Vad är bröstförstoring tillsammans med smärta?

Intim

Hej kära flickor och kvinnor. Vi är glada att välkomna dig till vår webbplats som är inriktad på skönheten i kvinnliga bysten och en beskrivning av problemen i samband med tillväxten och omvandlingen av mjölkkörtlarna. Är ditt bröst svullna och ömma? Och detta fenomen känner sig regelbundet? Idag talar vi om orsakerna till obehag..

Lite om fenomenet

Bröstkörtel svullnad, kära kvinnor, du beskriver på olika sätt:

 • som ödem med engorgement av bröstvårtorna;
 • vävnadernas densitet och densitet;
 • volymökning och densitetsförändringar.

Allt detta är en beskrivning av samma fenomen. Ackumuleringar av vätska i körtelvävnader. Kvinnliga bröst är inte en träfat, svullnad med fukt under regnperioden. Så varför ändras det regelbundet i storlek och värk?

Relativ luftfuktighet har inget att göra med, men östrogenhormoner, som produceras i stora mängder under ägglossningsperioden, i mitten av cykeln, orsakar vätskeansamling i vävnaden i bröstkörtlarna. Därför glädjer bröstet ögat med ökande volymer och upprör dig med smärta, kära skönheter:

 • före menstruation på ungefär en vecka eller 1-2 dagar;
 • antingen under menstruationsblödning;
 • eller 2-5 dagar efter menstruationens slut;
 • efter abort.

Hormonell omorganisering orsakar samma fenomen:

 • under graviditet;
 • under amningstiden.

Hej stora bröst, hög känslighet i den areolära zonen och smala utflöde från bröstvårtan, nästan varje tänkt kvinna kan säga. Även om under denna period är volymförändringar strikt individuella.

Med den normala laktationsprocessen under denna period ökar bysten hos alla mammor med flera storlekar. Smärta känns vanligtvis vid värmevallningar eller vid laktostas..

Vad betyder svullnad?

Detta fenomen kan vara fysiologiskt och patologiskt. Men utanför graviditeten känns svullnad och ömhet hos kvinnor i reproduktiv ålder mer exakt i väntan på menstruation och med menstruationsblödning.

Norm

Skada bröstet nödvändigtvis under menstruationen? Inte alls. Det finns tur för dem menstruationen är en överraskning nästan varje månad. Och poängen är inte att de inte kan beräkna "ankomst", utan att de inte upplever irriterande föregångare. Vad är normen? Det naturliga förloppet inkluderar:

 • en liten ökning av bysten under menstruationen;
 • viss instabilitet av humör;
 • ökad nippelkänslighet.

Att observera damer kan märka en ökad sexuell lust i mitten av cykeln. Efter menstruationen passerar alla beskrivna förändringar.

Vad orsakar bröstsmärta hos flickor i åldern 11-15? Eftersom puberteten är ett upplopp av hormoner. Din körtel är aktivt byggd och det kan orsaka obehag. Före puberteten var bröststorleken hos ungdomar av båda könen ungefär densamma. I puberteten ökar bröstkörtlarna hos unga flickor på grund av tillväxten av körtelvävnad, som om de sväller, bröstvårtorna blir känsligare.

Men om smärtan är allvarlig, tunga tätningar känns, utsläpp från bröstvårtan visas, måste du konsultera en gynekolog. Teenage mastopati, ofta diagnostiserad i åldern 12-14 år.

Med detta ökar känsligheten hos bröstet och bröstvårtorna. Men bröstet gör inte ont. Om du upplever:

 • svår smärta (mastalgia);
 • buk- och huvudvärk;
 • svaghet och tyngd i benen;
 • humörsvängningar;
 • minskad prestanda.

Troligtvis lider du av premenstruellt spänningssyndrom (PMS). PMS är inte normen. Men hans behandling påbörjas endast i mycket svåra fall, när en kvinna förlorar sin förmåga att arbeta under denna period. Med måttlig eller mild PMS dricker patienter bara smärtstillande medel, antiinflammatoriska och / eller krampläkemedel.

Menopausala förändringar

Under perioden med preclimax och klimakteriet, i det första steget av involvering av körtelvävnader, innan bröstet förlorar sin form, kan det öka under påverkan av hormonella störningar. Dessutom, som ni vet, går kvinnor efter 40 år ofta i vikt, under påverkan av samma hormoner. Anhopningen av fettvävnad märks i bysten.

Men under denna period måste du vara uppmärksam på bröstet. Och granskas regelbundet. Därför ökar antalet godartade brösttumörer i klimakteriet och risken för att utveckla cancer ökar. Vissa experter tror till och med att allvarlig bröstsmärta och dess märkbara svullnad under menstruationen i en kvinnlig fertil ålder är en riskfaktor för cancer vid tidpunkten för klimakteriet i kroppen..

Godartad dysplasi

Inte alls normen om:

 1. Bröst eller båda sväller mycket.
 2. Smärtan är utmattande och spricker. Stärkt genom fingerinspektion. Eller ger till axel-axelområdet
 3. Bröstet eller båda blir väldigt snäva eller känner sig lösa bollar i dem.

Detta är ett tecken på utvecklingen av fibrocystisk sjukdom eller mastopati. I reproduktiv ålder diagnostiseras mastopati oftast:

 • i tonåren;
 • under graviditet.

Det är möjligt att identifiera en sjukdom i patientens klagomål om PMS: s förändrade natur i riktning mot försämringen.

Inflammatoriska sjukdomar

Vanligtvis är ensidiga, orsakade av:

I detta fall är bröstvävnaden tät, varm, smärtsam. Vid en abscess kan symtom observeras: fluktuationer och mjukning med purulent fusion av vävnader.

neoplasmer

Orsakerna till svullnad i bröstet kan täckas i en cysta och fibroadenom, ductal papilloma och lipoma. Detta fenomen påverkar vanligtvis en enda körtel. Smärtsyndromet är inte uttalat, det intensifieras under menstruationen och är inte förknippat med formens ömhet, utan med dess storlek och kompression av de omgivande vävnaderna.

Med järncancer blir den känslig i extremt stadium av sjukdomen. Men förutom svullnad kan du märka:

 • urladdning från bröstvårtan;
 • hudförändringar (skalning, gallring, citronskal).

Kom ihåg att cancer inte skadar! Nästan aldrig, bara om tumören är stor och komprimerar den omgivande vävnaden eller processen för dess förfall har börjat.

Varför är självbetoning så viktigt? Eftersom förändringarna visade sig vara cancer, ofta finner en kvinna på egen hand. Och ju tidigare detta görs och behandlas, desto gynnsammare är prognosen. Bröstvårtor är ett informativt organ för cancer. De dras ofta tillbaka och ”vänder sig” mot patologisk vävnadsfördelning. Detta beror på förkortning av mjölkkanalerna orsakade av vävnads deformation av tumören..

Ett mycket viktigt symptom är Koenig. Om du tar tag i knuten med fingrarna och sedan ligger på ryggen och trycker ner bröstet med handflatan och inte känner neoplasmen - det är cancer. Om du själv har genomfört detta test och det verkade positivt för dig - få inte panik. Du kanske har gjort något fel. MEN till mammologen skynda dig ändå.

Detta avslutar konversationen om bröstsvullnad, och vi väntar på dig igen på vår webbplats. Och vi hoppas att gärna dela denna artikel med vänner via sociala nätverk.

Varför sväller bröstet och börjar skada innan menstruationen, är det normalt och vad man ska göra med det?

Svullnad i bröstkörtlarna och en ökning av bröstkänsligheten (särskilt bröstvårtorna) hos en kvinna är ett säkert tecken på att hon om några dagar kommer att börja en annan period. Dessa PMS-symtom är så vanliga att de idag inte kommer att överraska någon. Samtidigt möter inte så många kvinnor en märkbar ömhet i bröstet före menstruationen. Anses ett sådant tillstånd som normalt? Varför gör vissa bröstvårtor ont innan menstruationen, medan andra inte gör det? Vad säger läkare om detta?

Varför ändrar bröstkörtlarnas tillstånd innan menstruationen?

Hos alla kvinnor förekommer ägglossning ungefär mitt i sin individuella menstruationscykel, det vill säga den 11-15 dagen från det ögonblick den börjar. För att förbereda sig för befruktningen som är möjlig under denna period, syntetiserar kroppen aktivt hormoner - progesteron och prolaktin.

Under påverkan av prolaktin växer bröstkörtelvävnaden snabbt för att kunna producera mjölk om graviditet inträffar. Som ett resultat:

 • bysten ökar tillfälligt med 1–1,5 storlekar på grund av spridningen av lokala fettvävnader;
 • blodtillförseln till bröstkörtlarna förbättras, varför deras känslighet ökar upp till 3-4 gånger.

Enligt undersökningar börjar endast 25% av kvinnorna som regelbundet besöker gynekologen bröstsmärtor före menstruationen (och bara hälften av dem beskriver deras obehag som "mycket märkbar"). Läkare kallar detta tillstånd mastodyni, termen "mastalgia" används lite mindre ofta, de förknippar det med ökad känslighet och klassificeras i de flesta fall som en variant av normen. I vilket tillstånd ska bysten och bröstvårtorna vara före menstruationen så att kvinnan, trots obehag i bröstkörtlarna, kan fortsätta att betrakta sig frisk?

Vilken premenstrual bröstsmärta anses vara normal?

En typisk situation är när en kvinna börjar känna obehag i bröstkörtlarna ungefär 1-2 veckor före menstruationens början (det vill säga vid hög ägglossning). Till en början, nästan omärkbar, blir symtomen på tillståndet mer uttalade med tiden, och uppträder vid toppen av deras manifestation vid tidpunkten för den första blodutflödet från slidan.

De flesta friska kvinnor beskriver sina sensationer under denna period som svaga, besläktade med stickningar, smärta och fullhet i bröstet. Själva mjölkkörtlarna sväller; bröstvårtorna och deras areoler sväller och härdar markant. Som sidosymtom på tillståndet kan följande observeras:

 • ökade taktila sensationer i bystområdet;
 • reaktioner från centrala nervsystemet (irritabilitet, trötthet, nervositet, etc.);
 • Smärre ritningar i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

Det är anmärkningsvärt att, med menstruationens början, försvinner alla ovanstående symtom på sjukdom mycket snabbt (inom bokstavligen ett par dagar). Bröstet är "blåst bort." Obehagliga förnimmelser upphör att plåga en kvinna åtminstone fram till mitten av den nuvarande menstruationscykeln. Vad är orsaken till detta??

Fysiologiska orsaker till bröstsvullnad, utvidgning och ömhet

Förändringen i volym och känslighet hos bröstkörtlarna före menstruationen är direkt relaterad till den hormonella omstruktureringen som sker i detta ögonblick i kroppen. Men om alla friska kvinnor lider av ett överskott av progesteron och prolaktin då och då, varför bara några av dem klagar över smärta och stickningar i bröstet före menstruationen?

Svaret på denna fråga ligger i de enskilda fysiologiska egenskaperna hos varje kvinnas kroppsstruktur. Läkarna märkte att beroende på hudens hud och livsstil kan hennes kropps reaktion på det hormonella hoppet som är standard för ägglossningsperioden uttryckas mer eller mindre. Det vill säga, effekten av samma faktor hos vissa kvinnor orsakar bara en liten stickningar i bröstet, medan i andra väcker det svår smärta vid minsta beröring på bröstvårtorna.

Det är ganska svårt att ta fram specifika mönster i detta system. Det finns bara ett obekräftat antagande att ju större damens byst, desto högre är sannolikheten för att hon lider av smärta i bröstet och bröstvårtorna innan menstruationen (mer körtelvävnad - mer tryck på de omgivande segmenten i organets lobulära struktur).

Patologiska orsaker

Tyvärr beror långt ifrån alltid smärta i bröstkörtlarna före menstruationen av kvinnofysiologins egenskaper. Ofta signalerar detta symptom att det är dags för damen att uppmärksamma sin hälsa. Så du måste vara försiktig om:

 • endast en (till exempel vänster) bröstet gör ont innan menstruationen;
 • konstiga bröstvårtor visas från bröstvårtorna;
 • när man palperar mjölkkörtlarna är det möjligt att upptäcka sälar under huden.

Alla ovanstående funktioner tyder på att troligen en kvinnas byst gör ont av patologiska skäl. Andra, mindre uppenbara faktorer kan tala för detta antagande:

 • Sensationernas specifika natur. Vanliga premenstruella smärtor är vanligtvis milda och liknar stickningar. Attacker, som kan beskrivas mer som spasmer, är en alarmerande signal. Detta är särskilt sant i fall där smärtan sprider sig i vågor, och med jämna mellanrum når en sådan styrka att kvinnan berövas möjligheten att utföra sina vanliga aktiviteter, liksom situationer där vänster- och högerbröst stör henne omväxlande.
 • Brist på tidsreferens. Det anses normalt om bröstkörtlarna skadar under ägglossningen och i perioden efter det (till början av nästa cykel). Det vill säga hos friska kvinnor börjar obehag i bröstet dyka upp någonstans 10 dagar före den förväntade menstruationen och försvinner helt med tillkomsten av menstruation. Om detta inte är fallet är det säkert att säga att orsaken till smärtan var patologi.
 • Bröstet gör ont, men inte svullet. Obehagliga känslor som förekommer i bröstkörtlarna med början av PMS provoseras av spridningen av lokala körtelvävnader. Det vill säga utseendet på smärta är direkt relaterat till en tillfällig ökning av bröstvolymen. Om det finns obehag, men bysten inte ökar, finns det troligtvis någon form av kränkningar som kräver medicinsk intervention.

Vissa kvinnor är mer mottagliga än andra för sjukdomar som kan orsaka bröstsmärtor. Vi talar om den så kallade riskgruppen: kvinnor med dåliga vanor, en oregelbunden menstruationscykel och misslyckade graviditeter i anamnesis, samt med en ärftlig benägenhet till gynekologiska och onkologiska problem. Vilka sjukdomar sådana patienter kan möta?

Neoplasmer (cyster och tumörer)

En av de vanligaste orsakerna till bröstsmärtor är bildningen i de körtelkanalerna i patologiska hålrum fyllda med vätskeutstrålning. Beroende på faktorer som utlöste deras utveckling kan alla sådana neoplasmer delas in i två grupper:

 • hormonella cyster;
 • godartade och maligna tumörer.

De och andra utvecklas asymptomatiskt under lång tid. Du kan märka att något är fel bara för tillfället när tumören växer så mycket att den börjar utöva tryck på vävnader och blodkärl på sidorna, vilket orsakar smärta som intensifieras många gånger under menstruationen.

Mastopati och mastit

Hos varje kvinna producerar kroppen prolaktin under ägglossningen, men hos vissa, på grund av en hormonell funktionsfel i blodet, finns det ett överskott av detta hormon. Som ett resultat kan mastopati eller mastit utvecklas - tillstånd där kroppen går i ett tillstånd av beredskap för amning och lider fysiskt av sin frånvaro.

Cystor och andra formationer i äggstockarna

Inte bara brösttumörer väcker obehag i bröstet. En liknande effekt uppstår vid utveckling av tumörer i kvinnors äggstockar. Utseendet på cyster och tumörer i detta organ leder till:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • bröstsvullnad;
 • karakteristiska buksmärta och bröstsmärtor som liknar premenstrual.

Myom

Om obehaget i bröstet inte känns utanför ramen för vanlig premenstrual smärta, men uppenbarligen inte motsvarar bilden av normen vid tiden för dess manifestation, är det troligt att kvinnan kan gratuleras till början av graviditeten. Om hennes byst inte kommer att bli mindre och hennes perioder inte kommer, måste hon bara köpa ett test på apoteket för att bekräfta hennes antaganden.

Tyvärr finns det ett antal sjukdomar där den kvinnliga kroppen kommer att bete sig exakt samma. En av dem är myom. Utvecklingen i livmodern tas denna godartade tumör ofta av kroppen för graviditet, på grund av vilken kvinnans kropp börjar förbereda sig med all sin kraft för den kommande amningen.

Hur man minskar fysiologisk bröstsmärta innan menstruationen?

Vad gör man för att minska känsligheten hos bröstkörtlarna med PMS? Här är några tips från läkare:

 1. Fyll på vitaminer. En balanserad kost och användning av lämpliga apoteksprodukter hjälper till att hålla kroppen i god form och lättare att tolerera ägglossningssymtom.
 2. Gör fysisk träning. För att hålla kroppen i form är måttlig träning lika viktig som rätt näring..
 3. Koppla av! Bära bekväma underkläder, ta varma bad och undvik stress. Försök att inte tänka på hur mycket besvär PMS orsakar. I stället, ta ett foto i en klänning med en vacker halsringning som accentuerar det rundade bröstet. Mer positivt!

När bröstsmärta under menstruationen indikerar ett problem

Många kvinnor känner till de obehagliga upplevelserna i bröstet och bröstvårtorna som före, under och ibland efter menstruationen. Sådant obehag är ofta förknippat med en förändring av hormonell bakgrund under menstruationscykeln. Enligt de flesta läkare är det normalt, eftersom enligt statistik är cirka 60% av kvinnorna bekanta med denna manifestation av PMS. Men vad händer om bröstet gör ont vid menstruationen och smärtans natur är för stark, akut eller helt enkelt atypisk för en kvinna? Hur man inte missar symptomen som kan vara de första signalerna för förekomsten av problem förknippade med bröstsjukdomar hos kvinnor?

Naturliga orsaker till obehag i bröstet under menstruationen

För att förstå varför bröstsmärtor under menstruationen bör du komma ihåg vilka processer som åtföljs av en kvinnas menstruationscykel.

Bröstsmärtor under menstruation och under ägglossning är ett helt normalt fenomen, eftersom dessa processer åtföljs av aktiv produktion av kvinnliga könshormoner, inklusive oxytocin och prolaktin. Båda hormonerna utsöndras i hypofysen och ansvarar för aktivering och beredning av bröstkörtlarna för möjlig befruktning och födelse av ett barn

Det är under ägglossningen som bröstsmärtan kan manifestera sig på ett speciellt sätt, eftersom all uppmärksamhet och styrka i kroppen är inriktad på graviditetens eventuella början. Flödet av blod till bröstkörtlarna förbättras och mättar vävnaderna med de nödvändiga användbara substanserna. Det leder också till en ökning av trycket. Bröstkörtlarna kan öka 1,5-2 gånger, svälla och kondensera.

När menstruationen börjar avtar processen gradvis, nivåerna av hormoner återgår till det normala och bysten får sin vanliga storlek. Detta tar vanligtvis 4 till 5 dagar och smärtan kanske inte stör kvinnan förrän nästa ägglossningsperiod..

Läs artikeln på länken, om bröstet skulle skada innan menstruationen och vilka smärta som indikerar ett brott.

Bröst ömhet hos en tonåring med menstruation

Bröstsmärtor kan också förknippas med pubertetsflickor. Tillväxten och bildandet av bröst hos flickor börjar från 8 år gammal och varar till 20-21 år. Aktivitetens och tillväxtens topp faller på 11-14 år, när den aktiva produktionen av könshormoner börjar. I flickans blod ökas mängden östrogen, det kvinnliga könshormonet, avsevärt. Det provocerar tillväxten och utvecklingen av parenkymala och stromala vävnader från vilka bröstet bildas. Tolerant smärta och asymmetri i bröstkörtlarna under denna period är också normen.

Graviditetens början

Det finns ofta fall då en kvinna kanske inte misstänker sin intressanta situation: fläckar under den första månaden av graviditeten förväxlas ofta med förordningen, och en kvinna kanske helt enkelt inte lägger stor vikt vid svullnad och smärta i bröstkörtlarna efter menstruation eller under dem. Men om smärta i bysten visas mellan slutet av menstruationen och början av ägglossningen, är befruktningen inte utesluten. Detta symptom kan signalera ett graviditetstest..

Men varför gör mjölkkörtlarna ont om det inte finns några perioder och testet är negativt? Tänk på andra faktorer som påverkar menstruation och ömhet i bröstet.

Ytterligare orsaker till bröstsmärtor

Intag av hormonella läkemedel eller orala preventivmedel

Sådana läkemedel föreskrivs ofta inte bara för att förhindra oönskad graviditet, utan också för att justera den hormonella bakgrunden och under klimakteriet. Eftersom deras åtgärder syftar till att ändra hormonnivån kan utseendet på smärta i bröstkörtlarna indikera att läkemedlet valdes fel eller att dess effekt inte orsakar den önskade effekten. En läkare måste meddelas om uppkomsten av ett symptom som smärta i bröstet..

Inflammation i vävnader eller bröstkörtlar

Blåmärken, hypotermi, stroke kan orsaka skador på mjuka vävnader i bröstet och förekomsten av en inflammatorisk process som kommer att provocera smärta och svullnad.

Hormonell störning

Hormonell obalans kan betraktas som orsaken till symptomen om kvinnan, utöver obehag i bysten, har en försämring av välbefinnandet, förändringar i utseende och problem med det reproduktiva systemet (oförmåga att bli gravid och fostra ett barn). Hormonell obalans leder ofta till mastopati, vilket också kan orsaka smärta..

mastopati

Detta är en godartad neoplasma i bröstkörteln, som bildas på grund av spridningen av bindväv. Tecken på mastopati är en märkbar täthet i bröstet, urladdning från bröstvårtorna.

Det kan uppstå av ett antal skäl, bland vilka:

 • hormonell obalans;
 • påfrestning
 • avslag på amning under amning;
 • abort;
 • urinvägsinfektion;
 • gynekologiska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen.

Mastopati i de tidiga stadierna behandlas med hormonella läkemedel. Mer avancerade fall kan kräva operation. Sådana drastiska åtgärder för avlägsnande av tumörer är associerade med dess möjliga omvandling från godartad till malign, upp till bildandet av en cancerös tumör.

neoplasmer

Om bröstet gör ont under menstruationen, är smärtan inte på något sätt förknippad med början av denna eller den där tiden av cykeln, förvärras med jämna mellanrum och försvinner inte inom en månad - kvinnan måste snabbt se en läkare. Sådana symptom indikerar ibland förekomsten av en malign neoplasma - cancer.

Ytterligare skäl

 1. Skador på muskler, bröst, led.
 2. Den resulterande cysten. I dessa fall är smärtan i bröstkörteln inte på något sätt förknippad med en kränkning i arbetet..
 3. Brist på näringsämnen och mättade fettsyror kan också leda till bröstsmärta. Symtom visas om en kvinna observerar en strikt mono-diet.
 4. Oregelbundet samlag kan också orsaka bröstsmärta. Även om orsaken fortfarande är samma hormonproduktionsstörning.

Vilken smärta kräver ett omedelbart besök hos läkaren

Konsekvenserna av att ignorera smärta i bröstet kan vara mycket farliga, så det är viktigt att korrekt analysera sensationerna och lära sig att skilja smärtans natur. Smärta kan delas in i:

Cyklisk

Denna smärta, som kommer under en viss period av cykeln (under menstruation eller under ägglossning), har en värkande karaktär, är tolerant utan användning av smärtstillande medel. Det startar och stannar samtidigt med ungefär samma intervall. För korrekt spårning, förutom att upprätthålla en kalender av menstruation, bör en kvinna notera manifestationerna av bröstsmärtor. I den moderna världen kommer detta inte att vara svårt med tanke på det stora antalet specialapplikationer som kan installeras direkt på telefonen.

Icke-cyklisk

Förekomsten av smärta inträffar slumpmässigt och är inte knuten till cykeltiden. Smärtan rullar i vågor, har en uttalad karaktär, blir så stark att den kräver användning av smärtstillande medel. Om en kvinna tittar på detta i mer än två månader - är detta ett tillfälle för ett brådskande besök på sjukhuset.

Hur kan jag minska cykliska bröstsmärtor

För att minska smärta i bröstkörtlarna under menstruationen kan du använda flera enkla regler:

 1. Bära bekväma naturunderkläder. Det har redan sagts att under menstruationen ökar bysten, så en vanlig bh blir liten och pressar bysten för mycket. Att ändra din vanliga underkläder till en friare kan hjälpa till att lindra eller minska smärta.
 2. En varm dusch hjälper också till att lindra bröstsmärtor under menstruationen. Om flickan inte lider av inflammatoriska sjukdomar fungerar den här tekniken bra.
 3. Näringskorrigering bidrar till att avlägsna puffiness och minska smärta. Avslag på kryddig, salt mat, koffein och alkohol minskar vätskeansamlingen i en kvinnas kropp, vilket hjälper till att minska smärta i bröstet, samt förbättra kroppens allmänna tillstånd.
 4. Undvik hypotermi. Plötsliga temperaturförändringar under menstruationen påverkar inte bara känslorna i bröstet, utan också på kroppens allmänna tillstånd.

Onkologiska sjukdomar

Det kan finnas många skäl till varför bröstkörtlarna skadar under menstruationen. Men det mest allvarliga bland andra är risken för bröstcancer. Detta är den vanligaste cancern bland kvinnor i världen, men en sådan diagnos kommer inte att vara en mening om den upptäcks i de tidiga stadierna. För att göra detta måste du genomföra regelbunden självundersökning och genomgå en professionell undersökning två gånger per år av en mammolog.

Om en kvinna har identifierat misstänkta sälar i hennes bröst eller axillära lymfkörtlar, bör hon omedelbart kontakta en specialist.

Det finns flera metoder för att bestämma förekomsten av cancerceller:

 • MRI (magnetisk resonansavbildning) i bröstet;
 • duktografi med kontrast - en bild av bröstet med införandet av ett kontrastmedium;
 • tumörmarkör - en speciell analys som bestämmer närvaron av proteinföreningar som endast förekommer i närvaro av
 • tumörer;
 • Bröstpunktion är en analys av tumörmaterialet, som erhålls genom att sätta in en nål i tätningen och
 • stängsel av biomaterial;
 • mammografi - ultraljud av bröstkörtlarna;
 • histologi testleverans - neoplasma vävnadsanalys.

Alla är effektiva och testade. De flesta är smärtfritt och kommer därför inte att orsaka mycket obehag, utan kommer att ge sinnesfrid och förtroende för egen hälsa.

Smärtsamma känslor i bröstet, dragande smärta, svullnad i bröstvårtorna - allt detta är normala processer under perioden med ägglossning, menstruation, graviditet och förlossning, med amning. Alla av dem åtföljs av aktiv hormonell omorganisering av den kvinnliga kroppen och tillåts av läkare. Men det är viktigt att smärtnivån under någon av dessa perioder ska vara tolerant och inte orsaka särskilt obehag. Och det är också normen om bröstet i menstruationen gör ont, men inte efter att det har slutförts. Om smärtan inte försvinner eller nivån är för intensiv - detta är det första tecknet på behovet av att en kvinna besöker en mammolog.

Orsaker till svullnad i bröstkörtlarna hos flickor

Varje kvinna känner till ett tillstånd där smärta känns under palpation i bröstet. Innan menstruationen visas sådana manifestationer hos alla. Det är därför en kvinna tvivlar på att gå till en specialist eller inte. Men bröstsvullnad är inte alltid så ofarlig som man vill. Orsakerna till svullnad i bröstkörtlarna är olika. Detta symptom kan prata om patologi..

Fysiologiska tillstånd

Mycket ofta uppstår frågan varför mjölkkörtlarna sväller och om det är farligt. Experter säger att kvinnors bröst gradvis förändras under hela livstiden. Denna process börjar från födseln. Yttre sexuella skillnader börjar utvecklas från ungefär 11 år gamla. Från denna ålder ökar produktionen av könshormoner i äggstockarna hos kvinnor, och bröstkörteln börjar växa i volym.

I början av reproduktionsperioden bör bröstet bildas helt. Involution (omvänd utveckling) av bröstet sker i klimakteriet.

Alla dessa processer är förknippade med en förändring i hormonproduktionen. Mycket ofta åtföljs av ödem eller svullnad i bröstet samt smärta i bröstet.

Svullnad hos nyfödda och ungdomar

På tre eller fyra dagar från barnets födelse är det ofta möjligt att observera en ökning (svullnad) av bröstet och frisläppandet av mjölk från det. Detta kan vara hos barn som har normal kroppsvikt och föddes under den föreskrivna perioden. Detta fenomen förklaras av hormonella processer som förekommer i barnens kropp..

Mödrarhormoner vid slutet av graviditeten tränger igenom moderkakan i smulans blod. Efter födseln kommer de in i den nyfödda kroppen med bröstmjölk. Under påverkan av hormoner hos det nyfödda inträffar samma processer i kroppen som hos modern. På grund av detta kan mjölkkörtlarna svälla och producera mjölk. Detta kan observeras upp till ungefär en månad efter det att smulorna föddes. Efter en tid försvinner alla symtom spårfritt..

Dessa fenomen påverkar inte barnets hälsa och bröstets utveckling hos flickan.

I detta fall observeras inte smärta och en förändring i huden, tätningens diameter kan uppgå till 3 centimeter. Om barnet inte tar hand om ordentligt kan inflammation eller infektion utvecklas..

Symtom på detta fenomen är följande symtom:

 1. Öka barnets kroppstemperatur.
 2. Rödhet i bröstet.
 3. Olika storlekar på bröstet på olika sidor av bröstet.
 4. Svullnaden ökade i storlek.

Om sådana symtom inträffar ska barnet visas till en specialist och snabbt starta antiinflammatorisk behandling.

Om den tonåriga bröstkörteln sväller (hos en flicka), indikerar detta en kraftig ökning av kroppens nivåer av progesteron och östrogen. Eftersom äggstockarna inte mognar omedelbart förändras den hormonella bakgrunden inom 12-24 månader från början av puberteten. Det är på grund av detta att det är obegriplig smärta i bröstområdet och en oregelbunden cykel.

Bröst ökar under påverkan av hormoner. En grenning av blodkärlsnätverket förekommer i det, utseendet på mjölkiga kanaler, en ökning av tjockleken på fettlagret (formen, liksom volymen och storleken på bröstet, beror på det). På grund av utsträckning av vävnader och ligament, uppträder bröstsmärtor eftersom volymen av bröstkörtlarna blir större och blod och lymf (sekretionsvätska) samlas i dem. Dessa smärtor är instabila och uppträder endast vid beröring. Efter stabilisering av den hormonella bakgrunden stabiliseras cykeln också, och smärta och svullnad inträffar endast före kritiska dagar.

Svullnad av bröstkörtlarna hos pojkar kan observeras under övergångsperioden. Läkare säger att detta kan hända med juvenil eller juvenil gynekomasti, när steroidogenes försämras i riktning mot kvinnliga könshormoner. Svullnad manifesteras hos pojkar med en svag ökning av pigmenterade runt papillärregionen med ökad känslighet. När man växer upp passerar sjukdomen på egen hand. Men om symptom efter 24 månader inte försvinner, kan detta indikera problem med testiklarna, levern eller sköldkörteln. Endast en pediatrisk endokrinolog kan noggrant bestämma detta..

Förändringar före menstruation

Svullnad i bröstkörtlarna före menstruation kan ses hos många kvinnor. Normalisering av tillståndet kan observeras ungefär 4 dagar efter början av kritiska dagar. Om bröstet är svullet före de kritiska dagarna är orsaken en stor mängd prolaktin och progesteron i kvinnligt blod. Progesteron behövs för att reglera de processer som binder till fostret, och prolaktin ansvarar för att förbereda bröstet under amningstiden..

På grund av en möjlig befruktning börjar nätverk av kapillärer, kanaler och olika fartyg växa i körtlarna. Anhopningen av lymf och blod provocerar en ökning av det intracellulära trycket. Irritation av nervändarna kommer in i den mänskliga hjärnan, varefter bröstet börjar skada. Om befruktningen inte har inträffat och kritiska dagar har kommit, kommer alla förändringar att upphöra. Premenstruellt kvinnligt syndrom manifesterar sig med varierande styrka. Det beror på kroppens egenskaper..

Under graviditet och efter födseln

När fostret bärs, är bröstet förberett för en ytterligare amningstid. I kroppen bör östrogennivåerna stiga mycket snabbt. Detta bidrar till en förändring av utseendet på bröstvårtorna, såväl som flödesspridning och ökning av bröstvikten.

I kanalerna börjar fyllningen med råmjölk, brösten ökar i storlek och har mer vikt. Lång tid innan barnet föddes kan en klar vätska börja sticka ut. Under denna period anses sådana förändringar vara normala, men endast om det inte finns några symtom som smärta genomträngande eller skärande, papillär asymmetri, närvaro av separata klumpar i bröstet.

Svullnad av körtlarna under postpartumperioden inträffar när de fylls med mjölk. Kvinnan känner inte något obehag. Om körteln är full, finns det en lätt stickande känsla. När barnet tömmer bröstet eller kvinnan dekanterar mjölken, blir körtlarna mindre och mjukare. För att det inte finns några patologier, är det nödvändigt att omsorgsfullt bryta och följa reglerna för utfodring.

Om lagret i ett tidigt skede avbryts, är det under de närmaste dagarna en känsla av obehag i bröstkörteln möjlig.

Under klimakteriet

Inblandningen av bröstkörtlarna inträffar med början av klimakteriet och en gradvis minskning av mängden könshormoner i blodet. Körtelepitelet börjar ersättas av fett och bindemedel. Ritningssmärta och obehag i bröstet kan uppstå..

Ofta, efter 50 års ålder, börjar kvinnor gå upp i vikt, de kränker metabola processer, liksom sjukdomar i det endokrina systemet. Risken för hyperestrogenism ökar med fetma. Denna patologi uppstår på grund av en olämplig ålderkategori, en onormal ökning i nivån av östrogener som produceras av fettvävnad.

Ett sådant tillstånd leder ofta till allvarliga kränkningar i bröstkörtlarna. Av denna anledning bör äldre kvinnor vara mer uppmärksamma på smärta besvär, svullnad och olika tätningar i bröstet området..

Icke-fysiologiska skäl

Förutom fysiologiska skäl finns det icke-fysiologiska. Bröstet kan svälla, svälla eller skada av följande skäl:

 1. När man tar mediciner som inkluderar hormoner eller när man använder preventivmedel av hormonellt ursprung. En förändring av den hormonella bakgrunden kan utlösas av den konstgjorda närvaron av progesteroner, såväl som östrogener i den kvinnliga kroppen. Dessa förändringar påverkar det allmänna tillståndet för olika vävnader. Specialister (mammolog och gynekolog) bör konsulteras om smärtan inte försvinner på tre månader. Med okontrollerad eller felaktig användning av sådana läkemedel kan till och med cancer utvecklas..
 2. Vid användning av diuretika, vars syfte är att minska kroppsvikt. Kroppen kan leda till stress under perioden att bli av med överskottsvätska för viktminskning. Vätskan börjar koncentreras i olika typer av vävnader, och särskilt i mejeri. Detta är orsaken till ökningen och svullnaden i allmänhet. När du tar lugnande medel inträffar en liknande reaktion av kroppen.
 3. Blodcirkulationen störs på grund av en obekväm kroppsposition under sömnen, liksom när du bär en obekväm behå.
 4. Nervös belastning eller stressande situationer.
 5. Efter bröstskada kan patologiska vävnadstillväxter, såväl som neoplasmer av annan art, uppstå..

Bröstsjukdom

Bröstsjukdomar kan utvecklas på grund av trauma, hormonsvikt eller genetisk predisposition. Symtom på patologier är:

 1. Förändring i hudens utseende.
 2. Asymmetrisk placering, såväl som papillärutladdning.
 3. Sälar eller ojämn svullnad i bröstet.
 4. Bröstsmärta.

Godartade patologier inkluderar:

 1. Mastopati - förknippad med onormal vävnadsutveckling på grund av hormonell obalans i kroppen. Svullnad och smärta beror på utvecklingen av cyster och knölar som är fyllda med vätska..
 2. Fibroadenom är en tumör som har en rundad form. Det kan placeras i ett eller två bröst och växa till centimeter.
 3. Tillväxt - intraductal papillom. Det kännetecknas av bildandet av papillomer (tillväxter) i papillärregionen eller inuti kanalerna.
 4. Mastit observeras främst hos ammande mödrar. Detta är en inflammation som utvecklas på grund av den överdrivna ansamlingen av mjölk i bröstet och dess stagnation, hypotermi, liksom penetrationen i bröstet till infektionen genom sprickor i bröstvårtan.

Godartade neoplasmer behandlas med en kirurgisk eller konservativ metod..

Maligna tumörer är sarkom och cancer. De skiljer sig bara på det att med sarkom utvecklas en tumör från bindväv, fett eller muskelvävnad och i cancer från epitelceller. De första tecknen på en patologisk manifestation kan vara smärta och svullnad i bröstet. I detta fall är det bara kirurgiskt ingrepp som krävs. I de tidiga stadierna inkluderar behandling avlägsnande av neoplasma tillsammans med friska vävnader i närheten, och i de senare stadierna avlägsnas bröstet helt.

Diagnostik

Diagnostik inkluderar en uppsättning undersökningar som kan identifiera orsaken till sjukdomen. Dessa metoder inkluderar:

 1. MR eller CT i binjurarna och hjärnan.
 2. Urinalys för närvaro av levertransaminaser och kväve, kreatinin och urea.
 3. Ett enzymkopplat blodprov, liksom nivån på närvaron av hormoner såsom adrenokortikotropin och testosteron, tyrotropin och luteotropin, östradiol och även prolaktin.
 4. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen, binjurarna, sköldkörteln och bröstkörtlarna.
 5. Mammografi.
 6. Palpation, liksom fysisk undersökning.
 7. Biopsi (misstänkt onkologi).

Förebyggande åtgärder

Tyvärr finns nästan inga profylaktiska metoder för att förhindra bröstsvullnad. Och allt eftersom funktionerna i syntesen av hormoner fastställs i varje persons genetiska kod.

Men vissa hormonella störningar kan fortfarande förebyggas. För att göra detta är det värt att ladda dig själv fysiskt i mått och äta ordentligt.

Du bör inte missbruka produkter som innehåller ett högt innehåll av icke-steroida växtinklusioner, som i handling och struktur är mycket lika mänskliga hormoner. Sådana produkter inkluderar baljväxter, vete och majs, lin- och solrosfrön, spenat och broccoli, morötter och potatis, såväl som många andra.

Varför bröst gör ont: 11 ofarliga och skrämmande skäl

Se till en läkare om obehag stör dig i mer än två veckor..

Smärta i bröstkörtlarna (båda eller en - det spelar ingen roll) kallas mastalgia. Och hon är bekant för 70% av kvinnorna med bröstsmärtor. Läkarna insisterar dock: obehag indikerar alltid en avvikelse från normen - ibland ofarlig och ibland farlig.

Men bara 15% av kvinnor med bröstsmärta behöver verkligen allvarlig behandling.

Det är dock viktigt att se till att du inte ingår i dessa olyckliga procenttal. Leta efter dina symtom i en lista över orsaker Varför skada mina bröst? mastalgi.

1. PMS eller ägglossning

Under ägglossningen eller före menstruationen kan bröstet svälla och skada. Detta är normalt, det är så hormoner fungerar. Det är riktigt, som när det gäller menstruation, du bör vara försiktig: cyklisk smärta bör inte vara allvarlig. Om obehagliga upplevelser inte tillåter dig att glömma dig själv, kontakta en gynekolog så snart som möjligt.

Det finns flera tecken på att känna igen normal cyklisk smärta:

 • båda brösten gör ont, huvudsakligen i övre och centrala delen (på bröstvårtornas) del;
 • bröstet "häller": det sväller, blir svårare att röra vid;
 • ibland smärta ger i armhålor;
 • smärta uppstår tidigast 2 veckor före menstruationen och försvinner sedan;
 • du är i reproduktiv ålder.

Vad man ska göra med det

Oftast är obehag med PMS eller ägglossning tålbart. För att minska smärta kan du ta smärtstillande medel baserade på ibuprofen, paracetamol eller naproxen.

Om smärtan stör dig varje cykel och redan är trött, kontakta en gynekolog. Din läkare hjälper dig att plocka upp orala preventivmedel eller, om du redan tar dem, justerar doseringen..

2. Hormonell obalans

Två hormoner är ofta ansvariga för mastalgia - östrogen och progesteron. Vid olika perioder i livet kan deras förhållande förändras, och detta åtföljs av ödem och obehag i bröstet. Oftast uppstår hormonell obalans under:

 • pubertet (pubertet);
 • graviditet (vanligtvis första trimestern);
 • amning;
 • klimakteriet.

Vad man ska göra med det

Om mild smärta uppträder under någon av de perioder som anges ovan är det i allmänhet normalt. Tål bara obehag.

Men igen betonar vi: du behöver inte tåla svår smärta! Om hon är närvarande, gå till gynekologen..

3. Amning

En rusning av mjölk orsakar ofta spänningar och ömhet i bröstet. Om du matar och samtidigt observerar att bysten har ökat med en storlek eller två och värker - är detta också normalt.

Vad man ska göra med det

Ingenting. Obehaget i sig försvinner när bröstet vänjer sig till ett nytt tillstånd..

4. Laktostas

Ibland blockeras ammande kanaler hos ammande kvinnor. De stagnerar mjölk. Bröstet i det drabbade området sväller ännu mer, hårdnar (en elastisk klump kan kännas under huden), smärta uppstår även med en lätt beröring.

Vad man ska göra med det

Det bästa alternativet är att aktivt mata barnet så att han suger mjölk från krampkanalen. Om detta inte räcker, försök att mata ut vätskan med massagebehandlingar efter matning. För svårigheter, konsultera en ammande konsult..

5. mastit

Detta kallas inflammation i bröstkörteln - en eller båda. Ofta utvecklas laktostas till mastit: stillastående mjölk orsakar en inflammatorisk process. Denna typ av mastit kallas ammande. Men alternativ som inte är amma är också möjliga när infektionen kommer in i bröstvävnaden genom repor eller med blodflöde.

Förresten, "bröst var uppblåsta" är också ett exempel på mastit. På grund av hypotermi reduceras den lokala immuniteten, och all infektion (till exempel patogena mikroorganismer som har kommit in i blodet på grund av förkylning eller, till exempel, en kronisk inflammatorisk process i munnen) attackerar lätt bröstkörtlarna.

Symtom på mastit är uppenbara:

 • kroppstemperaturen stiger till 38 ° C och högre;
 • bröstet sväller, blir ”sten”, varje beröring orsakar en kraftig smärta;
 • huden på bröstet känns varm vid beröring;
 • svaghet, yrsel, trötthet uppstår.

Vad man ska göra med det

Kör till läkaren - terapeut eller gynekolog! Mastit är inte bara en extremt smärtsam, utan också en dödlig sjukdom, eftersom det kan orsaka blodförgiftning.

I de första stadierna kan mastit behandlas med antibiotika Behandling av infektiös mastit under amning: Antibiotika kontra oral administration av laktobaciller isolerade från bröstmjölk. Men om sjukdomen är något påbörjad, kan kirurgiskt ingripande krävas - fram till att det drabbade bröstet tas bort.

6. Fibrocystiska förändringar

Bröstet i denna kränkning blir svullet och samtidigt mjukt. I den kan du känna hårda fibrösa områden (ärrvävnad, liknande inre ärr) och cyster (elastiska, vätskefyllda säckar). Det antas att utvecklingen av fibrocystiska förändringar kan vara förknippad med en individuell hormonell bakgrund och ålder.

Vad man ska göra med det

Rådfråga en läkare för att klargöra diagnosen. Om vi ​​verkligen talar om fibrocystiska förändringar utförs behandling som regel inte eftersom tillståndet anses vara ofarligt. Smärta kan lindras (om sådant finns) med smärtläkemedel utan disk, baserat på paracetamol eller ibuprofen.

7. Tar några droger

Mastalgia kan vara en biverkning av tio vanliga orsaker till bröstsmärta i vissa läkemedel. Till exempel:

 • orala hormonella preventivmedel;
 • medel som används för postmenopausala kvinnor;
 • antidepressiva medel, i synnerhet selektiva serotoninåterupptagshämmare;
 • medel för behandling av infertilitet;
 • diuretika;
 • antipsykotika.

Vad man ska göra med det

Om du tar något läkemedel, diskutera med din sjukvårdsföretag om de kan orsaka mastalgia. Om så är fallet, överväga hur du kan ersätta läkemedlet..

8. Skador

Efter att ha träffat eller pressat kommer bröstet att skada. Detta kan pågå även under flera dagar..

Vad man ska göra med det

Om skadan var liten och inte orsakade synliga tecken (t.ex. blåmärken eller svullnad), låt bröstet läka. Ta receptfria smärtstillande medel till måttlig smärta.

I framtiden kan du försöka skydda bröstet mot skador: körtelvävnaden förvandlas lätt till fibrös vävnad när det slås, knölar och cyster visas i den.

Om skadorna har synliga konsekvenser, kontakta en gynekolog, om så är fallet.

9. Dåligt vald bh

För hårt underkläder pressar bröstet, orsakar blodstasis och ömhet. Ett annat alternativ: du har en stor byst, och bh är för lös. På grund av detta sträcker sig bröstvävnaden, vilket igen orsakar smärta.

Vad man ska göra med det

Välj rätt BH-storlek. Hur man gör detta, skrev Lifehacker i detalj här.

10. Reflekterade smärta

Det verkar bara som om bröstet gör ont. I själva verket kommer smärtan från ett annat organ eller vävnad. Ett klassiskt exempel: du var för aktiv i gymmet - du drog dig upp eller, låt oss säga, öva på en roddmaskin - och utökade Pectoralis major muskel, som ligger under bysten. Som ett resultat gör musklerna ont, men det verkar som om bröstet verkar.

Symtom på mastalgia kan manifestera sig som angina pectoris, stenar i gallblåsan, costochondritis (inflammation i brosket som förbinder revben och bröstben) och vissa andra sjukdomar.

Vad man ska göra med det

Om det finns en möjlighet att mastalgia är förknippad med muskelspänning, vänta ett par dagar - smärtan försvinner på egen hand.

Om det inte fungerar och samtidigt läser du noggrant vår lista över skäl, men fortfarande inte hittade din, kontakta en gynekolog för att utesluta andra sjukdomar.

11. Fibroadenom eller bröstcancer

I båda fallen talar vi om tumörer: fibroadenom är godartat, cancer är malig och dödligt. I de första stadierna är det svårt att känna igen dessa sjukdomar, men det är möjligt: ​​de känner sig främst av en klump som kännas i ett bröst.

Andra gradvis förekommande symtom:

 • smärta eller obehag av okänt ursprung som inte försvinner inom två veckor;
 • varje urladdning från bröstvårtan - transparent, blodig, purulent;
 • förändringar i färg och form på bröstvårtan: den kan "misslyckas" eller, omvänt, bli för konvex;
 • förändring i hudens struktur på det drabbade bröstet: det blir som en citronskal.

Vad man ska göra med det

Vänta inte tills symptomen ökar. Om du känner obehag i bröstet i mer än två veckor eller känner en klump i en av mjölkkörtlarna, kontakta din gynekolog eller mammolog omedelbart. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och kan ge dig en remiss för en serie tester. Baserat på deras resultat kommer en noggrann diagnos att ställas och behandling föreskrivs..

Och vi påminner dig: för att inte ge onkologi en chans, genomgå minst 1-2 gånger per år en undersökning med en mammolog.

Varför bröstet förstoras och sväller innan menstruationen

Om brösten ökar före menstruationen beror detta på vätskeansamling och svullnad. Från puberteten till menopausens tid i en kvinnas liv genomgår de samma förändringar varje månad, vilket motsvarar olika faser i menstruationscykeln. Den dolda biologiska betydelsen av dessa förändringar är att förbereda kroppen för födelse och bevarande av ett nytt liv. I denna process tillhör den aktiva rollen organen i reproduktionssystemet och bröstkörtlarna. Det är därför bröstförstoring före menstruation är en fysiologisk norm.

Bröstvävnad som ett resultat av proliferation och vätskeansamling ökar i volym. En kvinna känner:

 • känsla av fullhet
 • smärta
 • överkänslighet för bröstvårtan
 • svårighetsgrad i bröstkörteln

Symtomen försvinner 2-4 dagar efter början av menstruationen.

Bröstförstärkningsfaktorer

Vilka faktorer ökar brösten före menstruationen? Det kvinnliga bröstet har en komplex lobstruktur. Ovanför den är skyddad av fettvävnad, utför körtlarepitel funktionen av bildandet av bröstmjölk, kanalerna i bröstkörtlarna och nätverket av blodkärl penetrerar varje lob.

Naturen arrangerade mjölkkörtlarna så att engorgement av mjölkkörtlarna före menstruation under påverkan av specifika könshormoner - östrogen, progesteron och prolaktin - är en normal process. Denna process är biologiskt berättigad, eftersom bröstkörtans huvudsakliga syfte är amning..

Vid ägglossningen börjar äggstockarna, binjurebarken, hypofysen intensivt syntetisera könshormoner som kommer in i blodomloppet, påverkar vävnaderna i bröstkörtlarna och orsakar deras ökning. Först och främst växer körtel-epitelceller och mjölkkanalerna expanderar. Det anses också som normen, om befruktningen inträffar, kommer mjölkkörtlarna snabbt att anpassa sig till nya fysiologiska processer förknippade med omstruktureringen av kroppen..

Hur mycket bröst som ökar innan menstruationen beror på balansen mellan könshormoner och kvinnan själv.

Effekterna av hormoner på bröstet

Hur påverkar hormoner bröstvävnad före menstruation? Menstruationscykeln är en komplex process med flera komponenter som sker under kontroll av hypofys-hypotalamisk zon i hjärnan och äggstockarna. De producerar hormoner - östrogen och progesteron, som orsakar cykliska förändringar i reproduktionsorganen och bröstkörtlarna.

I den första fasen av menstruationscykeln mognar en äggfollikel i äggstocken. I mitten av menstruationscykeln spricker follikeln och ägget kommer in i bukhålan för befruktning, en gul kropp bildas i stället för den sprängande follikeln. Denna period motsvarar ägglossningen. Follikelväggar syntetiserar östrogener, kroppen förbereder sig för möjlig befruktning och graviditet.

Slutligen, i den sista fasen, om befruktningen inte har passerat, corpus luteum under inverkan av östrogen och progesteron upplöses, börjar menstruationen.

Så i den sista fasen av menstruationscykeln påverkas bröstet av östrogen. I bröstkörtlarna orsakar dessa hormoner vätskeansamling, stimulerar utvecklingen av mjölkkanalerna, bröstet sväller och färgen på areoler och bröstvårtor förändras. Det är därför många kvinnor klagar över svullnad i bröstkörtlarna före menstruation, ömhet och speciell känslighet hos bröstvårtorna.

Progesteron, som produceras av cellerna i corpus luteum, under denna period aktivt stimulerar bröstvävnad, kan öka det. I leukocyter - celler där bröstmjölk produceras förbättras sekretionsfunktionen. Under påverkan av hormonet ackumuleras natriumklorid (salt) i vävnaderna i bröstkörtlarna, vilket håller kvar vätskan. På grund av detta kan brösten fyllas och öka i storlek. Detta kan ses på behå, som blir trång och obekväm..

Ett annat hormon som orsakar bröstsvullnad före menstruation är prolaktin. Dess roll ligger också i beredningen av bröstvävnad. I den premenstruella fasen är värdet på prolaktin inte stort, men med graviditetens början ökar kraften på dess effekt på bröstet betydligt.

Vad bidrar till bröstförstoring

Under påverkan av vissa inre och yttre faktorer kan bröstkörtlarna svälla ännu mer. I detta fall intensifieras obehagliga och smärtsamma fenomen.

Dessa faktorer inkluderar:

 1. Kronisk stress och starka nervbelastningar (nervsystemet styr produktionen av hormoner).
 2. Överarbetet orsakat av tung fysisk ansträngning.
 3. Långvarigt och okontrollerat intag av hormonella preventivmedel.
 4. Att bära en felaktig behå, som komprimerar bröstet, stör mikromikrocirkulationen i blodet och lymflödet.
 5. Överdriven saltintag.
 6. Missbruk av starkt kaffe (högst 2 koppar per dag).
 7. Mycket djurfett i kosten.
 8. Rökning (stör störningen av syre till vävnadsceller).

Hur många dagar innan menstruationen kan ett bröst svälla? Detta händer på cirka 3-7 dagar. Bröstförstoring i den sista fasen av menstruationscykeln är individuell. Bröstet kan bli mycket stort i storlek. Vissa kvinnor märker det praktiskt taget inte, för andra blir det ett irriterande symptom.

Minskning av obehag

Hur minskar obehag i bröstet före menstruation? Varje kvinna kan lindra sitt tillstånd i den sista fasen av menstruationscykeln - minska känslan av fullhet och en ont ont.

För att göra detta måste du:

 1. Ät en hälsosam kost. Maten bör vara lätt för att minska stress från hjärt-kärlsystemet och mag-tarmkanalen. Grönsaks- och mejeriprodukter, nötter och frön, frukt är lämpliga. En obligatorisk produkt på bordet ska vara ånga, kokt eller kokt fisk - en källa till omättade fettsyror och spannmålsporridorer - leverantörer av B-vitaminer. En god effekt är användningen av naturliga diuretika - persilja, selleri, färska gurkor. Det är nödvändigt att överge salta och rökt rätter som dessutom kvarhåller vatten i kroppen. Det är bättre att krydda rätter med kryddor, vitlök och sojasås under denna period istället för det vanliga saltet.
 2. Se till att hitta tid för utomhuspromenader och sport. Detta kommer att bidra till det snabba utflödet av vätska från bröstkörtlarna och normaliseringen av blodmikrocirkulationen..
 3. Välj en bekväm behå som stöder bröstet bra, men inte krossa den. Det är bättre att vägra modeller med stenar. Att bära en sportbh är perfekt. Om bröstet hälls kraftigt kan du inte ta bort det på natten.
 4. Om obehagliga känslor påverkar livskvaliteten kan du ta mediciner. Från smärtsam sprängning kan du ta aspirin eller ibuprofen, samt dricka ett diuretikum. Det bör komma ihåg att varje läkemedel har kontraindikationer..
 5. Prova andningsövningar enligt Buteyko eller Strelnikova. Syreflödet till vävnaderna i bröstkörteln kommer att bidra till normalisering av metaboliska processer och minska obehagliga känslor.
 6. Ta en kontrastdusch eller bad med eteriska oljor av lavendel, eukalyptus, rosmarin. Vatten tonar perfekt upp mjölkkörtlarna som har blivit grova och eteriska oljor fungerar som avslappningsmedel som lindrar överdriven nervöshet och irritabilitet..

Är bröstförstoring alltid en fysiologisk norm??

Tyvärr är bröstförstoring före menstruation i vissa fall ett symptom på sjukdomen. I vilket fall är det nödvändigt att ljuda larmet och söka råd från en specialist? När man tidigare inte kände så smärtsamt sprängning av bröstkörtlarna. Detta symptom indikerar en hormonell obalans orsakad av patologiska processer. Troligtvis måste du omedelbart konsultera tre specialister - en mammolog, gynekolog och endokrinolog.

Vad kan upptäckas?

 1. Störningar i reproduktionsorganen - äggstockar, livmoder.
 2. Störningar i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna ansvariga för produktion av hormoner.
 3. Förhöjd prolaktin i blodet.
 4. Tumorsjukdomar i bröstkörtlarna - mastopati, cancer.

Få inte panik, men försök att analysera vilka andra symtom som nyligen har dykt upp. Kanske, vid palpation av mjölkkörtlarna, känns en liten tätning, det kommer utsläpp från bröstvårtan, bysten upphör inte att hällas och smärtsamt även efter menstruationen. Om det finns minst ett av symptomen, bör du registrera dig för ett mammogram..

Om bröstförstoring före menstruationen är starkare och mer smärtsam än alltid, kan detta vara en signal om att den lyckligaste och mest ansvarsfulla perioden har kommit i en kvinnas liv - graviditet. I detta fall inträffar menstruationen inte i tid eller är frågan begränsad till knappa fläckar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Slemhinnor hos kvinnor

Kvinnors hälsa är särskilt viktigt eftersom det spelar en viktig roll i förplantningen. Här måste du veta vilken utflöde från könsorganen som är normen i kroppen, och vilken patologi....

Osteoporos med klimakteriet

En kvinnas reproduktionsfunktion har flera funktioner, i synnerhet har varje kön kön ett begränsat antal ägg i lager från födseln. Sexceller lagras i äggstockarna och mognar varje månad så att en kvinna kan bli gravid....