Tecken på endometrios vid ultraljud

Blödning

Endometrios är en ganska vanlig sjukdom, som inte bara diagnostiseras hos vuxna kvinnor. Unga flickor är också mottagliga för denna sjukdom..

Med utvecklingen av denna sjukdom inträffar tillväxten av livmodervävnad utanför den. Blod bär celler i hela kroppen, så endometrios kan påverka alla organ.

Ultraljudstecken på endometrial hyperplasi är mycket lättare att identifiera, varför denna typ av diagnos är så efterfrågad.

Med endometrios är ultraljud en mycket populär undersökningsmetod.

Vad är kärnan i ultraljud

Diagnostik är den mest informativa tekniken som används allmänt inom modern medicin. Den huvudsakliga fördelen med metoden anses inte bara vara informationsinnehållet utan också frånvaron av en enorm lista över kontraindikationer. Det kan användas för att diagnostisera många sjukdomar..

Detta är möjligt på grund av det faktum att en speciell enhet används för diagnostik. Den består av flera komponenter: sensor, bildskärm, processor, tangentbord.

Det är anmärkningsvärt att det finns flera typer av sensorer. Var och en av dem är avsedd att studera ett specifikt organ..

Eftersom det är långt ifrån alltid möjligt att genomföra forskning med en standardsensor.

Oavsett vilken typ av sensor som används ändras inte principen för drift av enheten.

Det fungerar genom användning av ljudvågor och kan fungera vid flera frekvenser. Med hjälp av ultraljuddiagnostik är det möjligt att undersöka inte bara organ utan också vävnader och ändra vågens frekvens.

Undersökningen utförs med hjälp av en speciell ultraljudsanordning med en sensor

Så snart vågorna når det studerade området reflekteras de från det och återgår igen till sensorn. Och först efter det förvandlas de till digitalt format. Det är detta format som visas på huvudmonitorn.

Observera att en speciell substans används för att förbättra bildkvaliteten och eliminera eventuella störningar i driften av enheten. Det har en gelliknande konsistens och appliceras alltid på testområdet..

Och först efter det att proceduren är klar avlägsnas ultraljudsgelen från huden med en servett.

Under vilka klagomål bör en ultraljud utföras vid endometrios

Endometrios ingår inte i kategorin sjukdomar som kan vara asymptomatiska. Ångesttecken visas nödvändigtvis så snart sjukdomen börjar utvecklas. En undersökning med hjälp av ultraljuddiagnostik utförs nödvändigtvis om patienten klagar på:

 • smärtsam menstruation, där hon tappar mer blod än vanligt;
 • funktionsfel i menstruationscykeln, när det ökar intervallet mellan menstruationen;
 • utseendet i mitten av urladdningscykeln med en blandning av blod;
 • smärta under samlag;
 • smärta i buken under träning.

En ultraljud föreskrivs om flickan klagar över smärta under menstruationen

Alla dessa symtom kan indikera att en kvinna har börjat utveckla en sjukdom som endometrios..

Det är möjligt att upptäcka patologi direkt vid undersökning av en gynekolog endast om endometrios påverkar livmoderhalsen. I detta fall kommer läkaren definitivt att märka det, eftersom denna vävnad skiljer sig från normalt.

Hur utförs proceduren?

Men endometrios påverkar inte alltid livmoderhalsen. Ofta rör sig sjukdomen och påverkar äggstockarna och andra organ. Diagnos av sjukdomen i denna situation är möjlig endast efter att ha utfört en ultraljudssökning. Ultraljuds endometrium kan bestämmas på flera sätt..

Den första metoden anses vara den mest exakta. Under studien används en speciell tunn sensor. Det sätts direkt in i slidan. Naturligtvis är den här tekniken inte trevlig. Eftersom det ger mycket obehag. Men han orsakar ingen smärta.

Ultraljud kan utföras med olika metoder.

Den andra metoden involverar forskning genom bukhålan. Den största fördelen med metoden anses vara dess absoluta smärtfrihet och frånvaron av obehagliga sensationer under proceduren. Men långt ifrån alltid med hjälp av en sådan teknik är det möjligt att upptäcka endometrios.

Dessutom är läkare överens om att även med hjälp av ultraljud är det omöjligt att garantera upptäckten av denna sjukdom.

Eftersom ultraljuddiagnostik inte alltid är möjligt att upptäcka endometripartiklar. Även om sjukdomen drabbar livmodern eller äggstockarna.

Därför rekommenderar läkare ofta inte bara ultraljuddiagnostik, utan också laparoskopi, biopsi.

Vilken dag indikeras ultraljud

Naturligtvis rekommenderas inte forskning under menstruationen.

Om det finns misstankar om endometrios, kommer det mest gynnsamma att vara ett besök i ultraljuddiagnostikrummet på 5-7: e dagen av cykeln.

Det antas att det är under denna period som studien kommer att vara den mest informativa. Dessutom insisterar läkare på behovet av att bedriva forskning inte en gång, utan flera för att observera dynamiken.

Den här videon berättar mycket detaljerat om en ultraljudssökning för endometrios hos kvinnor:

Hur man förbereder sig för en kvinna

Om läkaren har förskrivit en ultraljuddiagnos bör du inte oroa dig för att förbereda dig för den. Eftersom det helt enkelt är frånvarande. Du behöver bara välja rätt dag för att besöka kliniken.

Emellertid rekommenderar fortfarande vissa läkare att utesluta mat som främjar gasbildning under flera dagar från sin diet. Men bara om studien genomförs genom bukhålan för att minska gasbildning, vilket kan bli ett hinder.

Proceduren för att utföra ultraljud

Så snart patienten kommer in i diagnosrummet för ultraljud kommer läkaren att erbjuda henne att ta en bekväm position som ligger på ryggen. Om det beslutades att göra en vaginal undersökning, måste en kvinna böja knäna, liggande på ryggen. Därefter sätts en sensor in i slidan.

I vissa fall används transvaginal ultraljud.

När du undersöker genom bukhålan behöver du bara lyfta ytterkläderna så att en specialist kan installera sensorn och smörja det undersökta området med gel. Denna gel är helt allergivänlig. Oroa dig därför inte för det faktum att det kan orsaka utslag på huden.

Ultraljud av endometrium utförs tillräckligt snabbt. Hela proceduren tar högst 20 minuter.

Vilka tecken indikerar endometrios

Avvikelsen kan bestämmas av följande symtom:

 1. Grov livmoderkontur.
 2. Närvaro av nodulära formationer.
 3. Grovhet och fuzziness i endometrium.
 4. Brist på symmetri av livmoderns väggar.

Ultraljud kan upptäcka förekomsten av noder och neoplasmer i livmodern

Alla dessa tecken indikerar förekomsten av en patologisk process. Det är anmärkningsvärt att med utvecklingen av endometrios förändras även livmoderns parametrar. Om livmodern är helt frisk, har den parametrarna som anges i tabellen nedan.

Längd Bredd Tjocklek
7 cm6 cm42 mm

Vilka rekommendationer kommer att vara för detektion av endometrios

Om det under undersökningen fanns tecken på att utveckla endometrios, är det absolut nödvändigt att rådfråga en gynekolog. Innan behandlingen förskrivs kommer läkaren definitivt att kontrollera diagnosen. För att göra detta kommer han att förskriva en omfattande undersökning. Baserat på resultaten från en omfattande diagnos kommer det att vara möjligt att välja rätt effektiv terapi.

Hjälp artikeln? Betygsätt (Inga betyg ännu) Laddar...

Ultraljud är den bästa diagnostiska metoden för endometrios.

Endometrios avser allvarliga gynekologiska sjukdomar som avsevärt kan minska en kvinnas livskvalitet och förhindra att hon blir mamma.

Tack vare ultraljud kan denna sjukdom diagnostiseras i ett tidigt skede och behandlingen kan startas i rätt tid, vilket undviker dödliga komplikationer.

Den här artikeln ägnas åt funktionerna i ultraljud med endometrios, som den mest effektiva diagnostiska metoden..

Begreppet endometrios

I gynekologi är endometrios en kronisk sjukdom som orsakar godartad spridning av det intrauterina membranet på olika atypiska platser i kvinnlig kropp.

Denna sjukdom rankas som andra bland orsakerna till kvinnlig infertilitet..

Den här sjukdomen är lumsk på grund av att den inte visar sig på många år. Och många former av endometrios och varianter av dess manifestationer komplicerar allvarligt diagnosen av denna patologi.

Exakt vad som kan vara orsaken till endometrios har ännu inte klargjorts helt. Det tros att den underliggande sjukdomen är immun- och endokrina störningar i kroppen. Men den främsta drivkraften för dess utveckling är de olika konsekvenserna av endometrial trauma av skäl:

 • skrapning;
 • abort;
 • användning av intrauterin preventivmedel.

Alla ovanstående faktorer påverkar allvarligt den kvinnliga hormonella bakgrunden och dess cykliska karaktär..

Med endometrios avvisas fokuserna för spridning av endometrium periodiskt (i enlighet med faserna i kvinnans menstruationscykel). I början av cykeln växer endometriumet och når sin maximala tjocklek i slutet av cykeln och avvisas under menstruationen.

Det är med det cykliska beteendet hos endometriotiska foci som tidpunkten för ultraljud vid denna sjukdom är associerad.

Huvudformerna och symtomen på endometrios

Endometrios påverkar vanligtvis kvinnor i reproduktiv ålder. Ofta avslöjas denna sjukdom i dem oväntat, till exempel under en rutinundersökning.

Det är transvaginal ultraljud som anses vara den huvudsakliga metoden för att identifiera denna patologi.

Från platsen för fokuseringar på vävnadstillväxt och särskilja typerna av denna sjukdom:

 • adenomyos;
 • perineal, cervikal och vaginal;
 • rör
 • ovarian.

Kvinnor med endometrios är troligtvis besvärade av följande obehagliga symtom:

 • menstruationens varaktighet och deras ömhet;
 • uppkomsten av blodproppar under menstruationen;
 • kronisk smärta i nedre del av buken, från mitten av cykeln;
 • smetad brun urladdning utanför menstruationscykeln (i mitten, flera dagar och efter cykeln);
 • smärta med sexuell intimitet, urination, tarmrörelser, ansträngning;
 • infertilitet av okända skäl.

När är det nödvändigt att ha en ultraljud?

Med endometrios är den tidigaste möjliga detektionen av denna patologi extremt viktig. Emellertid leder den asymptomatiska karaktären av denna sjukdom eller dess mindre manifestationer till att diagnosen diagnostiseras i ett redan avancerat stadium..

Diagnosen endometrios är inte lätt att känna igen: den ställs ofta med ett gap på 10-12 år.

Därför finns det ett antal symptom där man bör misstänka att något var fel och få en remiss för ultraljud:

 • menstruationens varaktighet, överflöd och ömhet;
 • cykelstörningar;
 • ofta brun urladdning;
 • smärta vid urinering;
 • överdriven känslomässighet;
 • feber;
 • uppträdandet av anemi vid analys av blod eller dess tecken (svaghet, blekhet, hudens gulhet, trötthet, yrsel).

Test för diagnos av endometrios

Diagnos av endetrios är inte en enkel fråga.

Komplexiteten i förloppet av denna patologi leder ofta till svårigheter att identifiera den med ultraljuddiagnostik. I detta fall förskrivs patienter med oklara symptom andra ytterligare forskningsmetoder..

Om vilka typer av tester som ska förskrivas med denna sjukdom kan endast bestämmas av en specialist. I vissa fall kan endast den laparoskopiska metoden (lågtraumatisk kirurgisk metod) fastställa en slutlig slutsats..

Diagnostiska metoder för att upptäcka endometrios

 • Cytologisk undersökning: används för screeningdiagnostik av många livmoders patologier, men denna metod kan inte avslöja hela bilden av sjukdomen.
 • Forskning om cancermarkörer: med endometrios är vägledande eftersom antalet ökas. I det här fallet är det möjligt att bedöma svårighetsgraden av sjukdomen och effekten av terapin. Vanligtvis används denna metod parallellt med hormontestning (progesteron, prolaktin, testosteron).
 • Colposcopy: ett colposcope införs genom slidan med speciallösningar (ättiksyra, jod, Lugols lösning). Metoden har emellertid kontraindikationer (inte tidigare än en månad efter abort och 2 månader efter födseln eller operation i livmodern, intolerans mot de använda läkemedlen).
 • Biopsi: en bit vävnad tas för studien. Det används omedelbart efter menstruationen. Han behöver högt kvalificerade specialister: kirurg och patomorfolog. Annars kan sjukdomen hoppas över. Efter lokalbedövning införs ett rör med en kolv för att samla vävnad. Efter 10-14 dagar är resultatet klart. Med denna metod är diagnostisk noggrannhet cirka 98%.
 • Datortomografi: låter dig bestämma patologin, dess typ och förhållande till andra kvinnliga organ.
 • Bild av magnetisk resonans: har en hög upplösning och diagnostisk noggrannhet på upp till 96%. I detta fall används kärnmagnetisk resonans. Denna metod är förknippad med att upprätthålla patientens immobilitet, så den är kontraindicerad i klaustrofobi, patienter med pacemaker och hörapparater och allvarligt sjuka patienter. Detta är en smärtfri metod, det åtföljs endast av buller.
 • Laparoskopi: diagnoser med hög noggrannhet - upp till 96%. Endometrios diagnostiseras i livmodern och utanför den. Genom en liten punktering i bukväggen införs ett laparoskop med en flexibel kabel och linser anslutna till videokameran. Enheten distribuerar patologiernas fokus efter färg och form och bestämmer deras storlek och mognad. Detta är en progressiv lågtraumatisk metod utan komplikationer i form av ärr eller någon ömhet. Återställning av patienter efter det att det är snabbt: laparoskopi anses vara ”guldstandarden” bland alla typer av undersökningar..
 • Hysteroskopi: med denna metod införs ett hysteroskop genom livmoderhalsen. Det används också för att behandla patologi. Förfarandet kräver anestesi (lokalt eller allmänt). Tidigare, för att livmodern ska expanderas, injiceras koldioxid eller vätska (saltlösning eller fysiologisk lösning) i den. Denna studie utförs på åtta till 10: e dagen av cykeln. Hysteroskopi har flera "fördelar": frånvaron av vidhäftningar på grund av lågt trauma, utmärkt syn på livmodersväggar, ett minimum av komplikationer.

Ingen av undersökningsmetoderna ger emellertid 100% bekräftelse av diagnosen endometrios. En viktig faktor för varje metod är läkarnas professionalism och kvalifikation.

De viktigaste formerna av sjukdomen

Intern endometrios kan vara av tre grader, beroende på djupet på skador på livmoderskikten:

 • skada på det övre lagret med 2-3 mm (1 grad);
 • skada på livmoderväggen till halva tjockleken (2 grader);
 • fullständig skada på endometriumet (till det serösa membranet).

Ultraljud kan vanligtvis upptäcka en sjukdom i steg 2 och 3..

När är det bättre att genomföra en ultraljud med endometrios

Svaret på frågan "när man ska göra ultraljud med endometrios" är associerad med de särdragen hos de fysiologiska processerna hos de kvinnliga organen i olika faser av menstruationscykeln. Det är bäst att titta på de kvinnliga organen och identifiera denna sjukdom på den 23-25: e dagen av menstruationscykeln.

I den första fasen av cykeln (från 1 till 11 dagar) och under ägglossningen är det extremt svårt att diagnostisera endometrios med tillräcklig noggrannhet. Detta beror på ojämn ekogenitet hos livmoderns endometrium, som kan tolkas falskt genom manifestationen av andra plågor (endometrit, etc.).

Men cykelens sekretionsfas (från 16 till 28 dagar) kännetecknas av maximal ekogenicitet.

Samtidigt raderas slemlinjen för slemlövade blad, vilket gör att ultraljud kan identifiera många patologier i livmoderskiktet i livmodern.

Manifestationen av endometrios på ultraljud

Vad kan en ultraljudstudie visa med endometrios?

Ultraljuddiagnostik kan visa olika resultat beroende på typen av sjukdom. Följande former av endometrios är kända:

 • nodal;
 • fokal;
 • diffus (intern vy).

Ultraljud diffus endometrios visar sig:

 • strukturell metamorfos i livmoderväggen (oval eller rund);
 • outlineless struktur;
 • cystiska områden (upp till 30 mm);
 • mellanliggande noder (utan att gå längre än orgelet).

Fokal form av endometrios på ultraljud kan uppstå:

 • olika tjocklek på livmoderväggarna;
 • cystisk hålighet (från 2 till 16 mm);
 • ökad ekogenicitet av livmoderns muskelvägg med jämna, tydliga konturer.

Med livmodersendometrios upptäcks följande:

 • fuzzy och ojämn endometrial vävnad;
 • nodala strukturer;
 • livmodervasymmetri.

Ovarial endometrios visar sig ofta:

 • fuzziness av vävnader med en heterogen struktur;
 • rundade neoplasmer (livmoderens sida eller baksida);
 • inblandade fokuser av olika former, strukturer och storlekar.

Noggrannheten för ultraljuddiagnostik för endometrios är cirka 80%. Vid normal kvinnors hälsa hänvisar gynekologer vanligtvis patienten till en ultraljudssökning minst en gång per år.

Med bekräftad endometrios föreskrivs vanligtvis en ultraljudundersökning en gång var sjätte månad. Det är särskilt viktigt att konsultera en gynekolog för kvinnor med en "förvärrad" gynekologisk historia (svåra födelser, infektioner, aborter, missfall osv.).

) Att bibehålla din egen kvinnliga hälsa beror till stor del på kvinnan själv.

Ultraljud som en metod för tidig diagnos med snabb behandling av endometrios

Endometrios är en allvarlig gynekologisk sjukdom som är asymptomatisk i de tidiga stadierna. Patologi kännetecknas av tillväxten av livmoderslimhinnan (endometrium), medan lesionerna sprider sig i bukhålan, vilket stör den normala funktionen av vitala organ och system. Med tidig diagnos och snabb behandling är det möjligt att förhindra utveckling av allvarliga komplikationer, att bevara kvinnliga reproduktionsfunktioner.

Först och främst bör patienten vara vaken för lång och smärtsam menstruation, fläckar mellan cykler, smärta under sex.

Dessa är de första tecknen som kan indikera förekomsten av endometrios. Med dessa symtom måste en kvinna snarast konsultera en gynekolog.

Det är viktigt att genomgå en omfattande undersökning i tid med de nödvändiga diagnostiska metoderna.

En ultraljudsundersökning föreskrivs först, men huruvida endometrios kan ses på bildskärmen är en punkt. I de tidiga stadierna av patologi i reproduktionsorganen är det praktiskt taget inga strukturella förändringar.

Därför kan en noggrann diagnos endast ställas efter en fullständig undersökning..

Om det finns misstankar om utvecklingen av patologi, när man ska göra ett ultraljud, bör läkaren bestämma, eftersom förändringar i endometriet under cykeln påverkar resultaten av undersökningen.

Ultraljud som en metod för diagnos av endometrios

Ultraljud är en av de primära diagnostiska metoderna för endometrios, vilket gör att du kan bekräfta en preliminär diagnos, som gjordes på grundval av en undersökning av en gynekolog. Ultraljuddiagnostik ger en fullständig bild av tillståndet i bäckenorganen och gör att du också kan identifiera patologiska processer i livmoderens muskulatur och slemhinnor i de tidiga stadierna.

En ultraljudsundersökning föreskrivs av en läkare om patienten har symtom som:

 • smärta i nedre buken och nedre delen av ryggen, som tenderar att intensifieras under menstruationen;
 • förekomsten av fläckar mellan menstruationen;
 • en ökning av menstruationsperioden och mängden utsläpp;
 • långvarig frånvaro av graviditet.

Ultraljuddiagnostik

Ultraljuddiagnos för misstänkt utveckling av sjukdomen utförs på två sätt: transabdominal och transvaginal. Den första involverar studien direkt genom den främre bukväggen, den andra - införandet av en speciell sensor i slidan.

För att utföra en ultraljudsdiagnos av endometrios behöver den transvaginala metoden inga preliminära förberedelser. En transabdominal undersökning utförs vanligtvis med en fullblåsa, så 2 timmar innan proceduren måste du dricka ungefär en liter vatten och inte gå på toaletten.

På vilken cykeldag det är bättre att göra en ultraljud med endometrios - läkaren måste bestämma. Patologi utvecklas i det inre skiktet av livmodern (endometrium), som under menstruationen avvisas och utsöndras med menstruation från den kvinnliga kroppen.

Omedelbart efter menstruationen är endometriumets tjocklek bara 2-5 mm, i mitten av cykeln ökar den till 9-13 mm, och under den andra halvan blir den tjockare till 20 mm. Det rekommenderas att göra en skanning tidigast en vecka efter menstruationens slut.

Men eftersom varje dag endometriet blir tätare och tjockare, när du gör ett ultraljud i ditt fall - bara din läkare kan bestämma.

Många gynekologer håller med om att diagnosen livmoderns endometrios kommer att ha mer tillförlitliga resultat under den andra halvan av menstruationscykeln (dagligen är det 14-20 dagar). Det var vid denna tidpunkt som ekogeniteten hos patologiska foci ökade, vilket förenklar deras upptäckt.

resultat

Är endometrios synlig vid ultraljud? Under diagnosen undersöker läkaren följande parametrar:

 • storleken på könsorganet;
 • yttre kontur av livmodern;
 • liten prickstruktur i inre vävnader;
 • ekogenicitet hos livmoderns muskelskikt och dess kavitet;
 • förändringar i livmoderhalsen och äggledarna;
 • villkor för bilagor;
 • närvaron av nodulära tätningar.

Grovhet och fuzzy kontur i livmodern indikerar förekomsten av en patologisk process. En frisk kvinna har normala livmoderparametrar enligt följande:

 • längd - 7 cm;
 • bredd - 6 cm;
 • tjocklek - 42 mm.

Avvikelser från dessa parametrar indikerar förekomsten av en patologisk process. Med endometrios är ojämn förtjockning av livmoderväggarna tydligt synlig. Hur de patologiska fokusen ser ut och livmoderns förändrade struktur, se fotot.

Normalt har ekogeniciteten hos endometriumet en enhetlig enhetlig karaktär, och livmoderkaviteten bör ha en enhetlig struktur och släta kanter.

Upptäckt av hyperechoic ultraljudstrukturer indikerar närvaron av endometrios.

Ändringar i livmoderhalskanalens struktur och livmoderhalsen, som normalt har en längd på 4 cm och en homogen ekostruktur, kan också indikera sjukdomens närvaro. Genom ultraljud kan du se alla avvikelser från normen.

Eko av endometrios:

 • förändringar i livmoders struktur, form, storlek och dess bilagor;
 • ökad densitet och förtjockning av organets väggar;
 • närvaron av knölar och cystiska formationer på slemhinnan.

Eko av livmodern endometrios

Använda ultraljud för att bestämma lokalisering av patologiska foci. Den vanligaste formen är endometrios i äggstockarna..

Ultraljud kan identifiera polypper och cyster av endometrioid ursprung, bestämma deras struktur och storlek. Detta är viktigt i fall där differentiell diagnos utförs..

På grund av den strukturella likheten hos endometrioida neoplasmer med luteala och hemorragiska cyster är det ofta svårt att ställa en noggrann diagnos.

Det bör noteras att trots den höga effektiviteten för ultraljuddiagnostisk metod, är endometrios på ultraljud inte alltid möjligt att identifiera, särskilt om det finns små fokuser som finns i de djupa skikten i organets muskelvävnad. Därför är resultaten av ultraljudstudier inte en absolut bekräftelse på frånvaron av patologi.

För att klargöra diagnosen måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning med hjälp av instrument- och laboratoriediagnostik. Patienter med diagnos av endometrios under behandlingen bör systematiskt undersökas för ultraljud, vilket gör att vi kan bedöma terapiens effektivitet. För att förhindra varje kvinna rekommenderas det att regelbundet besöka en födelseklinik.

Hur endometrios visas på en ultraljud?

Endometrios är en sjukdom där vävnad, som vanligtvis växer in i livmodern, börjar växa utanför dess gränser..

symtom

 • Bäckensmärta
 • Infertilitet.
 • Smärta under samlag kan också indikera denna sjukdom..

Nodulära formationer av endometrios

Typer av sjukdom

 • En yttre typ av sjukdom påverkar slidan, äggstockarna, äggledarna och delvis bukhålan.
 • Endometrios av den inre typen påverkar direkt den övre delen av livmoderhalsen och dess kropp.
 • Dessutom kan sjukdomen manifestera sig i en nodulär, fokal och diffus form.
 • Så den diffusa formen manifesteras oftast i den inre typen av endometrios.
 • Den diffusa typen indikeras av följande ekon:
 • rund eller oval livmoderkropp;
 • det finns en förtjockning av vävnaderna som bildar livmoderväggen, oftast ryggen;
 • kroppsmyometrium av ökad ekogenicitet;
 • inneslutningar på livmodern upp till 0,05 mm (kalciumavsättning, neoplasmer av olika ursprung, inklusive maligna);
 • endometriet har en ojämn och otydlig kontur.

Med en nodulär form kan en ultraljudssökning visa följande ekon:

 • förändringar i livmoderväggens struktur, har oftast runda eller ovala former;
 • i vissa fall lesioner som liknar cystisk med en diameter upp till 30 mm;
 • Utbildningen i sig har inte tydliga konturer;
 • studien kan också visa en endometriosnod som växer inom livmoderväggen (interstitiell).

Sjukdommens fokala form visar sig enligt följande:

 • i processen att genomföra en ultraljudstudie, i en av delarna av muskelväggen i livmodern (myometrium), kan man observera ökad ekogenitet, med brist på en tydlig och jämn kontur;
 • med en mer avancerad studie kan man detektera cystiska formationer från 2 till 15-16 mm;
 • väggarna i livmodern kan ha olika tjocklek jämfört med varandra.

Det tros att diagnostisera en fokal eller nodulär form av sjukdomen är svårare än andra. Detta beror på att dessa former har liknande egenskaper och är individuellt sällsynta. Oftast kan de observeras med livmoderfibrer och diffusa skador.

Därför drar vi slutsatsen: det är möjligt att identifiera eller se tecken på endometrios med ultraljud. Idag förekommer huvuddelen av sjukdomen i kroppen av livmodern och äggstockarna.

Vad ultraljud visar

När en sjukdom upptäcks i livmodern kan först en ultraljudssökning visa följande:

 • grovhet och fuzziness i endometrium;
 • närvaron av nodstrukturer;
 • brott mot symmetri på livmodersväggar.

Ovarial endometrios har följande symtom:

 • bildningen av en rund form observeras, lokaliserad på sidorna eller bakom livmodern;
 • strukturen på tyget är heterogen, liten punkt;
 • också fokalformationer som har en annan form, typ och storlek.

Bestäm cykeln för ultraljud

För att få de mest exakta resultaten i fall av misstänkt endometrios, bör det göras bättre på dag 5, dag 6 eller dag 7 i menstruationscykeln. Diagnos är också nödvändig för resterande fläckar.

Det rekommenderas att göra en studie flera gånger under följande cykler. Detta ger mer exakta resultat och gör att du kan observera dynamiken i det organ där sjukdomen upptäcktes under hela menstruationscykeln. Om behandling föreskrevs, bör en kontroll-ultraljudssökning genomföras runt dess mitten för att bestämma terapiens effektivitet.

När man ska göra en sådan ultraljud?

Vi har redan fått reda på i vilken period det är bättre att diagnostisera endometrios. Många kvinnor undrar fortfarande när de ska registrera sig för den här studien.?

Faktum är att svaret är enkelt: när en kvinna märker tecken på endomentrios.

Symtom på endometrios kan vara följande:

 • smärtsamma perioder
 • fläckar före början av menstruationen och efter det att det slutförts;
 • svårigheter att bli gravid;
 • smärta under sex (mindre ofta)

Dessa tecken anses vara de vanligaste. Det finns dock många fall där sjukdomen är asymptomatisk eller milda tecken. Därför diagnostiseras ofta sjukdomen redan i ett sent utvecklingsstadium. Experter rekommenderar en ultraljudsundersökning var sjätte månad - en studie för snabb upptäckt av bäckenpatologier.

Diagnos av endometrios med hjälp av en ultraljudssökning

Diagnos med hjälp av en ultraljudsmaskin tar en ledande roll i studien av endometrios. Det är emellertid mest effektivt om sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Diagnos är möjlig på två sätt:

 • vid det första sätts en sensor in i vagina. Den här metoden är mindre trevlig, men garanterar den mest effektiva informationen.
 • i den andra metoden utförs studien externt, dvs. genom bukhålan finns det därför inga obehag.

Idag är det omöjligt att bestämma endometrios med 100% sannolikhet med hjälp av ultraljud, även när sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Den mest pålitliga metoden för att bestämma sjukdomen betraktas som laparoskopi med en ytterligare biopsi.

Träning

Några timmar innan du besöker en specialist måste du dricka upp till 0,5 liter vatten. När du utför denna typ av ultraljud ska urinblåsan vara full.

Tecken på endometritis under ultraljud

Endometritis är en typ av bäckensjukdom som kan upptäckas under studien av endometrios. De bör inte förväxlas, eftersom de är olika patologier.

Endometritis bör förstås som den inflammatoriska processen i livmoderslimhinnan. Orsakerna till sjukdomen kan vara mekaniska skador, till exempel under en abort eller felaktig installation av en intrauterin enhet. Sexuellt överförda sjukdomar eller olika virus blir den andra orsaken till sjukdomen..

Ofta kan förekomsten av endometrit redan föreslås av patientens berättelser. Därefter bör specialisten genomföra en serie förfaranden för att fastställa en korrekt diagnos:

 • för det första utförs en gynekologisk standardundersökning;
 • då är det nödvändigt att ta utstryk för att upprätta ett möjligt orsakande medel för sjukdomen;
 • och det sista viktiga steget är studien på en ultraljudsmaskin.

Det bör noteras att endometritis finns i akut och kronisk form. Den akuta formen kännetecknas av feber, smärta i nedre del av buken och frisättning av purulentblodig vätska, som inte är relaterat till menstruation. ultraljud rekommenderas under behandlingen för att övervaka terapeutisk effekt.

Den kroniska formen av sjukdomen fortsätter nästan omöjligt, symptomen är inte uttalade, därför kan du oftast bestämma sjukdomen efter en ultraljuddiagnos. Symtom på kronisk endometrit kan inkludera följande avvikelser:

 • det finns en signifikant förlust av tjockleken hos livmoderslimhinnan;
 • ibland på grund av det inflammatoriska fokuset kan den omvända reaktionen vara en betydande förtjockning av slemhinnan;
 • med ultraljud kan livmoderkroppen ökas;
 • uterusförskjutning i valfri riktning (anatomisk förändring av plats);
 • flera vidhäftningar.

Även om ultraljud är den initiala metoden och den mest använda metoden för att identifiera bäckensjukdomar, bör det endast anses vara vägledande. Om några patologier, avvikelser hittades, är en ytterligare studie obligatorisk, hysteroskopi, vilket gör att du kan se livmodern fullt ut. Därefter kan läkaren förskriva en biopsi.

Ytterligare skott

Sjukdomstest

Denna undersökning och dess resultat kan inte tjäna till att skapa en definitiv diagnos. Om du har misstankar om förekomsten av denna sjukdom behöver du ett heltids samråd med en gynekolog.

Funktioner av ultraljud för endometrios

Endometrios är idag en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna som leder till långvarig infertilitet och minskad livskvalitet hos kvinnor.

Begreppet endometrios

Sjukdomen är baserad på överdriven spridning av celler i livmoderns inre skikt bortom. Dessa celler bildar foci i äggstockarna, på ytan av bäckenhinnan, tarmarna.

Med endometriumstrukturen genomgår dessa ektopiska foci samma hormonella cykliska förändringar som inträffar i kvinnans kropp varje månad. Därför har endometrios en hög grad av progression i form av en ökning av antalet och storleken på endometriotiska foci (heterotopia).

Det finns många teorier om ursprunget till denna sjukdom, men en enda natur har ännu inte identifierats.

Huvudformerna och symtomen på endometrios

I det andra fallet upptäcks foci på tarmsytan och till och med i naveln. Könstypen påverkar livmodern, äggstockarna och äggledarna, såväl som bukhinnens bukhinne som foder hela bäckenhålan.

De huvudsakliga formerna för könsdelar endometrios är:

 1. Extern endometrios. En form av sjukdomen där heterotopia påverkar reproduktionsorganen utanför livmodern. Först och främst pratar vi om äggstockarna, även skadorna sträcker sig till bäckenbenet, retrocervical region.
 2. Intern eller adenomyos. I det här fallet växer endometriumets fokus inuti livmodern till muskelskiktet och i allvarliga fall till och med i serosa. Det kallas också ofta endometrioidpassager. Adenomyos, i sin tur, delas upp i 4 grader beroende på nivån på skador på livmoderväggen.

Vilka är de vanligaste symptomen på olika former av endometrios?

 1. Spotting blodutflöde före och efter menstruation. Som regel klagar kvinnor över att deras perioder inte verkar ta slut. Själva utsöndringarna är mörkbruna, och som regel är de knappa.
 2. Smärtsam menstruation.

Svårighetsgraden av smärtsyndromet är annorlunda, men det beror alltid på platsen för focierna och graden av groddning. Så den retrocervikala formen orsakar outhärdlig smärta hos kvinnor, som är svåra att ta bort med mediciner.

Patienter förändras psykologiskt, de är rädda för nästa menstruation.

 • Smärta under samlag (dyspareunia). Detta är ett mycket vanligt klagomål mot extragenital heteropi..
 • Infertilitet.

  Yttre och interna sjukdomar står för mer än 20 procent av fallen av långvarig infertilitet..

  Diagnostiska metoder för att upptäcka endometrios

  De vanligaste diagnostiska diagnostiska metoderna inkluderar:

  1. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Denna metod är den mest enkla och informativa, kräver inte stora utgifter och tid;
  2. Magnetisk resonansavbildning. Med hjälp av en tomograf är det möjligt att identifiera placeringen av focierna, graden av groddning i livmodern eller angränsande organ.
  3. Diagnostisk laparoskopi. Denna guldstandard, en ledande metod för att upptäcka extern endometrios, gör att du visuellt kan bedöma processens omfattning. Denna metod är också bra eftersom kirurgen i processen för att utföra en diagnos dessutom alltid kan införa ett instrument och koagulera foci på ytan av bäckens bukhinna..
  4. Hysteroskopi. Detta är en undersökning av livmoderhålan genom att införa en speciell hysteroskopapparat med en kamera ansluten till den. Genom systemet injiceras vätska eller gas i livmodern. Bilden visas på skärmen. Studien genomförs för att utvärdera strukturen på livmoderens inre yta. Denna metod låter dig bedöma närvaron och graden av endometrioidpassager i själva livmodern, bestämma väggens styvhet och också identifiera ytterligare fokala patologier i slemhinnan. När hysteroskopi utförs kan kirurgen när som helst ta en biopsi av lesionen som orsakar tvivel hos honom och skicka honom för histologisk undersökning.
  5. Kolposkopi och cytologisk analys av cervikala och cervikala kanalceller är ytterligare värdemetoder i närvaro av endometrioid heterotopi på ytan av livmoderhalsen.

  Ultraljud vid diagnos av endometrios

  Du måste dock veta att ultraljud inte är indicerat för alla former av sjukdomen. Så till exempel kommer den yttre formen och den extragenitala formen inte att synas under studien, i dessa fall är det värt att välja mer känsliga metoder - MR och / eller laparoskopi.

  En indikation för en ultraljud med endometrios är behovet av att identifiera processens form och grad av distribution.

  Typer av forskning

  Ultraljudsundersökning utförs i de flesta fall transvaginalt, denna typ har hög upplösning på grund av en speciell sektorsensor som ligger nära skadaorganet.

  I vissa fall kompletteras emellertid en transvaginal studie med en transabdominal undersökning för att sammanställa en helhetsbild av sjukdomen..

  För kvinnor som inte tidigare haft samlag, liksom vid anatomiska avvikelser i slidan, utförs endast en transabdominal eller transrektal undersökning. Den transrektala metoden är att föredra, eftersom undersökning från bukhålan är informativ.

  Träning

  På vilken cykeldag är det bäst att göra en ultraljud? Endometrios är en cyklisk process som beror på den allmänna hormonella bakgrunden. Därför är valet av cykeldagen av grundläggande betydelse.

  Den bästa perioden för att upptäcka intern adenomyos är den andra fasen av cykeln, efter den 20: e dagen, och helst den 25-26.

  Det är under denna period som endometriet når en betydande tjocklek, genomgår sekretoriska transformationer. Endometrioid heterotopierna själva ökar i storlek och är väl visualiserade..

  Echos av endometrios på ultraljud

  Det bör förstås att varje form av endometrios kommer att ha sina egna tecken på ultraljud.

  - Adenomyos (intern form) kan ha både diffusa och fokala manifestationer.

  I båda fallen ökar livmodern i storlek och får en sfärisk form. Mycket ofta ser en ultraljudsläkare ett missförhållande mellan tjockleken på fram- och bakväggarna.

  I myometriumstrukturen (muskelskiktet i livmodern) detekteras fokalstrukturer med olika tätheter, områden med fibros som inte har en klar kapsel, vilket är karakteristiskt för den fokala formen av adenomyos.

  När det gäller en diffus process är individuella foci frånvarande, men muskelväggens heterogenitet väcker hela tiden uppmärksamhet åt sig själv; myometrium är som om "ätit ut".

  En detaljerad undersökning av det inre slemhinnan i livmodern väcker uppmärksamhet på den otydliga och ojämna strukturen i endometriet, den låga grad av visualisering av övergången till det inre skiktet till musklerna. I sådana fall är det ibland svårt för läkaren att bedöma tjockleken på medianekoet - endometriumet som täcker hålrummet.

  - Extern endometrios av äggstockarna är synlig på ultraljud mycket bra.

  De flesta av denna form av sjukdomen representeras av endometrioidcyster eller endometriom, som de också kallas. Med denna form ser läkaren en volumetrisk formation eller flera formationer i äggstocksvävnaden.

  Sådana cyster har en enhetlig struktur och en klar ljus kapsel. Ibland kan enskilda hyperekoiska (eller täta) inneslutningar särskiljas i kaviteten.

  Sådana tumörer har inte förbättrat blodflödet under en Doppler-studie. Ultraljudsbilden i sig i detta fall är mycket karakteristisk, därför kan läkaren med stor noggrannhet anta förekomsten av en endometrioidbildning. Hur som helst kan den slutliga diagnosen endast göras av en histolog efter en noggrann undersökning av en vävnadsplats.

  - Extern retrocervical endometrios med ultraljud kan upptäckas när foci börjar växa genom livmodern in i rektum och parametri vägg..

  Läkaren noterar storleken på inneslutningarna, rörligheten i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Mycket ofta känner en kvinna smärta under dragning av sensorn under studien.

  • Närvaron av retrocervikal heteropi kräver utvidgning av områden med ultraljudsundersökning och involvering av relaterade specialister.
  • Tyvärr är det inte möjligt att identifiera enskilda heterotopier på bäckenbenet på ultraljud; denna typ av sjukdom är en indikation för mer känsliga och specifika metoder.

  Ultraljud Resultat

  Efter avslutad undersökning fyller läkaren ett speciellt protokoll, som registrerar alla ultraljudsfunktioner, samt beskriver anatomin i bäckenorganen. Ofta lägger läkaren till pappersprotokollet en grafisk bild av webbplatsen som orsakade honom det största intresset.

  Dopplerstudie av endometrium

  Dopplerometrisk undersökning av endometrium har inte mycket prognostiskt värde, vanligtvis används denna metod för att upptäcka polypper i livmoderhålet.

  Färgkartläggning kan emellertid hjälpa läkaren vid differentiell diagnos av nodulär form av endometrios och livmoderfibroider, endometrioida ovariecyster och andra volymformationer.

  Orsaker och symtom på endometrios i livmodern och äggstockarna

  Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

  Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

  • Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios
  • Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.
  • De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.
  • Specialister identifierade de mest karakteristiska symtomen
  • Vid svår smärta under menstruation, kraftig urladdning, utskrivning utanför menstruationen måste du rådfråga en läkare och inte i något fall göra självmedicin.
  • Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).
  • Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios
  • Hormonella studier: bestämning i dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.
  • Uttryck av livmodern endometrios under en ultraljudstudie: eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometrium, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning i dess storlek, utseende på områden med ökad echogenicitet tecken
  • Ultraljudstecken på äggstocks endometrios: liten prickig inre struktur, rund form med en dubbel kontur, platsen för bildningen på livmoderens sida och baksida, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i ekstrukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.
  • Kolposkopisk undersökning för endometrios i livmoderhalsen indikerar: pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i livmoderhalskanalen.

  Hysterosalpinografi utförs på 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

  Den laparoskopiska bilden av endometrios bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

  MR och CT gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

  Smärta med endometrios beror på den patologiska fokusens lokalisering. Ritningssmärta på ena sidan, smärta vid lyftning av vikter kan indikera utvecklingen av ovarial endometrios. Med endometrios sammanfaller livmodersmärta med menstruation. Intensiteten för smärta är annorlunda: från milt tryck eller dragning till stark krampaktig.

  Ja, med endometrios kan smärta uppstå under samlag.

  Med endometrios under perioden mellan menstruationen kan blodiga utsläpp av en mörk (ibland brun och till och med svart) färg uppstå. Urladdningen förändras också under menstruationen: de blir mer rikliga och mörkare.

  En årlig förebyggande undersökning av en gynekolog rekommenderas för alla kvinnor. I närvaro av symptom som är karakteristiska för endometrios, är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt för diagnostiska studier och snabb behandling.

  Betyg - (Inga betyg ännu) Laddar...

  Ultraljud av livmodern och ekon av endometrios

  Den första diagnostiska metoden som läkaren kommer att använda när man misstänks ha endometrioidsjukdom är en ultraljudssökning. Eko av intern endometrios är ganska informativt för den första upptäckten av patologi och att ställa rätt diagnos. Tekniken är enkel och säker, och ultraljudskriterierna för sjukdomen är tydliga och objektiva, vilket gör ultraljud till ett obligatoriskt alternativ för den preliminära diagnosen adenomyos.

  Villkor för tentamen

  För att få korrekt information om tillståndet i livmoderkroppen och angränsande organ i det kvinnliga reproduktionssystemet, ultraljud vid misstänkt genital endometrios utförs med beaktande av följande rekommendationer:

  • transvaginal ultraljud föredras;
  • tid för forskning - den luteala fasen, optimalt några dagar före menstruationen;
  • vid behov kommer läkaren att förskriva en skanning två gånger - före menstruation och omedelbart efter avslutade kritiska dagar;
  • det är nödvändigt att jämföra symtomen (smärta, menstruation, infertilitet) med ultraljudsindikatorer;
  • den viktigaste indikatorn är tillståndet i basal endometrialskiktet (det djupa skiktet av livmoderens inre foder, som inte rivs av under menstruationen och är grunden för tillväxt och förtjockning av hela endometrium).

  Ultraljudstecken på adenomyos

  En ultraljuddiagnostikläkare som upptäcker endometrios i livmoderkroppen kommer att uppmärksamma följande indikatorer:

  • livmoders väggtjocklek;
  • förändringar i myometrium (uterus muskellager);
  • förändringar i basalskiktet i endometrium;
  • defekter och förändringar i tjockleken på det inre rivningsskiktet;
  • förekomsten av små eller stora inneslutningar i eventuella lager av livmodern.
  Tecken på diffus adenomyos vid ultraljud
  Kriterieradenomyos
  1 grad2 grader3 grader
  Uterin väggtjocklekInte förändradÖkade i 50% av fallen, ofta ojämnt när en vägg är större än en annanAlltid förstorad, vanligtvis ojämn
  MuskellagerBildandet av små upp till 1 mm rörformade strukturer (slag)Många heterogena små strukturer i olika former och storlekar upptar mindre än hälften av muskelväggens tjocklekInhomogena strukturer upptar mer än hälften av livmoderns muskulära vägg
  BasalskiktOjämn tjocklek och närvaron av små inneslutningarGrovhet och ojämn förtjockning med bildandet av många rundade inneslutningar upp till 2 mmSkikt och ojämnhet i skiktet med bildande av defekter upp till 6 mm
  Yttre lagerTråd och förekomst av områden med defekterDefekter och tunnare endometriumBetydande reduktion i rivningsskiktets tjocklek
  Förekomsten av inneslutningarSmå inneslutningar på upp till 3 mm i myometrium direkt intill basometerskiktet i endometrietFlytande rundade håligheter upp till 3-5 mm innehållande blodBildningen av avrundade håligheter och remsor med en storlek på cirka 6 mm, upptar de flesta av livmoderns muskelvägg

  Med nodulär och fokal adenomyos ser en ultraljudsläkare följande tecken:

  • bildningen i tjockleken på livmoderväggen hos rundade eller ovala noder med jämna konturer eller fokuser med suddiga konturer av olika storlekar;
  • många små inneslutningar och cystiska hålrum med en diameter på högst 6 mm;
  • obligatorisk förändring i tjockleken på livmoderväggen;
  • deformation av livmoderens inre kavitet under bildningen av en nod under basalskiktet i endometrium.

  Echografiska tecken på adenomyos bör bekräftas av symtom och kliniska manifestationer, vilket är särskilt viktigt vid upptäckt av endometrios 2-4 grader. Om med en adenomyos av 1: a grad, kan en kvinna inte ha några klagomål, om det finns ultraljudstecken på allvarlig endometrioid sjukdom, bör det finnas smärta, menstruations oregelbundenhet och infertilitet.

  Echos av endometrioida cyster på äggstockarna

  Den andra ofta upptäckta patologin hos kvinnor med genital endometrios är cystiska tumörer i äggstockarna. I det första stadiet av diagnosen måste du göra en ultraljud.

  De viktigaste ultraljudskriterierna för endometrioida cyster:

  • små storlekar (upp till 7 cm i diameter);
  • betydande väggtjocklek hos cystisk hålighet (upp till 6 mm);
  • dubbel kontur av tumörbildning;
  • cysteinnehåll - homogen suspension;
  • placeringen av tumören bakom eller på livmodersidan;
  • upptäckt av unilaterala cystiska formationer, men bilaterala tumörer är möjliga i 20% av fallen.

  Små endometrioida cystiska formationer hos unga kvinnor (storleken inte överstiger 1,5-2 cm i diameter) kan bli ett oavsiktligt fynd under profylaktisk ultraljud. Det finns inga klagomål eller kliniska manifestationer, och en läkare under en gynekologisk undersökning kan inte alltid upptäcka små ovariecyster.

  Ultraljud av angränsande organ

  Om du misstänker endometrios av andra lokaliseringar är det nödvändigt att bedöma tillståndet i närliggande organ och vävnader - det intilliggande utrymmet, urinblåsan och ändtarmen.

  Det är optimalt att börja med en ultraljud där läkaren ser följande ekotecken på patologi:

  • en tät bildning av 0,5-4,5 cm, belägen mellan livmoderhalsen och ändtarmen, i varierande grad av ekogenicitet och med ojämna gränser (retrocervical endometrios);
  • ovala eller långsträckta cystiska formationer av olika storlekar belägna i väggen i urinblåsan eller ändtarmen.

  Identifiering av ekon av skador på angränsande organ kräver rådgivning av läkare från andra specialiteter (urolog, proktolog) med en speciell diagnos som bekräftar närvaron av extragenital endometrios..

  Ultraljud vid diagnos av genital endometrios är det första och obligatoriska stadiet av undersökningen. Studiens enkelhet, informationsinnehåll och säkerhet hjälper läkaren att snabbt och exakt upptäcka orsaken till kvinnliga problem för att starta effektiv behandling i tid..

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Neuros under klimakteriet - lugnande behandling

  Menopausal neuros är ett extremt vanligt fenomen idag. Enligt olika källor upplever 30 till 60% av kvinnorna i åldrarna 45 till 50 det. Det är värt att notera att sannolikheten för patologi är betydligt högre hos de patienter som tidigare haft nervösa störningar.....

  Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen

  Många kvinnor är intresserade av svaret på frågan "Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?" Svaret på dem kan ge dig en gynekolog....

  Varmblinkar med klimakteriet

  Mer än hälften av kvinnor med början och början av klimakteriet upplever specifika vegetativa-vaskulära paroxysmer - värmevallningar som kan beskrivas som en plötslig vågvåg genom kroppen, åtföljd av riklig svettning, hjärtklappning, ofta en ökning av blodtrycket....