Angelique

Ansvarsfrihet

Antiklimakteriskt medel Angelique är ett hormonellt läkemedel som innehåller östradiol - en analog av naturlig 17P-östradiol och drospirenon - en analog av naturligt progestogen. De kompenserar för bristen på kvinnliga könshormoner som uppstår under klimakteriet, kastrering, hypogonadism, utmattning av äggstockarna.
Estradiol normaliserar östrogennivåer i kroppen. Förhindrar förekomst av psykomotional, somatiska och autonoma störningar som är karakteristiska för klimakteriet: rodnad, irritabilitet, hjärtsmärta, takykardi, sömnlöshet, svettningar, migrän, huvudvärk, svaghet, led- och muskelsmärta, yrsel, torrhet och klåda i slidan, smärta tid samlag.

Estradiol förhindrar förekomsten av osteoporos förknippat med östrogenbrist i klimakteriet genom att agera på osteoklaster. Det har gynnsamma effekter på huden, vilket bromsar bildandet av rynkor. Dessutom minskar östradiol koncentrationen av glukos och insulin i blodet.
Angelica har en antiandrogen effekt, därför är den effektiv vid sjukdomar som androgen alopecia, akne, seborré.
Drospirenon - ett progestogen som är en antagonist av mineralokortikoidhormoner, förhindrar vattenhållning i kroppen och som ett resultat - arteriell hypertoni, viktökning, ömhet i bröstkörtlarna, svullnad. Kombinationen av östradiol och drospirenon ger maximal terapeutisk effekt av båda komponenterna.

Angelica normaliserar lipidmetabolismen, sänker kolesterol och LDL-kolesterol i blodet, östradiol ökar triglycerider, drospirenon normaliserar det. Läkemedlet förhindrar förekomst av cancer i tjocktarmen, livmodersom endometrium hos postmenopausala kvinnor.

Indikationer för användning:
- Brist på könshormoner hos postmenopausala kvinnor;
- förebyggande av osteoporos efter menopaus.

Användningsläge:
1 tablett en gång om dagen, vid samma tid på dagen. Om läkemedlet inte togs vid vald tid bör det tas så snart som möjligt. Om tillträdesavbrottet är 2 dagar rekommenderas inte att ta en dubbel dos.
Om patienten tog andra hormonella läkemedel för kontinuerlig användning, bör behandlingsförloppet med Angelik påbörjas i slutet av blödningen.

Om en kvinna inte byter till Angelik med ett annat läkemedel för hormonersättningsterapi, kan en behandlingskurs ordineras omedelbart.

Bieffekter:
Genombrottsblödning och fläckning är möjlig i början av behandlingsförloppet. Detta symptom försvinner med tiden. Var femte kvinna har smärta i bröstkörtlarna.
Biverkningar efter frekvens förekommer klassificeras enligt följande: ofta (aviseringar Prenumerera

Hormonpreparat Bayer Angelique - granskning

Menopaus hos kvinnor. Hormonala läkemedel hjälper oss ?! Angelique hjälpte mig!

Kvinnors hälsa är ett subtilt ämne...

Jag är 40, 4 ÅR KONSTANTLIGT DRIK HORMONAL DRUG ANZHELIK. Som föreskrivs av en läkare! Under övervakning av en läkare!

TÄNK - PREGNANT. DIAGNOS - TIDLIG KLIMAX!

Vid 42 upphörde kritiska dagar att vara kritiska. De försvann. Det var en svaghet. Nervositet. Utmattning. Snabb utmattbarhet. En tanke kröp in, och plötsligt en graviditet? Jag gick till gynekolog (jag går regelbundet till honom de senaste 15 åren).

- Du är inte gravid (då ett plus)!

- Men tidig menopaus (detta är ett minus).

I nästan två år drack hon på rekommendation av en gynekolog Lady's formula Menopause Day-Night!

Vid 44, återvände allt igen. Att säga att jag var rädd räcker inte att säga. Jag minns hur hårt mitt klimax led min mamma (hon började 54). Jag arbetade med kollegor som gick igenom eller gjorde det. Jag var omgiven av äldre vänner och vänner. Jag såg deras tillstånd. Jag hörde deras berättelser. Jag var rädd för klimakteriet. Jag trodde att det skulle komma senare. Mina planer intresserade inte hennes majestät naturen.

Gick akut till gynekologen. Efter undersökning, analys fick jag ordinerat Angelik (då kostade det cirka 600 rubel, men vid den tiden var det dyrt).

2005, vid ett vetenskapligt symposium, med deltagande av 250 gynekologer och kardiologer, presenterades ett annat läkemedel för kvinnor i klimakteriet.

Detta mirakelkur kallades det vackra namnet "ANGELIC".

PRIS. FÖRPACKNING. UTSEENDE

Angelique är ett hormonellt läkemedel. Idag varierar priset från 1250 till 1600 rubel. Hur man hittar. Jag rekommenderar - titta. Stor prisspridning.

Snygg låda i lila-vita färger. På framsidan är den karakteristiska bokstaven A och läkemedlets fulla namn "Angelik".

I en kartong, omfattande instruktioner, en blåsan med tabletter, en vit ficka med läkemedlets namn för bekvämlighet.

Tabletterna är rosa. Små. Slät. På bilden en tablett Angelique och tre halvor hackade ärtor. Angelica är mindre än en ärta. Lätt att svälja.

Angelica är ett kombinationsläkemedel för hormonersättningsterapi (HRT) för menopausala störningar under postmenopausal period (naturlig klimakterium, hypogonadism, kastrering eller för tidig utmattning av äggstocken), inklusive vasomotoriska symtom (som värmevallningar, ökad svettning), sömnstörningar, minskat humör irritabilitet, atrofiska förändringar i genitourinary tract hos kvinnor med en outtagen livmoder. Kontinuerlig hormonersättningsterapi med Angelic hjälper till att undvika den regelbundna abstinensblödningen som uppstår vid cyklisk eller fas-HRT.

Så jag tar det hormonella läkemedlet Angelik endast under övervakning av en gynekolog!

Det finns 28 tabletter i en blister. Under varje är veckodagen. Pilen anger vilken piller som är nästa..

Efter 7 - 8 dagar efter behandlingsstart förbättrades mitt tillstånd avsevärt. Borta är ebbs och flöden. Svettning, ångest, yrsel försvann, en dröm etablerades. Läkaren sa att du måste fokusera på en viss tid på dagen. Det rekommenderas att man tar Angelique samtidigt. Jag accepterar klockan 18.00. Detta är en bekväm tid för mig. Jag missade den första månaden efter mötena ett par gånger. Jag glömde. Sedan utvecklades det på muskelminnesnivå. Klockan 18.00 (plus minus 10 - 15 minuter) räcker handen in i sminkpåsen. Där har jag en ficka med en blåsor. Jag känner mig så bekväm.

Om du missar en dos måste du ta den glömda tabletten så snart som möjligt. Om det har gått mer än 24 timmar efter den vanliga administreringstiden bör en extra tablett inte tas. Att hoppa över några piller kan orsaka blödning i vaginal.

Var noga med att gå till gynekologen två gånger om året. Vid behov överlämnar jag de tester som skrivits ut av honom. På jobbet genomgår jag en medicinsk undersökning varje år. Kontrolleras av en mammolog som föreskrivs i en fysisk undersökning för kvinnor efter fyrtio år. Jag tar vitaminer, men att ta Angelica avbryter inte det. Om temperaturen har förkylts, varnar jag dig vid överenskommelsen med terapeuten att jag dricker Angelique.

Min åsikt är att det hormonella läkemedlet Angelik inte är perfekt och inte ett universalmedel! MEN. för idag räddar han mig!

I kliniska studier visas det att Angelique:

 • normaliserar det psyko-emotionella tillståndet;
 • minskar rodnad, svettning och irritabilitet. Effekter på vasomotoriska symtom (t.ex. värmevallningar, nattsvett) och atrofi av vulva och vagina observerades vanligtvis inom fyra veckor efter behandlingen;
 • tar bort ledvärk, huvudvärk;
 • torrhet och klåda i slidan, obehag vid intimitet. Enligt resultaten av kliniska prövningar på kvinnor förklarar tillverkare att läkemedlet är säkert och effektivt för att tillhandahålla endometrialt skydd och inte kan orsaka livmodercancer;
 • på grund av östrogenbrist under klimakteriet, verkar på benceller - osteoklaster, förhindrar förekomsten av osteoporos;
 • och läkemedlet sänker också blodglukos- och insulinnivåer;
 • som har antiandrogen effekt, "Angelik" förhindrar håravfall, rynkor och akne;
 • drospirenon förhindrar uppkomsten av ödem i kroppen, eftersom det har en urindrivande effekt;
 • och vad kvinnor är mest rädda för, "Angelik" orsakar inte smärta i bröstkörtlarna och viktökning;
 • När man tar detta läkemedel normaliseras dessutom mängden lipider, kolesterolnivån i blodplasma minskar.

Det hormonella läkemedlet Angelique har många anhängare och många motståndare. Bland läkare och patienter.

Det finns kontraindikationer för användning. De är detaljerade i instruktionerna..

 • Du bör omedelbart sluta använda detta läkemedel för varje manifestation av komplikationer:
 • om det finns en risk eller diagnos av någon prekankärös sjukdom;
 • mammärcancer;
 • om under användning eller innan det skedde ett utsläpp av blod från slidan;
 • om hepatit, hepatos, skrump i levern är kända, och speciellt en levertumör, nu eller tidigare;
 • varje njursjukdom för närvarande eller i historien eller akut njursvikt;
 • trombos, tromboembolism i vener och artärer, ökad koagulerbarhet i blodet (tjockt blod).

UTAN SJÄLVSMÅL OCH SELVBEHANDLING!

Kvinnlig klimakteriet är ett känsligt ämne. Denna period kan skickligt kjolas. Skamligt tyst. Att tala uppriktigt sagt. Jag - för det sista! Om min recension hjälper är jag uppriktigt glad! Jag uppmanar inte alla att köpa Angelique! Jag uppmanar inte alla att dricka Angelique! Jag är för en värdig menopaus! För en smidig omstrukturering av kvinnokroppen.

Angelique skickas ut utan recept. Jag tror - förgäves! Vissa saker är överraskande. Jag vet hur en naken man ser ut. Men... Jag anser mig inte vara en urolog. Varför anser vi oss ofta som gynekologer och terapeuter ?! Vi föreskriver själv en behandlingskurs och avbryter det själv. Bara på grundval av att läkemedlet kom till Marya Petrovna från grannavdelningen, eller Marya Ivanovna, som igår gav ett underbart recept på hallonskallad...

Vi väljer läppstift så noggrant.

- Vilken skugga?

- Peach Souffle ?! Kanske lite blek... Men färgen på låret på en rädd nymf, helt rätt.

En sådan noggrannhet i valet och köpet av mediciner, vitaminer och kosttillskott.

Min sena mormor överlevde dispossession, två begravningar och rehabilitering. Hon upprepade ofta folkvisdomen: ”En bror älskar en rik syster. En man älskar en frisk fru! ”.

Jag önskar dig god hälsa och solsken.

P.S. För charmiga damer! Jag skulle vara glad om du kommer till nytta med min blygsamma upplevelse:

 • Kvinnors vitaminer som hjälper mig;
 • Vad jag dricker från Doppelherts, så att dagen "undrar" !;
 • Kvinnor i elegant ålder - ännu ett problem - brist på kalcium, jag rekommenderar uppriktigt: budget och effektiv - detta är ett botemedel;
 • Och på en högtid och i världen och i bra människor. Min universalkräm: en bekväm assistent i vård av ansikte och kropp;
 • Vem vill ha en underbar bröst! Kasta inte pengar till vinden, detta mirakel innebär inte att ge effekt;
 • För dig som arbetar mycket vid datorn och mycket trötta ögon. Bryggte te under en paus från denna medicinska ört. Billigt, enkelt. Min räddare i nöden;
 • "Och synd och skratt!". Min känsliga sidokick från att sitta vid datorn (platser på påven). Den efterlängtade segern tack vare kremen;
 • Jag varnar dig! Min bittera erfarenhet av att beställa mediciner och kosmetika på den här webbplatsen.

Ängla tabletter

Angelique - ett hormonellt läkemedel som kompenserar bristen på kvinnliga könshormoner som uppstår under klimakteriet, kastrering, hypogonadism, utmattning av äggstockarna.

Förhindrar förekomst av psykomotiska, somatiska och autonoma störningar som är karakteristiska för klimakteriet, normaliserar lipidmetabolismen, sänker kolesterol i blodet.

I den här artikeln kommer vi att överväga när läkare förskrivar läkemedlet Angelik, inklusive instruktioner för användning, analoger och priser på detta läkemedel på apotek. Om du redan har använt läkemedlet Angelik, lämna feedback i kommentarerna.

Släpp form och sammansättning

Antiklimakteriskt läkemedel. Angelica produceras i form av runda bikonvexa tabletter, belagda med ett filmskal med grå-rosa färg (28 stycken vardera i blåsor, i ett kartongbunt med 1 eller 3 blåsor).

 • Aktiva ingredienser - östradiol + drospirenon (östradiol + drospirenon).

Hjälpkomponenter: laktosmonohydrat, magnesiumstearat, titandioxid, majsstärkelse, förgelatiniserad majsstärkelse, hypromellos, povidon K25, makrogol 6000, rödoxid järnoxid, talk.

Indikationer för användning

Enligt anvisningarna föreskrivs Angelique för brist på könshormoner och för att förebygga osteoporos hos kvinnor efter menopaus. Enligt recensioner underlättar Angelik menopausens gång under postmenopausal period, inklusive vasomotoriska symtom som värmevallningar och överdriven svettning, liksom manifestationer av depression, sömnlöshet och lindrar irritabilitet.

Användningsinstruktioner

Om patienten tog andra hormonella läkemedel för kontinuerlig användning, bör behandlingsförloppet med Angelik börja i slutet av utblödningen. Om en kvinna inte byter till Angelik med ett annat läkemedel för hormonersättningsterapi, kan en behandlingskurs ordineras omedelbart.

1 tablett en gång om dagen, vid samma tid på dagen. Om läkemedlet inte togs vid vald tid bör det tas så snart som möjligt. Om tillträdesavbrottet är 2 dagar rekommenderas inte att ta en dubbel dos.

Varje paket är designat för en 28-dagars mottagning.

Bieffekter

I vissa fall är följande biverkningar av läkemedlet Angelik möjliga:

 1. Från mag-tarmkanalen: dyspepsi, uppblåsthet, illamående, kräkningar, buksmärta, återfall av kolestatisk gulsot.
 2. På hudens och subkutana vävnaden: hudutslag, klåda, chloasma, erythema nodosum.
 3. Från sidan av centrala nervsystemet: ofta finns det en känsla av depression, ökad irritabilitet, migrän, mindre ofta - sömnlöshet, ökad ångest, minskad libido och yrsel, svindel.
 4. Från reproduktionssystemet och bröstkörtlarna: genombrott uterinblödning och fläckbläckning (vanligtvis stannar under terapi), förändringar i vaginal urladdning, en ökning av storleken på fibromyom, ett tillstånd som liknar premenstruellt syndrom; ömhet, spänning och / eller utvidgning av bröstkörtlarna, godartade neoplasmer i bröstkörtlarna.

Annat: sällan - hjärtklappning, svullnad, ökat blodtryck, åderbråck, ytlig tromboflebit, venös trombos och tromboemboli, muskelkramper, förändringar i kroppsvikt, förändringar i libido, synskada, intolerans mot kontaktlinser, allergiska reaktioner.

Kontra

Det finns ett antal kontraindikationer för att ta dessa tabletter. Naturligtvis kan de inte tas under hela graviditeten, liksom under amning. Det bör emellertid också noteras sådana kontraindikationer som:

 • maligna tumörer, är hormonberoende eller misstänks av dem;
 • levertumörer (godartade eller maligna), nu eller tidigare;
 • trombos (bildning av blodpropp) i blodkärlen i benen (djup ventrombos) eller lungor (lungemboli), tid eller tidigare;
 • svår leversjukdom;
 • svår eller närvarande njursjukdom, där laboratorieindikatorer för njurfunktion fortfarande inte har återgått till det normala;
 • signifikant ökade nivåer av tre glycerider i blodet (en speciell typ av blodlipid);
 • vaginal blödning av okänd etiologi;
 • bröstcancer eller misstankar om det;
 • nyligen hjärtattack och / eller stroke;
 • graviditet eller amning;
 • allergisk mot någon av läkemedlets komponenter.

Läkemedlet är förbjudet att använda som ett preventivmedel. Dessutom påverkar det signifikant aktiviteten hos enzymer av levertyp, och därför är det nödvändigt att informera läkaren om att ta "Angelik".

Med läkemedelsinteraktion finns det några nyanser. I kombination med antihypertensiva läkemedel observeras en minskning av blodtrycket, och i kombination med icke-steroida antiinflammatoriska eller antihypertensiva läkemedel ökar koncentrationen av kalium i blodet.

Överdos

Akut toxicitetstudier avslöjade inte risken för akuta biverkningar vid oavsiktlig administrering av läkemedlet i en mängd som är många gånger högre än den dagliga terapeutiska dosen.

 • Symtom som kan uppstå vid en överdos: illamående, kräkningar, vaginal blödning.
 • Behandling: det finns ingen specifik motgift, vid behov, symptomatisk terapi.

I kliniska studier tolererades användningen av drospirenon upp till 100 mg eller kombinerade östrogen / progestogenpreparat innehållande 4 mg östradiol..

analoger

Analoger av Angelica är beredningarna Diane-35, Klimonorm, Proginova och Novaring. Uppmärksamhet: användningen av analoger bör överenskommas med den behandlande läkaren.

Det genomsnittliga priset på ANGELIK, tabletter i apotek (Moskva) 1178 rubel.

Förvaringsförhållanden

Vid en temperatur som inte överstiger 25 ° C. Förvaras oåtkomligt för barn. Hållbarhet 5 år. Använd inte det efter utgångsdatumet.

Angelique

Priser i apotek online:

Angelique är ett läkemedel som är avsett för behandling av menopausala avvikelser. Enteriska belagda tabletter.

Farmakologisk verkan Angelica

Aktiva aktiva ingredienser i Angelica är enligt instruktionerna drospirenon och östradiolhemihydrat. Hjälpämnen för tabletterna är titandioxid, talk, makrogol, hypromellos, magnesiumstearat, povidon, förgelatiniserad majsstärkelse, majsstärkelse, laktosmonohydrat.

Angelique är ett kombinationsläkemedel för hormonersättningsterapi. Det används under perioden efter klimakteriet för menopausala störningar, inklusive sömnstörningar, irritabilitet, minskat humör, vasomotoriska symtom och atrofiska förändringar i könsorganen hos kvinnor med en oförklarlig livmodern. Vid kontinuerlig användning hjälper Angelique att undvika regelbunden abstinensblödning som inträffar på bakgrund av fas- eller cyklisk hormonersättningsterapi.

Estradiol, en aktiv komponent i Angelic-tabletter, kompenserar för östrogenbristen i en kvinnas kropp efter klimakteriet, och ger också effektiv terapi för autonoma klimakteriet och psyko-emotionella symtom, såsom värmevallningar, svettningar, irritabilitet, yrsel, huvudvärk, led- och muskelsmärta, minskad libido. Angelica hormontabletter, på grund av östradiol, eliminerar urininkontinens, irritation och torrhet i vaginala slemhinnor, smärta under samlag och förhindrar benförlust orsakat av brist på östrogen.

Angelica - ett hormonellt läkemedel som har en gynnsam effekt på kollageninnehållet i huden och bromsar bildningen av rynkor.

Drospirenon har antimineralokortikoidegenskaper, ökar utsöndringen av vatten och natrium, vilket förhindrar uppkomsten av ödem, ökat blodtryck och viktökning. Den aktiva komponenten i läkemedlet förhindrar utveckling av hyperplasi och endometrial cancer.

Intag av hormonella tabletter Angelica leder till en minskning av det totala kolesterolet och en liten ökning av halten triglycerider i kvinnlig kropp.

Indikationer Angelica

I enlighet med anvisningarna förskrivs Angelik till kvinnor med en intakt livmoder under postmenopausal period för ersättningsterapi för menopausala störningar, som åtföljs av ofrivilliga förändringar i urinvägarna och huden, irritabilitet, depressiva tillstånd, sömnstörningar, ökad svettning och värmevallningar.

Enligt recensioner är Angelique effektiv för att förebygga osteoporos efter menopaus.

Sätt att använda Angelica och dosering

Om en kvinna innan Angelica inte tog östrogener eller byter till det med ett annat läkemedel avsedd för kontinuerlig behandling, kan medicinering startas när som helst.

Patienter som redan har genomgått komplex behandling innan Angelica kan få läkemedlet först efter att blödningen av avlägsnande har avslutats.

Varje förpackning med Angelic-tabletter är designad i 28 dagar. Ta medicinen varje dag, helst på samma gång, en tablett. Efter slutet av ett paket utan paus, nästa.

Tabletten ska sväljas hela med lite vatten. Om en tablett missas måste den tas så snart som möjligt inom 24 timmar. Om det har gått mer än en dag krävs inte att ta ett extra piller.

Biverkningar av Angelica

I recensioner av Angelica rapporteras att läkemedlet kan orsaka biverkningar från kroppssystemen:

 • Hjärt-kärlsystem: sällan - tromboembolism, venös trombos, ytlig tromboflebit, åderbråck, högt blodtryck, ödem, ökad hjärtfrekvens;
 • Centrala nervsystemet: sömnlöshet, ökad trötthet och nervös excitabilitet, ångest, humörlidighet, yrsel, migrän, huvudvärk, sällan - synskada;
 • Mage-tarmkanal: buksmärta, illamående, flatulens, kräkningar, dyspepsi, munorrhet, smakförändring, återfall av kolestatisk gulsot;
 • Genitourinary system: en ökning av fibromyoma, genombrott livmodersblödning, fläckar, bildandet av polypper i livmoderhalsen, smärta, sällan - en förändring i libido;
 • Annat: spänning, ömhet eller utvidgning av bröstkörtlarna, hörselnedsättning, förändringar i kroppsvikt, smärta i lemmarna och ryggen, muskelkramper, artralgi, asteni, överdriven svettning, frossa.

Enligt recensioner om Angelica är hudallergier också möjliga när du använder läkemedlet.

Kontraindikationer Angelica

Instruktionerna till Angelique indikerar att de absoluta kontraindikationerna för den är:

 • överkänslighet;
 • Venös eller arteriell trombos eller tromboembolism;
 • Lever- och njursvikt;
 • Godartade tumörer;
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Vaginal blödning;
 • Medfödd laktasbrist, glukos-galaktos malabsorption, laktosintolerans.

Med försiktighet föreskrivs Angelik hormonella tabletter för sådana sjukdomar och tillstånd som:

 • Bronkial astma;
 • Leverhemangiom;
 • Hyper- eller hypokalcemi;
 • porfyri;
 • Retinal blodkärltrombos;
 • Epilepsi;
 • Migrän;
 • Mentala störningar;
 • Liebman-Sachs sjukdom;
 • Myom, endometrios;
 • Patologiska tillstånd i gallblåsan;
 • Diabetes;
 • Fetma;
 • Arteriell hypertoni;
 • Gulsot med hinder i gallvägen.

Överdosering av angelica

Enligt recensioner av Angelica, med en överdosering, kan vaginal blödning, illamående, dyspepsi och kräkningar observeras. Symtomatisk behandling.

analoger

Enligt terapeutisk effekt är analogerna av Angelica Revmelid, Eviana, Trisequens, Pausogest, Kliogest, Klimodien, Indivina, Activel.

ytterligare information

Förvara Angelica, enligt instruktionerna, är det nödvändigt i ett svalt, mörkt och otillgängligt för barn..

Ett recept är tillgängligt från apotek.

Angelik - bruksanvisning

Registreringsnummer:

Beredningens handelsnamn:

Internationellt icke-egendomligt namn:

Doseringsform:

Strukturera:

Beskrivning:

Farmakoterapeutisk grupp:

ATX-kod:

Farmakologiska egenskaper

farmakodynamik

Angelica® innehåller 17ß-östradiol, kemiskt och biologiskt identiskt med humant endogen östradiol, och ett syntetiskt progestogen, drospirenon. 17ß-östradiol ger östrogenersättning i den kvinnliga kroppen under och efter klimakteriet. Tillsatsen av drospirenon ger kontroll över blödning och förhindrar utveckling av östrogeninducerad endometrial hyperplasi.

Utrotningen av ovariefunktionen, åtföljd av en minskning av produktionen av östrogener och progestogener i kroppen, bestämmer det klimakteriska syndromet, kännetecknat av vasomotoriska och organiska symtom. För att eliminera dessa störningar föreskrivs hormonbehandling (HRT)..
Av alla naturliga östrogener är östradiol den mest aktiva och har den högsta affiniteten (bindningsstyrka) för östrogenreceptorer. Målorgan för östrogener inkluderar, men är inte begränsade till, livmodern, hypotalamus, hypofysen, vagina, bröstkörtlar, ben (nämligen osteoklastceller).
Andra effekter av östrogener inkluderar en minskning av blodinsulin- och glukoskoncentrationer, lokala vasoaktiva effekter medierade av receptorer och receptoroberoende effekter på glatta muskelceller i kärl. Östrogenreceptorer har identifierats i hjärta och kranskärl.
Oral administration av naturliga östrogener har fördelar i fall av hyperkolesterolemi på grund av en mer gynnsam effekt på lipidmetabolismen i levern.
Efter ett års behandling med ett läkemedel som innehöll östradiol och drospirenon var de genomsnittliga förändringarna i koncentrationen av högdensitetslipoproteinkolesterol (HDL-kolesterol) obetydliga. När man tar ett läkemedel innehållande, förutom östradiol, 2 mg drospirenon, minskade koncentrationen av högdensitetslipoproteinkolesterol (HDL-kolesterol) med 1,6%, och koncentrationen av lågdensitetslipoproteinkolesterol (LDL-kolesterol) i plasma minskade med i genomsnitt 14% jämfört med 9% minskar efter ett års monoterapi med 1 mg östradiol.
Kombinerade läkemedel med drospirenon dämpar sannolikt ökningen i triglyceridkoncentrationen (TG) på grund av monoterapi med 1 mg östradiol. Efter ett års behandling överskred 1 mg östradiol i TG-koncentrationer i patienter i genomsnitt den initiala nivån med cirka 18%, jämfört med en genomsnittlig ökning på 5% vid användning av en kombination med 2 mg drospirenon. Terapi med Angelik® under två år ledde till en ökning av benmineraltätheten med cirka 3-5%, medan benmineralens densitet minskade med cirka 0,5% när man tog placebo. En signifikant statistisk skillnad påträffades mellan mineraldensiteten för benvävnad i bäckenbenen hos patienter i de aktiva behandlingsgrupperna (med osteopeni och utan osteopeni), jämfört med placebo. Det var också en ökning av benmineraltätheten i hela kroppen och i ländryggen hos patienter från den aktiva behandlingsgruppen. Förlängd HRT minskar risken för perifera benfrakturer hos kvinnor efter menopaus utan osteoporos.
HRT har också en positiv effekt på kollageninnehållet i huden, hudtätheten och kan försena bildandet av rynkor.
Östrogenmonoterapi har en dosberoende effekt på mitos och endometrial proliferation och ökar således förekomsten av endometrial hyperplasi. För att undvika utvecklingen av endometrial hyperplasi krävs en kombination av östrogen med progestogen.

Drospirenon har liknande farmakodynamiska effekter som naturligt progesteron.
Progestogenaktivitet

Drospirenon är ett kraftigt progestogen med en central hämmande effekt på "hypothalamus-hypofysen-äggstocksaxeln." Hos kvinnor i reproduktiv ålder har drospirenon en preventiv effekt. med införandet av drospirenon i form av ett enda läkemedel undertrycks ägglossningen. Tröskeldosen för drospirenon för att undertrycka ägglossningen är 2 mg / dag. Den fullständiga transformationen av det tidigare exponerade endogena östrogenet sker efter en dos på 4-6 mg / dag under 10 dagar (40-60 mg per cykel).
Kontinuerlig hormonersättningsterapi med Angelik® undviker den regelbundna "tillbakadragande" blödningen som uppstår vid cyklisk eller fas-HRT. Under de första månaderna av behandlingen är blödning och "spotting" -utflöd ganska vanligt, men med tiden minskar deras frekvens. Medan man tar Angelik® ökar andelen fall av amenoré snabbt till 81% redan vid sjätte cykeln, sedan upp till 86% vid den 12: e cykeln och upp till 91% vid den 24: e cykeln.
Kombinationen av de aktiva ingredienserna i preparatet Angelique® förhindrar effektivt utvecklingen av endometrial hyperplasi orsakad av östrogen. Efter 12 månaders behandling med Angelic® hade 71-77% av kvinnorna endometrial atrofi.
Antimineralocorticoid aktivitet

Drospirenon har förmågan att konkurrera antagonism med aldosteron. Den antihypertensiva effekten är mest uttalad hos kvinnor med högt blodtryck (BP) med ökande doser av drospirenon. Efter 8 veckors behandling med Angelik® hos patienter med högt blodtryck minskade det systoliska / diastoliska blodtrycket markant (en minskning med 12 och 9 mm Hg jämfört med baslinjen, jämfört med placebo - 3/4 mm Hg.; Vid utvärdering av 24-timmars polikliniska blodtrycksindikatorer jämfört med baslinjens indikatorer noterades en minskning med 5/3 mm Hg jämfört med placebo - med 3,3 mm Hg). Effekten av läkemedlet märks efter 2 veckor, medan den maximala effekten uppnås inom 6 veckor efter behandlingsstart.

Medelvärdena för förändringar i systoliskt / diastoliskt blodtryck jämfört med basvärden (mmHg)

1 mg östradiol / 2 mg drospirenon vid vecka 8
Vanlig24 timmar ambulanta indikatorer
blodtryck (APAD)
Ändra från baslinjen-12 / -9-5 / -3
Observerad reduktion,
justerad för placeboeffekt
-3 / -4-3 / -2

Inga motsvarande förändringar i blodtrycket förväntas hos kvinnor med normalt blodtryck. Vid genomförande av kliniska prövningar av ett läkemedel som innehöll en kombination av östradiol med drospirenon minskade den genomsnittliga kroppsvikten under de 12 månaderna av behandlingen med 1,1-1,2 kg, medan patienter som fick östradiol-monoterapi hade en ökning av kroppsvikt på 0,5 kg.
Kvinnor som fick drospirenon utöver östradiol som en del av en klinisk studie var mindre benägna att få perifert ödem än kvinnor som tog östradiol enbart.
Hos patienter med angina pectoris, efter 6 veckors behandling med Angelik® (innehållande 1 mg östradiol och 2 mg drospirenon), förbättras anpassningen av blodflödets koronarreserv som svar på stress (relativ förändring + 14% jämfört med -15% i placebogruppen).
Antiandrogen aktivitet
Som naturligt progesteron har drospirenon antiandrogena egenskaper.
Effekt på kolhydratmetabolismen
Drospirenon har varken glukokortikoid eller antiglukokortikoidaktivitet och påverkar inte glukostolerans och insulinresistens. Vid användning av läkemedlet är Angelik® glukosetoleransen inte nedsatt.
Andra egenskaper
Angelique® har en positiv effekt på hälsotillståndet och livskvaliteten. Enligt frågeformuläret för kvinnors hälsa överskred den positiva effekten av preparatet Angelique® signifikant effekten jämfört med östradiol-monoterapi (absolut indikator). Denna höga frekvens beror främst på förbättrade somatiska symtom, minskad ångest / rädsla och kognitiv försämring..
Observationsstudier och en studie av konjugerade hästöstrogener (CCE: er) tillsammans med medroxyprogesteronacetat (MPA), utförd av WHI (Women's Health Initiative - Initiative for Women's Health), indikerar en minskning av förekomsten av koloncancer hos postmenopausala kvinnor som tar HRT. I en WHI-studie av östrogenmonoterapi med CCE fanns ingen minskning av denna risk. Det är inte känt om de erhållna uppgifterna även gäller andra läkemedel mot HRT..

farmakokinetik

Efter oral administrering absorberas drospirenon snabbt och nästan fullständigt. Som anges i tabellen nedan uppnås den maximala koncentrationen av ett ämne i blodplasma ungefär 1 timme efter en enda och flera användning av läkemedlet Angelik®. De farmakokinetiska egenskaperna hos drospirenon beror på den dos som erhålls i intervallet 0,25-4 mg. Biotillgängligheten är 7685% och beror inte på matintag (jämfört med intag på tom mage).

Farmakokinetisk parameter1 mg östradiol / 2 mg drospirenon
Max, OD [ng / ml]21,9
Cmax, RS [ng / ml]35,9
AUC (0-24 timmar) OD [ng / ml]161
AUC (0-24 timmar) MS [ng / ml]408
Cmax - maximal koncentration, OD: enstaka doser, MS: jämvikt.

Distribution
Efter oral administrering minskar koncentrationen av drospirenon i blodplasma under två faser med en genomsnittlig slutlig halveringstid på cirka 35-39 timmar. Drospirenon binder till serumalbumin, binder inte till könshormonbindande globulin (SHBG) och kortikoidbindande globulin (HSC). I form av fritt hormon i blodplasma är endast 3-5% av den totala koncentrationen av drospirenon närvarande. Den genomsnittliga uppenbara distributionsvolymen för drospirenon är 3,7-4,2 l / kg.
Ämnesomsättning
Efter oral administrering metaboliseras drospirenon signifikant. De huvudsakliga plasmametaboliterna är den sura formen av drospirenon, erhållen genom att öppna laktonringen, samt 4,5 dihydro-drospirenon-3-sulfat, som bildas i processen för reduktion och sulfatering. Drospirenon är mottagligt för oxidativ metabolism i närvaro av CYP 3A4-isoenzym.
Eliminering
Den totala clearance av drospirenon från plasma är 1,2-1,5 ml / min / kg. Endast mycket små mängder drospirenon utsöndras oförändrat. Drospirenonmetaboliter utsöndras av njurarna och genom tarmen i ett förhållande av cirka 1,4: 1,2. Halveringstiden för metaboliter i njurarna och genom tarmen är cirka 40 timmar.
Jämviktskoncentration
Den maximala jämviktskoncentrationen (AUC) av drospirenon i blodplasma uppnådd under upprepad daglig administrering av läkemedlet Angelic® anges i tabellen ovan. En jämviktskoncentration uppnås efter cirka 10 dagars daglig användning av läkemedlet Angelik®. På grund av drospirenons långa halveringstid är jämviktskoncentrationen 2-3 gånger högre än koncentrationen efter en enda dos.

Efter oral administrering absorberas östradiol snabbt och fullständigt. Under absorption och "första passagen" genom levern metaboliseras östradiol signifikant, vilket minskar den absoluta biotillgängligheten för östrogen efter oral administrering till cirka 5% av den mottagna dosen. Den maximala koncentrationen (cirka 16 eller 22 pg / ml) uppnåddes 2-8 timmar efter en enda oral administrering av 0,5 mg respektive 1 mg östradiol. Ätande påverkar inte biotillgängligheten för östradiol (jämfört med tom mage).
Distribution
Vid intag av Angelik® observeras en gradvis förändring av koncentrationen av östradiol i blodplasma inom 24 timmar. På grund av cirkulationen av östrogensulfater och glukuronider i ett brett område å ena sidan och tarm-levercirkulationen å andra sidan är halveringstiden för östradiol en komplex parameter som beror på alla dessa processer och ligger inom området 13-20 timmar efter intag.
Estradiol binder icke-specifikt till serumalbumin och specifikt till könshormonbindande globulin (SHBG). Den fria fraktionen av östradiol är 1-2%, och fraktionen av ett ämne associerat med SHBG ligger i intervallet 40-45%. Efter oral administration inducerar östradiol bildningen av SHBG, vilket påverkar distributionen av serumproteiner, vilket orsakar en ökning av den SHBG-relaterade fraktionen och en minskning av den albuminbundna och obundna fraktionen, vilket indikerar den icke-linjära farmakokinetiken för östradiol efter att ha tagit Angelik®. Den uppenbara distributionsvolymen för östradiol efter en enda intravenös administrering är cirka 1 l / kg.
Ämnesomsättning
Estradiol metaboliseras snabbt och förutom estron och estronsulfat bildas ett stort antal andra metaboliter och konjugat. Estron och östriol är kända som farmakologiskt aktiva metaboliter av östradiol. I betydande plasmakoncentrationer bestämdes endast estron. Plasmaöstrahalten är ungefär 6 gånger koncentrationen av östradiol. Koncentrationer av estronkonjugat i plasma är ungefär 26 gånger högre än motsvarande koncentrationer av fri östron.
Eliminering
Clearance av östradiol från plasma är cirka 30 ml / min / kg. Estradiol-metaboliter utsöndras av njurarna och genom tarmen med en eliminationshalveringstid på cirka 24 timmar.
Jämviktstillstånd
Med daglig oral administrering av Angelic® uppnås jämviktskoncentrationen av östradiol efter 5 dagar. Koncentrationen av östradiol i plasma ökar ungefär två gånger. Vid ett 24-timmars doseringsintervall ligger de genomsnittliga jämviktsplasmakoncentrationerna i östradiol mellan 20-43 pg / ml efter att ha tagit ett läkemedel som innehåller 1 mg östradiol.
Särskilda populationer

Nedsatt leverfunktion

Farmakokinetiken för en enda oral administrering av 3 mg drospirenon i kombination med 1 mg östradiol utvärderades hos 10 kvinnliga patienter med måttligt nedsatt leverfunktion (klass B enligt Child-Pugh-klassificeringen) och hos 10 friska deltagare utvalda efter ålder, kroppsvikt och rökhistoria. De genomsnittliga plasmakoncentrationstiderna för drospirenon var jämförbara mellan båda grupperna av kvinnor i absorptions / distributionsfasen med liknande värden på Cmax och tmax, vilket antyder att nedsatt leverfunktion inte påverkar absorptionsgraden. Den genomsnittliga eliminationshalveringstiden i den slutliga fasen var cirka 1,8 gånger längre, och den systemiska exponeringen fördubblades, vilket motsvarar cirka 50% minskning av den uppenbara orala clearance (CL / f) hos frivilliga med måttlig svårighetsgrad av nedsatt leverfunktion jämfört med deltagarna med normal leverfunktion. Den observerade minskningen av drospirenon-clearance hos frivilliga med måttlig nedsatt leverfunktion jämfört med frivilliga med normal leverfunktion orsakade inte någon signifikant skillnad i plasmakaliumkoncentrationer mellan de två grupperna av frivilliga.
Även med en historik av diabetes mellitus och samtidig behandling med spironolakton (två faktorer som bestämmer patientens benägenhet att utveckla hyperkalemi) observerades inte en ökning av serumkaliumkoncentrationer över den övre gränsen för acceptabla värden. Baserat på detta kan man dra slutsatsen att drospirenon tolereras väl av patienter med mild till måttlig nedsatt leverfunktion (Child-Pugh klass B-klassificering).

Effekten av njursvikt på farmakokinetiken för drospirenon (3 mg dagligen under 14 dagar) utvärderades hos patienter med normal njurfunktion och hos patienter med nedsatt njurfunktion med mild till måttlig svårighetsgrad. Efter att ha uppnått jämvikt plasmakoncentrationer av drospirenon i en grupp patienter med lätt nedsatt njurfunktion (kreatininclearance (CLcr - 50-80 ml / min) var jämförbara med dem i gruppen av patienter med normal njurfunktion (CLcr -> 80 ml / min)). Drospirenonkoncentrationerna i plasma var i genomsnitt 37% högre i gruppen med deltagare med måttlig svårighetsgrad av nedsatt njurfunktion (CLcr - 30-50 ml / min) jämfört med deltagare med normal njurfunktion. Resultaten av en linjär regressionsanalys av AUC för drospirenon (0-24 timmar) i förhållande till kreatininclearance avslöjade en 3,5% ökning mot en minskning av kreatininclearance på 10 ml / min. En liten ökning anses inte vara kliniskt signifikant..

Effekten av etnicitetsfaktor på farmakokinetiken för drospirenon (1-6 mg) och etinylöstradiol (0,02 mg) utvärderades hos unga och friska patienter från Europa och Japan efter en enda och multipel daglig oral administrering. Baserat på resultaten av bedömningen drogs slutsatsen att etniska skillnader mellan kvinnor i Europa och Japan inte har någon kliniskt signifikant effekt på farmakokinetiken för drospirenon och etinylöstradiol.

Indikationer för användning

 • Hormonersättningsterapi (HRT) för störningar orsakade av östrogenbrist hos postmenopausala kvinnor med en intakt livmoder, inte tidigare än 12 månader efter den senaste menstruationen.
 • Förebyggande av osteoporos hos postmenopausala kvinnor med hög risk för sprickor, med intolerans eller kontraindikation för användning av andra läkemedel för att förebygga osteoporos.

Kontra

Läkemedlet Angelic bör förskrivas med försiktighet vid följande sjukdomar: arteriell hypertoni, medfödd hyperbilirubinemi (Gilbert, Dubin-Johnson och Rotor syndrom), kolestatisk gulsot eller kolestatisk klåda under en tidigare graviditet, endometrios, livmoderfibroider, otoskleros, diabetes mellitus (se. Speciella instruktioner").
Det måste beaktas att östrogener ensamma eller i kombination med progestogener bör användas med försiktighet vid följande sjukdomar och tillstånd: förekomsten av riskfaktorer för trombos eller tromboembolism och östrogenberoende tumörer i familjehistoria (första släktingar med tromboemboliska komplikationer i ung ålder eller bröstcancer), en historia av endometrial hyperplasi, rökning, hyperkolesterolemi, fetma, systemisk lupus erythematosus, demens, gallblåssjukdom, retinal vaskulär trombos, måttlig hypertriglyceridemi, ödem vid kronisk hjärtsvikt, svår hypokalsemi, bronkial epilepsi, endometrios, endometrios, leverhemangiomas, hyperkalemi, tillstånd som predisponerar för utvecklingen av hyperkalemi, tar mediciner som orsakar hyperkalemi - kaliumsparande diuretika, kaliumpreparat, angiotensin-omvandlande enzymhämmare (ACE), angiotensin II receptorantagonister och leverfunktioner Arina.

Används under graviditet och amning

Dosering och administrering

Barn och tonåringar
Användning av läkemedlet är kontraindicerat hos barn och ungdomar under 18 år.
Äldre patienter
Det finns inga uppgifter om behovet av dosjustering hos kvinnor under 65 år. Vid användning av Angelik® hos kvinnor över 65 år bör informationen som presenteras i avsnittet Dementia i avsnittet Specialinstruktioner beaktas..
Patienter med nedsatt leverfunktion
Hos kvinnor med nedsatt leverfunktion av mild till måttlig svårighetsgrad tolereras drospirenon väl..
Patienter med nedsatt njurfunktion
Hos kvinnor med nedsatt njurfunktion med mild till måttlig svårighetsgrad var det en liten avmattning av eliminering av drospirenon, vilket inte var kliniskt signifikant.

Sidoeffekt

 • Tumörer i levern (godartad och ondartad)
 • Hormonberoende maligna tumörer eller hormonberoende prekancerösa sjukdomar (om det är känt att patienten har sådana tillstånd är detta en kontraindikation för användningen av läkemedlet Angelik®)
 • I epidemiologiska studier av HRT med användning av både östrogen och kombinationer av östrogen-progestin har associerats med en liten ökning av risken för äggstockscancer. Risken kan vara mer uttalad vid långvarig användning av läkemedlet (flera år) (se även avsnittet "Specialinstruktioner").
Andra förhållanden
 • gallsten
 • Demens
 • Endometrial cancer
 • Arteriell hypertoni
 • Nedsatt leverfunktion
 • hypertriglyceridemi
 • Förändringar i glukostolerans eller effekter på perifer vävnads insulinresistens
 • Förstorade livmoderfibrer
 • Endometrios-reaktivering
 • prolaktinom
 • kloasma
 • Gulsot och / eller klåda i samband med kolestas
 • Uppkomsten eller försämringen av förhållanden för vilka sambandet med användning av HRT inte är exakt bevisat: epilepsi; godartade sjukdomar i bröstkörtlarna; bronkial astma; porfyri; systemisk lupus erythematosus; otoskleros, liten chorea.
 • Hos kvinnor med ärftligt angioödem kan exogena östrogener förvärra symtomen..
 • Överkänslighet (inklusive symptom som utslag och urticaria)
Om en kvinna tror att hon tagit Angelik® har utvecklat biverkningar som inte ens ingår i den här listan, bör hon informera sin läkare.
För mer information om allvarliga biverkningar i samband med hormonersättningsterapi, se "Specialinstruktioner".

Överdos

Interaktion med andra droger

Interaktion kan uppstå med läkemedel som inducerar mikrosomala enzymer, vilket kan leda till ökad clearance av könshormoner, vilket leder till blödning i livmodern och / eller en minskning av den terapeutiska effekten. Induktion av enzymer kan observeras efter flera dagars behandling. Den maximala induktionen av enzymer observeras som regel inom några veckor. Efter läkemedelsavbrott kan enzyminduktion fortsätta i ungefär 4 veckor..
Läkemedel som ökar clearance för könshormoner (minskar effektiviteten av könshormoner genom att inducera enzymer):

Fenytoin, barbiturater, primidon, karbamazepin, rifampicin och eventuellt oxkarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin och beredningar innehållande perikat peruver.
Läkemedel med varierande effekt på clearance av könshormoner:

Vid administrering samtidigt med könshormoner kan många icke-nukleosid-omvända transkriptasinhibitorer (läkemedel för behandling av HIV och viral hepatit C) leda till både en ökning och en minskning av koncentrationen av östrogen, progestin eller båda. Dessa förändringar kan i vissa fall vara kliniskt signifikanta..
Läkemedelssänkande läkemedel för könshormon (enzymhämmare):

Kraftfulla och måttliga CYP3A4-hämmare, till exempel azolantimykotika (flukonazol, itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol), verapamil, makrolider (klaritromycin, erytromycin), diltiazem och grapefruktjuice kan öka koncentrationen av östrogen ensam eller som ett progestin,. Ämnen som är mottagliga för signifikant konjugering (t.ex. paracetamol) kan öka biotillgängligheten för östradiol genom att hämma konjugeringssystemet under absorptionen.
I en studie av effekterna av flera doser av kombinationen av drospirenon (3 mg / dag) och östradiol (1,5 mg / dag) ökade den parallella användningen av den starka CYP3A4-ketokonazolinhibitorn under 10 dagar AUC (området under kurvan) (0-24 timmar ) drospirenon 2,30 gånger (90% CI: 2,08, 2,54). Inga förändringar i östradiolkoncentrationen observerades, men AUC (0-24 timmar) av dess mindre aktiva östronmetabolit ökade 1,39 gånger (90% CI: 1,27, 1,52).
Alkoholinteraktion

Alkoholmissbruk när man tar HRT-läkemedel kan leda till en ökning av koncentrationen av cirkulerande östradiol.
Effekten av Angelique® på andra läkemedel

Baserat på in vivo-interaktionsstudier hos frivilliga som tar omeprazol, simvastatin eller midazolam som markörer, kan man dra slutsatsen att en kliniskt signifikant interaktion av 3 mg drospirenon med andra läkemedel som metaboliseras via P450 cytokrom-system.
Farmakodynamisk interaktion med antihypertensiva och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Användning av Angelic® till kvinnor som får antihypertensiv behandling (till exempel ACE-hämmare, angiotensin II-receptorantagonister, hydroklortiazid) kan öka den hypotensiva effekten något.
Om en kvinna har högt blodtryck kan Angelique® sänka blodtrycket. Informera läkaren om en kvinna tar några antihypertensiva läkemedel..
En ökning av koncentrationen av serumkalium med den kombinerade användningen av läkemedlet Angelic® och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) eller antihypertensiva läkemedel är osannolikt. Den kombinerade användningen av de tre ovanstående typer av läkemedel kan leda till en liten ökning av koncentrationen av serumkalium, mer uttalat hos kvinnor med diabetes.
Andra former av interaktion

Effekt på laboratorietester

Användning av könshormoner kan påverka noggrannheten i laboratorietestresultat, inklusive biokemiska parametrar i levern, sköldkörteln, binjurarna, plasmaproteinkoncentrationen (till exempel könshormonbindande globulin) och lipid / lipoproteinfraktioner och koagulerings- och fibrinolysparametrar. Fluktuationer i dessa parametrar förblir vanligtvis inom referensvärdena. Glukostoleransen försämrades inte när man tog Angelik®.

speciella instruktioner

Ett antal kontrollerade randomiserade och epidemiologiska studier har avslöjat en ökad relativ risk för att utveckla venös tromboembolism (VTE) i närvaro av HRT, d.v.s. djup ventrombos eller lungemboli. Därför, vid förskrivning av läkemedlet Angelik® till kvinnor med riskfaktorer för VTE, bör förhållandet mellan risk och nytta av behandlingen noggrant vägas och diskuteras med patienten.
Riskfaktorer för utveckling av VTE inkluderar en individuell och familjehistoria (närvaron av VTE i omedelbara släktingar i relativt ung ålder kan indikera en genetisk predisposition) och svår fetma. Risken för VTE ökar också med åldern. Frågan om den eventuella rollen för åderbråck i utvecklingen av VTE förblir kontroversiell.
Riskfaktorer för utveckling av VTE är också användning av östrogen, trombofila sjukdomar / tillstånd, systemisk lupus erythematosus, cancer.
Det är nödvändigt att utvärdera förhållandet mellan individuell risk och fördelarna med behandling med HRT-läkemedel hos patienter som tar antikoagulantia i ett konstant läge.
Risken för VTE kan tillfälligt öka med långvarig immobilisering, efter operation, omfattande trauma, operation på nedre extremiteter eller i bäckenområdet, neurokirurgiska operationer. Vid långvarig immobilisering eller planerad kirurgisk ingripande, bör administreringen av läkemedlet för HRT stoppas 4-6 veckor före operationen, återupptagandet av administrationen är möjligt endast efter fullständig återställande av kvinnans motoriska aktivitet.
Avbryt behandlingen omedelbart om symptom på trombotiska störningar uppträder eller om de misstänker.

I kontrollerade slumpmässiga studier av användning av kombinerade eller östrogen-endast läkemedel mot HRT fanns det inga bevis på deras skyddande effekt mot hjärtinfarkt, oavsett närvaro eller frånvaro av en historia av kranskärlssjukdom (CHD). Den relativa risken för att utveckla koronar hjärtsjukdom är något ökad med användning av kombinerade preparat för HRT, risken ökar med åldern. Användningen av kombinerade läkemedel mot HRT ökar risken för stroke med 1,5 gånger.

Vid långvarig östrogenmonoterapi ökar risken för att utveckla hyperplasi eller endometrialt karcinom. Studier har bekräftat att tillsats av progestogener hämmar den ökade risken för endometrial hyperplasi och cancer. Tillsatsen av drospirenon förhindrar utveckling av endometrial hyperplasi orsakad av östrogen. Om det finns en historik med endometrial hyperplasi, bör östrogener ensam eller i kombination med gestagener användas med försiktighet.

Bröstcancer

Enligt kliniska prövningar och observationsstudier hittades en ökning av den relativa risken för att utveckla bröstcancer hos kvinnor som använder HRT under flera år. Detta kan bero på tidigare diagnos, accelererad tillväxt av en befintlig tumör på bakgrund av HRT eller en kombination av båda faktorerna.
Den relativa risken ökar med ökande behandlingsperiod, men kan vara frånvarande eller reduceras när den behandlas med östrogen ensam. Denna ökning kan jämföras med den ökade risken för bröstcancer hos kvinnor med en senare uppkomst av naturlig klimakterium, samt fetma och alkoholmissbruk. Ökad risk sjunker gradvis till normala nivåer inom några (mest fem) år efter upphörande av HRT.
Antaganden om den ökade risken för att utveckla bröstcancer baseras på resultaten från mer än 50 epidemiologiska studier (risken varierar från 1 till 2).
I två storskaliga randomiserade studier med CCE, separat eller med konstant kombination med MPA, erhölls beräknade riskindikatorer lika med 0,77 (95% konfidensintervall: 0,59 - 1,01) eller 1,24 (95% konfidensintervall: 1, 01 - 1.54) efter ungefär 6 års HRT-användning.
Det är inte känt om denna ökade risk även omfattar andra HRT-läkemedel. HRT ökar mammografisk densitet i mjölkkörtlarna, vilket i vissa fall kan ha en negativ effekt på den radiologiska detektionen av bröstcancer.

Äggstockscancer är mindre vanligt i befolkningen än bröstcancer.
En metaanalys av 52 epidemiologiska studier indikerar en liten ökning av den relativa risken för att utveckla äggstockscancer hos kvinnor som får hormonersättningsterapi jämfört med kvinnor som aldrig har fått en sådan behandling (prospektiva studier: RR 1,20, 95% CI 1 151,26; alla Forskning: RR 1,14, 95% CI 1,10-1,19). Hos kvinnor som fortsatte att få hormonersättningsterapi ökade risken för att utveckla äggstockscancer något (RR 1,43, 95% CI 1,31-1,56).
Andra studier, inklusive WHI-studien, antyder att kombinationsterapi för HRT kan vara förknippad med en liknande eller något lägre risk, men risken kan vara mer betydande vid långvarig användning (under flera år).

Mot bakgrund av användningen av könshormoner, som inkluderar preparat för HRT, i sällsynta fall observerades godartade, och ännu mindre ofta, maligna tumörer i levern. I vissa fall ledde dessa tumörer till livshotande intraabdominal blödning. För smärta i övre buken, en förstorad lever eller tecken på intraabdominal blödning bör differentiell diagnos ta hänsyn till sannolikheten för en levertumör.

Östrogener är kända för att öka gallens litogenicitet. Vissa kvinnor är benägna att utveckla gallstensjukdom när de behandlas med östrogen.

Användningen av läkemedel mot HRT förbättrar inte den kognitiva funktionen. Det finns tecken på en ökad risk för demens hos kvinnor som börjar kombinera eller behandla enstaka läkemedel mot HRT över 65 år.

Behandlingen ska avbrytas omedelbart om en migränliknande eller ofta och ovanligt allvarlig huvudvärk uppstår för första gången, eller om andra symtom uppträder - möjliga föregångare till en trombotisk hjärtslag.
Förhållandet mellan HRT och utvecklingen av kliniskt uttryckt arteriell hypertoni har inte fastställts. Hos kvinnor som tar HRT beskrivs en liten ökning av blodtrycket, en kliniskt signifikant ökning är sällsynt. I vissa fall, med utvecklingen av långvarig kliniskt signifikant arteriell hypertoni under behandling med HRT, kan emellertid avbrytande av HRT övervägas. Hos kvinnor med högt blodtryck (BP) är en liten minskning av blodtrycket möjlig medan du tar Angelik®. Hos kvinnor med normalt blodtryck inträffar inte betydande blodtryck..
Vid njursvikt kan kaliumutsöndring minska. Intag av drospirenon påverkar inte koncentrationen av kalium i blodplasma hos patienter med mild till måttlig form av njursvikt. Teoretiskt kan risken för utveckling av hyperkalemi inte uteslutas endast i gruppen av patienter i vilka koncentrationen av kalium i plasma bestämdes vid den övre gränsen för normen före behandling, och som dessutom tar kaliumsparande läkemedel.
Vid lätt försämrad leverfunktion, inklusive olika former av hyperbilirubinemi, såsom Dubin-Johnsons syndrom eller Rotorsyndrom, är det nödvändigt att observera en läkare samt periodiska studier av leverfunktionen. Vid försämring av leverfunktionsindikatorer bör Angelik® avbrytas.
Vid återfall av kolestatisk gulsot eller kolestatisk pruritus, observerad för första gången under graviditeten eller föregående behandling med könshormoner, bör behandling med Angelic® stoppas omedelbart.
Särskild övervakning av kvinnor med en ökning av triglyceridkoncentrationen är nödvändig. I sådana fall kan användningen av HRT orsaka en ytterligare ökning av koncentrationen av triglycerider i blodet, vilket ökar risken för akut pankreatit.
Även om HRT kan påverka perifer insulinresistens och glukostolerans finns det vanligtvis inget behov av att ändra behandlingsregimen för patienter med diabetes mellitus under HRT. Kvinnor med diabetes bör dock övervakas för HRT.
Vissa patienter kan utveckla oönskade manifestationer av östrogenstimulering, såsom patologisk uterinblödning. Ofta eller ihållande patologisk blödning av livmodern under behandlingen är en indikation för studien av endometrium för att utesluta en organisk sjukdom.
Under påverkan av östrogen kan livmoderfibroider öka i storlek. I detta fall bör behandlingen avbrytas..
Det rekommenderas att avbryta behandlingen med utvecklingen av ett återfall av endometrios mot HRT.
Om det finns misstankar om prolaktinom, bör behandling uteslutas före behandlingen. Om prolaktinom upptäcks bör patienten övervakas noggrant (inklusive periodisk bedömning av prolaktinkoncentrationen).
I vissa fall kan chloasma observeras, särskilt hos kvinnor som har haft gravid chloasma. Under behandling med Angelic® bör kvinnor med en tendens att utveckla chloasma undvika långvarig exponering för solen eller ultraviolett strålning..
Följande tillstånd kan uppstå eller förvärras mot bakgrund av HRT, och kvinnor med dessa tillstånd under HRT bör vara under övervakning av en läkare: epilepsi; godartad brösttumor; bronkial astma; migrän; otoskleros; systemisk lupus erythematosus; chorea.
Hos kvinnor med ärftliga former av angioödem kan exogena östrogener orsaka eller förvärra symtomen på angioödem.
Prekliniska säkerhetsuppgifter

Prekliniska data erhållna under standardstudier för att upptäcka toxicitet med flera doser av läkemedlet, samt genotoxicitet, cancerframkallande potential och toxicitet för reproduktiv
system indikerar inte en särskild risk för människor. Man bör dock komma ihåg att könshormoner kan bidra till tillväxten av vissa hormonberoende vävnader och tumörer..
Medicinsk undersökning och rådgivning

Innan du börjar eller återupptar behandlingen med Angelik® bör du bekanta dig med patientens medicinska historik och genomföra en allmän medicinsk och gynekologisk undersökning. Frekvensen och arten av sådana undersökningar bör baseras på befintliga standarder för medicinsk praxis med nödvändigt hänsyn till de individuella egenskaperna hos varje patient (men inte mindre än 1 gång på 6 månader) och bör omfatta mätning av blodtryck, bedömning av tillståndet i bröstkörtlarna, bukorganen och bäckenorganen, inklusive cytologisk undersökning av livmoderhalsepitel.
I närvaro av prolaktinom krävs periodisk bestämning av prolaktinkoncentrationen..

Påverkan på förmågan att köra och använda maskiner

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur du tar Duphaston med en försening i menstruationen korrekt?

Försenad menstruation hos kvinnor i olika åldrar kan orsakas av olika skäl, som kan baseras på både naturliga och patologiska faktorer. Försening anses vara en period som överstiger mer än sju dagar....

Tamponger med applikator: hur man sätter in och tar bort

Hur är vattpinnen med applikatornTampongen med applikatorn är två ihåliga rör införda en i den andra. Inuti den större finns en bomullsdyna. Det är denna del av applikatorn som ska sättas in i slidan....

Vad gör man om vattpinnen sitter fast inuti och hur man drar ut den?

Möjliga konsekvenser av ett glömt vattpinneOm den feminina hygienprodukten har stannat kvar i slidan under lång tid kan den omgivande vävnaden torka ut....