Varför gör huvudet ont innan menstruation och hur jag kan hjälpa mig själv

Klimax

Det kan finnas flera skäl till huvudvärk före menstruation.

Förekomsten av outhärdliga sensationer i denna cykliska fas anses vara ett tecken på patologi. Svår huvudvärk vid tidpunkten för menstruationscykeln kan uppstå på grund av sjukdomar i samband med ryggraden, neuroendokrina, kardiovaskulära och nervsystemen..

Etiologi för huvudvärk hos kvinnor

En kvinnors allmänna tillstånd är nära förknippad med cykliska förändringar i den hormonella bakgrunden. Det centrala nervsystemets arbete beror på nivån av steroider, de kan påverka utvecklingen av depressiva tillstånd. Och tvärtom, på grund av påfrestningar, obalanser i balansen mellan arbete och vila, det endokrina systemet lider, kan den funktionella aktiviteten hos hypofysen och hypotalamus väsentligt förändras, vilket bestämmer äggstocksarbetet.

Orsakerna till huvudvärk under menstruationen är varierande, men oftast är det ett samband med en förändring i östrogennivåer och ökad syntes av prostaglandin. Riskerna för smärta ökas under följande tillstånd:

 • kronisk trötthet;
 • långvariga stressiga situationer;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • kränkning av sömn och vila;
 • uttorkning;
 • historia av huvudtrauma, hjärntumör;
 • diagnostiserad med arteriell hypertoni.

Cephalgia är ofta en manifestation av premenstruellt syndrom. Enligt olika källor förekommer detta tillstånd hos 10-90% av kvinnorna, graden av manifestation är oftare måttlig, men en svår kurs är karakteristisk för 10-15%. En typisk ICP-kurs representeras av en av följande former:

 • neuropsykisk;
 • svullen;
 • cephalgic;
 • kris.

Cephalgia visas med någon form av PMS. Det stör kvinnor i fertil ålder, men kan manifestera sig vid början av menark eller när man närmar sig klimakteriet. Ett symptom visas kanske inte varje månad, men har en tydlig koppling till menstruationen. Beroende på smärtsyndromets art, orsaker och ytterligare symtom kan det vara en migrän eller spänningshuvudvärk, som inte betraktas som ett premenstruellt syndrom, men utförs som en separat patologi.

Migrän förekommer i olika faser av menstruationscykeln, men hos 14% av kvinnorna förekommer symtom endast före eller under menstruationen. Denna typ av patologi kallas menstruationsmigrän. Orsakerna till huvudvärk efter menstruation är mer förknippade med stress, överarbete än med hormonella effekter..

Om kritiska dagar

Menstruationsveckan för varje kvinna kan vara helt annorlunda. I vissa fall fortsätter denna period utan ogynnsamma symtom, i andra - många obehagliga och till och med farliga komplikationer utvecklas. Attacker av huvudvärk under menstruationen är ett mycket troligt tecken på detta fysiologiska tillstånd. Det finns flera olika sätt att fixa det..

I processen med PMS störs ofta körtlarnas arbete tillsammans med problem i andra organs funktion. Som ett resultat kan olika fysiologiska tecken bli symtom. PMS orsakar betydande blodförlust, en förändring av hormonbalansen och många andra transformationer i kroppen. Det är därför det är mycket viktigt att förstå vad man ska göra när man är yr med menstruation, liksom vilka läkemedel som kan användas för smärta. Endast den behandlande läkaren ska bestämma de läkemedel som hjälper till att bli av med PMS.

Mekanismen för utvecklingen av sjukdomen

Könshormoner är involverade i regleringen av hjärnfunktionen. Östrogener modulerar neuronal aktivitet, och deras receptorer finns i stort antal i områden i hjärnan som är ansvariga för utveckling av migrän:

Östrogener påverkar dessa områden och leder till uppkomsten av symtom som följer med migrän: ätstörningar, humörsvängningar, allodyni - smärta från exponering för ljus och ljud. Serotoninreceptorer är involverade i att reglera humör och genomföra smärtimpulser. De har också många receptorer för östrogen och progesteron. Därför återspeglar en förändring i koncentrationen av dessa hormoner, utvecklingen av migrän hur huvudvärk och menstruation är relaterade.

Minskar manifestationerna av testosteronsmärta. Bevis för detta är sällsynta episoder av cefalgi hos män, kvinnor med förhöjda nivåer av hormonet, liksom en tendens till migrän hos homosexuella som har lågt testosteron.

Studier av könshormoner visar att hos kvinnor med smärta före menstruation under hela cykeln är nivåerna av östrogen och progesteron relativt högre än hos friska. En onormal ökning noteras i lutealfasen. Forskningsresultat säger att med en tendens till cefalgi förknippad med menstruation noteras dysfunktion av hypotalamus. Denna del av hjärnan ansvarar inte bara för syntesen av könssteroider och kortisol, utan är också involverad i att upprätthålla cirkadiska rytmer.

Under den första halvan av menstruationscykeln är utsöndringen av frisättningshormonerna i hypotalamus relativt stabil. Mognad av follikeln i äggstockarna, som producerar östrogen, stimuleras. Deras nivå ökar gradvis och blir maximalt för ägglossning. Progesteron vid denna tid i en relativt låg koncentration. Efter ägglossningen är sekretionen av frisläppande hormoner böljande, därför är utsläppen av östrogen och progesteron också instabila. Detta stör aktiviteten hos neuroner som är känsliga för könssteroider.

Östrogener leder till en minskning av tröskeln för smärtkänslighet, stör störningsförmågan hos smärtimpulser genom olika delar av hjärnan:

 • duralhinnan;
 • trigeminal nerv;
 • thalamus;
 • trigeminal ganglion;
 • kortikala avdelningar.

Könssteroider kan också skada neuronvägarna som är ansvariga för känslor. Därför har kvinnor med hormonell dysregulation humörsvängningar, en tendens till depression, ett otillräckligt svar på stress.

Vad det är?

Först måste du förstå de grundläggande begreppen som kommer att användas i den här artikeln. Så vad är migrän? Dessa är mycket svår huvudvärk, som också kan åtföljas av illamående och kräkningar. Jag vill också säga att denna sjukdom har varit känd länge. Många framstående personer led, till exempel Julius Caesar eller Sigmund Freud. Det måste sägas att migrän är ett ärftligt problem, en slags genetisk sjukdom som drabbar människor i övervägande arbetsålder. Enligt experter förekommer denna sjukdom hos cirka 6% av män och 18% av kvinnorna. Denna sjukdom är inte så läskig, du kan hantera kramper. Men ändå, vid migränens höjd, blir en person helt funktionshindrad, och detta påverkar alla aspekter av hans liv. Så det speglar på arbete, familj, personliga relationer. Det är därför jag vill säga att det här problemet är lättare att förhindra än att behandla. Att bli av med migrän är verkligen en mycket tidskrävande och kostsam ekonomisk process..

Vilka är symtomen på cephalgi?

Huvudvärk före menstruation kombineras med andra symtom. Med migrän kan utseendet på en aura noteras. Detta är ett komplex av synstörningar som föregår en attack. Förlust av synfält, nedsatt reaktion och andra förändringar kan observeras..

En attack kan pågå från 2 timmar till flera dagar, börja några dagar före menstruationen eller på den första dagen av menstruationen, mindre ofta på den andra dagen. Upplevelsen är pulserande i sin natur, lokaliserad i hälften av huvudet. Samtidigt uppträder symtom:

 • illamående och kräkningar;
 • yrsel;
 • överkänslighet mot ljus, lukt och ljud;
 • ökad smärta under fysisk ansträngning, en förändring i kroppens position.

Svårighetsgraden av smärta beror på dagen för menstruationscykeln. De mest intensiva anfallen som leder till missanpassning, stör prestanda, inträffar 2-3 dagar före menstruationen. En attack av huvudvärk som inträffar 1-2 dagar efter början av menstruationsblödning är lättare.

Cephalgia, som är ett av symptomen på PMS, kan förekomma varje dag i lutealfasen. Ju mindre tid har gått sedan dagen för ägglossningen, desto hårdare är premenstruellt syndrom. Beroende på patologin, manifesteras det av följande symtom:

 • svullnad, uppblåsthet;
 • ömhet i brösten;
 • humörsvängningar, aggressivitet;
 • domningar i lemmarna;
 • tendens till förstoppning eller lös avföring;
 • kliande hud, svettning;
 • svaghet, minskad prestanda;
 • en känsla av sammandragning i hjärtat, takykardi.

En sällsynt form är PMS-krisen. Det kännetecknas av en plötslig ökning av blodtrycket, huvudvärk, en rädsla för döden, komprimering i bröstet med andnöd, domningar i händerna.

Funktioner hos vissa arter

En person som lider av svår ömhet tror ofta att det är migrän som uppstår. Läkare skiljer emellertid mellan den typiska (klassisk migrän) och atypisk form. Ibland kännetecknas atypisk migrän av avsaknad av smärta i huvudet:

 • Smärta i ansiktet. Många patienter upplever ansiktssmärta, från mild till svår intensitet. Det kan vara konstant, lokaliserat runt ögonen (retinal migrän), i näsan (kall migrän), tempel.
 • Magproblem. Även om huvudvärk, magkramper, illamående och kräkningar också är förknippade med sjukdomen, är de också ganska vanliga. Oftast är dessa symtom typiska för buken migrän..
 • Neurologiska symtom. Komplicerade migrän är ofta skrämmande. I vissa fall observeras även neurologiska tecken. I extrema fall förekommer domningar, förlamning av händerna eller till och med hela kroppen. Denna effekt varar inte mer än några minuter, ingen permanent skada.
 • Synskada. Dessa symtom åtföljs främst av okulär (retinal) migrän. En person ser regnbågens färger i synfältet, genomskinliga eller mörka prickar glider över ögat som små hårstrån. Ibland blinkar och blinkar i perifert syn..

Undersökning och diagnostiska kriterier

För diagnos av menstruationsmigrän och PMS, åtföljt av cephalgi, är det nödvändigt att utesluta de sekundära orsakerna till det patologiska tillståndet. En gynekologisk undersökning är nödvändig för att utesluta patologier i könsorganen. Det kompletteras med ultraljud i bäckenet.

Laboratoriediagnos inkluderar studien av nivån på könshormoner. Minsta lista över indikatorer är följande:

 • östradiol;
 • progesteron;
 • LH och FSH, deras koefficient;
 • kortisol;
 • prolaktin;
 • androstendion.

Dessutom kan sköldkörtelhormoner krävas, liksom andra studier.

Med en tendens att öka blodtrycket, takykardi, särskilt hos överviktiga kvinnor, är ett biokemiskt blodprov och bestämning av lipidspektrum nödvändigt. Ultraljud av njurarna och funktionella test eliminerar sekundär hypertoni. Efter 40 år är riskerna för väsentlig hypertoni i samband med vaskulär åderförkalkning betydligt högre. Undersökning av njurarna och kontroll av diurese krävs med tendens till ödem några dagar före menstruation.

Vid svår huvudvärk är CT och MR i hjärnan nödvändiga för att utesluta volumetriska formationer. I vissa fall krävs EEG för att differentiera den neuropsykiska formen av PMS med migrän. Kriterierna för menstruationsmigrän är följande:

 • en attack inträffar hos en menstruerande kvinna och uppfyller kriterierna för migrän utan en aura;
 • huvudvärk uppträder endast 1-2 dagar före eller 2-3 dagar efter menstruationens början;
 • på andra dagar i menstruationscykeln finns det ingen smärta;
 • symtom visas under minst 3 cykler.

En endokrinolog, psykiater, kardiolog och andra specialister deltar i undersökningen för att utesluta patologier som kan åtföljas av cephalgi..

Hur man minskar menstruationsbesvär

När en tjej på kritiska dagar plågas konstant av migränattacker och andra obehagliga symtom, bör du rådfråga en gynekolog. Om under undersökningen och undersökningen av allvarliga sjukdomar inte upptäcktes, kan specialisten ge patienten några rekommendationer, om iakttagande av detta hjälper till att minska PMS-syndrom, underlätta för kritiska dagar

 • applicera läkemedel för att eliminera smärta;
 • justera det vanliga schemat, öka vilotiden under menstruationsflödet;
 • begränsa mängden kaffe, ge upp alkohol samt nikotin;
 • ta långa promenader, särskilt på kvällen;
 • byt ut "värdelösa" livsmedel med näringsrika livsmedel.

Om under menstruationen gör ont och yr, är det bättre att överge följande produkter:

 1. Korvar, nötkött och fläsk.
 2. Kryddor, choklad, surmjölkmat.
 3. Starka kaffedrycker.

På kritiska dagar, begräns konsumtionen av mjölprodukter, potatis och majs. I den dagliga menyn måste du inkludera:

 • färska grönsaker;
 • spannmål (havregryn, bovete);
 • kycklingbröst, kalkonkött;
 • nötter och mjölprodukter av grå kvalitet.

Efterlevnaden av dessa enkla rekommendationer gör det möjligt för patienten att minska intensiteten av obehagliga symtom. Tack vare god näring och att ge upp dåliga vanor kan hon leva en aktiv livsstil även under menstruationen.

Behandlingsmetoder

Behandling av cephalgi som inträffar före menstruation väljs individuellt. Icke-farmakologiska metoder används för att lindra tillståndet och läkemedelsbehandlingen. Behandlingen syftar till att lindra akuta huvudvärkattacker, men med regelbundna symtom på migrän, som börjar bry sig några dagar före menstruation, krävs förebyggande behandling.

Icke-läkemedelsbehandling

Det är nödvändigt att utesluta effekten av stimuli och triggerfaktorer. De begränsar att titta på TV, den tid som spenderas vid datorn, särskilt några dagar före menstruationen. Ändra dagens läge, för natt sömn, det är nödvändigt att fördela 7-8 timmar, och sänggående bör inte vara senare än 23 timmar. När de första tecknen på huvudvärk visas under dagen måste du också försöka ligga för att vila eller somna.

Kvinnor rekommenderas att begränsa sitt saltintag idag, men övervakar deras dricksprogram och dricker minst 1,5 liter vätska per dag. Se till att kontrollera diurese för att undvika förseningen.

Icke-läkemedelsbehandling inkluderar användning av följande metoder:

 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • manuell behandling;
 • massagekurser;
 • procedurer för vattenkontrast.

Metoderna för psykoterapi, yoga, andningsövningar, hjälp med självmassage. Växla effektivt mellan olika aktiviteter, minska belastningen på axelbandet och halsen, minska stressen.

Effektiva mediciner

Medicinering används för att lindra kramper och förebyggande. De huvudsakliga pillerna för huvudvärk under menstruationen tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Följande rekommenderas:

 • paracetamol;
 • ibuprofen;
 • Indamethacin;
 • nimesulid;
 • Meloxicam.

Vid en migränattack är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ineffektiva. Vad du ska ta av huvudvärk i det här fallet:

 • sumatriptan;
 • zolmitriptan;
 • Olmotriptan;
 • Razitriptan;
 • naratriptan.

Kortvarig profylax föreskrivs 2-3 dagar före menstruationens början. För att göra detta, använd ett av drogerna från triptangruppen. Utnämningen av en transdermal gel med östradiol 2-3 dagar före menstruation hos patienter efter 30 år är effektiv.

Hos kvinnor med PMS, tillsammans med en huvudvärk i den andra fasen av cykeln, hjälper utnämningen av kombinerade orala preventivmedel. De tas från den första dagen av menstruationscykeln i 21 dagar. Terapiförloppet i minst 3 månader.

Andra orsaker

Cephalgia kan utlösas av allergiska reaktioner. Så den kvinnliga kroppen reagerar på en ökning av nivån av röda blodkroppar under menstruationen.

Dessutom kan obehagliga känslor i huvudet uppstå när man tar p-piller. En sådan sjukdom åtföljs ofta av allmän svaghet..

En annan orsak till utvecklingen av cephalgi under menstruationen är regelbunden stress..

Förebyggande alternativ

Rekommendationer har utvecklats om vad man ska göra för att förhindra förekomst av Kefalgi före menstruation:

 • från den 15: e dagen av cykeln ta magnesiumpreparat;
 • injektioner av vitamin B6 från den 18 till 28 dagen i cykeln;
 • använd hormonella preventivmedel i form av en transdermal lapp.

Det rekommenderas också att undvika vissa livsmedel. Kaffe, choklad, överflödigt söt, mjöl, fet mat, alkohol kan förvärra en huvudvärk. För profylax föreskrivs växtbaserade lugnande medel i form av medicinska avgifter, tablettekstrakter eller te. Daglig rutin, måttlig fysisk aktivitet, begränsning av stress och mental stress, minskar risken för huvudvärk före eller under menstruationen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hormonbehandling för endometrios

Endometrios är en kronisk patologisk process där godartad vävnadstillväxt liknar endometrium sker utanför livmodern. I strukturen för alla gynekologiska sjukdomar ligger han på tredje plats, näst efter myom och inflammatoriska förändringar....

Försenad menstruation med ett positivt test

Menstruella oregelbundenheter är det vanligaste problemet bland den kvinnliga befolkningen. Oftast möter flickor oregelbundna perioder och deras smärtsamma förlopp....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....