Hur är hormonersättningsterapi för klimakteriet: en översikt av de viktigaste läkemedlen + recensioner av specialister och patienter

Ansvarsfrihet

Hormonersättningsterapi för klimakteriet spelar en viktig roll i regleringen och behandlingen av patologiska förändringar som inträffar i den kvinnliga kroppen under denna kritiska period..

Trots att det finns ett antal myter om den enorma faran med en sådan händelse, antyder många recensioner något annat.

Moderna läkemedel kan undvika många biverkningar som ingår i tidigare använda läkemedel.

Förändringar i kvinnors kropp under klimakteriet

Faktum är att klimakteriet är ett resultat av den naturliga åldrandet av den kvinnliga kroppen, förknippad med gradvis hämning av funktionerna i det reproduktiva systemet, vilket ger produktion av hormoner.

Följande förändringar i den kvinnliga kroppen under klimakteriet skiljer sig:

 1. Menopausens syndrom uttrycks av specifika tecken: värmevallningar och svettningar, instabilitet i blodtryck och mentala tillstånd, svallningar, takykardi, sömnlöshet, domningar i fingrarna, huvudvärk. Hos de flesta kvinnor förekommer sådana avvikelser i stadium av premenopaus eller menopaus, men för vissa kan syndromet utvecklas endast i efterföljande faser.
 2. Störningar i könssystemet kännetecknas av en betydande minskning av sexuell aktivitet, obehag i slidan, klåda, sveda och smärta under tömning av urinblåsan, spontan urinering.
 3. Dystrofi i huden och appendages manifesterar sig i form av ökad torrhet i huden, spikskörhet, alopecia, massbildning av rynkor.
 4. Metaboliska och metabola störningar leder till viktökning vid aptitlöshet, svullnad i ansiktet och lägre ben som ett resultat av vätskeansamling i vävnader.
 5. I ett sent skede minskar benstyrkan med bildandet av tecken på osteoporos, utvecklingen av arteriell hypertoni och ischemiska processer.

Vilka hormoner saknas?

Resultatet av klimakteriet är en kraftig minskning av äggstockarnas förmåga att producera progesteron, och därefter östrogen på grund av en degenerativ avstängning av follikelmekanismen och förändringar i hjärnnervets vävnader. Mot denna bakgrund minskar hypotalamus känslighet för dessa hormoner, vilket leder till en minskning av produktionen av gonadotropin (GnRg).

Svaret är det ökade arbetet i hypofysen när det gäller produktion av luteiniserande (LH) och follikelstimulerande (FSH) hormoner, som är utformade för att stimulera produktionen av förlorade hormoner. På grund av överdriven aktivering av hypofysen stabiliseras hormonbalansen under en viss period. Sedan påverkar bristen på östrogen, och hypofysen fungerar gradvis långsammare..

En minskning av produktionen av LH och FSH leder till en minskning av mängden GnRg. Äggstockarna bromsar produktionen av könshormoner (progestiner, östrogener och androgener) tills deras produktion är helt stoppad. Det är en kraftig minskning av dessa hormoner som leder till menopausala förändringar i den kvinnliga kroppen.

Om normen för FSH och LH med klimakteriet läs här.

Vad är hormonersättningsterapi?

Hormonersättningsterapi för klimakteriet (HRT) är en behandlingsmetod där läkemedel som liknar könshormoner introduceras, vars sekretion bromsas ner. Den kvinnliga kroppen känner igen dessa ämnen som naturliga och fortsätter att fungera normalt. Detta garanterar den nödvändiga hormonbalansen.

Läkemedlets verkningsmekanism bestäms av kompositionen, som kan baseras på verkliga (djur), växt (fytohormoner) eller konstgjorda (syntetiserade) ingredienser. Kompositionen kan innehålla hormoner av endast en viss typ eller en kombination av flera hormoner.

I ett antal läkemedel används östradiolvalerat som den aktiva substansen, som i en kvinnas kropp förvandlas till naturlig östradiol, som helt exakt efterliknar östrogen. Kombinerade alternativ är vanligare där det förutom den angivna ingrediensen finns progestogenbildande komponenter - dydrogesteron eller levonorgestrel. En kombination av östrogen och androgen finns också..

Det finns två huvudbehandlingsregimer för hormonersättningsterapi:

 1. Kortvarig behandling. Kursen är utformad under 1,5-2,5 år och föreskrivs för underlättade menopausens gång utan uppenbara fel i kvinnokroppen.
 2. Långvarig behandling. Med manifestationen av allvarliga kränkningar, inklusive i organ med intern sekretion, hjärt-kärlsystemet eller av psykotomisk karaktär kan behandlingsvaraktigheten uppgå till 10-12 år.

Indikationer för utnämning av HRT kan vara följande omständigheter:

 1. Varje fas av klimakteriet. Sådana uppgifter ställs in - premenopaus - normalisering av menstruationscykeln; klimakteriet - symptomatisk behandling och minskad risk för komplikationer; postmenopaus - maximal lättnad och eliminering av neoplasmer.
 2. För tidig menopaus. Behandling behövs för att stoppa hämningen av reproduktiva kvinnliga funktioner.
 3. Efter kirurgiska operationer relaterade till avlägsnande av äggstockarna. HRT hjälper till att upprätthålla hormonell balans, vilket förhindrar plötsliga förändringar i kroppen.
 4. Förebyggande av åldersrelaterade störningar och patologier.
 5. Ibland används som ett preventivmedel.

Poäng för och emot

Runt HRT finns det många myter som skrämmer kvinnor, vilket ibland får dem att vara skeptiska till sådan behandling. För att fatta rätt beslut måste du ta itu med de verkliga argumenten från motståndare och anhängare av metoden..

Hormonersättningsterapi ger en gradvis anpassning av den kvinnliga kroppen till övergången till andra tillstånd, vilket undviker allvarliga störningar i funktionen hos ett antal inre organ och system.

För HRT, säger sådana positiva effekter:

 1. Normalisering av den psykomotiska bakgrunden, inkl. eliminering av panikattacker, humörsvängningar och sömnlöshet.
 2. Förbättra funktionen i urinsystemet.
 3. Hämning av destruktiva processer i benvävnad på grund av bevarande av kalcium.
 4. Förlängning av den sexuella perioden till följd av ökad libido.
 5. Normalisering av lipidmetabolismen, vilket minskar kolesterolet. Denna faktor minskar risken för åderförkalkning..
 6. Skydd av slidan mot atrofi, vilket garanterar könsorganets normala tillstånd.
 7. Betydande lättnad av klimakteriet, inklusive mjukgla tidvatten.

Terapi blir en effektiv förebyggande åtgärd för att förhindra utveckling av ett antal patologier - kardiologiska sjukdomar, osteoporos, åderförkalkning.

Argumenten från motståndarna till HRT är baserade på följande argument:

 • otillräcklig kunskap om införandet av hormonbalans i regleringssystemet;
 • svårigheten att välja den optimala behandlingsregimen;
 • införande av biologiska vävnader i naturliga, naturliga processer;
 • oförmågan att fastställa den exakta konsumtionen av hormoner av kroppen, vilket gör det svårt att dosera dem i läkemedel;
 • brist på bevis för verklig effektivitet vid komplikationer i de senare stadierna;
 • bieffekter.

Den största nackdelen med HRT är risken för sådana biverkningar - smärta i bröstkörteln, tumörbildning i endometrium, viktökning, muskelkramper, gastrointestinala problem (diarré, gas, illamående), aptitförändringar, allergiska reaktioner (rodnad, utslag, klåda).

Huvudläkemedel

Bland läkemedlen för HRT finns det flera huvudkategorier:

Östrogenbaserade produkter, namn:

 1. Etinylöstradiol, Diethylstilbestrol. De är orala preventivmedel och innehåller hormoner av syntetisk natur.
 2. Clickcest, Femoston, Estrofen, Trisequens. De är baserade på de naturliga hormonerna estriol, östradiol och östron. För att förbättra deras absorption i mag-tarmkanalen presenteras hormoner i konjugerad eller mikroniserad form..
 3. Klimen, Klimonorm, Divina, Proginova. Läkemedel inkluderar estrioler och estron, eterderivat.
 4. Hormoplex, Premarin. De innehåller endast naturliga östrogener..
 5. Estrahel-geler, Divigel- och Klimar-plåster är avsedda för extern användning. De används för allvarliga leverpatologier, sjukdomar i bukspottkörteln, hypertoni och kronisk migrän..

Progestogenbaserade produkter:

 1. Duphaston, Femaston. De tillhör dydrogesteroner och ger inte metaboliska effekter;
 2. Norkolut. Baserat på noretisteronacetat. Det har en uttalad androgen effekt och är användbar vid osteoporos;
 3. Livial, Tibolon. Dessa medel är effektiva vid osteoporos och liknar på många sätt det tidigare läkemedlet;
 4. Klimen, Andokur, Diane-35. Den aktiva substansen är cyproteronacetat. Har en uttalad anti-androgen effekt.

Universella läkemedel som innehåller båda hormonerna. De vanligaste - Angelik, Ovestin, Klimonorm, Triaklim.

Listan över nya generationens läkemedel

För närvarande blir en ny generation läkemedel vanligare. De har sådana fördelar - användningen av ingredienser som är helt identiska med kvinnliga hormoner; komplex påverkan; möjligheten att använda i någon fas av klimakteriet; frånvaron av de flesta av dessa biverkningar. De tillverkas för bekvämlighet i olika former - tabletter, grädde, gel, lapp, injektion.

De mest kända drogerna:

 1. Climonorm. Den aktiva substansen är en kombination av östradiol och levonornosterol. Effektiv för att eliminera symptomen på klimakteriet. Kontraindicerat vid ektopisk blödning.
 2. Norgestrol. Det är ett kombinationsverktyg. Det klarar sig väl av neurogeniska störningar och autonoma störningar.
 3. Cykel-Proginova. Hjälper till att öka kvinnlig libido, förbättrar urinvägarna. Det kan inte användas för leverpatologier och trombos.
 4. Clemen. Det är baserat på cyproteronacetat, valerat, antiandrogen. Det återställer den hormonella balansen fullt ut. Vid användning ökar risken för viktökning och depression i nervsystemet. Allergiska reaktioner möjliga.

Naturläkemedel

En betydande grupp läkemedel mot HRT är växtbaserade produkter och medicinalväxter själva.

Följande växter anses vara tillräckligt aktiva leverantörer av östrogen:

 1. Soja. Med dess användning är det möjligt att bromsa början av klimakteriet, underlättar manifestationen av värmevallningar, minskar de kardiologiska effekterna av klimakteriet.
 2. Svart cohosh. Det kan lindra symptomen på klimakteriet, blockerar förändringar i benvävnaden..
 3. Röd klöver. Har egenskaperna hos tidigare växter och kan också minska kolesterolet.

På basis av fytohormoner produceras följande läkemedel:

 1. Estrofel. Den innehåller fytoöstrogen, folsyra, vitaminer B6 och E, kalcium.
 2. Tibolon. Kan användas för att förhindra osteoporos..
 3. Inoclim, Feminal, Tribustan. Medel är baserade på fytoöstrogen. Ge en gradvis ökande terapeutisk effekt med klimakteriet.

De viktigaste kontraindikationerna

I närvaro av kronisk sjukdom i de inre organen bör läkaren utvärdera möjligheten till HRT med hänsyn till kvinnokroppens egenskaper.

Denna terapi är kontraindicerat i sådana patologier:

 • livmoders- och ektopisk blödning (särskilt med oförklarliga orsaker);
 • tumörformationer i reproduktionssystemet och bröstkörteln;
 • livmodersjukdomar och bröstsjukdomar;
 • allvarliga njur- och leverpatologier;
 • binjurinsufficiens;
 • trombos;
 • avvikelser i lipidmetabolismen;
 • endometrios;
 • diabetes;
 • epilepsi;
 • astma.

Hur man skiljer blödning från menstruation, läs i den här artikeln.

Funktioner för behandling av kirurgisk menopaus

Konstgjord eller kirurgisk menopaus inträffar efter avlägsnande av äggstockarna, vilket leder till att produktionen av kvinnliga hormoner upphör. Under sådana förhållanden kan HRT avsevärt minska risken för komplikationer..

Terapi ger sådana scheman:

 1. Efter avlägsnande av äggstockarna, men närvaron av livmodern (om kvinnan är yngre än 50 år), används cyklisk behandling i sådana fall - östradiol och ciprateron; östradiol och levonorgestel, östradiol och dydrogesteron.
 2. För kvinnor över 50 år - monofasisk östradiolterapi. Det kan kombineras med noretisteron, medroxyprogesteron eller drosirenon. Tibolone rekommenderas.
 3. Med kirurgisk behandling av endometrios. För att eliminera risken för återfall kombineras östradiol med dienogest, dydrogesteron.

Recensioner av specialister

Hormonersättningsterapi, för alla risker för biverkningar, anses förtjänst vara ett av de viktigaste sätten att lindra en kvinnas tillstånd under klimatperioden. Läkemedlet från den sista generationen saknar många brister och fick ett anständigt betyg, både bland specialister och patienter. Om ZTG utförs under övervakning av en specialist, kan du förvänta dig verkliga positiva resultat.

Hormonersättningsterapi i klimakteriet

Hormofobi är fast förankrat i våra kvinnors sinnen. "På forumen skrämmer kvinnorna varandra med skräck för hormonersättningsterapi (HRT), från vilka de blir fett, blir täckta av hår eller till och med får cancer." Är det verkligen så, låt oss försöka ta reda på det tillsammans!

Menopaus är en av de fysiologiska processerna som påverkar den totala kvinnliga kroppen..

I. Beroende på ålder då den sista menstruationen upphör, är klimakteriet uppdelat i:

 • För tidig menopaus - upphör av menstruationen vid 37–39 år.
 • Tidig klimakterium - upphör av menstruationen på 40–44 år.
 • Sen menopaus - upphör med menstruationen efter 55 år.

II. I klimakteriet skiljs följande faser:

Perimenopause är perioden från början av en minskning av äggstocksfunktionen till början av klimakteriet.
En klinisk reflektion av den förändrade äggstocksfunktionen i premenopaus är menstruationscykler, som kan vara av följande karaktär: regelbundna cykler, alternerande regelbundna cykler med förseningar, menstruationsförseningar från en vecka till flera månader, växlande förseningar i menstruation med livmodersblödning.
Varaktigheten av premenopaus varierar från 2 år till 10 år.

Menopaus är den sista oberoende menstruationen i en kvinnas liv. Menopausens ålder fastställs retrospektivt - efter 12 månaders frånvaro av menstruation.

Postmenopaus varar från klimakteriet till en nästan fullständig upphörande av äggstocksfunktionen. Denna fas av klimakteriet före början av ålderdom. Skillnaden mellan tidigt - (3-5 år) och sen postmenopaus.
Menopaus kännetecknas av en fullständig kränkning av sekretionen av könshormoner - östrogen, progesteron och androgener. Det är välkänt att östrogenbrist leder till psykovegetativa symtom (värmevallningar, dålig hälsa), urogenital atrofi, bildning av ostepeniskt syndrom (osteoporos), utveckling av fetma och metaboliskt syndrom (ökar risken för diabetes mellitus) och nedsatt lipidmetabolism (ökar risken för åderförkalkning).

* Du kan lära dig mer om alla processer som sker under klimakteriet från vår artikel "MANOPAUSE".

HRT är inte bara livslängden. Könshormoner ger en kvinna bevarande av hälsan och förlänger i viss mån sin ungdom. Varför har vi och våra patienter inte bråttom att ta HRT? Enligt professor V.P. Uppskattning, i Moskva tar endast 33% av gynekologiska läkare själva HRT, i S: t Petersburg - 17%, medan till exempel i Sverige är denna siffra 87%. Om vi, läkarna, inte har bråttom att hjälpa oss själva, är det konstigt att bara 0,6% av ryska kvinnor tar HRT.

Varför är gapet mellan utländska och inhemska uppgifter om HRT så stort? Tyvärr fortsätter den ryska ”lapotnaya” -medicinen att basera sina möten på personlig erfarenhet, fördomar, spekulation, en enda auktoritär (auktoritär) åsikt om armaturer eller helt enkelt fungerar som vanligt. Världsmedicin baserar sina rekommendationer på basis av evidensbaserad medicin - resultaten från kliniska prövningar, på vetenskapligt beprövade fakta.

Så vad säger bevisbaserad medicin oss om HRT:

* användning av lågdos HRT (1 mg / dag östradiol) har samma effekt på blodfettspektrumet som statiner (läkemedel för att sänka kolesterol);

* Tidig uppkomst av HRT (perimenopause) kan minska den totala dödligheten med 30% på grund av en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar;

* Bedömning av effekten av HRT på kolhydratmetabolismen visade att HRT antingen inte påverkar eller har en positiv effekt på indikatorer som glykat hemoglobin, fastande glykemi och insulinkoncentration. En studie av 14 000 kvinnor med diabetes visade att kvinnor som tar HRT hade en signifikant lägre nivå av glykat hemoglobin jämfört med de som inte fick östrogenbehandling;

Mycket ofta frågar patienter om effekten av HRT på risken för bröstcancer:

- HERS- och WHI-studier, som betraktas som ”guldstandarden”, visade att den kombinerade användningen av konjugerad etinylöstradiol och medroxyprogesteronacetat (denna komponent finns i divin, divisek och indivinpreparat) ledde till en liten ökning av risken för att utveckla aggressiv bröstcancer;

- I WHI-studien ökade fallet med aggressiv bröstcancer med östrogener och progestiner, medan i gruppen som bara fick östrogener minskade incidensen;

- E3N-studien visade en minskning av risken för bröstcancer med en kombination av 17-b-östradiol och dydrogesteron (Femoston). Det finns ingen enda förklaring till detta faktum, det är möjligt att denna positiva effekt kan förmedlas genom en minskning av svårighetsgraden av fetma, en känd riskfaktor för bröstcancer;

- identifierade fall av bröstcancer, särskilt de första tre åren av HRT, är mer benägna att indikera manifestationen av en tumörprocess som redan fanns före HRT;

- Det internationella samhällets ställning för klimakteriet (2007): kvinnor som tar HRT bör varnas för att risken för att utveckla bröstcancer inte ökar inom sju år efter att ha tagit HRT.

Så, användningen av hormonersättningsterapi ger en verklig möjlighet att korrigera manifestationerna av ett östrogenbrist tillstånd och därför behandla och förhindra tidiga och sena komplikationer av menopausalt syndrom hos kvinnor i äldre åldersgrupp. HRT, startat upp till 60 år, minskar den totala dödligheten med 30-35%, är förebyggandet av många sjukdomar, inklusive hjärt-, osteoporos och Alzheimers sjukdom..

Liksom annan HRT-behandling finns det kontraindikationer och biverkningar..

Kontraindikationer för hormonersättningsterapi är:

 • graviditet;
 • akut hepatit;
 • akut djup ventrombos;
 • akut tromboembolisk sjukdom;
 • obehandlade tumörer i könsorganen, bröstkörtlarna;
 • meningiom.

Kontraindikationer för användning av vissa könshormoner:

För östrogen:

 • mammärcancer;
 • endometrial cancer;
 • allvarlig leverdysfunktion;
 • porfyri;
 • östrogenberoende tumörer.

För progestogener:

Undersökning av patienten före HRT

Obligatorisk:

 • Ultraljud av bäckenorganen (livmodern och äggstockarna);
 • En smet för onkocytologi från livmoderhalsen;
 • Undersökning av en mammolog (mammografi eller ultraljud av bröstkörtlarna);
 • Blodhormoner: TSH, FSH, östradiol, prolaktin, blodsocker;
 • Koagulerbarhet i blodet - koagulogram;
 • blodkemi: ASaT, ALaT, total bilirubin, blodsocker.

Ytterligare:

 • lipidprofil;
 • densitometri
 • genetisk predisposition till arteriell och venös trombos med HRT.

Förberedelser för hormonersättningsterapi:

 1. "Ren" naturliga östrogener - östrogen, divigel i form av en gel, klimatlapp, proginova, östrofem.
 2. Kombination av östrogener med gestagener: en modern kombination av naturliga hormoner "östrogen-utrozhestan", tvåfasskombinerade (clemen, climonorm, divina, cycloproginova, femoston 2/10, divitren - estradiol valerat i 70 dagar, sedan 14 dagar medroxyprogesteronacetat).
 3. Monofasiska kombinerade preparat: cliogest, femoston 1/5, gynodian depot.
 4. Vävnadselektiv regulator av östrogenaktivitet: livial.

Hur förstår jag detta enorma hav av HRT-läkemedel, vilket läkemedel att välja? Svaren på följande frågor kan hjälpa till i detta:

Vad är komponenterna i HRT??

Sammansättningen av HRT-preparat inkluderar vanligtvis två komponenter: östrogen och progestin (gestagen). Östrogen eliminerar de viktigaste manifestationerna av östrogenbrist: värmevallningar, urogenitala störningar, osteoporos, åderförkalkning etc. Progestiner är nödvändiga för att skydda livmodern mot den skyddande (stimulerande) effekten av östrogener (endometrial hyperplastiska processer, etc.). I frånvaro av livmodern kan ett östrogen användas som HRT, utan progestin.

Vilket läkemedel du ska välja?

Den grundläggande principen för HRT är valet av de säkraste läkemedlen som kan användas hos kvinnor med olika extrogenitala patologier, med målet att förebygga osteoporos och åderförkalkning. Utvecklingen av HRT-läkemedel gick främst i två riktningar:

I. Att förbättra progestogen (progestogen) -komponenten, berövad effekten på kvinnans vikt, hennes koagulationssystem, men samtidigt skyddade hon livmodern från östrogenkomponentens påverkan. Idag är det närmast naturliga progesteron (UROZHESTAN) dydrogesteron, drospirinon, dienogest.

II. Minska dosen av östrogenkomponenten. Grundprincipen: "så mycket som behövs, så lite som möjligt." Mycket - är nödvändigt för att förbättra det totala välbefinnandet, förebyggande av osteoporos, åderförkalkning, förebyggande av urogenitala störningar. Lite är möjligt att minska eller jämna biverkningar på livmodern. I vårt land används naturligt östrogen (ESTROGEL, DIVIGEL), östradiolvalerat och 17 ß-östradiol.

Därför, när du väljer ett HRT-läkemedel, bör din gynekolog styras av egenskaperna hos gestagenkomponenten, som ger ett tillförlitligt skydd av endometriet, inte påverkar kolhydrat- och fettmetabolismen och inte provocerar utvecklingen av bröstcancer. Det närmaste till naturliga progesteroner är läkemedel från den tredje generationen av progestogener - didrogesteron, drospirenon, dienogest.

Jämförande tabell över effekten av progestiner på lipid, kolhydratmetabolism och blodkoagulation

Således är det bara 3 progestogener: naturlig progesteron och dydrogesteron, drospirenon som inte förvärrar kolesterolmetabolismen och förvärrar inte utvecklingen av åderförkalkning, och påverkar inte sockermetabolismen, har inte en trombotisk effekt, är de säkraste i relation till utvecklingen av bröstcancer. Därför måste du tillsammans med en gynekolog välja ett preparat för HRT som innehåller ett av dessa ämnen (utrozhestan, dydrogesteron eller drospirenon) som den andra komponenten.

Följande beredningar uppfyller dessa krav: östrogen (divigel) + utrozhestan; femoston; angelica.

Vad är det bästa sättet att använda droger??

Oral administration är användning av tabletter av läkemedel, därför kommer dessa läkemedel säkert att påverka levern.

Hos patienter med leverpatologi föredras transdermal administration av östrogener (kutan östrogengel eller divigel gel) i kombination med intravaginal användning av Utrozhestan (eller MIRENA-spiral)..

Vilken behandling som ska väljas?

I närvaro av livmodern i perimenopaus, förskriva kombinationsterapi med cykliska läkemedel - östrogen + gestagen, som härmar den normala menstruationscykeln. Föredragna läkemedel med lågt östrogeninnehåll upp till 1 mg (östrogen eller divigel eller klimat + Utrozhestan eller Duphaston eller MIRENA; Femoston 1/10 och 2/10, etc.).

Hos postmenopausala kvinnor med en livmoder indikeras kontinuerlig östrogen + progestogenbehandling, som inte ger menstruationsblödning, företrädesvis låga doser av östrogen (östrogen eller divigel eller klimat + utrozhestan eller duphaston eller MIRENA; femoston 1 5, angelica).

Vid kirurgisk menopaus - med livmodern bort (utan livmoderhalsen) är en HRT-komponent tillräcklig - östrogen (eftersom endometrialt skydd inte längre behövs), för detta ändamål kan läkemedel - östrogen, divigel, klimat, proginova, östrofem användas.

Hur lång tid tar HRT?

HRT: s varaktighet idag är inte begränsad. 3-5 år räcker vanligtvis för att stoppa symptomen på klimakteriet.

Gynekologen bedömer varje år nytta-risken och beslutar varje år om HRT: s varaktighet..

Hur ofta att besöka en gynekolog och undersökas när man använder HRT?

Under HRT bör en kvinna besöka en gynekolog minst en gång per år för att utföra kolposkopi, ultraljud i bäcken, ultraljud eller mammografi, och biokemiska blodparametrar i blodet (blodsocker, ALT, AST, koagulogram)!

Patienten diskuterar alla problem angående HRT med sin gynekolog. Om gynekologen vägrar patienten att ordinera HRT och inte förklarar orsaken till detta, kontakta en annan specialist och lösa alla dina frågor

Climax är inte en mening - läkemedel från en ny generation av HRT med klimakteriet

HRT med klimakteriet med ny generation av läkemedel är en effektiv hjälp för en kvinnas kropp att smidigt gå till stadiet med fullständig upphörande av reproduktionsfunktionens funktion utan risk för att utveckla farliga patologier orsakade av en kraftig brist på östrogen.

Sammansättningen av dessa fonder inkluderar en minsta mängd syntetiska hormoner, vilket gör läkemedlen ofarliga. De är lämpliga för långvarig användning..

Vad är HRT

Hormonersättningsterapi är en behandlingskurs för att återställa bristen i kroppen av könshormonerna i steroidgruppen.

De flesta kvinnor under klimakteriet i ett tidigt skede har symtom på klimakteriet.

 • ökad svettning;
 • tidvatten;
 • Trötthet;
 • sömnstörning;
 • minnet minskar.
 • urininkontinens;
 • överskott av viktökning;
 • artrit;
 • skörhet i ben, naglar och torr hud.

För att förhindra sådana manifestationer tjänar HRT också. Det fyller på könshormonerna i en kvinnas kropp. Detta gör att kroppen kan fungera på vanligt sätt. Climax uppstår utan obehag och konsekvenser.

Experter tror att patienten måste slutföra intaget av hormonella läkemedel vid 60 års ålder, annars är utvecklingen av onkologiska sjukdomar möjlig.

fördelar

HRT har tidigare förskrivits för att lindra symptomen på övergång till klimakteriet. Kursen var kort.

 • sömnstörning och vaginal torrhet;
 • nattsvettningar;
 • värmevallningar och urininkontinens;
 • uretrit och cystit.

Nu kan nya generationens läkemedel förskrivas på lång sikt. Detta är viktigt eftersom minst 5 års östrogenbehandling krävs för att förhindra osteoporos..

minuses

Vid långvarig användning av läkemedel kan risken för att utveckla hjärtinfarkt eller stroke, ischemisk hjärtmuskelsjukdom öka. HRT främjar intravaskulär koagulering.

Om användningen av läkemedel föreskrivs i 4-5 år, finns det risk för att utveckla maligna neoplasmer i patientens äggstockar och bröstkörtlar..

För att minimera de negativa effekterna av HRT föreskrivs det för kvinnor, med hänsyn till individuella egenskaper och faktorer som provocerar utvecklingen av en malig tumör, trombos och kärlsjukdomar.

indikationer

En ny generation av HRT minimerar risken för möjliga komplikationer.

Tilldela medel för:

 • klimakteriet hos kvinnor yngre än 40 år;
 • uttalade tecken på klimakteriet;
 • patientens önskan att eliminera obehagliga symptom;
 • kirurgisk menopaus efter avlägsnande av reproduktionsorganen;
 • behandling av en malign tumör efter kemoterapi;
 • utvecklingen av patologier som dök upp mot bakgrund av klimakteriet (hypertoni, urininkontinens, åderförkalkning).

Hur man accepterar

Valet av läkemedlet, dess dosering, schema och kursens längd väljs endast av en gynekolog. Det tar hänsyn till resultaten från studien av patientens hormonella bakgrund och hennes allmänna hälsa.

 • mediciner tas vid samma tid på dagen (som föreskrivs av läkaren);
 • hormonella läkemedel förskrivs dagligen eller cykliskt, det vill säga 21 dagar med sju dagars pauser;
 • du kan inte ändra den föreskrivna dosen eller läkemedlet självt;
 • om läkemedlet saknas, ska den vanliga dosen tas inom 12 timmar och nästa tablett på ett strikt planerat tillfälle;
 • du kan inte ta hormonersättningsläkemedel för livet;
 • under behandlingen bör besökas av en gynekolog minst två gånger per år.

Biverkningar av hormoner

HRT har inte bara en positiv effekt på en kvinnas tillstånd, utan orsakar också farliga störningar i hennes kropp och biverkningar.

 • svaghet, huvudvärk, trötthet;
 • akneutbrott och seborré;
 • muskelkramper i nedre extremiteter;
 • ökad aptit;
 • viktökning;
 • buksmärta, illamående;
 • ömhet i bröstkörtlarna, liksom utvecklingen av cancertumörer i dem;
 • vaginal torrhet, menstruationsblödning;
 • trombos.

Kontra

HRT för vissa sjukdomar kan inte förskrivas.

Deras lista är ganska stor:

 • onkologiska sjukdomar;
 • endometrios av äggstockarna;
 • livmodersblödning;
 • blödning av okänd etiologi;
 • komplicerad diabetes mellitus;
 • kroniska sjukdomar i levern och njurarna;
 • autoimmuna patologier;
 • hjärta- och kärlsjukdom;
 • blödningsstörningar;
 • individuell intolerans mot hormonella läkemedel.

Om användning av hormonella läkemedel är nödvändig, bör en specialist välja ett användbart och säkert botemedel.

Möjliga komplikationer

Långtidsvetenskapliga studier av HRT-läkemedel har visat att allvarliga komplikationer är möjliga med behandlingen. Risken kvarstår även efter att hormoner har dragits tillbaka.

Östrogen ökar risken för att utveckla endometriecancer. Beredningar som innehåller både progesteron och östrogen provoserar uppkomsten av en malig tumör i bröstkörtlarna. Ju högre risk, desto längre tar kvinnan medicinen. Dessutom ökar hormonbehandlingen tätheten hos bröstkörtlarna, vilket komplicerar upptäckten av tumörer.

Kombinationsläkemedel ökar risken för äggstockscancer. Efter avslutad behandling minskar den till normalt.

Förutom cancer ökar HRT risken för blodproppar och gallsten.

Hormonbetyg

Förberedelserna för hormonbehandling med klimakteriet är uppdelade i två grupper: östrogeninnehållande och kombinerat (med progesteron). De flesta läkemedel har en hög klassificering..

Alla HRT-preparat innehåller östradiol. Det är det ledande hormonet i östrogengruppen. Det finns separata läkemedel med gestagen, ett hormon som normaliserar den oregelbundna menstruationscykeln. Vissa innehåller dessutom hormonet progesteron.

östrogener

De innehåller bara ett hormon - östrogen, vilket är nödvändigt för att stödja en kvinnas hälsa efter att livmodern har tagits bort.

För terapi, applicera:

För att få önskat resultat ska du bara dricka tabletthormoner enligt det schema som din läkare föreskriver.

progestiner

Kombinerade läkemedel innehåller östrogen och progesteron. Utnämnd med en omotiverad livmoder.

Blåsan kan innehålla 21 eller 28 tabletter.

Är det möjligt att ersätta hormoner med fytohormoner

Vid användning av HRT-medel kan en allergisk reaktion eller tecken på individuell intolerans mot läkemedlen uppstå. För att undvika obehagliga symtom rekommenderar läkare växthormoner. De lindrar också klimakteriets symtom..

Fytoöstrogener innefattar:

 1. Klimadinon. Den aktiva ingrediensen är tsimifugi-racimosekstrakt. Minskar tidvattens intensitet, eliminerar bristen på östrogen. Terapi varar i minst tre månader.
 2. Femicaps. Innehåller sojalecitin, vitaminer, magnesium, passionflower, primrose. Normaliserar östrogeninnehållet, korrigerar kvinnans psykologiska tillstånd, förbättrar mineral- och vitaminbalansen.
 3. Remens. Innehåller sepia, lahezis, tsififugi-extrakt. Det har en generell förstärkande effekt, eliminerar bristen på östrogen. 2 kurser på 3 månader tilldelas.

Icke-hormonella metoder

Ett alternativ till HRT är de icke-hormonella metoderna som används när det inte är möjligt att använda hormonella läkemedel. I gruppen ingår endast naturliga fytoöstrogener.

Växtbaserade kosttillskott

Listan över kosttillskott består av många olika läkemedel. Namnen på de mest effektiva kosttillskotten presenteras i tabellen:

 • vitaminer E, C;
 • glukos;
 • pantohematogen.

Minska risken för osteoporos, minska håravfall, öka hudens turgor, förbättra spiktillväxten.

Formel kvinnor (Arta Life)

 • mineraler;
 • vitaminer;
 • växt extrakt.

Föryngra.

Doppelherz Asset Menopause

 • fytoöstrogener;
 • vitaminer;
 • kalcium.

Stärka och stödja alla kroppsfunktioner.

 • oljor;
 • extrakt av örter;
 • tokoferol.

De löser problemet med snabb hjärtfrekvens, svettning, svullnad.

vitaminer

Med ett kompetent tillvägagångssätt för valet av kosttillskott för klimakteriet rekommenderar läkare att ta vitaminer.

Det rekommenderas att använda dem för att ta bort vissa symtom:

 1. Vitaminer E, C, grupp B. Indikeras för värmevallningar med rodnad i huden och ökad svettning.
 2. Vitamin A. Minskar torrhet och tunnare slemhinnor i vaginalen.
 3. Vitamin D. Nödvändigt för förebyggande av osteoporos, förändringar i mineralens sammansättning av ben.
 4. Vitaminer K, B6, E. Förhindrar åldrande av huden. Normalisera en kvinnas natt sömn och humör.

Tillskott och vitaminer kan inte ha en negativ effekt och skada kroppen. De bidrar inte till utvecklingen av maligna tumörer och blodproppar i kärlen.

Säkerhetsåtgärder

Hormonersättningsterapi för klimakteriet är användbart för patienter i tidig menopaus. Förvärring av befintliga sjukdomar bidrar inte.

Det rekommenderas att föreskriva sådan behandling med försiktighet vid följande sjukdomar och tillstånd:

 • migrän;
 • epilepsi;
 • astma;
 • endometrios;
 • myom;
 • kroniska sjukdomar i levern och urinvägarna;
 • systemiska patologier för bindväv.

recensioner

Nina, 51 år, Pskov: ”När klimakteriet började förvärrades min hälsa. Hon började somna hårt, humörsvängningar intensifierades och nervositet dök upp. Hade många kroniska patologier. Jag informerade läkaren om dem. Förskrivet vitamin B9 och kosttillskott. Tillståndet har förbättrats markant. ”

Nadezhda, 45 år, Malaya Vishera: ”Jag har en tidig menopaus. Min hälsa försämrades, på jobbet känner jag mig blyg över tidvatten och värme. Godkänd examen. Läkaren ordinerade hormonbehandling med nya generation piller. Han sa att en gång var sjätte månad är det nödvändigt att komma för undersökning. Jag mår bra. "

Svetlana, 53 år, Orsk: ”I mer än två år led jag av huvudvärk och värmevallningar. Hon var rädd för att ta hormoner, eftersom hon fick reda på att vikten kunde öka. I ett tillstånd före infarkt, var hon inlagd på sjukhus, och hormonbehandling ordinerades där. Tack till läkarna för att ha ordinerat den senaste generationen läkemedel. Jag råder alla kvinnor att bara lyssna på specialister och inte att självmedicinera. ”

Åsikter för och mot användning av HRT i klimakteriet var delade. Många patienter litar inte ens på en ny generations läkemedel. Experter är säkra på att en snabb behandling som initieras endast kommer att ge fördelar

En ny generation läkemedel som ordinerats för HRT under klimakteriet kan mycket smidigt ta bort de obehagliga symptomen på klimakteriet och inte skada kvinnans hälsa.

Video

I videon talar läkaren om indikationer och kontraindikationer för användning av HRT.

Hormonersättningsbehandling för klimakteriet hos kvinnor

De första symptomen på klimakteriet visas hos kvinnor efter 35-40 år. Till skillnad från den manliga, ger den kvinnliga kroppen en tydlig signal om hormonella förändringar - kvinnan slutar menstruera, eftersom äggstockarnas arbete och vissa endokrina körtlar bleknar.

KOSTNADER FÖR BEHANDLING AV KLIMAXPROBLEM I VÅR KLINIK I ST PETERSBURG

hormonersättningsterapi för klimakteriet

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2018/03/gormonozamestitelnaya-terapiya-pri-klimakse.jpg?fit=450% 2C300 & ssl = 1? V = 1572898574 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2018/03/gormonozamestitelnaya-terapiya-pri-klimakse.jpg? fit = 825% 2C550 & ssl = 1? v = 1572898574 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2018/03/gormonozamestitelnaya-terapiya- pri-klimakse-825x550.jpg? storlek = 790% 2C615 "alt =" hormonersättningsterapi för klimakteriet "bredd =" 790 "höjd =" 615 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2018/03 / gormonozamestitelnaya-terapiya-pri-klimakse.jpg? zoom = 2 & storlek = 790% 2C615 & ssl = 1 1580w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb. com / wp-content / uploads / 2018/03 / gormonozamestitelnaya-terapiya-pri-klimakse.jpg? zoom = 3 & ändra storlek = 790% 2C615 & ssl = 1 2370w "storlekar =" (maxbredd: 790px) 100vw, 790px "data-recalc -dims = "1" />

Ring gratis: 8-800-707-1560

* Kliniken har licens för att tillhandahålla dessa tjänster

Vad är klimakteriet hos kvinnor

Konventionellt delas perioden med hormonjustering upp i steg:

Premenopause. Perioden för utrotning av äggstockarna. Det varar 2-3 år. Förutom äggstockarna åldras strukturerna i hypotalamus. De producerar en enorm mängd FSH (follikelstimulerande hormon), vilket leder till obalans av LH (luteiniserande hormon). Ägglossning sker inte varje månad, nivån på progesteron sjunker, chansen att bära ett barn minskar snabbt.

Detta gäller särskilt för kvinnor som röker, liksom de som regelbundet eller regelbundet dricker alkohol. Även om välbefinnandet för 90% av kvinnorna under premenopaus förblir oförändrat. De återstående 10% känner värmevallningar, nattsvett, humörsvängningar, huvudvärk och kraftig blödning i livmodern.

Klimakteriet eller klimakteriet. Under denna period slutar äggstockarna helt sitt arbete. Detta orsakar en allvarlig hormonell funktionsfel. Östrogen sjunker till ett minimum, en kvinna slutar helt menstruera. Hon noterar torrhet i slidan, överdriven svettning, byte av bröstkörtelvävnad i bröst med bindväv, vilket leder till utbredning av bröstkörtlarna. Huden blir torrare, skrynklig.

Vissa kvinnor förlorar intresset för sex helt, de har urininkontinens och könsinfektioner förvärras. Menopaus uppstår vid en ålder av 45-50 år, även om den kan inträffa efter 36.

Postmenopause. Inkluderar 12 månader efter den sista, vanligtvis mycket tunga menstruationer. En kvinna har en stark hormonobalans, nivån av testosteron ökar. Hormonella problem inkluderar hjärt- och kärlsjukdomar, urlakning av kalcium från ben, ledproblem, svår uterinblödning, risken för diabetes.

Varför behöver vi hormonersättningsterapi för kvinnlig klimakterium?

På grund av den kraftiga förändringen i hormonell bakgrund känner kvinnor mycket fysiologiska förändringar, medan män under lång tid kanske inte är medvetna om hormonell misslyckande.

I klimakteriet noterar kvinnor följande symtom:

 • kraftig viktökning, siffran blir "simning", även tunna kvinnor blir feta;
 • humörsvängningar leder till gräl med en make och en försämring av familjelivet;
 • ångeststörningar, depression;
 • hyperglykemi diagnostiseras;
 • urininkontinens observeras ofta;
 • risken för kardiovaskulära patologier ökar;
 • gynekologiska problem förvärras (hyperplasi, myom, endometrios).

Hormonersättningsterapi inkluderar läkemedel som kompenserar för bristen på östrogen och eliminerar typiska problem med klimakteriet. En kvinnas rodnad minskar, hon slutar att svettas mycket. Genom att hålla slemytan i slidan fuktig kan en kvinna inte ge upp sexuella relationer. Syntetiska hormoner förhindrar urlakning av kalcium från ben, vilket avsevärt minskar risken för sprickor och tandförlust..

Det enda problemet som hormonersättningsterapi inte kan lösa är depression. I de första stadierna, när överskott av adrenalin, testosteron och kortisol orsakar ökad ångest och sömnlöshet, kan syntetiska östrogenersättningar hjälpa. Depression behandlas dock med helt olika läkemedel, även om hormonersättningsterapi förbättrar det psykologiska tillståndet avsevärt..

Indikationer och kontraindikationer

Tack vare användningen av syntetiska hormoner löses ett antal hälsoproblem:

 • risken för trombos minskas;
 • en konstgjord analog av östrogen skyddar väggarna i blodkärlen från att klibba kolesterolplack;
 • mineralisering och bentäthet ökar;
 • vikt stabiliseras;
 • hudtillståndet förbättras;
 • risken för att utveckla maligna neoplasmer minskas.

Hormonersättningsterapi kan eliminera allt ovanstående, en kvinnas totala välbefinnande förbättras, könsstörning stoppas och hjärt-kärlsjukdomar förhindras. Men att ta artificiella hormoner är en allvarlig börda för kroppen..

Syntetiska hormoner orsakar ökad blodkoagulation, vilket ökar risken för hjärtattack och stroke. Deras mottagning är förbjuden om en kvinna har följande sjukdomar:

 • lever- eller njursvikt;
 • ventrombos;
 • uterus fibroids med svår blödning;
 • onkologiska neoplasmer i det kvinnliga reproduktionssystemet;
 • endometrios;
 • polycystisk äggstock;
 • typ 1 diabetes mellitus;
 • lipidobalans, höga triglycerider;
 • epilepsi, schizofreni;
 • bronkial astma;
 • reumatism;
 • mastopati.

Av denna anledning kan du inte genomföra oberoende behandling och ta hormonella läkemedel på andras råd. Detta kan orsaka allvarlig skada på din hälsa samt orsaka cancer..

Testar innan man föreskriver hormonersättningsläkemedel

För att fullständigt verifiera behovet av hormonbehandling såväl som frånvaron av kontraindikationer, bör en kvinna genomgå en serie tester och studier riktade av en gynekolog eller endokrinolog.

Dessa inkluderar:

 • gynekologundersökning;
 • Ultraljud av livmodern;
 • vaginal smet på mikrofloraen;
 • cytologisk smet från livmoderhalsen;
 • allmän blodanalys;
 • analys av könshormoner;
 • analys av sköldkörtelhormoner (TSH, T3, T4 och anti TPO);
 • blodsockertest;
 • analys för leverprover (ALT, AST, albumin, bilirubin, alkaliskt fosfatas);
 • undersökning av en mammolog;
 • Ultraljud av sköldkörteln;
 • Tryckmätning, beräkning av kroppsmassaindex.

Endast med en fullständig förståelse av kvinnans hälsostatus har läkaren rätt att förskriva hormonersättning.

Former av hormoner för hormonersättningsterapi för klimakteriet

Idag finns det många former av läkemedel för att eliminera symptomen på klimakteriet. De vanligaste formerna av hormonläkemedel är:

 • Orala tabletter. De innehåller steroidhormoner gestagener och östrogener. Fördelen med surfplattor är överkomliga kostnader, användarvänlighet, hög effektivitet. Nackdelarna inkluderar: irritation i mag-tarmkanalen, negativa effekter på levern, långsiktig kumulativ effekt, en kraftig minskning av effektiviteten när man hoppar över ett piller.
 • Intramuskulär injektion En injektion räcker under 4 veckor, sedan görs en ny injektion. De positiva aspekterna inkluderar långvarig effekt, men injektioner orsakar ett kraftigt hormonhopp, vilket inte är lämpligt för kvinnor med kroniska sjukdomar.
 • Hormonella lappar. Denna form orsakar inte skarpa hormonförändringar, påverkar inte levern och mag-tarmkanalen. Plåstret upprätthåller en optimal nivå av hormoner i blodet, vilket gör att du kan kombinera hormoner med andra läkemedel. Men en kvinna ska inte gå till poolen, ta en dusch, gå till bastun och träna. Fläckar byts en gång i veckan..
 • Spiral Förutom att skydda mot oönskad graviditet, släpper spiralen en viss mängd östrogen. Spiralen är dock inte lämplig för alla, men den passar kvinnor med livmoderfibroider. Endast gynekologen sätter spiralen efter en grundlig undersökning.
 • Gel, salva eller grädde. Det används av kvinnor som på grund av sjukdomar är kontraindicerade i tabletter eller injektioner. Gelén appliceras dagligen, den aktiva substansen kommer omedelbart in i blodomloppet och förbigår matsmältningskanalen och levern. Läkemedlet har en liten dos, så det hjälper endast vid små hormonstörningar.
 • Hormonala suppositorier. De har en lokal effekt, återställer den önskade fuktnivån i slidan och andra slemytor. I vissa fall har de en antiseptisk effekt. Nackdelen med suppositorier är att de eliminerar huvudsakligen urogenitala störningar, så de ordineras som ett tillägg till orala läkemedel.

Fytoöstrogener med klimakteriet

Under perioden med preclimax, när hormonell obalans inte är så uppenbar, förskrivs fytoöstrogener till en kvinna - dessa är icke-steroidföreningar, liknande strukturer som östradiol. De är av växtursprung, så de har en mild effekt utan biverkningar. Trots naturligheten måste fytoöstrogener tas under övervakning av en läkare, eftersom komplikationer orsakar överdrivet intag.

Effekten av fytoöstrogener sågs av bönder som noterade att får som äter klöver led av infertilitet och reproduktionstumörer. Laboratoriestudier har visat att ett antal växter innehåller icke-steroidföreningar som inte kan påverka den hormonella bakgrunden än värre än steroidläkemedel.

Fytoöstrogener finns i stora mängder i öl, soja och spannmål. Sådana läkemedel lindrar betydligt symptomen på klimakteriet, men de måste tas under många år utan paus och endast under övervakning av en läkare och systematiska tester.

De vanligaste myterna om ersättningsterapi hos kvinnor

Många kvinnor vägrar hormonersättningsterapi eftersom de styrs av myter som är utbredda bland vanliga människor. Här är de vanligaste myterna:

 • Läkemedel är beroendeframkallande. I själva verket inträffar inget beroende eftersom den hormonella bakgrunden bleknar på egen hand. Det är endast nödvändigt att byta läkemedel eller dosering i tid för att upprätthålla normal hälsa.
 • Hormoner orsakar fetma. Faktum är att en obalans av hormoner leder till viktökning. Den skyldige är ett överskott av testosteron. Men hormonterapi ger tvärtom tyngd tillbaka till det normala. Vissa viktökningar kommer att inträffa, men PM kommer att uppfylla hälsokriterierna..
 • Onkologi kommer att utvecklas. Celldelning är ett drag i människokroppen. Neoplasmer förekommer både när man tar hormonella läkemedel och utan dem. Ett överskott av östrogen orsakar olika tumörer, men med en väl vald dosering kommer hormoner att vara ett bra förebyggande av cancer i könsorganens organ under klimakteriet..

Bieffekter

Faktum är att hormonterapi har ett antal biverkningar:

 • tromboembolism;
 • osteoporos;
 • tidvatten;
 • svullnad;
 • viktminskning;
 • trast;
 • illamående och kräkningar.

10% av kvinnorna noterade ovanstående symtom. Men de rökt alla mycket eller var överviktiga. Biverkningar är läkemedel från den gamla generationen, och moderna läkemedel har bara en positiv effekt. Många patienter noterar stabilisering eller till och med viktminskning, förbättring av hår och hudtillstånd, känslomässig stabilitet.

För att undvika att ta hormonella läkemedel bör inte vara mer än 8-10 år. Efter de första 5 åren, en möjlig fullständig förändring av läkemedel, eftersom patienten har andra förändringar, och detta måste beaktas.


Effekten av hormonersättningsterapi för kvinnor

Långtidsstudier tillåter oss att notera effekten av hormonersättningsterapi. Kvinnor som tar syntetiska hormoner för klimakteriet såg ut och kände sig friskare än sina kamrater som vägrade behandling.

De positiva resultaten av HRT inkluderar:

 • minskning av förekomsten av benfrakturer hos äldre;
 • minskad urlakning av kalcium från ben, förebyggande av osteoporos;
 • blodsockret minskar;
 • aterosklerotisk kärlsjukdom hos kvinnor äldre än 60 år;
 • efter hormonterapi var mycket mindre uttalad;
 • urinvägsatrofi upphörde;
 • integriteten hos broskvävnaden och mellanvirvelskivan bibehölls, kvinnor led praktiskt taget inte av halthet och krökning i ryggraden;
 • minskad risk att utveckla bröst- och livmodercancer efter 50 år.

Det bör noteras att effektiviteten hos hormonersättningsterapi är särskilt märkbar hos kvinnor under 60 år. Därför är det bättre att börja behandlingen så tidigt som möjligt och inte försena besöket hos läkaren. Stödjande terapi rekommenderas för kvinnor över 60 år.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är ett ultraljud gjort under menstruationen

Idag talar vi om en av de mest populära, prisvärda och enkla forskningsmetoderna inom gynekologi - ultraljud i bäcken eller OMT-ultraljud. Inte alla patienter vet hur och när man ska göra denna studie korrekt, är det möjligt att gå till ultraljud i bäcken med menstruation, är det nödvändigt att förbereda sig för denna studie....

Påverkan av Utrozhestan på cykeln: på vilken dag kommer menstruationen

Hur fungerar UtrozhestanEtt hormonellt läkemedel kan föreskrivas för användning endast efter en omfattande gynekologisk undersökning i händelse av bekräftelse av en låg nivå av progesteron i den kvinnliga kroppen orsakad av ett fel i corpus luteum....

Orsaker till blodigt urladdning en vecka eller 10 dagar efter menstruation utan smärta eller med smärta i nedre del av buken

En indikator på hälsan hos en kvinnas reproduktionssystem är de exakta tidsintervallen mellan början och slutet av menstruationen....

FSH-hormonanalyspris485 gnugga.
Endokrinologens utnämning1000 gnugga.
Expert omfattande bäcken ultraljud1200 gnugga.