Är endometrios synlig på ultraljudet och när är det bättre att göra det

Ansvarsfrihet

Misstänksam endometrios genom ultraljud kan visualiseras atypiska foci på ytan av vävnaderna i bäckenorganen eller i strukturen i muskellaget i könsorganet. En hormonberoende sjukdom som bestämdes under en sonologisk undersökning är en preliminär diagnos, eftersom endast ytterligare typer av studier pålitligt kan bekräfta tillväxten av det funktionella lagret i livmodern.

Endometrios - en godartad tumör i bäckenorganen eller bukhålan, åtföljd av spridningen av funktionella endometrieceller till deras membran.

Typer av sjukdom

En yttre typ av sjukdom påverkar slidan, äggstockarna, äggledarna och delvis bukhålan.

Endometrios av den inre typen påverkar direkt den övre delen av livmoderhalsen och dess kropp.

Dessutom kan sjukdomen manifestera sig i en nodulär, fokal och diffus form.

Så den diffusa formen manifesteras oftast i den inre typen av endometrios.

Den diffusa typen indikeras av följande ekon:

 • rund eller oval livmoderkropp;
 • det finns en förtjockning av vävnaderna som bildar livmoderväggen, oftast ryggen;
 • kroppsmyometrium av ökad ekogenicitet;
 • inneslutningar på livmodern upp till 0,05 mm (kalciumavsättning, neoplasmer av olika ursprung, inklusive maligna);
 • endometriet har en ojämn och otydlig kontur.

Med en nodulär form kan en ultraljudssökning visa följande ekon:

 • förändringar i livmoderväggens struktur, har oftast runda eller ovala former;
 • i vissa fall lesioner som liknar cystisk med en diameter upp till 30 mm;
 • Utbildningen i sig har inte tydliga konturer;
 • studien kan också visa en endometriosnod som växer inom livmoderväggen (interstitiell).

Sjukdommens fokala form visar sig enligt följande:

 • i processen att genomföra en ultraljudstudie, i en av delarna av muskelväggen i livmodern (myometrium), kan man observera ökad ekogenitet, med brist på en tydlig och jämn kontur;
 • med en mer avancerad studie kan man detektera cystiska formationer från 2 till 15-16 mm;
 • väggarna i livmodern kan ha olika tjocklek jämfört med varandra.

Det tros att diagnostisera en fokal eller nodulär form av sjukdomen är svårare än andra. Detta beror på att dessa former har liknande egenskaper och är individuellt sällsynta. Oftast kan de observeras med livmoderfibrer och diffusa skador.

Därför drar vi slutsatsen: det är möjligt att identifiera eller se tecken på endometrios med ultraljud. Idag förekommer huvuddelen av sjukdomen i kroppen av livmodern och äggstockarna.

symtom

 • Bäckensmärta
 • Infertilitet.
 • Smärta under samlag kan också indikera denna sjukdom..

Nodulära formationer av endometrios
Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

 • Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios
 • Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.
 • De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.
 • Specialister identifierade de mest karakteristiska symtomen
 • Vid svår smärta under menstruation, kraftig urladdning, utskrivning utanför menstruationen måste du rådfråga en läkare och inte i något fall göra självmedicin.
 • Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).
 • Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios
 • Hormonella studier: bestämning i dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.
 • Uttryck av livmodern endometrios under en ultraljudstudie: eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometrium, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning i dess storlek, utseende på områden med ökad echogenicitet tecken
 • Ultraljudstecken på äggstocks endometrios: liten prickig inre struktur, rund form med en dubbel kontur, platsen för bildningen på livmoderens sida och baksida, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i ekstrukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.
 • Kolposkopisk undersökning för endometrios i livmoderhalsen indikerar: pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i livmoderhalskanalen.

Hysterosalpinografi utförs på 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

Den laparoskopiska bilden av endometrios bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

MR och CT gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

Smärta med endometrios beror på den patologiska fokusens lokalisering. Ritningssmärta på ena sidan, smärta vid lyftning av vikter kan indikera utvecklingen av ovarial endometrios. Med endometrios sammanfaller livmodersmärta med menstruation. Intensiteten för smärta är annorlunda: från milt tryck eller dragning till stark krampaktig.

Ja, med endometrios kan smärta uppstå under samlag.

Med endometrios under perioden mellan menstruationen kan blodiga utsläpp av en mörk (ibland brun och till och med svart) färg uppstå. Urladdningen förändras också under menstruationen: de blir mer rikliga och mörkare.

En årlig förebyggande undersökning av en gynekolog rekommenderas för alla kvinnor. I närvaro av symptom som är karakteristiska för endometrios, är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt för diagnostiska studier och snabb behandling.

Vad ultraljud visar

När en sjukdom upptäcks i livmodern kan först en ultraljudssökning visa följande:

 • grovhet och fuzziness i endometrium;
 • närvaron av nodstrukturer;
 • brott mot symmetri på livmodersväggar.

Ovarial endometrios har följande symtom:

 • bildningen av en rund form observeras, lokaliserad på sidorna eller bakom livmodern;
 • strukturen på tyget är heterogen, liten punkt;
 • också fokalformationer som har en annan form, typ och storlek.

Hyperplasi och maligna neoplasmer

Dessutom kan en tät cysta-kapsel vara ett tecken på ovarial endometrios. I detta fall finns det inga förändringar i dess struktur med avseende på olika perioder av menstruationscykeln.

Cystor i äggstockarna som bildas som ett resultat av endometrios kallas endometrioid. De har en rund eller oval form, väggtjockleken är heterogen och kan variera från 2 till 8 mm. Väggtjockleken hos en sådan cysta varierar beroende på längden på perioden då cysten existerar. Sådana neoplasmer har uttalade ansamlingar av blodproppar belägna i parietalutrymmet.

Ultraljud avslöjar också endometrial hyperplasi. En sådan sjukdom orsakas av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller hormonell obalans. Endometrial hyperplasi är en överväxt av slemhinnan i livmodern. Ibland kan hyperplasi utvecklas till cancer..

Hyperplasi kan påverka hela skiktet av livmoderns endometrium eller dess specifika områden, vilket är ett fokus på sjukdomen. Hyperplasi är en konsekvens av ökande östrogennivåer i en kvinnas kropp.

Överdriven tillväxt av slemskiktet kan orsaka maligna tumörer - endometrial cancer eller livmodercancer. Cancer i detta organ orsakas av hormonella störningar i den kvinnliga kroppen. Eftersom endometrial cancer (livmodercancer) är en mycket vanlig sjukdom är dess upptäckt i ett tidigt utvecklingsstadium en mycket brådskande uppgift..

Bestäm cykeln för ultraljud

För att få de mest exakta resultaten i fall av misstänkt endometrios, bör det göras bättre på dag 5, dag 6 eller dag 7 i menstruationscykeln. Diagnos är också nödvändig för resterande fläckar.

Det rekommenderas att göra en studie flera gånger under följande cykler. Detta ger mer exakta resultat och gör att du kan observera dynamiken i det organ där sjukdomen upptäcktes under hela menstruationscykeln. Om behandling föreskrevs, bör en kontroll-ultraljudssökning genomföras runt dess mitten för att bestämma terapiens effektivitet.

Träning

Beroende på typ av studie för endometrios upprättas vissa träningsramar och regler. Först och främst väljer läkaren cykeldagen då skanningen ska utföras. Alla nyanser förhandlas individuellt med en specialist..

Regulariteten i menstruationscykeln och dess längd spelar en viktig roll.

Nästa steg i beredningen inkluderar hygienprocedurer.

 • Innan transvaginal skanning måste en kvinna göra en toalett av de yttre könsorganen.
 • När man väljer en forskningsmetod på ett transabdominalt sätt behöver inga åtgärder vidtas. I vissa fall ber sonologen för att förbättra visualiseringen av livmodern att dricka 2 glas vatten 10-15 minuter före diagnosen och att inte urinera efter det. Denna rekommendation är individuell, utan ytterligare krav är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan.
 • En transrektal undersökning innebär att en sensor införs i ändtarmen. För att visualisera det var inte svårt, det är nödvändigt att tömma matsmältningskanalen. Förberedelse för ultraljud ålägger patienten att utesluta en tätt middag på kvällen för undersökningen. På diagnosdagen bör du inte äta för att inte orsaka ökad gasbildning. Transrektal ultraljud föreskrivs vanligtvis under första hälften av dagen, så det bör inte finnas några svårigheter med avhållsamhet från mat..

Omedelbart före manipulation bör en kvinna exponera nedre buken (med transabdominal diagnos) eller klä av sig under midjan (med transvaginal och transrektal metod). Studien genomförs i en horisontell position och tar i genomsnitt 10-30 minuter.

När man ska göra en sådan ultraljud?

Vi har redan fått reda på i vilken period det är bättre att diagnostisera endometrios. Många kvinnor undrar fortfarande när de ska registrera sig för den här studien.?

Faktum är att svaret är enkelt: när en kvinna märker tecken på endomentrios.

Symtom på endometrios kan vara följande:

 • smärtsamma perioder
 • fläckar före början av menstruationen och efter det att det slutförts;
 • svårigheter att bli gravid;
 • smärta under sex (mindre ofta)

Dessa tecken anses vara de vanligaste. Det finns dock många fall där sjukdomen är asymptomatisk eller milda tecken. Därför diagnostiseras ofta sjukdomen redan i ett sent utvecklingsstadium. Experter rekommenderar en ultraljudsundersökning var sjätte månad - en studie för snabb upptäckt av bäckenpatologier.

Endometriala polyper

Ofta, med ultraljud av endometrium, detekteras polyper. En polypp är en godartad formation som bildas från endometriala vävnader. En endometrial polyp är lika vanligt hos kvinnor i reproduktiv ålder och under klimakteriet. Den endometriala polypen diagnostiseras av ultraljud, den vanliga platsen för polyppen är den inre fodret i livmodern.


Kombinationen av ultraljud och dopplerografi gör att du kan identifiera godartade neoplasmer i livmoderns inre vävnader - polypper. De växer från endometrieceller och kan orsaka menstruations oregelbundenhet.

Den endometriala polyppen har vanligtvis ett ben på vilket den är fäst, och en utvecklad vaskulär plexus. Det viktigaste tecknet för att bestämma polyp är blodutflöde utanför menstruationscykeln.

Diagnos av endometrios med hjälp av en ultraljudssökning

Diagnos med hjälp av en ultraljudsmaskin tar en ledande roll i studien av endometrios. Det är emellertid mest effektivt om sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Diagnos är möjlig på två sätt:

 • vid det första sätts en sensor in i vagina. Den här metoden är mindre trevlig, men garanterar den mest effektiva informationen.
 • i den andra metoden utförs studien externt, dvs. genom bukhålan finns det därför inga obehag.

Idag är det omöjligt att bestämma endometrios med 100% sannolikhet med hjälp av ultraljud, även när sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Den mest pålitliga metoden för att bestämma sjukdomen betraktas som laparoskopi med en ytterligare biopsi.

Kärnan i förfarandet

När du utför ultraljud kan du se det inre skiktet i livmodern på två sätt:

1. Transabdominal ultraljud, där ultraljudssonden placeras direkt på den främre bukväggen, visualiseras livmodern genom den. Abdominal ultraljud anses vara en mindre informativ teknik, men det har också dess fördelar: förmågan att se det undersökta organets allmänna tillstånd, frånvaron av några obehagliga sensationer under proceduren. Förhållanden som svår fetma och postoperativ vidhäftning komplicerar signifikant diagnosen av transabdominalvarianten.

2. Transvaginal ultraljud, där en sensor med en speciell form sätts in i slidan och gör att du kan visualisera livmodern och bihangarna exakt, eftersom den ligger så nära dem som möjligt. I gynekologi används denna teknik i stor utsträckning för att diagnostisera endometrit, tumörer, ektopisk graviditet, för att fastställa orsakerna till infertilitet. Transvaginal undersökning utförs inte för jungfruliga för att inte skada jämhörniga kvinnor och gravida kvinnor efter en 12-veckorsperiod, eftersom detta kan orsaka missfall.

Tecken på endometritis under ultraljud

Endometritis är en typ av bäckensjukdom som kan upptäckas under studien av endometrios. De bör inte förväxlas, eftersom de är olika patologier.

Endometritis bör förstås som den inflammatoriska processen i livmoderslimhinnan. Orsakerna till sjukdomen kan vara mekaniska skador, till exempel under en abort eller felaktig installation av en intrauterin enhet. Sexuellt överförda sjukdomar eller olika virus blir den andra orsaken till sjukdomen..

Ofta kan förekomsten av endometrit redan föreslås av patientens berättelser. Därefter bör specialisten genomföra en serie förfaranden för att fastställa en korrekt diagnos:

 • för det första utförs en gynekologisk standardundersökning;
 • då är det nödvändigt att ta utstryk för att upprätta ett möjligt orsakande medel för sjukdomen;
 • och det sista viktiga steget är studien på en ultraljudsmaskin.

Det bör noteras att endometritis finns i akut och kronisk form. Den akuta formen kännetecknas av feber, smärta i nedre del av buken och frisättning av purulentblodig vätska, som inte är relaterat till menstruation. ultraljud rekommenderas under behandlingen för att övervaka terapeutisk effekt.

Den kroniska formen av sjukdomen fortsätter nästan omöjligt, symptomen är inte uttalade, därför kan du oftast bestämma sjukdomen efter en ultraljuddiagnos. Symtom på kronisk endometrit kan inkludera följande avvikelser:

 • det finns en signifikant förlust av tjockleken hos livmoderslimhinnan;
 • ibland på grund av det inflammatoriska fokuset kan den omvända reaktionen vara en betydande förtjockning av slemhinnan;
 • med ultraljud kan livmoderkroppen ökas;
 • uterusförskjutning i valfri riktning (anatomisk förändring av plats);
 • flera vidhäftningar.

Även om ultraljud är den initiala metoden och den mest använda metoden för att identifiera bäckensjukdomar, bör det endast anses vara vägledande. Om några patologier, avvikelser hittades, är en ytterligare studie obligatorisk, hysteroskopi, vilket gör att du kan se livmodern fullt ut. Därefter kan läkaren förskriva en biopsi.

dekryptering

Observera följande indikatorer vid avkodning:

 1. Läge för livmodern. Möjliga sådana medfödda avvikelser som krökningar, vändningar, icke-fysiologiskt läge. Under graviditeten avviker livmodern normalt framåt.
 2. Storleken på livmodern. Deras ökning kan vara ett tecken på graviditet, endometrit eller tumörer. Små storlekar indikerar underutveckling - infantilism.
 3. Livmoderns konturer. Normalt sett är de jämna och tydliga. Suddig gränser kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process. De kuperade kanterna indikerar en möjlig ökning av volymetrisk bildning. När livmodern delas upp i två avdelningar talar de om en sådan avvikelse i strukturen som bicornu.
 4. Ekogenicitet hos livmoderväggarna. En förändring i livmoderväggens densitet och struktur indikerar ofta en tumör eller lokal inflammation.
 5. Villkoren för bilagorna. Förekomsten av patologi hos äggledarna, äggstockarna, närvaron av en ektopisk graviditet bedöms. Rören är normalt inte synliga alls på ultraljud. Äggstockarna kan bytas med apoplexy, polycystic, tumörer.
 6. Bukt i tjockleken. Resultaten av att mäta tjockleken på endometrium gör det möjligt att diagnostisera dess hypo- eller hyperplasi.

Det är mycket viktigt att upptäcka endometrit vid ultraljud i tid. Dess huvudsakliga funktioner är:

 • gallring eller förtjockning av livmoderns inre foder, vilket beror på endometritsteget;
 • närvaron av inflammatorisk vätska inuti livmoderkaviteten;
 • förändring i ekogeniciteten hos livmoderväggarna, deras heterogenitet;
 • en liten ökning av livmoderns storlek, dess "avrundning";
 • i musklerna som omger endometriet visualiseras cyster eller gasbubblor.

Ultraljudundersökning är en ganska tillförlitlig diagnostisk metod. Med modern utrustning kan du exakt se endometriumet genom ultraljud. För korrekt diagnos och adekvat behandling är det emellertid mycket viktigt att välja en kompetent och erfaren specialist inom funktionell diagnostik som kan tolka resultaten korrekt.

Ytterligare skott

komplikationer

Graviditet efter IVF har en ökad risk för missfall i närvaro av en endometrial polyp. Av denna anledning kräver denna utbildning obligatoriskt borttagning innan IVF. En endometrial polyp har en obehaglig egenskap - den kan återkomma på grund av förekomsten av ett vaskulärt "ben" i det. Först efter riktad borttagning av benet är risken för sekundär tillväxt mycket låg. Innan du planerar en graviditet är det viktigt att göra en omfattande diagnos av kroppen så att graviditeten går smidigt.

Ultraljuddiagnos för endometrios

Abdominal endometrios

Enligt forskningsresultat kan ektopisk endometrial vävnad hittas på olika atypiska platser utanför bäckenhålan, till exempel i bröstkaviteten. Magväggen är en favorit lokalisering av extra bäcken endometrios, dess skador är vanligtvis förknippade med kejsarsnitt.

Vid ultraljud visualiseras en fast hypoekoisk bildning i bukväggen, där det inre blodflödet ofta upptäcks under energidopplerografi. Dessa ultraljudstecken är inte specifika, varför ett brett spektrum av sjukdomar måste inkluderas i den diagnostiska serien, inklusive.

tumörart (sarkom, desmoid tumör, metastaser) och icke-tumörskador (suturgranulom, hernia, hematom eller abscess). Ändå måste abdominal endometrios först antas hos patienter med volumetriska formationer av denna lokalisering nära suturen efter kejsarsnitt.

CT- och MR-tecken på endometrios i bukväggen är inte specifika: både CT och MR-bildning visar en fast bildning i bukväggen som ackumulerar kontrast.

Endometriosis av den främre bukväggen: MR-foto. Lesionsfokus har en signalintensitet som är jämförbar med muskler, den innehåller också små hyperintensiva foci som visar expanderade endometrialkörtlar.

ANDRA YTTRANDE FÖR ENDOMETRIOS

I de fall resultaten av en MR-bildning av bäckenet ger ett tvetydigt eller motsägelsefulla resultat kan en andra åsikt vara användbar. Upprepad tolkning av MR av bäckenet med endometrios gör att vi kan lösa ett antal problem:

 1. Expertutvärdering av studien, exakt bekräftelse av diagnosen och uteslutning av cancer
 2. Detaljerad beskrivning av de identifierade fokuserna för endometrios
 3. Utarbeta ett detaljerat yttrande om moderna höga standarder som ger korrekt information till den behandlande läkaren
 4. Deltagande i att lösa ytterligare examensfrågor

Vasily Vishnyakov, radiolog

Träning

Beroende på typ av studie för endometrios upprättas vissa träningsramar och regler. Först och främst väljer läkaren cykeldagen då skanningen ska utföras.

Nästa steg i beredningen inkluderar hygienprocedurer.

 • Innan transvaginal skanning måste en kvinna göra en toalett av de yttre könsorganen.
 • När man väljer en forskningsmetod på ett transabdominalt sätt behöver inga åtgärder vidtas. I vissa fall ber sonologen för att förbättra visualiseringen av livmodern att dricka 2 glas vatten 10-15 minuter före diagnosen och att inte urinera efter det. Denna rekommendation är individuell, utan ytterligare krav är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan.
 • En transrektal undersökning innebär att en sensor införs i ändtarmen. För att visualisera det var inte svårt, det är nödvändigt att tömma matsmältningskanalen. Förberedelse för ultraljud ålägger patienten att utesluta en tätt middag på kvällen för undersökningen. På diagnosdagen bör du inte äta för att inte orsaka ökad gasbildning. Transrektal ultraljud föreskrivs vanligtvis under första hälften av dagen, så det bör inte finnas några svårigheter med avhållsamhet från mat..

Omedelbart före manipulation bör en kvinna exponera nedre buken (med transabdominal diagnos) eller klä av sig under midjan (med transvaginal och transrektal metod). Studien genomförs i en horisontell position och tar i genomsnitt 10-30 minuter.

resultat

Grovhet och fuzzy kontur i livmodern indikerar förekomsten av en patologisk process. En frisk kvinna har normala livmoderparametrar enligt följande:

 • längd - 7 cm;
 • bredd - 6 cm;
 • tjocklek - 42 mm.

Avvikelser från dessa parametrar indikerar förekomsten av en patologisk process. Med endometrios är ojämn förtjockning av livmoderväggarna tydligt synlig. Hur de patologiska fokusen ser ut och livmoderns förändrade struktur, se fotot.

Normalt har ekogeniciteten hos endometriumet en enhetlig enhetlig karaktär, och livmoderkaviteten bör ha en enhetlig struktur och släta kanter. Upptäckt av hyperechoic ultraljudstrukturer indikerar närvaron av endometrios. Ändringar i livmoderhalskanalens struktur och livmoderhalsen, som normalt har en längd på 4 cm och en homogen ekostruktur, kan också indikera sjukdomens närvaro. Genom ultraljud kan du se alla avvikelser från normen.

Använda ultraljud för att bestämma lokalisering av patologiska foci. Den vanligaste formen är endometrios i äggstockarna. Ultraljud kan identifiera polypper och cyster av endometrioid ursprung, bestämma deras struktur och storlek

Detta är viktigt i fall där differentiell diagnos utförs. På grund av den strukturella likheten hos endometrioida neoplasmer med luteala och hemorragiska cyster är det ofta svårt att ställa en noggrann diagnos

Det bör noteras att trots den höga effektiviteten för ultraljuddiagnostisk metod, är endometrios på ultraljud inte alltid möjligt att identifiera, särskilt om det finns små fokuser som finns i de djupa skikten i organets muskelvävnad. Därför är resultaten av ultraljudstudier inte en absolut bekräftelse på frånvaron av patologi.

För att klargöra diagnosen måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning med hjälp av instrument- och laboratoriediagnostik. Patienter med diagnos av endometrios under behandlingen bör systematiskt undersökas för ultraljud, vilket gör att vi kan bedöma terapiens effektivitet. För att förhindra varje kvinna rekommenderas det att regelbundet besöka en födelseklinik.

Under begreppet endometrios ligger en patologi där du kan se utblåsningen av endometrium på platser som inte är karakteristiska för det - det vill säga utanför livmoderhålet.
Det finns flera sorter av denna sjukdom.

Extragenital endometrios är utseendet på endometrialplatser i alla organ, med undantag av reproduktionssystemet. Det kan vara levern, lungorna, njurarna, urinblåsan.

Den andra sorten är genital endometrios. I detta tillstånd inträffar endometriell screening inom reproduktionssystemets organ - endometrios i slidan, rören, äggstockarna. Två alternativ sticker ut här: interna och externa.
Endometrios är en vanlig sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. I nästan hundra procent av fallen leder det till infertilitet. De flesta fall av patologi är genital endometrios..

Vad menas med intern endometrios

Inre livmodern endometrios eller adenomyos är en variant av genital endometrios. I detta fall finns delar av slemhinnan i tjockleken på muskelmembranet - i myometrium.

Beroende på förekomsten av screeningar och deras placering skiljer man tre typer av patologi:
Diffus form - när delar av endometriumet finns i alla områden och lager i muskelmembranet;

Fokalform - musklerna i musklerna finns i separata fokus;
Nodulär form - endometriet växer och bildar noder.
Externt blir livmodern i livmodern tjockare. I patologiska foci finns ofta cystiska hålrum med blod inuti.

Enligt graden av skada på muskelmembranet skiljer man fyra typer av inre livmoderns endometrios:

 1. Intern endometrios av 1: a graden - endast submukosskiktet påverkas, myometriumet påverkas inte;
 2. Intern endometrios av andra graden kännetecknas av skada på myometrium till mitten;
 3. Den tredje graden är skada på myometrium på hela tjockleken;
 4. Den fjärde graden observeras när endometrium lämnar livmoderkroppen och äggledarna och angränsande organ skadas.

Videon visar hur endometrios ser ut.

När är bättre att göra

För att identifiera patologin mest troligt är det viktigt att bestämma den lämpligaste tiden för studien. För att göra detta måste du förstå hur endometrial transformationer inträffar under menstruationscykeln

I själva verket är endometrios dess små spridda fokus.

I början av cykeln sker avstötning av de övre skikten i endometrium. Under denna period är dess tjocklek minimal, vanligtvis en millimeter eller mindre, i sådana fall säger de - linjära. Endometrial tillväxt inträffar varje dag och i slutet av cykeln når den ett maximivärde på 15-25 mm i genomsnitt.

Om ultraljudet är i början av cykeln

En ultraljudsundersökning av bäckenorganen hos kvinnor på 5-7: e dagen anses klassiskt vara informativ. Det är också möjligt att upptäcka endometrios vid detta tillfälle, men detta gäller endast dess speciella lokaliseringar och vanliga former. Till exempel med placering av foci på äggstockarna samt med svår adenomyos. Genom att utföra en studie i början av cykeln kan läkaren föreslå endometrios genom indirekta tecken, till exempel genom närvaron av endometrial hyperplasi, genom livmoderens sfäriska form och andra..

Om ultraljudet är i slutet av cykeln

Den mest tillförlitliga informationen och en livlig bild av patologin kan erhållas genom att utföra en ultraljudsundersökning före menstruationen i 23 - 25 dagar. Vid denna tidpunkt är endometrios den största, dess symtom kommer att vara mest uttalade.

Med den dynamiska observationen av endometrios under behandlingen är det tillrådligt att utföra en ultraljudscanning på samma (eller liknande) enheter, med en specifik läkare, och ungefär samma dag i cykeln. Så det mest pålitliga sättet att bedöma terapiens effektivitet.

På vilken dag det är bättre att göra en ultraljud med endometrios, bör den behandlande läkaren besluta på grundval av den kliniska bilden av klagomålen och den påstådda diagnosen. Detta är det enda sättet att bekräfta eller förneka patologi med stor sannolikhet, utan att ta till andra forskningsmetoder, och även att fastställa sjukdomens prevalens, om nödvändigt.

Moderna diagnostiska metoder

Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).

Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios

 • Hormonell forskning.
 • Ultraljudsförfarande.
 • kolposkopi.
 • Hysterosalpinography.
 • laparoskopi.
 • Magnetisk resonansavbildning och datortomografi.

Hormonell forskning

: bestämning av dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.

Manifestationer av livmodern endometrios med ultraljudsundersökning:

eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometriumet, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning av dess storlek, utseendet på områden med ökad ekogenicitet i myometrium och andra tecken

Ultraljudstecken på ovariell endometrios:

liten punkt intern struktur, avrundad form av utbildning med en dubbel kontur, placeringen av formationen på sidan och baksidan av livmodern, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i eko strukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.

Kolposkopisk undersökning för cervikal endometrios innefattar:

pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i cervical kanal.

Hysterosalpinography

hölls 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

Laparoskopisk bild av endometrios

bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

MR och CT

gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

När man ska göra en ultraljud med endometrios

Ultraljud för endometrios föreskrivs till patienter i syfte att övervaka slemhinnens beteende och undersöka närliggande organ. Om patienten redan har bekräftat diagnosen, ordineras sonologiska undersökningar för att bedöma effektiviteten av behandlingen med ett intervall på tre månader. I remission var sjätte månad.

De diagnostiserar också med misstänkt endometrios med sådana klagomål:

 • fläckning är närvarande under veckan före menstruation och två efter dem;
 • långa perioder med en brun eller mättad vinröd nyans;
 • instabil cykel;
 • frånvaron av graviditet under sexuell aktivitet utan preventivmedel i 6 månader;
 • smärta i bäckenområdet, korsryggen;
 • obehag under sexuellt samlag.

Det är viktigt att tänka på att inte alla kvinnor har samma varaktighet under denna period:

 • med en cykel på 21 dagar görs ultraljud 18-20 dagar;
 • med en cykel på 35 dagar utförs studien på 30-34 dagar;
 • med en cykel på 28 dagar utförs skanning i 25-30 dagar.

Ju närmare studien är menstruationen, desto mer troligt är det att få ett effektivt svar. Omedelbart efter menstruationen är tjockleken på endometrium minimal. Därför kommer svaret på frågan om det är möjligt att se endometrios före ägglossning (när ultraljud vanligtvis utförs) vara negativt.

Patienter under klimakteriet, en ultraljud för att bestämma endometrios gör på vilken dag som helst. Frånvaron av hormonella förändringar under månaden ger anledning att tro att patologiska områden inte genomgår förändringar och alltid förblir i samma tillstånd.

Ultraljud för endometrios görs bäst den 12-15: e dagen (från början av menstruationen) av cykeln med en varaktighet av cirka 30 dagar. Det vill säga redan på 5-7: e dagen efter slutet av menstruationen kommer studien att ge den mest exakta informationen om placering och struktur för endometriotiska fokus.

Visualisering av fokuser för endometrios på ultraljud och informationsinnehållet i hela studien är direkt relaterade till menstruationsperioden. Med början från ägglossningsögonblicket, det vill säga från mitten av cykeln, svulmer slemhinnan i livmodern under verkan av hormoner som är nödvändiga för befruktningen.

Begreppet endometrios

I gynekologi är endometrios en kronisk sjukdom som orsakar godartad spridning av det intrauterina membranet på olika atypiska platser i kvinnlig kropp.

Denna sjukdom rankas som andra bland orsakerna till kvinnlig infertilitet..

Den här sjukdomen är lumsk på grund av att den inte visar sig på många år. Och många former av endometrios och varianter av dess manifestationer komplicerar allvarligt diagnosen av denna patologi.

Exakt vad som kan vara orsaken till endometrios har ännu inte klargjorts helt. Det tros att den underliggande sjukdomen är immun- och endokrina störningar i kroppen. Men den främsta drivkraften för dess utveckling är de olika konsekvenserna av endometrial trauma av skäl:

 • skrapning;
 • abort;
 • användning av intrauterin preventivmedel.

Alla ovanstående faktorer påverkar allvarligt den kvinnliga hormonella bakgrunden och dess cykliska karaktär..

Med endometrios avvisas fokuserna för spridning av endometrium periodiskt (i enlighet med faserna i kvinnans menstruationscykel). I början av cykeln växer endometriumet och når sin maximala tjocklek i slutet av cykeln och avvisas under menstruationen.

Det är med det cykliska beteendet hos endometriotiska foci som tidpunkten för ultraljud vid denna sjukdom är associerad.

Cervical endometriosis på ultraljud

Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan; innehållet är färglös, steril, acellulär vätska. Vid ultraljud är Nabotov-cyster placerade ytligt utan att tjocka väggen och deformera konturen; långa befintliga cyster är nedsänkta i myometrium.

Sacro-uterine ligament

Hälsosamma livmodersband (USL) är inte synliga på ultraljudsbilder. Du kan upptäcka djupa fokus på endometrios genom att undersöka livmodern i mitten av sagittalsektionen. Det bästa av allt är att sådana områden visualiseras av en vaginal sond, flyttas från den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen över (sagittal) och sedan till livmoderhalsen.

De drabbade ligamenterna ser ut som hypoekoisk förtjockning. Gränserna kan vara tydliga eller suddiga. Fokus kan vara lokalt eller kan komma in i en stor skada som påverkar flera organ samtidigt.

Fokusens tjocklek mäts i tvärplanet. I vissa fall involverar djup endometrios sjukdomar i livmodern. I detta fall är förtjockningen synlig i det retrocervikala området. Dimensionerna för noderna i detta fall är fixerade i tre ortogonala plan.

Diagnos av endometrios

Endometrios kan antas genom den kliniska bilden och ibland bekräftas genom en gynekologisk undersökning (till exempel om livmoderhalsen eller vagina påverkas). I de flesta fall är det emellertid ultraljud som är den nödvändiga proceduren för att göra en noggrann diagnos..

Ultraljud för endometrios visar resultaten av en ganska hög noggrannhet (mer än 90%) och kräver att vissa detaljer beaktas. I synnerhet måste du övervaka kosten hela dagen innan proceduren för att utesluta ökad gasbildning.

Och det är också värt att uppmärksamma följande nyans: ultraljud i buken kräver en full urinblåsa, för vilken du måste fylla den med hela ditt hjärta innan proceduren, för transvaginal ultraljud, tvärtom, du behöver en tom urinblåsa, så du bör besöka toaletten innan proceduren. Och det är inte allt

Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem

Och det är inte allt. Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem.

Hur manifesterar sig endometrios i en ultraljudssökning? Läkaren kommer definitivt att uppmärksamma följande funktioner:

 • livmodern är förstorad eller har en atypisk form;
 • livmoderns väggar är ojämna i tjocklek, asymmetriska;
 • endometriala vävnader är fuzzy;
 • förekomsten av områden med ökad ekogenicitet (densitet);
 • närvaron av knölar.

Metoder för ultraljuddiagnostik för detektion av endometrios

Din läkare kan överväga följande metoder.

 • transvaginal visualisering (mest informativ);
 • transrektal;
 • färg Doppler-läge;
 • transvaginal med vattenkontrast;
 • sonovaginography;
 • tredimensionell transvaginal ultraljud (3D-ultraljud);
 • transvaginal elastografi.

Endometrios, särskilt dess djupt infiltrativa form, kräver noggrann bestämning av platsen och graden av alla foci före den planerade operationen. Det är nödvändigt att informera patienten i detalj om omfattningen av operationen, risken för komplikationer och naturligtvis att få medgivande för proceduren.

Vem är i riskzonen

Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios

Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.

De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.

 • Ärftlighet (endometrios hos mamma, hos syster).
 • Immun- och hormonell obalans.
 • Försenat sexliv.
 • Könsinflammation.
 • Olika manipulationer på livmodern.
 • Långvarig användning av IUD.
 • Sen menstruation.

Andra ultraljudstekniker

Färgdoppler

Denna teknik är effektiv för att identifiera och utvärdera endometriomparametrar. Dessutom är färgdoppler nödvändig för att differentiera penetrerande endometrios i tarmen och kolorektal cancer. I andra fall är undersökning med denna metod för detektion av DIE ekvivalent eller mindre informativ än 2-3 D-ultraljud, därför betraktas det som en ytterligare teknik.

Definition av smärta under ultraljud

Det är nödvändigt att varna patienten om behovet av att rapportera all smärta som uppträder under det transvaginala testet.

Rektal-vatten-kontrast TVUZI

Tekniken involverar införandet av saltlösning i rektum, varefter en vaginal ultraljud utförs för att bedöma graden av tarmstenos.

Sonovaginografi med salter eller gel

Kontrast ultraljud är en vaginal ultraljud som utförs efter att 40 ml införts i slidan. saltlösning. För att utföra proceduren behöver du ett speciellt hydraulmunstycke.

På grund av vätskans verkan bildas ett akustiskt utrymme mellan sensorn och organen intill vagina. Dessutom torkar salt väggarna, vilket gör att munstycket kan pressas hårdare.

Den andra metoden innebär användning av inte en lösning utan 50 ml. gel för ultraljud, administreras före undersökning med en konventionell plastspruta

Det är viktigt att se till att ingen luft kommer in i gelén. Det andra villkoret - gelén måste falla i bakbågen

3D TVUSI

Tekniken är effektiv vid diagnos av djupa skador på uterus och livmoders bakre fornix med en opåverkad tarm. Men den vaginala tredimensionella sensorn ger inte en exakt bedömning av rörelsen hos bäckenorganen.

Kavitet 3D Ultraljud

Det finns inga bevis för att en tredimensionell undersökning är överlägsen den klassiska 2D-ultraljudssökningen. Men det är redan känt att denna metod är effektiv för diagnos av endometrioida foci i rektovaginal septum..

Transvaginal elastografi

Fördelarna med denna metod vid diagnos av penetrerande endometrios är ännu inte tillgängliga. Det indikeras endast att fokuserna i elastografi uppvisar hög styvhet.

Typer av patologi

Endometrios är en sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder (från 15 till 50 år gamla, men förekommer oftast hos kvinnor från 20 till 40 år), i vilka vävnaderna som foder inuti ytan av livmodern (endometrium) växer. Överväxt kan vara både (när den inte sträcker sig bortom livmodern) och yttre (när andra organ drabbas). Med yttre endometrios kan alla närliggande områden drabbas av:

Dessutom kan endometrios vara diffus, fokal och nodulär. Med den diffusa formen av sjukdomen växer endometriumet jämnt, utan att bilda foci, med den fokala formen - tvärtom, lokala skador är närvarande. Med en nodulär form observeras noder med olika diametrar, oftast flera.

Och endometrios varierar i steg:

 • det första steget är sjukdomens början, spiringen av endometrium är inte djup, processerna är lätt reversibla genom kompetent läkemedelsbehandling;
 • det andra steget - groddningen fördjupas, nya zoner kan påverkas parallellt. I detta skede kan läkemedelsbehandling fortfarande vara effektiv;
 • det tredje steget - lesionsområdet ökar ännu mer, endometriet växer djupt. Sannolikheten för ett botemedel med läkemedel är redan extremt liten, det mest troliga läkarnas beslut är;
 • det fjärde steget är det svåraste, endometrios täcker angränsande organ och påverkar vävnaderna helt. Kirurgi kan inte längre undvikas och framgång är tyvärr inte garanterad.

Behandling och förebyggande

Behandling av endometrios innebär två alternativ: hormonbehandling eller kirurgi följt av hormonbehandling.

Hormonterapi beror ofta på användning av orala preventivmedel, eftersom detta gör att du kan döda två fåglar med en sten: undertrycka tillväxten av endometrium och förhindra en möjlig graviditet. Men läkemedel kan förskrivas och andra grupper, av vilka det finns många. Det är extremt svårt att förstå dem själv, så en gynekologkonsultation är nödvändig.

Med hänsyn till den kliniska bilden, resultaten av ultraljud såväl som de individuella egenskaperna hos patienten (vikt, ålder, närvaro av barn) kommer gynekologen med hög sannolikhet att välja exakt ett sådant läkemedel som effektivt kommer att påverka sjukdomen och inte kommer att orsaka biverkningar. Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år.

Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare.

Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år. Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare..

Kirurgisk behandling utförs i fall där hormonterapi inte fungerar (detta händer också) eller om sjukdomen redan har gått för långt. Det är som det kan, men även efter en framgångsrik operation kan hormoner inte tas bort. Detta är nödvändigt för att undvika ett tidigt återfall av sjukdomen. Vid vanlig endometrios hos kvinnor nära klimakteriet, kan avlägsnande av livmodern och bihang rekommenderas..

Betydelsen av en förebyggande undersökning sägs mycket och överallt är den undermedvetet känd för alla. Dessa enheter observeras emellertid.

När allt kommer omkring är det mycket lättare att övertyga dig själv om att ett cykelfel är resultatet av stress på senare tid och smärtsamma perioder är en individuell funktion.

I förgrunden, i stället för hälsa, finns det alla slags saker som inte har något slut, och som om och om igen driver resan till läkaren till slutet av linjen. Sådana kvinnor är ett enkelt mål för alla typer av sjukdomar, som i hemlighet utvecklas till den punkt där läkemedelsbehandling blir ineffektiv..

Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

Är det möjligt att se endometrios på ultraljud

En undersökning föreskrivs för att bekräfta eller motbevisa diagnosen endometrios, karcinom och andra former av cancer. Symtom på sådana sjukdomar förekommer ofta i ett sent skede av sin utveckling, därför används den här tekniken för att diagnostisera patologier i bäckenorganen hos kvinnor.

Patienter i förlossningskliniker undrar ofta hur ofta de behöver genomgå en ultraljud av endometrium. Kvinnor i åldrarna 25 till 40 år måste göra ultraljudsundersökningar 1-2 gånger per år och efter 40 år - 1 gång per år. En sådan profylaktisk diagnos av endometrios hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Det finns ett antal yttre tecken som gör att läkaren skickar sin patient för ultraljud; endometrios är synlig på den, men noggrannheten är inte 100%. Bland de viktigaste externa manifestationerna av patologin kan det vara följande tecken:

 1. Förändring i färg på menstruationsflödet till brunt och mörkrött.
 2. Inom några dagar efter menstruationens slut kan utsläpp uppstå. De kan förekomma flera dagar innan menstruationen börjar.
 3. Smärta av regelbunden karaktär, som kan vara några dagar före menstruationen och försvinna efter att de är slut.
 4. Tung menstruation.
 5. Menstruationscykeln misslyckas.
 6. Det finns smärta under samlag, tarmrörelser och urinering.
 7. Tecken på endometriecancer kan inkludera hormonstörningar, missfall, oförmåga att bli gravid under lång tid.

Du kan se en specifik patologi för endometrium vid en ultraljud med en av följande typer av studier:

 1. Transvaginal, d.v.s. intern ultraljud.
 2. Transrektal om en kvinna inte lever sexuellt.
 3. Transabdominal eller extern ultraljud.

Du kan tydligt se endometrial cancer på en ultraljudssökning om du använder den interna undersökningsmetoden..

Endometriosis i bukhågen i bukhåret

Det ektopiska endometriet är oftast lokaliserat i gropen i bukhinnan i bäckenområdet. Endometrioidinfiltrering upptäcks lätt genom laparoskopisk undersökning, eftersom det orsakar hinder i Douglasfickan, delvis också provocerad av vidhäftningar från rektumens främre vägg.

På grund av detta fenomen skapas ett falskt intryck av den extraperitoneala lokaliseringen av denna patologi. Därför kan intrycket av lokaliseringen av endometrios i rektal-vaginal septum vara felaktigt, eftersom det är caudalt till den bakre fornixen i slidan och, i enlighet med normal anatomi, inte kan vara den primära zonen i vilken endometrios utvecklas.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Anledningar till bristen på ägglossning

Zakharchenko Ekaterina OlegovnaMenstruationscykler beror på tillväxten av follikeln och frigörandet av ägget från det. Detta fenomen kallas ägglossning. Vidare kommer ägget in i äggledarnas lumen, där det kan befruktas av en spermier....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....

Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom....