Hur utförs livmoderkurettering med endometrios

Intim

Den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor är endometrios. Det finns inga livliga kliniska manifestationer, symtomen på sjukdomen liknar andra patologier i det reproduktiva systemet, inklusive maligna.

Rengöring av livmodern med endometrios kan minska det växande lagret av endometrium. Det utförs först efter preliminär läkemedelsbehandling, om det inte ger effekt, och patologin fortskrider..

När livmoderrengöring indikeras

Curettage med endometrios utförs enligt följande indikationer:

 • kvarvarande kurs;
 • cystabildning;
 • vidhäftningsprocess i rör;
 • utveckling av endometrial hyperplasi;
 • betydande funktionsfel i menstruationscykeln;
 • patologisk utveckling av endometrium.

Nödrensning utförs när blödning inträffar i mitten av cykeln, den är riklig, leder till anemi och andra komplikationer. Interventionen är också nödvändig om det, mot bakgrund av hormonella effekter med hjälp av frisläppande av intrauterina system eller preventivmedel, inte sker någon förbättring av situationen inom 6 månader..

Hur säker är curettage?

Nackdelen med curettage med endometrios är att konsekvenserna av proceduren inte alltid kan vara positiva. Inte alla kvinnor varnas för detta. Men om rengöringen utförs av en erfaren specialist, är komplikationer extremt sällsynta.

Livmodern är ett organ som består av muskelvävnad som liknar en pärons form. Insidan är fodrad med endometrium, som består av körtelceller och epitelceller i endometrium. Under menstruationscykeln inträffar vissa förändringar i slemhinnan. Vid curettage avlägsnas endast det övre skiktet i endometrium. Och på grund av basskiktet återställs det.

Rengöring av livmodern kan utföras både separat och på vanligt sätt. Med en separat metod skrapas livmoderhalsen initialt och sedan dess hålighet. Det material som erhållits under operationen skickas till histologi, vilket kommer att göra en noggrann diagnos. Det bör noteras bekvämligheten och säkerheten i detta förfarande, eftersom alla manipulationer utförs under videokontroll.

Rutinrengöring är en mindre säker metod eftersom den är blind. Detta ökar risken för organskada kraftigt. Med hjälp av hysteroskopi kan du kontrollera själva processen och utvärdera det arbete som görs. Som regel föreskrivs rengöring före menstruation, så den snabbaste återställningen av endometrium.

Typer, stadier av curettage

Rengöring av livmodern (lat. Abrasio cavi uteri) är ett mindre kirurgiskt ingripande inom gynekologi, som kan utföras mekaniskt eller genom vakuum. Förfarandena för tekniken är nästan identiska med medicinsk abort och kan utföras för medicinska och diagnostiska syften..

Under mekanisk rengöring av livmodern (eller curettage) expanderar gynekologen, med specialutrustning och instrument, livmoderhalsen och tränger igenom livmoderhålet genom livmoderhalskanalen.

Under det kirurgiska ingreppet används ett speciellt hysteroskop. Med den utvärderar läkaren visuellt organhålan, identifierar opåverkade områden och utför direkt curettage: tar bort det övre skiktet i slemhinnan. Läkaren samlar de extraherade vävnadsproven i ett provrör och skickar det för histologisk undersökning.

Dammsugning av livmodern betraktas som en mer skonsam ingripande. Det utförs med ett speciellt verktyg - en injektionsspruta. Orgelkaviteten, endometrium och halsen är mindre benägna att skadas, kvinnan tolererar proceduren väl och risken för komplikationer är minimal.

Vad kan konsekvenserna av curettage ha??

Komplikationer efter proceduren är sällsynta, men ibland händer de. Den vanligaste negativa konsekvensen är ett brott i livmoderhalsen, som uppstår på grund av instrumentens förskjutning. Små luckor kräver inte ytterligare ingripande och som regel läker de sig själva. Men med stora skador är det nödvändigt att sy.

Curettage med endometrios kan ha komplikationer såsom livmoderhalscasm, vilket resulterar i att blod samlas i dess hålighet. Detta tillstånd är extremt farligt eftersom det kan orsaka infektion eller blodförgiftning. Livmodersinflammation kan uppstå på grund av bristande efterlevnad av aseptiska regler under rengöring. Detta tillstånd kännetecknas av tecken på berusning och behöver omedelbar antibiotikabehandling..

En annan allvarlig komplikation av endometrios efter curettage kan vara skador på basens endometrialskikt, vilket är svårt att behandla. Efter borttagning kan det övre endometrialskiktet inte längre återhämta sig, vilket orsakar infertilitet.

Delar av curettage kan också förbli i livmoderhålet. Detta kräver en upprepad procedur. Dessutom kan formationer dyka upp igen, vilket också kräver omoperation. Det är viktigt att notera att hysteroskopi gör det möjligt att undvika ovanstående komplikationer.

Vad är operationen för: indikationer

Rengöring av livmodern görs huvudsakligen med blödning, som det huvudsakliga symptom på problem med endometrium. Curative curettages har ett större antal indikationer än diagnostiska, men i princip utförs båda typerna av följande skäl:

 • spontan abort (placenta rester avlägsnas);
 • patologiska processer i livmoderhalsen (avlägsnande av godartade och maligna neoplasmer);
 • fryst frukt;
 • kränkning av cykeln, till följd av att det finns intermenstruell blödning, urladdning under menstruationen, kännetecknad av överflöd och varaktighet, fläckar under klimakteriet;
 • infertilitet;
 • endometriala störningar upptäckt av ultraljud (förtjockning, fokalformationer, hyperplasi);
 • endometrial polyp, som efter rengöring i princip inte detekteras i framtiden;
 • vidhäftningar inuti livmodern (synechia);
 • endometrios;
 • de återstående bitarna av fosterägget efter en abort, förlossning.

Hur gör dammsugning av livmodern? Operationen utförs endast på sjukhus. Under proceduren avlägsnas det övre skiktet på slemhinnan. Under menstruationen avvisas han. Därför betraktas operationen som fysiologisk. Men vissa kvinnor upplever smärta under denna procedur. Av denna anledning använder experter anestesi.

Det är värt att notera att de mest obehagliga upplevelserna är avslöjandet av livmoderhalsen. På grund av detta bedövas patienten först och sedan en expander. När livmoderhalsen öppnas börjar läkaren suga upp innehållet i kaviteten.

Dammsugning av livmodern utförs på flera sätt: maskin och manuell. Den sista metoden innebär användning av en speciell spruta. Med denna metod sugs innehållet i livmoderhålan av kraften på läkaren själv. I maskinmetoden används en speciell pump.

Kirurgisk behandling

Curettage för endometrios föreskrivs vid ineffektiv konservativ behandling eller utveckling av allvarliga komplikationer som endast kan elimineras genom operation. Rengöring görs bäst 1-3 dagar före din period.

Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • långvarig blödning som leder till anemi;
 • smärtsyndrom;
 • infertilitet;
 • endometrioida ovariecyster;
 • infiltrativa former av sjukdomen;
 • kombinerad patologi.

Det huvudsakliga målet med laparoskopisk terapi är dissektion av vidhäftningar, avlägsnande av synliga och påtagliga fokuser på sjukdomen, vilket kan orsaka smärta eller infertilitet. I moderna kliniker utförs interventionen med laser, ultraljud, elektrisk exponering eller kryoterapi.

Orsaker till endometrios

Mycket ofta involverar behandlingen av sjukdomen avlägsnande av områden eller delar av kvinnors reproduktionssystem. Hur avlägsnas endometrios? Hur sparar man organ? Varför är situationen så här? Är borttagningen bör ske med en del av kroppens vävnader? Och vad kan man göra för att underlätta kirurgisk ingripande? Läs om det nedan i artikeln..

Varje typ av operation kräver full generell anestesi, både för buk- och laparoskopisk kirurgi. Det huvudsakliga målet med kirurgisk behandling är att avlägsna endometrioida foci med maximalt bevarande av friska vävnader. Detta är särskilt viktigt hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Återhämtning

Den första menstruationen efter curettage av livmoderhålan inträffar på en månad. Tilldelningar bör vara normala, välbekanta för menstruation hos en viss kvinna. Om blödningen är patologiskt rik eller knapp, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Fullständig återhämtning av menstruationscykeln sker efter 3-4 månader.

Risken för ombildning av förekomsten av endometriotiska lesioner efter operationen utesluts inte. I sådana fall krävs en upprepad rengöringsprocedur. Befruktning av ett barn är möjlig efter att menstruationscykeln är normaliserad. I genomsnitt tar det 3-5 månader.

Symtomatiska manifestationer

Kirurgisk behandling av endometrios förskrivs inte utan anledning. Först observerar patienten vissa symtom, passerar sedan genom att ta mediciner, varefter, i frånvaro av ett resultat, föreskrivs operation. De viktigaste symtomen på utveckling av endometrios innefattar:

 • pre- och postmenstrual urladdning från könsorganen;
 • smärta under menstruationen; smärta i nedre del av buken;
 • ryggsmärtor
 • oregelbundenhet i cykeln;
 • ökat blodflöde under menstruationen;
 • oförmåga att snabbt bli gravid ett barn;
 • dysmenoré (cykliska gynekologiska skador, åtföljt av smärta i nedre del av buken);
 • orimlig viktökning.

Det händer att sjukdomen kanske inte åtföljs av symptomatiska manifestationer, och därför diagnostiseras dess diagnos i sådana fall i de sista utvecklingsstadierna. Sedan föreskriver specialist på grund av patientens tillstånd en operation, endometrios tas bort.

Men initialt är det nödvändigt att utföra vissa diagnostiska procedurer, som inkluderar allmänna tester av urin och blod, kolposkopi, samt ultraljuddiagnostik.

Träning

Curettage för endometrios förskrivs antingen snabbt eller rutinmässigt. Ett nödförfarande föreskrivs vid uterusblödning, som måste stoppas brådskande. Rutinmässig curettage utförs för diagnos och behandling av polypper, endometrial hyperplasi och andra formationer som förekommer tillsammans med endometrios.

Schemalagd diagnostisk curettage utförs några dagar före menstruationens början. För närvarande kommer tjockleken på endometriumets funktionsskikt att vara ganska stor och det är redan redo för avslag, så processen bör ske så naturligt som möjligt.

Om det är nödvändigt att ta bort polypper, måste proceduren göras omedelbart efter menstruationens slut, på grund av det faktum att endometriet är mycket tunt och en felaktig uppfattning om polyppernas storlek och form inte skapas. Under menstruationen är proceduren opraktisk, eftersom endometriet redan är "död" och inte innehåller någon värdefull diagnostisk information.

Kvinnan innan den planerade curettagen ska klara lämpliga test och hon bör ta en smet från slidan. Proceduren utförs på tom mage.

Alternativa metoder för diagnos och behandling av endometrios

Behandling och diagnostisk curettage av livmoderhålan föreskrivs inte alltid för adenomyos. För diagnos används ofta mindre traumatiska metoder - ultraljud, MRI, endometrial aspirationbiopsi. ECD indikeras när det finns en rik period eller livmodersblödning utvecklas. Då utför läkaren två uppgifter samtidigt - stoppar blodförlust och ställer en diagnos.

Curettage av livmoderhålan är inte ett sätt att behandla endometrios. Förfarandet lindrar bara tillfälligt kvinnans tillstånd, men lindrar inte sjukdomen. Efter tillväxten av ett nytt lager av endometriumet inträffar ett återfall. Därför inkluderar komplex behandling andra aspekter:

 • Kirurgiskt avlägsnande av foci för endometrios. Enskilda noder kan skäras ut med hysteroskopi eller laparoskopi. I klimakteriet praktiseras endometrial ablation - avlägsnande av livmoderslimhinnan tillsammans med basalskiktet. Graviditet efter en sådan operation är omöjlig, men det blir ingen blödning. I svåra situationer finns det bara en väg ut - avlägsnande av livmodern;
 • Drogterapi. Hormonala läkemedel föreskrivs som kan undertrycka tillväxten av foci. Dessa är gonadotropinfrisättande hormonagonister - kraftfulla läkemedel som introducerar en kvinna till ett konstgjort klimakterium. Gestagener och COC: er används också. Antiinflammatoriska läkemedel förskrivs för att lindra symtomen..

Behandling och diagnostisk curettage är en av de viktigaste operationerna inom gynekologi. Utan det är det omöjligt att identifiera och bota många sjukdomar. Och även om det inte spelar en så stor roll vid endometrios, är det ofta under proceduren som läkaren upptäcker andra relaterade processer. I kombination med hysteroskopi blir curettage en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera intrauterin patologi..

Kognitiv video om metoden för curettage av livmoderhålan

Funktioner i förfarandet

Det första steget i behandlingen av patologi är administrationen av hormoninnehållande läkemedel som orsakar läkemedelsmenopaus. Som ett resultat av detta bildas inte äggen, ytterligare tillväxt av endometrium stoppar.

Curettage av livmodern med endometrios görs om hormonbehandling inte ger resultat inom sex månader. Olika metoder används. Den mest populära är laparoskopi - den mest icke-traumatiska typen av ingrepp under vilken elektrokoagulering eller laser används. Under anestesi utförs denna procedur alltid eftersom den är mycket smärtsam.

Kirurgisk curettage används om kraftig blödning observeras eller en infiltrativ form av patologi diagnostiseras. Total hysterektomi utförs oftare med avlägsnande av äggstockarna för att förhindra återkommande endometrios..

Träning

Före endometrial curettage-förfarande är förberedande åtgärder nödvändiga:

 • Bekvämns ultraljud och andra metoder för ultraljuddiagnos;
 • blodprov för tumörmarkörer (CA-125);
 • hysteroskopi;
 • bestämning av hormonell status.

Innan rengöring rekommenderas en kvinna att undvika intimitet i minst tre dagar, använda neutral tvål som tvättmedel för intima organ och vägra vaginala suppositorier och douching.

Omedelbart före manipulation är vägran av vatten och mat nödvändig för att minska sannolikheten för illamående och kräkningar under anestesi.

Procedur

Operationen utförs på ett sjukhus på en vanlig gynekologisk stol. I de flesta fall används allmän intravenös anestesi. Efter fullständig anestesi används en vaginalvägg dilatator, som gör det möjligt att maximera spelrummet och göra halsen tillgänglig för visualisering.

Med hjälp av ett kirurgiskt instrument stöds halsen, en sond med en rundad ände sätts in i den. Den expanderar kanalen, vilket är nödvändigt för att undersöka det inre skiktet i slemhinnan med ett hysteroskop.

Rengöring utförs i två steg:

 1. Cervikalkanalens yta rensas för ackumulerat slem. I den andra fasen av cykeln får hemligheten en tjock och viskös struktur, vilket kan göra inspektionen svår. För rengöring, använd olika utspädningslösningar. Livmoderhålan behandlas på samma sätt..
 2. Curettage utförs - curettage. Verktyget för denna manipulation liknar en sked med ett tunt långt handtag. Curetten rengör det övre lagret i livmoderslimhinnan, som överförs till den beredda lufttäta behållaren. Vävnaden skickas till laboratoriet för histologisk undersökning..

recensioner

Christina, 32 år

”Jag blev renad på grund av den starka urladdningen. Jag var mycket orolig för hur förfarandet skulle gå. Det fungerade bra, eftersom jag fick en erfaren läkare som tog en mycket ansvarsfull inställning till saken. ”

Anna, 28 år

”Jag hörde en hel del dåliga saker om städning, men jag var också tvungen att gå igenom det. De gav anestesi - kände inte något, vaknade på avdelningen. Först störde buksmärta mig, sedan försvann allt. Det var mindre urladdning, som påminde om menstruationen, men med ett högt blodproppar. På kvällen efter operationen kunde jag åka hem. ”

Varaktigheten av rehabiliteringsperioden

Som regel är proceduren 20-25 minuter och med intravenös anestesi. Efter rengöring sprider kvinnor is på magen så att livmodern samlas snabbare och slutar blöda.

Under denna period bör en kvinna vara på avdelningen och koppla av. Samma dag efter vila kan en kvinna gå hem om hon inte har några komplikationer.

Från 3 till 10 dagar efter curettage inträffar blodigt urladdning, om de försvann omedelbart, måste du träffa en läkare. Inom två veckor måste du avstå från intima förhållanden, du kan också förskriva en antibiotikakurs för att förhindra inflammation, i vissa fall föreskrivs en tablett med no-shpa.

Indikationer för curettage

Rengöring av livmoderhålan krävs i svåra fall av sjukdomen, som inte längre kan behandlas med medicinering. Kirurgi på ett sjukhus föreskrivs när det finns följande patologier och komplikationer:

 • störningar i menstruationscykeln;
 • utvecklingen av polypper i organet;
 • utseendet på cyster och knölar;
 • vidhäftningar i äggledarna;
 • hyperplasi, som är en växtväxt av vävnader;
 • endometriala störningar.

En radikal behandlingsmetod används i närvaro av svår blödning i mitten av menstruationen. Detta fenomen kan orsaka anemi och andra problem..

Servicekostnad

Kostnaden för koagulation beror på följande faktorer:

 • kliniken som tillhandahåller tjänsten (i statliga medicinska institutioner är operationen gratis om det finns försäkring);
 • region i vilket manipulationen utförs;
 • lokalisering av foci av endometrios (i slidan eller bukhålan);
 • stadier i den patologiska processen;
 • koagulationsmetod (laserexponering, kvävebehandling eller elektrisk kauterisering);
 • tjänsteleverantörens kvalifikationer;
 • ytterligare övervakning och kontroll under rehabiliteringsperioden.

I privata medicinska institutioner som specialiserat sig på behandling av endometrios, kostar operationen från 40-50 tusen rubel.

Möjliga komplikationer efter operationen

På grund av slarvigt arbete av en läkare eller på grund av att en kvinna inte har följt grundlig intim hygien efter operationen är det möjligt att komma in i livmoderhålet i infektionen.

Tecken på denna komplikation är en plötslig ökning av kroppstemperaturen, som stoppas genom att ta antipyretiska läkemedel under en kort tid. Om infektionen bekräftas genom diagnos föreskrivs antibiotikabehandling..

I sällsynta fall, efter kirurgisk curettage av endometrium, bryter väggarna i livmoderhalsen. Orsaken till patologin är en förskjutning under operationen av ett kirurgiskt instrument som fixerar organet. Det finns en lucka huvudsakligen vid normal, blind rengöring. Om gapet är litet, delvis, gräver cervikslemhinnan sig själv. Allvarligt brott kräver operation med suturering.

Kontra

Listan över kontraindikationer för kirurgiska ingrepp är stor. Innan förfarandet är det nödvändigt att undersöka kroppen och utesluta följande villkor:

 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i akut form;
 • en minskning av blodplättar, vilket orsakar en försämring av blodkoagulation;
 • kirurgiska ingrepp utförda för mindre än tre månader sedan;
 • sockertyp diabetes;
 • vaskulär patologi, en tendens att bilda blodproppar;
 • hjärtstörning (ojämn hjärtslag, hopp i blodtrycket);
 • infektioner i de nedre och övre delarna av andningsorganen;
 • hudsjukdomar lokaliserade på platser för tillträde till målen för endometrios;
 • fetma eller övervikt med ett stort fettlager i bukhinnan;
 • allergiska reaktioner på läkemedel som används under operationen;
 • filterorgansjukdom (lever, njurar);
 • maligna neoplasmer;
 • inflammation i bukhålan;
 • graviditet under vilken period som helst eller misstänkt det;
 • amning (på grund av användning av anestesi).

Curettage av livmodern med endometrios: indikationer för användning

Curettage är ett ganska enkelt men smärtsamt kirurgiskt ingripande, så det utförs med anestesi. I de flesta fall används generell anestesi och ibland lokal eller ryggradsanestesi.

Vilken typ av narkos som ges i en specifik situation, bestämmer läkaren, med hänsyn till det specifika för den kliniska bilden av sjukdomen.

Om livmodern är tillräckligt utvidgad (till exempel efter förlossning), används inte anestesi.

Denna operation används för att behandla genital typ av endometrios, om effektiviteten av konservativ behandling är otillräcklig eller det finns en risk för mer komplexa patologiska förändringar i kroppen. Den optimala tiden för operation: 2-3 dagar före menstruation.

Med endometrios utförs rengöring huvudsakligen med den endoskopiska metoden, genom att införa ett speciellt verktyg i vaginalhålan för att skära ut och kauterisera lesionerna.

Applicera curettage med endometrios i närvaro av sådana indikationer:

 • långvarig blödning i livmodern, som därefter utvecklar anemiska manifestationer;
 • förbättrade smärtutslag;
 • infertilitet
 • endometriotiska cyster som utvecklas i äggstockarna;
 • infiltrativa patologiska former;
 • samtidig patologi.

Som en alternativ metod för kirurgisk ingrepp används laparoskopi (laserrengöring). Det låter dig ta bort även de mest komplexa fokusen på endometriotiska lesioner..

Huvudmålet med kirurgi för endometrios är att bevara möjligheten att få barn. Det är denna faktor som bestämmer effektiviteten hos curettageoperationen. Det är värt att notera att denna typ av kirurgisk ingrepp i vissa fall eliminerar amputationen av livmodern med bilagor, vilket leder inte bara till en förlust av reproduktionsfunktionen, utan också till betydande fel i den hormonella bakgrunden hos kvinnans kropp och andra relaterade störningar. Efter curettage återhämtar kroppen sig tillräckligt snabbt och är inom några veckor redo för befruktning.

Endometrios efter operation

De flesta kvinnor har en minskning av smärta. Efter curettage förskrivs medicinering. Användning av läkemedel som postoperativ behandling är nödvändig för att förhindra nya stadier i sjukdomens utveckling. De flesta moderna metoder är baserade på användning av läkemedel vars handling syftar till att minska nivån av östrogenhormoner. Som ni vet påverkar de utvecklingen och förloppet av endometrios. Denna teknik undviker åter manifestationen av sjukdomen och förbättrar kvinnors totala välbefinnande.

Populär:

 • Endometrios kan inte solbadas. Kan jag sola mig med livmodermyom och endometrios? Innehåll Många kvinnor var tvungna att möta ett negativt svar från läkare på frågan om det är möjligt att sola med livmoderfibroider. Solen påverkar inte bara tumörer, cyster, missfall, aborter, sjukdomar i hängorna, livmodern, iscensättning, extraktion av intrauterina enheter, alla kirurgiska ingrepp kan påskynda utvecklingen och [...]
 • Cystit tabletter furadonin recensioner Furadonin - bruksanvisning, analoger, recensioner, pris Läkemedel Furadonin Furadonin - ett antimikrobiellt syntetiskt terapeutiskt medel med ett brett spektrum av verkan. Furadonin är inte ett antibiotikum. Det tillhör gruppen av droger av nitrofuran-serien. För många bakterier - Klebsiella, Staphylococcus aureus. enterococcus, E. coli. Proteus, Enterobacter, etc. - läkemedlet [...]
 • Kronisk trast hur man återhämtar Cure kronisk trast Och jag litar på att jag bara rekommenderar bevisade läkemedel! Undertryckandet av deras överskottstillväxt när man tar en eller till och med två eller tre kapslar fluconazol uppnås i veckor, varefter en gradvis återupptagande av svamppopulationen börjar, vilket slutar med ett återfall av trast. Någon har ärftlig artros och hypertoni med en hälsosam livsstil, exempel [...]
 • Epigen spray papillomavirus behandling Detta ämne är så plågat. Under generell anestesi vid 2, ta 150-200 ml per dag, diagnosen papillomovirus orsakar inte speciella svårigheter, jag frågade om kapslarna från läkaren. Tack vare det faktum att jag kan återhämta sig visade det sig att undertrycka viruset. Epigenspray används för erosion, bland dem läs vidare. För läkemedel, läs instruktionerna på Internet om dem, [...]
 • Kronisk kolpit i tarmen Atrofisk kolit i tarmen Publicerad: 17 september 2020 kl. 11:55 När atrofisk kolit diagnostiseras innebär detta att den inflammatoriska processen som inträffar i tjocktarmen har lett till en tunnare slemhinnan i det ihåliga organet. Detta händer när patologin varar ganska länge, sjukdomen har redan gått till det kroniska stadiet och den valda behandlingen ger inga resultat. [...]
 • Cephalosporins cystit Antibiotikabehandling av cystit Antibiotika för cystit är endast indikerade om inflammation i urinblåsans slemhinna är av bakteriell karaktär. I andra fall föreskrivs de för att förhindra en eventuell bakteriell infektion eller inte alls. När du väljer antibiotika för inflammation i urinblåsan bör följande fakta beaktas: Uropathogenic [...]
 • Kronisk endometrit mcb 10 Vad är kronisk endometrit: ospecifikt och autoimmunt innehåll Idag är en av de komplexa gynekologiska sjukdomarna endometrit, som kan förekomma i olika former. Kronisk endometrit är en komplex patologi, vilket leder till utvecklingen av olika komplikationer i kroppen. Det är därför det är viktigt att känna till de första symptomen på denna sjukdom, orsakerna [...]
 • Adnexal endometriosis och graviditet Uterine endometriosis (adenomyosis): symptom och behandling för graviditet 01/15/2014 Kategori: kvinnorsjukdomar Författare: där livmodern endometriosis bland alla gynekologiska sjukdomar, frekvensen av diagnos av endometriosis är 10% Uterine endometrios (adenomyosis) är en godartad sjukdom som orsakar smärtsamma känslor och utvidgning av livmodern, där djupt in i hennes kropp [...]
 • Ceftriaxone för gonoré behandling med Gonorébehandling: vilka antibiotika kommer läkaren att förskriva? Gonoréinnehåll kan påverka reproduktionssystemet hos män och kvinnor. Sjukdomen kan förekomma i livmodern, livmoderhalsen och äggledarna hos kvinnor och i urinröret (urinröret) hos båda könen. Gonoré kan också påverka halsen, ögonen, munnen och anus. Symtom på sjukdomen kan förekomma inom 2-5 dagar efter [...]
 • Chr. Endocervicosis Endocervicosis i livmoderhalsen: behandling och symtom 20 april, 2020 Kommentarer: 0 Förändringar i cellstrukturen i livmoderhalsen är en bakgrundssjukdom som olika tumörneoplasmer snabbt och enkelt kan gå med i. Nedan presenteras information om vad endocervikos är och vad det är farligt för. Enligt den internationella klassificeringen [...]

I vilka fall anges proceduren?

Curettage kan förskrivas både för medicinska ändamål och för diagnostiska ändamål. Rengöring indikeras i följande fall:

 • kränkningar av endometriumstrukturen, som kan ses med ultraljud;
 • förekomsten av formationer eller tätningar;
 • hyperplasi
 • närvaron av polypper i livmoderkaviteten;
 • menstruationssvikt;
 • kraftig blödning under menstruationen;
 • omöjlighet till befruktning.

Och även proceduren indikeras i närvaro av blödning som inte är relaterad till menstruationscykeln. Dessutom utförs curettage för sjukdomar i livmoderhalsen, liksom närvaron av blödning under postmenopausen.

Om emellertid avvikelser upptäcktes i livmoderns struktur under undersökningen, särskilt om det finns misstankar om onkologi, föreskrivs proceduren för diagnostiska ändamål. Vid spontan abort är curettage nödvändig för att ta bort återstående morkaka och foster. Men även rengöring utförs vid död graviditet. Dessutom är indikationer för proceduren vidhäftningar i livmoderkaviteten.

symtom

- menstruation. I de allra flesta fall förekommer endometrios hos kvinnor i reproduktiv ålder. Toppincidensen uppstår vid en ålder av 30-50 år. Det tros att blod under menstruationen kastas med endometrieceller i bukhålan. Därefter transporteras endometriumet till den omgivande vävnaden och bukhinnan;

 • Den försiktiga laserverkan förhindrar bildandet av ärrvävnad
 • få expertråd (terapeut, kardiolog, endokrinolog).
 • fetma;

  Men ändå finns det karakteristiska kliniska manifestationer av denna sjukdom:

  Gynekologiska indikationer för laserbehandling:

 • Laser ektopisk behandling är praktiskt taget smärtfri och kräver inte sjukhusvistelse
 • brist på effekt av läkemedelsbehandling;

  Det är intressant:

  Effektivitet och snabb återhämtning

  Under en kvinnors fertil ålder bestäms framgången för botningen av återställandet eller bevarande av den fertil barnfunktionen. Vid den nuvarande utvecklingsnivån för operativ gynekologi och den bredaste användningen av skonsamma laparoskopiska tekniker uppnås sådana resultat hos de flesta patienter.

  Det är sådana framgångsrika operationer för kirurgisk behandling av endometrios som utförs i det internationella medicinska centret OH CLINIC

  . Curettage med endometrios där kan utföras både på poliklinisk basis och med sjukhusvistelse i 1-2 dagar. Hur som helst, några dagar efter operationen kan en kvinna återgå till sin vanliga livsrytm..

  Vissa patienter kan behöva behandling för samtidiga sjukdomar och korrekt preoperativ förberedelse för en framgångsrik procedur och efterföljande snabb återhämtning..

  Funktioner för rengöring av livmodern med endometrios

  Senaste uppdatering av artikel 07.12.2019

  Rengöring av livmodern med endometrios är en kirurgisk procedur, vars kärna är att minska det odlade lagret av endometrium. Det utförs vid svår sjukdomsförlopp, när läkemedelsbehandling och användning av traditionell medicin inte ger en positiv dynamik..

  Funktioner i förfarandet

  Trängsel i bukledningen, trots spridningen av denna metod för behandling i gynekologi, bidrar inte alltid till att uppnå ett positivt, önskat resultat. Dessutom medför kirurgisk behandling av endometrios risken för skada i livmoderslimhinna och utvecklingen av komplikationer.

  Curettage ger inte 100% garanti för full återhämtning. I många fall, efter operationen, återgår endometrios över tiden.

  Kirurgi erbjuder två metoder för rengöring:

  1. Separat teknik. Först avlägsnas överskottet epitel i livmoderhalsen, först då rengör livmoderhålan. Under en separat procedur samlas partiklar av det fångade biologiska materialet och skickas till laboratoriet för histologisk undersökning.
  2. Rutinmässig curettage med identifierad endometrios innebär riskerna för komplikationer, eftersom läkaren arbetar blindt. Operationen utförs före menstruationen, så att slemhinnan i organet återhämtar sig snabbare.

  Vilken metod som ska användas bestäms individuellt av läkaren.

  indikationer

  Det är nödvändigt att rengöra livmoderhålan med en långvarig endometrios, vilket inte är möjligt för medicinsk behandling.

  Operationen utförs i närvaro av följande komplikationer och patologier:

  • onormal utveckling av endometrium;
  • bildning av knölar, cyster;
  • spridning av polypper i livmoderkaviteten;
  • hindring av äggledarna med uppdrag;
  • utvecklingen av hyperplasi;
  • menstruation.

  Det är absolut nödvändigt att använda en radikal metod för att behandla patologi i närvaro av kraftiga blödningar i mitten av menstruationscykeln, eftersom detta leder till utveckling av anemi och andra komplikationer hos en kvinna.

  Träning

  Curettage med endometrios är en komplex procedur. För att allt ska gå bra, utan komplikationer, är det nödvändigt att ordentligt förbereda sig för det. 3 dagar före det planerade datumet för det kirurgiska ingreppet behöver du:

  • avstå från intimitet;
  • Använd inte intima hygienprodukter. Du kan tvätta dig bara med vatten och babytvål;
  • överge douchingförfarandet;
  • använd inte vaginala suppositorier, geler. Ett undantag är endast om läkaren har sagt det;
  • drick inte alkohol och alkoholhaltiga drycker.

  Rengöringsförfarandet bör endast utföras på tom mage, vilket gör det lättare att tolerera anestesi. På morgonen kan du dricka lite vatten. Middagen på kvällen innan operationen ska vara lätt (se video).

  Procedur

  Kirurgisk behandling av endometrios i livmoderhalsen och organhålan utförs på ett sjukhus på sjukhuset. Kvinnan sitter på den gynekologiska stolen. För rengöring med endometrios används intravenös anestesi..

  En gynekolog sätter in en expander i slidan för att få tillgång till livmoderhalsen. För att hålla nacken används ett speciellt gynekologisk instrument, genom vilket en sond sätts in för att expandera väggarna. Kontroll av livmoderhålighetens tillstånd utförs med hjälp av en speciell anordning - ett hysteroskop.

  När allt är förberett, fortsätter läkaren till steg-för-steg-rengöring först av livmoderhalskanalen, därefter organkaviteten. Avlägsnande av det odlade lagret av endometriet utförs med hjälp av en anordning - en kurett. Visuellt liknar det en sked med ett långsträckt handtag. Curettgynekologen skraper endometriumet genom hela tjockleken.

  Denna teknik för behandling av endometrios kallas curettage. Allt material som samlas in i en sked placeras i en speciell behållare och skickas till laboratoriet för undersökning. Längden på det kirurgiska ingreppet är 20-60 minuter.

  Efter rengöring

  Kirurgisk manipulation startar processen för aktiv sammandragning av väggarna i livmoderhålet. Under flera timmar efter curettage måste en kvinna stanna kvar på sjukhus under övervakning av läkare. Efter curettage av endometrium observeras blödning med utflöde av blodproppar.

  När patienten flyttar sig från anestesi uppträder symtom som smärta i nedre del av buken, svaghet, dåsighet. Sällan på grund av kroppens individuella egenskaper finns det tecken på huvudvärk, yrsel, illamående.

  Om smärtsymtomen i buken är intensiv kan du ge en injektion av ett narkosläkemedel. I de flesta fall passerar alla obehagliga symtom efter curettage av sig själva inom en dag. Ibland kvarstår smärta och svaghet i flera dagar.

  Om blodutflödet plötsligt upphörde, började nedre del av buken att skada kraftigt, rekommenderas att omedelbart söka medicinsk hjälp! Detta indikerar att blodproppar inte kan hitta en väg ut och samlas i livmodern..

  Utsläppen efter curettage är måttlig, liknar menstruationen. Om det finns mycket blod, fylls sanitetsunderlaget på mindre än 1 timme, måste du besöka en läkare.

  Möjliga komplikationer efter operationen

  På grund av slarvigt arbete av en läkare eller på grund av att en kvinna inte har följt grundlig intim hygien efter operationen är det möjligt att komma in i livmoderhålet i infektionen.

  Tecken på denna komplikation är en plötslig ökning av kroppstemperaturen, som stoppas genom att ta antipyretiska läkemedel under en kort tid. Om infektionen bekräftas genom diagnos föreskrivs antibiotikabehandling..

  I sällsynta fall, efter kirurgisk curettage av endometrium, bryter väggarna i livmoderhalsen. Orsaken till patologin är en förskjutning under operationen av ett kirurgiskt instrument som fixerar organet. Det finns en lucka huvudsakligen vid normal, blind rengöring. Om gapet är litet, delvis, gräver cervikslemhinnan sig själv. Allvarligt brott kräver operation med suturering.

  En annan möjlig komplikation efter curettage av endometrium är inflammation i livmoderhålan. Detta händer på grund av en kramp i livmoderns väggar, varför blodet inte kan gå ut och börjar samlas i organet. Tecken som uppstår med denna komplikation:

  • svår buksmärta;
  • ökning av kroppstemperaturen;
  • symptomatisk bild av berusning.

  Livmodersinflammation är en allvarlig komplikation som kräver kompetent behandling.

  Återhämtning

  Den första menstruationen efter curettage av livmoderhålan inträffar på en månad. Tilldelningar bör vara normala, välbekanta för menstruation hos en viss kvinna. Om blödningen är patologiskt rik eller knapp, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Fullständig återhämtning av menstruationscykeln sker efter 3-4 månader.

  Risken för ombildning av förekomsten av endometriotiska lesioner efter operationen utesluts inte. I sådana fall krävs en upprepad rengöringsprocedur. Befruktning av ett barn är möjlig efter att menstruationscykeln är normaliserad. I genomsnitt tar det 3-5 månader.

  recensioner

  Efter att ha analyserat alla recensioner av kvinnor som genomgick curettage-förfarandet kan vi dra slutsatsen att denna operation är ganska säker, och om alla medicinska rekommendationer följs finns det inga komplikationer.

  Christina, 32 år

  Jag städades på grund av stark urladdning och med menstruationen hälldes det så dåligt. Jag var väldigt rädd för operationen, eftersom jag, efter att ha studerat många forum, fick reda på att inflammation nästan alltid förekommer i livmoderhalsen. Dessutom, i de flesta, som kvinnor skriver, infektionen blir. Jag hade inget val, jag var tvungen att göra städningen. Jag förstod en sak: mycket beror naturligtvis på läkaren, men om du följer hygien kommer det inte att finnas någon infektion. Allt gick bra med mig.

  Anna, 28 år

  Jag var rädd för operation på grund av anestesi, även om allt gick mycket snabbt. De gav anestesi - somnade omedelbart, kände inte alls något. Det verkade som om det varade i cirka 10 minuter. Jag vaknade redan på avdelningen, till en början gjorde ont i magen lite, men i princip kan du göra det utan smärtmedicinering. Dessutom skadade nedre del av buken lite mer än före menstruationen. Det var utsläpp, liknande menstruationen, men bara med ett stort antal koagler. På kvällen efter operationen lämnade jag redan hemmet.

  Albina, 35 år

  Vid en tidpunkt uppmärksammade jag inte olika symptom på länge. Som ett resultat försenade jag med endometrios, och ingenting bra kom ut av det. När det började "översvämmas" kraftigt under menstruationen, och i mitten av cykeln fanns det sådana blödningar att jag nästan inte skilde med kuddarna, var jag tvungen att besluta om en operation. Allt gick bra, det fanns inga komplikationer. När menstruationen började var urladdningen sämre än vanligt. När jag gjorde ett ultraljud visade det sig att allt var i ordning, det var bara att min cykel återkom till det normala. Jag råder alla att inte försena rengöringen utan omedelbart utföra en operation.

  Curettage av livmoderhålan med endometrios och polyp

  Curettage av livmoderhålan med misstänkt endometrial hyperplasi utförs av följande skäl:

  • Detta är det enda sättet att bekräfta diagnosen och fastställa typen av hyperplasi. Detta gör det möjligt att välja den mest rationella behandlingen..
  • Curettage hjälper till att motbevisa eller bekräfta förekomsten av en ondartad process. Nästan alltid fortsätter cancer i livmoderkroppen på samma sätt som endometrial hyperplasi med det viktigaste symptomet - tung menstruation. En noggrann diagnos och atypiska celler kan endast fastställas genom histologisk undersökning av det erhållna materialet efter curettage.
  • I vissa fall är curettage den enda effektiva metoden för att stoppa blödning av livmodern, särskilt hos kvinnor i premenopausal ålder.

  Curettage utförs i närvaro av följande indikationer:

  • diagnostiserad med uterusblödning;
  • om en kvinna klagar över konstant tunga perioder med blodproppar;
  • om det finns misstank om hyperplasi uppstod polyper efter ultraljud den 3-7: e dagen av cykeln;
  • för att kontrollera behandlingen av hyperplasi.

  Curettage av livmoderhålan kan utföras i nödsituationer eller planeras, men under allmän anestesi. Steg i förfarandet:

  1. Vagina och livmoderhalsen behandlas med en antiseptisk lösning.
  2. Livmoderhalsen fångas av specialverktyg.
  3. Med hjälp av en uppsättning expanderare förstoras cervikalkanalen något för efterföljande obehindrad passage av instrument.
  4. Curetterna i olika storlekar skrapar läkaren växelvis alla livmodersväggar och försöker ta bort det funktionella lagret i endometrium. Detta har en speciell terapeutisk effekt, och under en tid efter proceduren observeras inte så många månatliga perioder. Men utan adekvat hormonbehandling kommer symptomen säkert att återvända.

  Istället för rutinmässig diagnostisk curettage utförs hysteroskopi ofta. Under förfarandet placerar läkaren en speciell anordning i livmoderhålet - ett hysteroskop, som är utrustat med en kamera. Så läkaren kan inte blint, som med vanlig curettage, men under kontroll av synen att upptäcka patologiska områden och ta bort dem som syftar. Detta ökar effektiviteten i behandlingen..

  Omedelbart efter curettage föreskrivs en terapi som ska förhindra komplikationer efter proceduren, som inkluderar:

  • hemostatiska läkemedel: Etamzilat, Tranexam, Vikasol;
  • smärtstillande medel: "Analgin", "Ibuprofen", "Ketorolac" och andra;
  • antibiotika för att förebygga infektiösa komplikationer;
  • vid behov kan oxytocin förskrivas för att förbättra livmoderkontraktiliteten.

  Så snart resultatet av histologisk undersökning är klart föreskriver läkaren ytterligare behandling. I de flesta fall inkluderar det olika hormonella läkemedel:

  • Orala preventivmedel. Tilldela med okomplicerad hyperplasi hos unga flickor, en tablett dagligen. Ofta utvalda är Midian, Dimia, Janine, Claira, Regulon, Diana och andra.
  • Gestagener. Denna grupp är att föredra bland äldre kvinnor såväl som hos unga kvinnor som inte behöver tillförlitligt skydd, eftersom de inte skyddar mot graviditet. Detta inkluderar Dufaston, Utrozhestan, Norkolut och andra. Mirena IUD kan också användas, det ger både en preventiv effekt och har en reservoar som upprätthåller en viss nivå av hormoner som är tillräcklig för en terapeutisk effekt.
  • Med ineffektiviteten hos tidigare läkemedel kan starkare förskrivas, de är också dyrare - gonadotropinhormonagonister. De undertrycker äggstocksfunktionen på hypofysen och hypotalamus. Dessa är Buserelin, Diferelin, Zoladex och andra.

  Om hyperplasi efter curettage och efterföljande behandling återkommer, det vill säga att den utförda behandlingen inte ger resultat, är det nödvändigt att överväga andra lösningar på problemet. Till exempel är det också möjligt att utföra:

  • Endometrial ablation: cauterisering under hysteroskopi av hela innerytan i livmodern.
  • Avlägsnande av livmodern föreslås i närvaro av atypiska celler i resultaten av histologi med en kombination av hyperplasi och andra sjukdomar, till exempel uterus fibroids, adenomyos, ovariecyster.


  Abdomination i buken
  Curettage är en standarddiagnostisk procedur, i de flesta fall fortsätter den smidigt och utan komplikationer. Efter avslutandet förskrivs läkemedel för att förhindra oönskade effekter..

  Omedelbart efter curettage kan en kvinna känna följande:

  • rita smärta i nedre del av buken, som orsakas av sammandragning av livmodern;
  • spotting, som regel, minskar gradvis och försvinner inom en vecka;
  • omedelbart efter curettage är svaghet, yrsel tillåten, som orsakas av anestesi och själva proceduren.

  Följande symtom bör varna och få dig att se en läkare eller någon annan medicinsk personal i närheten:

  • värre smärta i nedre del av buken;
  • progressiv svaghet upp till förlust av medvetande;
  • utsläpp med en obehaglig lukt;
  • ökning av kroppstemperaturen;
  • tung urladdning.

  Av de vanligaste komplikationerna efter curettage, perforering av livmoderhålan med en curett (ofta kräver efterföljande kirurgisk behandling), försenade koagler inuti (hematometer), inflammation (endometritis).

  Läs mer i vår artikel om behandling av endometrial hyperplasi efter curettage.

  När rengör de

  Som nämnts tidigare är indikationerna för detta förfarande omfattande.

  Utöver de skäl som nämnts ovan kan det tilldelas i följande fall.

  1. Fläckar som kan klassificeras som dysfunktionell blödning i livmodern.
  2. Tumörprocesser.
  3. Diagnostisk curettage vid misstänkta hyperplastiska processer i livmodern, samt för att identifiera och eliminera polypos och andra gynekologiska patologier.

  Varning! Men som alla invasiva tekniker har curettage ett antal kontraindikationer där rengöring inte är tillåtet. Den viktigaste är förekomsten av en akut inflammatorisk process. Det vill säga, alla könsorganinfektioner kan kallas en kontraindikation. Ett undantag är akut endometrit. Med honom utförs denna procedur för terapeutiska ändamål. Menstruation är också orsaken till att proceduren inte utförs..

  Vad är endometrial hyperplasi - orsaker och symtom på sjukdomen

  Endometriet är det inre fodret i livmodern, eller snarare det slemlager som foder livmoderns hålighet. Det skapar de nödvändiga förutsättningarna för implantation av fosterägget, dess normala utveckling.

  Med andra ord "slemhinnan" håller det befruktade ägget inne i livmodern, ger det näring, deltar i bildandet av morkakan.

  Endometriumet består av stödjande bindväv (stroma), livmoderkörtlar och många blodkärl nedsänkta i den.

  Alla strukturer i livmoderslimhukan utvecklas och fungerar under "vägledning" av könshormoner. Under den första halvan av menstruationscykeln (under fasen av östrogenpåverkan) växer livmoderkörtlarna och det funktionella lagret i endometrium.

  I det andra - under påverkan av progesteron - stoppar denna tillväxt. Endometrial stroma sväller, ackumulerar fördelaktiga ämnen. Livmoderkörtlarna börjar utsöndra en näringsrik slemutsöndring. Varje månad förbereder endometriumet att "ta", "mata" och lagra ett fosterägg i livmodern.

  Om graviditet inte inträffar förstörs och förkastas det "övermodiga" funktionella lagret i endometrium med menstruationsblod.

  I nästa månatliga cykel, enligt den balanserade effekten av könshormoner, återställs livmoderslimhinnan från basal "grodd" -plattan.


  Läge för livmoderslimhinnan - endometrium

  Med "nedbrytning" av de balanserade hormoneffekterna, mer exakt - östrogeni, multipliceras livmoderkörtlarna överdrivet och livmoderslimhinnan förtjockas.

  Endometrial hyperplasi är en onormal godartad spridning av livmoderslimhinnen i samband med hyperestrogen stimulering

  Orsaken till endometrial hyperplasi är en allmän eller lokal hormonell obalans: överdrivet inflytande av östrogen på livmoderslimhinnan med otillräcklig verkan av progesteron.

  Farliga effekter av hyperplasi:

  • Livmoderblödning leder till anemi
  • Infertilitet
  • malignitet

  Tecken och symtom på endometrial hyperplasi:

  1. Spotting för icke-menstruation.
  2. Menstruella oregelbundenheter:
    amenorré,
  3. hyperpolymenorrhea,
  4. oregelbunden menstruationscykel.
  • Ultraljud - en ultraljudundersökning av livmodern avslöjar tecken på endometrial hyperplasi genom att öka storleken på M-ekot.
  • Hysteroskopi med separat diagnostisk curettage av endometrium - bekräftar eller motlöser ultraljuddiagnosen.
  • Histologisk undersökning av avlägsnad vävnad - fastställer den slutliga diagnosen.

  Endast en histologisk undersökning av vävnader som erhållits genom curettage av livmoderslimhinnan kan fastställa en noggrann diagnos av endometrial hyperplasi och bestämma dess form (typisk godartad eller atypisk prekancerös). Tillbaka till innehållsförteckningen

  Krävs rengöring för endometrios

  Moderna experter anser att denna sjukdom kan botas utan kirurgiskt ingripande. Hur som helst, efter bekräftelse av diagnosen, kommer hormonbehandling initialt att förskrivas..

  Rengöring av livmodern är nödvändig i de fall då sjukdomen inte utsätts för konservativ behandling. Det vill säga, om det efter 6 månaders kontinuerlig läkemedelsbehandling inte är någon förbättring i patientens tillstånd, måste kirurgi utföras.

  Dessutom indikeras kirurgi för endometrios av grad 4, när processen avsevärt sträcker sig till omgivande organ.

  Träning

  Curettage med endometrios är en komplex procedur. För att allt ska gå bra, utan komplikationer, är det nödvändigt att ordentligt förbereda sig för det. 3 dagar före det planerade datumet för det kirurgiska ingreppet behöver du:

  • avstå från intimitet;
  • Använd inte intima hygienprodukter. Du kan tvätta dig bara med vatten och babytvål;
  • överge douchingförfarandet;
  • använd inte vaginala suppositorier, geler. Ett undantag är endast om läkaren har sagt det;
  • drick inte alkohol och alkoholhaltiga drycker.

  Rengöringsförfarandet bör endast utföras på tom mage, vilket gör det lättare att tolerera anestesi. På morgonen kan du dricka lite vatten. Middagen på kvällen innan operationen ska vara lätt (se video).

  Hur skrapar jag

  Om vi ​​pratar om hur interventionen genomförs är det första som en specialist bör tänka på valet av patientens smärthanteringsmetoder. Så interventionen är tillåten under paracervikal anestesi eller intravenös anestesi..

  Själva operationen sker i flera steg.

  1. Behandling av kvinnans vagina och könsorgan.
  2. Speglar krävs för att exponera livmoderhalsen och fixa den sedan med speciella pincett. De är nödvändiga för att ta med halsen till ingången till vagina.
  3. För att göra utvidgningen av livmoderhalskanalen. För detta används speciella Geghar-utvidgare.
  4. Direkt rengöring av slemhinnan. Ett specialverktyg används - curette.
  5. Halsbearbetning och extraktion av verktyg.

  Nästa skrap måste skickas för medicinsk undersökning. Det är nödvändigt att bestämma processens art. Om läkaren misstänker förekomsten av en ondartad process, är skrapningen obligatorisk, inte bara från den inre svalget, utan också från slemhinnan i halsen.

  Diagnostisk curettage

  Det är nödvändigt att läkaren noggrant kan bedöma endometriet.

  Det utförs med misstank för följande sjukdomar:

  • kräfta;
  • tuberkulos i uterusslemhinnan;
  • cystisk drift;
  • infertilitet;
  • dysfunktionell uterinblödning.

  Förfarandet skiljer sig inte från klassisk curettage, förutom att huvudmålet är att ställa rätt diagnos och inte att behandla den underliggande sjukdomen.

  Rengöring efter menopaus

  Curetage av livmodern kan också behövas i klimakteriet. Under denna period finns det också chanser att få endometrios. Den främsta orsaken till det postmenopausala förfarandet är endometrial hyperplasi.

  Observation Att utföra curettage under denna period rekommenderas inte alltid. De använder det bara om läkaren är säker på att denna intervention kommer att räcka för att behandla den underliggande sjukdomen. Oftast tillgripa borttagning av livmodern och bilagorna.

  Det finns inga speciella skillnader från proceduren före klimakteriet. Före interventionen krävs också standardberedning och uteslutning av smittsamma processer..

  Metodik

  Kärnan i kirurgisk ingripande är den totala skärningen av det övre, funktionella skiktet i endometrium. Det basala, djupt liggande lagret förblir intakt. I de allra flesta fall krävs allmän anestesi. Eftersom curettage, särskilt stadiet för livmoderhalsutvidgning för effektiv åtkomst, är detta ett extremt smärtsamt stadium. Förfarandet för att skära ut endometriet är följande:

  • Kvinnan placeras i en gynekologisk stol och uppmanas att sprida benen i höfterna.
  • Operationsstället behandlas med antiseptiska medel. Antiseptika introduceras också i könskanalens hålighet för att förhindra infektion i slidan och livmoderhalsen under ingreppet.
  • Fixering av sexuella passager. Med hjälp av en gynekologisk spegel.
  • Anestesi.
  • Cervikal dilatation. Som redan nämnts är detta ett mycket smärtsamt skede. Därför krävs anestesi. Även vid lokalbedövning observeras smärta.
  • Funktionellt skikt i bukledningen skärs ut med hjälp av en kurett..
  • Ta bort pincett och upparbeta könsdelarna med ett antiseptiskt medel.
  • Hela proceduren varar inte mer än 20 minuter. Kanske mindre eller lite mer än så.

  Gör curettage ont? En vanlig fråga. Ja, om du inte gör smärtlindring är detta en smärtsam procedur. Vid lokalbedövning är smärtsyndromet minimalt. Det är ganska uthärdligt. Om narkos görs, känner inte patienten något..

  Hur länge varar sjukhusinläggningen?

  Trots att curettage är ett minimalt invasivt förfarande rekommenderar läkarna att det efter det att det är avslutat förblir under övervakning av specialister. Du behöver inte stanna länge på sjukhuset. Vanligtvis räcker 5-7 dagar. Dessa dagar kommer terapi att genomföras för att minska risken för komplikationer. Speciellt förskrivs patienten antibiotikabehandling för att undvika utvecklingen av infektiösa processer..

  I vissa fall, särskilt om en diagnostisk rengöring utfördes för att skrapa, kan kvinnan tillåtas åka hem nästa dag om hon mår bra. Det rekommenderas inte att lämna under övervakning av specialister. Detta undviker ett antal komplikationer, och när de inträffar, börja omedelbart behandlingen.

  komplikationer

  Följande komplikationer av curettage är möjliga:

  • Att höja kroppstemperaturen till 38 grader och något över det.
  • Smärta i nedre del av buken, vid utsprånget av livmodern.
  • Intensiv sexuell urladdning.
  • Cervical perforation.
  • Fertilitetsstörningar (sällsynta).
  • Vidhäftningsutveckling (också sällsynt).

  Således är curettage en nödvändig procedur för polypper och endometrios. Om läkaren råder att genomgå denna manipulation är det bättre att komma överens. Du behöver inte vara rädd för henne. Så patienten har alla chanser att upprätthålla reproduktiv hälsa eller hälsa i allmänhet.

  Behandling av endometrios efter curettage

  Även efter proceduren är det nödvändigt att ta hormonella läkemedel för att undvika återfall. Enligt studier är det nödvändigt att behandla konservativt i ytterligare 6-8 månader för att minska risken för bildning av nya fokuser för endometrios. Efter detta rekommenderas det att genomgå en fullständig undersökning för att identifiera foci för sjukdomen..

  Om curettage föreskrevs mot bakgrund av en frusen graviditet eller abort, finns det också funktioner för hanteringen av den postoperativa perioden. I en frusen graviditet efter proceduren injiceras kvinnan oxytocin, vilket är nödvändigt för att återställa livmoderns sammandragning. Då föreskrivs också antibiotika..

  Efter 1-2 dagar får kvinnan åka hem, där de rekommenderar noggrant övervakning av urladdningen. Liten fläckning kan förekomma under den första veckan. Om de blir rikliga eller åtföljs av svår smärta, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

  De vanligaste störningarna

  Menstruation efter rengöring är en indikator på återhämtning. Processen går inte alltid smidigt, och följande överträdelser hittas ofta:

  • menstruation efter curettage är mycket rikligt;
  • ingen period efter 60 dagar;
  • ringa utsläpp med en onaturlig färg och en obehaglig lukt;
  • blödning 2 veckor senare eller tidigare efter curettage;
  • avvikelser från normen (förlorad cykel, för långa blödningar, magra eller tunga perioder).

  Ofta åtföljs överträdelser av en betydande temperaturökning, akut smärta i nedre del av buken.

  Om det inte finns någon menstruation i två månader eller andra listade symtom observeras, bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare för att undvika komplikationer.

  effekter

  Liksom med alla ingrepp kan komplikationer uppstå..

  Dessa inkluderar följande.

  1. Smittsamma processer som inträffar mot bakgrund av stagnation av blod i livmoderhålet. För att undvika detta är det obligatoriskt att ta antibakteriell terapi.
  2. Halsrev. Inträffar i strid med förfarandet. Oftast är fel mindre och kräver inte specifika manipulationer. Vid omfattande skador måste läkaren suturera.
  3. Skada på endometriumets bakterieskikt. En allvarlig komplikation som är mycket svår att behandla. I vissa fall är processen irreversibel..
  4. Snabb återfall av sjukdomen. Detta gäller särskilt alla neoplasmer. I händelse av att de inte avlägsnades fullständigt, mot bakgrund av ökad regenerering, noteras en ökning av polypper och fokuser i endometriumet.

  Postoperativa komplikationer inkluderar också patologisk blödning. Normalt, efter rengöring, kan organet blöda något i några veckor till. Men om utsläppet är rikligt och åtföljs av feber eller smärta, kan vi prata om processens patologiska natur. I detta fall bör du genast söka hjälp hos en gynekolog.


  Men många använder detta

  Se artikeln om orsakerna till livmodern endometrios.

  indikationer

  Curettage, även kallad curettage, anses vara en absolut indikation i följande fall:

  Förekomsten av svår intermenstrual eller menstruationsblödning mot bakgrund av polyp eller endometrios. Också mot bakgrund av endometritis och andra funktionella sjukdomar i livmoderhålan. I denna situation utförs en fullständig curettage av hela det funktionella lagret för att ersätta det. Läkaren observerar ständigt dessa patienter och föreskriver vid behov ytterligare läkemedelsbehandling (det måste vara kopplat med försiktighet, återfall är möjligt).

  Hyperplasi av livmoderhålan på bakgrund av endometrios eller polyp. Tillväxten av endometrium har inte alltid en godartad karaktär. Därför den troliga maligna degenerationen. Detta är ett tillstånd när immunitet upphör att kontrollera celldelning (spridning) och missar dess okontrollerade distribution. Polypper anses vanligen förekansartade tillstånd. Med små storlekar av sådana neoplasier är det nödvändigt att ta till curettage.

  Med de patologiska processerna som beaktas börjar inflammation ofta. Det leder snabbt till bildning av speciella fibrinsträngar, de så kallade synechiae eller vidhäftningar. Med synechiae är graviditet omöjligt. Därför behovet av deras radikala borttagning.

  Polyp i livmodern och endometrios uttömmer inte listan över indikationer. Det är möjligt att använda denna teknik i ett antal andra fall:

  • Tidig abort.
  • Curettage används också för att rensa livmoderhålan från patologiska rester av ägg under missfall.
  • Förloppet för endometrit efter postpartum (inflammation i livmoderstrukturerna).
  • Dessutom finns det även diagnostisk curettage. Det används för att diagnostisera endometrios eller polypper i livmodern..

  Listan med indikationer är ofullständig. Efter den behandlande läkares bedömning kan den utvidgas.

  Förebyggande

  Det finns inga speciella åtgärder mot förekomsten av nya foci av sjukdomen.

  För att minska risken för återfall rekommenderas det dock att eliminera alla sjukdomsfaktorer samt följa följande rekommendationer.

  1. Minska stressfaktorn.
  2. Hoppa inte över förebyggande undersökningar hos gynekologen. En inspektion var sjätte månad rekommenderas..
  3. Utlös inte somatiska sjukdomar.
  4. Led en aktiv livsstil och kontrollera din vikt.
  5. Rätt näring som innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler.
  6. Uteslut promiskuösa samlag.

  Om du följer dessa enkla regler kan du inte bara minska risken för återkommande endometrios, utan också andra gynekologiska patologier..

  Allmänna rekommendationer

  Återställningsperioden efter proceduren varar i fyra veckor. Under det måste ett antal rekommendationer följas. Detta hjälper till att återställa slemhinnan så snart som möjligt och förbättra patientens tillstånd. Det är viktigt att följa följande krav:

  1. Du kan inte ingå en intim relation;
  2. Det är förbjudet att dussa, använda tamponger och vaginala suppositorier;
  3. All lokal användning av droger är kontraindicerad;
  4. Vissa läkare rekommenderar i vissa fall inte kosmetika för hygien;
  5. Uteslut vikt som lyfts mer än 4 kg efter vikt.
  6. Begränsa fysisk aktivitet och idrott under denna period (speciellt styrkaövningar och de som aktiverar blodflödet till bäckenorganen);
  7. Mer noggrant än vanligt för att observera hygien;
  8. För att undvika hypotermi är det särskilt viktigt att hålla fötterna varma;
  9. Undvik överhettning - uteslut bad, garvningsalonger, bastur;
  10. Ligga inte i badet under lång tid, det är bättre att göra med en dusch ensam;
  11. Simma inte i naturliga vatten.

  Med förbehåll för alla rekommenderade endometrialkrav bör patienten återhämta sig snabbt efter curettage. Om detta inte händer, är det nödvändigt att söka och eliminera orsaken till brottet i hennes kropp. Ofta förskrivs medicinering.

  Läkare recensioner

  Åsiktsekspert Borovikova Olga Enligt moderna experter är livmoderns rengöring en av de viktigaste metoderna för behandling av de former av sjukdomen som är svåra att svara på läkemedelsbehandling. Men för kvinnor är detta fortfarande lite förstått förfarande, som i de flesta fall endast orsakar rädsla.

  Feedback från experten Borovikov Olga Mycket ofta ställs gynekologen felaktiga frågor, varför förfarandet blir ännu mer skrämmande och överges. Detta är i grunden fel. Med rätt förfarande, liksom att följa alla rekommendationer från läkaren under den postoperativa perioden, är risken för komplikationer minimal.
  Läs om genital endetriosis.

  Traditionell medicin

  Folkläkemedel mot hyperplasi används också. Örtmedicin har första plats i traditionell medicin. Burdock, nässlor, tallskog, plantain klarar mycket av denna sjukdom..

  Kvinnor som har upplevt effekterna av "farmors botemedel" noterar att efter läkning människor känner sig bättre, blödning blir mindre rik, menstruationscykeln återställs och smärta under menstruationen.

  Använd i de flesta fall alkoholtinkturer, som är mycket enkla att förbereda hemma. Livmodern torkas och placeras i en glasburk, där fyrtiograders alkohol, vodka eller konjak på 0,5 l hälls. Det är nödvändigt att insistera på tinktur i två veckor, förvara på en plats där det inte finns ljus och skaka varje dag.

  Ta en tesked 2-3 gånger om dagen med ett glas vatten. Behandlingsförloppet varar i tre månader. Enligt recensioner noterar patienterna en god effekt av douching med avkok från denna anläggning..

  Burdock måste förberedas i förväg. Samla den i slutet av hösten eller tidigt på våren. För att förbereda läkemedlet måste du pressa saften från färska rötter. Ta två teskedar på morgonen och kvällen innan du äter. Kursen varar i sex månader.

  Nässlor är mycket känd för sina hemostatiska egenskaper. För behandling med hyperplasi måste du koka en avkok: häll två matskedar av växten med tvinnat kokande vatten (1 kopp) och koka i 15 minuter, tillsätt vatten till den initiala volymen. Ta ¼ kopp buljong 3-4 gånger om dagen.

  Dessutom kan du använda örter som är antagonister mot kvinnliga hormoner. Dessa inkluderar fireweed, colza och yarut..

  Kvinnor som har testat metoderna för traditionell medicin svarar positivt på deras effekter på kroppen. Men trots de positiva recensionerna, inte överge de traditionella behandlingsmetoderna, bör terapi utföras omfattande under övervakning av den behandlande läkaren.

  De flesta av alla positiva recensioner kan hittas om växtbaserade avkok och douching, för vilka en livmoder används. Patienter hävdar att läkemedlet är helt säkert, mycket effektivt och inte orsakar biverkningar.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Trast och försening

  Förseningen kan utlösas av externa faktorer, till exempel graviditet, och kan vara en manifestation av sjukdomen i inre organ eller trast. Candidiasis har en liknande typ av förekomst, liksom en fördröjning som utlöses av hormonell misslyckande, stress och inflammatoriska processer....

  Hur man bestämmer det ofödda barns kön?

  I århundraden var framtida föräldrar tvungna att vänta på att deras barn föddes för att få reda på deras kön.Nu finns det olika metoder för att bestämma ett barns kön, allt från folketecken och antika kinesiska bord till moderna medicinska procedurer....

  Är det möjligt att göra ett graviditetstest under menstruationen?

  FråganDet är möjligt att göra sådan självdiagnostik under menstruationen, eftersom de inte påverkar resultatet och sanningen. Ett graviditetstest visar hormonet av korioniskt gonadotropin, vars innehåll stiger i en persons blod och manifesteras sedan i urin....