Hur man hanterar depression efter födseln

Harmonier

Skott från filmen “Tally”, 2017. Moderskap är världens svåraste jobb. Charlize Theron i rollen som först fruktansvärt olycklig och sedan otroligt glad mamma, fru och kvinna.

Brev från Mary of Tula:

Jag är mamma till ett 7 månader gammalt barn. Till min skam kan jag inte klara av moderansvar. Jag vill inte och kan inte göra någonting, bara gråta och uppleva vild trötthet och apati. Ett barns gråt irriterar mig. Jag tappade intresset för min man också, jag är rädd att han kommer att lämna mig. Det är hemskt! Hjälp med att hantera detta tillstånd..

Praktisk psykolog
Angela Kharitonova

Det Mary upplever kallas postpartumdepression. Detta är inte banal trötthet eller mjälte, utan ett allvarligt tillstånd, som manifesterar sig i mild form hos hälften av kvinnorna som födde, och i en uttalad form - i 20%. Postpartumdepression börjar mellan en månad och ett år efter födseln. Depression i svår form kräver obligatorisk behandling och konsultation av en psykoterapeut. Det mest obehagliga i ett sådant tillstånd är att människor runt, släktingar och den unga modern själv ofta underskattar detta tillstånd, med tanke på att det är vanlig trötthet. En sådan underskattning leder bara till allvarliga konsekvenser. Men i själva verket är detta ett fysiologiskt tillstånd, vilket beror på en kraftig minskning av hormoner efter förlossningen - mängden hormoner minskar flera gånger. Detta är den starkaste skakningen för kroppen.!

Allt detta förvärras av brist på sömn, näringsämnen och en kraftig förändring av en kvinnas livsstil. Dessutom förvärras relationerna med sin man ofta eftersom en kvinnas sexuella lust minskar eller försvinner helt och hon kan inte längre ge lika mycket uppmärksamhet och värme till sin man som tidigare. Och dessutom finns det övervikt, stretchmärken, förändringar i utseendet till det värre.

 1. Likgiltighet, förflyttning eller irritation över barnet.
 2. Tearfulness, irritation, ångest, panik.
 3. Brott mot sömn och aptit, minskad sexuell lust.
 4. Skyldkänsla och skam att en kvinna inte kan vara en bra mamma.
 5. Konstant trötthet, apati, svaghet.

Om du har 1 poäng, sker depressionen redan, 2-3 - allvarlig depression, 4-5 - allvarligt tillstånd.

Vem är mest utsatt för detta?

 • Kvinnor, oroliga av naturen, irriterade, benägna att tvivla på allt.
 • Om släktingar hade liknande förhållanden (fråga mamma, syster, mormor om detta) är detta en genetisk faktor.
 • Psykologisk omogenhet, en för ung ålder (upp till 22 år) eller en mogen ålder (efter 35), i detta fall fysiologiskt svårare, kroppens resurser är svagare.
 • Om en kvinna före graviditeten ledde en aktiv livsstil, pratade mycket, gjorde en karriär, reste, bidrar en kraftig förändring av livsstilen till depression.
 • Om förhållandet med mannen är inharmonisk finns det missförstånd, brist på stöd från familj och vänner.
 • Om en kvinnas idé om moderskap var för idealiserad: det är ren lycka, hennes man bär den i sina armar, barnet är en rosa kind, knubbig baby som ler, äter och sover hela tiden. Inför gråt, dålig sömn, kolik, sjukdom och andra problem kan en mamma få panik bara av anledningen att hon inte är mentalt beredd på detta. Därför är det mycket viktigt att delta på unga mammors kurser i förväg, kommunicera med vänner som redan har barn, om detta ämne, läsa böcker om moderskap och föräldraskap.

Du kan hantera detta tillstånd!

Men du måste tänka på det i förväg, för när du blir mamma blir det svårare att utveckla en strategi, och det kommer varken att bli tid eller ansträngning. Så strategin att förvandla en mild form av depression till glädjen av moderskap (med svår och uttalad depression måste du träffa en läkare!).

 1. För att ge så mycket vård, glädje och positiva känslor till ditt barn som möjligt måste du först ta hand om att bli källan till dessa känslor själv.

Sömnig, upprullad, hungrig och alltid irriterad mamma kommer inte att kunna omge sitt barn med kärlek. Anslut mormor och andra släktingar för att ta hand om barnet, delegera en del av myndigheten till din make. Om du verkligen inte har någon att hjälpa, anställa en barnflicka. Det betyder inte att du är en dålig mamma - mamma måste definitivt vila. Utveckla ett bekvämt schema för dig själv, se till att få tillräckligt med sömn, äta helt och ta hand om dig själv. Kom ihåg: ett barn som en svamp absorberar mammas känslomässiga tillstånd.

 1. Se till att din livsstil inte är en helt skarp övergång från hög social aktivitet till fullständig fängelse i fyra väggar.

Även om du lyckas övertyga dig själv de första månaderna om att detta är tillfälligt, måste du tolerera det, du gör det för ett barns skull osv., Då en sådan livsstil kan påtagligt undergräva dina styrkor. Depression efter födseln kan inträffa ett år efter födseln, så om det var oacceptabelt för dig att stanna hemma före graviditeten, försök att organisera ditt liv på ett sådant sätt att det inkluderar promenader, utresor till staden, chatta med vänner, social aktivitet, chatta på Internet, på mammor forum. Om du tidigare inte kunde föreställa dig livet utan ditt arbete, ägna du åt lite tid till utveckling i ditt yrke. Om arbete inte är en prioritering för dig, ägna åtminstone en timme om dagen till helt enkelt trevliga saker att göra, din hobby, kreativitet, musik, avkopplingstekniker etc..

 1. Inkludera sport och fysisk aktivitet (promenader, simning, dans, fitness etc.) i ditt liv.

Och det handlar inte ens om hur man snabbt kan återställa tidigare vikt, även om detta också är bra, men främst att fysisk aktivitet hjälper till att hantera depression.

 1. Glöm inte enkla kvinnliga nöjen.

Det här är inte att skämma bort dina nyanser, inte själviskhet, detta är ett sätt att fylla med energi för att sedan ge denna energi till ditt barn och upprätthålla en varm relation med sin man. Ta därför tid för butiker, en frisör, ett solarium (förresten, ett mycket bra botemedel mot depression: det ökar nivån på serotonin). Ibland kan du träffa vänner på ett café och unna dig något smakfullt..

 1. Det finns inget behov av att förvandlas till en hyper-orolig mamma: koka och stryk allt som barnet är i kontakt med, sterilisera bröstvårtor och leksaker var 5: e minut, få panik på grund av varje baby som nysar, skydda barnet från att kommunicera med världen, etc. Ett barn är en hälsosam organisme som har alla möjligheter att anpassa sig till miljön. Men en ständigt panikande mamma kommer att skada både sig själv och barnet. Håll det enkelt!
 2. Ofta begränsar en mamma sig mycket i aktivitet och sitter bokstavligen i fyra väggar, eftersom hon är rädd för att hon knappt kommer att gå ut med barnet någonstans, han kommer att få en infektion, något kommer hända med honom, han kommer att bli jinxed, etc..

Allt måste nås rimligt. Naturligtvis bör du vara uppmärksam på själva influensapidemin, men du och ditt barn kommer definitivt att behöva social aktivitet. Besök parker, barncenter, registrera dig för barn som simmar, barngymnastik. Det finns ett stort antal unga föräldrar som lyckas resa med sitt barn, resa och besöka olika länder, även om mamman fortfarande ammar. Från en tidig ålder tränar intellektet mycket aktivt, och barn växer upp friska, lugna och mycket nyfikna!

Har du upplevt depression efter födseln??

Vad händer med den kvinnliga kroppen efter förlossningen?


Den första födelsen är alltid en hel mängd av hittills inte upplevda känslor, sensationer, fenomen. Och oavsett hur mycket den förväntade modern förbereder sig för denna händelse, kommer alltid något som en överraskning för henne.
Låt oss prata om vilka processer som inträffar i kroppen hos kvinnan som födde och hur man förstår vad som är i ordning med saker och vad som är ett tillfälle för samråd med en läkare.

Postpartum-perioden börjar omedelbart efter moderkakan (moderkakan) och varar 6-8 veckor. Det är hur mycket tid i genomsnitt kroppen kommer att behöva återvända, i princip, till pre-graviditeten. Även om din födelse var snabb och enkel tar det dig lite tid att du känner att du var igen. Var tålamod - kom ihåg att det tog dig nio månader att fostra ett barn, och det är omöjligt att gå tillbaka, känslomässigt och fysiskt, på en natt.


Hur magen minskar efter förlossningen

Omedelbart efter födseln är livmoderns botten ungefär 15 cm över livmodern och dess massa är cirka 1 kg. Snabbt drar sig ihop, med 10-12 dagar efter födseln försvinner hon bakom bröstet. I slutet av den 8: e veckan väger livmodern endast 50-60 g.

"Således, i absolut alla kvinnor, med normal förlopp under postpartumperioden, minskar buken gradvis i storlek och tar i genomsnitt en nästan pre-gravid storlek efter två månader.

Att bära ett förlossningsbandage kan vara till stor fördel; du kan börja bära det redan på sjukhuset. Stödet kommer att stödja buken i läge medan magmusklerna återhämtar sig.

Naturligtvis är två månader en ungefärlig period. Till exempel tenderar idrottare att återhämta sig snabbare efter förlossningen på grund av vältränade magmuskler. Och om du hade kejsarsnitt eller flera barn föddes på en gång, kommer återhämtningsprocessen att gå långsammare.

Uppmärksamhet!

Man bör komma ihåg att exponering för livmodern och andra organ i bukhålan för kort tid efter förlossningen är osäker: de har ännu inte tagit sitt ursprungliga läge, vilket innebär att det är möjligt att oavsiktligt störa organens position eller provocera en inflammatorisk process.

"Därför är det inte nödvändigt under postpartum-perioden att bära åtdragningskorsetter och underkläder, samt aktivt delta i fysiska övningar som syftar till att strama magpressen.


Hur förändras vikten efter förlossningen

I slutet av graviditeten ökar den förväntade modern en medelvikt på 13 kg (överviktiga kvinnor lägger normalt mindre, cirka 9 kg och tunna kvinnor - 15-17 kg). Och från början av födelsen börjar vikten minska snabbt.

Här är hur många kilogram du "går ner i vikt" i leveransrummet (genomsnittstal):

 • barnvikt - 3,5 kg,
 • fostervatten - 0,8 l,
 • morkaka - 0,6 kg,
 • blodförlust - 0,3 l (med kejsarsnitt 0,5 - 1 l).

"Därför, strax efter födseln, minskar vikten med 5-6 kg.

Men livmodern under de första dagarna reduceras särskilt intensivt, och under de första två eller tre dagarna kommer vikten att minska med cirka 200 g. Ytterligare 300-400 g kommer att utgöra rikligt vid första postpartumutsläpp - lochia. Och i slutet av den första veckan kommer vikten att minska med ytterligare två kilo på grund av förlusten av att bli onödig vätska.

De återstående kilogramen, i genomsnitt 5-6, är ackumulerade fettavlagringar på buken, sidorna och höfterna; detta förklarar skillnaden i viktökning hos kvinnor med olika fysik. De försvinner gradvis, med normal fysisk aktivitet, en balanserad kost - cirka 1-1,5 kg per månad. Emellertid kvarstår vanligtvis under hela ammningsperioden ett par "extra" kilogram - de behövs för ett förstorat bröst och en vätsketillförsel i kroppen.

Uppmärksamhet!

"Naturligtvis är siffrorna ungefärliga och varje kvinnas viktminskning sker i en annan takt..

Men om bilden skiljer sig mycket från den som beskrivs - vikten minskar inte och till och med ökar, eller för många kilogram går förlorade - är detta ett tillfälle att justera kosten och kanske konsultera en läkare.


Postpartum urladdning (lochia)

Lochia är en fläck från könsorganen som uppstår när livmodern träder ihop. Med deras hjälp rengörs kroppen för allt som har blivit onödigt efter förlossningen. Livmoderkontraktion är mycket intensivare om en kvinna ammar.

"Livmodern träder gradvis in och får en graviditet och graviditet före graviditeten 6 veckor efter förlossningen - därför kan utskrivningen efter födseln fortsätta i genomsnitt fram till denna tid.

Under de första dagarna efter födseln innehåller lochierna mycket blod, så de är ljusröda och ser ut som menstruationsflödet. De kan komma ut med jämna mellanrum eller mer jämnt. Om du ligger ett tag har blod samlats i slidan och små koagler kan bildas.

Om postpartumperioden fortsätter utan komplikationer blir lochia blekare, rosa och efter 10 dagar - färglös eller gulaktig efter 3-4 dagar. Deras intensitet minskar också..

Uppmärksamhet!

Använd inte vattpinnar i sex veckor för att förhindra infektion i slidan och livmodern.

Töm ur urinblåsan regelbundet för att förhindra livmodersträngning. Tänk på att urinblåsan under de första dagarna efter födseln kan vara mindre känslig än vanligt, så att du inte känner lust att urinera, även om urinblåsan är tillräckligt full.

"Vila så mycket som möjligt. När överbelastningen kan utsläppet öka eller börja igen.

Om den ljusröda urladdningen återvände efter att de var borta kan det vara ett tecken på att du behöver koppla av och spara energi. Men om de inte försvinner inom några dagar är detta ett tillfälle att träffa en läkare.

Se din läkare om:

 • lochia är fortfarande ljusröd fyra dagar efter födseln;
 • suckers har en obehaglig lukt;
 • du har buksmärta, feber eller frossa;
 • du har onormalt svår blödning (mättnad av en sanitetsdyna i en timme eller närvaron av blodproppar större än 4 cm). Detta är ett tecken på sen blödning av postpartum som kräver omedelbar uppmärksamhet..


Emotionellt tillstånd efter förlossningen


Efter en så enorm känslomässig och nervös skakning som förlossning, med den pågående omstruktureringen av hela organismen, inklusive hormonsystemet, är det inte förvånande att stämningen hos en ung mamma ofta är instabil. Viktiga psykologiska förändringar äger rum samtidigt: en kvinna måste känna till sin nya roll, stora förändringar i livet.

"Under de första veckorna efter födseln upplever de flesta mödrar vad amerikanska läkare kallar" baby blues ", och våra landsmän upplever milt efter födseln.

Detta är en tillfällig (högst tre veckor) minskning av den känslomässiga bakgrunden, svängningar i aptit och sömn och instabil stämning. En kvinna är ibland upphetsad, sedan utmattad, hon kan ibland vara onödigt orolig eller ledsen. Detta tillstånd kan anses vara normalt om det inte håller längre än tre veckor och inte orsakar allvarliga problem..

För den snabbaste känslomässiga återhämtningen behöver modern efter förlossningen absolut tillräcklig vila och sömn.

Uppmärksamhet!

 • sömnlöshet kvarstår i flera veckor;
 • du är ständigt i en deprimerad stämning, inte får nöje av något
 • nervstörningar är systematiska;
 • ångest känns ständigt, hopplöshet.

År efter födseln

 • Den är inte lagligen berövad av typen av rättigheter, kan jag överklaga domstolsbeslutet efter tre år sedan.
 • Kan jag få ett extrakt efter leverans efter 2 år?
 • Hur många dagar var 1992 och 1994 mammaledighet före och efter förlossningen?
 • Berätta hur mycket de betalar i år efter födseln?
 • Vilka är betalningarna till en ensamstående mamma efter födseln för ett barn upp till 1,5 år, upp till 3 år?
 • Arv efter ett års död
 • Semester efter ett års arbete
 • Att arva efter ett år
 • Graviditet Födelseår
 • Bra efter ett år

1,1. sådana grunder för berövande av rättigheter föreskrivs inte i lag.

"Ryska federationens familjekod" daterad 29 december 1995 N 223-FZ (ändrad 6 februari 2020)
SK RF-artikel 69. Berövande av föräldrarättigheter

Föräldrar (en av dem) kan berövas föräldrarnas rättigheter om de:
förhindra att uppfylla föräldrarnas skyldigheter, även om det är skadligt att undvika att betala underhåll;
vägrar utan goda skäl att ta sitt barn från modersjukhuset (avdelningen) eller från en annan medicinsk organisation, utbildningsorganisation, socialtjänstorganisation eller liknande organisation;
missbruka sina föräldrarättigheter;
grym behandling av barn, inklusive fysiskt eller psykiskt våld mot dem, bryter mot deras sexuella integritet;
är sjuka av alkoholism eller narkotikamissbruk;
begått ett avsiktligt brott mot deras barns liv eller hälsa, en annan förälder till barnen, make, inklusive en icke-förälder till barn, eller mot en annan familjemedlems liv eller hälsa.

2,1. om du hade mammaledighet som anges i pensionsfonden betyder det att din arbetsgivare aldrig har fastställt dina arbetsdagar efter att du gick till jobbet, eller det finns ett fel i rapporterna som arbetsgivaren lämnade till pensionen. För att bevisa ditt arbete måste du lämna in dokument från arbetsgivaren till pensionsfonden: tidtabeller för den angivna perioden, extrahera från personliga konton för lön, om pensionsfonden på grundval av dessa handlingar vägrar att räkna den angivna tidsperioden i tjänstens längd, kontakta rättegång.

2,2. Jag tror inte det, så lagen har ändrats så gynnsamt för vår stat att för att bevisa att det borde finnas en post i arbetsboken.

3,1. Barnvårdsersättningen utfärdas endast när den faktiskt tar hand om barnet, d.v.s. Du måste ta akademisk ledighet, annars kan du nekas förmåner.

3,2. Ersättningen för föräldraledighet upp till 1,5 år betalas av arbetsgivaren och presenterar sedan dessa belopp för utbetalning till socialförsäkringsfonden.

4,1. För det första finns det i vår ryska lagstiftning och i Rysslands arbetskod (kort sagt - Rysslands arbetskod) inte sådana begrepp som "mammaledighet", "mammaledighet" och "mammaledighet".
En gravid kvinna och en kvinna som arbetar enligt ett anställningsavtal ska beviljas mammaledighet på grundval av artikel 255 i Rysslands arbetskod med tillämpning av ett intyg om arbetsoförmåga..
På grundval av artikel 256 i Rysslands arbetskod kan mödrar eller fäder till barn, morföräldrar och arbetstagare få tillstånd att ta hand om ett barn tills han fyller tre år.
För det andra, så att du omedelbart kan sluta av din egen frivilliga vilja efter föräldraledighetens utgång, bör du meddela din arbetsgivare skriftligen om detta minst två veckor före uppsägningsdagen. Du kan läsa mer om det här mer >>>
För det tredje, om du har oanvända dagar med betald semester, är arbetsgivaren vid uppsägning skyldig att betala kompensation för alla outnyttjade semesterdagar på grundval av artikel 127 i Rysslands arbetskod..
Artikel 127. Förverkligande av rätten till ledighet vid uppsägning av en anställd
Vid uppsägning betalas den anställde ekonomisk ersättning för alla oanvända helgdagar.
Med vänliga hälsningar.

5,1. Se Ukrainas advokat i statsminister.

5,2. Svetlana Anatolyevna.
Du måste gå till domstol med en talan för att ändra metoden för att samla in barnstöd för ett fast belopp (fast belopp).

5,3. Avdrag kan inte göras från barnförmåner.

6,1. Det faktum att födelse i äktenskapet spelar ingen roll. Indikationen om faderskap i födelsecertifikatet räcker. Du har rätt att kräva egendom som tillhörde din far under hans livstid.

6,2. Så notarius adresserades?

7,1. Svetlana Nikolaevna! Vid ansökan till pensionsfonden med ett uttalande om utfärdandet av ett intyg om moderskapskapital måste den sökande (barnets mor) under alla omständigheter tillhandahålla handlingar som bekräftar faktum att båda barn föddes, och för det andra - från och med 1 januari 2007. Ett barns födelsecertifikat fungerar som ett sådant dokument enligt normerna i gällande lagstiftning om registrering av handlingar av civil status. Om mamman för vart och ett av de födda barnen - det första och det andra, även i händelse av deras död vid tidpunkten för ansökan till pensionsfonden - har motsvarande födelsecertifikat utfärdat av registerkontoret på det sätt som föreskrivs i lag, har FIU: s anställda inte rätt att vägra att uppfylla ansökan om utfärdande av ett statscertifikat med förbehåll för de återstående villkoren. Tyvärr har en kvinna som födde ett andra eller efterföljande barn från den 1 januari 2007, om minst en av dem föddes död (på grund av perinatal död), inte någon laglig rätt att få moderskapskapital. Om dotter föddes efter 1 januari 2020, har du rätt till moderskapskapital för det första barnet. Med vänliga hälsningar!

7,2. Ja, du kan behöva kontakta PF.

8,1. Nej, arbetsgivarens handlingar är olagliga.

9,1. Elena!
Ja, i det här fallet kan du få en fördel.
För det finns all anledning till detta.
Därför att bidrag lämnades som arbetsgivare. Så gör du som en individuell entreprenör.
De bör alla beaktas..
Baserat på artikel 4.5 i den federala lagen av den 29 december 2006 N 255-ФЗ.

9,2. Kära Elena! Därför att ingick ett frivilligt förhållande i enlighet med kraven i artikel 4.5 i den federala lagen av den 29 december 2006 N 255-ФЗ "Om obligatorisk socialförsäkring i händelse av tillfällig funktionsnedsättning och i samband med moderskap", har du all rätt att få föräldrapenning på grundval av Artiklarna 255-256 i Rysslands arbetskod och artikel 14 i den federala lagen av den 29 december 2006 N 255-FZ "Om obligatorisk socialförsäkring för tillfällig funktionshinder och i samband med moderskap". Du är en försäkrad person och du har en sådan rätt!

Ett och ett halvt år efter förlossningen eller arton är vi redan

Uppenbarelser och tankar om Anis mamma, ett och ett halvt år efter födseln. Jag bestämde mig för att ägna särskild uppmärksamhet åt dynamiken från tolv månader till arton.

Första året efter födseln

Efter ett år började jag njuta av föräldraskap och gjorde för mig en fångstfras: "Det viktigaste är att överleva det första året." Nu kan jag säga att moderskap är lycka för mig. Under de första tolv månaderna var det svårt för mig att klassificera mig bland människor som "blissades" från rollen som mamma. I större utsträckning av konstant brist på sömn och beroende av barnet. Särskilt medan hon ammar och bara jag kunde lägga henne i säng på natten eller under dagen. Efter årets milstolpe började magiska förändringar: Varya lärde sig att sova hemma, somna på natten med pappa, äta mat från "det vanliga bordet", ockupera sig själv, beteckna vad hon behöver, ord, etc..

Hela det första året tillbringade vi eftermiddagslur i en barnvagn på gatan. I allmänhet, som kandidater ofta säger: "Det är fantastiskt att han eller hon redan förstår och förstår allt." I själva verket blev den lilla mannen på något sätt skarpt medveten och benägna till dialog i varje mening av ordet. Även om det faktiskt var jag som lärde mig att förstå henne och svara på hennes behov, och från detta blev det omedelbart lättare för alla att leva.

Tid

Tid efter ett år går ännu snabbare. Nu har du bara tid att riva av bladen från kvartalskalendern. Och fotografierna där ditt barn är "jordnöt" åtföljs nödvändigtvis av frasen: "Kom igen, var hon verkligen så ?!" Och jag, som många, upprepar nu mer och mer ofta: "Och hur levde vi utan henne alls" eller "Var hon inte alltid med oss?"

Vad du ska göra med dig själv?

Jag älskar verkligen lekplatser.

För det första är det lättare för mig och Varya på gatan än hemma. Vet där - titta på hennes forskningsverksamhet, andas frisk luft. Men hemma kommer din avkoppling att kosta flera timmars rengöring.

För det andra är jag från en professionell synvinkel nyfiken på att observera mödrar med barn, det speciella i deras interaktion och vad vi alla är annorlunda. Och i slutet av sommaren hade jag följande idé: Det verkar som att många problem i föräldraskapet har sitt ursprung i en viss stereotyp uppfattning om barnet och vad som måste göras med honom. Nu ska jag förklara vad jag menar.

Myter och mönster

Här, till exempel, den ökända kolik eller tandvård. Alla nytillverkade föräldrar är medvetna om att dessa processer är smärtsamma, långa, svåra för hela familjen. Hur vet de? Barnläkaren på stationen sa: "Sover han dåligt?" Tja, vad vill du ha ?! Tänder." På forumet för "erfarna" föräldrar läser de livets passion-muggar med ett barn i böcker från erfarna myndigheter. Ja, och du vet aldrig var vi annars kan höra "exakt" och autentisk kunskap inom området utbildning och liv med ett barn, alla samma experter.

Detta slutar inte där. Variationerna på temat fortsätter: alla blir sjuka det första året i dagis; du måste bli sjuk, annars blir det så i skolan; barn i 1,5 - 2 år är bättre anpassade till dagis än i 3; inget behov av att njuta av nycklar, annars kommer det att manipuleras av dig; WHO rekommenderar amning i upp till två år. Har du något att lägga till i listan? Jag skulle gärna diskutera med er alla "barns stereotyper" och försöka debunkera dem med kunskap om barnets utvecklingspsykologi och fysiologi. Att följa myter och mönster är oproduktivt, det stjäl vår energi med dig, som kan användas mycket..

Nöjet med föräldraskap

Om föräldraskapet inte ger dig nöje gör vi troligen något fel. Vi har inte lärt oss något, förstår inte något, kan inte organisera en "stödjande miljö för oss själva". Naturligtvis kan du inte njuta av mamma och pappas roll 100% av tiden. Det kommer säkert att finnas ögonblick som irriterar oss, gör oss arg, oroande och upprörd. Men i det allmänna förhållandet bör de vara en storleksordning mindre än positiv. Jag är säker. Och om det negativa uppväger, får vi emotionell utbrändhet och olämplighet, som i alla andra yrken.

Jag tror uppriktigt att om du är trött (och andra negativa känslor) av något i föräldraskapet, är det värt att gå till en psykolog och klargöra vad som är fel och var du ska gå vidare. Jag gör det själv.

Ett och ett halvt år efter förlossningen

Efter ett och ett halvt år kände jag att livet hade tagit rätt väg, lagt sig, alla anpassningsprocesser hade avslutats och allt som återstod var att förbättra min moders kompetens. Jag lyckades gå i St Petersburg i fyra dagar. Man och dotter gjorde ett bra jobb utan mig. Naturligtvis med mormödrar och mormor i vingarna. Det finns många professionella idéer i mitt huvud, och nu, när jag har lagt Varia i vila på natten, kan jag börja implementera dem. Vid ett och ett halvt års ålder hade jag organiserat hennes sömn i min egen säng.

Från sex månader till arton sov vi tillsammans. De där. under en relativt kort tid är vi beroende av våra Chads, de växer och tillsammans med dem växer våra möjligheter: möjligheten att engagera oss själva eller bli mer personligt mogen eller förmågan att vara lat, lägg sedan till dig själv, här kommer att vara exakt den möjlighet du saknar.

Som ett resultat citerar jag inskriften på ringen:

Ett år efter födseln...

Exakt ett år har gått efter min födelse. Hela året sedan vår son föddes i Severskys perinatala centrum och idag 6 mars 2017. Ett år efter att jag födde sitter jag framför en bärbar dator och skriver dessa rader medan barnet sover. Och du vet, men jag kan inte tro att det har gått ett år...

Det verkar för mig att det bara var igår.

Just igår åkte vi till Seversk. Just igår gick vi på gatorna i denna lilla stängda stad och väntade på att tiden skulle komma till vår son. Just igår upplevde jag dessa orealistiska rymdstrider, och de satte min son på magen. Det verkar...

Ibland har jag till och med känslan av att allt detta inte var med mig. Som om jag ser långt, långt in i det förflutna, ser jag mig själv från sidan och allt verkar vara i en dröm. Men när jag vaknar upp förstår jag - allt är verkligt och sedan dess har ett helt år gått.

Personlig tillväxtutbildning

Jag lärde mig mycket i år. Att få ett barn är som att träna i personlig tillväxt. Behöver bara inte lämna huset. Och ja, barnet undervisar varje dag. Utan lediga dagar, semester och semester. 24 timmars tillväxt.

Allt förändras på en gång och blir så nytt och ovanligt att världen aldrig kommer att vara densamma som tidigare. De gamla mönstren förstörs, och under det första året lär familjen att leva annorlunda, enligt de nya reglerna, skapa nya traditioner och prioritera. Vad är det viktigaste i livet och vad är inte så mycket. Du börjar tänka på det oftare..

Förmodligen med det första barnet är inte lätt. Efter att ha tagit ett steg in i det okända går du ut ur din komfortzon och kommer aldrig tillbaka. Och från och med nu har du bara ett sätt - det är vägen djupt in i dig själv.

Det sägs ofta att det för första gången är svårt att uppleva hela moderskapets mirakel; det är för stort för att gå utöver det vanliga ramverket. Därför verkar det som om det första barnet är speciellt. Och han har ett mycket viktigt uppdrag - att lära sina föräldrar att älska, uthärda och acceptera. Och vi lär oss redan så mycket vi kan. Vi börjar vår föräldraresa och vet ofta helt enkelt inte vad vi ska göra med barnet. Nej, naturligtvis vet vi mycket i teorin, men vi kan inte göra någonting i praktiken. Och vårt första barn ger oss tid att lära oss allt. Han är tålamod och tror sina föräldrar mer än någonting. Detta är ett stort mirakel.

När sonen föddes såg jag på honom och förstod ingenting. Jag trodde att jag hade en främmande född. Jag var till och med rädd när de satte den på magen. Verkligheten visade sig vara annorlunda. Jag var inte redo för barnen och såg aldrig ens hur ett nyfött barn ser ut. Generationernas kontinuitet är borta och föder nu så få. Men i mitt huvud finns en bild som inte motsvarar verkligheten, inte lite. Min baby förstörde henne.

Vår civilisation har förvrängt allt så mycket att det en gång tycktes för mig att flaskfodring var normal, och vem ammar i vår tid? Men jag bestämde mig fortfarande att försöka mata mig själv. Början var inte lätt, jag visste inte att många kvinnor också behövde lära sig amma. Inte alla, men jag var uppenbarligen inte en av de lyckliga. Jag trodde att allt skulle fungera. Men det hände först efter att vi lagt ned mycket arbete med detta. Vi alla.

Vad jag lärde mig ett år efter att jag födde

Under detta år lärde vi oss att bära vår son i slyngar och i ryggsäckar. Det är en mycket spännande och rolig aktivitet att slingra en sele för första gången. Men att promenera längs gatorna, samla synen på förbipasserande visade sig inte vara lätt för mig. Men antingen går du din egen väg eller så förblir du bra för alla som är vana att agera enligt det välkända mönstret. Jag valde att gå mitt eget sätt.

Vi lärde oss resa tillsammans och hantera på egen hand. Vi lärde oss att arbeta tillsammans, och till och med läsa allt tillsammans, och inte alla på egen hand. På promenader och före sänggåendet. Livet har blivit mycket rikare och fylligare. Och varje dag lär vi oss något nytt.

Under detta år lärde jag mig att arbeta med min vänstra hand, nästan såväl som med min höger. Jag är nästan ambidxtrous nu. De säger att det påverkar vårt sätt att tänka. Jag vet inte hur sant detta är, men det verkar som om jag nu tänker annorlunda. Och tro på kärlek.

Ett år efter att jag födde kan jag säga en sak - ett barn = lycka + glädje + kärlek. Han kommer och förändrar hela vår värld och delar upp den i "före" och "efter". Och vilka ljusa färger han målar hela vårt liv. Att vara föräldrar är en fantastisk upplevelse..

Under graviditeten, ett år efter födseln, utsätts den kvinnliga kroppen för tung belastning

Andra födelse ett år efter barnets födelse är ganska vanligt, men är tyvärr inte alltid planerat. Vissa kvinnor, efter att ha lärt sig att de är tillbaka på plats, bestämmer sig för en abort. Andra, tvärtom, bestämmer sig för att lämna barnet och sedan växa upp två barn samtidigt. Vi kommer att försöka ta reda på hur den andra graviditeten påverkar den kvinnliga kroppen, överväga för- och nackdelarna med att få väderbarn.

Familjetraditioner i många länder säger att du kan få ett andra barn när det föregående lär sig att äta och röra sig självständigt, vilket innebär att det inte längre kommer att behöva moderns närvaro. Läkarna följer ungefär samma synvinkel och rekommenderar att man planerar en andra födelse tidigast två år efter den första. Och de förklarar detta inte bara utifrån barns utveckling och behov, utan också genom den kvinnliga kroppens fysiologiska tillstånd.

Många system, till exempel hjärt-kärlsjukdomar, könsdelar, muskler och skelett, är på väg att återhämta sig. Och trots den goda hälsan och den psykologiska situationen för en andra graviditet är det bättre att skjuta upp det i minst 2-3 år. Vissa kvinnor, som har lärt sig om en oplanerad graviditet, bestämmer omedelbart en abort utan att tro att det också är skadligt för hälsan. Beslutet i detta fall bör inte vara hastigt, det bör övervägas noggrant..

Vad händer med den kvinnliga kroppen under denna period

Det tros att en kvinna som ammar ett nyfött barn inte kan bli gravid. Den så kallade laktational amenorrémetoden är till och med en av metoderna för skydd efter förlossning, även om dess tillförlitlighet inte är tillräckligt hög och ofta leder till tvångsaborter.

Eftersom hormonet prolaktin, som intensivt produceras under amning, undertrycker ägglossningen, minskar sannolikheten för upprepad graviditet hos ammande kvinnor kraftigt. Samtidigt bör en kvinna sätta barnet till sitt bröst på sin första begäran, inte införa ytterligare kompletterande livsmedel i barnens kost, annars minskar metodens tillförlitlighet kraftigt. När kroppen återhämtar sig efter förlossningen och hormonerna gradvis normaliseras ökar hypofysen gradvis östrogenproduktionen, vilket innebär att äggstockarnas funktion återställs och ägget redan kan befruktas.

Enligt medicinsk statistik inträffar detta vanligtvis cirka 8-10 veckor efter födseln, även om det i hög grad beror på kvinnornas individuella egenskaper. Det farligaste i detta fall är att ägglossningen är före den första månaden efter leveransen med cirka 2-3 veckor, och det är ganska svårt att bestämma tiden för dess början. Därför är ofta en kvinna, som räknar med amningstjänster hos amning, inte skyddad ordentligt, befruktning av ägget inträffar och menstruation förekommer inte, men redan på grund av graviditet. I det här fallet lär sig kvinnan om sin situation när fostret börjar röra sig och abort är inte längre möjligt..

För de kvinnor som inte ammar visas den första menstruationen fyra veckor efter födseln, och efter ytterligare 1–1,5 månader återställs cykeln. Det vill säga graviditet kan förekomma ännu tidigare än hos ammande mödrar.

Det är mycket svårt att kombinera amning med barnets uppfödning. Förutom det faktum att båda processerna kräver en viss mängd användbara ämnen, vitaminer och mineraler från moderkroppen, uppstår en kraftig sammandragning av livmodermusklerna under sugande, vilket kan orsaka ett hot om avbrott. Därför kan läkare rekommendera en kvinna som bestämde sig för att lämna barnet, överföra den första till konstgjord näring, för att låta kroppen återhämta sig snabbare och bara bli starkare före den andra födelsen.

Under den andra graviditeten, på grund av hormonella förändringar i kroppen, förändras smaken av bröstmjölk något och permeabiliteten hos mjölkkanalerna i bröstkörtlarna minskar på grund av en minskning av produktionen av oxytocin. Eftersom det blir svårare att suga mjölk, och även på grund av utseendet på en annan smack mjölk, kan barnet vägra att amma, vilket kan orsaka irreparabel skada på hans hälsa och immunitet.

Den inre ytan av livmodern blödar kontinuerligt i 1,5–2 månader efter födseln. Därför rekommenderar läkare under denna period att avstå från intima förhållanden för att inte införa infektionen i de inre könsorganen. Och ännu mer är det oönskat att ha en abort under denna period..

Väggens curettage under rengöring av livmodern kan leda till skador och resultatet av en sådan abort kommer att bli ytterligare infertilitet.

Kvinnor med kejsarsnitt rekommenderas att planera en andra graviditet tidigast 2–2,5 år efter födseln. Under det första året bör ärret i livmodern växa bra. Ofta leder otillräcklig restaurering av livmodervävnad i snittområdet till låg infästning av morkaken, som hotar att avbryta graviditeten. Först efter att läkaren är övertygad om att det inte finns någon risk för suturavvikelse, är livmodern helt återställd, kan den unga modern bli gravid igen.

Upprepad graviditet ett år efter den första födelsen kan orsaka åderbråck i benen, även om kvinnan inte hade haft ett sådant symptom tidigare. Med den snabba upprepningen av upprepad graviditet kan befintliga kroniska sjukdomar kraftigt förvärras.

Vid upprepad födelse ett år efter den första ökas risken för blödning, anemi och svag arbetskraft. Tidigare sträckta muskler i livmodern och nacken, bäcken och bukhinnan, möjliga skador på slidan och perineum kan orsaka ett hot om avbrott.

Det bör emellertid noteras att de listade möjliga hälsosvårigheterna med den snabba början av en andra graviditet inte alls är en orsak till abort. Prestationer med modern medicin gör det möjligt för en kvinna att framgångsrikt få ett nytt barn direkt efter den första födelsen utan att skada hennes egen hälsa såvida det naturligtvis inte finns allvarliga medicinska kontraindikationer.

Fördelar och nackdelar med Weather Kids

Det finns olika åsikter om detta är bra eller dåligt när barn med ett litet åldersintervall växer upp i familjen.

Moderna kvinnor som bygger en framgångsrik karriär, främjar verksamheten och skapar olika projekt, är inte särskilt villiga att gå i mammaledighet. Men samtidigt, i deras bild av universumet finns det ett vackert mysigt hus, flera barn, den nödvändiga nivån på materiell komfort. Därför, efter att ha beslutat om födelsen av ett barn, försöker de födas så snart som möjligt till det nästa, så att de kan fortsätta sin karriär igen. Tyvärr tänker de inte på det faktum att på grund av svagheten i mammas kropp, brist på mineraler och vitaminer, är det andra barnets immunitet mycket svagare. Det händer ofta att de yngsta av väderbarnen är mycket mer benägna att sjukdomar än det äldsta barnet.

Det tros att barn med en yngre bror eller syster uppträder efter en ganska kort tid inte känner avundsjuk. I ett år inser barnet faktiskt inte att föräldrarnas uppmärksamhet har bytt från honom till den yngsta familjemedlemmen och därför inte upplever negativa känslor mot honom. Men från åtta månader har barnet ett behov av närmare psykologisk kontakt med modern.

Barnet vill leka mer med sin mamma, han vill inte skilja sig med henne ens på kort tid (många kvinnor klagar över att de inte ens kan gå på toaletten), han försöker somna bara i mammans armar eller bredvid henne i sängen. Utseendet på en annan smulor under denna tidsperiod kommer att beröva det äldre barnet en känsla av säkerhet, kränka hans psyko-emotionella tillstånd, eventuellt till och med det kommer att ha en negativ effekt på smulans nervsystem. Och om barnet under en sådan period ges till sin mormor för att lossa sin mamma och hjälpa henne att hantera barnet, kan detta ha en oåterkallelig inverkan på hans framtida världsbild.

Många föräldrar tror att det yngsta barnet är mycket lättare att lära sig när han ständigt är med sin äldre bror eller syster. Det tros att sådana barn tänker snabbare, tar tag i allt på farten, framför sina kamrater i utveckling. Psykologer hävdar att det äldsta barnet därför ofta berövas föräldrarnas tid och uppmärksamhet. All beröm och uppmuntran går till det yngsta barnet, och det äldre bildar ett underlägsenhetskomplex och harme mot sin bror eller syster.

Väderbarnen är också fördelaktiga med tanke på familjens materiella skick. Vanligtvis får den yngsta kläder och skor, från vilka den äldsta redan har vuxit, liksom uttråkade leksaker, läsböcker, skolböcker etc. Vissa föräldrar försöker till och med skicka sina barn till samma dagisgrupp eller skolklass samtidigt. Det är sant att läkare kategoriskt inte rekommenderar detta, föredrar att varje barn utvecklas i enlighet med sin ålder och inte tvingas anpassa sig till det andra eller ständigt bära gamla saker.

Vad man ska göra om graviditet inträffar

När en oplanerad graviditet inträffar, bör föräldrar fatta ett ansvarsfullt beslut: behålla det eller ha abort. Båda alternativen kan påverka kvinnors hälsa negativt..

 • Medicinsk abort innebär en förändring av den hormonella balansen i kroppen, vilket kan leda till funktionsstörning av amning eller till och med stoppa produktionen av bröstmjölk. Mekanisk rengöring kan skada livmoderväggar som ännu inte har läkt..
 • Samtidigt, om den första graviditeten och förlossningen passerade utan komplikationer, är sannolikheten för en normal förlopp med åter graviditet ganska hög. I närvaro av goda levnadsförhållanden, tillräckligt med materiellt stöd, lämplig önskan och, viktigast av allt, frånvaron av medicinska kontraindikationer, kan du klara dig utan abort och lämna barnet. En kvinna kommer att behöva noggrant övervaka sin hälsa, i tid att genomgå alla undersökningar som läkaren rekommenderar och följa hans rekommendationer noggrant.
 • Naturligtvis, när man beslutar att upprätthålla en andra graviditet strax efter den första födelsen, är det naturligtvis nödvändigt att få stöd från släktingar och vänner, eftersom utan deras hjälp kommer det att vara mycket svårt att hantera två barn på en gång.
 • Nödvändigt kommer det att vara nödvändigt att fördela uppmärksamhet och omsorg jämnt mellan två barn, inte fördela någon och inte glömma. Vanligtvis är det väldigt intressant för barn att växa upp tillsammans, de har alltid gemensamma intressen, de förstår varandra perfekt och försöker hjälpa varandra när det är möjligt.

En oplanerad graviditet är inte en orsak till panik och utslag beslut.

Naturligtvis kommer min mors kropp under hela året att behövas av speciella komplex av multivitaminer och mikroelement, som spenderas i stora mängder på produktion av bröstmjölk, samt bildandet och utvecklingen av fostret.

Många kvinnor föder friska barn med ett års intervall utan att skada sin egen kropp. Det viktigaste är att följa läkarnas rekommendationer och vara ansvarig för hälsan hos mor och båda barn.

Första könet efter förlossningen

Utseendet på det länge efterlängtade barnet vänder de nya föräldrarnas liv upp och ner och påverkar bland annat det intima livet. Vilka svårigheter kan en man och kvinna möta under sitt första kön efter naturlig födsel eller kejsarsnitt? När du kan återlämna sex till familjerelationer utan skada på hälsan?

Sex för första gången efter naturlig födsel

Återvändandet till det intima livet efter naturlig förlossning bör ske gradvis. De flesta par kommer att uppleva helt nya sensationer som inte var där förut. Detta beror inte bara på fysiologiska skäl, utan också på det psyko-rörande tillståndet för mannen och kvinnan, orsakat av barnets födelse och behovet av att ta hand om honom.

Läkarna rekommenderar att de går tillbaka till sex 6-8 veckor efter att de föds. Innan denna period löper ut genomgår den kvinnliga kroppen återhämtningsprocesser:

 • förtydligande av livmodern från blod, morkrester och annat innehåll (lochia under en månad, som gradvis försvinner);
 • åtdragning av suturer och läkning av sår (infektion kan leda till farliga komplikationer, därför är sexuellt samlag förbjudet).

Möjligt psykologiskt obehag i par:

 • ändra prioriteringar till förmån för den nyfödda;
 • närvaron av en kvinnas komplex på grund av kroppens och hudens tillstånd;
 • postpartum depression;
 • kronisk trötthet.

Myter som kvinnor möter genom naturlig förlossning:

 • Vagina kommer att sträcka sig oåterkalleligt och sex kommer inte att ge något nöje. Det är ingen hemlighet att muskelvävnad verkligen är sträckt på grund av fostrets passage genom födelsekanalen. En tid efter födelsen inträffar emellertid omvända processer och musklerna återgår till det normala tillsammans med den hormonella bakgrunden. Ibland händer det att vävnaderna inte återställs, men denna process har inget att göra med det intima livet. Sådana fall är sällsynta och kräver systematisk implementering av specialövningar eller kirurgisk ingripande..
 • Ju mer du inte har sex, desto bättre. Läkarna sätter en standardåterhämtningsperiod på 1,5-2 månader. Dessutom är omfattningen av den verkliga återhämtningsperioden individuell och beror på den kvinnliga kroppens egenskaper. Innan du återvänder till ett intimt liv är det viktigt att få läkarkonsultation och se till att allt är i ordning.
 • Mannen kommer att förlora sexuellt intresse för kvinnan på grund av sin oattraktivitet, och hon kommer att upphöra att vilja ha honom på grund av uppmärksamheten på barnet. Liknande problem uppstår, men i de flesta fall är de resultatet av andra svårigheter i familjerelationer och är inte relaterade till barnet.
 • Det kommer att vara mycket smärtsamt. Obehagliga känslor är möjliga, särskilt om förlossningen var komplicerad, tårar dök upp, suturer gjordes. Detta påverkas också av rädsla, otillräcklig smörjning och trötthet. Gradvis kommer allt att återgå till det normala.
 • Sex kommer att vara en sällsynt gäst i huset. Brist på sömn, ständiga tankar om en liten person kan sätta sex i bakgrunden. Detta beror på en minskning av libido på grund av allvarlig trötthet och eventuell depression efter förlossningen. Föräldrar bör inte glömma varandra på grund av en nyfödd.
 • Du kan inte använda preventivmedel. Många unga mödrar tror att när amningen är sannolikheten för befruktning noll på grund av brist på ägglossning. Amning åtföljs dock inte alltid av detta fenomen. Ingen kan förutsäga när kroppen beslutar att starta reproduktionsprocesser och en ny menstruationscykel börjar. Skydd är ett måste om du inte planerar att få ett nytt barn inom en snar framtid..

Bästa tiden för första sex efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt - bukoperation, under vilken läkaren skär ut vävnaderna i bukhålan och livmodern. Om du återvänder till sex för tidigt är blödning, sömförskjutning och andra allvarliga komplikationer möjliga. Av denna anledning är det viktigt att genomgå ultraljud och andra undersökningar för att bestämma ärr och bäckenorganens tillstånd och först efter godkännandet av gynekologen återgår till det intima livet.

Som regel, efter kejsarsnitt, möter kvinnor inte svårigheter till följd av naturlig förlossning. De har inga tårar och ärr, vagina är inte sträckt, eftersom barnet inte passerade genom födelseskanalen. En viktig faktor är dock fortfarande den psykologiska beredskapen att återuppta sex, vilket kan inträffa lite senare.

Försiktighetsåtgärder under sex de första månaderna efter förlossningen: yttranden från ledande experter

De flesta läkare anser att sexuellt samlag bör uteslutas under den första månaden efter förlossningen. Ulyana Kravets, doktor, doktor, barnläkare-gynekolog på den gynekologiska avdelningen på Lviv Regional Clinical Hospital, konstaterar att den kvinnliga kroppen efter födseln genomgår många förändringar (gradvis rengöring av livmodern med hjälp av suckers, perineum är skadad, och smärta uppstår, på grund av tårar och snitt, ökar risken infektion).

Några tips från Ulyana Kravets:

Men den berömda författaren till boken ”9 månader av lycka. En tabellguide för gravida kvinnor ”, barnläkare-gynekolog Elena Berezovskaya är säker på att sex är tillåtet så snart en önskan dyker upp. Hon anser att den allmänt etablerade regeln om 6-8 veckor av avhållsamhet är föråldrad, därför är ett intimt liv möjligt under en tidigare period. I detta fall måste båda parterna komma ihåg att under eller efter samlag kan vissa problem uppstå.

Tips från Elena Berezovskaya:

 • observera könsdelarnas hygien och använda kondomer, eftersom lochia är en gynnsam miljö för spridning av infektion, dessutom skapar utflödet ytterligare obehag;
 • under det första samlaget bör du inte gå in i penis plötsligt och fullständigt;
 • För att öka känsligheten och underlätta processen kan du använda geler eller krämer, smörjmedel;
 • det är viktigt att skydda sig, den mest effektiva metoden är hormonell preventivmedel, introduktionen av spiralen är möjlig bara 1,5 månader efter födseln, när livmodern återgår till sin tidigare storlek.

Det finns många missuppfattningar om intimt liv efter naturlig förlossning och kejsarsnitt. En kvinna bör komma ihåg att hennes kropp är individuell, därför är det bara diagnostiska metoder och medicinsk övervakning som hjälper till att fastställa kroppens beredskap för sex.

Natalya Sergeevna Kopteva,

författare till seminarier inom hälsosamt moderskap och återhämtning efter födseln

Observera: Du kan lämna dina frågor, kommentarer och recensioner under artikeln i avsnittet "Kommentarer".

Bastemperatur från A till Ö

Våra härskare planerar. Försök ge din åsikt! ->

* Kära vänner! Ja, det här är reklam, snurr som det borde!

Andra graviditeten exakt ett år efter födseln!?

Min man och jag vill ha ett andra barn, vår dotter är 1 år gammal, födelsen var komplicerad men snabb, som redan hade en sådan upplevelse med en liten skillnad hos barn, ägglossningen var redan förleden, det var en försening att vänta... förresten, den första graviditeten inträffade medan du tog Duphaston, betyder det det är att en ny graviditet inte kommer omedelbart?!

Läs kommentarer 28:

Jag blev gravid 11 månader efter att jag födde, allt är ok. Jag tar upp två, till en början är det svårt, men nu är det lättare och lättare.

Lark, hur graviditet och förlossning ägde rum?

Full av exempel på barn med liten åldersskillnad. Jag blev gravid när min dotter var 9-10 månader gammal. Tills jag födde, naturligtvis, men glad)))

Lelik bolik, hur lång är det redan?)

Jennifer, 34–35 veckor

Jag zab när den äldsta 1, 3 var. Allt ok! Redan skrev här, fortsatte nästan hela andra B att amma den äldsta dottern. Tredje B - när den andra dotter 1, 5 - har ett missfall (men det fanns skäl). Och 5 månader efter missfallet är B igen sonen. Skillnaden mellan barnen verkar inte vara liten, men inte heller stor. (2 år och 2 år 10 månader) Vi lever utan morföräldrar, vi klarar det. Även om ibland raviner händer, men ingenting, eftersom jag kan föreställa mig hur mödrar hanterar tvillingar, drar jag mig omedelbart. I jämförelse med dem, jag bara skitsnack.

Jag blev gravid 11 månader efter den första födelsen. Allt var bra! Jag har just slutat amma i en månad... Pojkar spilla inte vatten nu! säkert hårt fysiskt och mentalt...

Jag blev gravid 2m när den äldsta var 1g5m. Graviditeten var normal och räknade inte anemi. Jag födde barnet med samma parametrar enkelt och snabbt på 4 timmar (de första mer än 12 timmarna)
Det finns absolut ingen som hjälper oss, och därför är det svårt. När min mormor kommer, då har jag en direkt utväg))

Lemonade, som jag förstår det... min svärmors ankomst är en helgdag för mig.

Jag blev gravid när den äldsta var 1, 5 - allt var bra och graviditeten var lättare att fortsätta och förlossningen var lättare. Nu är pojkarna 10, 5 och 8 år gamla - sådana supervänner, även om de också slåss ofta, men ständigt tillsammans... Nu blev hon gravid när hennes tredje dotter var 1, 3 - den fjärde graviditeten går också mycket lättare än den tredje - vi är nästan 13 veckor... Hittills Jag vet inte vem, men jag hoppas att de såväl som de äldste kommer att vara väldigt vänliga;))

Walykrasoff,))) väldigt glad, jag vet hur svårt det kommer att vara från början, men det finns plussmål, jag är rädd att läkarna kommer att säga

lagt till för mindre än en minut sedan

Olya1983, det viktigaste mentalt)))

Mina flickor och ett halvt år... blev gravida när den äldsta var nästan 8 månader. Naturligtvis finns det små svårigheter i början, men det är okej nu flickorna är nästan 10 och 11 år gamla, de är vänner för varandra... Jag råder alla att inte försena... Och den första födelsen var med komplikationer men inget sekund gick mycket snabbt och inte svårt... Så var inte rädd... Allt kommer att gå bra

Mari618, tack, rädsla lämnar mig)

Jag behandlades länge för infertilitet, graviditet på duphaston. Efter födseln är cykeln som en klocka, ägglossning dag till dag. Det visar sig att om kroppen blev gravid betyder det att den har botats och det kanske inte finns någon progesteronbrist.
Du kanske inte behöver duphon.

Så jag väntar på en försening eller inte för att vänta, tyvärr i denna cykel byggde jag inte ett schema och jag vet inte exakt datum för ägglossning, beroende på de upplevelser och utsöndringar det var häromdagen

tillsattes efter 2 minuter

Oksana31, hmm, jag hoppas att jag bara vill att kroppen ska klara sig utan hormoner, och på egen hand, när jag blev gravid på duphaston, var det ett år efter den naturliga planeringen

Graviditeten började bra, till och med amning tills 9 veckor, sedan ett hot, som vid den första graviditeten. Jag gick inte till sjukhuset, det fanns ingen tid att gå till läkarna och det fanns ingen att lämna barnet med. Därför gjorde jag en ultraljud, botade hotet själv, eftersom jag visste vad och hur. Tack och lov, min svärmor hjälpte mig i det ögonblicket, jag var förlovad med en helt äldre medan jag låg 2 veckor. Och sedan toxikos tills 16 veckor. Jag gick lätt, det är svårt vid de sista datumen, men min vän hjälpte mig, jag träffade henne just på lekplatsen. Hon hjälpte mig verkligen. Jag födde på sjukhuset, där den första. Födelse var naturligtvis svårt på grund av min speciella struktur i bäckenet, men tack vare läkarna har det inga konsekvenser. ttt
När jag blev gravid så gick jag förstås med en gång att jag var tvungen att genomgå alla tester igen, gå till läkarna, sitta i köen etc., men då gick allt på något sätt, graviditeten gick snabbt.

I allmänhet rekommenderar jag INTE medvetet att planera en graviditet ett år efter födseln.
Du var 9 månader gravid, födde sedan, ammade - kroppen behöver verkligen vila.
Jag är relativt ung. Hon födde tvillingar vid 26. Hon amades i 2 år, sedan igen ZaB. Och hon födde, jag ammade andra året (1, 3) - för att säga att kroppen är utsliten - för att inte säga något.

Om din ålder tillåter dig att inte jaga framför motorn, ta dig tid.

Förutom dig själv kommer du att spendera mindre tid med ditt äldre barn, och om B är svårt. TTT naturligtvis, men ändå?
Vem kommer ditt barn att vara med?
Vem kommer att hjälpa efter förlossningen?

Mycket vädermamma - alla är säkert glada för det andra barnet och nu efter ett tag ses allt i ett bättre ljus, alla svårigheter glömmas bort.
Detta är dock inte så lätt som du tror..
Varför komplicerar ditt liv med avsikt??

Jag håller med noshörningen i termer av vad du kan planera senare eftersom kroppen måste återhämta sig.
Vi planerade inte som de säger oväntat.

Detta betyder inte att den första var planerad för året, det fanns stöd för progesteron i befruktningsstadiet och upp till 20 veckor. Andra gången ZAB i den första M efter förlossningen (efter lite mer än ett och ett halvt år), men inte framgångsrikt

Vi ville inte heller dra med den andra, nu äldre 2g1m, 32 n graviditeten. Det vill säga målmedvetet ZAB ett och ett halvt år efter födseln, men jag gick till ett år och sedan fanns det sex månader att återhämta sig - det var synd att omedelbart starta kroppen i strid. Nu förstår jag att det skulle vara möjligt att vänta, det skulle vara lättare och till och med magen, och den äldsta kan inte gå långt själv, ofta i armarna, komma in i badet, komma ut ur badet, pappa är inte alltid hemma just nu, att gå till sjukhuset - att ta med dig, i köen tröttnar snabbt, freaks börjar. Det är bra att nu, medan reparationen är i den nya lägenheten, bor vi hos svärfar, även om de hjälper när de inte är på jobbet.

Tack så mycket för kommentarerna, vare sig det är i denna cykel, eftersom ägglossningen har gått och saker har gjorts, om perioderna kommer, då kommer jag att dricka preventivmedel från nästa cykel, det återstår bara att vänta, för att vara ärlig, tror jag inte ens att det kommer att fungera direkt, för den senaste graviditeten kom mer än ett år senare.

Jennifer, min första B kom inte 1,5 år, den andra - från en PA, Zab, när den äldsta var 7 månader gammal, som planerat. Den första B var på Duf och Dex, på den andra - allt slog sig ner, hormonerna var perfekta. Det var en marginell presentation av moderkakan (som ofta är med en så kort paus), men den steg, nådde 40 veckor. En gång på att spara en vecka. Jag drack inte vitaminer, de gick inte till mig, tänder och hår rullade inte in och nu rullar de inte in, men detta är tydligen ett sällsynt undantag. Jag kommer inte att ge något råd, bestäm själv när du är redo, bara dela för information)

Det viktigaste är att kroppen vågar återhämta sig. Min mamma blev gravid sex månader efter födseln, så det fanns fruktansvärda problem med hemoglobin, det sjönk hela tiden till 75-80 och pauserna i födelsen var hemska, allt brast i de gamla sömmarna

Thumbelina, och födde förresten, andra gången jag är lättare än lungan. Vattnet har gått bort, CTG: erna - det finns inga sammandragningar, gå och sova. Men jag kan inte sova, det är som en kamp har gått, men det är inte, medan jag tvivlade på, det är redan som startar. Jag bad läkaren att ringa - de skrattar åt mig och säger, sova, läkaren kommer om 2 timmar) i allmänhet, födde, efter 15 minuter, som läkaren kallade) utan pauser, 4 050 kg

Staska, det är till och med uppmuntrande)) Förresten, många säger att två födelser är snabbare) min mor gick också väldigt snabbt, det är uppenbart att hon bröt ihop, även om hon är sydd i den första och byggnadens konstitution betyder mycket))

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Cystit under menstruation - orsaker, behandling

Cystit är en inflammation i urinblåsan. Ofta observeras denna sjukdom hos kvinnor. Denna patologi kännetecknas av en lista över vissa obehagliga symptomatiska manifestationer.....

Spotting efter att ha spelat sport

Fysisk aktivitet är inte bara användbar för figuren utan också generellt nödvändig för människokroppen. Det är tack vare rörelsen att musklerna kan bibehålla sin ton och ordentligt stödja benen....

Finns det en menopaus hos män och hur manifesteras det

Ett koncept som manlig menopaus väcker vanligtvis många frågor. Många har aldrig i sitt liv hört en sådan term och föreställer sig inte att den till och med existerar i medicinsk praxis.....