"Dessa" dagar: 5 fakta om menstruation som varje kvinna bör känna till

Klimax

Kritiska dagar - detta är en sak som oroar nästan varje kvinna. Det är riktigt att någon under denna period under ett par dagar slutar att bära vita och trånga kläder, och någon är låst i en vecka hemma och fylld med en låda med hygienprodukter.

Vi bad gynekologer berätta för oss vad kvinnor bör vara uppmärksamma på och vad som inte borde bry dem alls i dessa dagar..

Om blodet har en ljusröd eller brun färg

Den ljusröda färgen på menstruationsblod är som en brandbil som går utan en siren: den lockar uppmärksamhet, men orsakar inte panik. Enligt gynekologer bör blod i början av cykeln vara precis så. Ju fräschare det är, desto rödare. Så det bör inte finnas någon anledning till panik.

Några dagar efter menstruationens början kan blod börja få en mörkare eller till och med brunaktig nyans. Vissa kvinnor, som har stött på detta för första gången, drar snabba slutsatser om att något är fel i deras kroppar. I själva verket lugnar läkarna, allt är bra. Brunligt blod är i grunden gammalt blod som har samlats i livmodern innan det bildas färskt. Hon gick igenom oxidationsprocessen och förlorade därför sin ljusa färg..

Om det finns blodproppar under menstruationen

Hos många kvinnor bildas blodproppar under menstruationen. Gynekologer säger att du inte behöver oroa dig för det, eftersom en sådan urladdning är en av funktionerna för blödning. Om deras volym upptar mindre än en fjärdedel av hela månaden, är din kropp i ordning, annars kan det indikera ett allvarligt problem.

Kvinnor som utvecklar för många blodproppar under menstruationen tenderar att ha smärtsamma eller svåra kritiska dagar. I synnerhet betyder detta att de kan ha hypotyreoidism, livmoderfibroider, symptomatisk anemi eller menorrhagi, vilket är den vetenskapliga termen för mycket svår blödning. Om detta stör dig väldigt, kontakta en läkare..

Om cykeln är oregelbunden

I de flesta fall med kritiska dagar kan en oregelbunden cykel vara helt normal. Det finns många faktorer som påverkar detta och var och en är värd att sortera ut. Till att börja med kan stress vara den största anklagaren i cykel oregelbundenheter. Faktum är att när du upplever stress producerar kroppen mer kortisol, det vill säga stresshormonet, vilket i sin tur blockerar signalerna om behovet av menstruation som går till äggen.

Ett annat skäl är polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS), där det finns flera godartade cystiska tumörer. Hos kvinnor som lider av det stiger nivån på det manliga hormonet, mörkt hår börjar växa, vikten ökar, och cykeln kommer på väg. Dessutom kan operation, såsom abort, och intensiv träning orsaka oregelbundna perioder..

Om svåra kramper uppstår

Förekomsten eller frånvaron av anfall under kritiska dagar är en individuell egenskap hos varje kvinna. Någon har dem inte alls, men någon har regelbundna och ganska starka. Saken är att när livmodern samverkar, producerar den hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner: ju mer det är, desto svårare och smärtsamma kramper.

Visst kan läkarna försäkra att en kramp ibland bara är en kramp, och att du inte behöver leta efter några dolda betydelser och sjukdomar i den. Men om de ger dig svår smärta, kan detta vara ett symptom på endometrios, som uppstår när cellerna som vanligtvis ligger i livmoderns insida växer utanför den. Denna vävnad förtjockas, kollapsar och blöder varje månad. I detta fall måste du kontakta din läkare.

Läs också

Om urladdningen är för tung eller för lång

Det finns sådana lyckliga som kritiska dagar varar i två dagar och inte medför några besvär. Och det finns de som byter vattpinnen varannan timme och faller ut ur livet i mer än en vecka. Å ena sidan kan en så svår period vara ett individuellt drag i kroppen, å andra sidan kan det indikera vissa hälsoproblem, till exempel hypotyreos, adenomyos, fibroids eller von Willebrands sjukdom - en blodsjukdom kännetecknad av förekomsten av episodisk spontan blödning och bromsa blodkoagulationsprocessen.

Utöver detta är det en sak att tänka på: användning av vissa läkemedel kan påverka blödningsprocessen. Vissa preventivpillerar, liksom ett antal icke-hormonella läkemedel, kan påverka din period. Om detta stör dig hjälper läkaren att ta reda på vad som är vad..

Vad är perioderna för flickor

Varje modern första klassare vet redan att kvinnor och flickor regelbundet har perioder. Men idén om denna process är ofta även suddiga av vuxna, och vissa unga damer är inte ens förberedda för denna period, som den borde. Vilka är perioderna för flickor? Varför allt det rättvisa könet, från 11-13 år gammal, blöder under flera dagar i månaden?

När de första kritiska dagarna börjar

Ett viktigt steg i varje flickas liv är början av menstruationscykeln. På senare tid började det med flickor vid 18 års ålder, men nu kommer puberteten mycket tidigare. Om perioden började med flickan vid 11 år gammal anses detta vara normen. Men om menstruationscykeln började vid 12, 13, 14, 15 eller 16 år, är detta också normalt, eftersom uppkomsten av menstruation beror på många faktorer:

 1. fysisk utveckling
 2. ärftlighet
 3. tidigare sjukdomar
 4. levnadsvillkor
 5. klimat
 6. strömförsörjning

Om mormor och mor hade en tidig cykel, är det troligt att flickan är för tidigt. Om en tjej är fysiskt svag och ständigt sjuk sedan barndomen, är det troligt att hon i puberteten släpar efter sina kamrater. En för tidig mognad för en tjej är fylld med en kränkning av den hormonella bakgrunden och försenad - i otillräcklig funktion av äggstockarna, nedsatt hypofys eller nervstress.

De första tecknen på menstruation hos flickor

Flickan observerar spår av atypisk urladdning på underkläder några månader före menstruationen. Det är en vitaktig, gulaktig eller transparent luktfri urladdning. Men om urladdningen åtföljs av klåda, brännande eller en obehaglig lukt, bör du definitivt besöka en gynekolog, eftersom detta inte är normen. Tecken på premenstruellt syndrom (PMS) hos en flicka observeras flera dagar före menstruationens början. Detta tillstånd åtföljs ofta av:

 • aggression eller apati
 • tearfulness
 • ofta humörsvängningar
 • huvudvärk
 • smärta i nedre buken

Det första tecknet på menstruationens början är fläckar. De är vanligtvis mycket måttliga till en början, sedan förstärks blödningen (mot mitten av cykeln) och i slutet av perioden återigen blir måttlig. Vid den allra första menstruationen lämnar en flicka från 50 till 150 ml blod. En sådan annan volym beror på ärftliga faktorer. Månadsutsläpp har en karakteristisk lukt som är inneboende i alla flickor utan undantag i någon ålder, eftersom under denna period slemkörtlarna i vulven aktivt ger hemligheter.

Oroa dig inte heller för att det under menstruationen finns ont i smärtan. Detta tillstånd förklaras lätt med normal kvinnlig fysiologi. Redan före menstruationens början måste flickor känna till behovet av att följa hygienreglerna, eftersom blod är en mycket gynnsam miljö för multiplikation av mikroorganismer, vars närvaro snabbt kommer att leda till inflammatoriska processer i könsorganet..

Funktioner i menstruationscykeln

Menstruationens varaktighet varierar från 3 till 7 dagar, men det är omöjligt att säga exakt hur länge menstruationen varar, eftersom cykeln förändras i olika år och i olika perioder av en kvinnas liv. Hos tonåriga flickor når ibland intervall mellan den första menstruationen från en och en halv till sex månader. Menstruationsfunktionen har ännu inte bildats helt, så sådana pauser betraktas som normen.

Vanligtvis är menstruationscykeln från 21 dagar till 35, om du räknar perioden från den första dagen i föregående månad till början av nästa. Det förändras därför under olika månader det observeras på olika nummer. Men om avbrottet mellan den första menstruationen är riktigt långt: det finns ingen blodutflöde på mer än 6 månader, måste du kontakta en gynekolog. Detta tillstånd indikerar ett fel i den unga kroppen.

Varför har tjejer en försening

Menstruationscykeln blir mer eller mindre regelbunden först efter två år. Men om det uppstår oregelbundna perioder, till exempel, förseningen med ett negativt test konstant når 60 eller fler dagar, måste du leta efter skäl. Problem uppstår vanligtvis på grund av:

 • dramatiska klimatförändringar
 • undernäring
 • förekomsten av endokrina eller infektionssjukdomar
 • hög fysisk ansträngning
 • påfrestning
 • övervikt eller undervikt
 • könsskador eller skador
 • metaboliska störningar

En populär anledning bland moderna tonårsflickor för försenad menstruation är anorexi. En sådan nervös sjukdom uppstår med brist på vikt, när en tjej tror att något ätat stycke kommer att förvandla henne till en ful fet kvinna. Alkohol och promiskuösa samlag leder också till långa förseningar i månadscykeln. Efter förseningar uppstår vanligtvis tunga perioder med kraftigt blodförlust smärtsamt..

Hygien

Hygien under menstruationen bör vara särskilt noggrann. Detta krav är motiverat inte bara av förekomsten av en obehaglig lukt i sekreten, utan framför allt genom att bevara flickans intima hälsa. En intim dusch behövs oftare än vanligt. Det vore också trevligt att ta hand om speciella tvättmedel, eftersom vanlig tvål inte är det bästa sättet för intim hygien: den torkar till och med ut huden, som redan utsätts för överdriven friktion på grund av bärande kuddar.

Det rekommenderas inte att ta ett bad i dessa dagar, eftersom kranvatten innehåller många patogena mikroorganismer och livmoderhalsen är öppen. Detta gör det lättare för dem att komma in, och då är infektion oundviklig. Dessutom kommer varmt vatten att leda till ökad blödning, vilket kommer att påverka det allmänna tillståndet negativt. Det är bättre att tvätta 3-4 gånger om dagen under varmt vatten, och om detta inte är möjligt bör du köpa speciella våtservetter för intim hygien.

Video: allt du behöver veta om din period

Om du just har börjat din period, men inte har en vanlig menstruationscykel - oroa dig inte, efter ett tag kommer den att återgå till det normala. Vilka är de första menstruationsperioderna hos flickor, och i vilka fall, om de är frånvarande, måste du se en läkare, se videorapporten med specialister. Ta också reda på varför menstruationen går två gånger i månaden.

De första menstruationsperioderna hos flickor, symptom, hur länge

Den första menstruationen hos flickor, vetenskapligt kallad menarche, är en spännande period. Just nu är bristen på kunskap på detta område alarmerande. Enkla frågor uppstår, och de behöver svar. Hur man förstår att "gäster kommer fram till en röd bil", vilka är symptomen, vad du behöver för att kunna göra före och under menstruationen, vad är varaktigheten och så vidare. Nu kommer vi att försöka svara på dessa frågor..

De första menstruationsdagarna hos tonårsflickor

Som regel förekommer de hos ungdomar från 11 till 14 år. Men varje organism är individuell. Processerna i olika organismer är inte desamma. Detta leder till det faktum att någon börjar på 10 eller 11 år gammal och någon senare, vid 15. Det påverkar mycket. Vikt, aktivitet, livsstil, mat, klimat och mer. Denna händelse visar att kroppens reproduktionsfunktion är redo för reproduktion. Oroa dig inte, allt har sin tid. Men ingen kan hindra dig från att prata om detta med din mamma eller konsultera en läkare - en barngynekolog.

Hur man förstår att din första period kommer snart?

Mognadsprocessen fortsätter gradvis. 2-2,5 år innan kritiska dagar börjar visas tecken. Kroppen tar på sig mer feminina drag. Bröstkörtlarna är grova och förstorade. De blir känsliga. För närvarande är flickorna rädda för att fånga dem, pinsamma att röra, eftersom det leder till smärta.
Pubiskt och axillärt hår börjar dyka upp.
Talgkörtlarna börjar arbeta mer aktivt. Hår blir snabbt fettigt, huden blir fet, anke kan utvecklas (en inflammatorisk hudsjukdom, vanligtvis i ansiktet i form av stor akne).
Under sex månader före menstruationen börjar vita dyka upp - urladdning, vilket inte leder till klåda och obehag. De är båda mjölkiga och lätta slemhinnor.
Vid denna tidpunkt blir flickan väldigt känslomässig, tårfull, reagerar kraftigt på uppkomna situationer, tar snabbt kränkningar, blir irritabel. Detta beror på hormonella förändringar..
En till två veckor före början av menstruationen manifesteras dragande smärta i nedre del av buken. Dessa smärta förekommer utan tecken på inflammatoriska processer. För vissa visas de inte.
Under flera dagar kan lös avföring, yrsel, illamående, huvudvärk, ökad aptit och så vidare - det så kallade PMS (premenstruellt syndrom) uppstå
Bruna eller röda fläckar på dina underkläder meddelar dig om menstruationens början..

Vad man ska göra före den första menstruationen?

Det är nödvändigt att psykologiskt förbereda dig för denna händelse. Du behöver inte vara rädd för honom. Alla kvinnor gick igenom det.
Förbered och bär ett ersättningsbyxor och dyna. Början inträffar ofta i det mest oväntade ögonblicket. Du kommer inte att kunna kontrollera, fördröja eller påskynda det. Men du kan vara redo. När du märker eller känner att allt har börjat får du inte panik. Gå till damerrummet, byt kläder om det behövs. Limma dynan på rena trosor.
Om det inte finns någon packning till hands, använd en rulle toalettpapper eller vävnad. Det vill säga, ta alla improviserade medel som absorberar fukt. Kontakta gärna en sjuksköterska på din skola.
Om du märker att dina kläder är smutsiga kan du knyta en tröja, skjorta eller något annat på ditt bälte.
Om smärtan övermäter dig kan du använda en värmedyna med kallt vatten. Men överdriv det inte, kyl inte inre organ.
Du kan också använda mediciner som lindrar smärtan. Men de måste användas strikt på rekommendation av en läkare.

De första perioderna för flickor hur många dagar går?

Varaktigheten av närvaron av "vänner på den röda bilen" är också individuell. Normen är 3-7 dagar. Från månad till månad ändras dessa nummer. Menstruationscykeln varar idealiskt från 21 till 35 dagar. Hos 30% av flickorna börjar de senare ofta efter 28-30. Det är vanligtvis oregelbundet under ett par år. Det här är normalt. Kroppen är inställd. I framtiden kommer allt att anpassas. För att kontrollera och övervaka regelbundenheten rekommenderar vi att du har en kalender. Det hjälper dig att bättre navigera och förstå din kropp..

Ibland kan det finnas en situation att den andra "i dag" inte kommer på flera månader. Detta betyder inte graviditet. Oftast beror detta på emotionell, psykologisk eller fysisk stress som har fallit på en tonåring. Det kan också påverka förändringar i kosten. Kanske overdödade hon det på fysisk träning, eller blev nervös på grund av en bedömning eller första kärlek. Allt bör återgå till det normala. Men läkaren bör konsulteras i händelse av ett sådant fel så att han skulle göra en undersökning. Troligtvis kommer han inte hitta någonting, men det kommer inte att vara överflödigt.

Hur ser den första menstruationen ut hos flickor?

Vi kan säga att allt relaterat till menstruation är individuellt. Detta gäller också utseende. Processen kännetecknas av att blod dras ur slidan. Men inte bara blod utan också slemhinnan i livmodern och vaginal urladdning kommer ut.

Färgen på urladdningen kan vara röd, brun eller mörkbrun. Den hormonella bakgrunden, ärftliga funktioner kan påverka detta..

Volymen kan också variera. Den kan nå 150 ml. Om en sådan blodförlust leder till en försämring av välbefinnandet, är det bättre att samråda med specialister. Det kommer aldrig att bli överflödigt.

Standarden hos ungdomar är denna menstruation börjar med en liten mängd brun urladdning. Den andra och tredje dagen börjar blödningen och sedan minskar den. På den sjätte dagen finns det en sakrum eller en liten daub. Men detta är inte ett universalmedel.

Vad bör varna?

Du bör konsultera en gynekolog om flickans första menstruation:
Varar mycket länge, mer än sju dagar eller mer
Senast en dag eller två, dvs mindre än 3
Visades tidigare 11 eller senare 16 år
Tungt rikligt. Det vill säga du måste byta packningar oftare än efter 2 timmar.
Det är mycket akut. Flickan tappar medvetandet från smärta.

Hur som helst, om du börjar märka några avvikelser, tveka inte att konsultera en läkare. Han kommer att kontrollera efterlevnaden av dina pågående processer med din fysiologi. Han kommer att rekommendera de bästa alternativen för dig och ge råd om alla akuta problem som uppstår..

Vad betyder menstruation hos kvinnor? hon är irriterad i dag ?

Menstruation (från lat. Mensis - månad), menstruation eller reglering - en del av den kvinnliga kroppens menstruationscykel, avstötning av det funktionella lagret i endometrium (livmoderslimhinna), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln. Menstruationsblod koagulerar inte och har en mörkare färg än blodet som cirkulerar i kärlen. Detta beror på närvaron av en uppsättning enzymer i menstruationsblodet..
Menstruation förekommer vanligtvis varje månad, men det finns också icke-standardiserade perioder av menstruation. Före puberteten, under graviditeten och omedelbart efter förlossningen är menstruationen frånvarande. Tilldelningar omedelbart efter förlossningen kallas lochia och pågår flera veckor. Ibland under amning kan menstruationen vara frånvarande under en längre tid, och denna metod för graviditetsskydd, såsom metoden för amningsterminoré, bygger på denna frånvaro av menstruation [2].

Det första uppträdandet av menstruation (menarche) hos kvinnor förekommer i genomsnitt 12-14 år; (med en spridning från 9-11 år till 19-21 år). Menstruation i ett varmt klimat visas mellan 11 och 15 år av livet; i måttligt - mellan 12 och 18 år och slutligen i kylan - mellan 13 och 21 år av livet. God näring och fysiskt tillstånd påskyndar uppkomsten av menstruationsperioden; och vice versa, undernäring, överdrivet arbete och dåligt fysiskt tillstånd bromsar utseendet.

Efter den första menstruationen kan nästa vara efter 2 eller 3 månader. Med tiden fastställs menstruationscykeln och varar 28 dagar, men cykelns varaktighet från 21 till 35 dagar är normal. Endast 13% av alla kvinnor har en cykel på exakt 28 dagar. Menstruationen varar cirka 2-8 dagar. All urladdning kommer från slidan, men det kan förekomma fall när endometrieceller kommer in i andra delar av kroppen, då kommer blödning från dem.

Menopausens ålder (menstruationens upphör): normal - 40-57 år, troligen - 50-52 år. I ett tempererat klimat varar menstruationen i genomsnitt upp till 50 år, varefter menopaus inträffar; först försvinner förordningarna i flera månader, sedan dyker de upp och försvinner igen, etc. Det finns dock kvinnor som behåller menstruationen upp till 70 år. Menopaus förekommer vanligtvis senare hos kvinnor med tidig pubertet och därför är den produktiva perioden i allmänhet längre.

Menstruationscykeln är endast speciell för människor och humanoider..

Information om menstruation, menstruation eller kritiska dagar

Månadsvis menstruationscykler eller kritiska dagar för en kvinna.

Nästan varje månmånad möter en mogen kvinna kritiska dagar eller menstruationscykeln, som det ofta kallas. Så naturen förbereder en kvinna att bli mamma. Det är meningslöst att diskutera om det är bra eller dåligt, det är bekvämt eller inte att diskutera det, det finns och det kan inte ändras. Men att veta mer vad som händer med en kvinna under menstruationen är det meningsfullt, varnat - beväpnat.

Den vanliga kvinnliga cykeln (det är normalt) varar i 28 dagar, det här är bara månmånaden, så kvinnodagar kallas också måndagar.

En genomsnittlig europeisk tjej möter först menstruation vid 11-12 år, men menstruationen kan vara tidigt (från 9-10 år) eller sent (upp till 19-20 år, även om menstruationscykelens början i denna ålder kan betraktas som en avvikelse). Klimatet påverkar början av menstruationen, desto varmare är det, ju tidigare flickan "mognar", desto kallare, desto fler kvinnodagar kommer senare.

Livsstil och näring påverkar också början av menstruation, deras regelbundenhet och stabilitet. Om kosten är dålig, och flickans livsstil är skadlig (låg rörlighet, dålig ekologi, etc.), kan menstruationscykeln vara instabil (inte varje månad), detta kan leda till att menstruation och infertilitet försvinner fullständigt.

Menstruationen blir inte regelbundet omedelbart, efter första gången och fram till de kommande kritiska dagarna, kan flera månader gå, men efter ett halvt år eller ett år lägger allt sig ner och menstruationen blir regelbunden och cyklisk. Månadsperioder med ett intervall på 28 dagar kan betraktas som idealiska, men endast 13-14% av kvinnorna har sådana kvinnodagar. Normala är menstruationscykler som varar från 20 till 35 dagar. Menstruationens varaktighet varierar också från kvinna till kvinna och kan variera från 2 till 7 dagar.

Under menstruationen frigörs inte bara menstruationsblod från slidan, utan också hormonella förändringar inträffar i kvinnans kropp, i synnerhet minskas endorfininnehållet (glädjehormon), vilket kan leda till en försämring av flickans humör före menstruation och under menstruation, känslomässiga förändringar, depression och till och med psykos.

Den normala sammansättningen av menstruationsflödet är som följer: menstruationsblod, utsöndring av slemkörtlar i slidan, endometrium (död cellvävnad i slidan) och slemutsöndring av livmoderhalsens körtlar. I genomsnitt är volymen av menstruationsvätska 30-40 ml, normen kan betraktas som menstruationsvolymen i intervallet 15 till 75 ml. Om avvikelserna i volym är mindre än 10-15 ml eller mer än 75-80 ml kan detta vara ett tecken på sjukdom. Den normala färgen på menstruationsflödet anses vara rödbrun, något mörkare än venöst blod.

För kvinnor och flickor under menstruationen är det oerhört viktigt att observera personlig hygien (intim hygien). Under denna period försvagas kvinnans kropp och är mer mottagliga för olika infektionssjukdomar. För att skydda dig själv så mycket som möjligt under "smärtdagarna" måste du ta en daglig dusch och tvätta dig själv flera gånger om dagen.

Under menstruationen använder kvinnor sanitetsunderlag, tamponger eller menstruationsbägare. Nu får menstruationsmuggar mer och mer popularitet, för de kan återanvändas och kan vara 5-10 år. Menstruationskoppen orsakar inte allergier och gör att du kan göra mycket under menstruationen som flickan inte ens kunde tänka på när kvinnodagarna kom, till exempel, simma i poolen, gå till bastun, klädd i vita tunna underkläder, etc..

Vad är bekvämare att använda sanitetsdynor, tamponger eller menstruationskoppar? Du kan läsa om detta i vår jämförande granskning av personliga intima hygienprodukter..

Vad är "dessa dagar"?

"Dessa dagar", liksom "kritiska dagar", avser perioden då en flicka eller kvinna har en period. Vi kommer att berätta mer om vad denna process är och varför den händer..

Månadsvis - vad är det?

Kritiska dagar (i professionell medicinsk terminologi kallas menstruation) är den tid då blod släpps från en kvinnas vagina. Detta händer en gång i månaden och varar från 4-5 till 7-8 dagar - varje kvinna har en annan.

Menstruation inträffar på grund av att det övre skiktet av livmodervävnad separeras. Detta händer varje månad om kvinnan inte är gravid. Om hon är på plats stannar de kritiska dagarna och börjar igen bara en tid efter födseln.

Den första menstruationen hos flickor börjar i åldern 9 till 15-16 år. Termen beror på många parametrar: ärftlighet, strukturella egenskaper hos kroppen, kroppens hälsostatus och till och med vikt. Vanligtvis förekommer menstruation för fulla flickor tidigare än för tunnare kamrater.

Hur är dina perioder?

Vanligtvis börjar allt med liten fläckning. Mer riklig blödning inträffar under den andra eller tredje dagen. Och från och med den fjärde dagen, blir urladdningen mindre och mindre tills de slutar helt.

Det finns något som en "menstruationscykel" - det är tiden från den första dagen i en period till den första dagen på nästa. Cykelns längd, enligt normerna, är 21-30 dagar, beroende på olika parametrar: en kvinnas hälsa, hennes kroppsegenskaper, yttre faktorer. Den 21: e eller till exempel den 26: e dagen i varje månad börjar en kvinna kritiska dagar.

Som regel upplever många kvinnor under denna period (särskilt de första dagarna) smärta (båda knappt märkbara, så starka) i nedre del av buken. De kan ha huvudvärk, en kvinna kan känna sig sjuk, hon kan ha dåligt humör, ökad irritabilitet. Allt detta är förknippat med de biologiska processer som sker under menstruation i kroppen. I slutet av kritiska dagar försvinner obehagliga symtom.

Hygien under menstruationen

Med vad dessa dagar är och hur de flyter, räknade vi ut. Nu erbjuder vi att lära dig att följa hygienreglerna under menstruationen, liksom vad som kan och inte kan göras i dessa dagar.

Så för att skydda kläder från blod, använd speciella kuddar och tamponger. Packningar på grund av den klibbiga basen och ”vingarna” är fästa på underkläder och tamponger sätts in i slidan. Unga flickor är bättre på att använda kuddar, eftersom tamponger kräver viss skicklighet..

Beroende på blödningens intensitet kan du välja kuddar / tamponger för ett eller annat antal droppar. Så 2-3 droppar räcker för måttlig blödning och 5-6 droppar för kraftig blödning. Det finns också nattkuddar - de ger maximalt skydd för kläder och sängkläder från förorening under sömnen.

Det är också mycket viktigt att tvätta 2-3 gånger om dagen under kritiska dagar för att hålla det intima området rent..

När det gäller de olika aktiviteterna i dag bör kvinnor undvika:

 • Besök i bad och bastu, solbränna - blödningar kan öka från förhöjda temperaturer.
 • Pool (om du använder en packning). Om du använder en vattpinne, är en liten simtur ganska acceptabel. Efter detta måste du byta vattpinnen eller byta ut den med en packning.
 • Sporthall. Intensiv sportträning under menstruationen är oönskad, men måttliga eller lätta övningar är acceptabla. Du bör också undvika övningar där höfterna är ovanför huvudet, till exempel övningar "björk".

Första perioden.

Den första menstruationen är en av de viktigaste händelserna i varje flickas liv. När detta händer är en tjej överväldigad av ett stort antal alla slags känslor, som med ord är mycket svåra att förmedla. Det är troligt att hundratusentals tankar kan svärma i huvudet på en gång, men detta är inte en anledning till oro. För närvarande bör du förstå att när din period börjar blir du verkligen vuxen och du måste förbereda dig för detta evenemang. Du ska inte anstränga dig och vara ledsen just nu, och oavsett vilken tid och när den första menstruationen kommer, måste du komma ihåg att detta är en normal process i utvecklingen av den kvinnliga kroppen, tack vare honom kan flickan bli mamma.

Första dagen i menstruationen.

Den första dagen i din period är den dag du märker de första dropparna av blod på dina underkläder. Vanligtvis är menstruationens varaktighet hos flickor, flickor och kvinnor 3 till 7 dagar. De första perioderna i livet anses vara de mest smärtsamma och de är de mest rikliga. Med tiden minskar både smärtan och mängden urladdning. Under de sista dagarna av menstruationen finns det nästan inget blod och smärta känns inte alls.

Varaktigheten av den första menstruationscykeln (tiden från början av en till början av en annan blödning) är individuell för varje flicka. I genomsnitt varar det 28 dagar, men olika flickor kan ha en cykellängd på 21 och 35 dagar, det beror på kroppens struktur. Dessutom kan cykelns varaktighet ändras under påverkan av olika faktorer, till exempel stress, med klimatförändringar under vårmånaderna.

De första dagarna av menstruation.

De första dagarna av menstruation är de svåraste dagarna för hela menstruationstiden, eftersom de orsakar mest obehag. I de flesta fall börjar menstruationen med små fläckar med ljusbrun färg eller några droppar blod. Färgen på fläckarna kan vara helt annorlunda för olika människor och den kan variera från cykeldagen. Menstruationsblod har ofta en röd, brun eller till och med mörkbrun nyans. Under de första dagarna av menstruationen kan utflödet skilja sig från andra dagar, eftersom de inte bara består av blod, utan också av skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), samt vaginal urladdning.

Oftast släpper inte de första dagarna av menstruationen (särskilt vid första tiderna) mycket blod. Men det kan vara så att din ansvarsfrihet kommer att vara riklig från första gången. I alla fall - oroa dig inte, eftersom det är ganska normalt!

Du kommer att kunna förstå att dina perioder börjar snart ett par dagar innan de börjar. För närvarande kan det uppstå ritningsvärk eller helt enkelt konstiga känslor i nedre del av buken. Nästan alla vuxna kvinnor känner dessa känslor och kallas - premenstruellt syndrom (PMS). Hos unga flickor och flickor manifesteras premenstruellt syndrom huvudsakligen av följande symtom:

 • ofta humörsvängningar;
 • ökad irritabilitet och melankoli;
 • svaghet och apati.

PMS kan vara ganska ljus, eller det kan vara att du inte ens märker det. I vilket fall som helst är det tilldelningen av blod som är huvudtecknet för den första menstruationen, eftersom de visas exakt under de första dagarna av menstruationen. Och inte nödvändigtvis kommer du att uppleva smärta under de första dagarna. Hos vissa flickor orsakar menstruation aldrig smärta, och då kan du ta reda på hur menstruationen börjar bara enligt schemat och direkt från de första blodfläckarna. Ibland, istället för smärta, kan bara en obehaglig värkande känsla i nedre del av buken vara närvarande. Smärta ärvs, så de första och sannolikt följande månaderna kommer att vara ungefär samma som din mammas känslor, dvs närvaron av smärta, intensiteten och arten av urladdningen.

De första tecknen på menstruation.

De första tecknen på menstruation är vad du kan förstå att menstruationen redan har börjat eller kommer att börja snart. Den första menstruationen börjar vanligtvis hos flickor i ungefär samma ålder, men det kan förekomma avvikelser och detta är normalt. Det beror på många faktorer:

 • Ärftlighet. Ju tidigare perioden gick med modern, desto mer troligt var deras utseende i samma period med sin dotter;
 • Nationalitet. Södern mognar tidigare;
 • Tidigare sjukdomar, vissa av dem kan bromsa fysisk utveckling;
 • Livsstil och näring;
 • Kroppstyp, fysisk utveckling.

Förutom den ungefärliga åldern när menstruationen börjar finns det andra faktorer som du kan se när du förstår att du snart måste möta detta. De kan börja märkas även 2 år före menstruationens början..

Så, de första tecknen på menstruation på de fysiska förändringarna av flickan:

 • Figuren blir mer feminin, dvs mjölkkörtlarna förstoras, höfterna är bredare;
 • Armpit och könshår börjar växa;
 • Talgkörtlarna börjar arbeta mer intensivt, så att hud och hår blir fetare, finnar syns i ansiktet, bröstet, ryggen.

Om din mamma är ganska uppmärksam, kommer hon att märka förändringar i din kropp och kropp och varnar dig före menstruationens början.

De första tecknen på menstruation enligt förändringar i kroppen och sekret:

 • Typen av vaginal urladdning förändras - de blir tätare. Men här är det värt att inte förväxla utsöndringen av en frisk flicka med slemet som uppstår med inflammation. Normalt urladdning bör vara transparent eller luktfri mjölkaktig;
 • Värkande i nedre del av buken. Utöver det kan huvudvärk uppstå, utan uppenbar orsak och trötthet;
 • PMS. Kritiska dagar hos ungdomar skiljer sig inte känslomässigt mycket från vuxna flickor och kvinnor. Precis igår kan en glad och glad tjej innan de första kritiska dagarna bli arg, rörande, humörig. Eller den andra sidan: apati och dåsighet kan uppstå.

Om flickan tog form, de sekundära sexuella kännetecknen framträdde tydligare och de listade omständigheterna noterades, kan vi utan tvekan förvänta oss en tidig ankomst av menstruation.

19 mystiska saker som händer i den kvinnliga kroppen varje månad, och vi vet inte om det

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

I en kvinnas kropp produceras hormoner östrogen och progesteron i olika mängder. De är ansvariga för hudutslag, dåligt humör och smärta under menstruationen. På grund av dem växer till och med vår hjärna något varje månad och minskar sedan.

Bright Side har studerat vetenskaplig forskning och är nu redo att dela med dig information om vilken cykeldag kvinnor ska gå på datum och när det är vettigt att be chefen om en ökning.

1: a-5: e dagar: blod kan komma var som helst

 • Cykeln börjar den första dagen i din period. Livmodern för närvarande blir av med ett odödligt ägg, och kroppen producerar en enorm mängd av hormonet prostoglandin, som vi är skyldiga att dra i smärta i magen och nedre delen av ryggen.
 • Vissa kvinnor har näsblödningar, kapillärer i ögonen spricker eller färska sår som strömmar blod. Detta kallas vicarious eller ytterligare menstruation. I allmänhet tros det att det inte finns någon plats på kroppen från vilken menstruationen inte kunde gå. Som regel händer detta eftersom blodtrycket i kroppen stiger över det normala - kapillärerna sväller och brister..
 • Akne försvinner och fet fet hud minskar märkbart. Parallellt visas en inte så trevlig effekt: huden blir extremt känslig.
 • Det finns lite östrogen i blodet i början av cykeln, så många kvinnor känner en brist på energi och blir trötta mer och snabbare än vanligt.
 • Blodproppar kan förekomma i urladdningen (resultatet av koagulation) - det är så kroppen försöker skydda sig mot överdriven blödning.
 • Mot slutet av menstruationen oxiderar det gamla blodet som samlats i livmodern och ändrar färg: en ljusbrun blir mörkbrun från ljusröd.

6-13 dagar: den bästa tiden att chatta med människor

 • Östrogennivån stiger - en kvinna känner av en kraftig kraft och aktivitet.
 • Det blir lättare att kommunicera med andra människor och förbättra orienteringen i rymden. Det antas också att kvinnor omedelbart efter menstruationen är mest empatiska och kan akut känna vilka känslor andra upplever..
 • Ett nytt ägg utvecklas i äggstockarna i dag, och kroppen börjar förbereda sig för en möjlig befruktning.

14-15: e dag: vid denna tid är kvinnan vackrast

 • Ägget har mognat och går mot livmodern i väntan på befruktning. Processen varar inte mer än två dagar, och östrogennivån är just nu på topp.
 • Kvinnan blir särskilt vacker: huden är slät, matt, sammet. Parallellt med detta når libido maximalt.
 • På grund av den höga koncentrationen av östrogen förbättras det så kallade procedurminnet när en person utför en åtgärd baserad på tidigare erfarenheter, men inte inser detta. Som ett resultat utförs många åtgärder på maskinen.
 • Processminnet fungerar i motsatt riktning: allt du gör under ägglossningen skjuts upp till subkortet. Därför anses den här tiden vara en av de bästa för att öva vissa färdigheter, till exempel att köra bil eller lära sig språk.
 • Östrogen påverkar aktivt hippocampus, som är involverad i lagring av minnen. Det är detta hjärnområde som växer i storlek varje månad..

Hormoner agerar också på amygdala i hjärnan, som ansvarar för att behandla känslor, särskilt rädsla. När koncentrationen av östrogen i blodet når sin topp fattar kvinnan de bästa besluten i kritiska situationer.

16-28: e dag: alla processer i kroppen saknar

 • Ägget lämnade follikeln och en gul kropp bildades på sin plats - detta är en tillfällig körtel som utsöndrar progesteron. På grund av detta hormon bromsar alla processer i kroppen. Många kvinnor har svullnad. Kanske beteendet hos små pustlar på grund av att huden blir fetare. Ju närmare den första dagen av cykeln, desto ljusare kommer dessa tecken att visas.
 • Libido minskar, och i all sin härlighet visar premenstruellt syndrom sig. Bröstet blir känsligare..
 • Östrogennivån sjunker gradvis och når ett minimum vid slutet av cykeln. Detta hormon hjälper till att hantera rädsla, så ångesten ökar ofta i för- och menstruationsperioderna. I allmänhet, på grund av det hormonella "spelet", kan det vara svårare att kontrollera känslor innan menstruationen..
 • Om befruktning inte inträffar förstörs corpus luteum och en ny cykel börjar..

Naturligtvis är allt individuellt: någon upplever inte alls en förändring i humör och andra saker, medan andra bokstavligen faller ut ur ett bråk i flera dagar. Och din cykel har unika funktioner?

Kritiska dagar: Allt du ville fråga

Hur du organiserar ditt liv för att hantera problem i olika perioder av cykeln och förhindra komplikationer, rekommenderar Tatyana Ivanovna MISHUTINA, chef för kvinnokonsultation vid stadens poliklinik nr 89 i Moskva.

- Tatyana Ivanovna, vissa kvinnor tror att det på kritiska dagar är bäst att ligga hela dagen, medan andra går på gymmet och vill alltid hålla sig aktiva och i form. Vem har rätt?

- Gynekologer rekommenderar inte av misstag att man under menstruationen undviker intensiv fysisk aktivitet. Vissa experter tror att detta kan vara orsaken till allvarliga sjukdomar i det kvinnliga könsorganet. Därför är gym, aerobics och formningskurser, ett besök i poolen på kritiska dagar bättre att avbryta. Du förlorar inte din kondition på några dagar, men du kan skada dig själv. Av samma anledning rekommenderar läkare att man lämnar intima relationer under kritiska dagar..

Under menstruationen, särskilt när blödningen är riklig, är det bättre att ge dig själv en paus. Detta betyder inte att du behöver spendera hela dagen i soffan, men allmän städning, viktlyft, livsmedelsaffär under en vecka, aktiv utveckling av en sommarstuga bör skjutas upp till senare. En liten morgengymnastik i tio till femton minuter kan göras genom att eliminera övningarna som tränar magpressen.

På eftermiddagen kan du försöka ligga i en halvtimme - en timme om det finns en sådan möjlighet. Istället för att spendera kvällen framför TV: n är det bättre att gå i säng tidigt. Dessutom är kvinnans behov av sömn i dessa dagar verkligen större än vanligt. På kritiska dagar är det bättre att inte fatta ansvarsfulla beslut, inte att delta i aktiviteter som kräver betydande känslomässig stress från dig. Det är klokare att utveckla en skyddande och skonsam regim för dig själv idag..

- Vilka avvikelser från de vanliga funktionerna i cykeln bör varna?

- Om menstruationen är för smärtsam, glöm inte att uppmärksamma din gynekolog. Ta en tablett med no-shpa två till tre gånger om dagen för att hjälpa dig själv på kritiska dagar. Du kan använda baralgin, spazmalgon.

Måste orsaka ångest och mycket tung menstruation. Varje kvinna har sin egen norm. Men om du plötsligt började använda fler packningar eller behövde fler hygroskopiska, markerade "Super" - kan detta också indikera allvarliga problem i kroppen. Överflödig och smärtsam menstruation är ett tillfälle för ett oplanerat besök hos en gynekolog.

- Är det möjligt att minska urvalet och om du vill göra det?

- Du bör inte "förskriva" hemostatiska örter på egen hand. Men om du är utanför staden eller om det inte finns något sätt att omedelbart konsultera en läkare, kan du använda infusionerna av en herde påse, nässlor. Och konsultera sedan med din läkare om detta.

- Om något lätt urladdning fortsätter efter menstruationens slut är detta normalt?

- Brunaktig ansvarsfrihet efter menstruation kan indikera allvarliga kränkningar i kvinnokroppen, vilket bara en läkare kan ta reda på efter ytterligare undersökningar.

- Under kritiska dagar går en stor mängd blod förlorad, och med det järn, kalcium och andra ämnen som är nödvändiga för kroppen. Finns det något sätt att kompensera för denna förlust?

- Halten av hemoglobin under menstruationen sjunker verkligen, även om den gradvis återhämtar sig. Vissa forskare tror att denna naturliga mekanism till och med kan orsaka kvinnor att ha en längre livslängd än män. Men du kan hjälpa kroppen lite genom att anpassa din diet: efter menstruation, inför fler livsmedel som innehåller järn och kalcium i din kost - det här är Antonov-äpplen, nötter, bovete, granatäpplen och färska kötträtter. Du kan ta multivitaminer med järn, Vitrum-kalcium - vissa kvinnor behöver helt enkelt detta läkemedel.

- Vi fortsätter turnén på cykeln. Perioden efter menstruationen kan betraktas som lugn och problemfri.?

- Relativt. Och just nu måste du planera ett gynekologbesök direkt efter menstruationens slut. Senast den 11: e dagen av cykeln kommer det att vara mer praktiskt för läkaren att undersöka bröstet, eftersom det under denna period är i ett relativt "lugnt" tillstånd.

Två veckor efter menstruationens början sker dock ägglossning. För många kvinnor är detta också en svår period. Ibland känner de smärta i nedre del av buken, de blir lätt trötta. Det är tillrådligt att tillbringa denna period utan för mycket stress. Du kan ta krampläkemedel just nu: no-shpu, spasmalgon. Diuretiska örter hjälper - björnbär, njurte, lingonbärblad.

Om smärtan återkommer regelbundet måste du kontrollera ditt tillstånd hos en läkare vid ägglossningen. För att se till att allt är i ordning måste du göra en ultraljud. Om det visar sig att äggstocken är förstorad är detta inte en patologi. Men det kan finnas andra störningar, till exempel en cysta, som deklarerar sig exakt under denna period. Det händer också att vid ägglossningen har en kvinna liten fläck. Det är möjligt att detta inte är en patologi. Eventuella kränkningar av livmoderns endometrium bör emellertid uteslutas. Därför bör läkaren förskriva hormonella läkemedel som förhindrar ägglossning i flera månader. Om det inte finns några sekret när du tar droger bör du inte oroa dig. Om de fortsätter är det tillrådligt att utföra en diagnostisk curettage eller hysteroskopi, undersökning av livmodern.

- Ägglossningen har gått, tiden närmar sig när många är oroliga för premenstruellt syndrom. Hur kan detta tillstånd lindras??

- Cirka en vecka före menstruationen börjar en kvinna känna sig svag, alltför spännande, sårbar, irritabel, hennes humör förändras ständigt. Alla dessa tecken på premenstruellt syndrom kan mildras om du aktivt deltar i fysisk träning, besöker gymmet och poolen och gör kall dusch. Kort sagt, här är en grön gata för en aktiv livsstil. Se till att ge dig en god djup sömn, helst med ett öppet fönster. Ta en liten promenad i frisk luft. Det är användbart att ta diuretika. Detta kan vara bearberry och fytolysin. Lätt matsmältbara rätter bör finnas i din diet just nu, det är användbart att ersätta kött med soja, andra vegetabiliska proteiner.

Det är också viktigt att rabattera ditt instabila känslomässiga tillstånd just nu. Ta inte viktiga beslut, sortera inte saker med nära och kära. Det är tillrådligt att ta infusion av valerian eller morwort varje dag, morgon och kväll, en lugnande samling på natten.

Allt detta gäller de normala sensationerna hos en kvinna före menstruationen. Om några allvarligare symtom uppträder: svår smärta, överdriven svullnad i bröstet, behöver du inte försöka hantera problemen på egen hand. Frågan om vilken behandling som hjälper dig bör avgöras av en specialist. Detsamma gäller läkemedel som hjälper i detta tillstånd - till exempel Remens och andra.

Vi kom faktiskt till slutet av menstruationscykeln. Det återstår att säga bara om dess normala varaktighet. I genomsnitt anses det vara 28 - 30 dagar. Men för varje kvinna är denna period individuell. Hon måste se till att cykeltiden inte avviker starkt från hennes "personliga" norm..

- Vad och hur kan påverka cykelns varaktighet och regelbundenhet, så att detta blir en oro?

- Om cykeln "gick vilseled" i tre eller fyra dagar i en eller annan riktning på grund av att du var väldigt nervös, hamnade i en annan klimatzon eller under ovanliga förhållanden för dig, upplevde någon form av stress, gick till ett bad eller bastu eller upphöjde något tungt - sådana avvikelser är möjliga. Trots att naturligtvis sådana situationer bäst undviks..

Men om det skedde en förkortning eller förlängning av cykeln under en period av cirka en vecka, förutom detta upprepas från månad till månad - detta är en alarmerande signal. Du måste professionellt förstå vad som är orsaken till sådana skift. Ibland indikerar de allvarliga avvikelser i den kvinnliga kroppen..

- Vad är bättre att använda - kuddar eller tamponger?

- Även om Center for Obstetrics, Gynecology and Perinatology rekommenderar båda, låt mig uttrycka min åsikt. Tamponger som absorberar menstruationsblod blir något som en termostat i kroppen. De ackumulerar bakterier som kan orsaka inflammatoriska sjukdomar. Tamponger är enligt min mening lämpliga att använda i slutet av menstruationen, när urladdningen redan är knapp, och inte så länge. Till exempel när en kvinna är på semester och vill simma igen i havet eller poolen.

När det gäller packningar rekommenderar jag inte att du sparar dem. De borde vara bekväma och rätt för dig. Vissa kvinnor försöker köpa mer voluminösa kuddar för att byta dem mindre ofta. Det här är helt fel. Packningar bör ändras när de används. Det är bekvämt att även ha packningar av olika slag att använda beroende på mängden urladdning. En stor hygroskopisk dyna kan lämnas över natten under de första dagarna när menstruationen är särskilt riklig.

- Är det viktigt vilken typ av underkläder en kvinna använder på kritiska dagar?

- Självklart. Det är bättre att överge syntetmaterial åtminstone tillfälligt och föredra inte bara linne utan, vilket är mycket viktigt för kläder tillverkade av naturfibrer.

Alina KOSTINA
"Kvinnors hälsa"

Bädda in "Pravda.Ru" i din informationsström om du vill få operativa kommentarer och nyheter:

Lägg till Pravda.Ru till dina källor i Yandex.News eller News.Google

Vi är också glada över att se dig i våra samhällen på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Sex under menstruationen - inte i något fall. De ställde gynekologen skamliga frågor om "dessa dagar"

För många flickor börjar menstruationen som en bult från det blå. Av många skäl: till exempel, i skolan pratar de inte om det som en del av en biologikurs (det beror allt på läraren), och anatomin sker i klass 9, då menstruationen kan börja i flera år. Mamma missar alltför ofta detta ögonblick i vår uppväxt. Som ett resultat samlas en miljon frågor: det verkar som om du behöver information om menstruation, och det är synd att erkänna att du inte vet det, även om du redan är 16 år.

LADY.TUT.BY pratar med en obstetriker-gynekolog, projektledare för MAMA PRO och bloggförfattaren Diana Mardas.

Varför behöver jag månatliga perioder och vad som händer när de börjar?

Menstruation behövs så att den kvinnliga kroppen går igenom en viss cykel. Detta är relativt sett förnyelsen av kroppen - just på grund av att kritiska dagar kommer.

Faktum är att alla tillstånd i kroppen under cykeln behövs för att förbereda flickan för graviditet. Varje månad börjar endometriet att bildas inuti livmodern. Detta är något som mjukvävnad - en "matta", på vilken det då är bekvämt att "landa" ett ägg. Det vill säga, i början av cykeln bygger endometrium upp, sedan ägglossning inträffar, när ägget "hoppar" ut ur äggstocken för att möta spermierna. Om mötet ägde rum landar de på denna stora "matta" från endometriet, där graviditet bekvämt uppstår och utvecklas. Därför väntar kroppen varje månad på att den inträffar..

Och om mötet inte ägde rum? Så vi behöver inte en "matta". Det avvisas helt enkelt av kroppen och går utanför. Detta är perioden.

Under menstruationscykeln genomgår inte bara livmodern utan även andra organ förändringar. Våra hormonella förändringar påverkar till och med hjärt- och nervsystemet - till och med hjärnan.

Således förbereder menstruationscykeln en flicka för graviditet varje månad, inklusive med hjälp av "hormonell laddning".

Jag startade dem mycket tidigt: 11 år gammal. Det här är normalt?

Gynekologer anser nu 12-14 år att vara en villkorad norm för början av kritiska dagar. Men plus eller minus per år är också en helt normal bild. Så menstruation vid 11 år är inte en katastrof.

Mamma och dotter måste diskutera varför och varför kritiska dagar uppstår. Men allt oftare händer det så här: mamma påminner om den ålder då hon började ha sin period: "Ja, hon måste ha varit omkring 15 år. Och min dotter är bara 11 år - ja, där hon fortfarande är ett barn! Hon måste spela dockor ”.

Men nu har en viss förändring skett i naturen: det är ett faktum - menstruationen börjar hos flickor tidigare än för många år sedan.

Så om din mor inte hade tid att prata med dig, tror inte att problemet är hennes likgiltighet eller din "felaktighet". Troligtvis hade du bara inte tid att orientera dig.

Varför hände det?

Det finns flera hypoteser. En av dem är att näring och miljö påverkar flickans hälsa. Till exempel brukade människor konsumera mindre mat med lång hållbarhet och odlas på hormoninnehållande ämnen..

Det finns psykologiska funktioner. Hos moderna barn, inte bara tidig pubertet, utan också tidig utveckling i allmänhet. Det visar sig vad våra föräldrar kämpade för och fick det. Nu klarar barn på 2-3 år enkelt med mobiltelefoner! Det brukade vara svårt för tonåringar att hantera sådana prylar klockan 14. Du måste bara vara beredd på detta. Det är allt.

Och hur förstår naturen i allmänhet att det redan är ”tid”?

Det finns en välkänd teori, som sedan bevisades av ett antal vetenskapliga studier. Sammanfattningen är att kroppen beräknar mängden fettvävnad i flickans kropp. Denna vävnad är ansvarig för syntesen av det "kvinnliga" hormonet östrogen. Så fort procentandelen fett och östrogen som produceras av det samlas till en viss nivå, vilket gör att du kan starta det hormonella systemet, händer allt.

Du kan till och med förutsäga när exakt menstruationen kommer att börja. Här är en lista över några av de tecken som indikerar puberteten (och därför den överhängande starten av menstruationscykler):

 • hår förekommer i ljumsken och armhålorna;
 • kroppsviktförändringar;
 • armar och ben växer kraftigt;
 • ofta oljigt hår (tidigare tvättat en gång i veckan, men nu är det nödvändigt nästan varje dag);
 • utslag i T-zonen, underarmar och axlar (det här är de mest hormonberoende kroppsdelarna).
Foto: burst.shopify.com

Om du är dotterens mamma (eller planerar att bli henne i framtiden), se till att hålla ett öga på barnet. "Symtom" ovan sammanfaller? Med förtroende kan vi säga att snart måste du vänta på din period. Det är mycket viktigt att förklara för flickan att detta inte är nödvändigt att vara rädd för. I barndomen har vi en stereotyp: blod är dåligt, det är trauma och sjukdom. Och om flickan inte är psykologiskt förberedd kan du i framtiden få en rädsla för gynekologer och till och med utveckla en rädsla för döden.

Ett ledsen tillägg: de första perioderna kommer omedelbart med alla sina "uppsättningar" av chips. Till exempel kan din mage börja skada precis före den första cykeln..

Det är klart :( Men varför, före eller under menstruationen, gör ont i magen?

Som vi redan sa, om graviditet inte inträffade, måste det vuxna endometriumet gå ut. Han gör det - i form av blod.

Livmoderhalsen är ganska stängd och representerar en smal kanal genom vilken det är svårt att pressa igenom själva blodet. Men livmodern är också en muskel, så den sammandras och gör ett försök att pressa ut detta blod. Följaktligen kan ett organ med sin vägg överföra angränsande fartyg, nerver. Det är på grund av att flickan känner smärta. En liknande mekanism fungerar förresten under slagsmål. Detta är det första skälet till att magen kan skada..

Det andra skälet är prostaglandiner (hormonliknande ämnen som produceras före menstruationen). Vissa människor producerar få av dem, medan andra producerar en hypernormal. I det senare fallet kommer smärtnivån att vara högre, eftersom ämnen ökar vår känslighet. Det är omöjligt att förutsäga produktionen av prostaglandiner - detta ärvs. Därför, om din mor till och med förlorade medvetandet under menstruationen, med en hög grad av sannolikhet var du också "lycklig".

Det finns fall när livmodern lutas framåt eller bakåt - detta är den tredje faktorn som påverkar menstruationssmärtan. När allt kommer omkring måste blod inte bara klättra genom livmoderhalsen utan också för att övervinna en viss vinkel. Och det gör tillräckligt ont.

Ett intressant faktum: om du har smärta av den tredje anledningen, bör de efter den första födelsen försvinna, eftersom livmodern är i linje. Ett sådant liv hack.

Gynekologer säger att smärta under menstruationen är normal. Men jag har inga normer! Jag kan inte arbeta och studera normalt. Hur man är?

Var och en har sin egen smärttröskel: någon kan lätt uthärda sex på en tio-punkts skala, och någon är redan galen på de tre bästa. Det är väldigt individuellt. Det viktigaste är att välja rätt metod för hjälp i varje fall.

Till exempel, om livmodern inte avvisas, men de kritiska dagarna är väldigt smärtsamma (dessutom både för mamma, mormor och moster), antar vi med stor sannolikhet att det här är prostaglandiner. Hur hanterar du dem? När menstruationen redan börjat är den värdelös. Det är viktigt att du får ett läkemedel - ett slags icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel. De förekommer i rektal suppositorier och i tabletter, men i suppositorier är det bättre: det är mer effektivt. Gynekologen utser en dag före den förväntade starten av menstruationen - och smärtnivån kommer att bli helt tållig.

Om detta beror på livmoderns avvikelse kan du här använda logik. Livmodern lutade tillbaka? Så det blir lättare att ligga på magen. Och vice versa. Många flickor tar instinktivt rätt position för sig själva, utan att ens tänka. Vissa applicerar också intuitivt något varmt på magen: detta, som vi har sagt, lindrar spasm. Narkosmedel kämpar bra med kramp - samma drotaverine.

När du behöver ta ett bedövningsmedel, bestäm själv. Men kom ihåg: i den moderna världen finns det redan säkra smärtstillande medel som du kan ta och lätt befria dig från plåga. Ibland kan mödrar eller kvinnor i den äldre generationen säga: ”Var tålamod! Jag tål, och du kommer att lida. ” Men heroism är inte nödvändigt: varför?

Det är bäst att gå till gynekologen - han kommer att utveckla ett personligt system för att hantera menstruationssmärta.

Dessutom finns det ibland ”lugna” cykler, när det nästan inte är smärta. Varför?

Det beror på många faktorer. Från stress, till exempel när, utöver början av menstruationscykeln, så många problem har samlats i ditt liv. Mat påverkar igen: från något “fel” i magen kan det vara svullnad. På vissa månader kan ”mattan” från endometrium vara större och svårare, och på några månader - mindre.

Även tid på året kan påverka menstruationens ömhet! Enligt fysikens lagar lindrar värme spasm, så det är inte förvånande om en av oss lider perioder på sommaren mycket mindre smärtsamt än på vintern.

Cykeln är också oregelbunden: den börjar tre dagar tidigare, sedan tre dagar senare... Måste jag oroa mig??

Observera att de första 3-4 månaderna efter den första menstruationens start i allmänhet är det omöjligt att prata om någon regelbundenhet. Bildningen av cykeln pågår, och det är normalt att den är störd. Bara sex månader senare kan du bedöma menstruationens regelbundenhet.

Det finns en villkorad norm för cykelns varaktighet: den är 21–35 dagar. Det är viktigt att du har samma takt varje månad. Det vill säga, perioderna gick, nästa - efter 21 dagar, den tredje - igen efter 21... Då är detta normalt. Så du har en kort cykel. Men det är dåligt när en månad cykeln varar 21 dagar, sedan 28, sedan igen 21 och sedan 34. Detta är ett cykelfel - det är värt att rådfråga med en gynekolog.

Menstruationens varaktighet är från två till fem dagar. Någon kan ha sex - det beror på hur hårt livmodern skjuter in innehållet.

Jag är trött på att "skaka" på grund av menstruationens regelbundenhet. Vid vilken ålder kan hormonella preventivmedel tas??

Det mest obehagliga som kan hända med din kropp när du redan är över 16 år och har ett sexliv är abort. Därför förespråkar alla barnläkare-gynekolog att kompetent preventivmedel är närvarande.

Valet av det första läkemedlet är mycket viktigt, så du måste definitivt göra detta med en specialist och gå igenom flera undersökningar. Bland dem ultraljud i bukhålan, ett biokemiskt blodprov. Kom ihåg: även det mest perfekta läkemedlet kan vara lämpligt för en person, men inte för en annan. Därför är det så viktigt att välja preventivmedel med en läkare..

Du bör inte vara rädd för piller heller: nu finns det många läkemedel med ett lågt hormoninnehåll, såväl som specialdesignade för tonåringar. Stereotyper om att sådan preventivmedel är skadlig är inte längre giltiga. I dag har vi att göra med moderna och högkvalitativa läkemedel..

Ändå, om du inte har ett sexuellt liv, men bara tror att kritiska dagar interfererar, jag vill dricka hormonella preventivmedel kontinuerligt, bör detta aldrig göras. Under 18 år bör det finnas tydliga indikationer för att ta hormonpiller (dessa inkluderar ett antal gynekologiska sjukdomar).

Hur använder man tamponger på ett säkert sätt? Och är det möjligt att sova med dem?

Gynekologer stöder inte kärleken till tamponger. Vi älskar packningar. Fortfarande, vad som ska lämna kroppen, bör inte dröja kvar i det under lång tid. Av samma anledning, var inte fanatisk för menstruationsskålar som har blivit fashionabla..

Blod är en utmärkt miljö för mikroorganismer, de försöker direkt bosätta sig i det. Och om detta händer kan komplikationer vara allvarliga - till och med erosion av livmoderhalsen och endometrios. Därför, om du inte kan använda en vattpinne och ersätta den med en packning, gör det. Det är viktigt.

Packningar har ett icke uppenbart plus: de är vana vid hygien. Du skulle vilja byta packning oftare, men vi ser inte tampongen, så vi glömmer ofta att byta ut den efter de rekommenderade tre till fyra timmarna (varje gång du går på toaletten).

Om du fortfarande har en fråga om en tampong (till exempel måste du gå på träning), välj sedan speciella för tonåringar. De skiljer sig åt i antal droppar (det finns inte många) och deras anordning, och för bekväm administration finns en applikator.

Fråga om sex: de säger att det under menstruationen är osäkert. Å andra sidan finns det för närvarande en liten sannolikhet för att bli gravid... Hur man förhåller sig till detta?

Självklart inte! Du kan inte ha sex under din period.

Glöm inte: blod kommer ut genom livmoderhalsen. Under sexuell kontakt (som med aktiviteter i gymmet) uppstår ett omvänt blodflöde. Och där, genom äggledarna, kan blod komma in i bukhålan och "sätta sig" på äggstockarna, bukhinnan och till och med urinblåsan. Resultatet är endometrios och cyster i äggstockarna, och detta är en vanlig orsak till infertilitet..

Och om jag vill påskynda eller försena menstruationens ankomst, kan jag göra något? Och hur?

Det är bättre att inte göra detta. Men gynekologer kommer med detta problem: särskilt "efterfrågan" stiger under sommaren, när alla har semester och semester.

Processerna i kroppen bör fortsätta naturligt, och det är bättre att inte ingripa i denna fråga. Naturligtvis finns det folkmetoder. Till exempel tinktur av vattenpeppar. Med sin hjälp samlas livmodern mer och menstruationen slutar bara snabbare. I de flesta nödsituationer kan du tillåta användning av detta verktyg. Men allt om skift i cykeln bör undvikas. Och utvärdera alltid hur viktigt detta beslut är för dig och om du är redo att offra din hälsa på grund av två dagar "utan perioder".

Om du märker ett fel i nyhetsteksten väljer du det och trycker på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fläckbrunt urladdning efter menstruation: orsaker, nödvändiga behandlingsåtgärder

Kvantiteten och kvaliteten på utsöndringar från könsorganen bör kontinuerligt övervakas av en kvinna, eftersom de är det första tecknet på sjukdomar i reproduktionssystemet....

Konsekvenserna och riskerna med hårfärgning under menstruationen

Kvinnor älskar att färga håretPåverkan av menstruationscykeln på hårfärgningHormoner verkar också på melanin, som ansvarar för hårets naturliga färg....

Funktioner vid behandling med Duphaston och Norkolut med endometrial hyperplasi

Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd där en onormal spridning av livmoderlagret uppstår. Det främsta skälet för att starta denna process är hormonobalans: brist på progesteron och en överdriven östrogenkoncentration....