Normal basal temperatur vid klimakteriet

Klimax

Bastemperatur med klimakteriet (BT) kan visa om det finns hormonella störningar i den kvinnliga kroppen. BT fungerar som en viktig förebyggande åtgärd för att utesluta olika patologiska processer i det reproduktiva systemet. Det finns ett sorgligt mönster att hos kvinnor under klimakteriet efter 50 år försvinner aktiviteten i könskörtlarna, vilket medför allvarliga förändringar i den hormonella bakgrunden och utvecklingen av nya sjukdomar, vars närvaro inte tidigare noterades.

Bastemperatur och dess värde

Under påverkan av ålder inträffar de initiala förändringarna i reproduktionsorganen omöjligt, men lämnas utan vederbörlig uppmärksamhet, i framtiden kan de få försvårande konsekvenser i hälsotillståndet. I detta avseende är konstant övervakning av välbefinnande mycket viktigt, en av de tillgängliga metoderna för detta är att mäta basaltemperatur (BT) under klimakteriet, vars indikatorer jämförs med observationer innan utrotningen av äggstocksfunktionen.

Värdena på basaltemperaturen beror direkt på det tillstånd i vilket reproduktionssystemet är beläget vid mätningstillfället. Indikatorerna påverkas av eventuella förändringar som inträffar i den: menstruationsfasen, graviditetstillståndet eller någon sjukdom. Trots det faktum att för att identifiera orsakerna till sådana kränkningar, nödvändiga studier bör genomföras, kommer ett basaltemperaturdiagram också att hjälpa till att upptäcka utvecklingen av en patologisk situation i tid. För att bilden av mätningen ska vara tillräckligt tydlig och utifrån den kan några slutsatser dras, bör mätningar av BT utföras i enlighet med alla regler och med regelbundenhet. Mätningar under en kort period räcker inte ens under perioden med aktiv funktion av reproduktionsorganen, desto viktigare är längden på mätningarna under klimakteriet. Sammanfattningsvis cykeldagarna visar det grafiska diagrammet tydligt om det finns skillnader från normen eller alla motsvarar denna norm.

Vad BT-mätningar visar

Mätningar under klimakteriet är mycket viktiga, eftersom de är en indikator på patologier som förekommer i reproduktionssystemets organ. Dessa värden är inte på något sätt förknippade med kroppens normala tillstånd, därför kan de tjäna som en snabb signal om början av patologi, inte bara i reproduktionsorganen, utan också i den allmänna hormonnivån. Identifierad inkonsekvens kan vara bevis på följande:

 • klimakteriet
 • äggstocksjukdom;
 • störning av cykeln på grund av hormonellt fel i reproduktionssystemet.

Värden för klimakteriet

Om det kvinnliga reproduktiva systemet fungerar korrekt och det inte finns några sjukdomar i könsorganen, är basal temperaturvärdena nära 37 grader. Eftersom ägglossningen inte längre inträffar under klimakteriet förblir mätplanen stabil och ändrar inte dess värden. I fallet när en ökning av basaltemperaturen märks är detta ett oroande symptom, eftersom det fungerar som ett tecken på utvecklingen av allvarliga patologier. Därför rekommenderas det att när du går in i lämplig fas i cykeln, noggrannare övervakning av hopp i basaltemperatur, vars värde är särskilt viktigt under denna period. När du har hittat de minsta avvikelserna från normen måste du kontakta din gynekolog för att utesluta risken för att utveckla möjliga sjukdomar.

En ökning av basaltemperaturen under klimakteriet avslöjar negativa förändringar i reproduktionsorgan som inte har observerats tidigare. Detta kan vara manifestationer av hyperplasi, endometrios, fibroider, cancer, som alltid orsakar en ökning av BT med klimakteriet. Exempelvis uppmärksammas ofta inte vaginal torrhet eller orsakslös irritation, svaghet eller andra obetydliga tecken, vilket ökar risken för att utveckla farligare patologier. Men en ökning av BT med dessa symtom är bevis på allvarliga avvikelser och deras starka effekt på kroppen, vilket kräver deras eliminering.

Skillnader i indikatorer med början av klimakteriet

Att upprätthålla ett schema med basalmätningar vid reproduktionsåldern är viktigt främst för att bestämma cykelns fas och för att klargöra ägglossningens stunder. Närmar sig pre-menopaus, minskar könskörtlarnas funktion, dess nivå av hormoner som produceras av dem blir instabil och börjar fluktuera. Hos premenopausala kvinnor förändras indikatorerna beroende på mängden hormoner, och i efterföljande perioder av klimakteriet och postmenopausen förblir relativt stabila..

Vad indikerar avvikelser av BT med klimakteriet

Denna period kan pågå i mer än ett år, så regelbundna mätningar av basaltemperaturen får så stor vikt vid denna tidpunkt. Några år efter början av klimakteriet och menstruationens upphörande är de första tecknen på störningar i kvinnans kropps reproduktionssystem möjliga. Detta hänvisar till förekomsten av menopausesyndrom med alla dess negativa manifestationer i form av obehag i könsfunktionerna. Sådana avvikelser från normen indikeras också av en förändring i basal temperatur, vars hopp fungerar som ett skäl för att korrigera tillståndet med hjälp av hormonersättningsterapi. Efter att man direkt har upptäckt hormonbrist med klimakteriet med hjälp av BT-schemat är det möjligt i det första stadiet av utvecklingen av avvikelsen att förhindra oönskade konsekvenser för alla kvinnor, såsom förlust av hudelasticitet, utseendet på torra slemhinnor och förlust av sexdrift, slappande bröst med förlust av elasticitet, liksom utseendet på extra kilo.

Hur man mäter BT

Indikatorerna påverkas av olika effekter, så det är viktigt att följa följande rekommendationer:

 • bibehålla en lugn känslomässig stämning och förhindra överdriven fysisk ansträngning 5-6 timmar före mätningar;
 • utesluta sexuell intimitet;
 • ta mätningar dagligen på morgonen;
 • använd en mätanordning.

Vissa kvinnor tvivlar på genomförbarheten att mäta BT med klimakteriet och anser det inte nödvändigt att hålla några anteckningar. Men detta kommer inte att kräva betydande ansträngningar, men samtidigt kommer det att hjälpa till att undvika många allvarliga problem i framtiden. Fortplantningsorganen är en mycket unik och känslig struktur, och det är ganska svårt att upptäcka kränkningar i dem i tid. Kontroll av BT hjälper dig att lära dig om dem, inte tillåter utveckling och gör det möjligt att enkelt bli av med allvarliga konsekvenser.

Förändring av basaltemperatur med klimakteriet: orsaker till ökning, minskning och dess effekt på kroppen

orsaker

Hos varje person hålls kroppstemperaturen normalt inom området 36,6-37 ° C. En förändring av temperaturen innebär att kroppen reagerar på en sjukdom i början. Först och främst är detta en skyddande reaktion, kroppen kämpar med det orsakande infektionsmedlet. Men vad kämpar kroppen med klimakteriet?

Som det visar sig med ingenting. Under klimakteriet minskar produktionen av kvinnliga könshormoner (östrogener och gestagener) och allt det koordinerade arbetet i kroppen börjar bli vilse. Hypotalamus ansvarar för detta. Det är en anslutande länk för nervsystemet och endokrina system. Hypotalamusen reglerar många processer i kroppen: en känsla av törst och hunger, sömn och vakenhet, sexuellt beteende, minne, känslomässiga tillstånd och termoregulering.

På grund av förändringar i den hormonella bakgrunden uppstår fel i hypothalamusarbetet. Han uppfattar normal kroppstemperatur som förhöjd. Hjärnan får signaler om överhettning av kroppen, och hypotalamus ger ett kommando att reglera denna process. Det finns en känsla av värme (särskilt i den övre delen av kroppen), yrsel, hjärtklappning, andnöd och panik kan uppstå.

Temperaturindikatorer kan stiga upp till 37-38 ° С. Detta tillstånd kallas tidvatten. Sedan finns det riklig svettning, på detta sätt kyls kroppen. Efterföljande frossa kan förekomma. Du ska inte vara rädd för tidvattnet, en kvinna ska vara redo för dem.

patogenes

Värmevallningar är det främsta symptomen på klimakteriet, liksom en tydlig orsak till en ökning av den lokala temperaturen. De visas på grund av en överträdelse:

 1. I arbetet i det centrala nervsystemet.
 2. Värmereglering.
 3. Blodcirkulation.

Under klimakteriet, på grund av en minskning i antalet folliklar i äggstockarna, samt en minskning av reproduktionscellen för reproduktionshastighet, minskar mängden vissa hormoner (särskilt gestagener och östrogener). Som ett resultat, efter en tid, stiger koncentrationen av LH och FSH i blodet, vilket leder till brist på vissa viktiga ämnen i vävnaderna. Information mellan olika delar av kroppen överförs med kränkningar.

Som ett resultat reagerar hjärnan olika på temperaturförändringar. Periodvis kommer information om överhettning in i hjärnan och kroppen försöker omedelbart lösa detta tillstånd. En het våg "rusar" in i överkroppen, andnöd, yrsel, hjärtklappning, andningssvårigheter uppträder. Vid denna tidpunkt kan patientens temperatur stiga till 38 grader.

Omedelbart efter högvatten utvecklar en kvinna frossa. Orsaken är både hög temperatur och betydande svettningar. Således försöker kroppen reglera tidvattnet. Huden är täckt av svett, allvarlig trötthet uppträder, de övre och nedre extremiteterna dumma och blir kalla. Eftersom antalet sådana tidvatten kan uppgå till femtio om dagen känner en kvinna trasig och sjuk.

symtom

Enligt statistik känner de flesta kvinnor i klimakteriet värmevallningar. Vilka är manifestationerna av detta tillstånd? Låt oss titta närmare:

 • Känslan av värme koncentreras i överkroppen.
 • Rödhet i ansiktet.
 • Yrsel.
 • Andnöd eller tung andning. Känsla av brist på luft.
 • Cardiopalmus.
 • Skräck, panik tillstånd.
 • Illamående kan förekomma..
 • Hjärtfrekvens.

Detta är tidvattnet i sig. Efter att konsekvenserna dyker upp (kroppen försöker hantera tidvattnet):

 • Mycket svettande.
 • Frossa.
 • Det finns en känsla av svaghet och svaghet.
 • Fasthet i armar och ben kan förekomma..
 • Huvudvärk.
 • På grund av det erfarna tillståndet kan damen ha ett raseriutbrott.

Tidvattenens intensitet och frekvens är en rent individuell indikator. Det beror på kvinnans hälsotillstånd (närvaron av kroniska sjukdomar, brist eller övervikt av kroppsvikt), av typen av början av klimakteriet (tidig, sen eller kirurgisk menopaus). I genomsnitt varierar denna indikator från 3 till 10 gånger om dagen. Oftast förekommer tidvattenupplevelser närmare kväll och natt.

En ökning av temperaturen i intervallet 37 - 37,4 ° C under klimakteriet kan anses vara villkorad normal. Du bör vara försiktig och rådfråga din läkare om temperaturen stiger över 38 ° C. Kanske, mot bakgrund av försvagningen av kroppen, utvecklas någon sjukdom.

Vem behöver bygga grafik under lång tid

Det rekommenderas länge att mäta bastemperaturen för kvinnor som riskerar hälsoproblem under klimakteriet:

 • det finns blödningar av okända skäl;
 • nära anhöriga hade maligna tumörer i mjölkkörtlarna eller organen i det reproduktiva systemet;
 • hade en svår födelse, missfall, abort eller annan livmoderkirurgi;
 • damen födde inte eller blev gravid;
 • har kronisk könsinflammation.

Om indikatorn inte förblir på samma nivå, och dess värden ofta förändras, bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare. En sådan kontroll möjliggör upptäckt av sjukdomar i de tidiga stadierna..

Allmänläkare, docent, obstetrikslärare, arbetslivserfarenhet 11 år.

I sådana fall kommer behandlingen att hålla mindre tid och kostar damen mindre. Och viktigast av allt ökar sannolikheten för en fullständig återhämtning.

Patologi

Förutom värmevallningar kan olika patologiska processer i kroppen vara orsaken till feber. De förblir dolda och rapporterar om sig själva med en liten ökning av temperaturindikatorerna:

 • Infektionssjukdomar (tuberkulos, brucellos).
 • Bakteriella sjukdomar.
 • Virala infektioner och sjukdomar (AIDS).
 • Närvaron av att utveckla onkologi.
 • Artrit, reumatism, polyartrit.

Om sådana misstankar uppstår, bör en noggrann undersökning genomföras: ett blodprov, avföring, urin, ultraljud, speciella tester för tuberkulos, ett blodprov för HIV och hepatit B, EKG. Att kontakta en gynekolog och terapeut hjälper till att klargöra orsakerna till sjukdomen..

Hos kvinnor som är utsatta för VVD (vegetativ-vaskulär dystoni) stiger kroppstemperaturen till 37 - 37,5 ° C mot kvällen. Detta beror på en ökad nivå av adrenalin i en kvinnas kropp. Symtom på VSD skiljer sig från typiska manifestationer av värmevallningar:

 • Mycket kalla armar och ben året runt.
 • Bekväm omgivningstemperatur, upplevd som väldigt kallt väder.
 • Med lätt fysisk ansträngning stiger kroppstemperaturen något, vilket återgår till det normala om kvinnan vilade lite och lägger sig.
 • Under sömn är kroppstemperaturen något under det normala..
 • Svettning är möjlig, även i svala rum..

Vegetativ-vaskulär dystoni behandlas med lugnande medel, snarare än med ett kontinuerligt antipyretikum.

Ändring av karaktär och frekvens av menstruationscykeln kan också orsaka en liten ökning av kroppstemperaturen. Menstruationsfrekvensen minskas gradvis och förnyelsen av livmoderslimhinnan förvandlas till en stressande situation för kroppen. Innan menstruationsflödet börjar noteras en ökning av temperaturen. Så kroppen reagerar på en bekant situation tidigare.

På grund av utrotningen av reproduktionsorganens funktioner noteras en kränkning i det kardiovaskulära systemets arbete. Brist på östrogen orsakar en förtjockning av blodet och en ökning av mängden kolesterol i blodet. Fartyg förlorar sin elasticitet, blir spröda, kolesterolplack visas, vilket blockerar kärlets lumen.

Kroppen börjar "svälta", eftersom rätt tillförsel av hjärnan och andra organ med syre störs. Hjärtat, försöker korrigera situationen, börjar arbeta i ett förbättrat läge. Störningar i hjärtat fungerar, blodtrycket på kärlens väggar blir starkare - som ett resultat stiger kroppstemperaturen. En sådan bild kan indikera möjligheten till en hypertensiv kris..

Varför är menopausefeber?

Finns det en temperatur hos kvinnor med klimakteriet, kan denna fråga ofta höras vid utnämningen av en gynekolog, eftersom cirka 70% av kvinnorna upplever oförklarade hopp i termometervärden under klimakteriet. Kroppstemperatur är en indikator på den inre hälsan i kroppen. För friska människor är normen en termometer på 36,6 grader, men om du mäter värdena på morgonen och på kvällen kommer du att märka att termometern aldrig visar samma märken.

De lägsta markeringarna observeras på morgonen, omedelbart efter att de vaknat upp. Kroppen för tillfället är fortfarande avslappnad, musklerna fungerar inte, vilket betyder att det inte finns någon anledning till ökningen av temperaturindikatorerna. På kvällen visar termometern oftast värden på 37-37,2 grader. Detta beror på trötthet, en hektisk dag, spänning eller vanligt överarbete. Om kvinnan samtidigt inte känner ett smärtsamt tillstånd, indikerar sådana avvikelser inga problem.

Annars är situationen när temperaturen under klimakteriet åtföljs av patologiska symtom. Det kan vara blåmärken, frossa, en känsla av att du blir sjuk. Dessa manifestationer kan uppstå i klimakteriet av olika skäl, och oftast orsakar de de viktigaste symptomen på klimakteriet. Anledningar till att det kan finnas feber med klimakteriet:

 • Tidvattnet. Detta är en av de främsta orsakerna till feber i klimakteriet. Värmeattacken åtföljs av en kränkning av termoreguleringen i huden, vilket förklarar ökningen i temperaturindikatorer. Efter att attacken har avtagit försöker kroppen minska febern och släpper ut en stor mängd svett, därav frossa på bakgrund av klimakteriet. Kroppstemperaturen under värmevallningar med klimakteriet stiger alltid, men sjunker snabbt efter att attacken har avslutats.
 • Tryckökningar. I början av klimakteriet genomgår hjärt-kärlsystemet allvarliga förändringar. Brist på östrogen påverkar negativt elasticiteten i kärlväggarna och bidrar till ökat kolesterol. Som ett resultat blir det svårt för hjärtat att destillera blod, det börjar arbeta i ett förbättrat läge, vilket provoserar trycksteg och en ökning av temperaturvärdena.
 • Menstruella oregelbundenheter. Förändringar i frekvensen i menstruationscykeln påverkar också negativt det totala välbefinnandet. Ju längre cykel, desto svårare menstruation. Som ett resultat, före menstruationen, kan en kvinna inte bara känna smärta i bröstkörtlarna och nedre buken, allmän sjukdom och huvudvärk, hon kan också ha något högre temperatur vid klimakteriet.

Viktig! På frågan om det kan finnas feber med klimakteriet är svaret ja - ja. Men inte alltid förhöjda termometermärken förknippas endast med klimakteriet, ofta är orsaken till värmen dold eller trög sjukdomar.

Mått

Under klimakteriet rekommenderas kvinnor att övervaka bastemperaturvärden. Detta hjälper till att upptäcka hormonella svängningar eller funktionsfel. Normal basaltemperatur är 37 ° C..

Innan du går till sängs, måste du förbereda en termometer (termometer). Du kan ta kvicksilver, elektroniskt. Förbered en penna och anteckningsbok i förväg för att registrera uppmätta värden. Temperaturen ska registreras omedelbart efter mätningen, på vägen beskriv ditt välbefinnande (ont i halsen, tinnitus, nästoppning, hur sov du, etc.) eller ändrade mätförhållanden (flyg, byte av bostad, utbyte av termometern).

Regler för mätning av bastemperatur:

 • Alltid strikt samtidigt..
 • Mätningen utförs omedelbart efter en natts sömn (det vill säga på morgonen).
 • Mät med samma termometer (köp en för detta ändamål).
 • Mätt på samma plats (vagina, anus).
 • Mät inom fem minuter.
 • Mätningar bör utföras i 21 dagar (tre veckor).

recensioner

Jag är 49 år. Med regelbunden mätning av temperaturen i slidan började hon märka att den ökade. Det var en malaise, trötthet på kvällen. Jag kom till gynekologen med ett basaltemperaturdiagram. Efter en ultraljudsundersökning av livmodern upptäcktes endometrios. Hormonbehandling föreskrevs. Nu är tillståndet normalt.

Efter 56 år började hon märka ett fel och avbrott i menstruationscykeln. Samrådas med en läkare om eventuella konsekvenser. Mycket rädd för tidvattnet. Specialisten sa att det är möjligt att upptäcka början av klimakteriet och förebygga komplikationer om du spårar hormonella processer genom att plotta temperaturen i bäckenorganen. Uppfyllde alla instruktioner från läkaren. En undersökning av patologierna avslöjade inte. Jag rekommenderar den här metoden till alla.

Behandling

Om patologiska processer inte upptäcks, och en ökning av kroppstemperaturen beror på klimakteriet, bör åtgärder vidtas för att underlätta menopausens gång.

Enligt indikationer föreskrivs hormonersättningsterapi. Använd aldrig läkemedlen själv. Utnämningen av hormonella läkemedel utförs i enlighet med den hormonella bakgrunden rent individuellt.

Användningen av homeopati underlättar i stor utsträckning menopausen. Valet är tillräckligt stort: ​​Remens, Climaxan. Innan du använder läkemedel bör du rådfråga din läkare.

En god effekt är användning av medicinska växtbaserade avkok av salvia, rödklöver, oreganogräs. Dessa örter innehåller fytoöstrogener, som hjälper kroppen att lättare tolerera hormonella förändringar. Dessa medel kan köpas på apotek (beredningsmetoder, dosering anges på paketen). Se till att det inte finns några allergiska reaktioner före användning innan du använder det och rådfråga din läkare.

Det är nödvändigt att normalisera den dagliga rutinen och ändra kosten. Avvisa fettiga, tunga livsmedel. Ät istället fisk, inte fettkött, spannmål och färska grönsaker. Användning av nötter, surmjölkprodukter (ost, keso, kefir) hjälper till att kompensera för bristen på kalcium och spårämnen.

Avslag på dåliga vanor underlättar i hög grad klimakteriet och lindrar stress från kroppen. Att gå i frisk luft, spela sport (gymnastik, yoga, bada) kommer att minska stressen och mätta organen med syre, stärka musklerna och öka kroppens totala ton..

Viktigast av allt är det att du inte får panik under värmevallningar. Försök att ligga, dricka en kopp grönt te eller ett par slunkar vatten. Slappna av och andas djupt. Kom ihåg att din hälsa är i dina händer! Följ dessa enkla tips, och klimakteriet blir mycket lättare..

Denna period börjar med premenopaus, när menstruationen fortfarande finns där, men ägglossningen upphör. Menopaus kännetecknas av det faktum att många sjukdomar kan bildas mot bakgrund av brist på kvinnliga hormoner. Och själva klimakteriet kan göra att kvinnor tvivlar: vad som händer med henne är normalt eller är hon sjuk? En av de viktigaste frågorna i detta livsfas: kan det finnas en temperatur med klimakteriet?

Läge

När man blir av med obehagliga symtom med klimakteriet är det viktigt att övervaka hur kvinnans dag går. Under denna period av livet rekommenderar experter att börja spela sport, men allvarlig fysisk ansträngning bör undvikas. Till exempel kan hälsan förbättras genom simning, daglig jogging i frisk luft, dans och mer..

Du får inte äta snabbmat eller äta snabbmat. Det är värt att glömma dåliga vanor.

Varför förändras temperaturen med klimakteriet?

Normal kroppstemperatur är 36,6 grader, även om dess tillåtna nivå är upp till 37. I fallet när temperaturen är över detta märke, börjar olika sjukdomar. Så kroppen signalerar att det finns en inflammatorisk process eller annan funktionsfel inuti.

Temperaturen under klimakteriet hos kvinnor kan variera från normal till trettiosju och två flera gånger om dagen och sedan återgå till det normala.

Och så vågar inte damen gå till läkaren, eftersom det kanske inte finns några andra symtom.

På morgonen finns det den lägsta temperaturen, den högsta - på kvällarna, med tecken på trötthet, men det är inga värk, som med en förkylning. Starten för förändringar i kroppen är en brist på östrogen i cirkulationssystemet, som börjar efter att äggstocksfunktionen upphör, där kvinnliga hormoner producerades. Hypotalamusen som finns i hjärnan är ansvarig för många kroppsprocesser, inklusive att se till att kroppstemperaturen är normal. På grund av en minskning av östrogennivåerna misslyckas hypotalamus kroppens tillstånd, med den normala temperaturen så hög, börjar vidta felaktiga åtgärder för att minska det. Värmeöverföringsprocessen leder till en känsla av värme, även om t faktiskt är normalt. Denna process kallas tidvattnet..

Hur man normaliserar välbefinnande?


Om temperaturen är stabilt förhöjd, kontakta en läkare. Efter undersökningen kan läkaren identifiera orsakerna till avvikelser, och om de orsakas, endast av klimakteriet, kommer läkaren att förskriva hormonterapi eller fytohormoner. I arsenal av läkare finns det många antiklimakteriska läkemedel, men oftast föreskriver experter:

Bland homeopatiska medel kan följande effektiva kosttillskott särskiljas:

 • Remens;
 • Qi Klim;
 • Klimakteriet;
 • Klimistil;
 • Climact gel och andra.

Alla dessa läkemedel bidrar till anpassningen av den hormonella bakgrunden och därför avlägsnar obehagliga symtom, inklusive stickande. Alla dessa läkemedel kan drickas endast på rekommendation av en läkare efter en fullständig undersökning..

Viktig! Läkemedel som innehåller syntetiska eller naturliga hormoner har ett antal kontraindikationer, så du kan bara ta dem efter att ha konsulterat en läkare.

Tidvattens anatomi

Temperaturen under klimakteriet hos kvinnor upplever små svängningar i deras prestanda. Bristen på östrogen minskar lumen i blodkärlen, hjärtat börjar arbeta hårt, driva blodet hårdare. Som ett resultat av ökat tryck ger det värme till bröstet, nedre rygg, huvud, hudens rodnad, andningsspiraler. Varför värmer överkroppen?

Den huvudsakliga aorta är placerad bakom bröstbenet, och i den, som i ländryggen, finns det termoreceptorer som svarar på en förändring i t. Svettkörtlar börjar släppa svett och försöker svalna kroppen. I själva verket kan det vara en låg temperatur eller normalt.

Symtom på tidvatten

Värmevallningar börjar några år före upphörandet av menstruationen, åtföljd av oregelbunden menstruation.

Hos vissa damer är dessa manifestationer nästan omöjliga, andra plågas kraftigt, värmevallningar kan hindra en fullskalig livsstil. Dessa är symtomen:

 • från huvudet till bröstet är allt fullt av värme, som i eld;
 • ansiktet blir rött;
 • temperaturökning;
 • hjärtfrekvensen ökas;
 • hjärtat slår våldsamt;
 • inte tillräckligt med luft.

Efter detta börjar andra symtom när kroppen försöker svalna efter tidvattnet:

 • riklig svett;
 • frossa;
 • migrän är möjliga;
 • Yrsel
 • känsla av svaghet;
 • lemmarna blir dumma;
 • det kan vara nervösa nedbrytningar.

Oftast kommer tidvattnet på eftermiddagen, på kvällen och på natten, när känslomässiga upplevelser läggs på fysisk trötthet. Dessutom, med en obalanserad psyke hos kvinnor i klimakteriet, kan temperaturen stiga om natten.

Tryckökning

Det kardiovaskulära systemet genomgår också förändringar med början av klimakteriet. Fartyg och kapillärer förlorar sin elasticitet, blir spröda. Koncentrationen av kolesterol ökar, kolesterolplack bildas, på grund av detta blir passagen ännu smalare.

Tjockt blod passerar knappast genom systemet, vilket orsakar en ökning av trycket. Hjärtat måste arbeta för slitage och driva blod genom kroppen. En kraftig ökning av blodtrycket leder till en temperaturökning.

Tendensen hos kvinnor med klimakteriet till nervösa nedbrott tjänar också dålig service, ökande tryck och temperatur. Om detta fortsätter under lång tid, är det stor sannolikhet för en hypertensiv kris.

Patologier som orsakar en ökning av temperaturindikatorerna

En frisk kvinna under klimakteriet kännetecknas inte av en temperaturökning och tidvattnet i sig är milt.

Men hormonstörningar som inträffar under lång tid kan hämma immunsystemet, och kroppen kan inte klara attacker av sjukdomar..

Olika infektioner, tumörer, inflammationer kan utvecklas under en längre tid i en kvinna, kvar i skuggan, men en lätt temperaturökning på upp till trettiosju och två grader (den så kallade subfebrile) ger ut närvaron av störningar. Frågan: kan det finnas en temperatur i klimakteriet, finns det ett svar som indikerar nederlaget för följande sjukdomar:

Temperatur och vegetovaskulär dystoni

En populär diagnos av vår tid - vegetovaskulär dystoni med klimakteriet kan starkt störa ett lugnt liv. Lågklassig t (från 37,1 till 37,5) är ofta närvarande hos kvinnor med VSD, även om dessa kvinnor under första hälften kan vara normala.

Tendensen till hysteriskt beteende som skiljer patienter med denna sjukdom gör att kroppen intensivt producerar adrenalin.

I sin tur stör överskottsnivån av adrenalin den normala funktionen av hypofysen och temperaturen som ett resultat antingen stiger eller sjunker..

Symtom på VSD

Vegetativ-vaskulär dystoni kan bestämmas med följande tecken:

 • t ökar vid VVD vid minsta fysiska ansträngning;
 • temperaturindikatorer är normaliserade, du måste bara ligga lite;
 • svåra svettanfall när det inte är varmt;
 • när alla är bekväma, fryser du och det finns inget sätt att värma dig själv;
 • islemmar nästan året runt;
 • på natten i en dröm finns det en något sänkt eller normal temperatur.

Hur man kontrollerar om VSD?

Efter fysiskt arbete eller rörelse måste du mäta t. Efter att ha kontrollerat att det är underfibrilt, lägg dig ner i en timme utan att ta drogen för förkylning. Sätt sedan termometern igen, och om den visar från trettiosex till trettiosex och fyra grader, så har du en vegetovaskulär dystoni.

Vegetativ-vaskulär dystoni i klimakteriet behandlas med lugnande medel, men minskar inte t.

Vilka värden anses vara normala?

Under klimakteriet anses termometermärken från 36,5 till 37 grader vara normala. Små avvikelser av periodisk art kan inte heller betraktas som en patologi. Men om nivån på termometern är över 37 grader i mer än sju dagar, bör du rådfråga en läkare. Läkare måste också besökas om termometern visade över 38 grader.

Det bör noteras att vid högvatten termometern sällan visar förhöjda märken, oftast förblir temperaturvärdena normala, men kvinnan känner en stark feber. Om du sätter en termometer just nu kan det noteras att indikatorerna är inom normala gränser eller något ökade.

Bastemperatur i klimakteriet

Bastemperatur är den lokala t inuti vagina, vilket visar de minsta förändringarna i kvinnliga organ och hormonnivåer. När indikatorer ändras ofta kan du vara säker på följande fakta:

 1. hormonella nivåer störs;
 2. äggstocksfunktionen är nedsatt;
 3. klimat kommer.

Bastemperaturen för klimakteriet hos kvinnor är 37 ungefär. Anledningen till detta är att ägglossning inte sker..

En stark bastemperatur under klimakteriet är möjlig på grund av inflammation eller andra sjukdomar, utan att mäta den kan du missa tiden tills de patologiska processerna har utvecklats.

Av detta följer att kvinnor med klimakteriet måste övervaka den inre temperaturen och rådfråga läkare i tid.

Grundtemperaturförändringar av följande skäl:

 • torkning av äggstockarna leder till hormonsvikt;
 • kroniska kvinnliga sjukdomar;
 • flera aborter;
 • myom;
 • ofta allvarlig stress;
 • endokrina sjukdomar;
 • tidig början av menstruation i barndomen;
 • sen födelse;
 • släktingar har fall av godartade tumörer;
 • missfall;
 • diabetes;
 • högt blodtryck.

Bastemperatur vid klimakteriet mäts enligt följande:

 1. Mät i ett lugnt tillstånd.
 2. På tom mage.
 3. Felaktig antikonceptiv preventiv indikation.
 4. Sexuellt liv och alkohol mindre än 6 timmar före mätning rekommenderas inte..
 5. Bäst uppmätt i vagina.
 6. Mätningen utförs på morgnar och kvällar, i en benägen position.
 7. Skapa ett schema över temperaturindikatorer, gör dagliga mätningar inom 21 dagar.
 8. Med detta schema kan du gå till läkaren för att göra en diagnos lättare och ta reda på kroppens problem..

Komplikationer och konsekvenser

När en kvinnas kroppstemperatur stiger under klimakteriet kan detta indikera utvecklingen av många allvarliga sjukdomar. När balansen mellan viktiga hormoner förändras dramatiskt i kroppen leder detta alltid till en försvagning av immuniteten. På grund av detta visas gynnsamma förhållanden för utveckling av infektioner i urin- och reproduktionsorganen i kroppen. Detta kan förklaras av att slemhinnan i slidan och urinröret blir mindre skyddad från bakterier.

Hos kvinnor under perioden ökar också risken för att utveckla maligna och godartade formationer - myom, hyperplastiska processer i endometrium och tumörer i äggstockarna. Om febern med låg kvalitet hålls på en hög nivå i veckor är detta ett tillfälle att konsultera en läkare och undersökas.

Behandling

Höjd kroppstemperatur med klimakteriet är inte en smalspår alls och kräver din uppmärksamhet.

För att normalisera kroppens termoregulering under klimakteriet bör behandlingen vara omfattande:

 • vid svår klimakteriet - Proginova, Klimonorm, Klimen-läkemedel som normaliserar svettkörtlar;
 • mild kurs - fytohormoner Remens, Klimaksan, Klimakt-Hel;
 • äta hälsosam mat, massor av grönsaker och frukt;
 • genomförbara laster, fysisk träning;
 • frisk luft, fred;
 • örtteer från salvia, oregano, mynta, rödklöver;
 • användning av vetekim, linfrö;
 • daglig rutin, träning, simning, balanserad kost hjälper till att övervinna tidvattnet;
 • tillräckligt med tid för sömn och vila;
 • begränsning av kryddig, fet, stark mat;
 • vägran av alkohol, tobak;
 • ta vitaminkomplex;
 • ta hand om kalciumintag, tillsammans med fluor, det kämpar mot uppkomsten av cancer, normaliserar kolesterol, hjälper centrala nervsystemet att fungera normalt.

Återigen är det värt att komma ihåg att all behandling endast är möjlig efter rådgivning från en läkare, inte självmedicinera. Och slutligen kommer ingen medicin att hjälpa om du inte startar en hälsosam livsstil. var hälsosam!

Kognitiv video om detta ämne:

Menopausens temperatur i de flesta fall anses vara normal. Men dess värde måste övervakas så att detta symptom inte är ett tecken på en patologisk eller inflammatorisk process i kroppen under klimakteriet. Hur man lindrar den obehagliga känslan, vilket betyder att man kan använda och korrekt diagnostisera feber?

Behandling och sätt att lindra tillståndet hemma

Det är möjligt att lindra klimakteriet hemma genom att använda recept för traditionell medicin för behandling. Avkok av oregano och johannesört, valerianrot och morwort, rödklöver och linfrö - alla dessa produkter innehåller växtbaserade analoger av kvinnliga könshormoner. De kompenserar inte för östrogenbrist, men med en östrogenliknande effekt påverkar de mitten av hypotolamus-hypofysen, vilket resulterar i att produktionen av andra hormoner minskar och den hormonella bakgrunden stabiliseras och att bli av med betydande fluktuationer i enskilda ämnen.

Du kan också bli av med värmen under klimakteriet hemma genom att ändra din livsstil och äta schema. Mat som är rik på fytoöstrogener bör läggas till kosten, såsom baljväxter, persilja, nötter, vetekim, lövgrönsaker, fullkorn.

Förutom näring bör man uppmärksamma livsstilen. Under klimakteriet är det viktigt att spela sport. Detta kan vara simning, yoga, fitness, vandring, stavgång och mycket mer. Dagliga övningar hjälper tonmuskler, blodkärl, förbättrar humöret och stärker immuniteten.

Kan klimakteriet öka i temperatur?

Climax är en av de svåra livsfaserna hos en kvinna. Det kännetecknas av ett stort antal obehagliga symptom, varav ett är en ökning av kroppstemperaturen. Symtomen är vanligt och stör ofta livet. Hos friska människor kan temperaturen nå 37 grader, vilket är en något förhöjd indikator. Under dagen kan temperaturen under klimakteriet variera flera gånger, sedan falla och sedan stiga. Förutom detta symptom läggs dåsighet, en känsla av svaghet och trötthet..

Basal temperatur

Effektiviteten i reproduktionssystemet reduceras avsevärt på grund av brist på rätt mängd hormoner. Detta påverkar förändringen i bastemperatur. Förändringar kännetecknas av obetydlig men konstant handling. Basala temperaturer varierar ofta från 36,9º till 37,5º.

För att bestämma bastemperaturen krävs en kvicksilver eller elektronisk termometer. Det är nödvändigt att mäta det efter 6-9 timmars sömn innan kroppen äntligen vaknar upp. Undersökningen utförs utan att komma ur sängen. Du kan ta reda på bastemperaturen på ett enkelt sätt:

 1. En termometer sätts in i anus eller vagina några cm inåt.
 2. Under 5 minuter är det nödvändigt att ligga utan att röra sig för att förhindra skada på termometern och skador.
 3. Efter 5 minuter måste termometern tas bort noggrant och titta på indikatorerna på den.

Innan mätning rekommenderas det inte att ha sex, träna, dricka alkohol.

Använd mätdagboken, tack vare vilken du kan övervaka förändringar i indikatorer och vid behov ge den till din läkare, för att fastställa en diagnos och förskriva behandling.

Diagnostik

Med tanke på att ofta hög feber med klimakteriet är ett tecken på olika sjukdomar, är det viktigt att konsultera en terapeut eller en läkare när man utvecklar ett symptom. Det är mycket viktigt att den behandlande läkaren kan differentiera febern och utesluta patologier. Annars finns det en ökad risk för att utveckla en patologisk eller inflammatorisk process i kroppen. Diagnos utförs på flera sätt:

 • blodprov för nivån av inhibin A och B;
 • generellt blodantal och antimullernivå, som visar äggstocksreserv;
 • test för närvaro av follikelstimulerande enzym. Annars kallas det ett klimakterietest. Det säljs fritt på apoteket. Med ett mer exakt resultat rekommenderas det att klara ett laboratorietest;
 • bestämning av prolaktin- och kortisolnivåer. Hög temperatur indikerar spänning.

Det är också nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog, endokrinolog.

Vad man ska komma ihåg?

 1. Feber är ett naturligt tecken på klimatet..
 2. När du observerar andra ytterligare symtom måste du rådfråga en läkare för att utesluta sannolikheten för att utveckla en patologisk eller inflammatorisk process.
 3. Behandlingen föreskrivs uteslutande av den behandlande läkaren, baserat på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp, dess känslighet för vissa läkemedel och andra faktorer.

Litteratur:

 • Klimakteriet. Moderna aspekter av prognos - G.F. Totchiev N.P. Kotikova S.D. Semyatov L.R. Toktar
 • Kliniska och funktionella egenskaper hos neurologisk patologi hos kvinnor i klimakteriet, funktionerna i dess diagnos och kliniska undersökningar i öppenvårdsmiljöer, avhandlingens ämne och abstrakt på Rysslands federation för högre attestation 14.00.13, kandidat för medicinska vetenskaper Sinitsyna Lyudmila Vladimirovna
 • Baevsky P.M. Förutsägelse av villkor på gränsen till norm och patologi. M., 1979.
 • Bayevsky P.M., Berseneva A.P. Bedömning av kroppens anpassningsförmåga och risken för att utveckla sjukdomar. M., medicin. 1997.S. 265.
 • Krim M.J1. Menopaus. - M.: Medicin, 1989.
 • Aenjiang K.M. Effekten av parenteral HRT på homocystia nivå och hemostas hos postmenopausala kvinnor. // Material från VII Russian Forum "Mor och barn". M. - 2005.-- s. 314-315.
 • Gogszdze N.U., Khafizyanova R.Kh. Korrigering av vegetativa-vaskulära störningar hos kvinnor med menopausalt syndrom av dimefostoi. / Material från VII Russian Forum "Mor och barn".

M. 2005.-- s. 359-360.

 • Balan, V. E. Tillämpning av växtbaserade läkemedel för behandling av menopausala störningar / V. E. Balan // Consilium medicum. 2007. - T. 9., Nr 6. - S. 73-76.
 • Autonoma störningar: klinik, diagnos, behandling / red. A.M. Wayne. M.: MIA, 2003.-- S. 44-102.
 • Mendelevich V-D, psykopatologi av klimakteriet. Kazan: Kazan University. 1992.- 167 s.
 • Behandling

  Eftersom en ökning av kroppstemperaturen är ett naturligt fenomen är det möjligt att stabilisera problemet genom att ändra processerna för termoregulering. Effektiva sätt är:

  • användning av läkemedel som påverkar funktionen hos den hormonella bakgrunden;
  • användningen av fytoöstrogener;
  • ethnoscience;
  • stabilisering på grund av en korrigerad kost, dag och sömn.

  Innan du börjar eliminera detta symptom måste du konsultera en specialist och ställa en komplett diagnos.

  förberedelser

  En medicinsk behandling föreskrivs om klimakteriet är komplicerat. Hormonersättningsmediciner används ofta eftersom de klarar hög kroppstemperatur utan att störa andra system..

  De mest populära och effektiva läkemedlen är: Klimonorm, Femoston, Klimadinon, Angelik, Klimara. Används uteslutande under medicinsk övervakning.

  Folkrättsmedel

  Om ovillighet och behov av att dricka hormonersättning rekommenderas att ta fytoöstrogener - ett naturligt substitut som hjälper till att producera det östrogen som saknas. Dess verkan kan eliminera de obehagliga symtomen på klimakteriet, i synnerhet normalisera kroppstemperaturen under värmevallningar. Dessutom rekommenderar experter att du använder folkrättsmedel som ett komplement till behandlingen.

  • vete. Hennes embryon innehåller naturligt fytoöstrogen och vitaminer som är nödvändiga under klimakteriet. En sked per dag kan förbättra immunsystemets funktion avsevärt och minska obehagliga manifestationer av klimatperioden;
  • Röd klöver. Avser medicinalväxter. Det rekommenderas att dricka varje dag för att bli av med obehagliga symptom och förbättra immunförsvarets försvar.
  • Linné. Frön av denna växt eller olja från den kan hjälpa till att utveckla bristen på östrogen i blodet och avsevärt minska symptomen på klimatperioden.

  Användningen av folkrättsmedel motverkar bara tillståndet, men lindrar inte orsaken. De ordineras som en extra kurs eller, om patienten inte får hormonersättningsterapi.

  Förändringar i kroppstemperatur under klimakteriet

  Bastemperatur bör mätas för att förhindra oönskad graviditet.

  Basal temperatur

  Bastemperatur (BT) behövs främst för att bestämma början av ägglossning. Detta är bara några dagar i en månad när en kvinna kan bli gravid. Men är bastemperatur nödvändig för klimakteriet?

  BT-mätning är nödvändig av flera skäl:

  1. För att förhindra oönskad graviditet hos kvinnor. Under premenopaus kan en kvinna fortfarande bli gravid. För närvarande börjar mängden östrogen bara minska, äggen fortsätter att mogna. Störningar börjar i menstruationscykeln, men ägglossningen förekommer fortfarande.
  2. Vid inflammation i könssystemet kan BT vara högre än normalt, och detta händer också med fibroider, hyperplasi, endometrios, etc. BT-schemat kommer att ändras även på grund av förkylning.
  3. Med BT kan du övervaka minskningen av äggstocksfunktionen och se början av klimakteriet. Närmande menopaus påverkar grafen.

  Enligt basaltemperaturdiagrammet kan du diagnostisera början av klimakteriet

  BT Allmän information

  BT ger den lägsta hastigheten som kroppen kan nå under vila (sömn). Detta är det mest prisvärda och gratis funktionella diagnostiska testet som hjälper till att bestämma ägglossning, och kvinnor i klimakteriet - klimakteriet.

  För kvinnor i reproduktiv ålder är mätning av BT en av de mest effektiva metoderna för preventivmedel eller tvärtom, det är nödvändigt för att planera graviditet. Dess mätning är också viktig för diagnosen infertilitet för att övervaka om en kvinna ägglossning alls eller inte. Det bör mätas regelbundet i flera månader. All data måste skrivas i en anteckningsbok för att göra det lättare att plotta. Det kommer att ses på vilka faser av menstruationscykeln BT faller, och var den stiger.

  Att bestämma ägglossningen efter temperatur är ganska enkelt. Några dagar före början sjunker temperaturen, och på dagen då ägglossningen äger rum stiger den med 0,25-0,5 ° C. På denna nivå kommer hon att pågå till slutet av menstruationscykeln. Först är det bättre att skapa en tabell och bygga en graf baserad på data.

  Bastemperaturen måste mätas på morgonen efter att du vaknat upp.

  Det är nödvändigt att mäta BT på morgonen, omedelbart efter att ha vaknat, när kroppen fortfarande är i vila, utan att komma ur sängen. Det kommer att vara bekvämare att i förväg förbereda en termometer bredvid sängen, som inte borde ändras. Mätningar utförs rektalt (i rektum), men det finns också metoder som vaginal och oral. De används mycket mindre ofta. För att bestämma början av ägglossning är det bättre att använda den första metoden. Ibland finns det fel i hormonsystemet hos kvinnor, och mot denna bakgrund kan ägglossning förekomma tidigare eller hålla längre, därför är det särskilt viktigt att mäta BT dagligen.

  När du inte kan mäta BT

  Det rekommenderas inte att mäta basaltemperatur, eftersom det kommer att betraktas som felaktigt:

  • Kraftig stress hos kvinnor. Alltid mot bakgrund av emotionell chock ökar BT oavsett början av ägglossning.
  • Efter ökad fysisk belastning ökar BT.
  • Nya inflammatoriska sjukdomar.

  Om en kvinna har upplevt allvarlig stress, kommer det att påverka bastemperaturgrafen.

  • Efter att ha druckit alkohol.
  • Efter nyligen samlag (mindre än 6 timmar innan mätning av BT).
  • Användning av preventivmedel. Dessa medel syftar till att förhindra ägglossning, så det är ingen mening att ändra BT.

  Vid sådana ögonblick är det inte möjligt att mäta BT för att bestämma början av klimakteriet. Det kan öka eller inte visa ägglossning.

  BT med klimakteriet

  När ett embryo utvecklas läggs ett visst antal ägg. Under livstiden, när deras antal närmar sig noll, uppstår klimax. Ägglossning under premenopausal period är fortfarande möjligt, eftersom det fortfarande finns ägg, men det är oförutsägbart, eftersom menstruations oregelbundenheter börjar.

  Skarpa temperaturfluktuationer indikerar klimakteriet

  När BT-schemat hos kvinnor blir oregelbundet och fortsätter under en tid kan detta vara början på klimakteriet. Genom att mäta BT dagligen kan du se i grafen instabiliteten i början av ägglossning. Det vill säga indikatorerna kommer att vara olika varje månad, vilket skiljer sig väsentligt från schemat för kvinnor i reproduktiv ålder, det har en viss stabilitet.

  Om kvinnor börjar ha funktionsfel i menstruationscykeln, ändras ägglossningsschemat betydligt, du måste se en läkare, eftersom efter 45 år ökar risken för inflammatoriska sjukdomar och onkologier. Det är viktigt att äntligen diagnostisera orsaken till fluktuationen i basaltemperaturen, eftersom premenopaus inte är det enda skälet. När nästa fas börjar - klimakteriet upphör ägglossningen och BT förblir konstant. Schemat ändras inte i enlighet därmed.

  Vad påverkar BT under klimakteriet

  BT är på samma nivå under klimakteriet, men det kan öka. Detta anses inte vara normalt och indikerar förekomsten av en sjukdom. Temperaturen kan stiga med:

  • inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
  • återstående kroniska inflammatoriska processer;

  Bastemperaturen stiger i närvaro av godartade tumörer i livmodern

  • stress, svår nervös spänning;
  • neoplasm.

  När BT stiger efter klimakteriet är detta en signal om behovet av ett besök hos gynekologen och diagnosen sjukdomar. Det kan helt enkelt inte stiga så, det finns en patologisk utlösare som måste elimineras.

  Kroppstemperatur med klimakteriet

  Och vad händer med kroppstemperatur med klimakteriet hos kvinnor? Under perioden före förlossningen, när östrogen börjar sjunka, visas de första symptomen på klimakteriet, en kränkning av menstruationscykeln och värmevallningar. Kroppstemperatur förändras som regel inte utan spelar en viktig roll. Värmevallningar förekommer i form av feber, frossa med klimakteriet. Men vilken roll spelar kroppstemperaturen?

  Menopausens temperatur förändras vanligtvis inte ens när en kvinna känner ett bråttom

  Faktum är att kroppen (för att vara specifik - hypotalamus) på grund av en minskning av östrogen i blodet börjar ta den normala kroppstemperaturen för hög. Som ett resultat av detta ökar värmeöverföringen och värmevallningar börjar. Samtidigt förblir kroppstemperaturen (trots att kvinnan tror att hon är hög) på samma nivå - 36,6 0 С. Ibland händer det att hon går ner.

  Om temperaturen hoppar ner under klimakteriet, ökar värmeöverföringen. Dessutom hålls det stabilt, med undantag av sjukdomar, nervchocker, när temperaturen kan vara över normal. Det betyder inte att det finns ett behov i klimakteriet varje dag och fram till livets slut att mäta bastemperatur. Kanske med viljestyrka, tålamod och självdisciplin kommer detta inte att vara överflödigt, men för de flesta kvinnor är detta problematiskt. Men det måste mätas om det finns klagomål om organen i urin- och reproduktionssystemen.

  Det räcker bara att göra detta 7 dagar i månaden för förebyggande eller några veckor innan en professionell undersökning av en gynekolog (för kvinnor äldre än 35 år - 2 gånger per år). Och om det kommer att öka på grund av patologier, inte en gång i månaden utan hela tiden, och då kan du säkert gå till läkaren.

  Videon kommer att introducera reglerna för att mäta basal temperatur:

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför frossa innan menstruationen, fryser: orsaker till frossa

  Innan menstruationen börjar märker många företrädare för det svagare könet att de börjar frysa. Det finns flera förklaringar till varför en kvinna fryser innan menstruationen....

  Varför gör bröstkörtlar ont innan menstruation: PMS eller patologi

  Var tredje kvinna har bröstsmärta innan menstruationen. Detta tillstånd kallas mastodynia (eller mastalgia). Obehagliga känslor kan pågå från 2-3 dagar till 2 veckor - tills menstruationens början....

  Var kommer blodet ifrån under menstruationen: processens fysiologi

  Genom att känna till den normala förloppet för månadscykeln är det lättare att märka problem med detVad bestämmer menstruationsvolymenVarje kvinnlig organism är en individ i allt, detta gäller också menstruation....