12 fakta om menstruation under medeltiden, som nu är skrämmande att höra

Klimax

Hmm, flickans liv under medeltiden kan inte kallas söt. Om bara på grund av en sådan naturlig fysiologisk process som menstruation, behandlade de mildt sagt konstigt.

På vilket sätt? Nu ta reda på det!

1. Medeltida kvinnor satte in bitar av material som absorberade menstruationsblod

Mycket bekvämt, eller hur? Tvättade en trasa och kan användas igen!

2. Ibland vägrade "trasan" att stanna på plats och föll på golvet till värdinnan och alla som såg henne

För kristna var menstruationen ett djupt misstänksamt fenomen. De kallade "trasor" monströsa eller otäcka trasor.

3. Många män trodde menstruationsblod förgiftat och trodde att det kunde förstöra vin, döda grödor och till och med orsaka rabies hos hundar!

I allmänhet betraktades hela menstruationsprocessen som något motbjudande och skamligt..

4. Många "experter" trodde att menstruation är en sjukdom som behöver behandling

Folket trodde på idéerna från Hippokrates, som uttalade att kvinnors stillasittande livsstil inte tillät dem att "spendera" allt sitt blod, så att kroppen själv blev av med överskott.

5. Om flickan inte började sin period i tid föreslog läkarna att ta blod från blodåren

6. En del använde inte så kallade "trasor" alls, vilket tillät blod att blötläggas direkt i kläder

Därefter tog kvinnorna på sig underkjortor för att på något sätt dölja blodutgången.

7. Rött var den vanligaste färgen för kvinnors kjolar. Du gissade nog varför

8. Det var vanligt att bära muskotnötter eller små påsar med torkade blommor för att dölja lukten av blodtryckt tyg

9. Vissa kvinnor använde till och med mossa som ett sanitetsunderlag

10. Ett av sätten att bli av med tunga perioder var att bränna en padda och bära askan i en påse i midjan

11. Om en kvinna inte började i tid, fick hon besked om att sätta in den ull som blöts i kokta gurkor och mjölk i slidan

12. Människor trodde att om de hade sex under menstruationen skulle barnen föds röda

Och vissa män tyckte att menstruationsblodet var så giftigt och giftigt att det kunde bränna huden på en manlig penis.!

Blodig historia: hur kvinnor brukade hantera menstruationen

Människor från antiken, från Mesopotamia till Rom, höll sig till en metod för beskrivningen av menstruationen. För att vara exakt - fullständig tystnad. Under loppet av 4 tusen år av inspelad historia bland ett dussin olika kulturer har människor lämnat nästan ingen information om hur kvinnor lyckades hantera besvär.

Till att börja med är menstruation i antiken och nu ett något annorlunda fenomen. Först av allt, eftersom en stabil cykel var mer troligt en sällsynthet än en norm. Dålig näring och brist på vitaminer ledde till en obalans i hormonbalansen, och detta ledde i sin tur till en obalans i menstruationscykeln. Menstruationen kunde stoppa helt om kvinnan var hårt utmattad.

Tamponger och antika Egypten

Mycket ofta på Internet kan du hitta uttalandet om att tampongerna var kända för de forna egyptierna. Omnämns i detta sammanhang av Hippokrates, "medicinens far", som påstods nämnde små träpinnar inslagna i mjukt linne, som kvinnor satte in i vagina.

Dr Helen King, som har ägnat historiska studier åt menstruationen i många år, hävdar att det ursprungliga citatet från Hippokrates aldrig hittades, och att myten användes allmänt i reklamkampanjer för kända varumärken - tillverkare av produkter för personlig vård för kvinnor.

Detsamma gäller för anklagelser om tamponger i antika Egypten och Grekland. Men bevisen på att romarna fästes på linne subligaculum - absorberande bomullsdynor - det finns.

Medeltiden

Om du svarar på frågan mycket kort, vad gjorde kvinnor fram till 1800-talet under menstruationen, kommer svaret att vara detta: ingenting. De flesta europeiska kvinnor bär inte underkläder, så det fanns ingenstans att fixa tyget.

Men det fanns också undantag. En alternativ metod för de rika var trasskydd, som fästes mellan benen med ett speciellt bälte som fästes runt midjan. Vi vet till exempel att Elizabeth I, drottning av England, ägde tre svarta sidenband.

En "civiliserad" strategi för deras hygien involverade också bitar av vävnad som pressades in i slidan för att stoppa blödningen. Men de flesta kvinnor låter helt enkelt blodet flöda naturligt. Detta visade sig, enligt uppgifterna, inte överraska någon.

Laura Klosterman Kidd, en expert på denna fråga, studerade 17 kvinnodagböcker och råd om vad man ska packa på en resa. Hon mötte inte ett enda omnämnande av föremål som åtminstone på något sätt kunde göra livet enklare för en kvinna under denna period..

Inget förändrat. En tysk läkare skrev 1899: "Det är helt motbjudande att blöda på din skjorta och sedan bära den från fyra till åtta dagar, det kan lätt leda till infektioner".

Ja, vissa kvinnor använde "menstruationsvävnad", men de flesta kvinnor hade inte råd med så dyrt nöje..

Samtidigt förbjöds till exempel kvinnor ”i dessa dagar” att arbeta i fabriker, särskilt livsmedelsfabriker - man trodde att de kunde ”förgifta” produkter.

"Jag tror att det är menstruation!" Den svenska bloggaren utforskar menstruationsmyter och rädsla

Clara Henry är 24 år gammal. Hon växte upp i en liten stad nära Göteborg, började skriva Claraslife-bloggen vid 11 års ålder och är nu värd för sin egen talkshow på svensk tv. 2015 skrev hon boken ”Ja, det har jag idag. Och vad? ”, Som blev en bästsäljare. Efter fyra år publiceras boken i Ryssland av Potpourri-förlaget. I den talar Klara uppriktigt med flickor om menstruation och vilka myter och rädsla som följer henne.

Jag hade ingen aning om henne, men jag ville veta. Det var så orättvist!

Till slut började naturligtvis min period. Jag var tretton, och alla hennes vänner hade det redan. "Alla" är inte i den meningen att "alla flickvänner redan har mobiltelefoner, men jag inte" (även om de i mitt fall verkligen redan hade alla telefoner, var och en, allvarligt, ärligt, kära föräldrar). Att säga "på alla", jag menar verkligen alla vänner, eftersom alla redan har börjat växa bröst och akne dyker upp och ibland uppförde de sig väldigt konstigt när de plötsligt gick på toaletten fyra gånger i en tråkig matteundervisning. Det var just det fallet med "alla vänner." Även om jag inte förnekar att jag bara kunde dra hastiga slutsatser, för jag kände mig som en underutvecklad freak som aldrig var avsedd att se blod mellan benen.

Det hände i augusti, första skoldagen (ja, i Sverige börjar vi våra studier redan i augusti). Jag satt i klassen, lunchen närmade sig och jag tänkte bara på varför fan var klibbig i mina underbyxor. Det verkade för mig att det var några slags diaboliska knep, varför det fanns ett ämne av okänt ursprung i mina underkläder, och därför gled jag in på toaletten för att kontrollera att det här hände där. Jag gick in i kabinen, stängde dörren, tog av mig underbyxorna - och satte omedelbart rumpan på en kall toalettstol. Från vad jag såg tog jag andetaget. Och nej, det här är inte en dum klickbait där svaret på frågan som jag såg skulle låta något som "och det här är sömmarna på jeansna", men erkänner att jag var ganska bra på att skapa spänning! Innan mina ögon var fegningar färgade med varmt, vått, rött blod.

Papper i underbyxor? Gör det inte, barn! Toalettpapper som ersättning för kuddar är inte den bästa lösningen. Detta var emellertid den enda idén som uppstod för mig när man menstruerade när jag stängde mig på en toalett i panik. Som ett resultat promenerade jag hela dagen väldigt konstigt och försökte desperat räta ut pappersbitar som drevs in i min fitta så att jag inte skulle gnugga den. Det var en jävla svår uppdrag..

Jag jaktade på packningen och gick till första hjälpenposten, som tydligen var öppen från 11:59 till 12:01 kl varannan vecka på dagar som börjar med bokstaven H, utom torsdagar

Så många gånger ville jag fråga någon - åtminstone någon! - finns det någon oavsiktlig packning, men i sista stund passerar.

Fram till slutet av lektionen besökte jag skoltoaletten ungefär tio gånger för att byta papper i mina underbyxor. Då gick hon hem och omringade sin mamma från alla håll, som skandaler - politiker, i hopp om att hon av något mirakel plötsligt skulle fråga: "Lyssna, Clara, har dina perioder redan börjat?" Som jag, förvånad och glad, kommer att svara: "Ja, just idag!" Och då skulle vi skratta, krama och dansa runt i huset.

Mamma frågade aldrig någonting. Jag vet inte vad hon tyckte om mig den dagen, men om hon inte hade en tanke i huvudet att jag var väldigt irriterande, så är hon bara en supermamma. Några timmar senare började pappersbitar läcka igen, och jag tänkte plötsligt att jag förr eller senare skulle behöva spränga den här bomben. Så jag sa: "Mamma, idag på skoltoaletten såg jag blod på mina underbyxor." Svaret var två upphöjda ögonbrynen. Heck. Du kan åtminstone hjälpa mig lite, mamma. "Och-och-och... Det verkar för mig att dessa är månatliga.

Mamma suckade, sa "aha", gick på toaletten med mig och visade hennes hemliga förvaring med hundratals olika hygienprodukter under olika tider på dagen. Hon kramade mig, gick till köket och brast ut med ett högt skratt eftersom jag gick hela dagen med hårt skrapapapper i mitt skal. Tack mamma! Du höjde min självkänsla. Det uppmuntrade mig så.

Den som ännu inte har sin period

Det är mycket svårt för mig att komma ihåg mig själv vid en tidpunkt då jag inte hade menstruation. Jag minns i allmänhet inte de tider då jag var yngre. Till exempel kommer jag inte ihåg hur det är att inte tänka på hår som växer på benen. Men av någon konstig anledning är det särskilt svårt att glömma din period. Jag kan inte föreställa mig en värld där jag inte skulle ha tänkt: hur många dagar finns kvar innan menstruationen? Helvete, menstruationen borde ha börjat i går, jag visste att jag skulle bli gravid från att kyssa den killen förra lördagen! Intressant nog är detta menstruationskramp eller konsekvenserna av det faktum att jag igår åt ett helt paket Pringles?

Hela mitt liv på något sätt kretsar kring menstruation. Det finns alltid tamponger i min väska - bara för fall. När jag planerar att åka någonstans på en natt eller längre, kontrollerar jag alltid om det finns åtminstone minsta risk att menstruationen börjar. På vardagar, när jag har min period, tillbringar jag minst fem minuter dagligen på att planera var och när jag kan byta dyna eller tampong.

Även när jag inte har menstruation har någon annan dem. När du till exempel läser dessa rader menstruerar tre hundra miljoner ägare av livmodern. Tre hundra miljoner just i det ögonblicket känner magkramper och ryggsmärta - eller kanske de känner sig bara underbara, varför inte, eller bara byta packning, eller kanske de inte har tillgång till hygienprodukter alls. Sannolikheten för att du, kära läsare, just nu menstruerar, även om detta kapitel ägnas åt dem som ännu inte börjat, är mycket hög.

Om du, min kära läsare, ännu inte har haft menstruation, tror jag att jag vet hur du mår. Så illa som jag minns livet utan menstruation, du föreställer dig livet med dem. Okej, du kan antagligen föreställa dem på något sätt...

I vilket fall som helst är det enda att menstruationen för mig var den mest enastående som bara kunde hända i mitt liv

Hon beskrevs som något så otänkbart och ovanligt att jag knappt kunde förstå hur min tunna flickiga kropp skulle klara det. Stämningen runt denna fråga var oerhört anspänd: menstruationen bevisade oåterkalleligt att du "blev en kvinna" och markerade början på din plåga i livet.

Smärta, smärta och smärta igen. Och allt slutade med en droppe blod och en obekväm läggning på hans underbyxor. Slutet. Räkna vilken besvikelse! Samtidigt förändrar menstruationen livet dramatiskt. Rent fysiologiskt varje månad - det här är lite blod från de inre organen som lämnar kroppen genom en öppning i kroppen.

Ur psykologisk synvinkel betyder menstruation hundra saker på en gång:

 • Vad växer du upp?.
 • Att du blir en "kvinna".
 • Vad du måste bli ansvarig.
 • Vad äter du choklad i sju dagar varje månad.
 • Att dessa sju dagar kommer du att vara känslomässigt instabil.
 • Att, trots känslor, kommer du att ta dig samman och ta ledigt från lektionen, eftersom du har en "huvudvärk".

Det här är bara några exempel. Jag kunde lista dem hela dagen. Och människor undrar hur du kan skriva en bok om ämnet menstruation. ha! Skeptiker, jag skrattar i ditt ansikte!

Men oroa dig inte. Jag förstår perfekt att de av er som ännu inte har haft sina perioder kan få panik efter min beskrivning. Jag gör det med avsikt. Kärnan i planen är att du ska tro: något hemskt väntar på dig. Och när tiden äntligen kommer kommer du att andas lättnad och leda ett idealiskt "menstruationsliv" utan den minsta vård och fortfarande säga tack. Självutnämnd psykolog Clara. Slut på kommunikationen.

5 saker du kan göra för att förbereda för din period

1. Hantera hygienprodukter

Fråga andra, stick i öronen på de femton minuterna när du pratar om det i skolan eller gå på en Google-sökning. Om någon använder packningar på din plats, ta ett av skåpen och granska varje millimeter. Utforska detaljerna. Tryck på det övre lagret. Luktar limet. Eller inte, gör det inte: det luktar inte särskilt speciellt, så det är överflödigt.

Försök att fästa packningen på dina underbyxor och gå runt i huset, som om du försöker på nya skor och gå i en butik i en cirkel med en tå på ena benet och en hårnål på den andra. Känslorna är ungefär densamma: du kommer att känna dig konstig, packningen kommer att gnugga, den kommer att vara obekväm, men så fort du limer den kommer du inte att tro att något har förändrats diametralt. Förståelsen att du har ett val och att du vet vad du ska göra när blodet plötsligt slöser kommer att leda till stor lättnad.

2. Hitta menstruationshistorier för mardrömmar

Läs om hur några olyckliga byxor läckte under en 12-timmarsflyg, eftersom det inte fanns något extra skydd, hur hon lämnade madrassen i hennes mans föräldrarnas hus blodig, eller hur hon inte hade märkt hela dagen att hon gick med ett blodfläckat kind. Jag har ingen aning om ovanstående har hänt någon, även om jag inte alls skulle bli förvånad över att detta är sant..

Månatliga mardrömmar finns överallt. Spring igenom Internet eller fråga vänner som redan har börjat menstruation. Gör allt för att hitta den blodigaste, mest motbjudande och stinkande historien om menstruation, som vanligtvis hände i denna värld. När ditt eget blod går ner, kommer det att se ut som en smala jämfört med grymheterna du läser om - lika söta och charmiga som att leka med en söt liten kattunge.

3. Läs om endometrios och PMS

Det här är två menstruationsrelaterade störningar som jag kommer tillbaka till. Naturligtvis är det inte alla som har dem, men om du inte har tur, borde du förstå dessa frågor från början och förstå att allt är löst. Plus att du letar efter information i förväg.

Prata med nära och kära och ta reda på om någon i din familj har eller har haft dessa syndrom eftersom PMS och endometrios kan vara ärftligt. Och om du är hypokonder, är det bättre att inte googla någonting. Rent generellt! Endast en av tio flickor lider av endometrios, så det är helt meningslöst att sitta och oroa sig för något som du inte ens visste om förut. Ja, min kära undermedvetna, det gäller dig också. Sluta slutligen få mig att dö av cancer vid tjugo sex.

4. Var praktisk

Mitt huvudråd: köp ett paket kuddar och lägg några i en ryggsäck. Om de är till hands kommer den första menstruationen inte att bli en mardröm. Gnid på fickvätskan för handrensare med en behaglig lukt. Om du måste byta din första packning i en offentlig toalett, finns det ingen garanti för att det kommer att finnas en tvättställ i kabinen, och du vet aldrig vad som kan hända under bytet av hygienprodukter. Stryk också upp en bar choklad. Hon kanske inte hjälper dig att förbereda dig för din första menstruation, men det är så smaskigt..

5. Vänta inte

När perioderna äntligen börjar och ditt liv fylls med en konstig lukt, vars intensitet kommer att regleras av galna toalettupplevelser, kommer din största dröm (förmodligen) att byta till klimakteriet så snart som möjligt. Hittills kan du njuta av dagarna utan menstruationskramper och en outhärdlig önskan att äta något sött, liksom det faktum att det inte fanns något annat blod på lakan utom från kammad akne på ryggen. Menstruationen börjar oftast i åldern tolv till fjorton, men kom ihåg att det är ganska normalt om de visas vid nio eller sexton. Som de verkar, så bra.

Myter Myter

Och nu, kära läsare, kommer du att få ett mycket solid bagage av kunskap innan din stora dag. Titta bara på mig: när jag var tretton var min medvetenhet om ämnet menstruation tillräckligt som att ladda på en iPhone (det vill säga att spela några timmar, och sedan bara nödsamtal), men trots detta lever jag lyckligt hela tiden. Jag har ännu inte drucknat i ett hav av blod, jag kämpar modigt menstruationsvärk och jag lyckades överleva depressionen orsakad av PMS.

Med andra ord, förstår du hur väl förberedd du är? Menstruationens början kommer att vara den mest underbara händelsen, bättre än alla födelsedagar tillsammans. Med kunskapen och i så ung ålder kommer du att kunna uppnå allt du önskar i ditt liv. Kanske kommer du i framtiden att köra för premiärer! (Om du blir premiärminister på cirka trettio år, låt mig veta om vi går tillsammans till lunch eller något liknande. Det skulle vara coolt om det visade sig att Sveriges premiärminister läste min bok i sin ungdom 2045. Hur som helst, det är kul att bjuda in till lunch premiär!)

I slutet av den premenstruella träningen kommer jag att ta itu med några andra uppfinningar som inte är värda att tro. Trots att myter är vanligt förekommande finns det lika många myter om menstruation som det finns album av Absolute Music. Inget slut på dem, inget land och fler nya dyker konstant upp. Det är inte alls klart vem som lyssnar på dem, men jag skulle gärna ha ett seriöst samtal med dem som fortfarande.

1. "Med tamponger kan du förlora din oskuld"

Rave. Du förlorar oskuld efter första gången du har sex med någon. Förmodligen någonstans finns det någon som är upphetsad av den bara tanken på tamponger, men jag är inte säker på om detta övervägs. Det tros också att du inte kan använda tamponger medan du är en jungfru. Detta är också en myt. Jag använde och överlevde på något sätt mirakulöst.

2. "En vattpinne kan gå in i kroppen"

Nej. Tyvärr. I själva verket skulle det vara trevligt om kroppen skulle bli av med tampongen på egen hand, men allt är inte så glad. En tampong kan naturligtvis gå lite djupare, men i allmänhet sitter den där ganska stabil. Om det plötsligt går djupare än det borde, kan ett spets fungera som en väg ut ur en svår situation..

Om spetsen försvinner kan du dra dig ner, sätta fingret inuti och gräva lite där. En gång var jag tvungen att göra detta. Efter tre sekunders förtvivlan lyckades de ta tag i denna svåra deserter, som är oklart hur han hamnade i ett horisontellt läge. Jag har ingen aning om hur han gjorde det. Jag vet bara att om tampongen ville gå, just då hade han en chans. Nu litar jag helt på honom.

3. "Under menstruationen kan du inte simma"

Säker. Under menstruationen kan du göra nästan vad du vill (utom till exempel levitera, förvandla vatten till vin och liknande). Om jag inte råder dig att simma med packningen. Även om jag inte har provat det själv verkar det som om jag väl kan föreställa mig vad som kommer att hända när tusen liter vatten möter packningen. Även de absorberande super plus kan vara värdelösa. Men att ta ett bad med en tampong eller menstruationskopp är bara underbart!

Strax före badet, försök att införa en ny bomullstopp eller en ren skål, så kommer det inte att bli några problem!

4. "Under menstruationen kan du inte gå till gymmet!"

Hmm, på olika sätt. Om du med en menstruation känner så smärta att du är redo att svimma, är det verkligen inte bra att klara standarder med resten av klassen. Om du använder kuddar verkar det heller inte särskilt rimligt att gå till poolen. Även om det oftast inte finns några kontraindikationer för deltagande i vanliga sporter, oavsett om du använder externa eller interna hygienprodukter. Dessutom tenderar träning att lugna menstruationsvärk, så jag skulle säga att du verkligen måste se fram emot fysisk träning i dag.

4. "Under menstruationen är det omöjligt att bli gravid"

Nej! Inte sant! Uppmärksamhet. Det är omöjligt att bli gravid om du inte har sex. Det är: om du har sex kan du bli gravid. Och prata megatoc, kan du bli gravid om: du har en livmoder, du har sex med någon som har en penis och du använder inte preventivmedel. Bra gjort, Clara, perfekt förklarad. Tack, Clara. Varje ägare till livmodern är särskilt produktiv under ägglossningen, det vill säga ungefär två veckor före menstruationen.

Ibland kan emellertid kroppen vända upp och ner på menstruationscykeln, och spermierna kan förbli inuti dig i upp till fem dagar och vänta (booriskt) på ägget, så att du trots olikhet kan bli gravid under menstruationen. Använd kondomer. Eller genom att citera min länge favoritfilm "Mean Girls", "Sex - nej, annars blir du gravid och dör".

5. "Under menstruationen finns det större risk att en haj eller björn kommer att attackera dig!"

Detta är en mycket gammal vidskepelse, men det finns inga bevis för att detta är sant. Naturligtvis lockar lukten av blod hajar, men de lockas också till lukten av färsk svett eller urin. Räkna också hur många gånger du såg en vild björn eller haj. Även om björnar och hajar är riktigt besatta av menstruationsblod, tvivlar jag på att de kan spåra lukten av var du bor och attackera medan du sover sött.

6. "Under menstruationen kan du inte ha sex"

Hmm, det är förmodligen fortfarande möjligt, eftersom vi bara klargjorde att det till och med är möjligt att bli gravid under menstruationen, eller hur? Är det möjligt att verkligen sova med någon under menstruationen? Kommer allt att drunkna i blod? Och hur gör man det? Menstruation orsakar mycket tvivel, men sex + månader är verkligen en huvudvärk som har översvämmat min hjärna i många år. Det är svårt att säga om jag kom till något val eftersom det finns många synpunkter.

Precis som vissa tycker att rökt skinka är välsmakande, säger andra att det är motbjudande, och att andra är vegetarianer, och åsikter om sex under menstruationen är mycket olika. Först och främst vill jag motbevisa myten om att det är omöjligt - eftersom det är möjligt. Det är till och med möjligt, oavsett vilket sex som lockar dig. Men jävla är det viktigt att komma ihåg att detta inte är något som alla borde gilla..

Det är helt normalt att säga att du inte har någon lust, eftersom menstruation. Det är helt normalt att säga att du inte har någon lust att ha sex någon gång på dagen eller natten, och att ingen har rätt att invända

Men om detta, hoppas jag att du redan är i kunskap, så vi kan fortsätta att prata om menstruation, eftersom den här boken handlar om dem.

Jag träffade råkar som gjorde klart att de skulle vilja ha sex under min menstruation. Detta glädde mig inte, för blodet flödade obevekligt från slidan. I hundra procent av fallen (jag sov inte med många killar, men fortfarande "hundra procent" låter brantare och "mer vetenskapligt", och inte något liknande "i tre fall av tre") såg samtalet så ut:

- Jag vill inte. Jag har en period.

- Okej... Men det stör mig inte alls.

Ja, men det stör mig, nörd! I vissa situationer kan du med rätta kalla folk det. Detta är bara fallet. Inte för att detta ord är roligt och stötande, utan för att det inte handlar om honom alls.

Kanske har jag menstruationsvärk, ELLER just idag har jag mycket blödning, ELLER i går tvättade jag min sängkläder och motvilliga att göra det igen, ELLER jag vill bara inte ha sex under menstruationen, för jag tycker inte om det här. Nästa gång, när en liknande konversation inträffar, citerar jag från en låt av den brittiska sångaren Charlie AX-Ex: ”Du sa att du vill slå. Tja, fan, sucker ».

Om sex under menstruationen inte är ett problem för dig är detta ditt val. Och du är inte alls konstig, du är bara en person. När allt kommer omkring försvinner inte sexlysten bara för att någon blödar där. Och förresten, blodet hanterar rollen som extra smörjning, och vissa kvinnor anser till och med att orgasmen lugnar menstruationssmärta. Jag råder dock inte någon som läser detta att ha sex med penetration utan att dra ut en tampong. Här är så lite råd. Det är bättre att inte gå in på detaljer. Hej mamma hur trevligt du läser det också!

De första menstruationsperioderna hos flickor, symptom, hur länge

Den första menstruationen hos flickor, vetenskapligt kallad menarche, är en spännande period. Just nu är bristen på kunskap på detta område alarmerande. Enkla frågor uppstår, och de behöver svar. Hur man förstår att "gäster kommer fram till en röd bil", vilka är symptomen, vad du behöver för att kunna göra före och under menstruationen, vad är varaktigheten och så vidare. Nu kommer vi att försöka svara på dessa frågor..

De första menstruationsdagarna hos tonårsflickor

Som regel förekommer de hos ungdomar från 11 till 14 år. Men varje organism är individuell. Processerna i olika organismer är inte desamma. Detta leder till det faktum att någon börjar på 10 eller 11 år gammal och någon senare, vid 15. Det påverkar mycket. Vikt, aktivitet, livsstil, mat, klimat och mer. Denna händelse visar att kroppens reproduktionsfunktion är redo för reproduktion. Oroa dig inte, allt har sin tid. Men ingen kan hindra dig från att prata om detta med din mamma eller konsultera en läkare - en barngynekolog.

Hur man förstår att din första period kommer snart?

Mognadsprocessen fortsätter gradvis. 2-2,5 år innan kritiska dagar börjar visas tecken. Kroppen tar på sig mer feminina drag. Bröstkörtlarna är grova och förstorade. De blir känsliga. För närvarande är flickorna rädda för att fånga dem, pinsamma att röra, eftersom det leder till smärta.
Pubiskt och axillärt hår börjar dyka upp.
Talgkörtlarna börjar arbeta mer aktivt. Hår blir snabbt fettigt, huden blir fet, anke kan utvecklas (en inflammatorisk hudsjukdom, vanligtvis i ansiktet i form av stor akne).
Under sex månader före menstruationen börjar vita dyka upp - urladdning, vilket inte leder till klåda och obehag. De är båda mjölkiga och lätta slemhinnor.
Vid denna tidpunkt blir flickan väldigt känslomässig, tårfull, reagerar kraftigt på uppkomna situationer, tar snabbt kränkningar, blir irritabel. Detta beror på hormonella förändringar..
En till två veckor före början av menstruationen manifesteras dragande smärta i nedre del av buken. Dessa smärta förekommer utan tecken på inflammatoriska processer. För vissa visas de inte.
Under flera dagar kan lös avföring, yrsel, illamående, huvudvärk, ökad aptit och så vidare - det så kallade PMS (premenstruellt syndrom) uppstå
Bruna eller röda fläckar på dina underkläder meddelar dig om menstruationens början..

Vad man ska göra före den första menstruationen?

Det är nödvändigt att psykologiskt förbereda dig för denna händelse. Du behöver inte vara rädd för honom. Alla kvinnor gick igenom det.
Förbered och bär ett ersättningsbyxor och dyna. Början inträffar ofta i det mest oväntade ögonblicket. Du kommer inte att kunna kontrollera, fördröja eller påskynda det. Men du kan vara redo. När du märker eller känner att allt har börjat får du inte panik. Gå till damerrummet, byt kläder om det behövs. Limma dynan på rena trosor.
Om det inte finns någon packning till hands, använd en rulle toalettpapper eller vävnad. Det vill säga, ta alla improviserade medel som absorberar fukt. Kontakta gärna en sjuksköterska på din skola.
Om du märker att dina kläder är smutsiga kan du knyta en tröja, skjorta eller något annat på ditt bälte.
Om smärtan övermäter dig kan du använda en värmedyna med kallt vatten. Men överdriv det inte, kyl inte inre organ.
Du kan också använda mediciner som lindrar smärtan. Men de måste användas strikt på rekommendation av en läkare.

De första perioderna för flickor hur många dagar går?

Varaktigheten av närvaron av "vänner på den röda bilen" är också individuell. Normen är 3-7 dagar. Från månad till månad ändras dessa nummer. Menstruationscykeln varar idealiskt från 21 till 35 dagar. Hos 30% av flickorna börjar de senare ofta efter 28-30. Det är vanligtvis oregelbundet under ett par år. Det här är normalt. Kroppen är inställd. I framtiden kommer allt att anpassas. För att kontrollera och övervaka regelbundenheten rekommenderar vi att du har en kalender. Det hjälper dig att bättre navigera och förstå din kropp..

Ibland kan det finnas en situation att den andra "i dag" inte kommer på flera månader. Detta betyder inte graviditet. Oftast beror detta på emotionell, psykologisk eller fysisk stress som har fallit på en tonåring. Det kan också påverka förändringar i kosten. Kanske overdödade hon det på fysisk träning, eller blev nervös på grund av en bedömning eller första kärlek. Allt bör återgå till det normala. Men läkaren bör konsulteras i händelse av ett sådant fel så att han skulle göra en undersökning. Troligtvis kommer han inte hitta någonting, men det kommer inte att vara överflödigt.

Hur ser den första menstruationen ut hos flickor?

Vi kan säga att allt relaterat till menstruation är individuellt. Detta gäller också utseende. Processen kännetecknas av att blod dras ur slidan. Men inte bara blod utan också slemhinnan i livmodern och vaginal urladdning kommer ut.

Färgen på urladdningen kan vara röd, brun eller mörkbrun. Den hormonella bakgrunden, ärftliga funktioner kan påverka detta..

Volymen kan också variera. Den kan nå 150 ml. Om en sådan blodförlust leder till en försämring av välbefinnandet, är det bättre att samråda med specialister. Det kommer aldrig att bli överflödigt.

Standarden hos ungdomar är denna menstruation börjar med en liten mängd brun urladdning. Den andra och tredje dagen börjar blödningen och sedan minskar den. På den sjätte dagen finns det en sakrum eller en liten daub. Men detta är inte ett universalmedel.

Vad bör varna?

Du bör konsultera en gynekolog om flickans första menstruation:
Varar mycket länge, mer än sju dagar eller mer
Senast en dag eller två, dvs mindre än 3
Visades tidigare 11 eller senare 16 år
Tungt rikligt. Det vill säga du måste byta packningar oftare än efter 2 timmar.
Det är mycket akut. Flickan tappar medvetandet från smärta.

Hur som helst, om du börjar märka några avvikelser, tveka inte att konsultera en läkare. Han kommer att kontrollera efterlevnaden av dina pågående processer med din fysiologi. Han kommer att rekommendera de bästa alternativen för dig och ge råd om alla akuta problem som uppstår..

Dessa är tecken på den första menstruationen.?

Andra hälsoberättelser

Hej till er extraordinära tjej!

Det är knappast möjligt att ge ett definitivt svar på din fråga, men förmodligen ja - allt detta är tecken på en närmande menstruation.

Men jag är intresserad. Du säger att dina föräldrar förbereder dig för detta själva, tar hand om personlig hygien, så varför frågar du om en sådan intim sak på webbplatsen och inte hos din mamma?

Författare, ja, du behöver inte dessa perioder! Njut av din barndom, annars vill du vara liten, men du kommer inte att kunna, du kommer inte tillbaka din barndom! Skynda dig inte att vara vuxen, du har fortfarande tid, du kommer fortfarande att bli uttråkad, du vill gå tillbaka till barndomen, det finns sorglösa och mindre problem! Nu kan du simma och göra vad du vill, och sedan kommer de att bli, och mycket kommer att förbjudas, många kommer att vara begränsade. Så varför behöver du dessa bekymmer? Har fortfarande tid! Och vuxen ålder går inte någonstans från dig!

Felicità, mamma minns förmodligen inte längre tecknen på menstruationens början. ) i allmänhet minns jag inte heller några speciella tecken. Den första menstruationen var så knapp att urladdningen inte ser ut som blod. Bara några smutsiga fläckar på mina trosor.

Först förstod jag inte ens vad det var, även om de berättade för mig om menstruation.

Författare, vänta inte på dem, leta inte efter tecken. kom själv.

Troligtvis växer bröstet, bröstvårtorna sväller och gör ont när det växer.

en vit mus, ovanligt, jag tänkte ärligt talat inte om det, men nu förstår jag - jag själv kommer inte ihåg hur det började.

Men jag kan inte gå med på läsaren. Kära, extraordinära du är vår gäst, varför glädja dig över sådan uppväxt? Endast problem, av golly. Njut av livet utan kritiska dagar och försök att kasta alla dessa tecken ur huvudet, det finns inget att täppa till dem. :) Ha en fantastisk sommarsemester!

Extraordinärt, de gör ont när de pressas när de växer. Detta är obehagligt, men uthärdligt. Inte nödvändigtvis kommer perioderna att gå just nu, men det faktum att du växer upp är ett faktum. Gläd dig över att det inte finns några perioder ännu, de kommer att få tid att bli trötta. Även om flickorna alltid ser fram emot dem.

Åh, inte ett faktum. Mina perioder började klockan 13 och bröstet började skada och växa allvarligt bara 15.

Men kanske varje månad. Hygienprodukter (kuddar, det vill säga), naturligtvis i det här fallet måste du ha i närheten! Men behöver bara inte skriva om "sommar, havet, men som nu har allt försvunnit." Månadsperioderna varar bara 3-6 dagar, någon som, ja, vad är dessa få dagar, resten av tiden kommer du att ha tid att njuta av havet. :)

Hennes, tjej, vilken period. Jag håller med om det växer bröst, tonåren, hormoner och så vidare. Men med en sådan BMI kan menstruationen inte gå. En annan sak är om du vägde minst 45 kg.
Så det är för tidigt att tänka på det..

Allt du behöver veta om din första period

Vem och vad det än heter, men menstruation är en vanlig del av en flickas liv. Om du är frisk, kommer det förr eller senare att hända dig.

Text: Maria DenisovaMarch 5, 2017

Och detta är helt normalt och har hänt kvinnor sedan antiken. Känn dig inte upprörd eller generad. Naturligtvis undrar du när och hur detta kommer att hända. Vad förväntar du dig? Vi konsulterade här och beslutade att samla all nödvändig information om menstruation på ett ställe. Speciellt för dig.

Vad är menstruation?

Ja, ja, vi vet att naturligtvis allt detta länge har varit känt för dig. Men bara i fallet, vi upprepar igen. Om din period började betyder det att du (oops!) Ska bli gravid och föda ett barn så snart som möjligt. Nej, du behöver inte göra det just nu. Men nu kan du bli mamma. Och du bör komma ihåg det.

Om du kort förklarar den mystiska processen kommer den att bli så här. Menstruation är en del av menstruationscykeln. Med denna cykel förbereder den kvinnliga kroppen sig till graviditet varje månad. I början av cykeln bildas ett nytt slemhinnor i livmodern. Någonstans mitt i cykeln kommer ett nytt ägg ut ur äggstockarna. Om ägget inte befruktas under nästa hälft av menstruationscykeln, kommer det tillsammans med slemhinnan ut. Detta är menstruationsblödning.

Din menstruationscykel styrs av hormoner som produceras av det endokrina systemet. Cykeln är vanligtvis indelad i tre faser: follikulär, ägglossande och luteal.

Den follikulära fasen börjar med början av menstruationen. Under denna fas stiger din östrogenhormonnivå. För närvarande mognar ett nytt ägg i äggstockarna, och livmoderns väggar är täckta med en ny slemhinna, redo att acceptera ett befruktat ägg. All denna magi varar från cirka 1 till 13 dagar i cykeln (om det är 28 dagar).

Då, runt mitten av cykeln, sker frisättningen av luteiniserande hormon, ägget lämnar follikeln och ägglossningsfasen börjar. Det är den kortaste och varar cirka 3 dagar, från 13 till 16 dagar av den 28-dagars menstruationscykeln.

När ägglossningen slutar börjar menstruationscykelns lutfas. Din kropp börjar intensivt producera progesteron. Om ägget inte befruktas, kommer det efter cirka 12 dagar ut, tillsammans med slemhinnan. Menstruation och en ny cykel börjar.

När flickor börjar menstruation?

Normen beaktas om den första menstruationen inträffar under perioden 9 till 16 år. Detta inträffar vanligtvis vid 12-13 år. Men om det hände dig lite tidigare eller lite senare, oroa dig inte. Det här är normalt. Början på menstruationen, det kallas också det vackra ordet "menarche", är ofta genetiskt förutbestämt. Så du kan fråga när detta hände mamma och mormor. Kanske kommer din menarche att hända på samma ålder. Om du redan är över 16 år och din menstruation fortfarande inte börjar kan du ha primär amenoré. I alla fall måste du konsultera en läkare.

Berättelser om den första månaden

Ärligt talat, jag förstår inte varför du verkligen är chockad. Tja, Gud tackade. Det viktigaste var läggning. Jag skulle minska det till en pediatrisk endokrinolog, kolla hormoner, ja. för säkerhets skull. men generellt.
Jag minns med den äldsta. hon var då cirka 9 år gammal, sa läkaren om ett av problemen och sa att när pubertetsperioden slutar, så kommer detta problem att försvinna. Då undrade jag också vilken mognad jag säger, hon är 9 år. Och jag fick svaret att allas kropp är annorlunda och nio år är inte "allt", men det är samma sak.

En annan fråga är att dottern kan känna sig dålig. Min till exempel de första 3-4 månaderna all denna persilja i allmänhet med en temperatur under 38 inträffade. Och det. och barnläkare och gynekolog sa att detta är en variant av normen.

Och vad kan en gynekolog se? Och varför sticker han fingret i anus? Vad kontrollerar han där? är det omöjligt utan den här kontrollen? Det är bara att detta är det mest negativa intrycket från ungdomar - dessa dumma undersökningar som inte ger något. Tja, om något gör ont på flickan, inflammation och inte bara en banal period på 3-5 dagar, varför gå till en undersökning? De skrev att bröstet växer, hårväxt har dykt upp - naturligtvis är det bara perioder. Om hormoner måste ges, är detta ett blodprov eller en ultraljudssökning. Jag skulle inte ha dragit barnet för inspektion om det inte finns några andra problem. Jag ser inte poängen att lägga mer stress på barnet, för honom, och redan månatligen vid 9 år gammal - en chock.

Och fortfarande skriver alla, 9 är för tidigt, 15 är för sent. För vem är för tidigt och för sent? Alla har olika genetik, alla växer upp hos kvinnor tidigt eller sent.

Menarche - en kvinnas födelse

Foto: Evgenia Surina

Det finns många berättelser om skräcken och förtvivlan för de oinformerade flickorna som upplevde synen av sin första menstruation. Du kan stöta på beskrivningar av sådana situationer både i livet och i klassisk litteratur. Men detta hade aldrig hänt om vi inte helt hade tappat den heliga inställningen till detta tecken på att växa upp kvinnor. Elizabeth Davisy Carol Leonard delar med oss ​​sina kunskaper och observationer om vad som krävs för att våra döttrar ska möta sina första blödningar av glädje, glädje och stolthet.

Menarche - en kvinnas födelse

En gåta är något som ligger utanför vår förståelse, förvirrande eller förvirrande, det är något djup som vi lär oss om som uppenbarelse. När vi talar om kvinnors blodrader menar vi biologiska fenomen som första menstruation, förlossning och klimakteriet, vilket får oss oväntade och möjligen skrämmande kunskaper. Även om vi inte förstår varför under dessa perioder vi förändras, växer och så dramatiskt får hittills okänd information, gör vi det fortfarande. Här är det, gåtan. Och genom att dela kunskap, avslöjanden som är förknippade med transformationerna i vår kropp, blir vi bekant med den kvinnliga naturen, styrken och visdomen.
Menstruation är ett bra exempel på hur en gåta gav bilden av en kvinna styrka och väckte respekt. Innan vetenskapsutvecklingen förundrade menstruationen människor - hur kan man blöda så mycket medan man förblir säker och sund? Det måste vara magi! Långt innan det blev klart att befruktningen inträffade som ett resultat av befruktning, trodde man att kvinnor själva kan skapa liv genom att hålla sitt menstruationsblod. Detta betraktades som en autonom process: en sexuell handling var inte förknippad med befruktningen. Enligt dessa tiders idéer besökte kvinnor antagligen andan, sedan höll de blodet, kläcktes och gav världen ett nytt liv. Följaktligen ansågs klimakteriet inte vara en förlust, utan en ökning av styrkan - det verkade som att äldre kvinnor hela tiden begränsar sitt blod och därmed går längre än cykeln med födelse och död...
I den civiliserade världen har livmodern upphört att betraktas som ett heligt tempel, och blodets mysterier erkänns inte längre. Separationen av kropp och själ främjades särskilt av utvecklingen av medicin, enligt vilken människor bara är en uppsättning fysiologiska funktioner. Nu har vi verktyg som "hjälper" förlossningen, läkemedel som "underlättar" menstruationen eller eliminerar fenomenet klimakterium, operation som tar bort livmodern. Vi strävar efter att dominera naturens krafter: vi odlar grödor som tappar marken, skär ner skogar och förorenar vattnet. Detta skulle vara otänkbart i en värld som tillber en kvinnlig enhet..
Det förnekas inte att teknik har sina fördelar - idag räddar läkare många kvinnor liv under svåra födelser och i patologiska gynekologiska situationer. Men vi tappade gåten. Återställande av kvinnliga blodritualer som djupa psykologiska vändpunkter gör att vi kan upptäcka nya och återigen upptäcka de mest forntida kvinnliga arketyperna. Hjälp kvinnafödelse

Forntida ritualer associerade med den första menstruationen

Kvinnor har distinkta fysiologiska milstolpar och tillkännager betydande förändringar i livet. I gamla dagar ansågs övergångar mellan dem vara heliga, de hjälpte oss att få kontakt med årstidernas rytmer och cykler och månen. Den första av dessa viktiga etapper är initieringsritualen, som arrangerades när flickan hade sina första perioder för att fira sin omvandling till en kvinna.
Att fira en så betydande förändring i livet genom att hålla en speciell ceremoni eller fira tidigare var vanligt. Förväntan på den mirakulösa händelsen hjälpte flickan att möta sin första blödning av glädje och glädje. Denna ritual var den viktigaste av alla initieringsritualer..
I icke-industriella samhällen är menstruation alltid förknippad med en kvinnas ensamhet - inte av rädsla, utan ur respekt för menstruationsblodets heliga kraft. I vissa traditionella kulturer är flickor isolerade i flera år. Så bland dyaker som bor i Sydostasien tillbringar unga kvinnor ett år i ett vitt hus, medan de bara bär vita kläder och äter uteslutande vit mat, vilket tros ge dem en god hälsa. Enda hänger de sig åt tankar om sin fysiska omvandling. Ibland besöker de äldre stammarna dem för att undervisa i kvinnlighetskonst, inklusive att prata om ansvaret i samband med sexualitet och att uppfostra barn. Detta påverkar unga flickors personliga tillväxt..
Ett av de vackraste exemplen på en sådan initiering är Apache-ritualen som heter The Changed Woman. Under ceremonin blir en pubertetsflicka Apache, en kvinna målad vit. Hon återger historien om den förändrade kvinnan, som, efter att ha blivit gravid från solen, födde Apache-folket. Den första dagen sprayas hon med gul pollen av cattail, som symboliserar fertilitet, och kvinnor, som vanligtvis hjälper till vid förlossning, berättar om sin heliga sexualitet. Ceremonin varar i fyra dagar, för att hedra de fyra riktningarna (kardinalpunkter). På sista natten måste en flicka dansa från skymning till gryning för sitt folks välstånd.

I gryningen sjunger de en sång till henne:
Nu kommer du in i världen.
Du kommer att bli vuxen, nya ansvarsområden dyker upp...
Gå med värdighet och värdighet.
Var stark!
För att du är vårt folk...
För att du blir folkets mor.

Modern firande

Även om det kan verka som att en fyra dagars ritual är för mycket för dagens livsrytme, är dess syfte, att ge flickor möjlighet att förverkliga sin nya status och styrka, mycket betydande. Idag kan ritualerna i samband med den första menstruationen (menarche) antingen vara en rekonstruktion av en forntida ceremoni, eller bara ett möte med vänner och släktingar med målet att äta middag tillsammans för ära. Det viktigaste är att lyfta fram denna händelse från vardagen. Kvinnor överallt återskapar eller planerar nu ritualer för sina döttrar. Nyckelpunkten i dem alla är flickorna själva att delta i att skapa semestern.

Här är några förslag till en minnesvärd händelse..
Festivalens plats är dekorerad med ljus och röda och vita blommor: rött symboliserar blod och vitalitet, och vitt symboliserar oskuld, kraft och fertilitet. Flickan sitter på en hederlig plats, till exempel vid bordet, på en stol dekorerad som en tron. Röda rosor placeras i centrum - lika många år som hjälte tillfället. Hon kanske också vill bära en krans av blommor, en symbol för hennes växande kvinnlighet..
Till att börja med kan de samlade minnas förfäderna till flickan, alla kvinnor i hennes familj, som en gång, precis som hon, först upptäckte kvinnan i sig själva. Detta ger flickan förtroende och betonar det unika i upplevelsen av den första menstruationen.
Huvuddelen av ritualen är att dess deltagare utbyter berättelser relaterade till menstruation. Var och en av de närvarande beskriver hur hennes första perioder gick. Vanligtvis är inte alla berättelser roliga; äldre kvinnor blir ibland mycket känslomässiga när de minns skamkänslan i samband med deras första blod. Detta stärker emellertid församlingens avsikt att fördöma flickan, för vilken ritualen inleddes. Sadness kan balanseras genom att berömma hennes styrka, mod och skönhet. Alla närvarande hjälper kvinnans födelseprocess.

Lera rit

En av de forntida ritualerna tillägnad den första menstruationen kallades Clay. Det kan endast utföras om flickan kommer att känna sig nögen i närvaro av sina vänner. Men detta skulle aldrig ha hänt...
Du kan läsa hela artikeln i det 14: e numret av tidningen "Hembarn" - "Kvinnlig makt", stödja redaktionens arbete och beställa den elektroniska versionen direkt på vår webbplats. Du kan prenumerera på tidningen här.

Författare: Elizabeth Davis, professionell certifierad barnmorska, expert i naturmedicin och kvinnors hälsa, utövar i över 30 år.
Carol Leonard, professionell certifierad barnmorska, medförfattare till The Female Wheel of Life (delad med Elizabeth Davis), mor till två
Översättning: Maria Rusakova och Julia Gushu

Berättelser om den första månaden

Tatishka, jag undervisar i allmänhet lugn, ledsen för ordalaget. De där. Om han ser blod, måste du förstå problemet och hjälpa, inte hysteri. Detta är en sådan utbildning.
(Jag var i panik när jag hade blödning under denna graviditet, men det var av förståelsen att det kan förekomma ett missfall och inte från den typen av blod som sådan. Men när jag lägger min hjärna på deras plats försöker jag infoga en liten "bas" utdrag, "så att hon senare skulle sätta sina hjärnor på plats i sådana situationer.)
Menstruation är normal, och här måste du förklara vad blödning är - vanligt. Denna information skrämde mig inte på en gång, även om jag redan var tio år gammal, och i allmänhet var jag inte rädd för blod.
Nu frågar min dotter hur barnet äter inuti mig - hon undrar om han äter glass med mig, vet han att jag åt glass. Jag säger att det är byggt från mitt blod, som kommer genom navelsträngen (jag pekar på hennes navel, förmodligen "där borta"), så att han inte kan känna smaken på min mat. (Separat förklarad om smaken av fostervatten, men det verkar för tidigt att känna det, receptorerna i tungan har inte utvecklats.) Det är, ja, naturligtvis, som i Davids psalmer: Du vävde mig i min mors liv, men utifrån vad det är fysiskt tillverkat - från min kropp ur mitt blod.

Här har jag komponerat. Uppsats om Bloodsucker.

Min dotter började ha sina perioder vid 11,5 år gammal. Hon kom upp och berättade för mig själv att hennes period började. Jag förklarade henne mer i detalj hur man kan leva med dem. Som 7-åring gav jag henne ett sexuellt uppslagsverk för barn från 7 år, allt finns där. och sexuellt samlag i bilder, och ett barns födelse. och alla möjliga förklaringar är intressanta. Först visade hon den här boken till alla sina vänner som kom, och när frågor uppstod, svarade jag alltid henne ärligt vad och hur. 10 år gammal visste hon allt från mig. Jag verkar inte behöva bry barnen med sådana historier, men från 7 års ålder. det är dags. Och det är tillrådligt att säga sanningen, annars berättade mina föräldrar att barn är födda från en kyss. och föreställ mig mitt tillstånd. när en pojke kysste mig i dagis. Jag väntade på att min mammas mage skulle växa. Skräck inte dina barn så.

Min dotter började 11,5 år gammal, precis som min. Först gömde hon sig, talade inte, men hennes blod visade på hennes jeans. Till frågan "varje månad?" hon svarade nej, så imorgon gick vi till gynekologen. Efter att "helikopterflygningen" medgavs omedelbart.

Jag var tvungen att omedelbart förklara på en kväll hur könsdelarna hos män och kvinnor ser ut, var barnen kommer ifrån, vad kön, graviditet och prostituerade är. Barnet blev galen och var livrädd. de fick inte höra detta på barnhemmet.

Vad är kritiska dagar för flickor. Hur ser den första menstruationen ut hos en tonåring, hur man bestämmer början av dessa dagar

Varje mamma bör självständigt berätta för sin dotter vad "kritiska dagar" är - detta skapar inte bara förtroende mellan två generationer av kvinnor, utan hjälper också flickan att förhålla sig till frågor relaterade till intima relationer och uppfatta sig själv som en kvinna.

MirSovetov kommer att prata om vad menstruation är och vad en tjej ska vara redo för när hennes första menstruation börjar.

Och vad är det - menstruation?

Månadsvis - för varje månad. Detta är förståeligt, men vad är denna fysiologiska process som åtföljs av blödning? Menstruation är inget annat än en fas av menstruationscykeln hos kvinnor. Samtidigt har en kvinna ett antal komplexa processer i kroppen: ytskiktet separeras i livmodern - det kallas endometrium, som åtföljs av blödning från slidan. Någon har gott utflöde, medan någon har knapphet, men absolut alla kvinnor har dem, utom de som bär ett barn under sina hjärtan.

Under menstruationen förbereder en kvinnas kropp sig för graviditet och för barn. Under de "kritiska dagarna" förbättras blodtillförseln till livmodern och tjockleken på endometriumet ökar. Allt detta hjälper fostrets ägg - det kan fästa sig starkare på livmoderväggen.

Flickans första menstruation är inte alls ett tecken på att hennes kropp är redo för befruktning och graviditet, inte alls. Detta är ett meddelande som kan tolkas som "från och med nu är graviditet möjligt" - men inte mer.

När den första menstruationen kommer?

Idag kan den första menstruationen hos flickor komma mycket tidigare än vad som hände med våra mormor. Det faktum att den första menstruationens ålder är "yngre" noteras av många experter. Det ansågs tidigare som normen när menstruationen kom med vuxen ålder - från 18 år. Men idag, under "kritiska dagar", kommer en flicka på 12 inte att överraska någon.

En annan viktig faktor för menstruationens början är bostadsorten. Hos kvinnor i östra länder förekommer menstruation ofta vid tio år gammal.

Perioden för den första menstruationen hos flickor anses vara normal om de är 11 år (minst) - 16 år (högst). Om menstruationen har kommit före nio år tyder det på att flickan har alla tecken på mycket tidig sexuell utveckling i ansiktet. Men om menstruationen inte var 17 år, tyder det på att flickan har en försening i sexuell utveckling.

Vad bestämmer tidpunkten för den första menstruationen?

 1. Från fysisk utveckling.
 2. Från den ärftliga faktorn.
 3. Från diet.
 4. Från bostad.
 5. Från nationalitet.
 6. Från sjukdomar som överfördes i barndomen.

Om menstruationen började hos en tjej under 11 år kan det bero på att barnet har en hormonell ämnesomsättning, han har en dålig diet eller att han får för mycket fysisk aktivitet.

Om menstruationen började vid 16-20 års ålder kan detta bero på hormonella metabolismproblem, ovarieinsufficiens, hypofysdysfunktion eller en störning i den neuropsykiska planen.

Första menstruationen: tecken på tillvägagångssätt

Cirka ett år eller till och med två innan perioden börjar börjar flickans kropp, känslomässiga tillstånd och beteende förändras.

Först börjar figuren att förlora vinkeln och får kvinnlig rundhet. För närvarande visas hår - under armarna och på pubis. Yttre könsorgan ökar något. Detta är visuella manifestationer, men mycket mer arbete med omstruktureringen av kroppen går på en hormonell nivå. På grund av det faktum att svett och sebaceous körtlar förbättrar deras arbete, kan flickor utveckla akne - ett utslag i ansiktet, rygg, bröst, axlar och hud- och hårrötterna blir fetare mycket snabbare.

När det gäller de senare tecknen, på cirka tre till fyra månader, börjar flickan att urladdas från slidan - detta är leukocé. De kan vara antingen helt vita eller helt genomskinliga, men utan en obehaglig lukt och klåda i perineum. Konsistensen av leukocé kan vara vilken som helst - oavsett om det är vätskeutsläpp eller mer viskös.

Strax före de mest menstruerade perioderna kan en flicka ha så rent subjektiva upplevelser:

 1. . Dessa kan vara mycket svaga besvär av dragande karaktär eller omvänt mycket starka krampsmärtor.
 2. . Ofta omedelbart före menstruationen upplever flickor oftare anfall som liknar.
 3. Känslomässig instabilitet. Oftast åtföljs flickor av tecken på känslomässig labilitet: de är tårevåt, humöriga, rörande.
 4. . Frigörelse från världen, brist på intresse för studier och aktiviteter som tidigare gillade och gav glädje.
 5. Aggression. Omedelbart före de "kritiska dagarna" kan flickor uppleva aggression utan någon särskild anledning: de kan väcka ilska på nära och kära, och det är helt grundlöst.

Hur ser de första "kritiska dagarna" ut

 1. Den första menstruationen kan åtföljas av svaghet, smärta i nedre del av buken, yrsel, kräkningar.
 2. Under den första menstruationen kan flickans kropp tappa både 50 ml och 150 ml blod - det beror på varje kvinnas personliga egenskaper.
 3. Den vanligaste urladdningen inträffar dag 2-4 - vid denna tidpunkt tappar flickan cirka 75% av den totala volymen menstruationsblod.
 4. Under den första menstruationen har urladdningen en speciell lukt - det beror på att vulvarkörtlarna ingår i deras arbete. Efter att lukten försvinner.
 5. Det första året, efter menstruationens början, kan kroppen fungera under menstruationscykelns varaktighet. Normalt sker mellan blödning mellan 28 och 31 dagar, och menstruationen kan gå från tre till tio dagar. Men under det första året, tills cykeln normaliseras, kan dessa data vara mycket instabila: till exempel kan intervallen mellan "kritiska dagar" vara upp till tre månader.
 6. Om moderperioden går utan problem, kommer de inte att orsaka mycket dotter för hennes dotter, men om mammans smärtsamma och svåra är det troligt att hennes dotter också kommer att ha samma obehagliga symtom.

Menstruationshygienprodukter

Det är mycket viktigt för flickan att berätta, förklara och visa hur man under de ”kritiska dagarna” skyddar sig själv och sina kläder från flödet av menstruationsblod. Tidigare hade våra mormor många problem under menstruationen, och idag finns det en enorm mängd medel för intim hygien - kuddar och tamponger.

Det är mycket viktigt att mamman eller annan nära person berättar för flickan hur man använder kuddar och tamponger. Kudden måste bytas var 4-5 timme och tamponger, när blodet absorberas, ungefär var 2-4 timme. Detta måste övervakas strikt, eftersom mikrober multiplicerar mycket snabbt i dessa hygienprodukter, vilket kan leda till inflammation eller sjukdom i könsorganen och bäckenorganen..

Glöm inte att det under menstruationen är nödvändigt att tvätta så ofta som möjligt - minst 2 gånger om dagen, men om möjligt, naturligtvis, oftare. Det är tillrådligt att byta trosorna under varje skift på trosfodret, men inte mindre än en eller två gånger om dagen..

Packningar har sina egna markeringar - från en till 5-6 droppar, såväl som "natt". Dropparna visar absorptionsintensiteten hos ett särskilt medel för intim hygien. "Natt" -kuddar är bredare och längre, de har mer absorberbar gel, de används under sömnen.

När det gäller tamponger kan till och med jungfruor använda dem (tidigare fanns det tvister om en tampong kan kränka hymen eller inte, men idag säger experter att det inte är riktigt, en jungfru kommer att förbli en oskuld oavsett hur mycket hon använder tamponger). Under "kritiska dagar ökar hymen-diametern i genomsnitt till 2,5 cm, medan den redan använda vattpinnen inte överstiger 1,5 cm.

Korrekt utvalda och högkvalitativa medel för intim hygien - detta är tjejens komfort och välbefinnande, glöm inte det!

Hur ser den första menstruationen ut för flickor? Frågan intresserar tonåringar över 12 år. När allt kommer omkring är det från 12 till 16 år som menstruationsflödet vanligtvis dyker upp. De kan ha olika konsistens, varaktighet. Hur kan en flicka bestämma början på en menarche?

Menstruation kommer endast när könsorganen bildas, tillräckligt med hormoner samlas. Tilldela ett annat mönster. Förrän vikten når 45 kg kommer menstruationen inte att börja. Vad du bör vara uppmärksam på:

Med dessa tecken kan du bestämma menstruationens överhängande ankomst. Dessutom kan du navigera genom din mamma. Vanligtvis har en dotter sina första perioder i samma ålder som mamman.

Hur börjar den första menstruationen hos flickor

Några dagar före menstruationen kommer flickan att bli värre. Förändringar kommer att följa i fysiska, emotionella termer.

Om mamman märkte sådana förändringar hos flickan, bör du prata med henne om menstruationscykeln. Förbered dig för den första menstruationen, ta med kuddar.

Hur ser de första perioderna ut?

Flickan kommer att märka mörk urladdning på hennes underbyxor. De indikerar början på menstruationen.

Mängden och arten av urladdningen beror på den hormonella bakgrunden, kroppens individuella egenskaper.

Hur länge varar den första menstruationen

Den normala varaktigheten för menstruation hos flickor är från 3 till 5 dagar. Under vissa omständigheter finns en månatlig ansvarsfrihet i 7 dagar. Ofta påverkar genetik denna varaktighet..

Den första menstruationen börjar med en liten urladdning. Den andra, tredje dagen är urladdningen den starkaste. De innehåller koagler, som också är normala. Livmodern rengörs snabbt från endometrium, förnyas, förbereder sig för en ny menstruationscykel. Därför, redan den fjärde dagen, blir urladdningen måttlig, och den 4 blir de tillbaka till en daub. Om menstruationen bara varar i tre dagar, är den vanligaste urladdningen dag 2.


Du kan också bedöma menstruationens varaktighet efter moderns menstruationscykel. Ofta är varaktigheten densamma. Det finns inga regler för den första perioden. De är väldigt olika. Både magra och riklig ansvarsfrihet betraktas som normalt..

Vad man ska göra om kritiska dagar har börjat

Det är bäst att tillbringa den första dagen i din period hemma, i sängen. Om kritiska dagar fångas i skolan, tveka inte att informera klassläraren om detta, ta dig hem. Meddela en mamma eller någon annan nära person om en viktig händelse i hennes liv. spasmolytika. Du kan lugna nervsystemet med tinktur av valerian, moderwort., måste du använda de tillgängliga medlen. Riv av ett stycke rena lakan, blöjor eller använd gasväv och bomullsull. Vissa gynekologer med menarche rekommenderar att du bara använder sådana kuddar.

När kommer menstruationscykeln att förbättras?


Den första menstruationen betyder ännu inte att flickans menstruation kommer att visas nästa månad. Bildandet av månadscykeln tar två år. Under denna tid bör flickans hormonella bakgrund normaliseras. Dess instabila position leder till en lång fördröjning eller till ofta förekommande månatliga ansvarsfrihet. Avsaknad av menstruation efter de första kritiska dagarna på upp till 3 månader är tillåtet. Detta kan hända med jämna mellanrum i 1 år. Under det andra året kommer cykeln att börja förbättras. Flickan kommer redan att kunna veta när de kritiska dagarna kommer. Även om du inte kan räkna med det exakta antalet dagar i cykeln.

I livet för varje representant för den vackra halvan av mänskligheten kommer det ett ögonblick när hon förvandlar från en flicka till en flicka som kan bli en mamma. Och denna händelse är associerad med början av menstruation (menstruation).

Vad är menstruation

Menstruationens början är förknippad med ägglossningens början, processen för att ägget går ut från äggstocken till äggledarna. Om en kvinna har sexuell kontakt vid denna tidpunkt kan hon bli gravid. Om detta inte händer börjar livmoderens inre lager. Samtidigt skadas dess många blodkärl, vilket leder till blödning. Blod, enzymer och livmoderceller genom öppningen av vagina börjar sticka ut. Detta är perioden. I framtiden växer livmodern ett nytt lager. Så hon förbereder sig på ett barns eventuella utseende.

Vid vilken ålder man kan förvänta sig detta evenemang

Den första menstruationen hos de flesta flickor inträffar mellan 10 och 16 år. Men det här är genomsnittliga indikatorer. För vissa kan menstruationen börja 8-9 år, för andra mycket senare - kl 19-20. För att beräkna ungefärlig tid för den första menstruationen, fråga din mamma när detta hände med henne för första gången. Kanske kommer du att börja det på samma gång. Mer information finns..

Vad känner flickan innan den första menstruationen och hur de ser ut

Det är omöjligt att exakt förutsäga menstruationens början. Vissa flickor kan ha magvärk innan detta. Smärtan drar vanligtvis och lokaliseras i nedre del av buken. Kanske kommer du att märka att bröstet har ökat känsligheten, det kan skada lite. Ofta, före menstruationen, förvärras stämningen, irritabilitet visas och en önskan att gråta av någon anledning. Men för många flickor kommer denna dag plötsligt. När du kommer till toaletten hittar du brunröda fläckar på trosorna. Så här ser den första menstruationen ut. På den andra eller tredje dagen börjar mängden utsläpp vanligtvis öka. Det borde vara så. Närmare slutet kommer de att bli allt knappare och kommer snart att försvinna helt..

För första gången kan menstruationen pågå från ett par dagar till en vecka. Sedan kommer en paus på 2-3 månader. Gradvis, efter 1,5-2 år, kommer cykeln att förbättras och kommer att vara 21-35 dagar.

Menstruationens början är en anledning till glädje. När allt kommer omkring, nu har du praktiskt taget blivit en vuxen. Berätta för din mamma om den här händelsen. Hon kommer att stödja dig och berätta vad du ska göra. Du behöver inte vara blyg, detta är helt normalt, vanligt för alla friska kvinnor. Mer information finns..

Förberedelser för den första månaden

Denna händelse måste förberedas moraliskt och teoretiskt. Troligtvis kommer modern att berätta den växande flickan i förväg om menstruation och reglerna för personlig hygien under denna period. Men självutbildning är aldrig överflödigt.

Så att blodet som släpps inte lämnar fläckar på kläderna finns det speciella hygienprodukter: kuddar och tamponger. I början under menstruationen rekommenderas det att använda kuddar. Det är nödvändigt att öva på att fixa packningen i förväg. Det är ganska enkelt, men du kan bli förvirrad med en vana. Du bör alltid ha en eller två kuddar med dig. När allt kommer omkring kan du inte gissa när menstruationen börjar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ledsmärta vid klimakteriet

I klimakteriet finns det många obehagliga symtom, av vilka några är svårare för kvinnor att bära än andra. Dessa inkluderar ledsmärta, som eliminerar kräver snabb och effektiv behandling....

Oljor i gynekologi

Vad är skillnaden mellan tamponger och oljor från vanligaSyftet med konventionella tamponger är att absorbera så mycket av menstruationsvätskan som möjligt. Tamponger med oljor har minimala absorberande egenskaper, deras uppgift är att föra maximalt näringsämnen till det drabbade organet....

Är det möjligt att känna ägglossning?

Hur man känner ägglossning, teckenFör att besvara den här frågan så exakt som möjligt måste du veta exakt vad som exakt händer i den kvinnliga kroppen under ägglossningen....