Hur ser endometrios ut på ultraljud och är det möjligt att identifiera patologi i de tidiga stadierna

Blödning

Diagnos av endometrios är en svår uppgift i praktiken av en gynekolog. Sjukdomen har inga specifika symtom, och ofta går en kvinna inte till läkaren i flera år. Enligt International Association of Endometriosis upptäcks patologi i genomsnitt 7 år efter de första tecknen. Av denna anledning är ultraljud av särskild betydelse - en metod som gör att du snabbt och smärtfritt kan ställa en diagnos. Ofta upptäcks en patologi av misstag under en förebyggande undersökning eller när man söker efter en helt annan sjukdom.

Endometrios på ultraljud har sina egna karakteristiska tecken, men detta utesluter inte möjligheten till ett diagnostiskt fel. Andra metoder hjälper läkaren - MRT, radiopaqueundersökning, laparoskopi. Ett integrerat tillvägagångssätt låter dig upptäcka endometrioida foci i tid, bedöma svårighetsgraden av sjukdomen och bestämma behandlingstaktik.

Låt oss överväga mer detaljerat hur endometrios visar sig under ultraljud, vad läkaren ser på skärmen och vilka ekotecken som hjälper honom att ställa en diagnos.

Effektiviteten av ultraljud vid diagnos av endometrios

Endometrios är en kronisk, långsamt framstegande sjukdom där celler i livmoderslimhinnan sprider sig bortom. Olika metoder används för diagnos av patologi, men ultraljud anses vara en av de mest informativa. Ultraljudsundersökning låter dig identifiera fokus för endometrios och bestämma deras lokalisering. Detta är det första steget mot en noggrann diagnos, men ofta inte den enda.

Problemet med ultraljud är att denna metod inte tillåter en entydig bedömning av penetrationsdjupet för endometrioid heterotopi i vävnaden. Av denna anledning är det inte alltid möjligt med ultraljud att sätta noggrant steg för utvecklingen av sjukdomen. Endoskopiska undersökningar betraktas som guldstandarden för diagnos av endometrios - hysteroskopi för adenomyos (livmodern endometrios) och laparoskopi för externa former.

Hysteroskopi används för att diagnostisera adenomyos, och laparoskopi används för extern endometrios..

Men dessa metoder är invasiva, de involverar användning av anestesi, vävnads snitt, penetration i livmoderhålet. Innan du utför laparoskopi eller hysteroskopi måste du hitta foci för endometrios med hjälp av ultraljud och bedöma tillståndet i bäckenorganen.

Klinisk praxis visar att sådan lokalisering av sjukdomens fokus är tydligt synlig vid ultraljud:

 • Adenomyos - intern endometrios (skada på livmodern);
 • Extern endometrios med spridningen av processen till äggstockarna. Med denna form av patologi bildas brännpunkter och cystor (endometriomas);
 • Extragenital endometrios - skada på urinblåsan och tarmarna.

Ultraljud visar inte alltid skada på buken i bukhåret - ytliga och djupa former av endometrios. MR och laparoskopi används för att diagnostisera dessa tillstånd..

Heterotopia i slidan och på utsidan av livmoderhalsen kräver inte ultraljud. Diagnostiserad efter kolposkopi och biopsi.

Indikationer för ultraljudsundersökning

Ultraljud föreskrivs för sådana tillstånd:

 • Misstänkt endometrios. En preliminär diagnos ställs på grundval av klagomål och undersökningsdata. Med intern endometrios, riklig, lång och smärtsam menstruation, noteras perimenstrual urladdning. Med en extern form av patologi kan det enda symptomet vara smärta som uppstår före och under menstruationen;
 • Infertilitet eller missfall. Progressiv endometrios förhindrar befruktningen av ett barn, leder till missfall och för tidig födsel;
 • Kontroll av tidigare identifierad patologi. Det rekommenderas att göra en ultraljud minst en gång om året.

För att övervaka utvecklingen av endometrios, måste en kvinna göra en ultraljudsundersökning var sjätte månad.

Alla kvinnor bör besöka gynekologen varje år och göra en ultraljud i bäckenet, även i avsaknad av klagomål och bevarad reproduktionsfunktion. Detta är det enda sättet att märka tidiga tecken på endometrios och annan patologi i tid..

Fördelen med ultraljud jämfört med andra diagnostiska metoder

Ultraljudundersökning är den första diagnostiska metoden som en läkare föreskriver när man misstänker en gynekologisk patologi. Denna metod har fördelar jämfört med andra alternativ:

 • Säkerhet. Ultraljudundersökning påverkar inte tillståndet i bäckenorganen och andra kroppssystem, påverkar inte reproduktionsfunktionen. Ultraljud kan utföras i tidig graviditet och amning, hos ungdomar och kvinnor i klimakteriet;
 • Smärtfrihet. Under undersökningen känner kvinnan inte smärta, men det kan vara lätt obehag. Anestesi krävs inte;
 • Icke-invasiv. Studien utförs utan punkteringar och snitt i mjuka vävnader;
 • Bekvämlighet. Proceduren tar 5-15 minuter, utförs på poliklinisk basis. Ingen sjukhusvistelse krävs på sjukhuset, utförd någon gång på dagen;
 • Minimal förberedelse. För transvaginal ultraljud behövs inga speciella villkor. Förberedelserna för andra alternativ för ultraljud är enkla och tar inte mycket tid;
 • Hög informativitet. Det låter dig se olika patologier i bäckenorganen, för att identifiera fokus för endometrios;
 • Det finns inga kontraindikationer. Det finns bara en begränsning - transvaginal ultraljud utförs inte för flickor som inte lever sexuellt;

Transvaginal ultraljud utförs inte för jungfruliga.

 • Prisvärd pris. Kostnaden för gynekologisk ultraljud är 1000-2500 rubel. Priset beror på klinikens nivå, regionen, utrustningens kvalitet, läkarnas kvalifikationer. Kostnaden för ultraljud är lägre än MR, laparoskopi eller hysteroskopi.

Ett ultraljudsresultat utfärdas omedelbart efter undersökningen. Dekryptering av uppgifterna utförs av en gynekolog. Den tar inte bara hänsyn till slutsatsen, utan studerar också noggrant beskrivningen, avslöjar de nyanser som är viktiga för diagnosen.

Slutsats Ultraljud är inte en diagnos ännu. Vid bedömningen av den patologiska processen fokuserar läkaren inte bara på uppgifterna om ultraljudsundersökning, utan också den insamlade historien, symtomen, resultaten av andra diagnostiska metoder..

Typer av ultraljud i gynekologi: funktioner och beredning

I gynekologisk praxis används tre alternativ för ultraljud. Var och en av dem kan bestämma endometrios. Valet beror på den föreslagna lokaliseringen av processen och andra faktorer. Jämförande egenskaper hos metoderna presenteras i tabellen:

MetodikindikationerTaktikfördelarnackdelar
Transvaginal ultraljudAdenomyos, yttre endometrios med ovarieskada, extragenitala former (endometrios i urinblåsan)Sensorn sätts in i slidanStudiens höga informationsinnehåll, ingen preliminär förberedelse krävsMindre obehag under proceduren, utförs inte i jungfruor
Transabdominal ultraljudAdenomyos, yttre endometrios med ovarieskada, extragenitala former (endometrios i urinblåsan)Sensorn är belägen på främre väggen i bukenStudiens höga informationsinnehåll, bekväma förhållanden för att leda, kan utföras i jungfruligaFörberedande förberedelse behövs
Transrektal ultraljudRetrocervical endometrios, tarmskadaSonden sätts in i ändtarmen.Hög informationsinnehåll i studien vid vissa lokaliseringar av endometrios, tillgängligt för jungfruerFörberedande förberedelse behövs, det finns obehag under proceduren

Förberedelserna beror på studietypen. Innan en transabdominal ultraljud genomförs, 48 ​​timmar före diagnosen, bör gasbildande produkter (kål, druvor, vitt bröd, mjölk, baljväxter, rå frukt och grönsaker) uteslutas från kosten. Uppsamlingen av gaser i tarmen gör det svårt att visualisera bäckenorganen.

2 dagar före ultraljudet måste du sluta äta mat som kan orsaka uppblåsthet.

En timme före studien måste du dricka 1-1,5 liter vatten för att fylla urinblåsan.

Transrektal ultraljud kräver också beredning. Det är nödvändigt 3 dagar före studien att utesluta gasbildande produkter. Inför proceduren, lägg ett lavemang på en timme - fyll blåsan.

Särskild förberedelse för transvaginal ultraljud krävs inte. Omedelbart före studien, töm urinblåsan för att minska obehag..

Kostnaden för ultraljud beror inte på studietypen. Diagnosens noggrannhet bestäms av lokaliseringen av processen, utrustningsnivån och läkarnas kvalifikationer.

Inspektionsregler för endometrios

Om du misstänker en patologi i bäckenorganen förskrivs en ultraljud den 5-7: e dagen av menstruationscykeln. Studien är tillåten under de första 10-12 dagarna (till exempel med långvarig menstruation - upp till 7 dagar eller mer). Under denna period tunnas livmoderslimhinnan, och olika avvikelser kan märkas.

När endometrios upptäcks, för att övervaka utvecklingen av sjukdomen, föreskrivs ultraljud i den andra fasen av cykeln - den 22-25: e dagen. För närvarande växer livmoderslimhinnan och den är tydligt synlig vid ultraljud. Foci för endometrios är också endometriala celler. De ökar före menstruationen och märks med ultraljud.

Före menstruationen ökar heterotopierna, så att de tydligt kan ses med ultraljud.

Varför föreskriver inte läkaren omedelbart en ultraljud under den andra halvan av cykeln? Eftersom han inte kan vara entydig säker på att han kommer att ta reda på exakt endometrios. Symtom på endometrioidsjukdom liknar andra tillstånd. Överflöd menstruation och acyklisk fläckning, smärta i nedre del av buken kan vara med myom, endometrial hyperplasi, funktionell cyste i äggstockarna. Alla dessa sjukdomar är bättre synliga i den första fasen av cykeln. Därför praktiseras detta schema med endometrios: först föreskriver läkaren en ultraljud den 5-7: e dagen av cykeln, och sedan, om nödvändigt, upprepar studien den 22-25: e dagen.

I klimakteriet utförs en ultraljudssökning vid vilken tidpunkt som helst. Äggstockarna fungerar inte längre, könshormoner produceras inte, endometriet växer inte. Ingenting hindrar övervägande av en möjlig patologi..

Sonografiska tecken på patologi

Den ekografiska bilden beror på processens lokalisering. Låt oss betrakta mera detaljerade tecken på olika former av endometrios..

adenomyos

Adenomyos - intern endometrios med skador i livmodern - visualiseras väl med ultraljud. Med denna metod kan du bestämma formen för patologi och fastställa utvecklingsstadiet för processen. Du kan klargöra diagnosen med MR och hysteroskopi..

Om man misstänker adenomyos, uppmärksammar läkaren på tillståndet i basskiktet i livmoderslimhinnan. Studien utförs med en transvaginal sond före och efter menstruation.

Ekokardiografi av en diffus form av adenomyos:

 • Jag examen. Tjockleken på livmodersväggar ligger inom normala gränser. Den ojämna tjockleken hos endometriumens basskikt, dess indragning eller serration noteras. Lokala defekter i livmoderslimhinnan, hypo- och anekogena inneslutningar upp till 2 mm i storlek, anekogena rörformade strukturer (upp till 1 mm), som går mot muskelskiktet är synliga. I myometrium bestämmes enskilda sektioner med hög ekogenitet på upp till 3 mm;
 • II grad. Väggarna i livmodern förtjockas ojämnt hos 50% av patienterna. En livmodervägg kan vara 0,5 cm eller mer tjockare än den andra. I myometrium, intill livmoderns slemskikt, är zoner med heterogen ekogenitet synliga. I dessa zoner bestäms anekogena massor upp till 5 mm. Det kan finnas blod inuti dem. Ekon av endometrios av den första graden bevaras;
 • III grad. Väggarna i livmodern är tjockare hos nästan alla patienter. Det mesta av myometriet upptas av zoner med ökad ekogenicitet. Anekogena inneslutningar av storlek 2-6 mm, hålrum fyllda med vätska bestäms. Tjockleken på endometriet minskas även i den andra fasen av cykeln. Tecken på stadium I och II bevaras.

Vid adenomyos i steg IV går processen till angränsande organ. Laparoskopi indikeras..

Bilden nedan visar diffus adenomyos av II-graden. Du kan se en förtjockning av livmoderens bakre vägg, en suddig kant av endometrium, zoner med heterogen ekogenitet i myometrium:

Tecken på nodulär adenomyos:

 • Livmoderns tjocklek kan ökas eller inte ändras. Det beror på utbildningsmängden;
 • I livmoderns väggar är zoner med ökad ekogenitet av en rund eller oval form synliga;
 • Anekogena inneslutningar och cyster upp till 6 mm i storlek bestäms;
 • Med en submucosal placering av noden deformeras M-ekot - skuggan av endometrium.

Vid utförande av en ultraljud upptäcks oftast adenomyos i II-III-graden. Tecken på det första stadiet i utvecklingen av sjukdomen är inte alltid väl definierade.

Äggstocksdometrios

Endometrioida ovariecyster är en av de vanligaste manifestationerna av patologi. Vid ultraljud kan de detekteras med följande kriterier:

 • Formationens storlek överstiger vanligtvis inte 7 cm;
 • Cysten har tjocka väggar - upp till 0,5 cm;
 • Cystens innehåll är vanligtvis homogent - en fin suspension av medium och ökad ekogenicitet;
 • Formationen ligger bakom och på livmodersidan;
 • Dubbel cystkontur synlig.

Om endometriomen är liten (upp till 1,5 cm) bestäms suspensionen inuti dåligt av ultraljud. Denna formation förväxlas lätt med en verklig tumör..

Enligt statistik upptäcks cyster i 80% av fallen på båda sidor. Oftast detekteras en kavitet, mindre ofta två eller tre. Flera endometrioida ovariecyster förekommer nästan aldrig.

Bilden visar en enda endometrioid cysta på äggstockarna:

Retrocervical endometrios

Endometriotiska foci finns i vävnaden bakom livmoderhalsen. Det kan vara en enda nod upp till 5 cm i storlek eller flera små foci.

Tecken på ultraljud:

 • Utbildning kan ha olika ekogenicitet. Hos 60-70% av kvinnorna upptäcks hypoekoiska inneslutningar. Hyperekoiska formationer ses mindre vanligt;
 • Utbildning har ojämna konturer med fuzzy gränser;
 • Spirning av heterotopia i rektum är möjlig. Ultraljud bestämmer den ekonegativa zonen för månformen.

Den kliniska bilden av retrocervikal endometrios liknar tecken på skador på sacro-uterine ligament. Men det sista alternativet med ultraljud fastställs inte alltid, diagnosen ställs genom uteslutning. Om det finns klagomål om skarp smärta i korsbenet, perineum, vagina, förvärrad i sittande läge, och det inte finns några tecken på skador på det retrocervikala utrymmet genom ultraljud, bör du tänka på endometrios i sacro-uterine ligament. Till förmån för det senare säger också smärta med införandet av vaginal sensor.

Bilden visar retrocervical endometrios:

Differentialdiagnos av endometrios

Den största svårigheten är diagnosen nodform av adenomyos. Denna patologi vid ultraljud kan förväxlas med livmodermyom. Vid diagnos bör följande punkter beaktas:

 • Både myom och nodulär adenomyos på skanningarna är synliga som rundade formationer;
 • Endometrios har ingen kapsel och tydliga gränser. Fibroidkapseln är synlig vid ultraljud, bildningen har tydliga konturer;
 • Myom definieras vanligtvis som ett fokus på minskad ekogenicitet, adenomyos - ökad;
 • Stora noder av adenomyos bör särskiljas från fibroider med cystisk degeneration. Till förmån för fibroider säger en homogen sammansättning av inneslutningar i formationen. Med adenomyos i cystisk hålighet är en fin suspension synlig;
 • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt livmoderväggens tjocklek. Med endometrios är det en förtjockning av en vägg med 0,4-0,5 cm eller mer.

Nodular endometrios i sällsynta fall kan förväxlas med livmoders graviditet. Fel uppstår i de tidiga stadierna - upp till 4-5 veckor. Från 6-7 veckor fastställs fosterets hjärtfrekvens och diagnosen specificeras. Du kan bekräfta eller förneka graviditet med ett hCG-blodprov.

Endometrioida ovariecyster misstas ibland för en ektopisk graviditet. I den här situationen måste du upprepa studien efter 3-5 dagar, donera blod för hCG.

Det är viktigt att komma ihåg: ultraljud är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera endometrios, men du bör inte helt lita på den här metoden. Övning visar att patologi upptäcks huvudsakligen med en betydande utveckling av processen. I de tidiga stadierna är endometrios inte alltid tydligt synlig vid ultraljud, och sannolikheten för ett diagnostiskt fel utesluts inte.

Är endometrios synlig på ultraljudet och när är det bättre att göra det

Misstänksam endometrios genom ultraljud kan visualiseras atypiska foci på ytan av vävnaderna i bäckenorganen eller i strukturen i muskellaget i könsorganet. En hormonberoende sjukdom som bestämdes under en sonologisk undersökning är en preliminär diagnos, eftersom endast ytterligare typer av studier pålitligt kan bekräfta tillväxten av det funktionella lagret i livmodern.

Endometrios - en godartad tumör i bäckenorganen eller bukhålan, åtföljd av spridningen av funktionella endometrieceller till deras membran.

Typer av sjukdom

En yttre typ av sjukdom påverkar slidan, äggstockarna, äggledarna och delvis bukhålan.

Endometrios av den inre typen påverkar direkt den övre delen av livmoderhalsen och dess kropp.

Dessutom kan sjukdomen manifestera sig i en nodulär, fokal och diffus form.

Så den diffusa formen manifesteras oftast i den inre typen av endometrios.

Den diffusa typen indikeras av följande ekon:

 • rund eller oval livmoderkropp;
 • det finns en förtjockning av vävnaderna som bildar livmoderväggen, oftast ryggen;
 • kroppsmyometrium av ökad ekogenicitet;
 • inneslutningar på livmodern upp till 0,05 mm (kalciumavsättning, neoplasmer av olika ursprung, inklusive maligna);
 • endometriet har en ojämn och otydlig kontur.

Med en nodulär form kan en ultraljudssökning visa följande ekon:

 • förändringar i livmoderväggens struktur, har oftast runda eller ovala former;
 • i vissa fall lesioner som liknar cystisk med en diameter upp till 30 mm;
 • Utbildningen i sig har inte tydliga konturer;
 • studien kan också visa en endometriosnod som växer inom livmoderväggen (interstitiell).

Sjukdommens fokala form visar sig enligt följande:

 • i processen att genomföra en ultraljudstudie, i en av delarna av muskelväggen i livmodern (myometrium), kan man observera ökad ekogenitet, med brist på en tydlig och jämn kontur;
 • med en mer avancerad studie kan man detektera cystiska formationer från 2 till 15-16 mm;
 • väggarna i livmodern kan ha olika tjocklek jämfört med varandra.

Det tros att diagnostisera en fokal eller nodulär form av sjukdomen är svårare än andra. Detta beror på att dessa former har liknande egenskaper och är individuellt sällsynta. Oftast kan de observeras med livmoderfibrer och diffusa skador.

Därför drar vi slutsatsen: det är möjligt att identifiera eller se tecken på endometrios med ultraljud. Idag förekommer huvuddelen av sjukdomen i kroppen av livmodern och äggstockarna.

symtom

 • Bäckensmärta
 • Infertilitet.
 • Smärta under samlag kan också indikera denna sjukdom..

Nodulära formationer av endometrios
Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

 • Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios
 • Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.
 • De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.
 • Specialister identifierade de mest karakteristiska symtomen
 • Vid svår smärta under menstruation, kraftig urladdning, utskrivning utanför menstruationen måste du rådfråga en läkare och inte i något fall göra självmedicin.
 • Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).
 • Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios
 • Hormonella studier: bestämning i dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.
 • Uttryck av livmodern endometrios under en ultraljudstudie: eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometrium, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning i dess storlek, utseende på områden med ökad echogenicitet tecken
 • Ultraljudstecken på äggstocks endometrios: liten prickig inre struktur, rund form med en dubbel kontur, platsen för bildningen på livmoderens sida och baksida, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i ekstrukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.
 • Kolposkopisk undersökning för endometrios i livmoderhalsen indikerar: pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i livmoderhalskanalen.

Hysterosalpinografi utförs på 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

Den laparoskopiska bilden av endometrios bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

MR och CT gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

Smärta med endometrios beror på den patologiska fokusens lokalisering. Ritningssmärta på ena sidan, smärta vid lyftning av vikter kan indikera utvecklingen av ovarial endometrios. Med endometrios sammanfaller livmodersmärta med menstruation. Intensiteten för smärta är annorlunda: från milt tryck eller dragning till stark krampaktig.

Ja, med endometrios kan smärta uppstå under samlag.

Med endometrios under perioden mellan menstruationen kan blodiga utsläpp av en mörk (ibland brun och till och med svart) färg uppstå. Urladdningen förändras också under menstruationen: de blir mer rikliga och mörkare.

En årlig förebyggande undersökning av en gynekolog rekommenderas för alla kvinnor. I närvaro av symptom som är karakteristiska för endometrios, är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt för diagnostiska studier och snabb behandling.

Vad ultraljud visar

När en sjukdom upptäcks i livmodern kan först en ultraljudssökning visa följande:

 • grovhet och fuzziness i endometrium;
 • närvaron av nodstrukturer;
 • brott mot symmetri på livmodersväggar.

Ovarial endometrios har följande symtom:

 • bildningen av en rund form observeras, lokaliserad på sidorna eller bakom livmodern;
 • strukturen på tyget är heterogen, liten punkt;
 • också fokalformationer som har en annan form, typ och storlek.

Hyperplasi och maligna neoplasmer

Dessutom kan en tät cysta-kapsel vara ett tecken på ovarial endometrios. I detta fall finns det inga förändringar i dess struktur med avseende på olika perioder av menstruationscykeln.

Cystor i äggstockarna som bildas som ett resultat av endometrios kallas endometrioid. De har en rund eller oval form, väggtjockleken är heterogen och kan variera från 2 till 8 mm. Väggtjockleken hos en sådan cysta varierar beroende på längden på perioden då cysten existerar. Sådana neoplasmer har uttalade ansamlingar av blodproppar belägna i parietalutrymmet.

Ultraljud avslöjar också endometrial hyperplasi. En sådan sjukdom orsakas av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller hormonell obalans. Endometrial hyperplasi är en överväxt av slemhinnan i livmodern. Ibland kan hyperplasi utvecklas till cancer..

Hyperplasi kan påverka hela skiktet av livmoderns endometrium eller dess specifika områden, vilket är ett fokus på sjukdomen. Hyperplasi är en konsekvens av ökande östrogennivåer i en kvinnas kropp.

Överdriven tillväxt av slemskiktet kan orsaka maligna tumörer - endometrial cancer eller livmodercancer. Cancer i detta organ orsakas av hormonella störningar i den kvinnliga kroppen. Eftersom endometrial cancer (livmodercancer) är en mycket vanlig sjukdom är dess upptäckt i ett tidigt utvecklingsstadium en mycket brådskande uppgift..

Bestäm cykeln för ultraljud

För att få de mest exakta resultaten i fall av misstänkt endometrios, bör det göras bättre på dag 5, dag 6 eller dag 7 i menstruationscykeln. Diagnos är också nödvändig för resterande fläckar.

Det rekommenderas att göra en studie flera gånger under följande cykler. Detta ger mer exakta resultat och gör att du kan observera dynamiken i det organ där sjukdomen upptäcktes under hela menstruationscykeln. Om behandling föreskrevs, bör en kontroll-ultraljudssökning genomföras runt dess mitten för att bestämma terapiens effektivitet.

Träning

Beroende på typ av studie för endometrios upprättas vissa träningsramar och regler. Först och främst väljer läkaren cykeldagen då skanningen ska utföras. Alla nyanser förhandlas individuellt med en specialist..

Regulariteten i menstruationscykeln och dess längd spelar en viktig roll.

Nästa steg i beredningen inkluderar hygienprocedurer.

 • Innan transvaginal skanning måste en kvinna göra en toalett av de yttre könsorganen.
 • När man väljer en forskningsmetod på ett transabdominalt sätt behöver inga åtgärder vidtas. I vissa fall ber sonologen för att förbättra visualiseringen av livmodern att dricka 2 glas vatten 10-15 minuter före diagnosen och att inte urinera efter det. Denna rekommendation är individuell, utan ytterligare krav är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan.
 • En transrektal undersökning innebär att en sensor införs i ändtarmen. För att visualisera det var inte svårt, det är nödvändigt att tömma matsmältningskanalen. Förberedelse för ultraljud ålägger patienten att utesluta en tätt middag på kvällen för undersökningen. På diagnosdagen bör du inte äta för att inte orsaka ökad gasbildning. Transrektal ultraljud föreskrivs vanligtvis under första hälften av dagen, så det bör inte finnas några svårigheter med avhållsamhet från mat..

Omedelbart före manipulation bör en kvinna exponera nedre buken (med transabdominal diagnos) eller klä av sig under midjan (med transvaginal och transrektal metod). Studien genomförs i en horisontell position och tar i genomsnitt 10-30 minuter.

När man ska göra en sådan ultraljud?

Vi har redan fått reda på i vilken period det är bättre att diagnostisera endometrios. Många kvinnor undrar fortfarande när de ska registrera sig för den här studien.?

Faktum är att svaret är enkelt: när en kvinna märker tecken på endomentrios.

Symtom på endometrios kan vara följande:

 • smärtsamma perioder
 • fläckar före början av menstruationen och efter det att det slutförts;
 • svårigheter att bli gravid;
 • smärta under sex (mindre ofta)

Dessa tecken anses vara de vanligaste. Det finns dock många fall där sjukdomen är asymptomatisk eller milda tecken. Därför diagnostiseras ofta sjukdomen redan i ett sent utvecklingsstadium. Experter rekommenderar en ultraljudsundersökning var sjätte månad - en studie för snabb upptäckt av bäckenpatologier.

Endometriala polyper

Ofta, med ultraljud av endometrium, detekteras polyper. En polypp är en godartad formation som bildas från endometriala vävnader. En endometrial polyp är lika vanligt hos kvinnor i reproduktiv ålder och under klimakteriet. Den endometriala polypen diagnostiseras av ultraljud, den vanliga platsen för polyppen är den inre fodret i livmodern.


Kombinationen av ultraljud och dopplerografi gör att du kan identifiera godartade neoplasmer i livmoderns inre vävnader - polypper. De växer från endometrieceller och kan orsaka menstruations oregelbundenhet.

Den endometriala polyppen har vanligtvis ett ben på vilket den är fäst, och en utvecklad vaskulär plexus. Det viktigaste tecknet för att bestämma polyp är blodutflöde utanför menstruationscykeln.

Diagnos av endometrios med hjälp av en ultraljudssökning

Diagnos med hjälp av en ultraljudsmaskin tar en ledande roll i studien av endometrios. Det är emellertid mest effektivt om sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Diagnos är möjlig på två sätt:

 • vid det första sätts en sensor in i vagina. Den här metoden är mindre trevlig, men garanterar den mest effektiva informationen.
 • i den andra metoden utförs studien externt, dvs. genom bukhålan finns det därför inga obehag.

Idag är det omöjligt att bestämma endometrios med 100% sannolikhet med hjälp av ultraljud, även när sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Den mest pålitliga metoden för att bestämma sjukdomen betraktas som laparoskopi med en ytterligare biopsi.

Kärnan i förfarandet

När du utför ultraljud kan du se det inre skiktet i livmodern på två sätt:

1. Transabdominal ultraljud, där ultraljudssonden placeras direkt på den främre bukväggen, visualiseras livmodern genom den. Abdominal ultraljud anses vara en mindre informativ teknik, men det har också dess fördelar: förmågan att se det undersökta organets allmänna tillstånd, frånvaron av några obehagliga sensationer under proceduren. Förhållanden som svår fetma och postoperativ vidhäftning komplicerar signifikant diagnosen av transabdominalvarianten.

2. Transvaginal ultraljud, där en sensor med en speciell form sätts in i slidan och gör att du kan visualisera livmodern och bihangarna exakt, eftersom den ligger så nära dem som möjligt. I gynekologi används denna teknik i stor utsträckning för att diagnostisera endometrit, tumörer, ektopisk graviditet, för att fastställa orsakerna till infertilitet. Transvaginal undersökning utförs inte för jungfruliga för att inte skada jämhörniga kvinnor och gravida kvinnor efter en 12-veckorsperiod, eftersom detta kan orsaka missfall.

Tecken på endometritis under ultraljud

Endometritis är en typ av bäckensjukdom som kan upptäckas under studien av endometrios. De bör inte förväxlas, eftersom de är olika patologier.

Endometritis bör förstås som den inflammatoriska processen i livmoderslimhinnan. Orsakerna till sjukdomen kan vara mekaniska skador, till exempel under en abort eller felaktig installation av en intrauterin enhet. Sexuellt överförda sjukdomar eller olika virus blir den andra orsaken till sjukdomen..

Ofta kan förekomsten av endometrit redan föreslås av patientens berättelser. Därefter bör specialisten genomföra en serie förfaranden för att fastställa en korrekt diagnos:

 • för det första utförs en gynekologisk standardundersökning;
 • då är det nödvändigt att ta utstryk för att upprätta ett möjligt orsakande medel för sjukdomen;
 • och det sista viktiga steget är studien på en ultraljudsmaskin.

Det bör noteras att endometritis finns i akut och kronisk form. Den akuta formen kännetecknas av feber, smärta i nedre del av buken och frisättning av purulentblodig vätska, som inte är relaterat till menstruation. ultraljud rekommenderas under behandlingen för att övervaka terapeutisk effekt.

Den kroniska formen av sjukdomen fortsätter nästan omöjligt, symptomen är inte uttalade, därför kan du oftast bestämma sjukdomen efter en ultraljuddiagnos. Symtom på kronisk endometrit kan inkludera följande avvikelser:

 • det finns en signifikant förlust av tjockleken hos livmoderslimhinnan;
 • ibland på grund av det inflammatoriska fokuset kan den omvända reaktionen vara en betydande förtjockning av slemhinnan;
 • med ultraljud kan livmoderkroppen ökas;
 • uterusförskjutning i valfri riktning (anatomisk förändring av plats);
 • flera vidhäftningar.

Även om ultraljud är den initiala metoden och den mest använda metoden för att identifiera bäckensjukdomar, bör det endast anses vara vägledande. Om några patologier, avvikelser hittades, är en ytterligare studie obligatorisk, hysteroskopi, vilket gör att du kan se livmodern fullt ut. Därefter kan läkaren förskriva en biopsi.

dekryptering

Observera följande indikatorer vid avkodning:

 1. Läge för livmodern. Möjliga sådana medfödda avvikelser som krökningar, vändningar, icke-fysiologiskt läge. Under graviditeten avviker livmodern normalt framåt.
 2. Storleken på livmodern. Deras ökning kan vara ett tecken på graviditet, endometrit eller tumörer. Små storlekar indikerar underutveckling - infantilism.
 3. Livmoderns konturer. Normalt sett är de jämna och tydliga. Suddig gränser kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process. De kuperade kanterna indikerar en möjlig ökning av volymetrisk bildning. När livmodern delas upp i två avdelningar talar de om en sådan avvikelse i strukturen som bicornu.
 4. Ekogenicitet hos livmoderväggarna. En förändring i livmoderväggens densitet och struktur indikerar ofta en tumör eller lokal inflammation.
 5. Villkoren för bilagorna. Förekomsten av patologi hos äggledarna, äggstockarna, närvaron av en ektopisk graviditet bedöms. Rören är normalt inte synliga alls på ultraljud. Äggstockarna kan bytas med apoplexy, polycystic, tumörer.
 6. Bukt i tjockleken. Resultaten av att mäta tjockleken på endometrium gör det möjligt att diagnostisera dess hypo- eller hyperplasi.

Det är mycket viktigt att upptäcka endometrit vid ultraljud i tid. Dess huvudsakliga funktioner är:

 • gallring eller förtjockning av livmoderns inre foder, vilket beror på endometritsteget;
 • närvaron av inflammatorisk vätska inuti livmoderkaviteten;
 • förändring i ekogeniciteten hos livmoderväggarna, deras heterogenitet;
 • en liten ökning av livmoderns storlek, dess "avrundning";
 • i musklerna som omger endometriet visualiseras cyster eller gasbubblor.

Ultraljudundersökning är en ganska tillförlitlig diagnostisk metod. Med modern utrustning kan du exakt se endometriumet genom ultraljud. För korrekt diagnos och adekvat behandling är det emellertid mycket viktigt att välja en kompetent och erfaren specialist inom funktionell diagnostik som kan tolka resultaten korrekt.

Ytterligare skott

komplikationer

Graviditet efter IVF har en ökad risk för missfall i närvaro av en endometrial polyp. Av denna anledning kräver denna utbildning obligatoriskt borttagning innan IVF. En endometrial polyp har en obehaglig egenskap - den kan återkomma på grund av förekomsten av ett vaskulärt "ben" i det. Först efter riktad borttagning av benet är risken för sekundär tillväxt mycket låg. Innan du planerar en graviditet är det viktigt att göra en omfattande diagnos av kroppen så att graviditeten går smidigt.

Endometriosis på ultraljud (föreläsning om diagnostik)

Artikeln är under konstruktion..

Endometrios är en fungerande endometrium utöver normal lokalisering. Den inre endometriosen (adenomyos) inkluderar fragment av endometrium i myometriumtjockleken och de yttre - foci i äggstockarna, utero-rektal utrymme, sacro-uterine ligament, rektum, urinblåsa, urinleder, vagina, etc..

Klicka på bilderna för att förstora.

Endometriomas kan vara noder, infiltrat och cyster, storlek 1 till 40 mm. Under påverkan av hormoner inträffar cykliska förändringar i dem som i livmodern. Perifokal inflammation är en konstant följeslagare av alla varianter av endometrios, vilket leder till bildandet av små vidhäftningar runt. Ofta rådar vidhäftningskomponenten över endometrioiden. Med tiden leder detta till bildandet av en endometroid-cikatricial nodul, som, efter att ha nått en viss storlek (3-5 mm), blir synlig vid en ultraljudssökning. Visualisering av "färska" och mycket små formationer är inte möjlig.

Teckning. Patomorfologi för adenomyos: i tjockleken på myometrium ses endometrialkörtlar omgiven av stroma med en ärr-lymfoplasmacytisk reaktion.

Vid endometrios är huvudklagomningen smärtsam, riklig och långvarig menstruation. Postcervical endometrios kännetecknas av den mest aggressiva kursen. Kännetecknas av svår smärta under samlag och i mindre utsträckning under tarmrörelser; konstant värkande, och under menstruation, skarpa skottvärk i nedre del av buken, som strålar ut till sakrum, rektum, vagina och lår.

Diffus form av endometrios i livmodern (adenomyos) med ultraljud

Använd en konvex sensor på 3,5-7 MHz. Patientens läge på ryggen. Blåsan med varierande fyllningsgrad. Minska intensiteten på den ekopositiva komponenten i bilden: många element i bilden försvinner, men patologiska detaljer med hög densitet markeras på en mörk mörk bakgrund. Upprepad implementering av denna teknik från olika vinklar ger tillförlitlig visualisering av heterotopier med dimensioner som överstiger 3-4 mm.

Vid ultraljud förstärks livmodern diffust, formen är sfärisk, konturen är klar och jämn. I jämförelse med livmoderhalsen ökar livmoderkroppens ekogenitet, myometriumet är inhomogent på grund av många hyperekoiska punkter och linjära inneslutningar, och blodflödet förbättras ofta diffust. När tv-ultraljud i de perifera delarna av livmoderväggen, är ofta invecklade dilaterade kärl synliga. I hälften av fallen är endometriet tjockare än det borde vara. Hos unga patienter är ekogenicitet och ekostruktur i livmodern ofta normalt, men livmodern är alltid sfärisk.

"Gud i detaljerna"

Storleken på livmodern kan ökas hos långa kvinnor, hos många kvinnor som föder före menstruationen, med närvaron av ett intrauterint preventivmedel. Till skillnad från endometrios förblir livmodern oval eller päronformad, och myometriumens täthet betraktas som låg.

Med en uttalad böjning kan livmoderns storlek vara mer än normalt och formen närmare sfärisk. I sådana fall är frånvaron av en diffus ökning i myometrium, endometrial hyperplasi och klagomål betydande..

Före menstruationen kan livmodersekogenitet minska på grund av vasodilatation och ödem..

Diffusa fibrösa förändringar i myometrium med adenomyos betraktas ofta felaktigt som diffus livmoderfibromatos.

Tabell. Skillnaden mellan adenomyos och den diffusa formen av livmoderfibrer.

adenomyosDiffuse uterusfibroider
klagomålAlgodismenoreaOftare asymptomatiska
Livmodersstorlekökadökad
knopNejNej
FormenVanlig sfäriskOregelbunden oval eller päronformad
KretsSlätVågig eller fin knöl
myometriumOlika heterogena på grund av punkt- och linjära hyperekoiska inneslutningarFlera hypoekoiska zoner med fuzzy kontur
ekogenicitetenDiffus förbättradHypoekoiska områden
endometriumOfta hyperplasiVanligtvis inte ändrat

Lokal form av livmoderns endometrios vid ultraljud

I myometrium finns enskilda ljusa hyperekoiska inneslutningar utan en akustisk skugga, oregelbundet rundad, oval eller blockig form, 2-6 mm stora. Dessa är fibrosområden runt en eller flera endometriomas i myometriumtjockleken. Medan cykliska processer inträffar i fokuserna kan de öka i storlek och ta form av små, tydligt definierade oregelbundet formade noder. Med den lokala formen av endometrios, är livmodern av normal storlek och typisk form, endometriet ändras inte.

I nästan alla sådana fall sker den vanliga överdiagnosen av intramurala fibromatösa noder med en övervägande övervägande av fibros och förkalkning. Observera att ett tydligt beroende av fokus på cykelfasen indikerar lokal fibro-nodular endometrios.

Cervical endometriosis på ultraljud

Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan; innehållet är färglös, steril, acellulär vätska. Vid ultraljud är Nabotov-cyster placerade ytligt utan att tjocka väggen och deformera konturen; långa befintliga cyster är nedsänkta i myometrium.

Ovarial endometriosis på ultraljud

Ovariell endometrios representeras av två former - endometrioida cyster och ytlig endometrios.

Endometrioida cyster kan nå stora storlekar (upp till 10-15 cm i diameter). På en slät inre yta hittas tätningar som, vid mikroskopisk undersökning, är endometrialplatser; chokladfärginnehåll. Ultraljud bestämmer en rund bildning med en dubbel kontur, kapseln i 30% av fallen innehåller hyperekoiska foci; det finns inga täta inneslutningar i lumen, det hypoekoiska innehållet är homogent, det finns inget inre blodflöde. Ekosstrukturen förändras inte vid olika perioder av menstruationscykeln.

Ultraljud med ytlig endometrios på äggstockens kapsel bestämmer en liten (2-9 mm) hyperekoisk bildning av en rund, oval eller blockform; konturen är klar, jämn eller spiculerad på grund av enkla korta fibrösa ledningar. Strukturen är homogen, ekogeniciteten är hög eller mycket hög. I skadaområdet finns en viss tillbakadragning av äggstockens kontur, endometriomen är delvis nedsänkt i ovarievävnad, men är alltid tydligt begränsad av den av en förtjockad och förtätad kapsel. Med rent kommissurella förändringar, paraovarialt, är de mest typiska multipla linjära hyperekoiska inneslutningar längs kanten av äggstocken utan att konturen dras tillbaka.

De flesta av dessa patienter observeras och behandlas för adnexit, och risken för endometrioidskada på äggstockskapseln beaktas inte. Långvarig, obehandlad endometrios av äggstockarna leder ofta till en vidhäftningsprocess i bäckenet, vilket skapar förutsättningar för kronisk salpingit. Det är nödvändigt att leta efter hydrosalpinx / hematosalpinx och peritoneala cyster - indirekta tecken på en vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet.

Teckning. Diffuse paraovarial fibros som ett resultat av yttre endometrios.

Teckning. Under påverkan av hormonbehandling reduceras lesionerna och kan till och med lösa sig.

Endometrios av äggledarna, ytterväggen, runda och breda ligament i livmodern är inte synlig vid ultraljud.

Ovarial ligament enddometriosis på ultraljud

Optimal TA-ultraljud med en fylld urinblåsan, därefter skjuts äggstockarna upp, ligamenten sträckes och faller helt in i bilden. Med en TV-ultraljudsundersökning sjunker äggstockarna på en tom urinblåsan, ligamenten hänger och tar ett nästan vertikalt läge med avseende på vaginalbågarna, tvärgående och sneda delar av ligamenten som smälter samman med de omgivande vävnaderna faller in i bilden..

Vid ultraljud, endometrios av ovariella ligament - en hyperechoic nodule eller en stor linjär kommissur upp till 30-32 mm, täcker muftliknande ligamentet.

Djup infiltrerande endometrios på ultraljud

TV-ultraljud har en tydlig fördel jämfört med TA-ultraljud. Vid undersökning är blåsan något full. Det är nödvändigt att bestämma antal, position, storlek (i tre plan) på endometrium, ekostruktur.

Fyra stadier av TV-ultraljud med misstänkt djup infiltrerande endometrios:

 1. Inspektion av livmodern och äggstockarna. Utvärdera livmoders rörlighet - normal, minskad, fast (”frågetecken”);
 2. Indirekta tecken på endometrios: lokal ömhet och fixerade äggstockar ökar sannolikheten för endometrios och vidhäftningar. Genom att applicera tryck mellan livmodern och äggstocken kan det bedömas om äggstocken fästs till livmodern inåt, till sidoväggen i bäckenet eller till ledbanden.
 3. Betygsätt Douglas-utrymmet med ett "rörligt tecken" med dynamisk TV-ultraljud. När livmodern är i anversion, mjukt tryck på livmoderhalsen med hjälp av en transvaginal sensor, fastställer vi hur rektum glider fritt längs livmoderhalsens bakre yta (retrocervical region) och den bakre väggen i slidan. En hand placeras sedan på den främre bukväggen så att livmodern kan röra sig mellan den palperande handen och den transvaginala sonden för att utvärdera hur tarmens främre vägg glider längs den bakre ytan av den övre delen av livmodern och botten. När ett glidskylt anses positivt i båda dessa anatomiska områden (livmoderhalsen och livmoderens bakre vägg) registreras det att Douglas-rymden inte är utplånad.
 4. Utvärdera fram- och bakre cervikala utrymme.

Nodformen är hyperekoisk, kompakt arrangerade heterotopier lödda ihop, i utrymmet mellan livmoderhalsen (eller isthmus) och den främre väggen i rektum. Formen på fokus är oregelbunden oval, mindre ofta oregelbunden rund eller blockerad. Konturerna är ojämna (ojämna) och tunga. Konturernas svårighetsgrad är en följd av vidhäftningar och lokal infiltrativ spridning av endometrios. Storlekarna på mitten är från 3 till 30 mm. En mycket hög täthet är karakteristisk för bakre cervikala endometrios, ofta med en akustisk skugga.

Teckning. Heterotopygrupp

Den cikatriciella infiltrativa formen kännetecknas av en betydande övervägande av bindvävskomponenten. Med andra ord initierar en mindre endometrioidskada utvecklingen av en uttalad limprocess. Fördelningen av förändringar går längs livmoderhalsen på livmoderhalsen: vaginalbågar, sacro-uterine ligament, peritoneum som täcker livmoders kropp, brett livmodersband och livmodersväggar, rektumens främre vägg, urinblåsan och urinledaren. Vid ultraljud sprids en hyperechoic inhomogene tätning av en långsträckt form - en ärrsladd - längs livmoderhalsen i livmoderhalsen, vars anatomiska och topografiska egenskaper bestämmer positionen och formen på det förändrade området. Den patologiska lesionen bildar ett plant område - livmoderhalsens räthet på nivån av den bakre livmoderhalsskadan. Konturerna är tunga. Svårighetsgrad (kryddighet) är en pålitlig indikator på lokalt invasiv tillväxt.

Teckning. Perifokal inflammation uppträder före menstruation eller omedelbart efter deras slut - den hyperechoiska lesionen beskrivs av en hypoekoisk kant. Perifokal inflammation är en konstant följeslagare av alla varianter av endometrios, men endast med bakre tarmlokalisering kan man upptäcka med TV-ultraljud.

Sacro-uterine ligament är ett av föremålen för distribution av posterior cervical endometrios - från de bakre och laterala ytorna av livmoderhalsen och isthmus, bågformade runt rektum, fästa vid bäcken fascia i korsbenet. En isolerad lesion är sällsynta, oftare sekundära lesioner på grund av inväxt från den bakre ischemiska och livmodiga rektala kaviteten. Med ultraljud är inte sacro-uterine ligament synliga. Undersökningsultraljud används med en svagt fylld urinblåsan, kraftig kompression av den främre bukväggen, strålen riktas mot det föreslagna fokuset - en rund hyperekoisk formation i ett av de parametriska områdena på isthmusnivån. Hos sådana patienter går cicatricial infiltrativa förändringar ofta till den bakre väggen i urinblåsan, ibland till en av urinledarna - förträngning, ureterotektos, hydronephrosis.

Indirekta tecken på invasion av endometrios i ändtarmen är stora nodstorlekar, uttalad svårighetsgrad i underkanten + smärta under tarmrörelser, förvärrad under menstruationen, en blandning av blod i avföringen under menstruationen.

Tecken på äggstockarna visar på allvarliga vidhäftningar i bäckenet. Endometriosis i tarmen och äggledarna är mycket vanligare hos kvinnor med äggstockskyssar jämfört med dem som inte har kysser äggstockarna.

Framre cervikala utrymme på ultraljud

Utvärdera det antero-cervikala utrymmet där blåsan, livmoderens främre vägg och urinledare finns.

Vi får inte glömma att TA-ultraljud och TV-ultraljud är komplementära metoder, i form av en tvåstegsstudie är ett kraftfullt diagnostiskt verktyg för diagnos av endometrios.

Det är bäst att skanna urinblåsan om den innehåller en liten mängd urin. Fyra områden i urinblåsan vid en ultraljudsundersökning:

 • (I) i den trigonala zonen, som ligger inom 3 cm från urinrörets öppning, är det släta triangulära området uppdelat i två ureteröppningar och den inre öppningen av urinröret;
 • (Ii) vid botten av urinblåsan, som vetter bakåt och nedåt och ligger sida vid sida som vagina och supravaginal livmoder;
 • (Iii) i urinblåsan en kupol som ligger överlägsen basen och är intra-abdominal;
 • (Iv) extra-abdominal urinblåsan.

Endometrios av urinblåsan är vanligare i blåsans bas och kupol än på urinblåsan. Vid ultraljud kan endometrios i den främre delen vara olika, inklusive hypoekoiska linjära eller sfäriska skador, med eller utan tydliga konturer som involverar muskler (oftast) eller (under) slemhinnan i urinblåsan. Endometriosis urinblåsan diagnostiseras endast med skador på musklerna i urinväggen; lesion som endast involverar det serösa membranet är en ytlig sjukdom.

Teckning. Fyra blåszoner: trigon, botten av urinblåsan, urinblåsan och extrabukblåsan. Avgränsningspunkten mellan basen och kupolen i urinblåsan.

Utplåning av livmoder-cystisk region kan bedömas med hjälp av ett "glidande" -skylt, det vill säga en transvaginal sond installeras i den främre bågen och livmodern rör sig mellan sonden och en operatörs arm som ligger i det suprapubiska området. Om blåsans bakvägg glider fritt på livmoderns främre vägg, utrotas inte livmodern. Om urinblåsan inte glider längs livets främre vägg, kan vi tänka på utplåning av livmoder-cystisk region med vidhäftningar. Vidhäftningar i den främre delen av bäckenet finns i nästan en tredjedel av kvinnorna efter kejsarsnitt och inte nödvändigtvis ett tecken på endometrios..

Distala urinledare bör undersökas. Urinröret kan hittas genom att identifiera urinröret i det sagittala planet och flytta sonden till sidoväggen i bäckenet. Det intravesikala segmentet av urinledaren bestäms och följer dess gång där den lämnar urinblåsan och vidare, till sidoväggen i bäckenet och till graden av förgrening av den vanliga iliac artären. Det är användbart att se hur peristaltis inträffar, eftersom detta bekräftar urinledarnas tålamod..

Vid ultraljud ser urinledarna vanligtvis ut som långa tubulära hypoekoiska strukturer, med en tjock hyperekoisk vägg som sträcker sig från sidoytan på urinblåsan, från basen till de vanliga iliac-kärlen. Livmodersdilatation på grund av endometrios orsakas av striktur (antingen extern kompression eller inre penetration) och avståndet från urinvägarnas distala öppning till striktning bör mätas. Hos alla kvinnor med djup endometrios undersöks njurarna för att utesluta hydronephrosis som ett resultat av hinder genom endometrios..

Ultraljud cervikalt utrymme

De vanligaste lokaliseringarna av endometrios i de bakre delarna är de uterosakrala ligamenten, den bakre vaginala fornixen, den främre rektala väggen / den främre rektosigmoidleden och den sigmoid kolon, rektovaginal septum. Vid ultraljud framträder endometrios i det bakre cervikala utrymmet som en hypokoisk förtjockning av tarmväggen eller vagina, eller som hypoekoiska fasta knutar, som kan variera i storlek och har jämna eller oregelbundna konturer. Hypoechoic nodules kan vara homogena eller heterogena med eller utan stora cystiska lappar, och det kan inte finnas cystiska lappar intill knutarna.

Djup endometrios av rektovaginal septum (hyperechoic lager mellan vagina och rektum) bekräftas av TV-ultraljud. Isolerad endometrios av PB-septum är sällsynt, oftast genom groddning i slidan och / eller rektum. På en TV-ultraljud är fokuset synligt i RV-utrymmet under linjen som löper längs den nedre gränsen av livmoderhalsens bakre läpp (under bukhinnan).

Teckning. Retrofroncinimplantat (65%) är vanligtvis en liten skada som utvecklas från bakre bröstet till rektovaginal septum, men inte genom den. Timglasimplantat (25%) är större lesioner (> 3 cm) som har sitt ursprung i ett retropharniskt läge och sträcker sig till den främre rektala väggen. Och implantat med rectavaginal septum (10%) är vanligtvis en liten skada, åtskild från livmoderhalsen, belägen under den peritoneala vikningen av Douglas-impass.

Skada på den bakre vaginalväggen i valvet och / eller lateral vaginal fornix bör misstänkas när knölen ses med en TV-ultraljudsundersökning i rektum in i utrymmet under linjen som löper längs den caudala änden av bukhinnan på rektumens nedre kant, peritonealsäcken (Douglas-rymden) och ovanför linjen som löper längs den nedre kanten gränserna för livmoderhalsens bakre läpp (under bukhinnan). Den bakre vaginala fornixen eller valvendometriosen misstänks om den bakre vaginala fornixen förtjockas eller om hypoekoiska lager av vaginalväggen bestäms.

Douglas rymdutrotning kan utvärderas som partiell eller fullständig beroende på om en sida (vänster eller höger) respektive båda sidor visar ett negativt rörligt tecken.

Normala sacro-uterine ligament är som regel inte synliga vid ultraljud. Endometrios av sacro-uterine ligament kan ses i mitten av sagittal delen av livmodern. Detta ses emellertid bäst genom att placera den transvaginala sonden i den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen i det sagittala planet och sedan flytta sonden. Vid ultraljud anses hypoekoisk förtjockning med tydliga eller fuzzy gränser bukfett runt sacro-uterine ligament. Lesionen kan isoleras eller kan vara en del av en stor nodul som expanderar in i vagina eller till andra omgivande strukturer.

Djup endometrios med tarmskador inkluderar den främre väggen i ändtarmen, rektosigmoidkorsningen och / eller sigmoid kolon, som kan visualiseras med hjälp av en ultraljudssökning. Mun kan ha formen av en isolerad lesion eller det kan vara multifokal (flera lesioner i ett segment) och / eller multicentrisk (flera lesioner som påverkar flera segment i tarmen, dvs tunntarmen, tjocktarmen, cecum, ileocecal anslutning och / eller applicering).

Histologiskt definieras intestinal endometrios som närvaron av endometrialkörtlar och stroma i tarmväggen, vilket når åtminstone muskelskiktet, där det alltid orsakar hyperplasi av glatt muskel och fibros. Detta leder till en förtjockning av tarmväggen och en viss förträngning av tarmlumen. Normala lager av väggen kan visualiseras på en ultraljudsscanning: det rektala serösa membranet är synligt som en tunn hyperekoisk linje, muskelplattan är hypoekoisk, med en längsgående slät muskel (yttre) och cirkulär glatt muskel (inre), åtskild med en subtil tunn hyperekoisk linje; submukosa är hyperekoisk; och slemhinnan är hypoekoisk.

Intestinal endometrios ses som en förtjockning av den hypoekoiska muskelväggen eller som hypoechoic nodules, med eller utan hyperechoic foci med suddiga kanter. Storleken på dessa skador kan variera..

Intestinalskador kan beskrivas enligt segmentet av ändtarmen eller kolon där de förekommer. Lesioner belägna under infogningsnivån av USL: er på livmoderhalsen betecknas som den nedre (retroperitoneal) framför rektum, ovanför denna nivå indikeras som den övre (synliga under laparoskopi) främre väggen i tarmen, på nivån av livmoderhunden, det indikeras som lesioner i rektum och de ovanför livmoderns nivå. som skador på den främre sigmoid. Avståndet mellan den nedre kanten av den mest caudala lesionen och den anala ansiktet bör mätas. Du kan mäta avståndet från anus till tarmskadan med hjälp av transrektal sonografi.

I form av ett timglas, uppstår knölar när skador på den bakre vaginala fornixen expanderar och sträcker sig in i rektumens främre vägg. Vid ultraljud är en del av DIE-lesionen placerad på den främre rektala väggen av samma storlek som den del som finns i den bakre vaginalbågen. Det finns en liten men lätt synlig koppling mellan de två delarna av skadan. Dessa skador är belägna under bukhinnan och douglas och är vanligtvis stora (3 cm i genomsnitt).

Endometriomas kan genomgå decidualisering under graviditet, och i detta fall kan de förväxlas med maligna neoplasmer i äggstockarna med ultraljud. Samtidig närvaro av andra endometriotiska lesioner kan bidra till korrekt diagnos av endometriom under graviditet och minimera risken för onödiga operationer.

Ta hand om dig själv, din diagnos!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Migrän hos kvinnor

Migrän är en sjukdom som är mycket vanligare i den kvinnliga befolkningen: förhållandet av migränprevalens bland män och kvinnor i deras reproduktiva ålder är 1: 2–1: 3.Migrän är en sjukdom som är mycket vanligare i den kvinnliga befolkningen: förhållandet mellan migränprevalens bland män och kvinnor i deras reproduktiva ålder är 1: 2–1: 3....

Varmblinkar med klimakteriet

Senaste uppdatering: 04/22/2020Innehållet i artikelnTidvatten under klimakteriet orsakar en kvinna inte bara fysiskt utan också psyko-emotionellt obehag. Någon försöker övervinna de obehagliga symtomen på egen hand utan att ta till hjälp med traditionell och traditionell medicin....

Effektiva hemostatiska läkemedel för blödning i livmodern

En av de allvarligaste patologierna i gynekologi är blödning i livmodern, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser, särskilt hos gravida kvinnor....