Hormonersättningsterapi för kvinnor: en granskning av läkemedel, dosregimer, kontraindikationer

Ansvarsfrihet

Hormonersättningsterapi för kvinnor är en behandlingskurs som bör ersätta de hormoner som saknas i kroppen. Genom att återställa hormoner kan symptom på klimakteriet minskas betydligt. Dessutom är detta nödvändigt för att förhindra utvecklingen av effekterna av klimakteriet. I synnerhet hjärt-kärlsjukdom, osteoporos. Läkare och specialister rekommenderar att du startar denna terapi så snart som möjligt när de första symptomen på klimakteriet uppträder. Den inledande kursen kan vara upp till två år och efter den bör genomföras inom fem till tio år efter klimakteriet.

Hur man kan besegra klimakteriet?

Globalt anses hormonersättningsterapi för kvinnor vara ett av de mest effektiva medlen som kan besegra klimakteriet. Tyvärr i vårt land är inställningen till detta problem fortfarande konstig. Kvinnor själva är generade över att diskutera detta ämne, rädda för att erkänna att deras kropp oundvikligen åldras. Att glömma samtidigt att ordet "klimax" i sig bara betyder "steg" i översättning från grekiska. Detta är inte slutet alls, utan bara ett visst stadium som måste övervinnas för att fortsätta ett aktivt och uppfyllande liv..

Enligt aktuell statistik, men utan komplikationer, inträffar klimakteriet bara hos en tredjedel av det klara könet. De återstående kvinnorna uppvisar symtom med varierande svårighetsgrad. Detta kan vara ökad svettning, värmevallningar, försämrat minne och sömn, tårfullhet, en känsla av ångest och ångest och ökad trötthet. Dessutom är det värt att notera att det här är symtom som förekommer i de tidiga stadierna, och då kommer det att vara mycket värre. Med tiden kan klimakteriet leda till urininkontinens, förbränning i urinblåsan, fetma, spröda naglar och torr hud, artrit, osteoporos, Alzheimers sjukdom. Hormonersättningsterapi för kvinnor - ett sätt att hjälpa till att hantera denna situation..

Det existerar just för att bekämpa utvecklingen av dessa patologiska tillstånd. Principen för hormonersättningsterapi är baserad på utbyte av de saknade hormonerna i den kvinnliga kroppen. Faktum är att under klimakteriet minskar de endokrina körtlarna den oberoende produktionen av progesteron och östrogen betydligt. En brist bildas, vilket leder till uppkomsten av alla typer av symtom på klimakteriet. Om hormoner levereras från den yttre miljön fortsätter den kvinnliga kroppen att fungera normalt utan några förändringar. Naturligtvis lyckas ingen att slutligen besegra klimakteriet, det kommer förr eller senare ändå. Men du kommer att kunna undvika de flesta konsekvenser och obehag med hormonersättningsterapi hos kvinnor.

För närvarande använder ungefär en fjärdedel av kvinnor i mogen ålder aktivt denna metod vid det första tecknet på början av klimakteriet. I Ryssland är denna indikator mycket lägre. I Moskva används till exempel hormonersättningsterapi för kvinnor av högst tre procent av det kända könet, i hela landet är siffran betydligt lägre, den är 0,2%.

Hormonmyter

Uppenbarligen bildades en sådan partisk inställning till hormonterapi på grund av okunnighet, vanan att lyssna mer på råd från vänner och grannar snarare än specialister och bristen på vanan att regelbundet besöka en gynekolog. Det finns många myter om hormoner, de flesta är helt enkelt löjliga..

Vissa tror att de kan leda till en kraftig ökning av vikten, det aktiva utseendet på vegetation på den kvinnliga kroppen (även skägg och mustascher). Faktum är att allt är motsatt. Hormonersättningsterapi hos kvinnor är ett oundgängligt steg i behandling och förebyggande av menopausalt syndrom. Om det föreskrivs på rätt sätt och i rätt tid, sedan en vecka efter att ha tagit läkemedlen, kommer obehagliga symptom att minska eller till och med försvinna, tidvattnet kommer att avta.

Hormonala läkemedel har en direkt effekt på huvudorsaken till klimakteriet. Detta är en brist på könshormoner. Det är värt att betona att alla andra metoder som rekommenderas för klimakteriet inte kan eliminera denna orsak i sig, utan bara kan lindra symtomen. Dessa inkluderar icke-hormonell läkemedelsbehandling av specifika symtom, upprätthållande av en hälsosam livsstil, specialdieter. Det bör noteras att sport, korrekt näring och vägran av dåliga vanor kraftigt kan öka effekten av hormonersättningsterapi med klimakteriet. Men det fungerar bara i komplexa.

Fördelarna med denna metod

Bland gynekologer finns det många anhängare och motståndare av denna metod. Låt oss överväga vilka argument varje sida framför.

Fördelarna med hormonersättningsterapi efter en viss ålder är att endast med denna metod är det möjligt att utöva en effektiv effekt på vävnadens mineraltäthet. I avsaknad av de nödvändiga hormonerna börjar kalcium aktivt tvättas ut ur den kvinnliga kroppen. Detta gör benen ömtåliga, särskilt under klimakteriet. Som ett resultat kan osteoporos i ryggraden och höfterna utvecklas, vilket leder till regelbundna frakturer. Hormonterapi bekämpar aktivt benförlust, vilket avsevärt minskar sprickfrekvensen..

Det är värt att notera att endast hormonbehandling idag förblir en effektiv kliniskt beprövad metod för att hantera effekterna av klimakteriet. Det är därför det är det viktigaste läkemedlet att bekämpa dessa symtom..

En annan fördel med hormonersättningsterapi för kvinnor efter 50 år är en betydande minskning av risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Men det är de som är i första hand bland orsakerna till dödlighet hos kvinnor under klimakteriet. Hormonterapi har en effektiv effekt på normaliseringen av blodtryck, vaskulär funktion och kolesterolnivåer. Enligt pålitliga kliniska studier, om du börjar ta hormonella läkemedel i tid, reduceras risken för hypertensiva kriser och utvecklingen av diabetes avsevärt.

Dessutom kan denna typ av terapi förhindra atrofiska förändringar i urinvägarna som kan orsakas av brist på östrogen. Hormoner bekämpar aktivt sådana obehagliga symtom som klåda och torrhet i slidan. Stor sannolikhet för att förbättra tillståndet i hår, hud, leder. Enligt rapporter minskar sannolikheten för att utveckla Alzheimers under klimakteriet.

Sammanfattningsvis bör det noteras att terapi minskar varaktigheten och antalet värmevallningar, hanterar depression och neuros.

motståndare

När du analyserar alla för- och nackdelar med hormonersättningsterapi måste du lyssna på åsikter från motståndare om denna behandlingsmetod. De insisterar på att det är extremt svårt att utveckla rätt behandlingsregimer som faktiskt kommer att visa sig vara effektiva..

Dessutom är det praktiskt taget omöjligt att exakt bestämma doseringen av hormoner i enlighet med behoven hos en viss kvinna. Det finns troligtvis biverkningar, som inkluderar utveckling av vaskulär trombos och tumörer. Eftersom metoden används relativt nyligen finns det inga uppgifter om effektiviteten i behandlingen av sena komplikationer i klimakteriet. Slutligen har alla hormonella läkemedel ett stort antal kontraindikationer. De inkluderar troliga sjukdomar i njurar, vener, lever, cancer.

Nya studier har visat att teoretiska risker kan minimeras genom att maximera fördelarna med behandling. För att göra detta, välj den optimala behandlingsregimen. Eftersom säkerheten för att ta hormoner direkt beror på patientens ålder, behöver kvinnor under 60 år praktiskt taget inte oroa sig för några risker.

Indikationer för terapi

Läkare bestämmer två grupper av patienter som har ordinerats av denna typ av terapi. Den första innehåller symptomatiska indikationer som syftar till att behandla specifika symptom på menopausalt syndrom.

Bland dem särskiljas atrofi av könsorganen, skarpa humörsvängningar, neuros, dåsighet och sömnlöshet, snabb hjärtslag, spolning av värme, frossa, hyperhidros. Kanske en kränkning av den normala funktionen av hjärt-kärlsystemet. Som ett resultat av detta uppstår andnöd, hopp i blodtryck, yrsel, huvudvärk och hjärtsmärta. Den första gruppen av indikationer inkluderar symtom som är förknippade med minskad libido och torrhet i slidan, smärtsam uterinblödning, åldrande av huden, smärta i nedre rygg, lemmar, nedre del av magen.

Den andra gruppen inkluderar patienter som föreskrivs denna terapi som profylax för att förhindra sena komplikationer. I synnerhet osteoporos, hjärt-kärlsjukdom. Riskgruppen inkluderar patienter med en historia av osteoporos, tidig menopaus av någon etiologi, befintliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet samt med en ärftlig benägenhet för dem..

Hormonersättningsbehandling för kvinnor efter 40 år kan förskrivas med den vanliga klimakteriet i någon av dess stadier. I premenopausen görs detta för att stabilisera cykeln, medan det i klimakteriet hjälper till att minska manifestationen av negativa symtom. I postmenopaus hjälper det att minska risken för tumörbildning, för att öka den totala kvaliteten på människors liv.

Befintliga kontraindikationer

Det är viktigt att notera att det finns ganska många kontraindikationer där behandlingen påbörjas starkt avskräckes. Därför måste varje patient innan den börjar genomgå en detaljerad undersökning.

Det är förbjudet att använda terapi om följande patologier eller sjukdomar upptäcks:

 • nedsatt njur- och leverfunktion;
 • sjukdomar i livmodern och bröstkörtlarna;
 • tromboemboli och trombos;
 • förekomsten av könstumörer eller misstankar om dem;
 • diabetes;
 • endometrios av äggstockarna;
 • epilepsi;
 • mastopati
 • livmoders- och vaginalblödning, vars ursprung inte är möjligt att fastställa;
 • bronkial astma.

Kontraindikationer inkluderar också skadlig ärftlighet när det gäller cancer, överkänslighet mot enskilda läkemedelskomponenter.

Många patienter börjar inte ta hormonersättningsterapi för kvinnor efter 45, av rädsla för biverkningar. Det är de verkligen. Men moderna studier bevisar att det inte finns så många av dem, och de flesta av dem kan inte ha några skadliga effekter på den kvinnliga kroppen. Men vid vägran att ta hormoner kommer kvinnors hälsa att bli mycket större skada.

Dessa biverkningar inkluderar illamående, smärta i buken och ökad aptit. Förvirring och ömhet i bröstkörtlarna kan förekomma, torrhet i slidan av vaginal kan bildas, eller tvärtom kommer mängden livmoderhalsslem att öka. I vissa fall spill uterusblödning, kramp i benmusklerna, tromboemboli, akne. Det utesluts inte en ökning av kroppsvikt, allmän svaghet, svullnad i lemmarna, hög trötthet.

Grundläggande principer

Det finns många läkemedel mot hormonersättningsterapi för klimakteriet. När du tar någon av dem är det viktigt att tydligt följa de grundläggande principerna som utvecklats av International Menopause Society. Sammanfatta dem kort, då är de alla underkastade principen "gör ingen skada".

Förskrivning av hormonersättningsterapi efter 40 år eller vid annan ålder bör endast ingå i behandlingsstrategin. Det bör kompletteras med rekommendationer om patientens livsstil. Det är viktigt att vara fysiskt aktiv, äta rätt och sluta dricka alkohol och röka. Denna terapi kan endast förskrivas individuellt i enlighet med egenskaperna hos en viss kvinna, med hänsyn till hennes befintliga symtom. Hennes personliga och familjehistoria beaktas..

När menopausen börjar i tidig ålder (upp till 45 eller 40 år) finns det en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, osteoporos, demens. I detta fall rekommenderas hormonersättningsterapi för kvinnor efter 40 års ålder innan man når mitten av klimakteriet..

Utan objektiva indikationer föreskrivs inte hormonella läkemedel, kvinnor som tar dem bör besöka gynekologen minst en gång om året, genomgå en omfattande undersökning. Beslutet om tidpunkten för upphörande av läkemedel för hormonersättningsterapi hos kvinnor fattas av patienten själv med läkaren när hon uppnår sina mål.

förberedelser

För närvarande finns dessa läkemedel tillgängliga i en mängd olika former. Det kan vara tabletter eller piller, implantat och subkutana injektioner, suppositorier, lappar, geler och krämer.

Fortfarande är den mest populära formen av hormonella läkemedel piller. De är mest praktiska att ta. Att avvisa dem är meningsfullt endast för sjukdomar i levern eller mag-tarmkanalen. I det här fallet är det bättre att föredra transdermala eller lokala medel som inte kommer att påverka matsmältningskanalen..

Hormongrupper

I deras sammansättning är hormonella läkemedel indelade i fyra grupper. Vissa hormonersättningsterapi är baserade på östrogen. Dessa grupper av läkemedel inkluderar:

 • Syntetiska produkter - etinylöstradiol, östriol, diethylstilbestrol (beredningar "Microfollin", "Premarin").
 • Essential - estriolsuccinat, östronsulfat, östradiolvalerat ("Cyclo-Proginova", "Proginova").
 • Mikroniserad - former av östriol och östradiol som förbättrar absorptionsprocessen ("Femoston", "Ovestin").
 • Naturliga östrogener. Dessa är ämnen som är identiska med östradiol i kemisk sammansättning, som syntetiseras av den kvinnliga kroppen själv (Complivit Calcium D3 Gold).

Med hjälp av progestogener används medel för att förhindra hyperplasi av livmoderslimhinnan samt för att effektivt kontrollera dess tillstånd. Dessa medel har en negativ inverkan på lipid- och kolhydratmetabolismen, så de används endast vid de minsta doser som är nödvändiga för att reglera sekretionsfunktionen. Oftast föreskrivs de under postmenopausal period ("Diane-35", "Dufaston", "Norkolut").

Det finns medel baserade på manliga hormoner, men deras effektivitet har ännu inte bevisats. Androgenpreparat använder till exempel testosteron. Samtidigt finns det bevis på att dessa tabletter kan lindra vasomotoriska symtom, men det finns inga algoritmer för deras användning eller doseringar.

Nyligen får tibolonbaserade läkemedel popularitet. Det är en syntetisk steroid med mild progestogen, östrogen och androgen egenskaper. Sådana märken som Lebidon, Livial och Welledien hör till det. Det är värt att betona att tibolon inte kompenserar för bristen på saknade hormoner, men delvis tar på sig de funktioner som de måste utföra. Det är särskilt effektivt för förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och osteoporos vid hormonersättningsterapi för kvinnor efter 45. Läkemedel har många biverkningar. Ta dessa medel med stor omsorg..

Så här fungerar hormonersättningsterapi. Vilka läkemedel som används, vet du nu.

När hormonbehandling börjar bör patienten förstå att detta kommer att vara en ganska lång behandling, som aldrig är begränsad till en kort kurs. De slutar ta hormoner när de lyckas uppnå sitt mål - att hjälpa till att hantera hormonella förändringar. Vid tidiga klimatiska symtom kommer effekten att manifestera sig under den första veckan när man tar hormonella läkemedel. För att befästa den positiva effekten bör behandlingen fortsätta under tillräckligt lång tid - från ett till flera år.

Nuförtiden har specialister utvecklat två system för ersättningsterapi. På kort sikt är det möjligt att bli av med psyko-emotionella symtom, värmevallningar, störningar i urogenitalsystemets arbete. Varaktighet för att ta läkemedel är från tre till sex månader. Vid behov kan kursen upprepas..

Långtidsterapi är utformad för fem till sju år, eller till och med under en längre period. I detta fall är målet att förebygga exakt de sena störningarna som uppstår i kroppen. Vi talar särskilt om osteoporos, hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom.

Nu har begränsningarna för att ta hormonella läkemedel tagits bort. Naturligtvis gäller detta endast de patienter som regelbundet observeras av en gynekolog, som kan justera behandlingen. Om terapin startades i tid och inte avbryts, är den övre åldersgränsen för hormonterapi 65-70 år.

recensioner

Enligt recensioner har hormonersättningsterapi nyligen upplevt ett växande antal ryssar. De flesta talar kategoriskt till förmån och noterar att detta är det enda sättet att förlänga kvinnors liv och upprätthålla hälsan. Endast du behöver vara beredd på att alla hormonintag kommer att vara direkt relaterade till omstruktureringen av kroppen. Därför kommer de första par månaderna särskilt noggrant att övervaka vikten.

Dessutom är det viktigt att konsultera en kompetent och professionell läkare som kommer att ge råd om specifika läkemedel som är effektiva i ditt fall, beräkna doseringen och ge exakta rekommendationer. De som bestämde sig för att starta denna typ av terapi medger att deras liv snabbt återkom till det normala..

Hormonterapi

I gynekologi används hormonterapi för många sjukdomar och patologiska tillstånd. Och i vissa fall anses detta vara den enda behandlingen.

Typer av hormonterapi

Valet av vissa typer av hormonterapi beror på förekomsten av en viss dysfunktion i de endokrina körtlarna. Det finns tre sätt att behandla hormoner:

 1. Substitutionsterapi, när du saknar eller saknar hormon måste du ta hormonella läkemedel.
 2. Läkemedel för att hämma överproduktionen av något hormon.
 3. Symtomatisk behandling.

I gynekologi används ofta cyklisk hormonterapi, det vill säga växling av olika hormoner för att efterlikna den naturliga menstruationscykeln. Kombinerad och monoterapi med hormoner utmärks också..

Hormonala läkemedel används i form av följande farmakologiska former av frisättning:

 • tabletter för oral administration;
 • vaginala suppositorier, krämer och tabletter;
 • patchar;
 • injektion.

Indikationer för hormonterapi

Behandling med hormonella läkemedel ska alltid motsvara tydliga indikationer. Tänk på de vanligaste..

 1. Hormonterapi för klimakteriet är att fylla på de saknade hormonerna. Förskriv användningen av östrogen och progesteron i ett cykliskt läge. Samtidigt tar de en paus i en vecka efter ett tre veckors intag. På grund av detta reduceras manifestationen av de viktigaste symtomen. Behandlingsförloppet med syntetiska hormoner beror på svårighetsgraden av klimakteriet. Baserat på detta kan hormonterapi vara kortvarig eller långvarig. För topisk användning, vaginala tabletter eller suppositorier Ovestin, Estriol används som hormonersättningsterapi.
 2. Ofta efter operation för att ta bort livmodern utvecklas ett post-hysterektomisyndrom. Hormonell brist i detta fall beror på det faktum att, tillsammans med livmodern, tas livmoderns artärer som deltar i blodtillförseln till äggstockarna. Samtidigt får äggstockarna otillräckligt med blod. Detta leder till utveckling av degenerativa och atrofiska förändringar hos dem och som ett resultat uppstår en hormonell obalans. Hormonterapi efter uttag av livmodern hjälper till att snabbt eliminera alla obehagliga symtom. Men hormonterapi efter avlägsnande av äggstockarna kräver högre doser av hormoner och en lång behandling.
 3. Hormonterapi för endometrios är den viktigaste behandlingsmetoden. Eftersom celler, liknande strukturen som endometriumet, reagerar mycket känsligt på förändringar i den hormonella bakgrunden. Målet med terapeutiska effekter är att minska östrogenproduktionen och upprätthålla denna nivå.
 4. Hormonterapi för livmodermyom anses vara huvudstadiet i konservativ behandling. En sådan terapi gör att du kan stoppa tumörens tillväxt och till och med minska storleken. Användningen av hormonella läkemedel före operationen är också acceptabel.
 5. Och naturligtvis är hormonterapi för IVF viktigt, både på det förberedande stadiet innan återplantering av embryot, och därefter för en framgångsrik utveckling av graviditeten.
Möjliga komplikationer

Det är värt att komma ihåg att det alltid finns en chans att utveckla komplikationer efter hormonbehandling, liksom biverkningar. Huvudvärk, svullnad, illamående, ömhet i bröstet och blödningar i livmodern.

Ett alternativ till hormonbehandling kan i vissa fall vara växtmedicin. Användningen av växtbaserade gynekologiska avgifter eller homeopatiska medel som Remens, Klimadinon, Klimonorm, Tazalok och andra kommer att vara särskilt användbart i strid med balansen mellan kvinnliga hormoner..

Hormonersättningsterapi i klimakteriet

* Påverkningsfaktor för 2018 enligt RSCI

Tidskriften ingår i listan över peer-granskade vetenskapliga publikationer från Higher Attestation Commission.

Läs i det nya numret

Scientific Center of Obstetrics, Gynecology and Perinatalogy RAMS, Moskva


Eftersom de flesta sjukdomar i klimakteriet uppstår till följd av en minskning och "avstängning" av äggstocksfunktionen, verkar det logiskt att använda hormonersättningsterapi (HRT). Målet med HRT är att farmakologiskt ersätta hormonfunktionen hos äggstockarna hos kvinnor som har brist på könshormoner. Det är viktigt att uppnå sådana minimalt optimala nivåer av hormoner i blodet, vid vilka en terapeutisk och förebyggande effekt skulle uppnås realistiskt vid klimakteriebesvär med minimala biverkningar av östrogener, särskilt i endometrium och bröstkörtlar..

Innan beslutet fattas om typen av HRT måste läkaren ge kvinnan maximal information om den systemiska effekten av könshormoner och deras brist, samt om HRT: s effektivitet. Detta gör att kvinnor kan få informerat samtycke till användning av HRT..

Under de senaste åren har det varit en tendens till att tidigt utnämna HRT (i perimenopause) i följande fall:

• tidig eller för tidig menopaus (38–45 år)

• långa perioder med sekundär amenoré i reproduktionsåldern

• primär amenoré (utom Rokytansky - Kustner syndrom)

• konstgjord menopaus (kirurgisk, röntgenstrålbehandling)

• tidiga vasomotoriska symtom på menopausalt syndrom i perimenopaus

• förekomsten av riskfaktorer för osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers sjukdom.

Hos kvinnor efter menopaus är det vanligt att isolera kortvariga och långvariga indikationer för HRT (schema 1).

Grundläggande principer för HRT-tillämpning:

1. Användningen av endast "naturliga" östrogener och deras analoger, som är mycket svagare än syntetiska, har minst biverkningar, metaboliseras i kroppen som endogena östrogener.

1. Användningen av endast "naturliga" östrogener och deras analoger, som är mycket svagare än syntetiska, har minst biverkningar, metaboliseras i kroppen som endogena östrogener.

2. Östrogener föreskrivs endast i låga doser motsvarande nivån av östrogen i den tidiga fasen av spridningen av menstruationscykeln för unga friska kvinnor, det vill säga de minsta optimala doserna föreskrivs.

3. Den obligatoriska kombinationen av östrogener med progestogener (progesteron och dess analoger) för att skydda endometrium från hyperplastiska processer.

4. För kvinnor med avlägsnad livmodern används monoterapi med östrogenläkemedel intermittent eller kontinuerligt.

5. För att säkerställa förebyggande av sena metaboliska störningar (osteoporos, kranskärlssjukdom, åderförkalkning, Alzheimers sjukdom, etc.) och den terapeutiska effekten vid sjukdomar i genitourinary, bör HRT-varaktigheten vara minst 5-7 år eller mer.

Följande typer av HRT är:

• Kombinationen av östrogener med progestogener i olika lägen (klimonorm etc.)

• Kombination av östrogener med androgener

• Mindre vanligt monoterapi med progestogener eller androgener.

"Naturliga" östrogener är östrogenpreparat som är identiska i kemisk struktur som östradiol syntetiserat hos kvinnor. Tack vare modern teknik skapades syntetisk östradiol, men i sin kemiska struktur är den identisk med naturlig.

I klinisk praxis används följande östrogenpreparat:

1. Syntetisk ”naturlig” östradiol - 17b.

2. Estradiolvalerat, som genomgår biotransformation i levern till östradiol.

3. Konjugerade östrogener är de så kallade naturliga östrogener. De innehåller inte mänskliga östrogener, eftersom de erhålls från stonens urin. Därför är det mer korrekt att använda termen konjugerade equin-estrogener (CEE).

Under de senaste 20–25 åren har preparat för HRT som innehåller östradiol - 17b och östradiolvalerat dominerat i Europa. De optimala doserna av östrogenpreparat har fastställts för behandling av ett typiskt menopausalt syndrom, för att förebygga åderförkalkning, osteoporos (tabell 1). Det är lämpligt att förskriva samma doser av östrogen för andra indikationer..

Det finns två huvudvägar för administrering av östrogena läkemedel - enteral och parenteral (schema 2).

Egenskaper hos orala östrogener:

• enkelhet och användarvänlighet

• enkelhet och användarvänlighet

• en positiv effekt på vissa indikatorer på blodlipidspektrumet (minskning av totalt kolesterol; minskning av lipoproteiner med låg densitet (LDL); ökning av lipoproteiner med hög densitet (HDL); minskning av LDL-oxidation)

• en positiv effekt på utbytet i vaskulärt endotel (syntes av kväveoxid, prostacyklin, etc.), vilket hjälper till att minska vaskulär motstånd

• ofullständig absorption av orala östrogener i mag-tarmkanalen är möjlig, särskilt med sjukdomar

• aktiv metabolism när man passerar genom levern

• en ökning av koncentrationen av östrogen i levern kan stimulera syntesen av olika biologiskt aktiva ämnen: koagulationsfaktorer, angiotensin, könssteroidbindande globulin och tyroxinbindande globulin

• patienter svarar ibland inte på oral HRT, vilket kan bero på förändrad känslighet för mindre fluktuationer i östradiolnivåer eller aktiv "bindning" av dess proteiner, samt nedsatt absorption i mag-tarmkanalen.

De angivna faktorerna kan påverka farmakokinetiken för hormonella läkemedel och orsaka fluktuationer i blodnivån. Vid sjukdomar i levern och mag-tarmkanalen försämras absorptionen och metabolismen av orala hormonella läkemedel. Det bör dock noteras att tabletter är en mer traditionell form av medicin för patienter. De är praktiska att använda, billigare än andra former. Och slutligen en ganska lång erfarenhet av deras applikation.

Den parenterala administreringsvägen har huvudmålet - att leverera medicinska substanser utan förlust till kroppens inre miljö eller direkt till patologiskt fokus. Lipofila östrogener kan tränga in i huden, tas upp i blodomloppet och har en systemisk effekt. Särskilda terapeutiska system har utvecklats för att säkerställa det perkutana flödet av läkemedel till den systemiska cirkulationen..

Indikationer för parenteral administration av östrogen för HRT:

• okänslighet för oral HRT

• sjukdomar i levern, bukspottkörteln, gastrointestinal malabsorption

• en historia av koagulationsstörningar, tromboembolism

• hypertriglyceridemi före - och mot bakgrund av orala och speciellt konjugerade hästestrogener

• ökad risk för kolelitiasis

• migränhuvudvärk

• att minska insulinresistensen och förbättra glukostoleransen

• att öka acceptansen av HRT.

Transdermal administration av östrogener undviker deras passage genom levern och följaktligen undviker metabolism i den. Dessutom bibehålls en relativt stabil nivå av östradiol i blodet utan den tidiga toppen som observerats vid oral administrering..

Plåstret är limmat och gelén appliceras på huden på låren, buken eller skinkorna, omväxlande. Graden av absorption av gelén beror på appliceringsområdet. Det har visat sig att lårområdet är mer permeabelt för gel med östradiol än andra områden, såsom axeln.

Lokal vaginal användning av östrogen är indicerad för genitourinary störningar. I vårt land har vi fått stor klinisk erfarenhet av användning av estriolpreparat i form av suppositorier och salvor. Estriol har en uttalad lokal kolpotropisk effekt med en liten systemisk effekt på endometrium.

För kvinnor med en intakt livmoder kombineras östrogenadministration med progestogener för att undvika utvecklingen av hyperplastiska processer och endometrial cancer.

Termen "progestogener", "progestins", "progestogener" är synonymer och används för alla steroider som används i klinisk praxis för att ersätta endogent progesteron.

Progestogener sättes till östrogener i en cyklisk (10-12-14 dagar) eller i kontinuerligt läge. De kan ha metaboliska biverkningar på lipoproteiner och kolhydratmetabolism och därmed delvis kompensera för den positiva effekten av östrogen på risken för hjärt-kärlsjukdomar..

Progestogener är indelade i två huvudgrupper (tabell. 2):

I - progesteron och progesteronliknande föreningar;

II - derivat av 19-nortestosteron.

Biologiska effekter av progestogener

En gemensam grundläggande egenskap hos progestogener är förmågan att inducera sekretorisk transformation av endometrium som sprider sig under påverkan av östrogen. Dessutom kan progestogener ha andra effekter: östrogen, anti-östrogen, androgen, antiandrogen, antigonadotrop, glukokortikoid-liknande och ACTH-liknande (tabell 3).

Derivat av 19-nortestosteron har en uttalad progestogen effekt samt antiöstrogen och androgen.

Effekten av gestagener på endometrium beror också på typen, dosen och varaktigheten av effekten av östrogen i HRT. Tabell 4 visar de optimala doserna av gestagener och varaktigheten av deras användning för verkligt skydd av endometrium.


Epidemiologiska studier har visat att östrogener minskar risken för hjärtinfarkt med 25–40%. Tillsatsen av progestogener till östrogener, främst i ett cykliskt läge, förbättrar resultaten - minskar risken för hjärtinfarkt med 40-50%.

Regimer för hormonersättningsterapi med progestogener

Denna terapi föreskrivs för kvinnor med en intakt livmoder. Det finns två huvudlägen för kombinerad (östrogener med progestogener) HRT:

I - kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i en cyklisk regim, indikerad för kvinnor i perimenopaus (Klimonorm, Klimen, Cyclo-Proginova)

II - kombinationsterapi (östrogener med progestogener) i kontinuerligt monofasiskt läge.

De viktigaste kontraindikationerna för HRT:

• obehandlad cancer i bröst och endometri, tumörer i äggstockarna

• njur- och leversvikt

• akut trombos, tromboembolism

• meningiom (gestagener är kontraindicerade)

• blödning av livmodern av okänt ursprung

• svår diabetes.

Undersökning före utnämningen av HRT:

• historikstudie (med beaktande av ovanstående kontraindikationer)

• gynekologisk undersökning med onkocytologi

• ultraljud av endometrium med en bedömning av endometriumets tjocklek

• bröst palpation och mammografi

• blodlipider, blodtryck; enligt indikationer: TSH-forskning, T3, T4, EKG, hemostasiogram

• osteodensitometri i perimenopaus, om det finns riskfaktorer. Helst för alla postmenopausala kvinnor.

Den första kontrollen bör tilldelas efter 3 månader, därefter - var sjätte månad. Obligatorisk årlig mammografi, ultraljud av hetinal, oncocytologi och osteodensitometri för osteopeni och / eller osteoporos.

Det bör noteras att antalet kontraindikationer under de senaste tio åren har minskat och de tidigare absoluta kontraindikationerna för HRT blev relativt. Till stor del underlättades detta genom skapandet av nya former av (parenterala) beredningar för HRT.

Biverkningar av HRT: bröstintrångning, minskning eller ökning av kroppsvikt (4-5%), illamående, pastiness, vätskeretention, huvudvärk, överdriven utsöndring av livmoderhalsslem, kolestas, minskning eller ökning av libido. När ingrepp av bröstkörtlarna avbryts inte behandlingen, men mastodinon eller klamin föreskrivs.

Effektiviteten av HRT kan beaktas på exemplet med tvåfasläkemedlet Klimonorm, eftersom han blev en av de första drogerna i Ryssland som används för HRT. De flesta inhemska gynekologer har redan erfarenhet av dess användning..

Climonorm är ett läkemedel mot HRT, som kan användas på lång sikt där inte bara behandling av akut menopaus föredras, utan det finns ett behov av att ta hänsyn till dess positiva förebyggande effekt. Climonorm är ett lämpligt botemedel för perimenopausala kvinnor, när det fortfarande är viktigt att upprätthålla en regelbunden menstruationscykel. Det kan också rekommenderas för kvinnor med äggstocksutmattningssyndrom som har genomgått en ovariektomikirurgi..

Climonorm kan inkluderas i antalet prioriterade läkemedel som ger en kvinna långvarig profylax i klimakteriet. Som ett resultat av kliniska studier utförda av anställda vid Scientific Center for Obstetrics, Gynecology and Perinatology of the Russian Academy of Medical Sciences, visades det att Klimonorm effektivt minskar frekvensen och svårighetsgraden av menopausalt syndrom hos perimenopausala kvinnor; hormonersättningsterapi med Klimonorm bidrar inte till viktökning och högt blodtryck; tillhandahåller regelbundenhet och stabilitet i menstruationscykeln hos perimenopausala kvinnor, vilket är ett verkligt förebyggande av utvecklingen av hyperplastiska processer i endometriumet och bekräftas genom ultraljudsövervakning och histologisk undersökning av endometrium.

Climonorm har inga allvarliga biverkningar och påverkar inte negativt biokemiska parametrar i blodet. Under terapi, en ökning av benmineraltätheten med 2,6% per år.

Profylaktisk användning av HRT indikeras om en kvinna vill få HRT för att förbättra livskvaliteten, förhindra hjärt-kärlsjukdom och osteoporos i frånvaro av kontraindikationer.

Hormonterapi inom onkologi

Bristen på eller överskottet av hormoner antyder att kroppen som producerar dem inte fungerar korrekt. Med brist på hormoner eller deras överskott av hormonbehandling utförs för att återställa balansen mellan hormoner i en persons blod.

Vad är hormonterapi??

Hormoner deltar i alla fysiologiska processer i människokroppen - koordinera tillväxt, metabolism, reproduktion.

Användning av hormonterapi betyder användning av hormoner och deras analoger för terapeutiska ändamål. Syntesen av hormoner i människokroppen sker enligt principen om brist: när nivån på ett hormon faller under normen börjar den aktiva produktionen. Brist på hormon indikerar en minskning av körtelns effektivitet, och dess överflöd indikerar att kroppen är mycket aktiv.

För att sprida missuppfattningar måste man förstå principen om hormonterapins effekt på kroppen..

Ledande kliniker i Israel

Typer av hormonterapi

Det finns tre typer av hormonterapi:

 1. hormonersättningsterapi (HRT) används för patologier i de endokrina körtlarna. Patienten tar läkemedel som innehåller antingen hormonet självt eller dets substitut (syntetiska analoger). Denna typ av terapi ger resultatet när hormonet kommer in i kroppen. Därför tar patienten vanligtvis dessa läkemedel hela livet (insulin för diabetes, sköldkörtelhormon för hypotyreos). Regimen för att ta läkemedlet måste nödvändigtvis vara nära de fysiologiska processerna i kroppen;
 2. stimulerande terapi föreskrivs när det finns ett behov av att öka aktiviteten hos den endokrina körtlarna. I detta fall tas neurohormonerna i hypothalamus och den främre hypofysen. Denna typ av terapi varar inte länge, vanligtvis i kurser;
 3. hämmande eller blockerande (antihormonell) hormonterapi utförs när någon endokrin körtel är för aktiv och för behandling av vissa typer av neoplasmer (hormonberoende). Sedan introduceras ett hormon - en antagonist av överdrivet hormon eller ett ämne som hämmar aktiviteten hos den aktiva körtlarna. En blockerande typ av hormonterapi används som en del av behandlingen i samband med strålning eller kirurgi vid behandling av hormonberoende tumörer. Som en oberoende typ av terapi är den inte särskilt effektiv..

Hormonterapi som en typ av behandling används inom gynekologi, urologi, endokrinologi, andrologi, onkologi.

Relaterad video:

Hormonersättningsterapi i gynekologi

Vid gynekologi används hormonersättningsterapi under klimatperioden, med tidig utmattning av äggstockarna, med infertilitet, hypogonadotropisk amenoré, vid kronisk endometrit, gonad dysgenes, läkemedelsmenopaus.

Vid infertilitet används denna terapi för att stimulera ägglossning under in vitro-befruktning. Användningen av hormoner vid behandling av infertilitet skapar tillstånd som är nära det normala.

Under klimakteriet i en kvinnas kropp minskar produktionen av östrogen (kvinnlig sexuell homon). Genom att använda ersättningsterapi under denna period kan du normalisera östrogennivåer, vilket gynnar kroppens allmänna tillstånd.

Om äggstocksborttagning har skett hos unga patienter, börjar de uppleva sensationer, som vanligtvis förekommer hos kvinnor i klimakteriet. Även om en del av hormonerna produceras av binjurarna är deras arbete inte tillräckligt, så ersättningsterapi föreskrivs. Hormonala läkemedel får dricka tills livets slut, vilket förhindrar uppkomsten av en tidig menopaus. När äggstockarna tas bort på grund av en ondartad neoplasma är hormonell behandling förbjuden.

Men utöver de positiva aspekterna när man använder hormonterapi inom gynekologi finns det också kontraindikationer:

 • avancerade former av diabetes;
 • livmodercancer;
 • bröst onkologi;
 • störningar i leverns aktivitet;
 • vaginal blödning av okänd etiologi.

Förberedelser för hormonersättningsterapi

Av alla läkemedel som används är de mest bekväma orala tabletter. De anses vara mycket effektiva, men nackdelarna med deras användning inkluderar: deras förmåga att hålla kvar vätska i vävnaderna i kroppen, provocera migränattacker och bidra till att bröstvävnaden förgylles. Dessutom är det nödvändigt att kontrollera administrationen av läkemedel, eftersom den enda missade p-piller kan orsaka blödning i livmodern.

Ett annat bekvämt verktyg är en gel som gnides in i ryggen (nedre delen). Det är också bekvämt att använda och ger bra resultat..

Plåstret har också en liknande effekt, men det är mindre bekvämt. Denna metod för att förse kroppen med de saknade hormonerna påverkar inte levern negativt, hormoner kommer in i blodomloppet. De negativa punkterna kan övervägas som risken för inflammation på platsen för vidhäftning av plåstret (särskilt under den varma säsongen) och risken för klibbning av lappen.

Ett annat sätt att använda ersättningsterapi är subkutan administration. Var sjätte månad sätts en mikroampul under huden med exakt mängd östrogen inuti, som gradvis absorberas i blodet. Denna metod för administrering av hormonet används vanligtvis av kvinnor som har tagit bort livmodern..

Efter 60 år accepteras inte allmänna östrogenpreparat, de använder lokal hormonterapi - suppositorier och krämer. Dessa läkemedel lindrar de obehagliga symptomen på klimakteriet - de förhindrar urininkontinens, torr vagina, normaliserar sexuella relationer.

Läkemedel med konjugerade häst östrogener: "Hormoplex", "Estrofeminal".

Naturliga östrogener används också i liknande läkemedel, som är för oral användning eller för injektion. Medel där det finns en kombination av östrogen med progestin är 1-2-3-fas.

1-fas läkemedel föreskrivs ett år efter början av klimakteriet och de måste tas kontinuerligt:

 • "Kliogest" - sänker kolesterolet med 20%, förhindrar uppkomsten av osteoporos;
 • "Proginova";
 • Estrofem, Estrofem Forte.

Intramuskulära, subkutana, kutane preparat bearbetas inte av levern, så de har ett lägre hormoninnehåll:

 • "Ginodian depot" - en injektion görs en gång per månad;
 • "Klimara", "Menarest" - plåster;
 • "Estrogel", "Divigel" - hudgel.

Tvåfasrättsmedel: Divina - har tre typer av tabletter i ett paket som innehåller en annan kombination av olika hormoner, som bör tas en tablett per dag tills förpackningen slutar, sedan en veckolång paus.

Andra läkemedel mot denna åtgärd är: "Klimonorm", "Cyclo-proginova", "Klimen", "Divitren", "Femoston".

"Femoston" reglerar ämnesomsättningen av fetter, vilket innebär att det bättre kämpar mot åderförkalkning, andra hjärtsjukdomar och blodkärl och inte provocerar ut blodproppar. Dessutom minskar läkemedlet symtomen på klimakteriet och förbättrar endometriet.

Trefasberedningar innehåller en kombination av noretisteron och östradiol, vilket hjälper kvinnor att inte drabbas av överdriven svettning och värmevallningar (tecken på klimakteriet). Dessa inkluderar Trisequens, Trisequens Forte.

Cyklisk terapi och behandling av livmodermyom

Metoder för cyklisk (intermittent) hormonbehandling används för att normalisera menstruationscykeln vid infertilitet, amenorré, dysmenoré och klimakteriet.

Vid infertilitet appliceras ett speciellt test med cyklisk hormonterapi. För att göra detta får patienten östrogendoser dagligen i 1,5 veckor tills livmoderhalsnumret i analysen når 10. Därefter börjar hormoner baserade på progestogener användas. Om patienten efter detta har blödningar som liknar menstruationen, indikerar detta en normal reaktion av receptorerna i livmoderslimhinnan på införandet av hormoner. Om det inte finns någon blödning är livmoderhalskanalen stängd eller det finns omfattande patologier i endometriet.

Hormonterapi anses vara en av de mest skonsamma metoderna för att behandla fibroider, men också den mest ineffektiva. Användningen av hormoner gör det möjligt att minska tumörens storlek, minska symtomen på sjukdomen, bromsa utvecklingen av neoplasma. Men hormonbehandling används för livmoderfibrer som en del av terapin. Det är omöjligt endast med hjälp av hormoner att bli helt av med tumören.

Hormonterapi används vid myom upp till 13 veckor gammal, utan fläckar. Det utförs i frånvaro av symtom, med menstruations oregelbundenheter som inte åtföljs av anemi..

Hormonterapi i närvaro av fibroider har sina kontraindikationer. Det utförs inte om:

 • om tumören är belägen under slemhinnan;
 • när myom växer snabbt;
 • om det finns blödning;
 • när fibroider diagnostiseras under graviditeten;
 • om det finns vanliga allvarliga sjukdomar - leversjukdomar, otoskleros, hypertoni, diabetes, reumatism, blodproppar.

Läkemedel som används vid behandlingen: innehåller progestogener eller progestogener, gonadotropinfrisättande hormonagonister, antiprogestiner, antigonadotropiner. Dessa läkemedel (hormoner) används som injektioner eller sprayer..

Behandling kan åtföljas av biverkningar i form av:

 • emotionell instabilitet;
 • aktivering av svettkörtlar;
 • osteoporos;
 • spolning i ansiktet;
 • migränattacker;
 • torr vulvar slemhinna.

Vill du få en offert för behandling?

* Endast vid mottagande av uppgifter om patientens sjukdom kan företrädaren för kliniken beräkna den exakta beräkningen för behandlingen.

Hormonterapi för cancer

Vissa typer av tumörer använder hormoner som testosteron och östrogen. Sådana tumörer inkluderar neoplasmer i prostata och bröstkörtlar. Hormonterapi är det sätt som hjälper till att eliminera dessa hormonberoende neoplasmer på följande sätt:

 • minska mängden hormoner i kroppen och därmed beröva cancercellerna näring;
 • ändra förmågan hos cancer att använda hormoner.

Genom att minska hormontillgängligheten för cancer, kan hormonersättningsterapi bidra till att minska tumören. Denna typ av behandling kan endast vara framgångsrik med hormonkänsliga cancerformer..

Cancerhormonkänslighet bestäms av biopsi.

De vanligaste hormonkänsliga typerna av cancer är:

 • endometrial cancer;
 • äggstockar;
 • bröstkörtlar;
 • prostatakörtel.

Hormonterapi används sällan som den primära eller huvudsakliga behandlingen, oftare kombineras den med andra typer av terapi: kirurgi, strålning och kemoterapi. Användning av hormonbehandling är möjlig innan den huvudsakliga behandlingen påbörjas, såsom operation för att ta bort tumören. Detta kallas neoadjuvant terapi. Med hjälp av hormoner kan tumören reduceras till en mindre storlek, vilket underlättar dess borttagning.

När hormonbehandling föreskrivs efter den huvudsakliga syftar den till att förhindra utveckling av sekundär cancer, denna typ av hormonterapi kallas adjuvant terapi.

Som huvudbehandling kan hormoner användas för metastaserande cancer när sena stadier av prostata eller bröstcancer diagnostiseras..

Hormonterapi för cancer hos kvinnor

Hormonterapi för cancertumörer används aldrig ensam. Som regel kombineras det med kemo- eller strålbehandling, kirurgisk behandling..

Alla cancerformer är indelade i tre typer:

 • hormonaktivt;
 • hormonrelaterad;
 • hormonberoende.

Hormoner inkluderar de tumörer som utsöndrar hormoner. Dessa är: cancer i hypofysen, bukspottkörteln och sköldkörteln, binjurarna. Kanske är deras utseende i andra organ som i normalt tillstånd inte producerar hormoner (tarmar, lungor).

Hormonrelaterat - det är neoplasmer som har uppstått på grund av en funktionsfel i det endokrina systemet. En sådan tumör är bröstcancer, som utvecklas när aktiviteten i äggstockarna eller sköldkörteln störs. Utseendet på en sådan tumör behöver inte alltid behandling med hormoner.

Hormonberoende formationer inkluderar formationer, vars närvaro är omöjlig utan närvaron av vissa typer av hormoner. Om det sker en förändring av den hormonella bakgrunden, stoppar produktionen av det hormon som är nödvändigt för tumören, då utvecklar tumören. Detta inkluderar vissa tumörer i bröstet, njurarna, testiklarna, prostata, äggstockarna, sköldkörteln, livmodern, närvaron av metastaser. Hormonterapi krävs för att behandla sådana tumörer..

Effekten av behandlingen beror på känsligheten hos tumören för hormoner. Ibland föreskrivs denna metod i de tidiga stadierna i kombination med andra metoder..

Östrogen är ofta en aktivator för utvecklingen av maligna brösttumörer..

Användningen av hormoner i brösttumörer leder till:

 • östrogenreduktion;
 • bromsa aktiviteten hos mammärreceptorer för hormoner;
 • minskning av syntesen av östrogen av binjurarna;
 • bromsa hormonets aktivitet genom att öka mängden manliga hormoner.

Hormonterapi hos män

Bland det totala antalet andrologiska sjukdomar är mer än hälften sjukdomar förknippade med funktionsnedsättning av de endokrina körtlarna och brist på testosteron:

 • manlig infertilitet;
 • endokrinopati;
 • erektil störning;
 • klimakteriet.

I dessa fall är huvudbehandlingen hormonanalogen, som tas som en ersättande (eller stimulerande) hormonbehandling.

Hormonterapi för prostatacancer

Testosteron stimulerar utvecklingen av onormala (maligna) celler tillsammans med tillväxten av friska celler. Under hormonbehandling minskar prostatatumörer effekten av hormonet på prostata eller minskar syntesen av detta hormon.

Men inte alla cancerceller är hormonberoende. Ju mer aktivt påverkade celler utvecklas, desto mindre blir effekten av behandlingen. På grund av detta används inte hormonell behandling i behandling av prostatacancer som det enda sättet.

Metoder för hormonterapi för prostatacancer

Vid prostatacancer används olika terapimetoder:

 • Orchiectomy - borttagning av testiklarna har använts under lång tid. Om cancern inte är hormonberoende (detta händer i 20% av fallen) är borttagning ett meningslöst förfarande. Nackdelarna med denna behandling inkluderar det faktum att borttagning är en irreversibel process..
 • användningen av luteinfrisättande hormonagonister. Under påverkan av dessa medel reduceras hypofyssyntesen av luteiniserande hormon som är nödvändigt för produktion av testosteron. Läkemedel som fungerar enligt detta schema: Zoladex, Trelstar, Lupron.
 • användningen av antiandrogener. Sådana hormoner minskar testosteronaktiviteten. Sådana medel inkluderar: "Bicalutamid", "Nilutamid", "Flutamid".
 • användningen av östrogen är effektivt i 75% av fallen, därför är det utbrett. Men det orsakar många biverkningar..

Konsekvenserna av att ta hormoner hos män

Hormonterapi med kvinnliga hormoner orsakar:

 • minskad attraktion mot motsatt kön;
 • benfrakturer och osteoporos;
 • brösttillväxt;
 • en ökning av kroppsvikt på grund av fett och en minskning av muskelmassa;
 • slöhet, trötthet, deprimerad humör;
 • ökning i kolesterol i blodet.

Hormonterapi hos barn

Mottagande av hormonella läkemedel av barn är endast möjligt i exceptionella situationer och förstörs snabbt i kroppen - Hydrocortison, Prednisolone. Barnet är bättre att ta mediciner med hormoner under eller före frukosten.

Förskriv noggrant insulinpreparat till barnet, eftersom närvaron av glukos i urinen inte alltid indikerar diabetes.

Eventuella hormonella läkemedel ges endast till barn efter samråd med en endokrinolog och i strikt överensstämmelse med doseringen. Under behandlingen krävs noggrann övervakning av barnets tillstånd, hans kroppsvikt, matsmältningssystemet.

Förhållandet mellan cancertumörer och hormonersättningsterapi (HRT)

Genital cancer finns vanligtvis hos kvinnor 60 till 69 år gamla..

Enligt studier bidrar hormonersättningsterapi under klimakteriet i upp till fem år inte till sannolikheten för bröstcancer. En liten risk (1,31%) uppstår hos kvinnor som dricker hormoner längre, det spelar ingen roll vilken östrogen patienten tar.

Kvinnor som använder substitutionsterapi utvecklar ofta små tumörer utan metastaser. Endometrial cancer förekommer 1,5% oftare hos kvinnor som tar hormonterapi under mindre än 1 år och 10% hos dem som tar mer än 10 år. Hos patienter som tog hormonbehandling är endometrial cancer inte så aggressiv, och dödligheten är mindre än hos kvinnor som inte har använt ersättningsterapi. Utseendet på äggstockscancer, livmoderhalsen är inte associerad med användning av hormonella läkemedel, drivkraften för deras bildning är närvaron av humant papillomavirus (HPV). Bland kvinnor som tar ersättningsbehandling reduceras deras risk för tarmcancer med 40%..

Relaterad video:

Fråga Svar

Påverkar tillväxthormon utvecklingen av onkologi?

Många studier har visat att doserad användning av tillväxthormonbaserade läkemedel förstör cancerceller och startar om immunitet..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation när man tar Jess: varför det finns förseningar och menstruationen börjar tidigare än förfallodagen

Effekten av Jess på menstruationscykeln och kvinnans kroppJess-tabletter hör till enfas mikrodoserade preventivmedel....

Varför menstruationen kan komma tidigare i en vecka och om du behöver oroa dig?

En enhetlig menstruationscykel är ett viktigt tecken på kvinnors hälsa. Varje överträdelse leder till ett fel i hormonsystemet och följaktligen till en kränkning av menstruationscykeln....

Utrozhestan med försenad menstruation: instruktioner om hur man tar

Regelbundet intag av Utrozhestan, särskilt hos gravida kvinnor, kan leda till en minskning av blodtrycket, vilket orsakar yrsel, mörkare ögon, svaghet....