Allt om hormoner vid endometrios - faran för hormonterapi och alternativa behandlingar

Ansvarsfrihet

Hej bloggläsare! Idag kommer vi att prata om den vanliga patologin som möts av upp till 50% av kvinnorna i reproduktionsperioden i olika delar av världen. Detta är endometrios. Sjukdomen leder till en kränkning av menstruationscykeln, smärta och infertilitet. Därför är det så viktigt att känna till de första tecknen på en sjukdom och rådfråga en läkare i tid. I den här artikeln kommer jag att prata om klassiska och alternativa terapimetoder, hur man kan förhindra sjukdomen med hjälp av folkrecept. Hormoner vid endometrios upptar en viktig plats i behandlingen. Men hormonterapi har kontraindikationer och biverkningar, vilket kan skada hälsan. Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att samla in mer information och dra rätt slutsatser..

Endometrios - essensen av sjukdomen, orsaker, symtom, konsekvenser

Endometrios är spridningen av livmoderens inre foder på grund av hormonell obalans. Endometriet kan växa djupt in i muskelskiktet i organet, lokaliserat på äggstockarna, äggledarna, i bukhålan och till och med i lungorna i lungan. Denna vävnad är hormonkänslig, oavsett distribution. I livmodern, vid normal lokalisering, avvisas den i början av menstruationscykeln, vilket leder till regelbunden fysiologisk blödning. I endometriet, som har spridit sig till andra organ, sker samma processer. Blödning och blödning leder till inflammation i organen, uppkomsten av vidhäftningar och smärta.

Vilka hormoner är involverade i endometrios? Kvinnliga könsorgan - östrogen och progesteron. Samtidigt ökar östrogener och progesteron är bristfälligt, detta hormon saknas hårt i kroppen.

En sådan obalans leder till patologisk aktivitet hos endometrioidvävnad. Enligt WHO: s organisation tar endometrios 3: e plats i förekomsten av gynekologi efter inflammatoriska processer och fibroider. Med myom är skador på livmoderns inre foder ett vanligt fall. Oftare förekommer patologi hos utsatta kvinnor, i vilka hormonell obalans utvecklas mot bakgrund av exponering för negativa faktorer..

Endometriosis riskgrupper:

 • operationer i livmodern (kejsarsnitt, curettage, avlägsnande av submukosala noder);
 • diatermocoagulation (termisk cauterization) av livmoderhalsen;
 • aborter
 • grov palpation av livmodern under diagnos eller operation;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • autoimmun patologi;
 • genetisk predisposition.

Orsaker till östrogenökningar kan vara förknippade med infertilitet.

Endometrios förekommer ofta hos kvinnor som inte är noll. Åldern 35-45 år ingår också i listan över riskgrupper..

Beroende på lokalisering av endometriotisk vävnad, skiljer sig flera typer av sjukdomar:

 • inre (könsorgan) - endometriet växer djupare in i livmodern;
 • extern (extragenital) - vävnad sprids till andra delar av livmodern eller närliggande organ.

Sjukdomen kan vara asymptomatisk under lång tid (upp till 10 år från början av patologiska förändringar). Trots välbefinnande utvecklas sjukdomen och skadar kvinnors hälsa.

Därför är det viktigt att genomgå en årlig förebyggande undersökning av en gynekolog för att diagnostisera sjukdomen i tidiga utvecklingsstadier. De första förändringarna kan upptäckas genom ultraljud av bäckenorganen, med kolposkopi, undersökning på en stol med speglar.

Kliniska tecken på endometrios:

 • ihållande dragvärk i nedre del av buken;
 • ökat obehag under tarmrörelser, urinering, samlag;
 • smärtsam och tung menstruation;
 • fläckar före och efter menstruationsblödning;
 • irritabilitet, nervositet, ökad ångest.

En farlig konsekvens av endometrios är infertilitet. Sjukdomen utvecklas hos kvinnor i reproduktiv ålder, och att få ett barn blir en svår uppgift. I avancerade fall är infertilitet dåligt konservativt, och kirurgi är den enda chansen att återhämta sig..

Internationella protokoll för behandling av endometrios - vad läkare erbjuder

Modern gynekologi använder internationella protokoll som innehåller en lista över viktiga och komplementära läkemedel.

Hormoner för endometrios föreskrivs för alla typer av sjukdomar. För behandling används läkemedel som jämnar den hormonella bakgrunden, minskar aktiviteten hos endometriotisk vävnad och blockerar tillväxten utanför livmodern.

De viktigaste läkemedlen som föreskrivs av läkare enligt internationella protokoll:

 • Kombinerade orala preventivmedel (COC). Innehåller två typer av hormoner - östrogener och progestiner. Förberedelser: Jeanine, Bonade, Klayra, Tri-Regol.
 • Antigonadotropins. De har en antiöstrogen effekt. Förberedelser: Danazol, Gestrinon.
 • Gestagener. Sänk östrogennivåerna, har antiinflammatoriska effekter, bromsa tillväxten av endometrioidvävnad.
 1. Icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) lindrar inflammation och obehag i bäckenområdet.
 2. Smärtstillande analgetika.
 3. Lugnande medel för att förbättra den känslomässiga bakgrunden.

Nu vet du hur läkare behandlar endometrios. Hormonala läkemedel ingår i den obligatoriska terapilistan. Och detta är en hälsorisk.

Konsekvenserna av hormonterapi

Hormoninnehållande läkemedel har inte alltid en snabb effekt i behandlingen av endometrios. Ofta återkommer sjukdomen några månader efter avslutad terapiförlopp. Därför måste du ta sådana läkemedel under lång tid. Detta medför ytterligare ett problem..

Hormonala läkemedel har allvarliga biverkningar, vilket påverkar hälsan negativt. Som ett resultat av konstant terapi störs funktionerna i många organ: matsmältningen, det endokrina och nervsystemet, förändringar påverkar den sexuella och mentala sfären.

Kombinerade orala preventivmedel kan orsaka ihållande huvudvärk, ökat blodtryck, depression, sömnlöshet, vaginal blödning, minskad sexdrift och viktökning på grund av ökad aptit. Långtidsanvändning av läkemedel ökar risken för djup venetrombos i benen, vilket leder till en livshotande komplikation - lungemboli. Under behandlingen utvecklas persistent trast..

Antigonadotropiner orsakar huvudvärk, torr hud, håravfall, överdriven svettning, värmevallningar, mjukning av ben och ökar risken för sprickor. Progestogener administreras ofta med den intrauterina anordningen, vilket kan orsaka infektion i livmodern och inflammation i bäckenorganen. Alla biverkningar härrör från det faktum att hormoner är berusade i 6 månader eller mer, och i vissa fall föreskrivs terapiförlopp för livet.

Användbar video om endometrios

Alternativa terapimetoder

En rimlig fråga uppstår - hur man ska behandla endometrios, om inte hormoner? Det finns icke-traditionell terapi, som, när den appliceras i tid och på rätt sätt, stoppar utvecklingen av sjukdomen och tar bort alla obehagliga symptom. I folkrecept används medicinska örter och medicinska avgifter. Behandlingen är lång, men säker för hälsan. Naturläkemedel har ingen toxisk effekt på kroppen och orsakar sällan biverkningar..

Så med endometrios underskattas progesteron vanligtvis, och detta förvärrar balansen mellan östrogen och progesteron med ett överskott mot östrogen. Följaktligen måste vi med örter och andra metoder höja progesteron under den andra halvan av cykeln från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln, och ta bort östrogener i den första halvan av cykeln, från den första till den 14: e dagen av cykeln. Hur man normaliserar progesteron, jag skrev en artikel separat, läs här. Jag kommer att skriva kort att Abrahams träd och vilda yams kommer att göra här. Och måste också minska östrogen, om det produceras i stora mängder, mer om östrogen här.

Tinktur och avkok av hemlock från maria rot

Sällsynta medicinalväxter som är svåra att få på ett apotek, men växtläkare har alltid dessa växter. Behandlingen är bättre att börja med tinktur och avkok. Tinktur framställs av 50 gram ört och en halv liter vodka. Läkemedlet infunderas på ett mörkt ställe i 2 veckor, skakar behållaren dagligen. Ta en matsked tre gånger om dagen mellan måltiderna.

Buljongen används för douching. Den framställs av 20 gram ört, ångad i ett glas kokande vatten. Behandlingen med tinktur och buljong är inte mer än 2 månader, då kan behandlingen upprepas efter 4-6 veckor. Hemlock och marinrot normaliserar hormoner.

Trots att det här är traditionella behandlingsmetoder är det bättre att kontrollera hormonnivån i blodet. Det är nödvändigt att ta tester för innehållet av östrogen och progestiner efter varje terapiförfarande.

En blandning av propolis och honung

Propolis är ett effektivt botemedel mot många inflammatoriska sjukdomar, förbättrar det lokala blodflödet och har en smärtstillande effekt. För att bereda blandningen är propolis förfryst. Sedan skärs 10 gram av produkten, blandad med 100 gram honung, värms i ett vattenbad under 20-30 minuter tills en homogen massa erhålls. Blandningen filtreras genom en sil, kyls till rumstemperatur. Ta 10 ml tre gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är 2-3 månader, vid behov upprepas behandlingen tills fullständig återhämtning.

Alternativa behandlingar

Det finns alternativ till hormonterapi - traditionella behandlingsmetoder, som nämnts ovan, och traditionella metoder. För att bli av med endometrios används det naturliga preparatet Indol-3. Detta läkemedel har en antitumoreffekt, normaliserar hormonnivåer, har en immunostimulerande och antioxidant effekt. Indole-3 har visat sig i behandlingen av endometrios hos kvinnor som vägrat hormoner och kirurgi.

Behandlingsregimen inkluderar immunmodulatorer (Cycloferon), multivitaminer (Complivit), läkemedel för att förbättra mikrocirkulationen (Trental). Terapi har inte uttalade biverkningar, när kvinnor tar droger får kvinnor inte fett och upplever inte konstant huvudvärk, som vid utnämningen av hormoner.

Endometrios är en vanlig sjukdom som ofta leder till infertilitet. Faran för sjukdomen ligger också i det faktum att behandling kräver användning av hormonella läkemedel med hög risk för komplikationer. För att undvika utvecklingen av sjukdomen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog en gång var sjätte månad. I händelse av att sjukdomen verkar bör en specialist diskutera möjligheterna till alternativ behandling, vägran av hormoner och kirurgi.

Mer om endometrios och orsakerna till dess utseende, hur man bota den utan läkemedel, och även vad man ska göra för att undvika det, berättar gynekologen Zhgaryova i sin föreläsning, se HÄR.

Det är inte alltid möjligt att botas med folkmetoder, men om endometrios upptäcktes i de tidiga utvecklingsstadierna, är chansen för säker behandling stor.

Prenumerera på uppdateringar så att du inte missar intressanta artiklar och rekommenderar din blogg till vänner. Vi ses i följande publikationer!

Hormonala läkemedel mot endometrios

Endometrios är en sjukdom som kännetecknas av spridning av endometrieceller utanför det inre skiktet av livmoderväggen. Vid livmodern endometrios leder endometriotiska lesioner till inflammation i angränsande vävnader, vilket resulterar i vidhäftningar, ärr och cystiska neoplasmer. För att undertrycka foci av sjukdomen väljer läkaren hormonella tabletter för livmodern endometrios.

Kärnan i hormonbehandling av endometrios

Målet med hormonterapi för endometrios är att stoppa tillväxten och minska endometriotiska patologiska tillväxter genom att undertrycka östrogenproduktion. Vissa hormonella läkemedel mot endometrios påverkar äggstockarna som är ansvariga för östrogenproduktion, andra påverkar hypofysen, som är involverad i hormonproduktionen. Hormonterapi utförs på långa kurser..

Det finns tre sätt att behandla sjukdomen:

 1. Imitation av graviditet. Kombinerade hormonella läkemedel tas, som inkluderar östrogen och progestin, som efterliknar graviditetens början i kroppen, vilket blockerar ägglossningen. Separat kan progestin också användas, eftersom det leder till en minskning av storleken på endometriala vävnader..
 2. Imitation av klimakteriet. Hormoner föreskrivs för att minska könshormoner till en minimal koncentration..
 3. Undertryckning av nuvarande ägglossning. För detta föreskriver läkaren mediciner som innehåller syntetiskt androgen, som är ett naturligt könshormon hos män. Dessa mediciner blockerar perfekt ägglossning, men de har många biverkningar..

Gonadoliberin-agonister

Gonadoliberin-agonister återställer sambandet mellan hypofysen, hypothalamus och äggstockarna hos kvinnor med endometrios.

Vid behandlingen av denna grupp läkemedel observeras:

 • utvecklingen av konstgjord menopaus;
 • förlust av känslighet hos hypofysceller;
 • minskad frisättning av gonadotropinföreningar.

Dessa effekter uppstår eftersom gonadotropin binder till gonadoliberinreceptorer som finns i adenohypophys. Genom regelbunden administrering av mediciner upphör frisättningen av gonadotropin. Detta orsakar brist på menstruation..

gestagener

Progestogener är en klass av steroidhormoner som binder till och aktiverar progesteronreceptorn. Beredningar av denna grupp orsakar en avgörande reaktion, bidrar till en minskning av endometrial vävnadstillväxt.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Sådana hormonella tabletter föreskrivs för diagnos av endometrios för att undertrycka FSH, LH och progesteron. Gonadotropinhormonhämmare och antigestagener påverkar äggstockarnas funktion, vilket blockerar östrogenproduktionen och stoppar tillväxten av patologiska endometrieceller.

Apotekspreparat

Ett stort antal hormonella läkemedel för behandling av endometrios säljs på apotek.

Zoladex (Goserelin)

Läkemedlets aktiva substans: goserelinacetat. Goserelin är en syntetisk analog till det naturliga gonadotropinfrisättande hormonet. Vid regelbunden användning hämmar läkemedlet frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket ger en minskning av koncentrationen av östradiol i blodet hos kvinnor. Under behandlingen av endometrios hjälper läkemedlet att minska smärtsyndromet, storleken och antalet endometriotiska fokuser. En 3,6 mg medicinering administreras till axeln eller buken var 28: e dag. Behandlingsförloppet varar i sex månader.

buserelin

Läkemedlet normaliserar hormonbalansen och orsakar tunnare endometrium. Läkemedlets aktiva substans är buserelinacetat. En medicinering finns i form av nässpray och injektion.

Med regelbunden användning av läkemedlet stoppar produktionen av östrogenhormon. Läkemedlets effektivitet manifesteras under 2-3 månaders behandling. I de flesta fall är behandlingskursens varaktighet 6 månader.

Den dagliga dosen av nässprayen är 900 mcg. Doseringen av 1 injektion beror på patientens kroppsvikt. Terapiförloppet är 6 injektioner, som administreras en gång på 4 veckor.

Diferelin

Den aktiva komponenten i en medicin med långvarig verkan är triptorelinacetat. Läkemedlet undertrycker äggstocksfunktionen.

Vid regelbunden användning provoserar läkemedlet början av konstgjord menopaus hos kvinnor. Parallellt med den centrala effekten påverkar läkemedlet perifera receptorer, vilket hjälper till att minska deras känslighet för den faktor som är ansvarig för frisättningen av gonadotropin.

I närvaro av endometrios är dosen 3,75 mg var 28: e dag. Injektionen ska administreras under de första fem dagarna från början av menstruationscykeln. Terapin av sjukdomen kan pågå i upp till 6 månader.

Utrozhestan och Duphaston

Den aktiva komponenten i Duphaston är dydrogesteron, som är ett progestogen som är effektivt när det tas oralt. Den aktiva ingrediensen i Utrozhestan är progesteron. Dessa läkemedel säkerställer fullständigt början av sekretionsfasen i endometriumet, vilket minskar risken för att utveckla hyperplasi.

Beredningarna är i form av tabletter som måste tas under menstruationscykeln. Dufaston ordineras i en daglig dos på 20-30 mg kontinuerligt eller från 5 till 25 dagar av menstruationscykeln. Daglig dos av Utrofestan 200 mg-300 mg.

Födelsekontroll Janine och Yarina

Zhanin och Yarina är hormonella preventivmedel som skyddar mot barnets oplanerade befruktning och undertrycker produktionen av naturliga hormoner i kroppen. De syntetiserade östrogener och gestagener som finns i dessa preparat provocerar upphörandet av endometrial proliferation.

Hormoner från endometrios ska tas en tablett i 21 dagar, börja från en dag av menstruation. Efter detta görs en paus i sju dagar, och sedan börjar mottagandet av ett nytt läkemedelspaket. I de flesta fall föreskriver gynekologer dessa hormoner för 6 menstruationscykler.

Dessa mediciner normaliserar den hormonella bakgrunden och reducerar därmed den patologiska spridningen av endometrium. Emellertid är denna behandlingsmetod effektiv endast med en liten spridning av endometriotiska fokuser.

Mot bakgrund av användningen av kombinerad OK, så negativa reaktioner som:

 • ökning av blodtrycket;
 • ömhet och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • trombos.

Vizanne (Dienogest)

Den aktiva substansen i medicinen är dienogest - ett syntetiskt hormon som är utformat för monoterapi vid endometrios. Läkemedlet har antiandrogena och progestogen effekter. När du använder Vizanne, upphör tillväxten av livmoderns interna slemhinnor initialt, och sedan stoppar arbetet i äggstockarna och menstruationsflödet upphör. Läkemedlet verkar på endometrios genom att hämma de trofiska effekterna av östrogen i förhållande till endometriet..

Du kan börja ta medicinen varje dag i menstruationscykeln. Ta en tablett dagligen (kontinuerligt).

Depo Provera

Ett hormonellt läkemedel som uppvisar antitumoraktivitet. Den aktiva komponenten i läkemedlet: medroxyprogesteron. Den aktiva komponenten, som är en gestagen, har en långvarig effekt när den injiceras, utan någon androgen eller östrogen effekt.

Läkemedlet dämpar utsöndring av gonadotropiner, till följd av att folliklarna inte mognar, långvarig anovulering inträffar.

Vid behandling av endometrios administreras läkemedlet intramuskulärt. Den optimala dosen av läkemedlet är 50 mg en gång i veckan eller 100 mg en gång varannan vecka. Varaktigheten av terapiförloppet är från 6 månader.

danazol

Medicinen är en syntetisk androgen härledd från etisteron. Det har en antigonadotropisk effekt som undertrycker produktion av gonadotropa hormoner av hypofysen. Hos kvinnor hämmar läkemedlet aktiviteten i äggstockarna, stoppar äggets utgång, redo för befruktning och orsakar också atrofi i endometriala vävnader.

Standarddos - 2 tabletter på 200 mg två gånger om dagen i sex månader.

Spiral Mirena

Effektivt i de initiala formerna av patologisk spridning av slemhinnan. Inuti plastkapseln är levonorgestrel, som gradvis sticker ut i livmoderhålet. Detta syntetiska hormon hindrar endometrium från att växa. Dosen av levonorgestrel är utformad för att vara effektiv i 5 år. Denna spiral är ett bra verktyg för behandling av livmodersblödning med endometrios..

Installation av enheten bidrar till:

 • normalisering av menstruations oregelbundenheter;
 • minskning av antalet blodiga utsläpp under menstruationen;
 • eliminering av sekret mellan menstruation;
 • smärtstillande.

Nemestran (Gestrinon)

Läkemedlet tillhör 19-norprogestogener. Det har androgena och antigonadotropa effekter. Läkemedlet hjälper till att öka nivån av gratis testosteron i blodet och minska koncentrationen av globulin, som binder sexsteroider. Det hormonella medlet hämmar tillväxten av foci vid endometrios, men eliminerar dem inte..

En medicin för oral användning är 2,5 mg två gånger i veckan..

Hormon kontraindikationer

Det är förbjudet att ta hormonella läkemedel:

 • feta människor, eftersom att ta medicinering kan förvärra problemet;
 • röka kvinnor, eftersom i kombination med tobak reduceras läkemedlets effektivitet;
 • i närvaro av maligna tumörer;
 • under graviditet och amning, eftersom östrogen i hormonella läkemedel kan provocera graviditet eller fosterutvecklingspatologi;
 • personer som lider av vensjukdomar, fibroadenom, bröstcyst, vaskulär trombos.

Under behandling med hormoner rekommenderas att man avskaffar användningen av alkohol. Felaktig medicinering är beroendeframkallande samt förekomsten av biverkningar. Dessa inkluderar:

 • depressivt tillstånd;
 • spolning i ansiktet;
 • viktökning;
 • vätskeansamling i kroppen;
 • bröstförstoring;
 • menstruations oregelbundenheter efter terapi;
 • bildning av akne;
 • minskning av röst timbre;
 • förbättrad hårväxt i ansikte och kropp;
 • uppkomsten av vaginit;
 • förekomsten av osteoporos.

Därför är hormonell behandling av endometrios endast möjlig som föreskrivs av läkaren, efter att diagnosen har bekräftats.

Endometrios: en sjukdom hos arbetande kvinnor

De flesta kvinnor har hört talas om endometrios och många har åtminstone en allmän uppfattning om vad det är..

Från min praxis minns jag att han kallas "sjukdom hos arbetande kvinnor." Detta namn förklaras av en teori som funnits för flera decennier sedan att endometrios är förknippad med livsstil med hög stress.

Vad är endometrios??

Stress spelar verkligen en roll i utvecklingen av endometrios, som i de flesta kroniska sjukdomar, men låt oss komma tillbaka till grunderna.

Enkelt uttryckt är endometrios vävnad från livmoderslimhinnan som växer där den inte borde vara. Under en frisk menstruation blir kvinnor varje månad av med endometriemembranet eller endometrium. Material utsöndras från kroppen med en månatlig menstruation. Trots att många kvinnor förmodligen skulle vilja överge denna obekväma och ibland smärtsamma månadsprocess, är det nyckeln till själva livet.

Men hos kvinnor som lider av endometrios, migrerar celler i livmoderslimhinnan där deras plats (inuti livmodern) till andra delar av kroppen, oftast till bäckenområdet, till tarmen, urinblåsa, äggstockarna och livmoderns yttre yta. Detta kallas ibland retrograd menstruation. Det är känt att sådana endometriala vävnadsceller migrerar till och med ärrvävnad på armar och ben.

Från denna förskjutna vävnad utvecklas tillväxter som svarar på menstruationscykeln på samma sätt som livmoderslimhinna. Som svar på hormonella signaler ackumuleras vävnaden och dumpas varje månad..

Till skillnad från menstruationsblod, som flyter från kroppen genom livmoderhalsen och vagina, kan endometrioidvävnad och cellerna som den släpps inte gå ut. Fångade mellan vävnadsskikt orsakar de inflammation, ärrbildning, vidhäftningar och tarmproblem. Endometrios kan orsaka svår smärta och befruktningsproblem..

Stress förvärrar bilden och orsakar spänning och toxicitet i livmodern, ofta till följd av dålig livsstil och näringsbrister, särskilt magnesium. Cyklerna av stress och brist skapar en bild av hormonell obalans i hela kroppen, och hos vissa kvinnor - särskilt i livmodern. Det är med endometrios som spänningar i livmodermusklerna och spasm i äggledarna på grund av magnesiumbrist kan orsaka blödningar i livmodern och vävnadsvandring.

Mer än 5 miljoner kvinnor lider av symtom på endometrios, till exempel:

 • Smärta före och under menstruationen
 • Smärta under samlag
 • Kronisk smärta i nedre buken
 • Krampa när som helst på cykeln
 • Tarmsmärta
 • fatigability
 • Smärtsam urinering
 • Infertilitet
 • Gastrointestinala störningar (diarré, förstoppning, illamående)

Väsentlig östrogenbalans

Även om modern medicin insisterar på att orsaken till endometrios är okänd och obotlig, är det relativt enkelt att behandla och kontrollera symtomen..

Vanliga medicinska behandlingar inkluderar syntetiska hormoner som p-piller som stoppar menstruationen och därför stoppar ansamlingen av blod och endometriotisk vävnad utanför livmodern.

Men det finns nya tillvägagångssätt för behandling av endometrios - mer skonsam, som syftar till att lösa det underliggande problemet som ligger bakom sjukdomen.

Modern vetenskap anser östrogendominans vara en viktig faktor i utvecklingen av endometrios. Många utövare av integrativ medicin tror att om progesteron och östrogen bringas i en naturlig balans, detta lättar ofta symtomen och i vissa fall till och med minskar volymen av endometrial vävnad..

Behandling innebär vanligtvis att få ett recept från en läkare för en kräm med naturligt progesteron som kallas bioidentiskt progesteron och säljs i ett apotek.

Östrogennivåanalys

Förutom kräm med progesteron har en ny metod för att kontrollera hormonets nivå dykt upp - det fångar fettlösliga hormoner mer exakt än ett blodprov. Den höga noggrannheten i salivanalys kan ge en kvinna och hennes läkare en mycket mer fullständig bild av östrogen- och progesteronnivåer jämfört med relativt föråldrade och opålitliga blodprover för hormoner.

Som en allmän riktlinje är det som regel tillräckligt med 30-50 mg grädde med bioidentisk progesteron på 8-26 dagar av menstruationscykeln. För att exakt bestämma dosen och behandlingen krävs medicinsk övervakning. Läkare som använder bioidentiska hormoner tar aldrig metoden ”en för alla”, som är vanligt i läkemedelsreceptmetoden..

Jag sa redan att stress spelar en enorm roll i utvecklingen av endometrios, så stresshantering är en del av behandlingen.

Vi vet om hormoner som när en kvinna upplever mycket stress, hon ökar produktionen av stresshormonet - kortisol, och dessutom ökar nivån av östrogen betydligt!

Effekterna av överskott av östrogen

Normala östrogennivåer kan orsaka bröstsvullnad eller ömhet i bröstvårtan flera dagar före din period. Det är ofta hur du lär dig om hennes strategi. Men vid ökad östrogenproduktion, ofta kallad östrogendominans, ökar dessa symtom.

Förutom att producera östrogen orsakat av stress ser vi kvinnor med hormonella dysfunktioner förknippade med östrogen i miljön (xenoestrogen).

Xenoestrogen orsakar förödelse och förstörelse i naturen, vilket påverkar den sexuella utvecklingen och fertiliteten hos djur och fisk. Först under det senaste decenniet vände vi oss på mikroskoplinsen och upptäckte spermieavvikelser och allvarliga problem med kvinnlig infertilitet skapad av xenoestrogen.

Oftast kommer xenoestrogen in i kroppen med mat, till exempel med kött och mjölk fylld med animaliska hormoner..

Det är därför en ny italiensk studie visade att kvinnor som konsumerar mycket kött och mejeriprodukter har 80-100 procent högre risk för endometrios, medan de vars diet är rik på gröna grönsaker och färsk frukt minskar med 40 procent.

Återgå östrogen till normala nivåer naturligt

Som läkare och naturopat rekommenderar jag diet, motion och avgiftning innan jag tar ett recept för bioidentisk progesteron..

Tyvärr har många kvinnor inte möjlighet att träffa en läkare i integrativ medicin, så de behöver naturopatiska metoder som de kan implementera på egen hand.

Ibland, för att vända situationen med endometrios, behöver du bara bli av med förstoppningen som plågar dig hela ditt liv.

För kvinnor med endometrios rekommenderar jag ett avgiftningsprogram som innehåller:

 • Kost med hög fiber
 • Lök och vitlök som hjälper till att ta bort kelaterade gifter från kroppen
 • Fysiska övningar
 • Bastu, Epsom-bad och hydroterapi
 • Mjölktistelstöd (upp till 240 mg / dag i uppdelade doser) och andra säkra örter
 • Att ta itu med orsakerna till stress som orsakar adrenalintrötthet och toxiska stressnivåer

Endometriosis svarar också ofta på behandling med andra kosttillskott, inklusive:

 • Voronets röd (40-80 mg / dag) för smärtsam menstruation.
 • Kalcium och magnesium (upp till 1 500 mg kalcium och upp till 900 mg magnesium i uppdelade doser) för att hjälpa levern att absorbera hormoner mer effektivt och förhindra kramper och spänningar i muskler och nerver.
 • B-vitaminkomplex med extra pantotensyra för att stödja binjurarna.
 • Järn (upp till 60 mg / dag i uppdelade doser, om nödvändigt) för att hjälpa till att hantera järnbrist som kan vara resultatet av överdriven blödning (använd ett märke som är kelat och / eller kombinerat med järnrika örter).

Endometrios är en av de sjukdomar som ofta åtföljs av andra tillstånd..

Endometriosis Association Association säger att kvinnor med endometrios är mer benägna att dessa villkor:

 • Kemisk känslighet
 • Kroniskt trötthetssyndrom
 • Astma och eksem
 • infektioner
 • Matintolerans
 • mononukleos
 • Mitralventil prolaps
 • fibromyalgi
 • Autoimmuna störningar, inklusive lupus och Hashimotos sköldkörtel

Det är intressant att notera att många av dessa samtidiga förhållanden är förknippade med överdriven tillväxt av candida-jäst, som är av särskilt intresse för mig..

Endometriosis Association Association håller med om att många kvinnor med endometrios också lider av allergier, kemisk känslighet och ofta trast.

Många experter, inklusive Dr. William Crook, författare till The Yeast Connection and The Yeast Connection och Women's Health (Jästkomponenter och kvinnans jästkomponenter), är övertygade om det nära sambandet mellan dessa två tillstånd..

Faktum är att Dr. Crook och många utövare, inklusive jag själv, har uppnått utmärkta och varaktiga resultat genom att behandla endometrios och trast på samma gång med en jästfri kost, naturliga svampdödande läkemedel som kaprylsyra och olivblad extrakt, samt probiotika.

Trast är kanske inte den främsta orsaken till endometrios, men detta är en av dessa samtidiga sjukdomar som bör undvikas om möjligt..

Upplagt av Carolyn Dean, naturläkare

Kommentarer från Dr. Mercoll:

Författaren till denna artikel, Dr. Dean, är en viktig hälsorådgivare till webbplatsen www.yeastconnection.com, som jag starkt rekommenderar till kvinnor, baserat på det banbrytande arbetet för Dr. William Crook.

Dr Crook, min vän och en av mina första mentorer, var författaren till den klassiska boken The Yeast Connection och många andra bästsäljande böcker som har hjälpt miljontals kvinnor. Han spelade en viktig roll för att hjälpa mig att lära mig om ett brett nätverk av läkare som förstår vikten av näring. Han hjälpte mig indirekt att gå med i detta nätverk, och jag kommer alltid att vara tacksam för hans mentorskap på det här området, eftersom det var det som ledde mig till naturlig hälsa på hög nivå.

Dess stora arv säljs på www.yeastconnection.com, där du kommer att lära dig alla de senaste nyheterna om hur Candida-jäst orsakar problem i kroppen och hur man hanterar dem..

Endometrios är generellt ett problem med östrogendominans..

Jag fick reda på att även om progesteronkräm verkligen är ett mycket användbart botemedel, bör det ändå användas mycket noggrant..

Dessutom fick jag veta att det i första hand är MYCKET VIKTIGT att normalisera nivån på binjureshormoner. Efter återställande av balansen i binjurhormoner normaliseras ofta progesteronnivåer utan behov av en kräm. Det anmärkningsvärda är att för att normalisera hormonerna i binjurarna tar det som regel bara 3-6 månader. När de är balanserade behövs inget hormontillskott för att upprätthålla balansen.

För att återställa balansen mellan östrogen och progesteron i kroppen krävs vissa livsstilsförändringar. En av de viktigaste av dessa förändringar kan förverkligas med hjälp av mitt populära program för näring och eliminering av emotionell stress, vilket orsakar skador på binjurarna..

Eftersom binjurarna är den viktigaste biologiska källan till östrogen och progesteron, är det viktigt att återställa den normala funktionen hos denna körtel. Min erfarenhet tyder på att ett av de mest effektiva sätten att uppnå detta är genom EFT-metoden..

Du kan ta binjuratillskott eller DHEA ochregnenolon, men det kommer att vara som en naturlig lapp som inte tar hänsyn till orsaken till skador i binjurarna.

EFT är en mycket effektivare och hållbar lösning än en lapp. publicerad av econet.ru

© Dr. Joseph Mercola

Materialen är endast för vägledning. Kom ihåg att självmedicinering är livshotande, kontakta en läkare för råd om användning av mediciner och behandlingsmetoder..

Gillar du artikeln? Skriv din åsikt i kommentarerna.
Prenumerera på vår FB:

Behandling av endometrioshormoner

Endometrium - det inre slemhinnan i livmodern. Den innehåller ett stort antal blodkärl. Tillväxten av endometrioidvävnad utanför livmoderhålan orsakar ett patologiskt tillstånd som kallas endometrios.

Sjukdomen kännetecknas av allvarligt hormonsvikt och andra symtom:

 • svår smärta;
 • livmodersblödning;
 • knappt urladdning före och efter menstruation;
 • långvarig menstruation med riklig urladdning;
 • smärta under samlag;
 • infertilitet.

Kärnan i hormonbehandling av endometrios

Hormoner vid endometrios är en nästan obligatorisk del av behandlingen. Detta är fysiologiskt motiverat eftersom sjukdomen är hormonberoende. Det främsta skälet är överdriven östrogenproduktion i en kvinnas kropp.

Läkaren föreskriver hormonbehandling av endometrios för att lösa följande problem:

 • normalisering av utsöndringsaktiviteten hos äggstockarna och hypofysen;
 • förebyggande av ytterligare proliferation av endometrioidvävnad.

Konstgjord undertryckning av menstruation är essensen av hormonterapi. Under verkan av aktiva substanser förekommer inte fysiologisk avstötning av livmoderslimhinnan. Focierna för dess tillväxt utanför livmodern blödar inte, och kroppen återställs.

Andra behandlingar inkluderar:

 • Imitation av klimakteriet. Läkaren föreskriver hormonella läkemedel som minskar nivån på könshormoner till minimivärden.
 • Undertryckande av ägglossning. För detta ändamål används läkemedel som innehåller syntetiska androgener (manliga könshormoner). Dessa ämnen blockerar utgången av det mogna ägget från follikeln..

Medicinering för endometrios innefattar flera grupper av hormonella läkemedel. Läkaren väljer behandlingsregimen individuellt med hänsyn till ett antal faktorer:

 • individuella egenskaper hos kvinnans kropp;
 • patientens önskan att få barn i framtiden;
 • kontraindikationer.

Det är svårt att bota endometrios utan hormoner. Kvinnor som är kontraindicerade i sådana läkemedel vänder sig till traditionell medicin, hirudoterapi och utövar olika fysioterapeutiska förfaranden..

Alternativ behandling kan endast betraktas som ytterligare. Effektiviteten är svår att förutsäga. Vidareutveckling av sjukdomen, återfall är möjligt.

Statistik visar att cirka 10-15% av kvinnorna i åldrarna 25 till 45 år lider av endometrios
Upplagt av Dr. Michael Lam. drlam.com

Gonadoliberin-agonister

Den farmakologiska effekten av denna grupp läkemedel syftar till att återställa det funktionella systemet i hypothalamus-hypofysen-äggstocken. Under verkan av gonadoliberinagonister observeras följande reaktioner av kvinnans kropp:

 • minskad utsöndring av gonadotropa hormoner;
 • minskad känslighet hos hypofysreceptorerna;
 • skapande av villkor för utveckling av konstgjord menopaus.

I denna grupp ingår läkemedlet Bruserelin. Dess verkan syftar till att normalisera hormonbalans och tunnare livmoders inre slemhinnor.

gestagener

Dessa är steroidhormoner som aktiverar progesteronreceptorer. Under påverkan av det senare minskar tillväxten av endometriala vävnader. En av läkemedlen är Duphaston. Det innehåller syntetiskt progestogen..

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Läkemedel från denna grupp undertrycker effekten av FSH (follikelstimulerande hormon), LH (luteiniserande hormon), progesteron. Aktiva ämnen bromsar äggstocks utsöndringsaktivitet och minskar östrogenproduktionen. Under dessa förhållanden hämmas tillväxt av endometri vävnad..

Danazol innehåller syntetiska androgener. Gestrinone främjar en naturlig ökning av gratis testosteron och en minskning av proteinnivån som binder könshormoner.

Hormonala orala preventivmedel för endometrios

Preventionspiller Yarin och Zhania undertrycker produktionen av naturliga könshormoner och förhindrar tillväxt av endometrium.

Den behandlande läkaren före bestämning av behandlingsregimen föreskriver test för att identifiera vilka hormoner som är förhöjda. Varje läkemedelsgrupp för behandling av sjukdomen har en annan farmakologisk effekt, så självmedicinering är oacceptabelt. Beslutet om konservativ behandling, kirurgi fattas endast av en kvalificerad specialist.

Fördelar och nackdelar med hormonbehandling av endometrios

Läkemedlets effektivitet för endometrios beror på utvecklingsstadiet av sjukdomen. Den högsta terapeutiska effekten observeras i de initiala stadierna av utvecklingen av den patologiska processen. Tidig upptäckt av patologi hjälper till att undvika kirurgisk ingripande. Fördelarna med denna behandling är:

 • eliminering av smärta;
 • lindring av blödning;
 • återställande av fertilfunktion.

Tillsammans med den terapeutiska effekten har hormonella tabletter med endometrios en preventiv effekt. De förskrivs till kvinnor i de senare stadierna av utvecklingen av sjukdomen som preoperativ förberedelse och under rehabiliteringsperioden. Efter en terapikurs återhämtar sig kvinnans kropp snabbt: menstruationscykeln normaliseras, fertilitet kvarstår.

Hormonbehandling, som alla andra, har nackdelarna med:

 • brist på terapeutisk effekt om orsaken till endometrios inte är förknippad med ett ökat östrogeninnehåll i en kvinnas blod;
 • terapi varaktighet (från 6 till 12 månader);
 • möjlig utveckling av läkemedelsberoende;
 • hoppa inte över att ta mediciner, annars inträffar genombrottsblödning;
 • efter läkemedelsuttag finns det risk för återfall.

Vid långvarig användning av hormoner utvecklar en kvinna biverkningar. De vanligaste är:

 • illamående;
 • huvudvärk;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • Depression
 • cirkulations- och matsmältningssystemfunktion.

Hormon kontraindikationer

Hormonterapi föreskrivs inte till alla patienter. Denna metod för konservativ behandling av endometrios har kontraindikationer:

 • endokrina störningar;
 • nedsatt njur- och leverfunktion;
 • patologi i hjärtat, blodkärl, blodbildning;
 • diabetes;
 • magsår, gastrit;
 • tendens till allergier;
 • överkänslighet mot enskilda läkemedelskomponenter.

Hormonadministration rekommenderas inte för feta kvinnor som röker. Kontraindikationer inkluderar graviditet, amning, förekomst av cancer.

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel är det mest effektiva sättet. Det finns olika grupper av läkemedel som ordineras för att bekämpa sjukdomen. Schema för läkemedelsbehandling väljs endast av en läkare.

Endometrios är en lumsk sjukdom som sakta men säkert förstör en kvinnas reproduktionsfunktion..

Statistik visar att patologi förekommer oftare hos patienter i fertil ålder. Sjukdomen kännetecknas av en obalans av östrogen och gestogen, vilket framkallar onormal tillväxt av endometrium.

Endometrios är en sjukdom av icke-infektiöst ursprung, där slemhinnan som foder livmodern växer i sin tjocklek och går utöver.

Medicin känner till två typer av patologi: könsorgan (påverkar muskeltjockleken i könsorganet) och extragenital (utvecklas på organen i bukhålan). Störda månatliga cykliska förändringar i en kvinnas kropp främjar sjukdomen och ökar dess stadium.

Till en början kanske patologin inte manifesterar sig på något sätt, och i framtiden finns det regelbundna smärta, långa cykler, menstruations oregelbundenheter och sjukdomens kulmination blir infertilitet.

Behandling av endometrios hos kvinnor med läkemedel utförs före och efter operationen, såväl som i stället.

Hur man behandlar livmodern endometrios medicinskt

I de tidiga stadierna, särskilt hos patienter i ung ålder, är behandling av endometrios med läkemedel ganska vanligt. Ofta visar terapi goda resultat, vilket gör att en kvinna kan bli gravid.

Medicinsk korrigering utförs också kort före operation för att minska intensiteten hos foci. Efter operationen måste patienten ordineras mediciner som undertrycker sjukdomen för att förhindra återutveckling..

Alla läkemedel för behandling av endometrios föreskrivs av läkaren i en individuell dos enligt ett separat schema. Att använda dem ensam är inte bara farligt utan också lönsamt. Kostnaden för läkemedel är ganska hög och användningen är lång.

Läkemedel för behandling av endometrios påverkar den hormonella bakgrunden. Vissa agerar direkt på äggstockarna, medan andra reglerar hypofysens funktion. Målet med att använda läkemedel är att undertrycka östrogen.

Tillfälliga effekter på kroppen hämmar överväxt foci. Mediciner kan bota symtom. Men med deras avbokning kan sjukdomen återgå, eftersom kroppens tidigare funktioner kommer att återställas på kort tid.

Vid förskrivning av hormonella injektioner, tabletter, suppositorier eller andra former av läkemedel syftar läkarna till att stoppa tillväxten av endometrium och sluta äta de befintliga fokuserna, utan vilken regression kommer att börja.

Alla injektioner från endometrios ska användas strikt enligt schema. Avvikelse från det etablerade schemat kommer att göra terapi ineffektiv. Namnen på läkemedel förhandlas individuellt för varje patient.

Viktiga kriterier för differentiering av läkemedel är: ålder, önskan att få barn och obstetrisk historia. Endometrios som använder följande läkemedel kan botas med läkemedel:

 • agonister (undertrycker östrogennivåer, skapar en illusion av klimakteriet för kroppen);
 • antigestagener (hämmar tillväxten av endometrieceller, orsakar oönskade biverkningar);
 • progestogener (används för att undertrycka östrogen).

Utrozhestan Dufaston

Endometriosepiller kan elimineras om progesteron är deras bas. Dess ökning involverar undertryckande av östrogen. Som ett resultat kommer hormonerna i båda faserna i menstruationscykeln i kroppen att ha höga hastigheter, men de ämnen som produceras under andra hälften kommer att börja råda.

Duphaston tabletter finns i en enda dos - 20 mg. Genom att ta dem från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln kan du se en positiv effekt på kort tid. Behandlingstiden ställs in individuellt och kan variera.

Utrozhestan är ett universellt botemedel, eftersom det kan användas oralt och vaginalt. Administrationsmetoden regleras individuellt. Ett av de föreslagna schemat ser ut så här: dagligen 1 suppositorium före sänggåendet och 2 tabletter inuti efter att ha vaknat.

Om patienten inte tidigare har behandlats för endometrios med andra hormoner, kan besparing av gestagenterapi visa ett bra resultat..

En integrerad fördel med att använda gestagener är möjligheten till samtidig graviditetsplanering. Sluta inte använda Duphaston och Utrozhestan när befruktningen börjar förrän läkaren har gett den här guiden.

goserelin

En medicin är ett läkemedel som har en antitumöreffekt. Finns i form av injektioner för subkutan administration. Injektioner är en analog gonadotropinfrisättande hormoner.

Reglerar hypofysen och äggstockarna, vilket minskar östrogenproduktionen. Som ett resultat av subkutan administration av Goserelin orsakas ett tillstånd som liknar klimakteriet. På grund av eliminering av näring upphör fokuserna att fungera och dö som onödiga.

Nackdelen med terapi är kroppens svar på en förändring av den hormonella bakgrunden.

Patienterna känner av "glädjen" i klimakteriet: humörsvängningar, värmevallningar, svettningar, minskad libido och förvärrade hudtillstånd. Graviditet med användning av Goserelin är uteslutet. Den genomsnittliga behandlingstiden är 6 månader.

danazol

Läkemedlet är ett syntetiskt androgen som extraheras från etisteron. Läkemedlet har en antigonadotropisk effekt på patientens kropp. Behandlingsregimen för endometrios för kvinnor väljs individuellt.

Läkemedlet tas oralt. Den dagliga delen bör inte vara mer än 800 mg. Som strukturella ersättare för Danazol, Danol och Danoval kan användas, men ändringen av den ena med den andra måste överenskommas med läkaren.

Läkemedlet för endometrios påverkar inte bara ektopisk vävnad utan också de friska områdena i endometriet. Resultatet är en upphörande av menstruationsfunktionen, hämning av slemhinnan och dess gradvisa atrofi.

Patienten känner en markant förbättring av hälsan, uttryckt genom upphörande av genombrottsblödning och eliminering av smärta.

dienogest

Den aktiva substansen som är en del av vissa läkemedel mot livmodern endometrios. Läkemedel finns i olika kombinationer, kompletterade med andra aktiva ingredienser..

Kombinationsterapi ger goda resultat vid behandling av godartade hormonberoende tumörer. Läkemedlet har antiandrogen aktivitet.

Beredningar av denna serie påverkar inte bara kvinnliga sjukdomar positivt, utan förbättrar också hudens struktur, eliminerar akne, ofta åtföljande endometrios. Bland biverkningarna av detta läkemedel finns det en ökning av kroppsvikt och ökad hårväxt på kroppen.

Dienogest, som marknadsförs under handelsnamnet Vallette, används för att förhindra oönskad graviditet som ett oralt preventivmedel. I livmodersjukdomar behandlas de med ett dienogest-baserat medel, men det kallas annorlunda: Byzanne.

Vizanne

Tabletter innehållande 2 mg dienogest i deras sammansättning har en progestogen och antiandrogen effekt. Långvarig användning provocerar en initial decidualisering av slemhinnan, som ett resultat av vilka patologiska fokalformationer dör.

Medicinsk behandling av endometrios med Vizann-tabletter stoppar cellförökningen genom att uppnå en immunologisk och anti-angiogen effekt.

Terapi enligt standardregimen varar i 6 månader. Härdningseffekten med Visann kan uppnås i kortare intervall, men för att uppnå bra resultat är det nödvändigt att slutföra behandlingen.

På rekommendation av en läkare kan kursen förlängas. Det är nödvändigt att ta tabletter dagligen utan att ta pauser. Starta en ny när du har slutfört förpackningen.

Depå Provera

Läkemedlets sammansättning innehåller metylprednisolonacetat. Den här produkten finns som en intramuskulär injektion.

Patienter med endometrios ska noggrant läsa instruktionerna som beskriver tidpunkten, doseringen och funktionerna i behandlingen av patologi. Läkemedel avsedda för subkutan administration kan inte användas intramuskulärt och vice versa.

Läkemedlet för endometrios i de inre och yttre livmoderhinnorna används när malignitet i processen ifrågasätts. Dessutom hanterar detta läkemedel effektivt metastaser orsakade av cancer i bröstet, livmodern eller njurarna..

Lösningen administreras varje vecka och i avsaknad av positiva resultat appliceras varje månad - under lång tid. Under behandlingen sker en förändring av laboratorieblodsparametrar, i synnerhet - hormoner.

buserelin

Ett annat läkemedel från listan över gonadotropinfrisättande hormonantagonister. Detta läkemedel är mycket populärt vid behandling av patologisk spridning av endometrium..

Läkemedlet ordineras till patienter i alla åldrar, inklusive kvinnor som sätter sig själva målet att bli gravida. Finns som en intramuskulär injektion och nässpray.

Inom gynekologi är det att föredra att använda injektioner, men om detta inte är möjligt föreskrivs det andra alternativet. Det finns en missuppfattning att Buserelins nasala administration har en lägre terapeutisk effekt..

Men med korrekt användning av läkemedlet och iakttagande av egenskaperna för behandling av endometrios, absorberas den aktiva substansen fullständigt genom slemhinnan i luftvägarna och har den förväntade effekten.

Läkemedlet Buserelin börjar användas under menstruationen. Läkemedlet tas i 1-2 dagars blödning. Terapi varar minst fyra månader. Vid behov förlängs kursen, vilket ger fler chanser att eliminera återfall.

Om en kvinna tar (drack) några piller som orsakar konstgjord menopaus, bestäms systemet för att starta behandling med Buserelin individuellt.

Diferelin

Diferelinlösning är avsedd för subkutan och intramuskulär administration. Läkemedlet finns i olika doser, vilket är viktigt att beakta för sjukdomar i livmodern och endometriala vävnader.

Läkemedlet föreskrivs också för en kvinna i processen att använda stödjande reproduktionstekniker. Hur man administrerar ett hormonellt medel och vilka doser man ska använda - föreskrivs av en läkare.

Den aktiva substansen Diferelin tillhör syntetiska dekapeptider och är en naturlig analog till hormonet som är involverat i frisättningen av gonadotropin. Läkemedlet undertrycker äggstockarnas naturliga funktion och orsakar tecken på klimakteriet.

Störande symtom hos patienten tolereras med varierande svårighetsgrad. Behandlingen utförs under fyra cykler med en första introduktion från 1 till 5 dagars menstruation. Därefter utförs injektioner var 28-30 dagar.

Zoladex

Om den försiktiga behandlingen av endometrios med progesterontabletter inte ger önskat resultat förskrivs mer allvarliga hormonella läkemedel. En av dessa är Zoladex..

Läkemedlet är en strukturell analog av Gozerelin. Zoladex finns i form av kapslar med fördröjd frisättning. Användningsfrekvensen för denna metod beror på den initiala dosen..

Läkemedlet kan administreras varje månad eller en gång var tredje månad. För patienter med mild endometrios är det att föredra att använda det första alternativet.

Läkemedlet Zoladex anses vara ett av de dyra antitumörmedlen som används vid behandling av endometrios. Kostnaden för en månadskapsel är cirka 9 000 rubel, och en dos på tre månader kostar mer än 20 000 rubel.

Läkemedlet är lätt att använda. Patienten kan självständigt ange kapseln i buken subkutant. Det är viktigt i processen att följa asepsis regler. Injektioner orsakar inte smärta och blödning.

Hormonbehandling av endometrios

Endometrios och hormoner är oöverskådligt kopplade. Med användning av skickliga läkemedelsregimer förväntas åtminstone en förbättring av patientens välbefinnande, och åtminstone ett botemedel.

Hormonala läkemedel för endometrios har sina egna egenskaper hos användning och kontraindikationer. Det är viktigt att bekanta dig med nyanserna vid användning innan kursstart. Det är bättre att fråga om alla viktiga nyanser av läkaren som föreskriver terapi.

Listan över hormonella tabletter för endometrios är bred. De viktigaste fördelarna med läkemedelsbehandling kan betraktas som avsaknad av smärta och bevarande av reproduktiv funktion i framtiden (och i vissa fall dess fulla återhämtning efter terapi).

Hormonala läkemedel förskrivs efter noggranna laboratorie- och instrumentundersökningar, liksom att fastställa vilket hormon som inte räcker i patientens kropp. Nackdelarna med läkemedelsbehandling är:

 • behovet av långvarig användning av droger;
 • läkemedlets effekt på naturliga processer i kroppen och deras överträdelse;
 • hög risk för återfall;
 • negativa reaktioner;
 • förekomsten av kontraindikationer för användning av ett antal läkemedel.

Födelsekontrollpillerpiller Janine och Yarina

Populära preventivpiller som används för endometrios med målet om hormonell korrigering kallas Yarina och Zhanin. De innehåller syntetiska progestogener och östrogener, som kompenserar för produktionen av naturliga hormoner..

En positiv effekt uppnås efter 3-6 månaders regelbunden användning. Hormonella preventivmedel som används för endometrios konsumeras dagligen. Behandlingen pågår.

Under kursen har kvinnan inte menstruation, eftersom produktionen av hennes hormoner blockeras av tillgången på syntetiska ämnen.

I vissa fall kan banbrytande spotting observeras, vilket måste rapporteras till läkaren. Om gynekologen anser det nödvändigt kommer ersättningen att ersättas med ett allvarligare botemedel.

Användningen av Janine och Yarina skyddar mot oönskad graviditet. Denna taktik väljs främst i de tidiga stadierna av endometrios..

Gonadoliberin-agonister

För medicinsk behandling av endometrios är de absolut effektivaste läkemedlen de gonadotropinfrisättande hormonagonisterna..

Läkemedlen blockerar arbetet med sin egen hormonella bakgrund, vilket orsakar den omvända omvandlingen av foci i ett patologiskt beläget endometrium.

Nackdelen med dessa medel är biverkningar som sammanfaller med symptomen på klimakteriet. Läkare föreskriver följande hormonella läkemedel:

gestagener

Icke-potenta hormoner används för endometrios, om distributionen sker i steg 1-2. Läkemedlen Duphaston, Iprozhin, Utrozhestan samt injektioner av Progesteron kan användas under lång tid.

Fördelen med denna behandling är den minimala effekten på ens egen hormonell bakgrund, liksom möjligheten till tillhörande graviditetsplanering minus den låga effektiviteten i allvarliga former av sjukdomen..

Gestagener inkluderar också läkemedel: Norkolut, Orgametril, Mirena, Ovestin, Tri-Regol, Marvelon - de har en samtidig preventiv effekt.

gestagener

Progestogener är det samlade namnet på hormonerna progestogener, progestins. De produceras av äggstockens corpus luteum efter ägglossningen, delvis produceras av binjurarna och något av morkakan.

Hormonbehandling av endometrios med användning av progestogener har positiva recensioner på grund av minimala biverkningar. Mot denna bakgrund återställs menstruationscykeln hos patienter, och blödningen blir mindre rik.

Om östrogener är förhöjda, kommer kroppen att vara tacksam för konstgjordt ökad progesteron. Som ett resultat av normalisering av den hormonella bakgrunden hos de flesta patienter inträffar graviditet.

antiprogestiner

Effektiviteten av behandlingen med denna grupp läkemedel är i nivå med användningen av gonadotropinfrisättande hormonantagonister. Mediciner undertrycker ägglossning och orsakar amenorré.

Läkemedel med hormoner har kontraindikationer för behandling, så de bör förskrivas av en läkare med hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens kropp. Bland de rekommenderade apoteksprodukterna kan Mifepristone och Dinazole särskiljas.

hirudotherapy

Behandling med iglar är populär bland anhängare av alternativ medicin. Det antas att maskar injicerar en vitamincocktail i mänskligt blod som kan hantera olika sjukdomar, inklusive botande hormonberoende endometrios.

Sådana förfaranden är kontraindicerade för blödning, allvarliga stadier av sjukdomen och i närvaro av endometrioida cyster.

Hormon kontraindikationer

Hormonterapi med hormonella läkemedel är förbjudet i följande fall:

 • det finns en ökad känslighet för aktiva substanser;
 • diagnostiserade fel i det endokrina systemet;
 • tendens till trombos;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen som är oförenliga med medicinering;
 • diabetes;
 • akut leversjukdom;
 • graviditet och amning.

| Senast uppdaterad: 2019

Endometrios är en kronisk patologisk process där godartad vävnadstillväxt liknar endometrium sker utanför livmodern. I strukturen för alla gynekologiska sjukdomar ligger han på tredje plats, näst efter myom och inflammatoriska förändringar. Idag erkänns endometrios som en civilisationssjukdom. Det påverkar det sociala livet negativt, stör hela sexuella relationer och är en av de främsta orsakerna till infertilitet hos kvinnor..

Hormonterapi är grunden för den konservativa behandlingen av endometrios. Tilldelade läkemedel som kan undertrycka tillväxten av foci och rädda en kvinna från obehagliga symtom på patologi. Hormoner vid endometrios är en del av den obligatoriska behandlingsregimen. Det finns inget alternativ - andra medel kan inte hantera problemet. Hormoner kan förskrivas tillsammans med läkemedel från andra grupper, men inte på deras plats.

Låt oss överväga mer detaljerat hur den hormonella behandlingen av endometrios går och vilka medel som föreskrivs för denna sjukdom..

Hormonell bakgrund med endometrios

Huvudrollen i utvecklingen av endometrioidsjukdom tillhör östrogen. Kliniska studier visar att antalet receptorer som är känsliga för verkan av detta hormon ökar kraftigt i focierna (heterotopia):

 • ER-a är förknippat med spridning av endometrium, livmoderslimhinna. Dess koncentration ökar 142 gånger;
 • ER-b, vars roll inte förstås fullt ut. Det ökar med 9 gånger.

Samtidigt förändras förhållandet mellan receptorer och progesteron. Nästan inga PR-B-receptorer finns i fokuserna, medan PR-A förblir inom det normala området. Detta indikerar resistens hos foci mot påverkan av progesteron.

Lokal hyperestrogeni är den främsta orsaken till tillväxten av endometrioid heterotopia. Mot bakgrund av patologi ökar koncentrationen av aromatas, vilket leder till ökad produktion av aktiv östradiol. Samtidigt reduceras produktionen av enzymet 17b-HSD typ 2, vilket skulle omvandla östradiol till en biokemiskt svagare östron. Men detta händer inte - och heterotopierna växer. Typ 2-brist 17b-HSD tros också vara förknippad med progesteronresistens..

Med endometrios störs således balansen mellan enzymer som påverkar syntesen av könshormoner. Detta leder till en ökning av de lokala effekterna av östrogen och en minskning av koncentrationen av progesteron. Mot denna bakgrund växer fokus för endometrios som är känsliga för könshormoners påverkan.

Endometrios uppstår mot bakgrund av hormonell obalans.

Konstant lokal produktion av östrogen leder till en ökning av koncentrationen av prostaglandin E2, som är ansvarig för inflammation och leder till utvecklingen av sjukdomen.

I rutinpraxis föreskrivs inte alltid blodprov för hormoner. Deras koncentration är relevant endast när man söker efter orsakerna till samtidig infertilitet. Undersökningsschemat inkluderar bedömning av FSH, LH, prolaktin, östradiol och progesteron, DEA-sulfat, testosteron, sköldkörtelhormoner. Alla test utförs på den 2-3: e dagen av cykeln, med undantag för progesteron - det undersöks den 21-22: e dagen från början av menstruationen.

Läkemedelsbehandling för endometrios väljs utan att ta hänsyn till den initiala nivån av hormoner. Detta är inte meningsfullt, eftersom målet med terapi är att påverka den lokala hormonella bakgrunden i fokuserna. Alla mediciner verkar ungefär samma. Valet beror inte på den ursprungliga nivån för sina egna hormoner, utan av andra faktorer - ålder, reproduktionsplaner, förekomsten av samtidiga sjukdomar, utvecklingsstadiet för processen, etc..

Indikationer för hormonbehandling av endometrios

Hormonala läkemedel förskrivs i sådana situationer:

 • Som den enda terapimetoden för måttlig endometrios. Mottagande av hormoner indikeras för skada på livmodern (adenomyos i I-II-graden) och äggstockar (endometrioida cyster upp till 4 cm i storlek);
 • Som komplement till kirurgisk behandling (laparoskopi). Hormonterapi är indicerat för adenomyos grad III-IV, yttre endometrios med skador på äggstockarna, bukhinnan, bäckenfiber, livmoderhalsen, vagina, tarmen, urinblåsan och andra organ - före och efter operationen. Före operationen är mediciner utformade för att minska storleken på foci och minska mängden blodförlust, efter - för att undertrycka tillväxten av återstående heterotopi.

Hormonterapi kan förskrivas efter kirurgisk behandling av endometrios..

Det är förbjudet att ta hormonella läkemedel på egen hand! Behandling föreskrivs först efter en heltidsundersökning av en gynekolog.

Hormonernas verkningsmekanism

Hormonterapi baseras på en minskning av östrogennivåer. Detta uppnås på två sätt:

 • Genom att delvis undertrycka produktionen av våra egna hormoner och öka känsligheten hos receptorer för progesteron. Så fungerar COC: er och gestagenser;
 • Med fullständigt undertryckande av syntesen av sina egna hormoner och skapandet av konstgjord reversibel klimakteriet. Så gör gonadotropinfrisättande hormonagonister.

Kliniska studier som genomfördes 1992 bestämde den optimala tröskelkoncentrationen av östrogen i blodserum - 30-60 st / ml. Samtidigt undertrycks tillväxten av foci för endometrios. Storleken på heterotopia minskar, risken för återfall av sjukdomen minskar. Men det finns ingen uppenbar hypoestrogenism med en sådan koncentration av hormoner, vilket minskar risken för komplikationer (främst osteoporos - en minskning av benmineraltätheten).

Fördelar och nackdelar med hormonterapi

Mottagande av hormoner med endometrios har sina fördelar:

 • Hämma tillväxten av nya foci på ett tillförlitligt sätt och förhindra ett återfall av sjukdomen;
 • Minska storleken på redan bildade heterotopier;
 • Eliminera patologiska symtom: smärta, fläckar;

Hormonterapi är utformad för att minska endometrioid smärta och minska volymen av menstruationsflödet..

 • Stabilisera menstruationscykeln;
 • Minska risken för komplikationer;
 • Förhindra återoperation;
 • Öka kvaliteten på sexuellt liv;
 • Återställa reproduktiv funktion;
 • Förbättra arbetsförmågan och låt dig leva ett fullständigt liv.

Patientrecensioner visar att mot bakgrund av hormonterapi observeras en betydande förbättring. Många kvinnor lyckas bli gravida och fostra ett barn först efter behandling..

Det är värt att notera de negativa aspekterna av hormonterapi:

 • Det föreskrivs endast av en läkare efter en fullständig undersökning;
 • Kräver regelbunden övervakning - periodiska undersökningar av gynekologen, ultraljud i bäckenorganen;
 • Det är nödvändigt att följa instruktionerna exakt, hoppa inte över att ta läkemedlet, inte ändra doseringen själv;
 • Det tolereras inte alltid väl - ofta uppstår oönskade biverkningar;
 • Det har ett stort antal kontraindikationer;
 • Nästan inte förskrivet i tonåren - det finns inga uppgifter om säkerheten för många läkemedel;
 • Ej tillämpligt efter klimakteriet.

Under klimakteriet föreskrivs inte hormonbehandling.

Separat är det värt att notera rädslan för kvinnor innan hormonbehandling. Ofta vägrar patienter att ta mediciner som föreskrivs av läkaren, ändrar godtyckligt behandlingsregimen, vilket minskar doseringen av läkemedlet. Behandlingen är inte bara ineffektiv, utan också farlig. Felaktig användning av hormonella läkemedel hotar utvecklingen av allvarliga biverkningar.

Utvärdering av effekten av hormonella läkemedel vid behandling av endometrios

Effektiviteten av hormonterapi har bekräftats av flera kliniska studier. Ledande gynekologiska samhällen i världen rekommenderar hormoner som den viktigaste metoden för konservativ behandling av sjukdomen. Sådana åtgärder eliminerar inte bara symtom utan påverkar också orsaken till den patologiska processen. Inga andra konservativa metoder för att påverka endometrios har utvecklats..

Vid läkemedelsbehandling är det viktigt att beakta det faktum att endometrios är en kronisk patologi. Det kännetecknas av en återfallande kurs och möjligheten till autonom tillväxt av heterotopier. Inget av de befintliga läkemedlen kan ta bort det morfologiska substratet för endometrios. Läkemedel undertrycker endast focis aktivitet, men eliminerar inte patologin helt. Efter att ha avslutat terapiförfarandet återställs din egen hormonella bakgrund och sjukdomen återkommer.

Det visar sig att det inte finns någon mening med att dricka hormoner? Inte alls. Läkemedelsbehandling under en längre tid hämmar tillväxten av nya foci och minskar storleken på befintliga. Under denna period kan en kvinna leva utan smärta, med normalt menstruationsflöde utan konstant risk att utveckla livmodersblödning. Mot bakgrund av terapi återställs reproduktionsorganens funktion. Du kan bli gravid, föda och föda ett barn utan betydande komplikationer.

Efter hormonbehandling av endometrios, har en kvinna en stor chans att få ett barn.

Utan behandling kommer endometrios ofrånkomligen att utvecklas, vilket orsakar kronisk bäckensmärta, menstruations oregelbundenhet och infertilitet.

En genomgång av hormonbehandlingar för endometrios

Låt oss betrakta mer i detalj de läkemedel som används i den konservativa behandlingen av endometrioidsjukdom. Dessa är medel från olika grupper, men alla dem undertrycker aktiviteten hos heterotopier och hämmar processens utveckling.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Agonister är mest effektiva vid behandling av allvarliga infiltrativa former av endometrios. I klinisk praxis används sådana läkemedel:

Gonadotropinfrisättande hormonagonister används vid behandling av endometrios.

Finns i olika former - injektion, nässpray, subkutana implantat. Depotformer som kan anges en gång i månaden prioriteras..

Gn-RG-agonister ordineras från 2-4 dagar av menstruationscykeln. Behandlingsförloppet varar 3-6 månader. Långtidsanvändning av sådana läkemedel är opraktiskt. Kliniska studier visar att efter 6 månader eller mer ökar inte effektiviteten av behandlingen, men risken för att utveckla farliga komplikationer ökar.

AGN-RG-agonister hämmar ovariefunktionen. Syntesen av könshormoner stannar och konstgjord menopaus utvecklas. Menstruationen slutar - det finns en medicinsk amenorré. Mot bakgrund av svår hypoöstrogenism, återgår endometriotiska lesioner snabbt, vilket bekräftas av resultaten av histologisk undersökning av biopsiprover och ultraljud. Fullständigt undertryckande av heterotopier förekommer inte. Återfall av sjukdomen är möjlig inom 3-5 år (sannolikhet 50-80%).

Mot bakgrund av behandling med AGN-RG utvecklas ett hypoestrogent tillstånd med karakteristiska symtom på klimakteriet. 90% av kvinnorna har värmevallningar, det finns skarpa humörsvängningar, huvudvärk, sömnlöshet, torrhet i vaginalslemhinnan. Benmineraltätheten reduceras, vilket leder till utveckling av osteoporos. För att förhindra dessa biverkningar sker behandling med aH-RH-agonister under täckning av östrogen i låga doser. Det antas att mot bakgrund av add-back-terapi kan agonister användas i mer än 6 månader, men detta schema förblir kontroversiellt.

gestagener

Enligt rekommendationerna från ledande gynekologiska samhällen kan progestogener betraktas som förstahandsläkemedel vid behandling av endometrios. I praktiken används sådana verktyg:

 • Muntliga gestagenser: Byzanne, Duphaston, Norkolut och andra;

Progestogeninnehållande preparat.

 • Parenterala progestogener: intrauterint system Mirena, Depo-Provera.

Orala progestogener används kontinuerligt från den första dagen av menstruationscykeln. Behandlingsförloppet är 3-9 månader. Detta tillvägagångssätt tillåter inte bara att stabilisera cykeln och lindra smärta, utan också att undertrycka aktiviteten hos foci, samt förhindra utvecklingen av sjukdomen. Orala former föreskrivs på lång sikt.

Bland alla läkemedel förtjänar särskild uppmärksamhet följande medel:

 • Vizanna är ett dienogest-baserat läkemedel. Detta är den enda gestagen som har en liknande effekt med Gn-RH-agonister och tolereras bättre. Det leder inte till någon betydande hypoestrogenism, men menstruationen är vanligtvis frånvarande mot dess bakgrund. Dienogest lindrar effektivt smärta, eliminerar menstruations oregelbundenheter, undertrycker ägglossning;
 • Duphaston är ett läkemedel baserat på dydrogesteron. Valet av läkemedel för behandling av endometrios med samtidig endokrin infertilitet. Säker vid planering av graviditet och kan användas efter befruktningen;
 • Mirena är en intrauterin enhet med levonorgestrel. Lokal verkan av läkemedlet leder till en signifikant undertryckning av östrogenreceptorer och hämning av tillväxten av endometriotiska foci. Det införs i livmoderkaviteten i 5 år. Det bästa alternativet för kvinnor som inte planerar en graviditet under de kommande åren. Av nackdelarna är det värt att notera risken för att utveckla infektiösa komplikationer, som för alla intrauterina enheter.

Kombinerade orala preventivmedel

KOC är den metod som valts för kvinnor med endometrios som inte planerar en graviditet inom en snar framtid. Sådana läkemedel prioriteras:

Kombinerade orala preventivmedel som behandlar endometrios.

Som progestogenkomponent är dienogest en del av dessa beredningar. Det lindrar effektivt smärta och stabiliserar menstruationscykeln. COC: er är särskilt bra vid behandling av adenomyos och endometrioida cyster på äggstockarna.

Kombinerade orala preventivmedel föreskrivs enligt en standard eller förlängd behandling. De är effektiva i den första upptäckta patologin, men används inte vid återkommande sjukdom..

Alla COC inkluderar östrogen. Det tros att det kan provocera tillväxten av endometrioida foci, men denna fråga har ännu inte studerats.

Kontraindikationer för hormonterapi

Allmänna kontraindikationer för utnämning av hormoner:

 • Överkänslighet mot läkemedlets komponenter;
 • Sjukdomar förknippade med en hög risk för trombos: hjärtinfarkt, stroke, hjärtfel, åderbråck, autoimmuna processer, ärftlig trombofili, etc.
 • Allvarliga sjukdomar i hjärta, lever, njurar;
 • Graviditet och amning;

Hormonterapi föreskrivs inte under amning..

 • Ålder till 18 år;
 • Onkologiska sjukdomar med olika lokalisering;
 • Vaginal blödning av okänt ursprung.

Specifika kontraindikationer bestämmes för varje läkemedel separat..

Mot bakgrund av att ta hormonella läkemedel ökar belastningen på de inre organen och risken för att utveckla oönskade konsekvenser ökar. Oftast reagerar hjärtat, blodkärlen, levern och njurarna. Menstruella oregelbundenheter uppträder ofta - fläckar och genombrottsblödning. Bland de vanligaste klagomålen är det värt att notera snabb viktökning, förvärrade hudtillstånd, huvudvärk, minskad libido och humörsvängningar. Dessa effekter är reversibla och försvinner efter avslutad läkemedel..

En allvarlig fara för en kvinna är en minskning av benvävnadens mineraltäthet och utvecklingen av osteoporos. Denna biverkning observeras när man tar Gn-RG-agonister. Risken är särskilt hög efter 35 år. Därför rekommenderas alla kvinnor i sen reproduktiv ålder att genomgå densitometri innan behandlingen påbörjas - för att bedöma bentätheten. Om tecken på osteoporos identifieras, bör behandlingsregimen ses över.

Alternativ behandling

Behandling av endometrios utan hormoner är omöjlig. Endast med skador i livmoderhalsen kan undvikas uteslutande destruktiv behandling - för att kauterisera fokus och ta bort den drabbade vävnaden helt. I andra situationer är hormonbehandling nödvändig..

Förutom huvudbehandlingen föreskrivs följande läkemedel:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Lindra smärta, underlätta det allmänna tillståndet, underlätta flödet av menstruation;

Antiinflammatoriska läkemedel som lindrar det allmänna tillståndet hos endometrios. Tilldelas som en extra behandling.

 • Naturläkemedel. Stärka immuniteten, öka den totala tonen, påverka den hormonella bakgrunden;
 • Fysioterapi. Lindra smärta, förbättra vävnadsförnyelse efter operationen, förhindra utveckling av vidhäftningar.

Alla dessa metoder lindrar symtomen väl, men påverkar inte orsakerna och mekanismerna för utvecklingen av sjukdomen, så de kan inte ersätta hormonella läkemedel..

Hittills leder ingen av de föreslagna hormonterapierna till en fullständig bortskaffande av patologi. Att ta mediciner garanterar inte fullständigt undertryckande av fokal tillväxt och skyddar inte under lång tid från återfall. I vissa fall är den enda behandlingen för endometrios en fullständig kirurgisk eliminering av lesionen..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ingen månad efter avbokning av Yarina

Om ett par inte vill skyddas med den klassiska metoden - med hjälp av kondomer, och en kvinna är rädd för att sätta en intrauterin enhet, finns det ett behov av att ta hormonella preventivmedel....

Svart menstruation - orsakerna till utseendet, hur man kan bli av med dem

Menstruationsflödets färg är individuell hos varje kvinna. Dessa kan vara olika röda nyanser, som i regel inte orsakar oro. Men menstruation av svart färg, även om den kan provoceras av icke-farliga faktorer, kräver noggrann uppmärksamhet....

Hur man minskar smärta under menstruationen. Folkrättsmedel och mediciner


När magen gör ont under menstruationen blir en kvinna eller en ung flicka ibland helt funktionshindrad. Var tionde kvinnor lider av outhärdlig smärta under menstruationen, vilket ofta leder till svimning och till och med kramper....