Månadsperioder började före schemat med 5, 10 dagar eller 2 veckor

Intim

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation. Men ibland finns det avvikelser i det kvinnliga schemat i en eller annan riktning, och detta är alarmerande. Varför ligger perioderna före schemat och är det värt att oroa sig i det här fallet? Detta kan hända av olika skäl, vilket kan vara både ofarligt och allvarligt nog..

Vad är menstruationscykeln?

Puberteten börjar med ankomsten av den första menstruationen. Den första dagen anses vara början av cykeln. Den normala cykelns varaktighet bör vara ungefär 28 dagar. Men för varje kvinna är denna indikator individuell och kan vara 21-35 dagar. Normala perioder varar från tre till åtta dagar. Under kritiska dagar rengörs kroppen, de döda delarna av endometrium (livmoderslimhinna) kommer ut. Denna process åtföljer blödning.

Den första menstruationen kan vara oregelbunden, eftersom kroppen just börjar formas och anpassas till reproduktiv aktivitet. I det här fallet bör du inte oroa dig - om två år bör allt normaliseras. Men efter det första samlaget kan cykeln också gå fel. Vissa noterar att menstruationen började en vecka tidigare eller omvänt kom med en försening. Efter cirka 50 år bryts cykeln igen, förmågan till reproduktiv aktivitet upphör. Varje kvinna bör kunna beräkna den månatliga och övervaka menstruationens regelbundenhet och varaktighet. Eventuella oegentligheter kan indikera ett hälsoproblem..

Ibland börjar en kvinna en period före schemat. Skälen till detta tillstånd är de mest olika, anser de mest grundläggande.

Stressförhållanden

Det mest grundläggande skälet för att kritiska dagar kommer är inte i tid. Under stress störs kroppen, vilket leder till en liten funktionsfel. Trycket stiger kraftigt, en inre kramp inträffar, det centrala nervsystemets normala funktion störs. Samtidigt inträffar också sammandragningar och expansion av blodkärl i livmodern, och endometrium börjar avvisas. En kvinna märker att hennes period kom fem dagar tidigare eller en vecka. En sådan tidig menstruationsankomst, om orsaken är stress, bör inte vara oroande. Du måste försöka stabilisera ditt känslomässiga tillstånd, och allt kommer att återgå till det normala..

Hormonella störningar

Det finns ett annat skäl till den tidiga menstruationen, men bara en erfaren läkare kan avgöra problemet. För tidiga perioder kan uppstå på grund av långvarig exponering för progesteron i kroppen, även om detta är sällsynt.

En annan orsak kan vara hyperestrogenism - ett tillstånd där produktionen av östrogen ökar. En sådan sjukdom åtföljs av luteal insufficiens, resultatet kan vara frånvaron av ägglossning och infertilitet. Närvaron av en follikulär cysta, neoplasmer i äggstockarna, användning av läkemedel som innehåller en hög mängd östrogen kan provocera detta tillstånd. Ett blodprov utförs för att bekräfta diagnosen..

Upprepade cykelfel - ett tillfälle att kontakta en specialist. Han kommer att avgöra orsaken och föreskriva nödvändig behandling. Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt - det kan förvärra situationen.

Graviditet och amning

Om dina perioder före schemat inte håller länge och är knappa, kan det tyta på att du är gravid. Efter början av graviditeten fäster embryot sig till livmodern, medan integriteten i dess slemhinnor kränks och lätt blödning uppstår. Utsläppet med blod som uppträder efter befruktningen är implantationsblödning.

Du kan särskilja menstruation från implantationsblödning beroende på urladdningens natur. Menstruationen börjar gradvis. Först är tilldelningen knapp, sedan ökar deras överflöd. Varaktighet - från tre dagar till en vecka. Implantatblödning kommer att vara knappt och kommer snart att sluta.

Efter abort eller missfall kan cykeln också störas. I detta fall sker återställningen av cykeln oberoende under en tid. Ibland kan lite medicinering krävas..

Arten av menstruationscykeln kan också påverkas av amning..

Ektopisk graviditet

Tidig menstruation kan inträffa vid ektopisk graviditet. En sådan situation är farlig för hälsan och till och med för en kvinnas liv. Om du misstänker en ektopisk graviditet, kontakta en läkare så snart som möjligt.

preventivmedel

Medel för nödprevention framkallar menstruationens ankomst före schemat. Sådana medel bör endast användas i extrema fall eftersom deras ofta användning kan leda till hälsoproblem. Dessutom kan spiralen, som installerades felaktigt, också orsaka tidig menstruation..

Naturliga åldersrelaterade förändringar

Som nämnts ovan, med bildandet av menstruationscykeln hos en flicka, kan menstruationen vara oregelbunden; hon märker ofta att menstruationen började en vecka tidigare eller senare. Under klimakteriet uppstår också sådana fel.

Förändring av klimat eller bostad

Klimatförändringar kan påverka menstruationscykeln negativt. Men i detta fall justeras allt på egen hand under flera månader. Detta fenomen anses vara normalt..

Kvinnliga könsskador och sjukdomar

Fläckning kan uppstå på grund av trauma i slidan eller livmoderhalsen. Anledningen är grovt samlag eller ett felaktigt levererat preventivmedel. Samtidigt kan en kvinna tro att hennes perioder började en vecka tidigare. Det är viktigt att exakt bestämma om det är menstruation eller blödning för att undvika obehagliga konsekvenser..

Blödning, som inte är månad, kan provocera inflammatoriska processer i livmodern, äggledarna och äggstockarna. Utseendet på sekretioner kan vara förknippat med endometrios, myom, hypoplasi eller underutveckling av könsorganen, kirtel endometrial hyperplasi. Olika könsinfektioner kan också orsaka knapp utflöde som är felaktig för menstruation..

Inflammatoriska processer och förkylningar

En sällsynt orsak till funktionsfel i den kvinnliga cykeln är inflammation och förkylning. När kroppen försvagas av sjukdomen kan en funktionsfel uppstå, vilket leder till för tidig menstruation. Sådana perioder kommer att vara smärtsamma på grund av inflammation. Det är nödvändigt att stödja immunitet, äta rätt, gå mer i frisk luft.

Motion och kost

Överdriven träning kan leda till för tidigt inträde av kritiska dagar. Var inte förvånad om dina perioder efter intensiv träning började en vecka tidigare. Samma konsekvenser är möjliga efter snabb viktminskning. Hela organismen lider av brist på näringsämnen, blodkoagulationen störs. Orsakerna till detta tillstånd kan vara olika, men det kan endast identifieras efter undersökning.

Att bidra till början av för tidig menstruation kan ta vissa mediciner, förgiftning, dålig näring. Dessutom kan menstruation i förväg observeras hos kvinnor som missbrukar alkohol, röker eller tar droger. Orsaken kan också vara ärftliga faktorer, allvarliga funktionsfel i inre organ, hjärt-kärlsjukdomar.

Hur går för tidiga perioder

Kanske uppträdandet av dåsighet, tårfullhet, irritabilitet, smärta bröstsmärtor etc. Vid inflammatoriska sjukdomar kan processen vara ganska smärtsam, medan smärta känns i nedre delen av ryggen, höfter och ljumsken. Månadsvis före schemat, varför orsakerna är dolda i hormonella störningar åtföljs av stark blodutflöde med blodproppar.

Vad du ska göra när din period kommer för tidigt

Få inte panik direkt! Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma urladdningens art och sammansättning..

Ingen anledning att oroa sig om ett sådant fenomen uppstod för första gången och hälsan förblir normal. Menstruation före schemat bör inte orsaka oro om det har skett en förändring av klimatet, allvarlig mental chock, fysisk aktivitet (om menstruationen har påbörjats nyligen). I den här situationen är det viktigt att etablera din dagliga rutin och äta rätt, begränsa fettiga, söta, salta livsmedel i din diet och tillbringa mer tid utomhus. För nervstörningar är att ta milde lugnande medel eller växtbaserade kosttillskott inte på sin plats..

Om menstruationen börjar tidigt, är utflödet inte rikligt och har karaktären av en normal menstruation, men samtidigt minskas den allmänna tonen, illamående, värkande smärta eller andra symtom, då bör du se en läkare inom en snar framtid, det finns inget behov att ringa ambulans.

Varningar bör markeras i en stor mängd ljus skarlakansfärg utan klumpar. Om hälsotillståndet förvärras samtidigt som ett före-synkope-tillstånd inträffar, måste du rådfråga en läkare - sådana symtom är karakteristiska för blödning. Innan läkaren anländer måste du ligga, lägga is på nedre del av buken, försök att inte dricka några drycker.

Det är också nödvändigt att konsultera en läkare om:

 • misslyckanden observeras mer än ett år;
 • menstruationen börjar tidigt och varar mer än sju dagar;
 • urladdningen är riklig och kräver ofta förändringar av hygienprodukter;
 • i intervallet mellan menstruationen är andra utsläpp närvarande;
 • svår smärta, svaghet, feber.

För att bestämma orsaken till detta fenomen kommer läkaren att förskriva de nödvändiga testerna. Oftast är detta en smet, hormonanalys, ultraljud av de kvinnliga organen. I vissa fall kan du behöva en MRI.

En regelbunden menstruationscykel är en viktig egenskap hos kvinnors hälsa. Om det uppstår fel i detta område, om de inte är enstaka, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för att fastställa orsaken till detta tillstånd.

På grund av vad menstruation kan gå tidigare

Man tror att den perfekta menstruationscykeln är 28 dagar, men för många kvinnor är denna siffra annorlunda. Menstruationen börjar dock normalt med regelbundna intervall, samma antal dagar. Det är bra. Detta indikerar en regelbunden menstruationscykel, koordinerat arbete i reproduktionssystemet och en stabil hormonell bakgrund. Och om din period kom för tidigt? Varför? Ska jag oroa mig för vad jag ska göra?

Om menstruationen börjar tidigare än du förväntat dig, får du inte panik. Ibland är detta bara ett isolerat fall relaterat till externa faktorer. Menstruation är ett avslag på livmoderns epitel, och de förekommer endast under påverkan av hormoner. Koncentrationen av vissa hormoner måste nå en specifik nivå under perioden som börjar. Men under extrema förhållanden, när kroppen upplever positiv eller negativ stress, uppstår en hormonell våg. Det är en smart designad defensiv reaktion. Som svar på skakning reagerar kroppen genom att släppa en stor mängd hormoner. Eftersom "fara" har kommit är det nödvändigt att lämna avkomma så snart som möjligt. Ägglossning förekommer tidigare respektive menstruation sker snabbare. Kom ihåg de senaste händelserna i den aktuella månaden. Ändring av tidszoner, klimatförhållanden, rörelse, sömnlösa nätter, nervspänning, dålig näring och andra liknande orsaker kan utlösa en tidig menstruation. I detta fall bör inget särskilt göras. Drick vitamin E, C, grupp B, etablera näring, sömn och vakenhet, slappna av och undvika nervstress. Cykeln hoppar tillbaka av sig själv.

Bedöma blödningens natur. Om blod utsöndras i överflödigt, skarlakansrött, utan koaguleringar, hälsa och yrsel har förvärrats, kan detta mycket väl inte vara ett avslag på död endometrium, utan verklig blödning. I detta fall applicera kall på magen, ta ett läge, begränsa vätskeintaget och ring omedelbart en ambulans. Detta gäller särskilt för kvinnor under postpartum-perioden, när risken för livmodersblödning fortfarande kvarstår. Blödning kan också uppstå efter fysisk ansträngning, chock, skada.

Som ni vet bör det inte finnas en period under graviditeten. Blodigt utflöde vid olika tidpunkter tyder på ett hot om upphörande av graviditet eller för tidig födsel. Särskilt om dagen innan det var svår stress, ett fall, en skada, till och med en enkel ansträngning i form av ansträngning eller lyftvikt. Det är uppenbart att i det här fallet finns det bara en väg - till sjukhuset och i nödfall.

Ibland kan blödning vara vaginal. Det finns fall då vaginalväggen brast på grund av trauma, ett starkt slag eller till och med hårt sex. I det här fallet måste du ringa en ambulans och åka till sjukhuset för akut sjukhusvård.

Hos flickor som just har gått in i puberteten kanske menstruationen inte går regelbundet och börjar tidigare än väntat. Ibland kan stabilisering av hormonell bakgrund och reproduktionssystemet ta upp till 12 månader, så flickans tidiga perioder under pubertetsperioden under det första året från början är normala.

Grafen visar förändringarna i äggstockarna och livmodern under menstruationscykeln.

Det är en helt annan fråga om perioderna är oregelbundet ofta hos en redan bildad tjej efter ett år från början av menstruationen. Om de kom tidigare inte en eller två gånger - är detta redan ett system och ett tydligt skäl för att gå till gynekolog, endokrinolog. Sådan oegentlighet, som har inträffat flera gånger, kan indikera hormonella störningar, ibland mycket allvarliga. I detta fall är en läkarundersökning helt enkelt nödvändig. Han kommer att förskriva de nödvändiga testerna för att fastställa hormonnivåer på olika dagar av cykeln. Baserat på detta kommer behandlingen att bestämmas. Självklart kan inte patienten välja hormonbehandling på egen hand, bara en läkare kan kompetent och korrekt göra detta..

Vissa sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet kan leda till uppkomsten av förmodligen tidig menstruation. Till exempel endometrios, som kännetecknas av överdriven spridning av livmoderslimhinnan. Blödning kan börja helt plötsligt, åtföljt av dålig hälsa och riklig urladdning. Med livmodermyom kan blödningar också uppstå, ibland i form av stora blodproppar.

En ektopisk graviditet är ett annat problem som kan misstas för en tidig menstruation. Brott i äggledaren av ett växande embryo kommer säkert att leda till utveckling av blödning, bara det åtföljs av en allvarlig försämring, upp till chock. Detta är också en indikation för akut sjukhusinläggning och kirurgi..

Sexuell infektion eller andra nyligen överförda infektionssjukdomar leder till funktionsfel i cykeln och början av menstruationen.

Så vad ska jag göra om dina perioder kommer i förväg?

- Om detta är ett isolerat fall är utskrivningen "standard", vilket vanligtvis är fallet, ditt hälsotillstånd har inte förvärrats, och nyligen har du drabbats av stress, det finns ingen anledning att gå till sjukhuset. Samma sak gäller för flickor som menstruerar i mindre än ett år. Stor sannolikhet för att cykeln kommer att återhämta sig på egen hand.

- Om urladdningen är riklig, skarlakansröd, åtföljd av smärta och en kraftig försämring av välbefinnandet, behöver du inte dra. Ring en ambulans och gå till akutmottagningen.

- Om utsläpp av normal natur, åtföljt av en förändring i humör, slöhet, illamående, obehag i nedre del av buken, aldrig är regelbundna, boka tid hos gynekologen på ett planerat sätt. Där kommer du att prata om vad som stör dig, gå igenom en undersökning och klara alla nödvändiga tester (ultraljud i bäckenorganen, en smuts från slidan, ett blodprov för hormoner, en biopsi av misstänkt vävnad). Läkaren föreskriver den nödvändiga behandlingen för dig och kommer att observera i framtiden.

Menstruationscykelmekanismer videor - varför menstruationen kommer?

- Återgå till innehållsförteckningen i avsnittet "Gynekologi"

För tidiga perioder: varför och vad man ska göra?

Menstruationsflödet visas under utgången från livmodern i det oförgiftade ägget. Denna fysiologiska process bör normalt upprepas efter 28-35 dagar, beroende på de individuella egenskaperna och strukturen hos varje organisme individuellt. Rätt menstruation är en indikator på den kvinnliga kroppens hälsa, medan försenad menstruation eller dess tidiga början, som regel, indikerar eventuella avvikelser.


Det vanligaste skälet som orsakar menstruationskrascher är inflammatoriska och infektionssjukdomar i kvinnliga könsorgan. Eventuella förändringar som inträffar i menstruationscykeln: brott mot dess tidpunkt, förändring av urladdningens art, ömhet, ökning eller minskning av utflödesvolymen - detta är en god anledning att konsultera en läkare.

Vad som kan orsaka för tidig menstruation

1. För tidig menstruation är kanske inte menstruation alls, utan livmodersblödning, vilket är svårt att upptäcka på egen hand. Livmoderblödning kan bero på inflammation, trauma, svullnad eller livmodersjukdom.

2. Användning av akut preventivmedel kan leda till negativa konsekvenser, inklusive början av för tidig menstruation, varför det är värt att använda en liknande metod för skydd mot oönskad graviditet endast i de flesta akutfall. Mer om menstruation efter att ha tagit Postinor →

3. Om menstruationen gick tidigare än det förväntade datumet, kan detta indikera graviditetens början. Under graviditeten kan arten och tidpunkten för den sista menstruationen vara ganska ovanlig. Dessutom kan utflöde som liknar menstruationen gå 6-10 veckor efter befruktningen, då embryot kommer in i livmodern, vilket kan orsaka en kränkning av dess lilla område, vilket i slutändan leder till implantationsblödning.

4. Uppkomsten av en ektopisk graviditet kan också orsaka för tidig menstruation. Ektopisk graviditet är mycket farligt för en kvinnas liv och hälsa, så i detta fall är en snabb diagnos extremt viktig. Läs mer om ektopisk graviditet →

5. Hormonproblem kan orsakas av orala preventivmedel, i sin tur är hormonell obalans en av de vanligaste orsakerna till menstruations oregelbundenhet..

6. Under menstruationscykelens bildning och utrotning får menstruationen inte gå regelbundet, i sådana fall är för tidig menstruation inte en avvikelse från normen. I ett sådant fall är det dock fortfarande nödvändigt att genomgå en undersökning för att utesluta andra patologier.

7. Skador på slidan och livmoderhalsen under grovt sex kan leda till blödning, vilket i sin tur kan tas av en kvinna för för tidig menstruation.

8. Klimatförändringar, tidszon har också en negativ inverkan på en kvinnas menstruationscykel. Dessa skäl kan leda till både en försening i menstruationen och deras tidiga början..

9. Spänningar och starka känslomässiga upplevelser har stor inverkan på hela kvinnokroppens arbete. Många damer noterar att stark spänning kan orsaka ankomsten av menstruation före schemat.

10. Catarrhal och inflammatoriska sjukdomar orsakar en försvagning av en kvinnas immunitet och kan leda till funktionsfel.

11. Stark fysisk aktivitet, dramatisk viktminskning är ganska "populära" orsaker till början av för tidig menstruation bland unga flickor.

Vad du ska göra om dina perioder kommer tidigt

Först och främst för att fastställa den verkliga orsaken till att tidig menstruation börjar i varje enskilt fall är det värt att omedelbart kontakta en läkare och genomföra alla nödvändiga tester. Vid behov kommer läkaren att förskriva en behandling som hjälper till att normalisera menstruationscykeln..

Låt inte i något fall situationen gå av en slump, eftersom för tidig menstruation i de flesta fall är ett alarmerande symptom som indikerar hälsoproblem.

Varför börjar menstruationen för tidigt? hur man känner igen orsaken?

Regelbunden menstruation är en naturlig process i kroppen av en frisk kvinna, som tjänar till att rena livmoderslimhinnan från ett ofördelat ägg. Hos en frisk kvinna förekommer menstruation var 21-33 dag. Intervallerna mellan menstruationen beror på kroppens fysiologiska och individuella egenskaper.

Skäl till menstruationens start en vecka före schemat

Följande är de vanligaste orsakerna till cykelfel..

Stressfullt känslomässigt tillstånd

Många kvinnor har haft ett liknande problem. Konstant påfrestning, nervspänning, överarbete påverkar cykeln. Nervös spänning påverkar det centrala nervsystemet, det orsakar spasmer och utvidgning av blodkärlen.

Den motoriska aktiviteten i livmodern ökar och för tidig avstötning av livmoderslimhinnan inträffar. Därefter kan månaden börja några dagar tidigare. Till och med lite stress kan orsaka denna situation..

Hormonfel

Cykelens misslyckande beror på intaget av hormonella läkemedel. Piller stör produktionen av kvinnliga hormoner. Ett liknande problem kan uppstå efter en abort eller missfall, vilket också påverkar den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund..

Graviditetens början

6-10 veckor efter befruktningen kommer fostret in i livmodern. Under inträdesprocessen skadas slemhinnan och blödningar uppstår, vilket en kvinna kan förväxla med början av menstruation.

Fläckning kan indikera graviditet om de är ganska knappa och varar i 1-2 dagar.

Ektopisk graviditet

Det är viktigt att veta! En ektopisk graviditet är mycket farlig och kräver akut läkare. Embryot börjar utvecklas inte i livmodern utan i äggledaren, vilket sedan leder till brott.

Blödning inträffar på grund av fostertrycket på blodkärlen och kan likna menstruationen. När embryot växer intensifieras blödningen och åtföljs av skarp smärta. I detta fall krävs en brådskande operation..

Effekten av preventivmedel

Om en kvinna började ta p-piller, är för tidigt menstruation början. Kroppen kommer gradvis att vänja sig till den nya hormonella bakgrunden och cykeln kommer att återhämta sig nästa månad..

Dessutom går menstruationscykeln alltid bort vid användning av preventivpiller för nödfall.

Vid hormonell svikt åtföljs urladdningen av blodproppar och kan vara rikligt. Detta är en av orsakerna till att menstruationen kom en vecka tidigare..

Kroppen får en chockdos av hormoner, vilket orsakar menstruationens början.

Ålder förändras

Cirkulärens instabilitet är ganska normal i tonåren. Menstruationer de första 1-2 åren är etablerade och bör inte orsaka oro. Den unga kroppen förbereder sig för framtida reproduktionsaktiviteter.

Typiskt, vid 50 års ålder, har en kvinna också en funktionsfel i cykeln, vilket innebär att klimakteriet och är också normen.

Ändring av tidszoner och klimatförhållanden

En förändring i klimat eller tidszon har en negativ inverkan på en kvinnas menstruationscykel, kan leda till en försening i menstruationen eller till deras tidiga början.

Rörelser och flygningar bör göras högst 1 gång per månad, eftersom klimatförändringarna påverkar hälsan hos hela organismen.

Förekomsten av sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet

Sjukdomar i det reproduktiva systemet orsakar i många fall uppkomsten av menstruationen före schemat. Skälen ligger i den inflammatoriska processen i kroppen av en annan natur.

Sjukdomar i vilka menstruationen förekommer för tidigt:

Sjukdomsymtomorsaker
mykoplasmosGenital klåda, dragande smärta i nedre del av buken, nedre delen av ryggen, cykelfelOskyddat samlag
CystaBrott mot cykeln, smärta i nedre del av buken, urineringsproblemKönsinfektioner, fetma, abort, stress
myomOregelbundna eller för tidiga perioder, avrundning av buken, ofta urineringÄrftlighet, hormonella störningar, fetma, abort

De listade sjukdomarna uppvisar symtom i de senare stadierna. Därför kan tidigare menstruationsintrång inte vara det enda tecknet.

Förekomsten av en godartad tumör i livmodern

I detta fall upplever en kvinna:

 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • blodproppar visas;
 • mörk urladdning;
 • tidig början av menstruationen.

intermenstruell blödning orsakar inte en kvinna mycket oro och kräver inte behandling.

Om tumören inte upptäcks i tid, kommer den att fortsätta växa och bli malig..

Vaginal eller livmoderhalsskada

Liten fläckning på grund av mekanisk skada på livmoderhalsen eller vagina är möjlig. De uppträder efter grovt samlag eller felaktigt levererad preventivmedel.

Vid snabbt försvinnande av fläckar, oroa dig inte. Men när det upprepas tillsammans med blod kan en infektion komma in i livmodern och äggstockarna, vilket kommer att påverka kvinnans hälsa negativt.

Inflammatoriska processer och förkylningar

Inflammatoriska processer i en kvinnas kropp kan orsaka för tidig menstruation. Virala infektioner som SARS, influensa leder också till funktionsfel i reproduktions- och hormonsystemet i kroppen.

Detta beror på en allmän försvagning av kroppen genom förkylningar. Menstruation under denna period kommer att vara smärtsam och riklig, det kan finnas blodproppar.

Överdriven träning

Om en kvinna bestämde sig för att spela sport, borde hon öka belastningen gradvis för att undvika sådana konsekvenser..

Obalanserad kost (kost, svält)

Om den nödvändiga mängden fetter och kolhydrater inte kommer in i kroppen upphör könshormoner att produceras. I framtiden kan menstruationen stoppa helt.

Hur går menstruationen om menstruationen kom tidigare

Menstruationsförloppet beror på orsakerna till att detta hände. Om orsaken är stress, känner kvinnan ytterligare symtom i form av huvudvärk, svaghet, sömnlöshet. Vid hormonell svikt åtföljs urladdningen av blodproppar och kan vara rikligt.

Infektionssjukdomar verkar dra smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen. Implantatblödning kännetecknas av en kort och knapp utflöde.

Kortblödning eller intermenstruell blödning

Det är viktigt att veta! Mellan menstruationen kan ytterligare blödningar uppstå. De uppstår på grund av en kraftig ökning eller minskning av hormonet östrogen under ägglossningen.

Uppskjut inte att gå till läkaren, särskilt om blödning åtföljs av generell sjukdom.

Detta fenomen är inte patologiskt och förekommer hos 30% av kvinnorna. Intermenstrual urladdning visas 10-14 dagar efter avslutad menstruation och varar upp till 3 dagar.

Notera! Sådan urladdning är mycket knapp och märks knappast..

Detta fenomen indikerar början av ägglossning. De kan också visas mot bakgrund av en kort cykel. Blödning orsakar inte en kvinna mycket oro och kräver inte behandling.

Är det möjligt att förväxla menstruation och implantationsblödning

Det är viktigt att veta! Implantationsblödning skiljer sig från vanlig menstruation. Om en kvinna har en instabil cykel och menstruationer är knappa, kan de förväxlas med menstruation.

Som regel uppträder implantationsblödning flera dagar tidigare och har följande egenskaper:

 1. Lean utsläpp.
 2. Varaktighet från några timmar till 2 dagar.
 3. Blodet är flytande och har en rosa färgton..

En kvinna bör göra ett graviditetstest, om det finns någon anledning.

När man ska se en läkare

Du bör vara uppmärksam på antalet utskrivningar av den totala menstruationens varaktighet. Förhöjd kroppstemperatur och bäckensmärta kan vara symtom på en allvarlig sjukdom. Uppskjut inte att gå till läkaren, särskilt om blödning åtföljs av generell sjukdom.

Varje kvinna stod inför en situation där menstruationen före planen. Skälen kan vara både de mest ofarliga och kräva akut behandling. För att ta reda på om du ska lämna larmet måste du vara uppmärksam på det allmänna tillståndet för deras kurs och funktionerna i urladdningen.

 • Svetlana Karetnikova
 • Av vilka skäl kan menstruationen komma en vecka tidigare:
 • Vad betyder det om din period kom tio dagar före schemat:

Månadsvis före schemat (menstruation) - varför, kom, en vecka, skäl, i 3 dagar, i 4, 5, 10 dagar, de gick, började

Menstruationscykeln är en återspegling av en kvinnas hälsa. Månader före schemat börjar av olika skäl, vissa är ganska ofarliga, medan andra behöver läkarvård. Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan tidig menstruation och plötslig blödning..

Menstruationscykel

Du kan prata om tidig menstruation när kvinnans cykel redan är stabil och menstruationen förvånade kvinnan. I klimakteriet och klimakteriet bör tidig menstruation inte vara rädd, eftersom det är helt naturliga hormonella förändringar.

En regelbunden cykel bildas 2-3 år efter den första menstruationen. Normalt varar cykeln 28 dagar, denna indikator är inom 21-35 dagar.

Varje kvinna känner till kroppens egenskaper, vad som är normalt för henne och vad som inte är det. En kvinna kan själv bestämma om hennes kropp fungerar normalt efter den tidpunkt då menstruationen börjar, av urladdningens natur och de sensationer som följer med dem.

Månadsvis före schemat: de viktigaste orsakerna

Varför kommer menstruationen för tidigt? De huvudsakliga orsakerna till tidig menstruation reduceras till naturliga och patologiska.

Naturliga orsaker kan övervägas:

 • Stark nervös spänning, stress, känslomässig utmattning.
 • Förstärkt fysisk aktivitet.
 • Betydande viktminskning.
 • Acklimatisering av kroppen till en förändring av klimatförhållanden eller tidszon.

I sådana fall orsakas inte tidig menstruation av allvarliga interna störningar, utan av kroppens svar på yttre omständigheter.

Följande skäl kan betraktas som patologiska:

 • Traumatisk kön. Grovt samlag kan skada väggarna i slidan, livmoderhalsen och detta kan orsaka blödning, vilket kan misstas för tidig menstruation. Dessutom kan intensiva livmodersammandragningar framkalla en tidig menstruation..
 • Ektopisk graviditet. Otydlig fläckning kan blöda på grund av det faktum att det befruktade ägget inte fäster vid livmoderhålan, detta tillstånd kräver läkarvård.
 • preventivmedel Felaktigt utvalda orala preventivmedel, felaktigt installerade spiraler, preventivmediciner för nödsituationer kan påverka cyklens korrekthet och flytta den i en eller annan riktning. När man tar orala preventivmedel som föreskrivs av en läkare kan den månatliga cykeln justeras igen under de första tre månaderna. Med avbokning av långvarig användning av preventivpiller kan cykeln också förändras. Dessa punkter bör diskuteras med din läkare..
 • Hormonell obalans. Detta händer med ovariell dysfunktion, en kränkning av binjurarna och sköldkörteln, ansvarig för hormoner.
 • Kirurgi.
 • Abort Menstruation efter en abort börjar om 7-14 dagar. Tilldelningarna bör vara knappa.
 • Inflammatoriska processer i kroppen. Virala och bakteriella infektioner stör hela kroppen och cykeln kan förändras.
 • Könssjukdomar. Detta skäl kräver mer djupgående övervägande. Sjukdomar och patologier i reproduktionssystemets organ kan både orsaka blödning och framkalla tidig menstruation.

En ektopisk graviditet kan orsaka blödning.

Förutom blodig, otidig utflöde kan en kvinna störas av yrsel, konstant eller periodisk smärta, smärta under samlag, feber, en oregelbunden cykel, för tjock eller vätska med en obehaglig luktmenstruation med vitaktiga föroreningar. De listade symptomen indikerar en allvarlig sjukdom. I sådana fall bör du undersökas..

Vanliga sjukdomar som påverkar menstruationscykeln är:

 • Hyperöstrogenism. Det fenomen som är förknippat med överdriven utsöndring av östrogen, tillsammans med detta finns lutealinsufficiens. Detta med tiden leder till brist på ägglossning och infertilitet. Symtom: obehag vid samlag, smärta i nedre del av buken, blödning, en känsla av tyngd i bäckenet, nedsatt utsöndringssystemets funktion.
 • endometrios Processen för spridning av endometrieceller (livmoderens inre skikt) på atypiska platser: i bukhålan, urinblåsan, ändtarmen, äggstockarna och andra vävnader och organ i kroppen. Bland symtomen skiljer sig smärta med olika intensiteter lokaliserade i bäckenområdet, som upptäcker före och efter menstruationen. Endometrios kan orsaka infertilitet.
 • hypoplasi Detta är en underutveckling av könsorganen, med ovarial hypoplasi, det finns otillräcklig syntes av könshormoner.
 • Onkologiska sjukdomar, som är uppdelade i godartade och maligna. Symtomen inkluderar otidig blödning.

Endometrios som orsak till menstruations oregelbundenhet

3 dagar tidigare

Många kvinnor märker att menstruationen kommer 1-3 dagar tidigare. Experter tror att i frånvaro av andra störande symtom är denna situation inte farlig. Cykeln har det speciella att bygga upp ett par dagar tidigare, när en kvinna upplever nervös spänning, är mycket trött, ägnar sig åt överdrivet fysisk ansträngning och övervakar inte näring.

Det är nödvändigt att uppmärksamma detta när cykeln på grund av konstant tidig menstruation förkortas avsevärt. Menstruation, som kom 4-5 dagar tidigare, kan också tillskrivas normen i frånvaro av störande symtom.

En vecka tidigare

Om menstruationen kom tidigare i sju dagar eller mer, bör detta varna. Detta kan vara ett hormonellt misslyckande, inflammation eller uppkomsten av en allvarlig sjukdom. Denna situation kräver ett besök hos läkaren och undersökning.

Menstruationen började tidigare i 10 dagar eller till och med två veckor. Detta händer efter operationen. Det är nödvändigt att konsultera din läkare. Om det inte fanns några operationer, men en så tidig menstruationsstart kräver ett obligatoriskt besök hos gynekologen.

På video om dysfunktionell blödning i livmodern

Arten av urladdningen

Arten av urladdningen kan berätta om orsaken till den tidiga menstruationen. Små urladdning inträffar efter operation (abort, avlägsnande av polypper osv.). Ofta efter förlossningen är cykeln inte omedelbart etablerad, och menstruationen kan vara knapp och börja tidigare än väntat.

Små urladdning i mitten av cykeln kan vara ägglossningsblödning, de följer ägglossning och varar 1-3 dagar, har en ljusrosa färg.

Överflöd menstruation kan lätt förväxlas med blödning. Livmoderblödning börjar plötsligt, urladdningen är konstant och riklig, det finns en stark svaghet. Överflöd menstruation börjar gradvis, delad urladdning, koagler kan förekomma. Om blödningen kontinuerligt varar mer än en timme ska du omedelbart rådfråga en läkare.

Överflöd menstruation inträffar för tidigt med hormonsvikt, endometrios, godartade formationer, inflammatoriska processer och patologier.

Hur man känner igen graviditet?

Ibland kan fläckning vara implantationsblödning. Detta inträffar när ett befruktat ägg införs i livmoderhålan. Denna process sker 8-12 dagar efter befruktningen..

Implantationsblödning är en knapp spotting som kan observeras i 3 dagar, denna process åtföljs av drakningar i nedre del av buken.

Detta händer inte alltid och är inte en avvikelse från normen. Ofta kan implantationsblödning vara omöjlig, urladdningen är försumbar.

Om det finns misstank att blödning är ett tecken på implantation, bör du göra ett graviditetstest från första förseningsdagen eller kontakta en gynekolog.

Vad ska man göra?

Om menstruationen började tidigare och fortsätter utan störande och störande symtom, räcker det för en kvinna att ompröva livets rytm, optimera fysisk aktivitet, eliminera stressiga omständigheter, etablera näring och cykeln kommer att återhämta sig över tid.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare om det förutom spotting finns:

 • smärta i nedre buken;
 • smärta i korsryggen;
 • tunga perioder åtföljs av blodproppar;
 • kroppstemperaturen stiger;
 • menstruationen börjar tidigare i sju eller flera dagar i flera månader i rad;
 • det finns misstankar om en sexuell infektion.

Varför är hon sjuk av sin period? Läs artikeln om orsakerna till obehag före menstruation, effekterna av hormoner, manifestationen av PMS, tecken på graviditet, sätt att lindra tillståndet.

Varför drar nedre buken, men det finns inga perioder? Detaljer här.

Konsekvenserna av att bryta cykeln

En oregelbunden menstruationscykel kan få olika konsekvenser. Detta är ökad trötthet, infertilitet, utvecklingen av patologiska processer och neoplasmer, dysfunktion i det endokrina systemet. Försummelse av vissa sjukdomar och deras tidiga diagnos kan ha dödliga konsekvenser.

Månadsperioder är en signal om att något är fel i kroppen. Det är nödvändigt att analysera din livsstil, utvärdera möjliga risker och besöka läkare i tid.

Varför komma varje månad före schemat: vanliga orsaker

Kvinnor uppmärksammar ofta försenad menstruation, men det är farligare när de börjar före schemat.

Om en kvinna inte befinner sig i en situation där cykelstörningar är normala (amning, övergång, klimakteriet), bör detta varna.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå undersökning, särskilt om avvikelsen uppstår upprepade gånger. Ett graviditetstest är också värt det, eftersom dess patologier kan åtföljas av liknande symtom..

Eventuella omständigheter som provocerade blödningen i förtid under en eller flera veckor kan inte ignoreras. Sådana symtom kan vara resultatet av allvarliga störningar i en kvinnas kropp..

Orsakerna till uppkomsten av blodutsöndringar i förväg är helt annorlunda:

Externa faktorerPåverkar signifikant förseningen av menstruationen, liksom deras tidigare manifestation, kan stress, nervsystemet, fysisk aktivitet. Men även sådana fel kan vara en signal om uppkomsten av en kvinnas reproduktionssystemsjukdom
ÄrftlighetOm liknande misslyckanden i familjen redan har inträffat, kan andra företrädare för familjen också uppleva sådana fluktuationer.
InfektionssjukdomarFel i cykeln och tidig menstruationsdebut kan också orsaka inflammatoriska processer i organ som utlöses av en infektion eller virus. Problemet kan uppstå på grund av en missfall eller efter en abort.
Tar medicinOrsakerna kan vara läkemedel som en kvinna tar under lång tid, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och störningar i något av kroppens system
krascharBörjan av menstruation före schemat eller försening av dem kan orsaka förändring av bostad, klimat, förändring av tidszon och till och med enkel vitaminbrist
gifterAlkoholmissbruk, gifter och till och med små doser av strålning påverkar kroppen.
hormonerBlodutflöde förekommer hos kvinnor som använder hormonell preventivmedel - detta är intrauterina enheter, vaginala hormonella preventivmedel, suppositorier, olika krämer och droger
SkadaTilldelningar kan börja efter att ha fått ett blåmärke, ett starkt slag, faller och efter grovt kön, vilket ledde till mikrotrauma i de inre könsorganen. I sådana fall bör du definitivt söka hjälp från en medicinsk institution
FortplantningssjukdomarCykelens misslyckande kan bero på sjukdomar associerade med det reproduktiva systemet. I denna situation föreskrivs en undersökning, mediciner och medicinska förfaranden som föreskrivs uteslutande av den behandlande läkaren
förkylningarFörkylningar och inflammatoriska sjukdomar försvagar en kvinnas immunitet och kan leda till funktionsfel
BantningPlötslig viktminskning (sjukdom, kardinal och extrem kost) provocerar förändringar i cykeln

Normalt har cykeln en frekvens på 28–36 dagar. Om menstruationen började utanför den angivna perioden, kan detta bero på både den kvinnliga kroppens individualitet och en signal om utvecklingen av patologi. Förskott eller försening av menstruationen i fyra dagar anses vara normen. I fall som inte är relaterade till patologier rekommenderas det att dricka en kurs med vitaminer, varefter cykeln ska återställas.

Menstruationsfärg: normal

Om dina perioder gick tidigare är det nödvändigt att analysera urladdningen. De är inte farliga, om inte rikliga. Om blodet är ljust skarlakansrött och mättat i färg med blodproppar, förvärras det allmänna hälsotillståndet kraftigt, bör du ta en horisontell position och snabbt ringa en ambulans.

Kvinnor efter födseln eller gravida kvinnor riskerar ofta..

De fysiologiska orsakerna till regleringens början före den överenskomna perioden kan innehålla: stark fysisk ansträngning, klimatförändringar, resultatet av en styv kost. En annan orsak kan vara klimakteriet, detta är mer sant för kvinnor över 45 år.

Hos ungdomar vid den första menstruationens ålder kan cyklerna vara oregelbundna, rikliga eller magra under en lång period tills de planar ut. Fel kan observeras inom 1-2 veckor. Menstruationer tidigare än väntat kan förekomma efter en abort eller som ett resultat av onormal graviditet.

Instabilitet kan också observeras hos kvinnor under amning.

 • Om blödningen kommer 10 dagar eller två veckor tidigare och samtidigt uppträder följande symtom: stark urladdning från slidan eller urladdning som är okarakteristisk för menstruation, smärta i nedre del av buken, feber, svaghet - bör du omedelbart söka hjälp på sjukhuset.
 • Om oegentligheter i menstruationscykeln observeras regelbundet, i cirka 12 månader, fungerar detta som en signal om patologiska processer i en kvinnas kropp.
 • De mest uppenbara patologiska orsakerna är:
 • en godartad tumör som uppträder i livmoderns muskelskikt - myometrium;
 • Stein-Leventhal-syndrom - polyendokrinsyndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion;
 • en sjukdom som kännetecknas av spridning av endometrieceller, det inre skiktet i livmoderhåligheten, på dess yta, i vävnaderna i andra organ;
 • hormonell obalans (menstruation kan gå före schemat varje gång);
 • onormala godartade neoplasmer - polyper,
 • patologier i kvinnans reproduktiva system orsakade av könsinfektioner, som åtföljs av starka blodiga utsläpp från slidan;
 • störningar i det endokrina systemet (diabetes mellitus och andra sjukdomar orsakade av fel i sköldkörteln);
 • menorragi;
 • hemoglobinbrist;
 • hemofili och von Willebrands sjukdom;
 • anovulatorisk blödning i livmodern, på grund av vilken det inte finns någon ägglossning och graviditet inte inträffar;
 • ektopisk graviditet är mycket farligt för en kvinnas liv och hälsa. I detta fall är diagnosen i tid mycket viktig, åtföljd av sekretioner av brun färg;
 • normal graviditet - knapp vaginal urladdning i första trimestern uppträder på grund av det faktum att när embryot kommer in i livmodern, uppstår en liten skada på slemhinnan.

Med början av regula tidigt upplever kvinnor andra tecken: huvudvärk, illamående, svängningar i humör, sömnstörningar och förlust av styrka kan uppstå, smärta i nedre del av buken är möjliga.

Hos varje kvinna påverkar denna process kroppen på olika sätt. Det är värt att analysera allt, kontakta en läkare och ta reda på orsaken till detta fenomen, genomgå en undersökning.

Gynekologer och endokrinologer undersöker orsakerna till uppkomsten av menstruation före schemat..

En kvinna undersöks och undersöks med hjälp av följande procedurer:

 • Blodtest för TSH, könshormoner etc..
 • Ägglossningstest - baserat på att bestämma ökningen i mängden luteiniserande hormon (LH) i en kvinnas urin.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 • Smet på flora från slidan.
 • Magnetresonansavbildning (MRI) - förskrivs i sällsynta fall.

Om menstruation börjar tidigare är det nödvändigt att minska fysisk aktivitet, undvika stressiga situationer, byta till hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och fiber och ompröva doseringen av läkemedel om de var orsaken. Du kan justera cykeln om du slutar röka, alkohol och strikta dieter.

Vad kan ordineras av den behandlande läkaren:

 • orala preventivmedel med steroidhormon;
 • med uppenbar inflammation - läkemedel för ett antal antibiotika;
 • i närvaro av polypper i livmodern - curettage av dess kavitet;
 • operation - ta bort cyster och olika tumörer vid behov.

Du bör dricka regelbundet te från medicinska örter - verbena, citronmelisse, johannesört, morwort, grönt te rekommenderas.

Det är nödvändigt att låta kroppen koppla av i ett sanatorium med förebyggande åtgärder och avkopplande massage, du måste sova bra.

Att dricka vitaminer, särskilt komplex med kobalaminer och folsyra - ett vattenlösligt vitamin som är nödvändigt för tillväxt och utveckling av cirkulations- och immunsystemet.

Varför perioder kommer tidigt

Regelbunden menstruation indikerar att alla system och organ i den kvinnliga kroppen fungerar normalt..

Varje representant för det klara könet kan oberoende beräkna tidpunkten för nästa menstruations början och förbereda sig själva och deras planer i förväg för detta ögonblick.

Kvinnor har ofta störningar i regelbundenhet i menstruationscykeln, och varje gång de bör rådfråga en specialist för att avgöra exakt vad som utlöste ett tidigt eller sent börjar reglering.

I den här artikeln kommer vi att överväga de viktigaste orsakerna till att menstruationen började före schemat i en vecka, 5 och 10 dagar, och också ta reda på i vilket fall du omedelbart ska rådfråga en läkare, och om det är möjligt att hantera detta problem utan medicinsk hjälp.

Orsaker till för tidig reglering

De första menstruationsperioderna hos flickor börjar 12-14 år gamla, först kommer cykeln att vara oregelbunden, och urladdningen kan vara olika, men efter ett och ett halvt år bör dess varaktighet fastställas och genomsnittet plus eller minus 28 dagar.

Denna period för varje kvinna är individuell och beror på många faktorer, i genomsnitt varierar den från tre veckor till 35 dagar. Varaktigheten för normala kritiska dagar är från 3 dagar till en vecka.

Under denna period rensas livmoderhålan för avskalad endometrium, medan inte bara slemhinnan som rivs bort, utan också en viss mängd blod frigörs.

Efter puberteten, när kritiska dagar inträffar varje månad, kan normalt cykelfel uppstå efter den första sexuella upplevelsen, under graviditeten och på grund av klimakteriet. Om alla ovanstående alternativ utesluts och menstruationen började före schemat kan orsakerna till att för tidig reglering börjar vara olika. Visa var och en av dem mer detaljerat..

Påfrestning

När en kvinna är stressad kan hennes tryck stiga kraftigt, vilket bidrar till förekomsten av inre krampar och expansion av blodkärl. Av denna anledning kan menstruationen på grund av stressiga förhållanden börja tidigare än förfallodagen, vanligtvis fem till sju dagar..

Om det konstateras att för tidig menstruation beror på stress, det inte behövs panik, det räcker för att stabilisera känslor och slappna av lite, då bör det inte finnas några störningar i nästa cykel.

Hormonell dysfunktion

Med hormonell obalans, som hjälper kritiska dagar att börja i förväg, är det bara en läkare som kan korrigera situationen, eftersom hormonella språng kan orsakas inte bara av funktionsfel i reproduktionen utan också av de endokrina systemen. Orsaken kan vara en långvarig exponering för progesteron i en kvinnas kropp eller överdriven östrogenproduktion. Cystor, tumörer i äggstockarna, hormoner etc. kan provocera en förändring i hormonnivåerna..

Endast läkaren kan fastställa den exakta orsaken till hormonell obalans, baserat på resultaten av ett blodprov för hormoner. I en sådan situation är initiativ oacceptabelt.

Normal graviditet och amning

Om menstruationen börjar tidigt och inte håller länge, och själva utflödet är knappt, kan det mycket väl vara ett tecken på graviditet. Blodigt urladdning åtföljer implantation av embryot i livmoderhålet, eftersom slemskiktet skadas i denna process. Dessa sekret är implantationsblödning..

Eftersom amning också åtföljs av en förändring av den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp, är det ganska naturligt att det kan orsaka för tidig ankomst av kritiska dagar.

Graviditetskomplikation

För alla kvinnor är en ektopisk graviditet en mycket allvarlig patologi, som med otidig behandling kan leda till döden. Ett karakteristiskt tecken på fostrets ektopiska utveckling kan vara ett cykelfel, därför bör du omedelbart konsultera en läkare när reglering börjar börja. Kirurgi används för att lösa problemet..

preventivmedel

En intrauterin enhet kan leda till att regleringen börjar för tidigt. Om detta händer under de första tre cyklerna, efter installationen behöver du inte oroa dig, kroppen anpassar sig. Men om den tidiga menstruationen börjar i de återstående cyklerna, måste du söka hjälp från en läkare, kanske är IUD installerat felaktigt.

Dessutom kan hormonella preventivmedel väcka för tidiga kritiska dagar, så du bör inte utse dem själv, en expert bör vara involverad i valet av oral preventivmedel.

Ålder förändras

Under puberteten och klimakteriet kan kritiska dagar antingen vara sena eller komma fram i tid. Detta är ett normalt fenomen som kännetecknar en viss period i en kvinnas liv. I detta fall kan en läkares hjälp endast behövas för utnämning av läkemedel som lindrar en kvinnas tillstånd.

Klimatförändringar, omlokalisering

Att flytta, resa till heta eller omvänt kalla länder kan orsaka störningar i menstruationscykeln. Om det inte märks några onormala förändringar under månaderna efter resan och anpassningen, bör du inte oroa dig.

Skador och sjukdomar

Trauma i slidan eller livmoderhalsen under grovt samlag eller på grund av felaktigt installerade preventivmedel kan leda till att blod frigörs från könsorganen. Vid inre skador är utflödet inte en menstruation, och alla blödningar kräver läkare.

Inflammation i livmodern och dess bilagor, endometrios, myom, tumörer och olika könsinfektioner kan provocera blödning..

Lifestyle

Enkla livssituationer kan orsaka en tidig menstruationsdebut:

 • intensiv träning;
 • snabb viktminskning;
 • tyngdlyftning;
 • dålig kost;
 • ta antibiotika och andra mediciner;
 • missbruk av alkohol, cigaretter och droger.

I det här fallet kommer att vägra dåliga vanor, normalisera den dagliga behandlingen, en balanserad kost, promenader i frisk luft och måttlig fysisk aktivitet hjälpa till att rätta till situationen..

Tillhörande symtom

För tidiga perioder kan orsakas av olika skäl. Därför måste läkaren veta förekomsten av alla tillhörande symtom för att fastställa en korrekt diagnos. Till exempel, om ett cykelfel inträffade på grund av störningar i nervsystemets funktion, kommer kvinnan att vara irritabel, tårfull, nervös mot bakgrund av tidig menstruation.

Dessutom kan en kvinna uppleva följande symtom:

 • huvudvärk;
 • illamående;
 • utmattning;
 • depression
 • touchiness, tårfullhet;
 • sömnproblem.

Om menstruationen börjar före schemat, bör du definitivt uppmärksamma deras varaktighet och intensitet, samt närvaron av koaguleringar. Arten av blödningen kan berätta för en specialist mycket om orsakerna som orsakade den. Med riklig för tidig menstruation kan svår smärta i korsryggen och nedre buken observeras..

Hur man bestämmer graviditet

I vissa fall kan för tidig menstruation innebära en möjlig graviditet, spotting indikerar implantation av ett fosterägg i livmoderhålet. Det är nödvändigt att skilja menstruationsflödet från implantationsblödning, det har ett antal specifika tecken:

 • mängden utsläpp är mycket knapp;
 • tilldelningarna gick 2-6 dagar tidigare än tidsfristen för kritiska dagar;
 • urladdningen varar från flera timmar till 2 dagar;
 • blod har en mer flytande konsistens och en rosa färgton.

För att säkerställa att befruktningen har kommit kan en kvinna ta ett rutinmässigt graviditetstest. Du kan köpa det på alla apotek.

Menstruationens natur

Vissa tror felaktigt att endast tunga perioder av smärtsam, faktiskt magra menstruationer kan orsaka allvarlig smärta.

Vid magra perioder kan huvudvärk, illamående, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, problem med tarmrörelse, och de kan uttryckas som förstoppning och diarré, dessutom kännas..

Om de magra månatliga perioderna gick före schemat kan de orsakas av följande skäl:

 • förlossning. Efter barnets födelse och suckers fullföljande kan den påstådda menstruationen gå tidigare, oftast har urladdningen en ljusbrun färgton;
 • curettage som åtföljer abort, avlägsnande av polypper eller andra diagnostiska och terapeutiska ingrepp;
 • ovariell dysfunktion;
 • ärftlighet;
 • bäckeninflammatoriska sjukdomar.

Ankomsten av för tidig menstruation med för mycket utflöde bör göra kvinnan ännu mer uppmärksam, särskilt när den åtföljs av stora blodiga blodproppar. Orsakerna till denna överträdelse kan vara flera:

 • intrauterina preventivmedel;
 • hormonella störningar;
 • abort, förlossning;
 • klimakteriet;
 • neoplasma i livmodern;
 • sjukdomar i könsområdet;
 • inflammation och sjukdomar i bäckenorganen;
 • hemoglobinbrist;
 • reproduktionssystemets dysfunktion.

Beroende av orsaken på datumet för inträffandet

Hur många dagar före schemat menstruation börjar beror mer på de faktorer som orsakade den för tidiga regleringen.

Många organ är involverade i en kvinnas sexuella funktion, därför, i fall av menstruations oregelbundenhet, kan orsaken till dysfunktion inte bara hittas i livmodern eller dess bilagor, utan också i hjärnan eller det endokrina systemet..

Tänk på vilka patologier och förhållanden som kan orsaka reglering i förtid.

10 dagar snabbare

Under det första året efter menarchen är problem med cyklens regelbundenhet möjliga, menstruationen kan komma fyra dagar tidigare, en vecka eller till och med försvinna i sex månader. Detta är inte ett tecken på patologi. Om menstruationen kom tio dagar tidigare hos kvinnor som länge hade gått puberteten, bör följande skäl för sådana avvikelser från normen beaktas:

 • ärftlighet. Det är nödvändigt att diskutera denna situation med de anhöriga, både på moder- och fadersidan. Om hos mormödrar, moster eller mödrar kan kritiska dagar komma tidigare än planerat, betyder detta att du måste komma till rätta med situationen och anpassa dig, för det är nästan omöjligt att påverka den genetiska predispositionen;
 • en abort eller missfall kan leda till att menstruationen börjar 10 dagar tidigare, eftersom avbrottet av graviditeten dramatiskt förändrar en kvinnas hormonella bakgrund, och kroppens reaktion på sådana förändringar kan vara oförutsägbar;
 • plötsliga hopp i kroppsvikt orsakar kroppens vakenhet, vilket manifesteras av en kränkning av menstruationscyklens regelbundenhet. I en sådan situation kan naturligtvis menstruationen inte bara gå tio dagar utan även två veckor tidigare. En balanserad diet, viktkontroll, fysiska övningar och ytterligare intag av vitaminkomplex hjälper till att korrigera situationen;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen - detta är det vanligaste skälet till ankomsten av tidig menstruation. Både godartade och maligna tumörer, liksom endometrios, kan provocera inflammation. För att i tid identifiera sjukdomen och börja behandlingen bör du inte tveka att besöka gynekologen;
 • sjukdomar i njurarna, levern och andra viktiga inre organ.

Oavsett av orsakerna som anges ovan skulle leda till att menstruationen anländer 10 dagar före tiden, bör du omedelbart söka läkarhjälp.

I 5 dagar

Eftersom den kvinnliga kroppen är en mycket ömtålig och ömtålig mekanism kan till och med en vanlig förkylning orsaka menstruation 5 dagar tidigare. Ofta beror detta på nedsatt cirkulation.

Om förordningen har överträffat dig före schemat med bara några dagar, finns det inget behov att vara rädd för allvarliga patologier, i en sådan situation är de ogynnsamma miljöförhållandena en provokatör: stress från att flytta, vänja sig till kroppen under en turistresa, särskilt när du ändrar tidszoner.

Anledningen till att menstruationen började tre dagar tidigare kan vara undernäring, brist på näringsämnen i kosten eller en styv kost, som i sig är ett test för kroppen. Det finns inget behov av att få panik om kritiska dagar har kommit 5 dagar tidigare, detta kan utlöses av vanligt överarbete, ibland måste en kvinna få en god vila för att normalisera cykeln.

I en vecka

Anledningen till att blodiga menstruationer började en vecka tidigare kan vara allvarligare hälsoproblem än vanligt acklimatisering eller emotionell stress, särskilt i fall där cykelfel inte är första gången.

Hyperestrogenism, ett tillstånd där det finns en överdriven produktion av östrogen i kroppen mot bakgrund av en otillräcklig mängd luteinsyra, kan provocera ankomsten av kritiska dagar tidigare än en vecka..

Med en sådan hormonell obalans förekommer vanligtvis inte ägglossning, vilket innebär att en kvinna inte kan bli gravid. Hyperestrogenism kan orsakas av överdriven kroppsvikt, tumörer i könsorganen, ta hormonella tabletter som innehåller syntetiskt östrogen.

Om din period kom tidigare med sju dagar och läkaren misstänker förekomsten av hyperestrogeni, kan du upptäcka denna sjukdom genom ett konventionellt blodprov.

När menstruationen började en vecka tidigare, och samtidigt har urladdningen en ljusröd färg och stora koagler, bör förekomsten av inflammatoriska processer i äggstockarna, i livmodern och dess bilagor misstänkas först. Om de kritiska dagarna gick en vecka tidigare och utsläppet skiljer sig mycket från normalt kan det vara ett tecken på sådana sjukdomar:

 • underutveckling av könsorganen;
 • endometrios;
 • godartad tumör;
 • patologisk tillväxt eller underutveckling av endometrium.

Uteslut inte heller det faktum att fläckar som kom i förväg inte är menstruation alls, utan livmodersblödning, som öppnades på grund av mekanisk skada, på grund av inflammation eller svullnad i organen i det reproduktiva och utsöndringssystem.

Vad ska man göra

Om dina perioder började tidigare än förfallodagen behöver du inte få panik. Det första du ska göra är att bedöma situationen. Om det före de kritiska dagarna skedde en klimatförändring, överdriven fysisk och emotionell stress eller ett fel i kosten, orsakade de troligtvis menstruations oregelbundenheter.

I denna situation bör kosten ses över, utesluten från den fet, kryddig och kryddig, lägg till mer frukt och grönsaker. Du bör också koppla av och dricka lugnande örtteer..

Det är inte nödvändigt att överväga ett misslyckande om menstruationen började 1-2 dagar tidigare, men deras början 1-2 veckor före förfallodagen bör orsaka oro.

Du måste planera ett besök hos gynekologen om menstruationen börjar tidigt varje månad under flera cykler i rad, och kvinnan är sjuk, det finns värkande smärta i nedre del av buken och allmän svaghet i kroppen. Om urladdningen är normal i naturen behöver du inte ringa ambulans.

Om ankomsten av menstruation två veckor tidigare åtföljs av riklig skarlakansröd utflöde med stora blodproppar, kan detta indikera livmodersblödning.

Vad ska man göra i en sådan situation? Du måste ringa en ambulans och innan den anländer, rör dig mindre, drick inte vätskor och fäst ett ispack i nedre del av buken.

Följande symtom kräver omedelbar läkarvård:

 • en oregelbunden cykel observeras under hela året;
 • om kritiska dagar börjar tidigt och varar mer än en vecka;
 • om urladdningen är riklig, och packningen måste bytas oftare var 2-3: e timme;
 • om det finns intermenstruell blödning och patologisk urladdning från könsorganen;
 • feber, allmän svaghet och svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

För att fastställa orsaken till att menstruationen kan börja i förväg krävs en serie undersökningar. Förutom en gynekologisk undersökning kan du behöva en analys av hormoner, utstryk för mikroflora, ultraljud av organen i det reproduktiva systemet och utsöndringssystemet, och i speciella fall en MRT.

Slutsats

Menstruation är en indikator som informerar en kvinna om hennes hälsa.

Om kritiska dagar anländer före tiden och dessa misslyckanden inträffar under flera cykler i rad bör du omedelbart söka läkarhjälp.

Uppmärksam inställning till din hälsa, snabb diagnos och adekvat behandling hjälper en kvinna att förhindra utveckling av allvarliga sjukdomar och i vissa fall till och med rädda ett liv.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vattenpeppar

Egenskaper och användningar av vattenpeppar, extrakt och tinktur från detTraditionell medicin är fortfarande mycket populär. Inte överraskande, eftersom de är effektiva och prisvärda för alla....

Är det möjligt att göra fluorografi under menstruationen. Det är viktigt att veta för alla kvinnor: är det möjligt att göra fluorografi med menstruation

Bland de undersökningar som anses vara obligatoriska i många länder finns det en metod som kan upptäcka många farliga sjukdomar: lunginflammation, tuberkulos och tumörer i cancer....

Orsaker till utsläpp med en obehaglig lukt efter menstruation

En kvinnas kropp är underlagt naturlagarna. Hon har sin period varje månad. Kritiska dagar kan pågå från 3 till 7 dagar, och utsläppet luktar vanligtvis inte.....