Hur man stannar
ung och vacker
efter 40 år

Ansvarsfrihet

Brinnande ögon, en smal figur, entusiasm för hans arbete och god hälsa - en kvinna borde vara så i alla åldrar. Naturen gav kvinnan styrka och energi att föda barn. Men som du vet bara tills en viss ålder. Fortplantningsfunktionen stannar när klimakteriet inträffar eller, som folk säger, klimakteriet. Menopaus är den sista oberoende menstruationen för en kvinna, som inträffar cirka 51-52 år..

Vi förstår att det efter 40 år är omöjligt att se ut och känna som du gjorde 20 år. Men det betyder inte alls att under premenopausen (tid före klimakteriet, när kroppen förbereder sig för den sista menstruationen), måste en kvinna säkert gå upp i vikt, se dålig ut och ta nya sår för givet. På 2000-talet är moderna läkare säkra: en kvinna borde och kan förbli vacker, frisk och aktiv. även efter klimakteriet. Nej, vi talar inte om plastikkirurgier och dyra krämer, vi talar om modern endokrin medicin.

Gratis seminarium för Women's Health School i Nuriev Clinic

29 april, 18:30, inspelning per telefon: 224-44-44

 • Vad händer hos en kvinna under klimakteriet.
 • Hur man undviker drastiska förändringar i kroppen före och efter klimakteriet.
 • Hur man förblir vacker och frisk efter 40 år.

Presentatör - Samukova Nelli Mikhailovna, expertläkare vid gynekologavdelningen.

Varför börjar vi åldras?

Anledningen till förändringarna i kvinnlig kropp och utseende är hormonell. Efter cirka 40 år minskar en kvinnas produktion av könshormoner, och vi börjar förändras. Denna period kallas premenopaus (tiden före klimakteriet, när kroppen förbereder sig för den sista menstruationen).

Fram till detta är det lätt att hålla sig smal: gymmet och fasta dagar kommer snabbt i form, och hudens elasticitet stöds enkelt av kosmetiska procedurer. Men så snart hormonbrist börjar i kroppen blir allt mer komplicerat och de enklaste förfarandena ger inte längre den önskade effekten.

De tre huvudsakliga kvinnliga könshormonerna är:

 • progesteron - ett graviditetshormon,
 • östrogen - ett skönhetshormon,
 • testosteron - sexualitetshormon.

Det är dessa naturliga källor till kvinnlig makt som börjar lämna oss. Så, först och främst, hormonbrist börjar med östrogen skönhetshormon, observerar vi utseendet på rynkor. Och om testosteron först blir medvetet om sig själv, kan de initiala symtomen vara starka känslomässiga förändringar: ovilja intimitet och förlust av "smak för livet".

Hormoner påverkar många processer i kroppen, så rynkor och brist på humör är bara de första klockorna om hormonbrist. Efter 45 år är bristen mer akut: värmevallningar och svettningar, urogenitala problem (torrhet, irritation, klåda, minskad sexuell lust, problem med urinering).

Efter 56 år, redan under postmenopausal period (tiden efter den sista menstruationen), ökar andra risker: akuta urogenitala problem, hjärt-kärlsjukdomar, osteoporos (minskning av benstyrka), typ 2 diabetes mellitus.

Och efter 66 år når vi toppen av hormonell utmattning, vilket leder till mer globala problem. På grund av hormonbrist har vi en ökad risk för sprickor på grund av osteoporos, syn- och hörselnedsättning. Det är ingen hemlighet att just i den åldern riskerar vi mest hjärtattack, stroke och Alzheimers.

Det är så hormonbrist manifesterar sig i den kvinnliga kroppen. Vi tror att sådana symtom är oundvikliga, men endast i Ryssland menopaus anses vara en process som inte kräver ingripande. Men ett sätt att upprätthålla kvinnors hälsa, och därför skönhet, uppfanns efter klimakteriet, och hans namn är hormonersättningsterapi (HRT).

Hemligheten med ungdomar från Hollywoodstjärnor

Vi är ofta överraskade av kändisar som verkar inte förändras under åren. Ja, de har obegränsade medel för personlig vård, men också de bästa läkarna arbetar med dem, vilket innebär att de är de första som får information om den mest avancerade tekniken inom medicin. Fördelarna med hormonersättningsterapi för västerländska kvinnor har inte varit nyheter på länge. Men i Ryssland finns det en historiskt utvecklad inställning till hormoner. Vi är rädda för dem, även om vi inte har korrekt information om effekterna av droger. Under tiden, till exempel, i Sverige, 87 procent av patienterna redan får hormonbehandling.

Det bevisas att om sådan behandling används upp till 60 år, minskar risken för sjukdomar med 30-60 procent.

Inga amatörföreställningar

Naturligtvis kan sådan terapi endast väljas med en erfaren gynekolog. Först kommer han att förskriva undersökningar för att utesluta kontraindikationer och välja typ och form av terapi.

Därför, efter 40 år, och ännu mer, om du redan har upptäckt de första tecknen på att din kropp förbereder sig för den sista menstruationen, gå till gynekologen. Hur förstår jag detta? Ett av symtomen kan förekomma, vilket är bättre att inte ignorera: menstruationen kommer mindre ofta än var 40: e dag eller kommer inte redan på flera månader, menstruationscykeln är mindre än 25 dagar, och antalet dagar av menstruation har minskat kraftigt, urininkontinens, värmevallningar, spröda naglar, förlust hår överskott hårväxt eller skallighet.

Det är viktigt att konsultera en specialist i tid, inte efter upphörandet av menstruationen, men innan, för att förhindra att hormonnivån börjar sjunka.

Studier som behövs för att utvärdera kvinnors hälsa

 • FSH
 • Ultraljud av bröstkörtlarna (upp till 40 år), mammografi (efter 40 år)
 • Onkocytologinsprutningstest
 • Bekken ultraljud

Beroende på det allmänna hälsotillståndet kan listan öka med 2-3 typer av forskning: lipoproteinforskning, koagulogram, funktionella tester i levern och bukspottkörteln.

När är terapi kontraindicerat??

HRT är definitivt kontraindicerat i två fall: i närvaro av en historia av bröstcancer och livmodercancer. I andra situationer krävs individuell analys och undersökning. Huvudmeningen - alla åtgärder vidtas endast med en läkare.

Myter om hormonella droger

Den främsta myten förknippad med HRT och hormonella läkemedel är att hormoner kan leda till cancer. Men faktum är att cancer inte alltid kan diagnostiseras direkt. Om en kvinna började ta HRT och vid den tiden började cancer utvecklas i kroppen kan läkemedel provocera symtomen, men inte själva cancer..

Därför måste mjölkkörtlarnas tillstånd kontrolleras innan hormonterapi utnämns.

Och naturligtvis tros det att sådana läkemedel ökar i vikt. 60% av kvinnorna rapporterar viktökning under en period med minskade nivåer av könshormoner. Hormonterapi kan förhindra detta. Det är viktigt att förstå att med användning av läkemedel, ingen annullerade korrekt näring och fysisk aktivitet.

Bevisade fördelar

Så hormonersättningsterapi kommer att förbättra en kvinnas livskvalitet efter klimakteriet, hjälpa till att förebygga tillstånd av plötsliga förändringar i kroppen och förbli ung och aktiv längre. Och viktigast av allt, genom att förhindra hormonbrist, finns det en chans att minska risken med sjukdomar som stroke och hjärtattack med 60 procent som är i första hand i listan över dödsorsaker..

Hur D-vitamin hjälper oss?

Det är värt att komma ihåg att även hormonbehandling inte är ett universalmedel och vår hälsa är i våra händer. Därför, även med hormonbehandling, bör man inte glömma rätt näring och fysisk aktivitet: gå mer, träna eller gå i poolen - välj det du älskar.

Ät mer grönsaker och frukt, sänk ditt intag av rött kött och drick mer vätska. Och, självklart, rök inte. Har du hört detta många gånger? Men nu kommer varje god vana att hjälpa dig att vara ung längre..

Det är också värt att uppmärksamma vitamin D. Det är detta vitamin som har en aktiv effekt på alla vitala processer och reglerar hormonnivån i kroppen. Den huvudsakliga källan till D-vitamin är mat (återkalla fiskolja) och solen. I Ryssland finns det inte tillräckligt med soliga dagar, som i Nordeuropa, så vi riskerar att brist på vitamin D. Med åldern behöver kroppen mer solvitamin, vilket innebär att det är viktigt att vara i solen oftare (allt med mått).

Symtom på vitaminbrist är uppenbara: ökad nervositet, depression, sömnstörningar, en känsla av torr mun och svalg, svettningar, muskelkramper, ledvärk, förlust eller viktökning. Om dessa tecken ignoreras och D-vitaminhalterna inte justeras är risken för att utveckla allvarliga sjukdomar hög. Att öka vitaminnivåerna är enkelt: att äta mat som är rik på vitamin D (fet fisk, ägg etc.), exponering för sol 10–13 minuter om dagen.

Vill veta mer?

Boka tid hos gynekologen i Nuriev Clinic och få en personlig konsultation om detta.

Kvinnors hälsa: hur man bevarar ungdomar och försvinnande skönhet efter 40 år

Många kvinnor upplever 40-årsjubileet som en gräns mellan ungdom och vissnande, det är inte lätt för dem att acceptera sin ålder. För närvarande sker en allvarlig hormonell omstrukturering i kroppen, vilket negativt påverkar både välbefinnande och utseende. För bara några decennier sedan korrigerades och kontrollerades oönskade åldersrelaterade förändringar praktiskt taget. Men nu, tack vare framstegen med läkemedel och korrekt egenvård, kan fyrtioåriga damer se ut och känna sig mycket yngre än deras "pass".

I artikeln kommer vi att prata om hur man upprätthåller kvinnors hälsa efter 40 år och förlänger ungdomar. Vi berättar för dig hur en livsstil påverkar skönheten och hälsan hos en kvinna efter 40–45 år och vilka läkemedel för kvinnors hälsa efter 40 kan vara användbara.

Varför efter 40 förändras den kvinnliga kroppen?

Utrotningen av reproduktionsfunktioner, eller klimakteriet, är en naturlig process som observeras hos både kvinnor och män efter 40 år. Men hos representanter för det svagare könet är åldersrelaterade hormonella förändringar i kroppen snabbare och mer uttalade. Under flera år har produktionen av östrogen och progesteron, de viktigaste kvinnliga könshormonerna, minskats av äggstockarna. De ansvarar för mognad av ägg, reglering av menstruationscykler, graviditetsförlopp och förlossning.

Climax passerar i tre steg:

 • Premenopause. Detta är det första steget av klimakteriet, som i genomsnitt utvecklas med 45 år. En tidigare början av detta skede observeras vanligtvis hos kvinnor med obetydliga kvinnor med dåliga vanor och inaktiv livsstil. Uppkomsten av premenopaus beror också på ärftlighet och tidigare gynekologiska sjukdomar. Under denna period minskar antalet produktiva folliklar i äggstockarna till ett minimum, vilket minskar chansen att bli gravid. Månadsperioder kommer med förseningar. En minskning av östrogenkoncentrationen leder till störningar i kolhydratbearbetningen och en ökning av insulinnivåerna. En kvinna kan märka en ökning i vikt, en ökning av kroppsfett i buken och höfter.
 • Klimakteriet. Denna fas förekommer vanligtvis mellan 50 och 52 år. För närvarande uppträder obehagliga symtom - värmevallningar, uppkomsten av rynkor, sömnproblem och övervikt, depressiva tillstånd - i ökad form. Diagnosen av menopaus fastställs i efterhand - om minst ett år har gått sedan den senaste menstruationen.

Frånvaron av menstruation är det viktigaste tecknet på klimakteriet. Men det kan också vara ett symptom på till exempel könssjukdomar och endokrina störningar. För en exakt diagnos av klimakteriet riktar den behandlande läkaren patienten att analysera nivån av follikelstimulerande hormon (FSH). Under huvudfasen av klimakteriet ökar FSH-syntesen kraftigt: om hormonnormen är upp till 25 mIU / L under fertil ålder kan koncentrationen i menopausen nå 135 mIU / L.

 • Postmenopause. Denna fas varar cirka fem år: från den sista menstruationen till ett fullständigt stopp av äggstocksfunktionen. Under postmenopausal period ökar risken för att utveckla osteoporos, diabetes mellitus och hypertoni i hjärtat. Eftersom produktionen av könshormoner, även om det är extremt svag, fortfarande pågår, och under postmenopausal period, kan en kvinna bli gravid.

Eftersom den hormonella sfären är oskiljbar från andra livsprocesser, finns det under klimakteriet problem med hjärtrytmer, blodtryck, sköldkörteln, svullnad verkar, plågas av humörsvängningar och muskelkramper. Kvinnor över 40 observerar de första tecknen på distraktion, de börjar misslyckas med minne och syn, de har en reducerad reaktionshastighet. Symtom på klimakteriet inkluderar också torrhet och sveda i slidan, en minskning av kroppens motståndskraft mot infektioner i könsorganet..

Kanske är det svåraste för en kvinna att ta itu med de yttre tecknen på en överhängande klimakterium. En minskning av östrogennivåerna leder till en störning i kollagensyntes, vilket i sin tur resulterar i en förlust av hudelasticitet. Det ovala i ansiktet förlorar sin klarhet, börjar "svälla", slappheten i kinderna och hakan, "kråka fötter" runt ögonen visas, uttryckslinjer fördjupas, och så vidare. Dessutom delad, tunnare och håravfall. Åldersfläckar kan bildas i ansiktet, bröstet och armarna, eftersom det efter 40 år kan förekomma ett fel i syntesen av melanin - hudens "färgämne".

Obehagliga förändringar inträffar med benvävnad: östrogenbrist leder till dålig absorption av kalcium, vilket är nödvändigt för att upprätthålla tändernas, naglarnas och benens hälsa. Utan kalciumanrikning blir tandemaljen tunnare, blir spröd, tänderna lossnar och kollapsar. Skelettben förlorar styrka, risken för sprickor ökar, en tendens till osteoporos uppstår.

Medel för att bevara skönhet och hälsa under klimakteriet

Trots alla innovativa tekniker kan modern medicin inte besegra naturen och avskaffa klimakteriet. Men för att göra symptomen mindre uttalade, att stärka hälsan och upprätthålla ett blommande utseende - det är helt.

För att göra detta måste du förbereda för klimakteriet i förväg: bygga om dietplanen (ät mer färska grönsaker och frukter), ge upp stark alkohol och rökning, upprätthålla en aktiv livsstil (intensiv promenad, simning, yoga, regelbunden fysisk träning är lämpliga). Det är lika viktigt att övervaka psykologisk hälsa. Detta är den bästa tiden att ägna mer tid åt oss själva: barn har vuxit upp, karriärhöjder har erövrat, livet har etablerats.

Assistenter i "förebyggande" av klimakteriet hos kvinnor kan inte bara vara kroppens inre resurser, som väcks av fysisk aktivitet, en positiv attityd och en hälsosam kost. I vissa fall, för att bevara en kvinnas skönhet och hälsa efter 40, används hormonella preparat, vitamin-mineralkomplex och olika kosttillskott.

HRT-preparat

Hormonersättningsterapi (HRT) hjälper till att fylla på mängden östrogen i den kvinnliga kroppen och upprätthålla den normala funktionen hos organ och system. Naturligtvis förekommer menopaus fortfarande, men det är mildare.

Konstgjorda hormoner fungerar som naturliga hormoner, i synnerhet: de förhindrar obalans av kalcium i kroppen, påverkar positivt blodkärlets elasticitet och patens. Således minskar HRT risken för att utveckla osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar, upprätthåller normalt blodtryck, kolesterol och insulinnivåer. Dessutom hjälper HRT att undvika neuros och depression..

Men hormonterapi är ett kraftfullt vapen som du behöver för att kunna hantera. Denna metod har en stor lista över biverkningar, liksom kontraindikationer, inklusive venös trombos, lever- och njursjukdomar, och en tendens till cancer. HRT föreskrivs endast av en läkare, självmedicinering är olämpligt här: valet av läkemedlet och dosering är strikt individuellt, utnämningen är möjlig endast efter en serie tester.

Vitaminterapi och kosttillskott

Som regel föreskrivs HRT för svårt menopausalt syndrom. I andra fall föreskriver läkaren sannolikt mer skonsamma medel. Så kan fytoterapi hjälpa till att minska manifestationerna av klimakteriet. De mest populära ”kvinnliga” växterna är cimicifuga (rötter racemose), bor livmoder (ensidig ortilia), salvia, oregano, ängklöver, kalendula, humle, lakrits, ryllik. De är rika på så kallade växtanaloger av könshormoner - fytoöstrogener, som uppfattas väl av östrogenreceptorer och på grund av detta kan minska svårighetsgraden av obehagliga symtom under klimakteriet.

Bland fytoöstrogener är en av de mest studerade isoflavone genistein, som finns i stora mängder i baljväxter - soja, gröna bönor, linser, ärter, kikärter. I själva verket började studien av genistein just för att forskare märkte: orientaliska kvinnor, vars diet är rik på soja, lider mindre av klimakteriet.

Eftersom hormonell omstrukturering är en allvarlig börda för kroppen behöver den vitaminer och användbara element mer än någonsin. De viktigaste vitaminerna för kvinnors hälsa efter 40 år är grupperna E, A, C, D, B (särskilt B1 och B6). Dessutom kommer ytterligare intag av kalcium och magnesium att vara användbart..

Livsstilskorrigering

I en frisk kropp, inte bara ett friskt sinne, utan också en hälsosam hormonell bakgrund. Läkarna rekommenderar att hålla sig i form i alla åldrar. Fysisk aktivitet som fitness, stavgång, aerobics med vatten är mera användbar. Det viktigaste är att ha regelbundna klasser. För välbefinnande och humör bör du dessutom börja dagen med träning och spendera mer tid utomhus.

Fyrtioårsdagen är ett utmärkt tillfälle att ompröva matvanor, om en kvinna under yngre år inte var uppmärksam på denna fråga. En annan rekommendation är att behärska meditationspraxis eller hitta en hobby som kommer att lugna dig, eftersom det inte är lätt att kontrollera känslor under hormonell anpassning.

Climax från grekiska översätter som "steg". Det är så man bör ta det: det är en ny etapp i livet, och inte slutet på ungdomen. Det viktigaste är att hjälpa kroppen att hantera förändringar. Åtgärder för "förebyggande" av klimakteriet inkluderar avslag på dåliga vanor, fysisk aktivitet och en positiv attityd. HRT och fytoöstrogener hjälper också till att kompensera för bristen på hormoner och lindra obehagliga symtom, men det är viktigt att komma ihåg att en specialist bör förskriva läkemedel.

Vitamin- och mineralkomplex med kalcium, fytoöstrogener och vitamin K1

Kvinnors välbefinnande och attraktivitet domineras av östrogen. Hälsan hos blodkärl och hjärta, urogenitalt och nervsystemet, ben beror på det. Hårglans, slät hud, starka naglar - detta är också fördelarna med det huvudsakliga kvinnliga hormonet. Men närmare 40 år sjunker östrogennivån - det är så vår kropp fungerar. För att skjuta upp oönskade åldersrelaterade förändringar måste du vara aktiv. En av hjälparna i kampen för ungdomar är vitamin- och mineralkomplexet Complivit® Calcium D3 Gold. Produktens sammansättning utvecklades med hänsyn till särdragen i kroppens omstrukturering hos kvinnor efter 40 års ålder och kombinerar fytoöstrogen (GeniVida genistein), lätt absorberade kalcium och vitaminer K1 och D3.

Complivit® Calcium D3 Gold hjälper till att stärka ben och leder, upprätthålla hudens elasticitet och skydda det mot fotografering, normalisera sömn och känslomässigt humör.

Rekommendationerna för användning är mycket enkla: bara en tablett per dag med måltider under en månad. Listan över kontraindikationer är minimal: den är inte lämplig för gravida och ammande kvinnor, liksom de som har identifierat individuell intolerans mot ämnen som utgör vitamin-mineralkomplexet. Du bör dock rådfråga din läkare före användning..

Kombinationen av Complivit® Calcium D3 Gold med fysisk aktivitet, en hälsosam kost och en optimistisk stämning kan bli en riktig ungdomsformel.

* Antalet på det biologiskt aktiva tillsatsen "COMPLIVIT® Calcium D3 Gold" i Rospotrebnadzors register över statsregistreringscertifikat är RU.77.99.88.003.E.004497.10.16 daterad 6 oktober 2016.

Hormonersättningsterapi för klimakteriet: fördelar och nackdelar

Med den fortsatta utvecklingen av den utvecklade kapitalismen i Ryssland står en kvinna alltmer inför behovet av att behålla ett attraktivt utseende och sexuell aktivitet ner till graven.

Det har länge varit känt att nivån på östrogen som ger: efter början av klimakteriet:

 • inte bara fertilitet,
 • men också ett acceptabelt tillstånd av kardiovaskulär,
 • muskuloskeletalsystem,
 • huden och dess bilagor,
 • slemhinnor och tänder

Det enda hoppet för en åldrande dam för trettio år sedan var ett fettlager, varför den sista östrogenen - östron - bildades genom metabolism genom steroider från androgener. Men det snabbt föränderliga sättet förde till catwalksna, och sedan till gatorna, en befolkning av smala kvinnor, mer påminner om travesty och pipi engineering, än moderhjältar och arbetande kvinnor-chockerare.

I jakten på en smal figur glömde kvinnor på något sätt vad en hjärtattack vid femtio och osteoporos vid sjuttio. Lyckligtvis drog gynekologer med läkemedelsindustrins senaste resultat inom området hormonersättningster sig för att hjälpa frivoliga landsmän. Runt början av nittiotalet ansågs detta område, i korsningen mellan gynekologi och endokrinologi, som ett universalmedel för alla kvinnors olyckor, med början från början av klimakteriet, som slutade med frakturer i femoral halsen.

Även i gryningen av popularisering av hormoner för att hålla en kvinna i blom ställdes dock ljudkrav att inte förskriva läkemedel på ett kritiskt sätt, utan att göra ett acceptabelt prov, där kvinnor med stora risker för gynekologisk onkologi och skyddas från risk.

Därför det moraliska: varje grönsak har sin egen tid

Åldrande - även om det är naturligt, men inte alls den trevligaste episoden i varje människas liv. Det ger sådana förändringar som inte alltid sätter kvinnan på ett positivt sätt och ofta tvärtom. Därför måste läkemedel och mediciner ofta tas med klimakteriet.

En annan fråga är hur säkra och effektiva de kommer att vara. Att exakt upprätthålla en balans mellan dessa två parametrar är det största problemet i modern läkemedelsindustri och praktisk medicin: varken att skjuta en spurv från en pistol eller att jaga en elefant med en toffel är opraktiskt och ibland till och med mycket skadligt.

Hormonersättningsterapi hos kvinnor i dag utvärderas och förskrivs mycket tvetydigt:

 • Endast hos kvinnor utan risk för bröstcancer, äggstockar, endometrium.
 • Om det finns risker, men de inte har noterats, är utvecklingen av bröst- eller äggstockscancer mycket troligt, särskilt om det finns ett nollstadium av dessa cancerformer.
 • Endast hos kvinnor med minimal risk för trombotiska komplikationer är det därför bättre för icke-rökare med ett normalt kroppsmassaindex.
 • Det är bättre att börja under de första tio åren från den senaste menstruationen och att inte börja hos kvinnor över 60. Åtminstone är effektiviteten hos yngre kvinnor mycket högre.
 • Mestadels plåster från en kombination av en liten dos östradiol med mikroniserad progesteron.
 • För att minska vaginal atrofi kan lokala suppositorier med östrogen användas..
 • Fördelarna i huvudområdena (osteoporos, ischemiska förändringar i myokardiet) kan inte motstå konkurrens med säkrare läkemedel eller inte riktigt, för att säga mildt, bevisat.
 • Nästan alla pågående studier har några eller andra fel som hindrar oss från att göra otvetydiga slutsatser om övervägande av fördelarna med substitutionsbehandling över dess risker..
 • Alla receptbelagda behandlingar bör vara strikt individuella och ta hänsyn till den särskilda situationen för en viss kvinna, för vilken det inte bara är nödvändigt att undersöka innan man ordinerar läkemedel, utan också genomföra rutinmässig uppföljning under hela behandlingen..
 • Allvarliga inhemska randomiserade studier med egna slutsatser har inte genomförts, nationella rekommendationer baseras på internationella rekommendationer.

Ju längre in i skogen, desto mer ved. Med ackumulering av klinisk erfarenhet av praktisk användning av ersättningshormoner blev det tydligt att damer med ursprungligen låg risk för bröstcancer eller livmoderslimhinna inte alltid är säkra och tar vissa kategorier av "tabletter för evig ungdom".

Vad är situationen idag, och på vars sida sanningen är: anhängare av hormoner eller deras motståndare, låt oss försöka ta reda på det här och nu.

Kombinerade hormoner

Som hormonersättningsterapi i klimakteriet kan kombinerade hormonella medel och rena östrogener ordineras. Vilket läkemedel som rekommenderas av din läkare beror på många faktorer. Dessa inkluderar:

 • patientålder,
 • kontraindikationer,
 • kroppsmassa,
 • svårighetsgraden av klimakteriet,
 • samtidig extragenital patologi.

Climonorm

Ett paket innehåller 21 tabletter. De första 9 tabletterna med gul färg innehåller en östrogenkomponent - östradiolvalerat i en dos av 2 mg. De återstående 12 tabletterna är bruna och inkluderar östradiolvalerat i en mängd av 2 mg och levonorgestrel i en dos av 150 mcg.

Det hormonella läkemedlet måste tas en tablett dagligen i 3 veckor, efter paketets slut bör en 7-dagars paus göras under vilken menstruationsliknande urladdning börjar. Vid en sparad menstruationscykel tas tabletter från den 5: e dagen, med oregelbunden menstruation - vilken dag som helst med undantag av graviditet.

Den östrogena komponenten eliminerar negativa psykoterapeutiska och autonoma symtom. Ofta förekommande inkluderar: sömnstörningar, hyperhidros, värmevallningar, torr vagina, emotionell labilitet och andra. Progestationskomponenten förhindrar förekomsten av hyperplastiska processer och endometrial cancer.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris 730-800 rubel;
 • eliminering av menopausala symtom;
 • brist på inflytande på vikt;
 • normalisering av känslomässigt tillstånd.
 • sannolikheten för intermenstruell blödning;
 • behovet av daglig användning av läkemedlet;
 • uppkomsten av smärta i bröstkörtlarna;
 • utseendet på akne (hos vissa patienter).

Femoston 2/10

Detta läkemedel finns som Femoston 1/5, Femoston 1/10 och Femoston 2/10. De listade typerna av fonder skiljer sig åt vad gäller östrogen- och gestagenkomponenter. I Femosten innehåller 2/10 14 rosa tabletter och 14 gula (totalt 28 stycken).

Rosa tabletter innehåller endast östrogenkomponenten i form av östradiolhemihydrat i en mängd av 2 mg. Gula tabletter består av 2 mg östradiol och 10 mg dydrogesteron. Femoston måste tas dagligen i 4 veckor utan paus. När packningen är klar bör du starta en ny.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris på 900-1000 rubel;
 • lindring av värmevallningar, svettningar och andra klimakterier;
 • god tolerans;
 • kräver inte en 7-dagars paus.
 • receptförsäljning;
 • sannolikheten för intermenstruellt flöde och tung menstruation;
 • uppkomsten av huvudvärk och migränliknande smärtor;
 • viktökning.

Angelique

Blåsan innehåller 28 tabletter. Kompositionen för varje tablett inkluderar östrogen- och progestogenkomponenter. Östrogenkomponenten representeras av östradiolhemihydrat i en dos av 1 mg, progestogenkomponenten representeras av drospirenon i en mängd av 2 mg. Tabletter ska tas dagligen utan att observera en veckopaus. Efter slutet av förpackningen börjar nästa..

Fördelar:minuses:
 • inget behov av en 7-dagars paus;
 • god tolerans;
 • brist på effekt på kroppsvikt;
 • eliminering av klimakteriet.
 • receptledighet;
 • uppkomsten av ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • sannolikheten för genombrott livmodersblödning;
 • ganska högt pris 1300-1500 rubel.

Pausogest

Blåsan innehåller 28 tabletter, vardera innehållande östradiol i en mängd av 2 mg och noretisteronacetat i en dos av 1 mg. Tabletter börjar dricka från den femte dagen i cykeln med bevarad menstruation och varje dag med oregelbundna perioder. Läkemedlet tas kontinuerligt utan att observera en 7-dagars paus.

Fördelar:minuses:
 • hög effektivitet - eliminera klimakteriet;
 • inget behov av en 7-dagars paus;
 • förebyggande av utveckling av endometrial hyperplasi;
 • osteoporos förebyggande.
 • receptledighet;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • högt pris;
 • sällan på apotek;
 • uppkomsten av genombrott livmodersblödning.

Cykel-Proginova

Blisterförpackningen innehåller 21 tabletter. De första 11 vita tabletterna innehåller endast östrogenkomponenten - östradiolvalerat i en dos av 2 mg. Följande 10 ljusbruna tabletter består av östrogen- och progestogenkomponenter: östradiol i en mängd av 2 mg och norgestrel i en dos av 0,15 mg. Cyclo-Proginov ska tas dagligen i 3 veckor. Då måste du observera en veckopaus under vilken menstruationsblödningen börjar.

Fördelar:minuses:
 • effektivitet i att eliminera symptomen på klimakteriet;
 • snabb normalisering av cykeln;
 • överkomligt pris 830-950 rubel;
 • libido återhämtning;
 • försvinnande av huvudvärk.
 • behovet av dagligt intag (en positiv effekt endast när du tar läkemedlet);
 • flatulens;
 • svullnad;
 • ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • receptförsäljning.

Östrogeninnehållande läkemedel

Divigel

Läkemedlet finns i form av en gel med 0,1% koncentration, som används för extern användning. En påse med Divigel innehåller östradiolhemihydrat i en mängd av 0,5 mg eller 1 mg. Läkemedlet måste appliceras på ren hud en gång om dagen. Rekommenderade platser för att gnugga gelén:

 • underliv,
 • ländrygg,
 • axlar, underarmar,
 • rumpa.

Appliceringsområdet för gelén bör vara 1 till 2 handflator. Rekommenderad daglig hudbyte för att gnugga Divigel. Användning av läkemedlet på ansiktshuden, bröstkörtlar, klyftor och irriterade områden är inte tillåtet.

Fördelar:minuses:
 • enkelhet och användarvänlighet;
 • överkomligt pris på 600-800 rubel;
 • normalisering av det allmänna tillståndet (lindring av klimakteriet);
 • cykelnormalisering.
 • sannolikheten för biverkningar (illamående, flatulens);
 • möjligheten att utveckla allergiska reaktioner;
 • behovet av att komma ihåg platsen för applicering av gelén;
 • torr hud med regelbunden användning.

Menorest

Den produceras i form av en gel i ett rör med en dispenser, vars huvudsakliga aktiva ingrediens är östradiol. Handlingsmekanismen och tillämpningsmetoden liknar Divigel.

Fördelar:minuses:
 • hög effektivitet i kampen mot klimakteriet;
 • enkel användning;
 • eliminering av störningar i menstruationscykeln;
 • ökad sexdrift.
 • högt pris på 900-1000 rubel;
 • sällan på apotek;
 • receptbelagd semester;
 • mastodynia utveckling;
 • svullnad.

Klimara

Läkemedlet är ett transdermalt terapeutiskt system. Finns i form av en lapp som mäter 12,5 x 12,5 cm, som måste limmas på huden. Kompositionen för detta antiklimakteriska medel inkluderar östradiolhemihydrat i en mängd av 3,9 mg. Plåstret fästs på huden i 7 dagar, i slutet av veckan skalas det föregående lappet av och ett nytt fästs. Rekommenderade platser för Klimars applikation - gluteal och paravertebrala områden.

Fördelar:minuses:
 • användarvänligheten;
 • möjligheten att ta en dusch med Klimara;
 • effektivitet vid eliminering av klimakteriet;
 • eliminering av uterusblödning.
 • högt pris på 1200-1400 rubel;
 • sannolikheten för biverkningar (illamående, smärta i bröstkörtlarna, blodcirkulationen);
 • avskalning av lappen under förhållanden med hög luftfuktighet och med ökad svettning;
 • utvecklingen av allergiska reaktioner (hudutslag och klåda).

Ovestin ljus

Ovestin finns i tabletter, vaginala suppositorier, i form av en kräm för vaginal användning. En ofta föreskriven form av läkemedlet är vaginala suppositorier. Ett ljus innehåller mikroniserad estriol i en mängd av 500 mcg. Suppositorier administreras intravaginalt dagligen utan avbrott. Läkemedlets huvudsakliga roll är att fylla östrogenbristen i klimakteriet och efter klimakteriet.

Fördelar:minuses:
 • OTC-försäljning;
 • effektiviteten av att eliminera urogenitala störningar (urininkontinens, torrhet i vaginal, dyspareunia);
 • normalisering av vaginal mikroflora;
 • absorption av läkemedlet inträffar direkt i vagina, genom att kringgå matsmältningskanalen;
 • bra tolerans.
 • möjligheten att utveckla lokala allergiska reaktioner (vaginal klåda, brännande);
 • ganska högt pris på 1100-1300 rubel.;
 • behovet av långvarig, ibland livslång användning av ljus;
 • sannolikhet för högt blodtryck.

Estrogel

Läkemedlet finns i form av en gel för extern användning i rör med en dispenser. Röret innehåller 80 gr. gel, i en enda dos - 1,5 mg östradiol. Huvudåtgärden är att eliminera bristen på östrogen i klimakteriet och efter klimakteriet. Reglerna för applicering av gelén är desamma som för Divigel.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris 550-800 rubel;
 • betydande lindring av klimakteriebesvär;
 • eliminering av cykelstörningar;
 • bekvämligheten med användning.
 • receptförsäljning;
 • snabb konsumtion av läkemedlet;
 • svårighet att välja en dos;
 • förekomst av mastodynia.

Fördelar och nackdelar med att använda olika former av läkemedel. Klicka för att förstora.

Hormonell bakgrund

För en kvinna kan östrogen, progestiner och, paradoxalt nog, androgener betraktas som de grundläggande könshormonerna.

I grov tillnärmning kan alla dessa kategorier beskrivas på följande sätt:

 • östrogener - hormoner av kvinnlighet,
 • progesteron - ett graviditetshormon,
 • androgener - sexualitet.

östrogener

östradiol, östriol, östron tillhör steroidhormonerna som produceras av äggstockarna. Det är också möjligt att deras syntes utanför det reproduktiva systemet: binjurebarken, fettvävnad, ben. Deras föregångare är androgener (för östradiol - testosteron och för östron - androstendion). När det gäller effektiviteten är östron sämre än östradiol och ersätter den efter klimakteriet. Dessa hormoner är effektiva stimulanter för följande processer:

 • mognad av livmodern, vagina, äggledarna, bröstkörtlarna, tillväxt och benbildning av de långa benen i extremiteterna, utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper (hårväxt av kvinnlig typ, pigmentering av bröstvårtorna och könsdelarna), spridning av epitel i vaginala och livmoders slemhinnor, vaginal slemutsöndring, endometri blödning.
 • Överskott av hormoner leder till partiell keratinisering och desquamation av vaginalfodret, överväxt av endometrium.
 • Östrogener interfererar med resorption av benvävnad, främjar produktionen av blodkoagulationselement och transporterar proteiner, minskar nivån av fritt kolesterol och lågdensitet lipoproteiner, minskar riskerna för åderförkalkning, ökar nivån av sköldkörtelhormon, tyroxin i blodet,
 • anpassa receptorer till nivån av progestiner,
 • provocera ödem på grund av passage av vätska från kärlet in i de intercellulära utrymmena mot bakgrund av natriumretention i vävnaderna.

progestiner

främst ge graviditet och dess utveckling. De utsöndras av binjurebarken, äggstockens corpus luteum och under graviditeten av morkakan. Dessa steroider kallas också progestogener..

 • Hos icke-gravida kvinnor är östrogener balanserade, vilket förhindrar hyperplastiska och cystiska förändringar i livmoderslimhinnan.
 • Hos flickor hjälper de mogningen av mjölkkörtlarna, och hos vuxna kvinnor förhindrar de brösthyperplasi, mastopati.
 • Under deras inflytande minskar livmoderns och äggledarnas sammandragning, deras känslighet för ämnen som ökar muskelspänningen (oxytocin, vasopressin, serotonin, histamin) minskar. På grund av detta minskar progestins ömhet i menstruationen och har antiinflammatorisk effekt.
 • Minska vävnadskänsligheten för androgener och är androgenantagonister, vilket hämmar syntesen av aktivt testosteron.
 • Minskade progestinnivåer bestämmer förekomsten och svårighetsgraden av premenstruellt syndrom.

androgener

Androgener, testosteron, i första hand, anklagades bokstavligen för femton år sedan för alla dödliga synder och ansågs endast föregångare i den kvinnliga kroppen:

 • fetma
 • pormaskar
 • ökat kroppshår
 • hyperandrogenism var automatiskt lika med polycystisk äggstock, och det föreskrevs att slåss med alla tillgängliga medel.

Men med ackumuleringen av praktisk erfarenhet visade det sig att:

 • en minskning av androgener sänker automatiskt nivån av kollagen i vävnader, inklusive bäckenbotten
 • förvärrar muskeltonen och leder inte bara till att en kvinna tonas ut, utan också
 • till problem med urininkontinens och
 • övervikt.

Kvinnor med androgenbrist har tydligt en minskning av den sexuella lusten och oftare registreras komplexa förhållanden med orgasm. Androgener syntetiseras i binjurebarken och äggstockarna och representeras av testosteron (fritt och bundet), androstendion, DHEA, DHEA-C.

 • Deras nivå börjar falla smidigt hos kvinnor efter 30 år..
 • Med naturligt åldrande ger de inte krampiga fall.
 • En kraftig minskning av testosteron observeras hos kvinnor mot bakgrund av konstgjord menopaus (efter kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna).

Klimakteriet

Konceptet menopaus är känt för nästan alla. Nästan alltid i vardagen har termen en irriterande tragisk eller till och med svärande ton. Det är emellertid värt att förstå att processerna för åldersrelaterad omstrukturering är helt naturliga händelser, som normalt inte borde bli en mening eller markera en livsvänga. Därför är termen menopaus mer korrekt när, mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar, involveringsprocesserna börjar dominera. I allmänhet kan klimakteriet delas in i följande perioder:

 • Menopausal övergång (i genomsnitt efter 40-45 år) - när inte varje cykel åtföljs av äggmognad förändras cyklernas varaktighet, de kallas ”förvirrade”. Produktionen av follikelstimulerande hormon, östradiol, antimullerhormon och inhibin B. minskar. Mot bakgrund av förseningar, psykologisk stress, spolning i huden kan urogenitala tecken på östrogenbrist redan börja dyka upp..
 • Det är vanligt att prata om klimakteriet som den sista menstruationen. Eftersom äggstockarna stängs av går menstruationen inte längre efter det. Denna händelse etableras i efterhand, efter ett års frånvaro av menstruationsblödning. Tidpunkten för början av klimakteriet är individuell, men det finns en "medeltemperatur på sjukhuset": för kvinnor under 40 år, menopaus anses vara för tidigt, tidigt - upp till 45, i tid 46 till 54, sent - efter 55.
 • Perimenopause kallas klimakteriet och 12 månader efter det.
 • Postmenopaus - period efter. Alla de olika manifestationerna av klimakteriet är oftare förknippade med tidig postmenopaus, som varar 5-8 år. I den sena delen av postmenopausen observeras uttalad fysisk åldrande av organ och vävnader, rådande över vegetativa störningar eller psykoterapi..

Vad du måste kämpa

Perimenopause

kan reagera på en kvinnas kropp som avsnitt av förhöjda östrogennivåer och brist på äggmognad (livmodersblödning, bröstförlust, migrän) och manifestationer av östrogenbrist. Det senare kan delas in i flera grupper:

 • psykologiska svårigheter: irritabilitet, neurotizapia, depression, sömnstörningar, nedsatt prestanda,
 • vasomotoriska fenomen: överdriven svettning, värmevallningar,
 • urogenitala störningar: vaginal torrhet, klåda, brännande, ökad urination.

Postmenopause

ger samma symtom på grund av brist på östrogen. Senare kompletteras de och ersätts av:

 • metaboliska avvikelser: ansamling av magfett, en minskning av kroppens känslighet för sin egen insulin, vilket kan leda till typ 2-diabetes.
 • kardiovaskulära: ökade nivåer av aterosklerosfaktorer (totalt kolesterol, lågdensitet lipoproteiner), vaskulär endotelial dysfunktion,
 • muskuloskeletal: accelererad benresorption som leder till osteoporos,
 • atrofiska processer i vulva och vagina, urininkontinens, urinering, urinblåsan.

Menopausal hormonbehandling

Behandling med hormonella läkemedel hos kvinnor med klimakteriet har uppgiften att ersätta bristfälliga östrogener, balansera dem med progestiner för att undvika hyperplastiska och onkologiska processer i endometrium och bröstkörtlar. När du väljer doseringar går de från principen om minimalt tillräckligt, där hormoner fungerar, men har inte biverkningar.

Syftet med utnämningen är att förbättra en kvinnas livskvalitet och förhindra sena metaboliska störningar.

Detta är mycket viktiga punkter, eftersom argumentationen av anhängare och motståndare för ersättare för naturliga kvinnliga hormoner bygger på att bedöma fördelarna och skadorna av syntetiska hormoner, samt att uppnå eller inte uppnå målen för en sådan terapi..

Principerna för terapi är utnämningen hos kvinnor under 60 år, trots att den sista ostimulerade menstruationen var hos damen inte tidigare än för tio år sedan. Företräde ges kombinationer av östrogener med progestiner, medan östrogendoserna är låga, vilket motsvarar de hos unga kvinnor i endometrial proliferationsfas. Terapin bör påbörjas först efter att ha fått informerat samtycke från patienten och bekräftat att hon är bekant med alla funktioner i den föreslagna behandlingen och är medveten om dess fördelar och nackdelar.

När börjar

Hormonersättningsmediciner är indicerade för:

 • vasomotoriska störningar med humörförändringar,
 • sömnstörningar,
 • tecken på atrofi i könsorganet,
 • sexuell dysfunktion,
 • för tidig och tidig menopaus,
 • efter spaying,
 • med dålig livskvalitet mot bakgrund av klimakteriet, inklusive på grund av smärta i muskler och leder,
 • förebyggande och behandling av osteoporos.

Gör omedelbart en reservation att i princip detta är hur de ryska gynekologerna ser på problemet. Varför denna reservation, överväga nedan.

Inhemska rekommendationer, med viss försening, bildas på grundval av yttrandena från International Menopause Society, vars rekommendationer i 2016-utgåvan listar nästan samma, men redan kompletterade artiklar, som alla stöds av bevisnivån, liksom rekommendationerna från American Association of Clinical Endocrinological under 2017, som betonar exakt om den beprövade säkerheten för vissa varianter av gestagener, kombinationer och former av läkemedel.

 • Enligt dem kommer taktik för kvinnor under klimakteriet och i äldre åldersgrupper att variera.
 • Utnämningarna bör vara strikt individuella och ta hänsyn till alla manifestationer, behovet av förebyggande, förekomsten av samtidigt patologier och familjehistoria, forskningsresultat samt patientens förväntningar.
 • Hormonalt stöd är bara en del av den övergripande strategin för att normalisera en kvinnas livsstil, inklusive kost, rationell träning och att ge upp dåliga vanor..
 • Substitutionsterapi ska inte förskrivas utan tydliga tecken på östrogenbrist eller de fysiska konsekvenserna av denna brist..
 • Patienten som får terapi för en rutinundersökning inbjuds till gynekologen minst en gång om året.
 • Kvinnor vars naturliga eller postoperativa klimakteriet har inträffat före 45 års ålder har högre risker för osteoporos, hjärt-kärlsjukdom och demens. Därför bör terapi utföras åtminstone fram till medelåldern i klimakteriet.
 • Frågan om fortsatt terapi avgörs individuellt med hänsyn till fördelar och risker för en viss patient utan kritiska åldersbegränsningar.
 • Behandlingen bör utföras med den lägsta effektiva dosen..

Kontra

I närvaro av minst ett av följande tillstånd, även om det finns indikationer på ersättningsterapi, föreskriver ingen hormoner:

 • könsblödningar, vars orsak inte är klar,
 • bröstcancer,
 • endometrial cancer,
 • akut trombos i djup ven eller tromboembolism,
 • akut hepatit,
 • allergiska reaktioner mot läkemedel.

Östrogener är inte indicerade för:

 • hormonberoende bröstcancer,
 • endometrial cancer, inklusive tidigare,
 • levercellfel,
 • porfyri.

progestiner

 • vid meningiom

Användningen av dessa medel kan vara osäker om:

 • myom,
 • äggstockscancer tidigare,
 • endometrios,
 • venös trombos eller emboli tidigare,
 • epilepsi,
 • migrän,
 • gallsten sjukdom.

Användningsvariationer

Bland administreringsvägarna för ersättningshormoner är kända: oral tablett, injektion, perkutan, lokal.

Tabell: Fördelar och nackdelar med olika hormonberedningar.

Östrogenpiller

Fördelar:minuses:
 • Bara ta.
 • Stor erfarenhet av ansökan.
 • Billiga läkemedel.
 • Många av dem.
 • Kan kombineras med progestin i en tablett.
 • På grund av olika absorption krävs en ökad dos av ämnet..
 • Minskad absorption på grund av sjukdomar i magen eller tarmen.
 • Ej indikerat för laktasbrist.
 • Påverka syntes av leverprotein.
 • Mer innehåller mindre effektiv östron än östradiol.

Hudgel

 • Bekväm att applicera.
 • Dosen av östradiol är optimalt låg..
 • Förhållandet mellan östradiol och östron är fysiologiskt.
 • Metaboliseras inte i levern.
 • Måste appliceras dagligen.
 • Dyrare än piller.
 • Suget kan variera.
 • Progesteron kan inte tillsättas gelén.
 • Mindre effektiv effekt på lipidspektrumet.

Hudplåster

 • Låg östradiol.
 • Påverkar inte levern.
 • Östrogen kan kombineras med progesteron.
 • Det finns former med olika doser.
 • Du kan snabbt avbryta behandlingen.
 • Suget varierar.
 • Fastnar dåligt när det är vått eller varmt.
 • Estradiol i blodet börjar minska med tiden.

injektioner

 • Kan förskrivas vid p-piller.
 • Kanske utnämningen hos patienter med arteriell hypertoni, nedsatt kolhydratmetabolism, patologier i mag-tarmkanalen, migrän.
 • De ger ett snabbt och förlustfritt intag av den aktiva substansen i kroppen..
Möjliga komplikationer från skador på mjukvävnad under injektion.

Det finns olika taktik för olika grupper av patienter.

Ett läkemedel som innehåller östrogen eller progestin.

 • Östrogenmonoterapi indikeras efter att livmodern har tagits bort. Under östradiol, östradiolavalerat, östriol intermittent eller kontinuerligt. Piller, lappar, geler, vaginala suppositorier eller tabletter, injektioner är möjliga.
 • Isolerat ordineras gestagen i menopausal övergång eller perimenopaus i form av progesteron eller dydrogesteron i tabletter för syftet med cykelkorrigering och terapi av hyperplastiska processer..

Kombinationen av östrogen med progestin

 • I ett diskontinuerligt eller kontinuerligt cykliskt läge (förutsatt att det inte finns några endometriella patologier) - vanligtvis praktiseras under menopausal övergång och perimenopaus.
 • För kvinnor efter menopaus väljs ofta en kombination av östrogen och progestin för kontinuerlig användning..

I slutet av december 2017 hölls en konferens med gynekologer i Lipetsk, där en av de centrala platserna togs av frågan om hormonersättningsterapi i postmenopausen. V.E.Balan, MD, professor, ordförande för den ryska föreningen för klimakteriet uttryckte de föredragna områdena för ersättningsterapi.

Transdermala östrogener bör föredras i kombination med progestin, i vilket mikroniserat progesteron är önskvärt. Uppfyllelse av dessa villkor minskar risken för trombotiska komplikationer. Dessutom skyddar progesteron inte bara endometriet, utan har också en anti-ångesteffekt, vilket hjälper till att förbättra sömnen. De optimala doserna är 0,75 mg perkutan östradiol per 100 mg progesteron. För perimenopausala kvinnor rekommenderas samma läkemedel i ett förhållande av 1,5 mg per 200.

Damer med för tidig ovariesvikt (för tidig menopaus)

med högre risker för stroke, hjärtattacker, demens, osteoporos och sexuella dysfunktioner, bör få högre doser av östrogen.

 • I detta fall kan kombinerade orala preventivmedel användas för dem tills tiden för början av klimakteriet, men den föredragna perkutana kombinationen av östradiol och progesteron.
 • För kvinnor med låg sexuell lust (särskilt mot bakgrund av avlägsna äggstockar) är det möjligt att använda testosteron i form av geler eller lappar. Eftersom specifika kvinnliga preparat inte utvecklas använder de samma medel som hos män, men vid lägre doser.
 • Mot bakgrund av terapi finns det fall av början av ägglossning, det vill säga graviditet är inte utesluten, därför kan läkemedel för ersättningsterapi inte betraktas som båda preventivmedel.

För- och nackdelar med HRT

För att bedöma sambandet mellan riskerna för komplikationer från könshormonterapi och deras fördelar med att bekämpa symtomen på brist på dessa hormoner är det värt att undersöka varje objekt i den uppskattade vinsten och skada separat, med hänvisning till allvarliga kliniska studier med ett anständigt representativt prov.

Bröstcancer med substitutionsterapi: Onkofobi eller verklighet?

 • Nyligen har British Medical Journal gjort mycket ljud, tidigare utmärkt sig i tunga rättsliga strider med amerikanerna om statins säkerhet och doseringsregim och framträdde från dessa sammanstötningar mycket, mycket värdiga. I början av december 2017 publicerade tidningen data från en nästan tioårig studie i Danmark, som analyserade historien för cirka 1,8 miljoner kvinnor i åldern 15 till 49 år som använde olika variationer av moderna hormonella preventivmedel (en kombination av östrogen och progestiner). Resultaten var en besvikelse: risken för invasiv bröstcancer hos kvinnor som fick kombinerade preventivmedel finns, och den är högre än hos dem som avstår från sådan behandling. Risken ökar med antalet preventivmedel. Bland de som använder denna metod för skydd under året ger läkemedel ett extra fall av cancer för 7690 kvinnor, det vill säga den absoluta riskökningen är liten.
 • Statistiken från experter som presenterats av presidenten för ryska menopauseförbundet att endast var 25: e kvinnor i världen dör av bröstcancer, och den vanligaste dödsorsaken är hjärt- och kärlsjukdomar, är en komfort.
 • WHI-studien inspirerar hopp, vilket resulterar i att kombinationen av östrogen - progestin börjar öka risken för bröstcancer inte tidigare än efter fem års användning, vilket främst stimulerar tillväxten av befintliga tumörer (inklusive dåligt diagnostiserade noll och första steg).
 • Men det internationella klimakteriet samhället noterar också oklarheten i effekterna av ersättningshormoner på bröstcancerrisker. Riskerna är högre, desto större är en kvinnas kroppsmassaindex och desto mindre mobil hennes livsstil.
 • Enligt samma samhälle är riskerna mindre när man använder transdermala eller orala former av östradiol i kombination med mikroniserat progesteron (mot dess syntetiska varianter).
 • Således ökar hormonersättningsterapi efter 50 riskerna för att tillsätta progestin till östrogen. En större säkerhetsprofil visar mikroniserat progesteron. Samtidigt tillåter inte risken för återfall hos kvinnor som tidigare har genomgått bröstcancer föreskrivs ersättningsterapi.
 • För att minska risken bör kvinnor med en initial låg risk för bröstcancer väljas för ersättningsbehandling och årliga mammogram bör utföras mot bakgrund av terapin..

Trombotiska avsnitt och koagulopatier

 • Detta är först och främst risken för stroke, hjärtinfarkt, djup ventrombos och lungemboli. Baserat på WHI-resultat.
 • Hos tidiga postmenopausala kvinnor är detta den vanligaste typen av komplikationer av östrogenanvändning och det ökar i takt med att åldern hos patienterna ökar. Men med initialt låga risker hos unga är den låg.
 • Relativt säkra perkutana östrogener i kombination med progesteron (data från mindre än tio studier).
 • Förekomsten av djup ventrombos och lungemboli är cirka 2 fall per 1000 kvinnor per år.
 • Enligt WHI är risken för lungemboli mindre än vid normal graviditet: +6 fall per 10.000 med kombinationsterapi och +4 fall per 10.000 med östrogenmonoterapi hos kvinnor i åldern 50-59.
 • Prognosen är sämre för de som är överviktiga och tidigare haft episoder av trombos..
 • Dessa komplikationer är vanligare under det första behandlingsåret..

Det bör emellertid noteras att WHI-studien syftade mer till att identifiera de långsiktiga effekterna av substitutionsbehandling för kvinnor som har haft mer än 10 år efter klimakteriet. I studien användes endast en typ av progestin och en typ av östrogen. Det är mer lämpligt för att testa hypoteser och kan inte anses vara felfritt med en maximal nivå av bevis..

Risken för stroke är högre hos kvinnor vars behandling startades efter 60 års ålder, och detta är en ischemisk störning av cerebral cirkulation. I detta fall finns det ett beroende av oral långvarig administrering av östrogen (data från WHI och Cochrane-studier).

Onkogynekologi representeras av cancer i endometrium, livmoderhalsen och äggstockarna

 • Endometrial hyperplasi är direkt relaterad till att ta isolerade östrogener. I detta fall minskar tillsatsen av progestin riskerna för uterusneoplasmer (PEPI-studiedata). Emellertid noterade EPIC-studien tvärtom en ökning av endometrialskador under kombinationsterapi, även om analysen av dessa data tillskrev resultaten till den förmodligen lägre anslutning av de studerade kvinnorna till terapin. Hittills, tillfälligt, har International Menopause Society föreslagit att mikroniserad progesteron anses vara säker för livmodern i en dos av 200 mg per dag under 2 veckor i fallet med sekventiell terapi och 100 mg per dag i kombination med östrogen för kontinuerlig användning.
 • En analys av 52 studier bekräftade att hormonersättningsterapi ökar risken för äggstockscancer med cirka 1,4 gånger, även om den har använts i mindre än 5 år. För dem som har åtminstone ritningar på detta område - det är allvarliga risker. Ett intressant faktum är att de tidiga tecknen på ännu inte bekräftad äggstockscancer kan förklädas som klimakteriet, och det är just för dem hormonbehandling kan ordineras, vilket utan tvekan kommer att leda till deras framsteg och påskynda tumörtillväxten. Men idag finns det inga experimentella uppgifter i denna riktning. Hittills har vi kommit överens om att det inte finns några bekräftade data om förhållandet mellan intag av ersättningshormoner och äggstockscancer, eftersom alla 52 studier skilde sig åt i åtminstone någon form av fel.
 • Cervical cancer idag är kopplat till det mänskliga papillomviruset. Östrogenens roll i dess utveckling förstås dåligt. Långtids kohortstudier hittade inte en koppling mellan dem. Men samtidigt bedömdes cancerrisker i länder där regelbundna cytologiska studier möjliggör snabb upptäckt av cancer för denna lokalisering hos kvinnor redan före klimakteriet. WHI och HERSs forskningsdata utvärderades.
 • Lever- och lungcancer var inte förknippade med hormonintag, det finns lite information om magcancer, och det finns misstankar om att det minskar till följd av hormonbehandling, som kolorektal cancer.

Förväntade fördelar

Patologi för hjärta och blodkärl

Detta är den främsta orsaken till funktionshinder och dödlighet hos postmenopausala kvinnor. Det noteras att användningen av statiner och aspirin inte har samma effekt som hos män. I första hand bör gå viktminskning, kampen mot diabetes, hypertoni. Östrogenterapi kan ha en skyddande effekt på det kardiovaskulära systemet när man närmar sig tiden för klimakteriet och påverkar hjärtat och blodkärlen negativt om dess början försenas mer än 10 år från den senaste menstruationen. Enligt WHI var hjärtattacker sällan mindre troliga under terapi hos kvinnor i åldern 50-59 år, och det fanns en fördel i utvecklingen av koronar hjärtsjukdom om behandling startades före 60 års ålder. En observationsstudie i Finland bekräftade att östradiolpreparat (med eller utan progestin) minskade koronaldödligheten.

De största studierna på detta område var DOPS, ELITE och KEEPS. Den första, en dansk studie, främst ägnad till osteoporos, noterade för övrigt en minskning av dödsfall i koronar och sjukhusinläggningar för hjärtinfarkt bland kvinnor med nyligen menopaus som fick östradiol och noretisteron eller gick utan terapi i 10 år och följdes sedan i ytterligare 16 år.

Den andra utvärderade tidigare och senare utnämningen av tabletterad östradiol (hos kvinnor under 6 år efter klimakteriet och senare än 10 år). Studien bekräftade att tidig initiering av ersättningsterapi är viktig för kranskärl.

Den tredje jämförde konjugerade hästöstrogener med placebo och perkutan östradiol och fann inga signifikanta skillnader i tillståndet för kärlen hos relativt unga friska kvinnor under 4 år.

Urogenikologi - den andra riktningen, vars korrigering förväntas från utnämningen av östrogen

 • Tyvärr har så många som tre stora studier visat att systemisk användning av östrogen inte bara förvärrar befintlig urininkontinens, utan också bidrar till nya avsnitt av stressinkontinens. / Den omständigheten kan i hög grad försämra livskvaliteten. Den senaste mattaanalysen, utförd av Cochrane-gruppen, noterade att endast orala läkemedel har en sådan effekt, och lokala östrogener verkar minska dessa manifestationer. Som en extra fördel har östrogen visat sig minska risken för återkommande urinvägsinfektioner..
 • När det gäller atrofiska förändringar i vaginalslemhinnan och urinvägarna är östrogener på sitt bästa, vilket minskar torrhet och obehag. I detta fall återstod fördelen med lokala vaginalpreparat.

Beninsug (postmenopausal osteoporos)

Detta är ett stort område där kampen ägnas mycket tid och ansträngning till läkare med olika specialiteter. Dess mest fruktansvärda konsekvenser är frakturer, inklusive femoral halsen, som snabbt inaktiverar en kvinna, vilket avsevärt minskar livskvaliteten. Men även utan sprickor åtföljs förlust av bentäthet av kronisk smärta i ryggraden, leder, muskler och ligament, vilket jag skulle vilja undvika.

Oavsett vilken kväll som gynekologerna har fördelat med östrogen för att bevara benmassa och förhindra osteoporos har översvämmats, till och med International Organization for Menopause 2016, vars rekommendationer i huvudsak skrivs av med inhemska substitutionsbehandlingsprotokoll, strömlinjeformade att östrogener är det mest lämpliga alternativet för att förhindra frakturer i tidiga postmenopausala kvinnor bör valet av behandling för osteoporos dock baseras på en balans mellan effektivitet och kostnad.

Reumatologer i detta avseende är ännu mer kategoriska. Så selektiva modulatorer av östrogenreceptorer (raloxifen) har inte visat effektivitet i förebyggandet av frakturer och kan inte betraktas som de läkemedel som väljs för hantering av osteoporos, vilket ger plats för bisfosfonater. Förhindrande av osteoporetiska förändringar ges också till kombinationer av kalcium och vitamin D3.

 • Således kan östrogener hämma benförlust, men deras orala former har huvudsakligen studerats i denna riktning, vars säkerhet är något tveksamt i förhållande till onkologi..
 • Inga uppgifter om minskningen av antalet frakturer på grund av ersättningsterapi har mottagits, det vill säga östrogen idag är underlägsen än säkrare och effektivare läkemedel när det gäller att förhindra och eliminera de allvarliga konsekvenserna av osteoporos.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Smärta i nedre buken i mitten av cykeln

Ofta går kvinnor till läkaren och klagar över att de har magont i mitten av cykeln. Anledningen till detta kan vara fysiologiska processer i den kvinnliga kroppen, till exempel början av ägglossning, men ibland kan de indikera förekomsten av en patologisk process....

Menstruationens cykelhastighet. Typer och orsaker till avvikelser

Månadsvis börjar och avslutar ett antal processer genom vilka en kvinna kan födas. Normalt bör de upprepas regelbundet. Det är emellertid omöjligt att programmera kroppen för oavbruten och tydlig drift....

Orsakerna till den magra fysiologiska och patologiska månaden

En kvinna diagnostiseras med hypomenoré om hon tappar mindre än 50 ml blod under en period. Detta tillstånd föregås vanligtvis av oligomenorrhea - en minskning av menstruationens varaktighet i dagar....