Endometrios: diagnos, behandling, läkemedel och folkläkemedel

Intim

12 februari 2020

I närvaro av endometrios observeras spridning av endometrieceller utanför livmodern. Oftast diagnostiseras sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder. Endometriosbehandling är lång. Valet av läkemedel bör vara under tillsyn av en läkare. I avsaknad av korrekt behandling orsakar endometrios allvarliga konsekvenser: upp till infertilitet.

Diagnos av endometrios

Behandling av endometrios hos kvinnor under 30 år och äldre innebär preliminär differentiell diagnos. Det är nödvändigt att utesluta förekomsten av andra patologier i könsorganen med liknande symtom. En preliminär medicinsk historia krävs, inklusive information om:

 • tidigare överförda patologier hos kvinnliga reproduktionsorgan;
 • kirurgiska ingrepp;
 • gynekologiska sjukdomar hos patientens släktingar.

Behandling av endometrios hos kvinnor innebär en preliminär vaginal eller rektovaginal undersökning. En sådan diagnostisk procedur är mest informativ före menstruation..

För att klargöra formen och lokaliseringen av de drabbade områdena:

Intressant fakta! Behandling av kronisk livmodersendometrios involverar en ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan. Detta är nödvändigt för att identifiera dynamiken i sjukdomens progression..

Magnetresonansavbildning hjälper till att klargöra placeringen av endometrieceller. Noggrannheten för denna metod når minst 96%.

Intern endometrios, vars behandling utförs enligt ett individuellt schema, innefattar hysteroskopi. Tack vare endoskopisk undersökning av livmoderhålan är det möjligt att diagnostisera med en noggrannhet på 85%.

Använd laparoskopi, undersök visuellt endometriala foci, bedöm deras grad av mognad, kvantitet. I vissa fall visades också studien av tumörmarkörer (CEA, CA-125)..

Behandling av endometrios hos kvinnor

Uterin endometrios innebär behandling:

 • mediciner;
 • kirurgiska metoder. Det mest radikala av dessa är avlägsnande av livmodern och äggledarna.

Fysioterapi för endometrios underlättar sjukdomsförloppet. Lämpliga tekniker lindrar smärta, bidrar till en snabbare befruktning.

Om endometrios i livmodern inte tillhandahåller kirurgisk behandling föreskrivs följande fysioterapeutiska förfaranden:

 • sessioner med elektromagnetiska svängningar i ljusområdet;
 • Climatotherapy;
 • lågfrekventa elektromagnetiska fält sessioner;
 • kurbad;
 • hydroterapi.

Fysioterapeutiska metoder för behandling av endometrios förstärker effekten av hormonella läkemedel. De minskar den inflammatoriska processen inom området inre organ, förhindrar förekomsten av vidhäftningar.

Diffus endometriosbehandling innebär i de flesta fall en långvarig. Med denna form av patologi sprids endometrieceller till organets muskelskikt och ersätter det gradvis.

Behandling av endometrios hos kvinnor under 30 år

Lanserad retrocervical endometrios innebär en ganska allvarlig behandling. I det första stadiet av sjukdomen, förutom läkemedel, kan hirudoterapi förskrivas. Leech-behandling minskar blodförlust under "kritiska dagar".

Hirudoterapi för endometrios har en antispasmodisk, antiinflammatorisk, immunstimulerande effekt. Användningen av igler låter dig normalisera blodflödet i livmodern och äggstockarna.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 30 år

Vid en allvarlig form av sjukdomen förskrivs hormonella tabletter för behandling av endometrios endast efter operationen. Vid behandling av patienter i denna åldersgrupp beaktas följande kriterier:

 • gynekologisk historia. Särskilt anmärkningsvärt är tabletter för behandling av endometrios efter abort;
 • processens svårighetsgrad;
 • svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen;
 • behovet av att upprätthålla reproduktionsfunktionen.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 40 år

Vid behandling av patienter i denna åldersgrupp indikeras gonadotropinfrisättande hormonagonister. När du använder dem avbryts produktionen av könshormoner i äggstocksområdet. Som ett resultat reduceras endometrialfoci i storlek.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 50 år

Behandling av patologi med klimakteriet kan inkludera följande:

 • hormonterapi;
 • kirurgiska metoder (curettage, fullständigt avlägsnande av livmodern).

Behandling av endometrios efter 50 år kan vara symtomatisk. Det handlar om att ta icke-steroida antiinflammatoriska tabletter, läkemedel med smärtstillande effekt..

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 60 år

Efter en ålder av 60 år, redan kronisk endometrios, där behandlingen kan reduceras till operation för att avlägsna endometrium. I det första stadiet av sjukdomen, i frånvaro av komplikationer, till konservativ terapi.

Om vid 3 års ålder diagnostiseras endometrios, är läkemedelsbehandling ineffektiv. Om indikerat förskrivs patienter i denna åldersgrupp ofta Norkolut (är ett progestogen).

Behandling av endometrios hos gravida kvinnor

Om patienten har denna sjukdom kan följande komplikationer uppstå:

Efter bildandet av moderkakan reduceras risken för missfall betydligt.

Förberedelser för endometrios

I vissa fall innebär sjukdomen behandling med läkemedel:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel (gonadotropinhormonantagonister, orala preventivmedel).

Endometrios av 2: a graden inkluderar också behandling med hemostatiska medel. Detta gäller i fall där sjukdomen åtföljs av svår blödning..

Vid användning av Wobenzym kännetecknas behandlingen av endometrios genom resorption av vidhäftningar som redan har dykt upp. Läkemedlet, som består av ingredienser av växt- och djurursprung, förhindrar bildandet av ärrvävnad i bäckenområdet.

Vid användning av Longidaza åtföljs inte behandlingen av endometrios genom nya vidhäftningar. Ljus minskar svullnad i vävnader, manifestationen av smärta. Med hjälp av suppositorier ökas känsligheten för COC för behandling av endometrios (hormonbehandling). Ljus hämmar bildningen av fibrös vävnad. Vid en sjukdom som äggstocksändometrios ökar behandling med Longidase chanserna för befruktning.

Vizanne med endometrios

Den aktiva komponenten i Vizanne är dienogest. Tabletter har antiandrogen effekt. Tack vare Byzanne dör de patologiska fokala patologiska formationerna. Den genomsnittliga behandlingstiden är 6 månader.

Dufaston med endometrios

Behandling av endometrios med Duphaston åtföljs extremt sällan av biverkningar. Läkemedlet reglerar de grundläggande fysiologiska funktionerna i den kvinnliga kroppen, hjälper till att bekämpa progesteronbrist. Duphaston fungerar också som ett förebyggande av förekomsten av patologier i könsorganet som helhet.

Janine med endometrios

Zhanin och Yarina för behandling av endometrios föreskrivs för hormonell korrigering av förändringar i kvinnans kropp. Tabletternas sammansättning inkluderar:

 • progestogener av syntetiskt ursprung;
 • östrogener.

Markerade förändringar i hälsotillståndet kan ses efter 4-6 månaders behandling. Under kursen har patienten ingen menstruation. De syntetiska komponenterna i läkemedlen blockerar produktionen av sina egna hormoner.

Mirena med endometrios

Mirena är ett lokalt hormonellt preventivmedel. Den innehåller levonorgestrel i små doser. Mirena-spiralen, som sätts in i livmodern, används inte om:

 • malign tumör;
 • upptäckt av könsinfektion;
 • livmodersblödning av oklar natur;
 • akut smittsam process i kroppen.

Det är effektivt för endometrios

Silhuetten för behandling av endometrios bidrar till atrofi av patologiska foci, oavsett placering. Verktyget bromsar syntesen av östrogen, minskar intensiteten för smärta lokaliserad i bäckenområdet.

Klayra med endometrios

Klayra är ett kombinerat oralt preventivmedel. Den är gjord på basis av dienogest. Klayra hämmar tillväxten av endometrialfoci, bromsar utvecklingen av sjukdomen.

Behandling av endometrios med folkläkemedel

Vid en sådan sjukdom som endometrios, minskar behandling med folkläkemedel risken för komplikationer. Ganska ofta använt celandine. En medicinalväxt används med försiktighet. Den medicinska örtens sammansättning innehåller alkaloider som provocerar utseendet på en allergisk reaktion. Behandling av endometrios med celandine utförs i följande sekvens:

 • En matsked gräs häll 250 ml kokande vatten.
 • Den resulterande blandningen insisteras i en behållare med ett tätt stängt lock under två timmar.
 • Efter den angivna tiden filtreras drinken.
 • Ta ¼ kopp infusion tre gånger om dagen. Behandlingsvaraktigheten är 14 dagar.

Andra örter används också för endometrios. Med många perioder är ett sådant recept effektivt:

 • 20 gram hackade nässlor lämnar 200 ml kokande vatten.
 • Den resulterande blandningen insisteras 1 timme, filtreras.
 • Ta 50 ml nässlsbaserad dryck två gånger om dagen. Mottagningen av infusionen fortsätter tills blödningen slutar eller blir mindre rik.

Förebyggande av endometrios

Behandlingen av endometrios hos kvinnor efter 40 år är full av många svårigheter. Därför läggs stor vikt vid förebyggandet av sjukdomen:

 • noggrann medicinsk övervakning av kvinnor som har haft en abort eller andra kirurgiska ingrepp;
 • snabb behandling av akuta och kroniska gynekologiska sjukdomar;
 • kompetent mottagning av hormonella läkemedel.

Intressanta fakta! Förebyggande av sjukdomsprogression är snabb behandling. Väntande taktik i närvaro av endometrieceller är absolut inte motiverade. Det leder till bildandet av nya patologiska fokuser, en minskning av äggledarnas tålamod, uppkomsten av vidhäftningar och cikatriciala processer.

Kost för endometrios

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 30 år och äldre innebär en strikt diet. Produkter som förbättrar östrogenproduktionen utesluts från kosten. Dessa inkluderar: nötter, baljväxter, svamp, vitkål, frön.

En diet för behandling av endometrios är baserad på följande principer:

 • menyn bör ha en tillräcklig mängd färsk frukt och grönsaker;
 • begränsa konsumtionen av vegetabilisk olja, vissa mejeriprodukter;
 • det är förbjudet att dricka öl och annan alkohol;
 • maximera konsumtionen av kaffe, vilket ökar känsligheten hos vävnader och stimulerar en mer aktiv östrogenproduktion;
 • spannmål, fiskrätter läggs definitivt till kosten.

Övning för endometrios

Med denna patologi är hormonfri behandling ofta ineffektiv. Därför används gymnastiska övningar som en del av den komplicerade terapin av sjukdomen.

Utför i ryggläge:

 • växelvis dra benen böjda vid knäna till magen;
 • korsa upphöjda raka ben;
 • rörelser som efterliknar cykling.

I den ursprungliga positionen som ligger på sin sida görs följande övningar:

 • cirkulära rörelser i benen;
 • dra benen till magen;
 • höja de nedre extremiteterna, följt av att leda dem åt sidan.

Terapeutisk gymnastik utförs också i startpositionen, stående på alla fyra:

 • bågning av ryggen med en "båge";
 • växla raka ben upp.

Intressanta fakta! Yogakurser förbättrar det allmänna välbefinnandet, lindrar smärta. Huvudtyngden ligger på tekniker som ger vitalitet och eliminerar obehag. Det är värt att ge upp poser där blodtillförseln till bäckenorganen ökar..

Regelbundna idrottsaktiviteter har en positiv effekt på nervsystemets tillstånd. Progressiv nodular endometrios, där behandlingen i de flesta fall innebär ett gynnsamt resultat, kan leda till uppkomsten av depression. Regelbundna klasser av terapeutisk gymnastik ger styrka, hjälper till att förbättra humöret.

Massage för endometrios

Massage för endometrios är tillåtet, men med vissa begränsningar. En avkopplande och återställande massage har en gynnsam effekt på kroppen. Semestermassagesessioner bör överges.

En individuell behandlingsplan för endometrios kan inkludera användning av gynekologisk massage. Men att göra det själv rekommenderas inte. Gynekologisk massage utförs på en medicinsk institution av en behörig specialist.

Slutsats

Regelbundna fysiska undersökningar indikeras för att minimera sannolikheten för att endometrieceller uppträder. Noggrann diagnos kan inte bara undvika sjukdomens början, utan också upptäcka den i ett tidigt skede.

Läkemedelsbehandling av endometrios

Endometrios är en kronisk, långsamt utvecklande sjukdom. Det utvecklas i reproduktiv ålder och kvarstår tills klimakteriet. Det åtföljs av menstruations oregelbundenhet och smärta. Leder till infertilitet och stör den normala funktionen av bäckenorganen.

Hormonala läkemedel för behandling av endometrios är grunden för konservativ terapi. Förutom dem förskrivs icke-hormonella läkemedel, inklusive växtbaserade ursprung. I vissa fall kan endometrios botas med medicinering. Om de valda läkemedlen inte klarar av sin uppgift indikeras kirurgisk behandling..

Uppgifter med läkemedelsbehandling

Konservativ behandling blir inte helt av med sjukdomen. Det har andra mål:

 • Partiell eller fullständig tillfällig regression av foci av endometrios i livmodern, äggstockarna, äggledarna, bukhinnen och andra organ;
 • Hämning av sjukdomens progression;
 • Förebyggande av komplikationer: blödning i livmodern, vidhäftningar;
 • Förbättra livskvaliteten. Mot bakgrund av behandlingen minskar smärtsyndromet eller försvinner helt. Menstruationscykeln normaliseras: menstruationen blir mindre rik och långvarig;
 • Återhämtning av reproduktiv funktion. Efter behandlingen kan en kvinna bli gravid och fostra ett barn;

Läkemedelsbehandling av endometrios ökar chanserna för graviditet.

 • Förebyggande av återfall.

De positiva effekterna av läkemedelsbehandling varar i 1-2 år. Som praxis visar är ett återfall av sjukdomen möjligt i framtiden. Endometrioida foci börjar växa igen och sprids genom bäckenorganen. Men medan en kvinna tar droger, är hon i de flesta fall skyddad från utvecklingen av sjukdomen.

Naturlig regression av foci är möjlig under graviditet och klimakteriet. Under reproduktionsperioden utanför graviditeten utvecklas sjukdomen. Medan äggstockarna arbetar och syntetiserar hormoner, växer livmoderslimhinnan, fokuserar endometrios genom bäckenorganen.

Indikationer för konservativ behandling

Läkemedel med endometrios undertrycker tillväxten av foci och minskar dem i storlek. Sådan behandling indikeras i följande situationer:

 • Uterin endometrios (adenomyos) i I-III grad hos kvinnor i reproduktiv ålder. I de första stadierna av utvecklingen av heterotopiesjukdom fångas alla lager i livmodern gradvis. I steg IV passerar processen till angränsande organ, livmodern förändras avsevärt och konservativ terapi är ineffektiv;

Läkemedelsbehandling föreskrivs för adenomyos på 1-3 grader.

 • Endometrioida ovariecyster upp till 4 cm i närvaro av allvarliga kliniska symtom. Med stora formationer förskrivs läkemedel i kombination med kirurgisk behandling;
 • Extern endometrios - skada på bukhinnan, äggledarna, slidan, livmoderhalsen som ett av stadierna i förberedelserna för kirurgisk behandling;
 • Endometrios i tarmen och urinblåsan i kombination med kirurgi;
 • Endometrios av lokalisering med infertilitet och missfall, förberedelse för befruktningen av ett barn.

Indikationer för läkemedelsbehandling bestäms av läkaren först efter en fullständig undersökning av patienten. Det diagnostiska schemat inkluderar undersökning och ultraljud enligt indikationer - hysteroskopi, kolposkopi och laparoskopi.

I gynekologi föreslås två scheman med konservativ terapi:

 • Läkemedelsbehandling som huvudmetod. Det används för små former av endometrios, en liten förekomst av processen, hos ungdomar;
 • Läkemedelsbehandling i kombination med kirurgisk behandling. Hormonala läkemedel föreskrivs före operation för att minska storleken på foci. Detta gör att du kan minska mängden intervention och blodförlust, bevara reproduktionsorgan. Efter operationen förskrivs hormoner för att regressera återstående heterotopi..

Behandlingsregimen kan ändras under behandlingen om det finns indikationer.

Vad hotar vägran av läkemedelsbehandling

Inte alla patienter följer läkarens rekommendationer exakt och genomgår en fullständig behandling. Följande tillstånd kan vara en anledning till att vägra terapi:

 • Rädsla för hormonella droger. Utövare påpekar att många kvinnor inte vill ta de föreslagna hormonella läkemedlen av rädsla för negativa biverkningar. Patienter är rädda för hirsutism (överdriven hårväxt av manlig typ), snabb viktökning, infertilitet och hjärt-kärlsjukdom. Sådan rädsla är inte berättigad: moderna hormonella läkemedel anses vara relativt säkra med strikt efterlevnad av instruktionerna;

Många kvinnor vägrar att behandla endometrios medicinskt av rädsla för biverkningar..

 • Bieffekter. Hormonala läkemedel tolereras inte alltid väl. Många kvinnor rapporterar menstruations oregelbundenheter, ett fel i matsmältningskanalen och andra tillstånd;
 • Det finns inget förtroende för läkare. Ofta vägrar patienter klassisk medicin och föredrar recept från traditionella läkare. Anledningen till detta beslut kan vara en rädsla för biverkningar och missnöje med resultatet. Kvinnor vägrar behandling, eftersom de inte ser någon betydande effekt och inte känner sig förbättringar.

Kan endometrios botas utan medicinering? Nej, det är nästan omöjligt. Man kan bara hoppas att processen inte kommer att utvecklas för snabbt, och innan klimakteriet börjar stör sjukdomen inte kvinnan. I praktiken händer detta sällan. Endometrios uppstår vanligtvis i ung ålder - 20-35 år gammal och lyckas orsaka mycket lidande vid klimakteriet (45-55 år).

Konsekvenserna av obehandlad endometrios:

 • Menstruella oregelbundenheter. Menstruationer på bakgrund av patologi blir varje år mer omfattande och smärtsamma, varaktigheten förlängs;
 • Livmoderblödning. De uppstår mot bakgrund av adenomyos, ovarial endometrios. De leder till betydande blodförlust, hotar en kvinnas liv;
 • Brott i en ovariecyst. Endometriom skadas lätt. Brott i kapseln leder till blödning i bäckenhålet. Nödoperation krävs;

Obehandlad endometrios kan kompliceras genom brott i endometriomens kapsel.

 • Torsion av ovariecyster. Om endometriom är beläget på en tunn stjälk, vrider det lätt. Äggstocksnekros utvecklas. Nödoperation indikerad;
 • Infektion av cyster i äggstockarna. Endometriom blir inflammerat, processen sprider sig till äggstockarna och närliggande organ. Kirurgisk hjälp behövs
 • Kroniskt smärtsyndrom. När processen fortskrider penetrerar foci djupt in i vävnaderna. Smärtan intensifieras, blir konstant, inte associerad med faserna i menstruationscykeln;
 • Sexuella övergrepp. Konstant smärta, tung menstruation, blödning mellan menstruationer - allt detta stör ett intimt liv;
 • Psykologiska störningar. Kliniska studier visar att långvarig endometrios är en av orsakerna till depression.

Komplikationer kan endast undvikas med snabb och adekvat behandling..

Varför behandling inte hjälper?

I vissa fall fungerar inte den föreskrivna medicinen. Behandlingen hjälper inte - det har ingen effekt av det, och kvinnan tvingas leta efter andra sätt att lösa problemet. Det händer också att behandlingen som utförs endast delvis hanterar problemet och att patienten förblir missnöjd med behandlingen. Varför hormonella och andra läkemedel inte hjälper?

Baserat på klinisk erfarenhet kan flera orsaker till behandlingsfel identifieras:

 • Processens betydande förekomst. Med ett stort område och djup av skador används hormonella läkemedel i kombination med kirurgisk behandling. Läkemedelsbehandling som den enda metoden är inte alltid effektiv;

Om endometrios har spridit sig utanför reproduktionsorganen, till exempel in i tarmen, kommer bara läkemedelsbehandling inte längre att vara tillräckligt.

 • Den långa sjukdomsförloppet. Kliniska studier visar att endometriotiska lesioner med tiden kan förlora känsligheten för hormoner. Tillförlitliga uppgifter om denna fråga har ännu inte tillhandahållits;
 • Kombinerad patologi. Om endometrios upptäcks med myom eller endometrial hyperplasi kommer det att vara svårare att bli av med det;
 • Bristande efterlevnad av behandlingsregimen. Om patienten ändrar läkemedlet eller dess dosering, går hela kursen inte till slutet, terapinas effektivitet minskas.

Hormonala läkemedel vid behandling av endometrios

Hormonterapi har sina fördelar och nackdelar. Ett entydigt plus är behandlingens höga effektivitet. Mot bakgrund av terapin återhämtar sig fokusen på sjukdomen och kvinnans tillstånd förbättras avsevärt. Av nackdelarna är det värt att notera den dåliga toleransen för droger. Hormonala läkemedel påverkar inte bara reproduktionsorganen utan också andra kroppssystem, och sannolikheten för oönskade biverkningar är hög.

Kontraindikationer för varje grupp av hormonella läkemedel bestäms individuellt. Avslag på behandling framkallas oftast av samtidigt somatiska sjukdomar. Hormonala läkemedel är oönskade vid allvarliga sjukdomar i hjärta och blodkärl, lever och njurar..

Vid behandling av endometrios med olika lokalisering används sådana hormonpreparat:

 • Gonadotropinfrisättande hormonagonister;
 • Progestogener - progesteronbaserade läkemedel;
 • Östrogenprogestogenläkemedel.

Låt oss titta närmare på varje grupp läkemedel.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

GnRH-agonister binder i hypofysen med gonadotropinhormonreceptorer. De blockerar produktionen av sina egna äggstockshormoner och skapar ett tillstånd som liknar klimakteriet i kroppen. Östrogenkoncentrationen i blodet reduceras avsevärt och fokusen på endometrios regresserar. Under behandlingen minskar blodförlusten under menstruationen, vanliga bäckensmärta försvinner och risken för komplikationer minskar.

I klinisk praxis används följande läkemedel:

 • Diferelin;
 • buserelin;
 • Lucrin och Lucrin Depot;
 • Decapeptyl Depot;
 • Zoladex;
 • Sinarel et al.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister används vid behandling av endometrios.

Under behandlingen minskar först dysmenorré. Menstruationer blir knappa eller slutar helt. Efter 1-2 månader försvinner bäckensmärta, efter 3-4 månader försvinner dyspareunia (smärta under samlag) och sexlivet normaliseras. Enligt kliniska studier minskar svårighetsgraden av smärta med fyra gånger vid slutet av behandlingen.

Gn-RG-agonister ordineras i olika former: tabletter, injektioner. Depotberedningar prioriteras. De administreras intramuskulärt en gång var 28: e dag, från 2-4 dagar av cykeln. Intranasal spray kan användas dagligen..

Terapiförloppet är 3-6 månader. Långvarig användning av agonister är opraktiskt. Övning visar att den maximala effekten av behandlingen uppnås den 3-4: e månaden. Användningen av agonister i mer än 6 månader ökar risken för att utveckla biverkningar, men förbättrar inte prognosen för sjukdomen.

Mot bakgrund av användningen av agonister utvecklas negativa biverkningar hos nästan alla kvinnor:

 • Värmevallningar, liknande liknande symtom under en naturlig klimakterium;
 • Anfall av omotiverade frossa;
 • Högt blodtryck;
 • Plötsliga humörsvängningar;
 • Minskad sexlyst;
 • Bröstförminskning;
 • Sovstörning efter typ av sömnlöshet eller ofta uppvaknande;
 • Huvudvärk, yrsel.

En av de farligaste komplikationerna av terapi anses vara en minskning av benmineraldensitet (BMD) med 6-8%. När du använder Gn-RH-agonister med en kort kurs, återställs IPC helt efter avslutad behandling. Vid långvarig användning av hormoner minskar BMD irreversibelt och osteoporos utvecklas.

Om du tar Gn-RG-agonister i mer än 6 månader, finns det stor sannolikhet för att utveckla osteoporos.

Gn-RH-agonister används inte för att behandla endometrios hos ungdomar. I reproduktiv ålder rekommenderas densitometri (BMD-bedömning) hos kvinnor med hög risk för utveckling av osteoporos..

För att minska negativa biverkningar förskrivs agonister under täckmantel av andra läkemedel som innehåller låga doser av naturligt östrogen i kombination med progesteron. Add-back-terapi ökar toleransen för läkemedlet och förbättrar kvinnans tillstånd under hormonbehandling och minskar också avsevärt risken för osteoporos.

Upprepad agonistterapi vid reproduktionsåldern är sällsynt. Studier visar att denna praxis minskar tillgången på äggstockarna och bidrar till utvecklingen av för tidig menopaus..

Gn-RH-agonister föreskrivs för djupa och vanliga former av endometrios. De används före operation eller förlossning av ett barn för att avsevärt minska fokusen i storlek. Läkemedel hämmar tillväxten av heterotopi tillfälligt. Recensioner av läkare och patienter visar att 2-3 år efter det att läkemedlet avbrutits återkommer sjukdomen. Frekvensen av återfall 5 år efter terapi är 50-75%.

gestagener

Enligt rekommendationerna från världens gynekologiska samhällen bör gestagener betraktas som första linjen läkemedel vid behandling av endometrios. Handlingen för dessa fonder förklaras av sådana mekanismer:

 • De blockerar produktionen av hormoner i hypofysen och hypothalamus och bromsar syntesen av östrogen i äggstockarna;
 • Påverka direkt fokusen för endometrios: orsaka transformation av endometrialceller, vilket leder till regression av heterotopia;
 • Enzymer aktiveras som främjar omvandlingen av östrogener: östradiol blir en mindre metaboliskt aktiv östron;
 • Undertrycka prostaglandinproduktion och minska smärta.

Alla gestagener kan delas in i två grupper:

 • Orala preparat (tabletter). Tilldelas kontinuerligt i 3-9 månader;
 • Parenterala läkemedel (injektioner, intrauterint system). Ansök på lång sikt.

Lista över orala läkemedel:

 • Vizanne (dienogest);
 • Duphaston (dydrogesteron);
 • Norkolut (noretisteronacetat);
 • Provera (medroxyprogesteronacetat), etc..

Orala gestagener för behandling av endometrios.

 • Intrauterin hormonsystem Mirena (levonorgesterel);
 • Depo-Provera (intramuskulär form av medroxyprogesteron).

De flesta av de föreslagna läkemedlen kräver användning av höga doser, vilket är osäkert och inte uppfyller internationella standarder. Ett undantag görs på basis av dienogest (Vizanne) och levonorgesterel (Mirena). De låter dig uppnå önskad effekt med minimala doser. Dienogest påverkar också direkt syntesen av prostaglandiner och minskar smärtan avsevärt med endometrios.

Progestogener tolereras väl. De skapar inte förutsättningar för konstgjord menopaus. Många progesteronpreparat hämmar inte ägglossningen, men graviditet mot deras bakgrund rekommenderas inte (en teratogen effekt är möjlig). Den vanligaste biverkningen av terapin är genombrott uterinblödning eller intermenstrual urladdning. De förekommer under perioden för anpassning till läkemedlet och försvinner vanligtvis efter 3 månader..

Laktinet och Charozetta kan förskrivas som ett preventivmedel för ammande kvinnor. Dessa är hormoner baserade på progestogener, men de har ingen effekt på sjukdomsförloppet.

Östrogenprogestogenläkemedel

Två grupper av läkemedel skiljer sig i denna kategori:

 • Orala medel - COC;
 • Parenterala läkemedel - NovaRing vaginal ring.

NovaRings vaginalring är känd inte bara som ett preventivmedel, utan också som ett verktyg för att behandla endometrios.

Kombinerade orala preventivmedel (COC) hämmar produktionen av hypofys- och äggstockshormoner. De hämmar ägglossningen, kan användas för en lång kurs - under ett år eller mer. Rekommenderas för kvinnor som inte planerar en graviditet inom en snar framtid. Befruktning av ett barn inträffar efter avslutad läkemedel.

COC: er, tillsammans med progestogener, anses vara förstahormonterapi för endometrios. Dessa är relativt billiga läkemedel med låg risk för biverkningar. Kan förskrivas i tonåren. Under terapi minskar volymen av månadsvis urladdning och bäckensmärta minskar.

 • Klayra, Jeanine, Bonade, Silhouette - baserat på en dienogest;
 • Yarina, J., Modell, Dimia - med användning av drospirenon;
 • Regulon, Marvelon - med inkluderande av desogestrel;
 • Rigevidon - baserat på levonorgestrel;
 • Lindinet, Novinet - med gestodenum.

Preparat baserade på dienogest och levonorgestrel prioriteras.

Produkter som innehåller dienogest.

Rekommenderad COC-administration i långvarigt läge: 63 dagars användning och 7 dagars paus. Det konstaterades att en sådan behandlingsregim är effektiv vid allvarliga menstruations oregelbundenheter mot bakgrund av endometrios. När du använder COC i kontinuerligt läge minskar smärtsyndromets intensitet med 50-60% efter 6 månader. Det är tillåtet att använda läkemedel i cykliskt läge (21 + 7) om den kontinuerliga behandlingen tolereras dåligt (acyklisk fläckning inträffar).

Det är fortfarande inte känt exakt hur östrogenkomponenten i COC: er påverkar sjukdomsförloppet. Eftersom endometrios utvecklas mot bakgrund av ett överskott av östrogener är det troligt att användningen av COC kan leda till växer av foci. Tillförlitliga uppgifter om denna fråga har ännu inte tagits emot..

Vaginalringen NovaRing är tillåten för endometrios. Effektiviteten av dess åtgärder är jämförbar med COC. Etonogesterel, som ingår i NovaRing, är inte ett läkemedel som väljs utan kan användas för små former av sjukdomen.

Icke-hormonella läkemedel för behandling av endometrios

Behandling av endometrios utan hormoner är omöjlig. Andra läkemedel föreskrivs endast utöver huvudterapin, men ersätter inte den. Icke-hormonella läkemedel påverkar inte tillväxten av foci, hämmar inte utvecklingen av sjukdomen och minskar inte risken för återfall. De lindrar bara symtomen: eliminera smärta, minska volymen av månadsvis urladdning, öka kroppens totala ton.

Bland icke-hormonella läkemedel förtjänar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) särskild uppmärksamhet:

 • ibuprofen;
 • meloxikam;
 • ketoprofen;
 • naproxen;
 • Diclofenac et al.

Antiinflammatoriska läkemedel.

Aspirin och dess derivat för endometrios är inte förskrivna på grund av den höga risken för biverkningar.

NSAID hämmar syntesen av prostaglandiner och minskar svårighetsgraden av smärta. De ordineras som en kort kurs under menstruationen, liksom i förberedelsesteget för kirurgisk behandling. Applicera inte mer än sju dagar i rad. Om du behöver långvarig användning av NSAID, måste du konsultera en terapeut.

Andra åtgärder för symptomatisk behandling av endometrios:

 • Homeopatiska läkemedel (Serropetidas). Sådana fonder har inte visat sig vara effektiva. Det antas att homeopatiska läkemedel är säkra för kroppen och kan återställa reproduktiv hälsa, men deras effekt på människokroppen kan inte spåras. Inga studier har gjorts på denna fråga.
 • Biologiska aktiva tillsatser (Indole-3-carbinol, Stella, Silymarin). Sammansättningen av sådana medel inkluderar växtbaserade komponenter, som bör påverka den hormonella bakgrunden positivt, hämma tillväxten av foci vid endometrios och förhindra utvecklingen av sjukdomen. Effektivitet inte bevisad;
 • Bioregulatorer (Ovariamin, Orgametril). Dessa beredningar inkluderar proteinkomplex utformade för att skydda mot vävnadsproliferation och återställa reproduktionsorganens funktion. Det är inte känt hur sådana medel påverkar sjukdomsförloppet;
 • Immunomodulatorer (Genferon, Viferon). De används för att stimulera kroppens försvar. Påverkar inte direkt endometrios.

Immunomodulatorer som ökar kroppens skyddande reaktion i kampen mot endometrios.

Antibiotika (Ceftriaxone, Josamycin, Metronizadol, Amoxicillin, etc.). vid behandling av endometrios används inte. De föreskrivs för en samtidig inflammatorisk process i bäckenhålet. Läkemedlen används i form av suppositorier och tabletter, intramuskulära injektioner.

Livsstil under behandlingen

Endometriosbehandling är lång - från 3 till 9 månader. Enligt indikationer kan en andra terapikurs erbjudas. Under behandlingen rekommenderas:

 • Var sexuellt försiktig. Det finns inget förbud mot intimitet, men det är viktigt att komma ihåg: kön provocerar brott och vridning av endometrioidcysten, livmodersblödning, kontaktsekretion med endometrios i livmoderhalsen;
 • Lyft inte vikterna (mer än 3-5 kg). Särskilt relevant för endometrios av äggstockarna;
 • Besök bastun, badhuset, stranden och solariet med försiktighet. Termiska procedurer ökar risken för blödning, hotar bristning av cysten;
 • Rådgör med en gynekolog om du tar mediciner och kosttillskott. Vissa läkemedel påverkar hormoner negativt och kan utlösa sjukdomens progression..

Övervakning av effektiviteten i behandlingen utförs var tredje månad fram till kursens slut, då - varje år. En undersökning av en gynekolog, en ultraljud av bäckenorganen visas. Om läkemedelsbehandling inte har fått den önskade effekten måste du granska behandlingsregimen.

Hur och vad man ska behandla livmodern endometrios medicinering: läkemedelsnamn

Kärnan i patologin är i tillväxten av endometriotisk vävnad utanför livmodern (in i bukhinnan, rör, äggstockar, vagina och andra organ).

Oftare observeras sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder över 25-35 år. Upp till 70% av fallen rapporteras hos patienter som diagnostiserats med infertilitet..

Metoden för behandling av endometrios beror på följande faktorer:

 • svårighetsgrad + form av sjukdomsförloppet;
 • svårighetsgraden av kliniska symtom;
 • lokalisering + förekomst av foder i foder;
 • ålder
 • närvaro eller frånvaro av barn, deras önskan att ha eller svårigheter att bli gravid.

Indikationer för konservativ medicinsk behandling av endometrios:

 • det finns inga tecken på utvecklingen av patologin;
 • återställande av reproduktionsfunktioner;
 • graviditetsplanering.

Effektiv läkemedelsbehandling av endometrios inkluderar att ta:

 • hormonella läkemedel (orala preventivmedel);
 • läkemedel för att lindra inflammatoriska processer;
 • olika läkemedelsgrupper.

Läkemedelsbehandlingsregimen för endometrios bör väljas av en specialist. Endast en läkare kan bestämma läkemedlets effektivitet i förhållande till individuella egenskaper, klinisk historia, undersökningsresultat och patientens tillstånd.

Det är farligt att självmedicinera med en sådan diagnos. Utan att känna till läkemedlets verkan och kompatibilitet kan ännu allvarligare hormonella förändringar orsakas av medicinsk behandling av endometrios.

Med en analfabetisk inställning är det lätt att framkalla en snabb tillväxt av fodret, vilket kommer att leda till komplikationer och en försämring av den allmänna hälsan.

Livmodern endometriospiller

Minimala risker, hög effektivitet av läkemedelsbehandling gör denna metod till den mest populära i behandlingen av endometrios.

Handlingen med den konservativa metoden syftar till att uppfylla huvuduppgifterna:

 • undertrycka produktionen av vissa hormoner, inklusive kvinnliga östrogen;
 • orsaka blekning av ägglossningsfunktioner;
 • eliminera tunga menstruationsblödningar;
 • eliminera kliniska symtom, särskilt smärta;
 • stoppa endometriotiska foci och vävnadstillväxt.

Läkemedelsbehandling av patologi inkluderar följande grupper av läkemedel:

TitelBeskrivning
AGNRG (gonadotropinfrisättande hormonagonister)Behandlingens huvudfunktion är induktion av hypoöstrogen genom att stimulera konstgjord menopaus. Menstruationens upphörande stoppar vävnadens tillväxt och leder till regression av focierna. Till exempel läkares utnämning av Diferelin, Zoladex eller Buserelin.
AntigestagensUndertryckande av produktion av LH, progesteron, FSH leder till en avmattning av spridningen av slemhinneskiktceller. Oftare ordineras Danazole eller Mifepristone för medicinsk behandling av endometrios. Läkemedel har biverkningar..
gestagenerProgesteron och dess analoger i behandlingen hjälper till att normalisera menstruationscykeln genom att förlänga den andra fasen. Vanligtvis föreskriven Dufaston, Utrozhestan, Norkolut.
COC (orala preventivmedel)Kombinerade läkemedel avbryter ägglossningen, stabiliserar den hormonella bakgrunden och stoppar utvecklingen av patologi. Till exempel födelsekontroll Janine, Jes, Diane-35, Yarina, Klayra och andra.

Var och en av dessa grupper av läkemedel har egenskapen att hämma produktionen av reproduktiva hormoner vid behandling av endometrios.

Andra medel syftar till att eliminera smärta, komplexa symtom eller förhindra återfall av patologin. För behandling används NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel).

Vizanne

Läkemedlet är effektivt för behandling av endometrios i livmodern och äggstocken. Har en aktiv ingrediens - mikroniserad dienogest.

Läkemedlets verkan med medicinsk behandling av endometrios:

 • hämmar produktionen av kvinnliga hormoner;
 • återställer slemhinnan i livmodern;
 • stör störningen i fodret, vilket leder till dess atrofi.

Till skillnad från analoger bidrar inte läkemedlet Vizann under behandlingen till ansamling av vätska i kroppen och utveckling av hypertoni.

Dufaston

Duphaston - en analog av progesteron

Ett populärt verktyg för ny generation som har praktiskt taget inga biverkningar. Det är en analog av naturligt progesteron..

Medel i progestogen-gruppen har liknande egenskaper för decidualisering och atrofi av det endometriotiska skiktet. Duphaston med medicinsk behandling av endometrios stoppar effektivt utvecklingen av patologi och smärta.

danazol

Detta är en syntetisk androgen som påverkar både friska och patologiska områden i endometrium. Läkemedlets medicinska effekt säkerställer upphörandet av menstruationen, vilket resulterar i atrofi i slemskiktet.

Som ett resultat av frånvaron av kraftig blödning under medicinsk behandling av endometrios, förbättras patientens tillstånd markant, smärta och andra störande symtom försvinner.

buserelin

För smärta används Buserelin.

Beredningar av AGNRH-gruppen påverkar hypofysen. De används vid behandling av vanlig endometrios, allvarliga symtom, för att lindra intensiv smärta. Samt förberedande behandling före operation.

Buserelin och andra agonister är ganska aggressiva läkemedel som orsakar konstgjord menopaus. Efter avbrytande av läkemedlet kommer ägglossningens återhämtning att vara mer än ett år.

Men vid genomförande av Buserelin-behandling finns det nästan 100% av patienterna, även i allvarligt tillstånd, ett omedelbart försvinnande av intensiva smärtupplevelser av någon etiologi.

Efter medicinsk behandling av endometrios, kvarstår effekten i 6 till 12 månader. Detta beror på läkemedlets långvariga verkan.

Ljus för livmodern endometrios (namn)

Suppositorier är den mest lämpliga doseringsformen för behandling av patologier i det reproduktiva systemet. Tre typer av åtgärder används beroende på symtomen:

 • vaginal - för djup nedsänkning i slidan (så nära livmoderhalsen som möjligt);
 • rektal - för placering i rektum;
 • pinnar - infogas i urinledaren eller livmoderhalsen.

Förutom den antiinflammatoriska och smärtstillande effekten har suppositorier för endometriose fördelen att avge läkemedlet till det drabbade området. Bara en halvtimme efter införandet av läkemedlet kommer den aktiva komponenten in i blodomloppet och börjar verka.

Överväga effektiva suppositorier för behandling av endometrios.

Utrozhestan

Utrozhestan kan användas tillsammans med andra läkemedel

Universellt läkemedel för oral och vaginal användning. Läkemedlet används som monoterapi eller i kombination med andra läkemedel för ett antal progesteroner..

Det föreskrivs för patologiska tillstånd som uppstod mot bakgrund av endometrios. Till exempel infertilitet, menstruations oregelbundenheter, till lägre östrogen, etc..

Longidaza

Dessa suppositorier föreskrivs för att stoppa och resorption av vidhäftningar som orsakar hindring av rören. Detta är en av orsakerna till infertilitet mitt i endometrios..

Longidaz suppositorier används i kurser, administreringsmetoden är rektalt eller vaginalt som föreskrivs av en läkare.

indometacin

Läkemedlet stoppar tillväxten av det endometriotiska fodret. Resultatet säkerställs av trippelpåverkan från suppositorier - antiinflammatorisk, smärtstillande och antipyretisk effekt.

Suppositorier Indometacin med medicinsk behandling av endometrios kränker inte mikrofloraen i slemkönsorganen. Lite blödningar observeras ibland..

Antibiotika för livmodern endometrios

Läkemedel i denna grupp kan orsaka komplikationer eller provocera en oönskad biverkning under utvecklingen av endometrios.

För användning av antibakteriella medel måste det finnas allvarliga indikationer, till exempel:

 • penetration av svampar;
 • konsekvenser av organinfektioner i bäckenområdet;
 • inflammatoriska sjukdomar i köns- och urinvägarna.

Med livmodern endometrios förskrivs tre typer av antibiotika.

Antibakteriell Zedex

Bredspektrum antibakteriella medel

Vid spridning av fodret med medicinsk behandling av endometrios, föreskrivs de vanligtvis att dricka en kurs med Unidox, Macropen eller Amoxiclav. Doseringen och reglerna för införande bestäms av läkaren, med hänsyn till anamnes och indikationer. Vanligtvis tas tabletter inom 10-14 dagar, utan att kränka receptet..

cefalosporiner

Dessa är smalprofilerade antibiotika som sällan används vid behandling av endometrios. Indikation - patientens tillstånd, i vilket vägran av läkemedlet blir en ännu större hälsorisk.

Cefalosporinsgruppen inkluderar Cedex, Ceftriaxone, Ceftazidine, etc. Den fullständiga administrationsförloppet är högst 10 dagar.

Antiinfektionsmedicin

Från svampinfektion

Dessa medel används i svåra fall när patienten är mottaglig för en svampinfektion. Dessa inkluderar läkemedel för olika former av frisättning - tabletter, suppositorier, injektioner.

Mest känd: Nystatin, Fluconazole eller Flucostat.

Hormonala droger

Fördelen med denna grupp läkemedel är att bevara, och i vissa fall, den fulla återställningen av kvinnors reproduktionsfunktioner.

En förutsättning före användning vid medicinsk behandling av endometrios är en detaljerad undersökning för att identifiera de saknade hormonerna. Val av preventivmedel beror på stadium, gång och svårighetsgrad av symtomen.

En karakteristisk egenskap hos hormonterapi är användningen. Det är kanske därför med endometrios förskrivs vanligen preventivmedel med reducerad dos.

Med foderets tillväxt

Jeanine

Ett populärt läkemedel som föreskrivs när det finns tecken på spridning av fodret. Enligt statistik inträffar i 90% av fallen hämning av fokal tillväxt, vilket blockerar smärta och inflammatoriska processer.

Janine, med medicinsk behandling av endometrios, främjar anovulation, hämmar produktionen av vissa hormoner, vilket minskar deras koncentration och sammandragning av rören.

Som ett resultat har patienten en regression av patologi och förbättrat välbefinnande.

En av de vanliga läkemedlen för endometrios. Verktyget innehåller två typer av tabletter - en placebo (tas i intervallet) + en kombination av gestagen och östrogen (aktiv form i 24 dagar).

Om patologin fortsätter att utvecklas ersätts Jess med läkemedlet Lactinet, som inte innehåller östrogen, med medicinsk behandling av endometrios.

Handlar som en placebo

Mini drack

Detta är en grupp preventivmedel som innehåller en minimal koncentration av hormoner. Dessa inkluderar Regulon, Marvelon, Novinet, Lindinet och andra..

Alla läkemedel för medicinsk behandling av endometrios tas på liknande sätt. Effektiviteten noteras emellertid endast under behandlingen. Efter avbokning är återfall möjligt.

Vilka andra läkemedel föreskrivs för livmodern endometrios

Patologi avtar under rehabiliteringsterapi, som inkluderar:

 • korrigering av immunitet;
 • avlägsnande av smärta;
 • eliminering av hemorragisk anemi och neuropsykiatriska manifestationer.

Grunden för konservativ terapi utan hormoner är användningen av följande läkemedel:

 • immunmodulatorer - förskriv Levamisole, T-activin, Splenin, Likopid;
 • antioxidanter - effektiva vitamin A, E, C, pyknogenol;
 • fytohormoner av växtursprung - cyklodin föreskrivs för att normalisera cykeln;
 • antispasmodics - föreskrivna Drotaverinum, No-shpa eller Spazmalgon;
 • lugnande medel - lugnande medel Fenazepam, Seduksen, Elenium;
 • järnbaserade beredningar - Ferroplex, Fenyuls;
 • lyofilisat - ordineras vanligtvis ett proteinpreparat av animaliskt ursprung Endofirin.

För att undertrycka produktionen av prostaglandiner vid medicinsk behandling av endometrios, vilket orsakar inflammation i foci, föreskrivs NSAID. Till exempel ibuprofen eller diklofenak.

Från prostaglandinproduktion

Behandlingsregimer för livmodern endometrios

Metoden, doseringen, reglerna och administreringsförloppet är en process som väljs strikt individuellt. Beroende på sjukdomens svårighetsgrad, lokalisering och form utförs läkemedel enligt 3 scheman:

 • godkänd kurs en gång var 90: e dag;
 • månadsterapi;
 • dagligt intag.

I genomsnitt varar full behandling 6 till 9 månader. Grunden för varje schema är användningen av olika grupper av läkemedel.

Ofta ställda frågor blockerar

Kvinnor med endometrios letar ständigt efter lösningar på problemet. Nedan följer svar på de mest populära frågorna från patienter..

Kirurgisk behandling av endometrios

Behandlas livmodern endometrios utan operation (kirurgi)

Det beror på resultaten av undersökningen, som avslöjar den fullständiga kliniska bilden av patologin. Konservativ terapi föreskrivs i fall där det finns gynnsamma villkor för dess implementering..

Det finns situationer där medicinering är kontraindicerad eller ineffektiv. Sedan löses problemet kirurgiskt.

Det finns symtom som bara kan lösas med operation. Till exempel:

 • förekomsten av fibroider, förvärrad av blödning;
 • cystor på äggstockarna;
 • adenomyos;
 • retrocervikal lokalisering av patologi;
 • andra komplicerade former.

Är det möjligt att bota endometrios utan hormoner

Denna sjukdom klassificeras som hormonberoende patologier som inte kan lösas utan användning av preventivmedel..

Komplex hjälper bäst

Vilken komplex behandling föreskrivs av en läkare för livmodern endometrios

En omfattande inställning till problemet inkluderar alla kända metoder för officiell och alternativ medicin. Förutom kirurgisk ingripande och läkemedelsbehandling föreskriver specialister ofta behandling av patologin med hjälpmedel.

Dessa inkluderar:

 • pluggning eller douching;
 • fysisk och hirudoterapi;
 • akupunktur;
 • kurbad;
 • folkrättsmedel.

Recensioner om den medicinska behandlingen av livmodern endometrios

”Efter undersökningen fick jag diagnosen endometrios i livmoderkroppen i I- och II-graderna. Enligt vittnesboken beslutade läkaren att börja med användningen av läkemedlet Janine och sedan titta på resultaten. Åtgärden var så effektiv att problemet under 6 månader efter antagningen löstes. ".

”Jag trodde helt inte att en sådan tvångssjukdom kunde botas med piller. Läkaren föreskrev att dricka läkemedlet Visanne i 6 månader.
Verktyget är utmärkt. Fläcken försvann drastiskt, smärtan under menstruationen avtog och min hälsa återgick till det normala. Läkarna sa att återfall är möjligt när som helst. Men i flera år nu har allt inte förändrats. ”.

Om författaren: Olga Borovikova

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att hålla sig till en diet under menstruationen?

Menstruation är en svår fysiologisk process som åtföljs av hormonella störningar i kroppen. Dessa misslyckanden leder till smärta, humörsvängningar och ökad stress....

En daub istället för menstruation: är det en graviditet

I ett tidigt skede hittar mer än 30% av gravida kvinnor en brun daub. Som regel uppfattas dessa små bruna urladdningar istället för menstruation som ett tecken på graviditet....

”Månadsvis” under graviditeten: hur man skiljer dem från vanlig menstruation

Kvinnor är ofta oroliga för frågan: kan menstruationen gå under graviditeten? Detta är intressant för både de som planerar att bli mamma och de som inte vill föda....