Endocervicit vad är det

Klimax

Vaginal urladdning och lätt obehag i buken tas inte alltid på allvar av kvinnor. Många lägger inte någon vikt vid detta och tror att allt kommer att gå av sig själv. Det bör dock komma ihåg att inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet involverar hela kroppen i den patologiska processen. Dessutom kan de vara orsaken till spridningen av infektion till avdelningarna i könsorganen, vilket sedan leder till infertilitet. En av de vanligaste ”kvinnliga” sjukdomarna är endocervicit..

Cervical kanalen är belägen inuti livmoderhalsen och förbinder slidan till livmodern. Hos nolliparösa kvinnor är den nedre öppningen av livmoderhalskanalen rund, hos dem som föder är den tvärgående. Från insidan är det täckt med ett slemhinna, där det finns många rörformiga körtlar. Dessa körtlar producerar slem som fyller kanalen. Slem har en skyddande funktion, det inkluderar immunoglobuliner och enzymet lysozym, som har en bakteriedödande effekt. Men de uppfyller inte alltid funktionen som en barriär - under vissa förhållanden kommer patogener fortfarande in i kanalen och endocervicit utvecklas.

De huvudsakliga orsakerna till endocervicit är mikrober inklusive intracellulära mikroorganismer:

 • mikrober i cellerna: mykoplasma, klamydia, ureaplasmas av olika underarter;
 • virus: herpes simplexvirus typ 1 och typ 2, cytomegalovirus eller Epstein-Barr-virus;
 • de så kallade specifika patogenerna - blekt treponem, gonokockinfektion, det orsakande medlet för trikomoniasis;
 • jäst och villkorligt patogen mikroflora i slidan och endocervix.

Källan till alla dessa infektioner är människor..

Infektion sker huvudsakligen genom sexuell kontakt (oskyddat samlag och frånvaro av postcoital förebyggande av STDs).

Endocervicit kan också orsakas av åldersrelaterade förändringar i slemhinnan på grund av dess tunnande och förlust av slemhinnans skyddande funktion (atrofisk menopausal cervicit), olika rubriker i livmoderhalsen, erosion i livmoderhalsen, användning av felaktigt använd preventivmedel.

Eftersom det praktiskt taget inte finns några smärtreceptorer i livmoderhalsen kan det inte finnas någon smärta alls med denna sjukdom.

De vanligaste symptomen på endocervicit är olika smärta i nedre buken och utflöd från könsorganen i den så kallade livmoderhalscancer leukos. De kan vara rikliga och inte mycket (ibland kan bara urladdningens natur förändras, till exempel lukt, färg, konsistens).

Genital klåda är möjlig. Postcoital spotting från könsorganen kan också förekomma under bildandet av erosiva områden redan på livmoderhalsen, den så kallade exotsevixe under övergången av den inflammatoriska processen till ett stratifierat skivepitel på livmoderhalsens yttre yta. Dessa symptom orsakas av patogenens egenskaper, d.v.s. en mikroorganism som har invaderat slemhinnan och orsakat processerna för desquamation och respons reparation av slemhinnan.

Utskillnadskanaler i livmoderhalscellerna som producerar livmoderhalsslemet öppnar in i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Och ökningen av deras produktion av slem på grund av införandet av en mikrob, inklusive högrisk HPV i epitel- och körtelstrukturerna i endocervixslemhinnan, kan orsaka dysplasi i varierande grad och cancer, samt livmoderhalsadenokarcinom. Samtidigt, med den vanliga externa undersökningen "på speglarna" kan livmoderhalsen förbli absolut frisk.

Dessutom kan en kronisk inflammatorisk process i livmoderhalsen orsaka stängning av livmoderhalsen i livmoderhalsen med bildandet av dess hindring eller delvis eller fullständig hinder, vilket orsakar svårigheter i utflödet av menstruationsblod med bildning av hematometrar, algomenorré (smärtsam menstruation), infertilitet på grund av hindring av spermkanalen I sådana fall är det nödvändigt att återställa kanalens tålamod (bougienage i livmoderhalskanalen).

Specifik och icke-specifik endocervicit isoleras beroende på patogen..

Ospecifik endocervicit förekommer som ett resultat av förändringar i normal mikroflora i slidan. Denna typ av sjukdom överförs inte sexuellt. Ofta är orsaken till sjukdomens utveckling bakteriell vaginos..

Kliniska manifestationer av ospecifik cervicit är smärta i nedre del av buken, vilket kan ge rygg och korsrygg, ofta, ibland smärtsam urinering, smärta under samlag..

Med recept för akut och kronisk (i närvaro av symtom 1 månad eller mer). Akut endocervicit kännetecknas av riklig urladdning, som kan åtföljas av klåda eller obehag i slidan, och det kan också vara smärta under urinering, smärtsam koition, oregelbunden menstruation.

Vid kronisk cervicit "raderas" bilden lite och då blir urladdningen inte lika rik som vid sjukdomens början, men de är alltid närvarande. Låg ryggsmärta, smärtsam menstruation, menstruations oregelbundenhet och infertilitet kan uppstå..

Trichomonas cervicitis och gonorrheal endocervicitis är också isolerade. Specifika infektioner visar sig särskilt "våldsamt": riklig purulent utsläpp med en obehaglig lukt, smärta i nedre del av magen, feber, symtom på berusning (slöhet, apati, aptitlöshet, allmänt välbefinnande).

För att identifiera vad som händer i livmoderhalsen, i livmoderhalsen i livmoderhalsen, patologiska processer och graden av deras "allvar", är en fullständig undersökning av en gynekolog nödvändig, inklusive:

 • screening för närvaro av patogener av sexuellt överförda infektioner, inklusive transport av HPV-infektion;
 • smeta på atypiska celler med endo och zococervix (enligt Pappanicolaou eller "guldstandarden" - flytande cytologi + digintest);
 • sådd av tankar (bakteriologisk sådd) från livmoderhalskanalen;
 • realtidsstudie av opportunistisk mikroflora genom PCR (Femoflor-16) i livmoderhalskanalen och vagina;
 • utökad kolposkopi, som möjliggör på mikroskopisk nivå detektering av tecken på skador och återställande av slemhinnan, och viktigast av allt, kommer att upptäcka områden med aktivering av det onkologiskt farliga viruset.

Om misstänkta tecken på slemhinnan upptäcks, ytor som är synliga för ögat, utföra en biopsi av livmoderhalsen eller skalning, skärning av livmoderhalskanalen.

Serologisk diagnos (med blod) av patogen - mikrob är också möjlig genom mycket exakta moderna laboratoriediagnosmetoder. I detta fall får du inte panik, eftersom det är känt att cancer inte utvecklas på en minut, timme, dag eller till och med månader..

Endocervicit: vad är det, orsaker, symtom, diagnos och behandling

Endocervicit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar livmoderhalsen i livmoderhalsen. De huvudsakliga patogenerna är olika infektioner och patogen mikroflora.

Dessutom kan inflammation börja på grund av olika mekaniska skador, skador i endocervix och exocervix (den nedre delen av nacken sticker ut i slidan).

Många kvinnor förväxlar felaktigt begreppen exocervix och endocervix och tror att det är sjukdomar. Faktum är att det är de huvudsakliga slemhinnorna i livmoderhalsen, som var och en utför sina egna funktioner.

Endocervicit är en av de vanligaste sjukdomarna inom gynekologi och observeras hos patienter i fertil ålder (från 18 till 45 år).

Incidensgraden beror på utvecklingen av en ökning av frekvensen av gynekologiska sjukdomar, liksom prevalensen av hormonella störningar.

Vad är endocervicit?

I själva verket är detta inflammation i livmoderhalsen hos olika etiologier, vilket kränker funktionen hos urogenitalsfären, reproduktionssystemet. Slemhinnan i livmoderhalsen, vagina är involverad i den patologiska processen. Till en början dominerar denna sjukdom i en asymptomatisk form, och patienten lär sig oväntat om dess existens - med ett planerat besök på kliniken. Efter upptäckten av endocervicit bör behandlingen vara omedelbar, annars tar sjukdomen kronisk form.

symtom

Den behandlande läkaren svarar på frågor inte bara vad som är endocervicit och hur man ska behandla det, utan också hur en karakteristisk sjukdom manifesterar sig i den kvinnliga kroppen. I det första steget är aktiviteten hos den patogena floran måttlig, men med tiden intensifieras obehagliga symtom bara, vilket skrämmer dess intensitet. Endocervicit förekommer i akut och kronisk form, och det andra steget utvecklas i frånvaro av snabba åtgärder för att svara på symtomen från den första.

Akut endocervicit

Sjukdomen oroar sig oväntat, patienten kan förväxla endocervicit med tecken på klassisk trast. Allt börjar med internt obehag, en brännande känsla och klåda i slidan. Speciell urladdning från könsorganen, som har en obehaglig lukt, slemkonsistens, pusföroreningar, är inte uteslutet. Andra karakteristiska tecken på akut endocervicit presenteras nedan:

 • vaginal förbränning;
 • purulenta massor;
 • känslomässig instabilitet.

Kronisk

Om du ignorerar det akuta inflammationsstadiet får sjukdomen en kronisk modifiering med mindre allvarliga symtom. Cervikal endocervicit kan upptäckas med en grundlig undersökning, en omfattande studie av vätskan i livmoderhalskanalen på flora. De karakteristiska symtomen på sjukdomen förbättras av periodiska återfall och perioder med remission, när en kvinna felaktigt tror att patologin har försvagats för alltid. Focierna blir de djupa skikten i livmoderhalskanalens slemhinnor.

 • Endometrios - vad det är: behandling och symtom hos kvinnor
 • Vaginala tabletter och suppositorier Terzhinan för gravida kvinnor - bruksanvisning, biverkningar och analoger
 • Konsekvenserna av klamydia hos kvinnor

Ekon av endocervicit

Om en kvinna efter en abort eller långvarig användning av antibiotika upplever inre obehag och klagar på trost, är det möjligt att det här är ekon av endocervicit, som i avsaknad av ett snabbt svar, patienten bara fortskrider. Processen med inflammation börjar med försvagningen av försvaren, under påverkan av andra provocerande faktorer i den en gång friska kroppen. Sjukdomen överförs inte sexuellt, men är smittsam och inflammatorisk till sin natur, överförs sexuellt.

komplikationer

Många kvinnor uppmärksammar inte sin egen hälsa ordentligt och besöker inte en gynekolog i förebyggande syfte, därför diagnostiseras ofta endocervicit mycket sent, när patologin har en skadlig effekt på andra organ i könsområdet..

I synnerhet, vid en sjukdom i den akuta kursen, kan smittämnen snabbt tränga in i livmoderhålan och migrera till andra angränsande organ.

I den kroniska kursen bildas ett infektiöst fokus, vars vidare utveckling inte åtföljs av manifestationen av absolut inga symtom. Därför är det mycket svårt att identifiera sjukdomen, vilket leder till oåterkalleliga konsekvenser för reproduktionssystemet.

Vi listar faran för endocervicit och vilka sjukdomar i kvinnans kropp som provocerar:

 • patologisk spridning av livmodervävnad och dess hals;
 • ektopi i livmoderhalsen;
 • inflammation i bilagorna;
 • cystor;
 • endometrit;
 • endocervix deformitet;
 • svårigheter med patency i livmoderkanalen på grund av utveckling av vidhäftningar;
 • en minskning av livmoderns elasticitet och dess förmåga att sträcka på grund av hyperplastiska processer i dess bindväv och på grund av komprimering av livmoderväggarna;
 • vävnadsnäring;
 • neoplasma bildning.

Om en kvinna har en kronisk form av patologi kan följande komplikationer uppstå under graviditeten, som är farliga för både modern och fostret:

 • livmoderens ton ökar;
 • embryo syre svält;
 • fostrets membran kan lossna, vilket kommer att leda till för tidigt utflöde av fostervatten;
 • embryoutvecklingen försämras;
 • för tidig födelse och missfall.

Kronisk endocervicit är också en av de främsta orsakerna till komplicerad arbetskraft.

orsaker

Innan endocervicit behandlas, är det nödvändigt att på ett tillförlitligt sätt bestämma etiologin för den patologiska processen, för att bedöma patientens verkliga tillstånd. Diagnosen förekommer ofta i vuxen ålder och föregås av penetrering och närvaro av en patogen infektion i bäckenorganen. Det kan vara streptokocker, stafylokocker, korynebakterier, E. coli, svampinfektion eller bakteroider. Andra orsaker och förutsättningar för utveckling av endocervicit presenteras i detalj nedan:

 • kronisk form av klamydia, gonorré, trikomoniasis, andra sexuellt överförda sjukdomar;
 • svampskador i en kvinnas urogenitala sfär;
 • skador i livmoderhalsen efter abort, patologisk födelse;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • inflammation i bilagorna;
 • endometrios;
 • vaginal dysbios;
 • promiskuöst sexliv;
 • bäckeninflammation;
 • perioder av klimakteriet, klimakteriet;
 • menstruation;
 • försvagad immunitet;
 • livmodersprolaps.

Kronisk cervicit och livmoderhalsbiopsi

Det tros att på erosionsstället, som bildades mot bakgrund av cervicit, kan cellförändringar förekomma. Detta betyder att celler under gynnsamma förhållanden, och sådana förhållanden är reducerad immunitet eller allvarliga metaboliska sjukdomar, kan maligna, d.v.s. degenerera till en cancerös tumör.

För att utesluta en sådan sannolikhet uppmanas patienten att genomföra en histologisk undersökning där en partikel i den inre vävnaden undersöks. Långvarig exponering för infektion, särskilt humant papillomavirus, kan ändra vävnadernas struktur och egenskaper. Det är känt att onkogena typer av HPV - 16 och 18 - förr eller senare leder till onkologisk sjukdom. Det handlar om tid och kvalitet på immunsystemet, den minsta svårigheten startar processen för reproduktion av viruset, vilket förgiftar lokala celler med avfallsprodukter.

En biopsi är en liten operation där en vävnad 5x5 mm i storlek tas. När du gör en analys av smärta förekommer det vanligtvis inte, eftersom det inte finns några nervändar i livmoderhalsen, men för din egen komfort kan du be läkaren att spraya platsen med lidokain.

När en biopsi tas med en laser uppstår inte blödning, eftersom kärlen omedelbart cauteriseras. När du har använt den vanliga metoden bör du följa några regler:

 • lyft inte vikterna i tre veckor efter biopsin;
 • Använd inte bastun eller ta ett varmt bad;
 • utesluta sexuell kontakt för att undvika risken för infektion i såret;
 • ta inte aspirin för att inte provocera blödning.

Varning! En biopsi för cervicit utförs först efter att ha genomgått behandling för en könsorganinfektion. Att utföra test i närvaro av en inflammatorisk infektion i livmoderhalsen är oacceptabelt.

För att framgångsrikt bota uterus endocervicit med konservativa metoder är det första att göra att bestämma den patologiska processens art, specificitet och identifiera den huvudsakliga patogena faktorn. Onormala förändringar i livmoderhalsen eller livmoderhalskanalen har följande villkorade klassificering beroende på arten av den skadliga patogenen:

 1. Specifik endocervicit. Symtom på en karakteristisk sjukdom uppstår med patogenens patogena aktivitet, främst överförd genom sexuell kontakt.
 2. Ospecifik endocervicit. Patologin fortskrider på grund av ökad aktivitet av E. coli, streptokocker, stafylokocker, korynebakterier och andra anaerober, aerober.

Diagnostik

Innan en effektiv behandling av endocervicit föreskrivs är det nödvändigt att bestämma beroendet av den patogena floran, patogenens natur. För detta är en gynekologisk undersökning av patienten inte tillräcklig, dessutom krävs ett antal laboratorieundersökningar och kliniska undersökningar. Eftersom endocervicit kan överföras sexuellt görs en diagnos av båda sexpartnerna. Så du måste genomgå följande undersökningar:

 • tanksådd från livmoderhalskanalen;
 • smeta på atypiska celler med endocervix och exocervix;
 • avancerad kolposkopi;
 • screening för närvaro av patogener av infektioner;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • blod- och urintest för att upptäcka en inflammatorisk process;
 • PCR-metod för bestämning av patogen flora.

cytogram

Detta är den huvudsakliga undersökningen av det inflammatoriska epitelet, som utförs på ett sjukhus, som bestämmer formen av endocervicit, graden av försummelse av en karakteristisk patologi. Om vävnaderna i livmoderhalskanalen eller livmoderhalsen är patologiskt täta, råder sjukdomen i en kronisk form. Cytogrammet vid akut endocervicit kan bekräfta det faktum att området i den yttre svelyn är patologiskt inflammerad, täckt med små erosioner.

 • Vad visar livmoderhalsen i livmoderhalsen, körtlarna och mol
 • Varför används betadinsuppositorier i gynekologi, biverkningar, analoger och pris
 • Symtom och behandling av atrofisk kolpit hos kvinnor

Endocervicitbehandling

Återhämtningen från infektionen är lång, och kronisk endocervicit anses generellt vara en obotlig diagnos. Användningen av konservativa metoder för intensivvård ger en stabil positiv dynamik och förlänger perioden av remission. En integrerad metod för behandling krävs, som föreskrivs individuellt av gynekologen. Huvudmålet är att utrota den patogena floran, eliminera den inflammatoriska processen, normalisera den hormonella bakgrunden, stärka immuniteten försvagad av sjukdomen med användbara vitaminer.

förberedelser

Om endocervicit dominerar i det akuta stadiet rekommenderar läkaren först bredspektrumantibiotika för oral administrering. Valet av en specifik medicinering beror på arten av den patogena floran, och varaktigheten av antibiotikabehandling beror på försummelsen av den patologiska processen. I genomsnitt ska antibiotika behandlas och inte bara kvinnan måste spendera två veckor. Ett positivt resultat kommer definitivt att vara om läkaren vid förskrivning av behandling uppmärksammar representanter för följande farmakologiska grupper:

 1. Med klamydial infektion indikeras makrolider (Sumamed), tetracyklinantibiotika (Doxycycline).
 2. För svampinfektioner rekommenderas svampdödande läkemedel (Nizoral, Fluconazole, Diflucan, Flucis).
 3. Vid infektion med Trichomonas visas antiprotozoala läkemedel (Trichopolum, Metronidazole).
 4. Med aktivitet av stafylokocker förskrivs streptokocker, fjärde generationens penicillinantibiotika (Amoxiclav, Augmentin, Ampicillin).

Förutom antibiotika som beskrivs ovan, rekommenderas patienten med endocervicit andra läkemedel för oral och aktuell användning hemma. Den:

 1. Laktobaciller för att återställa störd vaginal mikroflora (Acidophilus, Bifidobacterin.
 2. Immunostimulanter för att öka kroppens försvar (Likopid, Genferon, Interferon, Cycloferon, Timolin).
 3. Naturliga preparat för produktiv restaurering av vaginal mikroflora (Linex, Atzilact, Vaginorm).
 4. Antivirala medel för eliminering av patogena virus (Valavir, Vairova, Valtrex).
 5. Multivitaminkomplex för säker förstärkning av immunitet (Elevit, AlfaVit, Duovit, Pikovit).

ljus

Med samtidig användning av suppositorier med antibiotika förstärks den terapeutiska effekten bara. Suppositorier för användning vaginalt agerar lokalt, lindrar inflammation och obehagliga tecken på endocervicit, påskyndar läkningsprocessen. Dessutom kan denna konservativa metod eliminera andra sjukdomar i urogenitalsfären hos en kvinna som följer med endocervicit. Det är nödvändigt att skilja följande vaginala suppositorier, som kan köpas på apotek utan recept, men som används strikt enligt medicinska rekommendationer i upp till 10 dagar:

Förebyggande

Förebyggande åtgärder för endocervicit innebär att en kvinna följer vissa regler och rekommendationer.

Patienten bör regelbundet undersökas av en gynekolog, vid behov göra kolposkopi, bakteriologiska studier och andra förfaranden som föreskrivs av en läkare.

Det är nödvändigt att strikt följa personlig hygien, använda preventivmedel av hög kvalitet, effektivisera sexuellt liv och inte engagera sig i självmedicinering.

Ta inte heller mediciner utan recept, eftersom att ta vissa mediciner kan störa den efterföljande diagnosen och ställa rätt diagnos..

Traditionella medicinska metoder

Recept för alternativ medicin ger en positiv reaktion vid behandling av endocervicit, är en hjälpmetod för konservativ terapi. För att undvika farliga konsekvenser för kroppen, måste du först rådgöra med en gynekolog, tillsammans bestämma de mest effektiva folkmedicin. Nedan är några recept som hjälper till att bota endocervicit:

 1. Kombinera en halv flaska propolis tinktur och kalendula, tillsätt 60 g lanolin. Blanda kompositionen, använd vaginalt som hemlagade tamponger på natten. Kurs - 10 dagar.
 2. Utför hemmagjorda tamponger, fukta dem med havtornolja, sätt in dem i slidan före sänggåendet. Kurs - 7-10 dagar.
 3. 4 msk. l ångtorkade hypericum ört och insistera i 2 liter kokande vatten. Cool, insistera, ansträngning och använd som en kväll douching.

Sjukdom under graviditeten

Vid planering av graviditet bör en kvinna utföra en smuts från slidan för att utesluta en karakteristisk patologisk process. Om endocervicit upptäcks behövs ett antal ytterligare undersökningar, och särskilt ett cytogram för att utesluta cancer på kvinnlig sida. För att undvika allvarliga komplikationer när det gäller att bära fostret och ”ärr på hjärtat” på grund av missfall eller patologisk födelse, bör behandling av endocervicit äga rum innan en framgångsrik befruktning. Infektion under graviditeten är farlig, så kvinnan förblir under medicinsk övervakning.

Hur behandlas denna sjukdom?

Behandling av kronisk endocervicit utförs med en konservativ metod, medan ett omfattande urval av de mest effektiva läkemedlen är nödvändigt. För detta förskrivs mediciner:

 1. antifungal;
 2. antibakteriella;
 3. antiviralt;
 4. immunomodulatorer;
 5. vitaminer;
 6. eubiotics.

Recensioner av behandlingen av kronisk endocervicit tyder på att det för den största effekten rekommenderas att komplettera terapin med en diet baserad på grönsaker och frukter, samt obligatorisk konsumtion av bifidobakterier.

Terapiförfarandet kan kompletteras med lokala effekter (bad och douching med kalendula, antiinflammatoriska lösningar och andra), och ett antal fysioterapeutiska förfaranden föreskrivs (till exempel laserterapi, magnetoterapi).

Uppmärksamhet! Denna sjukdom tolererar inte självmedicinering. I stället för att förgäves leta efter svaret på frågan: behandlar fluimizon kronisk endocervicit eller andra mediciner, är det nödvändigt att genomgå en undersökning och bara det kommer att visa vilka medel som är tillämpliga i ditt fall!

Endocervicitis

Bland cervikala sjukdomar upptar endocervicit 60-65% av alla patologier. Sjukdomen drabbar främst kvinnor i fertil ålder..

orsaker

De huvudsakliga orsakerna till endocervicit är:

 • brott mot det normala biologiska förhållandet mellan bakterieflora i slidan - bakteriell vaginos;
 • opportunistiska patogener som är ofarliga för en frisk kvinna, men under påverkan av ogynnsamma faktorer som kan leda till en sjukdom av en ospecifik typ: streptokocker, stafylokocker, E. coli, etc.;
 • urogenitala infektioner: trikomoniasis, gonoré, candidiasis, mykoplasmos, klamydia - patogener av en specifik sjukdomsform.
 • virus: papillomavirus, herpes;

Negativa faktorer som kan leda till sjukdomens utveckling inkluderar:

 • traumatiska skador i livmoderhalsen efter abort, förlossning, medicinska manipulationer på livmoderhalsen;
 • erosiva och dysplastiska sjukdomar i livmoderhalsen: erosion, ektropion, ektopi;
 • hormonella störningar;
 • prolaps av väggarna i slidan;
 • atrofiska förändringar förknippade med ålder;
 • frekvent adnexit, metroendometritis, cystit;
 • minskad immunitet;
 • irrationell användning av preventivmetoder, särskilt barriärmedel: tabletter, suppositorier, kondomer, många douching;
 • ofta byte av sexpartner.

symtom

Symtomen på denna sjukdom är ganska knappa. Vid akut endocervicit är kvinnor oroliga för:

 • slemhinne eller purulent urladdning från könsorganen, ibland klåda och obehag;
 • anemi förknippad med sexuellt samlag;
 • knapp blödning mellan perioder.

Sällan upplever en kvinna tråkiga dragande smärta i nedre del av buken. En mer livlig klinisk bild kan uppstå med befintliga samtidiga sjukdomar: med uretrit, endometrit, etc., såväl som med en sjukdom i gonorrheal etiologi. I den kroniska formen är patienten bara orolig för slemhinnor, vars närvaro ofta tvingar en kvinna att se en läkare.

komplikationer

Av de befintliga sjukdomarna i livmoderhalsen av inflammatorisk art är endocervicit en av de farligaste. Det är med denna patologi som det finns en chans att patologisk mikroflora kommer in i livmodern, vilket kommer att medföra utveckling av sjukdomar inte bara i livmodern utan även andra organ i reproduktionssystemet. Dessutom är ofta komplikationer av endocervicit: vidhäftande sjukdom, erosion i livmoderhalsen och degeneration till en malig formation.

Diagnostik

En gynekologisk undersökning i speglarna avslöjar visuellt ett hyperemiskt slemhinnor runt livmoderhalskanalen, ibland blödande under undersökningen. Följande diagnostiska metoder för endocervicit används för att bekräfta sjukdomen:

 • analys av urladdning från livmoderhalskanalen till floran;
 • smeta cytologi - eliminerar dysplasi och onkologi, bestäm patogenen;
 • bakteriell inokulation av utsöndringar på mikrofloran och bestämning av känslighet för antibiotika;
 • PCR för att bestämma den kvantitativa och kvalitativa sammansättningen av mikroflora i livmoderhalskanalen;
 • screening för HIV, syfilis och hepatit;
 • colposcopy - en studie gör att du kan identifiera foci av inflammation;
 • transvaginal ultraljud;
 • i vissa fall, enligt indikationer, utförs en livmoderhalsbiopsi.

För att förskriva behandling av hög kvalitet är det nödvändigt att göra en omfattande undersökning för att fastställa orsaken till sjukdomen. Endast genom att eliminera källan till sjukdomen kan du bli helt av med patologin.

Hur man behandlar endocervicit

Behandling av endocervicit beror på typen av specifik patogen. För candidiasis förskrivs antimikrobiella medel för klamydia - antibiotika, för herpes - antivirala läkemedel, hormonersättningsterapi indikeras mot hormonella störningar etc. Dessutom behövs medel för att förbättra immuniteten och normalisera mikrofloraen. För att få en långvarig effekt är det möjligt att förskriva två antibiotika från olika grupper, men de bör förskrivas efter mikrofloran har testats för känslighet. Det bör noteras att vid upptäckt av en sexuell infektion måste etiotropisk behandling utföras av båda parterna.

Lokala läkemedel (tamponger, suppositorier, salvor, douching) bör endast användas efter att symptomen på endocervicit eliminerats - för att förhindra infektionen från att komma in i livmodern och bilagorna. I den kroniska formen av sjukdomen kan lokala läkemedel användas, utnämning av fysioterapeutiska förfaranden visas också: magnetoterapi, ultraljud, elektrofores, etc..

Kirurgisk behandling indikeras för att konservativ behandling inte fungerar. Operationen utförs först efter att man erhållit resultaten av kolposkopi och biopsi, samt efter att infektionen botats. För närvarande används följande metoder:

 • laserterapi;
 • elektrokoagulering;
 • kryoterapi;
 • för nulliparösa patienter rekommenderas behandling av patologiskt fokus med speciella lösningar.

För effektiv behandling bör du avstå från intima förhållanden till fullständig återhämtning.

Endocervicit förebyggande

Förebyggande åtgärder inkluderar för det första hygien under menstruationen: vägran att doucha, snabbt byte av kläder och tamponger, etc. Även under denna period bör kön uteslutas. Korrekt valt preventivmedel är också viktigt, liksom bara en sexpartner. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att förebygga prolaps av väggarna i slidan - för dessa ändamål finns det speciella övningar för att stärka musklerna i slidan, rektum och bäckenbotten. För snabb erkännande och behandling bör regelbundna förebyggande undersökningar göras - minst två gånger om året. Detta hjälper i tid att identifiera asymptomatiska sjukdomar..

Endocervicitis

En kvinna är inte alltid allvarlig med vaginal urladdning och vissa obehag i livmodern. Men ihållande störande tecken bör varna henne, eftersom det kan sägas om en livmodersjukdom. Om en sådan sjukdom kommer allt om endocervicit att diskuteras på vospalenia.ru.

Vad är endocervicit??

Vad är endocervicit? Denna term kallas inflammation i livmoderhalsen från insidan. Det finns också exocervicit, som kan utvecklas på grund av obotlig endocervicit. Vad det är? Detta är inflammation i livmoderhalsen från vaginal sida.

Sjukdomen fortsätter i två former:

 • Akuta - ljusa symtom.
 • Kroniska - knappa symptom, patienten märker inte omedelbart sin sjukdom.

Utbredningen är indelad i typer:

Av skäl och inflammationsprocesser skiljer sig följande typer:

 • Smittande: bakteriell, viral, svamp.
 • Icke-infektiös.
 • Varig.
gå upp

orsaker

Vilka är orsakerna till endocervicit? Den viktigaste orsaken är en infektion som tränger igenom livmodern. Ofta utvecklas denna sjukdom som en komplikation av andra könssjukdomar, till exempel vulvovaginit. Om en kvinna inte behandlas sprids mikroorganismer djupt in i reproduktionssystemet. Här isoleras både vanliga bakterier och virus som överförs genom samlag. Därför, om en kvinna har sexuellt överförda patogener, bör hennes sexpartner också konsultera en läkare.

Andra stödjande eller viktiga faktorer är:

 • Colpit.
 • Dysbakterios av vaginal mikroflora.
 • Låg immunitet på grund av sexuellt överförda sjukdomar eller andra infektionssjukdomar.
 • Inflammation av bilagorna.
 • Cervikal ektropion.
 • Salpingoophoritis.
 • Bakteriell vaginos.
 • endometrios.
 • Brist på könshygien.
 • Spiral.
 • Frequent och intermittent sexpartners.
 • Icke-läkande sår efter abort, förlossning, sondering, grova intima handlingar etc..
 • Klimakteriet, klimakteriet.

Symtom och tecken på livmoderhalscancer endocervicit

Vilka är symtomen och tecknen på livmoderhalscancer endocervicit? Betrakta dem i form av sjukdomsförloppet:

 1. Akut:
  • Utsläpp med pus eller slem.
  • Genital klåda.
  • Ritningsvärk i livmodern.

Denna symptomatologi kan förväxlas med vaginit, salpingit, oophorit och andra inre sjukdomar i slidan, livmodern och dess bifogade. De är dock inte friska indikatorer. Deras närvaro ensam bör leda till en gynekolog för en undersökning för att fastställa en korrekt diagnos och orsaken till deras ursprung.

 1. Kronisk:
  • Dull och intermittent smärta.
  • Utsläpp är knappt eller helt frånvarande.
  • Livmoderhalsen är tät och förtjockad.
gå upp

Endocervicit hos barn

Endocervicit observeras inte om infektionen av någon anledning inte trängde djupt in i slidan hos flickor

Endocervicit hos vuxna

Hos vuxna förekommer endocervicit endast hos kvinnor. Hos män utvecklas inte sjukdomen på grund av en annan anatomisk struktur. Men om en kvinna upptäcker en viral eller bakteriell mikroflora i slidan, bör hennes sexpartner undersökas av en urolog. En man kan utveckla en annan sjukdom på grund av en patologisk infektion.

Diagnostik

Diagnos av endocervicit börjar med patientens överklagande till gynekolog med klagomål. Här samlar läkaren anamnesis, särskilt när det gäller sexuella sjukdomar som en kvinna nyligen lidit, och gör också en allmän undersökning av slidan. Därefter föreskrivs ytterligare laboratorie- och instrumentförfaranden som kommer att klargöra diagnosen:

 • Smetanalys.
 • Cytologi av det inflammerade epitelet.
 • Videokolposkopi.
 • Blod- och urintest.
 • Drogkänslighetskultur.
 • Utsläppsanalys.
 • kolposkopi.
 • Bekken ultraljud.
 • Blodtest för sexuellt överförda patogener.
gå upp

Behandling

Behandling av endocervicit kommer att ta mer än en dag. En kvinna kan behandlas hemma, men endast med hjälp av de mediciner och procedurer som hon kommer att förskrivas och förskrivas. Vi pratar om en allvarlig sjukdom som ger olika komplikationer. Självmedicinering med folkrättsmedel är tillåtet, men förstörande. Därför kan du spela en läkare, men bara med parallell efterlevnad av medicinska rekommendationer.

Hur man behandlar endocervicit? Läkemedel som ordinerats av gynekologen:

 • antibiotika.
 • Antibakteriella och antivirala läkemedel.
 • Antiinflammatoriska läkemedel.
 • immunstimulerande.
 • kapslar.
 • Vaginala suppositorier, suppositorier, tabletter.
 • Svampdödande läkemedel: Mikosist, Flucostat, Diflucan.
 • Läkemedel med laktobaciller.
 • Timolin, Interferon, Taktivin och andra immunkorrigerande läkemedel.

Vad mer för att behandla endocervicit? Med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden:

 • Laserterapi.
 • Ozonterapi.
 • Douching med antiseptika.
 • Cryodestruction.
 • Diatermisk koagulering.
 • Elektrofores.
 • Lera terapi.
 • magnet.
 • Ultraljud.
 • Bad och bevattning.

Cystor ombord i livmoderhalsen avlägsnas genom öppning och tömning. Därefter genomförs periodiska undersökningar för att övervaka läkningsprocessen och korrigera de resulterande deformationerna. Hemma rekommenderas:

 1. Flytta dig mer och vara utomhus, särskilt om en kvinna har stillasittande arbete.
 2. Få tillräckligt med sömn och vila.
 3. Balanserad att äta. En strikt diet föreskrivs inte. Det är emellertid användbart att konsumera mer grönsaker, frukt, örter och protein samt dricka mycket vätska (utom alkohol).
gå upp

Livslängd

Hur många lever med endocervicit? Lyckligtvis påverkar inte själva sjukdomen en kvinnas livslängd. Men konsekvenserna av en obotlig sjukdom blir farliga:

 • Spridningen av inflammation till bilagorna: oophorit, salpingoophoritis, salpingit.
 • Spridningen av inflammation i bukhålan - peritonit, kolit, katarr.
 • Spridning av inflammation till endometrium - metrit, pyometra, endometrit, parametritis.
 • Onkologiska sjukdomar - livmodercancer.
 • Infertilitet eller ektopisk graviditet.
 • cervicit.

I bästa fall kommer hormonstörningar helt enkelt att uppstå. Här bör du behandlas i tid och observera reproduktionssystemets hygien..

Diagnos och behandling av livmoderhalscancer endocervikos

Kärnan i sjukdomen

Hos kvinnor, när cervikal endocervikos upptäcks, uppträder panik ofta eftersom de inte är bekanta med denna diagnos. I själva verket är denna slemhinnes patologi samma erosion eller ektopi, men med en förfining av formen. Mekanismen för utvecklingen av sjukdomen är komplex, sjukdomen kan uppstå under lång tid.

Den anatomiska strukturen hos de kvinnliga könsorganen ger tillförlitligt skydd av livmodern och bihang från infektion av smittämnen in i dem. I normaltillstånd har livmoderhalsen två typer av epitel. I vaginalområdet är det täckt platt, och insidan är fodrad med en cylindrisk. Livmoderhalsen är ständigt i kontakt med den sura miljön i slidan. Ett stort antal laktobaciller ger en snabb undertryckning av tillväxten av kolonier av patogena mikroorganismer. Inuti har livmoderhalskanalen en alkalisk miljö, så att spermierna kan röra sig i den och uppnå sitt mål. I händelse av brott mot gränserna för dessa zoner i epitelet inträffar en slags inversion av det cylindriska, på grund av vilket könsdelarnas arbete störs:

 • livmoderhalsens skyddande funktion minskar;
 • den del av livmoderhalskanalen som är i kontakt med den sura miljön i slidan blir inflammerad;
 • sannolikheten för befruktning minskar;
 • ökad risk för infektion i de inre könsorganen.

Med en visuell undersökning kan gynekologen misstänka endocervicit, eftersom slemhinnan förändras, svullna, det finns rodnad. En noggrann diagnos kan emellertid endast göras genom undersökning..

Former för patologi

Under kolposkopi kan följande bestämmas:

 • glandulära cystiska inneslutningar - de inflammerade körtlarna i livmoderhalskanalen blir cyster;
 • körtelformationer - som ett resultat av den inflammatoriska processen blir enskilda epitelceller erosion;
 • papillär inneslutningar - papiller märks i området för förskjutning av epitelvävnaden;
 • ytligt placerade celler - inflammerade områden är belägna på vävnaderna och tränger inte in djupt.

Under undersökningen kan du också fastställa sjukdomens stadium. Av flödets och dynamikens natur klassificeras det i former:

 1. Den initiala eller stationära formen av slemhinneskada. En undersökning visar att cellförändring endast finns i det övre segmentet av slidan. I detta fall påverkar sjukdomen inte nya vävnader och genomgår inte en omvänd omvandling. Den stationära typen av vävnadsförskjutning kännetecknas av att vara i det initiala tillståndet under lång tid. I detta fall väljer läkare ofta en vänta-och-se-taktik och vidtar inga korrigerande åtgärder..
 2. Inflammation av livmoderhalsen i en progressiv form. Under diagnosen detekteras utloppet av det cylindriska epitelet till det ställe för vilket förekomsten av denna typ av epitel inte är karakteristisk. Om processen åtföljs av aktiv celldelning kan du se cystiska formationer av olika former och storlekar. En progressiv typ av inflammation kräver obligatorisk behandling. Okontrollerad celldelning kan leda till en malign tumör..
 3. Läkningsprocessen i det cylindriska epitelets utgång till lägenheten. En undersökning visar att de patologiska områdena är försenade och naturlig epitelvävnad bildas på dem. Detta tillstånd orsakar vanligtvis inte ångest och kräver inte medicinskt ingripande..
 4. En komplicerad form av inflammation. Detta tillstånd utvecklas till följd av infektion i vagina eller livmoderhalskanalen. Vävnadsändring beror på det negativa inflytandet av patogena mikroorganismer.
 5. Den kroniska processen utvecklas på grund av bristen på medicinsk vård. Ofta finns hos kvinnor som ignorerar besök hos gynekologen. Prognosen för den kroniska sjukdomsförloppet är alltid individuell, beroende på sjukdomens varaktighet och hastigheten på cellspridningen..

Efter att ha fastställt sjukdomsformen och fastställt dess orsaker kan läkaren välja lämplig terapi för patienten.

Orsaker till förekomst

Kan provocera utvecklingen av sjukdomen:

 • ärftlig predisposition - en förändring i epitelvävnad inträffar under fostrets utveckling på grund av genetiska avvikelser;
 • hormonella förändringar - ofta bestäms lagerläggningen av en typ av epitel på en annan under puberteten, början av puberteten, graviditeten och efter förlossningen;
 • skada på halsvävnaden - komplicerat arbetskraft, kirurgiska ingrepp, skador blir en provokatör;
 • instrumentella ingripanden - behandling och diagnos av intrauterina patologier;
 • infektion med specifika och icke-specifika mikroorganismer.

I riskgruppen ingår kvinnor med försvagat immunsystem, dåliga vanor och de som tar orala preventivmedel. En epidermiserande process kan uppstå vid förvärring av HPV och herpetisk infektion. Det kan vara ganska svårt att bestämma den provocerande faktorn. Därför studerar läkaren vid kontakt med en kvinna anamnesen och lär känna den kliniska bilden i detalj, varefter hon utser en diagnos.

symtom

Hos många patienter har sjukdomen inga karakteristiska tecken. Ibland uppstår smärta i bäckenet, vilket kan förbättras genom sexuell kontakt. Efter friktion med livmoderhalsen finns det en mild blödning. Det kan provocera: intimitet, användning av tamponger, douching.

Med en sjukdom i ett kroniskt skede har en kvinna inga tecken, förutom obehag efter samlag. Det finns inga nervändar på livmoderhalsens yta, så det finns ingen konstant akut smärta.

Om villkorligt patogena eller patogena mikroorganismer har blivit en provokatör av epidermal inflammation, utvecklar patienten rikligt med vaginal urladdning med en obehaglig lukt, välbefinnandet förvärras, prestanda minskar och hypertermi uppträder.

Diagnostiskt minimum

Före behandlingen utförs en diagnos, inklusive:

 • inspektion med speglar;
 • smet från livmoderhalsen;
 • cytologisk undersökning;
 • kolposkopi;
 • biopsi
 • blodprov för latenta infektioner;
 • bestämning av hormonell status;
 • Ultraljudscanning.

Eftersom dysplasi är en komplikation av denna process är det nödvändigt att utesluta den under undersökningen. När atypiska celler detekteras etableras stadiet i den patologiska processen och en individuell korrigeringsteknik väljs.

Konservativa metoder

Om, som ett resultat av en omfattande undersökning, en läkande form av inflammation upprättas, rekommenderas en kvinna immunmoduleringsterapi och tar vitaminer.

Med en initial förändring i epitelvävnad eller en liten skala av spridningen av den patologiska processen utförs konservativ terapi. Patienten förskrivs antimikrobiella, antiseptiska, antivirala eller antifungala läkemedel med systemisk verkan - beror på diagnosresultaten. I framtiden rekommenderas det att ta mediciner för att återställa vaginal mikroflora. För att eliminera smärta och andra obehagliga symtom föreskrivs NSAID och antispasmodika. För blödning rekommenderas hemostatiska läkemedel..

Kirurgiskt ingrepp

Med en snabb ökning av symtomens styrka eller frånvaron av ett positivt resultat från en konservativ teknik rekommenderas kirurgisk ingripande. Moderna metoder för minimalt invasiv kirurgi kan eliminera endocervikos första gången utan obehagliga konsekvenser i framtiden. Om patienten vill få barn är det nödvändigt att meddela en specialist. I detta fall väljer läkaren mindre traumatiska metoder som inte orsakar vävnadsbildning och utesluter risken för infektion.

I gynekologi används:

 • diatermokoagulation - behandling av vävnader med elektrisk ström;
 • kryodestruktion - bearbetning vid låga temperaturer;
 • radiovågor - förångning av patologiska celler utförs;
 • laser - skär ut atypiska områden och har en antiseptisk effekt.

Användningen av kemikalier ses sällan. Behandling med läkemedel som har en toxisk effekt på patologiskt lokaliserade celler visar inte ett så snabbt resultat och kräver en upprepning av proceduren..

Folkrättsmedel

Traditionell medicin erbjuder många växtbaserade läkemedel för att eliminera endocervikos. Trots den positiva feedbacken om metoderna är det nödvändigt att konsultera en läkare om deras användning.

Kvinnor använder aktivt:

 • kalendula för douching;
 • honungspinnar;
 • tinktur i bor livmodern;
 • mikroclyster med aloe.

Vid användning av folkrecept måste man komma ihåg att vaginal bevattning och douching är förbjuden om det är en aktiv inflammatorisk process. Bad och uppvärmningskompresser rekommenderas inte om en kvinna har endometrios eller har tumörer i bäckenet.

Slutsats

Ett karakteristiskt tecken på cervikala problem är den periodiska frigörelsen av blod, som inte har något att göra med menstruation. Ofta inträffar det efter intimitet, fysisk aktivitet. Om det finns en sådan oro måste du definitivt träffa en läkare. Med tiden kan förändrad epitelvävnad lugnt degenerera till cancer.

Endocervicitis

Lästid: min.

Den kvinnliga kroppen är mer sårbar för olika patologier. I en kvinnas kropp påverkas reproduktionssystemets organ oftast av sjukdomar. För närvarande är den kvinnliga endocervicitis sjukdomen ganska utbredd. Vilken typ av diagnos är det här??

Diagnosen endocervicit är en inflammatorisk process som påverkar slemhinnan i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Nästan alla kvinnor i åldrarna 18-45 år har stött på denna sjukdom minst en gång i sitt liv. Det är karakteristiskt att endocervicit inte förekommer bland flickor som ännu inte har haft menstruation. Hittills förknippas sjukdomens prevalens med konstant stress, en minskning av immunitet mot bakgrund av ett miljöproblem i miljön..

Vad är endocervicit hos kvinnor? Detta är ett patologiskt tillstånd i slemhinnan, som utgör ett hot mot en kvinnas allmänna hälsotillstånd. Tyvärr är de flesta kvinnor, i röran med dagliga problem, inte uppmärksamma på symtomen på sjukdomen. Faran för sjukdomen i den ytterligare spridningen av den inflammatoriska processen, som både kan stiga upp till livmodern och bukorganen och ner till slemhinnan i vaginalväggarna (kolpit).

Cervikal endocervicit, vad det är nödvändigt att förstå, och med mindre förändringar från utflödet eller med manifestationen av andra symptom, kontakta omedelbart en läkare. I avsaknad av terapi går processen in i en kronisk kurs, som är svår att diagnostisera i framtiden, men leder till allvarliga konsekvenser, upp till infertilitet. Så, ändå, vad som är endocervicit, i gynekologi används detta begrepp med avseende på förändringar som inträffar i livmoderhalsen i livmoderhalskanalen, vilket med en lång kurs leder till hyperplastiska förändringar och utveckling av mer allvarliga patologier.

En viktig punkt för att förstå sjukdomen endocervicit (vad är det), i gynekologi är tolkningen av laboratorie- och instrumentstudier. När man bestämmer orsaken och förstår sjukdomens natur är det nödvändigt att utföra:

 • cytologisk analys av en smuts som tas från livmoderhalskanalen med en speciell borste. Denna analys kommer att visa möjliga strukturella förändringar i epitelet, närvaron eller frånvaron av atypi. Bestämningen av cellstrukturen gör det möjligt för oss att utvärdera graden av omfattning och djup hos skadorna genom den inflammatoriska processen. I framtiden kommer ett cytogram att låta dig övervaka svaret under behandlingen;
 • en utökad kolposkopi gör det möjligt att visuellt bestämma fokusen för sjukdomens spridning, samt bekräfta stadiet i den patologiska processen;
 • ta ett smet för att bestämma floraen i vaginalmiljön för att identifiera ett möjligt orsakande medel för livmoderhalskanalens patologi;
 • en histologisk undersökning av det tagna biomaterialet kommer att eliminera maligniteten hos den inflammatoriska processen;
 • ett smutsprov för att bestämma det bakteriologiska medlet och dess känslighet för vissa antibakteriella läkemedel;
 • PCR-studie för att upptäcka sjukdomar orsakade av sexuell infektion;
 • ultraljuddiagnos av bäckenorganen visar karakteristiska förändringar i livmoderhalsen. Om förtjockning av väggarna i livmoderhalskanalen upptäcks bekräftar lätt deformation av livmoderhalsen endocervicit. Vilken typ av sjukdom är det under vilket det är obligatoriskt att konsultera specialister som specialist på infektionssjukdomar, en immunolog, en onkolog och i vissa fall en TB-läkare.

Samråd med dessa specialister är nödvändigt på grund av att orsaken till sjukdomen kan vara medel för olika etiologier och för att de bekräftas eller undantas, hänvisas de till specialiserade specialister..

Dessutom förblir frågan öppen om hysteroskopi kan göras med endocervicit. Trots dess informativitet rekommenderas metoden inte särskilt i det akuta stadiet av den inflammatoriska processen. Detta kan provocera spridningen av den patologiska patogenen och den inflammatoriska processen, som hotar med allvarliga konsekvenser.

ICD-klassificering

För närvarande är problemet med sjukdomen endocervicit (ICD-kod 10-N72) en ganska vanlig patologi bland den kvinnliga befolkningen, särskilt avser detta reproduktionsåldern. Patologi kännetecknar den inflammatoriska processen som förekommer i livmoderhalsen i livmoderhalsen.

Som redan nämnts är patologi karakteristisk för unga kvinnor, mindre ofta hos kvinnor i klimakteriet. Detta beror på kroppens funktionella egenskaper..

I vissa fall tror man att endocervicit enligt ICD 10 är en sjukdom med exocervicit. Detta yttrande är felaktigt, trots att sjukdomarna är krypterade med en kod, de har olika lokalisering av den inflammatoriska processen.

Sjukdomen har flera former, liksom grader av manifestation. Denna klassificering betraktas som intern och gäller inte kodningen enligt International Classification of Diseases från den 10: e revideringen. Oändlig diagnos av sjukdomen medför allvarliga konsekvenser där processen går till andra nosologiska enheter och följaktligen ersätts ICD-koden.

Endocervicit tillhör den 14: e klassen, sjukdomar i urin- och reproduktionssystemet, men på grund av det faktum att det finns ett stort antal sjukdomar och deras orsaker tilldelades det i ett separat block. Endocervicit är en inflammatorisk sjukdom i reproduktionsorganen hos kvinnor, vilket betyder att den tillhör block N70-N77. Detta block innehåller alla sjukdomar som är inflammatoriska till sin natur och lokaliserade i könsorganen.

Jag vill notera att endocervicit (ICD 10-N 72) och exocervicit med manifestationer av samtidigt patologier, såsom erosion i livmoderhalsen, intraepitelial dysplasi i varierande grad, eller utan dem är krypterade under samma kod.

Det är också värt att dela upp denna process i:

 • akut endocervicit;
 • subakut endocervicit;
 • kronisk endocervicit, och under graviditeten kan denna process ofta förvärras.

orsaker

Endocervicit: orsaker

Orsakerna till endocervicit är många

Det finns ett stort antal faktorer för att aktivera den inflammatoriska processen i slemhinnan i livmoderhalskanalen. Dessa kan vara olika patogener av smittsam uppkomst. Konventionellt är orsakerna till endocervicit uppdelade i specifika, som inkluderar opportunistiska mikroorganismer och icke-specifika sådana som är källor till sexuellt överförda infektioner.

Symtom och behandling av endocervicit hos kvinnor beror på etiologin i processen.

Man måste komma ihåg att sjukdomen inte utvecklas under förhållanden med endast närvaro av medel. Frågan uppstår: vad kommer endocervicit från? Efter det att patogenen kommer in, kräver den fortsatta sjukdomen provocerande faktorer, som inkluderar:

 • samtidigt inflammatoriska processer i könsorganen;
 • mekaniskt trauma mot livmoderhalsen;
 • en allergisk reaktion mot spermicidala medel;
 • åldersrelaterade förändringar i livmoderhalsen, mot bakgrund av hormonella störningar;
 • prolaps eller prolaps av livmodern;
 • minskad immunitet i kombination med dåliga vanor;
 • kaotiskt sexliv med olika sexpartners;
 • kränkning av personlig hygien;
 • okontrollerad tillämpning av traditionella medicinska metoder (douching) med kemiskt aktiva ämnen.

symtom

Endocervicit hos kvinnor: symtom och behandling

En sådan vanlig sjukdom som endocervicit, symtom och behandling hos kvinnor väcker många frågor. Först och främst bör det noteras att symtomen på endocervicit och sedan behandlingen till stor del beror på ett antal skäl. De kliniska manifestationerna av sjukdomen påverkas av patogenen, formen och graden av kursen.

Således, i det akuta och subakuta stadiet, manifesterar sig sjukdomen med följande symtom:

 • riklig urladdning med endocervicit av en annan karaktär, som bestäms av patogenen, en obehaglig lukt;
 • svår klåda och sveda i det yttre könsdelområdet;
 • smärtsyndrom som uppstår under samlag och kvarstår efter det;
 • kontaktblödning på grund av skada på inflammerade fartyg;
 • urinationsstörning, åtföljd av obehagliga upplevelser i form av brännande känsla;
 • konstant värkande smärta i nedre del av buken, som kan stråla till ländryggen;
 • spotting i mitten av menstruationscykeln finns ofta i patologi atrofisk form av endocervicit.

Det akuta steget i frånvaro av behandling övergår till subakut och kronisk endocervicit. Den uttalade kliniska bilden ersätts av suddiga symtom som är svåra att känna igen. Utsläpp med kronisk endocervicit blir knappt och liknar ett lerigt slem i konsistens.

Med sjukdomens kronik rör sig den inflammatoriska processen i en stigande linje till andra organ och vävnader. Vid en lång process noteras också diffusa förändringar i endometrium. Ekon av endocervicit registreras med en studie som en ultraljudssökning. Denna metod är hjälp, eftersom det enligt resultaten av en ultraljudssökning är omöjligt att ställa en diagnos. Tecken på endocervicit på ultraljud ser ut som en förtjockning av väggarna i livmoderhalskanalen, heterogeniteten i livmoderhalsens struktur bestämmes. Det huvudsakliga tecknet på en långvarig inflammation är bildandet av nabotcyster, som är väl visualiserade med ultraljud.

Jag vill också notera att symtomen på sjukdomen beror på manifestationerna av samtidig patologi. Med svampens natur är sjukdomen ostliknande med en karakteristisk lukt. Livmoderhalsen är mindre svullen, men fortfarande hyperemisk. Med klamydia observeras utsläpp praktiskt taget inte, i sällsynta fall kan små och ogenomskinliga blandas med purulent urladdning.

Med gonokockinfektion kommer utsläppet att vara purulent till sin natur med en skarp obehaglig lukt, men sådana manifestationer är karakteristiska för det akuta stadiet. I grund och botten har symtomatologin på sjukdomen en livlig bild i den akuta processen, och i remissionstadiet är kursen asymptomatisk.

cytogram

Cytogram av endocervicit vad är det

Cytologisk analys av det tagna materialet från livmoderhalsen gör det möjligt för oss att bedöma strukturella förändringar i slemhinnan samt identifiera närvaron av atypiaceller. Dessutom låter en cytologisk undersökning analysera kroppens svar på infektion. Med en cytologisk undersökning är det också möjligt att bestämma typen av skador och förändringar i fodringsepitelet. För resultatets noggrannhet tas utstryk separat från livmoderhalsens vaginala del och även från livmoderhalsens livmoderhalskanal.

Cytogrammet motsvarar den inflammatoriska processen (endocervicit) i fallet när under studien förändringar som kännetecknar inflammationen är synliga: degenerativa, reparativa förändringar. Atypia celler av inflammatorisk art med specifika kärnor och cytoplasma. För att bekräfta diagnosen är också närvaron av tecken på skvammetaplasi, hyperkeratos, parakeratos i analysen nödvändig.

Cytogrammet motsvarar exo-endocervicit, vilket innebär att följande bild kommer att finnas i analysresultaten:

 • när man beskriver en smet från livmoderhalsens vaginala del kommer närvaron eller frånvaron av stratifierat skivepitel att beskrivas, och vilken typ av reaktion det är, till exempel, 3-4 typ. Det är viktigt att det inte finns några tecken på atypi. I analysen kommer också att bestämma slem, vita blodkroppar och eventuellt röda blodkroppar;
 • vid beskrivning av en smet från livmoderhalskanalen, med endocervicit, epitelceller (ett stort antal), kommer tecken på hyperplastiska förändringar med eller utan atypiaceller att bestämmas. I de flesta fall bekräftas diagnosen om celler i det meteplaterade epitelet bestäms i cytogrammet. I det akuta stadiet kommer det att finnas ett stort antal vita blodkroppar, eventuellt närvaron av ett litet antal röda blodkroppar.

Cytologisk analys är en viktig diagnostisk punkt i klassificeringen och vidare behandling av livmoderhalspatologi.

Ekon av endocervicit är mycket svåra att känna igen

Klassificering

Endocervicit är en sjukdom som har sin egen klassificering. Tack vare den befintliga klassificeringen är det möjligt att mer exakt bestämma sjukdomen, som i framtiden kommer att göra det möjligt för dig att välja lämpliga behandlingsmetoder.

Endocervicit kan vara av den kliniska manifestationen av sjukdomen:

 • akut enocervicit, plötsligt uppstår med livliga kliniska manifestationer;
 • subakut enocervicit, med mindre levande symtom, men inte heller i remission;
 • kronisk endocervicit har en oklar klinisk bild med periodiska förvärringsstadier.

Klassificering av endocervicit efter typ av provokationsmedel:

 • specifik exocervicit (klamydial, gonokock och andra), vars orsaker är STI;
 • ospecifik exocervicit, vars orsak i de flesta fall är villkorligt patogen flora (svampar, bakterier). Dessa är bakteriella, candidala och andra typer av endocervicit. I grund och botten är namnet på patologin överensstämmande med det provocerande medlet.

Med tanke på aktiviteten för utvecklingen av den inflammatoriska processen i livmoderhalsslemhinnan delas endocervicit upp i:

 • minimal endocervicit, kännetecknad av dess minsta manifestationer (asymptomatisk kurs);
 • måttlig endocervicit, när den kliniska bilden raderas, men det finns en plats att vara, vilket orsakar ångest hos kvinnor;
 • uttalad endocervicit fortsätter med uttalade kliniska manifestationer som är karakteristiska för den akuta fasen.

Enligt spridningen av den inflammatoriska processen kan endocervicit vara:

 • fokal endocervicit, påverkar den inflammatoriska processen enskilda delar av livmoderhalsen i livmoderhalskanalen. I de flesta fall är fokal endocervicit karakteristiskt för det akuta stadiet av sjukdomen;
 • diffus endocervicit påverkar hela slemhinnan i livmoderhalsen och leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen i andra organ i det lilla bäckenet;
 • atrofisk endocervicit är karakteristisk för åldersrelaterade förändringar i livmoderhalsvävnaden, särskilt tunnning av slemhinnepitel i livmoderhalskanalen.

Det bör noteras att med ett större område med drabbade vävnader är den kliniska bilden av sjukdomen mycket ljusare och mer karakteristisk, vilket underlättar diagnosen. Separat vill jag lyfta fram akut endocervicit, som i de flesta fall förekommer mot bakgrund av samtidigt patologier av bäckeninflammatorisk karaktär. Den akuta formen av sjukdomen är orsaken till många punkter i klassificeringen. I avsaknad av behandling eller om det är felaktigt valt, fortsätter den akuta fasen till stadiet av den subakuta kursen, när manifestationerna avtar, men sjukdomen försvinner inte. Och senare, med självmedicinering eller frånvaro av effektiv behandling, utvecklas kronisk endocervicit.

Detta är en form av endocervicit där det inte finns några kliniska manifestationer, och patogenen upptäcks inte. Vid undersökning i speglarna på livmoderhalsen, cikatricial vävnad som är resultatet av sjukdomen och dess behandling kommer att vara synlig.

Klassificeringen av sjukdomen gör att gynekologer kan bestämma en mer exakt diagnos. Korrekt diagnostiserat löfte om framgångsrik terapeutisk effekt.

Hur man behandlar endocervicit?

Behandling av cervikal endocervicit syftar till att eliminera dess orsaker och kliniska manifestationer, beroende på patogen. De grundläggande principerna för behandling av inflammation i livmoderhalsen i livmoderhalsen är ett individuellt urval av behandlingsregimer. Cervicit är en sjukdom som kräver ett integrerat tillvägagångssätt, så monoterapi kommer inte att ha önskad effekt.

I det första steget är det nödvändigt att agera direkt mot orsaken till den patologiska processen, sedan eliminera sjukdomens manifestationer och i slutändan stärka resultatet genom att öka immuniteten.

Endocervicit hur man ska behandla

Naturligtvis, som vid behandling av andra patologier i bäckenorganen, kan behandling naturligtvis vara konservativ och kirurgisk. Framöver används kirurgiska behandlingar på kroniska former av endocervicit. för att stoppa den ytterligare spridningen av processen.

Läkemedel för behandling av endocervicit

Låt oss återgå till konservativa metoder för behandling av endocervicit. Läkemedel förskrivna för patologi har flera doseringsformer. Det är viktigt att förstå att lokal exponering för sjukdomens fokus inte är tillräcklig, därför rekommenderas det att ta läkemedel både lokalt och inuti.

Med en viral etiologi av sjukdomen föreskriver läkare antivirala läkemedel, såsom Viferon, Acyclovir och andra. För närvarande kan apotekskedjor tillhandahålla ett ganska stort antal läkemedel som representeras av gruppen. Men de mest effektiva och mest använda är ovanstående läkemedel. Dessutom kan dessa läkemedel användas omfattande (både lokalt och internt) för att få en snabb effekt..

När ett mikrobiellt medel detekteras förskrivs antibakteriella läkemedel. Eftersom klamydia och gonokocker huvudsakligen är det orsakande medlet för patologin, är representanter för tetracyklinserien och makrolidderivat de läkemedel som väljs. Om flera orsaker till endocervicit identifieras, upprättas en behandlingsregim som tar hänsyn till varje komponent individuellt.

Vaginala suppositorier är effektiva för endocervicit candidiasis. Med denna administrationsmetod verkar läkemedlet direkt i fokus för sjukdomen.

Tillsammans med de listade läkemedelsgrupperna är restaurering av vaginal mikroflora också viktig. Under den inflammatoriska processen störs balansen mellan bakterier och bakterier som är karakteristiska för den vaginala miljön. För att återställa en hälsosam vaginalflora används läkemedel som Atzilact och Bifidobacterinum. Dessa läkemedel rekommenderas inte bara för diagnos av endocervicit. Behandling, ljus (som är bättre) kan namnet vara annorlunda. Varje läkemedelshandelsföretag ger sitt eget namn. Viktigt är de aktiva substanserna som utgör deras sammansättning. Läkaren rekommenderar vilka som är effektiva men som regel kan patienter som förlitar sig på deras materiella förmågor få andra liknande läkemedel.

Förskrivning av antiseptiska läkemedel för att bibehålla renhet i slidan och för att förhindra inträde av en ny patogen är ganska viktigt. Det oftast rekommenderade läkemedlet är Hexicon suppositorier, som innehåller klorhexidin. Betadinsuppositorier, som också har en antiseptisk och antiinflammatorisk effekt, har visat sig väl..

Det rekommenderas också användning av immunstimulerande läkemedel och vitaminkomplex för att stärka allmän immunitet. I vissa fall söker du råd och rekommendationer från en immunolog.

Så, eliminera orsaken till sjukdomen och ta bort de akuta symtomen på sjukdomen, enligt indikationer, fortsätt med kirurgiska metoder. Bland kirurgiska metoder föredras minimalt invasiva milda metoder. Sådana metoder inkluderar laserförångning, radiovågsterapi med Surgitron-apparaten, såväl som med mindre skador i det kemiska preparatet Solkovagin..

Efter kirurgisk behandling av endocervicit (behandling), suppositorier som är bättre att använda för regenerering av livmoderhalsvävnad. Sådana suppositorier är Betadin, Hexicon samt ljus med havtornsolja.

För närvarande utövar jag ofta fysioterapeutiska metoder för behandling av endocervicit. Elektrofores med magnesiumsulfat och andra läkemedel i livmodern föreskrivs. Dessutom används tekniken för elektrofores med intracervikala elektroder i stor utsträckning..

Endocervicit: behandling med folkläkemedel

Traditionella medicinska metoder rekommenderas som hjälpmetoder för lokal exponering, men du bör inte välja dina egna metoder för att använda växtbaserade preparat. Självbehandling med alternativa metoder för endocervicit rekommenderas inte, självmedicinering kan leda till en förvärring av sjukdomsförloppet. De vanligaste metoderna för traditionell medicin är douching med avkok. För beredning av avkok, använder jag kamomill-, kalendula- och celandinblommor, som har en antiinflammatorisk och läkande effekt. Dessutom används havtornsolja hemma för att blötlägga tamponger och injicera dem över natten. På samma sätt kan du använda avkok för douching.

Med en kombination av alla behandlingsmetoder och i rätt tid att söka kvalificerad hjälp som resultat leder det till en fullständig återhämtning, varefter förebyggande åtgärder bör följas strikt.

Graviditet

Endocervicit och graviditet

För närvarande planerar tyvärr få graviditet. Oftast blir graviditet en överraskning, både för en kvinna och för sin partner. I de fall då en kvinna planerar en graviditet genomgår hon alla nödvändiga undersökningar och laboratorietester, därför är det inte svårt att utesluta en kombination av graviditet och cervicit.

Men i praktiken stöter gynekologer ofta på problemet med endocervicitsjukdom under tidig graviditet. Detta kan leda till ett antal konsekvenser och komplikationer under graviditeten. På grund av många kontraindikationer är behandling av endocervicit under graviditet svårt.

Dessutom är endocervicit ett stort hot mot modern och barnet under förlossningen. Därför kan barnet infekteras under förlossningskanalen och modern utvecklar endometrit.

Det är ingen hemlighet för någon att sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet är utbredda nu. Sådan patologi är mer utsatt för kvinnor. Att veta detta är många av dem intresserade av sjukdomar som "cervicit" och "endocervicitis." Vad det är? Ett foto av symtom och kliniska manifestationer är ett visuellt hjälpmedel för att bekanta dig med denna patologi. Ofta är manifestationerna av en eller annan patologi liknande och kan endast differentieras efter en ytterligare diagnos. Till det allmänna begreppet cervicit (inflammation i livmoderhalsen) inkluderar exocervicit och endocervicitis. Ett foto av denna inflammatoriska process visar tydligt svullnad i livmoderhalsen, dess hyperemi. Dessutom visualiseras ofta med den kroniska formen av endocervicit specifika nabotcyster, erosionsområden och livmoderhalsdysplasi..

Jag vill notera att den kliniska bilden i akut, subakut och kronisk process är annorlunda. Vanligtvis beskrivs stadiet och formen av sjukdomen under fotot. Dessutom, med olika patogener, har urladdningen ett annat utseende från varandra. Vid gonokockinfektion kommer fotot att visa en gul (purulent) urladdning, och med klamydia, tvärtom, skumvitt.

recensioner

Varje kvinna älskar sig själv och tar hand om sin hälsa, men ibland råder sjukdomen fortfarande. I sådana situationer finns det många frågor som kvinnor försöker hitta svar på egen hand. Det viktigaste är hur man behandlar en sådan sjukdom (endocervicit). Recensioner av kvinnor som har stött på detta problem är värdefull information. För att kvinnor ska kommunicera med varandra för att utbyta erfarenhet av behandling skapas forum. Forumet har mycket information om kliniker som hanterar sådana frågor. Behandlingsregimen för varje kvinna väljs också individuellt, så att du kan lära dig om flera metoder samtidigt.

Endocervicit: behandling, recensioner

I de flesta fall har konservativ terapi ett visst mönster. Som regel väljs läkemedel enligt de resultat som erhållits för att identifiera orsakerna till den inflammatoriska processen. Många kvinnor berömmer också radikala åtgärder, såsom laserförångning och radiovågsterapi. Dessa är de mest skonsamma metoderna som används hos kvinnor som inte är noll. Dessutom har forumen ett stort antal recensioner om traditionell medicin.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Som bevisats av en försening i menstruation och brun urladdning

Orsaker till brunt urladdningInnan man beslutar om orsaken till förseningen i menstruationen bör ett antal faktorer beaktas:

  Hur aktivt är en kvinnas sexliv. Hur gammal är en kvinna. När brun urladdning dök upp. Hade kvinnan bäckensjukdomar.
...

Efter klimakteriet började menstruationen

Efter cirka fyrtio år börjar en svår period i en kvinnas liv, under vilken hennes reproduktiva funktion bleknar. Allt börjar med premenopaus under vilken menstruationscykeln blir oregelbunden, sekretionsvolymen och menstruationens varaktighet ändras....

Varför menstruationen började 14 dagar efter föregående?

Varje frisk kvinna i en viss ålder börjar menstruationsflödet. De går varje månad, och varje förändring i cykeln signalerar en förändring i kroppen....