiden är 5 år. I de flesta fall föreskriver läkare från 1/4 till 2 tabletter per dag.

Analogerna av läkemedlet som finns tillgängliga på apotek idag inkluderar följande: Provera, Veraplex, Progesterone, etc..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till en kort menstruationscykel: när behandling behövs

Vad orsakar en förkortad menstruationscykel på 3 eller fler dagar? Tänk om denna period reduceras till 14, 15, 16, 17, 18 eller 19 dagar? Är det möjligt att förhindra en minskning av intervallet mellan början av föregående och efterföljande perioder?...

Varför det inte finns några perioder efter avskaffandet av preventivpiller

Orala preventivmedel ger en specifik effekt på grund av hormonella förändringar i kroppen. Även om de reglerar våra cykler och kontrollerar hormonella symtom, undertrycker de naturlig ägglossning, menstruation och hormonella fluktuationer....

Mesjachnie.com

Allt du behöver veta om menstruation!Cheesy ansvarsfrihet före månadDet kvinnliga utsöndringssystemet interagerar direkt med urinväxten och reproduktionen. Därför är alla processer nära sammankopplade....