Vad är endometrios? Typer, orsaker och diagnos

Ansvarsfrihet

Hej kära läsare! I den här artikeln vill jag berätta vad endometrios är, att prata om typen, orsakerna och diagnosen av denna sjukdom, eftersom det under de senaste åren är en ganska vanlig patologi som förekommer hos 20-30% av kvinnorna i reproduktiv (fertil ålder)..

Vi talar om den här sjukdomen också för att den tar tredje plats bland gynekologiska sjukdomar efter livmoderfibroider och inflammatoriska sjukdomar.

Och vet du, om du inte behandlar denna sjukdom, kan konsekvenserna vara beklagliga, eftersom det leder till infertilitet.

Så, vad är endometrios??

När man talar på ett tillgängligt språk, är endometrios när muskelskiktet i livmodern (endometrium) som fodrar dess kavitet är beläget utanför livmodern och kommer in i bukhinnan sträcker sig till organ som:

I praktiken har det förekommit fall då sjukdomen kunde spridas till lungorna, och till och med ögonen, från vilka blodiga tårar flödade under menstruationen, eftersom under menstruationen menstruationer av endometrios också menstruerar och, med hormonreceptorer, leder till mycket svår smärta.

Endometrios påverkar negativt tillståndet hos kvinnor med denna sjukdom, detta manifesteras både på jobbet och i det personliga livet, eftersom det är konstant obehag i nedre del av magen, ett intimt liv ger inte glädje, det finns ingen humör, det finns en känsla av ångest och stress, brist på sömn och en minskad arbetsförmåga. De flesta kvinnor dricker smärtstillande medel och antidepressiva medel, stoppar levern och försämrar njurfunktionen och anser inte ens endometrios som en sjukdom. Men förgäves. Det största problemet med obehandlad endometrios är oförmågan att få barn. Mer än 40% av kvinnor som ansöker om infertilitet diagnostiseras med.

Endometrios är en godartad sjukdom, vävnadsgenerering till malign observeras sällan. Men en tidigare diagnos av denna sjukdom och snabb behandling kommer inte bara att hjälpa till att lindra dess symtom, utan också bidra till att förhindra många konsekvenser.

Typer och klassificering av endometrios

Endometrios är uppdelad i två typer:

Könsorgan (foci of endometriosis finns inom könsorganen), förekommer i 90% av fallen och i sin tur delas in i:

 • extern genital endometrios (foci finns på äggstockarna, livmoderhalsen, perineum, vagina, äggledarna och bukhinnan)
 • intern genital endometrios (adenomyos) - endometriet växer in i livmoderns muskellager (myometrium)

Extragenitala (fokus för endometrios är utanför det reproduktiva systemet - tarmar, lungor etc.)

Förutom typer av endometrios, finns det en klassificering av endometrios enligt graden av utveckling och djup av organskada, fyra grader av sjukdomen:

 • Den första graden - enstaka ytliga foci (upp till 5 foci)
 • Den andra graden - några djupare lesioner (från 6 till 15 lesioner)
 • Den tredje graden - många djupa foci av endometrios, små endometrioida cyster av en eller båda äggstockarna, tunna vidhäftningar i bukhinnan (från 15 foci till 30 foci)
 • Den fjärde graden - många djupa foci, stora bilaterala cyster i äggstockarna i äggstockarna, täta organ vidhäftningar, grodd i slidan eller rektum (mer än 30 foci)

Orsaker till endometrios

Endometrios är en sjukdom - ett "mysterium", hittills kan forskare och läkare inte förklara orsaken till endometrios, det kan uppstå på grund av många skäl:

En av de första är dysfunktionen i immunsystemet och obalansen i en kvinnas hormonella bakgrund. Med ett korrekt och stabilt fungerande immunsystem i den kvinnliga kroppen, kan inte endometriembryot leva och utvecklas utanför livmoderns väggar. En kvinnlig genetisk predisposition är också möjlig. Ibland kan endometriosceller plockas upp under abort, kirurgisk behandling av livmoderhalsen och kejsarsnitt..

Orsakerna kan ligga i olika inflammationer i könsorganen och till och med i bristen på järn i en kvinnas blod.

Diagnos av endometrios

När en kvinna besöker en läkare och hör en diagnos som endometrios, kommer olika tankar in i hennes huvud, men du behöver inte få panik direkt, eftersom diagnosen inte är en mening, utan en guide till ytterligare åtgärder.

För att fastställa en diagnos av "endometrios", måste du genomgå följande gynekologiska studier:

 1. Den allra första studien är en ultraljud (ultraljud) i bäckenet (du måste gå på 5-7 dagen i menstruationscykeln)
 2. Gynekologkonsultation
 3. Blodtest CA-125 (tumörmarkör), vid endometrios kan det ökas tre gånger, så var inte rädd
 4. MRT (magnetisk resonansavbildning) av bäckenet
 5. Laparoskopi är den mikrosurgiska och mest exakta typen av studier som gör att du kan undersöka vilken form av sjukdomen som helst..

För en mer exakt bestämning av diagnosen är det bättre att besöka flera läkare och genomgå mer än en bäcken-ultraljud i olika cykler, och först då välja den bästa läkaren, eftersom rätt diagnos beror på den apparat som studien utförs och på läkarens kompetens, eftersom det finns många organpatologier bäcken har en liknande bild.

Slutsats

Som vi redan sagt är endometrios en vanlig sjukdom bland kvinnor i reproduktiv ålder (18-50) år gamla, men nyligen förekommer det också hos unga flickor 15-16 år. Detta beror på att endometrios ärvs, om modern hade endometrios, då har dottern en ökad risk att få denna sjukdom. Av detta följer att du måste besöka gynekologen oftare, genomgå nödvändiga gynekologiska undersökningar (ultraljud i bäckenet 1-2 gånger per år). För att undvika denna obehagliga sjukdom måste du äta ordentligt och balanserat, vägra att ta alkoholhaltiga drycker och röka tobak, och fisk och skaldjur och färsk havsfisk måste vara närvarande i kosten.

Symtom och behandling av livmodern endometrios med klimakteriet

Att tala på ett tillgängligt språk är livmodern endometrios med klimakteriet ett tillstånd där endometrieceller växer på platser som är atypiska för dem. Förekomsten av sjukdomen under klimakteriet är extremt sällsynt, eftersom det inte finns några nödvändiga riskfaktorer för detta. Den kliniska bilden av endometrios med klimakteriet skiljer sig betydligt från den klassiska formen av sjukdomen, och många kvinnor tror att det som händer dem är normalt.

Vad är farligt

Det största problemet som hotar endometrios hos kvinnor i klimakteriet är dess malignitet. Det finns en möjlighet till övergången av patologiska fokuser i endometriumet till cancer. Detta beror på det faktum att endometriecellerna delas upp i frånvaro av behandling, vilket leder till en så allvarlig komplikation.


Varning!
En annan konsekvens som kan uppstå är inre blödningar. Speciellt farligt i de fall där processen påverkar bukhinnan. Möjlig blödning i bukhålan med utveckling av en klinik för peritonit, vilket kan leda till döden.

symtom

Under klimakteriet kan manifestationer av endometrios vara helt frånvarande. Detta är den största svårigheten att ställa diagnos..

Specialister skiljer följande tecken på sjukdomen under klimakteriet:

 • huvudvärk;
 • depression;
 • en kraftig förändring av humör;
 • blödningar i könsorganen;
 • smärtsyndrom som förekommer mot bakgrund av sekretioner från könsorganen;
 • temperaturökning.

Ofta tar kvinnor som har blödningar från könsorganen under klimakteriet dem för menstruation, vilket i hög grad komplicerar diagnosen av sjukdomen. Sådana blödningar åtföljs alltid av smärta och feber. Om detta händer bör du söka hjälp från din läkare.

Om sjukdomen når urinröret eller tarmen, kan fläckning uppstå under avföring eller urinering. Detta symptom indikerar övergången till processen till andra organ..

orsaker


Expertutlåtande
Borovikova Olga
De exakta orsakerna till klassisk endometrios förstås dåligt. Det är dubbelt svårt att besvara frågan om varför detta inträffar under klimakteriet. Under denna period finns det inga riskfaktorer för utvecklingen av denna sjukdom. Enligt experter underlättas utvecklingen av sjukdomen i klimakteriet genom processer som ägde rum innan menstruationen upphörde.

Dessa skäl inkluderar följande:

 • historia med flera operationer för gynekologiska patologier;
 • endokrina patologier;
 • ofta smittsamma processer i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Faktorer där risken för att utveckla endometrios under klimakteriet ökar kan inkludera följande:

 • ökad kroppsvikt;
 • diabetes mellitus och endokrina patologier;
 • postpartum skador;
 • promiskuöst sexliv.

En historik med ofta aborter är också en stor risk för kvinnor under klimakteriet. Varje ingrepp leder till en ökning av tillväxten av endometrium och en ökning av dess tjocklek. Hyperplasi utvecklas, vilket också kan leda till sjukdom..

Behandling (vad man ska göra)


Observation
Terapi av endometrios under klimakteriet skiljer sig inte från behandlingen av den klassiska formen. Kanske användningen av både läkemedelsbehandling och kirurgisk behandling. Det är ganska svårt att bota sjukdomen. För att uppnå bästa effekt vid behandling av kvinnor efter 50 år rekommenderas det att använda komplex behandling.

Drogterapi

Följande läkemedel kan nämnas som läkemedel som används för att behandla endometrios:

 • kombinerade orala preventivmedel;
 • betyder att minska produktionen av steroidhormoner;
 • läkemedel som minskar produktionen av hypofyshormoner.

Som mediciner kan smärtstillande medel och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel användas. Vissa experter rekommenderar användning av lugnande medel för att normalisera det psykologiska tillståndet..

Doseringar, liksom behandlingsförloppet, bör väljas enskilt uteslutande under övervakning av den behandlande läkaren. Detta beror inte bara på patientens egenskaper, utan också på svårighetsgraden av sjukdomen, såväl som processens prevalens..

Operationer

Laparoskopisk kirurgi är en av standarderna för behandling av endometrios. Rengöring av livmoderhålan med klimakteriet och endometrios kan försiktigt befria kvinnans kropp från sjukdomens fokus och öka effektiviteten av läkemedelsbehandling.

Förutom laparoskopisk kirurgi kan läkaren rekommendera att livmodern tas bort. En sådan operation används ofta hos patienter med endometrios av kvinnor under klimakteriet. Detta beror på det faktum att hos sådana patienter finns det inget behov av att upprätthålla reproduktionsfunktionen.

Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • brist på effekt av hormonbehandling;
 • endometrios med 3-4 svårighetsgrader med involvering av avlägsna organ i processen;
 • misstänkt malignitet i processen eller utseendet på cystiska formationer med en diameter på mer än 4 cm.

I allmänhet fattas beslutet att genomföra kirurgi beroende på patientens tillstånd. Om sjukdomen upptäcktes i det inledande skedet börjar gynekologen i vilket fall som helst med läkemedelsbehandling.

Folkrättsmedel

Ofta tror folk felaktigt att endometrios snabbt kan botas med hjälp av recept för traditionell medicin. Detta är i grunden fel. Utan tvekan är några av dessa metoder god stödjande vård för huvudbehandlingen. Men felaktig användning kan också skada.

Populära recept för endometrios inkluderar följande:

 • igelbehandling;
 • användning av avkok av örter;
 • lera komprimerar.

Innan du använder folkrättsmedel bör du rådfråga din läkare. Detta undviker misstag och komplikationer..

Ett populärt botemedel mot gynekologiska sjukdomar är bor livmodern. Denna medicinalväxt har ett antal egenskaper som är fördelaktiga för den kvinnliga kroppen. För behandling av endometrios rekommenderas att man tar en infusion eller avkok av denna ört. Behandlingsförloppet är 2 månader.

Konstgjord menopaus

Detta är ett läkemedelsstopp av äggstocksaktiviteten. Beroende på kvinnans gynekologiska hälsa kan den förskrivas för terapeutiska ändamål.

Införandet av kroppen i en konstgjord menopaus kan vara nödvändig om det krävs för att behandla följande sjukdomar:

 • myom;
 • endometrios;
 • cystiska lesioner.

Det finns flera alternativ för att uppnå konstgjord menopaus..

 1. Läkemedel. Att uppnå klimakteriet med medicinering är det mest besparande. Den huvudsakliga fördelen med denna metod är dess reversibilitet. Oftast är det det som används som en terapeutisk teknik för endometrios och andra gynekologiska patologier. Medicinsk konstgjord menopaus är en mycket populär teknik som används vid behandling av kvinnor i fertil ålder..
 2. Bestrålning. I modern gynekologi används den praktiskt taget inte.
 3. Kirurgiskt ingrepp. I detta fall utförs fullständigt avlägsnande av äggstockarna eller avlägsnande av livmodern. Förändringar är irreversibla. Därför är denna metod inte lämplig för kvinnor som planerar en graviditet.

Den huvudsakliga fördelen med konstgjord menopaus är att snabbt uppnå önskad effekt. Därför, om det inte är möjligt att behandla endometrios med klassiska metoder, kan du använda en konstgjord klimakterie.

Endometrial hyperplasi

Detta är ett tillstånd där överdriven tillväxt av endometrium noteras. Det främsta skälet är den ökade produktionen av östrogen i den kvinnliga kroppen.


Expertrecension
Borovikova Olga
Den kliniska bilden liknar manifestationerna av klassisk endometrios. Därför, ofta, kan specialister förvirra dessa två villkor. Emellertid har endometrial hyperplasi en stor skillnad - celler förekommer inte där de inte borde vara. Därför finns det inga problem för att differentiera dessa två sjukdomar vid stadium av instrumentell diagnostik.

Som en behandling för hyperplasi används invasiva tekniker, som sträcker sig från livmoderns curettage till dess fullständiga borttagning.

Endometrios med klimakteriet på 50 år - är det cancer eller inte

Självklart inte. Denna patologi är inte direkt relaterad till maligna neoplasmer. Men endometrios, särskilt med hög svårighetsgrad, ökar risken för äggstockscancer. Det är därför du inte bör börja med sjukdomen, och när de första symtomen visas bör du söka hjälp hos en kvalificerad gynekolog.

Prognos

Endometrios är en dåligt förstås sjukdom. Trots detta är prognosen, med den snabba inledningen av terapin, gynnsam. Det huvudsakliga problemet som kan orsaka allvarliga komplikationer är malignitet i endometriet.

För att förhindra förekomst av tumörbildningar, rekommenderas det att få hjälp hos en gynekolog i tid, samt ta alla läkemedel som föreskrivs för behandling av endometrios.

För att minska risken för malignitet rekommenderas det också att eliminera riskfaktorer som övervikt, dåliga vanor, okontrollerad medicinering.

Går endometrios med klimakteriet

Många experter kallar frälsning av klimakteriet från endometrios. Detta beror på det faktum att ofta efter menopausen försvinner manifestationerna av sjukdomen helt. Under normala förhållanden borde det vara så.

I vissa fall passerar endometrios inte bara, utan börjar också bildas först efter klimakteriet. Detta är relativt sällsynt. I de flesta fall, när östrogennivåerna i kroppen minskar, försvinner manifestationerna av sjukdomen och det stör inte längre en sjuk kvinna. Det är säkert att endometrios kan passera av sig själv när början av klimakteriet, om det inte finns några riskfaktorer.

Kvinnors recensioner

Jag är 48 år. För inte så länge sedan började klimakteriet. Innan detta störde inga gynekologiska patologier alls, och sedan i klimakteriet fanns det ofta fläckar, åtföljt av smärta. Läkaren sa att det var endometrios och ordinerade hormoner. Han säger att om det inte finns någon effekt kommer en operation att behövas.

Jag är 52. Under de senaste tio åren har endometrios brytt mig. Hon väntade på klimakteriet som en frälsning, eftersom läkaren sa att alla manifestationer skulle försvinna under klimakteriet. Och så hände det. 2 månaders menopaus har gått, men nästan ingenting stör. Snart går jag för en ultraljud, gynekolog rekommenderar att jag tar bort livmodern helt för att bli av med alla fokuser på endometrios..

Carr, B., Blackwell R., Aziz R. (2015). "Guide till reproduktiv medicin." M.: Öva.

Krasnopolsky, V.I., Gorsky S.L. (2009). "Effekten av kirurgisk behandling av bilaterala cyster på endometrioida äggstockar på follikulär reserv vid endometrios-associerad infertilitet." "Växte upp. Bulletin för obstetriker-gynekolog ".

Kalinina E.A., Kolotovkina A.V., Kogan E.A., Adamyan L.V. (2012). "Endometrial mottaglighet hos patienter med endometrios-associerad infertilitet (litteraturöversikt)." "Reproduktionsproblem".

Ovsyannikova, T.V., Ardus F.A. (2008). "Diagnos och behandling av infertilitet på grund av genital endometrios." "Växte upp. Vestn. barnmorska ".

Om författaren: Olga Borovikova

Endometrios kan döda: hela sanningen om kronisk sjukdom

Endometrios är en allvarlig, obehaglig och svår att diagnostisera sjukdom. Han förbises ofta även av gynekologer, på grund av vilken endometrios kan förstöra vårt liv i flera år fram till klimakteriet. Men hur farligt är det?

Hur uppstår endometrios??

Om livmodern i livmodern börjar växa där den inte borde vara (till exempel i äggstockarna, äggledarna eller andra platser) utvecklas endometrios. Sådan spridning leder till mycket smärtsamma kramper, blödningar, matsmältningsproblem och ett antal andra symtom som är lika obehagliga.

I sällsynta fall kan endometrios, som inte ges uppmärksamhet, orsaka utveckling av dödliga tillstånd.

Endometrium spelar en viktig roll i periodiska menstruationsblödningar. Kramperna under menstruationen, som vi förmodligen stött på, är utformade för att ta bort den växtvuxna slemhinnan från livmoderhålet. Det var inte användbart för befruktningen och kroppen, så att säga, tas för allmän rengöring.

Även om endometriet växer utanför livmodern, är det fortfarande underkastat hormonerna i menstruationscykeln, vilket innebär att det sväller och blöder, vilket ger smärta, inflammation och ohälsosamma bukorgan.

Vilka komplikationer av endometrios är dödliga?

Lindarmstopp

Mellan 3 och 37% av kvinnor som lider av endometrios upplever epitel som växer i tarmen. I sällsynta fall leder endometrium till blödning samt bildning av ärr och vidhäftningar. Detta kan i sin tur leda till blockering av tunntarmen..

Symtom på tarmobstruktion:

 • magont
 • ofta illamående
 • kräkningar
 • ordförande
 • gasreduktion

Intestinal hindring är mycket farligt - det kan förvandlas till nekros, perforering och peritonit. Om läkarna inte har tid att ge hjälp, är ett dödligt resultat möjligt. Det är värt att vara försiktig om, efter en livlig manifestation av ovanstående symtom, buksmärta plötsligt försvinner - detta kan indikera början av nekrotiska processer.

Ektopisk graviditet

Om ett befruktat ägg inte fäster vid slemhinnan i livmoderhålet, utan utanför det (vanligtvis i falopröret), uppstår en ektopisk graviditet.

Tillväxten av embryot i äggledaren kan leda till brott, vilket i sin tur kommer att orsaka inre blödningar.

Enligt studier har kvinnor som lider av endometrios mer sannolikt att uppleva ektopiska graviditeter, vilket innebär att riskerna är högre för dem.

Symtom på en ektopisk graviditet:

 • kramp och smärta på ena sidan av kroppen
 • värkande smärta i nedre delen av ryggen eller magen
 • blodig vaginal urladdning (kan vara väldigt rik)

När det är dags att springa till läkaren med alla ben?

Om du vet att du har endometrios (eller fortfarande misstänker men ännu inte fått en "officiell diagnos") och upplever symtom på tarmhinder eller en ektopisk graviditet, kontakta omedelbart läkarhjälp.

Få inte panik: förekomsten av endometrios betyder inte alls att du definitivt kommer att möta sådana komplikationer.

De är ganska sällsynta och, viktigast av allt, svarar bra på behandling med snabb läkare. Det är bättre att fånga sjukdomen i de tidiga stadierna än att ångra bristen på uppmärksamhet till din kropp.

Så fortfarande kan du dö av endometrios?

Direkt från endometrios - nr. Men från dess komplikationer - ja (även om det är med mycket liten sannolikhet).

Läkarna själva har ännu inte lärt sig att behandla endometrios, men obehagliga symptom kan stoppas med mediciner.

Obehandlad endometrios minskar kraftigt livskvaliteten och påverkar hälsan negativt.

Vad endometrios kan leda till?

 • Kronisk smärta
 • Infertilitet. Enligt läkare är 30–50% av kvinnor som lider av infertilitet sjuka med endometrios.
 • Cystor på äggstockarna. De kan orsaka kronisk bäckensmärta, smärta under sex, tunga eller oregelbundna perioder.
 • Problem med urinering. De uppstår om det expanderande endometriumet har påverkat urinblåsan..
 • Vidhäftningar i bukhålan på grund av kronisk inflammatorisk process.
 • Andra komplikationer

Jag misstänker att jag har endometrios. Vad du ska leta efter?

 1. Blödning eller fläckar mellan menstruationen.
 2. Infertilitet (om du inte blir gravid efter ett år med aktivt sexliv utan användning av preventivmedel).
 3. Mycket smärtsam menstruationskramper.
 4. Smärta under sex.
 5. Oförklarliga magproblem (t.ex. förstoppning, illamående, diarré eller uppblåsthet) som förvärras under menstruationen.

Varför är endometrios så svårt att diagnostisera??

Uppskattningsvis 6 till 10 procent av kvinnorna i reproduktiv ålder lider av endometrios. Siffrorna kommer sannolikt att underskattas, med tanke på hur ofta endometrios förblir odiagnostiserade..

En kvinna kan ta smärta och blödningar som normalt, och inte ens veta att något är fel med hennes kropp.

Tyvärr, det enda sättet som en läkare kan diagnostisera endometrios är korrekt genom diagnostisk laparoskopi och endometrial biopsi. Vid ultraljud är endometriala noder ofta helt enkelt inte synliga.

Läkare kan emellertid föreslå endometrios hos patienten enligt den kliniska bilden eller genom förekomsten av vidhäftningar i bäckenorganen. Om symtomatiska läkemedel förbättrar en kvinnas tillstånd, indikerar detta också endometrios. Det här alternativet är inte perfekt, men bättre än ingenting.

Om det inte finns något botemedel mot endometrios, vad kan hjälpa?

Orsakerna till endometrios är ännu inte helt förståda, och det finns verkligen ingen universell medicin än. Men det finns läkemedel för att behandla symtom, faktorer som minskar risken för endometrios och kirurgi.

Drogbehandling

Din läkare kan rekommendera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att minska smärta och svullnad. Nästa steg är vanligtvis hormonterapi, till exempel orala preventivmedel som kan minska smärta och blödning, eller en intrauterin enhet som frisätter hormoner.

Kirurgi

Om endometrialvävnad växer för mycket kan den tas bort kirurgiskt. Men även efter operationen finns det en hög risk för återfall, eftersom orsaken till tillväxten av epitelet inte har försvunnit.

Andra sätt

Du kan inte vägra hemmet eller ytterligare behandlingsmetoder - de kan minska smärta och stoppa symtomen. Prova följande:

 • akupunktur
 • varma och kalla komprimeringar
 • växtbaserade infusioner
 • viktminskning - om du har en massa extra kilo förvärras symtomen på endometrios
 • kurser med vitaminer (t.ex. magnesium, omega-3-fettsyror och tiamin - vitamin B1)

Symtom och behandling av endometrios hos kvinnor

Endometrios, eller endometrioid heterotopy, är en gynekologisk sjukdom där kvinnor i livmodern eller däröver har en godartad spridning av körtelvävnader som är identiska i struktur och funktion som endometrium. De specifika egenskaperna hos patologin inkluderar förmågan hos foci att sprida sig i omgivande vävnader, möjligheten till penetrering i avlägsna organ. Detta orsakar smärtsamma och långvariga perioder, anemi och infertilitet. Behandling av endometrios hos kvinnor utförs med konservativa metoder, innefattar användning av hormonella läkemedel och användning av symptomatisk terapi. I komplexa fall rekommenderas en operation för att eliminera endometrioid heterotopi följt av medicinering för att undvika återfall, ibland krävs en delvis eller fullständig borttagning av det drabbade organet.

Endometrium - slemhinnan i livmoderns inre kavitet, utrustad med blodkärl, dess densitet och tjocklek förändras under påverkan av hormoner och faser i menstruationscykeln. Under den andra halvan inträffar en ökning av tjockleken på det funktionella lagret, så att i fall av befruktning kan ägget fixeras och fortsätta utvecklingen. I avsaknad av graviditet förkastas det övre skiktet av endometrium och menstruation uppstår.

Med endometrios uppträder körtelvävnader i områden där de inte borde vara. Formade på slemhinnan är noderna placerade på ytan eller växer djupt inuti och involverar närliggande vävnader i processen.

Heterotopies är vanligtvis mörk körsbärsfärgad färg, kan vara rundade och formlösa, små i några millimeter eller växa upp till 3-6 cm i diameter. Element blir mer märkbara före menstruationen, eftersom de på grund av cyklisk mognad fylls med blod och sväller, och med början av menstruationen börjar de blöda, vilket orsakar smärtsamma upplevelser. Omgivande vävnader sväller, blödningar, ärr och vidhäftningar finns i dem.

När det gäller frekvensen av förekomst bland gynekologiska sjukdomar, tar endometrios tredje plats efter inflammatoriska processer i könsorganen och livmoderfibroiderna. Patologi förekommer hos 27% av kvinnorna i reproduktiv ålder upp till fyrtio år, i 10% av fallen observerade hos flickor. I början av klimakteriet och klimakteriet försvinner endometrios regresser och symtom, men hos 5% förvärras sjukdomen.

Enligt fördelningen av foci skiljs följande former av endometrios:

 • Genital. I 94% av fallen bildas foci i det kvinnliga reproduktionssystemet.
 • Extragenital. Noderna finns i naveln, urinblåsan, njurarna, tarmen, postoperativa ärr och andra avlägsna organ.

I sin tur är genital endometrios uppdelad i:

Intern (adenomyos)peritonealExtraperitoneal
Det utvecklas i livmoderkroppen, noderna tränger in i muskelskiktet i myometrium, ektopi är ofta kombinerat med myom, ibland med inflammation i äggstockarna och äggledarna eller tumörer.

Oftare är processen diffus i naturen, med en nodulär form observeras lokala tillväxter av endometrioidvävnad, med palpation, som liknar myomatiska noder

Äggstockarna, rören, bukhinnan påverkas. I äggstockarna, när blodet samlas och tillväxten av små element av endometrios, blir septa tunnare och kollapsar, cyster med hemorragiskt innehåll och en tät kapsel bildas från demDet sprider sig till slidan och livmoderhalsen, mindre vanligt observerad på de yttre könsorganen

Sjukdomens inre form diagnostiseras oftare, blandad lokalisering av endometrioidformationer inträffar, vanligtvis sker detta med en löpande process.

Endometriosis differentieras av distributionsgraden och djupet:

 1. 1. Yta och enstaka element.
 2. 2. Ökningen av antalet, spridningen och storleken på noder.
 3. 3. Focierna är multipla, belägna djupt, på äggstocken eller båda cyster bildas, närvaron av vidhäftningar i bukhinnan detekteras.
 4. 4. Heterotopier är djupa och multipla, stora (6-10 cm) cyster på äggstockarna bildas på båda sidor, vidhäftningarna är täta, endometriet växer till närliggande vävnader och organ.
 5. 5. Patienter som lider av endometrios är benägna att allergiska reaktioner, vilket beror på intag av vävnadsförstörelseprodukter, immunsystemets dysfunktion och nedsatt lever och andra matsmältningsorgan..

Endometrios försvagar kroppen, patienter klagar ofta på allergier mot problem med levern och mag-tarmkanalen, eftersom destruktiva celler cirkulerar i blodomloppet. Sjukdomen i försummad form leder till en omfattande vidhäftningsprocess, aktiv vävnadstillväxt orsakar ibland brott i vaskulärvägg och blödning, skada på livmodern under förlossningen.

I vissa fall degenererar den genitala typen av endometrios till en ondartad form, oftast är patologin lokaliserad i äggstockarna och livmodern. Med åldern ökar dessutom risken för att utveckla cancer, även med avslutande av äggstocksfunktionen och deras borttagning.

Omvänt flöde av menstruationsblod från livmoderkaviteten genom äggledaren in i bukhålan

Mekanismen för utveckling av endometrios har ännu inte klargjorts, det finns bara några antaganden: om det embryoniska ursprunget till sjukdomen, genmutationer och förändringar i buken mesotel (skivepitel). Konceptet med retrograd penetrering av menstruationsblod i bukhinnan, såväl som hematogen eller lymfogen inträngning av endometrieceller i andra organ efter gynekologiska operationer eller bristna cyster, har spridit sig..

Men denna process är inte patologisk, därför måste tillväxten av endometrioidceller bildas för tillväxt. Därför inkluderar orsakerna till endometrios:

 • brott mot produktion av könshormoner:
 • försvagad immunitet;
 • könssjukdomar;
 • livmoderskada på grund av operationer, aborter och diagnostisk curettage, separering av moderkakan;
 • cauterisering av livmoderhalsen genom elektrokoagulering för förstörelse av formationer eller med en biopsi med elektrisk excision;
 • genitala missbildningar;
 • ärftlighet;
 • påfrestning;
 • exponering för kemikalier, joniserande strålning.

Vävnadsväxten kan orsaka funktionella leversjukdomar som stör störningen och leder till försämrad hormonsyntes..

I ett tidigt skede upptäcks endometrios utan uttalade tecken av en slump under en förebyggande undersökning. Med utvecklingen av patologi, kännetecknas symtomen av en mängd manifestationer och funktioner i den kliniska bilden, vars demonstration beror på platsen och djupet i lesionen, involvering av närliggande organ. Det finns karakteristiska tecken på vilka utvecklingen av processen kan antas..

Typ av manifestationSymptom Funktioner
BäckensmärtaUpp till 24% av kvinnorna klagar över diffus smärta eller skarpa smärtor som är tydligt lokaliserade. Syndromet kan förekomma konstant, förvärras eller uppträda under menstruationen. Med cyster är smärta det huvudsakliga symptomet, i vissa fall åtföljs det av spänningar i buken, ger rektum eller korsrygg, ökar kraftigt med mikroperforering med tillsats av illamående, kräkningar
Smärtsam menstruation (dysmenoré)Det noteras i 60% av fallen, syndromet är särskilt uttalat under de första dagarna av menstruationen, det inträffar på grund av vasospasm, irritation i bukhinnan på grund av uppkommande blödningar, en ökning av blod i cystkaviteten och en ökning av trycket i formationen
Tung och långvarig menstruation (menorrhagia)Ett tecken finns hos 16% av kvinnorna, kännetecknande för adenomyos, nodformen kompletteras av huvudvärk, illamående med kräkningar, medvetenhetsförlust. Medföljer främst myoma och cystiska formationer
MenstruationscykelfelSymtom observeras vid alla typer av sjukdomar.
Smärta under samlag (dyspareunia)Obehagliga känslor stör inte vanligtvis när processen är lokaliserad i äggstockarna
Smärta under urinering och tarmrörelserDet observeras med spiral av endometrium i den främre väggen i slidan och den retrocervikala formen av endometrios, när infiltration sker i rektovaginal fiber
Blödning före och efter menstruationTilldelningar oroar en kvinna med ytlig skada på väggarna i slidan och lokaliseringen av endometrios på slemhinnan i livmoderhalsen och livmoderhalsen
InfertilitetEn minskning av sannolikheten för befruktning sker vid endometrios hos 40% av patienterna, det främsta tecknet på sjukdomen vid äggstocksjukdom. De huvudsakliga orsakerna inkluderar: vidhäftningsprocess i bäckenet och hormonsvikt, försämrad ägglossning och bildning av endometrioida cyster
Postmorragisk anemiDet utvecklas på grund av blodförlust under menstruationen, manifesteras av ökad trötthet och yrsel, blekhet i slemhinnorna i huden

Vid lesioner i perifera nerver och plexus kännetecknas endometrios av neurologiska störningar med periodiska förvärringar. En långvarig sjukdomsförlopp leder till utveckling av neurosliknande tillstånd med klagomål på nedsatt prestanda, dåligt humör, tårfullhet, överdriven svettning.

Hysteroskopi - en metod för diagnos av adenomyos

Under diagnostiska åtgärder för endometrios, för att differentiera patologin och identifiera orsaken till utveckling, är det viktigt för läkaren att studera patientens klagomål och medicinska historia, för att klargöra typen av smärta och deras lokalisering. För att identifiera tidigare sjukdomar i reproduktionsfären och gynekologiska sjukdomar hos nära släktingar. För att bekräfta diagnosen används vidare undersökningsmetoder:

Typ av undersökningSyfte och genomförandemetod
Gynekologisk undersökningInformativt före början av menstruationen, undersökning utförs med hjälp av speglar, foci av endometrios i slidan märks i form av runda eller formlösa formationer av burgunder-cyanotisk skugga
kolposkopiDet utförs under den andra halvan av ägglossningen, bekräftar den preliminära diagnosen, avslöjar även mindre förändringar i livmoderhalsen och vaginalslemhinnan
Vaginal bäcken ultraljud och buk ultraljudStudien avslöjar adenomyos, retrocervical lesion, bildandet av cyster i äggstockarna, gör att du kan kontrollera dynamiken i processen
hysteroskopiDen endoskopiska metoden används för att undersöka livmoderkaviteten med en optisk anordning omedelbart efter menstruationen, och om cykeln misslyckas, efter curettage. Hysteroskopet visar på monitorn livmoderkaviteten och de mörkröda nålarna i endometrioidkanalerna och rörens munning
hysterosalpingografiEn röntgenstråle av livmodern och äggledarna utförs med införandet av ett kontrastmedium i organhålan. Så att den odlade slemhinnan inte stör störningen av lösningen i fokusen på endometrios, föreskrivs proceduren den femte eller sjunde dagen från början av cykeln
laparoskopiMinimalt invasiv kirurgi låter dig visuellt undersöka även mindre delar av endometrios, för att bedöma området för skador, aktivitet och mognadsnivå. Samtidigt kan förstörelse av formationer med hjälp av typer av energiexponering utföras..
CA-125 marköranalysGlykoprotein med hög molekylvikt ökar signifikant vid sjukdomens 3: a steg, dess plasmaökning indikerar behovet av en detaljerad undersökning av reproduktionsorganen

Behandlingen av endometrios sätter uppgiften att blockera utvecklingen av endometrial proliferation, lindra symtomen på patologi, eliminera konsekvenserna - vidhäftningar och cyster och återställa kvinnans reproduktiva funktioner. Aktiviteter inkluderar:

 • drogterapi;
 • kirurgiskt ingrepp;
 • kombination av båda teknikerna.

Valet av effekt på sjukdomen beror på lokaliseringen av focierna och graden av deras spridning, svårighetsgraden av den kliniska bilden och störningarna i kroppen. Dessutom påverkas typ av behandling av reaktionen på beredningarna av de drabbade vävnaderna, patientens ålder och intresse för graviditet.

Terapi av endometrios är indicerat för unga patienter under klimakteriet, med en asymptomatisk sjukdomsförlopp och vid behov bibehålla fertilitet. Medicinering inkluderar att ta en grupp hormonella läkemedel som hämmar regleringen av reproduktionsfunktionen genom att verka på hypotalamus och målorgan, vilket orsakar regressiva processer i endometrioidvävnader. Användning av symtomatiska medel krävs för att eliminera smärta, blödning, neurologiska manifestationer, allergier och immunitetskorrigering.

För varje patient föreskrivs en individuell medicinering, följande mediciner används:

Typ av hormonella läkemedelDrognamnspela teater
Gonadoliberin Agonists of Release Homons (GnRH)Goserelin (Zoladex), triptorelin, Buserelin DepotGonadoliberin är ett hypotalamiskt hormon som stimulerar produktionen av gonadotropiner - FSH och LH (luteiniserande och follikelstimulerande hormoner) som ansvarar för follikulär mognad, östrogenproduktion och endometrial överväxt. GnRH-agonister med långvarig användning undertrycker ägglossningen, sätter nivån av östradiol till postmenopausal period, tunnare endometrium. Efter avslutad injektion återställs hormonsekretion
Antigonadotropa läkemedelDanazole, gestrinonDe används i frånvaro av effekt vid användning av andra läkemedel och den postoperativa perioden för att förhindra återfall. De leder till början av konstgjord menopaus, vilket resulterar i att den ektopiska endometriala vävnaden skadas och gradvis försvinner och smärtsamma känslor minskar. Efter avslutad behandling återgår hormonell status efter 2-3 månader. Nackdelarna med behandlingen inkluderar: viktökning, gallring av benvävnad, hårväxt, ödem, depression
Progestin-analogerDufaston, PrimolutDe aktiva komponenterna i läkemedel är nära strukturerade till progesteron, läkemedel föreskrivs för dess brist, för att återställa balansen i hormoner och undertrycka den proliferativa spridningen av endometrium på grund av exponering för östrogen. Behandlingstiden är upp till 8 månader, tabletter föreskrivs också för klimakteriet och efter laparoskopi.
antiöstrogenerLetrozole, Aromazin, EgistrozoleVerkan av gruppen av läkemedel syftar till att hämma syntesen av aromatas, en enzymkatalysator av östrogen. Användningen av läkemedel beror på det ökade innehållet i cellerna i aromatas patologiska endometrium, därför bildas östradiol aktivt i focierna, vilket leder till ytterligare spridning av element. Det är också bevisat att om sexhormon syntetiseras utanför äggstockarna och kommer in i blodomloppet, är processen orsaken till återfall efter 60 år och till och med radikal kirurgi
P-piller (kombinerade preventivmedel)Fördelen ges till monofasiska moderna läkemedel: Dienogest, Ditsiklen, Zoely, Jeanine, MarvelonLäkemedlets sammansättning inkluderar syntetiserade östrogener och gestagener, läkemedel minskar produktionen av gonadotropa hormoner och undertrycker ägglossningen, samtidigt som tillväxten av endometrium blockeras. Tilldelas unga patienter med en kurs på minst sex månader, som kräver långvarig administrering av läkemedel, med mindre manifestationer av sjukdomen, som en stödjande behandling efter operation eller terapi med gonadoliberinagonister
Anabola steroider, androgenerBrödrost, propionat, retabolilTilldelas kvinnor efter 40 och 50 år

Sjukdomen minskar avsevärt sannolikheten för att bära ett foster, ofta inträffar ett missfall hos kvinnor, graviditet kräver ständig övervakning. Efter behandling ökar chansen för befruktning under de första sex månaderna eller ett år till 56%. Men mångfalden av hormonella läkemedel garanterar inte ett fullständigt botemedel mot endometrios, återfall är möjligt.

Kirurgisk ingrepp indikeras om hormonbehandling är ineffektiv eller kontraindicerad, processen fortskrider, närvaron av fibroider eller tumörer i äggstockarna, liksom när bildandet av nya endometrioida heterotopier leder till en ogynnsam prognos. Behandlingsriktningen inkluderar eliminering av patologiska foci och cyster, skärning av vidhäftningar och avlägsnande av drabbade organ. Typ av operationer:

Typ av operationFunktioner
Vaginal kirurgiDe används för endometrios av perineum och vagina, de använder elektrokoagulering, laserförångning eller kryodestruktion. Små foci i livmoderhalsen och själva organet elimineras genom hysteroskopi - curettage under kontroll av ett hysteroskop
laparoskopiMetoden rekommenderas för stora områden och lokalisering av endometrium utanför livmodern, inbegriper införandet av en optisk laparoskopanordning och instrument genom små hål i bukhinnan. Focierna rengörs mekaniskt med laser eller högfrekvensström
laparotomiOperationen utförs genom små snitt i bukväggen, indikerad för omfattande skador och anatomiska patologier. Metoden gör det möjligt att noggrant undersöka tillståndet hos inre organ, dissekera vidhäftningar och ta bort heterotopia med termisk förstörelse, laser eller ström
Extirpation (borttagning) av ett organ eller dess delRadikala metoder: hysterektomi eller adnexektomi används i 12% av fallen med diffusa former, framsteg och återfall av sjukdomen. Operationer utförs huvudsakligen efter 40 år genom ett snitt i bukväggen, med den laparoskopiska metoden är vaginal hysterektomi också möjlig.

Hos kvinnor i fertil ålder försöker läkare att inte kränka reproduktionsfunktionen, om möjligt genomföra organbevarande operationer med ytterligare konservativ behandling. Därför tillåter kombinerade tekniker 60% av unga patienter att föda och födda barn.

Med endometrios används traditionella botemedel traditionellt, men det är omöjligt att bota sjukdomen med örter, recept hjälper till att hantera symtom, förhindra utvecklingen av komplikationer. Vilka metoder kan användas:

Struktureraspela teaterHur man lagar mat och tar
Samlingen är framställd av nässlor, mynta, fläder, blommor, hallonblad, salviaMedlet har en måttlig smärtstillande effekt, antimikrobiell och antiinflammatorisk effekt.Komponenter (20 g vardera) blandas och krossas, hälls i en termos och hälls med varmt vatten (2 l). Insistera 5 timmar. Ta två veckor med 200 ml per dag 4 gånger
Plantan (infusion)Drycken minskar inflammation, slutar blödning och regenererar vävnaderLöv från en färsk växt (1 msk. Sked) ångas med kokande vatten (200 ml), insisterade en kvarts timme. Ta tre gånger före måltiderna och fördela mängden infusion jämnt. Kurs - vecka
Celandine (infusion)Infusionen lindrar spasmer och smärta, de bakteriedödande, svampdödande och antitumöreffekterna av växten är kända.Två matskedar färsk hackade råmaterial ångas (vatten - 200 ml), täcks med ett lock och lämnas i 3 timmar. Ta 50 ml tre gånger om dagen före måltiderna
Tall livmodern (avkok)Tack vare fytohormoner, lindrar växten ömhet under menstruationen, hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden, förhindrar endometrial degenerationTvå matskedar råmaterial hälls med en liter kokande vatten, låt sjuda i vattenbad i upp till 15 minuter. Cool, ansträngd buljong används tre gånger i 100 ml före måltid. Buljongen används för douching
Gynekologisk samling: vanligt vintergus, päron, rundbladat, tallskog livmoderVerktyget hjälper till med hormonella störningar, motstår tumörer, normaliserar menstruationscykeln, lindrar inflammation i reproduktionsfärenBlanda 3 små matskedar av varje ört, häll kokande vatten (500 ml), värm i ytterligare 15 minuter i ett vattenbad. Buljongen drickas tre gånger i ett halvt glas
Viburnum bark (avkok)Kompositionen har sammandragande och hemostatiska egenskaper, stimulerar livmoderns musklerSkorpan krossas, 100 g hälls med kokande vatten (2 1), värms i ett vattenbad under en halvtimme. Ta 50 ml före måltid 4 gånger
Barberry rot (avkok)Ökar tonen i livmoderens släta muskler, vilket bidrar till minskningen och stoppar blödningenDe krossade råvarorna (1 msk. Sked) ångas med kokande vatten (1 1) och kokas, vilket minskar värmen till ett minimum, ytterligare 20 minuter. Ta före måltiderna tre gånger om dagen

Kompositionerna har kontraindikationer, därför måste du konsultera en gynekolog för att inte skada dig själv, en kvinna innan du börjar behandla hemma..

Med endometrios är läkarna noga med prognosen: sjukdomen utvecklas aktivt, återfall är möjliga, vilket hotar infertilitet, stenos i urinledarna och ändtarmen, neurologiska störningar, det finns risk för att utveckla cancer.

Det är svårt att förhindra utvecklingen av patologi för att minska sannolikheten för att menstruationsblod kastas in i de inre organen, det är viktigt att utesluta stress under menstruationen, särskilt kvinnor med en ärftlig benägenhet till endometrios bör vara försiktiga. För ingrepp i livmoderhalsen är det bättre att föredra laserterapi och kryodestruktion, för att förhindra abort med hjälp av preventivmedel.

Uterus endometrios: vad är det, vad är det farligt, symptom, tecken och behandling på ett tillgängligt språk

Endometrios kan orsaka smärtsamma perioder, ihållande bäckensmärta, infertilitet och andra tecken. Symtom på endometrios kan variera från mild till svår.

Behandlingsalternativ inkluderar främst smärtstillande medel, hormonbehandlingar och operationer.

Det är värt att förklara vad det är på ett tillgängligt språk och hur farligt det är, hur patologi utvecklas, vilka metoder för dess detektering utvecklas och behandling är acceptabelt i olika kliniska situationer..

Vad är endometrios??

Endometrium är vävnaden som fodrar det inre slemhinnan i livmoderkroppen (slemlager).

Uterin endometrios är ett tillstånd där endometrial vävnad är belägen utanför livmodern. Han är "instängd" i bäcken och nedre del av buken och, mindre vanligt, i andra delar av kroppen.

Endometrios är ett hormonberoende patologiskt tillstånd, åtföljt av tillväxten av livmoderhalsen i livmodern i äggledarna, äggstockarna, urinblåsan, i livmoderns tjocklek, i bukhinnan, i tarmen och på vissa andra organ (se foto ovan).

Endometrios är en vanlig gynekologisk patologi, tar 3: e plats i frekvensen av förekomst efter inflammation och livmoder fibroids. Oftast upptäcks livmodern endometrios hos kvinnor i reproduktiv ålder - från 25 till 40 år. Patologi kan också förekomma hos flickor under bildandet av menstruationsfunktionen och hos kvinnor under klimakteriet. Man bör komma ihåg att svårigheterna med att identifiera patologi och den asymptomatiska förloppet av sjukdomen gör att vi kan dra slutsatsen att endometrioidprocessen är mer utbredd.

Orsaker till endometrios

Inom medicin finns det ingen enhetlig teori om orsakerna till utvecklingen av endometrios. Det finns flera orsaker, varav det vanligaste är retrograd menstruation (betyder det omvända flödet av menstruationsblod). Hon förklarar ursprunget till endometrios genom involvering av endometripartiklar med menstruationsblod i äggledarna och bukhålan under retrograd menstruation.

När ett antal villkor kombineras fixeras endometrioidceller på olika organ och återupptar förmågan att cykliskt fungera. Under menstruationen orsakar närvaron av en endometrium lokaliserad på okarakteristiska organ mikroblödning och inflammation.

Således kan de kvinnor som har retrograd menstruation utveckla endometrios, men inte i alla situationer. Sannolikheten för att utveckla patologi ökar på grund av följande funktioner:

 • ärftlig predisposition;
 • störningar i immunsystemet;
 • kirurgiska ingrepp;
 • miljöfaktorer (livsmiljöegenskaper som påverkar din kropp).

Utvecklingen av endometrios är också möjlig med kirurgiska ingrepp i livmodern. Av denna anledning är det viktigt att se en läkare för en snabb diagnos av möjliga patologier efter någon operation..

Det finns också ett antal andra teorier om orsakerna till endometrios, vars spektrum inkluderar:

 • teori om genmutationer;
 • avvikelser i interaktionen mellan receptormolekyler och hormoner;
 • nedsatt funktionalitet hos cellenzymer;
 • fosterteori.

Riskfaktorer för endometrios

Det finns flera huvudgrupper av kvinnor som är disponerade för utvecklingen av endometrios:

 • kvinnor med en förkortad menstruationscykel;
 • kvinnor med metaboliska störningar (fetma);
 • använda intrauterina preventivmedel;
 • ålder över 30-35 år;
 • kvinnor med onormalt höga östrogennivåer;
 • kvinnor med patologier som undertrycker immunförsvaret;
 • genomgå operation i livmodern;
 • röka kvinnor.

Klassificering och grader av utveckling av endometrios

Det exakta svaret på frågan "vad är livmodern endometrios" bestäms av den patologiska processens lokalisering och prevalens. Av denna anledning har en klassificering av patologi enligt plats utvecklats..

Det finns två huvudgrupper av sjukdomen - extragenital och könsorgan.

När det gäller en könsform av patologi, finns heterotopia-platser på könsorganen, och i fallet med extragenitala, utanför reproduktionsorganen. Könsformen av sjukdomen är indelad i flera tillstånd:

 • peritoneal form av endometrios - involvering i den patologiska processen i bäcken i bukhinnen, äggstockarna och äggledarna;
 • extraperitoneal form av endometrios - foci av ektopi är lokaliserade i den nedre delen av kvinnans reproduktiva system (livmoderhals, vagina, yttre könsorgan);
 • den inre formen av endometrios (livmodern endometrios eller adenomyos) kan utvecklas i myometrium.

I avsaknad av korrekt behandling blandas den patologiska processen.

När det gäller extragenital lokalisering inkluderar fokus i endometrium tarmarna, lungorna, njurarna, postoperativa ärr.

Baserat på utbredningen och djupet av det patologiska fokuset, skiljer sig 4 huvudgrader av utveckling av endometrios:

 • Först: enstaka foci är lokaliserade på ytan.
 • För det andra: ett större antal djupa fokus.
 • Tredje: flera djupa foci, närvaron av endometrioida ovariecyster, vidhäftningar.
 • Fjärde: ett stort antal djupa patologiska fokuser, stora endometrioida cyster, allvarliga vidhäftningar, endometriet växer till tjocktarmen på ändtarmen och vagina.

Följande grader av intern endometrios utmärks i enlighet med graden av engagemang i den patologiska processen i livmoderns muskelskikt:

 • Först: början av myometrial skada.
 • För det andra: patologins fokus spirar i halva myometrium.
 • Tredje: skada på hela tjockleken på organets muskelskikt.
 • Fjärde: skada på organets väggar, spridningen av den patologiska processen på bukvävnaden.

Endometrioidfocier skiljer sig från varandra i form och storlek: de kan vara medelstora runda eller formlösa och vanliga upp till flera centimeter i diameter.

Oftast kännetecknas de av en mörk körsbärsfärg och avgränsning från intilliggande vävnader med vitaktiga ärr. Som ett resultat av cyklisk mognad är endometriotiska foci mer synliga omedelbart före menstruationens början.

Kliniska symtom på endometrios

Tillståndets klinik kan varieras beroende på lokalisering av den patologiska processen och dess svårighetsgrad. Det är möjligt att snabbt upptäcka sjukdomen med ett regelbundet besök hos gynekologen i syfte att förebygga.

Ett spektrum av symtom som kännetecknar utvecklingen av endometrios utmärks:

 • Smärta i bäckenområdet. Smärta kan antingen spillas eller lokaliseras. Smärtan kan vara konstant eller förvärras under menstruationen. Ömhet utlöses ofta av den inflammatoriska processen som följer med endometrios.
 • Dysmenorré. Menstruella oregelbundenheter.
 • Dyspareunia eller smärta i samlag.
 • Smärta under urinering och tarmrörelser.
 • Menorrhagia - ökad överflöd och varaktighet av menstruationsblödning.
 • Postmorragisk anemi. Tillståndet provoseras av den kroniska karaktären av blodförlust. Det manifesterar sig i form av ökande svaghet, gulhet eller blekhet i huden, trötthet, dåsighet, yrsel.
 • Infertilitet. Det utvecklas hos 25-40% av patienterna med endometrios. I det här fallet talar vi om en låg sannolikhet för graviditet och inte om dess fullständiga omöjlighet.

Möjliga komplikationer av endometrios

På grund av blödning och ärrbildning i endometrios, provoseras en vidhäftningsprocess i bukorganen och små bäcken. Ganska ofta, som ett resultat av patologi, bildas cyster på äggstockarna, som är fyllda med menstruationsblod. Både vidhäftningar och endometrioida cyster kan orsaka infertilitet.

Med endometrios kan också komprimering av nervstammarna observeras, vilket leder till utveckling av neurologiska symtom. På grund av betydande blodförlust provoceras sådana manifestationer som:

 • anemization;
 • irritabilitet;
 • konstant svaghet.

Foci av endometrios genomgår i vissa fall malignitet (malignitet).

Diagnos av uterus endometrios

När man identifierar endometrios är det viktigt att utesluta andra gynekologiska patologier som uppstår med liknande symtom. Diagnossökning inkluderar följande aktiviteter:

 • Historia tar. Det är viktigt att inte bara beakta patientens kliniska symtom och klagomål utan också familjehistoria, det vill säga fall av patologi bland familjemedlemmar. Det är också nödvändigt att klargöra om gynekologiska operationer utfördes..
 • Gynekologisk undersökning. Det kan vara vaginal, rektovaginal, i speglarna. Det mest informativa är dess uppförande några dagar före menstruationens början.
 • Kolposkopi och hysterosalpingoskopi. Genomförd för att förtydliga läget och parametrarna för lesionen, samt för att få en biopsi.
 • Ultraljudsförfarande. Det är nödvändigt att förtydliga platsen för patologins fokus och tillståndets dynamik under terapin.
 • Spiral computertomografi eller magnetisk resonansavbildning. Med dessa metoder kan du klargöra arten och lokaliseringen av endometriotiska fokuser.
 • Laparoskopi. Metoden låter dig visuellt utvärdera antalet, mognaden, aktiviteten för endometriotiska foci.
 • Hysterosalpingografi - Röntgenundersökning av livmodern och äggledarna.
 • Hysteroskopi - en endoskopisk undersökning av livmodern för att upptäcka adenomyos.
 • Laboratoriestudier: detektion av tumörmarkörer CEA, CA-125, CA 19-9 och genomförandet av PO-testet. När det gäller endometrios ökar dessa indikatorer avsevärt. Laboratoriediagnostik utförs också för att upptäcka anemi hos patienter med endometrios..

Vissa diagnostiska tekniker är värda att överväga mer detaljerat..

hysterosalpingografi

Denna teknik är viktig för att upptäcka intern endometrios (adenomyos eller livmoders endometrios). Studien utförs med ett vattenlösligt kontrastmedel den 5: e, 6: e eller 7: e dagen av cykeln. Röntgenstrålar indikerar förekomsten av konturskuggor.

Tomography

Datortomografi kan ge information om gränserna för den patologiska processen. Magnetisk resonansavbildning är mer informativ vid endometrios..

Ultraljudsförfarande

Med denna teknik kan du karakterisera patologin enligt tydliga kriterier. Ovariecyster med endometrioid ursprung kännetecknas av närvaron av en tät kapsel, hyperokoiskt innehåll.

I fallet med adenomyos kan studien identifiera områden med ökad ekogenitet, ojämnhet och serration av gränsområdena i endometrium och myometrium, inklusive en rund form med en diameter på cirka 5 mm. Nodala varianter av adenomyos åtföljs av bildandet av hålrum med en vätska med en diameter av cirka 30 mm.

hysteroskopi

Denna teknik gör att du exakt kan identifiera endometrioidpassager, grovheten i lättnaden av livmodersväggarna i form av kryp eller åsar. 1997 gick V.G. Breusenko et al. Utvecklade en hysteroskopisk klassificering av prevalensen av endometrioidprocessen:

 • Det första steget: oförändrad lättnad av livmodersväggar, endometrioidpassager finns i form av "ögon" av en blå nyans eller blödande foci. Livmoderväggen kännetecknas av oförändrad densitet.
 • Det andra steget: ojämn lättnad av livmoderväggen i form av åsar eller lös muskelvävnad. Endometrioidpassager kommer fram. Livmoderkaviteten är dåligt sträckt. Väggen har en högre densitet.
 • Tredje steg: livmoderns inre yta innehåller många utbuktningar av olika storlekar, som inte har tydliga gränser. Ibland noteras endometrioidpassager på utbuktningens övre del. Fallogen är väldigt tät.

Differensdiagnos

Differentialdiagnos är nödvändig för att skilja mellan endometrioida cyster och äggstockscancer. Den slutliga diagnosen ställs enligt historia och ultraljud. Vid ovarial endometrios kan ömhet vara frånvarande, och med den onkologiska processen kan icke-lokala smärta uppstå.

Med den onkologiska processen och med endometrios, noteras en ökning av nivån av CA-125. Därför bekräftar en ökning av koncentrationen av detta ämne inte bara en diagnos. I vissa fall är en slutlig diagnos endast möjlig under laparoskopisk kirurgi.

Vid rektovaginal lokalisering av endometriotiska foci krävs en differentiell diagnos med metastaser av korioniskt karcinom. För den slutliga diagnosen i detta fall krävs korrekt historik och studie av koncentrationen av hCG (tecken på graviditet bestäms också).

Tubo-äggstocksinflammatorisk process i form av en abscess är svår att diagnostisera på grund av en raderad inflammationsklinik (till exempel klamydial etiologi) och svårigheten att skilja processen från en godartad tumör eller cysta av endometrioid ursprung.

Om formationer på äggstocken inte regresserar i två månader, föreskrivs operation. Ofta ställs den slutliga diagnosen efter operation och biopsi.

Vid endometrios kan också differentiell diagnos med en hyperplastisk endometriprocess krävas. Med den retrovaginala naturen hos lesionen och endometriose i livmoderns ligamentapparat är uteslutning av maligna neoplasmer i matsmältningssystemet obligatoriskt.

Behandling av livmodern endometrios

Taktiken för terapeutisk korrigering bestäms av följande parametrar:

 • ålder;
 • antal graviditeter;
 • antal födelser;
 • förekomsten av den patologiska processen;
 • placering av foci;
 • klinikens intensitet;
 • åtföljande sjukdomar.

Det finns sådana metoder för behandling av endometrios:

 • Medicin.
 • Kirurgisk - laparoskopi med avlägsnande av endometrioida foci eller radikal avlägsnande av livmodern och äggstockarna.
 • Kombinerad.

Målen för terapeutisk korrigering av endometrios är inte bara eliminering av symtom, utan också förebyggande av ogynnsamma processer i form av vidhäftningar, cyster och andra patologier..

Icke-kirurgisk behandling av livmodern endometrios med läkemedel

Konservativ behandling (icke-kirurgisk) av sjukdomen utförs om endometrios är asymptomatisk, patienten är i ung ålder eller vid premenopausalder, och det finns också ett behov av att upprätthålla reproduktionsfunktioner.

Grunden för konservativ behandling är hormonterapi med sådana läkemedelsgrupper:

 • Kombinerade östrogen-progestogenläkemedel. Dessa inkluderar Nononlon, Silest, Marvelon. Dessa läkemedel innehåller små doser av gestagener, hämmar östrogensyntes och ägglossningsprocessen. De förskrivs i de inledande stadierna av endometrios, eftersom kombinationsläkemedel inte har någon effekt i fallet med vanlig endometrios, närvaron av cyster. Möjliga biverkningar vid användning: illamående och kräkningar, smärta i bröstkörteln, fläckar under den intermenstruella perioden.
 • Gestagener. Dessa inkluderar Duphaston, Nemestran, Utrozhestan, Norkoput. Utnämning i alla stadier av endometrioidprocessen är möjlig. Behandling med dessa läkemedel utförs under en period av sex månader till 8 månader. Möjliga biverkningar: blodkroppning mellan menstruationer, depression, ömhet i bröstkörteln.
 • Antigonadotropa läkemedel. Dessa inkluderar Danol, Danogen, Danazole. Handlingsmekanismen är att undertrycka syntesen av gonadotropa hormoner i det hypotalamiska hypofyssystemet. En kontinuerlig kurs föreskrivs från sex månader till 8 månader. Ej tillämpligt vid hyperandrogenism. Följande biverkningar är möjliga: värmevallningar, svettningar, fluktuationer i kroppsvikt, röstets grovhet, ökad fet hud, ökat kroppshår.
 • Gonadotropin frisläppande hormonagonister. Dessa inkluderar Gozerepin, Tryptorelin och vissa andra läkemedel. Fördelarna med att ta mediciner från denna grupp inkluderar möjligheten till kortvarig användning och frånvaron av uttalade biverkningar. Dessa läkemedel undertrycker ägglossningsprocessen, minskar östrogenkoncentrationen, som tillsammans undertrycker förekomsten av endometrioida foci.
 • Hjälpmediciner: immunstimulerande läkemedel, kramplösande, smärtstillande, antiinflammatoriska läkemedel.

Ett specifikt schema för medicinsk korrigering av endometrioidprocessen föreskrivs av den behandlande läkaren, baserat på egenskaperna hos den kliniska situationen. Behandling av tillståndet bör vara omfattande, det är viktigt att strikt följa de medicinska rekommendationerna för maximal effektivitet av den valda taktiken för behandling av endometrios.

En detaljerad tabell över hur man behandlar livmodern endometrios med medicinering, inklusive läkemedel, deras verkningsmekanism, dosering och biverkningar:

MedicinerDe viktigaste mekanismerna för åtgärderDosering och administreringMöjliga biverkningar
Gonadotropin-frigörande hormonagonister förlängda, avsatta formerBlockering av produktion av gonadotropiska hormonerInjicerbar administreringsform, en gång på 28 dagar, från 4 till 6 gångerVegetativa-vaskulära symtom, i fysiologiska tillstånd som är karakteristiska för klimakteriet, en minskning av bentätheten
Antigonadotropa läkemedel: danazol, gestrinonGonadotropin-blockering, endometrial atrofiDanazole: 600-800 mg per dag under sex månader, Gestrinone: 2,5 mg 2 gånger i veckan i sex månaderAndrogenberoende dermatopati, dyslipidemi, ökat tryck, ökad kroppsvikt
Progesteronanaloger: DydrogesteronMinskad spridningsintensitet, decidualisering10–20 mg per dag från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln eller kontinuerligt i sex månaderHittades inte
Syntetiska gestagener: noretisteronMinskad spridning, decidualisering, atrofiska förändringar i endometrium5 mg per dag under sex månaderViktökning, hyperlipidemi, vätskeretention
Kombinerade monofasiska, östrogenprogestogenläkemedelMinska intensiteten för spridning av endometrium och äggstoppstoppen för gonadotropa hormonerKontinuerlig användning i 6–9 månaderHyperkoagulation, vätskeretention

Kirurgisk behandling av endometrios

Med måttlig och svår grad av utveckling av endometrioidprocessen indikeras organbevarande operationer i livmodern. I detta fall avlägsnas fragment av heterotopier i organ, endometrioidcyster, vidhäftningar dissekeras.

Video om hur man utför operation på livmodern med endometrios:

Operationen föreskrivs om konservativ behandling inte ger önskad effekt, det finns kontraindikationer för att ta läkemedlen, det finns foci mer än 3 cm i diameter, funktionen hos organen i utsöndringssystemet och tarmarna är nedsatt. Ofta kombineras operativa åtgärder med konservativa åtgärder. Kirurgisk ingrepp utförs genom laparotomi eller laparoskopi..

En radikal operation, det vill säga borttagning av bihang och utrotning av själva livmodern, kan förskrivas när patienten är äldre än 40 år, den patologiska processen fortskrider, och det finns ingen effekt från mindre radikala korrigeringsmetoder.

I ett antal fall är endometrios benägna till en återkommande kurs, på grund av vilken upprepade kirurgiska ingrepp kan förskrivas. Det är viktigt att genomgå en förebyggande undersökning av en specialist minst en gång var sjätte månad för att tidigast kunna identifiera patologin och effektiviteten hos konservativa korrigeringsåtgärder..

Kriterierna för effektiviteten i behandlingen av patologi är:

 • god hälsa;
 • brist på smärta och andra subjektiva klagomål;
 • frånvaron av fall av återkommande process i fem år efter en fullständig terapeutisk kurs.

Om en kvinna är i reproduktiv ålder, bestäms terapiens effektivitet av bevarandet av fertil ålder. Hos de flesta patienter orsakar inte ens kirurgisk korrigering komplikationer i form av infertilitet på grund av användning av moderna laparoskopiska metoder.

När det gäller radikala operationer sker inte återupptagandet av den patologiska processen.

Behandla symtom hemma

Ytterligare och alternativa behandlingar kan inkludera akupunktur, kiropraktik och örtmedicin, men det finns inga bevis för att de är effektiva..

 • Enligt många recensioner som hittats på forumen hjälper douching med kamomill vissa att hantera sjukdomen.
 • Att undvika koffein kan bidra till att minska smärta eftersom koffein kan förvärra symtomen..
 • Motion, som promenader, kan minska smärta och bromsa tillståndet genom att sänka östrogennivåerna..

Det är viktigt att övervaka symtomen på grund av långvariga komplikationer av endometrios. Allvarlig smärta eller plötslig blödning ska rapporteras till läkaren..

Även om det för närvarande inte finns något botemedel mot endometrios, kan de flesta kvinnor lindra symtomen och fortfarande få barn..

Åtgärder mot förebyggande av endometrios

Ju tidigare, när de första tecknen på den patologiska processen visas, besöker en kvinna en gynekolog, desto större är sannolikheten för återhämtning och desto lägre är sannolikheten för operation.

Självmedicinering eller försummelse av terapi förvärrar bara tillståndet: med ny menstruation, utseendet på nya endometrioida foci, bildandet av cyster, utvecklingen av bildandet av vidhäftningar och ärr, minskar äpplen på äggledarna.

Viktiga förebyggande åtgärder för endometrioidprocessen inkluderar:

 • Undersökning av patienter med klagomål på dysmenorré. Kvinnor i alla åldrar med uppträdande av symtom på dysmenoré undersöks för en tendens att utveckla endometrioidprocessen.
 • Observation av kvinnor som genomgick gynekologiska operationer för att snabbt upptäcka patologiska foci. Eventuella kirurgiska ingrepp i området för organen i det reproduktiva systemet kan provocera utvecklingen av endometrios, därför, efter operationen, är det nödvändigt att regelbundet träffa en specialist.
 • Snabb diagnos och behandling av akuta, kroniska inflammatoriska processer i reproduktionssystemet. Inflammatoriska sjukdomar kan också leda till utveckling av endometrioidprocessen, därför är det viktigt att behandla patologier i tid och inte försumma de föreskrivna terapimetoderna.
 • Mottagande av hormonell preventivmedel.

Endometrios, som många patologier i det reproduktiva systemet, behöver aktivt förebyggande.

Det är nödvändigt att uppmärksamma din egen hälsa, regelbundet genomgå medicinska undersökningar och behandla provocerande patologier i tid. Detta gör det möjligt att identifiera livmoderns endometrios och hur man kan förhindra utvecklingen av sjukdomen i det första utvecklingsstadiet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen

Många kvinnor är intresserade av svaret på frågan "Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?" Svaret på dem kan ge dig en gynekolog....

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotika

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotikaAntibiotika kan utlösa en försening, men oftast händer det hos kvinnor vars menstruationscykel ursprungligen var oregelbunden....

Vilken urladdning anses vara normal efter cauterisering av erosion i livmoderhalsen?

Vid diagnostisering av erosion i livmoderhalsen uppstår naturligtvis frågan om att välja en effektiv behandlingsmetod....