Vilka hormoner som produceras före menstruationen och vad ansvarar de för

Klimax

För att upprätthålla reproduktiv hälsa måste en kvinna vara uppmärksam på sin hormonella bakgrund. För att förstå vad som händer med hormoner före menstruation måste du veta hur olika kemiska element produceras och fungerar i kroppen.

Kvinnliga könshormoner

Kvinnans hormonella system är ganska komplicerat. Brott mot en av dess webbplatser påverkar negativt funktionen för hela organismen. De endokrina körtlarna orsakar kemikalier in i blodomloppet.

Reproduktionssystemets funktion påverkas av nivån av östrogen och progesteron. Kvinnlig reproduktionsfunktion beror direkt på nivån av hormoner i menstruationen.

Östrogen är det huvudsakliga hormonet som produceras av äggstockarna och styr månadscykeln. Vad gäller progesteron betraktas det som ett manligt hormon som produceras efter att ägget lämnar follikeln.

Kvinnor utsöndrar också hormoner som testosteron, LH, FSH och prolaktin..

Menstruella hormonnivåer

Under menstruationen inträffar en förändring i den hormonella bakgrunden. Det varierar under hela månadscykeln:

 • 1: a dagen - mängden progesteron och östrogen reduceras avsevärt. Detta beror på början av uterin avstötning av endometrium. Starten av menstruation hämmar produktionen av progesteron. Men koncentrationen av prostaglandiner från den första dagen av cykeln, tvärtom, ökar. Starka kramper, illamående, yrsel och andra obehagliga symtom;
 • 2: a nivån av obehag blir mindre märkbar. Under denna period slutar många kvinnor smärtsamma kramper;
 • Tredje - risken för vaginal infektion ökar. För att minska det rekommenderas att man överger sexuella kontakter och följer reglerna för personlig hygien;
 • Fjärde - 6: e - obehag försvinner helt. Försvagad av blodförlust behöver kroppen C-vitamin och järn. Slutet på menstruationen leder till en snabbare metabolism;
 • Sjunde - vid stadium av follikulär graviditet producerar ägget en stor mängd östrogen. Även under denna period ökar mängden testosteron, vilket stimulerar memorering och stressresistens;
 • Åttonde - mängden östrogen i blodet ökar avsevärt;
 • 9-11: e - chansen för framgångsrik befruktning av ägget ökar;
 • 12: e - den maximala mängden östrogen koncentreras i blodet. Detta leder till en ökning av exciterbarheten hos kvinnliga erogena zoner och en önskan att ha sex;
 • 13, 14 - mitten av månadscykeln. Östrogen interagerar aktivt med en luteiniserande substans. Tillväxten av follikeln avbryts. Hos vissa kvinnor åtföljs början av ägglossning av smärta i nedre buken. Detta beror på att ägget frigörs från äggstocken;
 • 15: e - den luteala fasen i månadscykeln börjar; En sprängande follikel i äggstocken ersätts av corpus luteum, vars celler bidrar till produktionen av progesteron - graviditetens hormon. Det kommer att produceras oavsett om ägget har befruktats;
 • 16: e - nivån av kvinnliga hormoner ökar, vilket stimulerar livmodern. Under denna period ökar aptiten avsevärt;
 • 17: e - progesteronkoncentrationen stiger. Detta påverkar negativt tarmperistaltis. Tonen i släta muskler minskar, vilket resulterar i uppblåsthet;
 • 18, 19 - processen för ämnesomsättning och fettfördelning saktar ner. En ökning av kolesterol i blodet påverkar negativt funktionen i mag-tarmkanalen och hjärt-kärlsystemet;
 • 20 - ägget skickas aktivt till livmodern. Den maximala koncentrationen av progesteron observeras. Chansen att bli gravid under denna period är minimal;
 • 21, 22: e - östradiolnivån sjunker på grund av utvecklingen av corpus luteum i äggstocken. Aktiv produktion av östrogen och progesteron;
 • 23-25: e östrogenkoncentrationen är högre än progesteron. Detta orsakar obalans, vilket resulterar i en risk för förstoppning;
 • 26–28: e kvinnor möter PMS premenstruellt syndrom.

Funktionerna hos hormoner i den kvinnliga kroppen

Värdet på varje hormon är unikt.

Titelfunktioner
testosteron1. Påverkan på utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper.
2. Follikelutveckling.
3. Stimulering av sexlysten
progesteron1. Förbereda kroppen för graviditet.
2. Effekt på nervsystemet.
3. Funktionen av talgkörtlarna.
4. Livmodertillväxt
Östrogen1. Påverkan på bildningen och funktionen av könsorganen.
2. Bentillväxt.
3. manifestationen av PMS.
4. Bildandet av bröstkörtlar.
5. Förbereda kroppen för graviditet och förlossning
Lh1. Bildning av follikel
FSH2. Effekt på förekomsten av sexuell lust.
3. Reglering av hur gonaderna fungerar.
4. Äggbildning.
5. Follikelbildning
prolaktin1. Mjölkbildning hos kvinnor.
2. Deltagande i vatten-saltbalansen

Östrogen

Det deltar aktivt i bildningen och komprimeringen av livmodern i livmodern. Bidrar också till komprimering av bäckenbenen.

Dess bildning är förknippad med fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen. Toppen av deras ökning sker mitt i den månatliga cykeln. En dag före början av ägglossningen noteras en kraftig ökning av detta hormon. Det förekommer också under graviditeten..

När endometriet växer i livmodern leder detta inte till en minskning av östrogen. Det förbereder en gravid kvinnas bröst för framtida utfodring av barnet, påverkar kanalerna i bröstkörtlarna och utvidgar dem.

progesteron

En signifikant ökning av progesteronnivåerna inträffar den 17: e dagen i månadscykeln. Det förbereder kroppen på en möjlig graviditet. I follikulärstadiet sjunker halten av detta hormon avsevärt.

Dess höga koncentration hos en icke-gravid kvinna indikerar förekomsten av neoplasmer i binjurarna och bihangarna. En reducerad indikator indikerar förekomsten av inflammation i reproduktionssystemet.

Nivån av FSH under ägglossningen ökar avsevärt. Överskridande av ämnets norm sker i mitten av månadscykeln. I början av ägglossningen mognar follikeln, vilket resulterar i att gynnsamma förhållanden skapas för befruktningen av ägget.

Mängden follikelstimulerande ämnen i kroppen kan öka i närvaro av onkologiska dysfunktioner i hypofysen.

FSH är det mest instabila hormonet i den kvinnliga kroppen. I follikelfasen kan den ändra dess värde flera gånger om dagen.

Luteiniserande ämnen påverkar den månatliga cykeln och bildar könshormoner i den kvinnliga kroppen. Unga flickor har låga LH-nivåer. I puberteten är det en ökning.

Under hela månadscykeln sker en förändring i koncentrationen av LH. Toppen av dess stigning faller ungefär den 15: e dagen. Under graviditeten reduceras nivån av luteiniserande ämnen betydligt..

Under ägglossningen ökar mängden LH. Detta beror på äggets åldrande. Dessa ämnen påverkar bilagornas funktion. Under påverkan av hypofysen kan koncentrationen av luteiniserande ämnen öka flera gånger.

Vår menstruationscykel. Vad som händer i den kvinnliga kroppen - en detaljerad analys av dagen.

I denna analys tas den "ideala" 28-dagarscykeln som ett exempel..

Dag 1

Den dag menstruationsblödningen börjar är den första dagen i cykeln. Blödning inträffar på grund av avvisande av endometrium - skiktet i livmoderslimhinnan, "fjäderbädden". Detta händer mot bakgrund av en minskning av koncentrationen av de viktigaste "kvinnliga" hormonerna - progesteron och östrogen. Under denna period ökar antalet prostaglandiner (smärtmedlare) som ökar livmoderkontraktiliteten. Vad som är bra för kroppen (livmodern träder samman, att bli av med det gamla endometriet), för en kvinna blir ett extremt obehagligt ögonblick i vardagen, eftersom den första menstruationsdagen i de flesta fall åtföljs av smärta och tyngd i nedre buken. Smärtstillande medel, ofta tagna under denna period, har allvarliga biverkningar - de irriterar magslemhinnan och bidrar som ett resultat till utvecklingen av magsår. Det är därför det bästa sättet att lösa problemet med menstruationssmärta är att ta naturliga preparat.

Dag 2
Den mest "viktiga" follikeln börjar utvecklas i kroppen och bär ett ägg. Obehag och ömhet kan kvarstå medan smärtkänsligheten fortfarande är hög. Så du vill vara vacker, men just i det ögonblicket fungerar hormoner mot oss. På grund av den låga östrogenproduktionen blir aktiviteten hos svett och sebaceous körtlar mer intensiv. Det är viktigt att vara mer uppmärksam på din hud, använd t.ex. mjuk smink. Det bör komma ihåg att nu håret förändrar sin kemiska struktur och är mindre mottagligt för styling, och hårfärgning som görs under menstruationen varar mindre. Under denna period bör du skjuta upp besöket hos tandläkaren, hårborttagning och andra obehagliga manipulationer i 4-5 dagar.

Dag 3

Efter avstötning av slemhinnan bildas sårytan i livmodern, dessutom är livmoderhalsen så mycket som möjligt idag. På grund av dessa faktorer finns det stor sannolikhet för infektion, vilket innebär att det är tillrådligt att avstå från sex, eller åtminstone skydda dig med barriärprevention.

Dag 4

"Kritiska dagar" kommer till slut, och därför stämmer stämningen väsentligt, men överskatt inte dig själv. Vid denna tidpunkt är all aktivitet som är förknippad med tung fysisk aktivitet kontraindicerad, men lätt morgonövningar hjälper till att minska varaktigheten av menstruationen och mängden blodförlust.

Dag 5

Läkningsprocessen i livmodern är avslutad. Under normal menstruation förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 100 ml blod, vilket inte är så mycket, men om menstruationen varar mer än 5 dagar, och urladdningen är tung, kan en kvinna utveckla järnbristanemi.

Dag 6 och 7

I en förnyad kropp påskyndas ämnesomsättningen - överskott av kalorier bränns mer intensivt, protein för muskler syntetiseras mer aktivt, fett bryts ned, den totala kroppstonen, uthålligheten och styrkan ökar. Den "viktiga" follikeln som ökar varje dag bildar fler och fler östrogener. Samtidigt börjar testosteronnivån i den kvinnliga kroppen som ansvarar för de egenskaper som vanligtvis tillskrivs män: ett skarpt sinne, god arbetskapacitet, utmärkt minne och förmågan att koncentrera sig. Östrogen och testosteron driver tillsammans bort den vanliga dåsigheten, ger kraft och friskhet tankar bättre än något kaffe.

Dag 8

Nu ökar koncentrationen i östrogen i blodet varje dag - det kvinnliga huvudhormonet. Hud, hår och naglar blir de mest mottagliga för olika kosmetiska procedurer och lyser helt enkelt av hälsan. Efter depilering utförd i dessa dagar förblir huden slät och öm längre än vanligt.

Dag 9 och 10

Innan ägglossningen kvarstår ingenting. Idag ökas chansen att bli gravid kraftigt. Om du drömmer om en flickas födelse har din tid kommit! Det finns en teori om att spermier med X-kromosomen (som bestämmer kvinnornas kön hos det ofödda barnet) längre kan "vänta" på att ägget kommer att gå ut ur äggstocken i en kvinnas könsorgan, så du har cirka 4-5 dagar kvar. På dagen för ägglossningen och omedelbart efter det ökar möjligheten att bli gravid en pojke.

Dagarna 11 och 12

Vid denna dag förflyttar sig tankar om arbete mer och mer, och om kärlek absorberar de verkligen hela medvetandet. De viktigaste hormonerna som ansvarar för kvinnlig sexualitet och libido har en ledande position. Kvinnan ökar exciterbarheten och känsligheten i erogena zoner, samt en speciell lukt som kan locka manlig uppmärksamhet.

Dagarna 13 och 14

Under påverkan av östrogen brister väggen i en mogen follikel och ägget kommer in i bukhålan. Samtidigt hälls en liten mängd blod i bukhålan, och vissa kvinnor kan till och med känna smärta i nedre buken på höger eller vänster (beroende på vilken ägglossning som inträffade i äggstocken). När det kommer in i bukhålan, fångas ägget av äggledaren och skickas för att uppfylla "manlig princip". På dagen för ägglossningen har en kvinna den högsta libido och kan uppleva de mest livliga känslorna av intimitet med en man. Sexologer säger att om en kvinna avstår från sex under ägglossningsdagarna (rädsla för en oönskad graviditet) och inte upplever orgasm, så kan hennes libido fortsätta minska med tiden. För att spermierna ska nå ägget så snabbt som möjligt, slemmet flyter för att skydda livmodern, och avslappnad sex i dessa dagar är full av sexuellt överförda sjukdomar.

Dag 15

I stället för den sprängande follikeln börjar corpus luteum att bildas. Detta är en speciell formation, och oavsett om befruktning inträffade eller inte, kommer den att förbereda kroppen för graviditet inom 7-8 dagar. Corpus luteum börjar producera hormonet progesteron - graviditetens huvudhormon, dess mål är att förvandla en aktiv och sorglös tjej till en framtida mamma.

Dag 16

Progesteron börjar förbereda livmoderslimhinnan för äggimplantation. Var särskilt försiktig med kolhydrater, eftersom aptiten ökar under denna fas av cykeln och viktökning sker snabbast..

Dag 17 och 18

Kroppen lagrar aktivt näringsämnen för framtiden, vilket resulterar i en förändring i fettmetabolismen. Överskott av fett förstör betydligt figuren och skapar en ökad belastning på hjärtat och blodkärlen. Försök därför i denna fas av cykeln att öka andelen vegetabiliska fetter i daglig näring, lägg till vitlök och röd fisk i kosten, berika din diet med jäsade mjölkprodukter och fiber.

Dag 19

Även om ägglossningen redan ligger bakom, under den andra fasen av cykeln, upprätthåller kroppen en ganska hög testosteronnivå, vilket ökar libido. Testosteronproduktion högre på morgonen - fyll gryningstimmarna med passion och ömhet.

Dag 20

Blomningen av corpus luteum och koncentrationen av progesteron i blodet når sitt maximala värde. Vid denna tidpunkt närmar sig ägget, som rör sig längs äggledaren, livmodern. Det tros att från denna dag sannolikheten för graviditet reduceras avsevärt.

Dag 21 och 22

Mot bakgrund av förhöjda nivåer av progesteron, som fungerar som ett antidepressivt medel, blir vi "ogenomträngliga" för problem och andra stressande situationer.

Dag 23

Förändringar i bindvävns struktur uppstår: hypermobilitet uppträder i lederna, ligament blir mer töjbara. Det största antalet skador, särskilt relaterade till sport, får kvinnor i dag.

Dag 24

Dessa dagar, på grund av skillnaden i hormonnivå, kan det vara problem med tarmen. Aktiviteten hos talgkörtlarna ökar, porerna expanderar, akne kan förekomma. Försök ägna mer uppmärksamhet åt dieten i dag..

Dag 25

Kvinnan har en speciell lukt, vilket gör att mannen kan känna att det finns en tvångsperiod av avhållsamhet. Det är troligt att detta faktum är orsaken till synkroniseringen av cykler hos flera kvinnor som lever tillsammans länge.

Dagarna 26 till 28

En kvinna blir känslig och sårbar, då hon behöver stöd. Bröstkörtlarna blir oförskämda och smärtsamma, dåsighet på dagen, huvudvärk, ångest, slöhet och irritabilitet - räcker det för att förstöra stämningen? Experter tror att choklad och sex kan vara en utmärkt medicin i dag..

Det reproduktiva systemet ansvarar för reproduktionen (reproduktionen) av en person. De viktigaste länkarna till detta system är hypotalamus, hypofys, äggstockar och livmodern. Utanför graviditeten fungerar en kvinnas reproduktionssystem cykliskt. Den mest slående manifestationen av dess cykliska funktion är regelbunden menstruation..

Menstruationer är regelbundna månatliga blödningar från en kvinnas vagina. Menstruation är en av de mest slående egenskaperna som bara ingår i den kvinnliga kroppen..

Alla processer i reproduktionssystemet hos en mogen kvinna sker cykliskt, d.v.s. med en viss periodicitet, repeterbarhet och den mest slående manifestationen av slutet på en cykel och början på en annan är menstruation.

Menstruationscykeln är en period från en menstruation till en annan och den beaktas från den första dagen i föregående menstruation till den första dagen i nästa.

Den normala varaktigheten för menstruationscykeln är 21-35 dagar. Förutom varaktighet är regelbundenhet mycket viktig här. Idealiskt, från månad till månad förändras inte den enskilda cykelns varaktighet. Tillåtna fluktuationer inom 3 dagar. Överväg en vanlig 28-dagars cykel. Normalt hos en frisk kvinna har menstruationscykeln två faser. Med en 28-dagars cykel har den första och den andra fasen 14 dagar. Under de första 14 dagarna förbereder kvinnans kropp sig för en eventuell graviditet. I hjärnan producerar hypofysen två huvudhormoner som påverkar kvinnans menstruationscykel: follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH).

Under påverkan av FSH mognar ett ägg i en av äggstockarna; en förtjockning av det inre membranet inträffar i livmodern för att få ett befruktat ägg. Det huvudsakliga hormonet som utsöndras i blodet är östrogen. Det hjälper kvinnan att se bra ut, aktiv och glad.

Efter två veckor ägglossning inträffar - utgången av ett moget ägg från äggstocken.

Denna process sker på grund av en kraftig ökning av blodnivån i LH, som når sin topp. Vid denna tidpunkt upplever vissa kvinnor små dragningsupplevelser i nedre del av buken. Mycket sällan kan det förekomma fläckar från könsorganen. När ägget har trängt in i bukhålan fångas det i ampulla i äggledaren och börjar röra sig mycket långsamt längs med det. Om spermatozoa i detta ögonblick möts på väg, kommer befruktning att inträffa och graviditet kommer.

Från ögonblicket av ägglossningen börjar den andra fasen av cykeln, dess huvudhormon är progesteron. Vid denna tidpunkt, vid utgången av ägget i äggstocken, under påverkan av LH, mognar corpus luteum, som vid graviditet först kommer att säkerställa dess säkerhet. I livmodern lossas det inre fodret för att acceptera ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas sjunker hormonnivån kraftigt och livmoderns inre foder avvisas gradvis tillsammans med en liten mängd blod - menstruationen börjar. På denna menstruationscykel avslutas och nästa börjar.

En "ideal" menstruationscykel anses vara en ägglossning som är helt hormonellt säkerställd menstruationscykel som varar 28-30 dagar.

Många gynekologiska och allvarliga terapeutiska sjukdomar kan orsaka en "nedbrytning" av reproduktionssystemet, vilket kommer att återspeglas i alla typer av menstruations oregelbundenheter (blödning, oregelbunden menstruation, deras frånvaro) och infertilitet.

Typer av menstruationsdysfunktion

Primär amenoré - frånvaron av oberoende menstruation i en kvinnas liv

Sekundär amenoré - frånvaron av oberoende menstruation i 6 månader eller mer

Polymenorré - frekvent menstruation (cykel mindre än 21 dagar)

Oligomenorrhea - sällsynta menstruationer (cykel mer än 35 dagar)

Dysmenorré - smärtsam menstruation

Metrorragi - oregelbunden blödning av livmodern

Menometrorrhagia - rikligt ofta långa perioder

Dysfunktionell blödning av livmodern - onormal blödning av livmodern på grund av nedsatt hormonellt stöd i reproduktionssystemet.

Bland störningar i menstruationsfunktionen är de vanligaste oregelbundna menstruationer, brist på den andra (luteala) fasen i menstruationscykeln (NLF) och anovulation (brist på ägglossning).

Varför behöver du ägglossning??

Ägglossning är utgången från ett moget, bördigt ägg från en äggstocksfollikel.

Ägglossning är det viktigaste villkoret för graviditet. Hos kvinnor i fertil ålder förekommer det i nästan varje cykel. Dess frekvens regleras av hormoner i hypothalamus, hypofysen och äggstockarna..

Tecken på ägglossning kan vara kortvarig smärta i nedre del av buken, en ökning av slemhinnor från slidan i mitten av cykeln, en minskning av basaltemperatur på ägglossningsdagen, följt av dess ökning.

Objektiv diagnos av ägglossning är möjlig enligt ultraljud, ägglossningstester, plasmaprogesteronnivå den 21-23: e dagen av cykeln.

Anovulation är ett tillstånd där en kvinna inte ägglossning. Bland orsakerna till infertilitet är störningen i ägglossningen 27%.

Överträdelse av ägglossningsprocesser (sen ägglossning, dess frånvaro) leder inte bara till nedsatt reproduktionsfunktion - infertilitet, utan också till NLF, och följaktligen menstruations oregelbundenheter - sällsynt oregelbunden menstruation, dysfunktionell uterinblödning.

Menstruationsfas

Varje kvinnas kropp är ett unikt naturfenomen vars kunskap upptäcker forskarnas tankar hittills. En kvinna kan bytas ut, hon kan växa i sig själv och föda ett nytt liv. Och den enda som initieras i alla dessa processer är bara hon själv. Men för att förstå din kropp, inte att motstå dess flexibilitet och lära dig att använda dessa förändringar, måste du veta vad allt följer, nämligen: faserna i menstruationscykeln.

Kvinnlig fysiologi

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.

Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Arbetet i de inre könsorganen är inte autonomt. Dess funktion, liksom funktionen för alla andra organ och system, bestäms av centrala nervsystemet.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Således kan regleringen av den kvinnliga cykeln representeras enligt följande:

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Hormonfel åtminstone på en av nivåerna leder till betydande fel i reproduktionssystemet och kräver kommentar från en erfaren specialist.

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

Vad är menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

I en del litteratur kan du se en beskrivning av tvåfascykeln: ägglossningsfasen går in i follikulärperioden, och menstruationen kan beskrivas som den fjärde fasen.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH) Lutropin (LH) i små mängderEtt kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att frigöra den från endometrium - menstruationsblödning börjar. En annan effekt av prostaglandiner är en ökning av känsligheten hos smärtreceptorer som svar på irritation. Detta orsakar förekomsten av obehag eller smärta i nedre del av buken till den tredje dagen.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

ovulatoriska

Den andra fasen av menstruationscykeln är ägglossning. Dess varaktighet är bara cirka tre dagar. Den dominerande follikeln fortsätter att växa och utsöndrar östradiol (det är i den andra fasen av cykeln som vitamin E eller tokoferol är viktigt eftersom det är nödvändigt för syntesen av kvinnliga könshormoner). Samtidigt ökar produktionen av LH, vars maximala koncentration leder till brott i väggen i den mogna follikeln och frigörandet av ägget från det.

Det släppta ägget lever två dagar, så den bästa perioden för befruktningen är 4-5 dagar (två dagar före ägglossningen, och hon själv).

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med spermierna inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och efter 14 dagar cykeln upprepas.
I olika faser av cykeln hos kvinnor inträffar motsvarande förändringar i endometrium..

Tabell över faserna i menstruationscykeln och endometriumstillståndet:

Fasendometrium
MenstruationDet finns avstötning av det inre skiktet i livmodern på grund av spasm i tillförselkärlen.
FollikulärEndometrial proliferation inträffar i denna fas Tidig spridning (fjärde till sjunde dagen i cykeln) - endometrial tjocklek är 3–5 millimeter; Mellan proliferationsfas (8–10 dagar) - 10 mm tjock; Sen spridningsfas (11–14 dagar) - 11 mm tjock
ÄgglossningÄgglossningstid (15–19 dagar) - sekretionsperioden genom endometriala celler, fas av tidig sekretion, skikttjocklek upp till 12 mm
lutealMedium sekretion (dag 20–24) - tjocklek upp till 14 mm; Sen sekretion (dag 25–28) - fullbordad sekretion, tjocklek upp till 12 mm

Beroende av en kvinnas känslomässiga och fysiska tillstånd i cykeln

De olika faserna i en kvinnas cykel förändrar hennes utseende, libido och välbefinnande varje dag. Detta beror på alla samma hormoner..

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare. Eventuella smärtsamma kosmetiska procedurer nu är mycket stress, det är bättre att överföra dem till en mer lämplig tid. Hår blir ibland mindre lydigt, det är en ökning av produktionen av talg. Ha mer vila, koppla av, skäm bort dig själv med din favoritmat och bra sällskap.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen slutar menstruationen vanligtvis, stämningen förbättras, kvinnan känner en kraftig kraft och kraft.
I slutet av menstruationen och fram till själva ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande. Lär känna dig själv, var en förnuftig och utbildad kvinna. Att älska dig själv betyder att du känner till din natur och din fysiologi, noggrant övervaka din hälsa.

Hur förändras den hormonella bakgrunden hos kvinnor under menstruationscykeln

Vad tillåter oss att se unga och attraktiva, oavsett ålder? Vad reglerar vår moders instinkt och förmågan att reproducera avkommor? Varför är vi ibland så känslomässiga och obalanserade i kontrast till män, som är en modell av tillförlitlighet och konstans?

Våra hormoner är skyldiga, på produktionen som under hela menstruationscykeln vårt humör, skönhet, arbetsförmåga, sexuell lust och allmänt välbefinnande beror på.

Den hormonella bakgrunden hos kvinnor under menstruationscykeln, eller snarare dess månatliga svängningar, ger oss inte bara uppenbara problem i form av PMS. Med tanke på de interna förändringarna kan var och en av oss förutsäga en ungefärlig kalender för våra nedgångar och uppgångar, både på fysiska och emotionella nivåer..

När allt kommer omkring, efter att ha kommit fram till vad som händer i vår kropp under en månad, blir det lättare för oss att göra vår personliga hormonella kronometer till vår fördel.

1: a dagen

Debuten av menstruationscykeln, den mest röda dagen i kalendern, präglas av upptäckten av blödning. Den goda nyheten för dem som fruktade en oönskad "flyg" kompenseras till stor del av en tydlig förlust av styrka och smärta i nedre del av buken..

Vid denna tidpunkt sjunker nivån för de huvudsakliga kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron avsevärt, och avstötningen av det inre slemhinnan i livmodern (endometrium), reserverat för en eventuell graviditet, börjar.

Mot denna bakgrund ökar koncentrationen av hormonliknande substanser av prostaglandiner, vilket påverkar livmoders väggar.

Allt detta åtföljs av smärtsamma kramper, eftersom det är nivån av prostaglandiner som indirekt påverkar smärtreceptorer som ansvarar för hela den rika paletten av obehagliga sensationer som följer med menstruationens början.

Samma dag, i äggstockarna som utsöndrar östradiol, inträffar kärnbildning av follikeln med det framtida ägget. Jag måste säga att detta inte är de bästa stunderna i våra liv, och det är bättre att överleva dem utan onödig fysisk ansträngning.

2: a dagen

Frisyren håller inte, sminkar simmar, överdriven svettning och ökat arbete i talgkörtlarna är resultatet av en sänkt östrogennivå, glädjen lägger inte till den här dagen heller.

Om du har planerat ett besök hos en tandläkare eller skönhetssalong i förväg för en frisyr, styling, hårborttagning eller permanent perm - är det bättre att skjuta upp besök en vecka i förväg. Smärtsamma förfaranden kommer att vara extremt obehagliga (arbetet med prostaglandiner), och från styling och kemisk vinkning kommer det bara att finnas minnen av bortkastade pengar.

För att lindra spänningar och smärta, andningsövningar och yoga hjälper, vissa asanas som kan verka verkliga mirakel.

3: e dagen

Sannolikheten för att få och utveckla vaginala infektioner denna dag ökar. Den öppna sårytan på livmoderens innerväggar efter endometrial avstötning och den maximala öppningen av livmoderhalsen förvärrar vår oundvikliga position.

Hygien och avhållsamhet från sex är det bästa sättet att undvika problem, men om du är helt outhärdlig, glöm inte om produkter nr 1. En kondom förhindrar inte bara möjlig infektion, utan förhindrar också en oönskad graviditet, vars risk är mycket troligt även i dessa dagar.

Dag 4, 5 och 6

För de flesta av oss betyder det att plågan har slutat. Vi känner oss ganska vakna och känslomässigt balanserade, men vi bör inte missbruka överdriven fysisk ansträngning. Gymmet kommer att vänta, men toniska morgonövningar kommer bara att gynna.

Du bör också stödja din kropp, som är något försvagad från blodförlust, med livsmedel rika på vitamin C och järn för att undvika utvecklingen av järnbristanemi..

Efter menstruationen påskyndar den kvinnliga kroppen ämnesomsättningen och förbättrar dess skyddande funktioner. Den sjätte dagen i menstruationscykeln är det bästa valet för att börja bli av med överskjutande ballast, justera vikt och bränna kalorier på en motionscykel.

7: e dagen

Under veckan som har gått sedan menstruationens början producerar follikeln som bär ett ägg i äggstockarna allt fler östrogener. Samtidigt ökar testosteronnivån, vilket är ansvarig för koncentration och ökad arbetsförmåga..

Tillsammans med östrogen stimulerar det minnet perfekt och främjar assimilering av viktig information, så om du har force majeure på jobbet eller du måste studera på allvar är det synd att inte använda en så framgångsrik hormonell cocktail den här dagen.

8: e dagen

Den mest framgångsrika perioden för skönhetsmetoder kommer, eftersom koncentrationen av östrogen i blodet i detta ögonblick ökar märkbart, vilket på det mest positiva sättet påverkar vår hud och hårets tillstånd.

Tack vare en förändring i den hormonella bakgrunden svarar vår kropp aktivt på alla typer av kosmetiska procedurer, och resultatet efter sådan vård är det längsta och mest effektiva.

Dag 9, 10 och 11

Från och med den nionde dagen i menstruationscykeln kommer vi in ​​i riskzonen. Denna varning gäller de som inte kommer att bli mamma de kommande 40 veckorna. För kvinnor som planerar graviditet bör denna gynnsamma period några dagar innan ägglossningen användas som avsett.

Enligt experter är dagen för början av ägglossning och omedelbart efter det mycket troligt att bli gravid en pojke. Spermatozoa med X-kromosomen, ansvarig för det ofödda barns kvinnliga kön, har det speciella att visa sin livskraft längre i väntan på att ägget släpps. Närhet med en partner från 9 till 11 dagar plus 4-5 dagar innan ägglossningen ökar dina chanser att bli gravid ett charmigt barn.

12: e dagen

Östrogennivån tenderar till dess toppvärde, vilket ökar vår önskan och manifestationer av sexualitet. Den erogena zonens exciterbarhet ökar, och en speciell doft, liknande feromoner, kan vända din partners huvud upp, även om du har varit gift i tio år.

Utnyttja denna dag för att fylla den med ömhet och passion..

Dagarna 13 och 14

Mitten av menstruationscykeln närmar sig. Så snart östrogennivån når sitt högsta värde, kommer det luteiniserande hormon som utsöndras av hypofysen att ansluta till det. Follikelväxten stannar, dess väggar brister och ett moget ägg, klart för befruktning, lämnar sitt fängelsehål.

Ägglossningen kommer. Beroende på vilken äggstock ägget har kommit ut kan vi uppleva smärta i nedre del av magen till höger eller vänster. Från bukhålan kommer den in i äggledaren och går ut för ett romantiskt möte med möjliga spermier.

På denna dag hos kvinnor, på grund av den optimala balansen i hormonella nivåer, uppstår den högsta nivån av libido. De mest livliga sexuella känslorna uppstår på dagen för ägglossningen, men glöm inte preventivreglerna om du inte planerar att bli gravid omedelbart.

15: e dagen

Sammanfaller med början av lutealfasen i menstruationscykeln. I stället för den sprängande follikeln i äggstocken börjar bildningen av corpus luteum, vars celler börjar producera progesteron.

Detta är ett graviditetshormon som kommer att produceras, oavsett om äggbefruktning har inträffat eller inte.

16: e dagen

En ökning av progesteronnivåerna stimulerar livmodern och förbereder den för den kommande graviditeten. På dess inre väggar börjar bildningen av endometrium, utformad för att ta emot ett befruktat ägg i en omtänksam omfamning.

Under denna period ökar vår aptit och benägenhet för snabb viktökning. Vad kan du göra, utan att argumentera mot naturen. Som ni vet kommer alla försök att bli anslutna till en diet eller begränsa sig i att äta provocera en stormig protest från vår kropp. Ät därför hälsosamt, bara missbruk inte godis och tomma kolhydrater.

Dag 17

Den ökade koncentrationen av progesteron, kännetecknande för denna hormonfas, påverkar negativt tarmens rörlighet. Minskad slät muskelton kan leda till förstoppning och uppblåsthet.

Granska din kost i dag till förmån för jäsad mjölkmat och fiberrika livsmedel.

Dagarna 18 och 19

Under de alarmerande samtalen från progesteron är kroppen upptagen med strategiska reserver vid eventuell graviditet. I detta avseende bromsas metaboliska processer i kroppen och nedbrytningen av fetter. En ökning av kolesterol kan påverka inte bara siffran utan också det kardiovaskulära systemet.

Försök att inte äta för mycket och missbruk inte fet och stekt mat under denna period..

20: e dagen

Vid denna tid går ägget som reser genom äggledaren mot livmodern. Koncentrationen av progesteron når en topp, corpus luteum når scenen med full utveckling, men den återvändande "förlorade dotter" är nästan oförmögen att befruktas.

Det är rimligt att notera att från detta ögonblick kommer dagarna för relativt säker sex.

Dag 21 och 22

Mot bakgrund av en minskning av koncentrationen av luteiniserande hormon i äggstocken utvecklas corpus luteum tillbaka. Det minskar medan nivån på östradiol minskar.

Det är en gradvis minskning av produktionen av östrogen och progesteron, vars effekt under denna period liknar arbetet med antidepressiva medel som stabiliserar nervsystemet. Idag är det svårt att få oss till och vi njuter av en fågelperspektiv på livet.

Dag 23

En minskning av östrogenkoncentrationen är något före progesteron, vilket orsakar en hormonell obalans. Möjliga tarmproblem.

Talgkörtlarna aktiveras, huden blir grovare, porerna expanderar, akne och hudutslag. Under denna period bör därför särskild uppmärksamhet ägnas åt rengöringsprocedurer, både interna och externa.

Dagarna 24 och 25

Mot bakgrund av en ganska stabil nivå av progesteron och låg östrogen uppstår konkreta förändringar i strukturen i bindvävnader och leder. De blir mer sträckta..

För närvarande måste du vara extremt försiktig med fysisk aktivitet, varje besvärlig rörelse under intensiv träning kan leda till skador.

Dagarna 26 till 28

Med tanke på kritiska dagar som håller på att börja upplever de flesta kvinnor det som vanligtvis kallas premenstruellt syndrom. När det gäller PMS älskar män att göra narr av dessa eländiga, obetydliga personligheter som inte förstår någonting i endokrinologi. Vissa ger vi dem dock förfallna, är älskligt tålmodiga och väntar på deras älskade hormonstorm på ett säkert ställe.

Vad kan jag säga, den fortfarande betydande nivån av progesteron mot bakgrund av en kraftig minskning av östrogen orsakar oss inte bara fysiologiska förändringar (svullnad, attacker av brutal aptit, förstoppning), utan också emotionell depression. Vi saknar hårt lyckohormoner, endorfiner.

Om det inte finns någon att ta hand om dig, ät chokladglass, en banan och bli distraherad genom att titta på en otroligt rolig komedi. Ge dig själv positiva känslor, till slut är PMS inte evigt, och det kommer att passera.

Det är känt att standardcykeln är 28 dagar. För vissa av oss är det lite kortare, för andra är det lite sent, men de allmänna mönstren för biokemiska processer under denna period är likartade för de flesta kvinnor.

Med hänsyn till den hormonella förändringens cykliska karaktär kan vi underlätta vårt eget liv, välja den bästa tiden för avkoppling och fysisk ansträngning, rensa kroppen och psykologisk avkoppling, intensiv hudvård och tillämpa vår feminina attraktivitet med maximal njutning för oss själva och vår partner.

Hormoncykler: de bästa rekommendationerna för kvinnor

I de flesta fall är kvinnans hormoncykel 28 dagar, under vilken tid kroppen förbereder sig för graviditet, vilket ökar nivån av progesteron i kroppen.

Om befruktningen inte har inträffat, sjunker graden av graviditetshormon kraftigt och koncentrationen av prostaglandiner i blodet ökar, vilket orsakar blodkärlets spasm. Under denna period har en kvinna en minskning av känslomässig bakgrund och en kraftig humörförändring.

estet-portal.com kommer att berätta vilka råd en kvinna kan ge beroende på fasen av hennes hormoncykel.

Hormoncykel: menstruationsfas (menstruation)

Den första dagen av menstruationscykeln anses vara den första dagen av menstruationen. Varaktigheten för denna fas är från 3 till 6-7 dagar.

På grund av det faktum att graden av graviditetshormoner sjunker kraftigt, finns det en avstötning av livmoderslimhinnan, som hade förberetts för graviditet innan.

Med en förändring i den hormonella bakgrunden är både psychens labilitet och en humörförändring förknippade. Dessa dagar bör läxare vara mer tålmodiga med kvinnor.

Följ oss på Instagram.

Den förberedande fasen av hormoncykeln före ägglossning

Efter upphörandet av menstruationsflödet börjar den kvinnliga kroppen igen att förbereda sig för graviditet. I spetsen för denna process är hypofysen, som börjar producera follikelstimulerande hormon (FSH). Det har en direkt effekt på äggstockarna och främjar äggmognad.

Ägget innehåller ett stort antal folliklar med omogna ägg. FSH främjar tillväxt och mognad av follikeln. Varje dag ökar östrogennivån i blodet, vilket bidrar till mättnaden i livmoderslimhinnan med näringsämnen.

Om implantering av ett befruktat ägg äger rum kommer det att matas på denna slemhinna. Östrogener påverkar bildningen av livmoderhalsslem, vilket hjälper till att leverera spermier till destinationen, samt upprätthålla livskraften under flera dagar..

Ägglossning som den centrala händelsen i hormoncykeln

För närvarande fortsätter tillväxten av östrogen i blodet, vilket vid någon tidpunkt orsakar en ägglossningssprängning av luteiniserande hormon (en kraftig ökning av nivån av LH). I regel med den 28: e cykeln inträffar detta den 14: e dagen.

Överspänningen leder till brott i den mogna dominerande follikeln, frigörandet av ägget och dess inträde i äggledaren. Denna fas är ägglossning, och för många åtföljs det av smärtsamma känslor i sidan av bäckenet där den sprängande follikeln är belägen. De kan hålla till och med en dag.

Under ägglossningen är risken för graviditet mycket hög.

Hormoncykel: period efter ägglossning och premenstrual cider

Ägget lämnar den sönderrivna follikeln och rör sig in i livmoderhålet genom äggledaren. Det förblir livskraftigt i 24 timmar och spermierna lever upp till 5 dagar.

Därför är chansen att bli gravid den högsta de senaste dagarna före ägglossningen och dagen för själva ägglossningen.

Efter ägglossningen börjar produktionen av det andra hormonet - progesteron, som förbereder kroppen för graviditet.

En sprängande follikel reduceras, och progesteronproduktionen minskas också, men samtidigt börjar den producera östrogen.

En sådan hormonell bakgrund bidrar till uppkomsten av symtom såsom irritabilitet, depression, täta humörsvängningar, dåsighet, svullnad, engorgement och ömhet i bröstkörtlarna. Komplexet av dessa symptom kallas premenstruellt syndrom (PMS).

När ägget dör behöver livmodern inte längre behålla den miljö som är nödvändig för befruktningen. Därför måste livmodern rengöras och förberedas för nästa hormoncykel.

Om befruktning har inträffat börjar kroppen producera graviditetshormonet - korionisk gonadotropin, vilket förhindrar avstötning av livmoderslimhinna.

Således är den hormoncykel som vi överväger att delas upp i flera faser, som skiljer sig inte bara i en specifik uppsättning av hormoner, utan också i en kvinnas välbefinnande. Det varar i 28 dagar. Små avvikelser på ett par dagar är möjliga och tillåtna..

Om det finns fler avvikelser, måste du prata om det med din gynekolog. Förändringar i en kvinnas humör, förekomsten av depression och sexuellt beteende är nödvändigtvis förknippade med stadierna i premenstrual och menstruation: för någon är det mer uttalat, för någon mindre.

Du kan vara intresserad: Memory Test.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i....

Hur man beräknar menstruationscykeln?

Hur man beräknar menstruationscykeln?Menstruation är peeling av livmoderslimhinnan och dess borttagning från kroppen. Menstruation av en fysiskt frisk flicka har formen av fläckar, som observeras cykliskt, efter ett visst antal dagar....

Varför uppkommer takykardi vid klimakteriet?

Datum för publicering av artikeln: 12/15/2018Artikeluppdateringsdatum: 06/06/2019Författare: Julia Dmitrieva (Sych) - Praktiserande kardiologTål inte och ignorera hjärtklappning vid klimakteriet....