Avbryt Yarina: orsaker och konsekvenser

Klimax

Vid behandling av många läkemedel kan biverkningar uppstå. Fläckning när man tar Yarina är ett tecken på en allvarlig sjukdom, liksom den vanliga reaktionen i reproduktionssystemet på införandet av ett nytt ämne i strukturen..

Du bör inte leta efter orsaken till störningen på egen hand, eftersom det bara kan skada hälsotillståndet. Om kroppen har reagerat på läkemedlet på detta sätt krävs en specialistkonsultation. Utan en korrekt undersökning, samt att ha godkänt de nödvändiga testerna, kommer det inte att vara möjligt att ta reda på orsaken. Om sådana symtom upptäcks måste du boka tid hos gynekolog.

Lite om läkemedlet Yarina

Yarina är ett monofasiskt p-piller. Varje tablett med läkemedlet presenteras i samma dos av den hormonella komponenten. En piller med Yarin-tabletter innehåller etinylöstradiol och drospirenon. Den första aktiva substansen har en dos på 0,03 mg och den andra 3 mg. Läkemedlet är kontraindicerat vid ett antal sjukdomar. Därför är användningen endast tillåten enligt instruktion av en specialist.

Oral preventivmedel har androgena egenskaper, varför effekten av androgen könshormonet blockeras (när det kommer in i den kvinnliga kroppen). Det är vetenskapligt bevisat att ett hormonellt läkemedel inte håller kvar vatten i kroppen, vilket innebär att patienten inte använder övervikt, som när man tar andra hormoner när man använder läkemedlet. Ett läkemedel föreskrivs som en terapi när en kvinna har endometrios, livmoderfibroider och polycystisk äggstock. Det används också för andra gynekologiska sjukdomar..

Bildandet av brunt urladdning

Som regel används preventivpiller för att behandla en oregelbunden menstruationscykel. Ibland observeras fläckning när man tar Yarinas tabletter. De kännetecknas av en varierande grad av bildning. Beroende på typen av blodfack från slidan kan de vara både en helt naturlig reaktion av kroppen på effekterna av hormonet och en allvarlig kränkning i den sexuella strukturen, vilket kräver snabb behandling. För att identifiera den exakta bilden, liksom att lösa problemet, krävs en undersökning av en gynekolog. Efter att ha utfört alla nödvändiga tester kommer läkaren att fastställa orsaken till bildningen och vidta alla nödvändiga åtgärder..

Utsläpp av icke-patologisk art

Ibland, medan man tar läkemedlet, visas brun urladdning, även om allt är i ordning med patientens kropp. Med sådana manifestationer rekommenderar läkaren att kvinnan inte avbryter behandlingen med detta läkemedel. Flera former av utsläppsbildningen noteras som inte utgör någon fara för patienten:

 • Den första formen (Den första användningen av ett preventivmedicin hos en kvinna leder ibland till utsläpp från penis. Detta beror på det faktum att på grund av det hormon som finns i p-piller, omformas hormonerna i kroppen. När ämnets funktion förändras, bildas en biverkning i formen blödning).
 • Den andra formen (Den kännetecknas av manifestationen av en blodsmetning efter ett avbrott i Yarinas behandling. Detta beror på det faktum att små mängder blod kan bildas efter att tabletterna tagits, och resterna av menstruation kommer att orsaka denna bildning).
 • Den tredje formen (det är extremt sällsynt när du tar läkemedlet, särskilt efter att ha konsumerat 12-17 tabletter, kan blodseparation uppstå. Normen för sådana formationer är tilldelningen av blod som inte varar mer än 3-4 dagar, och dessutom med smal salvbildning).
 • Den fjärde formen (ofta tar kvinnor preventivmediciner för att eliminera menstruation. Som regel genomförs sådana "åtgärder" om du behöver åka på semester, och menstruationen bör komma vid den tiden. I princip eliminerar denna användning menstruation, men det finns sådana fall, när en kvinna i stället för menstruation observerar bildandet av blodiga sekret. Störningen är inte en patologi, utan bara en reaktion av kroppen på läkemedlet och efter några dagar elimineras det).

Oavsett form och blödningsgrad när du använder läkemedlet ska du inte sluta använda preventivmedlet utan kunskap från en specialist. Speciellt när hälften av förpackningen används, eftersom det bara kan öka blödningen. I alla fall behöver du ett samråd med en gynekolog.

Vaginal urladdning

Yarina orsakar fläckar från slidan. Och detta är ett av tecken på att effekten av preventivmedel minskas. Som regel kan i detta fall graviditet uppstå. Med bildandet av blodfack från vagina både i mitten av cykeln och under hela läkemedlets gång innebär det att patienten har utvecklat en individuell intolerans mot detta läkemedel. En av orsakerna till denna störning kan vara att läkemedlet har en otillräcklig dosering av hormonet.

Om utseendet på blodfack observeras med en otydlig inträde, liksom när en eller flera piller missas, bildas en enorm risk för en oönskad graviditet. Felaktig mottagning orsakar ofta uppträdandet av fläckar och indikerar ett fel i könsorganet.

Viktig! Du bör veta att att ta alkohol också kan provocera utseende på en blodig daub från slidan. Det är vanligt att alkohol minskar den effektiva effekten av något läkemedel och Yarina är inget undantag.

Stora doser av alkohol stör inte bara läkemedlets aktivitet utan orsakar också en brun urladdning. Ibland uppstår störningen när man tar andra mediciner. Som ni vet minskar många läkemedel på grund av deras farmakologiska och farmakokinetiska egenskaper läkemedlets effekt. Det finns många sådana läkemedel, och i alla fall, innan du använder ett annat läkemedel, måste du konsultera en läkare som kommer att besvara den spännande frågan om det är möjligt att ta piller med ett preventivmedel och om det kommer att förvärra effekten av oral preventivmedel..

Fläckning som ett tecken på graviditet

Preventivpillerar är effektiva om de tas korrekt. I medicinsk praxis har sådana situationer registrerats när kvinnor har blivit gravid när de använder medicinen. Det finns flera skäl till att du bör använda ett graviditetstest när du tar Yarina och blödningen har bildats. En möjlig graviditet kan vara med:

 • utseendet på blodiga fack från slidan, när det återstår att ta hälften av förpackningen, liksom om menstruationen efter användning av läkemedlet inte observeras;
 • bildning av symtom som är karakteristiska för gravida kvinnor (om en kvinna känner sig sjuk på morgonen, sväller och gör ont i bröstet, blir hon snabbt trött);

Att ta ett preventivmedel påverkar inte resultatet av ett graviditetstest. Ett positivt resultat betyder graviditet.

Orsaker till lång blodutladdning

På läkemedelsmarknaden delas inte preventivmedel in i bra och dåliga kategorier. Alla läkemedel utfärdas med korrekt effekt och verkan. De är emellertid inte lämpliga för varje patient på grund av kroppens individuella egenskaper. Därför väljer endast en läkare preventivmedel i tablettform.

Många patienter är intresserade av: "Vad ska jag göra om blodiga avdelningar från könsorganen bildas under den första administreringen av läkemedlet?" Om en blodsmetning bildas under den första användningen av Yarina, samt under hela läkemedelsanvändningen, indikerar detta att patienten tar ett läkemedelssubstans som har en otillräcklig dos östrogen i kompositionen. En läkare väljer en kvinna en annan medicin från samma farmakologiska grupp, men med en starkare dos av östrogen.

När blodutsöndringar upptäcks i slutet av månaden upptäcks ofta en otillräcklig förekomst av gestageniska komponenter i kroppen. Med tanke på sådana omständigheter förskrivs patienten behandling med ett liknande läkemedel som innehåller ett annat progestogen. Om en kvinna klagar över manifestationen av kraftig och fläckig blödning, är den främsta orsaken till denna störning anpassningsprocessen i könsorganen i förhållande till en förändring i hormonstillståndet.

Allvarlig sjukdom

Det finns fall då manifestationen av fläckar från slidan inte är förknippad med användning av preventivmedel. Detta betyder att Yarina inte påverkar bildningen av störningen. Om smärta med intimitet observeras med blödningar och riklig bruna avdelningar, liksom en obehaglig lukt av könsorganen, brännande känsla under urinering, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk sjukdom i kroppen. Med denna form av störningen diagnostiseras candidiasis, bakteriell vaginos, klamydia..

När det finns rikligt utflöde, liknar menstruation med en övervägande av smärta i nedre del av buken, liksom deras närvaro efter slutet av menstruationen indikerar livmoder fibroids. Om upptäckten och försvinnandet av blodfack från slidan, som kännetecknas av bildningen av cirka 14-18 dagar på en månad, kan detta tyder på att en kvinna har utvecklat en malig tumör i livmodern.

Korrekt användning av medicinen

För att undvika bildandet av blodig urladdning bör du först bekanta dig med instruktionerna för läkemedlet och komma ihåg några regler:

 • om patienten inte har tagit läkemedlet tidigare börjar behandlingen dagen då menstruationen börjar (dvs den första dagen av menstruationscykeln). Som regel stannar menstruationen i detta fall på grund av hormonsverkan på kroppen;
 • när man tar medicinen under 3-4 dagar menstruation, bör ytterligare preventivmedel (kondomer) användas;
 • läkemedlet bör tas varje dag på samma gång, så att den aktiva substansen i samma mängd verkar på det reproduktiva systemet;
 • Yarin måste dricka enligt schemat som anges på blåsan med tabletter. Om en störning har inträffat kommer i princip inget dåligt att hända (eftersom varje piller innehåller samma mängd av en dos av hormonet);
 • efter att den första blåsan har avslutats (21 tabletter) är det nödvändigt att avbryta behandlingen under en vecka. Ofta under en paus börjar en kvinna menstruation;
 • ta läkemedlet efter pausen på åttonde dagen, även om menstruationen börjar.

Under användningen av Yarin-tabletter observerar många kvinnor uppkomsten av fläckar eller genombrottsblödning. Som regel är sådana symtom inte regelbundna och uppstår inte på grund av avbrott i läkemedelsbehandlingen. Oftast bildas blodigt urladdning under den första, andra och tredje menstruationscykeln och innebär att kroppen är så anpassad till effekten av preventivmedel.

Med tanke på sådana omständigheter är det strängt förbjudet att sluta ta medicinen. Om avdelningarna för blodkompositionen inte slutar efter några månader, blir rikliga, måste du söka medicinsk hjälp och genomgå en grundlig undersökning.

Blödning när du tar Yarina

Gynekologkonsultation - Human Papillomavirus

God eftermiddag! Jag är gravid i 27 veckor. Berätta snälla, är det möjligt att födda på egen hand med papillomavirus! Läkaren säger att jag inte har någon farlig form och inte skriver ut något ännu. Hon sa att hon skulle säga vilken typ av ljus att leverera före födelsen. Men jag är orolig om detta kommer att påverka barnet, kanske redan försöker skydda det? eller föder med kejsarsnitt?

Om HPV-vaccin

Tack, intressant information, jag läste den med glädje, jag förstod många saker för mig själv. Barnet kommer definitivt att vaccineras mot HPV. Numera, desto starkare kroppens försvar är, desto bättre.

En artikel från Komarovskys webbplats om HPV och all den jazzen. Kanske kommer någon att komma till hands.

HPV (humant papillomavirus). Papillomavirusinfektion.

De förlitade mig på HPV-test, inklusive - de hittade ingenting.

Och det hälldes ut med små vita vårtor under bröstet, lite på magen och till och med på bröstvårtorna.

Jag gick till hudläkaren. Visade. Läkaren sa att hon visade vilka mol av hormonellt ursprung, vilket virus. Hon sa att vit som huden själv eller genomskinlig är HPV.

Allt som kan skadas under utfodring avlägsnades omedelbart med en laser..

Hon sa att det skulle vara möjligt att bränna allt om hon hade kontaktat tidigare.

MEN. det finns inget speciellt behov, efter förlossningen försvinner de flesta. Hon sa att hon skulle stanna. Du kan sedan komma och radera.

cauterisering av könsytor gjordes efter 32 veckor (på bröstvårtorna).

Och sedan den 12: e veckan har ingen tittat på födelsekanalen.

2009 konstaterades att jag hade HPV 56-genotyp (medelrisk). Analysen gjordes två gånger med ett intervall på sex månader, båda gångerna bekräftades. Andelen var gräns 2, 92. Förskrivna ljus genferon och några piller, jag minns inte redan. På grund av denna infektion dök också erosion i livmoderhalsen - jag brändes. Och vad var min överraskning när de i mars 2014 inte hittade honom i mig. Jag kunde inte tro mina öron. Jag fick höra att litteraturen säger att det hos unga kvinnor med god immunitet kan försvinna! Jag skulle inte ha trott om inte för medicinska tester.

papillom

Nåväl, det är i alla fall HPV, det är bara att det finns en miljon av dem av olika typer. Det viktigaste är att du inte har den mest cancerfarliga. Hur kan du inte cauterize? Detta är naturligtvis bort, även om de inte orsakar obehag.

Jag förstod inte det mesta av vad som skrevs, men varför är HPV bara två typer negativa? Jag har papillom från typ 39 HPV. Det finns många av dem, kanske för alla typer av tester?

Och jag raderade, men nu en av de största på samma plats igen dök upp. Och när du tar bort tas biomaterialet också för att bekräfta diagnosen.

Cervikal erosion: symtom och behandling. Personlig erfarenhet

Jag hittade också en liten erosion vid 17 års ålder, men läkarna berättade för mig att det var orädd att säga att det är litet och ännu inte har fött så det är inte värt det att cauterera, men det störde mig inte, efter födseln gick jag till läkaren och sa att allt var bra, efter 3 -4 månader gick jag igen till läkaren men redan till en annan, eftersom det var mycket smärtsamt under samlag varje gång som tortyr, sa hon att det var på grund av den inflammerade suturen som douchade ljuset och som en följd fanns det ingenting att hjälpa, och först på 8 månader gick jag till 3 till läkaren som fick höra av mig av ett barn, ja, du har en sådan erosion här som är enorm, och de frös mig, efter det blev sexlivet verkligen bättre, men efter några år fick hon ändå känna sig inte helt, hon försvann livmoder

Sparka! Idag "glädde" mig med sin närvaro... Jag sitter och tänker - varifrån ?! Det var den enda mannen som förresten gifte sig utan att berätta något för mig, även om vi hade träffat honom i mer än 2 år... Det visar sig att den jäveln "belönade" mig med något ?! Och infektionen började bli erosion? Dessutom var det nödvändigt att omedelbart springa till läkaren efter att han försvann. Och ett år senare fick jag av misstag veta att jag väntar på resultatet av smet, och sedan testerna och behandlingen... Jag beklagar att jag var en så naiv lur. Återbetalning med din hälsa

Yarina

Yarina sammansättning

Sammansättningen av Yarin-tabletter inkluderar 3 mg drospirenon och 30 μg etinylöstradiol.

Ytterligare ämnen: titandioxid, majsstärkelse, talk, laktosmonohydrat, magnesiumstearat, hypromellos, makrogol 6000, povidon K25, förgelatiniserad stärkelse, järnoxid.

Släpp formulär

Ljusgula tabletter med en gravering "DO" i en hexagon, 21 tabletter i en blister, en eller tre blåsor i ett kartongförpackning.

farmakologisk effekt

P-piller och östrogen-gestagen.

Farmakodynamik och farmakokinetik

farmakodynamik

Sammanfattning beskriver läkemedlet som ett monofasiskt lågdoserat oralt kombinerat östrogen-progestogen preventivmedel.

Handlingen av Yarina utförs genom att blockera ägglossningen och öka viskositeten i livmoderhalsslemet.

Hos kvinnor som använder Yarin's preventivpiller, normaliseras menstruationscykeln, menstruationsliknande smärtsam blödning är mindre troligt att inträffa, blödningens intensitet och varaktighet reduceras och som ett resultat minskas sannolikheten för järnbristanemi. Det finns tecken på en minskad risk för äggstockscancer och endometrial cancer.

 • Drospirenon har en antimineralocorticoid effekt och kan förhindra viktökning och uppträdande av andra symtom som är förknippade med försämring av vätskes utsöndring från kroppen.
 • Drospirenon visar antiandrogen aktivitet och hjälper till att minska akne, fet hud.

farmakokinetik

Drospirenone

När den tas oralt absorberas den snabbt. De högsta blodnivåerna uppnås efter ungefär en och en halv timme. Biotillgänglighet närmar sig 75-85%. Äta påverkar inte biotillgängligheten för drospirenon.

Det binder till albumin i blodet och binder inte till kortikosteroidbindande globulin. Endast cirka 4% av det totala seruminnehållet finns i fri form..

Fullständigt metaboliserad. Transformationsprodukter representeras av sura derivat av drospirenon, som utsöndras i urin och avföring i ett förhållande av 6/5. Eliminationshalveringstiden närmar sig 40 timmar.

Hos kvinnor med måttlig leverdysfunktion är de farmakokinetiska parametrarna jämförbara med de hos friska kvinnor, och halveringstiden för drospirenon hos sådana patienter är 1,8 gånger längre än hos friska individer med normal leverfunktion. Hos patienter med måttlig leverdysfunktion minskade clearance av drospirenon med hälften jämfört med friska kvinnor.

Koncentrationen av drospirenon i blodet vid början av ett jämviktstillstånd hos kvinnor med nedsatt njurfunktion är mild jämförbar med den hos friska. Och hos kvinnor med nedsatt njurfunktion med måttlig svårighetsgrad är innehållet av drospirenon i blodet 35% högre än hos friska kvinnor.

Inga fluktuationer i koncentrationen av kalium i blodet vid användning av drospirenon.

Etinylöstradiol

Efter konsumtion absorberas etinylöstradiol aktivt. Det högsta innehållet i blodet, vilket indikeras av Wikipedia, uppnås på en och en halv timme. Det metaboliseras i levern, biotillgängligheten är cirka 45%. Den huvudsakliga metoden för transformation är aromatisk hydroxylering. Cirka 98% av ämnets molekyler binder till albumin..

I oförändrad form utsöndras den inte från kroppen. Etinylöstradiolderivat evakueras med urin och galla. Eliminationshalveringstiden är 24 timmar..

Indikationer för användning

Yarin-tabletter - vad är de för? För att förhindra oönskad graviditet.

Kontra

Kontraindikationer för användning av Yarin-tabletter:

 • aktuell och tidigare trombos och tromboembolism (inklusive stroke, venös trombos, hjärtinfarkt, lungemboli), cerebrovaskulära förändringar;
 • nuvarande och tidigare pankreatit med hypertriglyceridemi;
 • nuvarande och tidigare pre-trombotiska tillstånd (inklusive angina pectoris, ischemiska attacker);
 • nuvarande och tidigare migrän med neurologiska symtom;
 • diabetes mellitus med vaskulära komplikationer;
 • riskfaktorer för vaskulär trombos, till exempel förmaksflimmer, komplicerade förändringar i hjärtventiler, kärlsjukdomar i hjärnan eller hjärtat, kirurgi med efterföljande långvarig immobilisering, arteriell hypertoni, rökning efter 35 år;
 • dekompenserad njursvikt eller akut njursvikt;
 • bristande leverfunktion eller allvarlig leversjukdom (tills normalisering av tester);
 • nuvarande och tidigare levertumörer;
 • hormonberoende maligna tumörer eller misstankar om dem;
 • vaginal blödning av okänt ursprung;
 • laktation;
 • graviditet eller misstänkt graviditet;
 • överkänslighet mot läkemedlets komponenter.

Om någon av ovanstående störningar utvecklas för första gången när du tar läkemedlet, bör det stoppas omedelbart.

Yarin-hormonpiller ska tas med stor försiktighet i närvaro av något av följande tillstånd eller sjukdomar:

 • riskfaktorer för trombos: fetma, rökning, arteriell hypertoni, dyslipoproteinemi, omfattande trauma, migrän, långvarig immobilisering, hjärtventildefekter, kirurgiska ingrepp, en ärftlig benägenhet till trombos;
 • andra sjukdomar som kan provocera förändringar i perifer cirkulation eller ytlig flebitis;
 • hypertriglyceridemi;
 • angioödem av ärftligt ursprung;
 • leversjukdom
 • postpartum perioden;
 • sjukdomar som har uppstått eller blivit komplicerade under graviditet eller under mottagandet av könshormoner (porfyri, gulsot, herpes gravid, kolelitiasis, otoskleros, Sydenham chorea).

Bieffekter

Liksom med andra kombinerade preventivmedel är biverkningar av Yarina, såsom tromboemboli eller trombos, mycket sällan möjliga.

Biverkningar av Yarina:

 • från könsområdet: utflöde från vagina eller bröstkörtlar, smärta och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • från matsmältningssidan: kräkningar, buksmärta, illamående, diarré;
 • ur synvinkel: obehag vid användning av kontaktlinser;
 • störningar i nervaktiviteten: humörförsämring, humörförändringar, försvagning eller ökad libido, huvudvärk, migrän;
 • hud: erytem nodosum, utslag, urticaria, erythema multiforme;
 • från sidan av metabolism: viktförändring, vattenretention i kroppen;
 • andra störningar: allergiska reaktioner.

Bruksanvisning Yarina (Metod och dosering)

Tabletter ska tas oralt för, enligt anvisningarna på förpackningen, samtidigt, varje dag, med vatten.

Yarin tabletter, bruksanvisning

Läkemedlet tas 1 tablett per dag under 3 veckor. Att ta tabletter från en efterföljande förpackning bör börja efter en sju dagars paus med den vanligtvis utvecklande ”abstinensblödningen”. Det börjar cirka tre dagar efter det att den sista tabletten har konsumerats och kan fortsätta tills användningen av tabletter från en ny blister.

Start av mottagning

Hur man tar första gången Yarina?

I avsaknad av användning av några hormonella preventivmedel under föregående månad börjar användningen av läkemedlet den första dagen i menstruationscykeln. Det är också tillåtet att börja använda den 2: a-5: e dagen i menstruationscykeln, men i detta fall måste du använda barriärmetoden för preventivmedel under den första veckan av administreringen.

Om patienten flyttar från andra orala kombinerade preventivmedel, ett preventivmedel eller vaginalring, är det tillrådligt att börja använda läkemedlet dagen efter den sista tabletten med det ”gamla” läkemedlet, men senast nästa dag efter en standardavbrott på 7 dagar (för läkemedel som innehåller 21 tabletter) ) eller efter att ha konsumerat en slutlig inaktiv tablett (för produkter som innehåller 28 tabletter). När du använder en vaginal ring eller ett preventivmedel bör läkemedlet startas samma dag som plåstret eller ringen tas bort, men senast dagen då den nya ringen eller plåstret installeras.

Övergången från födelsekontroll (mini-piller som endast innehåller gestagen) till Yarina kan göras varje dag (utan tillfällig paus). Övergången från ett implantat som endast innehåller gestagen, eller gestagen-frisättande intrauterint preventivmedel - dagen för dess extraktion. Övergång från injektionsformuläret - från den dag då följande procedur ska utföras. I alla ovanstående fall måste du använda en barriärmetod för preventivmedel under den första veckan efter införandet.

Efter att ha fött eller haft en abort i andra trimestern bör du börja ta läkemedlet tidigast fyra veckor efter den senaste födelsen (förutsatt att mamman inte ammar) eller aborten. Om applikationen startas senare måste du använda preventivmetoden för barriär under den första veckan av administreringen. Men om patienten redan har haft samlag, innan det börjar använda Yarina, är det nödvändigt att utesluta graviditet eller vänta på den första menstruationen.

Efter en abort under graviditetens första trimester är det tillåtet att börja ta läkemedlet på abortdagen. När detta villkor uppfylls, behöver inte patienten ytterligare metoder för preventivmedel.

Missade piller

Om läkemedlet togs med en försening på mindre än 12 timmar minskar inte födelsekontrollen. En kvinna måste ta p-piller så snart som möjligt, nästa piller tas vid den vanliga tiden.

Om läkemedlet togs för sent i mer än 12 timmar, reduceras preventivskyddet. Ju fler tabletter som missats, desto större är sannolikheten för graviditet. Om en tablett hoppas över är risken för att bli gravid minimal. Om du är sen i mer än 12 timmar styrs de av rekommendationerna nedan.

Passet gjordes under de första sju dagarna av läkemedlet

Du måste ta det sista glömda pillret så snart som möjligt, även om du vill ta två tabletter tillsammans. Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Det rekommenderas att använda en barriärmetod för preventivmedel under ytterligare en vecka. Om det var sexuellt samlag inom sju dagar innan du hoppade över ett piller, måste du beakta sannolikheten för graviditet.

Passet gjordes den 8-14: e dagen då läkemedlet tog

Du måste ta den sista glömda tabletten så snart som möjligt, även om du vill ta två tabletter tillsammans. Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Om patienten tog pillerna korrekt under de senaste sju dagarna, finns det inget behov av ytterligare preventivmedel. Annars, eller när man hoppar över två eller flera tabletter, är det nödvändigt att tillämpa barriärmetoder för preventivmedel under ytterligare en vecka.

Passet gjordes 15-21 dagen för att ta drogen

Risken för att utveckla graviditet ökar på grund av det kommande tillfälliga avbrottet i läkemedlet. Patienten måste utföra ett av följande två alternativ. I det här fallet, om behandlingen av tabletterna under den senaste veckan observerades, finns det inget behov av att använda ytterligare metoder för preventivmedel.

 • Det är nödvändigt att ta den sista glömda tabletten så snart som möjligt, även om det innebär att du måste ta två tabletter samtidigt. Efterföljande tabletter från det aktuella paketet konsumeras som vanligt tills de tar slut. Nästa förpackning bör startas utan avbrott. Tills tabletterna från det andra paketet tar slut är blödning av uttag inte osannolik, men genombrottsblödning och fläckar under användning av tabletter utesluts inte.
 • Det är nödvändigt att stoppa användningen av tabletter från den aktuella blåsan och börja en sju dagars paus och sedan börja ta medicin från en ny blister. Om patienten har överträtt regimen med piller och under den sju dagar långa pausen utvecklade hon inte blödningar för abstinens, bör graviditet uteslutas.

Med kräkningar och diarré

Om kräkningar eller diarré inträffar inom fyra timmar efter att tabletterna tagits, kan de inte absorberas helt. I detta fall bör ytterligare preventivåtgärder vidtas, och det är också nödvändigt att fokusera på ovanstående rekommendationer när du hoppar över tabletter.

Hur man ändrar den första dagen i menstruationscykeln?

För att skjuta upp den första dagen i menstruationen måste du fortsätta ta Yarina från ett nytt paket utan en sju dagars paus och ta piller vid behov. Det kan vara blödning eller blödning..

Överdos

Listan över symtom som uppstår vid en överdos: kräkningar, fläckar från slidan, illamående.

Överdosterapi är symptomatiskt. Det finns ingen selektiv motgift.

Samspel

Användning av läkemedel som stimulerar funktionen hos mikrosomala leverenzymer kan orsaka en ökning av utsöndringen av könshormoner, vilket orsakar genomblödande blödningar eller en minskning av antikonceptionssäkerheten. Dessa läkemedel inkluderar fenytoin, primidon, barbiturater, rifampicin, karbamazepin, rifabutin och andra..

Penicilliner och tetracyklin kan sänka tarm-levercykeln för östrogen och därmed sänka koncentrationen av etinylöstradiol. Under perioden med användning av läkemedel som påverkar mikrosomala enzymer, och ungefär en månad efter avslutad administrering, bör barriärprevention användas.

Kombinerade preventivmedel kan förändra metabolism av andra läkemedel, vilket leder till en ökning eller minskning av deras koncentration i blod och vävnader.

Försäljningsvillkor

Recept tillgängligt.

Förvaringsförhållanden

Förvara i rumstemperatur. Förvaras oåtkomligt för barn..

Hållbarhetstid

speciella instruktioner

Innan du använder eller återupptar användningen av läkemedlet måste du bekanta dig med en personlig och familjehistoria, genomföra en gynekologisk och allmän medicinsk undersökning och utesluta närvaron av graviditet. Studiens struktur och omfattning såväl som undersökningens regelbundenhet bestäms individuellt i båda fallen. Standardkontrollundersökningar ska genomföras minst en gång per år.

Patienten ska informeras om att läkemedlet inte skyddar mot HIV-infektion och andra sexuellt överförda sjukdomar.

En korrelation fastställdes mellan att ta kombinerade preventivmedel och en ökning av förekomsten av vaskulär trombos och tromboemboli, inklusive lungtrombos, venetrombos, hjärtinfarkt, cerebrovaskulära störningar.

Risken för venös tromboembolism är högst under första året av att ta dessa läkemedel. En ökad risk uppstår efter den första användningen av orala preventivmedel eller återupptagandet av deras användning.

Arteriell tromboembolism, vars risk också ökar när man tar läkemedel som Yarina, kan leda till vaskulär ocklusion, stroke eller hjärtattack. Tecken på en stroke: svaghet eller försvinnande av känsligheten i ansiktet eller lemmarna, problem med tal och dess förståelse, förvirring, plötslig synförlust, yrsel, störning av gång, orsakslös huvudvärk, förlust av balans, förlust av medvetande. Andra tecken på vaskulär ocklusion: svullnad, plötslig smärta, blå ben, skarp magsmärta.

Tecken på hjärtattack: tyngd, obehag, smärta, tryck, känsla av täthet i armen eller bröstet; obehag som ger åt kindbenet, rygg, arm, struphuvud, mage; illamående, kallsvett, kräkningar eller yrsel, ångest, svaghet, andnöd, takykardi.

Arteriell tromboemboli kan vara dödlig.

Risken för trombos och tromboemboli ökar:

 • i rökare;
 • med ålder;
 • med fetma;
 • i närvaro av tromboembolism någonsin vid anhöriga eller föräldrar;
 • med långvarig immobilisering, kirurgisk ingripande, operationer i nedre extremiteter (i dessa situationer är det önskvärt att stoppa användningen av kombinerade preventivmedel och inte återuppta det inom 15 dagar efter avslutad immobilisering);
 • med arteriell hypertoni;
 • med dyslipoproteinemi;
 • med sjukdomar i hjärtventilerna;
 • med migrän;
 • med förmaksflimmer.

En ökning i frekvensen och svårighetsgraden av migränattacker under användning av kombinerade preventivmedel kan vara orsaken till att deras användning stoppas.

Sällan med användning av kombinerade preventivmedel observerades utseendet på godartade levertumörer, och ytterst sällan - maligna.

Hos patienter med hypertriglyceridemi utesluts inte en ökning av sannolikheten för att utveckla pankreatit med läkemedel som Yarina..

Hos kvinnor med ärftligt Quincke-ödem kan exogena östrogener orsaka eller förvärra sjukdomsförloppet..

Oregelbundna blödningar eller fläckar kan uppstå när du tar kombinerade preventivmedel, särskilt under de första månaderna av användning. Därför bör en bedömning av oregelbunden blödning av vilken typ som helst göras först efter avslutad anpassningsperiod på cirka 3 cykler.

Om blödningen som beskrivs ovan upprepas är det nödvändigt att göra en undersökning och undersökning för att utesluta maligna tumörer eller graviditet.

Eftersom konsekvenserna av tillbakadragande hos vissa patienter under ett tillträdesavbrott eller vid upphörande av tabletter kan blödningar utvecklas.

Yarinas intag kan ändra resultaten från ett antal laboratorietester, till exempel indikatorer för levern, njurarna, binjurarna, sköldkörteln, innehållet i bärarproteiner, tillståndet för koagulering, kolhydratmetabolismen och fibrinolysen.

Läkemedlet påverkar inte förmågan att köra fordon.

Yarina ® (Yasmin ®)

Aktiv substans

Farmakologisk grupp

Nosologisk klassificering (ICD-10)

Strukturera

Filmdragerade tabletter1 flik.
aktiva ämnen:
etinylöstradiol30 mcg
drospirenon3 mg
hjälpämnen: laktosmonohydrat - 48,17 mg; majsstärkelse - 14,4 mg; förgelatiniserad majsstärkelse - 9,6 mg; povidon K25 - 4 mg; magnesiumstearat - 800 mcg; hypromellos (hydroxipropylmetylcellulosa) - 1,0112 mg; makrogol 6000 - 202,4 mcg; talk (magnesiumhydrosilikat) - 202,4 mcg; titandioxid (E171) - 556,5 μg; järn (II) oxid (E172) - 27,5 mcg

Beskrivning av doseringsformen

De filmdragerade tabletterna är ljusgula i färg, med en hexagon inristad på ena sidan med bokstäverna "DO" inuti.

farmakologisk effekt

farmakodynamik

Yarina ® - låg dos monofasiskt oralt kombinerat östrogen-progestogen preventivmedel.

Den preventiva effekten av Yarina ® utförs huvudsakligen genom att undertrycka ägglossningen och öka viskositeten i livmoderhalsslemet.

Förekomsten av venös tromboembolism (VTE) hos kvinnor med eller utan riskfaktorer för VTE som använder etinylöstradiol / drospirenhaltiga orala preventivmedel i en dos av 0,03 mg / 3 mg är densamma som hos kvinnor som använder levonorgestrel-innehållande kombinerade orala preventivmedel eller andra kombinerade perorala. Detta bekräftades genom att genomföra en prospektiv kontrollerad studie av databaser som jämförde kvinnor som använder orala preventivmedel i en dos av 0,03 mg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon med kvinnor som använde andra kombinerade orala preventivmedel. Dataanalys avslöjade samma risk för VTE bland provet.

Hos kvinnor som tar kombinerade orala preventivmedel blir menstruationscykeln mer regelbunden, mindre smärtsam menstruationsblödning observeras, blödningens intensitet och varaktighet reduceras, vilket resulterar i en minskad risk för järnbristanemi. Det finns också bevis på en minskad risk för endometrial cancer och äggstockscancer.

Drospirenon som finns i Yarin® har en antimineralocorticoid effekt och kan förhindra viktökning och andra symtom (t.ex. ödem) förknippade med östrogenberoende vätskeansamling. Drospirenon har också antiandrogen aktivitet och hjälper till att minska akne (hudormar), fet hud och hår. Denna effekt av drospirenon liknar verkan av naturligt progesteron som produceras av den kvinnliga kroppen. Detta bör beaktas när man väljer ett preventivmedel, särskilt för kvinnor med hormonberoende vätskeansamling, liksom för kvinnor med akne (akne) och seborré. När den används korrekt är Pearl-indexet (en indikator som återspeglar antalet graviditeter hos 100 kvinnor som använder preventivmedel under året) mindre än 1. Om p-pillerna missas eller om de används fel kan Pearl-indexet öka.

farmakokinetik

När det tas oralt absorberas drospirenon snabbt och nästan fullständigt. Efter ett enda oralt intag av Cmax serum drospirenon, lika med 37 ng / ml, uppnås efter 1-2 h. Biotillgänglighet varierar från 76 till 85%. Äta påverkar inte biotillgängligheten för drospirenon.

Drospirenon binder till serumalbumin (0,5–0,7%) och binder inte till könshormonbindande globulin (SHBG) eller kortikosteroidbindande globulin (CSH). Endast 3-5% av den totala koncentrationen i blodserumet är i fri form. En ökning av SHBG inducerad av etinylöstradiol påverkar inte plasmaproteinbindning av drospirenon.

Efter oral administrering metaboliseras drospirenon fullständigt..

De flesta plasmametaboliter representeras av sura former av drospirenon, som bildas utan inblandning av cytokrom P450.

Koncentrationen av drospirenon i blodplasma minskar i två faser. Oförändrat utsöndras inte drospirenon. Drospirenonmetaboliter utsöndras av njurarna och genom tarmarna i ett förhållande av cirka 1,2–1,4. T1/2 för utsöndring av metaboliter med urin och avföring är cirka 40 timmar.

Under cykelbehandling uppnås den maximala jämviktskoncentrationen av drospirenon i serum under den andra halvan av cykeln.

En ytterligare ökning i serumkoncentrationen av drosperinon observeras efter 1-6 administreringscykler, varefter ingen koncentrationsökning observeras.

Ytterligare information för speciella patientkategorier

Patienter med nedsatt leverfunktion. Hos kvinnor med måttligt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh klass B) är AUC jämförbar med hos friska kvinnor med nära C-värdenmax i faserna av absorption och distribution. T1/2 drospirenon hos patienter med måttligt nedsatt leverfunktion var 1,8 gånger högre än hos friska frivilliga med bevarad leverfunktion.

Patienter med måttligt nedsatt leverfunktion uppvisade en 50% minskning av drospirenon-clearance jämfört med kvinnor med intakt leverfunktion, och det fanns inga skillnader i kaliumkoncentrationen i blodplasma i de studerade grupperna. Vid detektering av diabetes mellitus och samtidig användning av spironolakton (båda tillstånden betraktas som faktorer som predisponerar för utvecklingen av hyperkalemi) har en ökning av koncentrationen av kalium i blodplasma inte fastställts.

Det bör dras slutsatsen att toleransen för drospirenon hos kvinnor med mild till måttlig nedsatt leverfunktion är god (klass B i Child-Pugh-skalan).

Patienter med nedsatt njurfunktion. Koncentrationen av drospirenon i blodplasma efter att ha nått jämviktstillståndet var jämförbar hos kvinnor med lätt nedsatt njurfunktion (Cl-kreatinin - 50–80 ml / min) och hos kvinnor med intakt njurfunktion (Cl-kreatinin -> 80 ml / min). Hos kvinnor med måttligt nedsatt njurfunktion (kreatinin Cl - 30-50 ml / min) var den genomsnittliga koncentrationen av drospirenon i blodplasma dock 37% högre än hos patienter med intakt njurfunktion. Drospirenon tolererades väl av alla grupper av patienter. Det förändrades ingen koncentration av kalium i blodplasma vid användning av drospirenon.

Efter oral administrering absorberas etinylöstradiol snabbt och fullständigt. Cmax i plasma, lika med ungefär 54-100 pg / ml, uppnås på 1-2 timmar. Under absorption och den första passagen genom levern metaboliseras etinylöstradiol, vilket har ett oralt biotillgänglighet i genomsnitt är cirka 45%.

Etinylöstradiol är nästan fullständigt (ungefär 98%), även om det inte är specifikt, bundet av albumin. Etinylöstradiol inducerar SHBG-syntes.

Etinylöstradiol genomgår en presystemisk konjugation, både i tunntarmsslemhinnan och i levern. Den huvudsakliga metaboliska vägen är aromatisk hydroxylering..

En minskning i koncentrationen av etinylöstradiol i blodplasma är bifasisk. Oförändrat från kroppen utsöndras inte. Etinylöstradiolmetaboliter utsöndras i urinen och gallan i förhållandet 4: 6 med T1/2 ungefär 24 timmar.

Css uppnått under den andra halvan av cykeln.

Indikationer av läkemedlet Yarina ®

Prevention (förebyggande av oönskad graviditet).

Kontra

Yarina ® ska inte användas i närvaro av någon av de tillstånd / sjukdomar som anges nedan:

trombos (venös och artär) och tromboembolism för närvarande eller i historien (inklusive djup ventrombos, lungemboli, hjärtinfarkt, stroke), cerebrovaskulära störningar;

tillstånd som föregår trombos (inklusive övergående ischemiska attacker, angina pectoris) för närvarande eller i historien;

migrän med fokala neurologiska symtom för närvarande eller i historien;

diabetes mellitus med vaskulära komplikationer;

multipla eller allvarliga riskfaktorer för venös eller arteriell trombos, inklusive komplicerade skador på hjärtans valvulära apparater, förmaksflimmer, sjukdomar i hjärnans kärl eller kranskärl; okontrollerad arteriell hypertoni, allvarlig kirurgi med långvarig immobilisering, rökning över 35 år;

pankreatit med svår hypertriglyceridemi för närvarande eller i historien;

leversvikt och allvarlig leversjukdom (tills normalisering av leverprover);

levertumörer (godartade eller maligna) för närvarande eller i historien;

allvarligt och / eller akut njursvikt;

identifierade hormonberoende maligna sjukdomar (inklusive könsdelar eller bröstkörtlar) eller misstank för dem;

vaginal blödning av okänt ursprung;

graviditet eller misstankar om det;

amningstid;

överkänslighet mot någon av komponenterna i läkemedlet Yarina ®.

Om något av dessa tillstånd utvecklas för första gången när du tar Yarina ®, bör läkemedlet stoppas omedelbart.

Den potentiella risken och de förväntade fördelarna med att använda kombinerade orala preventivmedel i varje enskilt fall bör noggrant vägas i närvaro av följande sjukdomar / tillstånd och riskfaktorer:

riskfaktorer för trombos och tromboembolism: rökning, fetma, dyslipoproteinemi, arteriell hypertoni, migrän, hjärtaventil defekter, långvarig immobilisering, allvarlig operation, omfattande trauma, en ärftlig predisposition till trombos (trombos, hjärtinfarkt eller nedsatt hjärncirkulation) antingen från närmaste familj);

andra sjukdomar där perifer cirkulationsstörningar (diabetes mellitus, systemisk lupus erythematosus, hemolytiskt uremiskt syndrom, Crohns sjukdom och ulcerös kolit, sigdcellanemi), flebitt i ytliga vener;

ärftligt angioödem;

sjukdomar som först uppträdde eller förvärrats under graviditeten eller mot bakgrund av tidigare användning av könshormoner (till exempel gulsot och / eller klåda i samband med kolestas, kolelitiasis, otoskleros med hörselnedsättning, porfyri, gravida herpes, Sydenham chorea);

Graviditet och amning

Läkemedlet förskrivs inte under graviditet och under amning. Om graviditet upptäcks medan du tar läkemedlet Yarina ®, bör det omedelbart avbrytas. Emellertid avslöjade omfattande epidemiologiska studier inte en ökad risk för utvecklingsdefekter hos barn födda till kvinnor som fick könshormoner före graviditet eller teratogenicitet i fall av att ta könshormoner genom försumlighet i tidig graviditet. Samtidigt är informationen om resultaten av att ta läkemedlet Yarina ® under graviditet begränsad, vilket inte tillåter oss att dra några slutsatser om läkemedlets negativa effekt på graviditeten, den nyfödda och fostrets hälsa. Inga signifikanta epidemiologiska data finns för närvarande tillgängliga..

Genom att använda kombinerade orala preventivmedel kan det minska mängden bröstmjölk och ändra dess sammansättning, så deras användning rekommenderas inte förrän amningen avslutas. En liten mängd könsteroider och / eller deras metaboliter kan utsöndras i mjölk.

Bieffekter

De vanligaste rapporterade biverkningarna av läkemedlet Yarina ® inkluderar illamående och smärta i bröstkörtlarna. De hittades i mer än 6% av kvinnor som använder detta läkemedel..

Allvarliga biverkningar är arteriell och venös tromboemboli.

Tabellen nedan visar frekvensen av biverkningar. rapporterades i kliniska studier av läkemedlet Yarina ® (N = 4897). Inom varje grupp, utvald beroende på frekvensen av förekomst av en oönskad reaktion, presenteras oönskade reaktioner i följd av minskande svårighetsgrad. Ofta är de indelade i frekventa (≥1 / 100 och läkemedel (inducerare av mikrosomala leverenzymer, vissa antibiotika) kan leda till genombrottsblödning och / eller minskad preventiv effekt (se "Interaktion").

Samspel

Interaktionen mellan orala preventivmedel och andra läkemedel kan leda till genombrottsblödning och / eller en minskning av p-pillerens tillförlitlighet. Kvinnor som tar dessa läkemedel bör tillfälligt använda barriärmetoder för preventivmedel utöver läkemedlet Yarina ®, eller välja en annan preventivmetod.

Följande typer av interaktioner har rapporterats i litteraturen..

Effekt på levermetabolismen. Användningen av läkemedel som inducerar mikrosomala leverenzymer kan leda till ökad clearance av könshormoner, vilket i sin tur kan leda till genombrottsblödning eller en minskning av antikonceptionssäkerheten. Sådana läkemedel inkluderar: fenytoin, barbiturater, primidon, karbamazepin, rifampicin, rifabutin, eventuellt också oxkarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin och johannesörtpreparat.

HIV-proteashämmare (t.ex. ritonavir) och icke-nukleosid-omvända transkriptasinhibitorer (t.ex. nevirapin) och deras kombinationer kan också potentiellt påverka levermetabolismen..

Effekt på den enterohepatiska cirkulationen. Enligt vissa studier kan vissa antibiotika (t.ex. penicilliner och tetracyklin) minska den enterohepatiska cirkulationen av östrogener och därmed sänka koncentrationen av etinylöstradiol.

Under administrering av läkemedel som påverkar mikrosomala enzymer, och inom 28 dagar efter att de togs bort, bör barriärmetoden för preventivmedel dessutom användas.

När du tar antibiotika (såsom penicilliner och tetracykliner) och inom sju dagar efter att de togs ut, bör barriärmetoden för preventivmedel också användas. Om tabletterna i det aktuella paketet tar slut under dessa sju dagar av barriärmetoden för preventivmedel, bör du börja ta tabletterna från nästa Yarina®-paket utan det vanliga avbrottet..

Huvudmetaboliterna av drospirenon bildas i plasma utan deltagande av cytokrom P450-systemet. Därför är effekten av cytokrom P450-systemhämmare på drospirenonmetabolismen osannolik.

Orala kombinerade preventivmedel kan påverka metabolismen av andra läkemedel, vilket leder till en ökning (t.ex. cyklosporin) eller en minskning (t.ex. lamotrigin) i plasma- och vävnadskoncentrationer..

Baserat på in vitro-interaktionsstudier, liksom en in vivo-studie på kvinnliga frivilliga som tar omeprazol, simvastatin och midazolam som markörer, kan man dra slutsatsen att effekten av 3 mg drospirenon på metabolism av andra läkemedelsämnen är osannolik.

Det finns en teoretisk möjlighet att öka serumkaliumnivåerna hos kvinnor som får Yarina ® samtidigt med andra läkemedel som kan öka serumkaliumnivåerna. Dessa läkemedel inkluderar angiotensin II-receptorantagonister, vissa antiinflammatoriska läkemedel, kaliumsparande diuretika och aldosteronantagonister. I studier som utvärderade interaktionen mellan drospirenon och ACE-hämmare eller indometacin var det emellertid ingen signifikant skillnad mellan serumkaliumkoncentration jämfört med placebo.

Dosering och administrering

Inuti, i den ordning som anges på förpackningen, varje dag ungefär samma tid, med en liten mängd vatten.

Ta en tablett om dagen kontinuerligt i 21 dagar. Att ta tabletter från nästa förpackning börjar efter en 7-dagars paus, under vilken menstruationsblödning vanligtvis utvecklas (blödning i uttag). Som regel börjar den andra - tredje dagen efter att ha tagit den sista pillen och kanske inte slutar innan du tar pillerna från det nya paketet.

Hur du börjar ta Yarina ®

I avsaknad av hormonella preventivmedel föregående månad

Mottagandet av Yarina ® börjar den första dagen av menstruationscykeln (dvs den första dagen av menstruationsblödning). Det är tillåtet att börja ta den 2 - 5 dagen i menstruationscykeln, men i detta fall rekommenderas det att använda barriärmetoden för preventivmedel under de första 7 dagarna av att ta tabletter från det första paketet..

När du byter från andra kombinerade orala preventivmedel, en vaginalring eller ett preventivmedel

Det är att föredra att börja ta Yarina ® dagen efter att ha tagit den sista aktiva tabletten från föregående paket, men inte i något fall senare nästa dag efter den vanliga 7-dagars pausen (för läkemedel som innehåller 21 tabletter) eller efter att ha tagit den sista inaktiva tabletten (för läkemedel, som innehåller 28 tabletter per förpackning). Mottagandet av Yarina ® bör börja dagen då vaginalringen eller plåstret tas bort, men senast dagen då en ny ring ska infogas eller en ny lapp limmas.

Vid växling från preventivmedel som endast innehåller progestogener ("minidryck", injicerbara former, implantat) eller från ett intrauterint preventivmedel som släpper progestogen (Mirena)

Du kan växla från ”minidrink” till Yarina ® på vilken dag som helst (utan paus), från implantat eller intrauterin preventivmedel med gestagen - på dagen för borttagning, från injektionsform - från dagen nästa injektion ska göras. I alla fall är det nödvändigt att använda en ytterligare preventivmetod för preventivmedel under de första sju dagarna från att ta tabletterna.

Efter en abort i graviditetens första trimester

Du kan börja ta läkemedlet omedelbart, dagen för aborten. Med förbehåll för detta villkor behöver kvinnan inte ytterligare preventivmedel.

Efter förlossning eller abort under graviditetens andra trimester

Du bör börja ta läkemedlet tidigast den 21-28: e dagen efter födelsen (i avsaknad av amning) eller abort i andra graviditeten. Om administrering påbörjas senare är det nödvändigt att använda en ytterligare preventivmetod för preventivmedel under de första sju dagarna av att ta tabletterna. Men om en kvinna redan har haft ett sexuellt liv, bör graviditet uteslutas innan hon börjar ta Yarina ® eller det är nödvändigt att vänta på den första menstruationen.

Missade piller

Om förseningen med läkemedlet tog mindre än 12 timmar minskar inte preventivmedel. Kvinnan ska ta p-piller så snart som möjligt, nästa tas vid vanligt tid.

Om förseningen med att ta pillerna var mer än 12 timmar minskas preventivskyddet. Ju fler piller som missades och ju närmare passet till 7-dagars pausen när man tar pillerna, desto större är sannolikheten för graviditet.

I detta fall kan man vägledas av följande två grundläggande regler:

- läkemedlet ska aldrig avbrytas i mer än sju dagar;

- för att uppnå tillräckligt undertryckande av hypothalamic-hypofys-äggstocksregleringen krävs 7 dagars kontinuerlig administrering av tabletter.

Följande tips kan följaktligen ges om förseningen med att ta tabletterna överstiger 12 timmar (intervallet sedan den sista tabletten tog mer än 36 timmar).

Den första veckan att ta läkemedlet

Det är nödvändigt att ta det sista glömda pillret så snart som möjligt, så fort kvinnan kommer ihåg detta (även om du för detta måste ta två tabletter samtidigt). Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Dessutom bör en barriärmetod för preventivmedel (som kondom) användas under de kommande sju dagarna. Om samlag inträffade under veckan innan man hoppade över en p-piller, är sannolikheten för graviditet.

Den andra veckan att ta läkemedlet

Det är nödvändigt att ta det sista glömda pillret så snart som möjligt, så fort kvinnan kommer ihåg detta (även om du för detta måste ta två tabletter samtidigt). Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Under förutsättning att kvinnan tog p-piller korrekt inom sju dagar före den första missade p-pilleren finns det inget behov av att använda ytterligare preventivmedel. Annars, såväl som när man hoppar över två eller flera tabletter, är det nödvändigt att använda barriärmetoder för preventivmedel (t.ex. kondom) i 7 dagar..

Den tredje veckan att ta läkemedlet

Risken för graviditet ökar på grund av det kommande avbrottet i att ta piller. En kvinna bör strikt följa ett av följande två alternativ. Om dessutom alla tabletter tagits korrekt under de sju dagarna före den första missade tabletten, finns det inget behov av att använda ytterligare preventivmetoder.

1. Det är nödvändigt att ta det sista glömda pillret så snart som möjligt, så snart kvinnan kommer ihåg detta (även om du måste ta två tabletter samtidigt). Följande tabletter tas vid den vanliga tiden tills tabletterna från det aktuella förpackningen tar slut. Ta tabletter från nästa förpackning bör börja omedelbart utan avbrott. Avstängningsblödning är osannolikt förrän det andra förpackningen är över, men fläckar och genombrottsblödning kan uppstå när du tar p-piller..

2. Du kan sluta ta piller från det aktuella paketet och därmed starta en 7-dagars paus (inklusive dagen då du hoppade över tabletter) och sedan börja ta tabletter från ett nytt paket.

Om en kvinna missade att ta pillerna, och sedan under pausen i receptionen hon inte har blödningar i uttag, måste graviditet uteslutas.

Rekommendationer för kräkningar och diarré

Vid kräkningar eller diarré upp till 4 timmar efter att tabletterna tagits kan absorptionen inte vara fullständig och ytterligare åtgärder bör vidtas för att förhindra oönskad graviditet. I sådana fall bör du fokusera på ovanstående rekommendationer när du hoppar över tabletter.

Förändring i början av menstruationsblödning

För att skjuta upp början av menstruationsblödning är det nödvändigt att fortsätta administrera tabletter från det nya paketet med Yarina ® utan en 7-dagars paus. Tabletter från ett nytt paket kan tas så länge som behövs, inklusive tills pillerna från paketet har slut. Mot bakgrund av att ta läkemedlet från det andra paketet, är det möjligt att upptäcka fläckar från slidan eller genombrott livmodersblödning. Fortsätt ta Yarina ® från nästa paket efter den vanliga 7-dagars pausen.

För att skjuta upp dagen för menstruationsblödning till en annan dag i veckan, bör en kvinna förkorta nästa paus i att ta piller så många dagar hon vill. Ju kortare intervallet är, desto högre är risken för att hon inte kommer att ha blödningar i uttaget, och i framtiden kommer det att upptäcka blödningar och genombrott under det andra förpackningen (liksom i fallet när hon vill försena uppkomsten av menstruationsblödning).

Ytterligare information för speciella patientkategorier

Barn och tonåringar. Läkemedlet Yarin indikeras först efter början av menarche. Tillgängliga data föreslår inte dosjustering i denna grupp av patienter.

Äldre patienter. Inte tillämpbar. Läkemedlet Yarina ® är inte indicerat efter klimakteriet.

Patienter med nedsatt leverfunktion. Läkemedlet Yarina ® är kontraindicerat hos kvinnor med allvarliga leversjukdomar tills leverfunktionsindikatorerna återgår till det normala (se även "Kontraindikationer" och "Farmakokinetik").

Patienter med nedsatt njurfunktion. Läkemedlet Yarina ® är kontraindicerat hos kvinnor med allvarligt njurfunktion eller akut njursvikt (se även "Kontraindikationer" och "Farmakokinetik").

Överdos

Symtom (identifierade baserat på den totala erfarenheten av orala preventivmedel): illamående, kräkningar, fläckar, fläckar eller metrorragi.

Behandling: symptomatisk. Det finns ingen specifik motgift.

Ingen allvarlig överdos rapporterades.

speciella instruktioner

Om något av villkoren, sjukdomarna och riskfaktorerna som listas nedan finns, bör du noga väga den potentiella risken och förväntade fördelarna med att använda kombinerade orala preventivmedel i varje enskilt fall och diskutera det med kvinnan innan hon beslutar att börja ta drogen. I händelse av en försämring, försämring eller första manifestation av något av dessa tillstånd, sjukdomar eller en ökning av riskfaktorer, bör en kvinna konsultera sin läkare, som kan besluta om att avbryta läkemedlet.

Resultaten av epidemiologiska studier indikerar ett samband mellan användningen av kombinerade orala preventivmedel och en ökning i frekvensen av utvecklingen av venös och arteriell trombos och tromboemboli (såsom djup ventrombos, lungemboli, hjärtinfarkt, cerebrovaskulära störningar) när man tar kombinerade orala preventivmedel. Dessa sjukdomar är sällsynta. Risken för att utveckla VTE är högst under det första året av att ta sådana läkemedel. En ökad risk är närvarande efter den första användningen av kombinerade orala preventivmedel eller återupptagandet av användning av samma eller olika kombinerade orala preventivmedel (efter en paus mellan doser på 4 veckor eller mer). Data från en stor prospektiv studie som involverade tre grupper av patienter visar att denna ökade risk främst finns under de första tre månaderna.

Den totala risken för VTE hos patienter som tar kombinerade orala preventivmedel med låg dos (etinylöstradiolinnehåll är mindre än 50 mcg) är 2-3 gånger högre än hos icke-gravida patienter som inte tar kombinerade orala preventivmedel, men denna risk är fortfarande lägre jämfört med med risken för VTE under graviditet och förlossning. VTE kan vara livshotande eller dödligt (i 1-2% av fallen).

VTE, manifesterad som djup ventrombos, eller lungemboli, kan uppstå med användning av kombinerade orala preventivmedel.

Mycket sällan förekommer trombos i andra blodkärl (till exempel lever-, mesenter-, njur-, cerebrala vener och artärer eller näthinneskärl) när man använder kombinerade orala preventivmedel. Det finns ingen enighet om förhållandet mellan förekomsten av dessa händelser och användningen av kombinerade orala preventivmedel. Symtom på djup ventrombos (DVT) inkluderar följande: ensidig svullnad i nedre extremiteten eller längs en ven i benet, smärta eller obehag i benet endast när du står upprätt eller när du går, lokal temperaturökning i det drabbade benet, rodnad eller missfärgning av benets hud.

Symtom på lungemboli (lungemboli) är följande: andnöd eller snabb andning; plötslig hosta, inkl. med hemoptys; akut smärta i bröstet, vilket kan intensifieras med ett djupt andetag. känsla av ångest; svår yrsel; snabb eller oregelbunden hjärtslag. Vissa av dessa symtom (t.ex. andnöd, hosta) är ospecifika och kan tolkas felaktigt som tecken på andra mer eller mindre allvarliga händelser (t.ex. luftvägsinfektion).

Arteriell tromboembolism kan leda till stroke, vaskulär ocklusion eller hjärtinfarkt. Symtom på en stroke är följande: plötslig svaghet eller förlust av känsla i ansiktet, armen eller benen, särskilt på ena sidan av kroppen, plötslig förvirring, problem med tal och förståelse; plötslig ensidig förlust av synen; plötslig störning av gång, yrsel, förlust av balans eller koordination av rörelser; plötslig, allvarlig eller långvarig huvudvärk utan uppenbar anledning; förlust av medvetande eller besvimning med eller utan ett epileptiskt anfall. Andra tecken på vaskulär ocklusion: plötslig smärta, svullnad och svag blåhet i lemmarna, akut buk.

Symtom på hjärtinfarkt inkluderar: smärta, obehag, tryck, tyngd, en känsla av sammandragning eller fullhet i bröstet, i armen eller bakom bröstbenet; obehag med bestrålning i rygg, kindben, struphuvud, arm, mage; kallsvett, illamående, kräkningar eller yrsel, svår svaghet, ångest eller andnöd; snabb eller oregelbunden hjärtslag. Arteriell tromboemboli kan vara dödlig. Risken för trombos (venös och / eller artär) och tromboemboli ökar:

- hos rökare (med en ökning av antalet cigaretter eller en ökning av åldern ökar risken, särskilt hos kvinnor över 35 år).

- fetma (kroppsviktindex mer än 30 kg / m 2);

- familjehistoria (t.ex. venös eller arteriell tromboembolism när som helst med nära släktingar eller föräldrar i en relativt ung ålder). Vid ärftlig eller förvärvad predisposition bör en kvinna undersökas av en lämplig specialist för att besluta om möjligheten att ta kombinerade orala preventivmedel;

- långvarig immobilisering, allvarlig operation, all benoperation eller omfattande skada. I dessa situationer är det tillrådligt att stoppa användningen av kombinerade orala preventivmedel (i fallet med den planerade operationen, minst 4 veckor innan den) och att inte återuppta tar inom 2 veckor efter immobiliseringsperiodens slut;

- hjärtklaffssjukdom;

Åderbråckens eventuella roll och ytliga tromboflebit i utvecklingen av venös tromboembolism är fortfarande en kontroversiell fråga. Den ökade risken för tromboembolism efter födseln bör övervägas..

Perifer cirkulationsstörning kan också uppstå vid diabetes mellitus, systemisk lupus erythematosus, hemolytiskt uremiskt syndrom, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom eller ulcerös kolit) och sigdcellanemi. En ökning i frekvensen och svårighetsgraden av migrän under användning av kombinerade orala preventivmedel (vilket kan föregå cerebrovaskulära störningar) kan vara orsaken till omedelbar avslutning av dessa läkemedel..

Biokemiska indikatorer som indikerar en ärftlig eller förvärvad predisposition för venös eller arteriell trombos inkluderar följande: resistens mot aktiverat protein C, hyperhomocysteinemia, brist på antitrombin III, protein C-brist, protein S-brist, antifosfolipidantikroppar (antikardiolipinantikroppar), lupus. Vid bedömningen av förhållandet mellan risk och nytta bör det komma ihåg att adekvat behandling av ett lämpligt tillstånd kan minska risken för trombos i samband med det. Man bör också komma ihåg att risken för trombos och tromboemboli under graviditeten är högre än vid användning av orala antikonceptiva medel med låg dos (etinylöstradiolinnehåll är 0,05 mg).

Den mest betydande riskfaktorn för livmoderhalscancer är ihållande infektion med humant papillomvirus. Det rapporteras om en liten ökning av risken för att utveckla livmoderhalscancer med långvarig användning av kombinerade orala preventivmedel. Emellertid har sambandet med användningen av kombinerade orala preventivmedel inte visat sig. Möjligheten att korrelera dessa data med sjukdomsscreening diskuteras. Motsättningar kvarstår i vilken utsträckning dessa uppgifter är förknippade med screening för livmoderhalspatologi eller med funktioner i sexuellt beteende (mer sällsynt användning av barriärmetoder för preventivmedel).

En metaanalys av 54 epidemiologiska studier visade att det finns en något ökad relativ risk för att utveckla bröstcancer diagnostiserad hos kvinnor som för närvarande tar kombinerade orala preventivmedel (relativ risk 1,24). Den ökade risken försvinner gradvis inom tio år efter att ha tagit dessa läkemedel. På grund av det faktum att bröstcancer är sällsynt hos kvinnor under 40 år är en ökning av antalet diagnoser av bröstcancer hos kvinnor som för närvarande tar kombinerade orala preventivmedel eller som nyligen har tagit är obetydlig i förhållande till den totala risken för denna sjukdom. Dess samband med användningen av kombinerade orala preventivmedel har inte bevisats. Den observerade ökade risken kan också vara ett resultat av noggrann observation och tidigare diagnos av bröstcancer hos kvinnor som använder kombinerade orala preventivmedel. Kvinnor som någonsin har använt kombinerade orala preventivmedel har tidigare stadier av bröstcancer än kvinnor som aldrig har använt dem..

I sällsynta fall, med användning av kombinerade orala preventivmedel, observerades utvecklingen av godartade och i extremt sällsynta fall maligna levertumörer, vilket ibland ledde till livshotande intraperitoneal blödning. Vid svår smärta i buken, leverförstoring eller tecken på intraabdominal blödning, bör detta övervägas när man gör en differentierad diagnos. Maligna tumörer kan vara livshotande eller dödliga..

Kliniska studier har inte visat någon effekt av drospirenon på kaliumkoncentrationen i blodplasma hos patienter med mild till måttligt njursvikt. Hos patienter med nedsatt njurfunktion och en initial koncentration av kalium vid nivån av VGN kan emellertid inte uteslutas risken för att utveckla hyperkalemi med användning av läkemedel, vilket leder till en försening av kalium i kroppen..

Hos kvinnor med hypertriglyceridemi (eller närvaron av detta tillstånd i en familjehistoria), är en ökning av risken för att utveckla pankreatit när man tar kombinerade orala preventivmedel.

Trots att en liten ökning av blodtrycket har beskrivits hos många kvinnor som tar kombinerade orala preventivmedel, var kliniskt signifikanta ökningar sällsynta. Ändå, om en ihållande, kliniskt signifikant ökning av blodtrycket utvecklas under användning av läkemedlet, bör dessa läkemedel avbrytas och behandling av arteriell hypertoni bör påbörjas. Användningen av läkemedlet kan fortsätta om med hjälp av antihypertensiv behandling uppnås normala blodtrycksvärden. Det har rapporterats att följande tillstånd utvecklas eller förvärras både under graviditet och när man tar kombinerade orala preventivmedel (men deras förhållande till att ta kombinerade orala preventivmedel har inte bevisats): gulsot och / eller klåda i samband med kolestas; bildandet av gallsten; porfyri; systemisk lupus erythematosus; hemolytiskt uremiskt syndrom; chorea; herpes gravid; hörselnedsättning förknippad med otoskleros. Fall av Crohns sjukdom och ulcerös kolit med användning av kombinerade orala preventivmedel har också beskrivits. Hos kvinnor med ärftliga former av angioödem kan exogena östrogener orsaka eller förvärra symtomen på angioödem.

Akut eller kronisk leverdysfunktion kan kräva att läkemedlet avbryts tills leverfunktionen räknas tillbaka till det normala. Återkommande kolestatisk gulsot, som utvecklas för första gången under graviditeten eller tidigare intag av könshormoner, kräver att läkemedlet avbryts. Även om kombinerade orala preventivmedel kan påverka insulinresistens och glukostolerans finns det inget behov av att ändra den terapeutiska behandlingen hos patienter med diabetes som använder låga doser kombinerade orala preventivmedel (etinylöstradiol är mindre än 0,05 mg). Kvinnor med diabetes bör dock övervakas noggrant när de tar detta läkemedel..

Ibland kan chloasma utvecklas, särskilt hos kvinnor med en historia av gravid chloasma. Kvinnor med en tendens till klosasma när de tar läkemedlet Yarina ® bör undvika långvarig exponering för solen och exponering för UV-strålning.

Prekliniska säkerhetsuppgifter

Prekliniska data som erhållits under standardstudier för att upptäcka toxicitet med upprepade doser av läkemedlet, liksom genotoxicitet, cancerframkallande potential och toxicitet för reproduktionssystemet, indikerar inte förekomsten av en särskild risk för människor. Man bör dock komma ihåg att könssteroider kan främja tillväxten av vissa hormonberoende vävnader och tumörer..

Intag av kombinerade orala preventivmedel kan påverka resultaten av vissa laboratorietester, inklusive lever, njure, sköldkörtel, binjurarfunktion, plasmatransportproteinnivåer, kolhydratmetabolism, blodkoagulering och fibrinolys. Förändringar går vanligtvis inte utöver det normala intervallet. Drospirenon ökar plasma-reninaktiviteten och plasma-aldosteronnivåerna på grund av dess antimineralokortikoida effekt.

Läkemedlets effektivitet Yarina ® kan minskas i följande fall: vid hopp över piller, med kräkningar och diarré (se "Ta glömda tabletter") eller som ett resultat av läkemedelsinteraktion.

Otillräcklig kontroll av menstruationscykeln

När du tar Yarina ®, kan oregelbunden (acyklisk) fläckning / blödning från slidan (fläckbläckning eller genombrottsblödning) uppstå, särskilt under de första månaderna av användning. Därför bör eventuella oregelbundna menstruationsblödningar utvärderas efter en anpassningsperiod på cirka 3 cykler. Om oregelbundna menstruationsblödningar återkommer eller utvecklas efter tidigare regelbundna cykler, bör en grundlig undersökning utföras för att utesluta maligna neoplasmer eller graviditet.

Vissa kvinnor kanske inte utvecklar uttagningsblödningar under en paus när de tar pillerna. Om läkemedlet Yarina togs enligt rekommendationerna är det osannolikt att kvinnan är gravid. Men med oregelbunden användning av läkemedlet och frånvaron av två på varandra följande menstruationsblödningar kan läkemedlet inte fortsätta förrän graviditet är uteslutet.

Innan du börjar eller återupptar användningen av läkemedlet Yarina ®, är det nödvändigt att bekanta dig med livets historia, kvinnans familjehistoria, genomföra en grundlig allmän medicinsk och gynekologisk undersökning och utesluta graviditet. Forskningsvolymen och frekvensen av kontrollundersökningar bör baseras på befintliga standarder för medicinsk praxis med nödvändigt hänsyn till varje patients individuella egenskaper. Som regel mäts blodtryck och hjärtfrekvens, kroppsmassaindex bestäms, bröstkörtlarnas tillstånd, bukhålan och bäckenorganen kontrolleras, inklusive cytologisk undersökning av livmoderhalsepitelet (Papanicolaou-test). Normalt ska kontrollundersökningar utföras minst en gång på 6 månader.

En kvinna bör varnas för att hormonella preventivmedel inte skyddar mot HIV-infektion (AIDS) och andra sexuellt överförda sjukdomar..

Påverkan på förmågan att köra bil eller utföra arbete som kräver ökad hastighet av fysiska och mentala reaktioner. Hittades inte.

Släpp formulär

Filmdragerade tabletter. I en blister av aluminiumfolie och PVC-film 21 st. 1 eller 3 blåsor placeras i en kartong.

Tillverkare

Bayer Pharma AG, Tyskland.

För ytterligare information och klagomål, vänligen kontakta adressen: 107113, Moskva, 3: e Rybinskaya St., 18 s. 2.

Telefon: + 7 (495) 231-12-00; fax: +7 (495) 231-12-02.

Apoteks semestervillkor

Lagringsförhållanden för läkemedlet Yarina ®

Förvaras oåtkomligt för barn.

Hållbarhet för läkemedlet Yarina ®

Använd inte den efter utgångsdatumet som anges på förpackningen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Adenomyos

Allmän information. Adenomyos - vad är den här sjukdomen??Adenomyos är en sjukdom i könsområdet hos kvinnor. Det är direkt relaterat till hormonella processer som äger rum i den kvinnliga kroppen....

Hur man snabbt kan stoppa rikliga månatliga piller och folkläkemedel

Utsläpp av blod under menstruationen är ett kroppsfenomen som naturen tillhandahåller. Alla försök att ingripa i denna process för att stoppa den före schemat kan vara skadliga....

Är det möjligt att göra botox under menstruationen

Botox-injektionsförfarandet är mycket populärt bland kvinnor som försöker bli av med ansiktsrynkor. Det hjälper till att göra huden mjukare och friskare....