Kritiska dagar

Harmonier

Från det slutna kvinnliga samhället Endast flickor.

På morgonen fanns det kritiska dagar. Och de hände i tid (kanske ett par timmar tidigare), men i en aldrig tidigare skådad volym. Och här står jag, vacker, i centrum av staden, i lätta jeans, inför en massagesession och ett möte på jobbet - jag står och bedömer katastrofens omfattning. Som ett resultat var det inte alls skrämmande: Jag var tvungen att tvätta jeans i toaletten, torka dem under massagen (pepparrot de torkade, naturligtvis) och satt på kontoret i våta byxor i ytterligare en och en halv timme, lindade en sken av en bred halsduk på toppen.

Det kostade lite blod, jag är ledsen för ordalaget :) Förutom massören gissade ingen om någonting.

Jag värnar om hoppet att jag inte är ensam och var och en av er har upplevt något liknande. Så låt oss dela våra historier om att komma in i besvärliga situationer och framgångsrikt (eller inte) komma ut ur dem!

En av mina bekanta på ett datum registrerade sig med skratt. Han säger att han snabbt var tvungen att beställa en flaska vatten och lika snabbt oavsiktligt kasta över sig själv, så att det fanns en anledning att springa till toaletten för att skölja.

Burk :)) Jag hällde på något sätt bara en kopp te för mig själv mellan benen. Det är bra att datumet var med en vän och vi tyngde över det. Det här är frågan om kvistande freaks och pryncesser :))

En morgon pratar jag med en ny anställd, och jag sorterar något på bordet, bredvid mig finns en kopp kaffe som jag häller på mig själv säkert. Jag hoppade in, förbannade, torkade, ber om ursäkt. Och han: "ingenting, ingenting, den tidigare chefen varnade mig" :))

Det var en vild situation på sommaren, men jag var relativt lycklig med omständigheterna.
Värmeblödningen visade sig vara oförutsägbart tung, men jag fick reda på när jag gick in i den vänliga avdelningen: på en sekund droppades mina vita nya träskor med blod som flödade ner på benen under min kjol.
Den vänliga avdelningen, lyckligtvis för mig, var från tre flickor som omedelbart gav servetter, och kvinnors rum för slutstädning var nära.

Exakt! Det var ungefär samma bara på tröskeln till dagis, där jag kom för att spela in barnet :) Jag torkade också golvet i omklädningsrummet :)

Det mest irriterande i publiken efter föreläsningen var att lämna en stor pöl på stolen (det var i allmänhet outhärdligt), det var tydligt att du inte kommer ut ur den här situationen på något sätt, du kunde inte komma ut ur den längre, och därför torka pölen med en servett, lindade den i en jacka och stampade hem. Det konstigaste är att ingen utom min flickvän märkte mina manipulationer, det vill säga all förlägenhet ligger i vårt huvud.

Jag fick en naturlig pöl, men vår filologiska fakultet, 105 flickor, tog denna situation som helt vanlig :)

(grimly) Inte längre än förra månaden. Utflyktbuss, ett aldrig tidigare skådat antal månatliga perioder mot bakgrund av blodförtunnande tabletter. Det finns ingenstans att byta kläder och ingenting, en stol i sammetstyp.
Det räddade bara att T-tröjan var upp till knäna, jag var tvungen att sätta en påse på min plats och grynade tänderna ihop för att beundra skönheten :))

Jag kom ihåg det fruktansvärda - tåget Moskva-Chelyabinsk, att gå två nätter och en dag, det var värt att ta tåget - OPA - och naturligtvis inga packningar med mig, jag var tvungen att gå ut med toalettpapper och en handduk :)

Och min doprud träffade i allmänhet en sådan man. Det häller alltid ut ur henne som en hink, ja, hon väntade på någon i mariot, eller något, hon stod upp - och under är en röd plats på en svart och vit stol. En kille i närheten erbjöd sig att ta henne hem. I allmänhet träffades de på något sätt där.

Det verkar för mig att vi är så rädda att det är på detta sätt som vi är vanära inför män, men det är de som på något sätt mer känsligt behandlar sådan perdumonoklyami :)).

Jag gick på ett datum och samma sopor hände, mina byxor var bara svarta, men jag slog mig in i en tröja - jag har ljugit att det är kallt ute, och jag har på mig tunna byxor och jag är rädd att fånga mig själv att jag inte behöver.

Vi var unga punkflickor när det bara hände med min flickvän. Dessutom är platsen liten, men hon var säker på att alla bara stirrade på den ovala mörka fläcken på hennes jeans. Nicho - gick ut i vestibylen (det stod i e-postmeddelandet), tog ut en penna och målade jeans på den så att bokstaven "O" i ordet "FILM" kom ut ur denna plats :)))

Frågan om hur muskoviterna känner sig vid sådana förlägenhet.
Flickvän tittade på hela bilden.
Underjordisk vagn.
En flicka i en vit kjol reser sig upp och går mot utgången.
En man som sitter bredvid honom, snyggt för hela bilen, rapporterar:
- Flicka! Du. uh PÅ KJÖTVILLAGE.
När en vän berättade, skrattade vi som hästar.
Men när jag tänkte mig på den där flickan skulle jag skjuta sig själv där :)

Det påminde mig väldigt mycket om historien om hur vår ryska lärare vid Moskva State University (värdig jud) som berättade om vissa metaforer etc. gav ett exempel på hur ett ord kan ha många betydelser:
- Sommar, lätthet, jag ser att i en tunnelbana står en tjej framför mig och det finns en droppe svett på hennes nacke. Jag sa till henne, "tjej, du flödar".

Maman säger att en student nyligen kom ut för att svara på tavlan, och det finns ett blodig spår bakom henne
pojkarna förstod inte ens omedelbart - var kom de ifrån, de rädda :)

Min mamma växte upp nästan utan mormor, min mormor är geolog. Och även om hon i princip visste om menstruation (min mormor nämnde något sådant mellan de båda parterna), gick detaljerna från min mors medvetande. Därför, när hon hände för första gången, tillbringade hon en dag hemma med bomull i sina underbyxor, och nästa morgon bestämde hon sig för att hon hade betalat sin kvinnliga skuld den här månaden, drog ut bomull, tog på sig en vit (!) Klänning och gick på bio med pojken.
Väl. Pojken visade sig vara en bra. När de stod upp efter släktingen, och han, som en gentleman, släppte henne framåt, tog han snabbt av sig jackan och sa: "Sasha, ta på mig min jacka." Mamma försökte vara envis, frågade varför det var och flirtade att hon inte var kall, men pojken var ihärdig och tog henne hem i en jacka.

Jag var 14 år gammal, det var en varm sommar och jag promenerade i centrum med en flickvän. Efter att ha använt de sista pengarna på glass bestämde vi oss för att åka hem. Min flickvän dök in i Kuznetsk-bron och jag bestämde mig för att gå till Lubyanka.
Passerat, jävla det. Vid ingången till tunnelbanan insåg jag att det är här. 2 veckor tidigare. Jag har en tunn vit vit kjol, under vilken jag har tunna vita (naturligt) trosor. Och IT - mycket. Mycket av. En rövhål kryper till toaletten i barnvärlden. Redan häller blod i benen. Och toaletten betalas. Men jag tillbringade de senaste 10 rubelarna på glass.
Och, viktigast av allt, är betalaren en man. Jag bad om att hoppa över - "inte tillåtet." Om menstruation säga - blyg.
Jag står vid väggen och brusar. Hela röven är redan i blodet, det finns inga packningar med dig, det finns inget att köpa heller. Även om en man skulle släppa in mig, såvida de inte skjuter på toalettpapper. I ringen.
Det stod brusande i cirka 10 minuter, tills en anständig pöl flödade på golvet och det märktes inte av någon godhjärtad moster som av någon anledning beslutade att jag hade missfall. Förklarade genom tårar att nej, bara varje månad.
Tanten uppskattade omfattningen av katastrofen. Jag betalade bonden för ingången (samtidigt infogade det första numret) och sa till henne att vänta i båset. Hon återvände på 10 minuter med packningspackor, trosor från fabriken Krasnaya Zarya och någon yttre kjol.
Jag försökte hela tiden få hennes telefon för att få tillbaka pengarna - vinkade.
Jag kommer att vara tacksam för henne hela mitt liv.

Allt du behöver veta om din första period

Vem och vad det än heter, men menstruation är en vanlig del av en flickas liv. Om du är frisk, kommer det förr eller senare att hända dig.

Text: Maria DenisovaMarch 5, 2017

Och detta är helt normalt och har hänt kvinnor sedan antiken. Känn dig inte upprörd eller generad. Naturligtvis undrar du när och hur detta kommer att hända. Vad förväntar du dig? Vi konsulterade här och beslutade att samla all nödvändig information om menstruation på ett ställe. Speciellt för dig.

Vad är menstruation?

Ja, ja, vi vet att naturligtvis allt detta länge har varit känt för dig. Men bara i fallet, vi upprepar igen. Om din period började betyder det att du (oops!) Ska bli gravid och föda ett barn så snart som möjligt. Nej, du behöver inte göra det just nu. Men nu kan du bli mamma. Och du bör komma ihåg det.

Om du kort förklarar den mystiska processen kommer den att bli så här. Menstruation är en del av menstruationscykeln. Med denna cykel förbereder den kvinnliga kroppen sig till graviditet varje månad. I början av cykeln bildas ett nytt slemhinnor i livmodern. Någonstans mitt i cykeln kommer ett nytt ägg ut ur äggstockarna. Om ägget inte befruktas under nästa hälft av menstruationscykeln, kommer det tillsammans med slemhinnan ut. Detta är menstruationsblödning.

Din menstruationscykel styrs av hormoner som produceras av det endokrina systemet. Cykeln är vanligtvis indelad i tre faser: follikulär, ägglossande och luteal.

Den follikulära fasen börjar med början av menstruationen. Under denna fas stiger din östrogenhormonnivå. För närvarande mognar ett nytt ägg i äggstockarna, och livmoderns väggar är täckta med en ny slemhinna, redo att acceptera ett befruktat ägg. All denna magi varar från cirka 1 till 13 dagar i cykeln (om det är 28 dagar).

Då, runt mitten av cykeln, sker frisättningen av luteiniserande hormon, ägget lämnar follikeln och ägglossningsfasen börjar. Det är den kortaste och varar cirka 3 dagar, från 13 till 16 dagar av den 28-dagars menstruationscykeln.

När ägglossningen slutar börjar menstruationscykelns lutfas. Din kropp börjar intensivt producera progesteron. Om ägget inte befruktas, kommer det efter cirka 12 dagar ut, tillsammans med slemhinnan. Menstruation och en ny cykel börjar.

När flickor börjar menstruation?

Normen beaktas om den första menstruationen inträffar under perioden 9 till 16 år. Detta inträffar vanligtvis vid 12-13 år. Men om det hände dig lite tidigare eller lite senare, oroa dig inte. Det här är normalt. Början på menstruationen, det kallas också det vackra ordet "menarche", är ofta genetiskt förutbestämt. Så du kan fråga när detta hände mamma och mormor. Kanske kommer din menarche att hända på samma ålder. Om du redan är över 16 år och din menstruation fortfarande inte börjar kan du ha primär amenoré. I alla fall måste du konsultera en läkare.

Blodig historia: hur kvinnor brukade hantera menstruationen

Människor från antiken, från Mesopotamia till Rom, höll sig till en metod för beskrivningen av menstruationen. För att vara exakt - fullständig tystnad. Under loppet av 4 tusen år av inspelad historia bland ett dussin olika kulturer har människor lämnat nästan ingen information om hur kvinnor lyckades hantera besvär.

Till att börja med är menstruation i antiken och nu ett något annorlunda fenomen. Först av allt, eftersom en stabil cykel var mer troligt en sällsynthet än en norm. Dålig näring och brist på vitaminer ledde till en obalans i hormonbalansen, och detta ledde i sin tur till en obalans i menstruationscykeln. Menstruationen kunde stoppa helt om kvinnan var hårt utmattad.

Tamponger och antika Egypten

Mycket ofta på Internet kan du hitta uttalandet om att tampongerna var kända för de forna egyptierna. Omnämns i detta sammanhang av Hippokrates, "medicinens far", som påstods nämnde små träpinnar inslagna i mjukt linne, som kvinnor satte in i vagina.

Dr Helen King, som har ägnat historiska studier åt menstruationen i många år, hävdar att det ursprungliga citatet från Hippokrates aldrig hittades, och att myten användes allmänt i reklamkampanjer för kända varumärken - tillverkare av produkter för personlig vård för kvinnor.

Detsamma gäller för anklagelser om tamponger i antika Egypten och Grekland. Men bevisen på att romarna fästes på linne subligaculum - absorberande bomullsdynor - det finns.

Medeltiden

Om du svarar på frågan mycket kort, vad gjorde kvinnor fram till 1800-talet under menstruationen, kommer svaret att vara detta: ingenting. De flesta europeiska kvinnor bär inte underkläder, så det fanns ingenstans att fixa tyget.

Men det fanns också undantag. En alternativ metod för de rika var trasskydd, som fästes mellan benen med ett speciellt bälte som fästes runt midjan. Vi vet till exempel att Elizabeth I, drottning av England, ägde tre svarta sidenband.

En "civiliserad" strategi för deras hygien involverade också bitar av vävnad som pressades in i slidan för att stoppa blödningen. Men de flesta kvinnor låter helt enkelt blodet flöda naturligt. Detta visade sig, enligt uppgifterna, inte överraska någon.

Laura Klosterman Kidd, en expert på denna fråga, studerade 17 kvinnodagböcker och råd om vad man ska packa på en resa. Hon mötte inte ett enda omnämnande av föremål som åtminstone på något sätt kunde göra livet enklare för en kvinna under denna period..

Inget förändrat. En tysk läkare skrev 1899: "Det är helt motbjudande att blöda på din skjorta och sedan bära den från fyra till åtta dagar, det kan lätt leda till infektioner".

Ja, vissa kvinnor använde "menstruationsvävnad", men de flesta kvinnor hade inte råd med så dyrt nöje..

Samtidigt förbjöds till exempel kvinnor ”i dessa dagar” att arbeta i fabriker, särskilt livsmedelsfabriker - man trodde att de kunde ”förgifta” produkter.

12 fakta om menstruation under medeltiden, som nu är skrämmande att höra

Hmm, flickans liv under medeltiden kan inte kallas söt. Om bara på grund av en sådan naturlig fysiologisk process som menstruation, behandlade de mildt sagt konstigt.

På vilket sätt? Nu ta reda på det!

1. Medeltida kvinnor satte in bitar av material som absorberade menstruationsblod

Mycket bekvämt, eller hur? Tvättade en trasa och kan användas igen!

2. Ibland vägrade "trasan" att stanna på plats och föll på golvet till värdinnan och alla som såg henne

För kristna var menstruationen ett djupt misstänksamt fenomen. De kallade "trasor" monströsa eller otäcka trasor.

3. Många män trodde menstruationsblod förgiftat och trodde att det kunde förstöra vin, döda grödor och till och med orsaka rabies hos hundar!

I allmänhet betraktades hela menstruationsprocessen som något motbjudande och skamligt..

4. Många "experter" trodde att menstruation är en sjukdom som behöver behandling

Folket trodde på idéerna från Hippokrates, som uttalade att kvinnors stillasittande livsstil inte tillät dem att "spendera" allt sitt blod, så att kroppen själv blev av med överskott.

5. Om flickan inte började sin period i tid föreslog läkarna att ta blod från blodåren

6. En del använde inte så kallade "trasor" alls, vilket tillät blod att blötläggas direkt i kläder

Därefter tog kvinnorna på sig underkjortor för att på något sätt dölja blodutgången.

7. Rött var den vanligaste färgen för kvinnors kjolar. Du gissade nog varför

8. Det var vanligt att bära muskotnötter eller små påsar med torkade blommor för att dölja lukten av blodtryckt tyg

9. Vissa kvinnor använde till och med mossa som ett sanitetsunderlag

10. Ett av sätten att bli av med tunga perioder var att bränna en padda och bära askan i en påse i midjan

11. Om en kvinna inte började i tid, fick hon besked om att sätta in den ull som blöts i kokta gurkor och mjölk i slidan

12. Människor trodde att om de hade sex under menstruationen skulle barnen föds röda

Och vissa män tyckte att menstruationsblodet var så giftigt och giftigt att det kunde bränna huden på en manlig penis.!

Hälsa
i Sovjetunionen: Vad de sa
om dem i pressen

Från den naturliga processen till ”familjeföretaget”

Text: Elena Dogadina

Ämnet om menstruation i media är fortfarande ett tabu - och diskussionen är dold av en blå vätska och eufemismer som "dessa" eller "kritiska" dagar. Det verkar som om det alltid har varit så, men inte riktigt - i Sovjetunionen under många år skrev de öppet om menstruation, och artiklarna åtföljdes av teckningar av livmodern. Vi förstår historien om förhållandet till menstruation i Sovjetunionen - med hjälp av pressen, böcker och historiker Pavel Vasiliev.

Vid denna tid, när ägget mognar, förefaller kvinnan blod, eller, som de annars kallas, förordningen eller menstruationen. I Ryssland händer detta vanligtvis på 13: e eller 14: e året. Från den ålder då mognad av ägg och regula börjar, tjejen börjar förvandlas till en tjej. Hon börjar bli starkare, hennes röst förändras, ibland förändras karaktären. Vid denna tidpunkt blir flickor ibland mycket irriterande.

”ARBETARE”, nr 6, 1923

← Under tjugonde och trettionde året publicerade partipressen texter om menstruation i minst varje andra nummer. Doktor i historiska vetenskaper Alisa Klots anser att detta kan förklaras med den tidiga sovjetiska hygienkampanjen - den genomfördes aktivt fram till efterkrigstidens år, då den viktigaste migrationen från byar till städer ägde rum och befolkningen lärde sig grundläggande hygienfärdigheter. Under denna period skrevs menstruationen medicinskt torrt och i fallet. Doktorand i historia, postdoktorand vid Van Lear-institutet i Jerusalem, Pavel Vasilyev, säger att landet under de första åren efter revolutionen ”hade starka emansipatoriska känslor”.

Under blodet inuti livmodern sväller, blir livmodern lös, fylls med blod. Öppningen i livmoderhalsen öppnar lite, och blodet smittar ut. Menstruationen varar på olika sätt: 3-5-7 dagar, - och visas var 3-4: e vecka. Om menstruationen varar längre eller visas oftare, är detta redan en sjukdom, och du måste se en läkare.

Arbetaren, nr 6, 1923

→ FORSKARE ERIC NAYMAN SKRIVAR att Alexandra Kollontai betraktade menstruationen som något obehagligt obligatoriskt för kvinnor, vilket skulle vara trevligt att bli av med. Man trodde att menstruationen kommer i vägen för en kvinna att fullborda lika rättigheter med en man, men de betraktas inte som en viktig kvinnlig upplevelse. Detta är helt enkelt ett fenomen som kvinnor är föremål för, och därför skrev de om dem såväl som om all annan "medicinsk" högspecialiserad information - ett nödvändigt minimum. För ytterligare data eller för cykelavvikelser rekommenderades de att gå till läkaren.

Menstruation är därför inte en sjukdom; enligt lagens bokstav är en kvinna inte underkastad befrielse från arbete under menstruationen. Men det finns ett antal kvinnor som på grund av olika kroppsförhållanden fortsätter menstruationen, särskilt under de första dagarna, extremt svårt. Läkare föreskriver en kvinna som inte arbetar i företaget, fullständig vila (liggande i sängen) i en till två dagar.

”ARBETARE”, nr 7, 1924

← DISKUSIONER OM MENSTRUKTIONER OCH JÄMFÖRELIGHET utfördes på nivån om man skulle ta ledighet på menstruationsdagarna. En professor i sovjetisk historia, Melanie Ilic, i en studie med titeln "Sovjetiska kvinnors arbetare och menstruation: En forskningsanmälan om arbetarskydd på 1920- och 1930-talet," skriver att menstruationen ägde rum i fabriker där det fanns fler kvinnor än män. Kvinnor kunde ta en ledig dag flera dagar i månaden - även om vissa inte medvetet använde den. Pavel Vasiliev anser att detta också är karakteristiskt för den nuvarande situationen: å ena sidan kan menstruationstiden betraktas som ett progressivt lagstiftningsinitiativ. å andra sidan verkar de automatiskt innebära att den kvinnliga kroppen fungerar sämre flera dagar i månaden än den manliga kroppen, och den manliga kroppen tas som standard.

Men inte alla partipublikationer under denna period har starka feministiska känslor. I "Women's Journal" 1926 publicerades till exempel materialet "Chemistry of Women's Moods" - det beskriver att en kvinna blir okontrollerbar i flera dagar i månaden, och i psykiatri diagnostiseras hon med menstruationspsykos: "Därför är en kvinnas människas förnuft i menstruationsperioden är verkligen begränsad. Statistik illustrerar denna punkt med en indikation på en ökad förkärlek för brott. Det visar sig att cirka 50% av alla självmord bland kvinnor faller under regleringsperioden ".

Om den kvinnliga äggcellen inte möter spermierna, fortsätter den oförgiftade äggcellen fortfarande in i livmodern och dör. Ytskiktet på det svullna livmoderfodret smalnar; det åtföljs av blödning; vad vi kallar menstruation händer.

Arbetaren, nr 7, 1947

→ EFTER Krig, under andra hälften av fyrtiotalet och början av femtiotalet, i medicinska tidskrifter medicinska detaljer, uppmärksamhet på hälsa och hygien ersätter ångest uteslutande för en kvinnas reproduktiva tillstånd. Pressen påminde om att menstruationen försvinner eller utskrivning, en kvinna måste omedelbart träffa en läkare tills komplikationer uppstår - hon måste också bli mamma.

Pavel Vasiliev tillägger att landet under Stalin-perioden, i samband med militarisering, var intresserat av nya medborgare, och framför allt, i soldater. Detta märks mest under efterkrigstiden, då en kvinna betraktades som en "inkubator" för produktion av människor, och inte bara i Sovjetunionen - andra länder som drabbades av kriget försökte också kompensera för förluster. Under denna period straffades medicinsk vårdslöshet, fall då en läkare genom sina handlingar orsakade skada på en kvinnas reproduktiva hälsa särskilt hårt, tillägger Vasiliev. Följaktligen talade de inte om menstruationen själva vid den tiden - de nämndes helt enkelt i artiklar om graviditet, orsaker till infertilitet eller abort.

Det viktigaste problemet för föräldrar i detta avseende är att bättre förbereda flickans kropp för en normal menstruationscykel. Hos fysiskt utvecklade, härdade, friska flickor går perioder vanligtvis regelbundet utan störningar; tvärtom, sjuka flickor är ofta svåra att tolerera början av menstruation, gå ner i vikt, förlora sin blygsamma styrka.

Arbetaren, nr 3, 1963

← Från slutet av femtiotalet - I början av sextiotalet nämns menstruation i pressen bara som en del av tips för mamma till en tonårsflicka. Mormor, läkare och lärare i skolan bör vara beredda på menstruationen av flickor, och modern bör förse dotter med information i förväg så att hon inte är rädd för blod. Och hela skolflickans miljö bör vara beredd på att hennes beteende kommer att förändras, hon kommer att börja lära sig värre och vara oförskämd - det tros att detta är ett normalt skede i hennes liv förknippat med "förvandlingen till en mamma." Pavel Vasiliev föreslår att menstruationskunskap från slutet av femtiotalet till åttiotalet går in i familjesfären, och ansvaret för lagring och överföring av denna information ligger bara hos modern.

Det finns ytterligare en teori som förklarar detta tillstånd: på sextio- och åttiotalet blir det svårare att prata om menstruation, möjligen på grund av en ny, ännu mer konservativ syn på familjen. I den höga titeln på en kommunist: efterkrigstidens partidisciplin och värderingarna av det sovjetiska regimet drar Edward Cohn slutsatsen att Khrushchev-perioden i Sovjetunionen var nästan mer "moraliserande" än Stalin-perioden. Till exempel, om det under Stalin blev känt om en älskare av en officiell, enkla konversationer och irettesättningar kunde följa - under Khrusjtsjov var sanktionerna för sådana handlingar mycket strängare. Den moraliska bilden av kommunismens byggare konstrueras tydligare än någonsin tidigare..

Tvätta de yttre könsorganen med lite varmt kokt vatten minst två gånger om dagen med rena händer med korta beskuren naglar; torkat blod på de yttre könsorganen leder till kontaminering och irritation i huden, varför inflammation kan passera in i vagina och inre könsorgan. Ta inte ett bad under menstruationen, simma i havet, i floden (du kan inte släcka slidan). Det ska tvättas i duschen. Du kan inte ha samlag. Det är nödvändigt att använda hygieniska gasvävskuddar, som bör knytas till bältet och bytas när de blir smutsiga. Rymliga trikåer bör bäras och bytas ofta..

“Kort encyklopedi av hushållet”,
1966 år

→ Under sovjetiden uppmärksammade pressen mycket lite på den "tekniska" sidan av frågan - hygienprodukter, som skulle underlätta en kvinnas liv under menstruationen. Till exempel var ett speciellt bälte väldigt populärt, på vilket det var nödvändigt att fästa bomulls ull lindad med gasväv. Även om i slutet av åttiotalet de första kuddarna kallade kvinnliga namn ("Angelina", "Veronika") och tamponger redan förekom i landet, var dessa varor bristfälliga och sovjetiska kvinnor köpte sällan dem. Men instruktioner om hur man tillverkar kuddar på egen hand - från samma gasbindning och bomullsull var mycket populära. Pavel Vasiliev anser att på grund av det faktum att kvinnor ofta gjorde kuddar själva, förstod de inte varför de skulle ge pengar för dem.

På åttiotalet finns det få artiklar om menstruation, och i början av nittiotalet förblir antydningar av dem endast i reklam. Pavel Vasiliev tror att menstruationens ”försvinnande” kan förknippas med den traditionella diskursen, som bara kommer att bli starkare med tiden. Menstruationen tillskrivs äntligen "kvinnors angelägenheter", som inte har någon plats i tidningen; delvis överförs informationen till encyklopedin ”för flickor”, där tips för att tillverka packningar också lagras. I framtiden marknadsfördes packningar och tamponger genom reklam - i pressen och på TV. Den första Tampax-annonsen visades i Burda-magasinet 1989: den lovade att kvinnor i landet med Tampax skulle få oöverträffad komfort och frihet - och samtidigt förklarade i detalj hur man skulle använda den och hur man bortskaffar den efter det.

Nästan trettio år efter Sovjetunionens kollaps är menstruationen fortfarande ett tabuämne. Trots det faktum att kuddar, tamponger och menstruationskoppar regelbundet dyker upp i reklam, är det fortfarande en "personlig" affär att prata om dem - och på grund av detta förstår många kvinnor inte helt hur deras kropp fungerar, och myter fortsätter att regera i samhället om det faktum att under menstruationen är det omöjligt att bli gravid och du kan inte delta i någon sport. Den goda nyheten är att början på förändringen är tagen: till exempel i packningsannonsen var det inte blå vätska, utan blod. Det återstår att övervinna förlägenhet.

Första månatliga berättelser

I det avlägsna förflutna, när jag arbetade på kontoret, förde de oss nya datorer. Jag skapade ett nytt konto för YouTube, det behövdes för arbete. Eftersom webbläsaren var helt "ren" hade YouTube ingen information om mig, förutom mitt namn och det faktum att jag var i "fertil ålder", så hela den första arbetsdagen visade han mig antingen reklamplattor och tamponger eller blöjor. Som en av två, ja, det är definitivt användbart för dig!

Och jag är lite generad över att prata om detta, men jag har några frågor till manusförfattarna. Kanske är det män?

❗ För det första finns det inte en enda tjej eller kvinna bland mina bekanta som föredrar att ha på sig vita byxor idag. Vita byxor - i princip har inte alla en garderob.

❗ För det andra känner jag inte någon som skulle bestämma sig för att aktivt spela sport eller springa under denna period (med undantag för professionella idrottare, men de är helt klart inte majoriteten), och många av mina vänner föredrar att sitta hemma och koppla av.

❗ För det tredje finns det verkligen flickor som kan sova lugnt hela natten utan att oroa sig för lakan, inte plocka ut rätt ställning och inte vakna upp på natten ens en gång?

❓ Kort sagt, om du håller med eller inte, skriv i kommentarerna, kanske jag har misstag, och i världen finns det sådana kvinnor från reklam?

Jag ville verkligen och gav inte

Det första inlägget, som visste att han skulle vara med om detta ämne).

Jag såg någon kommentera i andan "Jag kunde ha gett" och kom ihåg en berättelse från en avlägsen ungdom när jag inte gjorde det och vad som kom ut av det.

Jag var ung, dum, nonchalant, fri, promenerade i snöiga Minsk, gick för att äta på ett kafé. I det ögonblicket, när jag utan framgång försökte fylla rucolan i munnen, vände sig mannen vid nästa bord mot mig och började titta mycket noggrant. Jag försökte fråga vad i helvete han stirrade på, men ruccolen var i vägen. När hon gjorde det började mannen lära känna mig, ganska framgångsrikt.

Sedan var det en lång promenad, samtal, kaffe, skratt, jag gillade honom, allt gnistrade, sex var oundvikligt och när det redan var. Både.

Här är en reträtt för förespråkarna för moral: ja, när jag föreställer mig att min dotter kommer att bete sig på detta sätt blir jag täckt av kallsvett. Men du kan inte göra vad du har gjort och sedan dess har dina hjärnor förbättrats. Det verkar.

I allmänhet är vi i en mans lägenhet (nu kan jag inte ens föreställa mig detta, tack, skyddsängel), passionerade kyss, han kysste som en gud. Jag brinner och flödar, han är upphetsad, vi har en vacker natt.

Jag går på toaletten. Och tik, de är det. Kritiska dagar, kalenderns röda dag, gäster, deras mor vid foten, från Krasnodar. Oväntat.

Jag blev så generad att när jag återvände till rummet sa jag till den upphetsade mannen att jag antagligen skulle gå.

Han gispade och eskorterade mig till tunnelbanan.

Cirka 13 år har gått sedan dess, och hela denna tid skriver han regelbundet till mig och vill träffas. Nära gestalt, förmodligen. Och jag skämmer mig fortfarande för att säga varför det hände då.

P. S. Förolämpa mig, förnedra mig!)

De säger att choklad hjälper..

Du kommer fram?

Människor med en livmodern

När din flickvän har de dagarna

Hygien och marknadsföring

"Om bara någon skulle förklara för mig vad Kotex är!" Det här är orden från en ung amerikan som ställde en liknande fråga under en middagsfest. Det var på 1920-talet i Amerika. Ingen gjorde naturligtvis det då, för Kotex var ett kodord - en dold referens till vad som skulle vara en hemlighet.

Kotex har varit och är fortfarande en av de mest populära sanitetshandduken för kvinnor i USA..

Men som Sharra Vostral skriver i sin bok Under Wraps, ett av de huvudsakliga syftena med sådana varor som kuddar, tamponger och mössor är tystnad, sekretess: alla runt behöver inte veta om en kvinna har menstruationsdagar eller Nej. Och kvinnor hade skäl att hålla det hemligt..

1868 varnade vice presidenten för American Medical Association att kvinnliga läkare inte skulle lita på under deras månatliga "lidande".

Fem år senare sa den amerikanska läkaren och utbildaren Edward Clark att flickor inte borde delta i klasser under menstruationen, eftersom det är för mycket arbete - förvänta sig att de tänker under menstruationen.

Författaren Eliza Duffy svarade skarpt Dr. Clark: varför invänder han inte att kvinnor gör tunga hushållsarbete under menstruationen? Kanske vill han bara beröva flickor utbildning?

Det är möjligt att det var så. Därför är det knappast förvånande att kvinnor föredrog att hålla sin menstruationscykel med sig..

I själva verket är det första officiellt inspelade försöket att sälja engångsunderlag från 1890-talet. Johnson & Johnson lanserade Lister Gaskets i USA 1896 [uppkallad efter den brittiska kirurgen Joseph Lister, som lärde världen att sterilisera kirurgiska instrument], och hygieniska servetter tillverkade av Hartmann i Tyskland 1895.

Men dessa produkter gav inte mycket effekt. Det verkade som om kvinnor trodde att det var billigare eller bekvämare att göra sanitetsunderlag med sina egna händer av allt till hands, och kanske mindre pinsamt..

Ett viktigt teknologiskt genombrott inträffade under första världskriget då det pappersproducerande företaget Kimberly-Clark började använda nytt crepe-papper för framställning av förband..

Crepe papper tillverkades av trämassa. Det var mycket billigare än bomull och mycket mer hygroskopiskt..

I slutet av kriget började Kimberly-Clark leta efter nya marknader, och sedan kom ett brev från företaget till sjuksköterskor som säger att de använder sina produkter inte bara för förband.

Det är uppenbart att nya affärsmöjligheter öppnas här. Men det fanns en risk: visade inte Johnson & Johnsons erfarenhet att en sådan produkt är för tabu för att sälja bra?

Kimberly-Clark tog fortfarande en chans och började sälja nya produkter under det oklara namnet "Kotex". Samtidigt består det av de första stavelserna av två ord - "bomull" (bomull) och "struktur". Men viktigast av allt, ungdomar på sekulära fester hade ingen aning om vad det egentligen var. Den första dynan med crepe-papper följdes av en tampong patenterad 1933, som började säljas under namnet Tampax..

Snart dök den första menstruationslocket - 1937 - patenterad av en kvinna, Leona Watson Chalmers.

Och sedan kom kriget, och kvinnors hygienprodukter började spioneras som ett medel för att kvinnor kunde mobilisera sina ansträngningar och hjälp i fientligheter.

I en Kotex-reklam avbildades en flicka i dåligt humör, och bredvid henne låg en mopp och en kvast som låg på golvet. "Vem skulle ha föreställt dig att du skulle öken och vägra att torka av dammet och tvätta flera plattor när din mamma räknar med dig så?"

I dag använder kvinnor ungefär 3 miljarder dollar per år på hygienprodukter som länge varit en del av vardagen, enligt en studie..

Men i många delar av världen är denna fråga fortfarande inte ett skämt.

Ta till exempel historien om Arunachalam Muruganantham, en ung man från skolan från södra Indien som beslutade 1998 att hans fru förtjänar prisvärda sanitetshanddukar och inte de gamla smutsiga trasorna hon måste använda.

"Jag skulle inte ens torka min moped med en sådan trasa," medgav han.

Han började designa en enkel packningsmaskin - samtidigt skapa jobb och packningar för alla kvinnor i Indien att producera.

Sedan lämnade hans fru Shanti honom. Hans änka mor vände sig bort från honom. Ur deras synvinkel var det han gjorde för skamligt.

Nu segrar Arunachalam med sin uppfinning och Shanti återvände till honom. Men svårigheterna för första gången han var tvungna att visa hur mycket stigma som är förknippat med kvinnlig menstruation är fortfarande stora i många delar av världen.

Bättre att inte tala

Berättelser om att resa med djur

Vi fortsätter berättelser om att resa med djur.

Historia från 2010.

Det finns hobbyer. katter Thailändska, blåögda. November. Och hur vår Simba ropade: ”Jag vill ha en man!” Att det inte finns några krafter redan. Dessutom alla grannar i hyreshuset. Som bor hemma som representerar den siamesiska orientaliska gruppen - de kommer att förstå, stödja, kommer inte låta ljuga och sympatisera. Och Simba har också ett chip som skriker i badrummet. Inte i badrummet, nämligen i badrummet, med sikten mot avloppet. Hon tycker förmodligen att akustiken är bättre. Grannarna bekräftar hennes gissning.

I allmänhet, klämmer vi på öronen, sänker vi budgeten och engagerar en lämplig katt. Och han är i Lipetsk, och vår nuvarande ”berätta för alla hur jag vill” drottning i Voronezh. Tja, 100 km är inte en krok, enkelt och enkelt.

Ägarna till katten säger att mannen är fri sedan ** november. Och det här är min födelsedag. Om du hemma har skrek åtminstone en gång för en "Jag vill ha en man" -hemlighet, kommer inga små kalendrar som födelsedag, nyår och andra åttonde mars att stoppa dig, tro mig.

I allmänhet, låt oss gå. Och DPS bromsar mig. Hastigheten överskred. Tja, jag har verkligen överskridit, nästan 110 gick med de tillåtna 90, jag kommer inte ens argumentera - jag kommer att betala - jag kommer att skjuta.

Den unga mannen presenterar sig själv (ledsen, jag har glömt hennes namn, annars skulle jag ha sagt hej), ber om mina dokument, studier, rapporterar överträdelsens sammansättning. Allt enligt reglerna.

Sedan tittar han på dokumenten och frågar så lekfullt: "Var har du så bråttom på din födelsedag? Är du sen för diskoteket?" (Tja, av golly, jag ljuger inte - jag frågade om diskoteket 2010 klockan 14)

"Nej," säger jag, "jag tar katten knulla."

Han gjorde till och med brott först, - "Visa salongen, jag måste inspektera din bil."

Visst, inte ett problem. Jag riva av bakdörrarna, och där på sätet bär Simba. Av hela katten är bara stora blå ögon synliga. Simba snuste, insåg att vi inte skulle gå och hur hon skulle förråda sin krönade "Jag vill ha en man." DPS har redan dragit sig tillbaka några steg.

"Åh! Och vi har en katt på posten, kanske där henne?"

"Ja, kommer du att använda kattungar istället för sirener?"

På det angränsande och skildes. Och för fortkörning gav de mig muntlig censur. En man kom i position))

Allt om den första menstruationen

Som regel orsakar den första menstruationen alltid blandade känslor hos de flesta flickor. Å ena sidan gläder de sig över att de växer upp, och å andra sidan känner de rädsla. Många tänker på när den första menstruationen börjar, hur man känner igen symptomen på deras tillvägagångssätt, etc. På vår webbplats kan du hitta svar på dina frågor och ta reda på allt om menstruation hos flickor.

VAD GÖR DU FÖR FÖRSTA MÅNADEN GÅ?

Den första menstruationen hos flickor är en viktig och mycket viktig händelse. Det är svårt att beskriva de känslor du kommer att uppleva. Under den första menstruationen kommer tonåringen att möta konstiga och nya upplevelser. Du kanske har tusentals tankar som snurrar i huvudet på samma gång, men du har ingenting att frukta. Tvärtom, det skulle vara rimligt att överväga: "När min period går, blir jag verkligen vuxen." Du måste förbereda dig för det här spännande evenemanget. Försök slappna av och bli distraherad. När den första menstruationen börjar, kom ihåg: detta är en naturlig process i den kvinnliga kroppen, tack vare vilken flickan kan utföra ett verkligt mirakel - ge barnet liv.

När de första månaderna börjar?

Vill du veta när de kritiska dagarna för flickor börjar? Det finns ingen "rätt ålder" för att starta menstruationen. Var och en kommer i tid. I de flesta tonårsflickor kommer man som regel i åldern 12–13 år. Men detta är mycket godtyckligt. För första gången kan de dyka upp vid 10 och 15 år. Det är helt naturligt och normalt! Om du oroar dig och ofta tänker, "Är allt bra med mig?", Kom ihåg att din dag säkert kommer att komma! Menstruation hos flickor visas när könsorganen är tillräckligt formade och den nödvändiga mängden hormoner samlas i kroppen. Därefter mognar ditt ägg regelbundet (ungefär var fjärde vecka) i äggstockarna och lämnar sedan kroppen med menstruationsblod.

Vad säger om tillnärmning av den första menstruationen vid flickan?

Att lära sig att menstruationen börjar är ganska enkelt. Det finns vissa tidiga symptom som indikerar mognad av din kropp. De uppstår gradvis. Du kommer att hitta nya förändringar i kroppen som det är svårt att missa. Därför kan du noggrant följa dig själv gissa när menstruationen går för första gången. Samtidigt bör du inte glömma att följande tidiga tecken på menstruation är individuella och kanske inte är en korrekt signal från början av cykeln.

Tecken på den första menstruationen:

Vit urladdning. Ett av de tidigaste tecknen på att flickors kritiska dagar närmar sig är utseendet på vit vaginal urladdning. Från det ögonblick de dyker upp kommer det att ta ungefär ett år innan den första menstruationen kommer. Var bara tålmodig.
Kvinnlig figur. Ett annat lika viktigt tecken på forestående menstruation hos en tonåring är bildandet av en kvinnlig figur. När kroppen mognar kommer du märkbart att förändra utseendet. Många delar med glädje nyheter med vänner: "Se, jag har en midja, mina höfter och bröstet har ökat." I alla fall kommer du att märka att du började se annorlunda ut. Dessutom kan du bli mer irritabel och sårbar just nu. Detta "nervösa" symptom förekommer ofta hos ungdomar på grund av hormonproduktion..

HUR FÖRSTA MÅNADEN BEGYNGAR I PJÄLVAR?

Några dagar före den första menstruationen kan flickan känna ovanliga och lätt obehagliga känslor som är förknippade med premenstruellt syndrom, välkänt för de flesta vuxna kvinnor. Hos ungdomar manifesteras PMS oftast av följande symtom:

 • ofta humörsvängningar;
 • ökad irritabilitet och tårfullhet;
 • svaghet och apati.

Du kan lära dig om menstruationens början så snart du märker bruna eller röda fläckar på dina underkläder. Bli inte förvånad om du omedelbart får riklig urladdning. Det är väldigt individuellt. Men i alla fall är det fördelningen av blod som är huvudtecknet för den första menstruationen. Smärtsamma upplevelser åtföljer inte alltid menstruationen: vissa flickor lär sig dess början endast av utseendet på karakteristiska fläckar på underkläderna, och vissa tonåringar upplever en obehaglig värkande känsla i nedre buken. Vanligtvis passerar de första menstruationsperioderna i flickan på samma sätt som hos sin mor: närvaron av smärta, intensiteten och arten av utflödet bestäms ofta av ärftliga faktorer.

HUR DE FÖRSTA MÅNEDLIGA UTSIKTEN?

Hos flickor börjar menstruationen vanligtvis med utseendet på fläckar med en ljusbrun färg eller några droppar blod som du kommer att märka på dina underkläder. Färgen på urladdningen kan variera mycket mellan olika flickor och varierar också beroende på cykeldagen. Menstruationsblod är vanligtvis rött, brunt eller till och med mörkbrunt. Den första menstruationen ser annorlunda ut eftersom de inte bara består av blod utan också av skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), såväl som vaginal urladdning.

Oftast är den första menstruationen inte för intensiv. Det kan dock hända att urladdningen kommer att vara ganska riklig från början. Oroa dig inte i alla fall. Detta är helt normalt! Ta reda på vad som passar dig bäst: vattpinne eller dyna.

Vad bör vara den första menstruationen?

Vilka är de kritiska dagarna?

Vad ska vara den månatliga? Hur många sekret kan jag ha? Hur länge är de första perioderna? Tonåringar har ofta liknande frågor om sina perioder, men de har inget tydligt svar. Faktum är att ingen norm finns. Som efter menstruationens början, och under de följande månaderna, har varje flicka detta på olika sätt. Det är omöjligt att säga exakt vad en flickas menstruation kan vara: urladdningen kan vara knapp och riklig. Vissa kvinnor märker inte ens sin början, medan andra upplever smärta i nedre del av magen, obehag i korsryggen eller humörsvängningar varje cykel. Du kan ta reda på vad du ska göra när dessa obehagliga symtom visas genom att följa länken..

När kommer min menstruationscykel?

Du undrar säkert vad de första perioderna ska vara - vanliga eller inte. En tonårsflickas menstruationscykel är inte alltid exakt en månad. Särskilt om din ansvarsfrihet just börjar. Det tar ungefär två år innan din cykel blir regelbunden. Menstruationskalendern hjälper dig att spåra urladdningsmönstret. Det viktigaste - inte häng på "dessa" dagar och begräns dig själv på något sätt. Njut av livet och göra nya upptäckter som alltid följer uppväxten. Och vår webbplats hjälper dig att lära dig allt om den första menstruationen!

HUR LÅNG ÄR MENASTRATIONEN SISTA?

Som regel är varaktigheten för kritiska dagar hos flickor från 3 till 7 dagar. I början av menstruationen har flickor den starkaste urladdningen. Gradvis försvagas de. Under den sista dagen är urladdningen nästan osynlig. Följ länken för att lära dig mer om menstruationscykeln..

Varaktigheten för den första menstruationscykeln (tiden från början av en till början av en annan blödning) är individuell för varje flicka. I genomsnitt varar det 28 dagar, men cykellängden kan variera från 21 till 35 dagar. Cykelns varaktighet förändras ofta under stress (till exempel under tentamen), med klimatförändringar, under vårmånaderna. Läs mer om normerna för menstruationens varaktighet hos ungdomar här.

VAD ska man göra om månaden börjar?

Om flickans första menstruation började oväntat och vid fel tidpunkt, är det så lätt att bli förvirrad. Oroa dig inte! Du kan känna dig mer säker om du ständigt använder dagliga kuddar. Till exempel skyddar Carefree® dina kläder från sekret som kan uppträda oväntat och få dig att känna dig avslappnad. Dessutom kan du alltid ta med dig tamponger eller vanliga kuddar. Detta gör att du ständigt kan vara redo för menstruationens början och vid behov snabbt använda hygienprodukter..

För första gången orsakar menstruation hos flickor verklig spänning. Här är några enkla tips för tonåringar för att förhindra menstruation överraskande:

 • Led en menstruationskalender för att grovt veta när du kan förvänta dig din period.
 • Använd dagliga kuddar (t.ex. Carefree®) på dagar då urladdningen kan börja.
 • Om din period är första gången och du inte har tamponger eller kuddar kan du kontakta din vän, lärare eller sköterska..
 • Den dagen då menstruationsblödning kan inträffa, besök toaletten var tredje timme för att inte missa början av blödning.
 • Under de första kritiska dagarna, bara för fall, kan du sätta i din handväska inte bara tamponger eller kuddar, utan också ett extra par linne.

Första perioden

Den första menstruationen är ett mycket ansvarsfullt och spännande ögonblick i varje flickas liv. I början börjar puberteten. Från detta ögonblick har en ung kvinna möjlighet att bli gravid och föda ett barn.

Med tanke på att menstruationens början faller på cirka 12 eller 14 år, när flickans psyke ännu inte är fullmogen för vuxenlivet, bör föräldrar förbereda henne för framtida förändringar i kroppen. Prata om den fysiologiska grunden för allt som händer, förklara vilka oönskade konsekvenser som kan uppstå vid början av sexuell aktivitet, lära dig hur du tar hand om din egen hälsa.

Vänta inte på att menstruationen börjar, och flickan själv kommer att ta reda på vad som är vad. Ge inte rätten till en viktig konversation till flickvänner eller främlingar. Endast nära människor kan välja rätt ton och förbereda flickan på vuxen ålder.

Första perioden och historien

Inledningen av den första menstruationen i flickans liv markerar början på en ny scen. Detta förstås i forntida tider. Äldre kvinnor höll speciella ceremonier, de vände sig till gudarna med en begäran om att menstruationen skulle vara regelbunden och att förlossningen skulle vara enkel och snabb.

När menstruationen började kunde flickan bära kläder och smycken för vuxna, samt delta i festivaler och ritualer tillsammans med andra kvinnor.

Som vi ser är varken i antiken eller nu den första kvinnliga blödningen kvar utan uppmärksamhet.

Vad du behöver förklara för flickan innan den första menstruationen

Menstruation är en fysiologisk process som förr eller senare inträffar i varje vuxen tjejs kropp. Blödning inträffar när avstötning av livmoderens inre lager. Äggstockarna hos en kvinna producerar speciella celler (ägglossningar) varje menstruationscykel, vilket kan bli början på ett nytt liv när den är ansluten till en manlig cell (spermier).

När ägget mognar i äggstockarna förbereder livmodern sig för det ofödda barnet. Dess inre yta sväller, antalet blodkärl ökar för att ge embryot tillräcklig näring. Om befruktning inte inträffar kommer slutet av endometriumet i form av blodproppar i slutet av cykeln.

I början av menstruationen antyder att flickan kan bli gravid. Därför bör vuxna ägna särskild uppmärksamhet åt frågan om preventivmedel. Tror inte att detta inte kommer att hända med din tjej och att det är för tidigt att prata om kondomer. Bättre att övervinna naturlig återhållsamhet och prata än att bli av med oönskad graviditet senare..

Det bästa valet för att förhindra en oönskad graviditet hos unga flickor är en kondom. Det finns flera skäl till detta:

 1. Kondomen skyddar inte bara från graviditet, utan också från många infektioner som kan komma in i den kvinnliga kroppen genom oskyddat samlag.
 2. Hormonala läkemedel rekommenderas inte som ett skyddssätt för flickor, eftersom deras menstruationscykel ännu inte är stabil och grov störning av det hormonella systemet kan skada kroppen.
 3. Den intrauterina enheten används som regel hos kvinnor som förlossar.

Vilka förändringar inträffar i flickans kropp före den första menstruationen

Även före början av regelbunden blödning börjar vissa processer inträffa i varje flickas kropp. De lanseras av en liten körtel - hypofysen. Det är han som vid en viss ålder stimulerar de endokrina körtlarna att producera könshormoner. Det är hormonell omstrukturering som utlöser övergången från flicka till kvinna.

Således, redan innan den första menstruationen börjar, märker varje förälder de första tecknen på att flickan har gått in i puberteten.

 1. Under denna period kommer tillväxthormon aktivt in i blodomloppet, vilket påverkar accelerationen av benväxt, deras förtjockning och vikt.
 2. Binjurarna börjar producera androgener, vilket leder till tillväxt av könshår och armhålor.
 3. En ökning av östrogennivåer leder till en aktiv tillväxt av flickans inre och yttre könsorgan.
 4. Prolactin ansvarar för brösttillväxt..
 5. Hormonella gungor kan orsaka vissa förändringar i beteende och emotionell bakgrund. Sådana manifestationer liknar premenstruellt syndrom hos mogna kvinnor. Hos flickor kan karaktären försämras, irritabilitet, tårsamhet uppträder. Huvudvärk och ökad aptit kan gå med..

Vanligtvis verkar de första förändringarna i arbetet i flickans kropp ungefär 2 eller 2,5 år före menstruationens början. Som regel kommer menstruationen i åldern 11 till 14 år.

Innan den första menstruationen

Bara ett par dagar före den första menstruationen kan flickan känna en viss obehag. Som regel är det dessa smärta i nedre del av buken, trötthet och svaghet. Det kan finnas klagomål på huvudvärk, smärta i bröstkörtlarna, svullnad i armar och ben.

På grund av förändringar i hormonnivån i blodet ökar talgkörtlarnas aktivitet. Akne och hudormar kan förekomma på flickans hud..

Ett tydligt tecken på att menstruationen snart kommer att börja är vaginal urladdning. Vanligtvis är de vita och har ingen obehaglig lukt. Om utskrivningen är av en annan karaktär måste du gå till läkarkontoret för att ta reda på vad som är orsaken till detta manifest.

Alla de beskrivna symptomen är perfekt förklarbara och naturliga. De ska inte vara rädda, du behöver bara koppla av mer under kritiska dagar.

Inledningen av blödning märks lätt av de mörkröda fläckarna som visas på underkläderna. Flickan bör varnas, hon ska prata om hygienprodukter som kan användas, eller ännu bättre, få och lägga på en hylla i garderoben så att blödningen inte överrasker henne.

Funktioner i den första menstruationen

Den första blödningen kanske inte är riklig. Volymen av blod som släpps är ofta ganska liten. Ibland går allt förbi med magra bruna sekret. Men det finns tillfällen då kraftig blödning observeras.

Den första dagen av menstruation kan åtföljas av buksmärta. Som regel kan obehag lätt tas bort med smärtstillande medel. Om smärtan är intensiv och orsakar ångest under hela blödningen, bör du gå till läkarkontoret för att förstå orsaken till detta symptom och välja lämplig behandling.

Hygien under den första perioden

Flickan måste få veta hur viktigt det är att upprätthålla hygien vid regelbunden blödning.

Under menstruationen öppnar livmoderhalsen något så att blodet kan gå ut. Patogener kan emellertid lätt tränga in i livmoderkaviteten. Därför är det viktigt att särskilt observera könsdelarnas renhet på sådana dagar.

Det är viktigt att utföra hygienprocedurer enligt följande regler:

Hygienprodukter

Det är viktigt att byta hygienprodukter minst en gång var tredje timme. I detta fall är det nödvändigt att leda en toalett i de yttre könsorganen.

Att tvätta

Det är nödvändigt att tvätta korrekt framifrån och bakåt så att bakterier från anus inte kan komma in i slidan.

Badkar och bastu

Under kritiska dagar bör du inte besöka badhuset. Höga temperaturer ökar blodcirkulationen i kroppen. Detta kan leda till svår blödning, vilket är mycket farligt..

Badkar och pool

Du bör inte ta ett bad och gå till poolen när menstruationen pågår. Cervikalkanalen skyddas inte under denna period och skadliga bakterier kan komma in i flickans livmoder. När allt är vatten inte sterilt och underlättar inträde av patogen flora i slidan. Det bästa sättet att fräscha upp är att duscha..

Lämpliga underkläder

Det är viktigt att välja bekväma underkläder gjorda av naturliga material så att könsdelarnas hud kan andas fritt. Använd inte snör åt syntetiska underkläder på sådana dagar. Du bör noga överväga modellen av trosor. Det måste vara så att du håller packningen ordentligt. Underkläder ska bytas minst en gång om dagen, för även om det förblir rent absorberar det obehagliga lukt.

Hur man väljer hygienprodukter för den första menstruationen

Tillverkarna erbjuder ett brett utbud av hygienprodukter för kvinnor. Bland dem skiljs följande typer:

packningar

Dessa är speciella mjuka foder som är fästa vid underkläderna med ett klibbigt lager. De har ett speciellt absorberande skikt som bibehåller fukt och gör den till en gel. Packningar bör väljas med fokus på hur rikligt utsläppet är för en viss kvinna. Med smala utsöndringar kan tunna och små kuddar användas, med starka - med speciella medel som absorberar en stor mängd fukt.

tamponger

Tamponger är cylindrar av absorberande material som införs direkt i slidan. Sådana hygienprodukter är mindre synliga under kläder. De behöver inte bytas inte mindre än kuddar, eftersom konstant kontakt med väggarna i slidan och menstruationsblod kan leda till utveckling av inflammatoriska processer.

Tamponger, såväl som kuddar, är indelade i flera typer beroende på absorberande förmågor, och du kan enkelt välja rätt produkt med fokus på de enskilda egenskaperna för flickans blödning. Men deras användning har vissa begränsningar..

Många tycker att det är bättre att inte använda tamponger för jungfruer, kvinnor omedelbart efter förlossningen, liksom för damer som lider av inflammatoriska sjukdomar i könsorganen..

rön

Den första menstruationen är ett viktigt ögonblick i varje flickas liv. Hur hon uppfattar de förändringar som sker hos henne beror till stor del på vuxnas beteende. Om flickan redan innan menstruationen börjar veta varför menstruationen inträffar, hur man bibehåller hygien och vilka åtgärder man ska vidta för att skydda sin egen hälsa, kommer den första menstruationen inte att uppfattas som något skrämmande och ovanligt.

Många kärleksfulla par utövar att älska under en kvinnas menstruation. I en sådan extraordinär relation kommer ett ökande antal partners in. Det finns många åsikter om detta ämne..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vaginorm-C (Vaginorm-C)

Aktiv substans:Farmakologisk grupp3D-bilderLämna din kommentarAktuellt informationsbehovsindex, ‰Registreringscertifikat för Vaginorm-SFöretagets officiella hemsida RLS ®. Home Encyclopedia of mediciner och farmaceutiskt sortiment av varor på det ryska Internet....

Ultraljud av bröstet - på vilken dag av cykeln är bättre att göra?

Numera uppstår fler och fler situationer när en kvinna går till läkaren med olika problem som är okända för män. Så, ofta klagar företrädare för det svagare könet över ovanliga processer som uppstår i bröstet....

Ägglossningstest: handlingsprincip, känslighet

Artiklar om medicinsk expertisÄgglossning betraktas som huvudstadiet under menstruationen, under vilken den maximala sannolikheten för befruktning manifesteras....