Varför gör huvudet ont innan menstruation och hur jag kan hjälpa mig själv

Intim

PMS och kritiska dagar kan orsaka kvinnor betydande obehag. När de vanliga kamraterna till menstruationen åtföljs av ytterligare symtom, blir allt ännu värre. Om en huvudvärk uppstår under menstruationen, behöver du inte få panik och rusa med att ta smärtstillande medel. Ofta inträffar en manifestation mot en bakgrund av en förändring i en kvinnas emotionella bakgrund. Tårfullhet, försämring av humör, ångest leder till överdriven stress och utveckling av kephalgi. Om avslappningsmetoder och naturliga lugnande medel inte hjälper, bör du besöka en läkare. Det systematiska utseendet på ett symptom kan indikera förekomsten av dolda problem i kroppen.

Varför gör huvudvärk före menstruation

Cephalgia under eller framför menstruationen kan vara ett oberoende symptom, men oftast visar det sig vara bara en av en grupp manifestationer.

Beroende på individuella egenskaper åtföljs huvudvärk av illamående, magkramper, irritabilitet, svullnad och en liten temperaturökning. Anledningen till detta är hormonella förändringar i kroppen. De leder till en förändring av den vanliga processen för ett antal processer. Hos vissa kvinnor är den kliniska bilden mest uttalad före menstruation, men ibland uppträder symtom även efter menstruation.

Migränsmottaglighet

En neurologisk sjukdom har en vaskulär karaktär - cephalgi uppstår på grund av patologisk förträngning och expansion av blodkanalerna. Vissa kvinnor har en predisposition för sjukdomen, men vid normala tider visas den inte. Eller symptomen är suddiga och inte ljusa. Ett par dagar innan menstruationen börjar ökar hormonnivåernas svårighetsgrad av vaskulära förändringar. Resultatet är en stark cefalgi i kombination med illamående, yrsel, en våldsam reaktion på ljud och dofter.

Ofta försvinner alla de obekväma känslorna på egen hand efter början av menstruationen eller med dess slut. Behandlingen av en sådan huvudvärk under menstruationen väljs individuellt. Det kan bestå av att ta kemikalier och naturliga mediciner genom att använda fysioterapeutiska tekniker.

Kärlsjukdom

Om huvudet gör ont och blir sjukt innan din period bör du besöka en läkare och se till att dina blodkärl är friska.

Under kritiska dagar ökar blodflödet, varför belastningen på kanalerna ökar avsevärt. Om formationernas väggar inte är tillräckligt elastiska, för permeabla eller deras ton minskas, har de inte tid att anpassa sig till förändringarna. Resultatet är cephalgi av en förtryckande eller spastisk typ. Symtomatisk behandling ger i detta fall inte den önskade effekten. Endast systematisk terapi som syftar till att bekämpa källan till problemet ger ett bestående och uttalat resultat..

Hormonspänningar

Ofta är huvudvärkattacker med PMS resultatet av en naturlig process - förbereda en kvinnas kropp för graviditet. Det åtföljs av frisläppandet av stora volymer progesteron..

När befruktningen inte inträffar sjunker mängden hormon i blodet kraftigt, vilket provocerar cephalgi. Oftast är hon värkande och besatt, men inte för uttalad. Om hormonella skurar inte orsakar betydande obehag är det bättre att helt enkelt uthärda dem. Annars bör du konsultera en gynekolog som kommer att ge råd om de bästa sätten att lindra tillståndet. Experimentera inte med smärtstillande medel och krampläkemedel på egen hand.

Anemi

Minskad hemoglobin och en minskning av antalet röda blodkroppar i blodplasma och på vanliga dagar åtföljs av en minskning av blodtrycket, yrsel, cephalgi, svaghet, trötthet.

Blödning under menstruationen förvärrar situationen och förvärrar den kliniska bilden. Hjärnan börjar uppleva ett kraftigt syreunderskott. En kvinna mot denna bakgrund har huvudvärk, symptomen som anges ovan observeras och aptiten försvinner. Att gå i frisk luft, korrekt näring och ta mineralkomplex med järn och vitamin B12 kan förbättra situationen. Även om problemet bara uppträder under menstruationen är det bättre att inte ignorera det utan att ta behandling.

Tar preventivmedel

Hormonell obalans i den kvinnliga kroppen kan provoceras konstgjort. I 99% av fallen blir kvinnornas handlingar felet. De börjar ta hormonella läkemedel utan att samordna detta med läkaren. Oftast uppstår problem på grund av användning av hormonella preventivmedel. I motsats till vad många tror, ​​bör sådana produkter väljas individuellt med hänsyn till personens ålder och allmänna skick. Om en kvinna som använder denna preventivmetod har huvudvärk under menstruationen, bör hon besöka en gynekolog. Sådana experiment är förfulla med allvarliga problem för kroppen tills brist på metaboliska processer och stroke.

Balans mellan vatten och salt

Menstruationen åtföljs av ett brott mot vattenbalansen. En ökning av progesteronnivåerna orsakar svullnad i vävnaden. Vätska i kroppen försenas, kroppsvikt ökar. Till och med hjärnan sväller på grund av en ökning i volymen av cirkulerande cerebrospinalvätska. Trycket på skallen ökar, cephalgi visas.

Smärta efter menstruation eller under dem inträffar inte om du följer dessa regler:

 • vägran att använda vätska i stora volymer;
 • tillfällig uteslutning från menyn med rökt kött, konserver, pickles och pickles;
 • en minskning av mängden salt i kosten;
 • diuretiska naturliga drycker (te med lingonbär eller tranbär).

Mottagandet av apoteksdiuretika överensstämmer nödvändigtvis med läkaren. Den oberoende användningen av sådana medel är fylld med blodtrycksfall och förvärring av situationen. Systematisk användning av produkter hotar njurfel.

Tarmproblem

Kvinnor vars kropp är igensatt med slagger har ofta huvudvärk under menstruationen. Deras tarmar har inte tid att bearbeta innehållet och utsöndra sönderfallsprodukterna. Under menstruationen läggs en extra börda på kroppen. Sedan börjar slemhinnan i matsmältningsorganet ta upp skadliga ämnen. De kommer in i blodomloppet och orsakar symtom på mild rus. Huvudvärk är i sådana fall värkande, konstant, åtföljt av yrsel, svaghet, allmän försämring av välbefinnandet. Genom att ta smärtstillande medel täcks tarmarna ännu mer. För att förhindra sådan smärta är det nödvändigt att detox med specialdieter eller läkemedel..

Hur man lindrar smärta under menstruationen

Om syndromet med premenstrual huvudvärk uppstår gång på gång, bör du besöka en gynekolog. Specialisten utvärderar funktionerna i situationen och väljer det bästa alternativet för att hantera problemet..

Ofta räcker det att ändra dagens regim, användning av kalla kompresser, långa promenader i frisk luft.

En god effekt ges genom korrigeringen av kosten. Kaffe, choklad och sprit, bekvämligheter och andra produkter med konserveringsmedel eller färgämnen är undantagna från menyn. Det är också bättre att avstå från att röka med ett sådant problem..

Huvudvärkpiller för menstruation

Medicinsk behandling av tillståndet måste överenskommas med läkaren. Undantaget är situationer där det inte är möjligt att konsultera en specialist, och smärtan är så allvarlig att det är omöjligt att utstå.

Som en engångshjälp kan du försöka ta dessa piller:

 • "Nurofen" - resultatet ska visas senast en halvtimme och pågå i 6-8 timmar;
 • "Ketanov" - ett av de mest effektiva medlen som lindrar Kefalgi på 15-20 minuter i 6-8 timmar och ännu mer;
 • "Citramon" - läkemedlet kan tas bara i början av en smärtanfall, då kommer effekten att komma inom några minuter och kommer att pågå i cirka 6 timmar;
 • "Himet" - ett botemedel mot mild till måttlig smärta. Det kan tas upp till 3 dagar, motstå minst 4-5 timmar mellan uppsättningarna.

Innan du tar läkemedlet måste du läsa instruktionerna noggrant och följa dess poäng. Det är strängt förbjudet att överskrida doseringen eller öka frekvensen av medicinering. Om du inte kunde bli av med huvudvärk med det första pillret är det bättre att ringa ambulans.

Behandling med folkrättsmedel

Om en huvudvärk före menstruationen inte är ett kroniskt problem kan du försöka hantera det på naturliga sätt. Som en systematisk terapi är sådana metoder inte relevanta. De kan inte heller lindra svår cephalgi..

Metoder för att bli av med huvudvärk under menstruationen:

 • kallt - en våt handduk kan läggas på pannan eller på baksidan av huvudet, beroende på symptomens plats. Om magen gör ont, men det inte finns kramper, rekommenderas att du dessutom trycker på en värmedyna med kallt vatten till magen;
 • aromaterapi - inandning av eteriska oljor och massage med dem kan lindra tillståndet på ett par minuter. Eukalyptus, pepparmynta, rosmarin och lavendel kan bäst hantera sådan smärta;
 • citronskal - det räcker med att applicera färska produkter på templen på den ljusa sidan och gnugga försiktigt huden i 3-5 minuter. Torkade föremål måste först blötläggas i ljummet vatten..

Innan kritiska dagar eller under dem kan du inte använda varma bad och värmande kompresser. Sådana tillvägagångssätt kan verkligen snabbt leda till märkbar lättnad, men effekten kommer att pågå bara några minuter. Då blir situationen bara värre.

Nyligen genomförda studier av forskare har visat att utseendet på tecken på PMS är en slags kroppssignal om förekomsten av problem. Även om tecknet på detta syndrom före menstruationen uteslutande är en huvudvärk, är det bättre att kontrollera din hälsa hos en läkare. Ofta är sådana manifestationer de enda med ett antal dolda patologier.

Orsaker till huvudvärk under menstruationen

Huvudvärk är en av de vanligaste neurologiska störningarna i befolkningen. Olika typer av Kefalgi (inklusive huvudvärk under menstruationen) drabbar mer än 90% av befolkningen. I frånvaro eller brist på behandling orsakar de frånvaro på jobbet och låg produktivitet. Det finns många skäl till varför en huvudvärk uppstår under menstruationen, och de kräver alla uppmärksamhet.

Tecken på huvudvärk med menstruation

Huvudvärk under menstruationen har olika manifestationer, beroende på kephalgs natur:

 • diffusionstryck (tryck i huvudet, hårbotten, obehag vid kammning), komprimering ("järnhåla");
 • occipital eller frontal lokalisering;
 • konstant, något fluktuerande intensitet;
 • variabel varaktighet;
 • gradvis eller abrupt början när som helst på dagen.

Viktig! Svår huvudvärk under menstruationen är vanliga orsaker till dåligt humör, konflikter med en partner.

Orsaker till smärta i huvudet under menstruationen

Som nämnts ovan, med menstruation, huvudvärk av många skäl. De vanligaste faktorerna:

 • överbelastning, stress;
 • onaturlig ställning på jobbet, långtidssammanträde;
 • psykologiska problem;
 • överdriven konsumtion av koffein eller tillbakadragande av det (abstinenssymptom);
 • biverkningar av nikotin, alkohol, droger;
 • väderförändringar (trycket minskar eller stiger);
 • långvarig exponering för solen;
 • migrän (allvarlig huvudvärk av ensidig lokalisering);
 • skada på ansiktsnerven (trigeminal nerv);
 • kall;
 • ansträngda ögon;
 • luftförorening;
 • överdrivet oljud;
 • en biverkning av okontrollerad användning av vissa läkemedel (smärtstillande medel, orala preventivmedel, anti-reumatiska, antiinflammatoriska, antihypertensiva läkemedel);
 • hypotoni;
 • hypertoni;
 • hypoglykemi;
 • graviditet (huvudvärk och illamående med försenad menstruation).

Vaskulär patologi

Nervsystemet svarar på vissa stimuli med spasmer av nervkärl i hjärnan. Dessa kramper blockerar eller begränsar artärerna som tillför hjärnan, hårbotten och halsen.

Vasokonstriktion begränsar blodflödet till hjärnan. Samtidigt frisätts serotonin från blodplättarna. Det fungerar som en stark vasokonstriktor, vilket ytterligare förvärrar en minskning av blodtillförsel till hjärnan..

Minskat blodflöde till hjärnan minskar syretillförseln. Liknande symtom uppstår vid stroke..

Andra fartyg svarar på brist på syre, expanderar och bidrar till blodtillförseln till de drabbade områdena. Denna utvidgning av lumen sträcker sig till kärl i hårbotten och nacken. Prostaglandiner och andra ämnen som orsakar en inflammatorisk reaktion, ömhet frigörs. Cirkulationen av dessa ämnen och trycket på de dilaterade kärlväggarna irriterar de smärtsamma ändarna. Som ett resultat av denna process gör mitt huvud ont.

Nedsatt tarmaktivitet

Oftast orsakas illamående, huvudvärk under menstruationen av IBS - irriterande tarmsyndrom (tarmneuros). Denna sjukdom drabbar cirka 20% av befolkningen. Oftare registreras störningen hos unga kvinnor. Hormoner, mental stress typisk för vardagens moderna liv, kan spela en roll..

Det huvudsakliga symptomen på IBS är ömhet i buken. Störningen är förknippad med omväxlingen av ordförandeskapets konsekvens, frekvensen av besök på toaletten. Syndromet kan manifestera sig med följande symtom:

 • kronisk trötthet;
 • huvudvärk, muskelsmärta;
 • ömhet i ryggen;
 • humörsvängningar (depression, depression);
 • sömnstörningar (sömnlöshet, sömnproblem, dåsighet på dagen).

Anemi

Ibland under menstruationen gör huvudet ont av en anledning. Cephalgia är inte ett mycket vanligt symptom på anemi, oftare åtföljs detta tillstånd av tinnitus, yrsel, en tendens till att svimma, särskilt när man står upp snabbt.

Cervikal osteokondros

Om huvudet gör ont i samband med cervikal osteokondros, uppträder ömheten sporadiskt, lokaliserat i halva huvudet, ibland bilateralt, börjar vanligtvis i nacken eller ryggen, ger i pannans, ögon, öron. Smärtan sprider sig också till axlarna, övre bröstkorgen. Vanligtvis har attacken en måttlig intensitet, variabel varaktighet.

Hormonell obalans

Huvudvärk under menstruation, särskilt migrän, är ofta förknippad med hormonet östrogen, vilket påverkar uppfattningen av smärtsamma impulser i hjärnan. Om östrogennivåerna sänks kan detta leda till cephalgi. Mängden hormon kan variera beroende på många faktorer:

 • Menstruationscykel. Strax före menstruationen (ungefär en vecka) är mängden östrogen och progesteron på den lägsta nivån och ökar i slutet av cykeln.
 • Graviditet. Östrogennivåerna ökar under graviditeten. För många kvinnor innebär detta att lindra huvudvärk, för andra innebär det ökande obehag. Efter födseln sjunker östrogennivåerna snabbt.
 • Klimakteriet. Under den premenopausala perioden (efter 40 år) är förändringar i hormonnivåer den vanligaste orsaken till huvudvärk. Samtidigt rapporterar upp till 2/3 av migrän drabbade en förbättring av symtomen efter klimakteriet.

Migrän

Hos vissa kvinnor är migrän associerad med menstruationscykeln. Vanligtvis inträffar en attack i början av blödningen (den första dagen), men kan inträffa senare eller under ägglossningen. Menstruationsmigrän orsakas av en minskning av östrogen- och progestinnivåer som inträffar före menstruationen. Svår smärta kommer ofta åtföljt av kräkningar, yrsel.

Tar hormonella preventivmedel

Det är känt att hormonell preventivmedel förhindrar allvarliga sjukdomar, i synnerhet äggstockscancer och endometrios, motverkar godartade brösttumörer, vissa typer av cyster (äggstockar och bröst).

Men det finns ingen medicin som bara har positiva effekter, och hormonell preventivmedel är inget undantag. De vanligaste komplikationerna inkluderar en oregelbunden cykel. Vanliga biverkningar:

 • huvudvärk efter menstruation och under en annan period;
 • brösttryck
 • nervositet;
 • irritabilitet;
 • viktökning.
 • migrän;
 • förändringar i huden;
 • kräkningar, etc..

Mycket sällsynta och allvarliga biverkningar:

 • tromboembolisk sjukdom;
 • vaskulära komplikationer;
 • stroke.

Viktig! Hormonell preventivmedel och hormonersättningsterapi kan orsaka både en ökning av hormonnivåerna och en minskning. Hormonbaserad huvudvärk börjar vanligtvis under den sista veckan av cykeln..

Känslomässig instabilitet

De viktigaste symptomen på emotionell instabilitet:

 • långvariga humörsvängningar;
 • oförmåga att delta i tillfredsställande aktiviteter;
 • självgisslandet;
 • sömnstörning;
 • aptitlöshet;
 • brott mot sexuell aktivitet;
 • känsla av förlust av energi;
 • utmattning.

Dessa manifestationer väcker indirekt en huvudvärk..

Gynekologi

Om huvudet gör ont på den första dagen av din period eller i en annan period av cykeln, känner du dig yr, kan ett gynekologiskt problem gömmas bakom obehag. De vanligaste sjukdomarna:

 • Inflammation av livmodern, äggstockarna. Inflammation är lätt att upptäcka, dess symtom är feber, magkramper, trötthet, smärtsam menstruation, smärta under samlag.
 • Chlamydia Sjukdomen kännetecknas av tråkig smärta i bäckenområdet, utsöndringar, brännande känsla under urinering.
 • Svampinfektion. Smärta under samlag eller urinering, urladdning, brännande, klåda i slidan och yttre könsorgan är tecken på candidiasis, vilket också orsakar huvudvärk under menstruationen.
 • Vaginala infektioner Infektioner åtföljs vanligtvis av utflöd, blödning utanför menstruationscykeln, feber, huvudvärk.
 • endometrios Först manifesteras sjukdomen i smärtsamma perioder. Smärta kan uppstå i bäckenområdet, under samlag, det finns blod i urinen eller i avföringen, oregelbundna perioder, huvudvärk.
 • Hypotermi. Normal hypotermi kan röra sig från slidan till slemhinnan i livmodern, vilket kan leda till svår smärta.
 • Sexuella sjukdomar. Den vanligaste sjukdomen är gonoré, som manifesteras genom purulent utflöde och smärta i nedre del av buken..

Menstruationsvärkpiller

De mest använda pillerna för huvudvärk under menstruationen är NSAID (Ibuprofen, Ibalgin, Nimesulide) eller tiaprofenic acid (Sugram). Deras mekanism är att blockera bildandet av prostaglandiner, som spelar en nyckelroll i förekomsten av smärta. Förutom smärtlindring har dessa läkemedel också antiinflammatoriska effekter och lägre feber..

För en optimal effekt av läkemedel i denna grupp är det viktigt att en kvinna börjar ta dem 3 dagar före menstruationens början i vanliga terapeutiska doser.

Ketanov

Läkemedlets aktiva substans, ketorolac trometamin, lindrar smärta, lindrar inflammation. Läkemedlet börjar verka 30 minuter efter administrering.

Huvudvärk är kontraindicerat hos gravida och ammande kvinnor..

Spazmalgon

Läkemedlet, som kan lindra huvudvärk under menstruationen, minskar spasmer i slät muskel, livmodern har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt..

Den aktiva substansen, metamizolnatrium, tillhör NSAID. Det ger en smärtstillande, antipyretisk, antiinflammatorisk effekt. Det hjälper också om huvudvärk efter menstruation.

Den farmakologiska effekten av läkemedlet beror på hämning av produktionen av prostaglandinmedlaren, en ökning av smärttröskeln i talamuskärnan och en ökning av värmeöverföringsnivån.

Ketorol

Det är ett effektivt smärtstillande medel, men det rekommenderas att ta det med försiktighet. Läkare föreskriver det endast med en sekundär etiologi av cephalgi med menstruation.

Behandling av cefalgi med menstruation folkemedel

Om du är orolig för huvudvärk i samband med menstruationen kan du dricka te från en blandning av medicinska örter (tagna i lika stora mängder), inklusive:

1 tsk blanda blandningen med 1 msk. kokande vatten. Efter 10 minuters belastning. Drick 1-2 msk. på en dag.

En beprövad assistent för smärta i huvudet förknippad med menstruation är den initiala bokstaven. Häll 2 tsk. örter 1 msk. kokande vatten, låt stå i 15 minuter.

Nästa användbara växt är svart fläderbär. Koka blommorna i vatten i 2 minuter, ta bort, placera mellan 2 lager tyg, fäst vid pannan och på baksidan av huvudet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är brun daub farlig en vecka före menstruation?

En obegriplig daub en vecka innan menstruationen börjar orsakar oro hos kvinnor. Vad är fel med kroppen? Anledningen kan vara vanligt, i vissa fall förståeligt....

Vad är en dominerande follikel?

Har du frågor? Känn dig fri att fråga alla! Och vår heltidsspecialist hjälper dig. Gå >>Vad är en dominerande follikel? Svaret på denna fråga bör vara känt för alla kvinnor som är intresserade av strukturen i hennes kropp och ännu mer på stadium av graviditetsplaneringen....

Vad kommer smärtorna i äggstockarna före menstruation och under kritiska dagar

Varje tjej står inför kritiska dagar. Ibland tolererar patienter menstruation utan obehag, andra lider av smärta, illamående och yrsel....