Fördelarna och riskerna med hormonersättningsterapi

Ansvarsfrihet

Menopaus är en period i livet när en kvinnas äggstockar minskar produktionen av östrogen och progesteron. Dessa två hormoner styr månadscykeln, påverkar hälsan hos ben, hjärta och vagina. Deras brist påverkar negativt tillståndet för hela organismen. Detta problem kan lösas med hormonersättningsterapi..

Nyckelfördelar och nackdelar med HRT hos kvinnor

Intaget av kvinnliga hormoner gör att du kan kompensera för deras brist under klimakteriet. Denna form av terapi kan också användas för att behandla vissa vanliga symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar och vaginal obehag..

Tillsammans med den gynnsamma effekten har hormonersättningsterapi vissa risker. Vi diskuterar alla fördelar och nackdelar med hormonersättningsterapi.

För att behandlingen ska ha ett bra resultat och biverkningarna ska vara minimala, bör hormonbehandling förskrivas med hänsyn till varje kvinnas individuella egenskaper.

Eliminerar värmevallningar och nattsvett

När man tar hormonersättningsterapi är systemiskt östrogen i tabletter, krämer, sprayer och geler mycket användbart. Han ansvarar för att eliminera symtomen på värmevallningar och nattsvett. Värmevallningar och nattsvett orsakar mycket besvär, och hormonbehandling hjälper de flesta kvinnor att bli av med dem..

Minskar klåda och torrhet i slidan

Menopaus åtföljs ofta av vaginal torrhet och klåda. Att ta östrogen hjälper till att lindra dessa vaginala symtom och tillhörande obehag. HRT medför vissa risker, men med rätt dos ger lättnad.

Förbättrar sömnen

En av konsekvenserna av att sänka hormonnivåerna i klimakteriet är sömnlöshet. Genom att ta hormonersättningsterapi hjälper man till att balansera östrogen- och progesteronnivåer och förbättra natt sömn. Dessutom minskar HRT sömnstörande nattsvett..

Gör samlag mindre smärtsamt.

Torrhet och klåda i slidan kan leda till brännande och obehag under samlag. Detta obehagliga ögonblick för många par kan behandlas med hormonella tabletter och salvor. Läkemedel kan inte köpas och användas på egen hand, de bör förskrivas av en läkare, med hänsyn till de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp.

Minskar risken för koloncancer

Fluktuationer i nivån av östrogen och progesteron under klimakteriet är en av riskfaktorerna för denna sjukdom. Kombinerad östrogen- och progesteronbehandling har visat sig minska risken för tjocktarmscancer..

Skyddar ben

Ökad benbräcklighet, osteoporos, är en konsekvens av låga östrogennivåer i kroppen. Att ta hormonella läkemedel ordinerade efter undersökningen kompenserar för bristen på östrogen som skyddar benen från att tunnas..

De flesta läkare rekommenderar dock andra osteoporosläkemedel som kallas bisfosfonater. Dessa läkemedel har lägre risker än hormoner..

Minskar risken för hjärtsjukdomar.

Enligt studier kan östrogen användas för att minska risken för hjärtsjukdomar under ett viktigt tillstånd: behandling bör påbörjas hos tidiga postmenopausala kvinnor.

Slutsats

HRT är användbart för kvinnor som närmar sig klimakteriet. Men innan kvinnor beslutar om behandling bör kvinnor noggrant diskutera alla fördelar och risker som är förknippade med den..

Vid förskrivning av läkemedel beaktas följande:

 • ålder;
 • förekomsten av sjukdom;
 • personliga preferenser.

För de flesta kvinnor som väljer hormonersättningsterapi för kortvarig behandling av menopausala symtom tenderar fördelarna att uppväga riskerna. Kvinnor som tar mediciner bör emellertid genomgå en årlig kontroll hos sin läkare. Detta hjälper till att undvika ett antal biverkningar..

Hormon ersättnings terapi

Hormonersättningsterapi hos de flesta människor är förknippat med en kvinnlig klimakterium. Men det används inte bara i gynekologisk praxis och inte bara för kvinnor i pensionsåldern. Tekniken för hormonersättningsterapi används aktivt hos män. Det är särskilt efterfrågat bland dem som är intresserade av att bygga muskelmassa, bedriver yrkesidrott och vill behålla en atletisk figur.

Hormonersättningsterapi: vad är det och varför?

I utvecklade länder är utnämningen av HRT en vanlig praxis efter uppträdande av märkbara åldersrelaterade förändringar, liksom hos personer vars liv är nära kopplat till idrott. I det post-sovjetiska rymden är en sådan terapi fortfarande försiktig. Inte konstigt, med tanke på det tankelösa receptet på hormonersättande läkemedel på 50-60-talet av 1900-talet. Sovjetiska läkare föreskrev dem till kvinnor som lider av gynekologiska sjukdomar i ”hästdoser”, vilket ledde till obehagliga biverkningar, inklusive oönskat hår och fetma. Med rätt val och rimlig dosering av läkemedel kan sådana konsekvenser undvikas. Men den positiva effekten kommer att märkas omedelbart.

Enligt inofficiell statistik används HRT av mer än 50% av de engelska kvinnorna, ungefär 25% av tyskarna och inte mindre än 10% av de franska kvinnorna över 45, medan bland ryska kvinnor denna siffra inte överstiger 1-2%. Siffrorna är vägledande: den medicinska sektorn i det sovjetiska rymden utvecklas långsammare och släpar i många riktningar. Påverkar, och ryssarnas vana att uthärda besvär, om de inte utgör ett hot mot livet.

När börjar hormonersättningsterapi?

Det finns inga definitiva rekommendationer. Perioden för förskrivning av specialläkemedel beror på svårighetsgraden av åldersrelaterade manifestationer. Obalansen av könshormoner ökar gradvis och blir mer märkbar efter 40 år (hos både kvinnor och män). Försämrad hälsa förklaras ofta av åldrandet av kroppen och föreskrivs ett gäng läkemedel som inte löser problemet, medan det räcker med att göra en speciell analys för att förstå orsaken till förändringarna.

Hos kvinnor indikeras avsaknaden av östrogen och testosteron, vilket innebär att hormonersättningsterapi är nödvändig, med följande symtom:

 • menstruations oregelbundenhet;
 • uppkomsten av papillom, torr hud och slemhinnor;
 • minskad sexuell lust;
 • minskat självförtroende;
 • utveckling av åderförkalkning, ökat tryck, ökat kolesterol, blodsocker;
 • oförmåga att gå ner i vikt även på strikta dieter;
 • slapphet på axlarnas inre sida.

Liknande symtom observeras hos män. Ofta läggs depressiva tillstånd, utseendet på fettveck i midjan, bröstsvullnad, hjärt-kärlsjukdomar och prostatapatologier. Hypertoni, osteoporos, diabetes mellitus, hjärtattack, fetma - till största delen konsekvenserna av brist på specifika hormoner.

Det mest obehagliga för medlemmar av det starkare könet är oförmågan att behålla sin tidigare fysiska form. Förutom försämring av utseendet finns det en minskning av vitalitet, trötthet, även med mindre belastningar. Detta är extremt smärtsamt för människor som är vana vid en aktiv livsstil och regelbunden träning. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna från specialister som rekommenderar att man testar hormoner två gånger - efter åldern 35-45 år, liksom när några tecken på obalans uppstår. Resultaten av studien kommer att bidra till att fatta ett beslut om behovet av att starta HRT eller att skjuta upp det till en senare period..

Fördelar och nackdelar med hormonersättningsterapi

Naturligtvis är HRT inte ett universalmedel mot alla sjukdomar och inte en ofarlig "bortskämd med vitaminer." Förutom de uttalade fördelarna har det biverkningar som inte bör glömmas. Men om du närmar dig utnämningen av hormonersättningsläkemedel noggrant kommer de negativa konsekvenserna att vara minimala och livskvaliteten till följd av en sådan behandling kommer att förbättras flera gånger. Människor som skrämmer sig själva och de omkring dem med "skräckhistorier" om hårväxt, kilogram övervikt och cancerskador orsakade av HRT vet inte något om det..

För att få en bra uppfattning om vad som väntar på en patient som har ordinerats hormonella läkemedel eller en kroppsbyggare som vill förbättra sportresultaten är det viktigt att tydligt skilja mellan för- och nackdelarna med ersättningsterapi. Detta tillvägagångssätt, i kombination med rekommendationer från en behörig specialist, kommer att ge en mest fullständig bild och hjälpa till att fatta ett beslut..

Fördelarna med hormonersättningsterapi

Många endokrinologer, i synnerhet kandidaten för medicinska vetenskaper Leonid Vroslov, tror att den snabba utnämningen av HRT kan förhindra många sjukdomar. Kursen för substitutionsläkemedel, som började vid det första tecknet på hormonell obalans, kommer att vara förebyggande av ischemisk hjärtsjukdom, diabetes mellitus, hypertoni, åderförkalkning, muskelatrofi och andra patologier i samband med åldrande. Effektiviteten av HRT vid förebyggande av osteoporos har visat sig, vilket bekräftats av professor Marina Tarasova. Specialterapi kan inte förlänga livet, men dess kvalitet kommer att förbättras avsevärt.

Hos kvinnor syftar hormonella läkemedel till att eliminera östrogenbrist. Substitutionsterapi är en befrielse från de smärtsamma manifestationerna av klimakteriet:

 • irritabilitet, trötthet, sömnlöshet;
 • regelbunden huvudvärk, leder och ländryggsmärta;
 • värmevallningar och kyla;
 • humörinstabilitet;
 • matsmältningsstörningar, urinering;
 • problem med minne, uppmärksamhet;
 • hjärtklappning, minskad libido, dr.

Hos män kan medicinsk korrigering av den hormonella bakgrunden betraktas som ett effektivt alternativ till antidepressiva medel. Att höja testosteronnivåerna med hjälp av ersättningsterapi kommer att återföra dem till uthållighet, styrka, sexualitet, förbättra deras utseende, låta uppnå seriösa resultat inom idrott, förhindra bildning av magfettavlagringar.

Medicinska studier bekräftar att nivån av "manligt hormon" är ansvarig för:

 • metabolisk kvalitet, kroppskänslighet för syre;
 • blodsockerbalans, kolesteroluttag;
 • stöd för hjärt- och neurologiska funktioner;
 • immunsystemets arbete, muskelmassa;
 • stabilt humör, libido.

Testosteron kontrollerar ett antal viktiga processer och påverkar mäns välbefinnande. Därför är det så viktigt att förhindra en betydande minskning av dess nivå, för vilken hormonersättningsterapi föreskrivs. För många patienter med hjärtsjukdomar hjälper det att vägra att ta dyra mediciner för att stimulera hjärtaktivitet..

Sport och hormoner

För professionella idrottare syftar inte HRT till att korrigera välbefinnande utan att förbättra fysisk kondition. Inom idrott föredras en kombination av hormonersättningsterapi med anabola läkemedel, som kan kombineras på olika sätt för att uppnå bättre resultat. Oavsett syftet med deras användning är det dock viktigt att övervaka hälsotillståndet. Med rimlig konsumtion kommer testosteron bara att gynnas: öka mängden muskelvävnad, minska kroppsfett, ge en kraftig kraft, föryngra kroppen, öka idrottsprestanda.

Du bör emellertid inte medvetet öka doseringen av läkemedlet, så att du i framtiden inte behöver sänka dess nivå med andra läkemedel. Under införandet måste du ständigt övervaka lipidprofilen, allmänna kliniska indikatorer på blod, innehållet av östradiol och prolaktin i det. Innan du tilldelar en kurs ska du genomgå en tentamen och ta tester.

Är hormonersättningsterapi skadligt??

Liksom alla läkemedelsbehandlingar har HRT biverkningar. Men de är inte så hemska som hormonofober försöker föreställa sig. Hos män är rädsla för att utveckla prostatacancer den främsta rädsla som håller tillbaka testosteronnivåerna. De flesta studier motsätter emellertid sambandet mellan denna sjukdom och HRT..

Vad gäller kvinnor finns risken för ondartade tumörer i bröstet och bäckenorganen verkligen. Men det ökar endast med långvarig användning av hormonersättningsläkemedel - med kontinuerlig behandling under 15 år. Risken för komplikationer ökar hos kraftigt rökare och överviktiga patienter..

Nackdelen med hormonbehandling är en betydande försämring av livskvaliteten efter deras annullering. En organisme som är van vid intaget av aktiva ämnen från utsidan kan sällan återgå till sin naturliga produktion..

Kontraindikationer för utnämning av hormonersättningsterapi

Innan läkemedlet förskrivs kommer läkaren nödvändigtvis att hänvisa patienten för undersökning. Det är nödvändigt att genomgå en ultraljud av reproduktionsorganen (för kvinnor också ett mammogram), kontrollera blodet för koagulation, bestäm nivån på glukos, ta reda på orsaken till övervikt (om någon), ta tester för de viktigaste hormonerna. Det är inte nödvändigt att undersöka levern (om det inte finns några problem med den), men det är önskvärt. Efter att behandlingen har utsetts är det nödvändigt att kontrollera hälsotillståndet 1 gång per år.

Hormonersättningsterapi med testosteron används inte för godartade och maligna formationer av prostata, bröstcancer, neoplasmer i hypofysen och vissa blodsjukdomar. En relativ kontraindikation för syftet med kursen är lungpatologier, intensiv rökning.

Hos kvinnor används inte hormonersättningsterapi för maligna tumörer i reproduktionsorganen eller bröstkörteln, vaginal blödning av okänd etiologi.

Vanliga kontraindikationer är:

 • tromboemboliska komplikationer;
 • leverpatologi;
 • allvarliga former av diabetes;
 • fettmetabolism.

Principer för hormonersättningsterapi

HRT är ett helt komplex av åtgärder, vars syfte är att återställa obalanserade kroppsfunktioner. Därför kombineras hormonersättningsterapi med livsstilskorrigering, normalisering av vikt, psykoterapi. Det är mycket viktigt att etablera rätt näring, eftersom det direkt påverkar produktionen av aktiva ämnen. Det rekommenderas att inkludera fler grönsaker och frukter, kött med låg fetthalt, fisk, vegetabilisk olja, nötter, frön i menyn. Du måste röra dig mycket, träna regelbundet, följa den dagliga rutinen.

Doseringar av hormoner i olika åldrar kommer att variera. Till exempel förskrivs kvinnor läkemedel med ett högre innehåll av aktiva substanser före klimakteriet, vilket gradvis minskar deras nivå när de åldras.

Efter 65 år föreskrivs vanligtvis inte hormonbehandling, eftersom den inte längre kommer att vara effektiv. Men om korrigeringen startas i tid, kan den fortsätta så länge du vill. Om det inte finns några kontraindikationer. Huvudprincipen för ersättningsterapi talar för sig själv: ”den sista pillen är på livets sista dag”.

Typer HRT

Den mest bekväma formen av hormonbehandling är piller. Dess huvudsakliga fördelar: en mängd doseringar, användarvänlighet. Nackdelar: kumulativ effekt, hög sannolikhet för förfalskningar, behovet av strikt efterlevnad.

Inom idrotten används injektioner oftare. Fördelen med sådan hormonersättningsterapi är en snabb och varaktig effekt på grund av ämnets ögonblickliga inträde i blodet. Emellertid är injektioner kontraindicerade för vissa människor, och vissa färdigheter krävs för att administrera dem..

Mindre känt är transdermal hormonbehandling, som inkluderar plåster och krämer. Applicera det mindre ofta på grund av den lilla andelen ämne som kommer in i blodet genom huden. Denna behandlingsform kräver noggrann övervakning av kroppens renlighet, begränsar tillgången till poolen och gymmet, vilket inte är bekvämt för alla. Fördelen med läkemedel som appliceras på huden är ett gradvis intag av hormoner i blodet, frånvaron av effekter på levern.

Utanför Ryssland kan du möta ett annat behandlingsalternativ - med hjälp av implantat. De introduceras under huden, där de lagras i sex månader, och gradvis mättar blodet med den aktiva substansen. Men i vårt land används denna form inte.

Få rekommendationer för att ta hormoner och anabola, hjälp med att dechiffrera testerna kan vara online. Boka en konsultation med en hälsotrainer via ICQ: 199-606-115 eller Telegram: @trenerzdorovya

Hormonersättningsterapi för klimakteriet: fördelar och nackdelar

Under klimakteriet återuppbyggs kvinnans kropp. Äggstockarna slutar producera östrogener, och detta påverkar inte bara kvinnans reproduktionssystem utan också hela kroppen. Hormonersättningsterapi för klimakteriet gör det enklare att överföra detta steg, förlänga ungdomar och bli av med obehagliga symtom. Men är en sådan behandling helt säker? Innan behandlingen påbörjas måste du rådfråga din läkare, väga för- och nackdelar, se till att det inte finns några kontraindikationer.

Hur hormonersättningsterapi

Menopaus är en naturlig period i en kvinnas liv som är förknippad med en utarmning av follikulärlager i äggstockarna. I genomsnitt inträffar klimakteriet under 50–55 år.

I äggstockarna upphör östrogen att producera, känsligheten för follikelstimulerande hormon (FSH) i hypofysen minskar. På grund av detta upphör menstruationen, försvinner reproduktionsfunktionen. Östrogenreceptorer finns inte bara i könsorganen, så hela kroppen lider under klimakteriet. Det största antalet östrogenreceptorer finns i följande organ och system:

 • urogenitala kanaler;
 • hjärta och blodkärl;
 • ben;
 • centrala nervsystemet.

Östrogenbrist leder till förändringar i alla dessa organ. Principen med hormonersättningsterapi (HRT) är att ersätta äggstockarnas förlorade hormonfunktion. Återställning av normala östrogennivåer skyddar östrogenberoende organ från patologiska förändringar.

fördelar

Den främsta fördelen är att användningen av HRT minskar manifestationerna av klimakteriet. Vasomotoriska och psykoterapeutiska symtom stoppas, risken för att utveckla osteoporos och frakturer minskas, sannolikheten för hjärt- och kärlkomplikationer - hjärtinfarkt, stroke minskas.

Att lindra de tidiga symptomen på klimakteriet

Under klimakteriet lider 80% av kvinnorna av vasomotoriska och känslomässiga-psykologiska symtom.

 1. Vasomotoriska symtom: värmevallningar, överdriven svettning, huvudvärk, svängningar i blodtrycket.
 2. Emotionella-psykologiska symtom: irritabilitet, nedsatt minne och uppmärksamhet, tårfullhet, depression, ångest.

Tidiga symptom minskar avsevärt en kvinnas livskvalitet. Hormonersättningsterapi kan minska dessa symtom efter 2-3 månader från början av medicinen. I de flesta fall försvinner symtomen helt, mindre ofta minskar de bara..

Förebyggande av urogenitala sjukdomar

En speciell plats bland symptomen på klimakteriet upptas av urogenitala sjukdomar. Kärnan i deras utveckling är också en minskning av östrogennivåer i blodet. Vagina, urinrör och blåsan är mycket känsliga för östrogennivåer. Östrogenbrist kan leda till följande symtom:

 • torr vaginalslemhinna;
 • brännande och klåda i slidan;
 • ömhet under samlag;
 • urininkontinens;
 • prolaps av slidan, livmodern.

HRT hjälper till att förhindra utvecklingen av urogenitala sjukdomar. Både lokala och systemiska läkemedel kan användas. Men med urogenitala störningar indikeras ofta lokala preparat - vaginala suppositorier, grädde, salva. Användningen av östrogeninnehållande läkemedel gör att du kan återställa den normala strukturen i slemhinnan i slidan och urinblåsan och förhindrar också utvecklingen av infektion och inflammation.

Osteoporos förebyggande

Osteoporos är en annan frekvent följeslagare av klimakteriet. Benförlust ökar med en kvinnas ålder. Östrogenbrist spelar en viktig roll i benförstörelse.

HRT låter dig bromsa resorptionen av benvävnad, det vill säga minska hastigheten för dess förlust. Terapi bör förskrivas så tidigt som möjligt eftersom förlorad benvävnad inte längre återställs.

Östrogenterapi kan inte bara bromsa utvecklingen av osteoporos, utan också minska frekvensen av frakturer. Effekten varar så länge kvinnan tar hormonella läkemedel.

Hjärtskyddande effekt

Förekomsten av hjärtsjukdomar ökar med åldern. Särskilt ofta hos kvinnor under klimakteriet uppstår följande kardiovaskulära problem:

Östrogener har en positiv effekt på hjärtat och blodkärlen. De återställer funktionen hos det vaskulära endotelet, sänker blodtrycket, ökar hjärtens kontraktila funktion. Dessutom beror den skyddande effekten på påverkan av östrogen på kolesterolmetabolismen - med HRT minskas risken för att utveckla åderförkalkning..

nackdelar

HRT är inte en helt säker behandling. Om den används fel kan terapi göra mer skada än nytta. Östrogenbehandling är förknippad med en hög risk att utveckla bröst- och endometriecancer, trombotiska komplikationer.

Risken för trombos och tromboemboli

Mot bakgrund av konstant intag av östrogeninnehållande läkemedel ökar risken för trombos och tromboemboli betydligt. Faktum är att östrogener bidrar till hyperkoagulation, det vill säga ökad blodviskositet.

Kvinnor med en kardiovaskulär patologi, tromboshistoria och tromboemboli, akut tromboflebit har 3-4 gånger högre risk att utveckla komplikationer.

Pulmonal tromboembolism (lungemboli) är ett farligt tillstånd som man bör vara rädd när man förskrivar HRT. Med lungemboli kommer en blodpropp in i lungartärerna och leder till deras blockering..

Bröstcancer

Det vanligaste skälet för att vägra HRT är rädslan för att utveckla bröstcancer. Och denna rädsla har verkligen en grund. Det har visat sig att ju längre östrogenbehandling som används, desto större är risken för bröstcancer.

HRT är dock inte den enda riskfaktorn. Övervikt, alkohol, rökning, sen klimakterium påverkar utvecklingen av cancer inte mindre än HRT.

Innan hormonterapi utnämns måste en kvinna genomgå en undersökning för att utesluta brösttumörer (palpation, ultraljud, mammografi). Alla kvinnor som tar HRT bör undersökas regelbundet..

Endometrial hyperplasi

En annan malign sjukdom som är förknippad med HRT är endometrial cancer. Detta beror på att östrogener orsakar proliferativa förändringar i endometrium..

Substitution av östrogenmonoterapi (utan progesteron) ökar risken för att utveckla hyperplastiska processer och endometriecancer med mer än fem gånger. Därför visas kvinnor med en konserverad livmoder terapi med kombinerade läkemedel som innehåller östrogener och progestiner. Risken för att utveckla endometriecancer under kombinationsterapi ökar också, men mindre signifikant - 0,8-1,2 gånger.

Hur man gör rätt val

Att starta HRT eller inte är ett svårare beslut för en kvinna. Det finns inga enstaka rekommendationer som passar alla utan undantag. Riskerna och fördelarna med sådan behandling måste vägas. De viktigaste indikationerna för HRT inkluderar:

 • osteoporos;
 • hög risk för hjärt-komplikationer (hjärtinfarkt, stroke);
 • Alzheimers sjukdom;
 • uttalade förändringar i urogenitalkanalen.

Förekomsten av dessa sjukdomar motiverar utnämningen av HRT. Användningen av hormoner kommer att minska manifestationerna av osteoporos, urogenitala sjukdomar, även en sådan behandling har en hjärtskyddande effekt. I dessa fall kommer HRT att göra mer gott än skada..

Men inte i alla fall är HRT användbart. Det finns vissa kontraindikationer för användning av östrogen:

 • djup ventrombos;
 • tromboembolism;
 • leversjukdom
 • blödning i vaginal och livmoder;
 • maligna tumörer i bröstkörteln;
 • endometriala cancer.

Innan HRT utses är det nödvändigt att genomgå en undersökning. Det innehåller följande diagnostiska metoder:

Gynekologisk historia och gynekologisk undersökning

En gynekolog bestämmer symptomen på klimakteriet (värmevallningar, torrhet och klåda i slidan, urininkontinens, etc.).

Undersökning utförs också i speglarna, kolposkopi, onkocytologisk undersökning, undersökning av bröstkörtlarna. Gynekologisk undersökning syftar till att identifiera kontraindikationer för HRT - tumörformationer i bröstet och livmodern, blödning från livmodern.

Studien av somatisk historia

Närvaron av somatiska sjukdomar där användning av östrogen är kontraindicerat avslöjas. Till exempel, en historia av leversjukdom, en historia av trombos och tromboflebit, försämrad fettmetabolism.

Vid behov föreskrivs ytterligare test: biokemiskt blodprov, koagulogram.

Ultraljudsundersökning av bäckenorganen

Först och främst uppmärksammas endometriumets tjocklek.

Det utförs för att detektera neoplasmer i bröstkörtlarna..

Förberedelser för hormonersättningsterapi med klimakteriet

HRT kan utföras i form av systemisk, lokal eller kombinationsterapi. Huvudkomponenten i behandlingen är östrogen. Läkemedel väljs individuellt, de bör förskrivas av en läkare. Valet av läkemedel beror på kvinnans ålder, menopausens varaktighet, närvaron av samtidig patologi.

Systemterapi

För systemterapi förskrivs piller som innehåller östrogen. Låga doser av östrogen föreskrivs som motsvarar nivån av endogen östradiol.

Isolerad östrogenadministration är förknippad med en hög risk att utveckla endometrial hyperplasi och cancer, och risken för trombos och gallstensjukdom är också flera gånger högre..

I detta avseende används ofta kombinerade preparat innehållande östrogener och progesteron. Kombinerade läkemedel för systemisk användning inkluderar:

Hos postmenopausala kvinnor förskrivs kombinerade läkemedel kontinuerligt för att undvika cyklisk menstruation. Följande läkemedel används:

 • Kliogest (2 mg östradiol, 1 mg noretisteronacetat);
 • Livial (2,5 mg tibolon).

Östrogenmonoterapi föreskrivs endast till kvinnor med avlägsnad livmoder. För substitutionsterapi med rena östrogener används:

Det finns en ny klass av moderna läkemedel - selektiva modulatorer av östrogenreceptorer. De har en effekt som liknar effekten av östrogen på ben och det kardiovaskulära systemet, men påverkar inte andra vävnader. Det vill säga biverkningar på livmodern och bröstkörtlarna utesluts, risken för endometrial hyperplasi och cancer ökar inte. Huvudrepresentanten för denna grupp är Raloxifene..

Lokal terapi

Behandling kan omfatta användning av inte bara systemiska, utan också lokala läkemedel. Läkemedel i form av salvor, geler, vaginala suppositorier kan förskrivas..

Lokal terapi hjälper till med urogenitalt syndrom - torrhet i vaginalslemhinnan, ömhet och klåda, urininkontinens.

Vaginal suppositorier eller Ovestin gel, östrogenkräm ordineras. Kompositionen för lokala beredningar inkluderar estriol, som återställer pH och mikroflora i slidan, slemhinnans normala struktur. I detta fall leder lokala läkemedel inte till endometrial spridning eller andra biverkningar som ingår i systemterapi. Lokal terapi föreskrivs i underhållsläge under mer än 6 månader.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Utbildning: Rostov State Medical University, specialitet "Allmän medicin".

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den högsta kroppstemperaturen registrerades vid Willie Jones (USA), som inkom på sjukhuset med en temperatur på 46,5 ° C.

Den sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast företrädare för Fore-stammen på Nya Guinea är sjuka med henne. Patienten dör av skratt. Det tros att orsaken till sjukdomen är att äta den mänskliga hjärnan..

Även om en persons hjärta inte slår, kan han fortfarande leva under en lång tid, som den norska fiskaren Jan Revsdal visade oss. Hans "motor" stannade i 4 timmar efter att fiskaren förlorade sig och somnade i snön.

En utbildad person är mindre mottaglig för hjärtsjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad för att kompensera för de sjuka.

Miljoner bakterier föds, lever och dör i tarmen. De kan bara ses i hög förstoring, men om de samlades skulle de passa i en vanlig kaffekopp.

Forskare från Oxford University genomförde en serie studier, under vilka de kom till slutsatsen att vegetarianism kan vara skadligt för den mänskliga hjärnan, eftersom det leder till en minskning av dess massa. Därför rekommenderar forskare att fisk och kött inte helt utesluts från sin diet..

Våra njurar kan rengöra tre liter blod på en minut.

Det finns väldigt intressanta medicinska syndrom, till exempel obsessiv intag av föremål. 2500 främmande föremål hittades i magen hos en patient som lider av denna mani.

För att säga till och med de kortaste och enklaste orden använder vi 72 muskler.

Varje person har inte bara unika fingeravtryck utan också språk.

Under nysningar slutar vår kropp att fungera helt. Till och med hjärtat stannar.

I Storbritannien finns en lag enligt vilken kirurgen kan vägra att utföra operationen på patienten om han röker eller är överviktig. En person bör ge upp dåliga vanor, och då kanske han inte behöver kirurgiskt ingripande.

Om du faller från ett åsna, är det mer benäget att du rullar nacken än om du faller från en häst. Försök bara inte att motbevisa detta uttalande..

Under livet producerar den genomsnittliga personen inte mindre än två stora salivbassänger.

Enligt statistik ökar risken för ryggskador på måndagar med 25% och risken för hjärtattack - med 33%. var försiktig.

Alla kan möta en situation där han tappar en tand. Detta kan vara en rutinprocedur som utförs av tandläkare eller en följd av en skada. I varje och.

Är det värt att frukta HRT?

Tidvatten, fetma, tryckökningar, migrän, trötthet, vissnande, sömnlöshet - detta är inte hela buketten av vad en kvinna kan känna under klimakteriet.

"Detta måste uthärda, det händer med alla, de dör inte av det," försäkrar våra mödrar och mormödrar och tyvärr många gynekologer.

"Om jag inte hade börjat ta hormoner i tid, skulle jag ha tappat min ungdom," säger Madonna djärvt i en intervju.

Varför är våra landsmän så rädda för hormonersättningsterapi (HRT) med klimakteriet, och utomlands söker kvinnor nödvändigtvis hjälp av läkare för att förskriva ett hormonellt läkemedel som hjälper dem att överleva klimakteriet?

Vi kommer att prata om detta på webbplatsen för webbplatsen "Vacker och framgångsrik".

Hur klimax inträffar?

Efter 40 år stiger den kvinnliga kroppen till en ny scen. Det nya "steget" har ett helt medicinskt namn - klimatperioden (förresten, "klimax" översätter bokstavligen som "steg"). Denna period är direkt relaterad till produktionen av könshormoner, mer exakt, med en minskning av produktionen av dessa hormoner - östrogen och progesteron. På grund av deras brist på kvinnlig kropp börjar betydande förändringar inträffa.

Omstruktureringen av kroppen för klimakteriet börjar 40-45 år gammal och slutar vid 51-53 år - tiden för den senaste menstruationen.

Efter denna ålder fortsätter hormonella förändringar att förekomma i kvinnans kropp, och hon känner ständigt alla nöjen i klimakteriet. Är det värt alla dessa år att tåla ebbvattnet, depression och huvudvärk, om hormonbehandling kan hjälpa? Och vad man ska göra för kvinnor med tidig menopaus?

Varför klimakteriet har så många symtom?

Arbetet i bröstkörtlarna, könsorganen, hjärnan, hjärt-kärlsystemet, hudens och hårets tillstånd, arbetet i levern, tjocktarmen och könsorganen beror på östrogen - det kvinnliga könshormonet. Bristen på detta hormon, som observeras vid klimakteriet, påverkar omedelbart alla system i kroppen.

Det finns mer än 30 symtom som en kvinna upplever på grund av klimakteriet efter 40 år.

Det vanligaste misstaget hos moderna kvinnor är att de är vana att släppa det av sig själv, särskilt om symptomen inte är uttalade. Som, och så går det. Men för närvarande behöver kvinnan bara genomgå den första diagnosen för att börja hjälpa sin kropp i tid.

Varför är kvinnor rädda för HRT?

I vårt land finns det "allmän hormonfobi". Läkare ordinerar ofta hormoner med tidig menopaus eller efter kirurgiskt avlägsnande av livmodern, men har ingen erfarenhet av dessa läkemedel under klimakteriet, de vägrar att använda dem. Många av våra landsmän är rädda för hormoner och tror att de:

 1. Fast kemi;
 2. Motstrider kvinnlig natur och orsakar cancer;
 3. Från dem blir de feta och blir maskulina;
 4. Påverka levern och magen;
 5. Orsaka missbruk;

Så det visar sig ömsesidigt ansvar: läkare föreskriver inte - kvinnor lider. Men varför vara rädd för att öva utomlands i flera decennier?

Hur fungerar HRT??

Den kvinnliga kroppens arbete kan delas upp i två perioder: den första, när den har tillräckligt med hormoner, och den andra, när hormoner upphör att produceras, observeras deras brist. Den andra perioden kallas klimakteriet (klimakteriet).

Produktionen av hormoner stannar när ägg i äggstockarna upphör att produceras eller efter att de kvinnliga organen har tagits bort kirurgiskt. Brist på hormoner manifesterar sig på olika sätt:

 • Värmevallningar hos kvinnor under klimakteriet visar att hon saknar östrogen.
 • Svaghet och obehag hos kvinnor med klimakteriet uppstår på grund av brist på ett annat hormon - progesteron.

Handlingsprincipen av HRT-läkemedel under klimakteriet är ganska enkel - kroppen ges en viss dos av hormoner så att denna brist inte känns. Det vill säga att kroppen får det som naturen har tagit från honom. En ny generation läkemedel gör ett utmärkt jobb med detta. Förskriv endast läkemedlet i rätt tid efter obligatorisk diagnos.

När börjar man ta hormoner?

Hormonterapi föreskrivs bäst så snart bristen på östrogen börjar, så du måste gå för diagnos vid 40 - 45 år gammal - i början av premenopausal period.

HRT föreskrivs också vid tidig menopaus - läkaren väljer läkemedlen strikt efter en preliminär undersökning och med konstgjord menopaus..

Om det har gått fem år sedan klimakteriet är det för sent att förskriva hormoner - det är nästan omöjligt att stoppa åldringsprocessen hos kvinnlig kropp och hjälpa den.

Är det möjligt att göra utan hormonella läkemedel?

Kom ihåg att den huvudsakliga uppgiften för hormonterapi är att lindra tillståndet hos en kvinna med klimakteriet. Därför kan du inte ta hormoner, men börja kämpa mot varje symptom på klimakteriet separat: ta läkemedel mot huvudvärk, antidepressiva medel, läkemedel för att förbättra matsmältningsorganen, antipyretika under värmevallningar, kalciumpreparat för osteoporos, läkemedel mot tryck, etc. Observera att detta terapi är också effektiv, men i jämförelse med hormonterapi är det:

 • dyr
 • besvärlig
 • inte alltid effektiv
 • psykologiskt svårt ("är det verkligen i denna ålder att jag behöver så många droger för att må bra?")

Varför ta varje läkemedel separat om HRT har en komplex effekt på orsaken och inte tar bort enskilda symtom?

Att förskriva en ny generation av HRT med klimakteriet hjälper till att förhindra många problem relaterade till en kvinnas hälsa: minska risken för diabetes och osteoporos, Alzheimers sjukdom, fetma och åldrande av huden.

Naturligtvis kan du leva klimakteriet utan HRT. Det finns alternativ för att göra utan hormoner under denna period..

 • Först måste du allvarligt tänka på en hälsosam livsstil: sluta röka, äta en balanserad kost, övervaka din sömn och vakenhet, begränsa din exponering för solen.
 • För det andra måste du ständigt använda tjänsterna inom modern kosmetologi, inklusive de dyra operationerna med hudstramning och föryngringssessioner.
 • Tja, och naturligtvis får vi inte glömma av homeopatiska läkemedel och kosttillskott, som är så allmänt populära i den moderna världen.

Förberedelser för en ny generation av HRT

Med klimakteriet väckte hormonersättningsterapi alltid kontroverser. Förstör några myter om onaturlighet och fara för HRT för kvinnors hälsa.

 • HRT-förberedelser har kommit långt i testning och forskning. Vi kan anta att vi har tur - bara ny generation av läkemedel som bara kan producera allvarliga farmakologiska kampanjer är på vår räknare.
 • Substitutionshormoner i den moderna generationen är helt naturliga - de har en hormonsammansättning som är identisk med den som produceras av den kvinnliga kroppen.
 • Doseringen av hormoner i läkemedlet är minimal. Beroende på hormonella läkemedel förekommer inte. Detta är bara ett verktyg som hjälper en kvinna att överleva hormonella förändringar. Efter att ha diskuterat din läkare kan du sluta ta droger när som helst..
 • Under klimakteriet slutar manliga hormoner inte produceras i kroppen. Naturliga östrogener, som är en del av huvudkompositionen i alla HRT-preparat, är kvinnliga. Det är deras produktion som slutar under klimakteriet. Mottagande av kvinnliga hormoner neutraliserar effekten av manliga hormoner: det kommer att stoppa hårväxt på onödiga platser, kommer att möjliggöra att bibehålla kvinnliga former och proportioner, förbättra hudens tillstånd och förhindra snarkning.
 • De hormoner som utgör HRT leder inte till fetma. Tvärtom, de stoppar produktionen av östrogen i fettvävnad. Det är inte HRT som leder till fetma under klimakteriet, men åldersrelaterade förutsättningar för detta: fysisk aktivitet minskar, metabolism saktar ner.
 • Många är rädda för att ta HRT och tror att de har en dålig effekt på matsmältningskanalen. Moderna hormonella läkemedel påverkar inte mag-tarmkanalen på något sätt, och för dem som är mycket rädda för magen frigörs alternativa former av läkemedlet - plåster, geler, salvor och suppositorier, som absorberas genom huden.
 • Sammansättningen av HRT innehåller komponenter som förhindrar cancer, men inte provocerar dem. Den hormonella orsaken till cancer på grund av HRT har inte bevisats.

En kvinna som tar hormonella läkemedel under klimakteriet måste observeras av en läkare: övervaka tillståndet i endometrium och vaginala slemhinnor, bröstkörtlar, hormoner etc..

De bästa HRT-läkemedlen

Om läkarna i klimakteriet i går ansåg klimakteriet vara en period i en kvinnas liv, anses idag klimakteriet vara en period av brist på hormoner som kan ges till kroppen. En läkare bör förskriva HRT efter preliminär diagnos, därför kommer sympaty.net bara bekanta sina läsare med en lista över moderna läkemedel, men vi kommer inte att ge dem råd för antagning. Alla nya generationens läkemedel har en låg dos, vilket gör att du kan välja den optimala säkra dosen för varje kvinna. Det kan sänkas eller ökas..

 • Vi träffade bra recensioner om förberedelserna "Femoston", "Angelik", "Atarax", "Grandaxin", "Sighetin", etc..

Naturligtvis, bland oss ​​finns det många som anser sig vara motståndare till allt hormonellt. Homeopatiska och växtbaserade läkemedel hjälper sådana kvinnor, även om de är mindre effektiva än förberedelserna för modern HRT.

Naturligtvis är klimakteriet en naturlig process i vår kropp. Och det är mycket bra att moderna kvinnor har möjlighet att välja de medel som hjälper till att förbättra livskvaliteten under denna period.

Hormonersättningsterapi för kvinnor: fördelar och kontraindikationer

Behöver kvinnor med klimakteriet symtom att godkänna hormonersättningsterapi (HRT) - att ta kvinnliga könshormoner.

"Sedan 90-talet av förra seklet har tvister inte upphört över hela världen: ska hormonersättningsterapi (HRT) användas eller inte?" - säger Alexander Myasnikov, en ärftlig läkare, en expert på landets hälsoförbättringsprogram "Det är dags att behandlas korrekt" och författaren till boken "Hur man ska behandlas korrekt" (Exmo).

Hormon ersättnings terapi

Denna fråga uppstod tidigare, men då instruerades läkarna på följande sätt: du bör ge patienterna all information om för- och nackdelar, men samtidigt rekommenderar starkt en sådan terapi, eftersom det förbättrar kvinnors välbefinnande och också skyddar mot många sjukdomar. Då slog en kvinnors hälsoinitiativstudie av kvinnors hälsa, aldrig tidigare skådad i storlek och varaktighet!

Uppgifterna visade en övertygande ökning av bröstcancer och stroke hos kvinnor som tar HRT. Läkarna vaklade: vem vill sätta sina patienter i riskzonen? Patienterna, tvärtom, vägrade kategoriskt att avbryta behandlingen, eftersom de omedelbart började känna sig värre.

Situationen "hängde", väntar på ny forskning, men hittills i slutet av 90-talet har allt relaterat till HRT tagits bort från examensfrågor (när jag bekräftade mitt examensbevis i USA mötte jag inte en enda). Debatten har inte avtagit hittills. Amerikanska och europeiska medicinska föreningar försöker hitta gemensam grund, intensivt utbildningsarbete bedrivs bland kvinnoforeningar.

Låt oss nu titta på våra verkligheter. Världen har gått från den allmänna passionen för HRT till dess nästan fullständiga förnekelse, nu vänder den sig till henne igen, och vi är alla för tidigt åldrande, blir feta, tror på fytoöstrogener och smetar med hästsalva.

Så för- och nackdelarna med HRT

 1. förbättring av välbefinnande, minskning av värmevallningar, elastisk hud;
 2. minskning av antalet hjärt-kärlsjukdomar;
 3. minskning av den totala dödligheten;
 4. förebyggande av osteoporos, färre frakturer;
 5. minskad risk för diabetes;
 6. lägre risk för koloncancer.

"Mot":

 1. Ökad risk för stroke;
 2. ökad risk för tromboembolism;
 3. ökad risk för kolecystit;
 4. risk för att utveckla astma;
 5. ökad risk för bröstcancer.

Denna ökända "femte punkt" lockar alla mest! När de började analysera studien, som låg till grund för all tvivel som diskuterades, blev det uppenbart att det inte var helt korrekt att extrapolera uppgifterna till hela befolkningen.

Östrogener och HRT med klimakteriet: fördelar och nackdelar

Är östrogener och hormonersättningsterapi nödvändig för klimakteriet? Vilka är de viktigaste indikationerna och kontraindikationerna för HRT? Vilka läkemedel (östrogener, progesteron, komplexa läkemedel) som ordineras under klimakteriet, kan de ersättas med naturliga fytoöstrogener som finns i livsmedel?

Menopaus och förändringar i en kvinnas kropp

Menopause (menopause) är ett fysiologiskt tillstånd som utvecklas vid en ålder av 45-55 år hos varje kvinna. I detta fall sker genetiskt bestämd utrotning av reproduktionsfunktion med upphörande av ägglossning, menstruation och förmågan att fostra barn.

 • Under klimakteriet minskar gradvis utsöndringen av kvinnliga könshormoner - östrogen och progesteron. Och samtidigt blir kvinnokroppen allt mer sårbar för civilisationssjukdomarna: utvecklingen av aterosklerotiska plack i blodkärlen accelererar, blodtrycket stiger, metaboliska processer störs, hjärtat och lungorna, nervsystemet och endokrina systemen, muskuloskeletalsystemet, hud och slemhinnor lider, immunsystemet, minskar effektiviteten i alla livsprocesser.
 • Om en kvinna i fertil ålder, tack vare östrogener, var väl skyddad från koronar hjärtsjukdom och hypertoni, osteoporos och diabetes mellitus, olika vegetativa och kärlsjukdomar, då början av klimakteriet (efter en fullständig upphörande av menstruationen) måste den kvinnliga kroppen slåss utan dess hormonella hjälpare.
 • Efter början av klimakteriet störs många kvinnor av de smärtsamma manifestationerna av klimakteriet: en plötslig känsla av värme ("heta blinkar"), ökad svettning, hjärtklappning och tryckfall, huvudvärk och yrsel, irritabilitet och minskat humör, problem med urinering, torr hud och slemhinnor, ledvärk och övervikt....

Vad ska man göra, vad man ska ta med klimakteriet för att inte åldras och inte skada? Är hormonersättningsterapi (HRT) och administrering av östrogen eller progestogen nödvändig? Naturliga hormonersättningar (fytoöstrogener) som finns i örter och livsmedel kan hjälpa?

Behandling av menopausalt syndrom

 • För att upprätthålla kvinnors attraktivitet och hämma åldrandet av kroppen krävs för det första en aktiv livsstil med regelbunden måttlig fysisk aktivitet, korrekt näring, korrekt vila och skydd mot stress..
 • Växtbaserade lugnande medel (valerian, morwort, pion, johannesört, mynta, kamomill, citronmelisse, etc.), krampläkemedel, betablockerare, vitaminer, kalciumpreparat hjälper till att minska de obehagliga manifestationerna av klimakteriet.
 • Grandaxin och adaptol lugnande medel är också bra, tagna i korta kurser på 2-3 veckor

Om ovanstående åtgärder är ineffektiva, kan hormonersättningsterapi ordineras av en gynekolog med klimakteriet.

HRT med klimakteriet: indikationer

 • För tidig och tidig menopaus;
 • Milda och allvarliga symtom på klimakteriet (värmevallningar, nattsvett, sömnlöshet, minskat humör, ökat blodtryck, etc.)
 • Urogenitala störningar (smärtsam och snabb urinering, torrhet i slidan, urininkontinens, etc.);
 • Förebyggande av osteoporos (förebyggande av frakturer);
 • Bättre livskvalitet (ökad aktivitet, prestanda, humör, utjämning av de yttre manifestationerna av åldrande)

Korrekt utvalt HRT med östrogener kan snabbt förbättra välbefinnandet för kvinnor i åldrarna 45-60 år, lindrar dem från de smärtsamma manifestationerna av klimakteriet, ger förebyggande av osteoporos och bromsar åldringsprocessen. Hormonersättningsterapi har framgångsrikt använts i olika länder i världen i över 20 år och har visat sin effektivitet under denna period..

Väsentliga läkemedel för hormonbehandling hos postmenopausala kvinnor

Det finns tre regimer av HRT med klimakteriet - tar endast östrogener eller endast gestagener; deras kombinerade användning; en kombination av östrogener med androgener. Det mest effektiva under klimakteriet är hormonersättningsterapi (HRT) med samtidig användning av östrogen och progestogen.

Kombinerade hormonella läkemedel för klimakteriet rekommenderas att tas som föreskrivs av en läkare under en lång period - från ett till fem år. Läkemedel kan användas i form av tabletter, grädde, lapp, vaginalbollar och intrauterin enhet.

Östrogener används för HRT:

 • 1) östradiol 1-2 mg per dag oralt under 21-28 dagar, sedan en paus på 1 vecka eller 2 mg en gång dagligen; 2) applicera också 0,75-1,5 mg transdermalt (gel - östrogen); 3) i form av en lapp, som limmas på huden en gång per vecka (0,05-0,1 mg) i ett kontinuerligt läge (klimat, estramon, menostar)
 • östradiolvalerat 1-2 mg dagligen oralt;
 • östradiolhemihydrat 0,1% 0,5–1 mg / dag transdermalt (gel) - Divigel.

Behandling med östrogener enbart rekommenderas vanligtvis för kvinnor efter hysterektomi (avlägsnande av livmodern).

Progestogener som används för HRT:

Gestagen monoterapi föreskrivs oftare hos premenopausala kvinnor med dysfunktionell uterinblödning (DMC), livmoderfibroider och adenomyos (om det inte behövs kirurgiskt ingrepp). Behandlingsalternativ:

 • dydrogesteron (Duphaston), 10 mg 2 gånger om dagen från 11: e till
  25: e dagen i cykeln för att förebygga dysfunktionella
  livmodersblödning;
 • intrauterin frisättningssystem med levonorgestrel (in
  livmoderhålan tilldelas 20 mcg / dag levonorgestrel),
  injiceras i livmoderhålan en gång i 3 år (Mirena);
 • medroxyprogesteron 10 mg oralt 1 gång per dag från 5: e till
  25: e dag i menstruationscykeln eller 10 mg en gång om dagen med
  16 till 25 dag i menstruationscykeln;
 • progesteron (mikroniserat) inuti 100 mg 3 gånger
  per dag från den 5 till 25 dagen i menstruationscykeln eller 100 mg
  3 gånger om dagen från den 16: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln
  eller i slidan 100 mg 3 gånger om dagen från 5: e till 25: e
  dag eller 100 mg 3 gånger om dagen från den 16 till den 25: e dagen av menstruationscykeln (Susten, Utrozhestan, Kraynon, Progestogel).

Kombinerad hormonersättningsterapi med klimakteriet:

Sammansättningen av sådana hormonella läkemedel inkluderar både östrogener och gestagener. De kan vara enfas (kliogest, livial, angelica), tvåfas (divina, climonorm, femoston) eller trefas (Trisequens och Trisequens Forte). Det är kombinationsläkemedel som oftast ordineras till kvinnor med klimakteriet för HRT.

Absoluta kontraindikationer för HRT

Är östrogener säkra för klimakteriet? I vilka fall ska du inte vända dig till hormonersättningsterapi? Här är huvudlistan över kontraindikationer för att ta läkemedel som innehåller östrogener och gestagener under klimakteriet:

 • Tidigare bröstcancer eller misstänkt förekomst av denna sjukdom
 • Tidigare överförda maligna tumörer i de kvinnliga könsorganen (endometrial, äggstockscancer)
 • Livmoderblödning (orsaken är inte klarlagt)
 • Först identifierad endometrial hyperplasi, som ännu inte har behandlats
 • Kranskärlssjukdom (angina pectoris, hjärtinfarkt)
 • Hypertoni steg II-III
 • Förekomsten av djup ventrombos i nedre extremiteter
 • Akut hepatit, cirros

Relativa kontraindikationer för utnämning av östrogen och progestogen i klimakteriet

 • Myom
 • endometrios
 • Sjukdomar i levern och gallvägarna (kronisk hepatit, kolecystit, kolelitiasis)
 • Diabetes mellitus med vaskulära komplikationer
 • Krampande anfall
 • Migrän
 • Godartad bröstsjukdom
 • Ålder över 65 år med den första utnämningen av HRT

Studier av forskare har visat att långvarig (4-5 år eller mer) administrering av östrogen i klimakteriet kan öka risken för att utveckla maligna tumörer i bröstet och äggstockarna, såväl som olika tromboemboliska komplikationer. Därför föreskrivs hormonersättningsterapi av obstetriker-gynekologläkare strikt enligt indikationerna: i närvaro av uttalade manifestationer av menopausalt syndrom, hög risk för osteoporos, urogenitala och sexuella störningar, med mentala och neurotiska störningar (inklusive depression och minnesnedsättning)..

Fytoöstrogener med klimakteriet

Med kontraindikationer för att ta östrogener och progestogener under klimakteriet kan du använda de tidigare förtecknade lugnande medel och lugnande medel, samt fytoöstrogener och homeopatiska läkemedel. Regelbundet äta mat och beredningar som innehåller fytoöstrogener hjälper till att minska svårighetsgraden av manifestationerna av klimakteriet.

 • Isoflavonoider (källa - sojabönor och andra baljväxter, linser, granatäpple, dadlar, kål, solrosfrön)
 • Lignaner (finns i kli och fiber erhållna från det yttre lagret med vete, råg, ris, samt linfrö, i vitlök och morötter, nötter, äpplen, körsbär)
 • Fytohormoner som finns i vissa växter (cimicifuge, melbrosia, raponticin). De mest kända är climadinon och remens - beredningar erhållna från tsimitsifuga, såväl som fytoöstrogener från rödklöver (feminal) och från sojabönxtrakt (inoclim).

Som ni ser är valet av verktyg för att bli av med obehagliga problem under klimakteriet ganska stort. Och din barnläkare-gynekolog hjälper dig att välja det bästa alternativet i båda fallen..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför går blodproppar ut under menstruationen?

Många kvinnor hittade blodproppar i menstruationen under menstruationen. Dessa blodklumpar kan ha olika storlekar och sticker ut med jämna mellanrum. I vissa fall ser utsläppet ut som bitar med sönderrivet kött, vilket skrämmer kvinnan....

Blodproppar under menstruationen: orsaker och symtom

Blodproppar under menstruationen är inte alltid en patologi. Detta händer med vissa funktioner i kvinnans kropp, kränkningar av livmoderns struktur eller med låg fysisk aktivitet....

Den första menstruationen hos flickor. Tecken på hur länge första gången varar, symtom, försening

Menstruation är det främsta tecknet hos kvinnor om förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Den första utskrivningen hos flickor börjar i tonåren och visar korrekt mognad av reproduktionssystemet....