Allt om hormoner vid endometrios - faran för hormonterapi och alternativa behandlingar

Harmonier

Hej bloggläsare! Idag kommer vi att prata om den vanliga patologin som möts av upp till 50% av kvinnorna i reproduktionsperioden i olika delar av världen. Detta är endometrios. Sjukdomen leder till en kränkning av menstruationscykeln, smärta och infertilitet. Därför är det så viktigt att känna till de första tecknen på en sjukdom och rådfråga en läkare i tid. I den här artikeln kommer jag att prata om klassiska och alternativa terapimetoder, hur man kan förhindra sjukdomen med hjälp av folkrecept. Hormoner vid endometrios upptar en viktig plats i behandlingen. Men hormonterapi har kontraindikationer och biverkningar, vilket kan skada hälsan. Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att samla in mer information och dra rätt slutsatser..

Endometrios - essensen av sjukdomen, orsaker, symtom, konsekvenser

Endometrios är spridningen av livmoderens inre foder på grund av hormonell obalans. Endometriet kan växa djupt in i muskelskiktet i organet, lokaliserat på äggstockarna, äggledarna, i bukhålan och till och med i lungorna i lungan. Denna vävnad är hormonkänslig, oavsett distribution. I livmodern, vid normal lokalisering, avvisas den i början av menstruationscykeln, vilket leder till regelbunden fysiologisk blödning. I endometriet, som har spridit sig till andra organ, sker samma processer. Blödning och blödning leder till inflammation i organen, uppkomsten av vidhäftningar och smärta.

Vilka hormoner är involverade i endometrios? Kvinnliga könsorgan - östrogen och progesteron. Samtidigt ökar östrogener och progesteron är bristfälligt, detta hormon saknas hårt i kroppen.

En sådan obalans leder till patologisk aktivitet hos endometrioidvävnad. Enligt WHO: s organisation tar endometrios 3: e plats i förekomsten av gynekologi efter inflammatoriska processer och fibroider. Med myom är skador på livmoderns inre foder ett vanligt fall. Oftare förekommer patologi hos utsatta kvinnor, i vilka hormonell obalans utvecklas mot bakgrund av exponering för negativa faktorer..

Endometriosis riskgrupper:

 • operationer i livmodern (kejsarsnitt, curettage, avlägsnande av submukosala noder);
 • diatermocoagulation (termisk cauterization) av livmoderhalsen;
 • aborter
 • grov palpation av livmodern under diagnos eller operation;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • autoimmun patologi;
 • genetisk predisposition.

Orsaker till östrogenökningar kan vara förknippade med infertilitet.

Endometrios förekommer ofta hos kvinnor som inte är noll. Åldern 35-45 år ingår också i listan över riskgrupper..

Beroende på lokalisering av endometriotisk vävnad, skiljer sig flera typer av sjukdomar:

 • inre (könsorgan) - endometriet växer djupare in i livmodern;
 • extern (extragenital) - vävnad sprids till andra delar av livmodern eller närliggande organ.

Sjukdomen kan vara asymptomatisk under lång tid (upp till 10 år från början av patologiska förändringar). Trots välbefinnande utvecklas sjukdomen och skadar kvinnors hälsa.

Därför är det viktigt att genomgå en årlig förebyggande undersökning av en gynekolog för att diagnostisera sjukdomen i tidiga utvecklingsstadier. De första förändringarna kan upptäckas genom ultraljud av bäckenorganen, med kolposkopi, undersökning på en stol med speglar.

Kliniska tecken på endometrios:

 • ihållande dragvärk i nedre del av buken;
 • ökat obehag under tarmrörelser, urinering, samlag;
 • smärtsam och tung menstruation;
 • fläckar före och efter menstruationsblödning;
 • irritabilitet, nervositet, ökad ångest.

En farlig konsekvens av endometrios är infertilitet. Sjukdomen utvecklas hos kvinnor i reproduktiv ålder, och att få ett barn blir en svår uppgift. I avancerade fall är infertilitet dåligt konservativt, och kirurgi är den enda chansen att återhämta sig..

Internationella protokoll för behandling av endometrios - vad läkare erbjuder

Modern gynekologi använder internationella protokoll som innehåller en lista över viktiga och komplementära läkemedel.

Hormoner för endometrios föreskrivs för alla typer av sjukdomar. För behandling används läkemedel som jämnar den hormonella bakgrunden, minskar aktiviteten hos endometriotisk vävnad och blockerar tillväxten utanför livmodern.

De viktigaste läkemedlen som föreskrivs av läkare enligt internationella protokoll:

 • Kombinerade orala preventivmedel (COC). Innehåller två typer av hormoner - östrogener och progestiner. Förberedelser: Jeanine, Bonade, Klayra, Tri-Regol.
 • Antigonadotropins. De har en antiöstrogen effekt. Förberedelser: Danazol, Gestrinon.
 • Gestagener. Sänk östrogennivåerna, har antiinflammatoriska effekter, bromsa tillväxten av endometrioidvävnad.
 1. Icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) lindrar inflammation och obehag i bäckenområdet.
 2. Smärtstillande analgetika.
 3. Lugnande medel för att förbättra den känslomässiga bakgrunden.

Nu vet du hur läkare behandlar endometrios. Hormonala läkemedel ingår i den obligatoriska terapilistan. Och detta är en hälsorisk.

Konsekvenserna av hormonterapi

Hormoninnehållande läkemedel har inte alltid en snabb effekt i behandlingen av endometrios. Ofta återkommer sjukdomen några månader efter avslutad terapiförlopp. Därför måste du ta sådana läkemedel under lång tid. Detta medför ytterligare ett problem..

Hormonala läkemedel har allvarliga biverkningar, vilket påverkar hälsan negativt. Som ett resultat av konstant terapi störs funktionerna i många organ: matsmältningen, det endokrina och nervsystemet, förändringar påverkar den sexuella och mentala sfären.

Kombinerade orala preventivmedel kan orsaka ihållande huvudvärk, ökat blodtryck, depression, sömnlöshet, vaginal blödning, minskad sexdrift och viktökning på grund av ökad aptit. Långtidsanvändning av läkemedel ökar risken för djup venetrombos i benen, vilket leder till en livshotande komplikation - lungemboli. Under behandlingen utvecklas persistent trast..

Antigonadotropiner orsakar huvudvärk, torr hud, håravfall, överdriven svettning, värmevallningar, mjukning av ben och ökar risken för sprickor. Progestogener administreras ofta med den intrauterina anordningen, vilket kan orsaka infektion i livmodern och inflammation i bäckenorganen. Alla biverkningar härrör från det faktum att hormoner är berusade i 6 månader eller mer, och i vissa fall föreskrivs terapiförlopp för livet.

Användbar video om endometrios

Alternativa terapimetoder

En rimlig fråga uppstår - hur man ska behandla endometrios, om inte hormoner? Det finns icke-traditionell terapi, som, när den appliceras i tid och på rätt sätt, stoppar utvecklingen av sjukdomen och tar bort alla obehagliga symptom. I folkrecept används medicinska örter och medicinska avgifter. Behandlingen är lång, men säker för hälsan. Naturläkemedel har ingen toxisk effekt på kroppen och orsakar sällan biverkningar..

Så med endometrios underskattas progesteron vanligtvis, och detta förvärrar balansen mellan östrogen och progesteron med ett överskott mot östrogen. Följaktligen måste vi med örter och andra metoder höja progesteron under den andra halvan av cykeln från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln, och ta bort östrogener i den första halvan av cykeln, från den första till den 14: e dagen av cykeln. Hur man normaliserar progesteron, jag skrev en artikel separat, läs här. Jag kommer att skriva kort att Abrahams träd och vilda yams kommer att göra här. Och måste också minska östrogen, om det produceras i stora mängder, mer om östrogen här.

Tinktur och avkok av hemlock från maria rot

Sällsynta medicinalväxter som är svåra att få på ett apotek, men växtläkare har alltid dessa växter. Behandlingen är bättre att börja med tinktur och avkok. Tinktur framställs av 50 gram ört och en halv liter vodka. Läkemedlet infunderas på ett mörkt ställe i 2 veckor, skakar behållaren dagligen. Ta en matsked tre gånger om dagen mellan måltiderna.

Buljongen används för douching. Den framställs av 20 gram ört, ångad i ett glas kokande vatten. Behandlingen med tinktur och buljong är inte mer än 2 månader, då kan behandlingen upprepas efter 4-6 veckor. Hemlock och marinrot normaliserar hormoner.

Trots att det här är traditionella behandlingsmetoder är det bättre att kontrollera hormonnivån i blodet. Det är nödvändigt att ta tester för innehållet av östrogen och progestiner efter varje terapiförfarande.

En blandning av propolis och honung

Propolis är ett effektivt botemedel mot många inflammatoriska sjukdomar, förbättrar det lokala blodflödet och har en smärtstillande effekt. För att bereda blandningen är propolis förfryst. Sedan skärs 10 gram av produkten, blandad med 100 gram honung, värms i ett vattenbad under 20-30 minuter tills en homogen massa erhålls. Blandningen filtreras genom en sil, kyls till rumstemperatur. Ta 10 ml tre gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är 2-3 månader, vid behov upprepas behandlingen tills fullständig återhämtning.

Alternativa behandlingar

Det finns alternativ till hormonterapi - traditionella behandlingsmetoder, som nämnts ovan, och traditionella metoder. För att bli av med endometrios används det naturliga preparatet Indol-3. Detta läkemedel har en antitumoreffekt, normaliserar hormonnivåer, har en immunostimulerande och antioxidant effekt. Indole-3 har visat sig i behandlingen av endometrios hos kvinnor som vägrat hormoner och kirurgi.

Behandlingsregimen inkluderar immunmodulatorer (Cycloferon), multivitaminer (Complivit), läkemedel för att förbättra mikrocirkulationen (Trental). Terapi har inte uttalade biverkningar, när kvinnor tar droger får kvinnor inte fett och upplever inte konstant huvudvärk, som vid utnämningen av hormoner.

Endometrios är en vanlig sjukdom som ofta leder till infertilitet. Faran för sjukdomen ligger också i det faktum att behandling kräver användning av hormonella läkemedel med hög risk för komplikationer. För att undvika utvecklingen av sjukdomen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog en gång var sjätte månad. I händelse av att sjukdomen verkar bör en specialist diskutera möjligheterna till alternativ behandling, vägran av hormoner och kirurgi.

Mer om endometrios och orsakerna till dess utseende, hur man bota den utan läkemedel, och även vad man ska göra för att undvika det, berättar gynekologen Zhgaryova i sin föreläsning, se HÄR.

Det är inte alltid möjligt att botas med folkmetoder, men om endometrios upptäcktes i de tidiga utvecklingsstadierna, är chansen för säker behandling stor.

Prenumerera på uppdateringar så att du inte missar intressanta artiklar och rekommenderar din blogg till vänner. Vi ses i följande publikationer!

Hur man bota endometrios utan hormoner

Endometrios är en multifaktoriell sjukdom, förutom bäckenorganen som påverkar det endokrina och nervsystemet. Med denna patologi sprids livmodern i livmodern genom kroppen, under menstruation under påverkan av äggstockshormoner blödar det, vilket orsakar obehagliga symtom.

Felaktigt fungerande endometrieceller provocerar bildningen av vidhäftningar, cyster och ärrvävnad. Detta leder till uppträdande av smärta, infertilitet, maligna tumörer. Grunden för denna patologi är en kränkning av immunsystemet, hormonell obalans. Eftersom endometrios är en hormonberoende sjukdom, ingår ofta hormonella läkemedel i behandlingsregimen. Användningen av medel från denna farmakologiska grupp kräver strikt övervägande av kontraindikationer, möjliga biverkningar. Inte alla kvinnor kan använda hormonella läkemedel, så en speciell metod för behandling av endometrios krävs ofta.

Hormon kontraindikationer

Följande skäl ingår i listan över kontraindikationer:

Allergi mot hormoninnehållande läkemedel;

Kardiovaskulär sjukdom; predisposition för tromboembolism;

Uterin fibroids, ovariecyster med indikationer för kirurgiskt avlägsnande;

Systemiska metaboliska störningar;

Hematopoietiska sjukdomar (porfyri, trombocytopeni);

I närvaro av minst en kontraindikation krävs en individuell behandlingsplan för endometrios.

Tillvägagångssätt för icke-hormonell behandling

Terapi av endometrios, där hormoner utesluts från behandlingsregimen, används i de första stadierna av sjukdomen. Om symtomen är allvarliga kommer detta tillvägagångssätt inte längre att vara effektivt..

Det finns enstaka fokus på sjukdomen.

Körtelceller sprids genom tarmen, äggstockarna, in i lungorna, urinblåsan.

Sjukdomen fokuserar in i de djupare lagren av vävnaderna, vidhäftningar börjar.

Allvarliga funktionsstörningar förekommer i organ, cyster bildas fyllda med tjärainnehåll, vidhäftningar och ärr gör organen rörliga relativt varandra, perforering av ihåliga organ kan uppstå.

I det tredje och fjärde stadiet av endometrios indikeras kirurgisk behandling av sjukdomens fokus.

Icke-hormonella terapimetoder:

Behandling med krampläkemedel, immunmodulerande medel, lugnande medel och antiinflammatoriska läkemedel;

Hirudoterapi - behandling med igler;

Balneoterapi - lerbehandling;

Homeopati och traditionell medicin.

Hormonfri konservativ terapi av endometrios

Huvudriktningen för den symptomatiska behandlingen av endometrios är att öka immunförsvarets resistens, lindra smärta, behandla effekterna av hemorragisk anemi, eliminera neuropsykiatriska manifestationer.

Immunmodulerande medel. Normalt eliminerar lymfocyter och makrofager - kämpar mot immunsystemet främmande celler utanför deras inneboende lokaliseringar. Vid endometrios försvagas immunförsvaret, så endometrievävnader sprids utanför livmodern. Vid behandling av sjukdomen används immunmodulatorer såsom Viferon i form av suppositorier, Ronkoferon, Cycloferon, Timogen, Levamisole.

Antioxidanter. Läkemedlen i denna grupp bygger upp ett försvar mot fria radikaler, som medför risken för malig degeneration av celler. För dessa ändamål används pyknogenol, tokoferolacetat, askorbinsyra..

Spasmolytika. Mediciner stoppar spasmer av släta muskler som stör den normala blodcirkulationen och organens funktion - No-shpa, Spazmalgon, drotaverinhydroklorid.

Lugnande medel. De har en lugnande effekt, lugnar nervsystemet, lindrar psykoterapi - Seduxen, Elenium, Tazepam, Phenazepam.

Järnberedningar. Behandling av hemorragisk anemi utförs på sådana sätt som Ferropleks, Fenyuls.

Förberedelser för normalisering av hormonnivåer (fytohormoner). Enligt läkarnas vittnesmål föreskrivs analoger av hormoner med växtursprung som reducerar produktionen av prolaktin, normaliserar hormoncykeln, påverkar sjukdomens dynamik - Cyklodinon.

Lyofilisat av animaliskt ursprung. Det komplexa proteinpreparatet Endoferin används ofta för att behandla endometrios. Det förhindrar anemi, försenad menstruation, utseendet på genombrottsblödning. Läkemedlet är tillverkat av äggstockarna hos nötkreatur, men det är inte ett hormonellt läkemedel. Det hämmar endometrial vävnad på grund av att det hämmar produktionen av cytokiner, leder till inaktivering och atrofi av aktiva körtelceller. Endoferin orsakar inte allergiska reaktioner, är inte giftigt, påverkar inte reproduktionsfunktionen.

Datorterapi

Denna metod används för att behandla alla former av endometrios. Det är baserat på återställande av neuroendokrina anslutningar, immunreglering av en kvinnas kropp. Resultatet av denna behandling är normalisering av reproduktionsfunktioner och hormonbalans..

Kärnan i metoden är effekten av svaga likströmsutsläpp på biologiskt aktiva punkter som förbinder det autonoma nervsystemet och hjärnan. Läkemedel används inte med denna behandlingsmetod..

Resultatet av datorreflexologi:

Immun- och nervsystemets arbete normaliseras;

Den hormonella obalansen elimineras - produktionen av östrogen minskar och progesteron tvärtom ökar;

Invertering av reproduktionsorganen återställs;

Ofta finns det ett botemedel mot infertilitet;

En sund struktur och normal funktion av livmodern, äggstockarna och bröstkörtlarna säkerställs..

Metodens positiva effekt kan kontrolleras genom studier av den hormonella bakgrunden..

laparoskopi

Moderna minimalt invasiva metoder för kirurgisk ingripande hjälper till att undvika stora kirurgiska effekter på kroppen. En sådan metol är laparoskopi. Det utförs genom att manipulera i bukhålan med specialverktyg under kontroll av högupplöst optik. I bukarets främre vägg görs 3 snitt - kirurgiska kanaler för instrumenten. Även om proceduren är kortvarig utförs den under allmän anestesi, med förbehåll för alla krav för invasiva interventioner..

Förutom diagnos finns det möjlighet till målinriktat avlägsnande av små foci av köns- och extragenital endometrios;

Organ skadas i ett minimum, en kvinna förlorar inte förmågan att fostra barn;

Med laparoskopi tar läkaren bort vidhäftningar, vilket positivt påverkar fertiliteten..

Modern medicin har förmågan att ersätta skärningen av endometriosfokus med cauterisering med hjälp av elektrokoagulering eller en laserkniv. En sådan intervention är mindre traumatisk, vilket minskar risken för spridning av endometrieceller, vilket teoretiskt finns med felaktigt avlägsnande av patogena vävnader. Normalt tas material bort genom manöverkanalen i en speciell behållare för att skydda mot sådana fall..

Fysioterapi

Användning av fysioterapeutiska metoder indikeras för endometrios av följande skäl:

En möjlighet att plocka upp en individuell belastning;

Brist på toxicitet, allergifaktor;

Kompatibilitet med andra behandlingsmetoder;

Lokalisering av den terapeutiska effekten;

Sådan behandling indikeras i de initiala stadierna av sjukdomen, det hjälper till att eliminera vidhäftningsprocessen och förebyggande av postoperativa komplikationer, stoppar utvecklingen av endometrios.

Kontraindikationer för fysioterapi:

Närvaron av endometrioida ovariecyster;

III - IV stadier av sjukdomen;

Tar psykotropa läkemedel för att behandla neuropsykiatriska störningar.

Fysiska faktorer som används vid behandling av endometrios:

Pulsströmmar med låg frekvens (elektrofores av jod) - bedöva, har lugnande effekt, normaliserar hormonbalansen, tar inte med urolithiasis, effekten sträcker sig i 2-4 månader;

Magnetoterapi - normaliserar nervsystemets tillstånd, ger en lugnande effekt, förbättrar mikrosirkulationen av vävnader;

UV-strålning, magnetisk laserterapi - har smärtstillande, antiinflammatoriska, biostimulerande effekter på sjukdomens fokus..

För endometrios är det förbjudet att använda följande fysioterapeutiska metoder: lumbosakral massage, lerbehandling, diatermi, paraffinbehandling, svavelväte och terpentinbad, eftersom dessa procedurer stimulerar oönskat i detta fall, överdriven östrogenproduktion.

balneoterapi

Detta kraftfulla och effektiva program för behandling av endometrios inkluderar användning av radon- och jod-brombad i kombination med bevattning av vagina och mikroclyster med radonvatten.

Effekten av radon på den kvinnliga kroppen:

Normalisering av nivån av gonadotropiner;

Minskad hyperestrogenism, ökad progesteron.

Efterverkan från användning av radonbad varar upp till 6 månader.

Handlingen av jod-brombad och vaginal bevattning:

Öka tröskeln för smärtkänslighet;

Sänka blodtrycket;

Normalisering av sköldkörtelfunktionen;

Undertryckande av överdriven östrogenproduktion;

Efterverkan av jod-brombad - 4 månader.

Dessutom används barrträd och bischofitbad som har en lugnande, antispastisk effekt och har en smärtlindrande effekt på grund av termiska, kemiska och mekaniska effekter på hudreceptorer. Längden på eftereffekten av en badbehandlingskurs är från 3 till 5 månader.

hirudotherapy

Behandling av endometrios med igler utförs uteslutande under övervakning av en specialist och efter en diagnostisk undersökning. Läkaren bestämmer metodens frekvens och varaktighet. Vid hirudoterapisessioner på platser för projicering av livmodern, äggstockarna, på korsbenet, vid akupunkturpunkter och till och med inuti slidan appliceras medicinska iglar. De utsöndrar mer än 100 typer av biologiska aktiva föreningar på bettplatsen, vilket positivt påverkar dynamiken i botemedel mot endometrios..

Den odlade endometriet minskar;

Menstruationscykeln är normaliserad;

Volymen av menstruationsflödet stabiliseras;

Vidhäftningar och endometrioida cyster löser;

Graviditet uppstår med infertilitet orsakad av endometrios.

Intensiteten hos smärtsyndromet minskar.

Det är möjligt att använda flera behandlingskurser med igler, i det här fallet bör det finnas pauser mellan dem som varar i flera månader.

Alternativ endometriosbehandling har en positiv effekt på hälsotillståndet hos patienter som är kontraindicerade vid hormonbehandling, liksom på dynamiken i behandlingen av endometrios-symtom.

Artikelförfattare: Valentina Vladimirovna Lapikova | Gynekolog, reproduktolog

Utbildning: Diplomet "Obstetrics and Gynecology" erhölls vid det ryska statliga medicinska universitetet vid Federal Agency for Health and Social Development (2010). 2013 genomförde forskarskolan vid NIMU im. N. Pirogova.

Endometrios-terapi: vilka läkemedel som används

Endometrios är en sjukdom där det finns en patologisk spridning av endometrialskiktet i livmoderhålet och med den yttre typen på organen i bukhålan. Eftersom sjukdomen ofta utvecklas mot bakgrund av hormonell obalans i en kvinnas kropp, är behandlingsregimen baserad på användning av hormonella läkemedel.

Endast en läkare kan förskriva behandling av endometrios hos kvinnor, läkemedel väljs utifrån undersökningsresultaten. I vissa fall används antibakteriella medel. Metoder bestäms beroende på utvecklingsstadiet av sjukdomen och kursens form.

Hormonala läkemedel mot endometrios

Oftast kan du hantera sjukdomen med medicinering. Hormoner vid endometrios bestäms efter ett blodprov. Kardinaloperation är extremt sällsynt om andra behandlingar har varit ineffektiva.

Ofta ställs en sådan diagnos efter 35 års ålder. Efter klimakteriet och under de första åren förekommer denna patologi extremt sällan. Det kommer emellertid inte att vara överflödigt att bekanta sig med förteckningen över symtom på endometrios med klimakteriet.

Hormonterapi kan vara annorlunda. Oftast ordineras mediciner för följande läkemedelsgrupper:

 • gonadotropinagonister;
 • gonadotropinhormoninhibitorer;
 • antigestagens;
 • gestagener;
 • orala preventivmedel.

Innan behandlingen påbörjas kommer läkaren att ta reda på vilka hormoner i kvinnans kropp som är förhöjda och vilka som sänks. Detta är det enda sättet att hitta effektiv terapi..

Gonadotropin hormonfrisläppande agonister

Hos friska kvinnor produceras detta hormon av hypotalamiska celler. Ämnet är avsett att stimulera produktionen av hypofyshormoner, vilket neutraliserar äggstocksaktiviteten.

Om du tar läkemedel med en sådan effekt med endometrios uppstår ett tillstånd, som vid klimakteriet. Som ett resultat av behandlingen upphör östrogenproduktionen och sjukdomen avtar. Ett nytt lager kan inte längre växa och patologi kan botas.

Inte alla patienter använder denna konservativa metod. Det har sina egna egenskaper. Behandlingstiden är mer än sex månader. Mottagning av läkemedel utförs genom injektion. Injektionerna kan placeras i musklerna, i buken eller under huden. Förfarandet kräver ofta kvalificerad personal.

Mot bakgrund av en sådan hormonterapi börjar negativa klimakteriumssymtom visa sig över tid. Ben blir svaga, vilket ökar risken för sprickor.

Hormonala läkemedel för behandling av endometrios väljs individuellt. Det som hjälper en kvinna kan vara helt olämpligt för en annan. Doseringen, liksom medicinen själv, bestäms utifrån kroppens egenskaper.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Dessa läkemedel för behandling av endometrios hos kvinnor kan bromsa spridningen av slemskiktet. Mot bakgrund av effekterna av läkemedel upphör ovariefunktionen, på grund av vilken östrogen upphör att produceras.

Mifepristone, Danazol, Novinet med endometrios och andra läkemedel är läkemedel i denna kategori. Det är viktigt att tänka på att behandling med denna metod kan provocera följande biverkningar:

 • snabb hårväxt på kroppen;
 • acne;
 • viktökning.

Även rätt val av dosering av dessa läkemedel skyddar inte alltid mot förekomsten av biverkningar.

gestagener

Behandling av endometrios med hormoner utförs ofta med gestagener. Verkan av dessa läkemedel liknar mekanismen för progesteron. Läkemedlet undertrycker den patologiska spridningen av livmoderslimhinnan.

Vizanne med endometrios används under lång tid. Mottagning - en gång om dagen. Ämnets verkan börjar efter det att sjukdomens utveckling har upphört. Menstruationen upphör, äggstocksfunktionen.

Behovet av att bli av med sjukdomen uppmuntrar kvinnor att ta allvarliga hormonella läkemedel med endometrios, som har en stor lista över biverkningar. En läkare kan ordineras Dufaston, Orgametril och andra sätt. Användningen av läkemedlet bör utföras strikt i enlighet med tillverkarens instruktioner, läkares föreskrifter och med hänsyn till orsakerna till sjukdomen.

Hormonala orala preventivmedel

COC för endometrios används mycket ofta. Dessa mediciner är tillämpliga för olika sjukdomar i könsorganen och kan utföra flera funktioner samtidigt..

Om behandling utförs med hjälp av OK, utöver den terapeutiska effekten, uppnås högt skydd mot graviditet. Menstruationscykeln regleras, en stabil hormonell bakgrund återställs.

P-piller inkluderar progestogener och östrogener. Detta garanterar inte bara preventivmedel, utan stoppar också kroppens produktion av hormoner, på grund av vilken tillväxten av endometrium.

Endometrios och Yarina är begrepp som många gynekologer går hand i hand. Läkaren kan rekommendera att du tar Novinet och vissa andra läkemedel. Du måste välja en behandlingsmetod med din läkare. Specialisten kommer att berätta exakt vilken åtgärd detta eller det här läkemedlet har, och hjälper dig att fatta rätt beslut..

Icke-hormonella läkemedel

Hormonella piller för endometrios är inte alla läkemedel som används för att behandla sjukdomen. Patologi kan åtföljas av uppkomsten av cystiska formationer, alltför rik menstruationsflöde, smärta under menstruationen. I de flesta fall orsakar endometrios symtom för att stoppa som en kvinna måste ta ytterligare mediciner.

För att hantera konstant trötthet och smärta kan följande mediciner ordineras:

Ibland måste dessa läkemedel tas systematiskt. I de första stadierna av utvecklingen av sjukdomen räcker det att använda läkemedel endast under menstruationen, då obehaget är särskilt starkt.

Efter 40 år bidrar p-piller också till en framgångsrik behandling av sjukdomen. Det finns dock fall då läkaren tvingas överge hormonbehandling. Kontraindikationer för sådan behandling är följande tillstånd och sjukdomar:

 • diabetes;
 • allergi mot hormoner;
 • tyreotoxikos;
 • kränkningar av njurarna och levern;
 • tromboembolism.

Beslutet om hur man administrerar terapi fattas av den behandlande läkaren. Du kan inte starta utvecklingen av sjukdomen, eftersom komplikationer kan påverka hela kroppen och inte bara reproduktionsorganet.

Dessutom rekommenderar vi att du läser om hormonfria behandlingsmetoder för endometrios..

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios föreskrivs endast när det finns behov. Sådan behandling rekommenderas:

 • i närvaro av en infektiös samtidigt sjukdom;
 • en historia av inflammatoriska patologier i reproduktionssystemet;
 • starka mykotiska infektioner som kan provocera bakteriell aktivitet.

Antibiotikabehandling för endometrios utförs endast i extrema fall. Om du missbrukar dessa piller finns det en hög risk att patologin kommer att utvecklas.

Antibakteriella läkemedel undertrycker starkt immunitet, vilket leder till utveckling av endometrial vävnad, inte bara i livmoderhålet, utan också utanför det reproduktiva organet..

Vilka ljus kan användas

Suppositorier för endometrios i livmodern används inte bara för att bromsa tillväxten av slemhinnan. Det tar tid för de föreskrivna hormonerna att fungera. Under hela denna period kan en kvinna känna smärta i samband med en sjukdom.

Följande suppositorier behandlar inte endometrios, men minskar patologinsymtomen:

Dessa läkemedel används för att lindra smärta utan användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i form av tabletter. Detta minskar de negativa effekterna av kemikalier på kroppen, samtidigt som effekten upprätthålls.

Fördelar och nackdelar med hormonbehandling

Om en kvinna bestämmer sig för att behandla endometrios med hormoninnehållande läkemedel, måste hon beakta fördelar och nackdelar med sådan terapi..

Hormonbehandling har följande positiva aspekter:

 • smärta och blödning passerar;
 • tillväxten av foci av sjukdomen stoppar;
 • reproduktionsförmågan återställs;
 • tillförlitlig preventivmedel ges under aktiv sexuell aktivitet;
 • efter avslutad behandling återställs den naturliga menstruationscykeln.

Emellertid har hormonella läkemedel mot livmodern endometrios också negativa aspekter, till exempel:

 • behandling kan vara ineffektiv;
 • behandlingens varaktighet når ibland flera år;
 • beroendeframkallande;
 • Hoppa inte över att ta läkemedlet så att livmodersblödning inte syns.
 • det finns en risk för återfall.

Hormoner används ofta för att behandla endometrios. Det huvudsakliga tecknet på att läkemedlen har kommit är bristen på en allergisk reaktion på de mediciner som används..

Beskrivning av viktiga läkemedel

Ett hormonellt läkemedel mot endometrios kan tas endast efter en läkares möte. Du kan inte ersätta läkemedlet med en liknande sammansättning eller verkan av ett läkemedel.

Gonadoliberin-agonister

Även om hormoner med endometrios kan säljas i olika former av frisättning, injiceras ofta läkemedlen i denna medicineringsgrupp. Det kan vara följande verktyg:

 • Zoladex;
 • Diferelin;
 • Decapeptyl Depot;
 • Lucrin Depot.

Vissa läkemedel, till exempel Duphaston, Vizanne, måste du dricka i tabletter. Du kan bota patologin. Men det är viktigt att tydligt följa alla rekommendationer från den behandlande läkaren.

Hormonell preventivmedel

Dessa läkemedel föreskrivs av läkaren efter att ha fått resultaten av ett blodprov. Jess ska tas 28 dagar, en tablett samtidigt. Du kan börja ta läkemedlet från den 3-5: e dagen av menstruationscykeln.

Som framgår av flera recensioner av kvinnor är Regulon med endometrios en annan effektiv botemedel. Inte bara klarar av symtom, utan förhindrar också ytterligare tillväxt av livmoders slemhinnevävnad.

Novaring används också för endometrios. Detta är en ring som är vaginalt inställd. Det frisatta ämnet återställer endometriumens normala struktur och förbättrar välbefinnandet..

Användning av läkemedlet Duphaston

Duphaston används ofta som huvudmedicin för livmodern endometrios. Läkemedlet bör tas från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln.

Terapeutisk hormonbehandling med Duphaston har en mild effekt. Effekten är direkt på endometrial vävnad. Andra strukturer förblir intakt.

Komplexa behandlingsmetoder: användning av Wobenzym

Omfattande behandling av patologi kan inkludera hormonella läkemedel, immunmodulering och smärtstillande medel. Många kvinnor har provat Wobenzym.

Det är omöjligt att bli av med endometrios med hjälp av detta läkemedel. Sådan behandling påverkar inte endometrial vävnad och hormonnivåer. I själva verket är medicinen avsedd att återställa tarmmikroflora.

Ytterligare läkemedel vid behandling av endometrios

Förutom hormoner och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, med medicinsk behandling, kan läkaren förskriva ytterligare läkemedel till kvinnan, inklusive läkemedel som har en naturlig växtbas.

Vid behandlingen av sjukdomen har extraktet av tistelns frukt visat sig väl. Denna växt kan aktivera den avvisande av endometrial vävnad i rätt tid. Terapiförloppet är lång.

I vissa fall behandlas endometrios med kosttillskott. Det är viktigt att tänka på att dessa medel har en stödjande och inte terapeutisk effekt. Ibland rekommenderar läkaren läkemedel som måste spädas ut och injiceras i slidan med en irrigationsspruta.

Vi rekommenderar att du dessutom bekanta dig med metoderna för behandling av endometrios med homeopati och en lista över läkemedel som används.

Komplikationer av läkemedelsbehandlingen av endometrios

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel kan provocera utvecklingen av biverkningar. Följande komplikationer är möjliga:

 • allergiska reaktioner;
 • förändring i hårfästet på kroppen;
 • blödning
 • hudutslag;
 • beroendeframkallande.

För att inte få fett från hormoner är det viktigt att ta bara de läkemedel som läkaren föreskrev. Du kan inte använda dem längre än den angivna tiden.

Det är möjligt att bli av med endometrios med medicinering. Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och behandla dig själv noggrant..

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel

Uterus endometrios är en allvarlig sjukdom. Det förekommer hos många kvinnor i fertil ålder, det är farligt för hälsan, det kan orsaka infertilitet och andra patologier. De behandlar denna sjukdom på olika sätt, men oftast genom operation. Behandlas denna sjukdom med medicinering? Faktum är att för tillfället inte ett enda botemedel mot endometrios kan helt bota denna sjukdom. Trots detta, läkemedel bromsar utvecklingen av patologi, lindra symtomen på sjukdomen.

Vad är endometrios??

Endometrios är en ren kvinnlig sjukdom som kan uppstå i livmodern och äggstockarna. Det är förknippat med överdriven tillväxt av endometriet, som täcker livmoderns yta. Detta är ett speciellt lager som hjälper ägget att fånga under befruktningen. Efter att ägget är ordentligt fixerat i endometriet, uppstår vanligtvis kärl som är ansvarig för fostrets utveckling. Om graviditeten avslutas, exfolierar skiktet i livmoderslimhinnan och kommer ut med blodet. Kvinnan börjar menstruation.

Endometrios är av två typer:

 • Endometrios är könsorgan. Med denna patologi påverkas livmodern och dess nacke, vagina och äggstockar. Denna typ av sjukdom finns i 85% av fallen.
 • Extra-genital endometrios. Med denna typ av sjukdom uppstår skador på de inre organen, urinblåsan, tarmen och postoperativa ärr. Detta är en sällsynt form av sjukdomen. Det uppstår på grund av blodproppar som kommer in i bukhålan. Denna typ av patologi behandlas med den kirurgiska metoden..

Endometrios provocerar förekomsten av inflammation i bukhinnan. Det stör arbetet i inre organ. Det påverkar livmoderens väggar. Orsakar bildning av vidhäftningar och noder. Denna sjukdom orsakar infertilitet..

De vanligaste orsakerna till denna sjukdom är:

 • hormonella störningar;
 • immunfel;
 • ärftlighet;
 • påfrestning;
 • olika psykologiska störningar.

Sjukdomens symtom visas inte omedelbart utan bara i ett sent utvecklingsstadium:

 • Livmodern ökar i storlek upp till sex veckors graviditet. Antar en rund form.
 • Det finns en tyngd i nedre del av buken.
 • Störande smärta i buken. De kännas både under menstruation och under urinering, avföring samt under samlag.
 • Infertilitet uppstår.
 • Menstruella oregelbundenheter.

Sjukdomen hos alla kvinnor går annorlunda. Baserat på resultaten av testerna kan en erfaren gynekolog enkelt diagnostisera och förskriva lämplig behandling, förskriva ett läkemedel för endometrios, vilket förhindrar uppkomsten av återfall.

Metoder för att behandla patologi

Vilka läkemedel för att behandla endometrios? Denna fråga är svår att besvara. De flesta läkare är överens om att behandlingen av patologi bör vara omfattande. Det är nödvändigt att inte behandla ett enda organ utan hela kroppen.

Innan läkaren förskrivs ett läkemedel för endometrios, tar läkaren hänsyn till försummelsen av sjukdomen, patientens immunitet, sjukdomens egenskaper, komplikationer, lokalisering och spridning av processen.

Endometrios behandlas på tre huvudsakliga sätt, dessa är:

 • kombinationsterapi;
 • kirurgiskt ingrepp;
 • konservativ behandling.

Endometrios kan botas utan kirurgi endast i sällsynta fall. Konservativ terapi används endast med:

 • infertilitet
 • asymptomatisk sjukdomsförlopp;
 • reproduktionsålder hos damer;
 • adenomyos.

I alla andra fall rekommenderar gynekologer en kirurgisk metod för behandling. Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen kommer livmodern att bestå eller tas bort helt.

Med den konservativa kirurgiska metoden tas skadade områden bort genom kirurgi och opigmenterade, svåra att nå och mikroskopiska foci behandlas med medicineringsmetoden. Efter behandlingen av endometrios, blir patienterna gravida på ett säkert sätt, bär barnet och föder.

Läkemedel som används vid behandling av patologi

Gynekologen väljer medicinen för endometrios utifrån sjukdomens svårighetsgrad. Använda droger:

 • att minska produktionen av könshormoner;
 • från uterusblödning;
 • att eliminera ett smärtsymtom och andra negativa manifestationer;
 • före operation;
 • under rehabilitering, efter operationen.

Läkemedel för endometrios ska endast tas enligt det schema som föreskrivs av läkaren. Du bör strikt följa den rekommenderade kursens längd, eftersom många läkemedel vid långvarig användning kan orsaka många biverkningar..

Vilka läkemedel för att behandla endometrios? En sådan fråga ställs ofta av kvinnor som har upptäckt denna patologi. I behandlingen av denna sjukdom används som regel läkemedel från flera grupper, dessa är:

 • Gonadotropin frisläppande hormonagonister. Mediciner är hormonella. Minska mängden östrogenproduktion. Kan användas både i tablettform och i form av injektioner. Gå in i kroppen i konstgjord menopaus. Menstruationen upphör att komma på grund av brist på östrogen. Mot denna bakgrund slutar endometriet också växa. Lesionerna regresserar. Sådana läkemedel bör behandlas i cirka sex månader. Längre behandling kan leda kroppen till en tidig menopaus. De bästa läkemedlen för endometrios i denna grupp är Zoladex, Diferelin, Buserelin.
 • Antigestagens, hämmare för produktion av gonadotropiska hormoner. Läkemedel i denna kategori hämmar produktionen av luteiniserande, follikelstimulerande hormoner. Undertryck progesteronproduktion. Läkemedlen frisätts i form av tabletter och kapslar. Mediciner ger uttalade biverkningar. De mest populära läkemedlen är Mifepristone och Danazol..
 • Gestagener. En annan grupp läkemedel som används vid behandling av endometrios. Progesterontabletter stabiliserar menstruationscykeln och förlänger den andra fasen. De mest effektiva läkemedlen i denna kategori inkluderar Norkolut, Dufaston, Utrozhestan. Mediciner kan förskrivas inte bara i form av tabletter, utan också i form av injektioner.
 • Kombinerade orala preventivmedel. De inkluderar östrogener och gestagener. Stimulera produktionen av kvinnliga könshormoner. Stabilisera utvecklingen och förhindra endometrial tillväxt. Läkemedel i denna kategori har druckit i cirka sex månader. Populär: "Janine", "Klayra", "Diane-35", "Jess" och "Yarina".

Intrauterina enheter kan användas för att behandla sjukdomen. Den mest populära är Mirena. Ibland använder de mediciner som innehåller manliga hormoner och androgener. Ett sådant läkemedel är metyltestosteron. Förutom dessa läkemedel kan icke-hormonella mediciner också användas vid behandling av endometrios..

Behandling av endometrios är komplex och lång, minst sex månader. För att uppnå ett bra resultat måste alla läkares anvisningar följas. Överträd inte behandlingsregimen. Sjukdomen är mycket allvarlig och kan utvecklas, så självmedicinering i denna situation bör uteslutas.

Kombinerade orala preventivmedel

Vid behandling av endometrios hos unga kvinnor används lågdoserade orala preventivmedel i stor utsträckning. De minimerar effekterna av manliga hormoner. Vid tidpunkten för att ta tabletterna, sebum i hud och hår minskar hos kvinnor, antalet akne minskas märkbart. Denna terapi utförs ofta i samband med kirurgi. Om operationen inte utförs drickas medicinen för livmodern endometrios i 6-9 månader.

Följande mediciner anses vara de mest effektiva:

 • "Silhuett". Dessa är hormonella tabletter av den kombinerade typen. De har antiandrogena och antiinflammatoriska egenskaper. Den aktiva substansen är etinylöstradiol. Läkemedlet "Silhouette" för endometrios tas dagligen, en tablett per dag. Den terapeutiska kursen i minst tre veckor. Läkemedlets kostnad är cirka 700 rubel.
 • Norkolut. Läkemedlet absorberas mycket snabbt i mag-tarmkanalen. Giltigt två timmar efter administrering. Innehåller den aktiva ingrediensen - noretisteron. Läkemedlet tas från den femte till den femtonde dagen i menstruationscykeln. Den dagliga normen är 5 ml. Kursen varar i sex månader. Pris 350 rubel.
 • "Yarina." Läkemedlet har antiandrogena egenskaper. Minskar aktiviteten i talgkörtlarna. Minskar mängden akne. En medicin för endometrios dricker varje dag i tre veckor. Antagningstiden regleras av läkaren. Det kostar cirka 500 rubel.
 • "Regulon". Det är ett preventivmedel flerfasläkemedel. Det innehåller två aktiva ingredienser, dessa är etinylöstradiol och desogestrel. Piller aktiverar utsöndring av könshormoner. De drickas dagligen. Kursen är 21 dagar. Läkemedlets pris är cirka 300 rubel.
 • Klaira. Ett preventivmedel av den kombinerade typen. Dess verkan är baserad på egenskaperna hos två aktiva substanser: dienogest och östradiolvalerat. Medicinen ändrar kvaliteten på livmoderhalsvätskan, på grund av vilken ägglossningsprocesser undertrycks. Kursen är 28 dagar. Det finns ett läkemedel i regionen med tusen rubel.
 • Novaring. Läkemedlet presenteras i form av en speciell ring för vagina. Den innehåller två aktiva komponenter - det är etonogestrel och etinylöstradiol. Läkemedlet injiceras i slidan i 21 dagar. Pris 380 rubel.
 • "Jess". Det kännetecknas av antiandrogena egenskaper. Aktiva ämnen: drospirenon och etinylöstradiol. Det tas muntligt. Behandlingsvaraktigheten är 28 dagar. Det finns tabletter i området 1000 rubel.
 • Novinet. Undertrycker ägglossningen. Det stabiliserar kvaliteten på livmoderhalsslemet. Innehåller etinylöstradiol med desogestrel. Läkemedlet tas i tre veckor och tar sedan en 7-dagars paus. Därefter fortsätter behandlingen. Pris 600 rubel.
 • EXPREGR. Den innehåller etinylöstradiol i kombination med gestoden. Undertrycker ägglossningsprocesser. Det normaliserar tillståndet i livmoderhalsslemet. Tabletterna tas oralt i 21 dagar. Sedan tar de en paus i en vecka. Fortsätt vid behov behandlingen.

Dessa läkemedel bör tas samtidigt. Om läkemedlet förskrivs utan en sju dagars paus, kommer menstruationen inte.

"Janine" med endometrios

"Janine" är det mest populära botemedel mot livmodern endometrios. Hos patienter som tog detta läkemedel regresserade sjukdomen under lång tid. Välbefinnandet förbättras märkbart.

"Janine" avser läkemedel från den senaste generationen. Det är en låg dos hormonell medicin. Innehåller dienogest i kombination med etinylöstradiol. Det absorberas snabbt och börjar omedelbart agera. Det hämmar produktionen av hormoner, vilket resulterar i att mängden östrogen minskar. Tabletter förhindrar början av ägglossning. Vid användning kan du inte bli gravid. Ett annat läkemedel minskar kontraktiliteten hos äggledarna. Svår marknadsföring av ägg.

Gynekologer föreskriver "Janine" för att förhindra tillväxt och utveckling av sjukdomens fokus. För att undertrycka smärta och inflammation.

Detta läkemedel för endometrios har bara positiva recensioner. Kvinnor noterar att mot bakgrund av att ta detta läkemedel försvann deras smärtsyndrom, tillståndet för naglar och hår förbättrades, huden blev renare. Läkemedlet hjälpte också kvinnor med hirsutism. Det rättvisare könet rekommenderar dessa piller till de som har en överdriven mängd androgener i kroppen.

"Janine", liksom andra liknande preventivmedel, indikeras för endometrios i det första utvecklingsstadiet. Läkemedlet kan förskrivas före operation och efter operation, för att förhindra återfall.

För att uppnå resultatet bör drick "Janine" vara minst nio månader, kontinuerligt. Läkemedlet förskrivs strikt enligt indikationerna och efter en noggrann undersökning av kvinnan. Läkemedlet har kontraindikationer och kan orsaka biverkningar, så du bör inte ta det utan läkares recept. Kostnaden för "Zhanin" varierar inom 800 rubel.

För att minska den negativa effekten av hormonella läkemedel för endometrios, föreskrivs hepatoprotectors, såsom Karsil eller Essentiale. Enzymer (Pancreatin, Creon) kan ordineras. För att skydda magen rekommenderar de havtornsolja, Gastal, Methyluracil och andra.

gestagener

Vilka läkemedel föreskrivs för endometrios? Vid behandling av denna sjukdom kan en mängd olika läkemedel användas, inklusive gestagener. Vi nämnde redan dessa medel, men det är värt att överväga denna grupp läkemedel mer detaljerat. Dessa läkemedel ersätter progesteron, ett kvinnligt hormon som produceras av äggstockens corpus luteum. Detta ämne syntetiseras i området med den sprängande follikeln efter ägglossningsprocessen. Det påverkar den hormonella bakgrunden positivt och förbättrar endometriumstrukturen..

De bästa läkemedlen för endometrios i denna grupp inkluderar följande läkemedel:

 • Dufaston. Läkemedlet ordineras för att dricka från 5 till 25 dagar i menstruationscykeln. Sedan tar de en veckolång paus och återupptar medicinen. Daglig dos på 10-20 mg.
 • Norethisterone. Behandlingsregimen liknar Dufaston. Det maximala tillåtna dagliga intaget på 5 mg.
 • Mirena. Spiral. Aktiv substans levonorgestrel.
 • "Utrozhestan". Läkemedlet ordineras från 16 till 25 dagar efter menstruationscykeln. Behandlingsförloppet kan pågå i upp till 9 månader. Att bedöma efter recensioner hjälper det att hantera patologin.

Särskilt anmärkning är botemedel mot endometrios Vizanne. Det används oftast. Läkemedlet visade bara ett utmärkt resultat i behandlingen av denna sjukdom. Läkemedlet tas en tablett om dagen, ungefär ett år.

Läkemedlet minskar skadorna och minskar antalet kärl som provocerar utseende av endometrios, vilket avsevärt minskar den trofiska sjukdomen. Biverkningar när du tar "Byzantine" är sällsynta. Som regel är detta en upprörelse i mag-tarmkanalen, smärta i buken, huvudvärk, hudutslag och depression.

Medicinerna för myom och endometrios är desamma. Med den nodulära formen av fibroider föreskriver gynekologer vanligtvis Dufaston. "Vizanne" förskrivs i det avancerade stadiet av sjukdomens utveckling.

Spiral "Mirena"

Vilka läkemedel behandlar effektivt endometrios? Dessa är läkemedlen som har beskrivits ovan. Bland dem är det sista stället ockuperat av den intrauterina enheten Mirena.

Det terapeutiska systemet hämmar tillväxt i endometri. Innehåller levonorgestrel, ett ämne som är analogt med det kvinnliga hormonet progesteron.

En spiral påverkar en kvinnas kropp lokalt, vilket resulterar i att mindre hormoner kommer in i kroppen än när du använder tablettpreparat.

Mirena normaliserar menstruationscykeln, minskar menstruationens varaktighet och blödningsmängden. Tar bort smärta.

Endometrios i det milda utvecklingsstadiet kan lätt behandlas med detta läkemedel. I början av användningen av spiralen kan spotting observeras. Men efter en tid förändras situationen radikalt. Cykeln är jämn. Och menstruationen blir mindre lång och inte så riklig. Hos vissa kvinnor stannar menstruationen helt efter installationen av spiralen. Med endometrios är detta en positiv punkt..

Antigonadotropa läkemedel

Om vilka mediciner man ska dricka med endometrios säger en gynekolog. Som regel, om sjukdomen inte startas, förskrivs mediciner som stoppar produktionen av hypofyshormoner för dess behandling. Det är ju de som aktivt stimulerar äggstockarnas arbete. LH- och FSH-syntes inhiberas.

Vi har redan nämnt listan över de mest populära läkemedlen i denna grupp, men det är värt att tänka mer på dem. Vid användning av dessa läkemedel har patienten en konstgjord menopaus och produktionen av östrogen reduceras till ett minimum.

De bästa läkemedlen i denna grupp inkluderar:

 • "Buserelin." Finns som en spray. Det appliceras i cirka 4-6 månader. Tre instillationer administreras dagligen i varje näspassage..
 • "Buserelin Depot." Finns i ampuller. Det används som en injektion. Läkemedlet administreras en gång i månaden intramuskulärt.
 • Zoladex. Läkemedlet tillverkas i form av subkutana kapslar. Injiceras under huden var 28: e dag.
 • danazol Det är tillverkat i kapslar för oral administrering. Avser antigonadotropiner. Det kännetecknas av en svag anabola effekt. Bromsar tillväxten av endometrium. Förhindrar början av ägglossning. Blockerar syntesen av könshormoner. Daglig dos på 400 mg. Utifrån recensioner är detta ett ganska effektivt läkemedel..

Denna grupp läkemedel ordineras före och efter operationen för att förhindra fokal tillväxt. Läkemedlen är svåra att tolerera av patienter och kan orsaka ett antal negativa fenomen. Längden på intaget är 6-9 månader.

Den bästa läkaren kommer att berätta vilka läkemedel du ska ta med endometrios. Det kommer att baseras på symtomen på sjukdomen och svårighetsgraden av patologin..

Icke-hormonell medicin för endometrios

Förutom hormonella läkemedel kan icke-hormonella läkemedel också användas vid behandling av endometrios, dessa är:

 • Immunmodulerande medel. Såsom: "Levamisole", "Polyoxidonium", "T-activin", "Likopid", läkemedel med interferon och andra.
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De lindrar den inflammatoriska processen och stoppar smärtan. De mest effektiva är Diclofenac, Naproxen, Ibuprofen, Indometacin. De används fem dagar före menstruationens början..
 • Naturliga växtbaserade läkemedel. Dessa läkemedel för endometrios av äggstockarna ger färre biverkningar än hormonella läkemedel, men de är mindre effektiva. För att uppnå önskad effekt krävs mycket mer tid. Trots deras naturlighet är det inte värt att använda dem utan recept från läkare. Oftast används endometrios, cyklodinon och gynekol..
 • Kosttillskott. Dessa läkemedel behandlar inte endometrios och har inte klarat alla nödvändiga kliniska prövningar, men deras användning kan förbättra resultatet. De vanligaste är Indole Forte och Ovariamin.

Om det finns vissa indikationer, kan antibiotika förskrivas för behandling av endometrios. Men dessa läkemedel används sällan, eftersom de stimulerar utvecklingen av sjukdomen och provocerar tillväxten av endometrium.

Endometriosis örter

Medicinalväxter är oundgängliga hjälpmedel för behandling av patologi. Recensioner av kvinnor säger att med konstant användning av örter kan ge ett varaktigt resultat. Så de växter som används för endometrios inkluderar:

 • bor livmodern;
 • röd borste;
 • nässla;
 • avgifter med fläderbär, hallon och björnbär;
 • celandine.

Från örter kan du förbereda decoctions, göra alkohol tinkturer och douching.

Glöm inte att konsultera en läkare innan du använder medicinalväxter. Och ersätt inte örter med den terapi som föreskrivs av gynekologen. Så du kan helt börja sjukdomen och provocera förekomsten av komplikationer, allvarliga hälsoproblem.

Endometrios är en gynekologisk patologi där man förökar proliferation av endometrieceller utanför livmodern. Kvinnor i fertil ålder lider av denna sjukdom. Listan över piller för endometrios är mycket bred. Valet av läkemedel är strängt individuellt och bör utföras under övervakning av en läkare..

Suppositorier är ett annat botemedel som ofta används för att behandla endometrios. Innan du anger huvudnamnen måste du förstå hur du behandlar sjukdomen på rätt sätt. Endometrios är mycket svårt att behandla.

Oftast måste specialister kombinera behandlingsmetoder. Läkemedelsbehandling är nödvändig för att bromsa manifestationerna av sjukdomen. Men utan kirurgi kommer det inte att vara möjligt att bli helt av med patologin.

Regler för sjukdomsbehandling

Svårt att bota helt

Hos kvinnor efter 30 år måste de oftast välja en individuell terapimetod.

Behandlingsplanen är baserad på följande data:

 • manifestationer av sjukdomen;
 • processens svårighetsgrad;
 • behovet av att upprätthålla reproduktiv funktion;
 • ålder;
 • kroppens individuella egenskaper;
 • gynekologisk historia (särskild uppmärksamhet bör ägnas patienter efter medicinsk abort eller annan graviditetsavbrott).

"Guldstandarden" vid behandling och diagnos av sjukdomen är laparoskopisk intervention. I svåra grader av sjukdomen, bara efter kirurgisk behandling kan man hoppas på en god effekt av läkemedelsbehandling.

Följande läkemedel används:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (är mer symptomatisk behandling);
 • hormonella medel (orala preventivmedel, gonadotropinhormonantagonister).

Ta reda på om Klayra hjälper till med endometrios.

I vissa fall kan hemostatiska medel förskrivas av en specialist. Detta gäller för fall där sjukdomen åtföljs av blödning..

Nackdelarna med läkemedelsbehandling är följande.

 1. Läkemedel har ett antal biverkningar..
 2. Risken för sjukdom efter avslutad behandling ökar.
 3. Påverkar inte vidhäftningar och cyster.
 4. Fortplantningsfunktionen undertrycks under terapin.

Varning!
Enligt studier kan vi med säkerhet säga att läkemedelsbehandling inte helt hjälper till med endometrios. Det är nödvändigt att påverka sjukdomen i en komplex kombination av läkemedelsbehandling och kirurgisk ingripande.

Hormonella piller för endometrios

Oftast används följande verktyg:

 • preventivpillerar (Janine, Logest, Regulon);
 • progestins (hur du tar Duphaston med endometrios, Byzanne);
 • levonorgestrel (Mirena);
 • antigonadotropa läkemedel (Danazol);
 • androgener (metyltestosteron).

Den största nackdelen med alla hormonella läkemedel är ett antal biverkningar. Med förbehåll för reglerna för införande och en noggrann undersökning före behandlingen minskar risken för biverkningar dock med flera gånger.

Jeanine

Varje fall är annorlunda.

Läkemedlet i progestogen-gruppen är ett kombinerat oralt preventivmedel. Janine började användas i gynekologisk praxis för behandling av endometrios relativt nyligen. Enligt studier har det en god effekt i de fall när det ordineras efter en kirurgisk ingripande.

Det har ett antal kontraindikationer, därför bör det förskrivas med stor försiktighet, uteslutande under övervakning av en läkare.

Av de frekventa biverkningarna finns det:

 • huvudvärk;
 • vulvovaginit;
 • ökning av blodtrycket;
 • dyspeptiskt syndrom;
 • allergiska reaktioner.

För att få bästa effekt och minska risken för biverkningar är det nödvändigt att noggrant följa reglerna för införande och rekommendationerna från den behandlande specialist. Analoger inkluderar Bonade, ett siluettläkemedel för behandling av endometrios och dicyklin..

Dufaston

Den aktiva substansen är dydrogesteron. Det tillhör gruppen av gestagener. Det har en uttalad effekt vid endometrios. Det har ingen preventiv effekt, så när du tar det kan du fortfarande bli gravid.

Praktiskt taget inga kontraindikationer för utnämningen, med undantag för individuell intolerans mot komponenterna.

Av biverkningarna kan följande särskiljas:

 • anemi
 • huvudvärk;
 • magont;
 • ökad menstruation;
 • kliande hud;
 • svullnad.

Läkemedlet har inga direkta analoger. Måste tas enligt instruktion av en läkare.

danazol

Observation
Innan GnRH-agonister infördes i gynekologisk praxis ansågs läkemedlet som "guldstandarden" för behandling av endometrios. Det har både progestogen och antigonadropa effekter. Det har en uttalad androgen effekt.

Vid behandling av endometrios minskar smärta, dysmenorré i 95% av fallen.

De flesta patienter upplever följande biverkningar:

 • viktökning;
 • manlig typ av kroppshår;
 • röstförändring;
 • minskad libido;
 • negativ effekt på lipidprofilen.

Alla dessa effekter är reversibla och försvinner helt inom några månader efter avslutad läkemedel..

Zoladex

Avser läkemedel från GnRH-agonistgruppen. Dess verkan är baserad på blockeringen av frisläppandet av gonadotropinhormon i blodet. Den huvudsakliga bekvämligheten med att använda läkemedlet i behovet att bara ange en gång per månad.

Enligt studier har 80% av patienterna en positiv effekt på behandlingen. Men i nästan alla, efter avslutad läkemedel, återkommer manifestationerna av sjukdomen.

Behandlingsförloppet är 6 månader. Läkemedlets huvudproblem är utvecklingen av östrogenbrist syndrom. För att undvika detta är en komplex utnämning av hormonersättningsterapi möjlig för att upprätthålla östrogener på önskad nivå.

Icke-hormonell behandling av uterus endometrios

Läkemedelsbehandling utan användning av hormoner är endast möjlig om sjukdomen diagnostiseras i ett tidigt skede, när det bara finns enstaka foci.

Specialister använder följande icke-hormonella läkemedel och metoder:

 • antispasmodika;
 • lugnande medel;
 • zonterapi;
 • fysioterapi;
 • folk tekniker.

Alla dessa metoder bör väljas uteslutande av din läkare. När sjukdomen utvecklas är det absolut nödvändigt att konsultera en specialist för att korrigera behandlingen.

I vissa fall finns det kontraindikationer för hormonbehandling. I det här fallet måste du använda alternativa terapimetoder. Dessa villkor inkluderar:

 • cervikal dysplasi;
 • individuell intolerans mot hormonella läkemedel;
 • blodpatologi;
 • njursvikt;
 • vissa systemiska sjukdomar.

I dessa fall väljer läkaren ett individuellt behandlingsschema, och möjligheten att använda ett eller annat hormonellt medel undersöks noggrant.

Läs alla kontraindikationer

Gestagen droger

Gestagener inkluderar de läkemedel som hjälper hypothalamic-hypofyssystemet att fungera.

De har följande effekt:

Används för preventivmedel, liksom för följande sjukdomar:

 • endometrios;
 • menstruationsproblem;
 • komplicerad postmenopaus.

Gruppen av gestagenläkemedel som används vid endometrios innefattar:

Expertutlåtande
Borovikova Olga
Innan man ordinerar läkemedel från denna grupp är det nödvändigt att utvärdera en kvinnas lipidprofil. Annars finns det en möjlighet till ett antal biverkningar..

Smärtstillande tabletter

Det är viktigt att förstå att att ta smärtstillande medel för endometrios hjälper till att bekämpa symtom, men inte har någon terapeutisk effekt..

Följande läkemedel hjälper väl till med detta tillstånd:

Om ovanstående läkemedel inte hjälper, kan du prova kodininnehållande mediciner. För rätt val av smärtmedicinering är det bättre att konsultera en specialist.

Antigonadotropa läkemedel

Effekten av läkemedel av denna typ är baserad på undertryckandet av hypofysen. Gonadotropisk hormonfrisättning bromsar ner.

Förutom behandling av endometrios, förskrivs läkemedel från denna grupp för följande sjukdomar:

 • prostatacancer;
 • neoplasmer i bröstkörteln;
 • myom.

Denna grupp inkluderar läkemedel såsom:

Läs: endometrios i livmodern: vad är det.

Spiral "Mirena"

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är levonorgestrel. Ingår i gruppen av gestageniska läkemedel. Den största fördelen med läkemedlet är att den nödvändiga nivån av aktiv substans bibehålls dagligen i livmoderhålet.

Expertutlåtande
Borovikova Olga
Handlingsprincipen bygger på det faktum att endometriet blir immun mot östradiols verkan, vilket leder till en minskning av sjukdomens manifestationer. De flesta kvinnor har inga biverkningar. Läkemedlets effektivitet indikeras av dess ständiga användning i gynekologisk praxis i främmande länder.

Förutom endometrios föreskrivs Mirena för preventivmedel eller för att förhindra idiopatisk menorragi. Spiralen har kontraindikationer, därför, innan användning, konsultera med en specialist.

Baskakov V.P. (1995). "Tillståndet för reproduktionsfunktionen hos kvinnor med endometrios." ”Probl. reproduktioner ".

Demidov V.N., Gus A.I. (2002). "Moderna principer för ultraljuddiagnos av genital endometrios (för att hjälpa en utövare)." “Scientific Center of Obstetrics, Gynecology and Perinatology (Dir. - Acad. RAMS V. I. Kulakov)”.

Ermak A.V. (1994). "Undersökningssystemet och hanteringsmetoderna för patienter med inre livmoderns endometrios vid olika åldersperioder." "Abstrakt. dis. Cand. honung. vetenskaper ".

Burlev V.A., Pavlovich S.V. (2003). "Angiogenes i utvecklingen av peritoneal endometrios (litteraturöversikt)." "Reproduktionsproblem nr 2".

Om författaren: Olga Borovikova

Under de senaste åren har en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna blivit endometrios. Idag diagnostiseras det hos varje tionde kvinna i reproduktiv ålder, men oftast efter 35 år. I denna artikel kommer de viktigaste läkemedlen för behandling av endometrios hos kvinnor att beaktas, vi kommer också att studera graden av deras effektivitet i denna sjukdom.

Allmän information om sjukdomar

Endometrios är en gynekologisk sjukdom som kännetecknas av spridning av livmoderens inre kirtelskikt (endometrium). Fragment av epitelvävnad kan växa in i äggstockarna, rören, urea, peritoneum och rektum. Endometrioida foci är hormonberoende och är därför föremål för cykliska förändringar som är karakteristiska för faserna i menstruationscykeln.

Tillväxten av endometrium provoserar smärta och en ökning av det drabbade organet. På grund av spridningen av det inre livmoderskiktet kan månadsvis fläckning öka och förlängas, och en hemlighet från bröstkörtlarna visas.

De exakta orsakerna till livmodern endometrios har ännu inte fastställts, så gynekologer tillskriver det till kategorin av mystiska patologier, men det finns ett antal faktorer som kan provocera denna sjukdom:

 • reproduktionsåldern hos kvinnan under vilken menstruationen går. Menstruation med endometriala celler kan delvis kastas in i bukhålan;
 • hormonella störningar som orsakar en ökning av koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner i kombination med reducerat progesteron;
 • minskade skyddsfunktioner i kroppen. I en frisk kvinnlig kropp dör endometrialceller utanför livmoderhålet och med försvagad immunitet ökar deras tillväxthastighet när de kommer in i andra organ;
 • genetisk predisposition;
 • kirurgiska ingrepp, inklusive abort, kejsarsnitt, cervikal diatermocoagulation.

I det initiala skedet kan endometrios vara asymptomatisk, i sådana fall upptäcks den av misstag under en gynekologisk undersökning.

I de senare stadierna av sjukdomen kan följande symtom uppstå:

 • bäcken smärta med en känsla av fullhet och tyngd i nedre buken. Smärtan kan vara klar och känns på en viss plats eller sprider sig och känns starkare innan menstruationen;
 • under de första tre dagarna av menstruationen finns det en mycket stark smärta i nedre buken;
 • menstruationen går rikligare och varar längre;
 • smärta under samlag;
 • smärta under tarmrörelsen och urinering;
 • knappt rödaktig eller brun urladdning före eller efter menstruation.

I vissa fall har patienten illamående, inklusive kräkningar, besvämning och generell malaise. Månadsperioder drar längre och går mer intensivt. Det är ganska svårt att stoppa blödningen, vilket leder till anemi. Situationen förvärras av en obalans av könshormoner, på grund av vilken järnbristanemi bara fortskrider.

Förutom symptom på endometrios, förvärras en kvinnas tillstånd av tecken på anemi: konstant trötthet, blek eller isterisk hud, ständig sömnlyst.

Befintliga terapier

Behandlingsregimen för endometrios kommer att bero på svårighetsgraden av sjukdomen och graden av skada på angränsande organ, liksom på patientens allmänna hälsa.

För närvarande finns det tre huvudområden för behandling av denna sjukdom:

 • konservativ terapi. Detta inkluderar behandling med hormonella läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, mineral- och vitaminkomplex, immunkorrektorer och lugnande läkemedel. Att stärka effektiviteten av denna metod kommer att hjälpa homeopati, magnetoterapi, akupunktur, laserterapi och pulsströmbehandling;
 • organbevarande kirurgisk behandling;
 • radikal kirurgisk behandling.

Eftersom den exakta orsaken till sjukdomen inte fullt ut förstås, bör behandlingssystemet vara av systemisk karaktär, effekten ska vara på hela organismen hos patienten som helhet och inte på enskilda organ eller system.

När man väljer en behandlingsmetod styrs gynekologen av följande faktorer:

 • hur länge sjukdomen varar;
 • vad är en kvinnas allmänna immunitetstillstånd;
 • vad är funktionerna i de brott som uppstod;
 • närvarande symtom;
 • lokalisering av sjukdomen och spridningen av patologiska processer;
 • åldersfaktor;
 • Planerar patienten en framtida graviditet?.

I följande avsnitt kommer vi att undersöka mer detaljerat vilka läkemedel som bör drickas med endometrios, och också ta reda på de mest populära homeopatiska medel som hjälper till att hantera denna sjukdom..

Det bör komma ihåg att homeopati ensam inte kan bota sjukdomen, den bör komplettera hormonbehandling eller postoperativ behandling..

Kan endometrios botas av läkemedel?

Det är nästan omöjligt att helt bota sjukdomen, men vi kommer att överväga vilka metoder som kan hjälpa till att lindra tillståndet i ett visst fall. Läkemedelsbehandling av endometrios föreskrivs i sådana situationer:

 • infertilitet är etablerat;
 • adenomyos;
 • kvinnan är i reproduktiv ålder;
 • patologi upptäcktes av misstag under en gynekologisk undersökning och fortskrider utan symtom.

Vid mer allvarliga tillstånd, när sjukdomen drabbar andra organ och bidrar till utvecklingen av purulenta processer, föreskrivs kirurgi.

Radikal kirurgi används oftast i fall där det finns en hög risk för malignitet i de drabbade områdena..

Därefter överväger vi mer detaljerat vilka läkemedel som kan bota endometrios..

Hormonala läkemedel mot endometrios

Hormoner för endometrios föreskrivs för att undertrycka östrogenkoncentrationer. För detta kan en enorm lista med läkemedel som har ett annat fokus användas: vissa kan påverka äggstocksfunktionerna, andra påverkar hypofysen, som är direkt relaterad till reproduktionssystemets arbete.

Det är viktigt att komma ihåg att hormonella piller endast är en tillfällig åtgärd, efter att deras intag har avslutats kan den hormonella obalansen som framkallade utvecklingen av sjukdomen återgå, liksom själva sjukdomen..

Eftersom med endometrios, det inre livmoderlagret växer inte bara, utan ytterligare obehagliga symtom uppstår, förutom hormonella läkemedel, bör du ta medel för att eliminera patologiska tecken, såsom blodcirkulation, smärta i nedre del av magen, etc..

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Agonister med naturligt ursprung produceras i hypotalamus, de bidrar till frisläppandet av hormoner från hypofysen. Och i sin tur kan de i stora doser neutralisera äggstockarnas aktivitet, vilket innebär att de kan minska östrogennivån. Ett läkemedel som innehåller GnRH-agonister kan lösa detta problem, de inkluderar:

 • Diferelin. Intramuskulärt administrerat från 1 till 5 dagar av cykeln, upprepas kursen efter 28-30 dagar;
 • Decapeptil Depot. Det är nödvändigt att ange 3,75 mg subkutant från 1 till 5 dagar av cykeln, upprepa kursen efter 28-30 dagar;
 • Zoladex. Subkutan administration i buken. Valet av den aktiva substansen med läkemedlet varar i 28 dagar. Kursen upprepas i nästa cykel;
 • Buserelin. Det används i form av intramuskulära injektioner av 3,75 mg en gång i månaden under de första 5 dagarna av cykeln;
 • Lucrin Depot. Injektioner görs under de första tre dagarna av cykeln. Upprepar behandlingen på en månad.

Sådana läkemedel hjälper till att stoppa utvecklingen av inte bara tillväxten, utan också hela endometriet, en kvinna introduceras i ett tillstånd av konstgjord menopaus, när hon inte har menstruation. Sådan behandling varar i cirka sex månader..

Detta är en svår tid under vilken andra tecken på klimakteriet kan uppstå: irritation, sömnproblem, minskad sexlyst. Benvävnadstätheten kan minska, sannolikheten för skada på den.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Hämmare som används för att behandla endometrios undertrycker produktionen av FSH, LH och progesteron. Dessa inkluderar:

 • Testosteronbaserad Danazole. Du måste ta muntligt, finns i kapselform. Dosen väljs av läkaren, men inte mer än 800 mg per dag. Analoger Danoval och Danol;
 • Mifepriston, gestrinon. Dessa mediciner hämmar produktionen av progesteron och östrogen och orsakar anovulation. Det förskrivs individuellt, men högst 0,2 g per dag.

Dessa läkemedel hämmar utvecklingen av celler i det inre slemskiktet i livmodern, inklusive de som utvecklas utanför könsområdet.

gestagener

Hormonterapi inkluderar läkemedel baserade på konstgjord progesteron, som hämmar utvecklingen av endometrieceller. Denna typ av medicinering inkluderar:

 • Dufaston. Finns i tabletter, drick från 5 till 25 dagar i cykeln, flera kurser i rad;
 • Byzanne. Drick 1 tablett per dag;
 • Organometril. Dessa tabletter förhindrar utvecklingen av nya foci av sjukdomen och minskar storleken på befintliga. Drick från den 14: e till den 25: e dagen av cykel 1-tablett varje dag. Vid svår blödning kan dosen fördubblas.

Födelsekontroll för endometrios

Hormonala orala preventivmedel kan samtidigt utföra flera funktioner: för det första används de för att öka koncentrationen av östrogener och gestagener i kroppen vid behandling av endometrios, och även som p-piller.

Vi listar vilka preventivmediciner som föreskrivs för tillväxten av det inre skiktet i livmodern:

Effekten kommer att märkas först efter kontinuerlig användning av dessa medel i 3-6 månader.

Icke-hormonella läkemedel

Icke-hormonell behandling syftar till att eliminera samtidigt symtom på endometrios. För att eliminera känslan av tyngd och lindra den inflammatoriska processen, kan läkemedel som Ibufen, Papaverine eller Novigan förskrivas. Cykloferon, askorbinsyra, Tocopherol, Pyridoxine, etc. kommer att bidra till att förbättra den allmänna hälsan och immuniteten..

Ett annat populärt verktyg som kan bedöva och lindra inflammation, samt minska endometriotiska foci utan hormoner, är Endoferin. Behandlingsförloppet tar 90 dagar och är indelat i 3 perioder.

Endast en specialist kan behandla icke-hormonella och hormonella läkemedel..

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios föreskrivs endast när sjukdomen åtföljs av inflammation och utvecklingen av infektion. Bredspektrum antibakteriella läkemedel förskrivs vanligtvis: Doxycycline, Tienam, Penicillin, Macrolide. Dessutom kan droppar med läkemedel från gruppen cefalosporiner (Zedex, Ceftazidime, etc.) läggas.

I det avancerade stadiet av sjukdomen föreskrivs svampdödande antibiotika (Nystatin, Mikosist, Flucostat), men detta händer endast när patienten uppmärksammade alltför lite på att förebygga komplikationer.

Vilka ljus kan användas

Om patienten är kontraindicerad i ett stort antal smärtstillande medel, kan suppositorier med en smärtstillande effekt förskrivas för endometrios. De mest effektiva icke-steroida antiinflammatoriska suppositorierna för denna sjukdom är Diclofenac, Indometacin. De lindrar snabbt och permanent smärta.

Inte varje läkemedel i form av suppositorier administreras intravaginalt med endometrios, det finns läkemedel som föreskrivs för rektal användning:

 • Ketoprofen-baserad flamax. Applicera en gång i veckan;
 • Diklofenak. Applicera 1 suppositorium varje dag;
 • Voltaren. Stark smärtstillande medel, som används två gånger om dagen;
 • Movalis. Applicera med ljus för natten, inte mer än en vecka;
 • Indometacin. Används varje dag på natten.

Dosen och kombinationen av läkemedel vid behandling av endometrios kan endast väljas av den behandlande läkaren.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Postpartum urladdning

Senaste uppdatering: 14/14/2019Innehållet i artikelnFör att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta....

Läkemedel mot klimakteriet från tidvattnet - en lista. Hormonella och icke-hormonella medel för klimakteriet hos kvinnor

Efter klimakteriet rapporterar många kvinnor obehagliga symtom. Det kan vara svettningar, plötsliga frossa eller feber....

Kritiska dagar

Från det slutna kvinnliga samhället Endast flickor.På morgonen fanns det kritiska dagar. Och de hände i tid (kanske ett par timmar tidigare), men i en aldrig tidigare skådad volym. Och här står jag, vacker, i centrum av staden, i lätta jeans, inför en massagesession och ett möte på jobbet - jag står och bedömer katastrofens omfattning....