Varför värker bröstet före menstruationen

Harmonier

Frågan om varför bröstsmärtor före menstruation uppstår bland många. Ibland är obehaget så starkt att en kvinna inte kan fullgöra sina vanliga uppgifter. Men oftare är smärtan värkande och förknippas med hormonell obalans.

Bör bröstet skada innan menstruationen

Smärtupplevelser före menstruation förekommer inte hos alla kvinnor. Men ändå anses sådant obehag inte vara patologiskt, så du måste förstå varför bröstet gör ont innan menstruationen.

Norm och patologi

Efter ägglossning i en kvinnas kropp ökar östrogenproduktionen. Dessa hormoner ökar mängden fet vävnad i bröstet för att förbereda den för en möjlig graviditet. Som ett resultat ökar känsligheten hos bröstkörtlarna, vilket väcker smärta.

Smärtintensiteten är alltid individuell. Mild smärta anses vara normen. Deras höga intensitet är anledningen till att gå till läkaren, eftersom det kan vara ett symptom på utvecklingen av olika patologier.

Ovässande smärta provoserar funktionsstörningar i äggstockarna och hormonsvikt i kroppen. Dessutom kan olika gynekologiska sjukdomar och utvecklingen av mastopati orsaka dem. Uppmärksamhet på svår smärta innan menstruation bör ges till kvinnor i riskzonen.

Var noga med att vara under övervakning av en läkare, om du har:

 • Gynekologisk patologi.
 • Inflammation av bröstkörtlarna eller organen som finns bredvid dem.
 • Bröstsjukdom.
 • Maligna och godartade tumörer.
 • Fall av abort eller spontan abort.
 • Belastad av ärftlighet.
 • Fakta om långvarig användning av orala preventivmedel.

Hur många dagar före menstruationen uppträder "normala" smärtor

Tiden för smärtan beror på cykelns varaktighet. Som regel varar det i de flesta kvinnor 28 dagar. Detta betyder att ägglossningen sker ungefär 14 dagar före menstruationens början. Det är under denna period som smärta uppstår och bröstkänsligheten ökar.

Vilka smärta upplever flickan oftast

Oftast verkar smärta i bröstet innan menstruationen tar, men ibland är de ganska starka och täcker hela området av bröstkörtlarna. Förutom smärta åtföljs premenstruellt syndrom av irritabilitet, humörinstabilitet. Sådana kroppsreaktioner är förknippade med ökad produktion av kvinnliga hormoner.

Hur många dagar gör bröstet oftast ont och häller

Ömhet i bröstet kvarstår i cirka två veckor. Det mest allvarliga obehag känns den sista dagen före menstruationen. Så snart menstruationen börjar blir bröstet omedelbart mjukare och smärtan börjar sjunka. Om detta inte händer, gör mjölkkörtlarna ont efter menstruationens slut, är det nödvändigt att genomgå en läkareundersökning, eftersom detta är ett bevis på utvecklingen av någon patologi.

Mitt bröstkorg slutade att skada innan menstruationen - vad betyder det

Som regel uppträder smärta hos unga flickor som upplever hormonella förändringar på grund av kroppens tillväxt. Men under påverkan av externa faktorer kan smärtan försvinna.

Det anses inte vara en patologi om detta hände av följande skäl:

 • början på sexuell aktivitet. Denna faktor förändrar den hormonella bakgrunden och kan leda till att bröstsmärtan upphör att observeras före menstruation;
 • ta hormonella läkemedel;
 • stabilisering av menstruationscykeln efter puberteten;
 • aktivt sex.

Dessutom kan bröstet sluta skada innan menstruationen om de patologiska orsakerna till obehag har eliminerats. Till exempel när mastopati botas eller mag-tarmkanalen återställs. Dessutom kommer smärta att minska och till och med försvinna vid stabilisering av nervsystemet, om frekventa stressiga situationer, diet för viktminskning, neuropsykisk överbelastning etc..

Bröstsmärtor och öka, men ingen menstruation

Om det är ont i bröstet men din period inte börjar bör graviditet misstänkas först. Om befruktningen har inträffat, ökar känsligheten hos bröstvårtorna och en uttalad svullnad i bröstkörtlarna observeras. Du kan verifiera detta med ett graviditetstest. Om det är negativt, bör det upprepas efter ett par dagar. Du kan mer exakt bestämma graviditetsfaktorn genom att klara laboratorietester.

Om graviditeten inte bekräftas måste du definitivt leta efter orsaken till patologin. Hon kan vara mycket allvarlig.

Frånvaron av menstruation på grund av bröstsmärta kan orsakas av:

 • hormonell obalans;
 • ektopisk graviditet;
 • mastopati;
 • onkologiska processer.

Bröstkorg och frånvarande perioder kan uppstå under puberteten eller med klimakteriet. Ibland gör ont i bröstet, men menstruationen är frånvarande när klimatet förändras. Som regel är ett sådant syndrom karakteristiskt för meteoberoende kvinnor.

Vad du ska göra om bröstet gör ont innan menstruationen

Naturligtvis när bröstet gör ont innan menstruationen är det nödvändigt att göra en undersökning och identifiera provocerande faktorer.

Om allvarliga patologier inte upptäcks kan du använda följande tips för att minska smärtintensiteten:

Följ vid den smärtsamma perioden av en speciell diet. Kryddig och salt mat bör tas bort från kosten. du måste äta så många grönsaker och frukter som möjligt. Begränsningen bör också ta starkt te och kaffe.

Det är nödvändigt att bära rymliga och bekväma behåar som har speciellt stöd på sidan..

Massera inte bröstet, eftersom detta ökar intensiteten hos smärtsyndromet och kan orsaka svullnad..

Smärtstillande medel rekommenderas endast i extrema fall. I det här fallet är det mycket viktigt att inte överdosera dem..

Effektiva medel för att lindra bröstsmärtor före menstruationen är magnesiumpreparat. De rekommenderas att tas ungefär ett par veckor före menstruationens början. Vitamin E rekommenderas också varje dag. Efter ungefär en månad känner man betydande lättnad..

Hur man minskar smärta genom folkläkemedel

Det finns många effektiva folkmetoder som rekommenderas för användning när bröstet gör ont innan menstruationen. Effektivt är en kompress av grönsaker. För det används rödbetor och ett kålblad. Råbetor krossas och lite honung läggs till om det inte finns några allergiska reaktioner på den här produkten. Därefter slås kålbladet så att juicen visas. Sedan läggs den på ett ömt bröst och en rödbeta-honungblandning placeras på den. En sådan kompress täcks med polyeten och lindas. Det bevisas att denna procedur inte bara minskar smärta utan också gör att du kan ta bort små sälar i bröstkörteln..

Låt normalisera den hormonella bakgrunden för linfrön. För att minska smärtan i bröstet före menstruationen är det nödvändigt att slipa frön och använda pulvret i en matsked två gånger om dagen, dricka det med mycket vatten.

När bröstsmärtor före menstruationen kan smärtan lindras med en lugnande avkok av valerian, mynta, fänkål och kumminfrön. För att göra detta måste alla komponenter tas i lika stora mängder och blandas. Häll sedan en tesked av blandningen med kokande vatten och låt infunderas i en halvtimme. Detta är en daglig dos. Ansträngd och kyld buljong bör drickas i 3 doser före måltiderna.

En positiv effekt för bröstsmärta utövas av fysisk aktivitet. Speciellt användbart är simning. Det rekommenderas också att delta i olika typer av fitness eller åtminstone snabba promenader..

Traditionella läkare rekommenderar den dag då bröst obehag vanligtvis uppstår, brygger och dricker kamomillte med äpple och apelsinskall. En sådan drink har antiinflammatoriska och kramplösande egenskaper, det kommer att bidra till att minska intensiteten på smärta.

Varför gör bröstet och svullnar innan menstruationen

Många kvinnor är intresserade av varför bröstet förstoras, sväller och gör ont innan menstruationen. Varje flickor genomgår förändringar i kroppen innan menstruationen, så hon kan känna obehag och besvär. Ofta kan smärta kännas i bröstet..

Innan menstruationen kan bröstet förstoras, ändra form, kan bröstvårtornas färg ändras, sådana förändringar kan inträffa en vecka eller två innan den påstådda blödningen börjar. Efter menstruationens slut bör bröstet emellertid ta sina tidigare former och ömheten försvinner. Om detta inte händer, måste du snarast besöka en mammolog.

Bröstet sväller före menstruationen: möjliga orsaker

En av funktionerna i den kvinnliga kroppen är att bröstet kan modifieras. Sådana förändringar påverkas av kvinnliga hormoner, vars nivå ökar eller minskar under olika livsförhållanden.

Det faktum att bröst kan öka före menstruationen är inte nyheter för en kvinna. Varje månad före början av menstruationen inträffar fysiologiska förändringar i bröstet, det sväller och blir känsligt. Under blödningen ansamlas vätska i kroppen - detta bidrar till svullnad och en ökning av bröstvolymen.

Låt oss se varför vätskeretention uppstår? Detta tillstånd kan förklaras av det faktum att kroppen återuppbyggs, vilket skapar en lämplig miljö för en framgångsrik början av befruktning.

Varje månad och varje cykel förbereder den kvinnliga kroppen på eventuell befruktning och bäring av fostret. På grund av sådana faktorer är bröstförstoringen normal..

Uppmärksamhet! I det fall bröstet har ökat mycket - detta kan indikera graviditet. Det handlar om hormoner igen.

Tänk på de vanligaste orsakerna till att brösten ökar före menstruationen:

 • misslyckande i den normala driften av äggstockarna;
 • påfrestning
 • bär låg kvalitet och smala underkläder;
 • hormonobalans;
 • överansträngning;
 • missbruk av livsmedel som orsakar vätskeretention och svullnad;
 • abort, spontan missfall och missfall;
 • användningen av preventivmedel;
 • tonårsgraviditet;
 • andra gynekologiska problem.

Bröstet sväller före menstruationen: effekten av hormoner

Efter ägglossningen sker några dagar innan den förväntade menstruationen stiger progesteron i blodet. Detta tillstånd kvarstår tills kroppen får en signal om att graviditet inte har inträffat. Efter detta börjar hormonnivån sjunka kraftigt..

Det är värt att notera att nivån för både viktiga hormoner progesteron och östrogen är minimal innan menstruationscykeln börjar.

Bröstförstärkning sker just när progesteronnivåerna går från skalan.

Sådana tecken kan tillskrivas premenstruellt syndrom, inte alla kvinnor upplever sådant obehag, i vissa fortsätter denna period ganska lugnt utan några förändringar..

Varför bröstet förstorar och gör ont: norm och avvikelser

En normal fysiologisk process beaktas när smärta och obehag i bröstet uppträder 7-14 dagar före den påstådda menstruationen. Men sådana manifestationer är valfria. Den kvinnliga kroppen, med vilken allt är i ordning, återhämtar sig snabbt och bröstet får sin vanliga form omedelbart efter blödning.

Men annars, om menstruationen är över, och bröstet fortfarande gör ont och sväller, är det värt att förråda detta värde. Alla ovanliga tillstånd i bröstkörtlarna kan indikera att en inflammatorisk eller infektiös process uppstår..

Uppmärksamhet! Larm om tätningarna är ojämna. Brådskande till läkaren!

En av de vanligaste sjukdomarna i bröstkörtlarna är mastopati. I det första skedet, de första tecknen: svullnad i körtlarna före början av menstruationen och efter. Med snabb diagnos och ett mammologbesök kan du förenkla behandlingen och förhindra allvarlig utveckling av sjukdomen.

Många hormoner påverkar bröstkörtlarnas tillstånd och normala funktion. En obalans av minst en av dem kan orsaka störningar i körtlarnas arbete. Hormonernas tillstånd beror också på vilken livsstil, kost, om det finns dåliga vanor och sjukdomar av kronisk karaktär.

Kan också orsaka:

 • gynekologiska sjukdomar;
 • obalans i sköldkörteln och binjurarna;
 • tromboflebit;
 • tumörer av olika slag;
 • bildningen i bröstet av cystiska noder, abscesser;
 • trauma i livmodern eller bröstet.

Därför, efter din period, uppmärksamma ditt tillstånd och, om det finns avvikelser, inte släpp ett besök till läkaren i en avlägsen låda. Besök en specialist för att ta reda på omständigheterna som orsakade störningar i kroppen.

Varför bröstkörtlar gör ont: diagnos

För att ta reda på det verkliga skälet till att bröstet inte har återfått sitt tidigare tillstånd, kommer läkaren att förskriva:

 • hormonellt blodantal;
 • blodprov (onkologiska markörer);
 • den sjunde dagen efter menstruationen, en ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen;
 • ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna i den andra fasen av cykeln.

Efter avkryptering av anamnesis kan läkaren förskriva lämplig behandling för att eliminera obehag i bröstet.

Förebyggande av smärta i bröstet

Naturligtvis finns det allmänna rekommendationer som hjälper till att förhindra uppträdande av smärta och obehag i bröstet före menstruation:

 • Det är nödvändigt att vägra fet, rökt och kryddig mat. Genom att konsumera livsmedel med låg fetthalt lättas belastningen på hjärtat, en kvinna får inte extra kilo, hennes bröst och mag-tarmkanalen blir friskare. Det är tillrådligt att vägra kaffe, choklad och starkt te under denna period..
 • 7-14 dagar före den förväntade månaden för att minska saltintaget.
 • Träna regelbundet på morgonen.
 • Det rekommenderas att bära enhetliga, stödjande behå för att minska smärta (en balkong är perfekt). En sportkropp kan också vara lämplig..
 • Du kan göra kompresser, bara först lägga en handduk på bröstet.
 • För att eliminera smärtan kan du också ta: "Ibuprofen", "Aspirin".
 • Om du upplever stress eller depression, hjälper andningsövningar. Du kan också ta ett avkopplande bad, göra yoga, lyssna på avkopplande musik och ta en promenad..
 • Inkludera i kosten persilja, gurkor och selleri, de har diuretiska egenskaper.
 • Diuretika före menstruationen hjälper också till att lindra smärta och obehag..

Många kvinnor undrar om det är möjligt att ta B6- och E.-vitaminer. Hjälper de? Åsikter om detta ämne är blandade, så det är bäst att besöka en läkare för mer information..

När du behöver snarast besöka en läkare

 • ovanlig komprimering i bröstet känns;
 • du kan inte känna bröstet själv;
 • ålder över 40 år och en kvinna har aldrig varit hos mammolog;
 • brun, ovanlig urladdning från bröstvårtan;
 • besvär och smärta så att en kvinna inte kan leda en vanlig livsstil.

Bröstförstoring före menstruation är en normal naturlig process, men det finns undantag från reglerna när sådana tecken indikerar förekomsten av patologi, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Därför, kära kvinnor, lyssna på din kropp, särskilt efter menstruation. Om bröstet fortfarande sväller och smärta känns, kontakta en läkare.

Varför slutade mitt bröst att skada innan menstruationen

Förebyggande åtgärder

Det bästa förebyggandet av patologier är en regelbunden undersökning av en mammolog och gynekolog. Om ditt bröstkorg gör ont innan menstruationen på grund av PMS, kan du minska intensiteten hos en obehaglig känsla med enkla regler:

 1. Följ en diet under den andra fasen av cykeln. Det är förbjudet att äta salta rätter - det är bättre att överge "smaksättningen". Proteinprodukter och grönsaker kommer att gynnas. Djurfetter är bäst begränsade. Drick inte alkohol, koffein och rök..
 2. Bär en bekväm behå som inte pressar bysten, men som också stöder den.
 3. Med läkarens tillstånd, genomföra korta kurser med OK-terapi eller växtbaserade kosttillskott för att normalisera nivån av hormoner i kroppen.
 4. Innan menstruationen börjar, dricka teer och förbereda avkok baserat på medicinsk lugnande och antiinflammatoriska växter.
 5. Undvik stressiga situationer och nervösa chocker. Promenera regelbundet i frisk luft, göra övningar eller träna i skonsam sport.
 6. Övervaka temperaturregimen, undvik drag och hypotermi.

Varje tjej behöver veta hur många dagar innan menstruationen sväller hennes bröst och vilka faktorer som väcker okarakteristiska manifestationer av smärta. Det är normalt om ömhet är ett tecken på PMS och inträffar 1–14 dagar före menstruation.

Patologier där bröst är mycket smärtsamma före menstruation inkluderar äggstocksjukdomar, hormonella förändringar, gynekologiska störningar.

Om kramperna är akuta, inte tidigare har observerats, försvinner inte efter urladdning, åtföljs av temperatur- eller vävnadsstramning, ett akut behov av att se en läkare.

Bör bröstet skada innan menstruationen

Kvinnliga bröst förändras ständigt: det ökar, det minskar. Detta beror på fysiologiska förändringar (menstruation, graviditet, amning). Vissa kvinnor tål sådana förändringar mycket smärtsamt.

Mastodynia, som betyder "bröstsmärta", rapporterar kvinnlig kropps beredskap att bli gravid ett nytt liv. När ägglossningen börjar rör sig ett moget ägg in i livmodern och vill träffa en spermier. Samtidigt produceras hormonerna östrogen, prolaktin och progesteron intensivt i en kvinnas kropp.

Ta reda på varför det finns sälar i bröstkörtlarna, när man ska göra ett ultraljud av mjölkkörtlarna och hur man bota mastopati och involvering av bröstkörtlarna.

Strukturen hos bröstkörtlarna liknar lobuler, som består av tre olika vävnader (fett, körtel och bindväv) och mjölkkanaler. Att multiplicera, östrogener provocerar tillväxt av fettvävnad. Körtelvävnad växer också i volym. Som ett resultat sväljer och sväller mjölkkörtlarna, ibland orsakar smärta..

Om ägget och spermierna inte träffades påverkar detta också bröstets tillstånd. De resulterande glandular tissue atrophies. När menstruationen börjar minskar bröstet och smärtan försvinner tills nästa ägglossning. Detta är en normal cyklisk process. För vissa orsakar han mer obehag än andra. Men om smärtan slutade när kritiska dagar börjar, finns det ingen anledning till oro.

Visste du? Vid domstolen för den franska kungen Louis XV (XVIII-talet) gjordes champagneglas i form av bröstet på hans favorit Marquise de Pompadour.

rekommendationer

Om en kvinna har ett brösttillstånd efter ägglossningen är det möjligt att hon har blivit gravid. Det är dock inte värt att försena ett besök hos en mammolog och gynekolog. Det händer ofta att kvinnor i åldrarna 25-40 år har smärta i bröstkörtlarna. De förekommer mot bakgrund av mastalgia, obalans av fettsyror, i närvaro av cyster och efter kirurgiska ingrepp, mot bakgrund av muskuloskeletala sjukdomar och efter att ha tagit mediciner.

För att noggrant förstå vad som händer i kroppen och ställa rätt diagnos kommer det att vara nödvändigt att genomgå följande medicinska åtgärder:

 • Utför bäcken-ultraljud;
 • Gör ultraljuddiagnostik av bröstkörtlarna;
 • Donera blod för att bestämma balansen mellan hormoner och onkologi.

Självdiagnos och självbehandling är absolut inte tillåtet. Om en tjej dricker läkemedel som läkaren inte har förskrivit henne, kan hennes hälsotillstånd förvärras, och den kliniska bilden kommer att smudas, som ett resultat kommer läkaren därefter inte att kunna förstå exakt vilken patologisk störning som inträffade i kroppen.

Det är möjligt att misstänka någon kränkning inte bara för smärta länge innan menstruationen, utan också om ett sådant symptom tidigare fanns, och sedan försvann kraftigt utan någon uppenbar anledning, det vill säga, behandling genomfördes inte. Under behandlingsperioden är det nödvändigt att kontrollera din diet, sluta dricka alkohol och röka, bära linne som är lämplig i storlek och tillverkad av naturliga tyger.

Skäl och mekanismer

Om bröstet är sjukt före menstruationen måste du hantera möjliga orsaker. Obehagliga känslor i körtlarna kan också uppstå normalt - detta är en konsekvens av hormonella förändringar i kroppen och dess förberedelse för en möjlig graviditet. Men fysiologiskt är det bara den så kallade bröstupplevelsen med ökad känslighet och lite sprängning, men utan smärta. Annars måste du leta efter en annan anledning till ändringarna..

När bröstsmärtor är förknippade med förväntningarna på menstruation kan vi anta flera vanliga tillstånd bland kvinnor:

 • Premenstruellt syndrom.
 • mastopati.
 • Hormonell störning.

Det senare kan inträffa under påverkan av många yttre faktorer: fysisk eller neuropsykisk överbelastning, klimatförändring, medicinering, oregelbundet sexliv. Dessutom är hormonell dysfunktion ofta en följd av endokrin patologi, inflammatoriska sjukdomar i den gynekologiska sfären, operationer eller skador..

Det finns också en situation där bröstet gör ont och menstruationen inte inträffar - det har gått en månad eller två sedan den senaste utskrivningen. Detta kan vara resultatet av graviditet (normal, ektopisk), postpartum och amning, en abort. Och smärta utan speciell koppling till menstruationscykeln observeras med mastit och cancer. Risken för det senare bör utvärderas noggrant av läkaren när patienten undersöks.

Varför händer det här?

Känslan av smärta i bröstkörtlarna några dagar innan menstruationen kallas mastodynia på ett medicinskt språk. Denna manifestation är inte patologisk, eftersom den sker på grund av spridningen av körtelvävnad.

I den andra fasen av månadscykeln lämnar ägget, redo för befruktning, follikeln. Detta inträffar i genomsnitt den 12: e dagen. Under denna period börjar den snabba produktionen av östrogen, vilket orsakar bröstsmärta innan menstruationen.

Bröstkörtelvävnaden hos en kvinna har en lobulstruktur, som i sin tur består av fett- och bindväv och har en mjölkkanal. Östrogen ligger precis i fettutrymmet, med en ökning av hormonproduktionen, det kvantitativa innehållet i fettvävnad ökar också. Bröstkörtlarna förbereds också av kroppen för den påstådda mjölkproduktionen. Syntesen av hormoner progesteron och prolaktin leder till svag svullnad och engorgement i bröstet, dess känslighet ökas avsevärt. Därför finns det bröstsmärta innan menstruationen.

Vad man ska göra om bröstet gör ont

Om det inte finns några avvikelser från normen efter att ha konsulterat en läkare och godkänt test för könshormoner, rekommenderas nollkärna kvinnor att ta smärtstillande medel vid det ögonblick då bröstet börjar skada.

Om en obalans av hormoner upptäcks - hyperprolaktinemi eller brist på progesteron - måste detta tillstånd korrigeras. Det säkraste sättet är homeopati. Läkemedlet Matsodinon är det mest populära i sitt slag, eftersom det inkluderar växter som minskar syntesen av prolaktin och östrogen. En annan grupp växter lägger till fytohormoner - analoger av progesteron. Läkemedlet är ganska långt: minst 3 månader. En mild normalisering av processerna i reproduktionssystemet uppstår..

Folkrättsmedel

Sluta dricka söta läsk

Alternativa metoder kan också användas, men det tar tid att förbereda dem. Det är inte alltid bekvämt att bära en kompress från ett kålblad i en bh för arbete eller applicera salvor med en specifik lukt.

Folkupplevelse erbjuder följande behandling av premenstrual mastalgia:

 • Avkok av lugnande och antiinflammatoriska örter - oregano, kamomill, malör, salvia, timjan, tallskog, röd pensel.
 • Kaldpressade vegetabiliska oljor som innehåller vitamin E och A.
 • Avslag på kolsyrade söta drycker och starkt svart kaffe.

Vad händer med bröstkörtlarna i tidig graviditet

Bröstkörtlarna är ett känsligt organ som reagerar kraftigt på förändringar i livmodern. Bröstet börjar öka i storlek, bröstvårtorna ont. Hur man bestämmer: bröstsmärta är en graviditet eller PMS?

Orsaken till förändringar i det kvinnliga bröstet är hormoner.

Efter implantering av embryot (det vill säga ungefär en vecka efter befruktningen) i en kvinnas kropp börjar förändringar inträffa, som bröstet också svarar på. Upplevelser uppstår några dagar före förseningen. Körtelvävnad ökar i storlek och sätter tryck på kärlen och nervändarna, vilket åtföljs av smärta. Smärta ökar med progesteron.

I det första steget lokaliseras smärtan främst i området av bröstvårtorna. Vid denna punkt observeras en färgförändring. Bröstvårtorna börjar mörkna. Detta faktum tyder också tydligt på graviditetens början. Om en kvinna under den premenstruella perioden aldrig har haft bröstsmärtor tidigare, men vid någon tidpunkt finns det smärta innan menstruationen, ökar detta sannolikheten för att du är gravid.

Även om en kvinnas bröstkorg börjar göra ont innan varje menstruation, kommer hennes graviditet att vara något annorlunda under graviditeten. Du bör lyssna noga till dina egna känslor för att förstå om några nya symtom har dykt upp..

När man ska träffa en läkare

Bröstet är ett organ som måste behandlas med stor försiktighet. Oavsett varför mjölkkörtlarna skadar innan menstruationen, är en läkarkonsultation inte överflödig

 1. Bröstet har ökat, smärtan är akut, kramper uppstår då och då med vaggar.
 2. Smärta är mer uttalad på höger eller vänster sida..
 3. Före menstruationen var symptomet frånvarande, men det dök upp efter det.
 4. På vänster sida är smärtan mer uttalad och kommer från området djupare än bröstvävnaden (hjärtpatologi är möjligt).
 5. Röda områden, mörka fläckar bildade på huden, sår eller sår dök upp.
 6. Ett graviditetstest är negativt, och vätska slutar inte flyta ut från bröstvårtorna (det är avgörande när urladdningen är purulent eller blodig).
 7. Det var en klåda och brännande känsla i bysten, det känns som att tyget drar, spricker eller pressar.
 8. Ett av brösten har förändrats utåt och verkar fast eller svullet jämfört med det andra..
 9. Symtomet försvinner inte under lång tid (inom 14 dagar eller längre), patienten lider av feber.
 10. Hypertrofi av lymfkörtlarna i armhålorna.

Om en kvinna är orolig för allvarlig smärta innan menstruation, är det först av allt värt att kontakta en gynekolog, är det tillrådligt att detta är en gynekolog-endokrinolog.

Om det behövs, kontakta en mammolog, gynekologen kommer att skriva en remiss till denna specialist.

Orsaker till obehag i bröstet före cykeln

Varför gör ont i bröstet innan menstruationen? En frisk kvinna har en menstruationsperiod på 28-30 dagar. På den 11-15: e dagen av cykeln ökar mängden östrogen i den kvinnliga kroppen kraftigt (nivån av progesteron och prolaktin ökar). Deras antal ökar på grund av ägglossningens början, när ett ägg som väntar på befruktning lämnar follikeln (detta inträffar under andra hälften av menstruationscykeln). En kvinnas kropp väntar varje månad och förbereder sig för befruktningen.

Bröstkörtlarna har en lobstruktur. Lobulen bildas av bindvävnader, körtlar och fettvävnader. De har mjölkkanaler. Östrogener finns i fettvävnad. När nivån på dessa hormoner ökar kraftigt ökar volymen på den feta komponenten i bröstet (detta fenomen kallas "spridning"). Strukturen för de körtelformade delarna förändras också - de börjar förberedelserna för mjölkproduktion.

Bröstkörtlarna under inverkan av hormoner i mitten av cykeln är oförskämd, en ökning av deras storlek uppstår. Känsligheten ökar 3-4 gånger. Denna process väcker smärta..

Själva arten av smärtan är individuell. Bröstsmärtor före menstruationen kan vara mild, och ibland till och med av misstag vid beröring av bröstvårtornas bröstvårtor orsakar fysisk smärta eller obehag. Smärta i bröstkörtlarna kan förekomma i ett bröst eller båda, starkt ge i armhålan, rygg, ner i buken. Sådana nyanser beror på kroppen..

Var tionde kvinna upplever allvarliga bröstsmärtor före menstruationen. Resten av obehag är svag. Perioden före månadscykeln åtföljs av följande symtom:

 • Smärtupplevelser av en eller två bröstkörtlar.
 • Ökad känslighet för detta område.
 • Liten urladdning från bröstvårtorna.
 • Tätningar av brösthud.
 • Utseendet på grovhet.

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada bröstet? En kvinna kan märka förändringar i bröstkörtlarna 10-12 dagar före menstruationens början. Så snart menstruationen börjar inser kroppen att graviditet inte har inträffat. Spredning försvinner, löser sig, smärtan försvinner. Om smärtan är svag och andra tecken på PMS inte stör, finns det inget att oroa sig för. Du har inget hormonellt fel, din kropp fungerar normalt.

Stark mastodyni är vanligt hos känsliga kvinnor, som är benägna att oroa sig för bagateller, lider av nervös belastning och depression.

Hos fyra av tio kvinnor, två veckor före menstruationen, är bröstsmärtan åtföljd av utsläpp från bröstvårtorna - detta är normalt för detta tillstånd i kroppen före menstruationen. Men ibland förändras plötsligt de vanliga känslorna av obehag i bröstkörtlarna: intensifieras eller försvinner. Varför?

Behandling

Som regel åtföljs smärta i bröstet av andra symtom som är karakteristiska för den edematösa formen av PMS. Därför, när bröstet börjar skada innan menstruationen, ordineras vanligtvis diuretika, det vill säga diuretika.

Oavsett övervägande av symtom som indikerar en eller annan form av PMS antas det att lugnande medel och psykotropa läkemedel föreskrivs.

Om, som en följd av undersökningen, hormonella störningar upptäcks, kan hormonbehandling ordineras.

Krisform innebär kontroll av blodtrycket och att ta lämpliga mediciner för att normalisera det..

För att lindra smärta finns det en praxis som involverar användning av smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel, till exempel de: ketanol, nurofen, paracetamol och andra.

Vid behandling av mastodynia har växtbaserade läkemedel god effekt

Dessutom påverkar de inte bara symtomen, utan viktigare, mekanismen för förekomst. I detta avseende kan du använda örter, både individuellt och omfattande, genom att göra avkok, te, infusioner från dem

Listan innehåller många växter. Den mest kända och använda pionen, moderwort, johannesört, nässlor, saberfisk, maskrosrot, följd, dogrose, andra.

Självundersökningsteknik

Självundersökning av bröstet före menstruation bör göras regelbundet för alla kvinnor - oavsett närvaron av smärta. En snabbt upptäckt bult eller klump i bröstkörteln hjälper till att känna igen mastopati eller malign neoplasma i det stadium då du kan bli av med sjukdomen.

 1. Lyft höger arm med armbågen och placera den bakom ryggen. Använd din vänstra hand för att palpera ditt högra bröst och rör dig i en cirkel från basen till bröstvårtan. Upprepa med vänster bröst.
 2. Ligg på sängen, placera din högra hand bakom huvudet och undersök med höger bröstkörtlar och armhåla med vänster. Upprepa på andra sidan.
 3. Pressa bröstvårtan mellan tummen och pekfingret, se urladdningen.

Självundersökning görs bäst i den andra fasen av cykeln (7-14: e dagen), då föreskrivs vanligtvis ultraljud och mammografi.

Norm, gränsvillkor, patologi

För en frisk kvinna anses det vara normalt om:

 • området för bröstvårtan och areola sväller;
 • bröstkörtlar sväller;
 • taktila sensationer förvärras.

Om huvudet gör ont, magen drar, dina bröstkörtlar svullna och smärtsamma så att din favoritbehå gör ont, din kroppstemperatur stiger till subfebrila siffror, humörsvängningar gör en lugn tjej till en tik, så det upprepas från månad till månad - du har PMS. Sådan smärta minskar vanligtvis när menstruationen börjar..

Premenstruellt spänningssyndrom är ett patologiskt tillstånd som kräver korrigering. I stället för näringsämnen (vitaminer, mineraler), kost, korrekt urval av underkläder och lätta kompresser på bysten, tar kvinnor smärtstillande medel.

PMS har blivit så vanligt att det ses mer som ett gränsvärde än som patologiska förändringar..

En annan anledning till att en vecka eller två innan menstruationen är allvarligt öm och brösten hälls är mastopati. Samtidigt kan alla körtlar svälla och bli täta (sten) och båda. Ibland palperas mobila formationer i körtelvävnaderna, ibland om noden är singel och en liten kvinna inte kan känna det. Bröstsmärtor kan stråla till armen, härma hjärtpatologi.

Hur man minskar smärta

Omfattande åtgärder måste vidtas för att minska bröstsmärtor eller obehag. Om det efter undersökningen blir tydligt att det inte finns någon patologi, hormonell obalans och några neoplasmer, består behandlingen av mastodyni i att bibehålla vatten-saltbalansen och att beställa fysisk aktivitet.

Du måste börja med en diet. Det inkluderar:

• begränsning av flytande, salta och feta livsmedel;

• vägran eller betydande minskning av användningen av starkt te, kaffe, alkohol;

• vägran av kläda kläder och underkläder.

Medicinering under den andra halvan av cykeln (endast enligt instruktion av en läkare):

• om smärtan kvarstår under lång tid hjälper vitaminkomplex med ett högt innehåll av magnesium- eller magnesiumpreparat;

• hormonella preventivmedel;

• läkemedel som minskar produktionen av prolaktin - ett kvinnligt könshormon;

• växtbaserade läkemedel som förhindrar utveckling av mastodynia;

• smärtstillande medel för att lindra svår smärta;

• i närvaro av ett purulent fokus används antibakteriella medel;

• örtpreparat med antiinflammatoriska och lugnande effekter.

Tumörer, cyster och andra formationer behandlas kirurgiskt.

Således hänför sig cyklisk spridning, bestående av växelvis tillväxt och atrofi av bröstkörtelvävnad genom hela menstruationscykeln, fysiologiska processer och är normen för alla kvinnor i fertil ålder.

För att förhindra bröstsmärta en vecka före menstruationens början är det nödvändigt att utesluta stress, nervstress, hypotermi, noga överväga dina känslor. Du måste hitta tillräckligt med tid för ordentlig vila och sömn.

Och det är viktigt: inte självmedicinera, utan konsultera läkare i god tid för professionell rådgivning

Andra och tredje trimestern

Så ser sträckmärken på bröstet ut.

Med tiden kan stretchmärken i form av blåaktiga och röda ränder uppträda på bröstet, det beror på bröstkörtlarna har ökat. Hos en gravid kvinna förändras areolans färg, bröstvårtorna mörknar. En venös retikulum kan visas. Känsligheten ökar avsevärt, mjölkkörtlarna börjar reagera smärtsamt vid beröring av kläder. Svullnad åtföljs av klåda, eftersom huden sträcker sig på vissa ställen.

Arten och intensiteten av smärta för varje enskilt fall är individuell, det beror på kvinnans kropp och känslighet. I den framtida moderns bröst, tyngd och en känsla av fullhet börjar kännas, kan smärta ges till armen eller armhålan. Smärtan är ont, stickningar är möjliga.

Bysten under hela graviditeten ökar ständigt, i genomsnitt växer den med 1 - 2 storlekar. Sträckmärken visas på huden under denna process..

Under graviditeten rekommenderas det inte att smörja huden i bröstområdet med krämer och ta några mediciner. Detta är en naturlig process, du bör vänja dig vid den. Efter 18 veckor efter befruktningen kommer kvinnans tillstånd att förbättras. Vid denna tid slutar bildningen av morkakan, så smärtan i bröstområdet minskar.

När känsligheten ökar?

Känsligheten hos bröstkörtlarna förvärras i cykelens andra steg och kan pågå ungefär en vecka. Smärtan försvinner 2-3 dagar före menstruationen. Vanligtvis uppstår mindre smärta och ingorgement i bröstvårtorna före ägglossningen, känsligheten kvarstår ofta efter den. Bröstet kan bli lite tätare, svälla när blodet rusar till bröstkörtlarna.

Varför är en bröstkorg öm innan menstruationen, även om mer än en vecka är kvar innan urladdningen börjar? Den tid då det börjar grova bröstet, indikerar början av ägglossningen.

Den kvinnliga kroppen förbereder sig för befruktningen och släpper ett ägg som är klart att smälta samman med spermierna i världen. Befruktning är en normal och logisk process, och därför börjar kroppen förbereda sig för bildandet och tillväxten av embryot, vilket återspeglas på bröstet. Hon tar ju en direkt del i matningen av barnet, och under de långa nio månaderna kommer det att förändras ännu mer.

Det vill säga för en kvinna i fertil ålder, att hennes bröst under en tid innan hennes menstruation börjar skada, det finns inget onaturligt - tvärtom, det betyder att den naturliga mekanismen för att starta amningsprocessen fungerar.

Kvinnors reproduktions trick

Från menarche till klimakteriet beror en kvinnas liv på cykliska aktiviteten hos hormoner som påverkar hennes reproduktionsorgan och bröstkörtlar:

I olika faser av menstruationscykeln ökar mängden av dessa hormoner avsevärt och detta påverkar kvinnors välbefinnande. Toppens förändringar inträffar under perioden 7-14 dagar före början av menstruationsblödning. Det är under denna period som en kvinna kan känna:

 • bröstets fullhet;
 • ökad nippelkänslighet;
 • bröstsmärta och obehag i nedre del av buken.

Under denna period stimulerar östrogen, producerat i stora mängder, frigörandet av ägget från follikeln. Det kallas ägglossning. Samma hormon främjar vätskeretention i vävnaderna före menstruation, inklusive bröstkörtlarna. Bröstkörtlarna är rikt innerverade och har ett omfattande nätverk av fartyg. Mekanisk kompression av kärlen och orsakar smärta.

Men de enskilda, särskilt den kvinnliga kroppen, är sådana att vissa damer inte märker förändringarna alls, andra - notera en liten ökning av bystets volym och öka dess känslighet, i andra - bröstet svarar med så smärta vid beröringen att det är dags att tjuta med en varg. Vad är normen, frågar du??

8 tips från läkare kommer att minska cyklisk smärta i bröstkörtlarna

Låt oss i sin tur överväga vad vi ska göra om bröstet gör ont innan menstruationen?

 1. Vitaminterapi. Innan menstruationen börjar måste du mätta din kropp med de vitaminer och mineraler som är nödvändiga för det samordnade arbetet. En stor roll ges till magnesium, kalcium, fosfor, B-vitaminer (B6, B12), multivitaminer. Källor till magnesium är kött och mejeriprodukter, sill, ägg, fullkornsbröd, örter, dadlar, bär.
 2. Idrott. Fysiska övningar (snabb promenader, aerobics, simning, dans, fitness, friidrott) hjälper till att lindra tillståndet under början av menstruationen.
 3. Smärtstillande medicin. Om bröstet är mycket ömt, kan du ta ett smärtstillande medel, till exempel nurofen, ibuprofen, ibuklin, aspirin, om det inte finns några kontraindikationer. Efter att ha tagit ett av dessa läkemedel bör smärtan sjunka, vilket kommer att lindra tillståndet.

Det måste komma ihåg att det är värt att ta till att ta smärtstillande medel endast om väldigt stark smärta börjar, eftersom ett litet smärtsyndrom slutar på egen hand efter början av menstruationen.!

 1. Stresshantering. När det är möjligt bör stressiga situationer och nervösa chock undvikas: adrenalin frigörs i vår kropp under både fysisk och mental stress, vilket leder till ökad känslighet för bröstvårtan och ökad smärta i bröstkörtlarna..
 2. Balanserad diet. För att förbättra det allmänna välbefinnandet och normalisera ämnesomsättningen är det nödvändigt att införa följande livsmedel i din diet:
 • Frukt (äpplen, aprikoser, druvor, citrusfrukter, bananer);
 • Grönsaker;
 • Mejeriprodukter med låg fetthalt
 • Fullkornsbröd;
 • Skaldjur;
 • Nötter
 • Solrosfrön.
 1. Varma bad. Innan kritiska dagar börjar rekommenderas att du tar ett varmt bad, vilket hjälper till att slappna av muskler, minska muskeltonen, vilket leder till en minskning av ömhet i bröstkörtlarna.
 2. Bekväma underkläder. Det bör inte begränsa bröstet, det rekommenderas inte att ha en push-up-bh före menstruation, det pressar starkt på bröstet, vilket leder till trauma i bröstvävnaden och blockering av mjölkkanalerna.
 1. Bröstmassage. Det måste utföras före menstruationen för att normalisera blodflödet i det och förhindra smärta.

Varför bröstsmärta före menstruation

Ibland kan en kvinna ha en öm bröst när som helst under menstruationscykeln..

Inom medicinen kallas denna kliniska manifestation mastalgia, och dess intensitet beror på den provocerande faktorn och kroppens individuella egenskaper. Därför gör ont i vissa kvinnor svårt i bröstet, medan hos andra algesi praktiskt taget inte stör det vanliga livet..

Bröstet börjar skada till följd av sådana provocerande faktorer:

 • ägglossningsperiod;
 • graviditet;
 • hormonell obalans;
 • patologiska orsaker;
 • andra utlösande faktorer.

Det är på grund av dessa skäl som en kvinna har bröstsmärtor i en vecka, två eller tre innan menstruationen börjar, och det allmänna välbefinnandet förvärras.

Gynekologkonsultation

Vid gynekologens möte hittas olika information för en korrekt diagnos

Om mjölkkörtlarna skadar innan menstruationen och detta är alarmerande, till exempel om en kvinna är äldre än 35 år eller är i klimakteriet, bör detta vara en varning. Det är under dessa perioder som de flesta problem med bröstkörtlarna upptäcks. Inspektion och samråd kommer inte att skada. Speciellt om det finns skäl:

 • Ärftlig benägenhet till tumörer i reproduktionssystemet, vilket framgår av genetisk undersökning.
 • Inga barn under 35 år.
 • Historik om abort eller missfall.
 • Brott i sköldkörteln eller bukspottkörteln, binjuretumörer.
 • Tidiga manifestationer av klimakteriet.

Om du behöver söka hjälp från en läkare om ditt bröst har förstorats eller svullnat före din period?

Vad orsakar smärta i bröstet? Det nödvändiga svaret kan endast erhållas efter samråd med en läkare. En kvinna rekommenderas att gå till en tid hos en läkare om:

 • I området med mjölkkörtlarna har nya okända sälar dykt upp;
 • Du kan inte göra en ordentlig bröstundersökning på egen hand;
 • Om du är över 40 år har du aldrig gjort mammogram förut.
 • Oförklarligt utsläpp av brun färg började dyka upp från bröstvårtorna;
 • Om du upplever obehagliga känslor kan du inte sova normalt och rekommendationerna nedan visade sig vara utan effektivitet.

Ett besök hos läkaren ska aldrig läggas från hyllan, det är bättre att omedelbart se till att ingenting dåligt händer dig. Endast diagnosen i de tidiga stadierna avgör närvaron av sjukdomen på rätt sätt. Dessutom bör du inte falla i förtvivlan efter att du känner till den verkliga orsaken till smärta innan menstruationen börjar. När du vänder dig till en läkare kommer du säkert att hantera problemet.

Vad är orsaken till smärta och svullnad i bröstet innan menstruationen börjar? Faktum är att sådana symtom anses vara ganska normala, vilket nästan alla kvinnor stöter på. Faktum är att smärta i bröstet innan menstruationen börjar inträffar hos många och det är ofta inget farligt med det. Det inträffar före menstruationens början och försvinner tillsammans med andra symtom, som irritabilitet och humörsvängningar. Men i händelse av att smärta i bröstet orsakar allvarliga obehag, måste du se en läkare.

Vad betyder illamående före menstruation? Naturen gav det kvinnliga könet det viktigaste privilegiet - förmågan att fortsätta mänskligheten. Det reproduktiva systemet hos kvinnor beror på månkalendern, det vill säga på månens faser. Detta förklarar det cykliska...

Smärta i bröstkörteln före menstruationen anses vara ett av de vanligaste symtomen på början av menstruationen. Hos vissa kvinnor är bröstsmärtan före menstruationen mycket stark och orsakar betydande obehag, men...

Upphör av bröstsmärta före menstruation Detta är inte ett isolerat fall, detta händer nästan varje sekund. Endast detta kan manifestera sig på olika sätt. Så vissa kvinnor har mild bröstsmärta några veckor innan...

Representanter för den vackra halvan av mänskligheten, med utseendet på en känsla av obehag under menstruationscykeln, nämligen med smärtsamma känslor i bröstkörtlarna, undrar ofta varför bröstet gör ont under menstruationen.

Det finns olika skäl till bröstsmärta, allt från en banal hormonell ”kraftig” kraft i den kvinnliga kroppen till sjukdomarna i det kvinnliga könsorganet, som kräver särskild uppmärksamhet. I den här artikeln kommer vi att försöka ta reda på orsakerna till bröstsmärtor och belysa de viktigaste metoderna för att förebygga och bekämpa den.

Bröstet sväller och gör ont innan menstruationen. Behöver jag träffa en läkare?

Hur bröstet växer hos flickan och under graviditeten

Olga Belokon barnläkare-gynekolog, doktor i evidensbaserad medicin, bloggare

Polina Flegontova onkolog, mammolog, ultraljuddiagnostisk läkare

Moderna kvinnor är noga rädda för bröstcancer, men de har ofta inte minimal kunskap om dess struktur och naturliga förändringar som är förknippade med ålder, en månadscykel och graviditet. Behöver jag gå till läkaren när flickans bröst växer och samtidigt gör ont om hon svullnar före menstruationen?

Som namnet antyder är huvudfunktionen för den kvinnliga bröstkörtlar produktion av mjölk. För att förstå hennes sjukdomar och andra tillstånd måste man lära känna strukturen mer i detalj..

Bröstkörteln består av tre huvudtyper av vävnad:

 1. Fettvävnad, som är belägen under huden (förmånsfibrer), ligger i bröstets tjocklek och omedelbart bakom den (retromammär fiber). Dess belopp beror på kvinnans ålder och konstitution.
 2. Bindvävnad, som innehåller kollagenfibrer och ger stöd, ett "ramverk" för mjukare körtel- och fettvävnad. Den ligger under huden och ett tunt lager av förväg fettvävnad, omger bröstkörteln från utsidan, omger sina lober från insidan och "fäster" bröstet på pectoralis major muskel och hud med Cooper's ligament. Därför, när en ondartad tumör växer in i den omgivande bindvävnaden, kan den sträcka Cooper's ligament, och vi ser huden återupptas på tumörplatsen.
 3. Körtelvävnad är det viktigaste, det ansvarar för produktion av mjölk. Hennes celler innehåller många hormonreceptorer. Det är körtelvävnad som genomgår cykliska förändringar under hela kvinnan.

Cirka 50% av all körtelvävnad ligger i den övre yttre kvadranten av bröstkörteln (närmare armhålan). Det är denna, och inte den skadliga effekten av deodoranter, som vanligtvis tros, som förklarar det faktum att cirka 50% av tumörer uppstår i den övre yttre kvadranten.

Hur är bröstkörteln

Den huvudsakliga funktionella enheten för körtelvävnad är lobulen, som består av rörformiga körtlar och utsöndringskanaler. Lobulära kanaler smälter samman och bildar lobarkanaler. Således är bröstkörteln något som en massa druvor, där druvor är kilar och grenar är kanaler. Små kanaler smälter samman till större - lobar, och de följer i sin tur till bröstvårtan.

Direkt bakom bröstvårtan expanderar kanalerna och bildar mjölkiga bihålor där mjölken samlas. Sedan öppnas kanalerna på bröstvårtan i form av flera hål. Genom att känna till denna funktion kan du förstå hur du korrekt uttrycker bröst manuellt under amning: genom att trycka fingrarna på areolaområdet (dekantera bihålens innehåll), men inte påverka bröstets bas med kraft.

Bröstvårtan omges av pigmenterad hud (areola). Under graviditeten är hudens areoler på huden tydligt "tuberkler" - det är körtlarna i Montgomery. De är modifierade talgkörtlar som skyddar bröstvårtan från att torka ut och infektioner under utfodring..

Det är också viktigt att veta sättet för lymfutflöde från olika delar av bröstkörteln. Lymfatisk dränering förekommer oftast i de axillära lymfkörtlarna. Från de interna avdelningarna (de som ligger närmare mitten av bröstet) flyter lymfen in i sub- och supraklavikulära lymfkörtlar (de senare kan kännas ovanför klaven) och in i lymfkörtlarna i bröstkaviteten (parasternal).

Sällan, vid bröstcancer, när ovanstående grupper av regionala lymfkörtlar påverkas, kan tumörmetastaser med lymfflöde komma in i inguinalen, axillära, sub- och supraklavikulära, parasterna lymfkörtlar från motsatt sida av lesionen.

Hur en flickas bröst växer under puberteten

Embryon i bröstkörtlarna förekommer omkring den sjätte veckan av fostrets utveckling. Fram till puberteten är bröstet i ett "sovande" tillstånd: lobuler är ännu inte bildade, bara huvudkanalerna finns. Under puberteten under påverkan av östrogen börjar tillväxt och utveckling av bröstet: kanalerna börjar förgrena sig, lobuler bildas.

I början av puberteten kan flickor upptäcka utseendet på täta, smärtsamma "klumpar" bakom bröstvårtan. Detta är början på bröstbildning. Ofta förekommer dessa "klumpar" inte synkront och gör flickan och föräldrarna oroliga. Ett besök hos en normal läkare sätter allt på sin plats.

Gradvis, med bildandet av en stabil regelbunden menstruationscykel, får bröstet en mogen struktur: lobuler och kanaler är välformade och redo för sin huvudfunktion.

Har ont i bröstet innan din period? Det här är normalt!

Under menstruationscykeln inträffar normalt följande förändringar.

Den första - femte dagen i cykeln (under menstruationen) - ökar koncentrationen av östrogen i blodet gradvis. Bröstet minimalt svullna, körtelcellerna delar sig inte.

Efter slutet av menstruationen - från ungefär den femte till den 21-23: e dagen av cykeln - finns en aktiv uppdelning av körtelvävnadsceller, expansion av körtlarna, förtjockning av de lager av celler som fodrar körtlarna. Ödem under denna period uttrycks inte.

I den sena luteala fasen - från ungefär den 21: e dagen av cykeln - på grund av en minskning i koncentrationen av östradiol och progesteron, intensifieras ödem, och en inflammatorisk reaktion inträffar i bröstvävnaden. Under denna period är bröstet smärtsamt, kan öka i storlek, mer uttalad "lobation" känns.

Svårighetsgraden av dessa symtom kan vara annorlunda, ibland orsakar de en allvarlig obehag för en kvinna och kräver symtomatisk behandling. I allmänhet är måttligt ömhet och en lätt bröstförstoring före menstruation ett normalt tillstånd och ett tecken på en ägglossningsmenstruationscykel!

Varför bröstförstoring under graviditeten

Under graviditeten förbereder bröstet sig för utfodring: kanaler grenar sig aktivt och växer, antalet lobuler ökar. Bröstet ökar med ungefär två storlekar. Dess blodtillförsel ökar också, inklusive venöst utflöde. Därför, under graviditet och amning, är utvidgade vener så tydligt synliga under huden.

Efter födelsen av ett barn börjar körtlarna i lobulerna under verkan av hormonet prolaktin att utsöndra råmelk och sedan mjölk. Från "rör" förvandlas de till "väskor" - acini. Det inre skiktet av körtelceller producerar mjölk, och det yttre skiktet som innehåller glatta muskelfibrer "skjuter" mjölk in i kanalerna.

När klimakteriet börjar ersätts bröstkörtlarna i bröstet gradvis av fett (den så kallade fettinvolutions av bröstkörteln uppstår).

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blir gravid under menstruationen: myt eller sanning?

Unga människor undrar ofta om det är möjligt att bli gravid under menstruationen. Detta beror på den utbredda uppfattningen att det är omöjligt att bli gravid under en viss period på grund av början av "de säkraste dagarna"....

Ingen månad efter avbokning av Yarina

Om ett par inte vill skyddas med den klassiska metoden - med hjälp av kondomer, och en kvinna är rädd för att sätta en intrauterin enhet, finns det ett behov av att ta hormonella preventivmedel....

Peppar för kvinnlig gräsvatten: hur man lagar mat och tar tinktur

Vet du varför vattenpeppar kallas kvinnlig gräs? Alkoholtinkturer av denna växt förskrivs ofta efter förlossningen, om livmodersblödning inte slutar....