Hormon ersättnings terapi

Klimax

Efter att ha fyllt 40 år märker många kvinnor förändringar i utseende och hälsotillstånd. Detta händer eftersom denna period är farlig med en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner, och detta återspeglas i det allmänna hälsotillståndet. Hormonersättningsterapi löser många problem - från att eliminera depression till förlängning av ungdomar under många år. Efter att ha behärskat den nödvändiga informationen kan kvinnor utan hot mot hälsa lätt överleva klimakteriet med dess obehagliga symtom.

Fördelarna med hormonersättningsterapi

Många kvinnor känner behov av ytterligare hormoner, men inte alla använder deras hjälp av rädsla för biverkningar. Gynekologer hävdar att moderna hormonella läkemedel för kvinnor inte utgör ett hot, och rädsla är inspirerad av myter om farorna med HRT. Läkarna har noterat de många fördelarna med hormonbaserad medicinering. Experiment har visat att fall av hjärt-kärlsjukdomar är mindre vanliga hos kvinnor som tar moderna hormonella läkemedel än de som inte accepterar sådan behandling..

Med klimakteriet

Under klimakteriet hos kvinnor förblir östrogennivåerna extremt låga under lång tid, vilket har konsekvenser som försämrar livskvaliteten:

 1. Depression blir en ofta gäst under klimakteriet.
 2. Huvudvärk besöks ofta av kvinnor efter 45 år.
 3. Kvinnor klagar över minskat minne med klimakteriet.
 4. Hudtillståndet förvärras: det blir mindre elastiskt, oönskade rynkor visas.
 5. Det är ökad svettning, en känsla av värme i det mest inopportune ögonblicket.

Med hormonersättningsterapi observeras en sådan positiv effekt:

 1. Risken för kärlsjukdomar som kan förekomma hos kvinnor efter fyrtio år minskar. Östrogen skyddar blodkärlen från kolesterolplack när nivån sjunker - problem med det kardiovaskulära systemet börjar.
 2. Risken för trombos reduceras.
 3. Kroppen får skydd mot osteoporos, eftersom benvävnadens mineraltäthet ökar.
 4. Modern hormonterapi kan stabilisera vikten som kvinnor lider av klimakteriet.

För bröstcancer

Med en sådan fruktansvärd sjukdom är att ta hormoner en förutsättning för en snabb återhämtning och bibehålla en kvinnas hälsa under denna svåra period. Sådan behandling är relevant endast efter operation, med amputation av bröstkörtlarna. HRT har en sådan effekt:

 1. Minska risken för metastaser, både i organ och vävnader i närheten, och på avstånd.
 2. Lindring av klimakteriet: helt eller delvis tillbakadragande av symtom.
 3. Förlängning av liv med tiotals år.

Efter avlägsnande av livmodern och äggstockarna

Apoplexy (brott i en ovariecyst), fibroider, maligna formationer av livmodern och bihang kan vara orsaken till ett mycket viktigt steg - avlägsnande av dessa organ. Efter operationer, även hos unga kvinnor, observeras alla obehagliga symtom på klimakteriet:

 • irritabilitet;
 • depression;
 • ofta huvudvärk;
 • brist på libido;
 • vaginal torrhet;
 • värmevallningar, rodnad i ansikte och händer.

För att förlänga en kvinnas ungdom och förbättra livskvaliteten föreskrivs terapi med könshormoner, som efter avlägsnande av livmodern och äggstockarna utsöndras av binjurarna, men i otillräckliga mängder. Vissa patienter vägrar en sådan behandling och tar klimakteriet för givet. Genom att välja rätt näring, sport och positiva tankar kan flickan leva ett långt och lyckligt liv!

Vilka undersökningar du behöver gå igenom innan du ordinerar hormoner

Valet av hormonterapi är individuellt och kan inte förskrivas oberoende. För att utesluta kontraindikationer innan man tar hormoner är det nödvändigt att genomföra en serie undersökningar. Så du måste skriva i din plan:

 1. Besök en gynekolog som kommer att göra en syn- och palpationsundersökning på en medicinsk stol.
 2. Gör en livmoderhalsutsmetning för att undersöka floran och utesluta tumörmarkörer.
 3. Undersökning av blod i utökad form.
 4. Blodtest för hormoner (paket med könsorgan, sköldkörtel, sk socker).
 5. Prover som visar leverstatus.
 6. Bäcken ultraljud för att utesluta tumörer.
 7. Besök hos en mammolog för att diagnostisera bröstkörtlarna.
 8. Sköldkörtelundersökning.

Former av hormonella läkemedel

Moderna läkemedel för klimakteriet finns i olika former:

 1. Orala tabletter är de mest populära och används ofta bland denna typ av medicin. I dess sammansättning innehåller inte bara östrogener, utan också progestogener.
 2. Extern form: en gel eller lapp som innehåller östrogen ordineras till kvinnor som har genomgått operation för att ta bort äggstockarna och livmodern, eftersom de får ta detta hormon i sin renaste form.
 3. Aktuell form i form av krämer eller suppositorier. Detta läkemedel för klimakteriet används om en kvinna har hypertrofi i urogenitalsystemet.
 4. Ett hormonimplantat förskrivs kvinnor som är kontraindicerade i östrogen. Det är etablerat genom enkel kirurgisk ingrepp under huden i 3 år, men om så önskas är den lätt att ta bort. Denna typ av läkemedel innehåller progesteron, som kan skydda mot oönskad graviditet med klimakteriet..

Hormonersättningsläkemedel efter 40 år

Modern farmakologi ger ett stort urval av läkemedel som innehåller hormoner för kvinnor efter fyrtio år. De mest populära läkemedlen för klimakteriet, som bara har bra recensioner hos patienter:

 1. "Klimonorm" finns i form av tabletter som innehåller östradiol (en typ av kvinnligt hormon östrogen), det föreskrivs för avlägsnande av de inre könsorganen: äggstockar och livmoder, för att lindra symtomen under klimakteriet. Kontraindicerat vid diabetes mellitus, gulsot och magsår. Det appliceras en gång om dagen, 21 dagar. Sedan görs en sju dagars paus och ett nytt paket börjar. Tabletterna är utformade på lång sikt: från 5 till 10 år. Detta läkemedel skyddar inte mot graviditet..
 2. "Trisequens" - tabletter bestående av östrogen och progesteron. Det föreskrivs av gynekologer för att lindra smärtsamma symptom vid början av klimakteriet hos kvinnor efter fyrtio år. Kontraindicerat vid intern blödning och maligna tumörer. Att ta läkemedlet är 1 gång på 12 timmar i 28 dagar, sedan börjar ett nytt paket. Biverkningar förekommer ibland i form av klåda i slidan, ofta huvudvärk, svullnad i benen. I sådana fall måste du vägra att ta drogen.
 3. "Kliogest" - ett läkemedel för förebyggande av osteoporos, värmevallningar, högt blodtryck hos kvinnor efter fyrtio. Det är tillåtet att ta länge om det inte finns några biverkningar: migrän, lever kolik, inre blödningar.
 4. "Estrofem." Östrogenet i detta preparat är växt-härledd östradiol. Det föreskrivs för att lindra klimatiska symtom och förhindra hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Kontraindicerat i strid med njurarna, magsår.
 5. "Proginova" utses som en påfyllning av nödvändiga kvinnliga hormoner. Östrogenet som finns i tabletterna kompenserar fullständigt för bristen på denna komponent efter borttagning av bilagorna hos kvinnor. Biverkningar kan uppstå: hudallergi, klåda i hela kroppen. Med sådana manifestationer bör detta läkemedel ersättas med en mer lämplig..
 6. "Livial" - kvinnliga hormoner i tabletter, som föreskrivs för att förebygga osteoporos, högt blodtryck. Läkemedlet lindrar obehagliga symtom under klimakteriet. Läkarna rekommenderar att ta läkemedlet inte längre än fem år, varefter en sex månaders paus görs. Kontraindicerat vid graviditet.
 7. "Femoston" finns i form av tabletter som innehåller hormonet östradiol. Det föreskrivs att öka bentätheten när en kvinna har klimakteriet. Detta läkemedel används också för att behandla prostata hos män. Minskar risken för hjärtattack hos kvinnor med klimakteriet. Långvarig användning av sådana hormoner är farligt för oönskade känslor från mag-tarmkanalen. Efter att ha upptäckt biverkningar bör en kvinna konsultera en läkare.

Kontra

Inte alla kvinnor kommer att dra nytta av hormonersättningsterapi, det finns kontraindikationer för användning:

 • maligna tumörer i bröstkörteln;
 • livmodersblödning;
 • diabetes typ 2;
 • gulsot.

Video vid hormonersättningsterapi vid klimakteriet

För tydlighet och bättre förståelse för de processer som sker i den kvinnliga kroppen, se videon. En praktiserande obstetriker-gynekolog med många års erfarenhet i en välkänd klinik kommer att prata om östrogenens roll för kvinnlig skönhet, om orsakerna och tecknen på brist på könshormoner i blodet. Varje kvinna tycker att det är användbart att titta på den här videon: läkaren kommer att förklara om homeopati är effektivt i klimakteriet, vilken forskning och analys som ska göras för att utnämningen ska bli korrekt.

Allt om hormonersättningsterapi för män

Stämningen, fysiskt välbefinnande, ben- och muskelvävnadens tillstånd beror direkt på hormonbalansen. Hos män sätter testosteron och dess derivat ton. Avsaknaden av detta hormon (androgenbrist, hypogonadism) på grund av patologier eller på grund av den naturliga åldrandet av kroppen kan kompenseras med syntetiska analoger. Hormonersättningsterapi för män är en möjlighet att leva ett fullständigt liv utan att minska fysiska indikatorer upp till mycket ålder. Huvudvillkoret är rätt urval av läkemedel och doseringar.

Vad är hormonersättningsterapi och när behövs det?

Hormonersättningsterapi (HRT) är införandet av ett externt (endogent) hormon i kroppen för att kompensera för bristen på naturligt (exogent) och kompensera för dess funktioner. I den här artikeln kommer vi att prata om det mest relevanta hormonet för män - testosteron. Hans uppgifter är inte begränsade till att ge brutalt utseende och aktiv libido. Med brist på testosteron störs mineral- och kolhydratmetabolismen, vilket påverkar alla organ negativt.

Enligt statistik upplevs androgenbrist av 7% av män i åldrarna 40 till 50 år, 20% i åldern 60 till 80 år och 35% efter 80, men inte alla behöver hormonersättningsterapi. Introduktion av ett externt hormon krävs vid symtom som försämrar livskvaliteten:

 • erektil störning.
 • Neuros, kronisk trötthet, depression, förlust av motivation, minskad kreativitet, arbetsförmåga.
 • Anemi, överdriven svettning, ofta huvudvärk.
 • Brott mot urinering (testosteron påverkar den kontraktila funktionen i urinblåsan).
 • hypertension.
 • Brott mot fettmetabolismen (bröstförstoring, buk, minskad muskelmassa).
 • Osteoporos är en försvagning av benvävnaden. Är orsaken till 50% av frakturer hos män efter 40.

Brist på testosteron ökar risken för att utveckla åderförkalkning, hjärtspatologier (koronar hjärtsjukdom) och diabetes mellitus. När det gäller erektil dysfunktion påverkar inte androgenens direkt det, eftersom med tiden antalet receptorer som är känsliga för testosteron i penisens kavernösa kroppar minskar. Men dessa hormoner bidrar till en effektiv expansion av blodkärlen, vilket automatiskt förbättrar blodtillförseln.

Den viktigaste indikationen för hormonersättningsterapi är hypogonadism - en minskning av testikelfunktionen. Det är hos dem att huvuddelen av testosteron produceras. Patologi kan vara medfödd, förvärvad eller åldersrelaterad..

Positiva effekter av hormonersättningsterapi:

 1. Förbättrad övergripande välbefinnande, humör, vitalitet.
 2. Stärka musklerna, öka volymen, minska vikten genom att stimulera lipidmetabolismen.
 3. Normalisering av tryck, sänkning av kolesterol.
 4. Förbättrad erektil funktion, förbättrad libido.
 5. Minska risken för att utveckla osteoporos, diabetes mellitus, åderförkalkning, försvaga de kliniska manifestationerna av dessa patologier.

När det gäller biverkningarna av hormonersättningsterapi, med en kompetent metod, borde de inte vara det. Många fruktar att HRT kommer att provocera prostatacancer, men det finns inga pålitliga bevis för en sådan koppling. PSA-nivåer mot bakgrund av extern testosteron kan öka något, men värdet förblir inom åldersnormen. Emellertid kan ersättningsterapi faktiskt framkalla ökad tillväxt av en befintlig tumör. Under medicinsk praxis avslöjades också ett direkt samband mellan graden av malignitet hos prostatacancer och testosteron - ju lägre hormonnivån, desto farligare tumör.

Med extrem försiktighet föreskrivs hormonersättningsterapi till unga män. Det ständiga intaget av externt testosteron kan framkalla hämning av testikelfunktionen och till och med en minskning av deras storlek. Som regel återställs spermatogenesen inom sex månader efter avslutad terapi, men det finns en risk för processens irreversibilitet. Om möjligt försöker läkare att stimulera gonadotropinbehandling.

Vem föreskriver HRT, diagnostiska metoder och kontroll

Hormonersättningsterapi föreskrivs av en endokrinolog (androlog-endokrinolog, urolog-endokrinolog) enligt resultaten av laboratorietester och visuell undersökning. Urin och saliv tas från patienten för att bestämma mängden metaboliter av testosteron, östrogen, progesteron, binjurhormoner och sköldkörteln. Detta gör att du kan spåra klyvningskedjan. Ibland är metaboliter (samma dihydrotestosteron) mycket mer aktiva än själva hormonerna. Därefter, vid olika tidpunkter på dagen, tas blod för analys av testosteron, prolaktin, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner.

Substitutionsterapi föreskrivs med en minskning av testosteron till 8 nmol / L (i vissa källor indikeras en tröskel på 9,7). Detta är redan en allvarlig riskfaktor för utvecklingen av ett antal patologier. Men även i detta fall visas inte HRT för alla män. Hos vissa är receptorer för testosteron så känsliga att deras hälsa inte försämras även med en låg nivå av hormonet. Kliniska symtom är mycket viktiga för förskrivning..

Innan behandling ordineras är det nödvändigt att verifiera frånvaron av prostatacancer och andra androgenberoende tumörer. För att göra detta, ta en analys för PSA, göra en ultraljudsundersökning, MR av bäckenet, och vid behov genomföra en prostatabiopsi.

Normalt sjunker en mans testosteronnivå med 1-2% per år, men nedgången kan öka. Du bör kontakta din endokrinolog om du får symtomen i tabellen nedan, oavsett ålder.

Om hormonersättningsterapi inte förskrivs korrekt, är ett antal biverkningar möjliga, till exempel:

 • Furunkulos, ökad fet hud;
 • Utvecklingen av en cancertumör och dess metastaser;
 • Vätskeretention i kroppen, ödem, försämring av njurarna;
 • Ökad aggression;
 • Spermminskning.

Under HRT finns det en risk för omvandling av testosteron till östrogen (särskilt relevant för hela). Som ett resultat växer en mans bröst och symptomen på androgenbrist förvärras..

Ett speciellt utvecklat åtgärdssystem hjälper till att undvika biverkningar:

 1. Övervaka resultaten av terapin 3-6 månader efter kursstart, sedan en gång om året med en konstant dos och 3-6 månader efter varje läkemedelsbyte eller dosändring. Hos män efter 40 krävs en PSA-nivåanalys. Testosteronnivåerna bör alltid ligga inom målgränserna..
 2. Mätning av antalet röda blodkroppar (hematokrit) 3-6 månader efter kursstart, sedan årligen.
 3. Vid behov, övervakning av sömnapnésyndrom (andningsstopp).

I vissa fall kan inte hormonersättningsterapi förskrivas. Cancer i prostata och lever är en absolut kontraindikation. Kort lista med släkting:

 • Prostatisk hyperplasi;
 • PSA större än 4 ng / ml;
 • Sömnapné;
 • Hematokrit mer än 50%;
 • Allvarliga symptom på urinvägar orsakade av adenom;
 • Okontrollerad hjärtsvikt.

I närvaro av relativa kontraindikationer utförs en mer detaljerad undersökning..

Hormonersättningsläkemedel för män

De huvudsakliga grupperna av hormonella läkemedel som ordinerats för att kompensera för testosteronbrist:

 1. Testosteronestrar: enantat och cypionat. Appliceringsschema: intramuskulära injektioner på 150-200 mg en gång varannan vecka eller 75-100 mg en gång i veckan (eller en gång var tionde dag).
 2. Testosteron undekanoat. Detta är ett långtidsverkande läkemedel. Finns i form av en oljelösning. Det kan administreras en gång var 12: e vecka. Effekten kontrolleras efter 30 veckor, inte tidigare.
 3. Testosteronimplantat (förbjudet i Ryssland). Källor som innehåller 100 till 600 mg av hormonet sutureras var 3-6 månad under huden.
 4. Plåster. Håll dig fast vid huden dagligen. Effekten kan kontrolleras tidigast efter 3 timmar.
 5. Transdermal gel. Applicera på huden dagligen i en mängd av 5-10 g.
 6. Tabletter som innehåller testosteronundekanoat och mesterolon. För att upprätthålla den nödvändiga nivån av testosteron måste de tas 3 gånger om dagen, vilket medför en ökad risk för leversjukdom. Vid hormonersättningsterapi används de för närvarande praktiskt taget inte..
 7. Kind (buccal) tabletter. Applicera 30 mg två gånger dagligen.

De viktigaste grupperna av hormonella läkemedel

Läkemedlets form väljs beroende på patientens ålder och hälsotillstånd. Läkare föredrar att förskriva kortverkande läkemedel till äldre män. I denna kategori av patienter finns det en hög risk för biverkningar som är förknippade med tillväxten av prostata, aktivering av dolda fokuser på cancer och förgiftning av levern. Effekten av långvariga läkemedel kommer att vara omöjlig att avbryta. De används för kontinuerlig terapi hos kastrerade män för att stimulera sexuell utveckling under förseningen hos unga människor.

När det gäller säkerhet är injicerbara och transdermala former av testosteron bättre. Hormonpiller är giftiga för levern, så i vissa länder är de i allmänhet förbjudna.

Kutana former av testosteron kan framkalla allvarlig irritation, erytem, ​​klåda, samt ett överskott av androgener hos sexpartnern (om det kommer i kontakt med läkemedlets tillämpningsplats). Efter injektioner uppstår ofta smärta och blåmärken..

För att återställa normala testosteronnivåer måste vissa män undertrycka överdriven produktion av ett enzym som omvandlar testosteron till östrogen. För detta finns det läkemedel från gruppen av aromatashämmare: Letrozol, Exemestane, Anastrozole.

Vilka läkemedel är mest effektiva

Betyg av de vanligast föreskrivna testosteronpreparaten:

 1. Testosteronpropionat. Injektioner ges dagligen. Snabbt utsöndras, provocerar inte vätskeansamling. Importpris från 800 rubel. per flaska.
 2. "Nebido" (testosteronundekanoat i ricinolja). Det betraktas fortfarande som ett läkemedel av en ny generation. Normal hormonkoncentration uppnås efter cirka 5 dagar och upprätthålls på denna nivå utan kritiska språng. Blockerar inte syntesen av testosteron. Pris från 5250 gnugga. per ampull.
 1. "Sustanon-250", "Omnadren-250" (oljeblandning av olika testosteronestrar). Absorptionen av aktiva substanser sker gradvis på grund av olika absorptionshastigheter. Injektion görs en gång i månaden. Av minus: det kan hämma produktionen av testosteron och spermatogenes. Pris från 800 gnugga. per ampull.
 2. Androgel. Applicera vid samma tid på dagen. Vid avbrytning uppnås den tidigare koncentrationen av testosteron efter 96 timmar. Pris från 2500 gnugga. för 30 påsar på 50 mg.

Kostnaden för en kurs för hormonersättningsterapi beror på dess varaktighet, bestämd av läkaren.

Hur man upprätthåller hormonell balans

Beprövade metoder för att upprätthålla normala testosteronnivåer:

 1. Viktminskning. Fettvävnad är en fabrik för produktion av kvinnliga hormoner. Det är i det att testosteron ersätts av östrogen.
 2. Regelbunden fysisk aktivitet med betoning på styrketräning. Testosteronnivåerna garanteras att öka med 20–40% efter 12 veckor (Kumagawa et al., 2015).
 3. Påfyllning av brist på zink. Detta element är en naturlig aromatasblockerare..

Zinkrika livsmedel

 1. Minska mängden alkohol. Det ger en extra belastning på levern och distraherar den från metabolism av hormoner.
 2. Sockerbegränsning.
 3. Med en hög östrogennivå rekommenderas det att konsumera mer sojaisoflavoner (fytoöstrogener). De kommer att tävla med kvinnliga hormoner i kampen för receptorer.
 4. Leverns normala funktion, och följaktligen metabolism av hormoner, hindras av ett antal mediciner: ibuprofen, aspirin, vissa antidepressiva medel och läkemedel för att sänka blodtrycket..

För att upprätthålla hormonnivån i frånvaro av patologier, hjälper de så kallade testosteronförstärkarna. Deras användning rekommenderas efter 30-40 år. De mest kända läkemedlen i denna grupp är D-asparaginsyra, tribulus, forskolin, höbockhornklöver.

Recensioner av läkare och män

Hormonterapi i Ryssland föreskrivs främst av läkare för att kompensera för testosteronbrist efter avlägsnande av prostata, hypofysen, testiklar och medfödda patologier. Införandet av ett externt hormon för att förbättra livskvaliteten och förebygga åldersrelaterade sjukdomar är inte populärt. De flesta läkare föredrar att inte krassa med sådana recept, och föredrar att behandla effekterna av androgenbrist på traditionella sätt.

Mäns åsikt om HRT är annorlunda. Vissa vill kategoriskt inte "sätta sig ner" på hormoner, andra ser detta som en nödvändig åtgärd för att upprätthålla livskvaliteten. Följande är utdrag ur diskussionen på forumen.

Slutsats

Utnämningen av testosteronterapi med syntetiska läkemedel bör motiveras. Om det inte finns några allvarliga indikationer, bör korrigeringen av den hormonella bakgrunden börja med intaget av växtbaserade läkemedel och kosttillskott, livsstilsförändringar. Hormonersättningsterapi utförs alltid under övervakning av en läkare. Själv utnämning för att förbättra fysisk prestanda är oacceptabelt och farligt irreversibla komplikationer fram till testikelcancer.

Hormonersättningsterapi för klimakteriet: fördelar och nackdelar

Med den fortsatta utvecklingen av den utvecklade kapitalismen i Ryssland står en kvinna alltmer inför behovet av att behålla ett attraktivt utseende och sexuell aktivitet ner till graven.

Det har länge varit känt att nivån på östrogen som ger: efter början av klimakteriet:

 • inte bara fertilitet,
 • men också ett acceptabelt tillstånd av kardiovaskulär,
 • muskuloskeletalsystem,
 • huden och dess bilagor,
 • slemhinnor och tänder

Det enda hoppet för en åldrande dam för trettio år sedan var ett fettlager, varför den sista östrogenen - östron - bildades genom metabolism genom steroider från androgener. Men det snabbt föränderliga sättet förde till catwalksna, och sedan till gatorna, en befolkning av smala kvinnor, mer påminner om travesty och pipi engineering, än moderhjältar och arbetande kvinnor-chockerare.

I jakten på en smal figur glömde kvinnor på något sätt vad en hjärtattack vid femtio och osteoporos vid sjuttio. Lyckligtvis drog gynekologer med läkemedelsindustrins senaste resultat inom området hormonersättningster sig för att hjälpa frivoliga landsmän. Runt början av nittiotalet ansågs detta område, i korsningen mellan gynekologi och endokrinologi, som ett universalmedel för alla kvinnors olyckor, med början från början av klimakteriet, som slutade med frakturer i femoral halsen.

Även i gryningen av popularisering av hormoner för att hålla en kvinna i blom ställdes dock ljudkrav att inte förskriva läkemedel på ett kritiskt sätt, utan att göra ett acceptabelt prov, där kvinnor med stora risker för gynekologisk onkologi och skyddas från risk.

Därför det moraliska: varje grönsak har sin egen tid

Åldrande - även om det är naturligt, men inte alls den trevligaste episoden i varje människas liv. Det ger sådana förändringar som inte alltid sätter kvinnan på ett positivt sätt och ofta tvärtom. Därför måste läkemedel och mediciner ofta tas med klimakteriet.

En annan fråga är hur säkra och effektiva de kommer att vara. Att exakt upprätthålla en balans mellan dessa två parametrar är det största problemet i modern läkemedelsindustri och praktisk medicin: varken att skjuta en spurv från en pistol eller att jaga en elefant med en toffel är opraktiskt och ibland till och med mycket skadligt.

Hormonersättningsterapi hos kvinnor i dag utvärderas och förskrivs mycket tvetydigt:

 • Endast hos kvinnor utan risk för bröstcancer, äggstockar, endometrium.
 • Om det finns risker, men de inte har noterats, är utvecklingen av bröst- eller äggstockscancer mycket troligt, särskilt om det finns ett nollstadium av dessa cancerformer.
 • Endast hos kvinnor med minimal risk för trombotiska komplikationer är det därför bättre för icke-rökare med ett normalt kroppsmassaindex.
 • Det är bättre att börja under de första tio åren från den senaste menstruationen och att inte börja hos kvinnor över 60. Åtminstone är effektiviteten hos yngre kvinnor mycket högre.
 • Mestadels plåster från en kombination av en liten dos östradiol med mikroniserad progesteron.
 • För att minska vaginal atrofi kan lokala suppositorier med östrogen användas..
 • Fördelarna i huvudområdena (osteoporos, ischemiska förändringar i myokardiet) kan inte motstå konkurrens med säkrare läkemedel eller inte riktigt, för att säga mildt, bevisat.
 • Nästan alla pågående studier har några eller andra fel som hindrar oss från att göra otvetydiga slutsatser om övervägande av fördelarna med substitutionsbehandling över dess risker..
 • Alla receptbelagda behandlingar bör vara strikt individuella och ta hänsyn till den särskilda situationen för en viss kvinna, för vilken det inte bara är nödvändigt att undersöka innan man ordinerar läkemedel, utan också genomföra rutinmässig uppföljning under hela behandlingen..
 • Allvarliga inhemska randomiserade studier med egna slutsatser har inte genomförts, nationella rekommendationer baseras på internationella rekommendationer.

Ju längre in i skogen, desto mer ved. Med ackumulering av klinisk erfarenhet av praktisk användning av ersättningshormoner blev det tydligt att damer med ursprungligen låg risk för bröstcancer eller livmoderslimhinna inte alltid är säkra och tar vissa kategorier av "tabletter för evig ungdom".

Vad är situationen idag, och på vars sida sanningen är: anhängare av hormoner eller deras motståndare, låt oss försöka ta reda på det här och nu.

Kombinerade hormoner

Som hormonersättningsterapi i klimakteriet kan kombinerade hormonella medel och rena östrogener ordineras. Vilket läkemedel som rekommenderas av din läkare beror på många faktorer. Dessa inkluderar:

 • patientålder,
 • kontraindikationer,
 • kroppsmassa,
 • svårighetsgraden av klimakteriet,
 • samtidig extragenital patologi.

Climonorm

Ett paket innehåller 21 tabletter. De första 9 tabletterna med gul färg innehåller en östrogenkomponent - östradiolvalerat i en dos av 2 mg. De återstående 12 tabletterna är bruna och inkluderar östradiolvalerat i en mängd av 2 mg och levonorgestrel i en dos av 150 mcg.

Det hormonella läkemedlet måste tas en tablett dagligen i 3 veckor, efter paketets slut bör en 7-dagars paus göras under vilken menstruationsliknande urladdning börjar. Vid en sparad menstruationscykel tas tabletter från den 5: e dagen, med oregelbunden menstruation - vilken dag som helst med undantag av graviditet.

Den östrogena komponenten eliminerar negativa psykoterapeutiska och autonoma symtom. Ofta förekommande inkluderar: sömnstörningar, hyperhidros, värmevallningar, torr vagina, emotionell labilitet och andra. Progestationskomponenten förhindrar förekomsten av hyperplastiska processer och endometrial cancer.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris 730-800 rubel;
 • eliminering av menopausala symtom;
 • brist på inflytande på vikt;
 • normalisering av känslomässigt tillstånd.
 • sannolikheten för intermenstruell blödning;
 • behovet av daglig användning av läkemedlet;
 • uppkomsten av smärta i bröstkörtlarna;
 • utseendet på akne (hos vissa patienter).

Femoston 2/10

Detta läkemedel finns som Femoston 1/5, Femoston 1/10 och Femoston 2/10. De listade typerna av fonder skiljer sig åt vad gäller östrogen- och gestagenkomponenter. I Femosten innehåller 2/10 14 rosa tabletter och 14 gula (totalt 28 stycken).

Rosa tabletter innehåller endast östrogenkomponenten i form av östradiolhemihydrat i en mängd av 2 mg. Gula tabletter består av 2 mg östradiol och 10 mg dydrogesteron. Femoston måste tas dagligen i 4 veckor utan paus. När packningen är klar bör du starta en ny.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris på 900-1000 rubel;
 • lindring av värmevallningar, svettningar och andra klimakterier;
 • god tolerans;
 • kräver inte en 7-dagars paus.
 • receptförsäljning;
 • sannolikheten för intermenstruellt flöde och tung menstruation;
 • uppkomsten av huvudvärk och migränliknande smärtor;
 • viktökning.

Angelique

Blåsan innehåller 28 tabletter. Kompositionen för varje tablett inkluderar östrogen- och progestogenkomponenter. Östrogenkomponenten representeras av östradiolhemihydrat i en dos av 1 mg, progestogenkomponenten representeras av drospirenon i en mängd av 2 mg. Tabletter ska tas dagligen utan att observera en veckopaus. Efter slutet av förpackningen börjar nästa..

Fördelar:minuses:
 • inget behov av en 7-dagars paus;
 • god tolerans;
 • brist på effekt på kroppsvikt;
 • eliminering av klimakteriet.
 • receptledighet;
 • uppkomsten av ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • sannolikheten för genombrott livmodersblödning;
 • ganska högt pris 1300-1500 rubel.

Pausogest

Blåsan innehåller 28 tabletter, vardera innehållande östradiol i en mängd av 2 mg och noretisteronacetat i en dos av 1 mg. Tabletter börjar dricka från den femte dagen i cykeln med bevarad menstruation och varje dag med oregelbundna perioder. Läkemedlet tas kontinuerligt utan att observera en 7-dagars paus.

Fördelar:minuses:
 • hög effektivitet - eliminera klimakteriet;
 • inget behov av en 7-dagars paus;
 • förebyggande av utveckling av endometrial hyperplasi;
 • osteoporos förebyggande.
 • receptledighet;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • högt pris;
 • sällan på apotek;
 • uppkomsten av genombrott livmodersblödning.

Cykel-Proginova

Blisterförpackningen innehåller 21 tabletter. De första 11 vita tabletterna innehåller endast östrogenkomponenten - östradiolvalerat i en dos av 2 mg. Följande 10 ljusbruna tabletter består av östrogen- och progestogenkomponenter: östradiol i en mängd av 2 mg och norgestrel i en dos av 0,15 mg. Cyclo-Proginov ska tas dagligen i 3 veckor. Då måste du observera en veckopaus under vilken menstruationsblödningen börjar.

Fördelar:minuses:
 • effektivitet i att eliminera symptomen på klimakteriet;
 • snabb normalisering av cykeln;
 • överkomligt pris 830-950 rubel;
 • libido återhämtning;
 • försvinnande av huvudvärk.
 • behovet av dagligt intag (en positiv effekt endast när du tar läkemedlet);
 • flatulens;
 • svullnad;
 • ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • receptförsäljning.

Östrogeninnehållande läkemedel

Divigel

Läkemedlet finns i form av en gel med 0,1% koncentration, som används för extern användning. En påse med Divigel innehåller östradiolhemihydrat i en mängd av 0,5 mg eller 1 mg. Läkemedlet måste appliceras på ren hud en gång om dagen. Rekommenderade platser för att gnugga gelén:

 • underliv,
 • ländrygg,
 • axlar, underarmar,
 • rumpa.

Appliceringsområdet för gelén bör vara 1 till 2 handflator. Rekommenderad daglig hudbyte för att gnugga Divigel. Användning av läkemedlet på ansiktshuden, bröstkörtlar, klyftor och irriterade områden är inte tillåtet.

Fördelar:minuses:
 • enkelhet och användarvänlighet;
 • överkomligt pris på 600-800 rubel;
 • normalisering av det allmänna tillståndet (lindring av klimakteriet);
 • cykelnormalisering.
 • sannolikheten för biverkningar (illamående, flatulens);
 • möjligheten att utveckla allergiska reaktioner;
 • behovet av att komma ihåg platsen för applicering av gelén;
 • torr hud med regelbunden användning.

Menorest

Den produceras i form av en gel i ett rör med en dispenser, vars huvudsakliga aktiva ingrediens är östradiol. Handlingsmekanismen och tillämpningsmetoden liknar Divigel.

Fördelar:minuses:
 • hög effektivitet i kampen mot klimakteriet;
 • enkel användning;
 • eliminering av störningar i menstruationscykeln;
 • ökad sexdrift.
 • högt pris på 900-1000 rubel;
 • sällan på apotek;
 • receptbelagd semester;
 • mastodynia utveckling;
 • svullnad.

Klimara

Läkemedlet är ett transdermalt terapeutiskt system. Finns i form av en lapp som mäter 12,5 x 12,5 cm, som måste limmas på huden. Kompositionen för detta antiklimakteriska medel inkluderar östradiolhemihydrat i en mängd av 3,9 mg. Plåstret fästs på huden i 7 dagar, i slutet av veckan skalas det föregående lappet av och ett nytt fästs. Rekommenderade platser för Klimars applikation - gluteal och paravertebrala områden.

Fördelar:minuses:
 • användarvänligheten;
 • möjligheten att ta en dusch med Klimara;
 • effektivitet vid eliminering av klimakteriet;
 • eliminering av uterusblödning.
 • högt pris på 1200-1400 rubel;
 • sannolikheten för biverkningar (illamående, smärta i bröstkörtlarna, blodcirkulationen);
 • avskalning av lappen under förhållanden med hög luftfuktighet och med ökad svettning;
 • utvecklingen av allergiska reaktioner (hudutslag och klåda).

Ovestin ljus

Ovestin finns i tabletter, vaginala suppositorier, i form av en kräm för vaginal användning. En ofta föreskriven form av läkemedlet är vaginala suppositorier. Ett ljus innehåller mikroniserad estriol i en mängd av 500 mcg. Suppositorier administreras intravaginalt dagligen utan avbrott. Läkemedlets huvudsakliga roll är att fylla östrogenbristen i klimakteriet och efter klimakteriet.

Fördelar:minuses:
 • OTC-försäljning;
 • effektiviteten av att eliminera urogenitala störningar (urininkontinens, torrhet i vaginal, dyspareunia);
 • normalisering av vaginal mikroflora;
 • absorption av läkemedlet inträffar direkt i vagina, genom att kringgå matsmältningskanalen;
 • bra tolerans.
 • möjligheten att utveckla lokala allergiska reaktioner (vaginal klåda, brännande);
 • ganska högt pris på 1100-1300 rubel.;
 • behovet av långvarig, ibland livslång användning av ljus;
 • sannolikhet för högt blodtryck.

Estrogel

Läkemedlet finns i form av en gel för extern användning i rör med en dispenser. Röret innehåller 80 gr. gel, i en enda dos - 1,5 mg östradiol. Huvudåtgärden är att eliminera bristen på östrogen i klimakteriet och efter klimakteriet. Reglerna för applicering av gelén är desamma som för Divigel.

Fördelar:minuses:
 • överkomligt pris 550-800 rubel;
 • betydande lindring av klimakteriebesvär;
 • eliminering av cykelstörningar;
 • bekvämligheten med användning.
 • receptförsäljning;
 • snabb konsumtion av läkemedlet;
 • svårighet att välja en dos;
 • förekomst av mastodynia.

Fördelar och nackdelar med att använda olika former av läkemedel. Klicka för att förstora.

Hormonell bakgrund

För en kvinna kan östrogen, progestiner och, paradoxalt nog, androgener betraktas som de grundläggande könshormonerna.

I grov tillnärmning kan alla dessa kategorier beskrivas på följande sätt:

 • östrogener - hormoner av kvinnlighet,
 • progesteron - ett graviditetshormon,
 • androgener - sexualitet.

östrogener

östradiol, östriol, östron tillhör steroidhormonerna som produceras av äggstockarna. Det är också möjligt att deras syntes utanför det reproduktiva systemet: binjurebarken, fettvävnad, ben. Deras föregångare är androgener (för östradiol - testosteron och för östron - androstendion). När det gäller effektiviteten är östron sämre än östradiol och ersätter den efter klimakteriet. Dessa hormoner är effektiva stimulanter för följande processer:

 • mognad av livmodern, vagina, äggledarna, bröstkörtlarna, tillväxt och benbildning av de långa benen i extremiteterna, utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper (hårväxt av kvinnlig typ, pigmentering av bröstvårtorna och könsdelarna), spridning av epitel i vaginala och livmoders slemhinnor, vaginal slemutsöndring, endometri blödning.
 • Överskott av hormoner leder till partiell keratinisering och desquamation av vaginalfodret, överväxt av endometrium.
 • Östrogener interfererar med resorption av benvävnad, främjar produktionen av blodkoagulationselement och transporterar proteiner, minskar nivån av fritt kolesterol och lågdensitet lipoproteiner, minskar riskerna för åderförkalkning, ökar nivån av sköldkörtelhormon, tyroxin i blodet,
 • anpassa receptorer till nivån av progestiner,
 • provocera ödem på grund av passage av vätska från kärlet in i de intercellulära utrymmena mot bakgrund av natriumretention i vävnaderna.

progestiner

främst ge graviditet och dess utveckling. De utsöndras av binjurebarken, äggstockens corpus luteum och under graviditeten av morkakan. Dessa steroider kallas också progestogener..

 • Hos icke-gravida kvinnor är östrogener balanserade, vilket förhindrar hyperplastiska och cystiska förändringar i livmoderslimhinnan.
 • Hos flickor hjälper de mogningen av mjölkkörtlarna, och hos vuxna kvinnor förhindrar de brösthyperplasi, mastopati.
 • Under deras inflytande minskar livmoderns och äggledarnas sammandragning, deras känslighet för ämnen som ökar muskelspänningen (oxytocin, vasopressin, serotonin, histamin) minskar. På grund av detta minskar progestins ömhet i menstruationen och har antiinflammatorisk effekt.
 • Minska vävnadskänsligheten för androgener och är androgenantagonister, vilket hämmar syntesen av aktivt testosteron.
 • Minskade progestinnivåer bestämmer förekomsten och svårighetsgraden av premenstruellt syndrom.

androgener

Androgener, testosteron, i första hand, anklagades bokstavligen för femton år sedan för alla dödliga synder och ansågs endast föregångare i den kvinnliga kroppen:

 • fetma
 • pormaskar
 • ökat kroppshår
 • hyperandrogenism var automatiskt lika med polycystisk äggstock, och det föreskrevs att slåss med alla tillgängliga medel.

Men med ackumuleringen av praktisk erfarenhet visade det sig att:

 • en minskning av androgener sänker automatiskt nivån av kollagen i vävnader, inklusive bäckenbotten
 • förvärrar muskeltonen och leder inte bara till att en kvinna tonas ut, utan också
 • till problem med urininkontinens och
 • övervikt.

Kvinnor med androgenbrist har tydligt en minskning av den sexuella lusten och oftare registreras komplexa förhållanden med orgasm. Androgener syntetiseras i binjurebarken och äggstockarna och representeras av testosteron (fritt och bundet), androstendion, DHEA, DHEA-C.

 • Deras nivå börjar falla smidigt hos kvinnor efter 30 år..
 • Med naturligt åldrande ger de inte krampiga fall.
 • En kraftig minskning av testosteron observeras hos kvinnor mot bakgrund av konstgjord menopaus (efter kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna).

Klimakteriet

Konceptet menopaus är känt för nästan alla. Nästan alltid i vardagen har termen en irriterande tragisk eller till och med svärande ton. Det är emellertid värt att förstå att processerna för åldersrelaterad omstrukturering är helt naturliga händelser, som normalt inte borde bli en mening eller markera en livsvänga. Därför är termen menopaus mer korrekt när, mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar, involveringsprocesserna börjar dominera. I allmänhet kan klimakteriet delas in i följande perioder:

 • Menopausal övergång (i genomsnitt efter 40-45 år) - när inte varje cykel åtföljs av äggmognad förändras cyklernas varaktighet, de kallas ”förvirrade”. Produktionen av follikelstimulerande hormon, östradiol, antimullerhormon och inhibin B. minskar. Mot bakgrund av förseningar, psykologisk stress, spolning i huden kan urogenitala tecken på östrogenbrist redan börja dyka upp..
 • Det är vanligt att prata om klimakteriet som den sista menstruationen. Eftersom äggstockarna stängs av går menstruationen inte längre efter det. Denna händelse etableras i efterhand, efter ett års frånvaro av menstruationsblödning. Tidpunkten för början av klimakteriet är individuell, men det finns en "medeltemperatur på sjukhuset": för kvinnor under 40 år, menopaus anses vara för tidigt, tidigt - upp till 45, i tid 46 till 54, sent - efter 55.
 • Perimenopause kallas klimakteriet och 12 månader efter det.
 • Postmenopaus - period efter. Alla de olika manifestationerna av klimakteriet är oftare förknippade med tidig postmenopaus, som varar 5-8 år. I den sena delen av postmenopausen observeras uttalad fysisk åldrande av organ och vävnader, rådande över vegetativa störningar eller psykoterapi..

Vad du måste kämpa

Perimenopause

kan reagera på en kvinnas kropp som avsnitt av förhöjda östrogennivåer och brist på äggmognad (livmodersblödning, bröstförlust, migrän) och manifestationer av östrogenbrist. Det senare kan delas in i flera grupper:

 • psykologiska svårigheter: irritabilitet, neurotizapia, depression, sömnstörningar, nedsatt prestanda,
 • vasomotoriska fenomen: överdriven svettning, värmevallningar,
 • urogenitala störningar: vaginal torrhet, klåda, brännande, ökad urination.

Postmenopause

ger samma symtom på grund av brist på östrogen. Senare kompletteras de och ersätts av:

 • metaboliska avvikelser: ansamling av magfett, en minskning av kroppens känslighet för sin egen insulin, vilket kan leda till typ 2-diabetes.
 • kardiovaskulära: ökade nivåer av aterosklerosfaktorer (totalt kolesterol, lågdensitet lipoproteiner), vaskulär endotelial dysfunktion,
 • muskuloskeletal: accelererad benresorption som leder till osteoporos,
 • atrofiska processer i vulva och vagina, urininkontinens, urinering, urinblåsan.

Menopausal hormonbehandling

Behandling med hormonella läkemedel hos kvinnor med klimakteriet har uppgiften att ersätta bristfälliga östrogener, balansera dem med progestiner för att undvika hyperplastiska och onkologiska processer i endometrium och bröstkörtlar. När du väljer doseringar går de från principen om minimalt tillräckligt, där hormoner fungerar, men har inte biverkningar.

Syftet med utnämningen är att förbättra en kvinnas livskvalitet och förhindra sena metaboliska störningar.

Detta är mycket viktiga punkter, eftersom argumentationen av anhängare och motståndare för ersättare för naturliga kvinnliga hormoner bygger på att bedöma fördelarna och skadorna av syntetiska hormoner, samt att uppnå eller inte uppnå målen för en sådan terapi..

Principerna för terapi är utnämningen hos kvinnor under 60 år, trots att den sista ostimulerade menstruationen var hos damen inte tidigare än för tio år sedan. Företräde ges kombinationer av östrogener med progestiner, medan östrogendoserna är låga, vilket motsvarar de hos unga kvinnor i endometrial proliferationsfas. Terapin bör påbörjas först efter att ha fått informerat samtycke från patienten och bekräftat att hon är bekant med alla funktioner i den föreslagna behandlingen och är medveten om dess fördelar och nackdelar.

När börjar

Hormonersättningsmediciner är indicerade för:

 • vasomotoriska störningar med humörförändringar,
 • sömnstörningar,
 • tecken på atrofi i könsorganet,
 • sexuell dysfunktion,
 • för tidig och tidig menopaus,
 • efter spaying,
 • med dålig livskvalitet mot bakgrund av klimakteriet, inklusive på grund av smärta i muskler och leder,
 • förebyggande och behandling av osteoporos.

Gör omedelbart en reservation att i princip detta är hur de ryska gynekologerna ser på problemet. Varför denna reservation, överväga nedan.

Inhemska rekommendationer, med viss försening, bildas på grundval av yttrandena från International Menopause Society, vars rekommendationer i 2016-utgåvan listar nästan samma, men redan kompletterade artiklar, som alla stöds av bevisnivån, liksom rekommendationerna från American Association of Clinical Endocrinological under 2017, som betonar exakt om den beprövade säkerheten för vissa varianter av gestagener, kombinationer och former av läkemedel.

 • Enligt dem kommer taktik för kvinnor under klimakteriet och i äldre åldersgrupper att variera.
 • Utnämningarna bör vara strikt individuella och ta hänsyn till alla manifestationer, behovet av förebyggande, förekomsten av samtidigt patologier och familjehistoria, forskningsresultat samt patientens förväntningar.
 • Hormonalt stöd är bara en del av den övergripande strategin för att normalisera en kvinnas livsstil, inklusive kost, rationell träning och att ge upp dåliga vanor..
 • Substitutionsterapi ska inte förskrivas utan tydliga tecken på östrogenbrist eller de fysiska konsekvenserna av denna brist..
 • Patienten som får terapi för en rutinundersökning inbjuds till gynekologen minst en gång om året.
 • Kvinnor vars naturliga eller postoperativa klimakteriet har inträffat före 45 års ålder har högre risker för osteoporos, hjärt-kärlsjukdom och demens. Därför bör terapi utföras åtminstone fram till medelåldern i klimakteriet.
 • Frågan om fortsatt terapi avgörs individuellt med hänsyn till fördelar och risker för en viss patient utan kritiska åldersbegränsningar.
 • Behandlingen bör utföras med den lägsta effektiva dosen..

Kontra

I närvaro av minst ett av följande tillstånd, även om det finns indikationer på ersättningsterapi, föreskriver ingen hormoner:

 • könsblödningar, vars orsak inte är klar,
 • bröstcancer,
 • endometrial cancer,
 • akut trombos i djup ven eller tromboembolism,
 • akut hepatit,
 • allergiska reaktioner mot läkemedel.

Östrogener är inte indicerade för:

 • hormonberoende bröstcancer,
 • endometrial cancer, inklusive tidigare,
 • levercellfel,
 • porfyri.

progestiner

 • vid meningiom

Användningen av dessa medel kan vara osäker om:

 • myom,
 • äggstockscancer tidigare,
 • endometrios,
 • venös trombos eller emboli tidigare,
 • epilepsi,
 • migrän,
 • gallsten sjukdom.

Användningsvariationer

Bland administreringsvägarna för ersättningshormoner är kända: oral tablett, injektion, perkutan, lokal.

Tabell: Fördelar och nackdelar med olika hormonberedningar.

Östrogenpiller

Fördelar:minuses:
 • Bara ta.
 • Stor erfarenhet av ansökan.
 • Billiga läkemedel.
 • Många av dem.
 • Kan kombineras med progestin i en tablett.
 • På grund av olika absorption krävs en ökad dos av ämnet..
 • Minskad absorption på grund av sjukdomar i magen eller tarmen.
 • Ej indikerat för laktasbrist.
 • Påverka syntes av leverprotein.
 • Mer innehåller mindre effektiv östron än östradiol.

Hudgel

 • Bekväm att applicera.
 • Dosen av östradiol är optimalt låg..
 • Förhållandet mellan östradiol och östron är fysiologiskt.
 • Metaboliseras inte i levern.
 • Måste appliceras dagligen.
 • Dyrare än piller.
 • Suget kan variera.
 • Progesteron kan inte tillsättas gelén.
 • Mindre effektiv effekt på lipidspektrumet.

Hudplåster

 • Låg östradiol.
 • Påverkar inte levern.
 • Östrogen kan kombineras med progesteron.
 • Det finns former med olika doser.
 • Du kan snabbt avbryta behandlingen.
 • Suget varierar.
 • Fastnar dåligt när det är vått eller varmt.
 • Estradiol i blodet börjar minska med tiden.

injektioner

 • Kan förskrivas vid p-piller.
 • Kanske utnämningen hos patienter med arteriell hypertoni, nedsatt kolhydratmetabolism, patologier i mag-tarmkanalen, migrän.
 • De ger ett snabbt och förlustfritt intag av den aktiva substansen i kroppen..
Möjliga komplikationer från skador på mjukvävnad under injektion.

Det finns olika taktik för olika grupper av patienter.

Ett läkemedel som innehåller östrogen eller progestin.

 • Östrogenmonoterapi indikeras efter att livmodern har tagits bort. Under östradiol, östradiolavalerat, östriol intermittent eller kontinuerligt. Piller, lappar, geler, vaginala suppositorier eller tabletter, injektioner är möjliga.
 • Isolerat ordineras gestagen i menopausal övergång eller perimenopaus i form av progesteron eller dydrogesteron i tabletter för syftet med cykelkorrigering och terapi av hyperplastiska processer..

Kombinationen av östrogen med progestin

 • I ett diskontinuerligt eller kontinuerligt cykliskt läge (förutsatt att det inte finns några endometriella patologier) - vanligtvis praktiseras under menopausal övergång och perimenopaus.
 • För kvinnor efter menopaus väljs ofta en kombination av östrogen och progestin för kontinuerlig användning..

I slutet av december 2017 hölls en konferens med gynekologer i Lipetsk, där en av de centrala platserna togs av frågan om hormonersättningsterapi i postmenopausen. V.E.Balan, MD, professor, ordförande för den ryska föreningen för klimakteriet uttryckte de föredragna områdena för ersättningsterapi.

Transdermala östrogener bör föredras i kombination med progestin, i vilket mikroniserat progesteron är önskvärt. Uppfyllelse av dessa villkor minskar risken för trombotiska komplikationer. Dessutom skyddar progesteron inte bara endometriet, utan har också en anti-ångesteffekt, vilket hjälper till att förbättra sömnen. De optimala doserna är 0,75 mg perkutan östradiol per 100 mg progesteron. För perimenopausala kvinnor rekommenderas samma läkemedel i ett förhållande av 1,5 mg per 200.

Damer med för tidig ovariesvikt (för tidig menopaus)

med högre risker för stroke, hjärtattacker, demens, osteoporos och sexuella dysfunktioner, bör få högre doser av östrogen.

 • I detta fall kan kombinerade orala preventivmedel användas för dem tills tiden för början av klimakteriet, men den föredragna perkutana kombinationen av östradiol och progesteron.
 • För kvinnor med låg sexuell lust (särskilt mot bakgrund av avlägsna äggstockar) är det möjligt att använda testosteron i form av geler eller lappar. Eftersom specifika kvinnliga preparat inte utvecklas använder de samma medel som hos män, men vid lägre doser.
 • Mot bakgrund av terapi finns det fall av början av ägglossning, det vill säga graviditet är inte utesluten, därför kan läkemedel för ersättningsterapi inte betraktas som båda preventivmedel.

För- och nackdelar med HRT

För att bedöma sambandet mellan riskerna för komplikationer från könshormonterapi och deras fördelar med att bekämpa symtomen på brist på dessa hormoner är det värt att undersöka varje objekt i den uppskattade vinsten och skada separat, med hänvisning till allvarliga kliniska studier med ett anständigt representativt prov.

Bröstcancer med substitutionsterapi: Onkofobi eller verklighet?

 • Nyligen har British Medical Journal gjort mycket ljud, tidigare utmärkt sig i tunga rättsliga strider med amerikanerna om statins säkerhet och doseringsregim och framträdde från dessa sammanstötningar mycket, mycket värdiga. I början av december 2017 publicerade tidningen data från en nästan tioårig studie i Danmark, som analyserade historien för cirka 1,8 miljoner kvinnor i åldern 15 till 49 år som använde olika variationer av moderna hormonella preventivmedel (en kombination av östrogen och progestiner). Resultaten var en besvikelse: risken för invasiv bröstcancer hos kvinnor som fick kombinerade preventivmedel finns, och den är högre än hos dem som avstår från sådan behandling. Risken ökar med antalet preventivmedel. Bland de som använder denna metod för skydd under året ger läkemedel ett extra fall av cancer för 7690 kvinnor, det vill säga den absoluta riskökningen är liten.
 • Statistiken från experter som presenterats av presidenten för ryska menopauseförbundet att endast var 25: e kvinnor i världen dör av bröstcancer, och den vanligaste dödsorsaken är hjärt- och kärlsjukdomar, är en komfort.
 • WHI-studien inspirerar hopp, vilket resulterar i att kombinationen av östrogen - progestin börjar öka risken för bröstcancer inte tidigare än efter fem års användning, vilket främst stimulerar tillväxten av befintliga tumörer (inklusive dåligt diagnostiserade noll och första steg).
 • Men det internationella klimakteriet samhället noterar också oklarheten i effekterna av ersättningshormoner på bröstcancerrisker. Riskerna är högre, desto större är en kvinnas kroppsmassaindex och desto mindre mobil hennes livsstil.
 • Enligt samma samhälle är riskerna mindre när man använder transdermala eller orala former av östradiol i kombination med mikroniserat progesteron (mot dess syntetiska varianter).
 • Således ökar hormonersättningsterapi efter 50 riskerna för att tillsätta progestin till östrogen. En större säkerhetsprofil visar mikroniserat progesteron. Samtidigt tillåter inte risken för återfall hos kvinnor som tidigare har genomgått bröstcancer föreskrivs ersättningsterapi.
 • För att minska risken bör kvinnor med en initial låg risk för bröstcancer väljas för ersättningsbehandling och årliga mammogram bör utföras mot bakgrund av terapin..

Trombotiska avsnitt och koagulopatier

 • Detta är först och främst risken för stroke, hjärtinfarkt, djup ventrombos och lungemboli. Baserat på WHI-resultat.
 • Hos tidiga postmenopausala kvinnor är detta den vanligaste typen av komplikationer av östrogenanvändning och det ökar i takt med att åldern hos patienterna ökar. Men med initialt låga risker hos unga är den låg.
 • Relativt säkra perkutana östrogener i kombination med progesteron (data från mindre än tio studier).
 • Förekomsten av djup ventrombos och lungemboli är cirka 2 fall per 1000 kvinnor per år.
 • Enligt WHI är risken för lungemboli mindre än vid normal graviditet: +6 fall per 10.000 med kombinationsterapi och +4 fall per 10.000 med östrogenmonoterapi hos kvinnor i åldern 50-59.
 • Prognosen är sämre för de som är överviktiga och tidigare haft episoder av trombos..
 • Dessa komplikationer är vanligare under det första behandlingsåret..

Det bör emellertid noteras att WHI-studien syftade mer till att identifiera de långsiktiga effekterna av substitutionsbehandling för kvinnor som har haft mer än 10 år efter klimakteriet. I studien användes endast en typ av progestin och en typ av östrogen. Det är mer lämpligt för att testa hypoteser och kan inte anses vara felfritt med en maximal nivå av bevis..

Risken för stroke är högre hos kvinnor vars behandling startades efter 60 års ålder, och detta är en ischemisk störning av cerebral cirkulation. I detta fall finns det ett beroende av oral långvarig administrering av östrogen (data från WHI och Cochrane-studier).

Onkogynekologi representeras av cancer i endometrium, livmoderhalsen och äggstockarna

 • Endometrial hyperplasi är direkt relaterad till att ta isolerade östrogener. I detta fall minskar tillsatsen av progestin riskerna för uterusneoplasmer (PEPI-studiedata). Emellertid noterade EPIC-studien tvärtom en ökning av endometrialskador under kombinationsterapi, även om analysen av dessa data tillskrev resultaten till den förmodligen lägre anslutning av de studerade kvinnorna till terapin. Hittills, tillfälligt, har International Menopause Society föreslagit att mikroniserad progesteron anses vara säker för livmodern i en dos av 200 mg per dag under 2 veckor i fallet med sekventiell terapi och 100 mg per dag i kombination med östrogen för kontinuerlig användning.
 • En analys av 52 studier bekräftade att hormonersättningsterapi ökar risken för äggstockscancer med cirka 1,4 gånger, även om den har använts i mindre än 5 år. För dem som har åtminstone ritningar på detta område - det är allvarliga risker. Ett intressant faktum är att de tidiga tecknen på ännu inte bekräftad äggstockscancer kan förklädas som klimakteriet, och det är just för dem hormonbehandling kan ordineras, vilket utan tvekan kommer att leda till deras framsteg och påskynda tumörtillväxten. Men idag finns det inga experimentella uppgifter i denna riktning. Hittills har vi kommit överens om att det inte finns några bekräftade data om förhållandet mellan intag av ersättningshormoner och äggstockscancer, eftersom alla 52 studier skilde sig åt i åtminstone någon form av fel.
 • Cervical cancer idag är kopplat till det mänskliga papillomviruset. Östrogenens roll i dess utveckling förstås dåligt. Långtids kohortstudier hittade inte en koppling mellan dem. Men samtidigt bedömdes cancerrisker i länder där regelbundna cytologiska studier möjliggör snabb upptäckt av cancer för denna lokalisering hos kvinnor redan före klimakteriet. WHI och HERSs forskningsdata utvärderades.
 • Lever- och lungcancer var inte förknippade med hormonintag, det finns lite information om magcancer, och det finns misstankar om att det minskar till följd av hormonbehandling, som kolorektal cancer.

Förväntade fördelar

Patologi för hjärta och blodkärl

Detta är den främsta orsaken till funktionshinder och dödlighet hos postmenopausala kvinnor. Det noteras att användningen av statiner och aspirin inte har samma effekt som hos män. I första hand bör gå viktminskning, kampen mot diabetes, hypertoni. Östrogenterapi kan ha en skyddande effekt på det kardiovaskulära systemet när man närmar sig tiden för klimakteriet och påverkar hjärtat och blodkärlen negativt om dess början försenas mer än 10 år från den senaste menstruationen. Enligt WHI var hjärtattacker sällan mindre troliga under terapi hos kvinnor i åldern 50-59 år, och det fanns en fördel i utvecklingen av koronar hjärtsjukdom om behandling startades före 60 års ålder. En observationsstudie i Finland bekräftade att östradiolpreparat (med eller utan progestin) minskade koronaldödligheten.

De största studierna på detta område var DOPS, ELITE och KEEPS. Den första, en dansk studie, främst ägnad till osteoporos, noterade för övrigt en minskning av dödsfall i koronar och sjukhusinläggningar för hjärtinfarkt bland kvinnor med nyligen menopaus som fick östradiol och noretisteron eller gick utan terapi i 10 år och följdes sedan i ytterligare 16 år.

Den andra utvärderade tidigare och senare utnämningen av tabletterad östradiol (hos kvinnor under 6 år efter klimakteriet och senare än 10 år). Studien bekräftade att tidig initiering av ersättningsterapi är viktig för kranskärl.

Den tredje jämförde konjugerade hästöstrogener med placebo och perkutan östradiol och fann inga signifikanta skillnader i tillståndet för kärlen hos relativt unga friska kvinnor under 4 år.

Urogenikologi - den andra riktningen, vars korrigering förväntas från utnämningen av östrogen

 • Tyvärr har så många som tre stora studier visat att systemisk användning av östrogen inte bara förvärrar befintlig urininkontinens, utan också bidrar till nya avsnitt av stressinkontinens. / Den omständigheten kan i hög grad försämra livskvaliteten. Den senaste mattaanalysen, utförd av Cochrane-gruppen, noterade att endast orala läkemedel har en sådan effekt, och lokala östrogener verkar minska dessa manifestationer. Som en extra fördel har östrogen visat sig minska risken för återkommande urinvägsinfektioner..
 • När det gäller atrofiska förändringar i vaginalslemhinnan och urinvägarna är östrogener på sitt bästa, vilket minskar torrhet och obehag. I detta fall återstod fördelen med lokala vaginalpreparat.

Beninsug (postmenopausal osteoporos)

Detta är ett stort område där kampen ägnas mycket tid och ansträngning till läkare med olika specialiteter. Dess mest fruktansvärda konsekvenser är frakturer, inklusive femoral halsen, som snabbt inaktiverar en kvinna, vilket avsevärt minskar livskvaliteten. Men även utan sprickor åtföljs förlust av bentäthet av kronisk smärta i ryggraden, leder, muskler och ligament, vilket jag skulle vilja undvika.

Oavsett vilken kväll som gynekologerna har fördelat med östrogen för att bevara benmassa och förhindra osteoporos har översvämmats, till och med International Organization for Menopause 2016, vars rekommendationer i huvudsak skrivs av med inhemska substitutionsbehandlingsprotokoll, strömlinjeformade att östrogener är det mest lämpliga alternativet för att förhindra frakturer i tidiga postmenopausala kvinnor bör valet av behandling för osteoporos dock baseras på en balans mellan effektivitet och kostnad.

Reumatologer i detta avseende är ännu mer kategoriska. Så selektiva modulatorer av östrogenreceptorer (raloxifen) har inte visat effektivitet i förebyggandet av frakturer och kan inte betraktas som de läkemedel som väljs för hantering av osteoporos, vilket ger plats för bisfosfonater. Förhindrande av osteoporetiska förändringar ges också till kombinationer av kalcium och vitamin D3.

 • Således kan östrogener hämma benförlust, men deras orala former har huvudsakligen studerats i denna riktning, vars säkerhet är något tveksamt i förhållande till onkologi..
 • Inga uppgifter om minskningen av antalet frakturer på grund av ersättningsterapi har mottagits, det vill säga östrogen idag är underlägsen än säkrare och effektivare läkemedel när det gäller att förhindra och eliminera de allvarliga konsekvenserna av osteoporos.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Duphaston i frånvaro av menstruation hur man dricker. Hur du tar duphaston för att ringa menstruation med en försening

Menstruella oregelbundenheter är ett vanligt problem inom gynekologi. Med en försening på bara ett par dagar är det inte värt att ta till radikala metoder, eftersom ett antal faktorer kan provocera det: från stress på jobbet till en förkylning....

Fläckar under ägglossningen - normal eller onormal?

Närvaron av ägglossning med en blandning av blod orsakar ofta oro. Ofta har kvinnor en fråga - kan det vara en förändring i deras färg och konsistens under denna period?...

Hur man tar nässlor under menstruationen

Rikliga är de perioder, vars volym överstiger normala värden (över 150 ml per cykel). Utsöndringar är endometripartiklar som lämnar könsorganen med blod.Fysiologisk blödning förekommer hos tonåriga flickor under menark och vuxna kvinnor....