"Varför kan äggstockarna göra ont? Orsaker och behandlingsmetoder"

Klimax

Många kvinnor upplever smärta eller obehag i äggstockarna då och då. Dessa två små körtlar belägna på båda sidorna av nedre bäckenet spelar en viktig roll i reproduktionsfunktionen och menstruationscykeln. Varje månad mognar en follikel i ett ägg som frigörs från äggstocken. För de flesta kvinnor händer detta regelbundet från puberteten till klimakteriet..

Tänk på de sju vanligaste orsakerna till smärta i äggstockarna:

Ägglossning

Ägglossning är processen att frigöra ett ägg från ett äggstock som inträffar runt den 14: e dagen i en standard menstruationscykel. Vissa kvinnor känner inte något under denna period, men andra upplever allvarligt obehag i flera minuter eller till och med timmar..

Smärta kan utvecklas på en eller båda sidor av kroppen och åtföljs ibland av illamående, blödning eller kraftigt utflöde av vaginal..

Ingen speciell behandling krävs. Att ta preventivpiller kan förhindra ägglossning och dess obehagliga tillstånd..

Bäckeninflammatorisk sjukdom

Bekkeninflammation (WTO) är en infektion som sprider sig till livmodern, äggstockarna eller äggledarna. I de flesta fall överförs bakterier som orsakar WTO sexuellt (till exempel tillsammans med gonoré eller klamydia).

WTO kan också utvecklas efter förlossning, missfall, abort eller annan invasiv procedur. För att bota det måste du ta antibiotika. Den mildare formen behandlas med en enda injektion, medan allvarlig inflammation kan kräva sjukhusvistelse..

Äggstocksböj

Äggstocken är ansluten till bukväggen av ett tunt ligament genom vilket blodkärl och nerver passerar. Ibland finns det en torsion av detta ligament, som kallas en ovarieböjning.

Ofta förekommer detta fenomen inte på egen hand, utan på grund av cysta, eftersom det gör äggstocken tyngre eller större än vanligt.

Torsion av äggstockarna orsakar svår smärta - i detta fall behövs akut medicinsk vård. Utan snabb behandling kan du förlora äggstocken på grund av blodförsörjningsförlust..

endometrios

Endometrios är en onormal tillväxt av slemhinnan utanför livmodern. Det kan växa utanför normal lokalisering, inklusive äggstocken, och uppträder på samma sätt som under menstruationscykeln.

I början av cykeln växer vävnad som svar på hormoner i kroppen. I början av menstruationen exfolierar den, liksom livmoderns foder. Detta kan orsaka inre blödningar, ärrvävnad och svår smärta i nedre del av buken..

Behandling av endometrios kan vara antingen medicinsk eller kirurgisk, beroende på svårighetsgraden. Det är helt omöjligt att återhämta sig, men smärtstillande medel och hormonella läkemedel hjälper till att hantera obehag..

Repercussion smärta

Kanske strålar smärtan från ett annat organ till äggstockarna. Detta kan vara blindtarmsinflammation, en ektopisk graviditet, njursten, förstoppning eller tidig graviditet. Läkaren måste först bestämma den verkliga orsaken till smärtan och sedan redogöra för det optimala behandlingsförloppet.

Cysta

En cyste är en vätskefylld säck som växer på en kvinnas äggstock. Cystor i äggstockarna är mycket vanliga och orsakar i de flesta fall inga symtom..

Återstående äggstocksyndrom

Återstående äggstocksyndrom förekommer endast hos kvinnor som har fått sina äggstockar och äggledarna tas bort kirurgiskt. Om någon vävnad finns kvar i bäckenet fortsätter den att producera hormoner och svara på dem.

Detta orsakar konstant smärta, inklusive under sex, urination eller tarmrörelser..

För att bli av med smärta vid detta syndrom är medicinering eller strålbehandling nödvändig för att förstöra resterande äggstocksvävnad. Detta minskar mängden hormoner som produceras av vävnadsrester..

När man ska se en läkare?

När ovanlig bäckensmärta uppträder bör du konsultera en specialist. Komplikationer i samband med smärta i äggstockarna beror på vad som orsakar obehag..

Endometrios eller infektioner, till exempel WTO, kräver behandling så att de inte orsakar andra allvarliga hälsoproblem, såsom infertilitet. Böjning av äggstocken eller cysten utgör också ett hot mot hälsan.

Det är särskilt viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp om smärtan plötsligt blir mycket allvarlig eller åtföljs av symtom som:

Varför äggstockarna gör ont: orsaker, symtom, sorter

Smärta i äggstockarna är inte en gynekologisk sjukdom, men fungerar som ett symptom som kan indikera förekomsten av patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Orsaker till smärta i äggstockarna:

 • Adnexit (inflammation i äggstockarna) - orsakar candida, mycoplasmas, ureaplasmas, klamydia. Smärtan är periodisk, sprider sig i nedre del av buken, kan ges till korsryggen. En försummad form av sjukdomen leder till infertilitet.
 • Oophorit (inflammation i äggstockarna) - smärta förekommer i nedre del av buken, på båda sidor, är periodiska, kan ges till lumbosacralregionen. Sjukdomen uppstår på grund av hypotermi, överansträngning (fysisk och psykologisk), med försvagad immunitet.
 • Apoplexy (ovariell blödning) - brott i äggstocken leder till blödning, vilket orsakar akut smärta, som kan uppstå i hela bäckenområdet. Blödning kan åtföljas av kräkningar, kallsvett, en kraftig minskning av blodtrycket.
 • Ryggning av benen på cysten - provoserar inträngning av vätska i bukhålan som cysten fylldes med. Detta orsakar vävnadsirritation och väcker smärta i äggstockarna. Om cyste brister uppstår på grund av vridning av benet krävs kirurgisk ingripande. Annars kan det leda till peritonit i bukhinnan..
 • Ovariell torsion - observeras hos patienter som leder en aktiv livsstil och upplever allvarlig fysisk ansträngning. Det manifesterar sig i form av smärta i äggstockarna, med palpation, en svullnad känns, en gagreflex kan observeras.
 • Cyst eller neoplasma - smärta förekommer ständigt på grund av cirkulationsstörningar, vilket leder till vävnadsdöd.
 • Symtom på hyperstimulering av äggstockarna - observeras hos kvinnor som genomgår infertilitetsbehandling med hormonella läkemedel. Som ett resultat ökar äggstockarna i storlek, flera follikulära cyster bildas i dem, stromödem kan uppstå. Det orsakar smärta i nedre del av buken..
 • Psykogena faktorer - ofta observeras ovariesmärta hos kvinnor som är deprimerade under lång tid.

För att bestämma orsaken till smärta i varje enskilt fall föreskriver specialisten följande tester och undersökningar till patienten:

1) Allmän analys av urin och blod;

5) En smet på floraen;

6) Blodtest för follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormon;

7) Blodtest för testosteron;

8) Skrapa från urinröret för könsinfektioner.

Vår operatör kommer att ringa dig tillbaka inom 20 minuter

Orsaker till smärta i äggstockarna under graviditeten

Anledningen till detta "beteende" hos kroppen kan vara höjningen av livmodern tillsammans med äggstockarna. Således är det inte äggstockarna själva som gör ont, utan livmodermusklerna eller ledbanden som ger stöd till livmodern och äggstockarna. Om akut smärta observeras som är permanent, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog, eftersom det kan leda till irreversibla konsekvenser i form av:

 • Missbildning hos fostret,
 • Missfall.

Orsaker till smärta i äggstockarna efter ägglossning och före menstruation

Efter ägglossning kan smärta orsaka cykliska förändringar under menstruationscykeln (ägglossningsyndrom). Denna patologi orsakas av ett brott i follikeln, som följer med äggets utgång. Denna process åtföljs av hälla av en liten mängd blod, vilket orsakar irritation av peritoneala nervreceptorer..

Innan menstruationscykeln kan smärta i äggstockarna orsakas av en minskning av östrogennivåer, vilket provoserar en lätt frigöring av endometriet. Detta i sin tur kan åtföljas av smärta i nedre del av buken och vaginal urladdning, som observeras under 1 till 2 dagar.

Behandling

I det här fallet är rekommendationerna generella:

 • Tar smärtstillande medel;
 • Avhållsamhet från fysisk ansträngning;
 • Balanserad diet;
 • Undvikande av stressiga situationer, fullständig vila;
 • Avvisning av dåliga vanor.

Övning visar att oberoende avlägsnande av smärtsyndrom i äggstockarna är ett ineffektivt mått. Omfattande behandling i kliniken syftar till att identifiera och eliminera orsakerna till patologi och inte lindra smärta. För smärta i äggstockarna bör du därför konsultera en specialist.

Varför gör äggstockar hos kvinnor ont?

Smärta i äggstockarna är en av de viktigaste klagomålen hos kvinnor vid en mottagning av en gynekolog. Ett liknande symptom kan signalera patologier i kroppen, diagnostik hjälper till att identifiera orsaken, varefter det är möjligt att välja effektiva läkemedel.

För smärta i äggstockarna, kontakta en gynekolog

Orsaker till ovariesmärta hos kvinnor

Smärta, smärta i äggstockarna och bilagorna är ett tecken på olika gynekologiska patologier, men inte alltid periodiska obehagliga känslor är farliga för en kvinnas hälsa.

Smärta efter laparoskopi av äggstocken, punktering, gynekologisk kirurgi är normalt, vanligtvis försvinner obehaget inom 3-5 dagar.

Huvudsakliga skäl:

 • patologier av inflammatorisk art;
 • hormonell obalans;
 • förekomsten av neoplasmer av olika ursprung i organen i könsorganet;
 • onormal struktur i könsorganet hos flickor;
 • oriktig placering av livmodern, bilagor;
 • hypotermi, funktionsfel i immunsystemet, om en kvinna är mycket förkylt.

Om det gör ont i rätt äggstock - detta kan vara ett tecken på inflammation i bilagan, obehag uppstår ofta med sjukdomar av urologisk natur.

Smärta i äggstockarna sprids ofta till ryggen, suprapubisk region, nedre del av magen, åtföljd av alla typer av atypisk urladdning. En detaljerad beskrivning av lokaliseringen, arten av smärtsyndromet, andra tillhörande symtom hjälper läkaren att snabbt göra en preliminär diagnos.

Vilka sjukdomar kännetecknas av smärta i äggstockarna

Sjukdomar i bäckenorganen åtföljs av olika ytterligare symtom, ofta hos kvinnor stiger temperaturen, svaghet observeras, menstruationscykeln störs.

De viktigaste sjukdomarna:

 1. Oophorit - inflammation i äggstockarna kännetecknas av paroxysmal eller konstant smärta, obehag uppstår under urinering, temperaturindikatorer ökar, menstruationen blir oregelbunden. Mot bakgrund av konstant obehag minskar libido, depressiva tillstånd utvecklas.
 2. Cyst - smärta i nedre del av magen, har en ensidig karaktär, drar, verkar, ger i benet, intensifieras ofta under sex, menstruationscykelns längd ökar. När cysten brister, uppstår skarp smärta, mot bakgrund av inre blödningar, huden blir blek, trycket minskar, förlust av medvetande är möjligt, omedelbar läkarvård krävs.
 3. Polycystisk sjukdom är en endokrin sjukdom där arbetet i många körtlar störs, många små cyster bildas i äggstockens hålighet. Symtom - konstant drar, ibland skjuter i nedre del av buken, cykeln blir oregelbunden, PMS uttalas, övervikt verkar, hårets och hudens förvärring, infertilitet utvecklas.
 4. Äggstocksbrott - apoplexi åtföljs av ett skarpt, sömt smärtsyndrom, oftare i höger äggstock, smärtchock är möjlig, det finns tecken på hypotoni, huden blir blek, torkar upp.
 5. Endometrios - smärtan är tråkig, värkande, stickar i äggstockarna, ger av till perineum och anus, cykeln kommer på viljan, det finns en brännande känsla när urinblåsan är tom, vidhäftningar uppstår.
 6. Tumörer av godartad karaktär - i det initiala skedet fortsätter sjukdomen utan några speciella tecken, obehag uppstår när neoplasmen ökar avsevärt i storlek. Om äggstockarna är starkt svullna, smärtan är tråkig, värkande på vänster eller höger, sällan på båda sidor, magen ökar, förstoppning inträffar, menstruationen kan stoppa.
 7. Maligna tumörer - symtomen liknar i stort sett godartade neoplasmer, särskilt i de tidiga stadierna av sjukdomens utveckling. Gradvis dragande smärta, tyngden i buken blir kronisk, storleken på buken ökar avsevärt, medan viktminskning observeras, blir kvinnan snabbt trött.
 8. Ovariell hyperstimulering - vid behandling av många gynekologiska sjukdomar används hormonella läkemedel, med en felaktig dosering, drar i nedre del av buken, uppblåsthet, observeras snabb viktökning. När sjukdomen utvecklas kan arteriella parametrar minska kraftigt, urinmängden minskar, vätska ackumuleras i magen.
 9. Ektopisk graviditet - dragande smärta intensifieras när man går och ändrar kroppsposition. När ett rör brister uppstår symtom som liknar brud på äggstockarna..

Polycystos är en vanlig orsak till ovariesmärta

Klåda, brännande, grön, vit urladdning med slem, isär med pus, obehaglig lukt - ett tecken på svamp eller sexuellt överförda sjukdomar.

När cystens ben vrids uppstår en skärande smärta, som avger anus, kvinnan är sjuk, temperaturen stiger.

Ovariesmärta och menstruationscykel

Äggstocksyndrom - smärta i äggstockarna, som har en tydlig koppling till faserna i den kvinnliga cykeln.

Drar ofta i äggstocksområdet före menstruation - detta beror på att det fanns fel i bildandet av corpus luteum på grund av otillräckliga mängder progesteron, vilket leder till lätt frigöring av livmoderslimhinnan, förekomsten av obehag. Samtidigt uppstår obehagliga känslor växelvis från olika sidor, kan intensifieras med hosta, nysningar.

Med ägglossning kan obehagliga känslor av en tråkig, värkande natur uppträda i mitten av cykeln, och de kan åtföljas av utsmetning. Obehag är förknippat med frigörandet av ägget - det finns ett litet brist på vävnader och en lätt blödning i bukhinnan.

Under menstruationen är äggstockarna i vila, så de bör inte vara sjuka, obehaget som uppstår idag orsakas av avstötning av livmoderns epitel, en minskning av könsorganet. Obehag kan ha en annan grad av intensitet, ibland kan smärtstillande medel inte klara sig utan.

Om det under de kritiska dagarna är äggstockarna som skadar - detta kan vara ett tecken på cyster, uppstår ofta obehag mot bakgrund av allvarlig stress, fysiskt överarbete.

Smärta i äggstockarna under menstruationen kan indikera utvecklingen av en cysta

Smärta efter menstruation är inte normen, indikerar utvecklingen av gynekologiska problem.

Långvarig akut smärta i nedre del av buken under ägglossningen, som åtföljs av hög temperatur, är ett vanligt tecken på brott i äggstockarna. Detta tillstånd är fylld med svår blödning, peritonit, akut operation krävs.

Varför rycker i äggstocken under graviditeten

Ovariesmärta hos väntande mödrar är sällan förknippade med patologiska processer i äggstockarna, även i de tidiga stadierna av graviditeten upphör dessa organ praktiskt taget att fungera.

Obehag uppstår genom att livmodern växer, många organ stiger högre - obehag uppstår mot bakgrund av en stark sträckning, spänningar i ligament som stöder de inre könsorganen. Rätt kost, iakttagande av dagens regim, gymnastik, yoga kommer att hjälpa till att hantera problemet.

Med fostrets tillväxt ökar trycket på de inre organen, med detta kan smärta i äggstockarna förknippas

Viktigt! Men om smärtan är intensiv, åtföljd av en allmän försämring av välbefinnandet, är det brådskande att informera gynekologen om detta. Ett sådant patologiskt tillstånd kan orsaka missfall, för tidig födelse, placentabbrott, fostret kan drabbas av syre-svält.

Smärta efter sex

Ibland inträffar skarp eller värkande smärta under samlag eller omedelbart efter avslutad, detta händer av olika skäl.

Varför det finns smärta:

 • smittsamma och inflammatoriska processer;
 • cyster, tumörer av olika ursprung;
 • cervicit - den inflammatoriska processen är lokaliserad i livmoderhalsen;
 • kommissurer.

Ibland kan obehag orsakas av en liten mängd smörjning, för djupa och skarpa penetrationer, stark spänning.

Med fostrets tillväxt ökar trycket på de inre organen, med detta kan smärta i äggstockarna förknippas

Viktigt! Men om smärtan är intensiv, åtföljd av en allmän försämring av välbefinnandet, är det brådskande att informera gynekologen om detta. Ett sådant patologiskt tillstånd kan orsaka missfall, för tidig födelse, placentabbrott, fostret kan drabbas av syre-svält.

Smärta efter sex

Ibland inträffar skarp eller värkande smärta under samlag eller omedelbart efter avslutad, detta händer av olika skäl.

Varför det finns smärta:

 • smittsamma och inflammatoriska processer;
 • cyster, tumörer av olika ursprung;
 • cervicit - den inflammatoriska processen är lokaliserad i livmoderhalsen;
 • kommissurer.

Ibland kan obehag orsakas av en liten mängd smörjning, för djupa och skarpa penetrationer, stark spänning.

Cervicit inflammation i livmoderhalsen

Vilken läkare du ska kontakta?

En gynekolog är involverad i att identifiera och eliminera orsakerna till smärta i äggstockarna. Efter undersökning och diagnos kan samråd med en onkolog, kirurg, nefolog eller proktolog vara nödvändig..

Diagnostik

Identifiering av orsakerna som orsakade uppkomsten av smärta börjar med en tvåårig gynekologisk undersökning, under vilken läkaren avslöjar förekomsten av tumörer, korrekt placering av organ, förekomsten av inflammatoriska processer.

De viktigaste diagnostiska metoderna:

 • undersökning med speglar - gör att du kan bedöma slemhinnens tillstånd;
 • utsmetning - utförd för att identifiera patogener;
 • klinisk analys av blod och urin;
 • test för tumörmarkörer;
 • biokemiskt, hormonellt blodantal;
 • Ultraljud, röntgen av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • kolposkopi, laparoskopi;
 • MR-skanning.

En vaginal smet hjälper till att identifiera patogener

Om det finns tecken på inflammation, förskriv tester för att identifiera genitala virus-, svamp- och bakterieinfektioner.

Smärta i vänster äggstock indikerar oftast oophorit, cysta, adnexit.

Behandling av ovariesmärta

Om stickningar i nedre del av buken orsakas av ett ägglossnings syndrom, kan du hantera det själv - om du använder en varm värmedyna, lindrar spasmer hjälper No-shpa, visar säng vila, vägrar intensiv fysisk ansträngning. Med konstant, skarp och intensiv smärta är läkemedelsbehandling nödvändig, ibland krävs kirurgisk ingripande.

Medicin

Eftersom obehag i äggstocken kan indikera en mängd olika sjukdomar syftar terapi till att eliminera grundorsaken till obehaget. I behandlingen använder man ofta läkemedel i form av vaginala suppositorier, tabletter.

De viktigaste grupperna av droger:

 • antibiotika - Ampicillin, Cefazolin, Trichopolum;
 • antiinflammatoriska suppositorier - Indometacin, Diclofenac, Movalis, Terzhinan;
 • antivirala läkemedel - Cycloferon, Acyclovir;
 • hormonella läkemedel - Duphaston, Danazole;
 • vidhäftningsmedel - Longidaza.

Vitaminkomplex föreskrivs som ett ytterligare läkemedel och antiinflammatorisk metod för terapi; Magnesium B6 anses vara det bästa för kvinnors hälsa.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel

Möjliga komplikationer

I avsaknad av adekvat behandling kan ovariesmärta orsaka olika, ibland irreversibla, effekter..

Vad är farlig smärta i äggstocksområdet:

 • inre blödning;
 • vidhäftningsprocesser;
 • ektopisk graviditet;
 • missfall, komplex födelse, fosterpatologi;
 • störningar i funktionen i matsmältningsorganet, urinvägarna, endokrina systemet.

Den huvudsakliga konsekvensen av äggstockspatologier är infertilitet..

Om du ignorerar smärta i äggstockarna, kan vidhäftningar i livmodern börja

Förebyggande av smärta i äggstockarna

För att undvika uppträdande av obehag i äggstocksområdet är det nödvändigt att besöka gynekologen minst 2 gånger per år för att i tid upptäcka förekomsten av smittsamma patologier.

De viktigaste metoderna för förebyggande:

 • stärka immunitet, undvika hypotermi;
 • överge beroende, äta rätt, få tillräckligt med sömn, undvika stress;
 • respektera hygienregler.

En hälsosam kost kommer att stärka din kropp

Eftersom smärta i äggstocksområdet ofta orsakas av sexuellt överförda infektioner måste barriärprevention användas.

Smärta i äggstockarna kan vara normal, men förekommer ofta mot bakgrund av allvarliga inflammatoriska, infektionssjukdomar med tumörprocesser. Endast en läkare kan fastställa orsaken till obehag efter insamling av anamnes, undersökning och fullständig diagnos.

Smärta i äggstockarna - normalt eller alarmerande symptom?

Smärta i äggstockarna är oftast ett sekundärt tecken på en utvecklande patologisk process i en kvinnas kropp. I etiologin för utveckling av smärta i äggstockarna kan det finnas olika gynekologiska sjukdomar. De kan manifestera sig som dragande, värkande, spastisk, skarp smärta.

Platsen för dess lokalisering kan observeras i höger eller vänster iliac-region (beroende på platsen för den inflammatoriska processen i äggstocken, ibland kan två äggstockar påverkas), nedre rygg. Smärtan kan stråla ut till benen eller intensifieras om en kvinna försöker sitta på en stol.

Äggstockarnas roll i den kvinnliga kroppen

Äggstockarna är parade organ. De är belägna i bäckenområdet, till höger och vänster om livmodern. Skift åt sidan under graviditeten.

Det huvudsakliga syftet med äggstockarna i den kvinnliga kroppen är reproduktionsfunktionen, som gör att en kvinna kan bli gravid, få ett barn och bli en mamma.

Äggstockarnas huvudfunktioner:

 • Äggstockarnas generativa förmåga involverar mognad av ett ägg i deras hålighet.
 • Vegetativ funktion bildar den kvinnliga kroppen under puberteten och påverkar uppkomsten av primära och sekundära tecken.
 • Produktion av hormoner. Denna kropp producerar tre typer av hormon:
  • Östrogen.
  • progesteron.
  • testosteron.

Smärta i äggstockarna - orsaker

Smärta i äggstockarna uppstår på grund av många orsaker och olika negativa faktorer. Detta är främst:

 1. Ofta, akuta eller kroniska inflammatoriska processer.
 2. Fel i äggstockarna, vilket leder till brott mot syntesen av hormoner (minska eller öka).
 3. Maligna neoplasmer.
 4. Onormal utveckling av reproduktionssystemet.
 5. Disorder, menstruations acykliska egenskaper.
 6. Anatomisk kränkning av livmoderkroppens läge och bilagor.

Smärta i höger äggstock

I händelse av att smärtan är lokaliserad i rätt äggstock, kan detta fungera som en alarmerande signal för manifestation av inflammatoriska processer. De leder ofta till infertilitet..

Förekomsten av smärta kan observeras hos både flickor och kvinnor i reproduktiv ålder. Möjligheten till smärta hos kvinnor som är i klimakteriet är inte uteslutet.

De viktigaste orsakerna till smärta i höger äggstock är:

 • Oophorit. Inflammation påverkar ofta rätt äggstock. Det uppstår:
  • På grund av ofta smittsamma och förkylningar.
  • Med en störning i ett psykomotiskt tillstånd orsakat av stress.
  • Hårt fysiskt arbete, dåliga levnadsvillkor och som en följd av en minskning av immunsystemets funktion.
 • Adnexitis. Den inflammatoriska processen utvecklas som en följd av (mestadels) överförda eller obehandlade sexuellt överförda sjukdomar, såsom klamydia, mykoplasmos, ureaplasmos, gonorré, urogenital candidiasis. Smärta kan spridas till korsryggen, och i mer allvarliga fall ge underbenet.
 • Cystiska förändringar (enstaka cyster eller polycystiska). Denna sjukdom har inte samma prevalens som de två föregående, men smärtsam och nagande smärta kan observeras med den..
 • Godartad eller malign neoplasma. Om det vid detta tillfälle inte har utförts någon behandling, och tumören växer i storlek, kommer smärtan i äggstockarna att vara ständiga kamrater av kvinnor.

Arten av smärta i äggstocken på höger sida:

 • Smärta av dragande natur är oftast inte skarp och skarp. Patienter noterar som om den högra äggstocken rör sig ner. Utseendet på sådana symtom bör differentieras (särskiljas) med ischias och radikulit. Uteslut inte heller risken för bristning och förekomst av blödning i retroperitoneal hålighet. Könsinfektioner och svampinfektioner kan orsaka dragande smärta.
 • Värkande smärta i höger äggstock är den vanligaste smärtan som kan observeras:
  • Som ett resultat av adnexit.
  • Smärtsam ägglossning.
  • Utvecklingen av en ektopisk graviditet.
  • Inflammation i njurarna och urinblåsan.
 • Skarp smärta. Denna smärts natur gör att patienten vänder sig till gynekologen och uppstår som ett resultat av:
  • Stora cystiska neoplasmer.
  • Torsion av cystbenen, dess nekrotisering och utveckling av peritonit.
  • Brott i höger äggstock.
  • Sjukdomar som åtföljs av en mental störning.
 • Akut smärta är det störande symptomet och dess utseende indikerar allvarliga problem i äggstocken. Hos patienter är det associerat med dolksmärta. Det kan orsaka smärtchock, och det kan inte alltid stoppas med smärtstillande medel. Sådan smärta kan åtfölja brott i äggstockarna till följd av cystisk spridning.

Smärta i vänster äggstock

Vid olika perioder av en kvinnas liv har äggstockarna en varierande grad av funktionell aktivitet. De är mycket mottagliga för åldersrelaterade förändringar, deras arbete påverkas avsevärt av droger, hormoner. Alla dessa faktorer kan provocera upp smärtan i vänster äggstock..

Bland alla patologiska processer som kan orsaka oönskade konsekvenser i form av en smärtanfall kan vi skilja:

 1. Sjukdom i könsområdet orsakat av ureaplasma, mycoplasma, klamydia, gonococcus. De leder till inflammatoriska processer som påverkar vänster äggstock. Utan botemedel utvecklas adnexit eller oophorit. Eftersom äggstocken är ett parat organ, kan den högra äggstocken vara involverad i den inflammatoriska processen efter en förfluten tid. Denna utveckling av sjukdomen är svår att behandla och det tar lång tid att eliminera konsekvenserna av sjukdomen..
 2. Apoplexy är ett gap i äggstocksintegriteten. Lokalisering av smärta med ett vänstra brott uppträder i vänster iliac-region. Smärtupplevelserna liknar en "kniv med en kniv", de har hög intensitet och kan leda till förlust av medvetande eller utveckling av smärtchock. Den kliniska bilden är orsaken till akut sjukhusvård och kirurgisk ingripande.
 3. I den vänstra delen av buken, särskilt från sidan, kan smärtsyndromet utvecklas på grund av en ökning av cystisk utväxt. Under cystens tillväxtperiod är smärtans art tråkig, i sällsynta fall dra.
 4. Torsion av äggstocken. Spastiska eller sömnadsmärta visas på vänster sida. En sådan patologisk process kan inträffa mot bakgrund av hårt fysiskt arbete, idrott. Ibland registreras detta patologiska tillstånd hos hyperaktiva flickor.
 5. Uppkomsten av en ektopisk graviditet. Det inträffar vid felaktig fästning av ägget (i detta fall är det fixerat i äggledaren till vänster). Sådan patologi kännetecknas av trånga eller värkande smärta i vänstra buken, som strålar till nedre rygg och nedre extremiteter.
 6. I vänstra äggstocken kan värkande eller dragande (mindre ofta krampande) smärta uppstå efter follikelstickning, operation (för att ta bort cysta). Detta inträffar till följd av skador på vävnader och blodkärlsväggar. Vanligtvis försvinner sådan smärta efter 5-7 dagar.
 7. Ibland under hormonbehandling kan smärta uppstå i form av sprängning.
 8. Koncentrationen av smärta i äggstocken till vänster, inträffar ibland under de första dagarna av början av menstruationen, de varar inte mer än 36 timmar och kan bli skarpa.

Smärta i äggstockarna i början, mitten och i slutet av menstruationen

Hos många kvinnor observeras före menstruation ett fenomen som PMS (premenstruellt syndrom). Med det värker magen, gör nedre delen av ryggen, bröstet ökar.

Menstruationens början har en karakteristisk cykel, de förekommer i steg.

Oftast visas smärta i mitten av cykeln, de åtföljs av:

 • Värkande och dragande smärta i buken.
 • Känner dig obehaglig obehag och bränner.
 • Passera efter några timmar på egen hand.
 • Platser för deras lokalisering, oftast å ena sidan.

Detta är en fysiologisk process, i ägglossningsprocessen i äggstockens kropp uppstår ett litet gap, det bidrar till äggets normala produktion.

I det här fallet är det lätt blödning, som bukhinnan reagerar på grund av närvaron av många nervreceptorer i den. Detta kallas också ägglossningsyndrom..

Efter upphörandet av menstruationscykeln inträffar bildandet av corpus luteum (under påverkan av progesteron bildas kluster av celler). I händelse av att denna process inträffade med en otillräcklig progesteronnivå, kan partiell exfoliering av slemhinnan i slemhinnan utvecklas. Det kan också leda till smärta..

Utvecklingen av en sådan klinisk bild är mycket typisk för cystiska förändringar i äggstockarna eller endometrial hyperplasi..

Obehagligt obehag och uppträdande av smärta efter genomgått menstruation tyder på en allvarlig sjukdom. Detta är ett tillfälle att kontakta en gynekolog.

Om det är smärta av en intensiv natur, och den försvinner inte efter 16 och 17 timmar. Detta kan vara ett varningstecken för äggstocksapoplexi (brott). En sådan patologisk process kräver akut sjukhusvård och kirurgiskt ingripande. Annars kan det äventyra patientens liv..

Smärta i äggstockarna under samlag

Sexuell intimitet innebär inte ursprunget till ömhet och obehag. Men ibland på grund av patologiska processer eller individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen, kan smärta uppstå.

Följande faktorer kan fungera som sitt utseende:

 1. Patologiska infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen.
 2. Tumörer av olika etiologier lokaliserade i äggstockarna.
 3. Cystiska förändringar.
 4. Utseendet på vidhäftningar och ärr.
 5. Liten produktion av vaginal sekret, torra vaginalväggar.
 6. Överdriven muskelspänning i slidan.
 7. Livmoderprolaps i vaginallumen.
 8. cervicit.
 9. Djup penetration under sex.

Om sådana symtom dyker upp, måste du konsultera en gynekolog.

Ovariesmärta under graviditeten

Smärta i äggstocken kan uppstå i följande fall:

 • Under det normala fysiologiska förloppet under graviditeten kan smärtsamma känslor i äggstocksregionen (från två sidor) uppstå på grund av överdriven sträckning av ligamentapparaten. Detta beror på det faktum att med en ökning av livmoderkroppen (på grund av fostrets tillväxt) växlar äggledarna och hängorna något över deras vanliga anatomiska position. Sådana symtom elimineras med hjälp av en riktig diet, gymnastik för gravida kvinnor, en god vila.
 • Obehagliga känslor i bihangens område kan också uppstå på grund av tillfällig blekning av äggstocksfunktionen (under graviditet).
 • Utseendet på obehag i äggstocken kan ibland indikera utvecklingen av en corpus luteumcyst. Detta är inte en farlig patologisk process. Corpus luteum försvinner på egen hand på grund av utvecklingen av moderkakan under graviditeten.
 • Nedre del av buken och bihang kan skada om en spontan abort (missfall) börjar. Detta är en allvarlig patologi och kräver akut inläggning av patienten på sjukhuset på den gynekologiska avdelningen.

Postoperativ smärta

Den nedre buken kan också göra ont:

 • Smärta efter operationen, detta är en normal fysiologisk reaktion av kroppen som uppstår på grund av den skada som fördes till honom. Vanligtvis åtföljs sådana känslor av liten fläckning och ökad gasbildning. För att eliminera dem är det tillåtet att använda krampläkemedel och lätta smärtstillande medel.
 • Obehag och ömhet i bilagorna kan indikera en vidhäftningsprocess. Men under återhämtningsperioden efter operationen kan de uppstå i läkningsprocessen av vävnader och organ som genomgick kirurgi. För att eliminera denna oönskade symptomatologi är användning av icke-narkotiska smärtstillande medel tillåtet.
 • Mycket sällan kan smärta uppstå även med atraumatisk kirurgi (laparoskopi) i detta fall, smärtstillande medel används, och de tar taktik för att vänta och se. Om en patogen infektion inte har anslutit sig, och såret inte har smittats, kommer smärtan att passera av sig själv efter 5 dagar.

adnexitis

Parallellt med denna patologiska process kan inflammation i äggledarna (salpingoophoritis) utvecklas.

Denna sjukdom leder till att följande symptom uppträder:

 1. Ibland uppträder svår akut smärta, vilket inte slutar även när man tar smärtstillande medel.
 2. Smärta kan lokaliseras i korsryggen, som strålar ut till korsbenet och underbenen.
 3. Ibland blir urination smärtsam.
 4. Om behandling av denna patologi inte har utförts, minskar smärtans intensitet. De blir värkande eller stumma.
 5. Sådana symtom leder till ökad trötthet, trötthet och utvecklingen av en nedbrytning..
 6. Det finns en menstruationsstörning, det är en kränkning av deras regelbundenhet.
 7. Konsekvensen av smärta är uppkomsten av en kränkning av det psykotomiska tillståndet, som kan åtföljas av upphetsbarhet, överdriven irritabilitet och utveckling av depression.

Utvecklingen av adnexit bidrar till förkylningar, hypotermi, låg immunitet.

Obehag i området för hängorna och utseendet av ömhet kan noteras under en gynekologisk undersökning och ultraljudsundersökning.

Cystor på äggstockarna

Att diagnostisera en ovariecyst är ibland problematisk. Detta beror på att det kan uppstå utan några tecken.

Men ibland är dess utseende associerad med följande symtom:

 • Ritning och värkande smärta förekommer i vänster eller höger buk.
 • Sexuella kontakter är obehagliga och som ett resultat försöker en kvinna undvika dem.
 • Menstruationen misslyckas.
 • Magvolymen ökar, men kroppsvikten förblir densamma.

Fästning av cystan på äggstockens kropp sker med benen på cystisk utväxt. Det farligaste som kan uppstå när en cysta visas är dess torsion eller apoplexy (bristning):

 • När cystorna vrids pressas blodkärlen i benområdet, vilket resulterar i att deras blodtillförsel störs och den är nekrotisk. En sådan process åtföljs av akut outhärdlig smärta, där patienten kan förlora medvetandet. För att undvika döden, ett akut behov av operation.
 • Ruptur av en ovariecyst åtföljs också av en klinisk bild av en "akut buk", peritonit utvecklas och kirurgi är nödvändig för att rädda patientens liv.

polycystiskt

Denna typ av patologi bör inte förväxlas med enstaka cystiska utväxt. Polycystic tillsammans med utseendet på många små cyster.

Följande kliniska bild är karakteristisk för denna sjukdom:

 • Manifestationen av kronisk obehag, patienten har en känsla av att de inre organen är sträckta och förskjutna. Detta är möjligt på grund av deras spridning och ökat tryck på närliggande organ.
 • Menstruationscykeln kan störas, de kan vara rikliga eller tvärtom, urladdningen är knapp.
 • I vissa fall kan premenstruellt syndrom utvecklas:
  • Svullnad i nedre extremiteter visas.
  • Kan öka och grova bröstet.
  • Obehag i nedre del av buken orsakar smärta.
 • Denna patologi kan vara orsaken till oförmågan att bli gravid ett barn. Och i händelse av att graviditet har inträffat kommer det att finnas en fara för missfall eller för tidig födsel under hela dess varaktighet.

endometrios

Orsaken till denna sjukdom är partiklar av slemhinnepitel, som leder livmodern i kroppen. Med sin hyperplasi kan den komma in och växa i bukhinnan.

Detta leder till komprimering av närliggande organ (urinblåsan), och som ett resultat finns det värkande och dragande smärta i buken eller hängorna. De kan ge benen eller grenen. Under menstruationscykelens gång blir smärtan mer uttalad och skarp.

Om denna sjukdom inte erkänns i tid, kan symtomen läggas till ovanstående symtom:

 • Kraftig blödning.
 • Smärtsam urinproduktion.
 • Utseendet på vidhäftningar och ärr.

Äggstocks tumörer

Den patologiska processen för utveckling av neoplasma kan delas in i två typer:

 • Tumörer som inte innehåller atypiska celler är godartade. Utseendet på obehag och smärta i området för bilagorna kanske inte dyker upp omedelbart. De uppstår när neoplasmen ökar avsevärt i storlek och sätter tryck på angränsande organ (urinblåsan eller ändtarmen). Arten av deras manifestation kan vara värkande eller dra. Uppträdandet av smärta är inte associerat med början av menstruationscykeln, de uppstår som ett resultat av sträckning och en ökning av deras storlek. Behandlingsmetoden, vid diagnos av godartade neoplasmer, väljs av läkaren. Detta är vanligtvis ett kirurgiskt ingrepp. De viktigaste tecknen på denna sjukdom åtföljs av:
  • Brott mot menstruationscykeln, ibland slutar de helt.
  • Om en kvinna är i fertil ålder kan hon ha problem med att bli gravid.
  • I svåra fall kan ascites utvecklas (utseende av vätska, utsöndring eller transudat i bukhinnan). Denna process åtföljs av en ökning av volym i buken. Mängden vätska kan i vissa fall uppgå till 10 liter.
 • Om atypiska celler upptäcks under en histologisk undersökning av en ovarietumör, indikerar detta att kvinnan har utvecklat en onkologisk process. Det farligaste i utvecklingen av en ondartad tumör i bilagorna är att dess utseende maskeras under dräkten av andra gynekologiska patologier. I det första utvecklingsstadiet har patienten följande symtom:
  • Tyngd i buken och korsryggen (vanligtvis hänförs sådana symtom till uppkomsten av adnexit).
  • Smärta i bilagorna är i de flesta fall inte permanent. De uppstår som ett resultat av ökat fysiskt arbete och försvinner i vila. För att eliminera dem är användningen av svaga smärtstillande medel eller krampläkemedel tillräcklig.
  • I steg 3 och 4 visas tecken på ascites, en ökning av buken.
  • Snabb viktminskning inträffar..
  • Trötthet, slöhet uppträder. Det är mycket svårt för patienten att gå ur sängen på morgonen.
  • Brott mot avföring och urinering.
  • Det smärtsamma syndromet får en uttalad karaktär. För att stoppa det är det inte tillräckligt att ta konventionella smärtstillande medel. I detta fall förskrivs narkotika..

Torsion av tumörens ben

Tillväxten av en äggstocks tumör sker med hjälp av blod som strömmar in i dess hålighet. Blod innehåller mycket näringsämnen och hjälper till att öka tumörens storlek. Tumörbenet har ett stort antal blodkärl.

Ibland (med en ökning av fysisk aktivitet) kan det vrida sig. Detta orsakar vaskulär sammandragning. Tumörvävnader är nekrotiska, deras nekros uppstår. En abscess kan utvecklas..

Med denna kurs av den patologiska processen utvecklas följande kliniska bild:

 1. Smärtsamma känslor uppträder i nedre del av buken, som gradvis fångar hela ytan på den främre bukväggen, ländryggen.
 2. Om tumören påverkar vänster bihang ger den till vänster ben, om höger, smärtan överförs till höger ben.
 3. Feber, illamående och svår kräkningar förekommer.
 4. Dyspeptiska störningar (ökad gas, förstoppning) kan förekomma..
 5. Om du inte utför terapeutiska åtgärder kan smärtintensiteten leda till förlust av medvetande. Eller utvecklingen av smärtchock.

I sällsynta fall utvecklas symtom på vridning av tumörens ben gradvis.

Ovarian apoplexy

Denna typ av patologisk process påverkas oftast av kvinnor i reproduktiv ålder (upp till 40 år). Apoplexy börjar med blödning i äggstockens hålighet och det är på grund av detta att det brister, vilket åtföljs av blödning i det retroperitoneala utrymmet. Som ett resultat är detta orsaken till utvecklingen av diffus peritonit..

Apoplexy kännetecknas av två former av kurs:

 • Med svårt smärtsyndrom. Tillsammans med:
  • Ett kraftigt blodtrycksfall.
  • Hypertermi (ibland kanske kroppstemperaturen inte ökar).
  • Utseendet på blekhet i huden.
 • Hemorragisk. Smärtsamt syndrom är svagt. Denna form kännetecknas av:
  • Kraftig blödning. Vad får trycket att sjunka.
  • Ett chocktillstånd kan utvecklas på grund av blodförlust..
  • Torr hud och slemhinnor.
  • Utveckling av patologisk svaghet.
  • Smärtsamma upplevelser och patologiska förändringar förekommer oftast i höger äggstock.

Ektopisk graviditet

Avbruten tubal graviditet - en graviditet som inträffar utanför livmoderkroppen och utvecklas i äggledarna kallas en ektopisk. Först verkar det inte på något sätt, det fortsätter som en vanlig graviditet. Bara i vissa fall kan en kvinna uppleva smärtsamma känslor, som hon inte uppmärksammar på.

När detta patologiska tillstånd avbryts börjar smärtan att få en mer uttalad karaktär, de blir ofta krampande. Och deras intensitet kanske inte minskar även efter att du har antispasmodika och smärtstillande medel.

Aborterad tubal graviditet - denna patologi kan betraktas som det "sista" stadiet av en ektopisk graviditet.

Det kan uppstå i form av:

 1. Abort från röret.
 2. Perforering av äggledaren.

Den kliniska bilden av dessa två former är helt identisk:

 • Det finns en stark, genomträngande smärta i äggstocken (från skada på äggledaren)
 • Akrocyanos uppträder (ansiktshud får en blåaktig nyans).
 • Ofta men på kort sikt medvetenhetsförlust.
 • Ofta puls och en kraftig minskning av trycket leder till ett chocktillstånd.
 • Blod som utsöndras från uterusrörets hålighet kan samlas i lumen mellan livmoderkroppen och rektum. Denna utveckling av sjukdomen leder till svår ömhet i perineum och anus.

Hyperstimuleringssyndrom

Denna behandling används hos kvinnor i reproduktiv ålder. Grunden för dess användning är användning av farmakologiska preparat som innehåller hormoner. Sådan terapi utförs för att behandla infertilitet hos kvinnor..

Hyperstimulering bidrar ibland till uppkomsten av smärta i äggstocksområdet:

 1. Med en mild form av hyperstimulering kan patienten utveckla milda dragvärk i nedre del av buken, det finns ökad gasbildning, viktökning.
 2. Vid en svår form av smärta blir de skarpa, trycket kan sjunka, sällsynt urinering kan observeras. Buken ökar i volym och blir inte proportionell (detta underlättas av urinretention i kroppen).

Diagnos av detta tillstånd är inte svårt.

YouTube-ID: n för --- 3BAOMZp2Q är ogiltig.

Smärta orsakad av patologi hos andra organ

Om smärtan är lokaliserad i äggstocken indikerar detta inte alltid förekomsten av patologiska förändringar i dem.

Mycket ofta förekommer de som ett resultat av anatomiska förändringar i närliggande organ:

 • Obehag och en obehaglig känsla av ömhet kan vara ett tecken på blindtarmsinflammation..
 • Vidhäftning i bäckenområdet kan leda till dragande, värkande eller tråkig smärta.
 • Pelvioperitonit kan orsaka akut, paroxysmal, spastisk smärta, det uppstår på grund av purulent inflammation. Sjuka kvinnor uppfattar det som en inflammatorisk process av äggstockarna.
 • Inflammatoriska processer i ändtarmen och urinblåsan kan ge en klinisk bild som liknar inflammation i hängorna.

Behandling

På egen hand, hemma, kan förekomsten av tidiga smärtsamma känslor i äggstocken kontrolleras endast om de förekommer under ägglossningen.

För detta rekommenderas en kvinna:

 • Under denna period ska du undvika överdriven fysisk aktivitet.
 • Antispasmodiska och smärtstillande läkemedel är tillåtna..
 • Om möjligt, övervaka ditt psyko-emotionella tillstånd, förebygga stress och konfliktsituationer.
 • Övervaka din kost, konsumera mer grönsaker och frukt, förhindra skräpmat (snacks när du är på språng).
 • Om möjligt, ge upp dåliga vanor.

förberedelser

Om orsaken till smärtan är förekomsten av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, måste du konsultera en gynekolog som kommer att förskriva rätt terapi.

Användningen av antibakteriella läkemedel är lämplig för detta..

Antibiotika från olika farmakologiska grupper kan förskrivas:

 • Tetracyklingruppen. Tillämplig:
  • doxycyklin.
  • Unidox.
  • Vibramycin.
  • Tetracyklinhydroklorid.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis med amning

Menstruationscykeln och produktionen av bröstmjölk regleras av hormoner. Efter födseln börjar en kvinna vaginal urladdning - lochia. Samtidigt bildas råmjölk i bröstet, som ersätts av bröstmjölk efter några dagar....

21 dagar per månad är normalt

Man tror att den perfekta menstruationscykeln är 28 dagar, men för många kvinnor är denna siffra annorlunda. Menstruationen börjar dock normalt med regelbundna intervall, samma antal dagar....

Kauterisering av erosion i livmoderhalsen genom radiovågor

Av alla de kända hårdvarebehandlingsmetoderna inom gynekologi anses cauterisering av livmoderhalserosion med radiovågor vara de mest progressiva....