Menstruation under amning: när börjar de och går de

Ansvarsfrihet

Publiceringsdatum: 06/11/2018 | Visningar: 12242

Graviditet är en av de lyckligaste perioderna för alla kvinnor. Men vid den här tiden har den förväntade modern många tvivel när det gäller inte bara barnets bärande, men också postpartumperioden. Förutom frågan om naturlig utfodring är några av de mest populära frågorna som besvaras: ”Hur snart kommer menstruationscykeln att gå? "Kan menstruationen börja under amningen (HB) och kommer de inte att störa honom?"

Utseendet på den första urladdningen: villkor och period

En lång rehabilitering av kroppen sker i kroppen av en ung mamma som har fött barn. Det första steget i denna process är reduktion av livmodern till ett pre-gravid tillstånd och storlek genom reduktion. Det varar 1-2 månader.

Går menstruationen när den återställs? Under de första dagarna av modern observeras blodiga utflöd. Många tycker att det här är de första kritiska dagarna, men det är inte så. Det här är lochia. Anledningen till deras utseende är lossningen av morkakan. Dessa urladdningar är särskilt starka under de första 5-7 dagarna, den totala varaktigheten är upp till 40 dagar. I slutet av kursen ändrar de färg till blekgul. Mamma bör veta att ägglossning är möjlig just nu, med sexuell kontakt måste du komma ihåg om preventivmedel.

Enligt boken The Womanly Art of Breastfeeding: 8th (s. 364-366) är nästan alla mödrar som ammar sina barn fri från menstruation i 3-6 månader eller längre. Detta kallas laktational amenorré. [1]

Läkarna säger att det är osäkert att ha sex tills livmodersammandragningarna är över och kan leda till allvarliga problem. Inom 2-3 månader efter födseln rekommenderas att besöka en gynekolog, se till att allt är i ordning och om det är möjligt att återgå till ett fullständigt sexuellt liv.

Perioder för återkomst av menstruation

Det är omöjligt att säga exakt när de första perioderna ska komma. Den förväntade tidpunkten för deras ankomst varierar mycket och beror främst på om kvinnan ammar eller inte. När ett barn matas med en blandning och det inte finns mjölk, återgår livmodern till sin ursprungliga storlek snabbare, och följaktligen börjar menstruationen tidigare. Amning och menstruation är inbördes relaterade, på grund av de naturliga postpartum-processerna i den nyligen mynta morens kropp.

Amning ger produktion av prolaktin - ett hormon som stimulerar och reglerar utseendet på mjölk, såväl som stoppar början av ägglossning. Kan menstruationen gå om hormon produceras? Ja, menstruation under amning kan gå, men de kommer senare - under den tid då barnets diet expanderar eller barnet överförs helt till matblandningen. Samtidigt minskas mängden prolaktin som produceras av den kvinnliga hjärnan kraftigt.

I 70% av fallen kommer de första menstruationsperioderna efter förlossning under amning inte tidigare än sex månader senare. Processen för fullständig rehabilitering av cykeln är gradvis. Den första menstruationen är oregelbunden. Därför kommer det att vara svårt att säga om de kommer att vara långa eller rikliga. Menstruationens postpartum förändras dramatiskt. Outhärdlig smärta försvinner, urladdningen är nu mer eller omvänt mindre allvarlig om vi jämför dem med de kritiska dagarna före graviditeten.

En helt annan tidsram för ankomst till den första menstruationen väntar på modern, vars barn är på konstgjord eller blandad utfodring. I detta fall bör den första menstruationen förväntas efter 5-6 veckor efter födseln. [2]

Oavsett typ av barnets näring kommer menstruationen inte att börja de första två månaderna: förrän slutet av processen för fullständig återställande av livmodern.

Oregelbundna perioder under amningen

Processen för rehabilitering av kroppen och dess återgång till det pre-gravida tillståndet fortsätter gradvis, därför är oregelbundna perioder (både med HB och med barnets näring med blandningen) normen. De skiljer sig från varandra i varaktighet och bryter under de första 2-3 månaderna efter deras början..

Om det finns en lång försening och under amning, menstruationen plötsligt slutar med aktivt sexliv utan skydd, måste du definitivt göra ett test och kontrollera om det är en nästa graviditet.

Andra orsaker till försening och för lång återgång av menstruationen efter amning:

 • påfrestning
 • brist på vila;
 • sjukdomar
 • ärftlighet.

Menstruation efter kejsarsnitt för HS (IV)

Efter CS skiljer inte väntetiden för ankomst till de första kritiska dagarna med datumen efter fysiologisk leverans och amning. Den enda skillnaden är överflödet av Lochia - deras volym efter CS kan nå upp till 0,5 liter. Detta är mycket mer än efter en naturlig födsel. Efter CS uppstår ofta komplikationer som påverkar loppet av kritiska dagar, inklusive:

 1. För få utsöndringar är ett av tecken på stagnation av blod i livmodern på grund av otillräckliga sammandragningar..
 2. Lång icke-förekomst av cykelstabilitet.
 3. Tidigare avslutning av Lochia kan tala om livmoderböjning.
 4. Skarp lukt är ett tecken på en reproduktionssysteminfektion..
 5. Klåda och urladdning av lindad konsistens - det första symptomen på trast.

Förutom amning och födelsemetoden finns det flera andra faktorer som påverkar tiden för menstruationens början efter förlossningen:

 • kvinnans ålder;
 • kost och livsstil;
 • brist på vila;
 • komplikationer när du bär barnet;
 • kroniska sjukdomar.

Hos kvinnor som födde efter 30 år tar återhämtningen av kroppen lite längre tid. Detta betyder inte några avvikelser i hälsan. Överdriven stress eller felaktig uppförande påverkar också balansen i hormoner. Detta leder till förlust av mjölk och tillvägagångssätt av kritiska dagar, såväl som till avbrott i cykeln och deras senare början..

Kan menstruationen börja med amning

Amning kan försena återkomsten av kritiska dagar till ett år, men utesluter inte deras naturliga utseende tidigare, särskilt när man utvidgar barnets kost.

När menstruationen levereras med GV börjar många mödrar få panik: "Varför verkade de, är det normalt och påverkar utflödet bröstmjölk?" Efter att ha läst overifierad information, ropade mödrar genast till gynekolog: ”Jag matar bröstmjölk, kan menstruationen gå? Ska HB fortsätta? ” Läkare förklarar att det är helt normalt om din period kommer i amning och inte ger rekommendationer om att stoppa amning. Tvärtom kommer dess skarpa skärning att medföra en situation då den ammande modern börjar den inflammatoriska processen med ytterligare komplikationer.

Om menstruationen kom under amningen, minskar mängden mjölk under flödet. Efter upphörandet av sekretion återställs mjölkproduktionen till sin tidigare volym. Det finns inget behov av att vara nervös om din period plötsligt börjar under amning. Gynekologer hävdar att deras utseende är normen, och detta kommer inte att påverka bröstmjölkens kvalitet och sammansättning.

Både ankomsten av menstruation under amning och deras frånvaro anses inte vara en kränkning. Tiden för deras återkomst för varje mamma är mycket annorlunda.

Effekt på bröstmjölkfoder och babyhälsa

Det finns en åsikt att smaken på mjölk förstör under menstruationen: det börjar bli bitter. Mamma är orolig för att barnet kommer att sluta ta mjölk när menstruationen uppstår under amningen. Läkarna motbeviser dessa myter. Det händer att när det finns perioder ökar känslorna i bröstvårtorna och det skapar svårigheter att mata barnet. Vad ska man göra för att minska smärta? En lätt massage och applicering av en kompress på bröstvårtorna hjälper här..

Särskild uppmärksamhet om en kvinna ammar bör ges hygien i dessa dagar, eftersom de ofta åtföljs av ökad svettning och amningstiden är inget undantag. Barnet kan vägra bröstmjölk på grund av en förändring i lukten av modern. Oväntad nervositet och vagarier i smulor under kritiska dagar kan förklaras genom en enkel återspegling av föräldrarnas tillstånd.

Menstruation efter upphörande av amning

Enligt statistik börjar kritiska dagar inte i amning i 80% av fallen. I 10% återvänder de inte de första månaderna och efter avslutad GW. Detta indikerar inte nödvändigtvis avvikelser i hälsan. Ibland förblir prolaktin på en ganska hög nivå även efter slutet av HB.

Hur som helst måste du kontrolleras av en gynekolog för att utesluta eller bekräfta avvikelser: ange hur många menstruationer som börjar efter amningens avbrott. Om en annan graviditet planeras, och menstruationen inte gick varken efter amning eller efter det, kommer läkaren att förskriva läkemedel för att undertrycka produktionen av hormoner i en sådan mängd. Efter slutet av GI kan menstruationen inte komma eller försvinna av flera skäl:

 • övervikt eller undervikt;
 • dåliga vanor;
 • sjukdomar
 • hormonobalans.

Symtom på en akut läkare ringer: orsak till oro

Under rehabilitering av menstruationen efter amning kan problem uppstå där du snabbt måste ringa din läkare:

 1. Oegentlighet När sex månader gick efter menstruationens ankomst, och de fortsätter att gå och är episodiska till sin natur. Det spelar ingen roll om en kvinna ammar, du måste besöka en läkare.
 2. Varaktighet Om kritiska dagar bara går en dag eller två eller längre än 5 dagar, bör du berätta för din läkare om detta.
 3. För överflödiga perioder. Om packningarna inte räcker i 5-6 timmar och du måste byta det oftare - överskrids normen.
 4. Obehagliga sensationer. Om smärtan åtföljdes av de kritiska dagarna före graviditeten, försvinner den på grund av livmoderns uträtning - detta påverkar förlossningen. Om smärtsamma upplevelser uppträder under postpartumperioden, bokar vi snabbt en gynekolog.
 5. Bitter eller sur lukt. Utseendet på en skarp lukt i urladdningen indikerar inflammation.
 6. Lång försening. En kraftig förlust av menstruation är en tydlig signal om en oplanerad graviditet. Många glömmer behovet av skydd just nu..

Under amning, oavsett närvaro eller frånvaro av kritiska dagar, när du återupptar sexuell aktivitet, måste du komma ihåg behovet av preventivmedel!

Det här är inte alla svårigheter som står i vägen för en nyligen myntad mor i processen för rehabilitering av cykeln under amningen. Ett regelbundet besök hos läkaren kommer att minska sannolikheten för avvikelser..

Slutsats

Vi har fastställt att menstruationen kan börja med HB. Enligt tidpunkten för deras återhämtning är normen när menstruationen börjar efter 2-3 månader (med IV) eller efter 3-6 månader (med HS) och upp till 1,5-2 år efter att barnet föddes. Tidpunkten för återkomsten av menstruationen beror på det konstgjorda eller naturliga sättet att mata smulorna och andra faktorer på. Om din mor plågas av tvivel eller smärta, måste du definitivt besöka en gynekolog och rådfråga spännande ämnen!

Bibliografi:

 1. "Den kvinnliga konsten att amma: helt reviderad och uppdaterad 8: e" - av Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman. 576 s.; 13 juli 2010
 2. När börjar mina perioder igen efter graviditeten? - av NHS (publikation kontrollerad 28 mars 2018)

Månadlig utfodring

Amning och menstruationscykeln är två processer som väcker hundratals frågor hos unga mödrar. Alla vet att menstruation under amning vanligtvis börjar senare, men ingen läkare kan bestämma den exakta perioden under vilken menstruationscykeln ska återställas, eftersom denna process, som många andra, är rent individ. Det anses normalt när de första perioderna av den ammande modernen kommer i tid tidigast sex veckor efter barnets födelse.

Utsläpp som produceras omedelbart efter förlossningen anses inte vara menstruation, eftersom orsaken till deras förekomst är placentabbrott från livmodern på grund av ett barns födelse, medan menstruationen uppstår på grund av en ouppfylld befruktning.

Så, sådan postpartum-utskrivning eller, som läkare kallar dem lochia, i genomsnitt varar inte mer än fyrtio dagar, de är särskilt rikligt tilldelade de första 5 dagarna efter att ett barn föddes.

Det är viktigt att veta att ägglossning kan inträffa under isoleringen av lochia, så en kvinna ska inte glömma preventivmedel, och i allmänhet rekommenderas läkare inte att leva ett aktivt sexuellt liv under den tidiga postpartumperioden, eftersom det kan visa sig vara ett yrke som är farligt för en kvinnas hälsa. Först efter en resa till gynekologen efter två eller tre månader efter födseln, som konstaterar att kvinnans hälsa inte är ett problem, och väljer den lämpligaste preventivmetoden, kan sexlivet återställas.

Vid amning hos en kvinna börjar prolaktin, ett peptidhormon som är nödvändigt för amning, produceras i den främre hypofysen. Det producerade prolaktinet hämmar äggmognad och ägglossning, varför menstruationen inte sker under utfodring under en lång tid. Så snart mamman slutar mata barnet 8-12 gånger om dagen och gradvis börjar överföra det till kompletterande livsmedel eller helt byter till konstgjord matning, minskar innehållet av detta hormon i blodserumet och sannolikheten för återupptagande av menstruationscykeln och ägglossningen ökar flera gånger.

Funktioner i menstruationscykeln under amning

Menstruation under amningen kanske inte börjar på länge. Vid ofta utfodring av barnet i kvinnans kropp under amning produceras en stor mängd av hormonet prolaktin, vilket främjar frisättning av bröstmjölk, å andra sidan förhindrar samma hormon återställande av menstruationscykeln och minskar libido. Men det finns fall då menstruationscykeln med ofta amning återställs två eller tre månader efter barnets födelse på grund av kvinnans kropps enskilda egenskaper.

När menstruationen inträffar bör barnet matas normalt. I de fall en kvinna helt slutat mata sitt barn eller sedan de första dagarna av hans födelse hon inte hade mjölk, bör återställandet av menstruationscykeln ske efter 1-2 månader.

Menstruation under utfodring, särskilt om mamman matar barnet i enlighet med behandlingen och matar honom med bröstmjölksersättningar, kan mycket väl börja en månad efter slutet av suckers. Återupptagandet av menstruationscykeln påverkar inte smaken och mängden utsöndrad mjölk. Barnet kan dock vara oroligt i bröstet på grund av en annan kombination av hormoner i moders blod under denna period.

Intensiv amning av ett barn som är äldre än ett år, både på dagtid och på natten, kan leda till att menstruationen kan vara frånvarande i mer än ett år, men det betyder inte att mammas hälsa är i fara och amningen måste stoppas.

Kroppens tillstånd efter förlossning och under menstruation hos en ammande mamma

Så snart födelsen av ett barn har inträffat, börjar kvinnans livmodern processen med att rengöra fostrets vävnader och membran, vilket säkerställer barnets utveckling. Det händer att moderkakan inte är helt separerad under leverans och dess delar förblir i livmodern, vilket i slutändan kan påverka utsöndring av mjölk - den kan produceras med förseningar eller i små mängder. I genomsnitt 4-6 veckor efter avslutandet av postpartumutsöndringar, inte i något fall ska de förväxlas med menstruation, börjar den ammande amenoréen hos den ammande mamman när ägget i äggstockarna inte mognar och upprepad graviditet, även med oskyddat samlag, inte inträffar kan.

Det noterades att perioden för återhämtning av menstruationscykeln beror på kvinnans ålder, hälsostatus och genetik. Så unga lättögda mödrar med tunna handleder, som har en månatlig period under utfodring, måste vänta mycket längre än brunögda brunetter av medelstora byggnader, i vilka menstruationscykeln kan återhämta sig, även om barnet kontinuerligt matas, redan under den tredje månaden efter födseln.

En idealisk period för amning av ett barn är två år, under vilka de flesta kvinnor återhämtar sig under amningen ungefär 6 månader efter födseln, samtidigt introducerar modern gradvis kompletterande livsmedel i barnets kost, och därmed ökar intervallet mellan foderna..

I de fall mamman inte hade tillräckligt med mjölk från början av barnet, och hon var tvungen att mata barnet med speciella blandningar, kan hennes menstruationsperiod återhämta sig lite tidigare, men sluta mata barnet även med sparsamt tilldelad mjölk.

I de fall mamman matar intensivt barnet över ett år kan perioden vara frånvarande under utfodring under en lång tid. Du bör dock inte få panik, som nämnts ovan, så snart amningen har slutat, kommer menstruationscykeln att återhämta sig inom 10 veckor.

Amning varje månad kan initialt gå instabilt, men efter 2-3 månader kommer cykeln att återgå till det normala, även om dess varaktighet kan skilja sig från vad den var före graviditeten, men dessutom är det mer troligt att menstruationen går mer smärtfritt, eftersom livmoderns position efter förlossningen blir mer fysiologisk och utan böjning.

Under menstruationen är amningen inte annorlunda än amningen på normala dagar, men vissa mödrar säger att bröstvårtorna blir känsligare och att barnet är obehagligt i bröstet. I sådana fall hjälper massage i livmoderhalszonen och uppvärmningen av bröstvårtorna omedelbart efter att barnet matats.

Ibland påverkar återställningen av menstruationen under amningen mängden utsöndrad mjölk, och de första 2-3 dagarna tilldelas den lite mindre än vanligt, men ganska snart ökar amningen till den vanliga nivån.

Bokstavligen för 50-70 år sedan saknade kvinnor fullständigt menstruation under utfodring, och detta var normen, men ständiga stressiga situationer, dålig ekologi och användningen av hormonella preventivmedel som finns i en modern kvinnas liv har lett till det faktum att återställningen av menstruationscykeln har blivit normen långt före amningstiden.

Video från YouTube om artikelns ämne:

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Menstruation under amning

Bakom modersjukhuset behärskar gårdagens brud mammayrket och upplever nya, ovanliga sensationer. Postpartum-perioden är över - du kan koppla av. Ångest uppträder i väntan på de första "kritiska dagarna" efter förlossningen. Är menstruationen lämplig under utfodring? Hur kommer det att påverka ett barn? Du kanske borde byta till mjölkformel?

Menstruation under amning - avvikelse eller norm?

En gång tidigare ansågs återupptagandet av menstruationen efter födseln som en onormalitet: kvinnor som ammas barn under lång tid, detta hjälpte mammas kropp att slappna av och få styrka till nästa graviditet.

Den moderna världen är ordnad annorlunda. Kvinnor fick valfrihet, rätt till arbete och inkomst jämförbara med mäns. Frånvaron av menstruation under amning anses nu vara normen, särskilt för mödrar som följer matningsregimen ”on demand”.

Men under förhållanden då unga mödrar i allt högre grad avbryter mammaledigheten, använder mjölkformler, kan menstruationen börja tidigare, och med ett fullständigt avslag på amning återställs menstruationscykeln 10-12 veckor efter förlossningen.

Mödrar som beslutar att föredra att uppfostra barn till sin karriär kan också ibland ha tvivel om tidigt början eller lång frånvaro av "kritiska dagar".

”Jag födde för tre månader sedan, ammar, men min period har redan gått. Det här är normalt?" - fråga unga mammor på forum och på läkarkontor.

Menstruationens början 3-4 månader efter födseln eller tidigare är möjlig av flera skäl:

 • Fullständigt avslag på nattmatning, oregelbundet läge.
 • Otillräcklig ofta applicering av barnet på bröstet.
 • Blandad utfodring.
 • I speciella fall - den snabba förloppet av postpartum-perioden på grund av kroppens individuella egenskaper.

“Ingen menstruation. Kan jag bli gravid? ” - en annan populär fråga.

Amning är en kraftfull regulator för produktion av prolaktin, ett hormon som stimulerar amning och hämmar ägglossning. Ju oftare mamman sätter barnet i bröstet, desto mer prolaktin har hon, vilket innebär att det finns mindre risk för en oönskad graviditet. Med en minskning av intensiteten av amningen är det värt att ta hand om preventivmedel.

”Sex månader senare började jag kompletterande livsmedel. Varför gick menstruationen direkt? ”

Återställning av reproduktionsfunktioner med början av utfodring är naturlig. Ju mindre ofta barnet suger mammas bröst, desto färre hinder för äggbildning.

"Varför är cyklerna under utfodring oregelbundna?"

Konstantiteten i menstruationscyklerna, deras natur påverkas av en förändring i utfodringsregimen, som ett resultat av vilket menstruationen kan gå med riklig urladdning eller helt stoppa. Om efter en minskning av mängden amning, mamman av någon anledning sedan börjar ge barnet oftare, tillfälligt stoppa kompletterande livsmedel, börjar prolaktin återigen produceras i större mängder, vilket blockerar ägglossningen.

”Hon slutade amma efter 1,5 år, ingen menstruation. Vad är det för fel på mig?"

Att försena början av menstruationen även efter fullständig upphörande av amning är inte en patologi.
Menstruationscyklerna återställs inte omedelbart med den sista droppen mjölk. Det tar tid för omstruktureringen av den kvinnliga kroppen, som är vana vid att blockera fertiliteten, särskilt efter utfodring i ett och ett halvt till två år.

”Barnet har lös avföring. Är det sant att detta beror på min menstruation? ”

Om allt är i ordning med städningen i huset och steriliteten hos babyflaskor, kan lös avföring orsakas av felaktig näring av modern själv. Varje lågkvalitativ produkt på matbordet påverkar omedelbart barnets hälsa. Med månatliga perioder är inte lösa avföringar av babyen anslutna på något sätt.

Generellt sett har Internet nyligen blivit översvämmat med myter om bröstmjölkens underlägsenhet under menstruationen. Efter att ha läst de pseudo-medicinska rekommendationerna avskräckte skrämda unga mödrar barnet för tidigt och berövar dem det mest naturliga och kraftfulla skyddet.

Matning och menstruation: avskräckande myter

Myte nr. 1. Mängden mjölk minskar - det är dags att börja matas.

Om barnet ännu inte är 4-6 månader gammalt, är han frisk, han har normal vikt, god aptit, då är en minskning av mängden mjölk när menstruationen börjar inte en anledning för mamma att börja mata. Med användning av förebyggande åtgärder efter 2-3 dagar återställs normal amning.

Det är möjligt att minskningen är imaginär, och återupptagandet av menstruationen sammanföll med början av en amningskris: barnets behov ökade, och moderns kropp är ännu inte redo att ge ut mer mjölk. Problemet är tillfälligt och det är inte nödvändigt att lösa det med blandningar.

Vilka åtgärder kan hjälpa mamma att stimulera mjölkflödet?

 • Lägg ofta barnet i bröstet.
 • Öka varaktigheten på nattmatningen.
 • Drick mycket varmt vatten, ta droger mot amning (apilak, lactovit).

Myt nummer 2. Ett barn vägrar att bröst, eftersom mjölk förändrar smak och lukt..

Menstruation påverkar inte smaken eller lukten av mjölk. Att oroa sig för att barnet kan skada ut bröstet av andra skäl:

 • Moms nervositet och emotionella instabilitet i närvaro av premenstruellt syndrom överförs till barnet.
 • Kanske blir mammas bröst "smaklös", okända lukt skrämmer av.
  Förändringar i den hormonella bakgrunden under menstruationen kan förbättra svettningen, de endokrina körtlarnas arbete och talgkörtlarna. Det kommer inte att finnas några problem med noggrann personlig hygien med att tvätta bröstet med varje utfodring.

Myt nummer 3. Du kan inte amma i dessa dagar: hormoner kommer in i mjölken.

Hormoner är nödvändiga för den normala utvecklingen av barnet, de är i kroppen av en gravid kvinna, i moderkakan, finns alltid i bröstmjölk. "Kritiska dagar" ökar eller minskar inte mängden hormoner och förändrar inte mjölkens sammansättning.

Det är hänsynslöst att tro på allt de säger och skriver. Generellt accepterade normer är inget annat än en riktlinje. Skicka "kvinnliga angelägenheter" under amning eller försenas efter avslutningen - skriv av denna händelse på kroppens personlighet.

Om en kvinna ammar, medan barnet är friskt, lugnt, tillräckligt med mjölk och menstruationen redan har börjat, är hon redo att bli mamma igen.

När man väntar på den första menstruationen under amningen

Födelse är alltid stress för den kvinnliga kroppen. Men flera veckor, månader går och kroppen till den unga modern börjar gradvis anpassa sig till nya förhållanden. Amning håller på att skapas, ett grundläggande nytt sätt att bygga byggs. Och den nyklippta mamman tänker: när menstruationen efter förlossningen börjar med amning. Menstruationen är ju en ständig följeslagare av kvinnor i fertil ålder.

Amningsterminoré

Födelse åtföljs alltid av en process för avstötning av moderkakan. Detta är en mycket "blodig" sak, eftersom det orsakar skador på kapillärerna. Blödning efter separering av moderkakan kan pågå en hel och en halv månad. Sådana utsöndringar kallas suckers. Menstruationscykeln har ingenting att göra med, detta fenomen är en helt annan ordning. Hur många hela perioder börjar?

I de första stunderna efter ett barns födelse börjar den kvinnliga kroppen att producera prolaktin. Huvudrollen i produktionen av hormonet spelas av hypofysen - hjärnans del. Det är prolaktin som ansvarar för utvecklingen av barnets första mat - bröstmjölk. Och det hämmar också uppkomsten av menstruation (det blockerar mognad av folliklar under amning). Denna vilotid för det kvinnliga reproduktiva systemet kallas postpartum amenorré eller amningsterminoré. Detta fenomen observeras hos alla kvinnor som ammar barn inte i tid utan på begäran. Hur länge amenorré kommer att pågå beror på flera faktorer:

 • funktioner hos en viss kvinna;
 • varaktighet och frekvens för utfodring av ett barn.

Det är amning som påverkar hypofysen att börja producera prolaktin. Men trots allt beror det på detta hormon hur många månader efter födseln som menstruationen börjar med Guinea. Om mamman börjar applicera barnet på bröstet mindre ofta 7-8 gånger om dagen börjar prolaktinnivåerna att sjunka. Följaktligen blir menstruationens början mer sannolik.

När börjar menstruationen

Månader efter födseln med amning - när börjar de? Det beror allt på förlusten av hormonsystemet hos en viss kvinna. Och även från funktionerna i GV, som hon utövar. Matar mamma ofta (när barnet vill) eller sällan (enligt behandlingen)? Dricker barnet vatten? Matar det med en blandning? Alla dessa punkter påverkar varaktigheten för den första menstruationen..

Så när börjar de? Här är alternativen:

En månad efter leveransen. Ibland börjar lochia, i stället för att stoppa, i slutet av 30 dagar stå ut med större kraft. Detta fenomen tas ofta av kvinnor för tidig menstruation. Sådana fall är mycket sällsynta, men ändå finns i medicinsk praxis..

Om två, två och en halv månad. Om en kvinna omedelbart överförde barnet till blandningen, då med konstgjord utfodring, kommer perioderna snabbt.

Om tre till fyra månader. Menstruation med GV efter fyra månader är normen och indikerar det goda arbetet i hypofysen hos en ammande mor. Denna situation uppstår också när mamman överför barnet till blandad mat, det vill säga att barnet äter blandningen och bröstmjölken samtidigt, eller när amningen kollapsar helt.

Sex till åtta månader senare. Den vanligaste tidsperioden då återupptagandet av menstruation observeras med vakter. De flesta bebisar går på kompletterande livsmedel, därför ber de om bröst mycket mindre ofta, främst före sänggåendet. Amning börjar gradvis sjunka, hormonnivån tenderar att vara tidigare "pre-gravid" indikatorer. Sexuella homoner stimulerar produktionen av ägg och provoserar menstruation under amningen.

När barnet fyller ett år. Många mammor av "Godastiks" börjar sina perioder, även om amning fortsätter i sin helhet.

Det händer att menstruationen inte inträffar förrän fullständigt avslutad amning med långvarig amning (ett och ett halvt år eller mer). Och börja ett par månader efter den senaste ansökan.

Och alla dessa situationer är helt normala..

Så när börjar menstruationen när du ammar efter förlossningen? Det finns inget korrekt och entydigt svar. Det beror allt på laktationens svårigheter och den kvinnliga kroppen.

Hur menstruationen påverkar amning

Under menstruationen kan vissa mödrar känna att mängden mjölk har minskat något. Barnet vid mammas bröst blir ibland nervöst eftersom mjölken flyter långsammare än vanligt. Lyckligtvis varar denna nedgång inte länge - bokstavligen de första 2-3 dagarna efter början av den första menstruationen efter förlossningen.

I framtiden återgår mängden mjölk till normal och amning förbättras. För de flesta barn kan sådana förändringar dock gå helt obemärkt. Som regel, i ögonblicket från början av den första menstruationen, är barnet ganska gammalt och är på kompletterande utfodring. Detta kompenserar barnet för en viss brist på bröstmjölk..

Vissa experter är benägna att tro att menstruationen indirekt påverkar smakligheten hos bröstmjölk, vilket är anledningen för att barnet vägrar att bröstas. Det finns dock inga bekräftade uppgifter om detta - enligt de flesta läkare påverkar menstruationen inte på något sätt smaken och lukten av bröstmjölk. Därför är orsaken till barnets ångest i mammas bröst inte förknippad med början av menstruation, utan orsakas av andra orsaker.

Den första menstruationen med gv - vad är de

De första menstruationsperioderna efter förlossningen under amningen kan vara vilken som helst - riklig eller svag, långvarig eller två dagar. Allt detta är normalt. Du bör endast vara försiktig om urladdningen är för riklig, som liknar livmodersblödning eller om förseningen varar längre än tre veckor.

Cykellängden på skydd ställs inte heller in omedelbart. Att ställa in menstruationscykeln är en rent individuell fråga. Vanligtvis återgår cykeln till normal 3-4 månader efter avslutad amning. Men om den ammande modern hade en oregelbunden cykel före graviditeten, kan hon stöta på liknande problem även efter avslutad matning. Funktioner i födelseprocessen (naturlig förlossning eller genom kejsarsnitt) i en situation med etablering av menstruation spelar inte någon roll.

Många flickor uppmärksammar det faktum att menstruationen under amningen inte blev lika smärtsam som tidigare - magen tar inte längre, det allmänna hälsotillståndet har förändrats. Kanske är orsaken att livmodern, böjd före graviditeten, har tagit en normal position efter förlossningen. Vissa mödrar märker också att menstruationscykeln har blivit något kortare än vanligt.

När du behöver träffa en läkare

Och även om menstruationens början är en mycket individuell process, måste du i vissa fall tycka gynekologen:

 • När mamman vägrade att amma och menstruationen började inte fyra månader efter födseln. Denna situation kan orsakas av problem i könsorganet..
 • Om du har inaktiverat amningen, men det har inte förekommit några perioder och inte. Vänta ett par månader och gå till läkaren. Detta kan indikera endometrios, inflammation "på den kvinnliga sidan" eller (oftast) hormonella störningar i kroppen.
 • Menstruation under amning är ovanligt rikligt, du måste bära en "natt" som ligger på eftermiddagen och till och med komplettera den med en vattpinne.
 • Spotting har en obehaglig lukt. Detta kan signalera infektioner i könsorganet..
 • Ovanligt svår smärta i nedre del av buken är störande. I en sådan situation bör du alltid snarast gå till gynekologen, och det spelar ingen roll om det hände eller inte.

Många mödrar tror att det är omöjligt att bli gravid under amning, eftersom ägget inte mognar i kroppen. Lätt av detta faktum anser unga mödrar det inte nödvändigt att använda ytterligare preventivmedel. Det har emellertid vetenskapligt bevisats (och bekräftats genom praxis) att graviditet under amning i avsaknad av menstruation är mycket möjligt. Beviset på detta är många fall, som ett resultat av att vädret för babyen dök upp i familjen.

Menstruationen har börjat - mjölken lämnar?

Om perioden började under amningen, betyder det inte alls att det inte kommer att finnas mer mjölk och det är dags att överföra barnet till blandningen. Mängden bröstmjölk är lite beroende av menstruation. Följaktligen kan en mamma mata sitt barn tills hon anser det nödvändigt att krullas eller tills mjölken försvinner spontant. Menstruationscykeln har inget att göra med denna process..

Menstruationen signalerar att reproduktionssystemet är i ordning. Närvaron av sekretioner indikerar möjligheten för en kvinna att få barn, det är för dem som flickor förutsäger många processer i kroppen (till exempel början av ägglossning). Samtidigt är det värdelöst att gissa när den första menstruationen börjar börja efter förlossningen. En ung mamma bör koppla av och njuta av amningsprocessen. Naturen kommer att ta hand om de andra fysiologiska processerna i den kvinnliga kroppen.

Går menstruationen under graviditeten

Kan menstruationen gå under amning och graviditet

Går menstruationen under graviditet och amning? För vissa är svaret på dessa frågor uppenbara, men någon har redan ”förlorat” bland den olika och ofta motstridiga informationen. För att svara på dessa frågor, kom ihåg orsaken till uppkomsten av menstruation.

Menstruation för många av oss är huvudtecknet på att det inte finns någon graviditet. Men i så fall, vad kan vara konversationen om menstruation hos kvinnor i position? När allt kommer omkring menstruation på kvinnor beror på hormonella förändringar till följd av död av corpus luteum, vilket i sin tur uppstår på grund av att inte befruktningen av befruktningen.

Men vad kan då kallas spotting från könsorganen hos väntande mödrar? När allt kommer detta händer, och för många. Oftast är orsaken till detta en farlig patologi - frigöring av fosterägget, och i andra och tredje trimestern - frigöring av moderkakan. Det vill säga att fostret gradvis förlorar kontakten med mamman och kan dö om avskalningen inte slutar. Och därför kan du inte i något fall ignorera det faktum att under graviditet finns det perioder, som, som vi redan har räknat ut, menstruation faktiskt inte är.

Låt oss nu ta hand om ammande mödrar. I deras fall anses även den fullständiga frånvaron av menstruation under hela amningstiden, även om det är två år, vara normal. Självklart är frånvaron av blödning under så lång tid en sällsynthet och det är därför. Menstruation är frånvarande hos ammande mödrar på grund av det höga halten av hormonet prolaktin, vilket hämmar reproduktionsfunktionen och främjar bildningen av bröstmjölk. Men ju äldre barnet är, desto mindre behöver han sin mors mjölk. Redan 6 månader gamla barn får kompletterande livsmedel, vilket innebär att frekvensen av amning blir lägre, prolaktininnehållet också blir lägre och menstruationen kan börja. Och hos vissa kvinnor normaliseras menstruationscykeln nästan omedelbart efter avslutad postpartum och restaurering av livmodern, det vill säga efter 6-8 veckor, och detta trots regelbunden, frekvent amning. Återställningen av en sådan plan indikerar att kroppen är redo för en ny befruktning. Redo, han är redo, men bara en sällsynt graviditet, som började omedelbart efter den föregående, fortsätter säkert och slutar i tid med en naturlig födsel. Kroppen måste få vila, minst 1,5-2 år. Så för varje kvinna, oavsett om hennes menstruation pågår medan hon ammar eller inte, måste hon skyddas från graviditet. Eftersom befruktningen ibland före början av den första menstruationen efter ett barns födelse.

Kan menstruationen gå med amning?

Efter ett barns födelse är första gången från könsorganen frigörande av blod, lochia och sedan successiva sekretioner, vilket innebär att processen för att återställa livmoderens inre foder.

Då kan en viss tid, särskilt när du ammar, finnas en period utan utskrivning. Detta är den så kallade laktational amenorré. Men när menstruationen då börjar under amningen, är den här frågan intressant för nästan alla ammande kvinnor.

Menstruation under amning

Om en kvinna inte ammar efter födseln återställs hennes perioder vanligtvis inom 8-12 veckor, men när amning kan menstruationen återhämta sig vid olika tidpunkter.

Hos vissa kvinnor kommer menstruation under amning att vara frånvarande tills de ammar, medan i andra kommer de några månader efter att de föder. Vad det kommer att bero på?

Perioderna hos en ammande mamma kan återställas individuellt under amningen, det beror på nivån på prolaktin som utsöndras av hypofysen för att stimulera amning och undertrycka ägglossning och menstruationsfunktioner.

Vanligtvis återgår menstruationen när barnet matas i sex månader och när fästningsfrekvensen minskar i bröstet. Och det spelar ingen roll om det kommer att bli menstruation efter kejsarsam amning eller efter naturlig födsel.

Återställningen av väggarna i livmodern sker efter cirka sex till åtta veckor, men med intensiv amning släpps en ökad mängd prolaktin, vilket är ett naturligt preventivmedel. Det ger mammas kropp att koppla av och återhämta sig medan hon ammar barnet.

Kan menstruationen gå med amning

Menstruation under amning kan återställas när som helst, de kan komma under en period från två till fyra månader till två år från födelsedatumet, om en kvinna aktivt ammar under hela denna tidsperiod.

Oregelbundna perioder under amningen

Eftersom hormonbalansen ännu inte har återställts kan den första menstruationen under amning vara oregelbunden och variera i varaktighet och överflöd. Kan det finnas perioder under amningen i en månad och sedan sluta?

Troligtvis måste du tänka på en ny graviditet, om det fanns menstruation, och då fanns det oskyddat sex.

Och om det inte fanns något sexuellt samlag, och samtidigt som menstruationen började och upphörde, bör du rådfråga en läkare för att utesluta möjliga patologier i livmodern och hormonella störningar.

Menstruationscykeln kan ändras i varaktighet: både mellan cykler och blödningstid.

Försenad menstruation under amning

Om det är en försening, medan du lever ett sexliv - bör du tänka på en ny graviditet och göra ett graviditetstest.

Dessutom kan orsakerna till förseningen i menstruationen under amningen vara av samma skäl som utanför amningen - stress, trötthet, sjukdom.

Amning varje månad - efter hur länge mammas kropp är helt återställd?

Efter uppkomsten av det länge efterlängtade barnet är alla kvinnor utan undantag bekymrade över att kroppen ska återhämta sig. Många är oroliga för om menstruation uppstår under amning och när de dyker upp..

Det är känt att i födelsen i genomsnitt varar upp till åtta veckor, under vilken tid livmodern får sin ursprungliga storlek och moderns kropp återanvänder för att amma barnet. När visas menstruation?

Månadsvis efter förlossningen

Menstruationens början efter förlossningen beror på många faktorer. Dessa inkluderar:

 • hormonell bakgrund;
 • reproduktionssystemets tillstånd;
 • metod för förlossning;
 • vilken typ av utfodring har barnet.

Studier visar att om det inte finns någon amning, återställs cykeln 15 veckor efter födseln. På ammande mödrar, på grund av det ökade hormonet prolaktin, förekommer menstruationen senare. Oregelbundna perioder under amningen är acceptabla, detta kan bero på många faktorer.

 • Om barnet ständigt ammas kan cykeln bara återställas efter amning.
 • Om utfodringen är blandad och läkarna rekommenderar att börja utfodring från 6 månader, kan menstruationen börja när som helst.

Det finns emellertid fall då cykeln återställs även med full naturlig utfodring, vilket påverkas av långa pauser mellan matningen.

När det gäller naturlig utfodring under menstruationen är läkarna säkra på att det inte behöver avbrytas. För närvarande förändrar inte mjölken dess egenskaper och smak. Det viktigaste att komma ihåg är att när du ammar kan du bli gravid och oroa dig för det innan du återställer ditt intima liv.

I genomsnitt bör en hel cykel återställas inom tre månader efter avslutad amning, om detta inte inträffade måste du se en läkare för att diagnostisera orsakerna till en sådan patologi, eftersom det kan vara resultatet av ganska allvarliga kroppsproblem. Det viktigaste att komma ihåg är att god naturlig utfodring är mamma god fysisk och psykologisk hälsa..

Kan jag bli gravid medan jag ammar

Detta är den näst vanligaste frågan för mödrar. Många är helt säkra på att en sådan naturlig metod som amning skyddar dem helt från nästa graviditet. Det finns emellertid fall då det även är möjligt att bli gravid ett barn. Detta är möjligt även i frånvaro av menstruation. Det bevisas att en ny graviditet kan inträffa vid den första ägglossningen, vilket kan uppstå obemärkt.

För att minimera graviditeten under amningen måste följande regler följas:

 • Utfodring bör inte ske enligt vissa timmar utan på den första begäran från barnet. En fullständig avstötning av eventuell extra utfodring och till och med ett avslag på vatten. I genomsnitt bör ett barn få 10 små matningar eller 6 långa under dagen. Maximala intervaller mellan dem är 5 timmar.
 • Dessa regler fungerar när barnet ännu inte är 7 månader gammalt. Äldre barn ges kompletterande livsmedel, vilket innebär att mindre mjölk behövs. Det är från denna period man måste börja skydda sig om man inte vill bli gravid igen.

Om du är orolig för frågan om det är möjligt att bli gravid, om du ammar, måste du först svara på följande - har du något emot att födda vädret? Även om befruktningen omedelbart efter förlossningen inte är helt bra för ditt hälsotillstånd på grund av hormonella förändringar i kroppen och amningen av barnet. Läkarna säger att det bästa alternativet för en andra graviditet är två år efter föregående födelse. Under denna tid kommer kroppen att återfå styrka och även mamma kommer att kunna vila moraliskt. Många mödrar i samtal med varandra hävdar att "jag ammar, det finns inga perioder, det är omöjligt att bli gravid." Som ni vet inträffar den första menstruationen efter ägglossningen, så att graviditet kan uppstå även utan perioder, som helt enkelt inte har tid att börja.

Amning preventivmedel

Modern medicin har utvecklat konserveringsmedel för ammande mödrar som inte skadar barnet som fortfarande får mjölk.

 • Barriär preventivmedel. Det inkluderar kondomer och vaginalmembranen. De har högpresterande indikatorer. Om det finns ökad torrhet i vaginalen, är smörjning nödvändig. Membranet - är ett kupoligt kupollat ​​latexlock som blockerar vägen till livmoder från spermier, dess effektivitet med god användning når 90%.
 • Spermicidala medel. Sådana medel inkluderar krämer, tabletter och suppositorier. Principen för deras huvudsakliga handling är förknippad med skapandet av en viss miljö i kroppen där spermier dör. Effektiviteten är 80%, vilket är ganska lämpligt för ofullständigt återställd fertilitet. Huvudämnena tränger inte in i mjölk, vilket innebär att ingenting hotar barnet.
 • Spiral. Det är ett utmärkt verktyg om det inte finns några kontraindikationer. Dess giltighetsperiod är från 5 till 7 år, dessutom kan dess utvinning genomföras under vilken period som helst. Denna enhet kan installeras 8 veckor efter leverans, närvarande är livmoderhalsen fortfarande mjuk, vilket gör det lättare att installera spiralen utan skador. Tillförlitligheten för denna metod är nära 100%.
 • P-piller är acceptabla preventivmedel för amning. I apotek finns i dag tabletter som inte innehåller etinylöstradiol, de kallas minidryck. De kan användas redan två månader efter barnets födelse. Studier har inte visat någon effekt på mjölkens kvantitet eller kvalitet, och inte heller negativa effekter på barnet. Det är bättre att använda dem efter att ha konsulterat en läkare. Denna metod kräver emellertid att tidsfristerna uppfylls; om det är sent försenar läkemedlets effektivitet betydligt.

Amning förebyggande är viktigt för att inte få en oplanerad graviditet. Antalet preventivmetoder är ganska olika, varje ammande mamma kan välja vad som är rätt för henne.

Amning under graviditeten

Denna situation inträffar ganska sällan, men sker fortfarande. Vi pratar om graviditet under utfodring, det kan vara antingen en planerad eller en slumpmässig episod. I början av graviditeten uppstår alltid många frågor om utvecklingen av ett nytt liv och hur man inte skadar det. I den här situationen är det bättre att omedelbart kontakta en barnläkare-gynekolog som kommer att förklara alla funktioner i amningen under den andra graviditeten.

Enligt experter är detta inte ett problem för amning om graviditet går normalt. Det viktigaste att komma ihåg är att naturen har lagt grunden, att ge allt bäst till barnet i livmodern, vilket innebär att du måste ta hand om ytterligare näring för barnet och mamman. Du kan behöva börja ta vitaminer för att fylla på kroppens balans..

Om du matar under en ny graviditet kan du uppleva lätt obehag, som snart går. Det hormon som produceras genom utfodring påverkar inte musklerna i livmodern och leder inte till för tidig födsel. Endast en läkare kan ge råd om avbrott i utfodring efter undersökning och nödvändiga tester. Självekommunikation kan utföras om modern har toxikos, den första födelsen var för tidig, tidigare var det missfall eller blödning.

Om graviditeten har inträffat när barnet redan är ett år gammalt, är det bättre att sluta mata, även om barnet själv gradvis vägrar, eftersom mjölk inte kommer att vara så smakfull för honom. Om barnet inte har uppnått denna ålder är den bästa tiden för att avbryta naturlig utfodring 2 månader före födseln, under denna tid kommer barnet att anpassa sig till den nya dieten, och mamman kommer att kunna samla styrka innan den nya födelsen. Det är viktigt att komma ihåg att det exakta svaret på frågan om det är möjligt att amma under graviditeten i ditt specifika fall endast kan ges av din läkare.

Amning Graviditetstest

Kan jag bli gravid när jag ammar? Svaret är ja. Du kan förstå när detta hände med ett graviditetstest. Med hjälp av ett graviditetstest fastställs en förhöjd nivå av humant korioniskt gonadotropin. Om en kvinna ammar ett barn och samtidigt leder ett aktivt sexliv är det bättre att göra sådana test varje månad. Testet kommer att fastställa graviditet inom några dagar efter befruktningen, och amningen påverkar inte dess noggrannhet..

Om den ammande modern återhämtade cykeln och det var till och med en liten försening, men testet visade ett negativt resultat, är det bättre att genomföra den igen efter ett tag. Kanske ägglossning inträffade närmare slutet av cykeln, och hormonnivån har ännu inte lyckats stiga.

Tecken på graviditet under amning

Hur bestämmer jag graviditet med amning? Hos de flesta kvinnor åtföljs upprepad graviditet av följande symtom:

 • en förändring av mjölkens kvalitet, som kan bestämmas av barnets beteende;
 • en minskning av mängden mjölk, utan anledning;
 • ömhet i brösten;
 • typiska tecken på toxikos;
 • cykelfördröjning.

Kan jag bli gravid medan jag ammar? Svaret är ja. Det är viktigt att komma ihåg detta när du återvänder till det normala sexuella livet efter förlossningen. Ska jag föda ett andra barn omedelbart efter det första? Även om läkare rekommenderar att du tar en paus på 2 till 3 år mellan födslarna, om du känner att du har styrkan att föda ett andra barn omedelbart efter det första, föda! Faktum är att bland dina vänner finns tvillingar och till och med tripletter! Och ingenting! Mamma klarar sig. Även om det inte är lätt.

Om du är en anhängare av tydlig planering, en balanserad inställning, en försiktig mamma, kanske du bör ta en sekund till ett andra barn. När allt kommer omkring tar fodring bort moderens kropp användbara ämnen, vitaminer och mineraler samt fysiska och emotionella krafter. Dessutom är att ta hand om ett barn inte en semester, utan hårt ansvarsfullt arbete. Därför inte tvinga dig själv, det är bättre att vänta lite och sedan njuta av moderskapets nöjen igen.

Amning varje månad

Menstruation under amning är inte så sällsynt. De flesta unga mödrar är intresserade av om menstruationen går vid amning, om det påverkar återupptagandet av menstruationscykeln och om det är möjligt att fortsätta amma under menstruationen.

Födelsen av en ny person är ett verkligt mirakel. Och till och med nu, under XXI-talet, är många myter och fördomar förknippade med graviditet, förlossning, matning av barnet. Vissa bör inte lyssnas på, medan andra inte var vidskepelse alls, men fakta bekräftade av erfarenheterna från våra mormor och modern vetenskap..

Postpartum Återhämtning

I nio månader var allt i kvinnans kropp underordnat ett mål - ett barns födelse. Därför är återhämtning efter förlossning inte en snabb process.

Till att börja med fortsätter blodiga utsläpp från livmoderhålet, som kallas lochia. De liknar menstruationen, men deras natur är annorlunda. Livmodern träder samman, slemhinnan återställs på de platser där moderkakan har separerat sig från den. Vanligtvis varar dessa sekret, initialt mörka, sedan ljusare, 5-8 veckor. Menstruationscykeln återställs senare.

När kommer menstruation vid amning

När börjar menstruationen, och viktigast av allt, påverkar amningen deras förnyelse? Modern forskning gör att vi kan svara: ja, det gör det. Alla kvinnor är olika, både individuella och varje graviditet, men det finns fortfarande vissa mönster.

Hormonet prolaktin ansvarar för produktionen av bröstmjölk i moderns kropp. Det stimulerar arbetet i bröstkörtlarna, men det bromsar också äggstockarnas arbete, nämligen ägglossningsprocessen. Och medan det inte finns någon ägglossning, finns det ingen månad.

Det är viktigt att veta att prolaktinproduktion och amning är beroende av varandra. Om en ung mamma ofta sätter barnet i bröstet, produceras mer hormon, mer mjölk, längre perioder.

Det antas att hos kvinnor som applicerar barn på brösten på begäran och inte introducerar kompletterande livsmedel, återställs menstruationscykeln på ungefär ett år.

Månader efter födseln under amningen, när bröstmjölken kompletteras med vatten och blandningar, kommer tidigare - efter några månader.

Om mamman inte ammar kan hennes perioder börja nästan omedelbart - om en månad eller två. Men vi upprepar: det här är mycket ungefärliga datum.

Du måste vara beredd på det faktum att om menstruationen har börjat betyder det inte att de är etablerade och omedelbart kommer att gå dag till dag - det tar tid. Dessutom, efter förlossningen, särskilt den första, förändras menstruationens natur. De blir vanligtvis mindre överflödiga och mindre smärtsamma än de var innan graviditeten..

Det antas att amning helt garanterar skydd från början av menstruation, vilket innebär att det är en pålitlig preventivmetod. Det är en myt. Amning är ett avskräckande, men inte en garanti.

Ta hand om preventivmedel, behandla dig själv noggrant och konsultera en läkare vid tveksamhet.

Fortsätt att amma under menstruationen

En hel "samling av legender" är relaterad till huruvida det är möjligt att amma under menstruationen. Modern medicin svarar på denna fråga otvetydigt - det är möjligt och nödvändigt.

Idag förändras varken smaken eller lukten av bröstmjölk, och berättelserna om att barnet inte tar bröst är inget annat än fördomar. Bara under menstruationen (alltid!) Ökar svettningen och det finns många svettkörtlar runt bröstvårtan. Ta en dusch oftare - detta löser problemet.

Detsamma gäller åsikter om det ökade innehållet av hormoner i bröstmjölk under menstruationen. Det finns alltid hormoner i mjölk. Tack vare dem bildas barnets immunitet. Bröstmjölkens sammansättning är unik, kan "anpassa" sig över tiden till barnets växande krav, och inga blandningar kan ersätta den.

Om det finns någon verklig fara, är det så att vägran att föda i tre till fyra dagars menstruation kan leda till en minskning eller till och med avslutande av amning.

Därför, även om perioden med amning har börjat, fortsätt att mata barnet, inte beröva honom din mjölk och dig själv - detta extraordinära nöje.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till feber före menstruation

Om temperaturen stiger före cykeln kan orsakerna vara: individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen; premenstruellt syndrom; graviditet; gynekologiska sjukdomar....

Hur man använder Terzhinan vid erosion?

Vid behandling av erosion i livmoderhalsen används läkemedel med både lokala och allmänna effekter i stor utsträckning. De används som huvudläkemedel för dåligt utvecklad erosion, samt som hjälpmetod vid kirurgisk behandling....

Tilldelningar hos flickor - typer och orsaker


Tilldelningar i olika färger, från vit till gul och brun, är en av de vanligaste orsakerna för flickor och unga flickor att se en gynekolog och ett lika populärt ämne för diskussioner på medicinska webbplatser och kvinnors forum....