Bröst pustade upp: skäl

Intim

Bröstsvullnad är vanligt hos kvinnor. Det kan finnas flera förklaringar till detta fenomen - från graviditet till cancer. Experter rekommenderar att kvinnor som har bröst regelbundet hälls eller förblir så hela tiden bör konsultera en läkare. Speciellt om en ökning av dess storlek åtföljs av ömhet.

Text: Anna Shatohina, Anna Gerasimenko · 24 mars 2020

Artikelens innehåll:

Bröstförstoring är ett fenomen som kvinnor vanligtvis inte är särskilt oroliga för. Oftast associerar de detta med dagarna i menstruationscykeln (ägglossningen har gått - bröstet har ökat, fasen har förändrats - opal). Det är dock nödvändigt att noggrant övervaka hur exakt denna bröstförstärkning inträffar. Om inte mycket, det finns inget att oroa sig för. Men om måtten har förändrats anständigt - med 2 eller 3 cm, är detta ett tillfälle att besöka en specialist.

Anledningar bröst kan öka

Det finns många orsaker till att bröstet kan hällas ganska starkt. Till exempel:

hormonella störningar i kroppen;

lägga till extra kilo;

Vissa skäl är ganska enkla och banala och orsakar inte heller hälsan särskilt (till exempel bröstförstoring på grund av att du arbetar med musklerna). Men i andra situationer kan sådan fullständighet signalera en ganska allvarlig sjukdom..

Att försöka skilja en anledning från en annan är helt möjligt på egen hand. Så till exempel hänvisas regelbundna fluktuationer i cykeln vanligtvis till hormonell bröstförstoring. Bröstförstoring under ägglossningen beror också på dem. Det bör komma ihåg att bröstet för närvarande inte ökar mycket - halva storleken eller en. Mjuk ömhet eller spänning i detta fall kan mycket väl noteras. Men samtidigt bör bröstet vara enhetligt utan några tecken på komprimering. När perioden är slut passerar svullnaden i bröstkörtlarna och de kommer att återgå till sin vanliga storlek..

Om du inte kan relatera bröstförstoring till ägglossning, prova ett ägglossningstest. Men se fortfarande en läkare.

Mycket ofta diagnostiseras kvinnor på ett fylligt bröst med graviditet. Detta kan bara misstänkas om det finns förutsättningar - oskyddat samlag (och eventuellt inte ett), brist på menstruation, täta urinering, konstant och smärtsam hunger, etc. Hormoner orsakar också bröstsvullnad under graviditeten.. När allt kommer omkring, är en gravid kvinnas kropp ombyggd för graviditet, förlossning och amning. I det här fallet måste du göra ett graviditetstest och se en läkare.

Fullhet och tillsats av extra kilo kan också göra bröstet mer hällt. Detta beror på det faktum att den huvudsakligen består av fettvävnad, som avsevärt fylls på med en förändring i vikt. Återigen bör bröstet i detta fall fyllas jämnt. Efter att ha gått ner i vikt (om detta händer) kommer bröstet att falla av.

Om en kvinna har utvecklat onkologi kommer en ökning av bröststorleken åtföljas av ett antal karakteristiska symtom. Så, till exempel, bröstet kommer att svullna, och tätningar i form av knölar kan kännas i det. Bröstets form och form förändras också. Dessutom kan peeling av huden, tillbakadragande av den och förekomsten av röda gropar uppträda. I detta fall kommer naturligtvis bröstsmärtor att börja.

Om du hittar minst ett av dessa symtom, kontakta omedelbart en mammolog. Kom ihåg att bröstcancer är lättare att behandla i början..

Få inte panil. Att ha dessa symtom betyder inte att du har cancer. Men du måste kontakta en specialist snarast.

Vad man ska göra med svullna bröst

Om problemet med bröstförstoring överhinner dig regelbundet beroende på cykel, finns det inget att göra. Du behöver bara förbereda och köpa linne utformat för ökade storlekar på mjölkkörtlarna. Och detta måste göras, eftersom krossning av bröstet inte leder till någonting bra..

Om du misstänker att du kan vara gravid ska du inte skrynkla bröstet för att försöka undersöka vissa fel. Det är bättre att omedelbart kontakta en gynekolog eller göra en ultraljudsundersökning för att förstå exakt om du är i en position eller inte.

Kontrollera dina bröst regelbundet. För att göra detta räcker det att räcka upp handen och lägga den bakom huvudet och försiktigt undersöka den andra med din körtel efter eventuella knölar, etc. Om du hittar något som kan förvirra dig, registrera dig till läkaren för att utesluta onkologi.

Bröstet ökade dramatiskt

Av vilken anledning skadar bröstet under och efter ägglossningen

Intresserad av frågan: kan bröstet skada under ägglossningen? Såklart ja. Skälen är olika. Innan man fortsätter med analysen bör det tydligt definieras att uttrycket ”kvinnligt bröst” betyder mjölkkörtlarna (inte bröstkorgen), och ägglossning är en speciell process som förekommer i den kvinnliga kroppen och representerar beredningen av en kvinnlig cell för spermier befruktning. Nästan alltid erkänns utloppet av ett ägg från en follikel av kvinnor enligt vissa symtom:

 1. före ägglossningen sväller bröstet - det första tecknet på att kroppen förbereder sig för den påstådda graviditeten, framtida födelse;
 2. flickan känner en stark hormonvåg, vet inte var man ska lägga energi, eftersom under ägglossningen ökar frisättningen av en stor mängd östrogen;
 3. utöver bröstsmärtor uppträder huvudvärk före ägglossningen - detta symptom är inte väl förstått, men det finns, och du bör inte rabattera det;
 4. bröstet före ägglossningen blir särskilt känslig - det är smärtsamt för flickor att röra vid det på grund av irriterade nervändar;
 5. önskan att ha sex ökar (libido ökar) - naturen säger själv till en kvinna att hennes ägg bör befruktas;
 6. känsligheten för lukt och smak ökar (detta händer inte alltid och inte för alla flickor);
 7. möjliga humörsvängningar, lätt viktökning på grund av ökad aptit.

Dessa tecken kan uppträda på en gång eller separat. Hos vissa kvinnor kan de finnas i små mängder. Om ditt bröstkorg gör ont under ägglossningen, kom ihåg att detta är naturligt. Under ägglossningen förbereder kroppen sig aktivt på befruktningen.

Som nämnts ovan påverkar de första förändringarna det kvinnliga bröstet. Känslorna hos bröstvårtorna ökar före menstruationen, så att man ofta kan höra klagomål på smärta som uppstår på grund av högt tryck i nerverna och blodkärlen, eftersom vävnaden i bröstkörtlarna ökar aktivt (det är nödvändigt för efterföljande mjölkproduktion). Nu förstår du varför bröstet gör ont innan ägglossningen.

Det gör inte utan effekterna av progesteron på nervbuntarna. Detta hormon ökar många gånger vid ägglossningen, det är involverat i att förbereda kroppen för den kommande befruktningen: det optimerar livmoderslimhinnan, gör det mest bekvämt för fixering av fosterägget; stimulerar tillväxten av bröstceller, vilket är nödvändigt för framtida amning. När körtelvävnaden i det kvinnliga bröstet växer börjar den komprimera nervändarna. Detta leder till smärta..

Svullnad i bröstet orsakas av vätskeretention. Du kanske märker hur bröstet sväljer omedelbart efter ägglossningen. I vissa fall kan bröstsmärtan förstärkas efter ägglossningen, bröstet gör ont på samma sätt som under ägglossningen. Smärtlängden beror på den hormonella obalansen som är förknippad med förberedelserna för frisläppandet av en ofördelad cell. Erfarna flickor som upplever bröstsmärta efter ägglossning vet hur man avgör menstruationens början: när smärta i bröstet avtar börjar menstruationen. Så du har svar på frågorna:

 1. Kan ditt bröst skada under ägglossningen??
 2. Vad är mekanismen för smärta?
 3. Varför sväller ditt bröst efter ägglossningen??
 4. I vilka fall bör du omedelbart rådfråga en läkare?

Utöva din kunskap i praktiken.

Hur man kan bli av med bröstsvullnad

Valet av behandlingsmetod utförs efter en noggrann diagnos av patienten och reda på orsakerna som provocerade detta tillstånd. Vanligtvis används en integrerad strategi i sådana situationer..

Drogbehandling. Om du är orolig för allvarligt premenstruellt syndrom kan din läkare förskriva hormonell preventivbehandling, liksom läkemedel som påverkar metabolism och produktion av hormoner. Det rekommenderas att ta antiinflammatoriska och diuretika.

Örtmedicin. En lika effektiv metod för att behandla svullna mjölkkörtlar är användningen av växtavgifter. De lindrar svullnad, bedövar och har en lugnande effekt. Sådana avgifter inkluderar: pion, nässlor, St. John's wort, celandine, succession, mynta, citronmelisse, maskrosrot, etc. Vissa växter normaliserar hormonbalansen (till exempel sojabönor, linfrön, etc.). Du måste dock först konsultera en läkare.

Rätt näring. Med vätskeansamling i kroppen bör du följa en diet. Ta bort salta och feta livsmedel från kosten och försök att inte dricka starkt kaffe och te under menstruationscykeln (nämligen i den andra fasen).

Bära bekväma kläder. Nära passande klädpressar på mjölkkörtlarna. Om orsaken till obehag är att ha en fel behå, är det bättre att köpa modeller utan skär och gropar.

Det är omöjligt att helt förhindra detta tillstånd. Men om du följer enkla tips, kan du lindra tillståndet kraftigt. Var uppmärksam på förändringar i kroppen, och om bröstet är svullet och ömt, se till att du konsulterar en specialist.

Orsaker till svullnad i bröstet

Ett av de huvudsakliga villkoren för utnämning av ett behandlingsförfarande är upprättandet av bakgrunden till sjukdomen. En ökning av bysten före menstruation inträffar av följande skäl:

Fysiologisk

Under ägglossningsperioden frigörs ett stort antal hormoner som orsakar ägglossning (äggutbyte). Flödet av blod till bröstkörtlarna ökar och den alveolära vävnaden expanderar, vätskan utsöndras praktiskt taget inte. Och eftersom det finns ett stort antal kärl i bröstet är de komprimerade, vilket manifesteras av smärta.

Patologisk

Vävnadsproliferation orsakas av fibrocystiska massor (mastopati).

Störning av hormonsystemet på grund av problem med hypofysen, sköldkörteln, levern.

Andra orsaker

En ökning av körtelvävnad uppstår på grund av en menstruationscykel från att ta hormonella läkemedel.

Att äta stora mängder salt eller kryddig mat leder till vätskestagnation, svullnad.

Graviditet påverkar den hormonella bakgrunden. Bröstet är förstorat, svullet, förberedelseprocessen för barnet.

Vilka sjukdomar åtföljs av smärta i bröstkörtlarna?

Mastopati är en fibrocystisk tillväxt i bröstkörtlarna hos en kvinna, obalans mellan bindväv och epitelvävnader. Mastopati orsakar icke-cyklisk smärta i bröstkörtlarna. Mastopati förekommer hos kvinnor i händelse av hormonell obalans, under påverkan av olika ogynnsamma faktorer som förändrar den normala hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen. Dessa faktorer inkluderar abort, neuros, kronisk inflammatoriska och infektionssjukdomar i kvinnliga könsdelar, sköldkörtelsjukdom, patologiska tillstånd i hypofysen, leversjukdomar, avbrott av amning med ökad amning, oregelbundet sexliv.

Mastopati hos kvinnor förekommer inte plötsligt. Det bildas under flera år, medan i kvinnans bröstkörtlar, i strid med normala fysiologiska processer, växer foci av epitelvävnader, som komprimerar kanalerna, rötterna i nervändarna, stör det normala utflödet av utsöndring i kanalerna, deformerar lobes i bröstkörtlarna. Idag är mastopati den vanligaste godartade sjukdomen i bröstkörtlarna, det observeras hos kvinnor som huvudsakligen är 30-50 år gamla. Med mastopati noterar en kvinna en brinnande känsla, fullhet, kompression i bröstkörtlarna. Hon kan också ha andra symtom - illamående, aptitbrist, yrsel och buksmärta. Mastopati är ett patologiskt tillstånd som kräver observation av en läkare och i många fall systematisk behandling.

Infektiösa och inflammatoriska processer i bröstkörtlarna är sjukdomar som kan orsaka både bröstsmärta och en ökning av kroppens allmänna temperatur, vilket förvärrar kvinnans välbefinnande. Smärta vid infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bröstkörtlarna är av en annan karaktär, men oftast - skytte, värkande, ge till axelblad, armhålor, mage. Oftast observeras mastit hos kvinnor som nyligen har fött barn under ammeperioden. Dessa sjukdomar kräver akut medicinsk vård..

Bröstcancer är en malign neoplasma i bröstkörtlarna, som kännetecknas av bildandet av stora kluster av atypiska celler i den, som bildar en tumör över tid. I vissa fall utvecklas bröstcancer asymptomatiskt till ett visst skede, så en kvinna bör vara särskilt uppmärksam på förändringar i kroppen. De vanligaste förändringarna i bröstkörtlarna i cancer är ”apelsinskal” på ett specifikt hudområde, svår peeling av bröstkörtlarna och bröstvårtan, deformation av bröstvårtan och formen av bröstkörtlarna, förtjockning, tillbakadragning i bröstkörteln, blodig utflöde från bröstvårtan, tillbakadragande av bröstvårtan. Om det finns smärta i bröstkörtlarna, särskilt i en av körtlarna, och denna smärta har ingenting att göra med menstruationscykeln eller graviditeten, bör du rådfråga en läkare för att utesluta utvecklingen av cancer.

Cykliska och icke-cykliska bröstsmärtor

Smärtan lokaliserad i bröstkörtlarna har ett namn inom medicinen - mastalgia. Mastalgi är indelat i två grupper - cykliska och icke-cykliska.

Cyklisk mastalgia eller mastodynia är en smärta i bröstet hos en kvinna som uppstår på vissa dagar i menstruationscykeln, nämligen två till sju dagar innan nästa menstruationsstart. Hos de flesta kvinnor orsakar inte denna smärta obehag - den är inte särskilt stark, mer som en känsla av fyllning i bröstkörtlarna, som brinner in i dem. På ett par dagar passerar dessa sensationer spor.

Kvinnliga bröst förändras under hela livet. I en menstruationscykel påverkar påverkan av olika hormoner som produceras i den kvinnliga kroppen, tonen eller avslappningen av väggarna i utsöndringskanalerna i bröstkörtlarna vävnaden i lobulerna. Ungefär en vecka före början av menstruationsblödning i kanalerna i bröstkörtlarna samlas ett stort antal epitelceller, utsöndring av lobuler. Bröstkörtlarna sväller, mer blod rusar till dem, de blir större i volym och täta, smärtsamma vid beröring. Cykliska bröstsmärtor hos kvinnor manifesterar sig samtidigt i båda bröstkörtlarna.

Hos vissa kvinnor manifesteras cyklisk mastodyni patologiskt. Smärtan blir ibland helt enkelt outhärdlig, och en kvinna kan inte leva ett normalt liv, delta i bekanta aktiviteter, hon känner sig väldigt dålig på sådana dagar. Som regel är ökad smärta i bröstkörtlarna ett tecken på att en patologisk process börjar i kroppen, och en kvinna måste se en läkare för undersökning och efterföljande behandling, vid behov.

Icke-cykliska smärtor i bröstkörtlarna är inte förknippade med en kvinnas menstruationscykel, de provoseras alltid av vissa andra faktorer, i vissa fall patologiska.

Kommentar från förlossningsgynekolog Olga Sikirina:

När graviditet inträffar i en kvinnas kropp inträffar förändringar i samband med omstruktureringen av den hormonella bakgrunden - nivån av kvinnliga könshormoner ökar. Under påverkan av östrogen och korionisk gonadotropin börjar lobulerna i bröstkörtlarna att svälla, en hemlighet bildas i kanalerna och i slutet av graviditeten är det råmjölk. Från de första dagarna av graviditeten får kvinnors bröst ökad känslighet, även ömhet. Som du vet är ömhet och uppmärksamhet av en kvinnas bröstkörtlar sannolikt tecken på graviditet. Denna ömhet i bröstet under de första veckorna av graviditeten kan också vara annorlunda - från en lätt brännande känsla, klämning av bröstvårtorna, till en stark spänning i bröstkörtlarna och tråkiga smärta som strålar till axelblad, nedre rygg, armar. Sådana fenomen försvinner vanligtvis helt i slutet av graviditetens första trimester, det vill säga den 10 - 12: e veckan..

Från den 20: e graviditetsveckan förbereder kvinnans bröst intensivt för den kommande matningen av barnet och amning. Kvinnor noterar en betydande ökning av bröstkörtlarna, olika känslor av stickningar i dem, känslor av spänningar, engorgement. Men dessa fenomen är inte smärtsamma, normalt sett bör de inte åtföljas av svår smärta. Om en kvinna noterar smärta i sig själv som inte försvinner, och ännu mer om smärtorna är lokaliserade i endast en bröstkörtel, bör hon söka råd från sin gynekolog för att utesluta olika sjukdomar och patologiska processer som inte är relaterade till graviditet i tid.

Vanliga orsaker till menstruationsstörningar

Det finns flera vanliga faktorer som har en direkt effekt på tillståndet hos kvinnlig menstruation. De kan också fungera som de skyldiga till förändringarna och varför bröstet slutade svälla och värka innan menstruationen:

 • överdriven kroppsförgiftning;
 • infektionssjukdomar - tuberkulos, sepsis, influensa, kusma;
 • dystrofi av en alimentativ natur;
 • brist på vitamin- och mineralämnen i kroppen;
 • överdriven fetma eller omvänt dystrofi;
 • skadlighet av professionell karaktär;
 • problem med drift av andra system och alternativ - njurar, lever, hjärta, hematopoietisk funktion;
 • sjukdomar av neuropsykiatrisk art;
 • endokrina tillstånd och lesioner;
 • strålningsinterventioner;
 • medfödda patologiska tillstånd;
 • sjukdomar av inflammatorisk och icke-inflammatorisk natur.

Normalt föredras förekomsten av smärta flera dagar innan menstruationen. I det här fallet talar vi om förändringar i samband med den hormonella bakgrunden, som är naturliga. I detta fall måste kvinnor som vill födda och föda friska barn alltid konsultera en läkare, eftersom en otillräcklig mängd progesteron kommer att störa den normala befruktningen och graviditeten. En bra gynekolog bör skicka för tester och därefter svara på frågan, av vilka skäl skada inte bröstet innan din period.

Det är viktigt att veta! I ett antal situationer kan den ändrade mängden progesteron fungera som en förutsättning för att avbryta graviditetstillståndet. I vissa situationer kan vi inte bara prata om att minska halten av detta hormon, utan också andra element som ansvarar för att äggstockarna fungerar fullt ut.

Östrogener har förmågan att påverka utvecklingen av livmodern. Om de inte räcker upplever livmodern utvecklingssvårigheter, vilket leder till processen för abort.

Det finns flera andra orsakande faktorer som kan orsaka bröstsmärtor att stoppa..

Fryst graviditet

I de tidiga stadierna är det troligt att fostret slutar utvecklas. Naturligtvis, i samband med befruktningen, är det en ökning av mängden progesteron, som finns i kroppen, så att kvinnan plågas av smärta. Och eftersom fostret, som inte utvecklas, fortsätter att vara i livmodern, kan avstötning av slemhinnor inte observeras.

Ektopisk graviditet

Om ägget är fästt utanför livmoderhålet, finns det ingen risk för graviditet i den klassiska kursen. Som ett viktigt symptom på ett ektopiskt tillstånd uppträder buksmärta. Men obekväma upplevelser i bröstkörtlarna utförs av mindre än 50% av kvinnorna.

Tumörer i könsorganen

Om balansen mellan hormoner i kroppen är så korrekt som möjligt indikerar detta också att alla användbara ämnen är i det optimala förhållandet. Om en tumör har inträffat på några av platserna för reproduktionsfunktionen, kan progesteron inte längre, som tidigare, påverka kroppen. Bröstkörtlarna har därför inte en uttalad reaktion på olika störningar och hopp, så vid första menstruationen kan vara regelbunden, men sensationerna under deras kurs kommer att vara annorlunda.

Polycystisk äggstock

Om ett sådant problem existerar störs menstruationen helt. Den hormonella balansen genomgår naturligtvis också vissa förändringar och blir helt annorlunda. Hos vissa kvinnor är antalet androgener också högre än normalt eller har ett lägre värde. Först påverkar inte detta tillstånd generellt välbefinnande, men om menstruationen kännetecknas av förseningar och förändringar i det totala välbefinnandet, är detta ett tillfälle att konsultera en behandlande specialist.

De främsta orsakerna till svullnad i mjölkkörtlarna

Det finns många faktorer som gör kvinnor svullna..

Observera att sjukdomar orsakade av genetisk predisposition och ärftlighet tillhör en separat kategori orsaker och diagnostiseras med hänsyn till kvinnors individuella egenskaper

 1. Premenstruellt syndrom är kanske det vanligaste skälet till att kvinnor har bröstsmärta. Denna faktor är särskilt vanlig bland de flickor som redan har gått in eller bara kommer in i fertil ålder. Som regel försvinner ödem redan under de första dagarna av menstruationen, men smärta kan kvarstå.
 2. Flickans bröst har svullnat på grund av att hon är i tidig graviditet. Detta är helt normalt för unga kvinnor, eftersom deras kropp, och särskilt bröstet, förbereder sig för fodring och bärande av fostret. Var inte oroad om du också märker en liten svullnad i körtlarna under amning. När du slutar amma kommer hennes tillstånd att återgå till det normala.
 3. Ganska ofta bröstsmärta, som en följd av en abort.
 4. Den livliga takten i livet, bristen på en normal daglig rutin, stress, sömnbrist och oregelbundet sexliv kan också vara orsaken till att mjölkkörtlar gör ont.
 5. Om mastopati är din kroniska sjukdom, är systematiskt ödem i bröstområdet hos kvinnor tyvärr oundvikligt.
 6. En annan viktig orsak till smärta i körtlarna kan vara vattenhållning i kroppen. Detta kan bero på överdriven konsumtion av kaffe, starkt te, alkohol, fet mat och godis. Därför, om möjligt, övervaka din kost.
 7. Om du använder farmakologiska medel, inklusive hormoner och antidepressiva medel, tänk på att de också kan provocera en brösttumör.

Som ni ser är de flesta av ovanstående faktorer på ett eller annat sätt förknippade med en förändring i hormonella nivåer. Och de hänför sig alla exklusivt till de fall då båda körtlarna skadar kvinnor på en gång. Men det händer också att bröstet svullnar bara till höger eller endast på vänster.

Typer av mastalgia

Flera typer av ömhet i brösten är kända för medicinen, som inte alla är direkt relaterade till ägglossning.

Cyklisk

Smärtan förknippad med ägglossning kallas cyklisk, eftersom de tenderar att upprepa i efterföljande cykler, och är alltid alltid förknippade med förändringar och fluktuationer i den hormonella bakgrunden. Cyklisk mastalgia anses vara fysiologisk, behöver vanligtvis inte behandling.

Vid cykliska förändringar gör bröstvårtorna vanligtvis ont, drabbningar på sidorna av bröstkörtlarna kan uppstå. Smärtan är ont i naturen, vanligtvis ser båda körtlarna symmetriskt svullna och förstorade.

acykliska

Acyclic mastalgia manifesteras vanligtvis av ensidig smärta och obehag i endast en bröstkörtlar. Men ett sådant tillstånd kan också vara naturligt om det är en individuell funktion. Ofta, efter ägglossning, är det bara ett bröst som berörs. Utseendet på acyklisk mastalgia, om det inte tidigare hade varit karaktäristiskt för en kvinna, kan indikera att hormonell preventivmedel nyligen har tagits, mycket ofta inträffar detta efter att ha tagit Postinor och andra medel för postcital preventivmedel.

Närmare menstruationsdatumet, om graviditet inträffar, kan acyklisk smärta vara ett tecken på en "intressant situation." Om det inte finns någon graviditet, kan sådan smärta efter ägglossning på några dagar vara en följd av trauma för bröstkörteln, liksom ett livligt psykosomatiskt symptom som ofta åtföljer ett tillstånd av kronisk stress och klinisk depression.

Extramammary

En annan typ av smärta i bröstet är extramammär mastalgia. Det har inget att göra med cykel, ägglossning och menstruation. Körtlarna svarar inte bara på könshormoner utan också på många andra ämnen som i kroppen också kan förändras beroende på närvaro eller frånvaro av sjukdomar. Anledningen kan vara en kränkning av ledningen av nervimpulser. Sådana smärtor uppstår vid neuralgi, det gör ont mycket, det finns en känsla av att bröstet är fullt, medan smärtan kan vara ensidig eller dubbelsidig.

Extramammära smärta förekommer ofta hos kvinnor med sjukdomar i mage, hjärta, och även med vissa inflammatoriska processer i revben och bröstben.

Fysiologisk relaterad smärta

Fysiologiska smärtor i en kvinnas bröst kan inte tillskrivas manifestationen av sjukdomar. Detta är ett normalt tillstånd som försvinner efter att ha orsakat grundorsaken. De orsakande faktorerna för fysiologisk smärta inkluderar:

1. Förskjutningen av de normala gränserna för vissa hormoner.

2. Graviditetsperioden och amningen.

3. Tid före menstruation - premenstruellt syndrom.

Mycket ofta, när patienter klagar över att bröstet har förstorats och gör ont, diagnostiserar läkare, som studerar laboratorieparametrar, en hormonell störning. Det normala tillståndet och funktionen hos de kvinnliga bröstkörtlarna beror på korrekt produktion av följande biologiskt aktiva ämnen:

1. Östrogen (östradiol).

3. Prolaktin och oxytocin.

Det första hormonet spelar en viktig roll i bildandet och funktionen av mjölkkanalerna. Om till exempel koncentrationen av östradiol ökar alltför mycket, kan detta leda till atrofiska processer i körtlarna och en ökning av kroppsfett.

Progesteron förbereder bröstet för en normal amningsprocess. Detta biologiskt aktiva ämne ansvarar för utvecklingen och funktionen av de alveolära loberna i körtlarna. Progesteron är ett speciellt hormon. Det kan bidra till den begränsade effekten av östrogen på bröstvävnad genom att minska deras lokala koncentration. Progesteron kan också inkluderas i syntesen av tillväxtfaktorer, vilket påverkar spridningen (aktiv tillväxt av cellelement) i kvinnlig bröstvävnad.

När det gäller prolaktin och oxytocin är den första funktionen av mjölkproduktion, den andra ansvarar för dess utsöndring. Om koncentrationen av hormoner störs lider också laktationsprocessen, vilket orsakar obehagliga och ibland smärtsamma känslor i kvinnans bröst.

För att diagnostisera den hormonella bakgrunden och rätt behandling måste du genomföra ett blodprov för hormoner. Som regel föreskrivs hormonersättningsterapi för behandling enligt studiens resultat..

Nästan alla kvinnor i den premenstruella perioden känner fullhet och bröstsmärta. I detta fall ökar järnet i volym. Detta tillstånd är förknippat med en tillfällig förändring av den hormonella bakgrunden, eftersom kroppen förbereder sig för att befrukta ägget. Smärtan varar flera dagar, men efter att fläckar från vagina uppträder normaliseras tillståndet. Detta tillstånd kännetecknas som normalt (fysiologiskt), men om smärtan kvarstår även när menstruationen börjar är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Fortsatt smärta i bröstkörtlarna kan indikera mastopati..

Under graviditet och amning hos kvinnor ökar bröstet i volym och gör ofta ont, bröstvårtorna blir känsliga. Dessa symptom är särskilt uttalade i första trimestern, när en biologiskt aktiv substans, progesteron, produceras aktivt. Detta hormon gör att du kan bära barnet normalt under hela graviditetsperioden. Dessutom kan smärta uppstå efter förlossningen, när mjölken börjar aktivt "komma". Detta beror på verkan av hormonet prolaktin och oxytocin. Om en kvinna matar barnet felaktigt eller vägrar amma, om ofullständig tömning av bröstet inträffar, kan mjölkstagnation uppstå, åtföljd inte bara av bröstsmärta, men ibland av en ökning av kroppstemperaturen. För att förhindra att sådana situationer inträffar måste du kontakta en ammespecialist. Han kommer att lära hur man korrekt sätter barnet i bröstet, hur man skapar amning etc..

Förebyggande av smärta i bröstet

Naturligtvis finns det allmänna rekommendationer som hjälper till att förhindra uppträdande av smärta och obehag i bröstet före menstruation:

 • Det är nödvändigt att vägra fet, rökt och kryddig mat. Genom att konsumera livsmedel med låg fetthalt lättas belastningen på hjärtat, en kvinna får inte extra kilo, hennes bröst och mag-tarmkanalen blir friskare. Det är tillrådligt att vägra kaffe, choklad och starkt te under denna period..
 • 7-14 dagar före den förväntade månaden för att minska saltintaget.
 • Träna regelbundet på morgonen.
 • Det rekommenderas att bära enhetliga, stödjande behå för att minska smärta (en balkong är perfekt) en sportkropp kan också vara lämplig.
 • Du kan göra kompresser, bara först lägga en handduk på bröstet.
 • För att eliminera smärtan kan du också ta: "Ibuprofen", "Aspirin".
 • Om du upplever stress eller depression, hjälper andningsövningar. Du kan också ta ett avkopplande bad, lyssna på avkopplande musik och ta en promenad..
 • Inkludera i kosten persilja, gurkor och selleri, de har diuretiska egenskaper.
 • Diuretika före menstruationen hjälper också till att lindra smärta och obehag..

När du behöver snarast besöka en läkare:

 • ovanlig komprimering i bröstet känns;
 • du kan inte känna bröstet själv;
 • ålder över 40 år och en kvinna har aldrig varit hos mammolog;
 • brun, ovanlig urladdning från bröstvårtan;
 • besvär och smärta så att en kvinna inte kan leda en vanlig livsstil.

Bröstförstoring före menstruation är en normal naturlig process, men det finns undantag från reglerna när sådana tecken indikerar förekomsten av patologi, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Därför, kära kvinnor, lyssna på din kropp, särskilt efter menstruation, om bröstet fortfarande sväller och smärta känns, konsultera en läkare.

Ytterligare diagnostik

Varje preliminär diagnos kräver ytterligare kontroll med ytterligare metoder. Det är möjligt att säga exakt varför bröstet har ökat och gör ont, först efter en omfattande undersökning, inklusive laboratorietester och instrumentella procedurer. Baserat på den kliniska situationen rekommenderar läkaren att kvinnan genomgår:

 • Allmänna blod- och urintest.
 • Blodbiokemi (hormonellt spektrum, tumörmarkörer, indikatorer på inflammation, antikroppar etc.).
 • Analys av urladdning från bröstvårtan (mikroskopi, bakteriologi, atypiska celler).
 • Mammografi.
 • Bröst ultraljud.
 • Tomography.
 • Histologisk undersökning av materialet.

Baserat på resultaten från studierna gör läkaren en slutlig slutsats och planerar behandlingsåtgärder. Och effekten av någon terapi kommer att bli bättre ju tidigare sjukdomen upptäcks. Därför bör kvinnor alltid vara försiktiga med sina bröst, och om det finns oroande symtom, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp. Även de farligaste sjukdomarna kan behandlas framgångsrikt innan de börjar utvecklas..

Graviditetssignaler: hur länge efter befruktningen ökar bröstet

Naturligtvis är många intresserade: hur många dagar efter befruktningen ökar bröstet. Detta gör att du kan förstå om du kommer att kunna bli mamma eller om du kommer att behöva vänta på de kommande "farliga" dagarna. Det viktigaste tecknet på befruktningen är bröstsmärta. Kvinnliga bröstkörtlar är de första som "berättar" att en kvinna är i position. Och detta händer långt innan du ser två efterlängtade remsor på ditt test. Intresserad av hur länge efter befruktningen sväller bröstet? Detta händer bokstavligen omedelbart efter att den befruktade cellen fästs till livmodern..

Som du vet är bröstet och livmodern känsliga för hormonella förändringar hos varandra. Så snart hormoner i livmodern föds känner det kvinnliga bröstet detta och ger ut en reaktion på nya förändringar. Bokstavligen anpassar den sig till livmodern. Ett intressant faktum: smärta i bröstet efter befruktningen liknar den smärta du kan känna innan de "röda dagarna" (menstruation). Hur inte blanda dem? Om du är i en position försvinner inte bröstsmärtan efter menstruationen, så tveka inte - befruktning har ägt rum. Smärta som är lokaliserad i nedre del av buken är ett sekundärt tecken på graviditet.

När bröstet börjar skada efter befruktningen upplever flickorna omedelbart smärta i nedre del av magen, särskilt om de förväntade mödrarna ligger på magen, vilket skapar en belastning på livmodern (i livmoders graviditet anses sådan smärta vara normal). Som om naturen själv säger att du inte ska ta en sådan ställning när du vilar eller sover. Bland de andra graviditetssymtomen bör kallas flickans föränderliga stämning: hon vill gråta, efter en minut kan hon skratta, besöker ofta misstänksamhet och irritabilitet. Det vill säga, när en kvinna blir oigenkännlig (tårfull eller upphetsad), kan det omedelbart antas att hon bär ett barns hjärta.

Nästa signal kan kallas förändringar i huden, den gravida kvinnans kropp blir sammetisk och slät och hennes hår flödar och skimrar i solen. Detta beror på en ökning av viktiga hormoner i den kvinnliga kroppen. Ett annat uppenbart tecken på att du är gravid är toxikos och en överväldigande sömnlyst.

Det är viktigt att betona att i de tidiga stadierna av illamående kan intolerans mot lukt indikera förekomsten av vissa sjukdomar i fostret.

Det är oerhört viktigt att observera ditt allmänna tillstånd: så snart du känner en ofta önskad att ligga och somna, kan du gissa att du är gravid.

Orsaker till bröstsvullnad hos kvinnor

Det kvinnliga bröstet är ett mycket känsligt organ som svarar till och med på en liten förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Nästan alla kvinnor märker regelbunden svullnad i bröstkörtlarna under ägglossning och menstruation. Men förutom naturliga orsaker finns det flera situationer där en byst som är full och sjuk är ett formidabelt symptom som uppmanar en kvinna att rådfråga en läkare omedelbart.

Icke-farliga orsaker till bröstförstoring

Månadscykel

Under menstruationen, under regelbunden ägglossning, förbereder kvinnans kropp för en möjlig befruktning. I en större mängd börjar hormonet progesteron produceras, vilket är ansvarigt för att förbereda bröstkörtlarna under den tid som barnet foder, brösten börjar fyllas och till och med skada. Men när graviditeten inte har inträffat och menstruationen har börjat, återgår hormonnivån hos kvinnor till det normala, och körtillståndet efter menstruationen blir normalt.

Rädsla bör endast orsakas av svår bröstsmärta, rodnad och förändringar i hudens struktur, blodproppar, knutar i vävnaderna i körtlarna och andra sjukdomar hos kvinnor..

Graviditet

Om befruktningen av ägget fortfarande inträffade, då under första trimestern gör ont bysten och kan få 1-2 enheter av storleken - kroppen förbereder bröstet när barnet matas. Bröstkörtlarna sväller också för att ytterligare fettvävnad förekommer - ett sätt att skydda en kvinna från negativa effekter.

Under denna period är det mycket viktigt att ta hand om bystets goda skick, till exempel öka bh-storleken så att den svullna bröstkörteln inte pressas med sina koppar. Vissa obehag kan orsaka ömhet i bröstet och nedre delen av ryggen, en ökning av kroppstemperaturen upp till 37 grader, men dessa fenomen anses naturliga för en kvinnas ställning och därför inte farliga.

Åldersrelaterade förändringar i klimakteriet

Vid en ålder av 45-50 år genomgår den kvinnliga kroppen en fas av klimakteriet - upphörande av förlossningsfunktionen, vilket påverkar bröstkörtlarnas tillstånd. Det finns en ersättning av celler som utsöndrar mjölk till fibrer och fettvävnader, vilket återspeglas i storleken och formen på bysten - brösten sväller och gör ont under en tid. Vid denna tidpunkt bör hennes hälsa övervakas särskilt noggrant - förändringar i hormonell bakgrund och bystens sammansättning ökar risken för godartade eller maligna tumörer..

Brott mot en hälsosam livsstil, dåliga vanor

Ibland är bröstsvullnad förknippad med bristande efterlevnad av reglerna för en hälsosam livsstil och matvanor. Bröst kan hällas på grund av:

 • Överdriven vätskeintag
 • Högt innehåll av koffein och salt i maten (mer än 5 g per dag) - dessa ämnen kvarhåller vätska i vävnaderna och bidrar till deras svullnad.
 • Övervikt - överskott av fettceller samlas i bysten, buken, höfter, vilket ökar volymen på dessa kroppsdelar.
 • Mycket tätt underkläder, klämmer och till och med skadar känslig bröstvävnad.

Du kan korrigera situationen genom att ändra vissa livsstilsvanor och smakpreferenser. Att göra en kvinna försiktig och besöka en läkare borde vara att hennes bröstkörtlar har förstorats och skadat, bröstasymmetri har uppträtt, färgen och strukturen på bysten på huden har förändrats - dessa tecken kan tyder på att körtlarna är skadade eller tumörer i varierande grad av malignitet uppträdde i den.

Tar preventivmedel och hormonella läkemedel

Anti-oönskade graviditetspiller innehåller syntetiska eller växtbaserade analoger av hormonerna östrogen och prolaktin. Bröstkörtlarna reagerar på dessa ämnen med en ökning i volym. Speciella krämer och geler verkar enligt samma princip, vilket gör att bysten sväller, blir frodig och sexig. Men effekten av en sådan teknik varar bara så länge kvinnan använder botemedel. Efter avslutandet av intaget av delar av hormoner från utsidan återgår bröstet till sitt naturliga utseende.

Sjukdomar som påverkar bröstkörtelstorlek

Om svullnaden i bröstkörtlarna åtföljs av svår smärta, en förändring i formen och en kränkning av bystets symmetri, inflammation i lymfkörtlarna och andra negativa symtom, tyder dessa tecken troligen på godartade eller maligna tumörer i bröstet. Det kan vara:

 • Olika typer av mastopati. Det finns en hel lista över tumörer som inte är cancer, men vissa av dem tenderar att degenerera och bli malig. Så en mammologs uppmärksamhet kommer att kräva någon nodul eller koagulering som finns i vävnaderna i brösten, eftersom snabb behandling inte bara kan återställa kvinnans hälsa helt utan också rädda honom från dödlig fara.
 • Bröstcancer (karcinom eller sarkom). Dess symtom är en förändring i formen av bröstvårtorna (rynkor och tillbakadragning), tuberositet och missfärgning av huden över neoplasmen, en ojämn form av bröstet, närvaron av en eller flera förtjockningar, som upptäcks genom palpation.

Endast en läkare, en mammolog som använder modern utrustning och tekniker, kan fastställa tumörens natur och behandlingsmetoder eller exakt svara på varför brösten sväller. Det är orimligt att självmedicinera och försöka bli av med tumören själv.

Inte en enda kvinna är säker mot bröstsjukdomar. Men det negativa tillståndet kan minimeras genom att anpassa din livsstil och iaktta kroppens tillstånd på egen hand eller med hjälp av en specialist.

Jag fick mjölk. Bröstet är svullet och ömt. Vad ska man göra?

Jag fick mjölk. Bröstet är svullet och ömt. Vad ska man göra?

I intervallet mellan den andra och den sjätte dagen efter födseln kommer mjölken "." Innan mjölken kom, sugade barnet "första mjölk" eller råmjölk. Colostrum innehåller alla nödvändiga näringsämnen, liksom antikroppar och andra immunfaktorer som skyddar barnet från sjukdom. Processen att byta råmelk till mjölk tar cirka två veckor..

När mjölken anländer är bröstet så bristande att det verkar vara på väg att spricka. Bröstet blir fylligare, inte bara på grund av en ökning i mjölkvolymen, utan också på grund av rusning av extra blod och vätska som behövs för att förbereda bröstet för utfodring. Graden av bröstintrångning beror på kvinnan: hos vissa förstoras bröstet ganska mycket, och i vissa sväller det mycket. Som regel minskar engorgementet inom 12-48 timmar efter mjölkens ankomst. Under ankomsten av mjölk är det särskilt viktigt att mata barnet oftare. När barnet suger mjölken finns det utrymme för överskott av vätska i bröstet, som rusar till bröstet under postpartum.

Åtgärder för att förhindra eller minska bröstsvullnad:

-Mata så snart som möjligt och oftare. Försök att mata för första gången så snabbt som möjligt efter födseln. Lägg ditt barn på bröstet minst tio gånger om dagen.
-Kontrollera att barnet är väl fäst i bröstet och att det greppar fast bröstet. Mata varje gång barnet visar tecken på beredskap för att suga - snabb ögonrörelse, darrande slutna ögon, muskelspänning, knutna nävar, böjning av kroppen, sång, sugande händer eller försök att greppa handen med munnen, sökreflex (röra vid kinden med vad som helst får huvudet att vända mot det berörda objektet). - Vakna upp barnet om det sover mer än två till tre timmar i rad under dagen eller längre än fyra timmar på natten.
-Låt ditt barn suga på ett bröst så mycket som han suger. Vanligtvis faller barnet antingen i sömn eller släpper bröstet när han är full. Begräns inte tiden för att suga ett bröst ett visst antal minuter.
-Om barnet inte suger eller inte suger bra, uttryck mjölken med händerna eller med en bröstpump så ofta som om barnet suger.
-Du behöver inte begränsa dig till att dricka. Studier visar att vätskebegränsning inte är ett effektivt sätt att minska bröstsvullnad på grund av mjölk.

Frekvent matning hjälper de flesta kvinnor att minska bröstens ömhet efter ankomsten av mjölk. Men hos ett litet antal kvinnor är brösten fortfarande oförskämda trots ofta utfodring. Om ofta bröstfästen inte hjälper, försök:

Lätt bröstmassage

Placera handflatan på toppen av bröstet, precis under benbenet. Sträck försiktigt bröstet i en cirkelrörelse, flytta handflatan till bröstvårtan. En sådan massage är bekväm att göra i duschen, ovanför diskhon eller handfat med varmt vatten, och regelbundet tvätta bröstet.

Varma kompresser, massage, kalla komprimeringar

Ett annat sätt att minska engorgementet är att använda varma, fuktiga kompresser och uttrycka mjölk precis innan utfodring. Applicera inte en varm kompress på bröstet för länge detta kan leda till ökad svullnad och inflammation. I intervallet mellan matningen kan du sätta kalla komprimeringar för att minska smärta och engorgement. Kalla komprimeringar orsakar sammandragning av blodkärlen, vilket minskar svullnaden i bröstet. Trots omfattande fördomar orsakar inte förkylningar bröstförkylningar eller mastit. För att göra en kall komprimering, ta en plastpåse, lägg is i den, binda påsen så att smältvatten inte rinner ut ur påsen, linda in påsen med en näsduk eller linnehandduk och lägg den på bröstet.

Kålkomprimering

En vanlig folkmetod för att minska ömheten i svullna bröst är kålbladskompresser. För kompresser kan du använda både rumstemperaturblad och kylas i kylen. För att förbereda en kålkompress, skölj de inre bladen på kålhuvudet, klipp av de fasta venerna och knåd dem något, till exempel, rulla längs bladen med en kavel (eller en flaska vatten) flera gånger. Packa in bröstet med kålblad. Du kan bära en bh på toppen. Byt löv varannan timme eller när de bleknar. Om du har utslag eller allergisk reaktion, sluta med kålkomprimeringar. Bli inte bort med denna metod, eftersom ibland överdriven användning av kålblad kan leda till en minskning av mängden mjölk. Experter rekommenderar att stoppa kålkomprimeringar omedelbart när svullnaden avtar.

Om du får något av följande symtom, kontakta genast läkare:

-Bröstförlust försvinner inte, trots alla åtgärder som beskrivs ovan.
-Du har symtom på mastit, nämligen en temperatur över 38 ° C (100,6 ° F), röda / smärtsamma / svullna bröst eller båda brösten, frossa, influensa.
-Barnet kan inte fånga ett bröst.
-Barnet har få våta och smutsiga blöjor

Engorgement av bröstet leder till utplattning av bröstvårtorna och härdning och svullnad av areolan (paranasal cirkel). I sin tur är barnet svårt att ta tag i bröstet. I detta fall kan en ny metod som kallas tryckmjukgöring av areolan vara användbar (RAD, Eng. Reverse Pressmjukning). Mjukning av areolan med tryck, som namnet antyder, mjukar areolan så att det är lättare för barnet att ta tag i bröstet och suga ut mjölk. Vid tryck på areolan kan mjölk läcka eller inte.

Svullnad och bröstsmärta: när en kvinna är orolig?

Många kvinnor upplever förändringar i bröstkörteln hela livet. Vanligtvis observeras klumpar eller klumpar, svullnad eller ömhet i bröstet, smärta i en körtel eller båda, eller förändringar i huden på eller runt bröstvårtan. Naturligtvis har alla kvinnor hört talas om bröstcancer, men långt ifrån alla fall är det han, även om symptomen inte försvinner på ett par dagar, bör du besöka en läkare och avgöra orsaken till förändringarna. Låt oss bestämma varför tätningar eller svullnad kan uppstå, smärta.

Bröstförändringar

Sälar, svullnad eller klumpar, ömhet är möjliga både i ett bröst och omedelbart i båda bröstkörtlarna. Det finns många orsaker till sådana förändringar, och de allra flesta av dem är inte livshotande. Först och främst är det viktigt att veta att bröstkörtlarna är ett hormonberoende organ hos en kvinna, det förändras cykliskt under menstruationscykeln. Detta beror på förberedelsen av kroppen för en möjlig befruktning och att fostra ett barn. Nivån av hormoner har en individuell variation av variationer beroende på cykeldagen, därför är förändringar i bröstkorgen hos vissa kvinnor mer uttalade och märkbara, i andra - subtila.

Även om det finns en klump eller svullnad som inte försvinner under cykeln, ska du inte omedelbart få panik. Upp till 80% av alla brösttumörer är godartade. Detta innebär att det inte är cancer och det inte finns något hot mot liv och hälsa, sådana formationer kan behandlas. Och ibland försvinner de spontant själva efter 2-3 månader.

Svullnad och smärta kan uppstå i hela körtlarna, antingen under hudens yta, nära bröstvårtan eller djupt i bröstet. Dessutom kan det vara förändringar i armhålan, utsläpp från bröstvårtan eller missfärgning av areola och brösthud. I dessa fall behöver du läkarkonsultation, han kommer att genomföra en undersökning och undersöka exakt varför bröstförändringar inträffade.

Det är viktigt att veta att i ung ålder, när kroppen bara mognar och vid mognad, liksom under graviditet, förlossning, medan amningen, orsakerna till bröstproblem varierar mycket. Läkare överväger alltid dessa fakta tillsammans med alla klagomål, även de mest till synes obetydliga.

Om tätningen hittas

Varje kvinna, från och med den period då hennes bröst bildas, måste genomföra en självundersökning av bröst varje månad. Detta är en undersökning och palpation av alla delar av bröstkörteln och armhålsområdet för klumpar, smärta eller svullnad, utsläpp från bröstvårtan. Om du hittar en klump eller ojämn tätning, svullnad eller smärta, får du inte panik, dessa formationer är sällan cancer. Först av allt måste du bestämma egenskaperna hos det drabbade området och leta efter ytterligare förändringar i bröstet.

Den normala bröstkörteln har en naturlig klumpig struktur, som är förknippad med strukturen hos körtelvävnaden. Strukturen förändras under hela cykeln under påverkan av könshormoner. Med åldern ersätts dessutom en del av körtlarna med fettvävnad. Vid undersökning måste du jämföra storlek, struktur och utseende på båda körtlarna i spegeln och beröringen. Om klumparna är jämnt fördelade över bröstet skadar det inte och orsakar inte utsläpp från bröstvårtan (med undantag för amning) - detta är ett normalt bröst.

Områden som är smärtsamma eller skiljer sig från andra vävnader kan vara några av manifestationerna av en tumör, mastopati, mastit, cysta eller andra formationer..

Om vi ​​pratar om cancersjukdomar i bröstet, kan deras symtom variera betydligt hos olika kvinnor. I allmänhet fokuserar experter på tecken som:

Förändringar i utseendet på ett bröst - det är mindre, större, asymmetriskt eller bröstvårtan deformeras.

Från nippeln bestäms urladdningen: spontan eller när den trycks ned.

Klumpen i bröstet skiljer sig i känslor från hela körtelvävnaden, har inte en klar gräns.

Tumören är tät, den kan skada när den pressas eller ständigt.

Ovanför klumpens yta förändras huden: liknar plågan hos en orange, fördunklad eller utbuktad, röd eller irriterad.

Mörka, pigmentfläckar, blåmärken, erosioner eller sår upptäcks i bröstet.

Nippeln är deformerad, asymmetrisk, areolan är ojämn.

Mot cancer finns det tecken som en förändring i tumörens storlek på grund av cykeln, en tät och jämn struktur och tumörens rörlighet i bröstvävnaden. Att minska utbildningsstorleken över tid kan också vara ett indirekt tecken på godhet. Men alla dessa är bara antagliga tecken - den slutliga diagnosen är upp till läkaren och biopsi.

Bröstcancer

De flesta bröstsälar är inte maligna. En kvinna kan utveckla ett av följande godartade element:

Fyloidtumör i bröstet.

Varje patologi har sina egna egenskaper, som läkaren vet om. Han bestämmer den specifika typen av skada baserat på klagomål och undersökningsdata..

Bröst självundersökning: hur man utför det?

Många potentiella problem kan ofta upptäckas i ett tidigt skede, om en kvinna regelbundet undersöker sina bröst, ofta besöker en läkare och gör ett mammogram i enlighet med rekommendationerna. Det första som är viktigt är korrekt självundersökning..

1. Stå framför spegeln och titta på bröstet. Körtlarna är vanligtvis något olika i storlek. Leta efter förändringar i bröststorlek och förändringar i bröstvårtan eller utflödet. Leta efter puckering eller gropar.

2. Titta noggrant i spegeln, placera händerna bakom huvudet och håll dem mot ditt huvud. Denna position hjälper till att göra de subtila förändringarna som orsakas av tumören mer synliga. Leta efter förändringar i bröstets form och kontur, särskilt i botten.

3. Lägg händerna på höfterna och lut dig något mot spegeln och tryck axlarna och armbågarna framåt. Återigen, leta efter förändringar i form och kontur. Många kvinnor utför nästa del av undersökningen i duschen, eftersom handen lätt rör sig på våt, hal.

4. Lyft upp din vänstra hand. Använd tre eller fyra fingrar på höger hand, försök försiktigt det vänstra bröstet med den plana delen av fingrarna. Flytta fingrarna i små cirklar runt bröstet, börja med bröstvårta och flytta gradvis ut. Tryck försiktigt men fast och känna någon ovanlig klump eller massa under huden. Kontrollera hela bröstet. Dessutom ska du noggrant undersöka armhålan och området mellan bröstet och armhålan för klumpar.

5. Pressa vänster bröstvårtan försiktigt och leta efter urladdning.

Upprepa steg 4 och 5 för det högra bröstet, lyft höger hand och använd vänster hand.

6. Ligg på ryggen med en kudde eller vikta handdukar under vänster axel och vänster hand över huvudet. Denna position justerar bröstet och gör det lättare att undersöka. Undersök bröstet som i steg 4 och 5. Upprepa proceduren för det högra bröstet..

När du undersöker dina bröst bör du göra detta på samma gång varje månad. Vanligtvis är det 2 eller 3 dagar efter menstruationens slut. Efter klimakteriet kan du välja vilken dag i månaden som är lätt att komma ihåg, till exempel den första.

Diagnostik hos läkaren

Tidig upptäckt av bröstcancer kan vara viktigt för dess framgångsrika behandling. Du bör kontakta din läkare med några klagomål, inklusive:

klumpar eller en stor tätning

nippel urladdning

förändringar i brösthuden (till exempel kan brösthud bli cyanotisk, rynkig, röd, förtjockad eller fördjupad).

Symtom betyder inte nödvändigtvis att en kvinna har bröstcancer eller annan allvarlig sjukdom. Exempelvis indikerar månatlig bröst ömhet associerad med hormonella förändringar före menstruationen ingen allvarlig störning.

Du bör dock kontakta din läkare om du upplever några förändringar i bröstet, särskilt något av följande:

en klump som märkbart skiljer sig från andra bröstvävnader;

en tätning "fastnat" på huden eller bröstet;

komprimering försvinner inte under hela cykeln;

bröstödem som inte försvinner;

ett magsår, rynkor, rodnad, förtjockning eller grop i bröstkorgen;

skalig hud runt bröstvårtan;

förändringar i bröstets form, i bröstvårtan, till exempel att dra in det;

blodigt eller spontant urladdning från bröstvårtan (det vill säga utan komprimering eller stimulering av bröstvårtan på annat sätt).

Läkaren ställer vanligtvis många frågor och undersöker bröstet. Analyser och olika förfaranden föreskrivs också: ultraljud och mammografi, CT eller MRI.

Mammografi är en röntgenstråle av båda bröstkörtlarna för att kontrollera patologier. En låg dos av strålar används. Endast cirka 10-15% av patologierna som upptäcks genom mammografi är cancer. Mammografi är mer exakt hos äldre kvinnor, eftersom mängden fettvävnad ökar med åldern, och onormal vävnad är lättare att skilja från bröstvävnad.

Ultraljud utförs på unga kvinnor som screening eller för ytterligare bekräftelse av neoplasma..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför går menstruationen två gånger i månaden

Regelbunden menstruation är en av huvudindikatorerna för kvinnors hälsa. Om menstruationsblödning började oplanerad antyder detta en kränkning av reproduktionsfunktionen eller förekomsten av gynekologiska sjukdomar....

Månadsvis 2 dagar

En frisk kvinna ska ha en stabil menstruationscykel. Om något fel inträffar måste du träffa en läkare och genomgå en undersökning. Om du har två dagar på din period - detta är inte normalt....

Pojke eller flicka? Bestämma ett barns kön med hjälp av miniräknare, tabeller och medicin.

Hem »Hälsa» Graviditet »Vem kommer att föds - en pojke eller en flicka? Räknare och andra bestämningsmetoder.När graviditeten börjar, framtida föräldrar, blir det intressant vem som ska födas - en pojke eller en flicka....