Hur man känner igen symptomen på livmodern endometrios?

Klimax

Endometrios är en patologi för en kvinnas inre organ, uttryckt av vävnad på dem, liknande endometrium - vävnaden som foder livmodern inifrån.

Endometrium och dess struktur

För att förstå sjukdomen fysiologi, är det nödvändigt att bestämma begreppen "menstruation" och "endometrium".

Endometriet är det inre skiktet i livmoderslimhinnan (från den grekiska "endo" - inuti, "meter" - livmodern). Endometriet är komplex strukturerat. Det första lagret av det kallas basalen, det andra, som kommer ut med blodet i menstruationsperioden - funktionell.

Vid graviditet är det befruktade ägget fäst vid det funktionella lagret i endometriumet och avstötning sker inte. Basskiktet är grunden för tillväxt av det funktionella skiktet.

Menstruation i gynekologi är processen för endometrial avstötning under påverkan av könshormoner, som normalt sker med en frekvens på en månad. Menstruationsflödet består av endometriala celler blandat med blod.

Förutom vagina kommer en liten mängd menstruationsflöde in i äggledarna och faller i bukhålan, där den förstörs av speciella skyddsceller.

Men det finns fall då menstruationsflödet inte förstörs fullständigt, och endometriecellerna, en gång i bäckenorganets kavitet, fäster sig vid vävnaderna i olika organ och börjar växa och bildar endometrioidvävnad.

Endometrioidvävnad har en skillnad från endometrium som finns inuti ytan av livmodern. Sådan vävnad är mer livskraftig. Att komma in i andra organ sprids och utvecklas aktivt, oberoende passerar faser som liknar endometrium: tillväxt och menstruation, vilket stör den korrekta funktionen av kvinnans reproduktiva system.

Endometrios kan spridas i organen i underlivet (på äggstockarna, i urinblåsan, äggledarna), i organen i könsorganet (könsorganet) och utanför det (i lungorna, i ryggmärgen och hjärnan). Denna patologi är vanligt särskilt bland kvinnor före klimakteriet..

Enligt de senaste uppgifterna finns det en tendens till att sjukdomen sprids bland unga kvinnor och till och med ungdomar. Sjukdomen har en negativ moralisk effekt på patienterna, förvärrar livskvaliteten, orsakar patologier i reproduktionssystemet.

Därför är snabb diagnos av tecken på sjukdomen och behandling i de tidiga stadierna, förebyggande av den kroniska formen viktig. Med endometrios är en kombination av svår smärta i bäckenorganen och vidhäftningar möjlig. Detta beror på gripandet av nervändar på ytan av inre organ..

Oftast påverkas livmodern, äggstockarna, ändtarmen och urinblåsan av endometrioidvävnad. Cervical endometrios är inte så vanligt och enligt statistik förekommer det mindre ofta än andra former.

Orsaker till endometrios

Forskare argumenterar fortfarande om orsakerna till utvecklingen av endometrios..

Här är de vanligaste orsakerna som identifierats av läkare:

 • Implantation. Vid hormonell obalans får endometrieceller förmågan att aktivt fästa (vidhäfta) och penetrera andra vävnader i celler, där de fortsätter att växa;
 • Endometrial. Sjukdomen provoseras av kirurgiska ingrepp som utförs i livmoderhålan och bryter mot slemhinnans integritet (abort, kirurgisk curettage, kejsarsnitt);
 • Metabola. Det kännetecknas av omvandlingen av en typ av vävnad till en annan, liknande endometriet, under påverkan av vissa faktorer;
 • Foster Felaktigt bildade under intrauterin utveckling av den embryonala vävnaden och könsorganet kan lokaliseras i andra organ och expandera under vissa förhållanden. Detta antagande förklarar utvecklingen av endometrios hos män;
 • Genetisk predisposition.
 • Spridning av endometrieceller längs de lymfatiska banorna till organ som inte kommunicerar med livmoderhålet på andra sätt;
 • Inträngning av endometrialpartiklar med menstruationsflöde med deras efterföljande fixering på livmoderhalsen, vaginalväggar, könsorgan - den så kallade retrograderade menstruationen, som bidrar till att slösa endometriala vävnader i äggstockarna, bukhålan.

Följande faktorer kan provocera sjukdomen:

 • Infektiösa och inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ;
 • kirurgiska ingrepp i livmoderhålan;
 • svår förlossning;
 • anemi, låg immunitet;
 • brott mot hormonbalansen, det endokrina systemet;
 • oregelbunden menstruationscykel;
 • långvarig preventivmedel med intrauterina anordningar;
 • förekomsten av maligna tumörer;
 • användning av alkohol samt ämnen som innehåller nikotin, koffein.

Diagnos av uterus endometrios

Om symtom på endometrios uppträder, kontakta en gynekolog. Diagnos är möjlig endast efter att anamnestiska data har samlats in och en omfattande undersökning av patienten.

För att ställa en diagnos, bestämma platsen för patologiska foci, sjukdomens grad, följande typer av undersökningar används:

 • Undersökning i gynekologisk stol. Vid undersökning får läkaren en uppfattning om livmoderns nuvarande tillstånd, sonderar noder och tuberositet.
 • Ultraljud av alla bäckenorgan gör det möjligt att bestämma lokaliseringen av foci för endometrios.
 • Magnetisk resonansavbildning.
 • Laparoskopi. Denna metod inkluderar både undersökningstypen och metoden för effektiv behandling av endometrios. Det utförs genom en punktering i nedre del av buken. En speciell anordning - ett laparoskop ger en tydlig bild av tillståndet i organen i könsområdet och kan kapera de drabbade vävnaderna.
 • hysterosalpingografi.
 • Kolposkopi. Undersökning av vagina och livmoderhalsen med en speciell anordning - ett kolposkop.

Typer av endometrios

Beroende på lokalisering av sjukdomens fokus, är könsorgan (inuti eller utanför könsorganen, livmoderns yta) och extragenitala (utanför könsorganen) särskiljade endometrios..

Endometriosis klassificeras, inklusive av drabbade organ:

 • Endometrios av livmodern. Denna patologi kännetecknas av spridning av endometrieceller på ytan av livmodern med grodd i sitt muskelskikt. Sjukdomen åtföljs av riklig utflöde under menstruation, livmodersblödning följt av risk för anemi och svår smärta. Ofta orsakar adenomyos infertilitet. När livmodern endometrios upptäcks ordineras vanligtvis behandling med hormonella läkemedel. Kirurgi används till i frånvaro av effekten av hormonterapi. I avancerade stadier av sjukdomens utveckling och med en särskild fara för en kvinnas hälsa, avlägsnande av livmodern eller dess del.
 • Cervikal endometrios. Det finns en risk för livmoderhals endometrios, som en konsekvens av cauterisering av erosion genom operation. Det finns en stor sannolikhet för implantation av endometriala celler i livmoderhalsen i livmoderhalsen under deras transport med menstruationsflödet vid kirurgiska ingrepp under den premenstruella perioden. Med endometrios i livmoderhalsen hos kvinnor inträffar blodig utflöde i mitten av cykeln, ökad smärta under menstruationen. Vid bekräftelse av diagnosen föreskriver läkaren behandling med hormonella läkemedel och därefter cauterisering av foci för endometrial proliferation.
 • Äggstocksändometrios. När äggstockarna påverkas av endometrioida cyster, bryts kroppens reproduktionsfunktion: cystor hindrar ägglossningsprocessen - utloppet av ägget från follikeln, hotar utarmningen av follikulärreserven och, som en konsekvens, kvinnlig infertilitet. Symtom vid äggstocksändometrios uppvisar akuta skärvärk i nedre del av buken, särskilt under eller efter samlag. För att ställa en diagnos är det nödvändigt att genomgå en ultraljudsundersökning och bestämma cysternas natur. För dessa ändamål utförs ultraljud flera gånger under menstruationscykeln. Med denna typ av patologi som beaktas indikeras kirurgisk ingripande (laparoskopi). Beroende på graden av skador på äggstockarna avgör läkaren om det är nödvändigt att ta bort en del av vävnaderna, eller hela äggstocken.
 • Endometrios i bukhålan. Denna typ av sjukdom tillskrivs den extragenitala formen av endometrios eller peritoneal peritoneal endometrios. Orsakerna till sjukdomen kan vara inträde av endometriala celler i bukhinnan under retrograd menstruation, eller vid kränkningar som utvecklats under perioden med intrauterin utveckling. Det huvudsakliga symptom vid denna sjukdom är sömnad och skärande smärta i bäckenområdet, vilket intensifieras särskilt under samlag, tarmrörelser, under menstruationen. Ofta, på grund av svårigheten att upptäcka foci för peritoneal endometrios, inträffar diagnosen av denna form av sjukdomen under operationen.
 • Vaginal endometrios. Endometrios kan passera från livmodern till väggarna i slidan, vilket är särskilt troligt i närvaro av sår och inflammatoriska processer i slemhinnan. Symtom manifesteras i fläckar efter sexuellt samlag, uppträdande av smärta i slidan. Under undersökningen görs en analys av materialet som tas från slidan. En kurs med hormonterapi eller kirurgisk cauterisering av patologierna föreskrivs.
 • Rekto-vaginal form av endometrios. Med denna form av sjukdomen påverkas endometrioidceller i könsorganen och ändtarmen. Den kliniska bilden av denna typ av sjukdom uttrycks av skarp smärta under tarmrörelser, avföring med blodinklusioner under menstruationen. Vid diagnos utförs en rektal undersökning, föreskrivs kirurgiska metoder för behandling.
 • Enderometrios i urinblåsan. Patologin för detta organ i praktiken är sällsynt. Utvecklingen av denna form av endometrios utlöses ofta av inträde av endometriaceller med blod under retrograd menstruation, med ytterligare spiring av endometrioidvävnad genom livmoderslimhinna eller infektion från endometrioida cyster från drabbade organ. Ofta är denna form av sjukdomen svår att diagnostisera på grund av frånvaro av symtom. Kliniskt, smärta och ofta urinering, blod i urinen kan manifesteras, vilket kan vara en signal om tillväxten av endometrium på väggarna i urinblåsan eller urinledarna. För att bestämma den slutliga diagnosen används cystoskopi.

Graden av sjukdomens utveckling

Det finns fyra grader av utveckling av endometrios:

 1. 1 grad - det första stadiet av sjukdomen, i vilken isolerade foci av patologiska förändringar bildas;
 2. Grad 2 kännetecknas av en djupare penetration av endometrioidceller i vävnaderna i drabbade organ;
 3. Grad 3 uttrycks genom en ökning av antalet foci för endometrios utspridda över hela ytan på livmodern och äggstockarna, bildandet av vidhäftningar;
 4. Grad 4 uttrycks genom närvaron av många foci, endometrioida ovariella lesioner och vidhäftningar.

Symtom på endometrios

Endometrios är känd för sin asymptomatiska kurs. Sjukdomens närvaro kan upptäckas av en slump och söka råd av en annan anledning. Det är nödvändigt att besöka gynekologen regelbundet och genomgå undersökningar.

Diagnos av endometrios kompliceras av symtom som liknar ett antal andra sjukdomar i könsorganen. För en noggrann diagnos krävs därför en omfattande undersökning.

Följande symtom är karakteristiska för endometrios:

 • Smärta i bäckenområdet (smärta uppstår några dagar före menstruation, under samlag eller under tarmrörelser);
 • Illamående, kräkningar, svaghet, liknande symtom på förgiftning - en konsekvens av en ökning av nivån av vita blodkroppar i blodet och utvecklingen av endometrios;
 • Brott mot menstruationscykeln, vilket framgår av fläckar i mitten av cykeln, menstruationens utdragna natur, en märkbar försämring av kroppens allmänna tillstånd;
 • Svårigheter med graviditetens början. Endometrios i de flesta fall indikerar direkt utvecklingen av infertilitet.

Behandling av livmodern endometrios

Det är nödvändigt att närma sig behandling med endometrios, utföra en undersökning och genomföra en behandlingskurs med hänsyn till följande faktorer, såsom graviditetsplanering, patientålder, sjukdomsutvecklingsgrad, lokalisering av sjukdomen.

Konservativ behandling

Följande metoder används för behandling:

 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • Vitaminer och mineraltillskott;
 • lugnande medel;
 • Förberedelser för att upprätthålla immunitet;
 • Fysioterapeutiska förfaranden

Kirurgisk behandling

Det finns två typer:

 • Radikal (avlägsnande av livmodern med hot om malignitet hos kvinnor äldre än 40 år);
 • Organbevarande (cauterisering av foci för endometrios genom laparoskopi). Vid laparoskopi genom ett litet snitt med ett laparoskop avlägsnas de resulterande vidhäftningarna och sjukdomen avtar. Under de kommande sex månaderna är det mer troligt att patienten blir gravid. Om graviditet inte inträffar, IVF-befruktning.

Dessutom rekommenderas följande åtgärder för en snabb återhämtning:

 1. Lev ett hälsosamt liv. Maten bör innehålla färsk frukt och grönsaker, livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror (nötter, havsfisk, vegetabiliska oljor). Produkter som innehåller socker, koffein, alkohol bidrar till ökad smärta. De bör kasseras.
 2. Flytta mer. En aktiv livsstil hjälper till att hålla kroppen i god form, hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förbättra det mentala tillståndet;
 3. Undvik gifter. Toxiner finns i miljön, i luften, vatten, produkter. Det är nödvändigt att regelbundet rena kroppen från gifter, sträva efter att leva i en hälsosam ekologisk miljö;
 4. Hitta support. För att bekämpa sjukdomen är det viktigt för en kvinna att ha psykologisk styrka, att vara positiv.

Hormonbehandling

 1. Behandling av endometrios med hormonterapi innebär användning av hormonella läkemedel under en kurs på tre till sex månader. I avsaknad av vidhäftningar i den kvinnliga kroppen föreskriver läkare kombinerade orala preventivmedel för att återställa cykeln och stoppa sjukdomen. Effektiviteten av preventivmedel är inte absolut och garanterar inte 100% återhämtning.
 2. Om det inte finns någon effekt kan läkaren ersätta preventivmedel med andra hormonella läkemedel som hämmar den patologiska effekten av endometrial tillväxt. För att bli av med vidhäftningar föreskrivs absorberbara läkemedel under 2-3 månader.
 3. Progesteron i tabletter eller inställning av en intrauterin enhet som regelbundet släpper små doser av hormoner, och därmed begränsar tillväxten av endometrium, kan vara effektivt vid behandling. Progesteroninnehållande läkemedel stoppar utvecklingen av endometrioidceller på ytan av livmoderslimhinnan.
 4. Om symptom på endometrios upptäcks och det inte finns någon möjlighet att se en läkare inom en snar framtid, är det möjligt att använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De hjälper till att minska prostaglandiner som orsakar muskelkramper och som ett resultat smärta.

När klimakteriet börjar kan vi prata om en mindre aggressiv sjukdomsförlopp, som är förknippad med en förändring av kvinnans hormonella bakgrund. Men det är också möjligt att överflödet av sjukdomen till en annan fas med nya symtom och behandlingens art.

Hembehandling

När man gör en diagnos av endometrios, bör man inte lita på behandling med homeopati och folkläkemedel. Men i samband med den terapeutiska behandlingen, är vitaminer och biologiska kosttillskott, såväl som folkrecept, ganska effektiva..

Många kvinnor använder sig också av behandling med hirudoterapi och akupunktur. Användningen av dessa medel görs bäst efter samråd och under övervakning av den behandlande läkaren.

Homeopatiska suppositorier (med örter och havtorn) eller tamponger fuktade med havtornolja används som hembehandlingsmetoder. Havtorn har gynnsamma egenskaper och ämnen som gynnar det kvinnliga reproduktionssystemet.

Ett annat sätt att behandla ett hem är genom att sova med växtbaserade lösningar. För dessa ändamål, använd tinkturer och avkok av salvia, röd pensel, hypericum, ryllik. Den mest populära växten för behandling av sjukdomar i bäckenorganen är livmodern, som också finns i droppar på apotek..

Innan örtbehandling är det nödvändigt att konsultera en läkare, eftersom vissa växter har kontraindikationer för användning.

recept:

 • Recept 1: 1 matsked av johannesört måste fyllas med ett glas kokande vatten och läggas i ett kokande vattenbad i 15 minuter. Kyl sedan till rumstemperatur och ta 4 matskedar 3 gånger om dagen.
 • Recept 2: 2 matskedar salvia häll 0,5 liter kokande vatten och låt det brygga i 1 timme. Drick under dagen.
 • Recept 3: 1 matsked gräs i livmodern, häll ett glas kokande vatten och koka sedan på svag värme under 15 minuter. Låt den brygga i 2 timmar. Ta 2 msk. l 3 gånger om dagen.

Konsekvenserna av endometrios

Mer än 60% av kvinnorna lider av infertilitet till följd av utvecklingen av endometrios, som:

 • det finns en kränkning av den månatliga cykeln på grund av hormonella förändringar;
 • inflammatoriska processer i bukorganen leder till bildning av vidhäftningar och deformation av äggledarna, vilket komplicerar befruktningen av ägget;
 • cystiska formationer i äggstockarna påverkar utloppet av folliklar och orsakar utarmning av äggstocksreserven;
 • foci av endometrioidvävnad hindrar den framgångsrika fixeringen av ett befruktat ägg inne i livmodern. Graviditet med endometrios kompliceras av hormonella störningar och försvinner ofta med komplikationer för mor och barn;
 • mot bakgrund av regelbunden blodförlust utvecklar kvinnor anemi och neurologiska störningar orsakade av skador på nervfibrerna i endometriet. Anemi orsakad av blodförlust leder vanligtvis till yrsel och huvudvärk, andnöd och allmän svaghet;
 • den farligaste konsekvensen av endometrios kan vara övergången av endometrioidvävnad till ett malignt tillståndstillstånd.

Graviditet med endometrios

Graviditet med endometrios är möjligt, det ska ske under ständig övervakning av en läkare. Under de första tre månaderna är sannolikheten för ett missfall hög, så läkaren föreskriver hormonella läkemedel för att upprätthålla graviditet.

Risken för missfall minskar efter bildandet av en morkaka som inte påverkas av endometrios, som kan bilda hormoner på egen hand. Efter förlossningen återkommer sjukdomen som regel igen, så det är nödvändigt att fortsätta behandlingen igen.

Prognos för livmodern endometrios

Prognosen för endometrios är i de flesta fall positiv. Resultatet av behandlingen beror först på allt på vilket stadium sjukdomen upptäcktes. Med behandling i de tidiga stadierna av utvecklingen av endometrios, är chansen att äntligen bli av med sjukdomen högre.

Lanserade former kan kräva kirurgisk ingripande och leda till infertilitet. Avlägsnande av livmodern genom kirurgiska ingrepp ger kvinnor en acceptabel livskvalitet efter klimakteriet.

Sjukdomsprevention

Det bästa förebyggandet av endometrios är snabb diagnos och en hälsosam livsstil. Hos kvinnor med insett reproduktiv funktion och frånvaron av kirurgiska ingrepp i bäckenorganen minskas risken för endometrios..

Förebyggande åtgärder kan förebygga eller bromsa uppkomsten av sjukdomen vid sjukdomens ärftlighet.

Dessa åtgärder omfattar främst:

 • korrekt näring (regelbunden konsumtion av färsk frukt och grönsaker, fisk och skaldjur, avslag på koffeinhaltiga drycker);
 • vägran av dåliga vanor (rökning, alkohol);
 • minskning av stressnivån (hjälper till att återföra det mentala tillståndet till det normala);
 • vägran från ofta användning av tamponger (tamponger hindrar utflödet av blod från slidan, vilket orsakar utvecklingen av patologiska förändringar);
 • full sömn (7-8 timmars sömn bidrar till att upprätthålla immunitet och upprätthålla hormonbalans i kroppen);
 • aktiv livsstil i allmänhet och måttlig fysisk aktivitet under menstruationsperioden påskyndar metaboliska processer i kroppen.
 • särskild uppmärksamhet bör ägnas åt tidiga undersökningar av endometrios för kvinnor över 40 år, liksom flickor som har smärtsam menstruation.
 • efter operationer i bukhålan är det nödvändigt att kontrollera förekomsten av endometrios och regelbundet besöka en gynekolog.
 • snabb behandling av inflammatoriska sjukdomar i könsområdet, behandling av kroniska sjukdomar i bäckenorganen kommer också att vara förebyggande, för att förhindra behovet av operationer i livmoderhålan.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt behovet av förebyggande åtgärder i följande fall:

 • med en förändring i menstruationscykelns varaktighet;
 • med en ökning eller kraftig minskning i vikt, vilket indikerar att ämnesomsättningen är försämrad;
 • kvinnor över 40 år;
 • med ökande östrogennivåer.

För att snabbt upptäcka sjukdomen måste du regelbundet besöka en gynekolog (minst 3 gånger per år) och ta tester.

recensioner

Recensioner av kvinnor om endometrios:

Vanliga frågor för endometrios

De vanligaste frågorna som kvinnor ställs med en diagnos av endometrios är:

 • Kan jag ha sex? Ja, sex är inte förbjudet och ibland hjälper till och med att lindra symtomen.
 • Behöver jag hålla mig till en viss diet och livsstil? Rätt kost och måttlig träning hjälper till att stödja kroppen och ge den styrka i kampen mot den identifierade sjukdomen.
 • Kan endometrios utvecklas till livmodercancer? Den godartade kursen av sjukdomen kan bli ondartad endast med en extrem, försummad form.
 • Vid vilken ålder är adenomyos? Sjukdomen kan utvecklas både hos omogna flickor och hos kvinnor i reproduktiv och klimakterisk ålder..
 • Vilken effekt har graviditet på adenomyosförloppet? Utvecklingen av endometrios kan leda till infertilitet. Om en kvinna mot bakgrund av sjukdomen fortfarande lyckas bli gravid avtar sjukdomen. Detta beror på en minskning av östrogennivåer och en ökning av progesteron i en kvinnas kropp. Sjukdomen återkommer vanligtvis efter en period av förlossning och amning..
 • Endometrios - en ärftlig sjukdom? I medicinsk praxis, många fall av sjukdomar i endometrios på grund av ärftlighet. I litteraturen beskrivs arvsformerna av sjukdomen och genen som orsakar denna patologi. Om ändå symptom på endometrios har upptäckts, bör du omedelbart konsultera en läkare och inte leta efter behandlingsmetoder på Internet själv.

endometrios

Vad är endometrios?

Endometrios - en sjukdom där endometriet - vävnaden som foder inuti livmodern - börjar växa utanför livmoderhålet. Endometrios påverkar oftast äggstockarna, äggledarna och vävnaderna i bäckenet. I sällsynta fall kan endometrial vävnad sprida sig utanför bäckenorganen.

Sjukdomen är också känd som

På engelska, en sjukdom som kallas endometrios.

orsaker

Den exakta orsaken till endometrios är inte bestämd, de möjliga förklaringarna är som följer:

 • Retrograd menstruation. I retrograd menstruation flyter menstruationsblod, som innehåller endometriceller, tillbaka genom äggledarna och inte från kroppen. Dessa endometriala celler vidhäftar väggarna i bäckenet och ytorna på bäckenorganen, där de växer och fortsätter att tjockna och blöda under varje menstruationscykel..
 • Transformation av peritoneala celler. Som en del av den så kallade induktionsteorin föreslår experter att hormoner eller immunfaktorer bidrar till omvandlingen av peritoneala celler - celler som linjer insidan av buken - till celler som liknar endometrium.
 • Transformation av embryonala celler. Hormoner, såsom östrogen, kan omvandla embryonala celler - celler i mycket tidiga utvecklingsstadier - till endometriala foci under puberteten.
 • Det postoperativa ärrens nederlag. Efter operation, såsom en hysterektomi eller kejsarsnitt, kan endometriala celler fästa vid det kirurgiska ärret.
 • Endometrisk celltransport. Blod- eller lymfkärl kan transportera endometriceller till andra delar av kroppen.
 • Fel på immunsystemet. Ett problem med immunsystemet kan göra att kroppen inte kan känna igen och eliminera endometrielliknande vävnader som bildas utanför livmoderhålet.

Vem är i riskzonen

 • Släkthistoria för endometrios;
 • tidig ålder av den första menstruationen;
 • korta menstruationscykler (7 dagar);
 • tung menstruation;
 • ökade östrogennivåer eller långvarig användning av östrogeninnehållande läkemedel;
 • brist på graviditet;
 • defekter i livmodern eller äggledarna;
 • brist på vikt;
 • alkoholberoende;
 • hypoxi och järnbrist.

Hur ofta

Endometrios upptäcks hos 0,5-5% av kvinnor i fertil ålder utan problem med befruktningen och hos 25-40% av kvinnor som lider av infertilitet.

symtom

Det huvudsakliga symptomet på endometrios är smärta i nedre del av buken, ofta förknippad med menstruation. Smärta är ofta mer smärtsam än vanlig menstruation.

 • smärta i ländryggen;
 • smärta under eller efter samlag;
 • smärta under tarmrörelser eller urinering;
 • kraftig blödning under menstruationen; blödningar mellan perioder kan också förekomma;
 • infertilitet.

Endometrios kan åtföljas av ökad trötthet, diarré, förstoppning, illamående, särskilt under menstruationen.

Diagnos av sjukdomen

 • Samling av klagomål och karakteristiska symtom.
 • Under en gynekologisk undersökning utför läkaren en tvåårig undersökning, under vilken ett förstorat livmodern med en mjuk konsistens kan upptäckas, livmoderilitet kan begränsas på grund av vidhäftningar, med endometrios av äggstockarna, patologiska formationer i livmodern kan palperas, känslig för palpation, palpation i bäckenväggarna kan vara smärtsamma. När man tittar i speglarna kan cyanos i livmoderhalsen upptäckas.
 • Ultraljud av livmodern och äggstockarna. Det hjälper till att visualisera fokus för endometrios med äggstocksskador, men ger inte en tillräcklig bild för endometrios av livmodern eller bäckenväggarna.

Diagnostisk laparoskopi. Kirurgisk manipulation utförd under generell anestesi. Genom flera små snitt på bukväggen sätts ett laparoskop in i bäckenhålan, med hjälp av vilken läkaren visuellt kan identifiera patologiska lesioner, samt ta ett vävnadsprov för histologisk analys.

 • Laboratorieforskning. Blodtest för tumörmarkör CA-125 - med endometrios kan det ökas. I ett allmänt blodprov kan ESR ökas på grund av den inflammatoriska processen och hemoglobin kan minskas på grund av tung menstruation. I den allmänna analysen av urin kan leukocyter bestämmas, vilket kommer att indikera vidhäftningen av en infektiös process.
 • Behandling

  Behandlingsmål

  • Förbättra livskvaliteten genom att bli av med smärtsyndromet, normalisera menstruationscykeln;
  • infertilitetsbehandling;
  • anemi-behandling;
  • förebyggande av återfall.

  Livsstil och hjälpmedel

  En kost med grönsaker, gröna och rött kött med låg fetthalt kan minska inflammation.

  Träning har en positiv effekt på endometrios, eftersom regelbunden måttlig träning minskar östrogennivåerna..

  Alkohol rekommenderas inte..

  Medicin

  Hormonterapi. Hormonala läkemedel minskar smärta, minskar blodförlust under menstruationen, bromsar tillväxten av patologiska foci, men kan inte helt ta bort fokusen för endometrios. Följande typer av hormonella läkemedel används:

  • hormonella preventivmedel i form av tabletter eller vaginalringar hämmar tillväxten av endometrium, minskar smärta;
  • Gonadotropin frisläppande hormonagonister eller antagonister. Minska östrogensyntesen, vilket leder till en minskning av menstruationens varaktighet och ibland till deras fullständiga upphörande.
  • Gestagen förberedelser. Olika typer av progestinterapi, inklusive intrauterin administrering av levonorgestrel, ett preventivmedelimplantat och preventivinjektion (Depo-Provera) kan stoppa menstruationen och tillväxten av endometrial foci.
  • Danazole är en syntetisk analog av androgen. Stoppar menstruationen, varför symptomen på endometrios reduceras.
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel hjälper till att minska smärta.

  Rutiner

  Massage, akupunktur och magnetoterapi minskar smärtan.

  Kirurgi

  Laparoskopi används för att diagnostisera endometrios och för att behandla den. Läkaren tar bort patologiska fokus för endometrios och vidhäftningar om de lyckades bildas under den långa loppet av den inflammatoriska processen.

  I sällsynta fall kan läkaren rekommendera en hysterektomi som en sista utväg, om patientens tillstånd inte förbättras, trots terapin.

  Under en hysterektomi tar kirurgen bort livmodern och livmoderhalsen. Äggstockarna avlägsnas också eftersom dessa organ producerar östrogen, vilket orsakar tillväxt av endometrial vävnad..

  Återställa och förbättra livskvaliteten

  Det är viktigt att följa alla medicinska rekommendationer, upprätthålla en hälsosam livsstil, undvika stress och överansträngning.

  Möjliga komplikationer

  • Infertilitet;
  • cystor på äggstockarna;
  • Järnbristanemi;
  • depression på grund av kronisk smärta, problem med befruktningen.

  Förebyggande

  För patienter med höga östrogennivåer kan läkare rekommendera att ta hormonella preventivmedel för att kontrollera hormonnivåerna..

  Allmänna principer för förebyggande:

  • vägran av alkohol;
  • begränsning av koffeinintaget;
  • regelbunden träning;
  • från 16 år bör alla kvinnor regelbundet besöka en gynekolog för förebyggande undersökningar minst en gång per år.

  Prognos

  Endometrios är en kronisk sjukdom som inte kan botas helt, men det är möjligt att avsevärt förbättra livskvaliteten, befria patienten från smärta och bota infertilitet.

  Icke-hormonell behandling av endometrios om hormonbehandling är kontraindicerad

  Endometrios är en gynekologisk sjukdom som har en negativ effekt på bäckenorganen, nervsystemet och endokrina system. Denna patologiska process påverkar inte bara livmodern utan hela kroppen.

  När kritiska dagar börjar (från effekterna av hormoner som produceras i äggstockarna) blödar fokusen, vilket leder till obehag och andra obehagliga symtom.

  Efter att ha hört en sådan diagnos kan flickor ofta inte äntligen besluta om terapeutiska metoder och välja dem som inte kommer att göra mer skada än patologi.

  Men när du väljer behandlingstaktik bör du inte lita bara på din egen åsikt. Det första du behöver göra är att klara alla tester, eftersom det här är det enda sättet att skydda dig från komplikationer och allergiska reaktioner.

  Det finns tillfällen då vissa kvinnor är förbjudna från hormonbehandling baserat på testresultat. I det här fallet måste du diskutera med läkaren alla alternativ för att bota endometrios utan hormoner..

  Kontraindikationer för hormonterapi

  Behandling av endometrios med hormonella substanser är kontraindicerat i närvaro av sådana huvudsymtom:

  • med allergiska reaktioner på specifika läkemedel;
  • vid ökad risk för tromboembolism (provocerad av komplicerade åderbråck eller hjärtpatologier);
  • med diagnostiserade livmoderfibroider eller cystor av bilagor som behöver kirurgiskt ingripande;
  • med endometrios, åtföljt av dysplasi eller prekanceröst tillstånd i livmoderhalsen;
  • med leverproblem;
  • i händelse av att metaboliska processer misslyckas och det hematopoietiska systemets funktionalitet;
  • med njursjukdomar som kräver långvarig behandling;
  • med dysfunktion i det endokrina systemet;
  • med arteriell hypertoni;
  • när onkologi diagnostiseras.

  I vilket fall som helst bör den behandlande läkaren ha en individuell inställning till varje enskild patient med hänsyn till kontraindikationer och särskilt sjukdomsförloppet.

  Hur man botar endometrios utan hormoner - en genomgång av personlig upplevelse

  En sådan vanlig gynekologisk sjukdom som endometrios är ett allvarligt problem som drabbar fler och fler kvinnor varje dag.

  För dess behandling används olika metoder och taktiker, medan positiv dynamik endast kan uppnås vid komplex behandling.

  Men tyvärr är inte alla flickor lika väl lämpade för droger och procedurer. Det finns också sådana patienter som inte kan ta hormoninnehållande läkemedel, så du måste välja en effektiv icke-hormonell behandling.

  Om vi ​​överväger recensionerna av patienter som har upplevt alternativa behandlingsmetoder, är det svårt att isolera något specifikt, eftersom någon kvinnlig kropp är individuell.

  Om vi ​​inte talar om läkemedelsbehandling kan de flesta positiva recensionerna hittas om traditionell medicin. Avkok är mycket effektiva, har få biverkningar och är ett utmärkt alternativ till hormoner..

  Inte mindre än kvinnor berömmer biodlingprodukter, nämligen propolis. Enligt övertygelserna från flickorna som testade metoden, kommer en sådan unik produkt inte bara att hjälpa till att övervinna endometrios, utan kommer också att ha en generell positiv effekt på kroppen..

  Hur man behandlar hormonfri endometrios

  Trots valet av terapeutiska åtgärder bör behandlingen av endometrios inledas så snabbt som möjligt, särskilt när man använder icke-hormonell terapi.

  Observera att behandling av endometrios utan hormoner praktiskt taget inte tillåter att uppnå önskat resultat om sjukdomen diagnostiseras i de sista stadierna. Med en sjukdom som har nått 3 eller 4 grader hjälper bara operationen att återhämta sig.

  Om åtgärder vidtas så snabbt som möjligt kan den behandlande läkaren föreskriva olika typer av behandling som utesluter användning av hormoner, vilket inte särskilt kommer att påverka effektiviteten av terapeutiska förfaranden.

  Observera att om patientens ålder är reproduktiv kommer graviditet, förlossning och amning bara att ha en positiv effekt på behandlingen av endometrios..

  laparoskopi

  Laparoskopi är en av metoderna för minimalt invasiva ingrepp, vilket hjälper till att hantera sjukdomen utan storskalig kirurgi. Proceduren utförs genom undersökning med speciella anordningar i bukhinnan, kontrollen av åtgärder utförs med hjälp av optiska instrument med hög upplösning.

  Hormonfri endometrios kan behandlas med laparoskopi. Under proceduren görs 3 kanaler för införande av instrument (snitt) i bukhålans främre vägg. Trots att förfarandet inte tar mycket tid gör de det under generell anestesi..

  Fördelarna med laparoskopi är:

  • proceduren tillåter inte bara diagnos, utan också målinriktat avlägsnande av små foci av könsorgan och extragenital endometrios;
  • det är möjligt att undvika allvarliga organskador;
  • efter proceduren förlorar kvinnan inte förmågan att bli gravid och få ett barn;
  • under proceduren är det möjligt att ta bort vidhäftningar, vilket positivt påverkar fertiliteten.

  Utöver det faktum att förfarandet är mindre traumatiskt, minimerar det sannolikheten för spridning av endometrieceller, vilket ofta händer på grund av felaktigt avlägsnande av dess foci.

  Hormonfria mediciner

  För att eliminera endometrios utan att ta hormoner används följande mediciner:

  • immunomodulatorer;
  • antispasmodiska läkemedel;
  • hormonfria ämnen;
  • vitamin- och mineralkomplex.

  Med tanke på att endometrios uppträder inte bara mot bakgrund av hormonell obalans, utan också med att immunsystemet fungerar felaktigt, föreskrivs immunmodulatorer.

  Om endometriumet i normalt tillstånd linjer livmoderkaviteten inifrån, bör lymfocyter eliminera det när andra endometrieceller upptäcks..

  Men eftersom antalet lymfocyter minskar mot bakgrund av sänkt immunitet minskar deras aktivitet. Som ett resultat av detta sprids endometriala vävnader slumpmässigt över hela kroppen..

  Immunmodulerande läkemedel, som inkluderar interferon, ökar immuniteten, minskar antalet patologiska fokus, eliminerar inflammation.

  Att ta kramplösande läkemedel som No-Shpa eller Spazmalgon krävs för att eliminera smärta. Användningen av vitaminkomplex har en positiv effekt på patientens allmänna tillstånd.

  Järn är nödvändigt för att undvika anemi, som kan utvecklas på bakgrund av blödning, vilket händer mycket ofta med endometrios.

  Cyclodion är ett annat läkemedel som ofta föreskrivs av läkare för att normalisera hormonnivåerna. Detta naturbaserade läkemedel minskar prolaktinproduktionen, varav en överdriven mängd leder till en felaktig funktion i den hormonella bakgrunden och menstruations oregelbundenhet.

  Att ta detta läkemedel bidrar till normalisering av menstruation, vilket är mycket bra för behandling av endometrios..

  Om vi ​​överväger andra icke-hormonella läkemedel som används för endometrios, föreskriver ofta läkare Endoferin. Fördelen med detta läkemedel är att det inte finns några hormoner i dess sammansättning. Han har också ett minimum av kontraindikationer och biverkningar..

  balneoterapi

  Balneoterapi är en terapeutisk metod som används för att eliminera endometrios. Under denna procedur, ta radon- och jod-brombad, komplettera dem med bevattning av slidan och mikroclyster fyllda med radonvatten.

  • stoppa smärta;
  • ha en lugnande effekt;
  • mängden gonadotropiner normaliseras;
  • öka progesteronproduktionen;
  • minska antalet hyperöstrogener.

  Effekten som kan uppnås efter att ha tagit radonbad kvarstår i sex månader.

  Bevattning av vaginalhålan och jod-brombad är inriktade på:

  • känslighet tröskelökning;
  • tryckreduktion;
  • normalisering av sköldkörtelfunktionen;
  • undertryckande av östrogenproduktion;
  • eliminering av inflammatoriska processer.

  Effekten av att ta jod-brombad varar cirka 4 månader.

  Denna teknik involverar också användning av bischofit- och barrträd, som har en lugnande, smärtstillande och antispastisk effekt, eftersom de påverkar hudreceptorer. Varaktigheten av badbehandlingen varierar från 3 till 5 månader.

  Datorterapi

  Behandling av endometrios utan hormoner med hjälp av zonterapi används i olika former av den patologiska processen. Kärnan i förfarandet ligger i återupptagandet av neuroendokrina anslutningar, regleringen av immunförfaranden i den kvinnliga kroppen.

  Tack vare sådan behandlingstaktik blir det möjligt att återställa förmågan att fostra barn och att normalisera hormonnivån.

  Under datorreflexologi verkar svaga likströmsutsläpp på biologiskt aktiva områden som kopplar hjärnan till nervsystemet och autonoma system.

  Denna metod innebär inte ytterligare användning av läkemedel.

  Enligt resultaten från zonterapi inträffar sådana förändringar:

  • nervsystemet stabiliseras;
  • ökad immunitet;
  • hormonnivåerna normaliseras (östrogenproduktionen minskar och progesteron stiger);
  • reproduktionsorganens och systemens effektivitet återställs;
  • infertilitet botas;
  • livmoderns livsmiljöer, bifogar och bröstkörtlar fungerar igen.

  Trots att metodens effektivitet är uppenbar kan man följa dynamiken i positiva förändringar genom resultaten av hormonanalys.

  Alternativ terapi

  Om det är omöjligt att behandla endometrios med hormonella läkemedel av flera orsaker, måste du överväga metoder för behandling med folkläkemedel.

  Med hjälp av örtterapi kommer att kunna uppnå:

  • minska intensiteten hos den inflammatoriska processen;
  • öka kroppens skyddande funktioner;
  • en positiv effekt på äggstockarnas funktionalitet;
  • lugnande effekt.

  Bland de vanligaste metoderna för alternativ behandling kan identifieras:

  • ta tinkturer från tall livmodern (taget av kursen);
  • terapi med växtbaserade beredningar (kompositionen kan inkludera nässlor, celandine, knotweed);
  • hirudotherapy;
  • långvarigt intag av avkok från örter med lugnande effekter.

  Kirurgi

  Kirurgisk behandling är en extrem åtgärd som man använder sig av i närvaro av direkta indikationer..

  Innan operationen försöker de alla typer av metoder för konservativ terapi, bara om de är ineffektiva kan läkaren besluta om operationen.

  Direktindikationer för kirurgintrång är:

  • fall när långvarig användning av korrekt förskrivna läkemedel inte närmar sig återhämtningsögonblicket;
  • intolerans mot hormonbehandling;
  • förekomsten av ett stort antal drabbade områden vars storlek överstiger 25 mm.

  Eftersom endometrios kan påverka inte bara livmodern utan också de inre organen som gränsar till detta leder detta till deras dysfunktion. Terapi av den patologiska processen genom kirurgi innebär fullständigt avlägsnande av lesioner.

  Beroende på egenskaperna hos sjukdomsförloppet och andra relaterade faktorer kan kirurgen från sin egen erfarenhet välja den mest optimala behandlingsmetoden.

  Därför får nulliparösa flickor minimalt ingripande för att upprätthålla reproduktionsförmågan. De rekommenderas oftast laparoskopi..

  I de fall de drabbade områdena är för stora tas de bort. Idag används laser cauterization, elektro- och termokoagulation för detta.

  Denna procedur låter dig upprätthålla integriteten hos de omgivande vävnaderna, minimera risken för blödning och förhindrar bildning av vidhäftningar.

  Om patientens ålder överstiger 45 år eller hon har barn, i händelse av omfattande skador och involvering av angränsande organ, måste läkaren ta bort organet helt eller dess drabbade del. Detta är det enda sättet att minska sannolikheten för återfall..

  Fysioterapi

  Orsakerna till att läkaren kan ordinera en fysioterapeutisk behandling kan vara:

  • metodsäkerhet;
  • smärtfrihet;
  • förmågan att justera belastningen;
  • effektens varaktighet;
  • brist på allergiska reaktioner;
  • icke-toxicitet;
  • förmågan att kombinera denna taktik med andra behandlingsmetoder;
  • lägsta finansiella kostnader.

  Som regel används fysioterapi i de tidiga stadierna av sjukdomen, dessutom hjälper det till att eliminera vidhäftningar. Sådana behandlingstaktiker används också som förebyggande åtgärder under den postoperativa perioden för att undvika komplikationer..

  Trots den uppenbara säkerheten har fysioterapeutisk behandling ett antal kontraindikationer, nämligen:

  • fastställda endometrioidcyster på äggstockarna;
  • 3 och 4 stadier av sjukdomen;
  • kombination med intag av psykotropa ämnen som används för att eliminera psykiska och neurologiska störningar.

  Bland antalet fysiska faktorer som används vid behandling av endometrios, kan vi skilja:

  • elektrofores av jod (under proceduren uppnås en lugnande effekt, smärtstillande, hormonnivåerna återgår till det normala; effekten varar upp till 4 månader);
  • magnetoterapi (stabiliserar nervsystemet, förbättrar mikrosirkulationen i vävnader);
  • UV-strålning och magnetisk laserterapi (bedömer, eliminerar inflammation, har en biostimulerande effekt på de patologiska processernas fokus).

  Trots att fysioterapi har relativt få kontraindikationer, bör metoder som ryggmassage i korsryggen, lerterapi, paraffinmasker och andra förfaranden som stimulerar östrogenproduktion inte användas för att behandla endometrios.

  Folkrättsmedel

  Bland recepten på traditionell medicin finns det många beprövade åtgärder som har fungerat bra som ett universalmedel för endometrios. Men innan du använder dem måste du alltid konsultera en läkare.

  Följande recept är mest populära bland patienter:

  • växtbaserade avkok från livmoderns livmodern (torrt gräs hälls med vatten, bringas till en koka och insisterade i ungefär en halvtimme i ett vattenbad; sedan filtreras infusionen och tas en gång om dagen i en halvtimme före en måltid);
  • tamponger gjorda av honung (för beredning av en helande massa blandas honung med vatten och tampongerna blötläggas. Därefter sätts tampongen in i vagina på natten; på morgonen tas den bort och douchas med avkok från medicinska örter);
  • douching med växtbaserade avkok.

  Som ni ser är metoderna olika, varje kvinna kommer att hitta en behandlingsmetod som är lämplig. Men en sådan behandling kommer att vara mindre effektiv och mycket längre än hormonbehandling.

  hirudotherapy

  Hirudoterapi är en terapeutisk procedur för vilken igler används. Sådan behandling utförs endast med deltagande av en specialist efter att patienten har genomgått en lämplig undersökning.

  Förfarandets taktik ligger i det faktum att medicinska igler appliceras på de delar av kroppen som sammanfaller (i projektion) med platsen för livmodern, äggstockarna, samt i akupunkturpunkter och i vagina.

  Effektiviteten av en sådan behandling ligger i det faktum att en igel utsöndrar mer än 100 sorter av biologiskt aktiva föreningar på en bittplats, vilket positivt påverkar kroppen och påskyndar återhämtningen.

  Hirudoterapi vid behandling av endometrios leder till sådana positiva förändringar:

  • antalet överväxt endometrium minskas;
  • menstruation är normal;
  • intensiteten av urladdningen under kritiska dagar minskar;
  • vidhäftningar och cystiska formationer löser sig;
  • ömheten minskas;
  • om endometrios leder till infertilitet återställs en kvinnas reproduktionsförmåga.

  Förfaranden med igler utförs av kurser, medan en paus på flera månader görs mellan dem..

  Sammanfattningsvis vill jag tillägga - inte förtvivla om det av objektiva skäl är omöjligt att behandla endometrios med hormoner. Alternativa behandlingsmetoder har en lika effektiv effekt och har mycket färre biverkningar..

  Hormoner för endometrios

  Endometrium - det inre slemhinnan i livmodern. Den innehåller ett stort antal blodkärl. Tillväxten av endometrioidvävnad utanför livmoderhålan orsakar ett patologiskt tillstånd som kallas endometrios.

  Sjukdomen kännetecknas av allvarligt hormonsvikt och andra symtom:

  • svår smärta;
  • livmodersblödning;
  • knappt urladdning före och efter menstruation;
  • långvarig menstruation med riklig urladdning;
  • smärta under samlag;
  • infertilitet.

  Kärnan i hormonbehandling av endometrios

  Hormoner vid endometrios är en nästan obligatorisk del av behandlingen. Detta är fysiologiskt motiverat eftersom sjukdomen är hormonberoende. Det främsta skälet är överdriven östrogenproduktion i en kvinnas kropp.

  Läkaren föreskriver hormonbehandling av endometrios för att lösa följande problem:

  • normalisering av utsöndringsaktiviteten hos äggstockarna och hypofysen;
  • förebyggande av ytterligare proliferation av endometrioidvävnad.

  Konstgjord undertryckning av menstruation är essensen av hormonterapi. Under verkan av aktiva substanser förekommer inte fysiologisk avstötning av livmoderslimhinnan. Focierna för dess tillväxt utanför livmodern blödar inte, och kroppen återställs.

  Andra behandlingar inkluderar:

  • Imitation av klimakteriet. Läkaren föreskriver hormonella läkemedel som minskar nivån på könshormoner till minimivärden.
  • Undertryckande av ägglossning. För detta ändamål används läkemedel som innehåller syntetiska androgener (manliga könshormoner). Dessa ämnen blockerar utgången av det mogna ägget från follikeln..

  Medicinering för endometrios innefattar flera grupper av hormonella läkemedel. Läkaren väljer behandlingsregimen individuellt med hänsyn till ett antal faktorer:

  • individuella egenskaper hos kvinnans kropp;
  • patientens önskan att få barn i framtiden;
  • kontraindikationer.

  Det är svårt att bota endometrios utan hormoner. Kvinnor som är kontraindicerade i sådana läkemedel vänder sig till traditionell medicin, hirudoterapi och utövar olika fysioterapeutiska förfaranden..

  Alternativ behandling kan endast betraktas som ytterligare. Effektiviteten är svår att förutsäga. Vidareutveckling av sjukdomen, återfall är möjligt.

  Gonadoliberin-agonister

  Den farmakologiska effekten av denna grupp läkemedel syftar till att återställa det funktionella systemet i hypothalamus-hypofysen-äggstocken. Under verkan av gonadoliberinagonister observeras följande reaktioner av kvinnans kropp:

  • minskad utsöndring av gonadotropa hormoner;
  • minskad känslighet hos hypofysreceptorerna;
  • skapande av villkor för utveckling av konstgjord menopaus.

  I denna grupp ingår läkemedlet Bruserelin. Dess verkan syftar till att normalisera hormonbalans och tunnare livmoders inre slemhinnor.

  gestagener

  Dessa är steroidhormoner som aktiverar progesteronreceptorer. Under påverkan av det senare minskar tillväxten av endometriala vävnader. En av läkemedlen är Duphaston. Det innehåller syntetiskt progestogen..

  Gonadotropin-hämmare och antigestagener

  Läkemedel från denna grupp undertrycker effekten av FSH (follikelstimulerande hormon), LH (luteiniserande hormon), progesteron. Aktiva ämnen bromsar äggstocks utsöndringsaktivitet och minskar östrogenproduktionen. Under dessa förhållanden hämmas tillväxt av endometri vävnad..

  Danazol innehåller syntetiska androgener. Gestrinone främjar en naturlig ökning av gratis testosteron och en minskning av proteinnivån som binder könshormoner.

  Hormonala orala preventivmedel för endometrios

  Preventionspiller Yarin och Zhania undertrycker produktionen av naturliga könshormoner och förhindrar tillväxt av endometrium.

  Den behandlande läkaren före bestämning av behandlingsregimen föreskriver test för att identifiera vilka hormoner som är förhöjda. Varje läkemedelsgrupp för behandling av sjukdomen har en annan farmakologisk effekt, så självmedicinering är oacceptabelt. Beslutet om konservativ behandling, kirurgi fattas endast av en kvalificerad specialist.

  Fördelar och nackdelar med hormonbehandling av endometrios

  Läkemedlets effektivitet för endometrios beror på utvecklingsstadiet av sjukdomen. Den högsta terapeutiska effekten observeras i de initiala stadierna av utvecklingen av den patologiska processen. Tidig upptäckt av patologi hjälper till att undvika kirurgisk ingripande. Fördelarna med denna behandling är:

  • eliminering av smärta;
  • lindring av blödning;
  • återställande av fertilfunktion.

  Tillsammans med den terapeutiska effekten har hormonella tabletter med endometrios en preventiv effekt. De förskrivs till kvinnor i de senare stadierna av utvecklingen av sjukdomen som preoperativ förberedelse och under rehabiliteringsperioden. Efter en terapikurs återhämtar sig kvinnans kropp snabbt: menstruationscykeln normaliseras, fertilitet kvarstår.

  Hormonbehandling, som alla andra, har nackdelarna med:

  • brist på terapeutisk effekt om orsaken till endometrios inte är förknippad med ett ökat östrogeninnehåll i en kvinnas blod;
  • terapi varaktighet (från 6 till 12 månader);
  • möjlig utveckling av läkemedelsberoende;
  • hoppa inte över att ta mediciner, annars inträffar genombrottsblödning;
  • efter läkemedelsuttag finns det risk för återfall.

  Vid långvarig användning av hormoner utvecklar en kvinna biverkningar. De vanligaste är:

  • illamående;
  • huvudvärk;
  • kränkning av metaboliska processer;
  • Depression
  • cirkulations- och matsmältningssystemfunktion.

  Hormon kontraindikationer

  Hormonterapi föreskrivs inte till alla patienter. Denna metod för konservativ behandling av endometrios har kontraindikationer:

  • endokrina störningar;
  • nedsatt njur- och leverfunktion;
  • patologi i hjärtat, blodkärl, blodbildning;
  • diabetes;
  • magsår, gastrit;
  • tendens till allergier;
  • överkänslighet mot enskilda läkemedelskomponenter.

  Hormonadministration rekommenderas inte för feta kvinnor som röker. Kontraindikationer inkluderar graviditet, amning, förekomst av cancer.

  Behandling av endometrios med hormonella läkemedel är det mest effektiva sättet. Det finns olika grupper av läkemedel som ordineras för att bekämpa sjukdomen. Schema för läkemedelsbehandling väljs endast av en läkare.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Vilken ansvarsfrihet anses vara tecken på graviditet?

  Tilldelningar, som ett tecken på graviditet, är en normal manifestation för den kvinnliga kroppen på grund av att systemet ständigt genomgår global förändring mot bakgrund av hormonella emotionella och fysiologiska faktorer....

  Innan din period gör ont i magen

  Nästan varje kvinna och tjej möter det faktum att magen gör ont innan menstruationen. Regelbunden blödning är en naturlig och normal process som inträffar i kroppen på varje medlem av det rättvisa könet....

  Hur man hanterar smärta under menstruationen

  Varför gör det ont under menstruationen?Vilka andra orsaker orsakar smärta?Vilka tester som krävs för att förstå att detta inte är en farlig sjukdom?Varför gör det ont, och min flickvän lider av menstruation utan problem?...