Normen för storleken på äggstockarna hos kvinnor genom ultraljud

Blödning

Äggstockarna är det parade organet i det kvinnliga reproduktionssystemet, som finns i bäckenområdet. Det är här som ett nytt mänskligt liv föds, eller snarare moget ägget. Därefter, med förbehåll för framgångsrik befruktning, blir det ett embryo, sedan ett foster och slutligen ett nyfött barn. Storleken på äggstockarna hos normala kvinnor kan variera, men betydande avvik indikerar förekomsten av olika patologier. Det enda sättet att verifiera detta är att ha en ultraljudsskanning.

Vad kan jag lära mig om tillståndet i äggstockarna med ultraljud?

 1. Plats Äggstockarna finns i bukhålan på vardera sidan av livmodern. Deras arrangemang är sällan symmetriskt och detta är en variant av normen..
 2. Formen. Äggstockarna på ultraljudet syns som två ovala mandlar. Hos friska kvinnor är de något plattade..
 3. Storlek - längd, bredd, tjocklek, volym. Storleken på äggstockarna hos varje kvinna är individuell och under hela livet kan de variera. I många avseenden beror dessa parametrar på ålder, hormonell bakgrund, allmän hälsa, antalet graviditeter och förlossning. Dessutom kan äggstockarna minska och öka beroende på menstruationsdagen. Därför kommer läkaren förmodligen att förskriva en ultraljudsundersökning, utan flera på olika dagar av cykeln för att övervaka hur deras storlek förändras om några sjukdomar misstänks.
 4. Strukturera. Äggstocken består av två lager: yttre (kortikala) och interna (cerebrala). I de yttre folliklarna mognar, antalet i höger och vänster äggstock kan vara annorlunda. I genomsnitt finns det cirka 12 i vardera. Om antalet folliklar är mindre än 5, en patologisk avvikelse i ansiktet.
 5. Yttre konturer. Normalt bör äggstockens yta vara knöl, vilket indikerar förekomsten av folliklar i det yttre skalet.
 6. Ekogenicitet är den viktigaste ultraljudsparametern som indikerar förmågan hos organvävnader att reflektera högfrekvent ljud. Det bör vara homogent, annars kan vi prata om förekomsten av inflammation.

Äggstocksstorlek i friska kvinnor

Storleken på äggstockarna hos kvinnor i fertil ålder kan variera inom sådana gränser:

 • längd - från 20 till 37 mm;
 • bredd - från 18 till 30 mm;
 • tjocklek - från 16 till 22 mm;
 • volym - från 4 till 10 kubikmeter. centimeter.

Om du noggrant studerar slutsatsen av ultraljudet, kommer du att märka att storleken på vänster och höger äggstock kan betydligt skilja sig från varandra. Denna situation är en variant av normen. När ålder, när reproduktionsfunktionen börjar bleka, minskar storleken på kvinnans livmodern och äggstockarna avsevärt. Som regel, vid början av postmenopaus, erhåller båda delarna av det parade organet samma parametrar.

Den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor som överlevde klimakteriet är inom detta intervall:

 • längd - från 20 till 25 mm;
 • bredd - från 12 till 15 mm;
 • tjocklek - från 9 till 12 mm;
 • volym - från 1,5 till 4 kubikmeter centimeter.

Det är viktigt! En betydande ökning (mer än 1,5 kubik cm. I volym) indikerar ofta närvaron av cyster eller tumörer.

Könscancer ligger på andra plats i antalet dödsfall bland medelålders kvinnor efter bröstcancer. Därför kan ett besök hos en erfaren gynekolog inte försenas i närvaro av symtom som periodisk smärta i livmodern och äggstockarna, utflöde, menstruationsregelbundenhet. Ju tidigare en tumör i äggstocken upptäcks, desto större är chansen för återhämtning.

Inte mindre störande indikator är motsatt avvikelse från normen - i mindre utsträckning, särskilt för unga kvinnor i fertil ålder. Detta fenomen kallas "för tidig menopaus" och det betyder att äggstockarna slutade fungera med full styrka. Oftast diagnostiseras detta problem hos kvinnor i åldern 37-40. Även om det inte längre är del av dina planer att ha barn, är det farligt att underskatta svårighetsgraden av detta problem. Äggstockarna är inte bara ansvariga för mognad av äggen, utan också för produktionen av ett antal ”kvinnliga” hormoner. För tidig utrotning av funktionerna hos detta organ är full av allvarliga hormonstörningar i kroppen.

Anatomiska förändringar i äggstockarna under menstruationscykeln

Resultaten av ovariell ultraljud hos kvinnor beror till stor del på vilken cykeldag studien genomförs..

 • 5-7 dagar - tidig follikelfas. Under denna period bör en proteinkapsel omgiven av folliklar vara synlig på ultraljudssökningen. Som redan nämnts kan antalet samma folliklar vara olika, men deras storlek är mer eller mindre standard - cirka 6 mm.
 • 10 dagar - den mellersta follikulära fasen. För närvarande märks en dominerande follikel redan, vilken sticker ut mot andras bakgrund och växer till 15 mm.
 • Dag 14 - sen follikelfas. Tillväxten av den dominerande follikeln är särskilt intensiv och kan nå flera millimeter per dag.

Så snart follikeln växer till 18 mm börjar ägglossningen. Den follikulära kapseln kommer att spricka och släppa ett moget ägg. Nu på sin plats börjar den så kallade "gula kroppen" utvecklas, vars huvuduppgift är att blockera utvecklingen av andra folliklar.

 • Dag 15 - tidig luteal fas, gul kroppsstorlek - 15-20 mm.
 • Dag 20 - mittfasen. Den nybildade kroppen växer aktivt och når 2,5-2,7 cm i diameter.
 • 27 dagar - sen fas. Corpus luteum bleknar, minskar till en centimeter och försvinner med början av menstruation.

Detta är en standardbild av vad som kan ses på ultraljudet på olika måndagar. När follikeln mognar, och sedan växer corpus luteum och bleknar, ökar eller minskar äggstockens storlek igen. Men avvikelser från scenariot är möjliga. I synnerhet är de oundvikliga om ägget befruktas. I detta fall går kroppen inte ut under menstruationen utan förblir i äggstocken och börjar växa aktivt tills morkaken tar över sina funktioner.

Ökad äggstocksstorlek hos gravida kvinnor är normal. Anledningen till detta är ökat blodflöde i bäckenområdet. Under denna period förändras inte bara den normala storleken, utan också det parade organets position - livmodern växer och äggstockarna stiger.

Hur man förbereder sig på en ovarial ultraljud?

I avsaknad av några sidosymtom är den bästa tiden att genomföra en rutinundersökning den 5-7: e dagen av cykeln, som som regel inträffar i slutet av menstruationsblödningen. För att få en fullständig bild måste ultraljudet upprepas tre gånger: på 8, 14 och 22 dagar. Hur som helst, det är inte tillräckligt med att studera äggstockarna. En fullständig klinisk bild är möjlig först efter undersökning av hela reproduktionssystemet, i synnerhet fastställande av livmoderns normala storlek.

Hur man gör en ovariell ultraljud? Patienten kan välja ett av tre sätt.

 1. Transabdominal. Den nedre buken smörjs med en speciell gel och körs sedan med en bred sensor. Jag måste säga att detta inte är den mest informativa metoden, eftersom det gör att du bara kan se uppenbara patologier.
 2. Trans. Denna metod är mer modern och informativ. Med det kan du se alla förändringar som sker i äggstocken. För att göra detta sätts ultraljudssonden direkt in i slidan, men inte för djup, så att livmoderhalsen förblir intakt.
 3. Transrektal studie. Det utförs genom ändtarmen. Detta är det enda sättet att ta hänsyn till äggstockarnas patologi hos jungfruor och inte skada jymfruor.

För att ultraljudsbilden ska vara så komplett som möjligt måste patienten förbereda sig för proceduren på ett speciellt sätt. Så före en transabdominal ultraljud måste du följa en tre-dagars diet, vilket begränsar användningen av produkter som orsakar jäsning i organen i mag-tarmkanalen. Detta gäller särskilt kål, bönor, brunt bröd och läsk. Det är inte överflödigt att ta sorbenter - Espumisan, Sorbeks, aktiverat eller vitt kol. En timme före den fastställda ultraljudstiden måste du dricka en liter vatten, men du kan bara urinera efter proceduren.

Vaginal ultraljud innebär också användning av sorberande läkemedel, men urinblåsan, tvärtom, bör vara tom. Det är nödvändigt att förbereda sig för en transrektal undersökning ännu mer noggrant och att bli av med inte bara urin utan också avföring. 12 timmar före ultraljudet måste du göra ett lavemang eller använda moderna laxermedel - Guttalax, Senade. Mikrocism i form av rektal suppositorier är lämpliga (Norgalax).

Det händer att ingen av ovanstående metoder inte kan se äggstocken på skärmen på ultraljudsmaskinen. Svår uppblåsthet eller svår bäcken vidhäftningar kan förhindra detta. Ett annat skäl är orgelens för små storlek, vilket indikerar dess för tidiga utarmning. Det kan vara så att äggstocken inte alls visas på rätt plats - det kan vara frånvarande på grund av medfödd patologi eller operation. I vilket fall som helst är det för tidigt att dra några slutsatser efter ett misslyckat forskningsförsök. Troligtvis måste du dricka sorbentkursen och besöka ultraljudstudien igen.

Äggstockar är mindre än normalt vad betyder detta

Ovariella dimensioner hos kvinnor: norm och patologi

Äggstockarna (gonader) är kvinnliga gonader som finns i bäckenområdet. Dessa organ i reproduktionssystemet ger ägglossning och möjlighet att bli gravid.

Varje månad släpps en follikel med ett ägg från dessa gonader, som är avsedd för befruktning med manlig spermvätska.

Storleken på äggstockarna hos kvinnor är exakt den indikator som gynekologer och medicinska arbetare styrs av reproduktionssystemets hälsotillstånd. Om de ökar, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process orsakad av en av sjukdomarna.

Äggstockarnas huvudfunktioner

Könskörtlarna bildas långt innan flickan själv föddes.

Processen med att lägga dem börjar från den andra månaden av graviditeten och fortsätter till början av menstruationsflödet i det rättvisa könet.

Äggstockarnas huvudfunktion är generativ, det vill säga bildandet av ägg. Dessa organ påverkar också utvecklingen av bröstkörtlar hos flickor.

Äggstockarna reglerar produktionen av hormoner som progesteron, androgen och östrogen.

Normal äggstocksstorlek hos kvinnor i fertil ålder

Det är värt att notera att den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor aldrig är fixerad.

Parametrarna för dessa könskörtlar varierar beroende på åldern på det kända könet och nivån på hormoner som produceras.

Storleken på dessa organ är inte symmetriska. Det är normalt att en kan vara något större än den andra.

Det finns ingen patologi när äggstockarnas normala storlek skiljer sig med några millimeter.

En ultraljudssökning används för att bestämma storleken på gonaderna. Det ska tas från 5 till 7 dagar efter menstruationsflödet.

Transabdominal metod Ovarian Research Method

Denna studie kräver ingen särskild utbildning från det rättvisa könet. Flickan behöver bara välja en metod för att leda den.

 1. transabdominal.
 2. trans.
 3. transrektalt.

Med transabdominal ultraljud i äggstockarna, smutsas flickans nedre del av buken med gel, och sedan leder en ultraljudsläkare en sensor för att mäta parametrar längs den delen av kroppen.

Med den transvaginala metoden sätts enheten in direkt i slidan. Detta är den mest exakta typen av studier..

Den transrektala metoden involverar proceduren genom ändtarmen. Vanligtvis används denna typ av ultraljud i förhållande till jungfruer för att bevara jomfruhinnen, när den transabdominala metoden inte ger några resultat..

Normen för äggstocksstorlek bestäms av dess volym. Det är den sista indikatorn som indikerar inflammation i gonaderna, närvaron av cystiska sjukdomar och maligna eller godartade formationer.

Normen för storleken på äggstockarna hos kvinnor (uttryckt i millimeter):

 • Längden bör vara från 20 till 37.
 • Normalt varierar bredden från 18 till 30.
 • Tjockleken varierar från 16 till 22.

Volymen ska vara från 4 till 10 cm 3.

Gynekologer noterar att parametrarna kan minska eller öka beroende på menstruationsdagen.

Tabell: äggstocksstorleken är normal genom ultraljud på olika dagar

MenstruationsdagFollikulär scenUltraljud Ovarian Storlek (uttryckt i millimeter)
5 - 7Tidigt6
10Medelfemton
14Sentarton

Normalt bör äggstockarna vara belägna på baksidan av det breda livmoderns ligament. De är fästa på bladen med mesenteri..

Orsaker till äggstocksförändringar

Parametrarna för gonaderna varierar av många skäl: åldern på det kända könet, stadiet i menstruationscykeln, antalet födelser och aborter. Hormoninnehållande mediciner kan också öka eller minska..

Oftast ökar äggstockarna hos kvinnor som bär barn. Detta beror på ökat blodflöde..

Dessutom stiger organ under graviditeten något på grund av en ökning av livmodern. Efter födseln minskar äggstockarna.

Gonad-parametrar under graviditet (uttryckt i millimeter):

 1. I längd - från 22 till 44.
 2. I bredd - från 20 till 35.
 3. Efter tjocklek - från 18 till 25.

Parametrar ändras med början av klimakteriet. Under klimakteriet minskar äggstockarna till sådana storlekar (uttryckt i millimeter):

 • Längd - 20 - 25.
 • Bredd - 12-15.
 • Efter tjocklek - 9-12.

Sjukdomar och patologier som kan följa förändringar i äggstockarna

Ovariella parametrar hos kvinnor måste kontinuerligt övervakas, eftersom deras förändring indikerar ett fel i reproduktionssystemet.

En ökning av organ från 1,5 till 2 mm indikerar en patologi eller förekomsten av en inflammatorisk process.

En förändring i parametrar i storlek indikerar närvaron av en cystisk lesion. Denna sjukdom förekommer oftast på grund av överdriven produktion av insulin..

Orsakerna till cystisk degeneration är ett överskott i den kvinnliga kroppen av androgen (manligt hormon).

Smärta i nedre del av buken med cystisk degeneration

Symtom på denna sjukdom är:

 1. Smärta i nedre del av buken.
 2. Utseendet på hudproblem.
 3. Överdriven kroppshår.

Cystisk degeneration

Cystisk degeneration behandlas med laparoskopi, laparotomi, ovariektomi och fysioterapi..

Polycystos kan också orsaka utvidgning av äggstockarna..

Detta är en godartad bilateral tillväxt inuti eller på utsidan av organen i många cystiska formationer som ser ut som vesiklar. Denna sjukdom är mycket farlig, eftersom den hotar många kvinnor med infertilitet.

Polycystic som en av orsakerna till äggstocksförändringar

Polycystic manifesteras av oregelbundna menstruationscykler, fetma, ökad talg i hår och hud, smärta i nedre del av buken.

Med denna sjukdom ökar äggstockarna i bredd till 4 cm och upp till 6 cm i längd. Förekomsten av godartade, maligna tumörer och metastaser påverkar också förändringen i parametrarna för dessa organ..

Gonad dysgenes

Ofta är orsaken gonad dysgenes. Detta är en medfödd patologi. Under gonad betyder dysgenes en djup underutveckling av organ.

Denna patologi uppstår på grund av fel antal kromosomer. Med dysgenes är äggstockarnas storlek 15 mm lång och 10 mm bred.

Cervikal erosion

Cervikal erosion provoserar också en förändring i gonadala parametrar.

Det uppstår på grund av hormonella störningar, sexuellt överförda sjukdomar och skador efter abort..

Notera! Om du inte behandlar erosion i livmoderhalsen, är det mycket troligt att sjukdomen kommer att utvecklas till cancer.

Andexite

Andexit är den vanligaste patologin hos kvinnor. Den här sjukdomen kännetecknas av inflammation i bilagorna i könssystemet.

Äggstocksstorlek förändras på grund av andexit

Andexit uppstår på grund av tidigare överförd candidiasis, klamydia och mykoplasmos.

Apoplexi

Ett mycket sällsynt fenomen hos kvinnor - apoplexy.

Detta är ett gonadalt brott, åtföljt av blödning i bukhålan.

Symtom och diagnos

Det är extremt svårt att oberoende bestämma närvaron av en gynekologisk sjukdom.

För att göra detta måste du besöka en gynekolog, genomgå en ultraljudsundersökning och ta blodprover för hormoner och förekomsten av infektionssjukdomar.

Läkaren kan också vid behov förskriva datordiagnostik, magnetisk resonansavbildning eller dopplerometri av blodkärl.

Det är värt att komma ihåg att utvidgningen av äggstockarna alltid åtföljs av smärta (med undantag av klimakteriet och graviditeten).

Låg ryggsmärta med äggstocksförstoring

Symtom på gonadpatologier:

 1. Svaghet.
 2. Snabb utmattbarhet.
 3. Ritningssmärta i nedre del av buken.
 4. Icke-menstruationsblödning.
 5. Smärta i nedre rygg.
 6. Feber.
 7. Vaginal urladdning i större volymer än vanligt.

Slutsats

Sammanfattningsvis är det värt att notera att för små äggstockar indikerar utrotningen av arbetet i dessa organ, och en ökning indikerar inflammation eller patologi.

Video: Ultraljud i ovarier hos kvinnor: diagnos och resultat

Äggstockarnas form och storlek är normal hos kvinnor i olika åldrar

Äggstockarna är det parade organet i det kvinnliga reproduktionssystemet, som finns i bäckenområdet. Det är här som ett nytt mänskligt liv föds, eller snarare moget ägget. Därefter, med förbehåll för framgångsrik befruktning, blir det ett embryo, sedan ett foster och slutligen ett nyfött barn. Storleken på äggstockarna hos normala kvinnor kan variera, men betydande avvik indikerar förekomsten av olika patologier. Det enda sättet att verifiera detta är att ha en ultraljudsskanning.

Vad kan jag lära mig om tillståndet i äggstockarna med ultraljud?

 1. Plats Äggstockarna finns i bukhålan på vardera sidan av livmodern. Deras arrangemang är sällan symmetriskt och detta är en variant av normen..
 2. Formen. Äggstockarna på ultraljudet syns som två ovala mandlar. Hos friska kvinnor är de något plattade..
 3. Storlek - längd, bredd, tjocklek, volym. Storleken på äggstockarna hos varje kvinna är individuell och under hela livet kan de variera. I många avseenden beror dessa parametrar på ålder, hormonell bakgrund, allmän hälsa, antalet graviditeter och förlossning. Dessutom kan äggstockarna minska och öka beroende på menstruationsdagen. Därför kommer läkaren förmodligen att förskriva en ultraljudsundersökning, utan flera på olika dagar av cykeln för att övervaka hur deras storlek förändras om några sjukdomar misstänks.
 4. Strukturera. Äggstocken består av två lager: yttre (kortikala) och interna (cerebrala). I de yttre folliklarna mognar, antalet i höger och vänster äggstock kan vara annorlunda. I genomsnitt finns det cirka 12 i vardera. Om antalet folliklar är mindre än 5, en patologisk avvikelse i ansiktet.
 5. Yttre konturer. Normalt bör äggstockens yta vara knöl, vilket indikerar förekomsten av folliklar i det yttre skalet.
 6. Ekogenicitet är den viktigaste ultraljudsparametern som indikerar förmågan hos organvävnader att reflektera högfrekvent ljud. Det bör vara homogent, annars kan vi prata om förekomsten av inflammation.

Äggstocksstorlek i friska kvinnor

Storleken på äggstockarna hos kvinnor i fertil ålder kan variera inom sådana gränser:

 • längd - från 20 till 37 mm;
 • bredd - från 18 till 30 mm;
 • tjocklek - från 16 till 22 mm;
 • volym - från 4 till 10 kubikmeter. centimeter.

Om du noggrant studerar slutsatsen av ultraljudet, kommer du att märka att storleken på vänster och höger äggstock kan betydligt skilja sig från varandra. Denna situation är en variant av normen. När ålder, när reproduktionsfunktionen börjar bleka, minskar storleken på kvinnans livmodern och äggstockarna avsevärt. Som regel, vid början av postmenopaus, erhåller båda delarna av det parade organet samma parametrar.

Den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor som överlevde klimakteriet är inom detta intervall:

 • längd - från 20 till 25 mm;
 • bredd - från 12 till 15 mm;
 • tjocklek - från 9 till 12 mm;
 • volym - från 1,5 till 4 kubikmeter centimeter.

Det är viktigt! En betydande ökning (mer än 1,5 kubik cm. I volym) indikerar ofta närvaron av cyster eller tumörer.

Könscancer ligger på andra plats i antalet dödsfall bland medelålders kvinnor efter bröstcancer. Därför kan ett besök hos en erfaren gynekolog inte försenas i närvaro av symtom som periodisk smärta i livmodern och äggstockarna, utflöde, menstruationsregelbundenhet. Ju tidigare en tumör i äggstocken upptäcks, desto större är chansen för återhämtning.

Inte mindre störande indikator är motsatt avvikelse från normen - i mindre utsträckning, särskilt för unga kvinnor i fertil ålder. Detta fenomen kallas "för tidig menopaus" och det betyder att äggstockarna slutade fungera med full styrka. Oftast diagnostiseras detta problem hos kvinnor i åldern 37-40. Även om det inte längre är del av dina planer att ha barn, är det farligt att underskatta svårighetsgraden av detta problem. Äggstockarna är inte bara ansvariga för mognad av äggen, utan också för produktionen av ett antal ”kvinnliga” hormoner. För tidig utrotning av funktionerna hos detta organ är full av allvarliga hormonstörningar i kroppen.

Anatomiska förändringar i äggstockarna under menstruationscykeln

Resultaten av ovariell ultraljud hos kvinnor beror till stor del på vilken cykeldag studien genomförs..

 • 5-7 dagar - tidig follikelfas. Under denna period bör en proteinkapsel omgiven av folliklar vara synlig på ultraljudssökningen. Som redan nämnts kan antalet samma folliklar vara olika, men deras storlek är mer eller mindre standard - cirka 6 mm.
 • 10 dagar - den mellersta follikulära fasen. För närvarande märks en dominerande follikel redan, vilken sticker ut mot andras bakgrund och växer till 15 mm.
 • Dag 14 - sen follikelfas. Tillväxten av den dominerande follikeln är särskilt intensiv och kan nå flera millimeter per dag.

Så snart follikeln växer till 18 mm börjar ägglossningen. Den follikulära kapseln kommer att spricka och släppa ett moget ägg. Nu på sin plats börjar den så kallade "gula kroppen" utvecklas, vars huvuduppgift är att blockera utvecklingen av andra folliklar.

 • Dag 15 - tidig luteal fas, gul kroppsstorlek - 15-20 mm.
 • Dag 20 - mittfasen. Den nybildade kroppen växer aktivt och når 2,5-2,7 cm i diameter.
 • 27 dagar - sen fas. Corpus luteum bleknar, minskar till en centimeter och försvinner med början av menstruation.

Detta är en standardbild av vad som kan ses på ultraljudet på olika måndagar. När follikeln mognar, och sedan växer corpus luteum och bleknar, ökar eller minskar äggstockens storlek igen. Men avvikelser från scenariot är möjliga. I synnerhet är de oundvikliga om ägget befruktas. I detta fall går kroppen inte ut under menstruationen utan förblir i äggstocken och börjar växa aktivt tills morkaken tar över sina funktioner.

Ökad äggstocksstorlek hos gravida kvinnor är normal. Anledningen till detta är ökat blodflöde i bäckenområdet. Under denna period förändras inte bara den normala storleken, utan också det parade organets position - livmodern växer och äggstockarna stiger.

Hur man förbereder sig på en ovarial ultraljud?

I avsaknad av några sidosymtom är den bästa tiden att genomföra en rutinundersökning den 5-7: e dagen av cykeln, som som regel inträffar i slutet av menstruationsblödningen. För att få en fullständig bild måste ultraljudet upprepas tre gånger: på 8, 14 och 22 dagar. Hur som helst, det är inte tillräckligt med att studera äggstockarna. En fullständig klinisk bild är möjlig först efter undersökning av hela reproduktionssystemet, i synnerhet fastställande av livmoderns normala storlek.

Hur man gör en ovariell ultraljud? Patienten kan välja ett av tre sätt.

 1. Transabdominal. Den nedre buken smörjs med en speciell gel och körs sedan med en bred sensor. Jag måste säga att detta inte är den mest informativa metoden, eftersom det gör att du bara kan se uppenbara patologier.
 2. Trans. Denna metod är mer modern och informativ. Med det kan du se alla förändringar som sker i äggstocken. För att göra detta sätts ultraljudssonden direkt in i slidan, men inte för djup, så att livmoderhalsen förblir intakt.
 3. Transrektal studie. Det utförs genom ändtarmen. Detta är det enda sättet att ta hänsyn till äggstockarnas patologi hos jungfruor och inte skada jymfruor.

För att ultraljudsbilden ska vara så komplett som möjligt måste patienten förbereda sig för proceduren på ett speciellt sätt. Så före en transabdominal ultraljud måste du följa en tre-dagars diet, vilket begränsar användningen av produkter som orsakar jäsning i organen i mag-tarmkanalen. Detta gäller särskilt kål, bönor, brunt bröd och läsk. Det är inte överflödigt att ta sorbenter - Espumisan, Sorbeks, aktiverat eller vitt kol. En timme före den fastställda ultraljudstiden måste du dricka en liter vatten, men du kan bara urinera efter proceduren.

Vaginal ultraljud innebär också användning av sorberande läkemedel, men urinblåsan, tvärtom, bör vara tom. Det är nödvändigt att förbereda sig för en transrektal undersökning ännu mer noggrant och att bli av med inte bara urin utan också avföring. 12 timmar före ultraljudet måste du göra ett lavemang eller använda moderna laxermedel - Guttalax, Senade. Mikrocism i form av rektal suppositorier är lämpliga (Norgalax).

Det händer att ingen av ovanstående metoder inte kan se äggstocken på skärmen på ultraljudsmaskinen. Svår uppblåsthet eller svår bäcken vidhäftningar kan förhindra detta. Ett annat skäl är orgelens för små storlek, vilket indikerar dess för tidiga utarmning. Det kan vara så att äggstocken inte alls visas på rätt plats - det kan vara frånvarande på grund av medfödd patologi eller operation. I vilket fall som helst är det för tidigt att dra några slutsatser efter ett misslyckat forskningsförsök. Troligtvis måste du dricka sorbentkursen och besöka ultraljudstudien igen.

Normen för storleken på äggstockarna hos kvinnor genom ultraljud

Vad bestämmer storleken på äggstockarna hos kvinnor

För att bestämma könskörtlarnas volym används ultraljuddiagnostik. Preliminär förberedelse krävs inte, patienten kan gå till studien vilken dag som helst i cykeln. Efter att ha fastställt platsen för äggstocken med ultraljud, tar specialisten mätningar. För att bedöma tillståndet i bäckenorganen måste läkaren veta mer information om patienten.

Påverkar storleken på könskörtlarna:

 • menstruationscykeldag;
 • patientålder;
 • tumörprocesser;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • historien om förlossning och graviditet;
 • kirurgiska ingrepp i bäckenhålan;
 • ta hormonella preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar.

Med tanke på individuella egenskaper bestämmer specialisten om storleken på gonadalkörteln hos denna patient är normal.

Normal prestanda

Volymen på den kvinnliga könsorganen är ett variabelt värde, mätt i cm eller mm. Normala storlekar är:

 • volym 4-10 kubik cm;
 • längd 2-4 cm;
 • bredd 1,8-3 cm;
 • höjd 1,6-2,2 cm.

Omedelbart efter menstruationen når dimensioner av könskörtlarna ett minimum. Efter avslutad blödning inträffar äggmognad inom 1-2 veckor. Under denna period bestäms 10-15 folliklar, vilket ökar volymen av körtlarna.

Rätt äggstock ägglossning oftare. Detta beror på särdragen i blodtillförseln till de inre organen. På denna sida diagnostiseras ofta funktionella cyster och godartade tumörer..

Med ägglossningen når gonadens diameter sin maximala storlek. Vanligtvis mognar en dominerande follikel med en volym på 18-22 mm i äggstocken, men ibland kan det finnas 2 eller till och med 3. Efter att ägget släppts visas en gul kropp, som inte påverkar storleken på könskörtlarna. Under graviditeten blir det ibland större, medan läkare talar om en luteal cysta. Om befruktningen inte har inträffat, minskas storleken på körtlarna med nästa menstruation.

Äggstocksstorlek för inflammation

Den inflammatoriska processen i äggstockarna kallas oophorit. Detta tillstånd bestäms av den kliniska bilden, laboratorietester och bekräftas av ultraljud. Lokaliseringen av den inflammatoriska processen är ofta bilateral, men ibland kan endast en ökning i vänster äggstock fastställas eller vice versa.

När infektioner inträffar, sträcker sig kapsladden i könskörteln och volymen ökar. Denna process kan åtföljas av brist på ägglossning och dysfunktion. Du kan inte namnge den exakta storleken på äggstocken, kännetecknande för den inflammatoriska processen. För varje patient kan de skilja sig åt, men överskrider som regel de tillåtna normerna.

Äggstocksstorlek hos kvinnor efter klimakteriet

Hos kvinnor, vid 60 års ålder, inträffar klimakteriet. Det föregås av klimakteriet, där storleken på gonaderna minskar. Follikulär mognad och frigörelse av ägg sker sporadiskt, och de flesta cykler är anovulatoriska. Menstruation blir oregelbunden med långa avbrott. Dessa processer beror på en minskning av aktiviteten hos gonaderna och deras gradvis visande..

Den normala storleken på äggstocken under postmenopausal period är:

 • volym från 1 till 4 cm kubik;
 • längd 2-2,5 cm;
 • bredd 1,2-1,5 cm;
 • höjd 0,9-1,2 cm.

Med utvecklingen av den inflammatoriska processen ökar också organen i storlek. Kvinnor efter 40 är mer benägna att möta tumörer, så de behöver regelbunden övervakning av tillståndet i bäckenorganen. Med bildandet av cyster kan äggstockens volym öka kraftigt.

dekryptering

Efter ultraljuddiagnos får patienten en slutsats. Den innehåller de erhållna uppgifterna och anger storleken på äggstockarna. Vanligtvis indikerar en sonolog om gonaden motsvarar fasen i menstruationscykeln och om dess follikulära apparatur är bevarad. Baserat på dessa fynd kan gynekologen göra ytterligare rekommendationer..

Du kan försöka göra dekrypteringen själv, men bara om storleken på äggstockarna är normal. Med en minskad eller förstorad könskörtel kan du inte göra det utan att rådfråga en gynekolog.

Till sist

Könskörtlar hos kvinnor kan ge viktig information om reproduktiv hälsa. Normalt bör äggstocksvolymen överensstämma med allmänt accepterade standarder. Om en kvinna hade en historia av kirurgi för att ta bort cyster, kommer storleken att minska, vilket också är en naturlig följd av behandlingen.

Normala storlekar på äggstockarna och livmodern enligt resultaten av ultraljud

Ultraljudundersökning är en pålitlig och prisvärd metod för att diagnostisera sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet. Under undersökningen bestämmer läkaren organets olika egenskaper och storlekar (livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna). Om avvikelser från livmoderns och äggstockarnas normala storlek upptäcks under ultraljud, bör ytterligare en noggrann undersökning genomföras.

Storleken på livmodern vid ultraljud

En kvinna skickas för en ultraljud av livmodern om det finns relevanta klagomål:

 • Ritning, värkande, konstant smärta i nedre del av buken;
 • Smärta i den sakrala ryggraden;
 • Patologisk urladdning;
 • Brist på menstruation (menstruations oregelbundenhet).

Under ultraljudet identifierar specialist:

 • Korrekt arrangemang av organet anatomiskt och i förhållande till andra bäckenorgan;
 • Orgelns yttre yta. Normalt bör det vara smidigt utan patologiskt förändrade områden;
 • Storleken på livmodern. Det bör noteras att denna kropp består av två delar: kroppen och halsen. Ultraljud bestämmer storleken för varje del separat;
 • Tjockleken på organets slemhinna (endometrium);
 • Ekogenicitet - ledning av ultraljudsvågor av vävnader. Normalt är det homogent;
 • Organhålrumsstruktur.

Man måste komma ihåg att varje kvinnas kropp är individuell. Därför kan livmoderns storlek variera något mellan olika representanter för det klara könet. I detta avseende varierar normernas gränser något.

Det bör noteras att livmoderens normala storlek beror på:

 • Brist på graviditet;
 • Antal födelser;
 • Förekomsten av abort;
 • Postmenopause.

Först bör du beakta storleken på livmodern hos kvinnor i reproduktiv ålder. Om en kvinna inte hade några graviditeter, är storleken på hennes organ mindre än storleken på dem som har haft aborter och förlossning.

Normer av storleken på livmodern enligt resultaten av ultraljud hos kvinnor som inte hade graviditeter:

parametrarCervixLivmoderkropp
Längd (mm)24 till 3438 till 50
Bredd (mm)Från 22 till 3237 till 49
Tjocklek (mm)Från 22 till 30Från 28 till 37

Om en kvinna bara hade aborter (det fanns inga födelser), ökar storleken något:

Parametrar (mm)CervixLivmoderkropp
LängdFrån 26 till 3643 till 55
BreddFrån 26 till 3641 till 51
Tjocklek23 till 3132 till 42

Hos kvinnor som föder, beror normerna på livmoderns storlek på antalet födelser:

Antal födelserparametrarCervixLivmoderkropp
1 födelseLängd (mm)Från 28 till 4045 till 57
Bredd (mm)Från 28 till 3845 till 55
Tjocklek (mm)24 till 3234 till 44
2 eller fler födelserLängd (mm)31 till 4347 till 65
Bredd (mm)29 till 3950 till 60
Tjocklek (mm)25 till 3537 till 49

Hos kvinnor efter klimakteriet minskar storleken på livmoderhalsen och livmoderbenet beroende på varaktigheten för denna period:

Postmenopausal varaktighetParametrar (mm)CervixLivmoderkropp
Från 1 år till 5 årLängd25 till 3332 till 44
BreddFrån 22 till 3230 till 42
TjocklekFrån 19 till 29Från 26 till 36
Mer än 5 årLängdFrån 19 till 29Från 28 till 38
BreddFrån 19 till 27Från 26 till 36
Tjocklek17 till 25Från 20 till 30

Skäl för avvikelsen av livmoderns storlek från normen

Livmodern kan öka eller minska. Förutom de naturliga orsakerna (hormonella förändringar: graviditet, postmenopaus) finns det också patologiska orsaker.

Livmodern ökar i närvaro av sådana patologier:

 • Uterin fibroids är en fibrös godartad tumör. Det kan vara i olika storlekar. Om tumören är liten, misslyckas den inte symptomatiskt och kräver endast observation. Vid stora fibroider eller flera noder krävs kirurgisk behandling. I detta fall kan organet öka flera gånger;
 • En cysta är en hålighet fylld med vätska. Det är en vanlig orsak till organförstoring. Cysten orsakar inte problem, men mot dess bakgrund kan olika komplikationer uppstå;
 • Malig organtumör. Kräver adekvat behandling. Ofta förekommer mot bakgrund av hormonella störningar, särskilt hos äldre kvinnor;
 • adenomyos Denna patologi manifesteras av tillväxten av slemhinnan (endometrium) och svår smärtsyndrom;
 • Polyhydramnios är denna patologiska orsak till en ökning av livmoderns storlek under graviditet. I detta fall finns det mer fostervatten i livmodern än det borde. Detta kan bero på fosterpatologi eller närvaro av infektion i kvinnans kropp och fostret..

En minskning av livmoderparametrar observeras med en sjukdom såsom infantil livmoder. En minskning av detta organ (hypoplasia) utvecklas under puberteten, när organet slutar utvecklas. I det här fallet har en kvinna missfall, infertilitet, amenorré (brist på menstruation) och så vidare..

Norm för ultraljudstorlek

Vid en ultraljudsundersökning bestäms äggstockarnas tillstånd enligt följande kriterier:

 • Storlekar (längd, bredd, tjocklek);
 • Ovarievolym Normalt varierar det från 2 till 8 kubikcentimeter;
 • Ekogenicitet är homogen i frånvaro av patologiska processer;
 • Äggstockens yta bör vara slät med små knölar. Hos kvinnor i reproduktiv ålder upptäcks folliklar från 4 till 6 millimeter på ytan. En dominerande follikel bestäms (upp till 25 millimeter).

Ovariella parametrar beror på dagen för kvinnans cykel. Det bör också noteras att med åldern försvinner en kvinnas reproduktionsfunktion. I detta avseende förändras äggstockarnas parametrar i en mindre riktning.

Normen för kön i äggstocksstorlek är resultatet av ultraljud hos en frisk kvinna i fertil ålder:

 • Längd: från 20 till 37 mm;
 • Bredd: från 18 till 28 mm;
 • Tjocklek: upp till 15 mm.

Ovariella parametrar under ägglossningen varierar något, eller snarare ökar:

 • Längd: 25 till 40 mm;
 • Bredd: från 15 till 30 mm;
 • Tjocklek: från 25 till 40 mm;
 • Volymen kan öka upp till 15 kubikcentimeter.

Hos postmenopausala kvinnor är äggstockens storlek mycket mindre:

 • Längd: 18 till 25 mm;
 • Bredd: från 12 till 15 mm;
 • Tjocklek: från 9 till 12 mm;
 • Volym: 1,5 till 4 kubikcentimeter.

Orsaker till avvikelse av äggstocksstorleken från det normala

Om under en ultraljud, en betydande ökning av äggstocken upptäcks, kan vi prata om förekomsten av sådana patologier:

 • Cystor på äggstockarna. I detta fall bestämmes en kavitet fylld med vätska. Cysten kan ha olika storlekar. Enstaka eller flera formationer (polycystiska) kan detekteras. Denna patologi är farlig för dess komplikationer (bristning av cysta, vridning av cystbenen), vilket kräver akutvård och kirurgisk behandling;
 • Godartade neoplasmer;
 • Maligna neoplasmer. Med snabb upptäckt kan stabil remission och härdning uppnås;
 • metastaser I detta fall detekteras en formation som är en cancermetastas av vilken lokalisering som helst;
 • Medfödda patologier i äggstockarnas struktur.

Ultraljud av äggstockarna hos kvinnor kan också avslöja en minskning av äggstocken. Särskild uppmärksamhet bör ägnas sådana förändringar hos kvinnor i fertil ålder. I detta fall utvecklas för tidig menopaus, det vill säga en kvinnas menstruationsfunktion gradvis bleknar. Detta kan observeras hos kvinnor från 35 till 40 år..

Normal storlek på äggstockarna och livmodern hos gravida kvinnor

Under graviditeten genomgår en kvinna stora förändringar i de inre könsorganen. Nämligen livmodern och äggstockarna.

Äggstockarna slutar producera ägg under denna tidsperiod. Men dess storlek ökar, bokstavligen med några millimeter. Detta beror på ökad blodcirkulation i bäckenet. Livmodern förändras avsevärt. Dess storlek ökar när frukten växer.

Det bör noteras att det finns normer för storleken på livmodern under graviditeten. Om de avviker kan du misstänka en patologi för graviditet eller fostret, samt identifiera flera graviditeter.

Till exempel, om graviditetsåldern är 12 till 13 veckor, är höjden på livmoderns fundus 12 till 13 centimeter. Vid 37 - 38 veckor är botten av livmodern under revbenen och komprimerar membranet (bottenens höjd: 36 - 37 centimeter). Efter detta (från 38 till 40 veckor) börjar kroppens botten att sjunka gradvis. Således förbereder kroppen sig för den kommande födelsen.

Gillar du artikeln? Dela det med dina vänner på sociala nätverk:

Ovariellt utarmningssyndrom

Reproduktologer är involverade i behandlingen av denna sjukdom..

Vill du veta en läkares åsikt? Berättar läkaren för en reproduktolog, förlossningsgynekolog Ibinaeva Inga Suleymanovna

Ovariellt utarmningssyndrom är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av för tidig avslutning av organet hos kvinnor vid full hälsa.

Enligt den medicinska litteraturen anses klimakteriet vara normal ålder från 45 till 55 år.

En tidigare upphörande av menstruation, eller för tidig menopaus, indikerar problem med reproduktionssystemets organ. Utarmning av äggstockarna åtföljs av upphörandet av fertil ålder. Med den patologiska förloppet för tidig menopaus är kränkningar från de endokrina körtlarna och det autonoma nervsystemet möjliga.

Det första symptom som bör orsaka ångest är ett fel i menstruationscykeln. Eventuella manifestationer av oregelbunden menstruation bör vara ett tillfälle att kontakta en läkare. Samtidigt hjälper korrekt och snabb behandling att lösa problemet och till och med återgå till könsfunktionen..

Orsaker till äggstocksnedbrytning

Hittills finns det tre teorier om utveckling av syndromet för utmattade äggstockar:

 • kromosomavvikelser;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • iatrogena faktorer.

Under påverkan av var och en av faktorerna bildas äggstockar med ett otillräckligt antal folliklar, regleringen av cykliska processer i hypoalamus störs, bakterieceller dör.

Nästan varje andra patient med syndromet har menstruations oregelbundenheter hos nära släktingar.

Det finns en försening i sexuell utveckling, en fullständig eller partiell frånvaro av menstruation, tidig menopaus hos modern.

Ovariellt utarmningssyndrom är ofta associerat med autoimmun hypotyreos och andra autoimmuna sjukdomar, vilket antyder immunsystemets roll i utvecklingen av patologi.

Dessutom är gestos, extragenital mödrarpatologi, användning av vissa läkemedel under graviditeten viktigt. Dessa faktorer skadar follikulära apparater under perioden för fostrets utveckling av fostret. Efter födseln kan äggstocksutmattningssyndromet orsakas av det orsakande medlet för virala sjukdomar - röda hundar, influensa, kusma, streptokock, överdriven psyko-emotionell stress, svält, vitaminbrist.

Ofta utvecklas sjukdomen efter operation på äggstockarna, konservativ behandling av fibroider eller operation för en ektopisk graviditet.

Således spelas huvudrollen i utvecklingen av utmattad äggstocksyndrom av sådana stunder:

 • Kvinnlig ärftlig predisposition (tidigt eller för tidigt klimakterium hos mormor, mor eller systrar).
 • Autoimmuna sjukdomar (t.ex. autoimmun hypotyreos).
 • Infektiösa, iatrogena faktorer (det vill säga effekter på äggstockarna under behandlingen av en sjukdom) som kan påverka organet i olika livslängder (till exempel kan fosterets äggstocksvävnad fortfarande drabbas om den gravida kvinnan tog teratogena läkemedel eller drabbats av röda hundar i barndomen, kemoterapi i vuxen ålder).
 • Skadliga effekter av miljöfaktorer - hunger, vitaminbrist, stress.
 • Kirurgiskt avlägsnande av en del av äggstocken i anamnesis (till exempel med en cysta eller tumörresektion).

Symtom på äggstocksnedbrytning

 • Menstruella oregelbundenheter (initialt oligomenorré, vilket resulterar i sekundär hypergonadotropisk amenorré).
 • Infertilitet (på grund av brist på ägglossning).
 • Symtom på klimakteriet - svettningar, värmevallningar, torra slemhinnor, osteoporos, irritabilitet, sömnstörningar (visas initialt periodvis och ökar med tiden).

Ovariellt utarmningssyndrom är ganska karakteristiskt. Den första menstruationen hos en flicka börjar i tonåren. I framtiden, mot bakgrund av fullständig hälsa, blir menstruationen mindre rik, intervallarna mellan menstruationen ökar, sekundär amenoré utvecklas.

Fortsatt upphör av menstruationsfunktionen manifesteras av symtom på det autonoma nervsystemet.

Kvinnor klagar på värmevallningar, svettningar, svaghet. Vanligt arbete orsakar trötthet. Stressfulla situationer orsakar angrepp av ilska och aggression, det är svårt för patienter att begränsa känslor. Det finns attacker av huvudvärk, smärta i hjärtat. Sömnen störs.

En låg mängd östrogen påverkar tillståndet i organen i det reproduktiva systemet. Bröstkörtlarna är mindre. Körtlarna i slemhinnets atrofi - atrofisk kolpit utvecklas. Benvävnadstätheten minskar - osteoporos, sannolikheten för frakturer ökar. Urinretentionsproblem uppstår.

Diagnos av äggstocksutarmning

Diagnos av sjukdomen är baserad på anamnesedata samt externa manifestationer. Som regel inträffar den första menstruationen i tid, och under de första 10 till 20 åren kan en kvinna självständigt bli gravid, bära och föda ett barn.

Sedan minskar östrogennivån, enligt resultaten av funktionella tester, är ägglossningen frånvarande. Frånvaron av ägglossning bekräftas också genom laboratorieundersökning. Nivån av gonadotropa hormoner ökar - follikelstimulerande och luteiniserande, koncentrationen av prolaktin minskar.

Vid gynekologisk undersökning minskas livmodern och äggstockarna i storlek.

Av de instrumentella metoderna används ultraljud, laparoskopi och histologisk undersökning av ovariens biopsi..

En ultraljudsundersökning avslöjar:

 • minskning av livmoderns storlek;
 • gallring av livmoderens innerfoder, endometrium.

Under laparoskopi upptäcks förändringar i äggstockarna. Orgelet blir litet, skrynkligt, får en gulaktig nyans. Corpus luteum och den dominerande follikeln är frånvarande. För en mer exakt diagnos kompletteras laparoskopi med en biopsi. Det resulterande materialet skickas till ett patologiskt laboratorium för ytterligare studier..

Den viktigaste diagnostiska metoden för laboratorier är tester med hormoner.

Att skapa en villkorad cykel med östrogen och progesteron leder till bättre hälsa. 3 till 5 dagar efter avslutad medicinering börjar menstruationsblödning. En liknande reaktion på administrationen av progesteron saknas. Kanske detta beror på irreversibla förändringar i livmoderslimhinnan.

Det är anmärkningsvärt att återkopplingen mellan äggstockarna och hypothalamic-hypofyssystemet inte störs. Detta bekräftas av en minskning av nivån av gonadotropa hormoner som svar på införandet av östrogen och en ännu större ökning i respons till införandet av frisättningsfaktorer.

Det vill säga de viktigaste diagnostiska kriterierna för utarmade äggstockar är:

 • Tecken på östrogenbrist under gynekologisk undersökning (torra, bleka slemhinnor, hypoplasi).
 • Ultraljud av det lilla bäckenet - en minskning av follikelapparaten i äggstockarna, deras minskning, frånvaron av tecken på ägglossning.
 • Hormon - östrogenbrist bland ökade gonadotropiner.
 • Hormontest med progesteron och kombinationsläkemedel.

Depletionssyndrom bör differentieras med andra patologier som har liknande symtom (resistent äggstocksyndrom, hypogonadism, hypofystumörer).

Behandling av äggstockarna

Målet med terapin för syndromet är att eliminera och förhindra de negativa konsekvenserna av östrogenbrist.

Den huvudsakliga metoden för att behandla utarmat äggstocksyndrom är hormonersättningsterapi, som utförs före början av naturlig menopaus..

Huvudgruppen av läkemedel är naturliga östrogener och gestagener. Doseringar och administration av regelbundenhet justeras på ett sådant sätt att de mest exakta upprepas den naturliga menstruationscykeln. Dessutom kan vitaminterapi och fysioterapeutiska metoder förskrivas. För att förbättra patientens allmänna tillstånd utförs också en korrigering av möjliga patologiska avvikelser.

Som regel är det enda sättet att föda en kvinna med SIA en IVF med ett givarägg.

Stimulering av superovulation med en utmattad follikulär anordning är opraktiskt. Dessutom kan proceduren negativt påverka en kvinnas hälsa.

Möjliga komplikationer

De viktigaste negativa konsekvenserna av sjukdomen inkluderar:

 • för tidigt åldrande av kroppen;
 • oförmågan att bli gravid och fostra ett barn;
 • minskning av bentäthet, patologiska frakturer;
 • ökad sannolikhet för att utveckla koronar hjärtsjukdom, hjärtinfarkt;
 • minskad prestanda;
 • försämring av det intima livets kvalitet.

Dessutom kan en depressiv störning komma från ett utarmat äggstocksyndrom. Kvinnor känner sig underlägsen, vissa fångar sig självmordstankar. Sådana patienter behöver kvalificerad psykiatrisk och psykoterapeutisk hjälp..

Förutsägelse och förebyggande av patologi

Tyvärr har specifika förebyggande åtgärder för att förhindra syndromet inte utvecklats.

De viktigaste förebyggande åtgärderna är:

 • korrekt näring;
 • snabb behandling av virala infektioner;
 • uteslutning av kontakt med skadliga ämnen;
 • eliminering av psykoterapi och fysisk stress;
 • behandling sker endast under övervakning av en läkare;
 • korrekt val av IVF-protokoll;
 • regelbundna förebyggande undersökningar.

En kvinnas diet bör balanseras både i kalorier och näringsämnen. Strikt diet rekommenderas inte för snabb viktminskning. Vid behov bör kosten utvecklas av en läkare.

Virala infektioner måste behandlas i rätt tid och noggrant följa läkarens rekommendationer. Detta gäller även medicinering och regim.

Kontakt med skadliga ämnen på arbetsplatsen bör minimeras. Se till att använda personlig skyddsutrustning..

För att utesluta överdriven fysisk ansträngning bör dagen och sysselsättningen ses över. Om det är omöjligt att helt utesluta överbelastningar, måste du planera korrekt arbetssätt och vila. Det rekommenderas också att ompröva attityder till stressande situationer..

Mottagande av hormonella läkemedel bör endast påbörjas på rekommendation av en läkare. Innan behandlingen påbörjas bör en fullständig laboratorie- och instrumentundersökning utföras..

In vitro-befruktningsprotokollet bör väljas endast med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

En kvinnas gynekolog bör genomgå förebyggande undersökningar minst en gång per år, och patienter med risk för sjukhus bör äga rum var sjätte månad..

Altravita Clinic behandlar framgångsrikt kvinnor med utmattad äggstocksyndrom. Om du vill bli gravid och få ett barn, används stödjande reproduktionstekniker med givarägg.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bastemperatur från A till Ö

Våra härskare planerar. Försök ge din åsikt! ->* Kära vänner! Ja, det här är reklam, snurr som det borde!Graviditet eller en följd av hirudoterapiFlickor hjälper. Här är en situation: Jag tog en kurs med hirudoterapi för att behandla erosion och en vidhäftningsprocess, i allmänhet fungerade allt, men en sak....

Kan flickor använda tamponger? Hur gamla kan flickor använda tamponger och hur man gör det rätt?

Tamponger är en bekväm och pålitlig hygienprodukt som praktiskt taget eliminerar flödet under menstruationen....

Dessa dagar: 8 svar på de mest besvärliga perioderna

Låt oss prata om det ❤️26 december 2019Ordet "månatligen" i de flesta skolor och familjer uttalas bara i en viskning. Okända människor förtalade denna naturliga process och likställde den med att gå på toaletten....