Våra experter

Ansvarsfrihet

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör! Användbara artiklar hjälper dig att lösa problem med hud, övervikt, förkylning, berätta vad du ska göra med problem med leder, vener och syn. I artiklarna hittar du hemligheter för att hålla skönhet och ungdom i alla åldrar! Men män lämnades inte utan uppmärksamhet! För dem finns det ett helt avsnitt där de kan hitta många användbara rekommendationer och råd om den manliga delen och inte bara!
All information på webbplatsen är aktuell och tillgänglig dygnet runt. Artiklar uppdateras och kontrolleras ständigt av experter inom det medicinska området. Men i alla fall, kom alltid ihåg att du aldrig ska självmedicinera, det är bättre att kontakta din läkare!

Ovarial burst: orsaker, symtom, behandlingsmetoder och konsekvenser

Brottet i en av äggstockarna, åtföljt av skarp, dragande smärta, blödning, kallades "apoplexy". Deras gap kan uppstå hos flickor och kvinnor i alla åldrar. Oftast beskrivs dessa fall hos kvinnor från 20 till 35 år gamla. Denna sjukdom är mycket sällsynt: cirka 3% av fallen av alla sjukdomar inom gynekologi. Faran ligger i frekvensen av återfall som i genomsnitt uppstår i 60 fall av 1000.

Norm

I varje vuxen kvinnlig kropp växer folliklarna ständigt, där äggen mognar. Tack vare detta förbereder kroppen sig för graviditet. I början av cykeln sker utvecklingen av en dominerande follikel fortlöpande. Och i mitten av cykeln ökar den till maximal storlek, som är ungefär 20 mm. Efter detta brister follikelmembranet. Ett ägg kommer ut ur det - detta är stadiet av ägglossning. Istället för en follikel visas en gul kropp som innehåller hormoner som förbereder kroppen för graviditet. Så cykeln fortsätter normalt.

Varför kan äggstockarna göra ont i den första fasen?

De första 14 dagarna av cykeln är de lugnaste om du inte inkluderar din period. För närvarande börjar tillväxten av den dominerande follikeln i äggstockarna. Det är ytterst sällsynt att ovariebrott uppstår eller att cyster bildas. Därför kan smärta vara störande i följande fall:

 • Förvärring av kronisk inflammation i bilagorna. Vanligtvis är utgångspunkten för detta menstruationsdagarna;
 • Ektopisk graviditet. Det kan upptäckas först just nu, efter att mer eller mindre normal menstruation har gått, även om sådana fall av ektopisk graviditet från den sista cykeln är sällsynta.

Överträdelser

Om dystrofi eller skleros observeras i vävnaderna i det kvinnliga reproduktionssystemet, om ägglossningen stimuleras av medicinering, ökar detta risken för störningar i kroppen när man passerar genom olika stadier av cykeln. Om äggstocken spricker, vad ska jag göra? Läkare, som besvarar frågan, märker att blodkärlen börjar drabbas av svårigheter när de går sönder. Det bildas ett hematom i corpus luteum, och detta tillstånd är mycket farligt.

Samtidigt känner patienten hemskt: hon lider av svaghet, illamående och yrsel. Ofta besvämning, kräkningar. Och i avsaknad av terapi blir blödningen mer intensiv, vilket hotar patientens liv. Om en kvinnas äggstock spricker, är orsakerna och konsekvenserna av detta direkt relaterade till det faktum att en bukskada orsakades, ägde rum för mycket fysisk stress. Ibland händer detta på grund av för grov sexuell kontakt, ridning och så vidare..

Vad är äggstocksapoplexi

Apoplexy är ett plötsligt brist på ovarievävnad. I detta fall inträffar kärlskador, vilket leder till svår och livshotande blödning. Som regel är skador på äggstockarna direkt relaterade till processerna som uppstår i olika faser av menstruationscykeln, därför observeras det vanligtvis hos kvinnor i reproduktiv ålder (20-40 år).

Sannolikheten för apoplexi är maximal i mitten av cykeln och före menstruationen, när folliklarna mognar, ökar blodtillförseln till äggstocksvävnaderna. En sådan patologi förekommer hos cirka 3 av 100 patienter som lider av gynekologiska sjukdomar.

Brott i den högra äggstocken förekommer oftare än den vänstra. Detta beror på att det är större och har ett mer utvecklat vaskulärt nätverk. Dessutom är skillnaden i blodtillförsel till dessa parade organ betydande. Blodflödet i höger äggstock är starkare eftersom dess artär är direkt ansluten till aorta. Blod kommer in i vänster äggstock från njurartären, ett mindre kärl.

formulär

Om kvinnans äggstockar spricker kommer orsakerna att påverka vilken art sjukdomen kommer att manifestera. Cirka 2,5% av all inre blödning i bukhålan inträffar i ovarie apoplexi. Totalt utmärks tre former av denna sjukdom. För det första är det en smärtsam form som manifesterar sig i allvarlig obehag och frånvaron av tecken på inre blödningar. För det andra kan formen vara anemisk. I detta fall verkar blödningssymptom ljusare. Och i den blandade sorten konvergerar båda formerna.

Om äggstocken spricker kan det finnas fler symtom, och moderna läkare tror att denna klassificering är underlägsen. Någon hävdar att det inte kan finnas någon apoplexy utan blödning. Av den anledningen, i den moderna klassificeringen, skiljer sig beroende på orsaken till att äggstocken brister, och konsekvenserna, ljusa, medelstora och svåra former. Formen beror på blodförlustens omfattning..

Första stegen

Olika faktorer kan leda till rivning av gonaderna. Gynekologer noterar att även en snabb tur på en häst eller ett besök i ett bad / bastu kan provocera apoplexy. Varje kvinna ska kunna fastställa de förändringar som sker i hennes kropp i rätt tid och vara medvetna om metoder för primärvård i fall av misstänkt intern blödning..

 1. Om svår och akut smärta inträffar, måste ett akutläkarteam snabbt anropas..
 2. Innan en ambulans anländer rekommenderas en kvinna att lägga sig.

Det är viktigt att veta vad som är strängt förbjudet att göra med misstänkt brist på körtlar:

 1. Självmedicinera.
 2. Ta smärtmedicinering.
 3. Applicera is / heta kompresser på nedre del av buken för att lindra smärta.

Om äggstocken brister kommer orsakerna till och konsekvenserna av fotot att vara svåra att fastställa. Det är knappast möjligt att ställa en diagnos själv. Det är viktigt att ligga vid upptäckten av de första symtomen. Och efter det måste du omedelbart ringa en läkare för en omedelbar sjukhusvistelse. Om ett kärl i äggstocken spricker bestäms orsakerna och behandlingen av läkaren.

Ruptursymptom

Om äggstocken brister, är symtomen förknippade med förseningar i menstruationscykeln, smärta. Som regel finns obehag i nedre bukhålan. Ibland ger de till ändtarmen, korsryggen, naveln.

Blödning åtföljs ibland av lågt blodtryck, hög hjärtfrekvens, en känsla av svaghet, yrsel. Ibland finns det för hög temperatur, torr mun. Visas hos vissa patienter och kräkningar. Mellan cykler kan blod släppas. Och ofta, om en cysta i äggstocken spricker, är orsaken densamma som hos apoplexy: detta är en belastning i gymmet. Ofta provoseras detta av ökat tryck i bukhålan. Men ibland visar helt friska kvinnor detta.

Tecken på berusning

Ett specifikt drag i formationsgapet är en stabil förhöjd temperatur som inte vred sig när man tar Paracetamol eller Ibuprofen.

Patienten utvecklar frossa, muskelsvaghet och den allmänna hälsan förvärras. Okontrollerad kräkningar och illamående kan förekomma. Om temperaturen stiger för högt kan kramper, skakande lemmar och klibbig svett uppstå. En outhärdlig törst kommer att plåga en kvinna omedelbart efter att en cysta brister.

orsaker

Om äggstocken brister säger läkaren patienten orsaker och konsekvenser. Med en sådan sjukdom kan du inte försöka bli behandlad på egen hand: det är full av döden. I avsaknad av medicinsk vård dör en kvinna mycket snabbt, ibland går räkningen på klockan. Bland de främsta orsakerna till detta fenomen är vaskulär patologi, inflammation i äggstockarna, ägglossning, andra och tredje stadiet av cykeln. Om äggstocken brister kan orsakerna (vi kommer att beskriva behandlingsmetoderna senare) traumatiseras, viktlyft, intensivt samlag.

Hur kommer en ovariecyst ut under menstruationen?

Bildningen av follikeltypen kan spontant brista och gå ut under menstruationen. Spontan resorption är karakteristisk för de fall då hormonpreparat användes. För att bestämma om förtjockningen har upplösts, övervaka urladdningens natur. Om du märker stora blodproppar kommer detta att vara ett tecken på resorption av kapseln med flytande innehåll.


Koaguleringar kommer att vara ett tecken på resorption av kapseln.

Rester kan komma ut under nästa menstruation eller på en annan dag i cykeln. Om detta inträffar under menstruationen blir smärtan starkare än alltid. Efter detta minskade sekretionerna på kort sikt och en färgändring till en tändare.

Diagnostik

Rätt diagnos av ovariell apoplexi utförs endast i 5% av alla fall. Fel är förknippade med bristen på en tydlig klinisk bild av sjukdomen. Och dess utveckling liknar mycket en annan patologi i bukhålan. Och patienten levereras till en medicinsk institution med en diagnos av "akut buk", och bilden är redan förfinad på plats.

Det är viktigt att skilja äggstocksapoplexi från ektopisk graviditet, akut blindtarmsinflammation. Ofta, för detta, är kirurger och urologer involverade i diagnosen.

Eftersom detta är en akut kirurgisk patologi, fortsätter räkningen på klockan. Varje minut före operationen ökar mängden blod i bukhålan. Och hotet mot livet ökar ständigt. Oavsett orsaker börjar de behandlingen omedelbart utan att slösa bort tid.

Forskningsmetoder

Oftast undersöks patologi med uppmärksamhet på patientens klagomål om akut buksmärta. Även under forskning blir det tydligt att smärta uppstår på platsen för den drabbade äggstocken. Ett fullständigt blodantal visar att hemoglobin har minskat. Efter punktering av den bakre fornixen avslöjas faktumet av blödning. Som regel utförs också ultraljud. Laparoskopi utförs för diagnos och för direkt korrigering..

Terapi

Konservativa behandlingsmetoder används endast med en mild grad av denna patologi, som manifesterar sig i mindre blödningar. Som regel klagar en sådan patient på smärta i bukhålan i första hand. Om äggstocken spricker kan orsakerna vara olika, och studier har visat att sådana patienter som regel efter konservativ behandling lider av vidhäftningar hos 85%. I 42% av fallen utvecklas infertilitet.

Hos varje andra patient börjar återfallet snart efter sådan behandling. Saken är att blodproppar samlas i bukhålan. Och det finns inget sätt att tvätta dem utan operation - laparoskopi. När de kvarstår i kroppen börjar vidhäftningar i bäckenet.

Och konservativ behandling kan förskrivas endast till en kvinna som redan har barn och om hon bara har en mild form av patologi. Men när patienten planerar att bli gravid i framtiden, om äggstocken spricker, förstår de inte orsakerna, men föreskriver laparoskopi. Det här är kirurgi.

Den kirurgiska vägen föredras oftast, eftersom i detta fall en fullständig diagnos och korrigering utförs. Med någon form av denna sjukdom är operation möjlig. Men det finns kontraindikationer, som är hemorragisk chock. Så kallade intensiv blodförlust tillsammans med förlust av medvetande.

Kirurgi utförs med de mest skonsamma metoderna, om äggstocken spricker, orsakerna är inte så viktiga: läkare försöker bevara organet. Samtidigt kommer de ihåg att detta i en helt frisk kvinnlig kropp kan hända..

Avlägsna vanligtvis kapseln i cysten, sy i äggstocken. Ibland, om blodförlusten har blivit för betydande, tas hela äggstocken bort. Under operationen måste du tvätta bukhålan och ta bort blodproppar. Detta garanterar förebyggande av vidhäftningar, infertilitet.

Läkare med en sprängande cysta

Cysturruptur är en akut gynekologisk patologi som kräver omedelbar kirurgisk behandling, annars utgör situationen ett verkligt hot mot kvinnans liv.

Vanligtvis, för att fatta ett beslut, behöver läkaren 10 till 30 minuter, det beror allt på patientens ursprungliga tillstånd. Om blodförlusten redan är stor, är det möjligt att de kommer att levereras till operationssalen direkt från akutmottagningen.

Mängden intervention beror på hur involverade andra strukturer är, vad är blodförlusten. Oftast tas bara cyst bort, ibland kommer äggstocken själv delvis in. Men det mest optimala alternativet är dess husking. I detta fall är äggstocken minimalt skadad. Därefter sys den plats där cysten tidigare var belägen.

Allt blod som är i buken på grund av en brist tas bort.

I sällsynta fall måste operationens omfattning utvidgas för att ta bort hela äggstocken eller andra strukturer. Detta inträffar oftast när sprickade suppurativa cyster, i vilket fall det finns en risk att livmodern tas bort. Hur som helst beslutas volymen för operationen direkt under dess implementering och beror på så många faktorer.

Ytterligare symtom

Som redan nämnts är symtomen på denna sjukdom mycket omfattande. Och för vissa inkluderar det blekhet i huden. Detta beror på en minskning av trycket, takykardi. Det senare är en snabb hjärtslag. Dessutom kan kallsvett släppas aktivt..

Illamående åtföljs ibland av kräkningar. Anledningen till detta fenomen ligger i irritationen av matsmältningsorganen genom blödning.

Inte alla nämner att patienten lider av alltför ofta urinering. Men i praktiken, med någon form av patologi, kan detta fenomen observeras. Men oftast förknippas alltför ofta brister med en svår form när en kvinna förlorar mer än 0,5 liter blod. Detta tillstånd är farligast, irreversibla processer kan börja. Av denna anledning, med upptäckt av minst flera av de ovanstående symtomen, måste du söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. I 95% av fallen förekommer äggstocksapoplexi i den andra fasen av cykeln.

Patologifunktioner

Apoplexy är en allvarlig sjukdom som kräver omedelbar sjukhusvistelse. Follikulärt tår kan orsaka dödsfall om medicinsk vård ges för sent. Mycket blod kan läcka från den sprängande vävnaden, vilket hotar utvecklingen av farliga konsekvenser.

Med uttrycket "äggstocksapoplexi" menas en blödning i den, som plötsligt inträffade mot bakgrund av en kränkning av ovariens vävnads integritet (brott). Sjukdomen åtföljs av progressiv blödning i buken och svår smärta. Andra namn på patologin är brott i äggstocken eller hematom, mindre vanligtvis en hjärtattack. Genital blödning kan uppstå när cystusen i corpus luteum brister, vid tidpunkten för skador på kärlen i graafbubblan eller stroma i organet.

På grund av hormonella förändringar i kroppen under denna period är detta fenomen sällsynt. Men när det inträffar, regelbundet, utförs skonbehandling. Ibland utför de också operationer som inte bör orsaka skador på fostret. Den farligaste behandlingen under graviditetens första trimester, eftersom det kan leda till spontan abort.

För att öka risken för graviditet efter operationen kan hormonbehandling ordineras. Ett befruktat ägg kan artificiellt invadera livmodern. I detta fall kommer skada på äggstocken eller till och med dess frånvaro inte att påverka den fortsatta graviditeten.

Utvecklingsmekanism

I det första steget bildas huvudfollikeln i kroppen, där äggcellen bildas. I mitten av cykeln lämnar den follikeln, den gula kroppen förblir på platsen för den sista. Och om det hade en negativ effekt, visas en öppning i organet och blödningen börjar. Hematom i corpus luteum är en cyste, och det kan också spricka. Och det har farliga konsekvenser.

Om hormonkörtlarnas aktivitet störs, ackumuleras vätska i follikeln, kan bildning av cyster också börja här. De försvinner ibland på egen hand. Men om det finns ytterligare faktorer, börjar deras deformation, vridning. Och då är äggstocken skadad.

Effekten av cyster på menstruationen


Äggstocks tumör och försenad menstruation.

Cystor i äggstockarna och försenad menstruation är direkt relaterade. En förändring i karaktären av menstruation kan ske i två riktningar. Början på en ny cykel är försenad, och efter en fördröjning (som ibland når en månad), håller urladdningen längre. Ett annat alternativ är också möjligt - menstruationen är knapp. Detta inträffar med minskade nivåer av kvinnliga hormoner..

Det kan vara en försening i menstruationen på grund av en cysta?

Försenad menstruation och cystor i äggstockarna är förknippade, eftersom tumörer oftast är follikulära ursprung. En godartad tumör visas om ägget inte lämnar follikeln i tid. I det här fallet ägglossning inträffar inte, eftersom perioden för början av en ny cykel förskjuts. Förseningsperioden är från 5 dagar till en månad.


Förseningsperioden är från 5 dagar till en månad.

Om follikulärbildningen inte försvann på egen hand utan ökade i storlek noteras följande symtom under menstruationen:

 • riklig urladdning med en cysta av denna typ;
 • menstruationens längd (längre än vanligt);
 • smärta intensifieras;
 • ökad luftväxt och uppblåsthet.

I vissa fall är utflödet däremot knappt. Detta inträffar med en samtidig hormonell obalans och en minskning av kvinnliga hormoner. Lyssna på dina känslor, för i vissa fall kan samma tecken varna för en ektopisk graviditet. Hos henne faller inte fosterägget i livmodern utan förblir i röret.

En annan typ av cysta under menstruationen är endometrioid. Det bildas om cellerna i slemhinnan kommer in i äggledarna, äggstockarna. I det här fallet står en kvinna inför några symtom:


Menstruationen blir smärtsam.

 • före och efter menstruationen uppträder fläckar av en mörk färg;
 • menstruationen blir smärtsam, riklig och lång;
 • hälsotillståndet förvärras, temperaturen stiger;
 • illamående eller kräkningar uppstår;
 • smärta och smal urladdning under samlag.

Corpus luteumcyst orsakar också en försening i menstruationen. Det visas efter ägglossningen och kan upplösas på egen hand..

Hur man orsakar menstruation med ovariecyster?

När menstruationscykeln inte börjar på grund av en godartad tumör, kan den behandlande läkaren välja ett läkemedel för att normalisera den hormonella bakgrunden. Det finns alternativa behandlingsmetoder, men deras ansökan måste avtalas med en specialist. Använd ett av följande sätt för att orsaka menstruation:


Duphaston eller Utrozhestan ökar nivån av kvinnliga hormoner.

 • Duphaston eller Utrozhestan. Dessa är hormonella läkemedel som ökar nivån av kvinnliga hormoner som behövs för att mogna ett ägg. Under en kort period börjar menstruationen;
 • Dysmenorm är ett homeopatiskt medel som innehåller naturliga ingredienser. För att normalisera cykeln måste den tas regelbundet och tillräckligt länge. Efter en administreringskurs blir menstruationen permanent, smärtsamma symptom passerar;
 • vitamin C och E. De hjälper till att öka produktionen av hormoner som är nödvändiga för att reproduktionssystemet ska fungera korrekt;
 • ett avkok av persiljefrö eller nässlöv innehåller nödvändiga vitaminer och mineraler, påskyndar processen för äggmognad;
 • orala preventivmedel stabiliserar funktionen hos de inre könsorganen.

Ytterligare triggers

Om en kvinna lider av sjukdomar i cirkulationssystemet, till exempel, hon har problem med blodkoagulation, hon har utvidgat blodkärl, kommer hon mer troligt att lida av äggstocksapoplexi.

Också negativt drabbad av sjukdomen i bäckenet, som hon lidit tidigare. Om hon har vidhäftningar, fibros, kan detta också vara en stimulerande faktor för brott i äggstocken. Inflammation i bukhålan måste också hanteras i tid. Annars riskerar kvinnan att drabbas av skador på äggstocken. Det är anmärkningsvärt att symtomen på vissa fenomen inte visar sig under en lång tid, och när en kvinna en gång har våldsamt sex eller fysisk aktivitet, douching, och detta fungerar som en triggare för ovarial apoplexy.

Samtidigt finns det fall som uppstod oberoende, utan påverkan av några ytterligare stimulerande faktorer. I de fall patienten har sådana överträdelser eller hon tidigare skadat bäckenet måste hon genast se en läkare vid de första symtomen.

Drogbehandling

Behandlingsmetoden väljs med hänsyn till graden av blodförlust, storleken på den drabbade vävnaden, tillståndet i de inre organen. Ta dessutom hänsyn till sjukdomarna som följer med fenomenet. Och om det finns cyster, tas de först bort och först sedan utförs kirurgi. Läkare diagnostiserar snabbt en cystexponering, och konsekvenserna av detta fenomen är extremt farliga.

Om formen är mild kan en kvinna få ordinerad medicin. I detta fall observerar patienten säng vila och dricker antispasmodiska läkemedel. Kalla kompresser appliceras på det drabbade området, patienten tar multivitaminer. Så snart de akuta symptomen upphör, används procedurer från sjukgymnastiksfären.

Kirurgi

I modern medicin utövas två huvudtyper av kirurgisk ingripande för denna patologi. För det första är detta laparotomi och för det andra laparoskopi. Den första metoden är att utföra ett snitt i hålrummet. Tack vare detta har kirurgen full tillgång till de inre organen. Denna metod garanterar en 100% översikt till kirurgen..

En vecka senare läker suturerna, och sedan avlägsnas dem. Efter ytterligare 2-3 veckor, i frånvaro av komplikationer, utskrivs patienten. Och efter två månader återvänder kvinnan till en helt aktiv livsstil.

Och en mycket modernare operation betraktas som laparoskopi. Det utförs genom ett minimalt snitt. Dess fördel är att patienten snabbt rehabiliteras - på bara 4-10 dagar. Laparoskopi utförs inte på alla medicinska institutioner. Och det finns vissa sorter av äggstocksapoplexi där det är kontraindicerat.

Efter operationen, om äggstocken brast, fastställdes orsaken tidigt, operationen utfördes, patienten har en reproduktiv funktion och vidare. Och även om hon tappade en äggstock, fortsätter den andra att fungera. Det kommer att vara nödvändigt att genomgå rehabilitering, som består av hormonterapi, fysioterapeutiska förfaranden och andra metoder. Graviditet skjuts upp. En kvinna rekommenderas inte att ha samlag under ytterligare en till två månader.

Behöver jag bli av med cysten eller löser den sig själv?

I de flesta fall måste neoplasmen kasseras. Ju mer den ökar i storlek, desto mer obehagliga symtom upplever en kvinna. En tumör på 6 - 7 cm pressar starkt på de inre organen, provocerar smärta, vilket intensifieras med varje rörelse och även när man går.

Den follikulära förtjockningen försvinner ofta spontant, och kräver därför observation. Detta gäller även för förtätning av corpus luteum. Andra sorter kräver obligatorisk läkemedelsbehandling eller borttagning.

Som den huvudsakliga metoden för kirurgisk ingrepp används laparoskopi av ovariecysten. Det handlar om att göra ett litet snitt genom vilket kapseln tas bort tillsammans med innehållet. Återställningsperioden är kort, patienten återgår snabbt till normalt liv.

Läkare föreskriver hormonbehandling om tätningen inte överstiger 5 - 6 cm. Beslutet att utföra operationen fattas utifrån den enskilda patientens individuella egenskaper.

Neoplasmer på de inre könsorganen kan inte ignoreras. Försenad menstruation och cyst i äggstockarna är nära besläktade. För att återställa cykeln är det nödvändigt att bli av med en godartad tumör. Vissa av dess sorter löses upp på egen hand, för behandling av andra används hormonterapi eller en operation för att ta bort innehållet föreskrivs.

Förebyggande

Förebyggande förfaranden utförs om patologin fortskrider i en akut form. I detta fall föreskrivs patienten en hel lista med mediciner, bland vilka är p-piller, diuretika, nootropics. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan ta sådana läkemedel utan råd från en läkare. Och om sådana procedurer förvärrar patientens tillstånd måste hon söka läkarhjälp så snart som möjligt. Profylax krävs.

Om äggstocken brast och orsaken var för intensiv träning måste du utarbeta en annan träningsplan för att inte utelämna sådana fenomen i framtiden. Du kommer förmodligen att behöva byta sport. Och även friska kvinnor måste överväga att förebyggande främst består av regelbundna besök hos läkaren.

Rehabilitering

Efter operationen måste patienten genomgå förfaranden som gör att hon kan återställa hälsan..

För att förhindra bildning av vidhäftningar kan fysioterapi förskrivas från och med 3-4 dagar efter operationen:

 • UHF;
 • elektrofores med hydrokortison, lidas, zink;
 • lågintensiv laserterapi;
 • elektrisk stimulering av äggledarna;
 • SMT;
 • lågfrekvent ultraljud.

För att återställa den hormonella bakgrunden måste patienter ta orala preventivmedel i små doser i 1-3 månader. Prevention efter terapeutisk behandling kan vara upp till sex månader..

Alla kvinnor som genomgick kirurgi i samband med eliminering av ovariesprickor inom ett år efter det är föremål för läkarundersökning i sjukdomskliniken. Den första undersökningen utförs en månad efter det kirurgiska ingreppet, de efterföljande - efter 3 månader och ett halvt år.

Innan graviditet planeras är det bättre att utföra diagnostisk laparoskopi, under vilken tillståndet i bäckenorganen kommer att utvärderas. Det bör planeras om inga patologier upptäcks under denna operation..

Rehabilitering syftar till att stödja kroppens reproduktionsfunktioner. Det är viktigt att förhindra vidhäftningar, normalisera hormonbalansen. Under ytterligare två månader bör åtminstone en kvinna inte engagera sig i intensiv fysisk ansträngning, i synnerhet magövningar.

effekter

Om äggstocken spricker kan konsekvenserna vara allvarliga. Särskilt om patienten inte går till läkaren under lång tid utan försöker lugna smärtan med medicinering. Av detta skäl är det värt att vara särskilt försiktig för dem som är vana vid svår menstruationsvärk: utan att märka något speciellt, känna den vanliga smärtan kan en kvinna missa det ögonblick då du behöver träffa en läkare. Och i modern medicin började smärta under menstruationen att läka. I amerikanska kliniker anses detta redan vara en patologi och mottaglig för terapi..

Om äggstocksapoplexi med blödning i bukhålan har inträffat kan peritonit och blodförgiftning påbörjas. Därefter kan en sådan patient drabbas av sjukdomar i könsorganet. Äggstocken kommer förmodligen att fästa vid tarmarna. Om fallet är allvarligt kommer läkare att ta bort två äggstockar samtidigt. Om blodförlusten är stor kan det vara dödligt. Av detta skäl är det nödvändigt att konsultera en läkare med de första symtomen.

Graviditet planeras fem till sex månader efter att äggstocken brast. Samtidigt försöker läkare att utföra operationen så att kvinnans reproduktionsfunktion upprätthålls. För att undvika uppkomsten av vidhäftningar genomgår en kvinna komplex behandling.

Apoplexi eller äggstocksbrott

Ovarian apoplexy är en ganska vanlig sjukdom inom gynekologi. Ofta observeras denna situation mellan 14 och 40 år, men i de flesta fall står kvinnor mellan 20 och 35 år inför detta..

Beskrivning av sjukdomen

Apoplexy anses vara en farlig patologi. Brott i äggstocken är en kränkning av dess integritet och fartyg som ligger i närheten. Brott inträffar i follikelns område. De viktigaste symtomen är blödning och svår buksmärta. Det är värt att notera att bara höger eller vänster äggstock kan spricka, och inte två samtidigt..

Oftast utförs endast partiellt avlägsnande av äggstockarna under operationen. Därför kommer patienten i framtiden att kunna bli gravid och föda ett friskt barn. Även om äggstocken måste tas bort helt, förblir äggen kvar i den andra äggstocken.

En av de allvarliga konsekvenserna av apoplexy är emellertid uppkomsten av vidhäftningar efter patologi. För att minimera risken för vidhäftningar föreskriver gynekologen användning av preventivmedel i sex månader efter operationen och användning av hormoner.

Det finns tillfällen då apoplexi diagnostiseras under graviditeten. Om detta hände utförs operationen fortfarande medan graviditeten bevaras om möjligt.

Orsaker till Apoplexy

Det antas att patologi uppstår på grund av neuro-endokrina förändringar, när det finns ett misslyckande i att fylla äggstockarna med blod, och det uppstår brister som skadar kärlen. De huvudsakliga orsakerna till brott i äggstocken inkluderar också:

 • uppkomsten av trombocytopeni;
 • överdriven belastning på fartygen;
 • långvarig användning av föreskrivna antikoagulantia;
 • hormonell obalans;
 • Villeurbrand progressiv sjukdom;
 • inflammatorisk process i bäckenorganen;
 • vidhäftningsbildning;
 • cysta;
 • follikelbrott;
 • malposition av livmodern.

Det finns också vissa situationer som kan utlösa blödningar - det är skador, fysisk belastning, grova eller intensiva rörelser under samlag, fel vid ridning.

Vanliga symtom

Apoplexy verkar vanligtvis skarpt, medan kvinnan i början inte känner sig illa. Sjukdomen åtföljs av smärta i buken och inguinalregionen..

Viktigt De två huvudsakliga symtomen som kan användas för att bestämma brott i äggstockarna är överdrivna blödningar och smärta..

Låt oss nu titta närmare på tecknen på att äggstocken brast.

Smärta i nedre buken. En kvinna upplever också obehag i korsryggen. Smärtan ger ofta inte bara magen, utan också benen och ändtarmen. Palperar äggstocken under undersökningen på stolen, intensifieras smärtsyndromet. Själva smärtan är krampande, skarp eller dra. Obehagliga känslor ökar under rörelse. Dull smärta fixas några dagar före bristning.

Ökad hjärtfrekvens och minskat blodtryck. När en patient tappar blod i stora mängder ökar hennes hjärtslag och hennes blodtryck sjunker kraftigt. I detta fall observeras blekhet i huden. Detta tillstånd åtföljer den anemiska formen av sjukdomen. Här beror patientens hälsa på mängden förlorat blod. Ofta är det ofta möjligt att synkope.

Svaghet. Impotens utvecklas på grund av att vävnader behöver ytterligare syre. När blodflödet är starkt bromsar nervcellernas funktion i hjärnan. Som ett resultat börjar flickan att känna sig slö. Syre-svält av myocyter väcker uppkomsten av muskelsvaghet. Välbefinnandet förvärras i direkt proportion till mängden förlorat blod.

Störningar i menstruationscykeln. Mot bakgrund av en framstegande patologi registreras fel i menstruationen. I detta fall observeras blödning mellan menstruationen. Ibland bryter äggstocken under kritiska dagar, och denna faktor komplicerar bara diagnosen av sjukdomen. Cykeln förblir regelbunden mycket sällan.

Regelbunden urination. Detta fenomen observeras på grund av tryck på urinblåsans väggar. Antalet uppmaningar överstiger 10 gånger per dag. Ibland väcker ofta resor till toaletten långvarig användning av specialiserade mediciner.

Ibland är symtomen på sjukdomen blåaktiga naglar och läppar, andnöd, frossa, ofta kräkningar, besvämning och falsk lust att avföra.

Diagnosen ställs uteslutande av läkaren. Det är omöjligt att diagnostisera dig själv, eftersom symtomen liknar tecken på andra sjukdomar.

Diagnostik

Sjukdomen bestäms vid stadiet av en gynekologisk undersökning. Vaginalslemhinnan blir blek i färgen. Vid tryck observeras smärta i livmodern och i äggstocken.

Det mest pålitliga sättet är en ultraljudssökning. Diagnos visar vätska och blodproppar..

Apoplexy kan också detekteras med ett kliniskt blodprov. Vid pausen visar han minskat hemoglobin. Resultatet är emellertid ibland förhöjt, eftersom blodproppar. Vissa ökar antalet vita blodkroppar.

Behandlingsmetoder

I milda former av apoplexi används en konservativ praxis:

 • strikt efterlevnad av vila;
 • användningen av krampläkemedel;
 • intag av vitaminer;
 • applicera förkylning på magen;
 • användningen av suppositorier med belladonna;
 • införandet av hemostatiska medel.

Men oftast går patienter till en läkare med en akut form av apoplexi när endast operation indikeras. När det gäller den kirurgiska metoden kommer vi att fokusera på laparoskopi. Kontraindikation för dess genomförande kan endast tjäna hemorragisk chock. Operationen utförs sedan så noggrant som möjligt så att de inre vävnaderna bäst bevaras. En viktig punkt i behandlingen är tvätt av bukhinnan, avlägsnande av koagel för att förhindra bildning av vidhäftningar.

Den postoperativa perioden består av att vidta åtgärder som syftar till att återställa balansen mellan hormoner i den kvinnliga kroppen och återställa fertiliteten. Under rehabilitering rekommenderas patienten att använda preventivmedel.

Rehabilitering och möjliga komplikationer

Efter operationen är rehabiliteringsåtgärder också viktiga för att befästa resultatet. Dessa inkluderar:

 • gynekologisk massage;
 • fysioterapi;
 • autohemotherapy;
 • lera behandling.

Enligt statistik utvecklas vidhäftningsprocessen till följd av apoplexy i nästan 86% av fallen, infertilitet - hos 43%. När det gäller det upprepade brottet är frekvensen 50%.

I allmänhet ger läkare en gynnsam prognos om behandlingen genomfördes i tid och korrekt. Om en kvinna lyckas bli gravid med en sådan diagnos på ett poliklinik, behöver hon ökad uppmärksamhet från gynekologen.

Ovarial apoplexy är en farlig sjukdom som drabbar främst kvinnor i reproduktiv ålder. Vid otidig behandling kan infertilitet eller död uppstå. I detta avseende är det nödvändigt att uppmärksamma symtomen på sjukdomen och omedelbart konsultera en läkare om de uppstår.

Funktioner och orsaker till äggstocksapoplexi (ovariebrott) hos kvinnor


Kvinnor i reproduktionsåldern stöter ofta på olika problem i könsorganet, vilket orsakas av både yttre och inre faktorer. Vissa problem kan lösas hemma, andra behöver omedelbart besöka läkaren. I dag kommer du att lära dig om vad äggstocksapoplexi är, hur farligt denna sjukdom är och av vilken anledning orgelsprick uppstår. Vi kommer att ta reda på vilken behandling som utförs och om sjukhusvistelse behövs..

 • Vanliga orsaker
 • Symtom som indikerar en paus
 • Konsekvenser av klyftan
 • Behandling och diagnostik
 • Kirurgi
 • Sjukdomsprevention

  Vad är äggstocksapoplexi

  Ovarian apoplexy har en ICD-kod på 10 - N83. Denna beteckning kan ses i sjukhistorien.

  Apoplexy är en akut kränkning av integriteten (brott) i äggstocksvävnaden, kännetecknad av uppträdandet av blödning i bukhålan, smärtsyndrom av varierande svårighetsgrad. Patologi uppstår i mitten av menstruationscykeln under ägglossningen.

  I närvaro av sjukdomar i reproduktionsapparaten förekommer äggstocksapoplexi oftare. Vanligtvis överträder kvinnor i ung ålder upp till 35 år en kränkning av ovarievävnadens integritet. Apoplexy är i princip en enkelriktad process, men en bilateral bristning är möjlig.

  Uppmärksamhet! Apoplexy av höger äggstock förekommer oftare. Detta beror på den rikliga blodtillförseln till rätt bilagor direkt från aorta.

  När cysten löser sig själv

  Endast två typer av äggstocks neoplasmer börjar lösa sig på egen hand:

  • follikulär cysta;
  • corpus luteum cyste.

  De kan utvecklas hos mycket unga flickor och hos kvinnor under premenopaus. I de flesta procent av fallen märker en kvinna inte ens sina symptom. Problemet försvinner på egen hand efter stabilisering av den hormonella bakgrunden.

  Det är mycket viktigt att se till att menstruationen försenas av en funktionell neoplasma och inte av andra typer av cystiska tumörer. De senare behöver kirurgiskt avlägsnas, eftersom de inte passerar på egen hand och jag kan inte lösa det.

  Symtom på äggstocksapoplexi

  Brott i äggstocksvävnaden kan uppstå längs kärlen, längs nervändet. Beroende på detta skiljer jag tre former av bristning av gonaderna:

  • smärta (pseudoappendicular);
  • hemorragisk (anemisk);
  • blandad.

  Med smärtapoplexi blir smärta patientens dominerande klagomål. Smärtsyndrom med en sjukdom uppstår plötsligt mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Ibland föregås ett ovarieskott av ett aktivt samlag, fysisk aktivitet. Smärta i nedre del av buken kan vara paroxysmal, ihållande, varierande i varaktighet. Ofta noteras bestrålning av smärta i rektum, nedre rygg och perineum..

  Hemorragisk apoplexi i vänster äggstock är svårare, vilket är förknippat med förekomsten av intraabdominal blödning. Vid mindre skada på fartyget, när en liten mängd blod hälls i bäckenet, klagar kvinnor på:

  • svaghet;
  • yrsel;
  • illamående
  • hjärtklappning;
  • kortvarig förlust av medvetande.

  Efter ett tag märker patienter obetydligt utflöde, vilket ofta förväxlas med den ankomna menstruationen. Så kvinnans kropp blir av med onödigt blod i bäckenet.

  Kraftig blödning åtföljs av en klinik med hemorragisk chock:

  • tryckfall;
  • ökad hjärtrytm;
  • blekhet i huden;
  • kall klibbig svett;
  • svimning
  • kräkningar
  • oliguri (minskning av urinmängden).

  Viktig! I de flesta fall observeras blandad apoplexy av bilagorna. För att bestämma den ytterligare behandlingstaktiken är det vanligt att separera det patologiska tillståndet beroende på svårighetsgraden.

  Vid mild apoplexi noteras måttlig smärta, det finns inga tecken på chock och irritation i bukhinnan, minimal blodförlust. Med en genomsnittlig grad av skada är smärtan starkare, medvetenhetsförlust, kräkningar är möjliga, det finns tecken på ökande chock. I den svåra graden av apoplexiförloppet är symtomens svårighet maximalt, tillståndet hotar patientens liv.

  Sannolikhet för befruktning

  Med en cyst i äggstockarna kan det uppstå en försening och ett positivt test, vilket kan indikera början av graviditeten. Läkare utesluter inte befruktningen både med follikulära och luteala cyster.

  Oftast bildas en tumör av follikulär art i en av äggstockarna, men det finns ingen ägglossning i ett annat parat organ. Men du måste förstå att ett friskt äggstock fortfarande kan producera ett ägg som gödslar efter oskyddat samlag..

  Läkare föreskriver cystborttagning under graviditet extremt sällan med små storlekar av neoplasma. Under bärandet av fostret bör en kvinna ständigt besöka en gynekolog för att förhindra vridning av cystbenen.

  Neoplasma i corpus luteum utesluter inte heller befruktningen. Cysten producerar de nödvändiga hormonerna för utvecklingen av fostret och dess normala bärning. I de flesta medicinska fall löser tumören sig före den 16: e graviditeten..

  Orsaker till brott i äggstockarna

  Apoplexi av äggstocksvävnad uppstår när:

  • nedsatt kärlpermeabilitet hos organet;
  • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen (oophorit, salpingit);
  • polycystiska äggstockar;
  • åderbråck;
  • abort;
  • läkemedelsstimulering av bilagorna i IVF-programmet;
  • neuroendokrina störningar;
  • långvarig användning av antikoagulantia;
  • skador.

  I vissa fall är det inte möjligt att identifiera orsaken till att äggstocken brast.

  Inflammation

  Oophorit är en inflammatorisk sjukdom i ovarievävnad orsakad av infektion. Denna kränkning leder till en förändring i vävnaden i organet och provocerar oftast apoplexy. Dessutom slutar inflammation sällan isolerat på äggstocken. Ofta är det en gradvis ökning av fokus: salpingit - skada på äggledarna, adnexit - involvering av bihangarna i den patologiska processen. De orsakande medlen för infektioner är vanligtvis klamydia, gonococcus, trichomonas. Kirurgi, abort, hormonell obalans, graviditet och förlossning ökar risken för infektion..

  Med inflammation blir äggstocksvävnader fullblodiga, svullna, lätt skadade. I en kronisk process observeras en förändring av permeabiliteten hos den vaskulära väggen. Kapillärer blir mindre formbara. Med en ökning av blodtillförseln före ägglossningen och en ännu större ökning av permeabiliteten uppstår ett gap.

  polycystiskt

  PCOS, eller polycystisk ovarial transformation, kännetecknas av en förändring i organets struktur med en ökning av antalet cystiska folliklar. Detta tillstånd leder till en kränkning av menstruationsfunktionen, orsakar ofta infertilitet. En kvinna har en ständig ökning av manliga steroidhormoner - hyperandrogenism.

  Ovarialtrivning i PCOS provocerar själva sjukdomen: antalet "oregelbundna" cystiskt förändrade folliklar ökar, hyperplasi, organkapselförtjockning noteras. Kroppen känner atypiska strukturer och försöker på alla sätt ta bort dem - en del av folliklarna ersätts av bindväv. Obalans i tillväxtprocesser och vävnadstransformation leder till apoplexy.

  Läkemedelsstimulering av ägglossning

  Inte mindre ofta leder en iatrogen effekt till äppelvävnads apoplexi. För att inducera ägglossning vid endokrin infertilitet genomgår patienter en läkemedelsstimulering av äggstockarna. Målet med behandlingen är att säkerställa tillväxt av folliklar till önskad storlek så att ägget kan gå ut. En sådan terapi är vanligtvis nödvändig för polycystiska menstruations oregelbundenheter med övervägande av anovulation.

  Förberedelser för induktion av ägglossning anses vara ganska kraftfulla medel. De har också ett antal komplikationer. Apoplexy är en av de allvarliga biverkningarna av läkemedelsstimulering. Bland annat ökar den endokrina obalansen, cystbildningen ökar, vilket fungerar som en trigger för brott i äggstockarna.

  Åderbråck i äggstocken

  Åderbråck av åderbråck - en sjukdom som kännetecknas av patologisk stagnation av blod i det venösa nätverket i organet. Vanligtvis inträffar en överträdelse med fullständig eller partiell hindring av en av venerna i bilagorna. Mer vanlig på bakgrunden av sjukdomen i kärlsbotten i bäckenet.

  Blödning i äggstocksvävnad med åderbråck orsakas av en specifik omstrukturering av bindvävnaden i kapillärerna, vilket framkallar en lokal ökning av tryck och vaskulär utbredning. Som ett resultat störs blodflödet och inflödet förblir detsamma. Äggstocksfartyg tål inte stress, det finns en apoplexy av organvävnad.

  Åderkotor hos kvinnor observeras ofta med:

  • flera födslar, graviditeter (mer än 3);
  • förekomsten av svåra arbetsförhållanden (stående arbete på gatan);
  • tumörhängen;
  • endometrios;
  • komplicerad kurs av cyster;
  • myom;
  • polyper;
  • felaktigt utvalt hormonell preventivmedel.

  Smärta i den andra fasen

  Obehagliga upplevelser från cykelens 14: e till 28: e dagar stör oftare. De kan vara tecken på följande tillstånd och sjukdomar:

  • endometrios En ökning i foci och som ett resultat, smärta börjar dyka upp i den andra fasen av cykeln, ofta tillsammans med fläckande mörk urladdning.
  • Cysta. Det kan vara antingen funktionellt eller permanent, vilket kräver kirurgiskt avlägsnande.
  • Inflammatoriska processer. De tenderar också att förvärra i förväg av menstruationen på grund av en fysiologisk minskning av immunitet.
  • Självhäftande process. På kvällen före menstruationen märker kvinnor ofta uppblåsthet om det förekommer vidhäftningar (till exempel efter en tidigare inflammatorisk process eller operation), eller flatulens kan orsaka smärta i nedre del av buken, som de som uppstår med äggstockspatologi..


  Mucinös ovariecyst

  Differensdiagnos av äggstocksapoplexi

  Orsakerna till och konsekvenserna av ovariesprick hos kvinnor är strikt individuella. Det är emellertid oerhört viktigt att identifiera patologin så tidigt som möjligt. Apoplexy fortsätter med kliniken "akut buk." Dussintals patologier ingår i denna kategori, vilket gör att diagnosen är snabb.

  Gynekologer och kirurger måste skilja mellan ovariesprick från:

  • ektopisk graviditet;
  • torsion / suppuration av cysten;
  • renal kolik;
  • appendicit;
  • pankreatit;
  • peritonit.

  För diagnos av apoplexi samlas klagomål, gynekologisk undersökning, ultraljud i bäcken, punktering av bakre vaginal fornix. Vid brist på äggstocken uppträder symtomen i mitten av cykeln, smärta vid palpation i hängorna å ena sidan och positiva tecken på peritoneal irritation. Ultraljud i ryggvalvet avgör blod.

  Misstänkt screening

  Ovarial apoplexi är inte så lätt att skilja på grund av den kliniska bilden som liknar andra akuta tillstånd. Men det kräver snabbt erkännande, eftersom ökande blödningar utgör ett verkligt hot mot livet. Oftast klagar flickor över en ”akut buk” och med en sådan preliminär prognos läggs in på sjukhuset.

  För en noggrann diagnos är en gynekolog, urolog, kirurg involverad i undersökningen. Sekvensen för fullständig diagnos av ovariell apoplexi presenteras i tabellen.

  Tabell - Test och screening för äggstocksapoplexi (brott)

  Diagnostisk metodFunktioner och betydelse
  Blodprov- Låter dig upptäcka en minskning av hemoglobin och föreslå blödning; - med apoplexy finns det inga inflammatoriska förändringar i analysen
  HCG-blodVärden över 20 U / ml indikerar graviditet, inklusive ektopisk
  Gynekologundersökning- Inspektion och rörelse av livmoderhalsen är smärtsamt; - med kraftigt blodförlust hänger den bakre bågen på grund av fyllning med blod; - buken vid palpationen är smärtsam, svullen; - peritoneala symtom bestäms
  Bekken ultraljud- Tecken på vätska (blod) i bukhålan; - graviditet är utesluten, cyster på äggstockarna
  Ultraljud av njurarna, tarmen, bukorganenPatologier för dessa organ är uteslutna.
  CultocentesisBlod upptäcks i bukhålan
  Laparoskopisk kirurgiDet används i oklara fall för att klargöra diagnosen.

  Med apoplexy, normal eller subfebril temperatur, i motsats till blindtarmsbeteckning.

  Culdocentesis är en punktering av bukutrymmet genom slemhinnan i den bakre vaginala fornixen. Det utförs enligt följande:

  • i speglarna tas livmoderhalsen bort - och slemhinnan bearbetas;
  • lokalbedövning utförs - eller intravenös anestesi;
  • en speciell nål utför en punktering - av vaginalslemhinnan i den bakre bågen.

  I närvaro av vätska (blod "i magen") genom nålen flyter det med droppar eller en ström.

  Culdocentesis är den "sista utväg" före operationen. Om resultaten visar en ansamling av blod i bukhålan är akut kirurgisk behandling nödvändig. Om serös vätska erhölls under culdocentes (normalt kan det vara vid ägglossningen) utan en orenhet av blod, är den ytterligare behandlingsstrategin konservativ. Kontraindikation för att utföra manipulation - ett allvarligt tillstånd hos patienten med uppenbara symtom på en "katastrof" i buken.

  Ovariell apoplexibehandling

  Kliniska rekommendationer för äggstocksapoplexi inkluderar en konservativ och kirurgisk teknik för att hjälpa till. Oavsett svårighetsgraden av tillståndet behöver patienten sjukhusvistelse, dynamisk observation. Det är inte alltid möjligt i det inledande skedet av brott i äggstocksvävnaden att exakt bestämma den verkliga blodförlustvolymen, som är förknippad med kroppens individuella kompensationsförmåga. För att utesluta förseningar och förseningar i tillhandahållandet av hjälp med apoplexy bör patienten ständigt övervakas.

  Konservativ

  Läkemedelsbehandling av äggstocksbrott indikeras endast med en mild grad av patologi, när det inte finns några tydliga tecken på intraabdominal blödning. Vanligtvis kan läkemedel undvikas med en bekräftad smärtform av sjukdomen.

  Konservativa händelser inkluderar:

  • fred
  • förkylning på magen;
  • utnämning av hemostatiska, antiinflammatoriska, krampläkemedel, vitaminer.

  För att bekräfta effektiviteten i behandlingen utförs ultraljud i dynamik. Efter eliminering av akuta symptom är det möjligt att använda speciella fysioterapeutiska förfaranden. Om det finns tecken på blödning, försämring krävs brådskande operation.

  Viktig! Om graviditet planeras föredras kirurgi. Detta beror på att närvaron av även en liten mängd blod bidrar till utvecklingen av vidhäftningar, vilket i framtiden kan leda till infertilitet.

  Kirurgisk

  Laparoskopi med äggstocksapoplexi anses vara det optimala kirurgiska ingreppet för detta tillstånd. Under operationen är det möjligt att försiktigt sya äggstocksvävnaden under kontroll av optik - en organbevarande strategi. Om det är nödvändigt är det möjligt att ta bort det skadade organet. Dessutom utförs buksanitation: avlägsnande av blod, blodproppar, vilket minskar risken för vidhäftningar.

  Operationen utförs under generell anestesi: intubation inträffar efter äggstocksbrott. Under den postoperativa perioden förskrivs läkare antibiotika, fysioterapi, hormonell preventivmedel.

  effekter

  Utan snabb behandling kan konsekvenserna av en sprängande äggstock vara följande:

  • hemorragisk chock (uppstår med allvarlig blodförlust);
  • självhäftande sjukdom;
  • peritonit;
  • fel i reproduktionsorganen;
  • död.


  Utan behandling kan konsekvenserna av apoplexy vara de mest tragiska.

  Förebyggande av återsjukdom

  För att undvika utvecklingen av sjukdomen, förebyggande av återfall, måste en kvinna behandla gynekologiska störningar, eliminera de provocerande riskfaktorerna och konstant observeras av en specialist. Om du misstänker att ett äggstocksbrott uppstår, måste du lägga kvinnan, applicera förkylning i magen och ringa ambulans.

  Viktig! Om patienten hade en historia av brott i ovarievävnaden, väljs hormonbehandling för att stoppa ägglossningen. Orala preventivmedel ordineras vanligtvis i långvarigt läge..

  Tecken på början av problemet

  Cystbrott har en något suddig klinisk bild. Vanligtvis kommer en tjej ihåg det ögonblick då magen föll kraftigt nedåt (kanske mer till höger eller vänster). Som regel varar akut obehag cirka 1 till 2 minuter, varefter det blir något lättare. Om en tjej vid den tiden gjorde något slags arbete (träning i gymmet, ridning på häst osv.) Slutför hon vanligtvis det och först efter det börjar "lyssna" på hennes känslor.

  Om ett allvarligt gap har inträffat med skador på ett mer eller mindre stort fartyg, är den kliniska bilden mer livlig. Flickan noterar en skarp smärta, varefter hon i flera minuter övergår till en dragande. Med tiden ökar intensiteten. Allt detta orsakar oro och därmed söker medicinsk hjälp..

  Om cysten brister under menstruationen är den kliniska bilden något suddig på grund av de mycket ofta närvarande smärtorna och i en kvinnas normala tillstånd.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför menstruationen är smurt med brunt men börjar inte

  Har du haft det här? Menstruationen är smurt med brunt under lång tid, men startar inte?Varje flicka från tonåren vet att en av funktionerna i hennes reproduktionssystem är menstruationsfunktionen....

  Vad är endometrios? Typer, orsaker och diagnos

  Hej kära läsare! I den här artikeln vill jag berätta vad endometrios är, att prata om typen, orsakerna och diagnosen av denna sjukdom, eftersom det under de senaste åren är en ganska vanlig patologi som förekommer hos 20-30% av kvinnorna i reproduktiv (fertil ålder).....

  När efter Postinor går menstruation

  När graviditet inte ingår i planerna, men oskyddat sexuellt samlag (NPA) har ägt rum, tillgodoser kvinnor till preventivmediciner som Postinor. Inget preventivmedel kan emellertid ge garanterat ”skydd” mot oönskad befruktning....