Progesteron - vad är det?

Ansvarsfrihet

Progesteron (från latin pro - före och engelska gest (tion) - graviditet) är ett kvinnligt hormon från steroidgruppen, ett naturligt biologiskt progestogen som produceras hos kvinnor av äggstockarna och binjurarna, och under graviditeten, av moderkakan. De viktigaste metaboliska och fysiska effekterna av hormonet progesteron är förknippade med det reproduktiva systemet..

Hos män produceras progesteron i små mängder av binjurebarken och testiklarna..

Under graviditet undertrycker progesteron immunsvar för att förhindra avstötning av ett befruktat ägg. Med sitt överskott undertrycks immunsystemet, vilket manifesteras av mottaglighet för infektionssjukdomar.

Biosyntesen av hormonet progesteron sker huvudsakligen i corpus luteum, som bildas efter ägglossning i den förstörda postovulatoriska follikeln och stimuleras av follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hypofyshormoner. Under påverkan av FSH bildas en av folliklarna och börjar utvecklas i äggstocken, sedan börjar hypofysen att utsöndra LH, vilket orsakar ägglossning. Follikeln bryts ned och förvandlas till ett corpus luteum - en tillfällig endokrin vävnad som fungerar under en viss tid och sedan genomgår luteolys, upphör med sin aktivitet och regresserar. I början av regression av corpus luteum minskar koncentrationen av hormonet, det funktionella lagret i endometrium avvisas och menstruationen börjar.

Processen för utveckling och regression av corpus luteum påverkar direkt nivån på progesteron. I follikelfasen är mängden i blodet minimal och uppgår till 0,3–0,9 ng / ml, en ökning före ägglossningen. Den maximala koncentrationen observeras en vecka efter början av ägglossningen, under lutealfasen, stiger hormonnivån till 15-30 ng / ml. Sedan upprepas cykeln: follikelfasen börjar, hormonnivån sjunker, äggstocksfolliklarna börjar producera östrogener, det funktionella lagret i endometriumet återställs.

Om befruktningen inträffar förlänger corpus luteum sin existens och fortsätter att utsöndra progesteron. Under graviditeten stimuleras hormonsbiosyntesen av humant korioniskt gonadotropin (CH), vilket förhindrar luteolys och stöder den sekretoriska aktiviteten i corpus luteum. När behovet av luteotropisk stimulering försvinner tar moderkakan funktionen av hormonsyntes. Tillväxten av moderkakan orsakar en ökning av mängden cirkulerande progesteron, dess produktion fortsätter att öka med varje graviditetsvecka och når 150 ng / ml i tredje trimestern.

Hos kvinnor varierar koncentrationen av hormonet beroende på menstruationscykelfasen, och i fallet med graviditet, på dess varaktighet.

Progesteronfunktion

Vad är hormonet progesteron hos kvinnor som ansvarar för? Detta hormon är nödvändigt för att förbereda den kvinnliga kroppen på den kommande graviditeten och förlossningen, så progesteron kallas graviditetshormonet.

Effekten av progesteron på en kvinnas kropp kan betraktas som att förbereda den kvinnliga kroppen för att fostra ett barn:

 • förbereder endometriumfodret i livmodern för implantering av ett befruktat ägg och säkerställer de vitala funktionerna hos embryot;
 • hjälper till att stabilisera det svullna endometriet och förhindrar att det avvisas under graviditeten;
 • blockerar sammandragningar av livmodermusklerna - minskar känsligheten hos livmodermytromet för fysiologiska stimulanser av sammandragning, vilket kan leda till spontan abort;
 • hjälper till att förbereda bröstkörtlarna för amning - orsakar deras engorgement, kontrollerar spridningen och körteltransformeringen av alveolerna, där mjölk syntetiseras och utsöndras;
 • förbättrar viskositeten hos slem i livmoderhalsen - bildar en barriär som hjälper till att förhindra bakterier och andra främmande ämnen, inklusive spermier från slidan från att komma in i livmoderhulen;
 • undertrycker immunresponsen från mammas kropp för att förhindra avstötning av embryon - fostret erkänns inte som en främmande kropp och avvisas inte;
 • orsakar tillväxten av livmodern;
 • stärker livmoderhalsen och skyddar mot för tidig födelse;
 • slappnar av musklerna i livmodern, förbereder ligamenten i bäckenet för avslappning under förlossningen, för att säkerställa förlängningen av bäckenbenen för att fostret passerar genom födelseskanalen vid förlossningen
 • orsakar vätskeansamling i kroppen;
 • påverkar metabolismen i kroppen - ökar binjurarproduktionen av kortisol, ökar aldosteronproduktionen, sänker somatotropiska hormonnivåer, minskar insulinkänsligheten (stimulerar frisättningen av insulin från bukspottkörteln som svar på glukosintaget), påverkar kroppens förmåga att ackumulera fett, skapar optimala förhållanden för ansamling av glykogen i levern.

Progesteron kan hålla kvar vätska i kroppen, dess överskott kan öka permeabiliteten hos perifera vener och göra deras väggar alltför töjbara. Den flytande delen av blodet passerar från kärlen till vävnaderna, vilket leder till uppkomsten av ödem.

Förfallsprodukterna av progesteron påverkar nervsystemet och sover, har en lugnande och smärtstillande effekt.

Hög progesteron

Avvikelse av progesteron från normen, särskilt långvarig, kan orsaka allvarliga störningar i kroppen.

En ökning av dess koncentration stör den normala glukosmetabolismen: som svar på glukos som kommer in i blodomloppet efter en måltid ökar insulinutsöndringen. Detta åtföljs av ökad aptit, intensiv viktökning och ökad risk för diabetes. Om progesteron är förhöjd minskar somatotropinproduktionen och kortisolsyntesen försämras. Hormonell obalans manifesteras bland annat av symtom på kronisk trötthet.

Brott mot förhållandet progesteron till östradiol orsakar överdriven nedbrytning av muskelprotein och förstörelse av muskelvävnad. Detta förklarar minskningen i muskelstyrka hos kvinnor under klimakteriet..

Överdriven avslappning av ligament och senor med en ökad nivå av hormonet ökar risken för skador. Avslappning av de mjuka musklerna i mag-tarmkanalen leder till en avmattning av matprogression och dyspeptiska störningar (matjäsning i tarmen, ökad gasproduktion).

Under graviditet undertrycker progesteron immunsvar för att förhindra avstötning av ett befruktat ägg. Med sitt överskott undertrycks immunsystemet, vilket manifesteras av mottaglighet för infektionssjukdomar.

Progesteron kan hålla kvar vätska i kroppen, dess överskott kan öka permeabiliteten hos perifera vener och göra deras väggar alltför töjbara. Den flytande delen av blodet passerar från kärlen till vävnaderna, vilket leder till uppkomsten av ödem.

Hormonet stimulerar produktionen av talg, så dess ökning orsakar dermatologiska problem, särskilt ofta - förekomsten av akne.

De viktigaste metaboliska och fysiska effekterna av hormonet progesteron är förknippade med det reproduktiva systemet..

Ett överskott av progesteron kännetecknas av följande symtom:

 • huvudvärk;
 • kroniskt trötthetssyndrom;
 • intensiv viktökning;
 • svullnad
 • tromboemboli, tromboflebit;
 • allergiska reaktioner;
 • ofta förkylningar, förvärring av herpes;
 • matsmältningsproblem;
 • beräknad kolecystit;
 • blodtryckskillnader;
 • immunbrist;
 • synstörningar (vaskulära lesioner i näthinnan, dubbelvision);
 • intermenstruell blödning;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • inflammation i talgkörtlarnas kanaler, fet seborré.

Hög progesteron indikerar avvikelser i kroppen. Bland de sjukdomar som kan leda till en höjning av dess nivå är neoplasmer i reproduktionssystemet och binjurarna, binjurebarkfunktion, corpus luteumcyst, sjukdomar åtföljda av livmodersblödning, njursvikt, placental insufficiens, amenoré. En ökning av hormonet kan också orsaka läkemedel mot östrogen..

Låg progesteron

En minskning av blodprogesteron uppstår av olika skäl: kroniska inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, endokrina störningar, corpus luteumsvikt, njursvikt, cancer, komplikationer till abort, dysfunktionell uterinblödning, verklig graviditetsförlängning (förlängd graviditet med 10-14 dagar eller mer efter det förväntade leveransdatumet). Bristen kan också orsakas av stress och överdriven fysisk ansträngning, kraftig menstruationsblödning, patologisk tunnhet, liksom mediciner, inklusive antibiotika, smärtstillande medel, östrogener, orala preventivmedel och läkemedel som ökar prolaktinnivåerna.

Progesteronbiosyntes sker huvudsakligen i corpus luteum, som bildas efter ägglossning i en förstörd postovulatorisk follikel och stimuleras av follikelstimulerande och luteiniserande hypofyshormoner.

Om hormonnivån är låg kan arteriell spasme, smältning av bindemedelsfibrerna i endometrium och försämring av vävnadstrofism uppstå..

Låga blodprogesteronnivåer manifesteras av följande symtom:

 • menstruations oregelbundenheter, smärtsam menstruation;
 • huvudvärk;
 • irritabilitet, tårfullhet, plötsliga humörsvängningar;
 • trötthet, svaghet, slöhet;
 • sömnlöshet eller omvänt dåsighet;
 • håravfall;
 • brott mot termoregulering.

Progesterontest

En studie av nivån av kvinnligt hormon utförs vid misstankar om en ektopisk graviditet, med hotet om avbrott av graviditet, dysfunktion i corpus luteum, lutealfasinsufficiens, amenoré, en cysta eller tumör i äggstocken, binjuretumör.

Hos kvinnor varierar koncentrationen av hormonet beroende på menstruationscykelfasen, och i fallet med graviditet, på dess varaktighet.

För ett blodprov dras blod från en ven. Icke-gravida kvinnor rekommenderas att donera blod på cykeln 21-23, gravida kvinnor - vilken dag som helst.

Hormonprogesteron hos kvinnor

Publicerad: 28 oktober 2019

Hormonet progesteron är den huvudsakliga regleraren för alla funktioner i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Bestämning av kvantitativa indikatorer för innehållet i denna biologiskt aktiva förening i blodet kommer inte bara att klargöra diagnosen, utan också utarbeta en optimal behandlingsplan.

När förskrivs ett progesterontest?

Ett blodprov för att bestämma progesteronnivåer föreskrivs av den behandlande läkaren i följande fall:

 • menstruations oregelbundenheter, inklusive differentiell diagnos av olika typer av amenoré.
 • identifiering av orsakerna till infertilitet.
 • dysfunktionell uterinblödning.
 • bedömning av moderkakan under andra halvan av graviditeten.
 • under graviditet.

I vissa fall krävs dessutom den kvantitativa bestämningen av innehållet i korionisk gonadotropin (hCG)..

Dessutom bör ett blodprov för progesteron utföras för kvinnor i fertil ålder i närvaro av sådana klagomål:

 • en kraftig minskning av mängden frigjord menstruationsblod eller en fullständig upphörande av menstruationen inom sex månader;
 • en betydande minskning av effektiviteten, vilket leder till en försämring av livskvaliteten;
 • allmän objektiv svaghet utan objektiva skäl;
 • långvarig minskning av psykoterapeutisk bakgrund;
 • smärta av annan karaktär eller en känsla av obehag i nedre del av magen och / eller korsryggen, i bröstkörtlarna;
 • blodutflöde utanför menstruationscykeln.

Vad progesteron ansvarar för

Progesteron hos kvinnor påverkar främst de fysiologiska processerna som förbereder vävnaderna i de inre könsorganen för befruktning, liksom skapandet av optimala förhållanden för normal utveckling av fostret.

För detta, under påverkan av ett hormon i den gravida kroppen, inträffar ett antal förändringar:

 • förbereder livmoderns endometrium för implantering av ett befruktat ägg, och efter implantation bidrar det till bevarandet av graviditeten
 • kraften i sammandragningar av de glatta muskelfibrerna i livmodern minskar;
 • ökad slemdensitet i livmoderhalskanalen;

Hormonet börjar produceras snabbt omedelbart efter ägglossningens början. Om befruktning inte har inträffat, kommer progesteron att produceras innan menstruationen börjar..

Vid graviditet bildas den biologiskt aktiva substansen först i corpus luteum i äggstocken, och därefter får moderkakan funktionen att syntetisera detta hormon.

Ökad progesteron

Progesteron kommer att ökas med utvecklingen av ett antal patologiska tillstånd. Ett sådant kliniskt tecken noteras i följande sjukdomar:

 • dysfunktionell uterinblödning;
 • vissa typer av sekundär amenoré;
 • dysfunktion av feto-placentalkomplexet;
 • försenad mognad av moderkakan;

Sjukdomar i andra organ och system kan också leda till en ökning av progesteron i blodet. De vanligaste orsakerna till en ökning av innehållet i detta hormon inkluderar medfödd ökad tillväxt av binjurvävnadsceller (hyperplasi), sjukdomar i urinvägarnas organ och lever.

Av stor betydelse för hormonets nivå är det systematiska intaget av vissa mediciner. Den vanligaste biverkningen i form av en ökning av progesteronnivåerna observeras i behandlingen med svampdödande och hormoninnehållande läkemedel, liksom mediciner som används vid behandling av epilepsi.

Låg progesteron

Om nivån av progesteron är låg kan vi prata om följande sjukdomar och patologiska tillstånd:

 • minskad funktionell aktivitet av de kvinnliga könskörtlarna;
 • olika infektionssjukdomar i det kvinnliga könsorganet;
 • inflammatoriska processer i äggledarna och äggstockarna;
 • anovulatorisk dysfunktionell uterinblödning (minskad utsöndring av progesteron i den andra fasen av menstruationscykeln);
 • olika former av primär och sekundär amenoré;
 • placental insufficiens;
 • i de tidiga skeden av graviditeten, en brist på progesteron indikerar ett växande hot om abort;
 • förbi graviditet.

Dessutom noteras en minskning av nivåerna av hormonet i blodet hos gravida kvinnor med risk för fördröjning i utvecklingen av fostret i livmodern.

I frånvaro av sjukdomar noteras reducerade kvantitativa värden på innehållet av denna biologiskt aktiva substans i kroppen mot bakgrund av långvarig fysisk eller nervös överbelastning, liksom vid rökning och dricka alkohol.

En av orsakerna till minskningen av progesteron är också långvarig användning av hormonella, inklusive födelsekontroll, läkemedel.

Normen för progesteron hos kvinnor

Normen för kvantitativa indikatorer för progesteroninnehållet i kroppen beror på ålder, fas i ovarie-menstruationscykeln; graviditet.

Hos kvinnor i fertil ålder har indikatorer i genomsnitt följande betydelser inom en månad:

Månadsvis cykelfasProgesteroninnehåll (nmol / L)
Perioden från den första dagen av menstruation till ägglossning0,18 - 2, 85
Ägglossning0,38 - 38
Perioden från ägglossning till den första dagen i nästa menstruation5,8 - 76

Som framgår av tabellen varierar kvantitativa indikatorer på hormoninnehållet hos kvinnor under en månads cykel avsevärt. Om värdena praktiskt taget inte förändras under diagnosen, diagnostiserar läkaren frånvaron av ägglossning.

En ökning av progesteron i frånvaro av kvinnliga könssjukdomar indikerar graviditet.

Under förväntan på ett barn beror hormoninnehållsnormen på trimestern. Så under de första tre månaderna av graviditeten bör progesteronnivån i blodet vara minst 35 och inte mer än 141 nmol / L. Under andra trimestern bör indikatorerna ligga i intervallet 80 till 264 nmol / L, och under de senaste tre månaderna är normala värden 186 till 680 nmol / L.

Om en kvinna inte är gravid med ett barn, utan med tvillingar, tripplar osv., Kommer progesteronvärden att vara mer än normens övre gräns.

Tabell över normer för indikatorer för progesteron efter ålder

Vid olika åldrar har hormonaktiviteten hos gonaderna hos kvinnor sina egna skillnader.

Så under fertil ålder beror mängden progesteron på menstruationscykeln. I barndom och tonår är den normala mängden hormon inom följande intervall:

ÅldersperiodBlodprogesteron (nmol / L)
Barns ålder före puberteten0,52 - 0,99
Tonåren1,95 - 3,7
Perioden efter klimakterietUnder 0,6

För att få tillförlitliga resultat före leverans av biologiskt material för forskning krävs en enkel preliminär beredning:

 • tre dagar före analysen, i överensstämmelse med den berörda läkaren, utesluts steroid, svampdödande och antiepileptika, liksom läkemedel som påverkar sköldkörteln;
 • fysisk och psyko-emotionell stress bör minimeras per dag;
 • 3 timmar innan blodprovtagning, sluta röka.

Det är bättre att donera blod på tom mage eller i extrema fall bör det gå minst 3 timmar mellan intaget av material och den sista måltiden.

Om läkaren inte har gjort andra specifika instruktioner, bör undersökningen vara 19 till 23 dagar från den första dagen av den sista menstruationen.

Progesteron - vad det är och hur hormonet påverkar kroppen

Progesteron är ett kvinnligt steroidhormon, det huvudsakliga progestogenet i kroppen, producerat av äggstockarna och binjurarna, och under graviditeten, av moderkakan. Dess huvudsakliga fysiska och metaboliska effekter är förknippade med det reproduktiva systemet. I en liten mängd produceras hormonet av Leydig-celler i testiklarna och binjurebarken hos män.

Progesteronbiosyntes förekommer huvudsakligen i corpus luteum, som bildas efter ägglossning i en förstörd postovulatorisk follikel, stimulerad av hypofyshormoner (luteiniserande och follikelstimulerande).

I äggstocken under påverkan av follikelstimulerande hormon bildas en av folliklarna och börjar utvecklas. Under påverkan av hypofysen utsöndras vidare luteiniserande hormon, vilket orsakar ägglossning. Detta leder till förstörelse av follikeln och dess omvandling till corpus luteum - en tillfällig endokrin vävnad som fungerar under en viss period. Sedan genomgår corpus luteum luteolys, upphör med sin aktivitet och regresserar igen. Koncentrationen av det kvinnliga hormonet progesteron med uppkomsten av regression minskar, det funktionella lagret i endometrium avvisas och menstruationen börjar.

Både utveckling och regression av corpus luteum påverkar nivån av hormonet i blodet. Under follikelfasen är mängden minimal och varierar från 0,3 till 0,9 ng / ml. En ökning av koncentrationen observeras före ägglossningen, och den maximala nivån noteras en vecka efter det börjar.

Under lutealfasen ökar progesteronnivåerna från 15 till 30 ng / ml. Om graviditet inte inträffar upprepas cykeln från follikelfasen till återställningen av det funktionella lagret i endometriumet. Efter befruktningen regresserar corpus luteum inte och fortsätter att utsöndra hormonet.

Om avvikelser upptäcks rekommenderas att rådfråga en endokrinolog, gynekolog eller barnläkare-gynekolog.

Progesteronbiosyntes under graviditet stimuleras av humant korioniskt gonadotropin, vilket förhindrar luteolys och stödjer den sekretoriska aktiviteten i corpus luteum. När luteotropisk stimulering blir onödig, börjar morkakan att syntetisera hormonet progesteron. Med sin tillväxt ökar mängden cirkulerande progesteron, med varje graviditetsvecka fortsätter produktionen att öka och når nivån 150 ng / ml i tredje trimestern.

Vad är hormonet progesteron hos kvinnor som ansvarar för?

Eftersom progesterons huvudfunktion är att förbereda en kvinnas kropp för graviditet och förlossning kallas det ibland graviditetshormonet. Påverkan av progesteron på kvinnans kropp under denna period är betydande, det utför ett antal funktioner relaterade till utvecklingen av embryot:

 • överför endometriet till sekretionssteget för att förbereda livmodern för implantering av ett befruktat ägg;
 • stabiliserar det svullna endometriet och låter det inte avvisas under graviditeten;
 • påverkar vaginalepitel och förtjockar livmoderhalsslemet, vilket gör det ogenomträngligt för bakterier, spermier och andra främmande medel som kan komma in i livmoderhålan från slidan;
 • minskar kroppens immunrespons under implantation så att kroppen inte avvisar embryot;
 • minskar sammandragningen av de mjuka musklerna i livmodern, minskar känsligheten i myometriumet för fysiologiska stimulans för stimulering, vilket undviker spontan abort;
 • hämmar amning under graviditeten; en kraftig minskning av koncentrationen av hormonet efter förlossningen är en av signalerna för att starta mjölkproduktionsprocessen;
 • främjar livmoderstillväxt;
 • skyddar mot för tidig födelse genom att stärka livmoderhalsen
 • håller kvar vätska i kroppen;
 • främjar avslappning av livmodermusklerna, förbereder bäckenbanden för avslappning under förlossningen för att säkerställa förlängningen av bäckenbenen, för att säkerställa att fostret passerar genom födelsekanalen;
 • påverkar ämnesomsättningen - ökar aldosteronproduktionen och produktionen av kortisol i binjurarna, minskar insulinkänsligheten och koncentrationen av tillväxthormon, främjar ansamlingen av fett i kroppen, skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för ansamling av glykogen i levern.

Nedbrytningsprodukterna av hormonet progesteron påverkar nervsystemet och sömnen och har också smärtstillande och lugnande effekter.

Ökad progesteron

Om hormonnivån avviker från normen, särskilt under lång tid, kan allvarliga störningar i kroppen uppstå.

En ökning av progesteronkoncentrationen stör den normala glukosmetabolismen. Som svar på blodet efter att ha ätit ökar insulinproduktionen, vilket åtföljs av ökad aptit, intensiv viktökning och risken för att utveckla diabetes.

Mot bakgrund av en ökad koncentration av hormonet störs syntesen av kortisol och produktionen av tillväxthormon minskar. Hormonell obalans, bland annat, manifesteras av symtom på kronisk trötthet.

I fall av överträdelse av förhållandet mellan progesteron och östradiol observeras överdriven nedbrytning av muskelprotein och muskelvävnad förstörs. Av denna anledning minskar muskelstyrkan under klimakteriet hos kvinnor..

Med en ökad hormonnivå ökar överdriven avslappning av senor och ligament risken för skador. Avslappning av de mjuka musklerna i mag-tarmkanalen leder till långsammare framsteg av mat och dyspeptiska störningar i form av ökad gasbildning och jäsning i tarmen.

Under graviditet undertrycker progesteron immunsvaret, vilket undviker avstötning av det befruktade ägget av kroppen. Överskottshormon under denna period leder till undertryckande av immunsystemet (manifesteras genom mottaglighet för infektionssjukdomar).

Eftersom hormonet främjar vätskeretention i kroppen kan dess överskott öka permeabiliteten hos perifera vener och göra deras väggar alltför töjbara. Detta leder till övergången av den flytande delen av blodet från kärlen till vävnaderna, på grund av vilket ödem uppträder.

Progesteron stimulerar produktionen av talg. Därför uppträder dermatologiska störningar oftast när dess nivå är förhöjd - akne.

Följande symtom kan indikera ett överskott av hormonkoncentration:

 • matsmältningsproblem;
 • förvärring av herpes;
 • ofta förkylningar;
 • allergiska reaktioner;
 • tromboflebit, tromboembolism;
 • svullnad
 • signifikant ökning av kroppsvikt;
 • kroniskt trötthetssyndrom;
 • huvudvärk;
 • fet seborré, inflammation i talgkörtlarnas kanaler;
 • ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna;
 • intermenstruell blödning;
 • diplopi, vaskulära lesioner i näthinnan;
 • immunbrist;
 • blodtryckskillnader;
 • beräknad kolecystit.

Mot bakgrund av en ökad koncentration av hormonet störs syntesen av kortisol och produktionen av tillväxthormon minskar. Hormonell obalans, bland annat, manifesteras av symtom på kronisk trötthet.

Orsakerna till förhöjda progesteronnivåer kan vara:

 • njursvikt;
 • sjukdomar åtföljda av livmodersblödning;
 • amenorré;
 • dysfunktion i binjurebarken;
 • placental insufficiens;
 • corpus luteumcyst;
 • neoplasmer i reproduktionssystemets organ och binjurarna;
 • antiöstrogenterapi.

Låg progesteron

Mot bakgrund av minskad progesteron, försämring av vävnadstrofism, smältning av endometriala bindfibrer och utveckling av arteriell spasm är möjliga.

Symtom som indikerar att hormonnivån är låg är:

 • brott mot termoregulering;
 • håravfall;
 • dåsighet eller sömnlöshet;
 • slapphet, svaghet, ökad trötthet;
 • plötsliga humörsvängningar, tårfullhet, irritabilitet;
 • huvudvärk;
 • smärtsam menstruation, menstruations oregelbundenhet.

Orsakerna till minskningen av koncentrationen av hormonet kan vara:

 • njursvikt;
 • endokrina störningar;
 • onkologiska patologier;
 • komplikationer av abort;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • tunga menstruationsblödningar;
 • överdriven fysisk aktivitet och stress;
 • kroniska inflammatoriska patologier i de kvinnliga könsorganen;
 • patologisk tunnhet;
 • corpus luteuminsufficiens;
 • verklig förbättring av graviditet;
 • terapi med orala preventivmedel, antibakteriella eller smärtstillande medel, läkemedel som innehåller östrogen eller ökande prolaktinnivåer.

Progesterontest

För att bestämma hormonnivån utförs en analys. Resultaten gör det möjligt att bestämma början av ägglossning och under graviditeten att utvärdera dess gång.

Eftersom fysiologiska faktorer kan påverka hormonkoncentrationen bör bloddonation göras efter korrekt förberedelse för analys. Några dagar före blodprovning rekommenderas att sluta dricka alkohol och röka, undvika emotionell stress och begränsa fysisk aktivitet. Icke-gravida kvinnor donerar blod den 21–23: e dagen av cykeln, gravida kvinnor - vilken dag som helst.

Om avvikelser upptäcks rekommenderas att rådfråga en endokrinolog, gynekolog eller barnläkare-gynekolog. För att undvika allvarliga konsekvenser är det viktigt att identifiera orsaken till avvikelsen så snart som möjligt och starta lämplig behandling.

Ett blodprov för progesteron. Indikationer, metoder, vilka sjukdomar diagnostiseras? Hur man förbereder sig för testet?

Progesteron (från latin ”hormon för graviditet”) är ett kvinnligt könshormon som förbereder en kvinna för graviditet. I den kvinnliga kroppen produceras progesteron i äggstockarna, moderkakan och binjurarna. Dess huvudfunktion är att säkerställa graviditet och reglera menstruationen.

I den manliga kroppen produceras progesteron betydligt mindre. Det syntetiseras av vävnaderna i testiklarna och binjurarna. Hos män används progesteron för att producera testosteron och ett antal andra viktiga hormoner, men dess roll är mindre betydande än hos kvinnor.

För progesteronanalys tas blod från en ven. På laboratoriet renas blodserum från blodceller och undersöks med den immunokemiska metoden. Med moderna analysatorer kan du få resultatet av analysen på några timmar. I genomsnitt en väntetid på 1 dag.

Progesterons roll i en kvinnas kropp

Progesteron är ett steroidhormon. I den kvinnliga kroppen är denna biologiskt aktiva substans ansvarig för reproduktionsprocesserna och påverkar de processer som förekommer i många organ.

En kvinnas progesteronbrist kan leda till allvarliga konsekvenser:

 • före graviditet - infertilitet på grund av att livmodern i livmodern inte är redo för fästning av ett befruktat ägg;
 • under graviditet - spontan abort - missfall.
Hög progesteron hos kvinnor åtföljs också av obehagliga symtom:
 • migrän;
 • synskada;
 • acne;
 • kronisk trötthet;
 • intermenstruell blödning.

Funktioner i progesteronproduktion

1. Progesteron hos icke-gravida kvinnor produceras av corpus luteum och i liten utsträckning binjurarna. Corpus luteum är en tillfällig endokrin körtel som finns i äggstocken. Namnet förklaras av färgen, som orsakas av en stor mängd gult pigment - lutein.
Aktiviteten hos corpus luteum, därför, syntesen av hormonet, regleras av immunsystemet, hormonerna i äggstockarna och hypofysen.
Corpus luteum utvecklingscykel består av fyra steg:

 1. Spridning. Varje månad mognar en follikel med ett ägg i en av äggstockarna. Med ägglossning brister follikeln och ägget kommer in i bukhålan. Efter detta är follikelväggarna vikta, den "stängs". Blödning inträffar i hålrummet, vilket provocerar den aktiva uppdelningen av granulosa-celler som fodrar i follikelns väggar.
 2. Vaskularisering. Ett stort antal blodkapillärer bildas i follikelns väggar. Tack vare deras intensiva arbete har corpus luteum i äggstocken det mest intensiva blodflödet från alla organ i kvinnlig kropp.
 3. Glanstid. Corpus luteum ökar betydligt i storlek upp till 2,3 cm och sticker ut över ytan på äggstocken. Det ökar syntesen av progesteron med 30 gånger, jämfört med det initiala stadiet av menstruationscykeln. Denna fas ska pågå i cirka 12 dagar. Om det minskar, säger de om misslyckandet i corpus luteum och en kvinna kan inte bli gravid.
 4. Bleknar bort. Om graviditet inte har inträffat reduceras cellerna, dystrofiska förändringar inträffar i corpus luteum. Det ersätts gradvis av ärrvävnad och förvandlas till en vit kropp. Detta åtföljs av en minskning av koncentrationen av progesteron i blodet..
2. Progesteron under graviditeten. När graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att syntetisera hormonet under ytterligare 12 veckor, nästan hela första trimestern. Embryonets skal (chorion) stimulerar sitt arbete genom korionisk gonadotropin. I andra trimestern tar moderkakan funktionen att producera progesteron.

Hormonnivån stiger stadigt från 9: e till 32: e graviditetsveckan. Under denna tid ökar koncentrationen av progesteron i blodet 15 gånger jämfört med kroppen av en icke-gravid kvinna. Detta hormon styr inte bara livmoders tillstånd utan också hela graviditetens metabolism. Tack vare progesteron absorberar en kvinna den maximala mängden näringsämnen från produkter, vilket åtföljs av avsättning av fettvävnad.

Effekten av progesteron på en kvinnas kropp

 • På livmoderns slemhinna. De första 14 dagarna av menstruationscykeln (spridningsfasen) påverkas livmodern av östrogener producerade av den växande follikeln. De stimulerar den aktiva uppdelningen av endometrieceller. Efter ägglossningen förvandlas follikeln till ett corpus luteum och producerar progesteron. Sekretionsfasen börjar, vars längd också är cirka 14 dagar (en ökning eller minskning med mer än 2 dagar är en patologi). I denna fas har progesteron en direkt effekt på endometriumet och orsakar förändringar som skapar en gynnsam miljö för fästning av ett befruktat ägg och utvecklingen av embryot. Utsöndringen av livmoderkörtlarna, deras utsöndring av slemutsöndringar som innehåller glykogen och polysackarider. Körtlarnas kanaler vrider sig och expanderar, vilket gör att de kan öka sitt område.
 • Spiral vridning av blodkärl. Hormonet gör dem sinuösa och fullblodiga, vilket är viktigt för cirkulationen av det framtida fostret.
 • Stroma (lös bindväv som fyller mellanrummen mellan endometrialkörtlarna) blir edematös och ackumulerar vätska och näringsämnen.
En minskning av koncentrationen av progesteron i slutet av cykeln orsakar: spärr i artärerna, försämring av cellnäring och smältning av bindefibrerna i endometriet. Dessa förändringar underlättar avstötningen av slemhinnan under menstruationen..
 • Under graviditeten. Progesteron förbereder kroppen för förlossning och stimulerar fostrets utveckling.

 • Stoppar menstruationscykeln;
 • Ger livmodersväxt;
 • Det slappnar av musklerna i livmodern och minskar dess ton;
 • Minskar livmoderns känslighet för ämnen som orsakar sammandragningen.
 • Främjar ansamling av fett, för att förse fostret och modern med näringsämnen;
 • Det slappnar av ligament, vilket underlättar fostrets passering genom födelseskanalen vid tidpunkten för födelsen;
 • Främjar tillväxten av bröstkörtlar (alveoler och lobuler), vilket är nödvändigt för utsöndring av mjölk.
 • För ämnesomsättning.
 • Stimulerar aptiten. Detta förklarar det faktum att kvinnor under andra hälften av cykeln ökar sin sug efter kolhydratmat..
 • Ökar förmågan att lagra fett - ökar kroppens chanser att överleva under livsmedelsbrist. På grund av närvaron av progesteron avsätts fett i midjan.
 • Slappnar av de mjuka musklerna i mag-tarmkanalen. Detta bromsar matens utveckling och gör att kroppen kan ta upp alla näringsämnen så mycket som möjligt. En biverkning kan vara jäsning av mat i tarmen och ökad gasbildning.
 • Ökar insulinproduktionen efter måltiderna. Samtidigt minskar progesteron känsligheten hos vävnader för insulin, vilket ökar blodsockernivån. Denna egenskap hos hormonet är förknippad med ökad sug efter godis före menstruation och under graviditet..
 • Ökar basal kroppstemperatur. På grund av den här egenskapen är det möjligt att bestämma ägglossningen.
 • På muskuloskeletalsystemet.
 • Fördelningen av muskelvävnad. Förbättrar proteinkatabolism, vilket orsakar nedbrytning av muskelceller. Detta faktum bevisas av en ökning av urea i urinen under perioder med hög progesteron i en kvinnas blod.
 • Avkoppling av ligament och senor. Bindvävnad blir mer elastisk. Detta underlättar födelseprocessen, men ökar risken för skador under den andra halvan av menstruationscykeln och under graviditeten..
 • Förbättrar benbildning.
 • På nervsystemet och i sömn. Förfallsprodukterna av progesteron har en lugnande effekt som liknar effekt som barbiturater. Det har både positiva och negativa effekter. Positiva effekter:

 • Förbättrar hjärnans blodcirkulation;
 • Stimulerar tillväxten av nervceller;
 • Förhindrar skador på cellväggarna i nervceller;
 • Stimulerar minnet;
 • Minskar frekvensen av epileptiska slag och anfall;
 • Det har en lugnande och smärtstillande effekt..
Med en minskning av koncentrationen av progesteron innan menstruationsfasen, irritabilitet och tårsamhet ökar uppstår skarpa humörsvängningar.
 • På immunsystemet. Progesteron dämpar immunsystemets aktivitet, vilket undviker konflikten mellan modern och fostret, som innehåller ett främmande protein (fars DNA). Men undertryckning av immunitet åtföljs av ett antal obehagliga reaktioner: utseendet på akne, förvärring av herpes och allergier, uppkomsten av könsytor, under perioder med hög progesteron.
 • På huden. Hormonet stimulerar svettning och aktiv produktion av talg. Av den anledningen blir huden fet under andra hälften av cykeln, oftare uppstår inflammation..

Varför föreskrivs ett progesterontest?

Indikationer för utnämning av ett blodprov för progesteron

 • Misstänkt ektopisk graviditet. I detta fall kommer hormonnivån att vara lägre än under normal graviditet (i de tidiga stadierna av cirka 30 ng / ml);
 • Hotad abort;
 • Behovet av att bestämma ägglossning när man planerar graviditet.
 • Bedömning av lutealfasinsufficiens vid diagnos av infertilitet;
 • Amenorré - frånvaron av menstruation hos icke-gravida kvinnor i reproduktiv ålder;
 • Brott mot verksamheten i corpus luteum;
 • Behovet av att övervaka moderkakan under graviditeten;
 • En cysta- eller ovarietumör upptäckt med ultraljud;
 • Tumörer i binjurar;
 • Utvärdering av effektiviteten av progesteronbehandling;
 • Barn med medfödda patologier i binjurarna;
 • Barn med nedsatt produktion av steroidhormoner, nedsatt pubertet.

Hur man förbereder sig för ett progesterontest

 • Under 1-2 veckor, sluta ta mediciner som påverkar frisättningen av progesteron (en lista ges nedan). Om detta inte kan göras, är det nödvändigt att förse laboratoriet med en lista över läkemedel som anger doserna.
 • 12 timmar före testet, utesluta:
 • äter
 • alkohol;
 • motion;
 • rökning.
 • Testning på morgonen till 11. På tom mage.

På vilken dag i menstruationscykeln tar de blod för analys?

Normalt progesteron

Vid utvärderingen av analysen är det nödvändigt att ta hänsyn till att de normala (referens) värdena i olika laboratorier kan skilja sig väsentligt. Därför bör avkodningen av analysen göras av en gynekolog eller endokrinolog.

Vad är progesteron??

Hormonet progesteron förbereder en kvinnas kropp för graviditet och bidrar till ett barns normala bärande. I en liten mängd produceras detta hormon också hos män..

De fysiologiska effekterna av progesteron hos båda könen är förknippade med reproduktionsfunktionen.

Progesteronproduktion

I en kvinnas kropp syntetiseras graviditetens huvudhormon (som progesteron ofta kallas) i stora mängder i äggstockarna. En liten substans bildas i binjurebarken. Och under graviditeten börjar progesteron producera morkakan.

Ämnet tillhör steroidhormoner. Kolesterol är den ursprungliga produkten från den biokemiska reaktionen vid bildning av progesteron. Det mesta av hormonet är bundet, bara 2% av det fria ämnet.

I den luteala fasen i menstruationscykeln bildas en gul kropp på platsen för den sprängande follikeln, från vilken det mogna ägget kom ut. Denna tillfälliga körtel med intern sekretion börjar aktivt syntetisera progesteron under påverkan av hypofyshormonerna FSH (follikelstimulerande) och LH (luteiniserande).

Hormonets nivå beror direkt på processerna för utveckling och förstöring av corpus luteum. I follikelfasen är progesteroninnehållet minimalt, en ökning sker under ägglossningen och under lutealfasen.

Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att existera och producerar ett hormon. Dess syntes under denna period stimulerar hCG (human chorionic gonadotropin).

Därefter tar moderkakan funktionen att syntetisera progesteron. Dess produktion ökar med varje graviditetsvecka. HCG och progesteron är de viktigaste hormonerna för att fostra ett barn och en framgångsrik förlossning.

Effekt på en kvinnas kropp

Progesteronfunktioner är associerade med följande fysiologiska processer:

 • beredning av det inre slemskiktet i livmodern (endometrium) för fästning av ett befruktat ägg och säkerställa embryonets livskraft;
 • minskning av livmoderkontraktilitet och blockering av processen för avstötning av svullet endometrium;
 • förebyggande av missfall;
 • effekt på bröstkörtlarna, beredning av deras inre strukturer för amning;
 • bildandet av en naturlig skyddande barriär mellan slidan och livmodern mot infektioner, främmande medel genom att öka viskositeten i livmoderhalsslemet;
 • undertryckande av immunreaktionerna i moderns kropp, därför uppfattas embryot inte av honom som en genetiskt främmande kropp och avvisas inte;
 • livmodersväxt;
 • stärka musklerna i livmoderhalsen och förhindra för tidig födsel;
 • avslappning av myometrium (livmodermuskelager) under förlossningen, divergens i bäckenbenen, vilket säkerställer barnets framsteg längs födelseskanalen;
 • effekt på metaboliska processer i kroppen.

normer

Hos kvinnor beror koncentrationen av progesteron på menstruationscykelfasen, och under graviditetsperioden, på graviditetsåldern:

PeriodMängd i ng / ml
Follikulär fas0,2-1,5
Äggstockningsfas0,8-3,0
Luteal fas1,7-27,0
Postmenopause0,1-0,8
Jag trimester av graviditeten11,2-90,0
II trimester av graviditeten25,6-89,4
III trimester av graviditeten48,4-422,5

Progesteronanalyser

Venös blodprovning utförs den 21-23: e dagen av cykeln, hos gravida kvinnor - vilken dag som helst. Indikationer för utnämning av ett blodprov:

 • misstänkt ektopisk graviditet;
 • risk för missfall;
 • amenorré;
 • cystor på äggstockarna;
 • tumörer i gonaderna och binjurarna;
 • infertilitet;
 • dysfunktion i corpus luteum;
 • luteal fasbrist.

Låg progesteron

En minskning av koncentrationen av hormonet inträffar av olika skäl. Progesteron minskar med klimakteriet. Detta är ett normalt fysiologiskt fenomen. En låg nivå av ämnet observeras under följande patologiska tillstånd:

 • könssjukdomar;
 • hormonell obalans;
 • njursvikt;
 • komplikationer efter abort;
 • överbelastning av barn (i 10-14 dagar eller mer);
 • blödning
 • myom;
 • påfrestning
 • brist på kroppsvikt;
 • tar vissa mediciner.

Med endometrios observeras ett överskott av östrogen och brist på progesteron. Med en uttalad minskning av hormonet uppstår problem med befruktningen och bärandet av ett barn, placental insufficiens utvecklas.

Hög progesteron

En långvarig ökning av koncentrationen av hormonet orsakar allvarliga fel i kvinnans kropp:

 • risken för att utveckla diabetes ökar (progesteron påverkar glukosmetabolismen);
 • störd syntes av tillväxthormon och kortisol;
 • kroniskt trötthetssyndrom utvecklas;
 • muskelvävnad förstörs;
 • dysfunktioner i matsmältningsorganen, dyspeptiska störningar uppstår;
 • minskat immunförsvar;
 • överdriven svullnad visas;
 • hudtillståndet förvärras (sebumsekretion ökar, akne uppstår).

Hög progesteron observeras vid amenorré och andra livmodersjukdomar.

För eventuella oegentligheter i samband med menstruationscykeln, en försämring av det allmänna tillståndet, problem med att bli gravid och fostra ett barn, är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomföra en laboratorieundersökning för att bestämma nivån på progesteron.

Mängden av detta hormon är avgörande vid planering av en graviditet..

Progesterons roll i en kvinnas kropp, koncentrationen i blodet i olika faser av menstruationscykeln

Progesteron är ett av de viktigaste hormonerna i det kvinnliga reproduktiva systemet, på vilket menstruationscykeln, befruktningen och embryonutvecklingen av embryot beror (det är inte utan anledning att det också kallas ”gravida kvinnors hormon”). Det verkar på vatten-salt metabolism, hudtillstånd och påverkar också sexuell lust. Att bestämma nivån på progesteron gör att du kan identifiera orsakerna till menstruations oregelbundenhet, missfall, placental insufficiens.

Progesteron (Progesteron) är ett steroidhormon som upptäcktes 1928 av Corner G. och Allen B. Det tillhör progestins (progestins). Detta är en viktig grupp hormoner som reglerar de kvinnliga reproduktionscyklerna och graviditetsförloppet. Dessutom påverkar de hela kroppen..

Progesteron syntetiseras i äggstockens corpus luteum, i binjurebarken och i moderkakan. Trots det faktum att många anser att det endast är ett kvinnligt hormon, syntetiseras det i magsårblåsorna hos män.

I äggstockarna frisätts progesteron cykliskt, dess mängd förändras i olika faser av menstruationscykeln och råder i den andra fasen. Kolesterol är föregångaren till detta progestogen. Hormonerna som produceras i hypofysen (körteln i hjärnan) styr dess syntes..

Progesterons ledande roll är att det ger en kvinnas kropps reproduktionsfunktion. Inte konstigt att syntesen ökar under pubertalperioden.

Det spelar en nyckelroll inte bara under reproduktionsperioden, utan hela kvinnans liv. Bland dess specifika funktioner kan man skilja reproduktiv och andra som inte är relaterade till graviditet och förlossning.

Hormonet ansvarar för början, bevarande och utveckling av graviditet. Dess funktioner inkluderar:

 1. 1. Beredning av livmoderslimhinnan för införandet av ett befruktat ägg.
 2. 2. Stimulering av det termiska centret, och därför en ökning av kroppstemperaturen efter ägglossningen.
 3. 3. Attraktion av spermier som rör sig genom äggledarna.
 4. 4. Avslappning av livmodermuskler för att upprätthålla graviditet.
 5. 5. Förebyggande av ägglossning under graviditet.
 6. 6. Stimulering av utvecklingen av bröstvävnad under graviditeten.
 7. 7. Begränsa moderns immunitet för att undvika avstötning av fosterägget.
 8. 8. Förvaring av näringsämnen för att ge dem fostret.
 9. 9. Deltagande i utvecklingen av embryonvävnader.
 10. 10. Hjälp vid avlägsnande av fetala metaboliska produkter - genom att påverka natriummetabolismen i moders kropp.
 11. 11. Ökad lungventilation under graviditeten och under andra halvan av reproduktionscykeln.
 12. 12. Att bibehålla det dominerande inslaget av graviditet i centrala nervsystemet.

Andra funktioner av progesteron i kroppen:

 1. 1. Är en föregångare till syntesen av kortikosteroider (kortisol, etc.) i binjurarna.
 2. 2. Förbättrar aktiviteten hos enzymer som bryter ned lipider på ytan av blodkärlen.
 3. 3. Ökar koncentrationen av insulin i blodet.
 4. 4. I höga koncentrationer uppvisar en antioxidant effekt..
 5. 5. Har ett antal metaboliska effekter (ökad glykogenes, ökade nivåer av prostaglandiner, prolaktin).
 6. 6. Hämmar benförstörelse.
 7. 7. Har en vasokonstriktor effekt.
 8. 8. Påverkar huden och ökar dess elasticitet och styrka. Under klimakteriet sänks nivån, vilket orsakar tunnare hud och utseendet på rynkor.
 9. 9. Att agera som en neurosteroid, förbättrar minnet och den kognitiva förmågan och en kraftig minskning av nivån före menstruation och före förlossningen påverkar humöret.

Koncentrationen av progesteron varierar i blodet beroende på olika faktorer. Hos en kvinna förändras hans nivå under den månatliga cykeln. En ökning av koncentrationen är möjlig under graviditet, olika tumörer i äggstocken och binjurarna. En minskning av hormonnivåerna indikerar galaktoré - amenorésyndrom.

Vissa läkemedel kan påverka dess koncentration i blodet. Så när man använder progesteron och dess analoger kan hormonnivån höjas, och användningen av ampicillin eller östradiol kan sänka dess koncentration.

I det första steget i cykeln (follikelfasen) är koncentrationen av progesteron mycket låg. I mitten av cykeln (ägglossningsfasen) inträffar en liten ökning följt av en minskning. Under den andra halvan av cykeln (utsöndringsfasen) efter ägglossningen visas en gul kropp på platsen för follikeln som gav upp ägget, vilket producerar progesteron, dess koncentration börjar stiga igen. Efter befruktningen bör hormonnivån höjas, inte bara för att underlätta implantation, utan också för att upprätthålla graviditet genom att stimulera livmoderstillväxt.

Förändring i serumprogesteronkoncentration under den normala menstruationscykeln

När graviditet inträffar producerar corpus luteum progesteron, då utvecklas moderkakan och tar på sig denna funktion. Om befruktningen inte har inträffat, försvinner corpus luteum, hormonnivån sjunker, vilket har en hypotrofisk effekt på endometrium, menstruationsblödning inträffar.

Progesteron i blodnivåer hos kvinnor utanför graviditeten bestäms för att bekräfta eller utesluta ägglossning. Avvikelse i koncentrationsvärden tillåter oss att förstå orsakerna till menstruations oregelbundenheter, infertilitet, dysfunktionell livmodersblödning.

Det rekommenderas att göra en analys för att bestämma koncentrationen av progesteron på dag 20, 21, 22, 23 i cykeln. Ät inte i minst 12 timmar innan du tar blod. Det är tillrådligt att inte belasta dig själv fysiskt och känslomässigt. Rätt dekryptering av analysen beror på många faktorer: dagen för menstruationscykeln, graviditetstillståndet och även vilka mediciner patienten tar.

Varje fas i menstruationscykeln har sina egna normer för blodprogesteron. Referensvärden presenteras i tabellen:

Progesteron, nmol / L

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför vill du äta mycket under menstruationen?

Menstruationsperioden är en helt fysiologisk process som sker i varje kvinnas kropp. Varje månad mognar ägget i äggstocken, livmodern i livmodern växer för att förbereda kroppen för befruktningen....

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A....

Kommer testet att visa graviditet under menstruationen

Många kvinnor som planerar moderskap har en menstruationskalender för att kontrollera cykeln. De räknar dagarna före förseningen för att med hjälp av särskilda medel ta reda på om ägget har befruktats....

Menstruationsfas