Hur man behandlar livmoderfibrer utan kirurgi: en översyn av mediciner och recensioner av kvinnor

Harmonier

Uterin fibroids anses idag vara en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna som drabbar kvinnor i åldern 33 till 50 år..

Enligt statistik för 2016 behandlades eller behandlas ungefär 67% av kvinnorna i världen i detta ålderssegment för denna sjukdom.

För ett par decennier sedan ledde denna diagnos patienter till panik, eftersom de i de flesta fall eliminerades operativt.

För närvarande finns det olika metoder för läkemedelsterapi. Vi berättar i detalj om hur myom behandlas i den här artikeln.

Vad är myom?

Myoma är en godartad patologi representerad av myomatiska noder.

Beroende på typ, plats och art för bildandet av noder delas sjukdomen upp i:

 • enda och multipelt myom;
 • på en bred bas och på ett ben;
 • subserösa, intraligamentära och submukösa noder.

Arten av den efterföljande behandlingen beror till stor del på typen av sjukdom och dess grad, liksom av patientens ålder.

Läs här om du behöver operation för att ta bort fibroider.

Därför är det så viktigt efter trettio år att regelbundet (minst två gånger om året) genomgå en undersökning på gynekologkontoret för att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna.

Orsaker till förekomst

Som regel är den främsta orsaken till förekomsten av noder hormonell obalans. Det kan uppstå mot bakgrund av andra sjukdomar - problem med det endokrina systemet, nedsatt funktion av bäckenorganen, inflammatoriska processer i könssjukdomar, på grund av den långa kursen att ta hormonella läkemedel, etc..

Också obalans uppstår ofta på grund av långvarig stress och missbruk av dåliga vanor (alkoholanvändning, rökning).

symtomatologi

I de tidiga stadierna av sjukdomen bestäms inte av tydliga symtom.

Symtomen manifesteras endast från andra utvecklingsstadiet av noder och uttrycks i:

 • Brott och förändring av menstruationscykeln (dess förlängning eller minskning);
 • Förekomsten av smärta i nedre del av buken efter fysisk ansträngning, under och efter sexuellt samlag;
 • Smärtsam urinering, tarmrörelser;
 • Blödning (ange ett avancerat stadium).

Om det finns en ökning i omkretsen av nedre buken, kan detta också vara ett tecken på fibroider. Om detta symptom finns, är det nödvändigt att omedelbart konsultera en läkare!

effekter

Lanserade fibroider kan leda till ganska allvarliga konsekvenser:

 • Infertilitet;
 • Deformation (pressning) av bäckenorganen;
 • Övergång av godartade tumörer till det maligna stadiet.

Det är därför en oacceptabel anknytning till denna diagnos, som provocerar utvecklingen av sjukdomen och snabb behandling eller medicinsk övervakning är nödvändig.

I vilka fall krävs inte behandling?

I vissa fall kanske inte behandling krävs, men regelbunden undersökning, övervakning av nodernas tillstånd är nödvändig. Detta är möjligt när noderna är små och små i storlek, och tillsammans med detta manifesterar sig en godartad formation inte med uppenbara symtom, särskilt blödning och smärta.

Men en sådan graviditet bör övervakas ständigt för att undvika komplikationer..

Behandlingen av fibroider krävs inte heller i de fall en kvinna närmar sig klimatperioden - slutet av reproduktionsfunktionens funktion bidrar till döden av godartade formationer.

mediciner

När en diagnos ställs kan en läkare erbjuda flera behandlingsalternativ:

 • Curettage (operativt alternativ). Denna metod föreskrivs när läkaren tvivlar på formationerna och vill klargöra grundorsaken till deras förekomst. Under proceduren studeras livmoders tillstånd, endometrium och det föreskrivs endast i närvaro av blödning och smärta.
 • Laserbehandling. Den höga effektiviteten med denna metod har gjort det populärt inom det medicinska området, men det är bland de smärtsamma.
 • Läkemedelsalternativet. Lämpligast vid eliminering av outgivna fibroider.

Den medicinska eliminationen av godartade tumörer är indelad i flera undertyper, beroende på grundorsaken till deras förekomst och sjukdomens stadium.

Drogbehandling

Läkemedelsbehandling är effektiv i fall där sjukdomen provoseras av hormonell obalans. Så, ett överskott eller akut brist på östrogen och androgener leder till flera interna fel, vilket provocerar överdriven ansamling av döda celler, vilket leder till bildandet av tumörnoder.

Du kan förstå hela bilden av kroppens tillstånd med ett blodprov. Förhållandet östrogen, progesteron och andra hormoner indikerar orsaken till patologin och hur man eliminerar den.

Genom att känna till förhållandet hormoner föreskriver läkaren läkemedelsbehandling, en riktning för att stoppa tumörens tillväxt, en gradvis minskning i dess storlek och efterföljande eliminering.

Efter att myomen har avslutats är det nödvändigt att genomföra förebyggande kurser för att ta mediciner som föreskrivs av läkaren för att förhindra återkommande sjukdom.

En kvinna som en gång har haft en sjukdom måste också kontrolleras regelbundet av en gynekolog och genomgå hormontest..

Hormonterapi

Hormonterapi föreskrivs för att behandla många gynekologiska sjukdomar, och livmoderfibroider är inget undantag..

Terapi har många indikationer och passar de flesta patienter. Men tillsammans med hög effektivitet har denna behandlingsmetod ett antal kontraindikationer, biverkningar som bör övervägas innan kursstart. Så att ta hormoner är kontraindicerat vid maligna onkologiska sjukdomar, en tendens till trombos, nedsatt lipidmetabolism och andra sjukdomar.

Alla hormonpreparat är baserade på innehållet av syntetiska hormoner progestogen (progesteron) och östrogen, eller dess ersättning för etinylöstradiol. Dessa enzymer normaliserar endometrial tillväxt och kontrollerar (blockerar) graviditetens början. Därför är hormonella läkemedel också bland preventivmedel.

Bland de populäraste läkemedlen i denna kategori är följande:

 • Lindinet. Läkemedlet innehåller ämnet etinylöstradiol. Kursen varar från den första till den femte dagen i cykeln, en tablett per dag och varar 21 dagar, varefter en veckopaus krävs. Läkemedlet blockerar utvecklingen av myompatologi, normaliserar hormonnivåer.
 • Jess. Ett av de mest populära läkemedlen på läkemedelsmarknaden för eliminering av fibroider. Baserat på antiandrogena effekter, tillhör det den monofasiska kategorin av preventivmedel. Bland indikationerna, förutom att eliminera noderna, är minskningen av smärta under PMS, ödem och ledvärk. En paus under behandlingen krävs inte. Den enda nackdelen med läkemedlet är det höga priset (cirka 1000 rubel). Billigare analog - Dim.
 • Novinet. Produkten inkluderar disogestrel, etinylöstradiol, ämnen som hjälper till att eliminera grundorsaken till hormonsvikt och, som ett resultat, godartade noder.
 • Regulon. Bra valuta för pengarna. Det används som korrigerande terapi och som ett effektivt preventivmedel. Man bör komma ihåg att läkemedlet tillsammans med indikationerna har många kontraindikationer, särskilt med stor försiktighet bör det tas av personer med hjärtsvikt, med fetma, epilepsi. Läkemedlet är dessutom oönskat att kombinera med rökning och får inte kombineras med alkoholinnehållande produkter.
 • Remens. Ett pålitligt verktyg med ett minimum av biverkningar. Här kombineras pris, indikationer och kvalitet organiskt. Ett utmärkt val som en ytterligare behandling, korrigera den hormonella bakgrunden och normalisera cykeln.
 • mifepriston Läkemedlets huvudeffekt är att normalisera nivån av progesteron i blodet, vilket i stora mängder, som regel, provocerar bildandet av noder. Verktyget ökar livmodern, varför noderna reduceras i diameter och absorberar. Mifepriston har också gynnsamma effekter på skelettet..
 • Mastodinon. Medel av ett brett spektrum av åtgärder. Tillsammans med eliminering av noder och deras symtom används det som ett förebyggande av hyperplastiska processer.

Gonadotropin frisläppande hormonagonister

En separat grupp består av gonadotropinfrisättande hormonagonister eller GnRH-agonister..

Läkemedel i denna kategori fungerar genom att agera på hypofysen och kontrollera gonadotropa enzymer (hormoner), vilket blockerar processen för östrogensyntes, vilket överskott påverkar tillväxten av godartade tumörer. Som regel används en sådan terapi som en ersättning för en operationell intervention eller för att förbereda för operation för att förhindra återuppkomst av noder. Standardbehandlingen är 4,5-6 månader.

De mest kända GnRH-agonistläkemedlen är följande:

 • Decapeptyl. Produkten innehåller triptorelin, ett ämne som aktivt påverkar hormonmetabolismen och hypofysen, som kontrollerar innehållet av östrogen och progesteron i blodet.
 • Zoladex. En lång kurs för att ta läkemedlet (upp till sex månader) förklaras av en gradvis, mer skonsam effekt på kroppen. Läkemedlet normaliserar den hormonella bakgrunden, främjar uppdelningen av myomnoder.
 • Sinarel. Läkemedlet innehåller substansen nafarelin och är väl lämpad som en ytterligare behandling för att öka effektiviteten av terapin.
 • Lucrin Depot. En agonist som innehåller leuprorelin kan på kort tid minska neoplasmaens diameter upp till 50%. Kursen varar upp till fyra månader.
 • Buserelin. En bredspektrum doseringsspray koordinerar arbetet i hypofysreceptorerna, vilket provocerar en ökning av östrogen och progesteron i blodet under en kort tidsperiod. Denna verkan av läkemedlet leder till blockering av gonadotropisk funktion, vilket leder till en minskning av diameter på neoplasmer.

gestagener

Verkan av gestagenläkemedel baseras på att blockera syntesen av östrogenenzymet. Gestagener är billiga och effektiva och har blivit populära i den globala praxisen att behandla gynekologiska sjukdomar, inklusive livmoderfibroider.

Bland de mest populära verktygen i denna kategori belyser vi följande:

 • Norkolut. Tabletterna innehåller den aktiva substansen noretisteron, som normaliserar den hormonella bakgrunden. Kursen är utformad i 3 veckor. För att uppnå effekten av splittring av myoma är flera behandlingskurser nödvändiga..
 • Dufaston. Läkemedlet är baserat på verkan av didrogesteron, som har en aktiv effekt på hormonsystemet och livmoderns funktion. Efter ett sexmånaders behandlingsförlopp finns det som regel en fullständig regression av tumören och eliminering av dess symtom.
 • 17-OPK. Basen för läkemedlet är oxyprogesteron av ämnet kaproat. Läkemedlet är tillgängligt i form av en oljelösning med hög koncentration. Det föreskrivs för myom och atrofiska förändringar i endometrium.
 • Excluton. Syntetisk beredning innehållande linestrenol. Den aktiva ingrediensen är också orgametril, vilket har en gynnsam effekt på livmoderns funktion.
 • Depo Provera. Detta är ett av de vanligaste, populära sätten att eliminera tumören. Behandlar effektivt blödningar från livmodern och endometrios.

Homeopati

I de tidiga utvecklingsstadierna kan sjukdomen behandlas med homeopatiska medel. Deras fördel ligger i det minsta antalet biverkningar och kontraindikationer, liksom i ett brett spektrum av åtgärder. Vi kommer att förstå längre än att behandla kvinnor.

Som regel har homeopatisk terapi, utöver huvudåtgärden, en återställande, tonic effekt, förbättrar hormonhalterna, metaboliska processer och förhindrar åldrande av vävnad:

 • Mammosan. Dragee innehåller arnicaxtrakt, pressade asterios och sepia. Kursen och doseringen föreskrivs av en läkare. För att bestämma läkemedlets effektivitet är det lämpligt att genomföra en prövning varje vecka.
 • Epigallate. Tillskott kan vara ett utmärkt alternativ till hormonbehandling vid behandling av fibroider i de tidiga utvecklingsstadierna och andra gynekologiska problem. Dessutom bekämpar kosttillskott effektivt de negativa manifestationerna av PMS och föreskrivs för klimatsyndrom.
 • Indinol. De aktiva substanserna som utgör läkemedlet garanterar normalisering av metabolism och processer och eliminerar patologin i reproduktionssystemet.
 • Sabina. En ganska effektiv produkt med en rik komposition. Utformad för att eliminera smärtsyndrom med myom och andra patologiska processer i livmodern, samt för att bekämpa blödning.
 • Fosfor. Ett kosttillskott med ett brett handlingsspektrum, normaliserar den hormonella bakgrunden och eliminerar både grundorsaken till sjukdomen och de sekundära symtomen - kränkning av cykeln, störning av centrala nervsystemet (huvudvärk, sömnlöshet, etc.), smärtsyndrom.

Spiral

Den intrauterina anordningen är en tidtestad behandling av fibroider. Mirena spiral är installerad i livmoderhålet och fungerar lokalt.

Spiralens huvudprincip är gradvis frisättning av hormonet levonorgestrel i små doser, som reglerar och normaliserar livmoderens funktion, vilket blockerar utvecklingen av fibroider.

Tillsammans med effekten av blockeraren för utveckling av tumörliknande formationer, minskar spiralen antalet menstruationsflöden och smärta som följer med cykeln. Dessutom är spiralen en effektiv preventivmetod..

Prognos utan operation

Nu känner du till alla alternativ för medicinsk behandling av livmoderfibrer. Varje metod har sina fördelar och funktioner, indikationer och kontraindikationer. I fallet då utvecklingen av sjukdomen inte har passerat det inledande skedet och symptomen inte uttrycks tydligt kommer den bästa metoden att behandlas vara homeopatisk.

Praktiskt taget ofarligt, återställande, det kommer att ha en gynnsam effekt på hela organismen. Indinol kommer att vara en bra hjälp i terapeutisk behandling.

I fallet när symptomatologin har fått vissa funktioner är behandling med gestagener mer lämpad. Och här fick de mest populära bland patienterna verktyget Norkolut, vilket eliminerade inte bara symtomen på fibroider, utan också andra livmoders patologier..

Men i alla fall kan typen, behandlingsförloppet och läkemedlet endast förskrivas av en läkare individuellt, baserat på resultaten från analyserna.

Bota myom med piller! Finns det ett botemedel?

Uterin fibroids är en godartad neoplasma förknippad med hormonell obalans. Avlägsnande av livmodern i 50-70% av fallen utförs med leiomyom. En obehandlad tumör minskar livskvaliteten, vilket leder till allvarlig blödning, komprimering av angränsande organ och infertilitet. Läkemedelsbehandling av livmoderfibroider gör att du kan upprätthålla reproduktionsfunktionen och förbättra tillståndet. Men det föreskrivs inte i alla fall..

Indikationer för medicinsk behandling

Förekomsten av godartade tumörer ökar hos unga patienter. Myom finns även hos flickor efter menarkorten. Under de senaste 40 års observationen hos kvinnor under 30 år har förekomsten ökat från 2% till 12%. I genomsnitt finns fibroider i åldern 33-35 år, då många kvinnor planerar en graviditet. Därför är inte alla överens om en radikal operation.

Läkemedelsbehandling av leiomyom föreskrivs i följande fall:

 • önskan att upprätthålla fertilitet;
 • malosymptomatisk sjukdomsförlopp;
 • storleken på livmodern är inte mer än 12 veckor av graviditeten;
 • sajten ligger interstitialt eller subserosalt på en bred bas.

Vid allvarliga extragenitala sjukdomar, som ökar risken för ett negativt resultat av operation eller anestesi, är också begränsade till läkemedelsbehandling. Dessa villkor inkluderar:

 • dåligt kontrollerad hypertoni;
 • allvarliga hjärtfel;
 • cerebrovaskulär olycka;
 • patologi för blodkoagulationssystemet;
 • akuta kärlsjukdomar;
 • feberliga förhållanden;
 • akuta infektioner.

Konservativ terapi kan vara scenen för komplex behandling. Hormonala läkemedel kan orsaka en minskning av storleken på noderna. Denna funktion används för att förbereda myomektomi för att minska livmodertrauma..

Läkemedel används inte för medicinsk behandling av stora livmoderfibrer. Detta beror på funktionerna i den morfologiska strukturen hos stora noder. I det första stadiet av sjukdomen består tumören av muskelfibrer och ett litet antal lager bindväv. Gradvis jämnas deras förhållande och i stora noder bör fibrösa vävnader råda. Läkemedel leder till en minskning av storleken på noder på grund av myocyter och har liten effekt på bindvävselement. Därför är användningen av hormonella läkemedel inte motiverad och ökar risken för biverkningar.

Kirurgisk behandling föredras under följande tillstånd:

 • tung blödning, tung menstruation, vilket leder till anemi;
 • kronisk bäckensmärta;
 • noden är placerad submukosalt på benet, sammankopplat, cerviskt;
 • storleken på livmodern är mer än 12 veckor av graviditeten;
 • ett förstorat livmodern stör funktionen hos angränsande organ;
 • snabb tillväxt av fibroider;
 • tumör upptäckt under postmenopausala kvinnor.

Kvinnor med infertilitet rekommenderas också organbevarande operationer eller andra behandlingsmetoder som hjälper till att bli av med fibroider och återställa reproduktionsfunktionen..

Läkemedel för behandling av fibroider

Det måste komma ihåg att läkemedel inte leder till eliminering av orsakerna till sjukdomen. De bekämpar effekterna av hormonella störningar, hjälper till att minska svårighetsgraden av obehagliga symtom, förbättra livskvaliteten. Men 2-3 månader efter avslutad behandling är tumörens storlek nära originalet.

Läkemedelsbehandling föreskrivs under en period på högst 6 månader. Detta beror på det stora antalet biverkningar av läkemedlen. Huvudfokus för terapi är undertryckande av östrogensyntes. Hämning av äggstocksfunktionen orsakar en konstgjord menopaus, som slutar med en minskning av benmineralisering.

Behandlingsresultaten utvärderas var tredje månad. Om det inte finns någon regression av noder granskas taktiken till förmån för kirurgi eller minimalt invasiva terapimetoder. Innan läkemedlet förskrivs måste läkaren utvärdera inte bara möjlig effektivitet utan också säkerheten. I vissa fall skadar organbevarande operation, embolisering av livmoderartärerna eller FUS-ablering det allmänna tillståndet och är ekonomiskt fördelaktigt.

För medicinsk behandling av livmoderfibroider av små storlekar används hormonella och icke-hormonella läkemedel. Det senare påverkar storleken på noden mindre, men hjälper till att eliminera de obehagliga symtomen på sjukdomen..

Icke-hormonella läkemedel

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) hjälper till att minska bäckensmärta och intensiteten av menstruationsblödning. När fibroider används:

 • acetylsalicylsyra;
 • diklofenak;
 • ibuprofen;
 • ketorolak;
 • naproxen;
 • indometacin;
 • piroxikam;
 • nimesulid;
 • Meloxicam.

Studier har visat att kvinnor med fibromyom har ökat syntesen av prostaglandin. Dessa biologiskt aktiva ämnen ökar livmodersammandragningar under menstruationen, vilket leder till svår smärta. NSAID reducerar prostaglandinsyntesen. Effekterna manifesteras som en minskning av smärta, en minskning av förlusten av menstruationsblod.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

En Cochrane-översyn 2013 visade att något av de icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlen kan användas för att minska symtomen. Effekten av deras användning är jämförbar med andra läkemedel:

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel tillhör olika kemikalier, har skillnader i metabolism och verkningsmekanism. Men studier har visat att de inte har några skillnader i effektivitet..

NSAID är effektiva för aseptisk nekros i noderna. De ordineras till kvinnor för att minska smärta efter FUS-ablation eller EMA..

Hos gravida kvinnor med leiomyom i andra och tredje trimestern kan smärta och små fläckar uppstå. De förskrivs ibuprofen som ett effektivare och säkert läkemedel. Behandlingen utförs på korta kurser.

Hormonförändringar under graviditeten kan leda till aktivering av tillväxt av noder eller deras hämning. Degeneration fortsätter med svår smärta. Indometacin hjälper till att hantera det.

Det är överlägset NSAID i sin förmåga att minska tranexaminsyra som blödar. Det avser antifibrinolytika. Handlingsmekanismen manifesteras i undertrycket av aktiveringen av blodplasminogen. Detta ämne utlöser en kaskad av reaktioner som syftar till att lösa upp en blodpropp i lumen på ett skadat kärl. Tranexam aktiverar inte fibrinolys, har en systemisk hemostatisk effekt.

Tranexams verkningsmekanism liknar aminokapronsyra. Men dess effektivitet är 20 gånger högre. Volymen av blodförlust under behandlingen reduceras med 40%. Tranexaminsyra förskrivs under menstruationen. FDA rekommenderar att du inte tar mer än 4,0 g per dag, den maximala behandlingen är 5 dagar.

Med förbehåll för rekommenderade doser förekommer inga biverkningar. I sällsynta fall kan huvudvärk, illamående och nästoppning uppstå.

Hormonala droger

Fortplantningsåldern kan uppstå med förändringar i den hormonella bakgrunden, som manifesteras av relativ eller absolut hyperestrogeni. Därför är utnämningen av läkemedel som påverkar det hormonella systemet motiverat patogenetiskt.

gestagener

Steroidhormoner från gruppen av gestagener används i olika dosformer. Deras effekt är förknippad med närvaron av receptorer i livmodern och hypotalamus. Den centrala åtgärden blockerar hypothalamisk-hypofysen-äggstocksaxeln. Som svar på exponering minskar syntesen av östrogen, symtomen på fibroider försvinner och små noder regresserar. Vid kontinuerlig dosering av progestogener i endometrium sker förändringar som gradvis leder till dess atrofi och en minskning av menstruationsblödning. Progestogener hämmar syntes av prostaglandin, så kvinnor märker en minskning av smärta.

För intrauterin användning har det hormonella systemet Mirena utvecklats. Detta är en spiral vars preventivmedel effekt kompletteras med levonorgestrel. Den är inställd på 5 år. 20 μg levonorgestrel frigörs dagligen från spiralen. Enligt studier är effekten av Mirena med myom 74-97%. Det minskar blodförlusten, hjälper till att återställa hemoglobinkoncentrationen och botar anemi..

Mirena verkar endast i livmoderhålan. Det minskar spridningen av endometrium, men påverkar inte funktionen av äggstockarna och hypofysen. Studier 2010 visade att under påverkan av levonorgestrel hämmas tillväxten av myomatösa noder, apoptos utlöses. Periodisk övervakning av patienter visade att små leiomyom regresserar. En snabb förskrivning av Mirena leder till en minskning av antalet hysterektomier hos 89% av kvinnorna.

Under gynekologi under lång tid användes progesteronpreparat för oral administrering, till exempel, Dufaston, för den medicinska behandlingen av livmoderfibrer. Följande effekter noterades under terapi:

 • minskning av smärta;
 • minskad blodförlust;
 • tillväxtinhibering av noder.

Dufaston föreskrevs i flera lägen:

 • cykliskt - från den 14: e till den 26: e dagen av cykeln;
 • 21-dagars läge - från 5 till 26 dagar.

Längre intag av progestogener anses vara mer effektivt. Men senare studier visade att det inte finns något sådant beroende.

Observationer av gravida kvinnor med myom och riktade kliniska studier har visat att tumören under påverkan av progestogener kan aktivera och påskynda tillväxten. Ett ökat antal progesteronreceptorer hittades i hennes vävnader. Därför förbättrar inte detta läkemedel kvinnans tillstånd utan påskyndar uppkomsten av allvarliga symtom på sjukdomen.

Orala preventivmedel med låg dos

Hos kvinnor i reproduktiv ålder, efter läkemedelsbehandling och tumörregression, är det nödvändigt att byta till stödjande behandling. För att stabilisera tillståndet används kombinerade orala preventivmedel med låg dos:

Handlingsmekanismen är baserad på det dagliga intaget av en fast dosering av östrogen och progestogen i kroppen, som inte förändras under hela cykeln i monofasiska preventivmedel. Samtidigt går äggstockarna i sömnläge: follikeln mognar inte, det finns ingen frisättning av östrogen och ingen ökning av progesteron i lutealfasen. Med orala preventivmedel minskar endometriumets tjocklek, menstruationsflödet minskar i volym och varaktighet.

Kombinerade orala preventivmedel med låg dos

Låg östrogenkoncentration hämmar aktiviteten hos myomatösa tumörceller. Efter att ha uppnått regression av noderna kommer den kontinuerliga användningen av COC: er inte att tillåta dem att börja ny tillväxt..

Stödjande terapi är nödvändigt för kvinnor som inte har uppnått den naturliga början av klimakteriet. Efter 50-55 år får orala preventivmedel inte användas..

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Dessa är konstgjorda syntetiserade proteinföreningar som liknar strukturen som det humana gonadotropinfrisättande hormonet. Men till skillnad från endogena ämnen binder de sig till receptorer under lång tid. Detta leder till hämning av hypothalamic-hypofysfunktion och äggstocksfunktion, minskar syntesen av östrogen. För medicinsk behandling av fibroider används följande ämnen:

 • leuprolidacetat - läkemedel Lucrin Depot, Luprid Depot;
 • triptorelin - droger Triptorelin-lång, Diferelin, Decapeptil;
 • goserelin - läkemedlet Zoladex.

Kliniska randomiserade studier har visat att användningen av läkemedel i denna grupp kan minska storleken på fibroider med 50%. Lucrin Depot och dess analoger leder inte bara till regression av leiomyom, utan minskar också livmodervolymen, undertrycker blödning, förbättrar den allmänna hälsan.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister förskrivs ofta vid preoperativ beredning. Terapi inom 3 månader före operationen förbättrar prognosen betydligt. Under denna period har den normala koncentrationen av hemoglobin tid att återhämta sig. Därför är blodförlust under den postoperativa perioden enklare.

Medicinering före operation leder till en betydande minskning av storleken på de inre könsorganen. Den standarda hysterektomitekniken involverar kirurgi genom den främre bukväggen på grund av tumörens stora storlek. Men i vissa forskningscentra var det möjligt att minska antalet ingripanden genom laparotomi och utföra avlägsnande av livmodern genom slidan. En sådan operation skadar mindre en kvinna, minskar risken för postoperativa komplikationer och påskyndar rehabilitering.

Varaktigheten av läkemedelsbehandlingen med GH-agonister är begränsad till 6 månader. Detta beror på allvarliga biverkningar. En minskning av äggstocksfunktionen orsakar en konstgjord menopaus med alla dess karakteristiska symtom:

 • värmevallningar;
 • humörsvängningar;
 • vaginit;
 • kränkning av hjärtat;
 • vaginal torrhet;
 • minskning i benmineraldensitet.

Många kvinnor klagar över smärta i rörens ben under terapi. Förskrivning av kalciumpreparat kompenserar inte alltid för bristen på mineraler.

Gonadotropinfrisättande hormonantagonister

Handlingsmekanismen är baserad på att blockera frisättningen av luteiniserande hormon och hämning av follikulär mognad. Detta används i IVF-protokoll. I studier noteras att användningen av läkemedlet under 28 dagar leder till en minskning av livmodervolymen, men inte påverkar nodernas storlek. För behandling av fibroider används inte läkemedel från denna grupp, men de är inte kontraindicerade för kvinnor med tecken på sjukdomen som använder hjälp av reproducerad teknik.

Aromatashämmare

Läkemedel i denna grupp leder till hämning av östrogensyntes, men de används inte för behandling av fibroider. Åtgärden utvecklas gradvis. I perifera vävnader minskar aktiviteten hos aromataszymet, syntesen av östron och därefter undertrycks östradiol från androgener längs kedjan.

I Cochrane-studien, vid behandling av kvinnor med bröstcancer och livmodermyom i postmenopaus, avslöjades en biverkning av läkemedlet - en minskning av 50% i storleken på myom.

Men allvarligheten av biverkningar på grund av brist på östrogener tillåter inte deras avsiktliga användning för läkemedelsbehandling av fibroider.

Läkemedel som påverkar progesteronreceptorer

I 90% av cellerna i den myomatösa tumören ökas antalet progesteronreceptorer. Interaktion med progesteron leder till utveckling av tillväxtfaktorer och påskyndar ökningen av patologiskt fokus. Samtidigt sker undertryckande av faktorer som utlöser celloptoptos. Därför delar cellerna i myomen aktivt men dör inte..

Utvecklingen av metoder för läkemedelsterapi har lett till skapandet av följande grupper av läkemedel som modulerar progesteronreceptorer:

 • progesteronagonister (progesteron och dess analoger);
 • progesteronantagonister (Mifepristone eller Ginestril);
 • selektiva modulatorer (Esmiya).

Progesteron används sällan för konservativ medicinsk behandling av fibroider. Detta beror på dess förmåga att stimulera tumörtillväxt. Vissa läkare tillåter hans utnämning i de första stadierna av sjukdomen, när storleken på noderna är liten. På detta stadium har antalet receptorer i patologiska foci ännu inte ökat till en kritisk nivå. Med stora tumörer förskrivs inte progesteron. Andra läkemedel ger god effekt, men kan åtföljas av biverkningar..

mifepriston

Verkningsmekanismen är baserad på blockering av progesteronreceptorer och glukokortikoider i livmodern. Ginestril används för att behandla livmoderfibrer fram till den 12: e veckan av graviditeten. Användningen av läkemedlet hämmar tillväxten av noden och orsakar dess regression. Terapiförloppet är 3 månader. Efter avslutad behandling återupptar patologiska fokus också deras tillväxt, men detta inträffar inte lika aktivt som efter behandling med Zoladex och dess analoger.

Ginestril har ett stort antal kontraindikationer. Det är inte ordinerat till kvinnor under graviditeten. Blockering av progesteronreceptorer kommer att leda till missfall. Denna effekt används för medicinsk abort upp till 9 veckor. Andra kontraindikationer är:

 • långvarig behandling med glukokortikoider;
 • binjurinsufficiens;
 • akut och kronisk njursvikt;
 • porfyri;
 • antikoagulantbehandling och blödningsstörningar;
 • submukös tillväxt av noder;
 • äggstocks tumörer;
 • endometrial hyperplasi;
 • individuell intolerans.

Biverkningar när dosering observeras förekommer sällan. Deras frekvens har inte fastställts. Instruktionerna till Ginestril indikerar att de kan utvecklas:

 • illamående;
 • kräkningar
 • allergiska reaktioner;
 • huvudvärk;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • endometrial hyperplasi.

Efter läkemedelsavbrott elimineras biverkningarna oberoende och kräver inte särskild behandling.

Esmiya

Den aktiva substansen är ulipristalacetat. Det har verkan av agonister och antagonister mot progesteronreceptorer. Kvinnor ordineras 1 tablett per dag, kursens längd väljs individuellt. Oftast är det 12 veckor.

Att ta medicin börjar den första dagen av menstruationscykeln. Detta leder till stopp av blödning. Mot bakgrund av läkemedelsbehandling börjar inte menstruationen i den efterföljande cykeln.

Effekten på leiomyom manifesteras i en minskning av dess storlek. Läkemedlet utlöser apoptos av celler och hämmar deras uppdelning. Minskad uterinblödning hjälper till att återställa normal hemoglobinkoncentration.

Effekten efter början av att ta Esmiya utvecklas snabbare än med Zoladex-behandling. Amenorré förekommer i genomsnitt redan den sjunde dagen. Biverkningar under terapi är mindre uttalade, men kan bry:

 • huvudvärk;
 • humörsvängningar;
 • acne
 • buksmärta, flatulens;
 • dyspepsi;
 • muskelsmärta, värk i lemmarna;
 • ömhet i brösten;
 • amenorré;
 • en ökning av endometriumets tjocklek;
 • svullnad
 • ökat kolesterol i blodet.

Värmevallningar och andra effekter i samband med östrogenbrist är inte ett problem. Produktionen av sitt eget hormon undertrycks inte, därför upprätthålls dess normala koncentration i blodet.

Förtjockningen av endometriet leder normalt inte till cellomvandling och försvinner tre månader efter behandlingsstopp. Den normala menstruationscykeln återställs 4-6 veckor efter avslutad kurs. Användningen av Esmia garanterar inte fullständigt bortskaffande av tumören. Det börjar växa, men senare och inte så aktivt som efter användningen av GrH-agonister.

Läkemedelsbehandling av leiomyom tillåter inte att bli av med tumören. Men det ger en chans att upprätthålla reproduktionsfunktionen och har tid att föda ett barn efter att ha tagit droger.

12 myter om livmoderfibrer

MYT 1: Livmoderfibroider är nästan cancer eller ett "prekanceröst" tillstånd

Faktiskt. Livmoderfibroider är inte på något sätt förknippade med cancer, orsakar inte dem och är inte ens en predisponerande faktor..

Den enda maligna tumören i livmoderns glatta muskelceller (leiomyosarcoma) är en av de mest sällsynta tumörerna i mjukvävnad. Det kan förekomma i livmodern, men som en oberoende sjukdom, och inte som ett resultat av den ondartade omvandlingen av livmoderfibroider. Således är läkarnas argument för möjligheten att utveckla cancer från fibroider grundlösa och kan inte vara en indikation för radikal kirurgi. Detta är en mycket vanlig missuppfattning som hjälper till att övertyga patienter med myom att gå med på att avlägsna livmodern..

Om noden växer snabbt finns det ingen anledning att få panik direkt. Detta betyder inte att myom har "förvandlats till cancer", och resultaten från flera vetenskapliga studier är bevis på detta. Som regel beror snabb tillväxt på sekundära (degenerativa) förändringar i noden och dess ödem.

Därför, om läkaren erbjuder en radikal operation, med argumentering att myomet kan visa sig vara en ondartad tumör eller med stor sannolikhet för att förvandlas till cancer - det är mycket möjligt att du bör byta läkare och få en annan oberoende konsultation.

Det är viktigt att notera att vi bara talar om en ondartad tumör i livmodermuskeln. Myom är inte cancer, men detta utesluter inte möjligheten att utveckla en malign neoplasma i andra delar av livmodern (endometrial slemhinna) eller livmoderhalsen (även om förebyggande åtgärder och tidig upptäckt är kända, mycket enkla och prisvärda). Men dessa processer är inte förknippade med närvaron av fibroider, och diagnosen av uterus fibroids ökar inte alls risken för att utveckla dessa sjukdomar.

MYT 2: Myom - från hormoner, det första du behöver göra är att testa för hormoner

Faktiskt. Vid undersökning av en patient med livmodermyom behövs vanligtvis inte hormontest.

När en diagnos av livmodervävlingar ofta föreskriver läkaren en hormonundersökning, tycks tydligen föreslå att dessa uppgifter hjälper honom att belysa orsakerna till fibroider och hjälpa honom att välja rätt behandling.

Det finns faktiskt inget behov av sådana analyser..

 • Myoma är en lokal patologi för livmoderväggens muskelskikt, och varje nod växer till följd av skada på en cell.
 • Nivån av hormoner påverkar inte förekomsten av denna nod och bestämmer inte utvecklingen av sjukdomen.
 • Uterin fibroids upptäcks hos kvinnor med en normal menstruationscykel, kvinnor blir lätt gravida och föder med livmoder fibroids.
 • Valet av behandling för fibroider är inte relaterat till nivån på könshormoner.

Detta är en extra undersökning som du inte behöver genomgå, och om läkaren erbjuder det och anger dess betydelse i diagnosen och behandlingen, är det värt att tvivla på att läkaren förstår arten av denna sjukdom och kommer att kunna rekommendera rätt behandlingsmetod för dig.

Påverkar hormonella läkemedel tillväxten av livmoderfibroider? Lär dig mer om användningen av hormoner vid behandling av livmoderfibroider.!

MYT 3: När diagnosen livmoder fibroids är det första att göra curettage (rengöring)

Faktiskt. Curettage av livmoderhålan behöver inte utföras av alla patienter i rad med livmodermyom.

Curettage av livmoderhålan utförs enligt strikta indikationer, som inkluderar:

 • ultraljudspolypar detekterade,
 • endometrial hyperplasi,
 • livmodersblödning av okänt ursprung,
 • intermenstruella blödningar klagomål.

I alla andra fall, när patienten har måttliga, inte långa perioder, och med ultraljud är endometriet tydligt synligt och det inte finns några patologiska förändringar, räcker det att genomföra en aspirationbiopsi (rörbiopsi) i endometriet. Detta är ett smärtfritt polikliniskt förfarande som utförs utan bedövning..

Som ett resultat av curettage, som med en aspirationsbiopsi, kan information om livmoderslimhinnan (endometrium) erhållas, men dessa diagnostiska metoder ger ingen information om tillståndet hos de myomatösa noderna, vilket ofta förklaras för patienter. Denna studie är endast nödvändig för att utesluta endometrial patologi, vilket kan störa den organbevarande behandlingen av livmoderfibroider.

MYT 4: Myoma måste alltid behandlas aktivt!

Faktiskt. Livmoderfibroider, inte åtföljda av symtom, hos en kvinna som inte planerar en graviditet, kräver inte behandling.

Inte alla myomatösa noder växer gradvis under en kvinnas reproduktionsperiod. Vissa noder kan växa till en viss storlek och sedan sluta växa eller utvecklas långsamt med en hastighet på, till exempel, 5 mm per år. Om noderna inte deformerar livmoderhålan finns det inga kliniska manifestationer (det vill säga de påverkar inte kvinnans livskvalitet) - behandling i detta fall krävs inte, dynamisk observation är tillräckligt.

Det bör noteras att patienter inte alltid kan formulera vid läkarmottagning vilka symtom de är bekymrade över (tunga perioder, en känsla av tryck på urinblåsan, en ökning i buken), därför bör man i alla fall göra en undersökning av en gynekolog, en ultraljudssökning och hemoglobinnivå. Exempelvis kan en minskning av hemoglobin indikera en felaktig bedömning av menstruationens överflöd, och en ökning i midjan eller tillväxten av buken kan tas som viktökning snarare än tillväxten av myomatösa noder. Men samtycka till operationen, om symptomen är helt frånvarande, bör du inte.

MYT 5: Även en liten fibroid måste tas bort - "för förebyggande"

Faktiskt. Det är omöjligt att förutsäga tillväxtdynamiken i noderna i livmodervävlingarna och förutsäga prognosen för sjukdomens utveckling. I detta avseende är förebyggande kirurgiska ingrepp i förhållande till livmodervibrer oacceptabelt, liksom avlägsnande av livmodern, som endast utförs i samband med patientens brist på önskan att få barn i framtiden.

När man väljer en metod för att behandla livmoderfibrer kan läkaren inte arbeta med sina egna antaganden om hur sjukdomen kommer att utvecklas och vilka konsekvenser patientens passivitet kan leda till. Uterin fibroids är en utbildning med en mycket oförutsägbar tillväxtart, därför är det nödvändigt att utvärdera det i dynamik med hänsyn till klagomål, patientens ålder och hennes planer för graviditet. Det är viktigt att komma ihåg att livmoderfibroider är en sjukdom som slutar i klimakteriet, det vill säga fibroider har sin egen logiska ände..

Attityd till livmodern som ett organ endast för att uppfödda barn är också oacceptabelt, eftersom livmodern är involverad i ett antal av de viktigaste processerna i kroppen, ger ett fullständigt sexuellt liv och bildandet av en orgasm. Avlägsnande av livmodern kan påverka hälsan avsevärt (risken för hjärt-kärlsjukdomar och metaboliska störningar ökar), vilket bevisas av hundratals övertygande utländska studier. Det är tråkigt att vissa gynekologer föredrar att glömma bort dessa data för att övertyga patienterna att ta bort livmodern.

MYT 6: Att ta bort livmodern är så enkelt och bra! Och då inga problem!

Faktiskt. Avlägsnande av livmodern är inte "en enkel och säker operation utan några konsekvenser för kroppen" och kan inte betraktas som den huvudsakliga metoden för att behandla livmoderfibrer hos kvinnor som inte planerar en graviditet

Alla kirurgiska ingripanden, även en mycket enkel, kan ha de allvarligaste konsekvenserna, inklusive döden. Det är mycket svårt att förutsäga utvecklingen av sällsynta, men möjliga komplikationer. Därför har erfarna kompetenta kirurger uttrycket: "Den bästa operationen är den som kan undvikas." Kirurgisk ingripande bör alltid utföras enligt strikta indikationer och främst i fall där det är omöjligt att klara sig utan det finns inget alternativ, och om det inte utförs är ett hot mot patientens liv eller för dess kvalitet möjlig. Om det finns åtminstone tillräckligt med möjlighet att undvika operation, måste du försöka undvika operation.

I de allra flesta fall avlägsnas livmodern för patienter med myom utan att erbjuda något alternativ och presentera denna intervention som enkel och säker utan några konsekvenser för kroppen. Ofta faller asymptomatiska patienter i en sådan intervention, rädd för de fruktansvärda konsekvenserna av deras sjukdom.

Konsekvenserna av att ta bort livmodern med eller utan bilagor förstås väl. Det är bevisat att hjärt-kärlsjukdomar utvecklas mycket oftare hos sådana patienter, viktproblem, endokrina störningar uppträder och sannolikheten för att utveckla tre typer av maligna tumörer ökar.

En separat grupp är sjukdomar i nervsystemet, humörstörningar och motivation. Alla dessa obehagliga fenomen utvecklas som regel inte omedelbart efter operationen, men under de kommande åren, så patienter associerar dem ofta inte med operationen och påbörjar behandling med andra specialister. På liknande sätt slutar gynekologer att se dessa kvinnor, och de har det falska intrycket att allt är i ordning.

Avlägsnande av livmodern bör inte tas som den enda möjliga och enklaste metoden för behandling av fibroider. Avlägsnande av livmodern är det sista steget i listan över alla möjliga behandlingsmetoder, som endast bör användas som en sista utväg. Kör bort från en läkare som säger sådana saker: ”Var inte rädd, det här är en enkel operation, sådana operationer utförs på hundratusentals, det finns praktiskt taget inga komplikationer, du kommer snabbt tillbaka till det normala livet, eftersom det kommer att vara en laparoskopisk operation, inga konsekvenser, du kommer bara tacka mig, varför behöver du gå med denna väska med knutar, för du kommer inte att föda längre... "

MYT 7: Om det finns en myom, glöm det badet och solbränna!

Faktiskt. Patienter med livmodermyom är inte kontraindicerat vid soling, bad, bastur och massage, eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis på påverkan av dessa faktorer på tillväxten och utvecklingen av myomknutor.

Vi kunde inte hitta någon pålitlig vetenskaplig forskning som skulle visa en koppling mellan de listade fysiska effekterna och tillväxten av myomatiska noder. Alla diskussioner om detta ämne är rent spekulativa. Det betyder inte alls att man har solat sig hela dagen utan rimliga begränsningar under den brinnande solen eller sitta i bastun i timmar. Bara med livmoderfibroider bör du inte göra väsentliga förändringar i din vanliga livsstil och begränsa dig själv, försök att vara måttlig i allt och undvika missbruk.

MYT 8: Om det finns en myom, kommer det inte att vara möjligt att föda!

Faktiskt. Uterin fibroids orsakar nästan aldrig infertilitet, men kan vara orsaken till missfall. Inte i alla fall krävs avlägsnande av myomatösa noder före graviditet

Nodlar som växer i livmoderhulen eller deformerar det avsevärt kan påverka graviditetsförloppet och påverka dess utveckling. Inte alla noder kan potentiellt störa graviditetsförloppet, och det är inte nödvändigt att ta bort alla myomatösa noder från livmodern före graviditeten, inklusive små och växande utanför livmodern. Det är viktigt att korrekt bedöma vikten av dessa noder för graviditet och fatta rätt beslut: vad som kommer att vara mer riskabelt för en kvinna - graviditet med sådana noder eller graviditet med ärr i livmodern efter borttagning av dessa noder.

Nu blir fler och fler kvinnor gravid med myom. Kompetenta reproduktologer utför IVF för patienter med myomatösa noder i livmodern med ett bra resultat. Med andra ord har rädslan för livmoderfibrer i samband med graviditet och förlossning gått. För närvarande kan ärrbildning orsaka mer besvär efter att ha tagit bort noder från livmodern som inte alltid är väl suturerade, och därför öka risken för livmodersbrott, inåtväxt morkaka och andra formidabla obstetriska komplikationer.

MYT 9: Storleken på fibroider vid ultraljud bestäms med hög noggrannhet! Om det i går var 25 mm, och idag är det 28 mm, har noden vuxit!

I själva verket: Utvärdering av tillväxtdynamiken hos myomatösa noder genom ultraljud åtföljs ofta av mätfel. Den mest objektiva metoden för att utvärdera myomatösa noder är MRT.

Ofta informeras en asymptomatisk patient med uterusfibroider att nyligen hennes nodul (eller noder) har vuxit markant, och detta är en ursäkt för att ta bort livmodern, eftersom sjukdomen utvecklas och "du vet aldrig vad mer. ".

Det måste komma ihåg att den myomatiska noden inte är en boll i form, inte en oval eller ens en kvadrat. Myoma i form påminner mest om potatis (vår inhemska och inte importerade, idealform och symmetri). Det vill säga i ett tvådimensionellt plan kan det mätas på olika sätt, och skillnaden mellan storleken kan vara betydande.

För en objektiv bedömning av tillväxten av noder är det nödvändigt inte bara att registrera 2-3 mätningar av noden, utan också att ta lämpliga fotografier för att senare se i vilka plan mätningarna gjordes. Eller använd en objektiv diagnostisk metod - MRT. Allt detta innebär att om du inte har några klagomål och vid nästa besök hos gynekologen var du rädd för den snabba tillväxten av noderna - det finns ingen anledning att få panik. För det första betyder, som noterats ovan, snabb tillväxt inte att det är en onkologisk sjukdom, och för det andra kan det vara ett elementärt fel vid mätningen av en nod. I sådana fall måste du fixa dessa storlekar, ta ett foto eller en MRI och upprepa mätningarna efter 3-4 månader. Detta är den bästa tiden att se den uppåtgående trenden för noderna och inte starta sjukdomen..

MYT 10: Det är möjligt att bota myom med bioadditiv, örter och andra "mirakulösa" metoder

Faktiskt. "Indinol", "Epigalat", bioresonansbehandling, tallskog, örter, blodiglar är inte metoder för att behandla livmoderfibrer

"Indinol", "Epigalat" är inte mediciner, det vill säga att dessa ämnen per definition inte kan ha en terapeutisk effekt på kroppen. Dessa är biologiskt aktiva kosttillskott. Det enda de kan göra är att kompensera för bristen på vitaminer eller mineraler i kroppen. Tid och pengar som spenderas på ”behandling” med dessa läkemedel kommer att kastas till vinden. Detsamma gäller för svin livmodern och någon form av borste där, och andra allmänt föreslagna metoder för behandling av livmoderfibroider.

Myomatösa noder består av muskelfibrer och fibrösa fibrer - som mycket torrt och sunt kött. De är belägna i uterusväggen (detta är muskelvävnad), det vill säga noderna i strukturen är som en vanlig bit kött. Det är omöjligt med hjälp av olika piller, avkok eller igler "att ta bort en annan bit kött från en köttbit." Det kan antingen klippas ut eller selektivt berövas blodtillförsel så att det dör och "vissnar". Detta exempel tillhandahålls så att du korrekt förstår vad din sjukdom egentligen är och realistiskt tittar på effektiviteten hos en viss behandlingsmetod.

MYT 11: Behandling av fibroider börjar med Dufaston. Kanske hjälp!

Faktiskt. Duphaston är kontraindicerat hos patienter med livmodermyom som huvudbehandling för denna sjukdom..

Denna paradox kommer aldrig att försvinna i historien. Patienter med uterusfibroider behandlas fortsättningsvis med duphaston, medan den andra generationen läkemedel för reduktion av livmoderfibroider med helt motsatt effekt av duphon till nodvävnaden redan frigörs.

Duphaston är en komplett analog av det naturliga hormonet progesteron. Detta hormon är den viktigaste faktorn som stimulerar tillväxten av myomatösa noder. Med andra ord, duphaston stimulerar bara tillväxten av noder, men minskar dem inte. Esmiya, det senaste läkemedlet på marknaden för behandling av livmoderfibrer, blockerar selektivt progesteronreceptorer och förhindrar det från att inse sin effekt på cellerna, vilket leder till upphörande av nodtillväxt och deras minskning, men denna effekt är reversibel, eftersom läkemedlet inte kan tas under en lång tid. Således odlar duphaston myomatiska noder och behandlar inte livmoderväve. Och om läkaren föreskrev detta läkemedel som en behandling för livmodervävlingar (förutom i ett fall: Duphaston kan ordentligt förskrivas för att orsaka menstruation, och detta är tillåtet) - ändra läkaren.

MYT 12: Om det finns en myom, måste du skära myomen!

Faktiskt. Kirurgiskt avlägsnande av myomatösa noder hos kvinnor som inte planerar en graviditet är helt meningslöst. Åtminstone eftersom det finns ett alternativ i form av livmoderartärembolisering (EMA).

I de flesta fall är myomektomi (borttagning av noder från livmodern) en operation som syftar till att återställa livmoderns anatomi tillfälligt för att tillåta en kvinna att föda och föda ett barn. Den tillfälliga effekten av myomektomi är associerad med en hög grad av återfall av nodtillväxt (10-15% per år!). Om en kvinna inte planerar en graviditet, och hon har symtomatiska livmoderfibroider - i de allra flesta fall bör livmodersembolisering föredras. Varför? Faktum är att EMA med en effektivitet av 96–98% eliminerar alla symtom på livmoderfibrer, det vill säga det löser huvudproblemet hos en kvinna som påverkar livskvaliteten.

Sannolikheten för återkommande sjukdom efter EMA är mindre än 2% under hela observationsperioden. Dessutom är ett sådant återfall i regel associerat med återställningen av blodflödet och elimineras lätt genom en ytterligare procedur. Tack vare EMA löser patienten alltså problemet med livmoderfibrer en gång för alla. Hon behöver inte heller genomgå generell anestesi och bukoperation. Detta gäller fullt ut för laparoskopiska operationer, vars komplikationsgrad är ännu högre än vid konventionella (laparotomi) operationer.

Uppenbarligen är en komplex och relativt lång operation under generell anestesi, åtföljd av blodförlust, med en lista med dussintals möjliga komplikationer, och som leder till återfall, inte det bästa sättet att lösa problemet med tung menstruation eller en känsla av tryck på urinblåsan, när det finns ett alternativ i formen livmodersembolisering.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Folkläkemedel för att lindra och behandla värmevallningar med klimakteriet

Climax är en naturlig period i en kvinnas liv, som kännetecknas av en gradvis blekning av östrogenproduktionen i äggstockarna. Det är omöjligt att undvika början av klimakteriet, men med hjälp av hormonella läkemedel, diet och medicinalväxter är det möjligt att bekämpa manifestationerna av klimakteriet....

Sex under menstruationen - inte i något fall. De ställde gynekologen skamliga frågor om "dessa dagar"

För många flickor börjar menstruationen som en bult från det blå. Av många skäl: till exempel, i skolan pratar de inte om det som en del av en biologikurs (det beror allt på läraren), och anatomin sker i klass 9, då menstruationen kan börja i flera år....

Känsla av förkylning i magen

22 november 2016, 12:34 0 23,968En känsla av förkylning i magen uppstår på grund av utvecklingen av en inflammatorisk process i magen. Kyla i magen är ett symptom på gastrit....