Endometrios: diagnos, behandling, läkemedel och folkläkemedel

Blödning

12 februari 2020

I närvaro av endometrios observeras spridning av endometrieceller utanför livmodern. Oftast diagnostiseras sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder. Endometriosbehandling är lång. Valet av läkemedel bör vara under tillsyn av en läkare. I avsaknad av korrekt behandling orsakar endometrios allvarliga konsekvenser: upp till infertilitet.

Diagnos av endometrios

Behandling av endometrios hos kvinnor under 30 år och äldre innebär preliminär differentiell diagnos. Det är nödvändigt att utesluta förekomsten av andra patologier i könsorganen med liknande symtom. En preliminär medicinsk historia krävs, inklusive information om:

 • tidigare överförda patologier hos kvinnliga reproduktionsorgan;
 • kirurgiska ingrepp;
 • gynekologiska sjukdomar hos patientens släktingar.

Behandling av endometrios hos kvinnor innebär en preliminär vaginal eller rektovaginal undersökning. En sådan diagnostisk procedur är mest informativ före menstruation..

För att klargöra formen och lokaliseringen av de drabbade områdena:

Intressant fakta! Behandling av kronisk livmodersendometrios involverar en ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan. Detta är nödvändigt för att identifiera dynamiken i sjukdomens progression..

Magnetresonansavbildning hjälper till att klargöra placeringen av endometrieceller. Noggrannheten för denna metod når minst 96%.

Intern endometrios, vars behandling utförs enligt ett individuellt schema, innefattar hysteroskopi. Tack vare endoskopisk undersökning av livmoderhålan är det möjligt att diagnostisera med en noggrannhet på 85%.

Använd laparoskopi, undersök visuellt endometriala foci, bedöm deras grad av mognad, kvantitet. I vissa fall visades också studien av tumörmarkörer (CEA, CA-125)..

Behandling av endometrios hos kvinnor

Uterin endometrios innebär behandling:

 • mediciner;
 • kirurgiska metoder. Det mest radikala av dessa är avlägsnande av livmodern och äggledarna.

Fysioterapi för endometrios underlättar sjukdomsförloppet. Lämpliga tekniker lindrar smärta, bidrar till en snabbare befruktning.

Om endometrios i livmodern inte tillhandahåller kirurgisk behandling föreskrivs följande fysioterapeutiska förfaranden:

 • sessioner med elektromagnetiska svängningar i ljusområdet;
 • Climatotherapy;
 • lågfrekventa elektromagnetiska fält sessioner;
 • kurbad;
 • hydroterapi.

Fysioterapeutiska metoder för behandling av endometrios förstärker effekten av hormonella läkemedel. De minskar den inflammatoriska processen inom området inre organ, förhindrar förekomsten av vidhäftningar.

Diffus endometriosbehandling innebär i de flesta fall en långvarig. Med denna form av patologi sprids endometrieceller till organets muskelskikt och ersätter det gradvis.

Behandling av endometrios hos kvinnor under 30 år

Lanserad retrocervical endometrios innebär en ganska allvarlig behandling. I det första stadiet av sjukdomen, förutom läkemedel, kan hirudoterapi förskrivas. Leech-behandling minskar blodförlust under "kritiska dagar".

Hirudoterapi för endometrios har en antispasmodisk, antiinflammatorisk, immunstimulerande effekt. Användningen av igler låter dig normalisera blodflödet i livmodern och äggstockarna.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 30 år

Vid en allvarlig form av sjukdomen förskrivs hormonella tabletter för behandling av endometrios endast efter operationen. Vid behandling av patienter i denna åldersgrupp beaktas följande kriterier:

 • gynekologisk historia. Särskilt anmärkningsvärt är tabletter för behandling av endometrios efter abort;
 • processens svårighetsgrad;
 • svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen;
 • behovet av att upprätthålla reproduktionsfunktionen.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 40 år

Vid behandling av patienter i denna åldersgrupp indikeras gonadotropinfrisättande hormonagonister. När du använder dem avbryts produktionen av könshormoner i äggstocksområdet. Som ett resultat reduceras endometrialfoci i storlek.

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 50 år

Behandling av patologi med klimakteriet kan inkludera följande:

 • hormonterapi;
 • kirurgiska metoder (curettage, fullständigt avlägsnande av livmodern).

Behandling av endometrios efter 50 år kan vara symtomatisk. Det handlar om att ta icke-steroida antiinflammatoriska tabletter, läkemedel med smärtstillande effekt..

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 60 år

Efter en ålder av 60 år, redan kronisk endometrios, där behandlingen kan reduceras till operation för att avlägsna endometrium. I det första stadiet av sjukdomen, i frånvaro av komplikationer, till konservativ terapi.

Om vid 3 års ålder diagnostiseras endometrios, är läkemedelsbehandling ineffektiv. Om indikerat förskrivs patienter i denna åldersgrupp ofta Norkolut (är ett progestogen).

Behandling av endometrios hos gravida kvinnor

Om patienten har denna sjukdom kan följande komplikationer uppstå:

Efter bildandet av moderkakan reduceras risken för missfall betydligt.

Förberedelser för endometrios

I vissa fall innebär sjukdomen behandling med läkemedel:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel (gonadotropinhormonantagonister, orala preventivmedel).

Endometrios av 2: a graden inkluderar också behandling med hemostatiska medel. Detta gäller i fall där sjukdomen åtföljs av svår blödning..

Vid användning av Wobenzym kännetecknas behandlingen av endometrios genom resorption av vidhäftningar som redan har dykt upp. Läkemedlet, som består av ingredienser av växt- och djurursprung, förhindrar bildandet av ärrvävnad i bäckenområdet.

Vid användning av Longidaza åtföljs inte behandlingen av endometrios genom nya vidhäftningar. Ljus minskar svullnad i vävnader, manifestationen av smärta. Med hjälp av suppositorier ökas känsligheten för COC för behandling av endometrios (hormonbehandling). Ljus hämmar bildningen av fibrös vävnad. Vid en sjukdom som äggstocksändometrios ökar behandling med Longidase chanserna för befruktning.

Vizanne med endometrios

Den aktiva komponenten i Vizanne är dienogest. Tabletter har antiandrogen effekt. Tack vare Byzanne dör de patologiska fokala patologiska formationerna. Den genomsnittliga behandlingstiden är 6 månader.

Dufaston med endometrios

Behandling av endometrios med Duphaston åtföljs extremt sällan av biverkningar. Läkemedlet reglerar de grundläggande fysiologiska funktionerna i den kvinnliga kroppen, hjälper till att bekämpa progesteronbrist. Duphaston fungerar också som ett förebyggande av förekomsten av patologier i könsorganet som helhet.

Janine med endometrios

Zhanin och Yarina för behandling av endometrios föreskrivs för hormonell korrigering av förändringar i kvinnans kropp. Tabletternas sammansättning inkluderar:

 • progestogener av syntetiskt ursprung;
 • östrogener.

Markerade förändringar i hälsotillståndet kan ses efter 4-6 månaders behandling. Under kursen har patienten ingen menstruation. De syntetiska komponenterna i läkemedlen blockerar produktionen av sina egna hormoner.

Mirena med endometrios

Mirena är ett lokalt hormonellt preventivmedel. Den innehåller levonorgestrel i små doser. Mirena-spiralen, som sätts in i livmodern, används inte om:

 • malign tumör;
 • upptäckt av könsinfektion;
 • livmodersblödning av oklar natur;
 • akut smittsam process i kroppen.

Det är effektivt för endometrios

Silhuetten för behandling av endometrios bidrar till atrofi av patologiska foci, oavsett placering. Verktyget bromsar syntesen av östrogen, minskar intensiteten för smärta lokaliserad i bäckenområdet.

Klayra med endometrios

Klayra är ett kombinerat oralt preventivmedel. Den är gjord på basis av dienogest. Klayra hämmar tillväxten av endometrialfoci, bromsar utvecklingen av sjukdomen.

Behandling av endometrios med folkläkemedel

Vid en sådan sjukdom som endometrios, minskar behandling med folkläkemedel risken för komplikationer. Ganska ofta använt celandine. En medicinalväxt används med försiktighet. Den medicinska örtens sammansättning innehåller alkaloider som provocerar utseendet på en allergisk reaktion. Behandling av endometrios med celandine utförs i följande sekvens:

 • En matsked gräs häll 250 ml kokande vatten.
 • Den resulterande blandningen insisteras i en behållare med ett tätt stängt lock under två timmar.
 • Efter den angivna tiden filtreras drinken.
 • Ta ¼ kopp infusion tre gånger om dagen. Behandlingsvaraktigheten är 14 dagar.

Andra örter används också för endometrios. Med många perioder är ett sådant recept effektivt:

 • 20 gram hackade nässlor lämnar 200 ml kokande vatten.
 • Den resulterande blandningen insisteras 1 timme, filtreras.
 • Ta 50 ml nässlsbaserad dryck två gånger om dagen. Mottagningen av infusionen fortsätter tills blödningen slutar eller blir mindre rik.

Förebyggande av endometrios

Behandlingen av endometrios hos kvinnor efter 40 år är full av många svårigheter. Därför läggs stor vikt vid förebyggandet av sjukdomen:

 • noggrann medicinsk övervakning av kvinnor som har haft en abort eller andra kirurgiska ingrepp;
 • snabb behandling av akuta och kroniska gynekologiska sjukdomar;
 • kompetent mottagning av hormonella läkemedel.

Intressanta fakta! Förebyggande av sjukdomsprogression är snabb behandling. Väntande taktik i närvaro av endometrieceller är absolut inte motiverade. Det leder till bildandet av nya patologiska fokuser, en minskning av äggledarnas tålamod, uppkomsten av vidhäftningar och cikatriciala processer.

Kost för endometrios

Behandling av endometrios hos kvinnor efter 30 år och äldre innebär en strikt diet. Produkter som förbättrar östrogenproduktionen utesluts från kosten. Dessa inkluderar: nötter, baljväxter, svamp, vitkål, frön.

En diet för behandling av endometrios är baserad på följande principer:

 • menyn bör ha en tillräcklig mängd färsk frukt och grönsaker;
 • begränsa konsumtionen av vegetabilisk olja, vissa mejeriprodukter;
 • det är förbjudet att dricka öl och annan alkohol;
 • maximera konsumtionen av kaffe, vilket ökar känsligheten hos vävnader och stimulerar en mer aktiv östrogenproduktion;
 • spannmål, fiskrätter läggs definitivt till kosten.

Övning för endometrios

Med denna patologi är hormonfri behandling ofta ineffektiv. Därför används gymnastiska övningar som en del av den komplicerade terapin av sjukdomen.

Utför i ryggläge:

 • växelvis dra benen böjda vid knäna till magen;
 • korsa upphöjda raka ben;
 • rörelser som efterliknar cykling.

I den ursprungliga positionen som ligger på sin sida görs följande övningar:

 • cirkulära rörelser i benen;
 • dra benen till magen;
 • höja de nedre extremiteterna, följt av att leda dem åt sidan.

Terapeutisk gymnastik utförs också i startpositionen, stående på alla fyra:

 • bågning av ryggen med en "båge";
 • växla raka ben upp.

Intressanta fakta! Yogakurser förbättrar det allmänna välbefinnandet, lindrar smärta. Huvudtyngden ligger på tekniker som ger vitalitet och eliminerar obehag. Det är värt att ge upp poser där blodtillförseln till bäckenorganen ökar..

Regelbundna idrottsaktiviteter har en positiv effekt på nervsystemets tillstånd. Progressiv nodular endometrios, där behandlingen i de flesta fall innebär ett gynnsamt resultat, kan leda till uppkomsten av depression. Regelbundna klasser av terapeutisk gymnastik ger styrka, hjälper till att förbättra humöret.

Massage för endometrios

Massage för endometrios är tillåtet, men med vissa begränsningar. En avkopplande och återställande massage har en gynnsam effekt på kroppen. Semestermassagesessioner bör överges.

En individuell behandlingsplan för endometrios kan inkludera användning av gynekologisk massage. Men att göra det själv rekommenderas inte. Gynekologisk massage utförs på en medicinsk institution av en behörig specialist.

Slutsats

Regelbundna fysiska undersökningar indikeras för att minimera sannolikheten för att endometrieceller uppträder. Noggrann diagnos kan inte bara undvika sjukdomens början, utan också upptäcka den i ett tidigt skede.

Hur man behandlar endometrios med läkemedel?

Läkemedel mot endometrios

Endometrios är en sjukdom där vävnader som är relaterade till endometrium växer. Processen äger rum utanför livmoderslimhinnan. Det finns flera platser där endometrioidinklusioner kan ses:

 • Rensning av äggledarna;
 • Bäckenets bukhinnor;
 • Vagina;
 • Cervix;
 • Livmoder.

Dessutom kan inneslutningar ibland förekomma i äggstocken samt i ärr som bildas efter kejsarsnitt. Utvecklingen av sjukdomen sker parallellt med äggstockarnas funktion. Processens fokus kan utsättas för omvänd utveckling på grund av naturlig eller artificiell klimakterie.

Uterin endometrios är vanligast hos kvinnor efter 35-40 år. Det är värt att notera att endometrios observeras hos 50-70% av patienterna vars huvuddiagnos är infertilitet. Enligt olika källor varierar andelen av denna sjukdom hos kvinnor i fertil ålder från 10-15% till 30-50%.

Trots att mekanismen för utveckling av sjukdomen redan anses klargjord har universella läkemedel för behandling av endometrios hos kvinnor ännu inte hittats. Detta beror på att forskare ännu inte har kunnat ta reda på orsaken till att det tar denna form.

Om sjukdomen

Innan du börjar behandla en sjukdom måste du veta varför den utvecklas och hur den manifesteras. Det är värt att nämna hur endometrios klassificeras. Det finns tre huvudtyper av sjukdomar:

 1. Extern genital endometrios;
 2. Inre genital endometrios;
 3. Extragenital.

I den första typen finns platser för endometrium i de flesta fall på sådana organ:

 • Äggledarna;
 • Cervix;
 • Skrev;
 • Peritoneum;
 • äggstockar.

Om vi ​​talar om intern könsdelar endometrios, är sådana områden belägna i livmoderns muskelväggar. Det finns ett annat namn på denna sjukdom, nämligen adenomyos. Den största skillnaden mellan extragenital endometrios är det faktum att endometriet växer på andra grupper av organ (tarmar, lungor, navel och även urinblåsan). Denna typ är inte så utbredd och förekommer endast i 7-8% av fallen..

Överväg nu de viktigaste symtomen på livmodern endometrios. Bland dem är det värt att notera följande:

 • Bäckensmärta
 • Rikligt utsläpp av rött eller brunt under perioden före eller efter menstruationen;
 • Det är en ökning av smärta under de första dagarna av menstruationen;
 • Urinering åtföljs av smärta;
 • Dyspareunia (smärta vid samlag);
 • Långvarigt tungt menstruationsflöde.

Dessutom kan patienten få illamående, kräkningar. En förvärrande faktor är obalansen mellan könshormoner, eftersom det bidrar till utvecklingen av en sjukdom som järnbristanemi. Tyvärr är medicinsk korrigering inte alltid framgångsrik, vilket leder till anemi.

I processen med utvecklingen av sjukdomen, som ett resultat, med tillväxten av drabbade organ, inträffar allvarliga smärtattacker. De ger varje månad specifik spotting, inklusive från mjölkkörtlarna..

De exakta orsakerna till sjukdomen identifierades inte, men trots detta identifierar experter följande faktorer som kan bidra till dess utseende:

 • Låg immunitet;
 • Kroniska inflammatoriska processer i könsorganen;
 • Komplikationer efter kejsarsnitt;
 • Ärftlighet;
 • Ökat östrogen.

Vilka behandlingsalternativ finns

Totalt finns det tre huvudsakliga sätt att behandla denna sjukdom:

 1. Kirurgisk ingripande utan avlägsnande av organ;
 2. Radikal kirurgi;
 3. Konservativ terapi.

Valet av den rekommenderade tekniken beror direkt på patientens ålder, fokuseringsplats, sjukdomens stadium och behovet av att återställa reproduktionssystemet..

Om patienten är en ung kvinna, används i de flesta fall den mest skonsamma behandlingsregimen, nämligen kirurgi och hormonbehandling. Denna teknik hämmar inte utvecklingen av ägget, så risken för komplikationer är inte så stor.

Men de flesta patienter är mer mogna (35–40 år). Behandling av endometrios i detta fall utförs beroende på fokuseringsplatsen. Terapin utförs omfattande:

 • Kirurgi för att avlägsna knölar och cystor, dissektion av vidhäftningar och bränning av foci;
 • Intensiv terapi med hormonella läkemedel;
 • Kurs med immunostimulanter.

I de flesta fall kan endometrios inte botas helt utan kirurgi, och därför rekommenderar experter en omfattande typ av behandling. Ändå finns det fall då det inte rekommenderas att ta till operation och konservativ behandling utförs:

 • Infertilitet;
 • Patientens reproduktionsålder;
 • Sjukdomen är asymptomatisk.

Kirurgisk ingrepp utförs under följande omständigheter:

 • En kvinna har somatisk patologi;
 • Förekomsten av andra sjukdomar i könsorganen;
 • Endometriosis i ärret eller naveln;
 • Läkemedel ger inte den önskade effekten.

I samma tur utesluts inte fall när akut radikal kirurgisk behandling krävs:

 • Svår adenomyos
 • Endometrios av äggstockarna;
 • Tidigare metoder leder inte till återhämtning.

Endast en läkare kan meddela önskad behandlingsregim, inte rusa och dricka hormonella läkemedel. I det här fallet, utan rekommendationer från en specialist, kan du bara använda homeopatiska läkemedel. Homeopati är en ofarlig medicin som kan normalisera en persons hormonfunktion. Trots detta är det värt att ta valet av ett sådant läkemedel på allvar, eftersom de inte är universella och inte lämpliga för alla.

Kan endometrios botas av läkemedel?

Det är inte möjligt att äntligen besvara denna fråga, eftersom varje fall av sjukdomen är individuellt och behandlas med olika metoder. Teoretiskt, med hjälp av mediciner är det möjligt att bota en patient från denna sjukdom, men detta sker inte i alla fall.

Läkemedelsbehandling av endotermios innefattar:

 • Preventionspiller (Janine, Yarina);
 • Läkemedel som innehåller progesteron eller dess ersättare: Byzanne, Utrozhestan, Dufastan;
 • danazol;
 • Zoladex eller andra gonadotropinanaloger.

Det är värt att notera att var och en av dessa grupper har ett annat spektrum av verkan på patientens kropp. Vilka mediciner ska patienten använda, återigen, bör bestämmas av en kvalificerad läkare.

Hormonala läkemedel mot endomatrios

Hormoner vid endometrios är en av de viktigaste aspekterna. Hormonala läkemedel hjälper till att stoppa utvecklingen av sjukdomen, samt undertrycker östrogenutsöndring och ägglossning.

Låt oss lista de viktigaste grupperna av läkemedel för hormonterapi:

 • antiprogestiner;
 • Gonadoliberin-agonister;
 • Progestogener och progestogener.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Hypothalamus ansvarar för produktionen av naturliga GnRH-agonister för att inducera utsöndring av hypofyshormoner, som i stora mängder kan neutralisera äggstockarnas arbete. Här är de mediciner som vanligtvis förskrivs till patienter:

 • Diferelin. Används för intramuskulär injektion de första 5 dagarna.
 • Decaptil Depot. Introduceras under huden i doser på 3,75 mg var 28: e dag.
 • Zoladex. Injektion i buken. Aktiv substans frisatt under 28 dagar.
 • Buserelin. Introduceras i musklerna i doser på 3,75 varje månad.
 • Lucrin Depot. Läkemedlet injiceras den 3: e dagen av menstruationen. Injektionen upprepas var 28: e dag..

Effekterna av dessa läkemedel motsvarar tillståndet i klimakteriet. Endometriet stoppar dess utveckling, eftersom östrogener försvinner. Patologiska områden i endometriet utvecklas inte heller.

Denna typ av behandling tar cirka 6 månader och är ganska svår. Ibland börjar tecken på klimakteriet visa sig. Dessutom börjar benen tappa sin densitet, vilket kan leda till sprickor..

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Hämmare behandlar också endometrios. Sådana medel kan hämma utvecklingen av endometrieceller. På grund av deras effekter stoppar äggstockarna sitt arbete, och därför upphör även östrogenproduktionen. Bland biverkningarna av sådana läkemedel är det värt att lyfta fram:

 • Accelererad hårväxt på kroppen;
 • Överdriven viktökning;
 • Acne.

De mest kända drogerna i denna kategori:

gestagener

Kärnan i behandlingen är att ta läkemedel som liknar progesteron. Ämnets huvudfunktion är att undertrycka spridningen av livmoderslimhinnan. Låt oss lista de viktigaste läkemedlen för hormonterapi baserat på hormoner i denna serie:

 • Dufaston. Levereras i form av tabletter, som måste tas från och med 5 och slutar den 25 dagen i menstruationscykeln.
 • Vizanne med endometrios. Varje dag tas en hel tablett. Läkemedlet börjar verka efter att endometriet upphör att växa, varefter äggstockarna upphör att fungera och perioden slutar.
 • Organometril. Det används för att förhindra utveckling av nya foci av sjukdomen, dessutom minskar storleken på gamla. Behöver ta från 14 till 25 dagar av cykeln, en tablett dagligen.

Födelsekontroll för endometrios (hormonella orala preventivmedel)

Den största fördelen med hormonella läkemedel vid behandling av endometrios är att de samtidigt kan utföra flera uppgifter. Kombinerade orala preventivmedel används vanligtvis för att förhindra graviditet. De inkluderar bitöstrogener och progestogener. Tack vare dem slutar kroppen att producera hormoner på egen hand och endometriet slutar utvecklas.

De mest populära p-pillerna för endometrios:

Läkaren kan rådfråga patienten vilka preventivmedel som är bäst för henne. Genom att använda preventivpillerar eliminerar en kvinna menstruationen och avlägsnar sin hormonbalans. I detta avseende påverkar östrogen inte längre utvecklingen av endometrium.

Icke-hormonella läkemedel

Endast en specialist kan förskriva rätt behandlingsteknik till patienten. Trots detta tvingar faktorer som smärta, svaghet, samt ofta utflöde, patienten att ta till sig smärtläkemedel. Du kan välja en lista över anläggningstillgångar för att lindra känslan av smärta och inflammation:

För att upprätthålla immunitet kan du använda följande läkemedel:

Hormonfri endometrios indikeras i följande fall:

 1. Patienten är allergisk mot hormonella läkemedel;
 2. Tendens till tromboemboli och trombos;
 3. Arteriell hypertoni;
 4. Svår patologi i njurarna och levern;
 5. Diabetes;
 6. tyreotoxikos.

I alla fall bör en specialist som är kvalificerad inom detta område involveras i valet av icke-hormonell behandling.

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios tas i sådana fall:

 • Parallellt med den underliggande sjukdomen utvecklas en svampinfektion;
 • Det finns komplikationer av vissa infektionssjukdomar i könsorganen;
 • Patienten hade tidigare inflammatoriska patologier.

I alla andra fall förskrivs inte antibakteriella läkemedel, eftersom denna typ av behandling kan medföra ett stort antal komplikationer eller biverkningar. Antibiotika tenderar att hämma immunsystemet, vilket bidrar till den fortsatta utvecklingen av endometrios.

Vilka ljus kan användas

Som du redan kunde se kan botemedel för endometrios vara annorlunda. En annan av dem är ljus. Vid livmodersändometrios används följande läkemedel oftast:

I de flesta fall föreskrivs sådana mediciner om patienten vill uppnå maximal smärtstillande effekt utan att ta smärtstillande medel i stora doser. De används också från vidhäftningar. Dosering beror vanligtvis på svårighetsgraden av sjukdomen. Användningsmetoden är ganska enkel: suppositorier införs i analkanalen två gånger om dagen.

Hormonala läkemedel mot endometrios

Endometrios är en sjukdom som kännetecknas av spridning av endometrieceller utanför det inre skiktet av livmoderväggen. Vid livmodern endometrios leder endometriotiska lesioner till inflammation i angränsande vävnader, vilket resulterar i vidhäftningar, ärr och cystiska neoplasmer. För att undertrycka foci av sjukdomen väljer läkaren hormonella tabletter för livmodern endometrios.

Kärnan i hormonbehandling av endometrios

Målet med hormonterapi för endometrios är att stoppa tillväxten och minska endometriotiska patologiska tillväxter genom att undertrycka östrogenproduktion. Vissa hormonella läkemedel mot endometrios påverkar äggstockarna som är ansvariga för östrogenproduktion, andra påverkar hypofysen, som är involverad i hormonproduktionen. Hormonterapi utförs på långa kurser..

Det finns tre sätt att behandla sjukdomen:

 1. Imitation av graviditet. Kombinerade hormonella läkemedel tas, som inkluderar östrogen och progestin, som efterliknar graviditetens början i kroppen, vilket blockerar ägglossningen. Separat kan progestin också användas, eftersom det leder till en minskning av storleken på endometriala vävnader..
 2. Imitation av klimakteriet. Hormoner föreskrivs för att minska könshormoner till en minimal koncentration..
 3. Undertryckning av nuvarande ägglossning. För detta föreskriver läkaren mediciner som innehåller syntetiskt androgen, som är ett naturligt könshormon hos män. Dessa mediciner blockerar perfekt ägglossning, men de har många biverkningar..

Gonadoliberin-agonister

Gonadoliberin-agonister återställer sambandet mellan hypofysen, hypothalamus och äggstockarna hos kvinnor med endometrios.

Vid behandlingen av denna grupp läkemedel observeras:

 • utvecklingen av konstgjord menopaus;
 • förlust av känslighet hos hypofysceller;
 • minskad frisättning av gonadotropinföreningar.

Dessa effekter uppstår eftersom gonadotropin binder till gonadoliberinreceptorer som finns i adenohypophys. Genom regelbunden administrering av mediciner upphör frisättningen av gonadotropin. Detta orsakar brist på menstruation..

gestagener

Progestogener är en klass av steroidhormoner som binder till och aktiverar progesteronreceptorn. Beredningar av denna grupp orsakar en avgörande reaktion, bidrar till en minskning av endometrial vävnadstillväxt.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Sådana hormonella tabletter föreskrivs för diagnos av endometrios för att undertrycka FSH, LH och progesteron. Gonadotropinhormonhämmare och antigestagener påverkar äggstockarnas funktion, vilket blockerar östrogenproduktionen och stoppar tillväxten av patologiska endometrieceller.

Apotekspreparat

Ett stort antal hormonella läkemedel för behandling av endometrios säljs på apotek.

Zoladex (Goserelin)

Läkemedlets aktiva substans: goserelinacetat. Goserelin är en syntetisk analog till det naturliga gonadotropinfrisättande hormonet. Vid regelbunden användning hämmar läkemedlet frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket ger en minskning av koncentrationen av östradiol i blodet hos kvinnor. Under behandlingen av endometrios hjälper läkemedlet att minska smärtsyndromet, storleken och antalet endometriotiska fokuser. En 3,6 mg medicinering administreras till axeln eller buken var 28: e dag. Behandlingsförloppet varar i sex månader.

buserelin

Läkemedlet normaliserar hormonbalansen och orsakar tunnare endometrium. Läkemedlets aktiva substans är buserelinacetat. En medicinering finns i form av nässpray och injektion.

Med regelbunden användning av läkemedlet stoppar produktionen av östrogenhormon. Läkemedlets effektivitet manifesteras under 2-3 månaders behandling. I de flesta fall är behandlingskursens varaktighet 6 månader.

Den dagliga dosen av nässprayen är 900 mcg. Doseringen av 1 injektion beror på patientens kroppsvikt. Terapiförloppet är 6 injektioner, som administreras en gång på 4 veckor.

Diferelin

Den aktiva komponenten i en medicin med långvarig verkan är triptorelinacetat. Läkemedlet undertrycker äggstocksfunktionen.

Vid regelbunden användning provoserar läkemedlet början av konstgjord menopaus hos kvinnor. Parallellt med den centrala effekten påverkar läkemedlet perifera receptorer, vilket hjälper till att minska deras känslighet för den faktor som är ansvarig för frisättningen av gonadotropin.

I närvaro av endometrios är dosen 3,75 mg var 28: e dag. Injektionen ska administreras under de första fem dagarna från början av menstruationscykeln. Terapin av sjukdomen kan pågå i upp till 6 månader.

Utrozhestan och Duphaston

Den aktiva komponenten i Duphaston är dydrogesteron, som är ett progestogen som är effektivt när det tas oralt. Den aktiva ingrediensen i Utrozhestan är progesteron. Dessa läkemedel säkerställer fullständigt början av sekretionsfasen i endometriumet, vilket minskar risken för att utveckla hyperplasi.

Beredningarna är i form av tabletter som måste tas under menstruationscykeln. Dufaston ordineras i en daglig dos på 20-30 mg kontinuerligt eller från 5 till 25 dagar av menstruationscykeln. Daglig dos av Utrofestan 200 mg-300 mg.

Födelsekontroll Janine och Yarina

Zhanin och Yarina är hormonella preventivmedel som skyddar mot barnets oplanerade befruktning och undertrycker produktionen av naturliga hormoner i kroppen. De syntetiserade östrogener och gestagener som finns i dessa preparat provocerar upphörandet av endometrial proliferation.

Hormoner från endometrios ska tas en tablett i 21 dagar, börja från en dag av menstruation. Efter detta görs en paus i sju dagar, och sedan börjar mottagandet av ett nytt läkemedelspaket. I de flesta fall föreskriver gynekologer dessa hormoner för 6 menstruationscykler.

Dessa mediciner normaliserar den hormonella bakgrunden och reducerar därmed den patologiska spridningen av endometrium. Emellertid är denna behandlingsmetod effektiv endast med en liten spridning av endometriotiska fokuser.

Mot bakgrund av användningen av kombinerad OK, så negativa reaktioner som:

 • ökning av blodtrycket;
 • ömhet och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • trombos.

Vizanne (Dienogest)

Den aktiva substansen i medicinen är dienogest - ett syntetiskt hormon som är utformat för monoterapi vid endometrios. Läkemedlet har antiandrogena och progestogen effekter. När du använder Vizanne, upphör tillväxten av livmoderns interna slemhinnor initialt, och sedan stoppar arbetet i äggstockarna och menstruationsflödet upphör. Läkemedlet verkar på endometrios genom att hämma de trofiska effekterna av östrogen i förhållande till endometriet..

Du kan börja ta medicinen varje dag i menstruationscykeln. Ta en tablett dagligen (kontinuerligt).

Depo Provera

Ett hormonellt läkemedel som uppvisar antitumoraktivitet. Den aktiva komponenten i läkemedlet: medroxyprogesteron. Den aktiva komponenten, som är en gestagen, har en långvarig effekt när den injiceras, utan någon androgen eller östrogen effekt.

Läkemedlet dämpar utsöndring av gonadotropiner, till följd av att folliklarna inte mognar, långvarig anovulering inträffar.

Vid behandling av endometrios administreras läkemedlet intramuskulärt. Den optimala dosen av läkemedlet är 50 mg en gång i veckan eller 100 mg en gång varannan vecka. Varaktigheten av terapiförloppet är från 6 månader.

danazol

Medicinen är en syntetisk androgen härledd från etisteron. Det har en antigonadotropisk effekt som undertrycker produktion av gonadotropa hormoner av hypofysen. Hos kvinnor hämmar läkemedlet aktiviteten i äggstockarna, stoppar äggets utgång, redo för befruktning och orsakar också atrofi i endometriala vävnader.

Standarddos - 2 tabletter på 200 mg två gånger om dagen i sex månader.

Spiral Mirena

Effektivt i de initiala formerna av patologisk spridning av slemhinnan. Inuti plastkapseln är levonorgestrel, som gradvis sticker ut i livmoderhålet. Detta syntetiska hormon hindrar endometrium från att växa. Dosen av levonorgestrel är utformad för att vara effektiv i 5 år. Denna spiral är ett bra verktyg för behandling av livmodersblödning med endometrios..

Installation av enheten bidrar till:

 • normalisering av menstruations oregelbundenheter;
 • minskning av antalet blodiga utsläpp under menstruationen;
 • eliminering av sekret mellan menstruation;
 • smärtstillande.

Nemestran (Gestrinon)

Läkemedlet tillhör 19-norprogestogener. Det har androgena och antigonadotropa effekter. Läkemedlet hjälper till att öka nivån av gratis testosteron i blodet och minska koncentrationen av globulin, som binder sexsteroider. Det hormonella medlet hämmar tillväxten av foci vid endometrios, men eliminerar dem inte..

En medicin för oral användning är 2,5 mg två gånger i veckan..

Hormon kontraindikationer

Det är förbjudet att ta hormonella läkemedel:

 • feta människor, eftersom att ta medicinering kan förvärra problemet;
 • röka kvinnor, eftersom i kombination med tobak reduceras läkemedlets effektivitet;
 • i närvaro av maligna tumörer;
 • under graviditet och amning, eftersom östrogen i hormonella läkemedel kan provocera graviditet eller fosterutvecklingspatologi;
 • personer som lider av vensjukdomar, fibroadenom, bröstcyst, vaskulär trombos.

Under behandling med hormoner rekommenderas att man avskaffar användningen av alkohol. Felaktig medicinering är beroendeframkallande samt förekomsten av biverkningar. Dessa inkluderar:

 • depressivt tillstånd;
 • spolning i ansiktet;
 • viktökning;
 • vätskeansamling i kroppen;
 • bröstförstoring;
 • menstruations oregelbundenheter efter terapi;
 • bildning av akne;
 • minskning av röst timbre;
 • förbättrad hårväxt i ansikte och kropp;
 • uppkomsten av vaginit;
 • förekomsten av osteoporos.

Därför är hormonell behandling av endometrios endast möjlig som föreskrivs av läkaren, efter att diagnosen har bekräftats.

Hur och vad man ska behandla livmodern endometrios medicinering: läkemedelsnamn

Kärnan i patologin är i tillväxten av endometriotisk vävnad utanför livmodern (in i bukhinnan, rör, äggstockar, vagina och andra organ).

Oftare observeras sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder över 25-35 år. Upp till 70% av fallen rapporteras hos patienter som diagnostiserats med infertilitet..

Metoden för behandling av endometrios beror på följande faktorer:

 • svårighetsgrad + form av sjukdomsförloppet;
 • svårighetsgraden av kliniska symtom;
 • lokalisering + förekomst av foder i foder;
 • ålder
 • närvaro eller frånvaro av barn, deras önskan att ha eller svårigheter att bli gravid.

Indikationer för konservativ medicinsk behandling av endometrios:

 • det finns inga tecken på utvecklingen av patologin;
 • återställande av reproduktionsfunktioner;
 • graviditetsplanering.

Effektiv läkemedelsbehandling av endometrios inkluderar att ta:

 • hormonella läkemedel (orala preventivmedel);
 • läkemedel för att lindra inflammatoriska processer;
 • olika läkemedelsgrupper.

Läkemedelsbehandlingsregimen för endometrios bör väljas av en specialist. Endast en läkare kan bestämma läkemedlets effektivitet i förhållande till individuella egenskaper, klinisk historia, undersökningsresultat och patientens tillstånd.

Det är farligt att självmedicinera med en sådan diagnos. Utan att känna till läkemedlets verkan och kompatibilitet kan ännu allvarligare hormonella förändringar orsakas av medicinsk behandling av endometrios.

Med en analfabetisk inställning är det lätt att framkalla en snabb tillväxt av fodret, vilket kommer att leda till komplikationer och en försämring av den allmänna hälsan.

Livmodern endometriospiller

Handlingen med den konservativa metoden syftar till att uppfylla huvuduppgifterna:

 • undertrycka produktionen av vissa hormoner, inklusive kvinnliga östrogen;
 • orsaka blekning av ägglossningsfunktioner;
 • eliminera tunga menstruationsblödningar;
 • eliminera kliniska symtom, särskilt smärta;
 • stoppa endometriotiska foci och vävnadstillväxt.

Läkemedelsbehandling av patologi inkluderar följande grupper av läkemedel:

TitelBeskrivning
AGNRG (gonadotropinfrisättande hormonagonister)Behandlingens huvudfunktion är induktion av hypoöstrogen genom att stimulera konstgjord menopaus. Menstruationens upphörande stoppar vävnadens tillväxt och leder till regression av focierna. Till exempel läkares utnämning av Diferelin, Zoladex eller Buserelin.
AntigestagensUndertryckande av produktion av LH, progesteron, FSH leder till en avmattning av spridningen av slemhinneskiktceller. Oftare ordineras Danazole eller Mifepristone för medicinsk behandling av endometrios. Läkemedel har biverkningar..
gestagenerProgesteron och dess analoger i behandlingen hjälper till att normalisera menstruationscykeln genom att förlänga den andra fasen. Vanligtvis föreskriven Dufaston, Utrozhestan, Norkolut.
COC (orala preventivmedel)Kombinerade läkemedel avbryter ägglossningen, stabiliserar den hormonella bakgrunden och stoppar utvecklingen av patologi. Till exempel födelsekontroll Janine, Jes, Diane-35, Yarina, Klayra och andra.

Var och en av dessa grupper av läkemedel har egenskapen att hämma produktionen av reproduktiva hormoner vid behandling av endometrios.

Andra medel syftar till att eliminera smärta, komplexa symtom eller förhindra återfall av patologin. För behandling används NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel).

Vizanne

Läkemedlet är effektivt för behandling av endometrios i livmodern och äggstocken. Har en aktiv ingrediens - mikroniserad dienogest.

Läkemedlets verkan med medicinsk behandling av endometrios:

 • hämmar produktionen av kvinnliga hormoner;
 • återställer slemhinnan i livmodern;
 • stör störningen i fodret, vilket leder till dess atrofi.

Till skillnad från analoger bidrar inte läkemedlet Vizann under behandlingen till ansamling av vätska i kroppen och utveckling av hypertoni.

Dufaston

Duphaston - en analog av progesteron

Ett populärt verktyg för ny generation som har praktiskt taget inga biverkningar. Det är en analog av naturligt progesteron..

Medel i progestogen-gruppen har liknande egenskaper för decidualisering och atrofi av det endometriotiska skiktet. Duphaston med medicinsk behandling av endometrios stoppar effektivt utvecklingen av patologi och smärta.

danazol

Detta är en syntetisk androgen som påverkar både friska och patologiska områden i endometrium. Läkemedlets medicinska effekt säkerställer upphörandet av menstruationen, vilket resulterar i atrofi i slemskiktet.

Som ett resultat av frånvaron av kraftig blödning under medicinsk behandling av endometrios, förbättras patientens tillstånd markant, smärta och andra störande symtom försvinner.

buserelin

För smärta används Buserelin.

Beredningar av AGNRH-gruppen påverkar hypofysen. De används vid behandling av vanlig endometrios, allvarliga symtom, för att lindra intensiv smärta. Samt förberedande behandling före operation.

Buserelin och andra agonister är ganska aggressiva läkemedel som orsakar konstgjord menopaus. Efter avbrytande av läkemedlet kommer ägglossningens återhämtning att vara mer än ett år.

Men vid genomförande av Buserelin-behandling finns det nästan 100% av patienterna, även i allvarligt tillstånd, ett omedelbart försvinnande av intensiva smärtupplevelser av någon etiologi.

Efter medicinsk behandling av endometrios, kvarstår effekten i 6 till 12 månader. Detta beror på läkemedlets långvariga verkan.

Ljus för livmodern endometrios (namn)

Suppositorier är den mest lämpliga doseringsformen för behandling av patologier i det reproduktiva systemet. Tre typer av åtgärder används beroende på symtomen:

 • vaginal - för djup nedsänkning i slidan (så nära livmoderhalsen som möjligt);
 • rektal - för placering i rektum;
 • pinnar - infogas i urinledaren eller livmoderhalsen.

Förutom den antiinflammatoriska och smärtstillande effekten har suppositorier för endometriose fördelen att avge läkemedlet till det drabbade området. Bara en halvtimme efter införandet av läkemedlet kommer den aktiva komponenten in i blodomloppet och börjar verka.

Överväga effektiva suppositorier för behandling av endometrios.

Utrozhestan

Utrozhestan kan användas tillsammans med andra läkemedel

Universellt läkemedel för oral och vaginal användning. Läkemedlet används som monoterapi eller i kombination med andra läkemedel för ett antal progesteroner..

Det föreskrivs för patologiska tillstånd som uppstod mot bakgrund av endometrios. Till exempel infertilitet, menstruations oregelbundenheter, till lägre östrogen, etc..

Longidaza

Dessa suppositorier föreskrivs för att stoppa och resorption av vidhäftningar som orsakar hindring av rören. Detta är en av orsakerna till infertilitet mitt i endometrios..

Longidaz suppositorier används i kurser, administreringsmetoden är rektalt eller vaginalt som föreskrivs av en läkare.

indometacin

Läkemedlet stoppar tillväxten av det endometriotiska fodret. Resultatet säkerställs av trippelpåverkan från suppositorier - antiinflammatorisk, smärtstillande och antipyretisk effekt.

Suppositorier Indometacin med medicinsk behandling av endometrios kränker inte mikrofloraen i slemkönsorganen. Lite blödningar observeras ibland..

Antibiotika för livmodern endometrios

Läkemedel i denna grupp kan orsaka komplikationer eller provocera en oönskad biverkning under utvecklingen av endometrios.

För användning av antibakteriella medel måste det finnas allvarliga indikationer, till exempel:

 • penetration av svampar;
 • konsekvenser av organinfektioner i bäckenområdet;
 • inflammatoriska sjukdomar i köns- och urinvägarna.

Med livmodern endometrios förskrivs tre typer av antibiotika.

Antibakteriell Zedex

Bredspektrum antibakteriella medel

Vid spridning av fodret med medicinsk behandling av endometrios, föreskrivs de vanligtvis att dricka en kurs med Unidox, Macropen eller Amoxiclav. Doseringen och reglerna för införande bestäms av läkaren, med hänsyn till anamnes och indikationer. Vanligtvis tas tabletter inom 10-14 dagar, utan att kränka receptet..

cefalosporiner

Dessa är smalprofilerade antibiotika som sällan används vid behandling av endometrios. Indikation - patientens tillstånd, i vilket vägran av läkemedlet blir en ännu större hälsorisk.

Cefalosporinsgruppen inkluderar Cedex, Ceftriaxone, Ceftazidine, etc. Den fullständiga administrationsförloppet är högst 10 dagar.

Antiinfektionsmedicin

Från svampinfektion

Dessa medel används i svåra fall när patienten är mottaglig för en svampinfektion. Dessa inkluderar läkemedel för olika former av frisättning - tabletter, suppositorier, injektioner.

Mest känd: Nystatin, Fluconazole eller Flucostat.

Hormonala droger

En förutsättning före användning vid medicinsk behandling av endometrios är en detaljerad undersökning för att identifiera de saknade hormonerna. Val av preventivmedel beror på stadium, gång och svårighetsgrad av symtomen.

En karakteristisk egenskap hos hormonterapi är användningen. Det är kanske därför med endometrios förskrivs vanligen preventivmedel med reducerad dos.

Med foderets tillväxt

Jeanine

Ett populärt läkemedel som föreskrivs när det finns tecken på spridning av fodret. Enligt statistik inträffar i 90% av fallen hämning av fokal tillväxt, vilket blockerar smärta och inflammatoriska processer.

Janine, med medicinsk behandling av endometrios, främjar anovulation, hämmar produktionen av vissa hormoner, vilket minskar deras koncentration och sammandragning av rören.

Som ett resultat har patienten en regression av patologi och förbättrat välbefinnande.

En av de vanliga läkemedlen för endometrios. Verktyget innehåller två typer av tabletter - en placebo (tas i intervallet) + en kombination av gestagen och östrogen (aktiv form i 24 dagar).

Om patologin fortsätter att utvecklas ersätts Jess med läkemedlet Lactinet, som inte innehåller östrogen, med medicinsk behandling av endometrios.

Handlar som en placebo

Mini drack

Detta är en grupp preventivmedel som innehåller en minimal koncentration av hormoner. Dessa inkluderar Regulon, Marvelon, Novinet, Lindinet och andra..

Alla läkemedel för medicinsk behandling av endometrios tas på liknande sätt. Effektiviteten noteras emellertid endast under behandlingen. Efter avbokning är återfall möjligt.

Vilka andra läkemedel föreskrivs för livmodern endometrios

Patologi avtar under rehabiliteringsterapi, som inkluderar:

 • korrigering av immunitet;
 • avlägsnande av smärta;
 • eliminering av hemorragisk anemi och neuropsykiatriska manifestationer.

Grunden för konservativ terapi utan hormoner är användningen av följande läkemedel:

 • immunmodulatorer - förskriv Levamisole, T-activin, Splenin, Likopid;
 • antioxidanter - effektiva vitamin A, E, C, pyknogenol;
 • fytohormoner av växtursprung - cyklodin föreskrivs för att normalisera cykeln;
 • antispasmodics - föreskrivna Drotaverinum, No-shpa eller Spazmalgon;
 • lugnande medel - lugnande medel Fenazepam, Seduksen, Elenium;
 • järnbaserade beredningar - Ferroplex, Fenyuls;
 • lyofilisat - ordineras vanligtvis ett proteinpreparat av animaliskt ursprung Endofirin.

För att undertrycka produktionen av prostaglandiner vid medicinsk behandling av endometrios, vilket orsakar inflammation i foci, föreskrivs NSAID. Till exempel ibuprofen eller diklofenak.

Från prostaglandinproduktion

Behandlingsregimer för livmodern endometrios

Metoden, doseringen, reglerna och administreringsförloppet är en process som väljs strikt individuellt. Beroende på sjukdomens svårighetsgrad, lokalisering och form utförs läkemedel enligt 3 scheman:

 • godkänd kurs en gång var 90: e dag;
 • månadsterapi;
 • dagligt intag.

I genomsnitt varar full behandling 6 till 9 månader. Grunden för varje schema är användningen av olika grupper av läkemedel.

Ofta ställda frågor blockerar

Kvinnor med endometrios letar ständigt efter lösningar på problemet. Nedan följer svar på de mest populära frågorna från patienter..

Kirurgisk behandling av endometrios

Behandlas livmodern endometrios utan operation (kirurgi)

Det beror på resultaten av undersökningen, som avslöjar den fullständiga kliniska bilden av patologin. Konservativ terapi föreskrivs i fall där det finns gynnsamma villkor för dess implementering..

Det finns situationer där medicinering är kontraindicerad eller ineffektiv. Sedan löses problemet kirurgiskt.

Det finns symtom som bara kan lösas med operation. Till exempel:

 • förekomsten av fibroider, förvärrad av blödning;
 • cystor på äggstockarna;
 • adenomyos;
 • retrocervikal lokalisering av patologi;
 • andra komplicerade former.

Är det möjligt att bota endometrios utan hormoner

Denna sjukdom klassificeras som hormonberoende patologier som inte kan lösas utan användning av preventivmedel..

Komplex hjälper bäst

Vilken komplex behandling föreskrivs av en läkare för livmodern endometrios

En omfattande inställning till problemet inkluderar alla kända metoder för officiell och alternativ medicin. Förutom kirurgisk ingripande och läkemedelsbehandling föreskriver specialister ofta behandling av patologin med hjälpmedel.

Dessa inkluderar:

 • pluggning eller douching;
 • fysisk och hirudoterapi;
 • akupunktur;
 • kurbad;
 • folkrättsmedel.

Recensioner om den medicinska behandlingen av livmodern endometrios

”Efter undersökningen fick jag diagnosen endometrios i livmoderkroppen i I- och II-graderna. Enligt vittnesboken beslutade läkaren att börja med användningen av läkemedlet Janine och sedan titta på resultaten. Åtgärden var så effektiv att problemet under 6 månader efter antagningen löstes. ".

”Jag trodde helt inte att en sådan tvångssjukdom kunde botas med piller. Läkaren föreskrev att dricka läkemedlet Visanne i 6 månader.
Verktyget är utmärkt. Fläcken försvann drastiskt, smärtan under menstruationen avtog och min hälsa återgick till det normala. Läkarna sa att återfall är möjligt när som helst. Men i flera år nu har allt inte förändrats. ”.

Om författaren: Olga Borovikova

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Instruktioner för användning av tinkturer av peppar för kvinnors hälsa

Vattenpeppar är en växt som tillhör bovete-familjen och klassificeras som en årlig när en transplantation krävs för nästa år. Denna växt har en rakformad stjälk och når en höjd av 89 eller mer centimeter, en bladformad längsgående form - det är i dem som ett större antal väsentliga....

Kan det finnas menstruation i tidig graviditet?

Frånvaron av regelbunden menstruation är nästan alltid ett säkert tecken på graviditet. Det är frånvaron av menstruation i tid som gör att en kvinna vanligtvis köper ett test eller gör ett blodprov för att ta reda på om hon bär ett barn under sitt hjärta....

Att svettas före, under och efter menstruationen - vad har det att göra och hur man slåss

Ökad svettning före menstruationen ses sällan som ett oberoende symptom. Mest av allt stör det på natten och är som regel en av manifestationerna av det så kallade premenstruella syndromet, nämligen dess edematösa form....