Varför gör huvudvärken före, efter och under menstruationen

Harmonier

Det gör ont och yr mycket, ingen medicinering hjälper - detta är bekant för många kvinnor. Ofta förekommer sådana symtom, som liknar tecken på arteriell hypertoni, efter menstruationen. Varför gör huvudvärken när menstruationen har gått? Vi pratar om orsakerna till denna speciella obehagliga manifestation idag..

symtomatologi

Det händer att efter menstruation en huvudvärk. Smärtan är allvarlig, bankande, lokaliserad i tempel, panna, ögon. Det kan hålla tillräckligt länge. Förvärras av höga ljud, starkt ljus. Synskärpa kan gå förlorad..

Dessutom är andra symtom oroande:

 • drar magen,
 • sjuk och yr,
 • humörsvängningar uppstår - från irritabilitet (även från viss lukt) och kort humör till skratt,
 • oförmåga att lugnt kommunicera med andra.

Ibland har huvudvärk efter menstruation orsaker till tryck. Det hoppar, vars resultat blir inte bara pulserande smärta i huvudet, utan också i hjärtat. Sådana symtom åtföljs ofta av blekhet i huden, svettningar. Kan känna sig mycket sjuk, till och med kräkningar.

orsaker

Orsakerna till att huvudet känner sig sjukt och ömt efter menstruation bör sökas i de fysiologiska processerna som sker med den kvinnliga kroppen varje månad. Som du vet, mognar ägget varje cykel, mitt i cykeln är det redo för befruktning, och om det inte händer, blir kroppen av med det, menstruation inträffar. Alla dessa processer regleras av det hormonella systemet. Nivåer av vissa hormoner förändras, och detta påverkar tillståndet i blodkärlen i hjärnan.

Naturligtvis bör varje menstruationscykel normalt inte åtföljas av smärta i huvudet. Sådana symptom i menstruationen kan indikera:

 1. manifestationer av typisk algodismenorea, som inte kan ignoreras,
 2. könsinflammation,
 3. fel placering av livmodern,
 4. endometrios.

Bland andra orsaker till migrän efter menstruationens slut är det störningar i vatten-saltbalansen. För att bli av med livmodercellerna behöver kroppen mycket vätska, så det börjar ackumuleras. Samtidig symtom är:

 • svullnad och svullnad i lemmarna,
 • ledvärk,
 • svullnad och rodnad i ögonen.

Huvudvärken som uppstod av detta skäl har en pulserande karaktär, den krossar. Som regel är det lokaliserat i templen, baksidan av huvudet, trycket hoppar kraftigt. Allt gör ont, och det verkar som om menstruation är en straff.

Du kan inte vila: var du ska sätta komma?

En av orsakerna till att en huvudvärk plötsligt och allvarligt efter menstruationen beror på felaktigt beteende under menstruationen. För de flesta av oss är slitarbete ett normalt alternativ, oavsett cykeldag. Under tiden, med menstruation, måste du leva ett tystare liv, inte vara nervös igen, inte att arbeta utöver normen.

Men moderna affärskvinnor arbetar ibland i första hand. Tidpunkten för genomförandet av vissa projekt är viktigare än din egen kropps cykler.

Därför är smärta en typ av signal om att det är dags att bara ligga och vila.

Känsligheten för information under en huvudvärk efter en kvinnas period minskar med 10%. Prestandan minskar kraftigt. Varför detta är förståeligt. När huvudvärken gör ont koncentreras alla tankar bara på hur man kan övervinna den och inte på att lösa aktuella arbetsfrågor. Även om du samtidigt kan försöka uppfylla dina uppgifter.

Hyperansvarssyndrom är särskilt bekant för karriärer, kvinnor i ledarpositioner, som desperat och intensivt bygger sin karriär. Dessutom tror många av dem att under menstruationen alla har en huvudvärk, och det finns inget att komma runt det.

Vilka åtgärder att vidta?

Om du regelbundet har huvudvärk efter menstruationen, bör du konsultera en specialist: en gynekolog, eventuellt en neurolog osv. Efter en diagnos kan läkaren förskriva mediciner och rekommendera vissa vitaminer och mineraler som håller tillståndet normalt.

Ibland föreskrivs hormonbehandling eller ordinerade en kurs med personligen utvalda preventivmedel. De hjälper till att stabilisera cykeln, misslyckanden och störningar som ibland leder till huvudvärk..

Viktigt är förändringen i livsstil. Detta är särskilt sant för kvinnors workaholics. Försök att justera ditt sömnmönster, besök ett massagerum, SPA, gå till bastur och bad. Sedan menstruationen börjar och slutar kommer din kropp inte att försvagas och utmattas.

Ibland leder till och med felaktig kost till huvudvärk efter menstruationen. Om du under PMS och menstruation är van vid att "gripa" alla dessa obehagliga upplevelser och hantera humörsvängningar på detta sätt, använder du förmodligen överanvändning:

 • mjöl,
 • väldigt sött,
 • djärv,
 • rökt kött och marinad,
 • starkt kaffe och grönt te.

Menstruation är ett helt normalt, naturligt fenomen för den kvinnliga kroppen. Normalt ska menstruationen fortsätta lugnt och inte orsaka allvarliga sjukdomar, liksom perioden före och efter dem. Och om du har svåra migrän, känner dig sjuk, lider av andra obehagliga symtom, bör du först justera dagens system, näring och vila, och om det inte hjälper, kontakta en specialist.

Vad är huvudvärk förknippad med under menstruationen, före eller efter dem? Hur man lindrar tillståndet och förhindrar nästa attack?

Enligt studier lider kvinnor ofta av huvudvärk än män. Det finns olika typer av patologi, de första platserna i statistiken är upptagna av migrän och spänningshuvudvärk. Förvärringar kan förekomma när som helst, men svår huvudvärk observeras ofta före menstruationen. De kan vara en manifestation av premenstruellt syndrom eller är en oberoende sjukdom.

Etiologi för huvudvärk hos kvinnor

En kvinnors allmänna tillstånd är nära förknippad med cykliska förändringar i den hormonella bakgrunden. Det centrala nervsystemets arbete beror på nivån av steroider, de kan påverka utvecklingen av depressiva tillstånd. Och tvärtom, på grund av påfrestningar, obalanser i balansen mellan arbete och vila, det endokrina systemet lider, kan den funktionella aktiviteten hos hypofysen och hypotalamus väsentligt förändras, vilket bestämmer äggstocksarbetet.

Orsakerna till huvudvärk under menstruationen är varierande, men oftast är det ett samband med en förändring i östrogennivåer och ökad syntes av prostaglandin. Riskerna för smärta ökas under följande tillstånd:

 • kronisk trötthet;
 • långvariga stressiga situationer;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • kränkning av sömn och vila;
 • uttorkning;
 • historia av huvudtrauma, hjärntumör;
 • diagnostiserad med arteriell hypertoni.

Cephalgia är ofta en manifestation av premenstruellt syndrom. Enligt olika källor förekommer detta tillstånd hos 10-90% av kvinnorna, graden av manifestation är oftare måttlig, men en svår kurs är karakteristisk för 10-15%. En typisk ICP-kurs representeras av en av följande former:

 • neuropsykisk;
 • svullen;
 • cephalgic;
 • kris.

Cephalgia visas med någon form av PMS. Det stör kvinnor i fertil ålder, men kan manifestera sig vid början av menark eller när man närmar sig klimakteriet. Ett symptom visas kanske inte varje månad, men har en tydlig koppling till menstruationen. Beroende på smärtsyndromets art, orsaker och ytterligare symtom kan det vara en migrän eller spänningshuvudvärk, som inte betraktas som ett premenstruellt syndrom, men utförs som en separat patologi.

Migrän förekommer i olika faser av menstruationscykeln, men hos 14% av kvinnorna förekommer symtom endast före eller under menstruationen. Denna typ av patologi kallas menstruationsmigrän. Orsakerna till huvudvärk efter menstruation är mer förknippade med stress, överarbete än med hormonella effekter..

Mekanismen för utvecklingen av sjukdomen

Könshormoner är involverade i regleringen av hjärnfunktionen. Östrogener modulerar neuronal aktivitet, och deras receptorer finns i stort antal i områden i hjärnan som är ansvariga för utveckling av migrän:

Östrogener påverkar dessa områden och leder till uppkomsten av symtom som följer med migrän: ätstörningar, humörsvängningar, allodyni - smärta från exponering för ljus och ljud. Serotoninreceptorer är involverade i att reglera humör och genomföra smärtimpulser. De har också många receptorer för östrogen och progesteron. Därför återspeglar en förändring i koncentrationen av dessa hormoner, utvecklingen av migrän hur huvudvärk och menstruation är relaterade.

Minskar manifestationerna av testosteronsmärta. Bevis för detta är sällsynta episoder av cefalgi hos män, kvinnor med förhöjda nivåer av hormonet, liksom en tendens till migrän hos homosexuella som har lågt testosteron.

Studier av könshormoner visar att hos kvinnor med smärta före menstruation under hela cykeln är nivåerna av östrogen och progesteron relativt högre än hos friska. En onormal ökning noteras i lutealfasen. Forskningsresultat säger att med en tendens till cefalgi förknippad med menstruation noteras dysfunktion av hypotalamus. Denna del av hjärnan ansvarar inte bara för syntesen av könssteroider och kortisol, utan är också involverad i att upprätthålla cirkadiska rytmer.

Under den första halvan av menstruationscykeln är utsöndringen av frisättningshormonerna i hypotalamus relativt stabil. Mognad av follikeln i äggstockarna, som producerar östrogen, stimuleras. Deras nivå ökar gradvis och blir maximalt för ägglossning. Progesteron vid denna tid i en relativt låg koncentration. Efter ägglossningen är sekretionen av frisläppande hormoner böljande, därför är utsläppen av östrogen och progesteron också instabila. Detta stör aktiviteten hos neuroner som är känsliga för könssteroider.

Östrogener leder till en minskning av tröskeln för smärtkänslighet, stör störningsförmågan hos smärtimpulser genom olika delar av hjärnan:

 • duralhinnan;
 • trigeminal nerv;
 • thalamus;
 • trigeminal ganglion;
 • kortikala avdelningar.

Könssteroider kan också skada neuronvägarna som är ansvariga för känslor. Därför har kvinnor med hormonell dysregulation humörsvängningar, en tendens till depression, ett otillräckligt svar på stress.

Vilka är symtomen på cephalgi?

Huvudvärk före menstruation kombineras med andra symtom. Med migrän kan utseendet på en aura noteras. Detta är ett komplex av synstörningar som föregår en attack. Förlust av synfält, nedsatt reaktion och andra förändringar kan observeras..

En attack kan pågå från 2 timmar till flera dagar, börja några dagar före menstruationen eller på den första dagen av menstruationen, mindre ofta på den andra dagen. Upplevelsen är pulserande i sin natur, lokaliserad i hälften av huvudet. Samtidigt uppträder symtom:

 • illamående och kräkningar;
 • yrsel;
 • överkänslighet mot ljus, lukt och ljud;
 • ökad smärta under fysisk ansträngning, en förändring i kroppens position.

Svårighetsgraden av smärta beror på dagen för menstruationscykeln. De mest intensiva anfallen som leder till missanpassning, stör prestanda, inträffar 2-3 dagar före menstruationen. En attack av huvudvärk som inträffar 1-2 dagar efter början av menstruationsblödning är lättare.

Cephalgia, som är ett av symptomen på PMS, kan förekomma varje dag i lutealfasen. Ju mindre tid har gått sedan dagen för ägglossningen, desto hårdare är premenstruellt syndrom. Beroende på patologin, manifesteras det av följande symtom:

 • svullnad, uppblåsthet;
 • ömhet i brösten;
 • humörsvängningar, aggressivitet;
 • domningar i lemmarna;
 • tendens till förstoppning eller lös avföring;
 • kliande hud, svettning;
 • svaghet, minskad prestanda;
 • en känsla av sammandragning i hjärtat, takykardi.

En sällsynt form är PMS-krisen. Det kännetecknas av en plötslig ökning av blodtrycket, huvudvärk, en rädsla för döden, komprimering i bröstet med andnöd, domningar i händerna.

Undersökning och diagnostiska kriterier

För diagnos av menstruationsmigrän och PMS, åtföljt av cephalgi, är det nödvändigt att utesluta de sekundära orsakerna till det patologiska tillståndet. En gynekologisk undersökning är nödvändig för att utesluta patologier i könsorganen. Det kompletteras med ultraljud i bäckenet.

Laboratoriediagnos inkluderar studien av nivån på könshormoner. Minsta lista över indikatorer är följande:

 • östradiol;
 • progesteron;
 • LH och FSH, deras koefficient;
 • kortisol;
 • prolaktin;
 • androstendion.

Dessutom kan sköldkörtelhormoner krävas, liksom andra studier.

Med en tendens att öka blodtrycket, takykardi, särskilt hos överviktiga kvinnor, är ett biokemiskt blodprov och bestämning av lipidspektrum nödvändigt. Ultraljud av njurarna och funktionella test eliminerar sekundär hypertoni. Efter 40 år är riskerna för väsentlig hypertoni i samband med vaskulär åderförkalkning betydligt högre. Undersökning av njurarna och kontroll av diurese krävs med tendens till ödem några dagar före menstruation.

Vid svår huvudvärk är CT och MR i hjärnan nödvändiga för att utesluta volumetriska formationer. I vissa fall krävs EEG för att differentiera den neuropsykiska formen av PMS med migrän. Kriterierna för menstruationsmigrän är följande:

 • en attack inträffar hos en menstruerande kvinna och uppfyller kriterierna för migrän utan en aura;
 • huvudvärk uppträder endast 1-2 dagar före eller 2-3 dagar efter menstruationens början;
 • på andra dagar i menstruationscykeln finns det ingen smärta;
 • symtom visas under minst 3 cykler.

En endokrinolog, psykiater, kardiolog och andra specialister deltar i undersökningen för att utesluta patologier som kan åtföljas av cephalgi..

Behandlingsmetoder

Behandling av cephalgi som inträffar före menstruation väljs individuellt. Icke-farmakologiska metoder används för att lindra tillståndet och läkemedelsbehandlingen. Behandlingen syftar till att lindra akuta huvudvärkattacker, men med regelbundna symtom på migrän, som börjar bry sig några dagar före menstruation, krävs förebyggande behandling.

Icke-läkemedelsbehandling

Det är nödvändigt att utesluta effekten av stimuli och triggerfaktorer. De begränsar att titta på TV, den tid som spenderas vid datorn, särskilt några dagar före menstruationen. Ändra dagens läge, för natt sömn, det är nödvändigt att fördela 7-8 timmar, och sänggående bör inte vara senare än 23 timmar. När de första tecknen på huvudvärk visas under dagen måste du också försöka ligga för att vila eller somna.

Kvinnor rekommenderas att begränsa sitt saltintag idag, men övervakar deras dricksprogram och dricker minst 1,5 liter vätska per dag. Se till att kontrollera diurese för att undvika förseningen.

Icke-läkemedelsbehandling inkluderar användning av följande metoder:

 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • manuell behandling;
 • massagekurser;
 • procedurer för vattenkontrast.

Metoderna för psykoterapi, yoga, andningsövningar, hjälp med självmassage. Växla effektivt mellan olika aktiviteter, minska belastningen på axelbandet och halsen, minska stressen.

Effektiva mediciner

Medicinering används för att lindra kramper och förebyggande. De huvudsakliga pillerna för huvudvärk under menstruationen tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Följande rekommenderas:

 • paracetamol;
 • ibuprofen;
 • Indamethacin;
 • nimesulid;
 • Meloxicam.

Vid en migränattack är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ineffektiva. Vad du ska ta av huvudvärk i det här fallet:

 • sumatriptan;
 • zolmitriptan;
 • Olmotriptan;
 • Razitriptan;
 • naratriptan.

Kortvarig profylax föreskrivs 2-3 dagar före menstruationens början. För att göra detta, använd ett av drogerna från triptangruppen. Utnämningen av en transdermal gel med östradiol 2-3 dagar före menstruation hos patienter efter 30 år är effektiv.

Hos kvinnor med PMS, tillsammans med en huvudvärk i den andra fasen av cykeln, hjälper utnämningen av kombinerade orala preventivmedel. De tas från den första dagen av menstruationscykeln i 21 dagar. Terapiförloppet i minst 3 månader.

Förebyggande alternativ

Rekommendationer har utvecklats om vad man ska göra för att förhindra förekomst av Kefalgi före menstruation:

 • från den 15: e dagen av cykeln ta magnesiumpreparat;
 • Injektioner av vitamin B6 från 18 till 28 dagar i cykeln;
 • använd hormonella preventivmedel i form av en transdermal lapp.

Det rekommenderas också att undvika vissa livsmedel. Kaffe, choklad, överflödigt söt, mjöl, fet mat, alkohol kan förvärra en huvudvärk. För profylax föreskrivs växtbaserade lugnande medel i form av medicinska avgifter, tablettekstrakter eller te. Daglig rutin, måttlig fysisk aktivitet, begränsning av stress och mental stress, minskar risken för huvudvärk före eller under menstruationen.

Vad du ska göra om huvudet gör ont efter din period?

Ofta plågas en kvinna efter menstruation av svår huvudvärk, inom medicin kallas de menstruationsmigrän, på grund av henne är en kvinna yr, olika sjukdomar uppstår. Det är omöjligt att ta bort smärtan med medicinering, den liknar den som uppstår med arteriell hypertoni. Obehagliga känslor förklaras av en kraftig ökning av hormonet testosteron, detta händer varje månad, om det inte finns någon försening.

Symtom på huvudvärk efter menstruation

Förutom svår bankande smärta i tinningarna börjar kvinnan dra i magen, det finns humörsvängningar, hon är kortmodig, irriterad. Hon kan inte helt kommunicera med människorna som omger henne, hennes arbetsförmåga minskar, hon uppfattar information endast med 10%. Läkare kallar huvudvärk efter menstruation cytalgisk.

Huvudvärk kan pågå länge, är bankande. En kvinna är rädd för lätt, högt ljud, allt irriterar henne, särskilt luktar. Smärtan kan lokaliseras i pannan, tempel. Det finns obehagliga känslor i ögonområdet, skarpheten går förlorad, efter att ha gjort gymnastik för ögonen förändras ingenting.

På grund av det faktum att venöst och arteriellt tryck hoppar, känner en kvinna smärta i regionen av hjärtat, hennes hjärtfrekvens blir på väg. Hon kan också känna sig väldigt sjuk, då kräks det, svettningen ökar och hennes hud blir blek. Kvinnan är mycket trött, på natten lider hon av sömnlöshet.

Hos vissa kvinnor, efter menstruation, gör det ont i ryggen, leder, bröstkörtlar kan bli känsliga, drar nedre buken. I detta fall kan problem med magen och tarmen uppstå - magen sväller, obehagliga känslor uppträder i nedre del av buken. Efter blödning blir det lättare för en kvinna.

Orsaker till huvudvärk efter menstruation

På den 14: e dagen av menstruationen inträffar förändringar på hormonnivå, när ägget är redo att befruktas, äggsteget börjar, det är under denna period som den kvinnliga kroppen kan bli gravid för ett barn. När testosteronnivåerna sjunker bildas en stor mängd progesteron i blodet, det är detta hormon som hjälper till att bli gravid.

Denna process är typisk hela månaden fram till nästa menstruation, om ägget inte befruktar, kroppen inte blir av med det, varje månad blödning inträffar, och det finns en funktionsfel i könshormoner, de reduceras avsevärt.

De fysiologiska processerna som sker med en kvinna återspeglas i hennes tillstånd av kärlen i hjärnan. Nästan alla kvinnor har svårt med menstruation, de är överkänsliga för hormonella förändringar, de har ett uttalat premenstruellt syndrom, på grund av detta finns det en svår huvudvärk.

Migrän kan utlösas inte bara genom en hormonell kraftig kraft, utan också av störningar i vatten-saltbalansen. Kvinnans kropp är fylld med en stor mängd vätska för att ha tillräckligt med styrka, under menstruationen kommer den att bli av med livmodercellerna och klarar svår blödning. Han börjar ackumulera denna vätska under menstruation och efter. I detta fall uppstår följande symtom:

1. Fogarna sväller.

2. Svullnad i lemmarna.

3. Vissa hjärnvävnad kan svälla..

4. Vissa kvinnor har en försening mot denna bakgrund.

Huvudvärken i detta fall är pressande och bankande, uppstår i nacken, tempel, detta kan vara ett tecken på att trycket hoppar kraftigt, du måste snabbt ta bort svullnaden från hjärnan.

Oftast provoseras migrän efter menstruation av vaskulär kramp, de kan starkt minska, efter menstruationen kommer de gradvis att expandera, samtidigt som de påverkar nervceller. Detta tillstånd tyder på att kvinnan har en vegetativ och neurologisk sjukdom.

Huvudvärkbehandling efter menstruation

Först måste du konsultera en neurolog och gynekolog, genomgå en ytterligare undersökning. Sedan behandlas det med mediciner, vitaminer, mineraler, så att du kan hålla kroppen i normalt skick. Det rekommenderas också att ta speciella mediciner före och under menstruationen, så det kommer att vara möjligt att förhindra uppkomsten av huvudvärk efter menstruationen.

I svåra fall kan hormonbehandling ordineras, preventivmedel, som du kan stabilisera körtlarna före menstruation.

Det rekommenderas också att uppmärksamma din livsstil, du måste koppla av så mycket som möjligt, besöka SPA-salonger, du måste glömma ett tag för ett bad och bastu. Var uppmärksam på din diet, hur många timmar om dagen du sover, du kanske måste justera din dagliga behandling. Ta en promenad i frisk luft.

Det visar sig att vissa livsmedel är de skyldiga till migrän, vilket till och med kan försena menstruationen. Det är värt att överge kryddig, kryddor, askorbinsyra. Rökt mat, fet, stärkelsehaltig mat, marinad kan öka hormonnivån. Du kan bli av med smärta med starkt kaffe, grönt te, eftersom koffein är en del av dem..

Gynekologer rekommenderas att använda icke-steroida läkemedel som du kan lindra inflammation, smärta - Nurofen, Ketorol. Sumatriptan sparar från migrän.

Observera att huvudvärk efter menstruation kan utlösas av allergiska reaktioner på vissa läkemedel om en kvinna har en vatten-saltbalans. Det rekommenderas att använda så mycket renat mineralvatten som möjligt, glöm bort sodavatten, på grund av vilken puffiness kan förvärras.

Således kan en huvudvärk efter menstruation utlösas av typisk algodismenorré, om smärtsamma perioder, inflammatoriska processer i könsorganen, felaktig livmodersläge, endometrios. När det är svår intensiv huvudvärk hos en kvinna efter menstruationen är det nödvändigt att konsultera en läkare, genomgå undersökning och den nödvändiga behandlingsförloppet, spelar en viktig roll och förebyggande av huvudvärk.

Huvudvärk efter menstruation

Symtom på smärta

I många år försöker att bota JOINTS?

Chef för institutet för gemensam behandling: ”Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att bota lederna genom att ta ett botemedel mot 147 rubel varje dag.

För behandling av leder har våra läsare framgångsrikt använt Sustalaif. Med tanke på produktens popularitet beslutade vi att erbjuda den till din uppmärksamhet.
Läs mer här...

Efter menstruation kan en kvinna plågas av huvudvärk. Nästan alltid är det kylande, förtryckande eller pulserande i naturen och påverkar templen eller den främre delen. Med tiden är anfallen kortsiktiga eller kan pågå i flera dagar. Smärta kan förvärras genom exponering för starkt ljus, stark lukt eller höga ljud..

Beroende på orsakerna till huvudvärk kan en kvinnas tillstånd förvärras av ett antal av följande ytterligare symtom:

Om huvudvärk, i kombination med de beskrivna symtomen, blir systematiska och uppträder regelbundet efter varje menstruationscykel, måste du konsultera en behandlande gynekolog för att utesluta sannolikheten för att utveckla allvarliga patologier och störningar.

Huvudvärk orsakar

Huvudvärk under eller efter menstruation - menstruationsmigrän är vanligt nog, detta tillstånd åtföljs av smärta i tempel eller panna, yrsel, illamående och "flugor" i ögonen. Det finns flera orsaker till detta problem:

 • effekten av östrogen;
 • våg av testosteron;
 • sjukdomar i nervsystemet;
 • problem med det kardiovaskulära systemet;
 • njursjukdom.

Östrogeneffekt

Östrogen är ett av de huvudsakliga hormonerna i det kvinnliga reproduktiva systemet, under menstruationen reglerar det separationen av livmoderns slemhinnor - endometrium, orsakar blödning, även denna aktiva substans utför många andra funktioner.

Om ägglossningen inte befruktar ägget med en spermier, ökar nivåerna av östrogen och progesteron i blodet, så menstruationen börjar. Östrogengruppens hormoner har en obehaglig egenskap - de förvärrar utflödet av vätska från cellerna. Det är på grund av detta att några dagar före menstruationen och under dem, när det är en kraftig och sekretion av en stor mängd östrogen, märker många flickor svullnad i ansiktet, benen och buken.

Ödem har inte bara estetiska nackdelar, det orsakar också en ökning av trycket i kärlen, eftersom mer vätska börjar cirkulera genom dem. Den mest akuta effekten av högt blodtryck på hjärnans kärl, eftersom det i detta fall åtföljs av svår huvudvärk, yrsel.

Testosteronvåg

På grund av en kraftig ökning av testosteron efter menstruation, illamående och huvudvärk. Ökningen av testosteron beror på det faktum att vid menstruationens slut frigörs inte östrogen så aktivt, så de första dagarna av en ny cykel i blodet ökar nivån av androgener - manliga könshormoner.

Testosteron behåller inte vatten, men det orsakar en ökning av blodtrycket, ett aktivt hjärtslag och styrkan hos hjärtkontraktioner ökar. Hypertoni orsakar illamående och migrän.

Sjukdomar i nervsystemet

Ibland märker en person inte ens att han har problem med nervsystemet (neuros, kronisk trötthet och andra) orsakade av brist på sömn, konstant stress, depression och andra faktorer. Vanligtvis orsakar sjukdomar i NS (nervsystemet) huvudvärk på kvällen, minskar aptiten, ökar trötthet, åtföljs sällan av migrän, och en kvinna uppfattar detta som vanlig trötthet.

Mot bakgrund av aktiva hormonförändringar under menstruationscykeln förvärras symtomen på NS-sjukdomar, åtföljs av nervositet, irritabilitet eller tårfullhet och huvudet börjar skada.

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och njurarna

Dessa problem är vanligare hos kvinnor äldre än 30 år. Svaga kärl, bevuxna med kolesterolplack, eller förlorade sin elasticitet på grund av åderbråck, tål inte ökningen i trycket under den aktiva utsöndringen av östrogen, de skickar ständiga signaler om sträckning till hypotalamus - centrum i hjärnan som är ansvarig för att upprätthålla hälsan. I detta fall börjar migrän, en känsla av smärta bakom ögonen eller pannan, svår svaghet och illamående.

Njursjukdomar, på grund av vilka dessa organ inte kan ta bort överskottsvätskan som ackumuleras på grund av östrogen, orsakar också en betydande ökning av blodtryck och huvudvärk.

Vilka förändringar observeras i kroppen

Huvudvärk efter menstruationen kännetecknas av en migrän, som plötsligt dök upp. Smärtan är lokaliserad i den temporala delen och på höger eller vänster frontal. Ofta är det pulserande, kan vara förtryckande, ganska intensivt och kan också åtföljas av det periodiska utseendet på flugor framför ögonen, yrsel eller illamående. Att förstå varför huvudvärk gör ont efter menstruationen hjälper till att förstå förändringarna i kroppen förknippad med cykeln..

Efter menstruation inträffar en förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Under ägglossningen stiger nivån av östrogen och progesteron, eftersom befruktning är tänkt. Men ägget befruktas inte respektive halten av dessa hormoner minskar. Tillsammans med detta minskar elasticiteten i väggarna i blodkärlen, de expanderar och sänker trycket, därför, efter menstruation, känns huvudet sjukt och öm.

Sådana symtom kan vara störande mot bakgrund av en förändring av testosteronnivån (som kvinnor har) i blodet. Hopparna av detta hormon, tvärtom, ökar blodtrycket, hjärtfrekvensen ökar, så det kan göra dig sjuk och huvudvärk.

Varför huvudvärk under menstruation, orsaker

De flesta kvinnor lider av huvudvärk under menstruationen. Anledningen till detta är de provocerande faktorerna av både patologiskt och naturligt ursprung..

Migränsmottaglighet

Hos kvinnor som är benägna att få migränattacker blir huvudvärk under menstruationen mer intensiv och de åtföljande symtomen blir mer smärtsamma. Smärtupplevelser utvecklas oftast några dagar före cykeln, vilket signalerar menstruationens tillvägagångssätt och under de första dagarna av menstruationen. I slutet av cykeln och mellan menstruationen förbättras kvinnans tillstånd och hon slutar att känna obehag.

Kärlsjukdom

Med menstruationen ökar belastningen på kärlen på grund av accelerationen av blodflödet genom dem. Fartyg där väggarnas ton minskas och deras elasticitet försämras kan inte svara på dessa förändringar, som ett resultat av att pressande och spastisk huvudvärk börjar störa kvinnan.

Hormonspänningar

Under perioden mellan menstruationen förbereder kvinnans kropp av naturliga skäl att bära fostret. Denna process åtföljs av produktion av en stor mängd progesteron. I avsaknad av befruktning börjar en kvinna menstruation, och hormonnivån sjunker kraftigt, vilket provocerar förekomsten av migränhuvudvärk och andra relaterade symtom.

Anemi

Sjukdomen kännetecknas av brist på röda blodkroppar i blodet. Med menstruation provoserar huvudvärk blodförlust och en ännu större minskning av röda kroppar i dess sammansättning, liksom otillräcklig syretillförsel till hjärnan på grund av detta.

Tar preventivmedel

Dåligt utvalda läkemedel kan provocera utvecklingen av huvudvärk med menstruation. Anledningen till detta är hormonfallet, som uppstår på grund av en artificiell ökning av progesteronnivåerna och dess efterföljande kraftiga minskning under menstruationen.

Balans mellan vatten och salt

Innan menstruationen i kvinnans kropp inträffar en kränkning av vattenbalansen orsakad av att ägget avvisas. Som ett resultat av detta sväller hennes lemmar och ansikte. Om svullnad sprider sig till hjärnvävnaden börjar kvinnan uppleva värkande och pressande känslor lokaliserade på baksidan av huvudet och parietal del.

Tarmproblem

Vid försvagad peristaltis kan tarmen inte ta bort gifter helt. På kritiska dagar rengörs blod på grund av den accelererade strömmen och släpper ut ytterligare en mängd skadliga ansamlingar i tarmen. Omedelbart avlägsnande av gifter på grund av den extra belastningen på tarmen leder till att de återvänder till blodomloppet och uppkomsten av rus. Som ett resultat upplever en kvinna huvudvärk, svaghet och andra symtom som indikerar mild förgiftning..

Symtom på huvudvärk efter menstruation

Förutom svår bankande smärta i tinningarna börjar kvinnan dra i magen, det finns humörsvängningar, hon är kortmodig, irriterad. Hon kan inte helt kommunicera med människorna som omger henne, hennes arbetsförmåga minskar, hon uppfattar information endast med 10%. Läkare kallar huvudvärk efter menstruation cytalgisk.

Huvudvärk kan pågå länge, är bankande. En kvinna är rädd för lätt, högt ljud, allt irriterar henne, särskilt luktar. Smärtan kan lokaliseras i pannan, tempel. Det finns obehagliga känslor i ögonområdet, skarpheten går förlorad, efter att ha gjort gymnastik för ögonen förändras ingenting.

På grund av det faktum att venöst och arteriellt tryck hoppar, känner en kvinna smärta i regionen av hjärtat, hennes hjärtfrekvens blir på väg. Hon kan också känna sig väldigt sjuk, då kräks det, svettningen ökar och hennes hud blir blek. Kvinnan är mycket trött, på natten lider hon av sömnlöshet.

Hos vissa kvinnor, efter menstruation, gör det ont i ryggen, leder, bröstkörtlar kan bli känsliga, drar nedre buken. I detta fall kan problem med magen och tarmen uppstå - magen sväller, obehagliga känslor uppträder i nedre del av buken. Efter blödning blir det lättare för en kvinna.

Tecken på huvudvärk med menstruation

De huvudsakliga symtomen på hotande migrän på grund av menstruationens början är ofta, bankande smärta i huvudet, som strålar till ett eller båda ögonen.

 • hoppar i blodtrycket;
 • värk i kroppen (muskler, leder);
 • illamående eller kräkningar
 • fotosensitivitet;
 • humörsvängningar;
 • svaghet;
 • depressivt tillstånd;
 • svullnad i ansiktet, händerna eller vristen;
 • förändring i aptit
 • störning i matsmältningssystemet.

Det antas att förekomsten av premenstruellt syndrom hos kvinnor inträffar i samband med konsumtion av en liten mängd vitaminer, särskilt grupp B6, aminosyror och mineraler. En person bör hålla sig till de dagliga normerna för näringsämnen och göra sin dagliga kost.

Vad väcker smärta

Huvudvärk under menstruationen är resultatet av hormonella fluktuationer som observerades den 13-15: e dagen av menstruationscykeln (eller lite senare, beroende på den enskilda karaktären hos den kvinnliga kroppen). Det verkar som regel i ägglossningsfasen och är förknippat med en ökning av nivån av progesteron i blodet. Om ett moget ägg inte befruktas börjar blödningen, vilket leder till en kraftig minskning av koncentrationen av kvinnliga könshormoner. Känslig för sådana förändringar reagerar den kvinnliga kroppen med en spasm av blodkärl, åtföljd av en attack av smärta i huvudet. Men detta fenomen observeras inte hos varje dam.

Det finns andra skäl som provocerar huvudvärkattacker under menstruationen:

 • kränkning av vatten-saltmetabolismen - en konsekvens av det höga halten östrogener som håller kvar vätska i kroppen, åtföljs av uttalat ödem, kompressionssmärta i huvudet och halsen;
 • ökade nivåer av prostaglandiner, vilket leder till en ojämn sammandragning av muskelvävnad och äggledare;
 • låga endorfiner;
 • störning av biologiska rytmer (en blandning av faserna av sömn och vakenhet);
 • långvariga kritiska dagar;
 • tar preventivmedel som ökar östrogennivåerna, medan i början av menstruationscykeln minskar koncentrationen av hormonet;
 • instabilt psyko-emotionellt tillstånd.

Men om smärta konstant observeras och är intensiv, bör du rådfråga din läkare, eftersom detta kan vara ett uttryck för allvarliga patologier: endometrios, inflammation, patologier i livmoders struktur och läge.

Om det finns en försening i menstruationen och huvudvärkattacker är förknippade med graviditetens början, är deras orsak hormonell obalans, förbereder kroppen för att bära fostret.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Papillär cystadenombehandling

Doktor i medicinska vetenskaper, professor vid Institutionen för obstetrik, gynekologi och reproduktiv medicin FPK MR RUDN, läkare i högsta kategorin.Ter-Hovakimyan Armen Eduardovich...

Vanliga orsaker till blödning i mitten av cykeln

Menstruation är en naturlig fysiologisk process, som kännetecknas av frisättning av blodmassor från en kvinnas könsorgan.Normalt har de en flytande konsistens och en normal lukt....

Kan temperaturen stiga före menstruationen

Hormonfluktuationer hos kvinnor i olika faser av menstruationscykeln bidrar till att temperaturen stiger före menstruationen. Emellertid kan hypertermiskt syndrom också indikera begynnande inflammation i kroppen och andra problem.....